A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA"

Átírás

1 A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA Miskolc 01

2 7.. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA Szenátusának 367/011. sz. határozata Készült 0 példányban sorszámú, változás átvezetésére kötelezett példány.

3 Kiadásért felelős: Széll Gábor gazdasági főigazgató Kiadja a Miskolci Egyetem ME Sokszorosító Üzeme: Kovács Tibor üzemvezető Gi.01..ME Miskolc-Egyetemváros 01.

4 Oldalszám: 1 TARTALOMJEGYZÉK Fejezetszám F e j e z e t c í m Old. szám Vált. szám Bevezetés dátuma Bevezető rész A/ I. Általános rendelkezések 4 A munkáltató és a munkavállaló kötelezettségei és jogai 4 Az egyetem munkavédelmi szempontú osztályba sorolása 6 II. Munkavédelmi feladatok ügyrendje 7 A ME munkavédelmi szervezete 7 Munkavédelmi feladatok 7 III. Az alkalmazás munkavédelmi feltételei 14 Munkaköri alkalmassági vizsgálatok 14 Szakképesítési és vizsgakötelezettségek 16 Munkavédelmi oktatás 17 IV. A munkahelyekre és munkavégzésre vonatkozó rendelkezések 19 V. A munkavédelmi eljárások rendje 4 Munkavédelmi ellenőrzések rendje 8 Időszakos biztonsági felülvizsgálatok 8 VI. Egyéni védőfelszerelés juttatása 31 Védőital, tisztálkodó szerek juttatása 33 VII. Munkabalesetek bejelentése, kivizsgálása, nyilvántartása 34 Foglalkozási megbetegedés bejelentése, kivizsgálása 38 Elsősegélynyújtás rendje 38 Kártérítés rendje 38 Záró rendelkezések 39 Mellékletek 1. Beutalás előzetes munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra 1/a. Munkaköri orvosi alkalmassági vélemény. Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök, tevékenységek /a. Egészségügyi nyilatkozat 3. Időszakos orvosi alkalmassági vizsgálatok rendje 3/a. Beutalás időszakos munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra 4. Sérülékeny csoportok foglalkoztatásának tilalmi jegyzéke 5. Üzembe helyezésre és időszakos biztonsági felülvizsgálatra kötelezett munkaök és technológiák jegyzéke 6. Munkavédelmi vizsgálati jegyzőkönyv 7. Munkavédelmi üzembe helyezési (használatbavételi) engedély 8. Egyéni védő biztonsági vizsgálati jele 9. Egyéni védőök jegyzéke 10. Tisztálkodó szerek és bőrvédő készítmények juttatása 11. Munkabaleseti nyilvántartó 1. Felhívás kárigény bejelentésére 1/a. Kárigény bejelentés 13. Tervezői Nyilatkozat 14. Munkaök ellenőrző felülvizsgálati jegyzőkönyve 15. Munkaök időszakos ellenőrző felülvizsgálati jegyzőkönyve 16. Munkavédelemre vonatkozó fontosabb jogszabályok Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

5 Oldalszám: Bevezető rész Munkavédelmi Szabályzatának alapját a munkavédelemről szóló 1993.évi XCIII. törvény (a továbbiakban Mvt.) képezi, mely az Alaptörvényben foglalt elvek alapján szabályozza az állam, a munkáltatók, a munkavállalók feladatait, jogait és kötelezettségeit. A törvény célja: hogy szabályozza az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit, a munkát végzők egészségének, munkavégző képességének megóvása érdekében, megelőzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozási megbetegedéseket. A törvény hatálya: kiterjed minden szervezett munkavégzésre, függetlenül attól, hogy az milyen szervezeti vagy tulajdoni formában működik. A munkavédelem alapszabályait az Mvt., a részletes szabályokat egyéb jogszabályok, biztonsági szabályzatok, szabványok tartalmazzák. A biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkavégzésre vonatkozó követelmények megvalósításának módját a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével a munkáltató határozza meg. A biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok megtartását a felügyeleti szervek segítik és ellenőrzik: - A munkavédelmi és munkaegészségügyi tevékenységet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége, - a munkavédelem ágazati feladatait a tevékenység szerint illetékes miniszter látja el. A törvény biztosítja az érdekegyeztetést, a munkavállalók munkavédelmi érdekképviseletét, meghatározva a munkavédelmi képviselők jogait és kötelezettségeit. A szabályzat hatálya Az Mvt-ben, valamint a végrehajtására kiadott rendeletekben foglaltak alapján az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek a Miskolci Egyetemen (továbbiakban: ME) belüli megvalósítását jelen szabályzat írja elő. Területi hatálya kiterjed: A ME kezelésében lévő valamennyi létesítményre. Személyi hatálya kiterjed: A ME-el közalkalmazotti, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló munkavállalókra, ügyfelekre (vállalkozók, kivitelezők, látogatók, bérlők, stb.), továbbá a hallgatói, tanulói jogviszonyra, társadalmi munkát végzőkre, valamint a ME-en szerződés alapján munkát végző más gazdálkodó szervezet munkavállalóira, amennyiben az a szerződésben rögzítésre került. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

6 Oldalszám: 3 Időbeli hatálya: A szabályzat VIII. fejezetében meghatározott időpontban lép hatályba. A szabályzat betartása: A szabályzat előírásainak betartása kötelező, azok megszegése a cselekmény vagy annak nyomán bekövetkezett esemény súlyától és jellegétől függően fegyelmi, szabálysértési, vagy büntetőeljárást vonhat maga után. A szabályzat előírásainak értelmezésekor felmerülő vitás kérdésekben az egyetem gazdaságifőigazgatójának a munkavédelmi vezetővel és az FDSZ képviselővel egyeztetett állásfoglalása az irányadó. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

7 Oldalszám: 4 I. fejezet Általános rendelkezések 1. A munkáltató és munkavállalók kötelességei és jogai 1.1. A munkáltató - ME - kötelességei : - a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez a személyi, tárgyi feltételek biztosítása, - a munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység ellátására megfelelő képesítéssel rendelkező személyek biztosítása, - a gazdálkodási/szervezeti egységek munkavédelmi feladatainak ellátására kijelölt személyek (munkavédelmi megbízottak) írásban történő megbízása, - a szükséges utasítások kellő időben történő megadása a munkavállalók részére, a munkakörülmények, valamint a munkavédelmi rendelkezések betartásának rendszeres ellenőrzése - a munkavállalók részére a munkavégzéshez szükséges biztonságos munkaök biztosítása, - új technológia bevezetése előtt a biztonságra és egészségre kiható változásról, követelményekről a munkavállaló, hallgató, valamint az Ellátási és Biztonságszervezési Osztály és a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat tájékoztatása, - a biztonságos munkavégzést veszélyeztető körülmény haladéktalan kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele, közvetlen veszély esetén a munkavégzés leállítása, - munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések esetén a jogszabályokban meghatározott intézkedések megtétele, - a munkavégzéshez szükséges védőök biztosítása, szükség szerinti pótlása, - munkavállalók, hallgatók, munkavédelmi oktatása, - munkavállalók előzetes, időszakos és soron kívüli munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatának biztosítása, - a veszélyesnek minősített gépek, berendezések, időszakos biztonsági és a munkáltató által meghatározott munkaök időszakos ellenőrző felülvizsgálatainak képesítéssel rendelkező szakemberekkel történő elvégeztetése, - minőségileg és mennyiségileg köteles értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, az alkalmazott munkaökkel, veszélyes anyagokkal, a munkavállalókat érő terhelésekkel és a munkahelyek kialakításával kapcsolatosan, a szükséges megelőző intézkedések biztosítása érdekében. 1.. A munkáltató jogai: Az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása mellett jogosult megkövetelni az előírások teljes körű betartását, a munkavédelmi, dohányzási, alkoholfogyasztási tilalmi intézkedések betartásának ellenőrzését, ellenőriztetését, a szabályok megsértése esetén jogszerűen eljárni Munkavállaló kötelességei: A munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas - alkoholtól, gyógyszertől, narkotikumtól nem befolyásoltan, kipihent, egészséges állapotban, a Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

