Arra gondoltam, ha valamit sok vállalkozó megkérdez, akkor arra érdemes pontos választ adni. Mit szólnál hozzá, ha a más kárából tudnál tanulni?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Arra gondoltam, ha valamit sok vállalkozó megkérdez, akkor arra érdemes pontos választ adni. Mit szólnál hozzá, ha a más kárából tudnál tanulni?"

Átírás

1

2 13+1 honlap hiba Téged is egyre jobban szorít a cipő? Pontosan azt érzed, amit az egyik vállalkozótársad úgy fogalmazott meg, hogy Vágni lehet a feszültséget a vevőkért vívott harcban? Az elmúlt másfél évben sok vállalkozóval beszélgetve szinte mindig arra a közös problémára lyukadtunk ki. Bizony egyre kevesebb vevőt hoz a honlap. Te is ebben a cipőben jársz? Mi a gond a honlapommal? Mit lehet ebben a helyzetben tenni? kérdezik egyre többen. Benned is megfogalmazódnak ezek a kérdések, ha a honlapodra nézel? Arra gondoltam, ha valamit sok vállalkozó megkérdez, akkor arra érdemes pontos választ adni. Mit szólnál hozzá, ha a más kárából tudnál tanulni? Összegyűjtöttem számodra 218 honlap elemzésének tapasztalatait. Kerestem a választ arra a kérdésre, hogy mi a gond a honlappal. Spórold meg a tanulópénzt! Tanulj más kárából! 13+1 honlap hiba honlap elemzésének alapján összegyűjtöttem Neked: 1. hiba - Nem derül ki, hogy mi a honlap célja. Nem derül ki, hogy mit tegyen a látogató a honlapon 2. hiba - Nem derül ki, hogy ki a célcsoport 3. hiba - Nem derül ki, hogy milyen ellenállhatatlan ajánlatunk van a látogatónak 4. hiba A domain név nem tartalmazza a fontos kulcsszót 5. hiba - A design mindenek felett (vagy éppen mindenek alatt ) és a tartalom a fasorban sem 6. hiba Nincs barátságban a felhasználóval a honlap 7. hiba - A tartalom mostohagyerek 8. hiba Vásárlás alól bizonyítékok hiányában felmentve 9. hiba Megállt az idő 10. hiba - Nem épít adatbázist 11. hiba A honlap nincs barátságban a Google-lel 12. hiba - Nincs regisztrálva a honlap az ingyenes linkgyűjteményekbe 13. hiba Pozíció a béka feneke alatt. Amikor az ár az úr, árharc dúl +1. hiba - Nem, nem és nem, aztán persze hogy nem Elkészült a honlap, de Nem mérik, nem elemzik, nem tesztelik, ezért aztán nem is tudnak javítani rajta. Melyik hibánál szaladt fel a vérnyomásod? A Te honlapod melyik hibába esett bele? És érdekel, hogyan mászhat ki belőle? Kattints rá, és azonnal megtudod.

3 1. hiba - Nem derül ki, hogy mi a honlap célja. Nem derül ki, hogy mit tegyen a látogató a honlapon Az elemzés során az első 8-15 másodperc benyomása alapján döntöttem ebben. Mit gondolsz, a látogató több időt ad a honlapodnak? Az elemzett 218 honlapból 146-nál nem derül ki a honlap célja. Elhiheted, nem voltam szőrös szívű Pedig jó lenne, ha kiderülne a honlap célja. Jó lenne, ha azonnal kiderülne, hogy miért járok jól Veled, a termékeddel, szolgáltatásoddal. Jó lenne, ha meggyőznél arról, hogy miért éri meg az időmet pazarolni a honlapodra. Tudtad, hogy az internetező feje tele van a saját gondjával, bajával, és nem kapcsol ki akkor sem, amikor a honlapunkat olvassa? És nem is gondolatolvasó, hogy kitalálja azt, hogy mit szeretnél tőle. Fütyül rá, hogy mit szeretnél. Csakis saját maga érdekli. Az érdekli, hogy mit szeretne ő. A körme alatt lévő piszok is fontosabb számára, mint az, amit Te szeretnél. A vevő utálja, ha el akarnak neki adni, de imád vásárolni. Tudtad azt, hogy a honlapod nem a Te értékesítési csatornád, hanem a vevőid beszerzési csatornája? Ezt célszerű alaposan végiggondolnod., és hogyan kerülheted el? Mi a honlapod célja? Mit tegyen a látogató a honlapodon? a. Jegyezzen meg bennünket? Tegye el honlapunkat a Kedvencek közé? b. Jöjjön el az üzletbe? (A bolti eladást segítse a honlap?) Telefonáljon? i. Nyújtson információt? ii. Építsen bizalmat? Növelje az ismertséget? iii. Szerezzen új érdeklődőket, a régiekkel tartsa a kapcsolatot? 1. Tudtad, hogy az új vevő megnyerése 4-6-szor annyiba kerül, mit megtartani a régit? c. Iratkozzon fel? Töltse le az ingyenes anyagot? Töltse ki a tesztet, kérdőívet? Regisztráljon? i. Építsen adatbázist, hogy második lépcsőben vagy más csatornán elérje az érdeklődőket? (Főoldalt a címlista építés szellemében kialakítani: pl. hírlevélre feliratkozás, csali letöltése, ingyenes termékminta letöltése, nyereményjáték, piackutatási kérdőív kitöltése) d. Kérjen árajánlatot? Kérjen termékmintát? Kérjen katalógust? e. Vásároljon? - Azonnali eladást elérni? (értékesítési oldal, web áruház) f. Ajánlja? - Ajánljon bennünket ismerőseinek, üzleti partnereinek.