8 Oldalszám: 5 munka végzésére vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát. A munkavállaló köteles együttműködni munkatársaival, a munkáltatóval, a munkavédelmi és munkaegészségügyi szaktevékenységet végzőkkel. Köteles munkáját úgy végezni, hogy ez saját és más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse. Így különösen köteles: - a munkavégzéshez biztosított munka biztonságos állapotáról a tőle elvárható módon meggyőződni, azt rendeltetésének megfelelően, a munkáltató utasítása szerint használni, a számára meghatározott karbantartási feladatokat elvégezni, - az egyéni védőfelszerelést (védő, védőruha) rendeltetésének megfelelően használni, tisztításáról a tőle elvárható módon gondoskodni, - a munkavégzéshez az egészséget, testi épséget nem veszélyeztető ruházatot viselni, - munkaterületén a fegyelmet, rendet, tisztaságot, a dohányzás és alkoholfogyasztás tilalmát megtartani, - munkája biztonságos elvégzéséhez szükséges ismereteket elsajátítani és azokat a munkavégzés során alkalmazni, - a részére előírt orvosi alkalmassági - meghatározott körben pályaalkalmassági - vizsgálaton részt venni, - a munkavégzés közben észlelt veszélyt, üzemzavart, rendellenességet tőle elvárhatóan megszüntetni, vagy felettesétől erre intézkedést kérni, - balesetet, sérülést, rosszullétet azonnal jelenteni felettesének, - önkényesen nem kapcsolhatja ki, nem távolíthatja el, és nem alakíthatja át a biztonsági berendezéseket A munkavállaló jogai : A munkavállaló jogosult megkövetelni a munkáltatójától: - a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzés személyi, tárgyi feltételeinek biztosítását, - a biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretek rendelkezésre bocsátását, a betanuláshoz való lehetőség biztosítását A munkavállalók munkavédelmi érdekképviselete: Az egyetem alkalmazottainak (munkavállalóinak) az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő jogainak és érdekeinek képviseletét az FDSZ Miskolci Egyetemi Szervezetének választott munkavédelmi felelőse látja el. Munkavédelmi feladatkörrel rendelkező alkalmazott, pl.: munkavédelmi előadó, munkavédelmi vezető, nem lehet munkavédelmi képviselő. A munkavédelmi képviselő jogait, védelmét a Kollektív Szerződés 3.6 pontja részletesen tartalmazza. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

9 Oldalszám: 6. Az egyetem munkavédelmi szempontú osztályba sorolása.1. Munkavédelmi szempontú veszélyességi osztályba sorolás Az Mvt. egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993.(XII.6.) MüM rendelet.sz. melléklete alapján az egyetem főt meghaladó munkavállalói létszámának, valamint a hallgatók gyakorlati foglalkozása éves óraszámának figyelembevételével - a II. veszélyességi osztály e csoportjába tartozik. Az egyetemnek a munkavédelmi feladatok teljesítése érdekében a veszélyességi besoroláshoz, valamint a közalkalmazotti, a hallgatói létszámhoz igazodóan, megfelelő számú munkavédelmi szakképesítésű személyeket kell foglalkoztatnia... Az egyetemi tevékenységek foglalkozás-egészségi osztályba sorolása A foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló 89/1995.(VII.14.) Korm.rendelet 4. számú melléklete alapján az egyetemen A foglalkozás-egészségi osztályba tartoznak: - a rákkeltő anyagokkal, - sugárzó anyagokkal, - ismeretlen (mérgező hatásuk szempontjából kivizsgálatlan) anyagokkal dolgozók. B foglalkozás-egészségi osztályba tartoznak: - asztalos műhelyben dolgozók, - foglalkozás-egészségügyi szolgálat alkalmazottai, - kőműves és segítője, - sokszorosító üzemben foglalkozatott fizikai dolgozók. - Kertészeti Csoport dolgozói C foglalkozás-egészségi osztályba tartoznak: - a szervezeti egységek műhelyeiben, laboratóriumaiban, raktáraiban fizikai munkakörben foglalkoztatottak ( az A foglalkozás-egészségi osztályba nem tartozók), - a kutató, számítástechnikai tevékenységgel kapcsolatos fizikai munkakörök, - azon nem fizikai munkakörökben alkalmazottak, akik ilyen munkakörnyezetben töltik munkaidejük több mint 50 %-át. - az 50/1999. (XI.3) EüM r. 1.. alapján legalább napi 4 órában rendszeresen képernyős t használó alkalmazottak, D foglalkozás-egészségi osztályba tartozik: - kutatás-szervezési, oktatási, egyéb adminisztratív tevékenységet végző a fenti osztályokba nem sorolható valamennyi egyetemi közalkalmazott. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

10 Oldalszám: 7 A közalkalmazotti létszám alakulásáról, a foglalkozás-egészségi osztályba sorolásról a fent hivatkozott rendelet. sz. melléklete szerint a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat vezetője a gazdasági főigazgató egyidejű tájékoztatása mellett minden év június 30-ig, illetve december 31-ig jelentést küld a Miskolc Kistérségi Népegészségügyi Intézetnek. II. fejezet Munkavédelmi feladatok ügyrendje 1. A ME munkavédelmi szervezete : Rektor Gazdasági főigazgató Ellátási és Biztonságszervezési Osztály - Biztonságszervezési Csoport - Munkavédelmi vezető, munkavédelmi főelőadó/előadó Karok dékánjai, főigazgatói Kari munkavédelmi megbízottak Tanszékvezetők - tanszéki munkavédelmi megbízottak Önálló Intézet igazgatója Intézeti munkavédelmi megbízottak Kollégiumok igazgatói Kollégiumi munkavédelmi megbízottak Egyéb gazdálkodási/szervezeti egységek vezetői Munkavédelmi megbízottak. Munkavédelmi feladatok: Az MvSz a ME-re háruló munkavédelmi feladatokat, azok megvalósításához szükséges hatáskört és felelősséget az alábbiakban rögzíti..1. Rektor - A rektor gondoskodik az egyetem munkavédelmi feladatainak meghatározásáról, valamint a végrehajtás irányításáról, ellenőrzéséről. - Mint egyszemélyi felelős, az Mvt. szerint gondoskodik az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények megszervezéséről, az ehhez szükséges személyi, tárgyi, szervezeti, és anyagi feltételek biztosításáról. - Felelős a munkavédelmi rendelkezések betartatásáért. A rektor a fenti feladatok megvalósítását - felelősségének meghagyása mellett -, döntési és ellenőrzési jogkörét fenntartva a gazdasági főigazgató hatáskörébe utalja. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

11 Oldalszám: 8.. Gazdasági főigazgató Felelős a hatáskörébe utalt munkavédelmi rendelkezések betartásáért. - Gondoskodik a munkavédelmi szervezet kialakításáról, munkavédelmi vezető megbízásáról. - Intézkedik foglalkozás-egészségügyi szolgálat egyetemen belüli működtetéséről. - Az egyetem az Ellátási és Biztonságszervezési Osztály munkavédelemmel kapcsolatos ügyeinek irányítását végzi, munkáját felügyeli. - Intézkedik az MvSZ elkészítéséről, kiadásáról és a jogszabályok figyelembevételével a szükséges módosítások végrehajtásáról. - Gondoskodik az Mvt. 54. (5) bekezdésében előírt munkavédelmi kockázatfelmérés elvégeztetéséről, felelős személy kinevezéséről. Soron kívüli kockázatértékelést rendel el, ha a kockázatok lényeges megváltozásával munkabaleset, fokozott expozíció, illetve foglalkozási megbetegedés történik. - A műszaki és üzemeltetési főosztályvezető közreműködésével - a vállalkozókkal kötött szerződésekben - rögzíti a munkavédelemmel kapcsolatos felelősséget, és a helyi sajátosságoknak megfelelő speciális munkavédelmi óvintézkedéseket, ellenőrizteti azok megvalósulását. - A munkavédelmi előírások, jogszabályok megszegőivel szemben annak súlyosságától függően - felelősségre vonást alkalmaz..3. Ellátási és Biztonságszervezési osztályvezető /munkavédelmi vezető/ Irányítja a Biztonságszervezési Csoportot. Csoportvezető megbízásával szervezi annak munkáját, a munkavédelemmel kapcsolatos feladatokat. A Biztonságszervezési Csoport hatáskörében az alábbi munkabiztonsági szaktevékenységnek minősülő feladatokat látja el: - üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú vizsgálat végzése - egyéni védő belső rendjének meghatározása - munkabalesetek, úti üzemi balesetek kivizsgálása, - időszakos biztonsági felülvizsgálat végzése, végeztetése - közreműködik a munkahely, egyéni védő, munka, technológia ellenőrzésében - közreműködik a kockázatértékelés elvégzésében, és a munkavédelmi oktatásban - intézkedés és közreműködés a munkavédelmi műszeres mérések lebonyolításában - a megelőzési stratégia munkavédelmi tartalmának kidolgozása - szükség esetén a mentési terv munkabiztonsági tartalmának kidolgozása. További feladatai: - Ellenőrzi az egyetemre háruló munkavédelmi előírások megvalósulását, intézkedést kezdeményez a hiányosságok, illetve szabálytalanságok megszüntetésére. - Időszakosan, rendkívüli esemény kapcsán, illetve felkérésre ellenőrzést tart. - Intézkedést kezdeményez az érintett szervezeti egység vezetőjénél a munkavállalók, hallgatók testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztető körülmények megszüntetésére. - Meghívásra részt vesz üzembe helyezési eljáráson. Üzembe helyezést megelőző munkavédelmi vizsgálatot kezdeményez. - Közreműködik a felügyeleti szervek és hatóságok ellenőrző munkájában. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

12 Oldalszám: 9 - Ellátja a szervezeti egységek munkavédelmi megbízottainak szakmai irányítását, kapcsolatot tart velük, tájékoztatásukról, továbbképzésükről gondoskodik. - Kapcsolatot tart, szükség szerint együttműködik a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot ellátó orvossal. - Javaslatot tesz a Munkavédelmi Szabályzat szükség szerinti módosítására. - Gondoskodik a munkabalesetek jegyzőkönyvezéséről, nyilvántartásáról, a szükséges jelentések, adatszolgáltatások megküldéséről. - Felkérésre munkavédelmi oktatást tart..4. Munkavédelmi főelőadó /előadó/ A munkaköri leírásban meghatározottak szerint szervezi és ellenőrzi a munkavédelmi feladatok ellátását. Végzi a munkabiztonsági szaktevékenységnek minősülő feladatokat, segíti a munkavédelmi vezető munkáját, távollétében helyettesíti. További feladatai: - Segíti az egyetemi munkavédelmi megbízottak munkáját. - Rendszeresen beszámol - a biztonságszervezési osztályvezetőnek - az ellenőrzés alá vont szervezeti egység munkavédelmi helyzetéről. - A dolgozók, hallgatók testi épségét közvetlenül veszélyeztető munkakörülmények megszüntetésére, hatáskörében a szükséges intézkedéseket megteszi. - Ellenőrzi, segíti a mérgező hatású anyagokra, vonatkozó előírások betartását. - A munkavédelmi ellenőrzési tervben meghatározott szervezeti egységekben munkavédelmi ellenőrzést tart. - Felkérésre elvégzi az üzembe helyezésre kerülő létesítmények, technológiák, gépek, és munkaök munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatát. - Véleményezi az egyéni védőfelszerelés juttatásának szükségességét és használatát. - Ellenőrzi a munkavédelmi előírások betartását és a feltárt hiányosságok megszüntetésére javaslatot tesz az érintett szervezeti egység vezetőjének. - Elvégzi a munkabalesetek és úti üzemi balesetek kivizsgálását, kitölti a baleseti jegyzőkönyveket, vezeti a nyilvántartásokat. - Kapcsolatot tart és együttműködik a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálattal. - Együttműködik a szakszervezeti munkavédelmi képviselővel jogai gyakorlása során..5. Kari (Intézeti) munkavédelmi megbízott A dékántól (intézeti igazgatótól) kapott megbízás alapján a karhoz (intézethez) tartozó szervezeti egységekben segíti az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények megszervezését, a munkavédelmi feladatok határidőre történő ellátását. - Kapcsolatot tart a tanszéki munkavédelmi megbízottakkal, - Együttműködik az egyetem Biztonságszervezési Osztályával..6. Munkavédelmi megbízott A szervezeti egység vezetőjének írásbeli megbízása alapján - a ME munkavédelmi vezetőjével együttműködve-közreműködik a munkabiztonsági szaktevékenységnek minősülő feladatok ellátásában. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

13 Oldalszám: 10 - A feltárt, illetve tudomására jutott munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére munkahelyi vezetőjének írásban javaslatot tesz. - Munkavédelmi oktatást tart, ill. ellenőrzi a munkavédelmi oktatások megtörténtét, dokumentálását. - Ellenőrzi a hallgatók gyakorlati foglalkozását megelőző munkavédelmi oktatás megtartását. - Felügyeli a munkavégzéshez szükséges védőök biztosítását, rendeltetésszerű használatát, a felmerülő hiányosságokról tájékoztatja, ill. intézkedésre kéri fel vezetőjét. - Munkabaleset esetén megteszi a szükséges intézkedéseket az alábbiak szerint: - orvosi ellátásról gondoskodik, - a balesetet az egység vezetőjének, valamint a Biztonságszervezési Csoportnak telefonon haladéktalanul bejelenti, - a helyszínen felvett baleseti nyilvántartó másolatát 4 órán belül eljuttatja, - részt vesz a baleset kivizsgálásában, - ellenőrzi a hasonló balesetek megelőzésére hozott intézkedések végrehajtását. - Minden sérülést, balesetet bejegyez a munkabaleseti nyilvántartó naplóba. - Vezeti az időszakos munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatra kötelezettek nyilvántartását, felhívja a figyelmet az esedékes orvosi vizsgálatra. - Tartja a kapcsolatot a ME munkavédelmi főelőadóval /előadóval/ és a foglalkozásegészségügyi szolgálatot ellátó orvossal..7. Sugárvédelmi feladatok Az Egyetem több intézetében folyik olyan sugárveszélyes oktatási-kutatási tevékenység, melyhez sugárvédelmi szabályozás és a sugárvédelmi szabályok betartásának ellenőrzése szükséges. Egyetemi szinten egyetemi sugárvédelmi megbízott látja el a sugárvédelmi feladatokat. Azoknál a szervezeti egységeknél, ahol sugárzó anyagokkal történő oktatási-kutatási tevékenység folyik, illetve azzal munkát végeznek (tanszéki) sugárvédelmi felelőst kell kinevezni Egyetemi sugárvédelmi megbízott - Köteles ismerni az Egyetem munkahelyein a röntgen berendezést, ill. sugárveszélyes anyagokat alkalmazó munka jellegét, és ellenőrizni az ott dolgozók munkamódszerét. - Ellenőrzi az egyes munkafolyamatokkal kapcsolatos sugárvédelmi előírások kidolgozását és azok megtartását. A kidolgozáshoz szakmai segítséget nyújt. - A sugárveszélyes területeken munkába lépőket, és a folyamatosan dolgozókat évente egyetemi szintű sugárvédelmi oktatásban részesíti, és azt dokumentálja. - A sugárveszélyes munkaterületeket előkészítteti a munkavédelmi szemlékre, megszervezi ezen egységek rendkívüli szemléit és célellenőrzésit. - Ellenőrizni köteles az egyetem sugárveszélyes munkahelyein: - a pontos és folyamatos nyilvántartás vezetését a sugárzó anyagokról, az ott dolgozókról és az őket terhelő dózisról, - a munkavállalók (hallgatók) részére - sugárvédelmi szempontból indokolt esetben - biztosított film doziméter, sugárvédelmi egyéni védőök használatát, Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

14 Oldalszám: 11 - a sugárvédelmi célokat szolgáló mérőkészülékek, műszerek karbantartását, és hitelesítését, - a munkavállalók időszakos orvosi vizsgálatokon való megjelenését, - a beérkezett izotópokról és azok felhasználásáról, valamint a tárolt izotóphulladékról vezetett nyilvántartást, - a radioaktív hulladék előírás szerinti kezelését, elszállíttatását, - hatósági ellenőrzések során feltárt hiányosságok pótlását. - Az ellenőrzései során észlelt sugárvédelmi vonatkozású rendellenességekről írásban tesz jelentést a munkavédelmi vezetőnek. - Ha a munkavégzés nem felel meg a sugárvédelmi előírásoknak, javaslatot tesz a leállítására..7..sugárvédelmi felelős - A sugárveszélyes tevékenységet végző szervezeti egységeknél a szervezeti egységvezető köteles intézkedni a szervezeti egység sugárvédelmi felelősének megbízásáról. - A sugárvédelmi felelősnek előírt szintű végzettséggel kell rendelkeznie. - Feladatait a szervezeti egységre specifikus munkahelyi sugárvédelmi szabályzat rögzíti. - Munkáját úgy köteles végezni, hogy mind a saját, mind a környezete sugárterhelése az ésszerűen elérhető legalacsonyabb legyen. - Indokolt esetben köteles egyéni dózismérőt rendeltetésszerűen viselni, szükség esetén ellenőrző mérés(ek)en részt venni. - A mérési eljárásokhoz tartozóan a metodika mellett a szükséges sugárvédelmi előírásokat is ki kell dolgoznia. - Zárt sugárforrások esetén vezetni köteles a radioaktív anyagok helyi nyilvántartását. - Előírt gyakorisággal részt kell vennie a munkakörének megfelelő szintű sugárvédelmi továbbképzésen. - Sugárveszélyes hallgatói gyakorlatok megtartását megelőzően a hallgatókat sugárvédelmi oktatásban köteles részesítenie. - Éves gyakorisággal az egyetemi sugárvédelmi megbízott által tartott sugárvédelmi oktatáson köteles részt venni. - Előírt gyakorisággal orvosi alkalmassági vizsgálaton köteles részt venni..8. Méregfelelős A szervezeti egységvezetők kötelesek intézkedni a szervezeti egység méregfelelősének megbízásáról. Méregfelelőst olyan egységnél kell kinevezni, ahol a 44/000 (XII.7.) EüM rendeletben felsorolt mérgező anyagokat tárolnak, illetve felhasználnak. A szervezeti egység méregfelelőse egyben a vegyszerraktáros is. Feladata: - Gondoskodik a mérgek és vegyszerek előírás szerinti tárolásáról és kiadásáról, a mérgek kiadásáról pontos nyilvántartást vezet. - Aláírja a mérgek bevételezési bizonylatait, a méregnaplót naprakészen vezeti. - Rendszeresen ellenőrzi a méregraktárban és savraktárban elhelyezett anyagok előírás szerinti tárolását. A méregszekrény, méregkamra zárva tartásáról gondoskodik. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