4 Több célod is van? Akkor egy sincs. Mindent akarsz? Akkor lehet, hogy semmit sem kapsz meg. Meglepted a látogatót? Bogarat tettél a fülébe? Felkeltetted a figyelmét? Annyira rokonszenves vagy neki, hogy befészkeled magad a tudatába? Eléred nála, hogy elmentse a honlapodat a Kedvencek közé? És amikor szüksége lehet rád, akkor eszébe jutsz neki? Bevillan az agyába a honlapod? Hoppá, olvastam erről a neten. Lássuk csak, mi is volt az. Itt kell lenni valahol a Kedvencek között. Jelen leszel-e a vevő fejében, amikor szüksége lehet rád? o Egyetértesz velem abban, hogy a sikered ezen múlik? 2. hiba - Nem derül ki, hogy ki a célcsoport Üdvözlünk honlapunkon kedves Mindenki! Cégünk 10 egynéhány éve azért alakult, hogy Te bárki is vagy, mi megoldjuk bármilyen problémádat. Érezd jól magad a honlapunkon, és rendelj, mert ekkor mi is jól érezzük magunkat. Ismerős a helyzet? Az elemzett 218 honlapból 157 mindenkihez szól. Te is mindenkihez szólsz? Akkor senki sem hall meg. és hogyan kerülheted el? Tudtad, hogy a vevőhozó honlap a vevőnek szól, és nem a tulajdonos egójának? Ki a vevőd? Képzeld el, hogy ki ő, milyen ő. Lásd magad előtt. Próbáld minél többféle tulajdonsággal felruházni. Szedj össze annyi szempontot, amennyit csak tudsz, hogy minél pontosabb elképzelésed legyen róla. Gondolj a legjobb vevődre! Gondolj a 3 legjobb vevődre! 1. Nő? Férfi? (Gyerek? Fiatal pár? Gyerekes család? Házaspár kirepült gyerekekkel? ) a. Hány éves? Mi a végzettsége? Mi a foglalkozása? b. Mennyi a jövedelme? c. Hol él? d. Hogyan él? Milyen életet él? (pl. életstílus, életmód, életvitel) 2. Hol dolgozik? (Mi a munkaköre, beosztása? Mit csinál? Hogyan dolgozik?) 3. Mi a fontos számára?

5 a. Mi érdekli? Mik a céljai, törekvései? b. Mik okoznak örömöt neki? Mitől fél? Mik a gondjai? Mi nyugtalanítja? 4. Mi az oka annak, amiért vásárol? (Milyen haszna származik belőle?) a. Milyen problémáját oldja meg a termékünk, milyen igényét elégítjük ki? b. Milyen lehetőséget nyit meg számára? 5. Mire vágyik? Miről álmodik? Melyek azok a vágyak, hasznok, előnyök, amelyek vásárlásra ösztönzik? 6. Milyen szavakat és kifejezéseket használ, amikor a problémáiról, vágyairól beszél? a. Mitől csillan fel a szeme? 7. Hogyan használja a terméket? (Mi történik a termék/szolgáltatás használat előtt, alatt és után? Milyen nehézségek jelentkeznek? Meg tudja ezeket szüntetni pl. kiegészítő termék alkalmazásával, szolgáltatás felajánlásával?) 8. Nyitott az újdonságokra? 9. Mi idegesíti, zavarja a legjobban a piacunkon? Mi nem tetszik neki? Mi az, amit szeretne, ha megváltozna? (Pozícionáljuk magunkat, termékünket, szolgáltatásunkat ez ellen.) a. Mi a legnagyobb problémája? i. Termékünk hogyan képes ezt megoldani, megkönnyíteni? Már alakul egy kép a fejedben a jó vevőről? Szerezz néhány képet róla, és rakd az íróasztaloddal szembe! Nézz rá a képekre, amikor gondolkodol a marketingedről. Mit gondolna az üzenetedről? Felfigyelne rá? Érdekelné? Értené? Ha így jársz el, akkor egyre jártasabb leszel vevőid gondolkodásában, és egyre jobban használod majd vevőid nyelvét.

6 3. hiba - Nem derül ki, hogy milyen ellenállhatatlan ajánlatunk van a látogatónak 10 egynéhány éve dolgozunk, és folyamatosan fejlődünk. Ezt és ezt tudjuk. Igaz, hogy nem mondjuk el, hogy mit nyújtunk neked, azt meg pláne nem, hogy miért is jó mindez neked, de a vak is látja, hogy mindenkinek szüksége lehet ránk. Nem lehetsz olyan, hogy Te