15 Oldalszám: 1 - Gondoskodik a selejtnek minősülő mérgező anyagok leadásáról, megsemmisítési és leadási kérdésekben együttműködik a Biztonságszervezési Csoport vezetőjével és környezetvédelmi főelőadójával. - Rendszeresen ellenőrzi a mérgezések kiküszöbölését szolgáló védőberendezések (fülkék, elszívók stb.) és egyéni védőfelszerelések állapotát és használatát. - Elvégzi az esetleges balesetek esetén szükséges azonnali intézkedéseket (elsősegélynyújtás, közömbösítés, helyszínbiztosítás, balesetjelentés)..9. Emelőgép-ügyintéző Feladata: - Munkáltatói megbízás alapján, egyetemi szinten minden - az emelőgépekkel kapcsolatos (tervezési, fejlesztési, karbantartási, üzemeltetési, stb.) kérdés- szakmai véleményezése, végrehajtásuk ellenőrzése. - A 47/1999. (VIII.4.) GM rendelettel hatályba lépett "Emelőgép Biztonsági Szabályzat előírásainak betartása és ellenőrzése. - Az egyetem területén üzemelő összes emelő berendezést (emelőgépet és emelő targoncát), előírásszerűen nyilvántartja, dokumentumait megőrzi és kezeli, az időszakos vizsgálatokat, terhelési próbákat megszervezi és lebonyolítja, a vizsgálatok eredményét dokumentálja. - Kidolgozza az emelőgépek időszakos biztonsági felülvizsgálatainak rendjét, megszervezi végrehajtásukat. - Dokumentálja a vizsgálatok, javítások, átalakítások vagy fődarab cserék elvégzését, a bizonylatokat megőrzi. - Elkészítteti és az érintettek rendelkezésére bocsátja az emelőgépek kezelési és karbantartási utasításait, ellenőrzi a betartásukat. - Az emelőgépek és tartozékok üzembiztonsága és balesetmentessége érdekében gondoskodik az emelőgépek időszakos biztonsági felülvizsgálatáról. - Gondoskodik az emelőgép-vezetők és kezelők, valamint darukötözők tanfolyamra történő beiskolázásáról. - Felkérésre részt vesz az emelőgép kezelők és darukötözők, valamint emelőök kezelőinek munkavédelmi oktatásában. - Részt vesz az emelőgépek, ök által, vagy használatukkal kapcsolatban bekövetkezett balesetek és veszélyeztetések vizsgálatában..10. Gazdálkodási/szervezeti egységek vezetői - Felelősek a vezetésük alá tartozó létesítmények, területek munkavédelmi helyzetéért, a munkavédelmi rendelkezések végrehajtásáért, betartásáért, a munkavédelmi oktatások megtartásáért, munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatok meglétéért. - Felelősek a munkahelyi egészségi ártalmak (klíma, zaj, veszélyes anyagok expozíciója stb.) csökkentéséért, a megelőzést szolgáló műszeres vizsgálatok elvégeztetéséért. - Ellenőrzik, ill. ellenőriztetik a munkavégzéshez, oktatáshoz, kutatáshoz használt berendezések, műszerek biztonságos használatnak megfelelő állapotát. - Gondoskodnak a veszélyesnek minősülő technológia, gép, munka munkavédelmi üzembe helyezéséről és időszakos biztonsági felülvizsgálatainak elvégeztetéséről. - Felelősek a villamos kéziszerszámok évenkénti szerelői ellenőrzésének elvégzéséért. - Megkövetelik az egészségre ártalmas anyagok tárolásánál és felhasználásánál a munkavédelmi előírások szigorú betartását, megbízzák az egység méregfelelősét. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

16 Oldalszám: 13 - Biztosítják az irányításuk alá tartozó területen az adott munkafolyamathoz szükséges védőberendezéseket, egyéni védőöket, védőruházatot, ellenőrzik azok rendeltetésszerű alkalmazását. Biztosítják szükség esetén a védőitalt, a megfelelő tisztálkodási szereket. - Kijelölik, és írásban megbízzák a munkavédelmi megbízottakat a helyi munkavédelmi feladatok ellátására. Erről a biztonságszervezési osztályvezetőt írásban értesítik. - Gondoskodnak szakképzett elsősegélynyújtó kijelöléséről, az elsősegélynyújtó felszerelés meglétéről és folyamatos feltöltéséről. - Kötelesek együttműködni a munkabiztonsági szaktevékenységek ellátásában a biztonságszervezési osztályvezetővel. - Biztosítják a hallgatók számára a tanulmányaik keretén belül történő, az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés szabályainak, követelményeinek elsajátítását. - Kötelesek rendszeresen ellenőrizni /ellenőriztetni/ a szervezeti egységükben, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés munkavédelmi, dohányzási, alkoholfogyasztási tilalmi intézkedések betartását, a munkavállalók munkavégzésre alkalmas állapotát. A tilalom ellen vétők felelősségre vonásáról intézkednek. - Munkavédelmi szemle keretében évente legalább 1 alkalommal ellenőrizni kötelesek az irányításuk alá tartozó szervezeti egység/ek munkavédelmi helyzetét, és a munkakörülményeket. - Az ellenőrzések alkalmával megállapított hiányosságok megszüntetésére kötelesek a szükséges intézkedéseket megtenni, indokolt esetben a mulasztókkal szemben felelősségre vonást kezdeményezni. - A vállalkozókkal kötött szerződésekben rögzítik a munkavédelemmel kapcsolatos felelősséget és a helyi sajátosságoknak megfelelő munkavédelmi óvintézkedéseket. - Részt vesznek a munkabalesetek és úti üzemi balesetek kivizsgálásában, a balesetek okainak feltárásában, a megelőzéssel kapcsolatos intézkedések kidolgozásában, a súlyos munkabalesetet azonnal jelentik a hatóságoknak és az Ellátási és Biztonságszervezési Osztálynak. - Szükség esetén elrendelik mentési terv készítését..11. Műszaki és üzemeltetési főosztályvezető Felelős a tevékenységéhez kapcsolódó létesítés, felújítás, átépítés, karbantartás, üzembe helyezés munkavédelmi rendelkezéseinek betartatásáért. - A Műszaki és Üzemeltetési Főosztály által kötött szerződésekben a munkavédelemmel kapcsolatos feladatokat, követelményeket, valamint a felelősség kérdését köteles meghatározni. - Biztosítja, illetve a műszaki ellenőrökkel ellenőrizteti, hogy a külső vállalkozók részére a munkaterület, a biztonsági feltételeknek megfelelően kerüljön átadásra. Amennyiben a kivitelezésre átadott terület egyetemi dolgozók vagy hallgatók által használt területet is érint, úgy a tervdokumentációban szereplő munkavédelmi, biztonsági előírások maradéktalan betartását a kivitelezés során folyamatosan ellenőrizteti..1. Hallgatók, kollégiumban lakók kötelességei: - A hallgatói oktatásokon való részvétel. - A laboratóriumi gyakorlatokon a szükséges védő, védőruha rendeltetésszerű használata. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

17 Oldalszám: 14 - Az elvárható kulturált viselkedés, fegyelem, rend, tisztaság megtartása. - A kollégium házirendjének, helyi munkavédelmi előírásainak maradéktalan betartása. - Az észlelt veszélyt jelentő rendellenességet, balesetet kötelesek azonnal jelenteni az oktatónak, kollégiumi gondnoknak. A kollégiumban lakók a munkavédelmi szabályokról beköltözéskor írásbeli tájékoztatást kapnak, melynek tudomásul vételét aláírásukkal igazolják. III. fejezet Az alkalmazás munkavédelmi feltételei Az alkalmazás alapfeltétele, hogy a munkavállaló a munkakörére egészségileg alkalmas legyen, rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges képzettséggel, ismeretekkel, készséggel és jártassággal. 1. A munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálata A munkavállaló egészségügyi megfelelőségéről előzetes - külön jogszabályban meghatározott munkakörben - időszakos és soron kívüli orvosi vizsgálat alapján kell dönteni. 1.1 Előzetes munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálat szükséges: - munkaviszony létesítésekor (minden munkavállalóra vonatkozóan, munkakörtől függetlenül), - munkakör, munkahely megváltoztatása előtt, - a kéthetes időtartamot meghaladó külföldi munkavégzés esetén a kiutazás előtt, ha: közepesen nehéz, vagy nehéz fizikai megterheléssel járó munkát végez, a külföldi munkavégzés és a munkakörnyezete a hazainál nagyobb megterhelést ró a munkavállalóra, a foglalkozás-egészségügyi orvos a munkavállaló egészségi állapotára tekintettel szükségesnek tartja. 1. Jelentkezés előzetes munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatra Orvosi vizsgálatra a Bér és Munkaügyi Osztályon kapott, a szervezeti egység vezetője által kitöltött "Beutalás előzetes munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatra" című formanyomtatvánnyal (1. sz. melléklet) kell jelentkezni. Az orvosi vizsgálatokat a ME Foglalkozás-egészségügyi Szolgálata végzi díjmentesen. Csak az a munkavállaló alkalmazható, aki az orvosi vizsgálat alapján alkalmasnak minősült az adott munkakör betöltésére és ezt a véleményező orvos a 1/a. sz. melléklet szerinti nyomtatványon igazolja. Nem alkalmazható, aki az orvosi vizsgálaton nem vesz részt, vagy orvosi vélemény alapján a munkakör betöltésére alkalmatlannak bizonyult. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

18 Oldalszám: Személyi higiénés alkalmassági vizsgálat Járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben dolgozóknál (.sz. melléklet) a személyi higiénés alkalmasság elbírálása végett szükséges az orvosi vizsgálat, amely lehet előzetes időszakos és soron kívüli. Ezen munkavállalóknak a munkaköri alkalmassági vizsgálat keretében Egészségügyi Nyilatkozatot (/a.sz. melléklet) valamint az "Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok" című könyvet kell kitölteni. Az "Egészségügyi Nyilatkozatot a foglalkozás-egészségügyi orvos, a könyvecskét a vizsgált személy őrzi meg.. Időszakos munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálat szükséges: munkaviszony fennállása alatt a munkaköri alkalmasság újbóli elbírálása céljából, ha a munkavállaló egészségét a munkakörülményekből adódóan veszély fenyegeti. A vizsgálatok gyakoriságát, a vizsgálatra kötelezett munkaköröket az 3. sz. melléklet, a beutaló formanyomtatványt az 1/a sz. melléklet tartalmazza. A vizsgálatot végző orvos a vizsgálati eredmények alapján a mellékletben írt időszakoknál rövidebb érvényességi időt is megállapíthat. Csoportos vizsgálatra jelentkezésnél időpont egyeztetés céljából a vizsgálatra kötelezettek névsorát és munkaköri megnevezését előzetesen meg kell küldeni a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat rendelőjébe. 3. Soron kívüli munkaköri ill. személyi higiénés alkalmassági orvosi vizsgálat szükséges: - ha a munkavállaló egészségi állapotában olyan változás következik be, mely alkalmatlanná teheti az adott munkakör egészséget nem veszélyeztető és biztonságos ellátására, - ha a munkavállaló az "Egészségügyi Nyilatkozat"-on felsorolt tüneteket észleli magán, vagy a vele közös háztartásban élőkön, - heveny foglalkozási megbetegedés, eszméletvesztéssel járó vagy ismétlődő munkabaleset előfordulását követően, - olyan rosszullét, betegség esetén, amely feltehetően munkahelyi okokra vezethető vissza, - 30 napos keresőképtelenséget követően, - ha a munkavállaló munkavégzése - nem egészségi ok miatt - 6 hónapot meghaladóan szünetel. Soron kívüli alkalmassági vizsgálatot kezdeményezhet: - a foglalkozás-egészségügyi orvos, - a háziorvos, ill. a kezelőorvos minden olyan heveny vagy idült betegség után, amely a munkavállaló munkaalkalmasságát befolyásolhatja, - az ÁNTSZ Városi Intézetének tisztiorvosa, - a szervezeti egység vezetője, - a munkavállaló. 4. Záró vizsgálat Záró vizsgálatot kell végezni: - a külön jogszabályban szereplő emberi rákkeltő hatású anyagok tízéves, benzol, illetve ionizáló sugárzás négyéves expozícióját követően a tevékenység, illetve a munkaviszony megszűnésekor; Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

19 Oldalszám: 16 - idült foglalkozási betegség veszélyével járó munkavégzés, illetve munkakörnyezet megszűnésekor, továbbá ha a foglalkoztatott korkedvezményre jogosító munkakörben legalább négy évet dolgozott; - külföldi munkavégzés esetén a munkavállaló végleges hazatérését követően. 5. Munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatok nyilvántartása Az előzetes, időszakos és soron kívüli munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatokról a munkahelyen nyilvántartást kell vezetni. A szervezeti egység vezetője által kijelölt, a nyilvántartásért felelős személy (munkavédelmi megbízott, tanszéki adminisztrátor stb.) feladata az előző vizsgálat érvényességi ideje előtt felhívni a munkavállaló figyelmét az időszakos orvosi vizsgálat esedékességére. A munkavállaló köteles határidőn belül vizsgálatra jelentkezni, az orvosi véleményről szóló visszaigazolást a munkahelyen leadni. Amennyiben a munkavállaló önhibájából nem jelenik meg a vizsgálaton, fegyelmi vétséget követ el, s a vizsgálat elvégzéséig eredeti munkakörében nem foglalkoztatható. 6. Nők, fiatalkorúak és idősödő munkavállalók (sérülékeny csoportok) foglalkoztatása: - Nő (különös tekintettel a fogamzó képes korúakra és a terhesekre - ezen belül a terhesség korai szakaszában lévőkre -, a nemrég szült, a szoptató anyákra, az anyatejet adókra) és fiatalkorú nem foglalkoztatható olyan munkakörben ill. munkakörülmények között, amelyben a munkavégzés egészségét, testi épségét, károsan befolyásolhatja, vagy az utódokra fokozott veszélyt jelent. Idősödő (nyugdíjkorhatárt betöltött) munkavállalók foglalkoztatásánál fokozottan törekedni kell a munkának a munkavállaló munkaképességéhez való igazítására. Azokat az egészségkárosító kockázatot jelentő vagy veszélyes megterheléssel járó munkakörülményeket, melyben a fenti csoportok foglalkoztatása tiltott, vagy korlátozott, a 4. sz. melléklet tartalmazza. - Terhes nő esetében a foglalkoztatási tilalom a 4. sz.mellékletben szereplő valamennyi munkakörülményre kiterjed. - A tilalmi jegyzékben szereplő munkakörülmények között foglalkoztatott nő köteles a terhességét bejelenteni és a terhes gondozási könyvet (szakorvosi igazolást) munkahelyi vezetőjének bemutatni. 7. Egyes munkakörök betöltéséhez előírt szakképesítési és vizsgakötelezettségek A következőkben felsorolt munkakörök betöltéséhez, illetve munkák végzéséhez az alkalmazottaknak az alábbi szakképesítésekkel kell rendelkezniük: - munkavédelmi vezető: felsőfokú munkavédelmi szakképesítés, - munkabiztonsági szaktevékenység ellátása: legalább középfokú munkavédelmi szakképesítés, - emelőgép-ügyintéző: emelőgép-ügyintézői tanfolyam, és emelőgép-szakértői engedély - emelőgép-vezető, kezelő, kötöző: szakirányú tanfolyam, - hegesztő: megfelelő hegesztői szakvizsga, és tűzvédelmi szakvizsga, - hegesztő mester: hegesztő szakma mestere minősítés, - hegesztési felelős: gépgyártás technológus jellegű középfokú szakközépiskolai vagy technikusi végzettség, valamint legalább alapfokú gáz- és alapfokú kézi ívhegesztő képesítés, vagy hegesztési felelős képesítés, Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

20 Oldalszám: 17 - hatósági ill. üzemeltetői felügyelet alá tartozó gázkazán kezelése: kazánfűtői tanfolyam, - érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat: érintésvédelem ellenőrzése tárgyú vizsga, - mérgező hatású anyagokkal kapcsolatos tevékenység: legalább alapfokú vegyipari szakképzettség, vagy alapfokú közegészségügyi ismereteket tartalmazó, vizsgaköteles tanfolyam (méregkezelői tanfolyam), - sugárveszélyes munkakörökhöz kapcsolódóan, de sugárforrással nem dolgozók esetén: alapfokú sugárvédelmi képzés, - sugárvédelmi felelős: bővített szintű sugárvédelmi képzés., - veszélyesnek minősülő gépek-berendezések, járművek kezeléséhez: előírt szakmai képesítés és kezelői tanfolyam pld. könnyűgép vagy nehézgép kezelői vizsga. 8. Elsősegélynyújtók biztosítása, képzése - Az egyetem szervezeti egységeinél az ott foglalkoztatottak (hallgatók) létszámától és a munkafolyamatok veszélyességétől függően a foglalkozás-egészségügyi szakorvos által meghatározott számú kiképzett elsősegélynyújtónak kell lennie. - Az elsősegélynyújtókat egységenként a szervezeti egység vezetője jelöli ki. - Az elsősegélynyújtók képzéséről és továbbképzéséről a szervezeti egység felkérésére a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat gondoskodik. 9. Az egyetem hallgatóinak munkavállalásával ill. termelési gyakorlaton való foglalkoztatásával kapcsolatos munkavédelmi feladatok - Az egyetem hallgatóinak szorgalmi időszakban, ill. szünidőben történő foglalkoztatása esetén az egészséges és biztonságos munkafeltételeket a szerződő munkáltató köteles biztosítani. - A foglalkoztatás során értelemszerűen alkalmazni kell az adott munkahelyen az ott dolgozókra vonatkozó szabályokat, egészségügyi előírásokat. 10. Munkavédelmi oktatás Minden szervezeti egységvezető feladata, az irányítása alá tartozó munkavállalókat, hallgatókat az egészséges és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati szabályaival megismertetni. Munkavédelmi oktatásban kell részesíteni minden munkavállalót: - munkaviszony létesítésekor, vagy hat hónapot meghaladó távollét után, - munkahely vagy munkakör megváltoztatásakor, - új technológia, vagy vizsgálati módszer bevezetésekor, - új munka üzembe helyezésekor, - munkabaleset bekövetkezése esetén. Egészségi ártalommal és baleseti veszéllyel járó munkakörökben foglalkoztatott fizikai és nem fizikai munkavállalókat évenként ismételt munkavédelmi oktatásban kell részesíteni. Az egészségi ártalom veszélyével nem járó munkahelyeken, nem fizikai munkakörökben csak munkába álláskor (új belépő) kell az oktatást megtartani, majd évenként írásbeli nyilatkozattal tehetnek eleget a munkakörükkel összefüggő munkavédelmi ismereteket tartalmazó oktatási anyag elsajátításáról. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

21 Oldalszám: 18 A munkavédelmi oktatást munkaidőben kell megtartani. Az oktatás időtartamát úgy kell meghatározni, hogy ezen idő alatt a munkavállalónak: - el kell sajátítania a munkavégzéshez szükséges, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, - meg kell ismernie a vonatkozó szabályokat, utasításokat, információkat, - ismernie kell a kezelendő gép, munka, műszer, berendezés működését, kezelési szabályait, a baleseti veszélyeket, a baleset megelőzésének módját, a védőberendezéseket, védőöket és azok alkalmazását. Az oktató köteles: - az ismeretek elsajátításáról visszakérdezéssel meggyőződni, - az oktatás tényét az erre a célra rendszeresített Munkavédelmi Oktatási Naplóban dokumentálni. A szervezeti egység vezetőjének döntése alapján a munkavédelmi oktatást az alábbi személy(ek) tarthatják: - szervezeti egység vezetője, - tanszéki oktató, - munkavédelmi megbízott, - felkérésre az egyetem munkavédelmi vezetője (főelőadója). A munkavégzéshez szükséges ismeretek megszerzéséig a munkavállaló csak felügyelet mellett foglalkoztatható. Az egyetem területén munkát végző, nem az egyetem állományába tartozó munkavállalók oktatásáról saját munkáltatója köteles gondoskodni, ugyanakkor az érintett szervezeti egység vezetője köteles megadni a helyi sajátosságoknak megfelelő előírásokat. Erről írásos megállapodásban, szerződésben kell rendelkezni. 11. Hallgatók munkavédelmi oktatásának szabályai Az első éves hallgatókkal tanulmányaik megkezdése előtt, beiratkozáskor munkavédelmi oktatás keretében ismertetni kell az általános munkavédelmi tudnivalókat, a Munkavédelmi Szabályzat hallgatókra vonatkozó előírásait, az egyetemre jellemző veszélyforrásokat figyelembe vevő szabályokat. Az oktatást sorszámozott oktatási lapon, név, születési adatok és tankör szám szerinti azonosítóval, valamint az oktatáson részt vett hallgatók aláírásával kell dokumentálni. A hallgatói oktatás a NEPTUN egységes tanulmányi rendszeren keresztül történik, a hallgatók regisztrálását követően. Az oktatási anyag használatát, igazolását és nyilvántartását a Számítóközpont végzi. Az oktatás megszervezése és visszaellenőrzése a munkavédelmi vezető és a hivatalvezetők közös feladata. A hallgatók tantárgyi munkavédelmi oktatásának rendjét a tantervben kell meghatározni. A hallgatók részére a tantervben előírt oktatáson kívül, a gyakorlati foglalkozások megkezdése előtt munkavédelmi oktatást kell tartani, melyet a Munkavédelmi Oktatási Naplóban dokumentálni kell. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

22 Oldalszám: 19 Az oktatás megtartásáért a gyakorlatvezető oktató tanár felel, megtörténtét a hallgató az oktatási naplóban aláírásával igazolja. Ennek hiányában a hallgató a gyakorlati képzést nem kezdheti meg. A gyakorlati képzést megelőző oktatásnak ki kell terjednie: - a munkahely (laboratórium, műhely) bemutatására, munkavédelmi követelményeire, - a munkavédelmi ök elhelyezésére és használatára, - a technológiából eredő veszélyekre, veszélyforrásokra, az ellenük való védekezésre. Tanulmányi kirándulás, üzemlátogatás alkalmával a vezető oktató köteles gondoskodni arról, hogy a hallgatók részére a fogadó fél ismertesse a munkahelyi magatartási szabályokat. Az egyetem által szervezett rendezvényeken, egyéb tevékenység során, illetve azok előkészítésekor, az egyetemnek biztosítani kell a hallgatók (résztvevők) biztonságának, egészségének, testi épségének feltételeit. A biztonságos feltételek megteremtéséért a szervezésért, rendezésért felelős személy a felelős. A felelős személyt az engedély kiadásakor meg kell nevezni, és azt írásban kell rögzíteni. Kollégisták részére a kollégiumi szoba birtokbavétele előtt oktatás keretében ismertetni kell a házirendet, a vonatkozó munkavédelmi előírásokkal kiegészítve. Megtörténtét a kollégisták aláírásukkal igazolják. 1. Általános szabályok IV. fejezet A munkahelyekre és a munkavégzésre vonatkozó rendelkezések A munkavállalók kötelesek munkahelyükön a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni és munkát végezni. A munkavállalót csak olyan munkával szabad megbízni, amelynek végzéséhez a szükséges szakmai, munkavédelmi ismereteket elsajátította és a munkavégzés során alkalmazni tudja. Amennyiben az adott munkát két vagy több munkavállaló végzi, a munkát elrendelő vezető köteles a munka irányításával egy munkavállalót megbízni és azt a többi munkavállaló tudomására hozni. Munkát csak biztonságos műszaki állapotú géppel, berendezéssel, munkazel szabad végezni, ill. végeztetni, amely rendelkezik a szabályzatban, kötelező szabványokban előírt biztonsági berendezésekkel, szerelvényekkel, védelemmel. Szállítás, rakodás, valamint mozgó gépek, géprészek közelében végzett munkák esetén a munkavállalónak, hallgatónak gyűrűt, karkötőt, nyakláncot viselni tilos, továbbá a lobogó hosszú hajat be kell kötni. A kutató és kísérleti munka során alkalmazott anyagok, és eljárások munkaegészségügyi hatásait a munka megkezdése előtt tisztázni kell. A várható veszélyekre, az ellenük való védelemre a munkában résztvevőket fel kell készíteni. Az említett munkák biztonságáért a Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

23 Oldalszám: 0 kijelölt munkahelyi vezető felel. A kiadott munkától eltérően kísérletet a munkahelyi vezető engedélye nélkül végezni tilos. A munkahelyeken rendet, tisztaságot kell tartani, a felesleges öket a munkaterületről el kell távolítani. Szállítani csak a szállítandó anyag tulajdonságainak megfelelő, arra alkalmas zel szabad úgy, hogy az sem a szállítást végzőket, sem másokat ne veszélyeztessen. Az anyagokat tulajdonságaik (fizikai, kémiai, biológiai stb.) figyelembevételével kell raktározni, tárolni úgy, hogy a tároló állványokat szállítózel biztonságosan meg lehessen közelíteni. Állványt csak megengedett teherbírásra szabad igénybe venni. A maximális terhelhetőséget az állványon minden esetben fel kell tüntetni. A közlekedési, menekülési utakat, villamos berendezések kapcsoló tereit (kapcsolóit, biztosító tábláit, elosztószekrényeit) a tűzoltó-felszereléseket hozzáférhetően szabadon kell hagyni, még átmenetileg sem szabad eltorlaszolni. A munkaterülethez tartozó nyitott teret, közlekedési utat, járdát téli időszakban csúszás mentesíteni kell. Villamos működtetésű készülék javítását csak azzal megbízott villamos szakember végezheti. Vegyipari tevékenységet csak az előírt ruházatban szabad végezni. Csak az egyetem által biztosított védőruhát illetve munkaruhát lehet használni. Tilos mérgező hatású, tűz- és robbanásveszélyes oldószerekkel kezet vagy ruhaneműt mosni. Vegyi művelet céljára használt edényeket tilos evés, ivás vagy tisztálkodás céljára használni. Étkezésre szolgáló edényt tilos vegyi művelethez felhasználni. Vegyszert tartalmazó edényen, üvegen fel kell tüntetni annak tartalmát. Mérgező hatású anyagot méregszekrényben kell tárolni oly módon, hogy illetéktelen személy ne férhessen hozzá. Élelmiszerrel együtt mérgező hatású anyag nem tárolható. Építési munkahely határain idegeneknek belépést tiltó táblát kell elhelyezni. Olyan területen, ahol az építési munkahely mellett rendszeres közlekedés folyik, a munkahelyet szalagkorláttal el kell keríteni. Működő munkahelyen (laboratórium, műhely, oktató terem, iroda stb.) végzett építési, karbantartási, javítási munkák során a helyi viszonyok figyelembe vételével kell a munkát megszervezni.. Személyi, szervezeti intézkedések a folyamatos munkarendnél, illetve a műszaki megoldás nem kellő hatékonyságának esetén Azokban a munkakörökben, tevékenységeknél, ahol a munka jellege szükségessé teszi (pl. fokozott figyelmet igénylő, monoton, egyoldalú terheléssel járó, kényszer testhelyzetben történő stb.), meg kell határozni a munkavállalók személyi váltásának rendjét, a munkafeltételeket, pihenőidőt. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

24 Oldalszám: 1 A létszám gazdálkodási intézkedések nem csökkenthetik a munkavégzés biztonságát, ezért az üzemeltetési dokumentumokban meg kell határozni a minimális létszámigényt szakmánként (munkakörönként). Veszélyes munkaöket csak az előírásoknak (jogszabály, szabvány, üzemeltetési dokumentum stb.) megfelelő munkavállaló kezelhet. A veszélyes munkaök kezeléséhez szükséges képzettség, vizsga megszerzése, betanítási idő biztosítása a szervezeti egységvezető feladata. 3. Az alábbi munkahelyekre csak az oda beosztottak és az ellenőrzésre jogosultak léphetnek be: - sugárveszélyes munkahelyek - vegyszerraktár - elzárt villamos kezelőhelyiség - kazánház - tűz és robbanásveszélyes helyiségek (gázpalack, üzemanyag tároló) - laboratóriumok A bejárati ajtóra Idegeneknek belépni tilos táblát kell elhelyezni. 4. Tilos egyedül munkát végezni : - villamos kezelőhelyiségben - villanyszerelői munkakörben, feszültség alatt, valamint feszültség közelében - vegyi laboratóriumban - vegyszerraktárban - faipari gépeken - forgácsoló gépeken - emelőgépekkel végzett munkáknál - magasban és mélyben végzendő munkáknál - veszélyes körülmények között végzett hegesztésnél - veszélyes gépi berendezések javításánál, karbantartásánál - állandó felügyeletet igénylő kazánházban - sugárveszélyes munkáknál Fent felsorolt munkakörökben csak szakképesítéssel rendelkező és a munka végzésére kioktatott munkavállaló végezhet munkát. A segítőként munkát végzőt is ki kell oktatni. 5. Mérgező hatású anyaggal való munkavégzés Mérgező hatású anyaggal - amely a munkavállaló testi épségére, egészségére veszéllyel járhat - a rendeletben meghatározott szakképzettségű és gyakorlattal rendelkező munkavállaló akkor dolgozhat: - ha a felhasznált mérgező hatású anyag minősített, - ha munkahely rendelkezik az ÁNTSZ által kiadott tevékenységi engedéllyel. A szervezeti egységvezető feladata a méregfelelős kijelölése, aki a mérgező hatású anyagokról méregkönyvi nyilvántartást vezet. A mérgek tárolására kulccsal zárható méregszekrényt kell biztosítani. Szabályzat érvényességi ideje: határozatlan Nyomtatás dátuma:

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik.

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik. Milyen esetekben kötelező munkaviszony létesítése előtt az alkalmassági vizsgálat, az időszakos és a soron kívüli vizsgálat? Mit tehetnek a felek, ha nem értenek egyet a vizsgálat eredményével? Összefoglaltuk.

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 2000. Az ME Gazdálkodási Szabályzata Függelék(2) 22.sz. melléklete 2 A Miskolci Egyetem hivatalos kiadványa Kizárólag belső használatra! Kézirat lezárva: 2000.

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához

Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához Útmutató az előzetes munkavédelmi oktatás megtartásához Előzetes oktatást kell tartani a munkakörben történő foglalkoztatás előtt. Ennek célja, hogy valamennyi munkaviszonyba lépő új vagy teljesen új munkakörbe

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Munkavédelmi Szabályzat

Munkavédelmi Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Munkavédelmi Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. Munkavédelmi szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...4 3. Munkavédelmi szabályzat

Részletesebben

A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOK A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEMEN*

A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOK A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEMEN* A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOK A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEMEN* Elfogadva a 2018. július 4-i szenátusi ülésen Határozat száma: SZE 1700/3.8/2018.(VII.4.)

Részletesebben

A munkavédelem szabályozási rendszere Terjék László MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 1949: XX.Tv.70/D. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLİKNEK JOGUK VAN A LEHETİ LEGMAGASABB SZINTŐ TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGHEZ.

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata 1 A foglalkozás-egészségügy A foglalkozás-egészségügyi szolgálat A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata Foglalkozási ártalmak

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet

Országos Idegtudományi Intézet 1. oldal: összesen: 64 Iktatási szám: Országos Idegtudományi Intézet MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT Jóváhagyom: Budapest, 2010. január 06... Főigazgató Főigazgató gazdasági helyettese 2 2. oldal: összesen: 64

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI IV.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI IV. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI IV. munkavégzés személyi feltételei I. A munkavállaló csak olyan munkára és akkor alkalmazható, ha annak ellátásához megfelelő élettani

Részletesebben

1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 18. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS, valamint a BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat I MUNKAVÉDELMI ÜGYREND

Szervezeti és Működési Szabályzat I MUNKAVÉDELMI ÜGYREND Az iskola biztonságos munkakörülményei és az alkalmazottak egészsége érdekében az alábbi igazgatói utasítást adom ki a Szervezeti és Működési Szabályzat mellékleteként. I MUNKAVÉDELMI ÜGYREND 1. A munkavédelmi

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT Budapest, 2007. JELEN SZABÁLYZATBAN ALKALMAZOTT JOGSZABÁLYI RÖVIDÍTÉSEK Mvt.: 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról

Részletesebben

1. A szabályzat hatálya

1. A szabályzat hatálya Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium 9700. Szombathely Szent László király u. 10. MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. A szabályzat hatálya 1.1. Területi és jogi hatálya 1.1.1. Az Élelmiszer-ipari

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

MUNKATÁRSAK KÉPZÉSE, MUNKAKÖRNYEZET MF18.B1

MUNKATÁRSAK KÉPZÉSE, MUNKAKÖRNYEZET MF18.B1 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: Nem kötelezett példány: Példány sorszáma: MUNKATÁRSAK KÉPZÉSE, MUNKAKÖRNYEZET MF18.B1 Készítette: Vattai Éva Rita folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi Csaba

Részletesebben

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása.

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása. Jelen utasítás elkészítéséért és aktualizálásáért a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság vezetője, a szabályozási dokumentumban foglaltak működtetéséért a főigazgató a felelős. A szabályozási dokumentum

Részletesebben

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER VI. FEJEZET A hallgatói balesetek megelőzésével kapcsolatos és a bekövetkezett balesetek esetén követendő

Részletesebben

MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT MUNKAVÁLLALÓK KÖVETELMÉNYRENDSZERE, valamint EZEN MUNKAKÖRÖK BETÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOK RENDJE

MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT MUNKAVÁLLALÓK KÖVETELMÉNYRENDSZERE, valamint EZEN MUNKAKÖRÖK BETÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOK RENDJE 3. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék Az ÓBUDAI EGYETEMEN OKTATÓK, TUDOMÁNYOS KUTATÓK és TANÁROK MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE

MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Miskolc, 2016 8.9. számú Egyetemi Szabályzat MISKOLCI EGYETEM HUMÁNERŐFORRÁS OSZTÁLY ÜGYRENDJE Készült 8 példányban 1. sorszámú, változás átvezetésére

Részletesebben

1949. évi XX. TÖRVÉNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 70/D.

1949. évi XX. TÖRVÉNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 70/D. 1949. évi XX. TÖRVÉNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 70/D. (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. (2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MUNKAVÉDELMI SZABÁLYOZÁS

KIEGÉSZÍTŐ MUNKAVÉDELMI SZABÁLYOZÁS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA TANÁRKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KIEGÉSZÍTŐ MUNKAVÉDELMI SZABÁLYOZÁS Készült: A Szegedi Tudományegyetem Munkavédelmi Szabályzat 22. sz. melléklete, 1993. évi CXIII. Törvény

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Főiskolai Tanács 48-2002/2003. sz. határozatával 2003. március 18. napján elfogadta. 2003. Dunaújváros 1. kiadás 0. módosítás 1(29). oldal TARTALOM I. A MVSZ hatálya II. Ügyrend III.

Részletesebben

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A nemzetgazdasági miniszter /2012. ( ) NGM rendelete egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés d) pontjának dq)

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN A MUNKAVÉDELEM SZEREPLŐI Állam Munkáltató Szerződés, Munkautasítás Munkavállaló MUNKAVÉDELMI HATÓSÁG Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága 2012.

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA

A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA Miskolc, 2017 7.5. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM BÉLYEGZŐINEK KÉSZÍTÉSE, NYILVÁNTARTÁSA ÉS HASZNÁLATA A Miskolci Egyetem

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. május 27-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. május 27-i ülésére Tárgy: Tájékoztató Békés Város Önkormányzata Intézményeinek munkavédelmi helyzetéről Előkészítette: Gál András osztályvezető Ilyés Péter környezetvédelmi referens Véleményező bizottság: Műszaki Osztály

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. Tartalomjegyzék Bevezető rendelkezések... 3 1. Általános rendelkezések... 3 2. Ügyrend... 4 A munkavédelmi tevékenység célja és alapvető feladata...

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 62 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR A NYME SZMSZ BIZTONSÁGVÉDELMI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE SZÉKESFEHÉRVÁR

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR A NYME SZMSZ BIZTONSÁGVÉDELMI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE SZÉKESFEHÉRVÁR NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR A NYME SZMSZ BIZTONSÁGVÉDELMI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE SZÉKESFEHÉRVÁR 2011 Tartalomjegyzék A kari biztonságvédelmi szabályzat hatálya... 3 A Kar biztonságvédelmi

Részletesebben

Munkavédelmi oktatás

Munkavédelmi oktatás Munkavédelmi oktatás Dunaújvárosi Egyetem hallgatóinak oktatása 1 Munkavédelem szabályozása Munkavédelmi Törvény Végrehajtó rendeletek Munkabiztonsági Munkaegészségügyi Biztonsági Szabályzatok Munkáltató

Részletesebben

Oktatási segédanyag 2. A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló:

Oktatási segédanyag 2. A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló: Oktatási segédanyag 2. Munkavédelmi oktatás megtervezése, tematika összeállítása, oktatások megszervezése A Munkavédelmi Törvény 55. alapján minden munkáltató köteles munkavállalói számára munkába álláskor,

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Munkavédelmi Szabályzat

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Munkavédelmi Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a Munkavédelmi Szabályzat 1 PREAMBULUM A Szolnoki Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a Főiskola munkavédelmi feladatellátásához a munkavédelemről szóló 1993. évi

Részletesebben

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek 4.2.4. Táblázat / 1. Érintett vegyi 1. 1992. évi XXII. törvény a munka törvénykönyvéről 2. 199. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék

A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék 2. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék A BMF OKTATÓK, TUDOMÁNYOS KUTATÓK ÉS TANÁROK MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A munkavédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A munkavédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A munkavédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Munkavédelmi oktatási tematika Összeállította: Lantos 72 Kft. Lantos György 2145 Szilasliget, Lázár Vilmos u. 27. Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkavállalói részére A munkavédelem A munkavédelem a szervezett

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének feladatai 1. A Szakigazgatási

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 2 Tartalomjegyzék I. FEJEZET... 4 Hatályba léptetés... 4 Munkavédelmi szabályzat célja, feladata... 4 A Munkavédelmi szabályzat hatálya... 4 II. FEJEZET...

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Építőmérnöki Kar Munkavédelmi Szabályzata

Építőmérnöki Kar Munkavédelmi Szabályzata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőmérnöki Kar Munkavédelmi Szabályzata 2012. (Elfogadva az Építőmérnöki Kar Kari Tanácsa a 2012. május 9-i ülésén) 2/39 A munkavédelemről szóló, 1993.

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ CÉGISMERTETŐ Fő célul tűztük ki, hogy segítsünk a cégeknek, vállalkozásoknak eligazodni a környezetvédelmi, munkavédelmi, tűzvédelmi, ADR és energetikai szabályozás bonyolult

Részletesebben

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és.

Köztisztasági munkagép- és járműkezelő Köztisztasági munkagép- és. Köztisztasági munkagép- és. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények PTE Munkavédelmi Szabályzat 10. számú melléklete A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények A Pécsi Tudományegyetemen

Részletesebben

DR HOFFER HÁZIORVOSI ÉS ÜZEMORVOSI KFT. Megbízási szerződés

DR HOFFER HÁZIORVOSI ÉS ÜZEMORVOSI KFT. Megbízási szerződés Megbízási szerződés Az 1993. évi XCIII. törvény szerint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása a munkavállalók ez irányú felelősségével összhangban a

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Magyarországon a versenyszféra

Részletesebben

Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén. Budapest, 2012. május 8.

Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén. Budapest, 2012. május 8. Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén Budapest, 2012. május 8. Törvényi szint: Alaptörvény, biztonsággal kapcsolatos egyéb törvények Korm. r. szint: Miniszteri r. szint:

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

A munkavédelem fogalma, célja

A munkavédelem fogalma, célja 1. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, célját, alapkérdéseit! A munkavédelem célja, feladatai és területei A munkavédelem szabályozási rendszere A munkavédelmi hatósági felügyeleti szervek (felsorolás)

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA Miskolc 2018 7.2. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA Szenátusának 110/2018. sz. határozata Készült 8 példányban sorszámú, változás

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása. a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása. a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről Minden évben középiskolás, főiskolás és egyetemista diákok ezrei vesznek részt a nyári munkákban,

Részletesebben

Javaslat A Debreceni Egyetem Hallgatóinak Baleset-megelőzési és Munkavédelmi Szabályzatának június 26-i elfogadására PREAMBULUM

Javaslat A Debreceni Egyetem Hallgatóinak Baleset-megelőzési és Munkavédelmi Szabályzatának június 26-i elfogadására PREAMBULUM Javaslat A Debreceni Egyetem Hallgatóinak Baleset-megelőzési és Munkavédelmi Szabályzatának 2014. június 26-i elfogadására PREAMBULUM A Debreceni Egyetem a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. év CCIV.

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT Csanytelek Önkormányzat.Munkavédelmi Szabályzat CSANYTELEK KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATAL Csanytelek Volentér János tér 2 Csanyteleki Napköziotthonos Óvoda, Csanytelek Kossuth u. 12. Csanytelek Önkormányzat,

Részletesebben

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2008. május 29. Határozat

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az új munkavédelmi törvény 4/3 1 4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az Mvt. új fogalmat vezetett be: Sérülékeny csoport: az a munkavállalói kategória, amelybe tartozó munkavállalókat

Részletesebben

Előterjesztés. Jánoshalma Város Képviselő-testülete december 15-i ülésére

Előterjesztés. Jánoshalma Város Képviselő-testülete december 15-i ülésére Előterjesztés Jánoshalma Város Képviselő-testülete 2016. december 15-i ülésére Az előterjesztés címe: Előterjesztés a munka és tűzvédelmi feladatok ellátásáról Az előterjesztést készítette: Kasziba Sándor

Részletesebben

Munkavédelmi oktatási tematika és napló

Munkavédelmi oktatási tematika és napló PTE Munkavédelmi Szabályzat 7. számú melléklete Munkavédelmi oktatási tematika és napló A Pécsi Tudományegyetemen (továbbiakban: Egyetem) munkavédelmi oktatásokhoz szükséges munkavédelmi oktatási tematika

Részletesebben

MEB 00-16 MUNKAKÖRI ALKALMASSÁG ORVOSI VIZSGÁLAT RENDJE

MEB 00-16 MUNKAKÖRI ALKALMASSÁG ORVOSI VIZSGÁLAT RENDJE Oldal: 1 of 11 MEB 00-16 JÓVÁHAGYÓ ALÁÍRÁS Ellenőrizte: Hatálybalépés időpontja: AZ ELŐZŐ VERZIÓ ÓTA TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK RÖVID LEÍRÁSA HATÁLYBA LÉPÉS IDŐPONTJA HOZZÁFÉRÉSI

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136.

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136. Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 1134 Budapest, Dózsa György út 136. A munkavédelmi szabályozások egységes rendje 2013. 08. 01 KÉSZÍTETTE: Keszthelyi Zoltán s.k. Munkavédelmi Technikus MVT/BP/2007/41

Részletesebben

Munkavédelmi oktatási tematika és napló

Munkavédelmi oktatási tematika és napló PTE Munkavédelmi Szabályzat 7. számú melléklete Munkavédelmi oktatási tematika és napló A Munkavédelmi Szabályzat IV. fejezet Munkavédelmi oktatás és vizsgáztatás rendjében foglalt oktatási feladtok tematikai

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők:

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők: BEMUTATKOZÁS Az ENVIRIDIS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS KERESKEDELMI BT. segítséget nyújt a munka- és tűzvédelemről, a kémiai biztonságról, környezetvédelemről és a telepengedélyeztetés rendjéről szóló törvényekben

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA BUDAPEST 2010 (2013. január 1. napjától hatályos változat) TARTALOMJEGYZÉK Jegyzőkönyv A munkahely/egyéni védőeszköz/munkaeszköz/technológiasoron

Részletesebben

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI 20. Egy szabadban megtartott, főzőversennyel egybekötött rendezvényükön az egyik csapat ásványvizes műanyagpalackban tárolta a folyékony mosogatószert, amiből az egyik csapattag véletlenül ivott. A hirtelen

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során

Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során Készítette: Jánvári Tibor Munkavédelmi Szakmérnök Mérnöktanár közlekedésmérnök Budapest, 2018 Kutatásom témaköre: A munkavédelmi

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben

41/2012. (XII. 20.) NGM rendelet. egyes foglalkozás-egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

41/2012. (XII. 20.) NGM rendelet. egyes foglalkozás-egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 41/2012. (XII. 20.) NGM rendelet egyes foglalkozás-egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2013.01.01-2013.01.02 A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjérıl szóló szabályzata. Pécs 2008.

A Pécsi Tudományegyetem. munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjérıl szóló szabályzata. Pécs 2008. A Pécsi Tudományegyetem munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjérıl szóló szabályzata Pécs 2008. A Pécsi Tudományegyetem munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjérıl szóló szabályzata 1 A jelen Szabályzat

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Ikt. szám: MKE/362-7/2018 MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A JOGI ÉS HUMÁNPOLITIKAI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Jóváhagyta a Szenátus 20/2018. (X. 26.) számú határozatával. 2 1. Általános rendelkezések A Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

A MUNKAVÉDELEM SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE. 1949. XX.tv. 66.. (3), 70/D.. 1993. XCIII. tv. a munkavédelemről (Mvt.) Kötelező alkalmazású nemzeti szabványok

A MUNKAVÉDELEM SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE. 1949. XX.tv. 66.. (3), 70/D.. 1993. XCIII. tv. a munkavédelemről (Mvt.) Kötelező alkalmazású nemzeti szabványok A MUNKAVÉDELEM SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE TÖRVÉNYI SZINT ALKOTMÁNY 1949. XX.tv. 66.. (3), 70/D.. 1993. XCIII. tv. a munkavédelemről (Mvt.) KORMÁNYRENDELETI SZINT MINISZTERI RENDELETI Munkaügyi Népjóléti (eü.-i)

Részletesebben

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 70. 2 (1) A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 1. oldal 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben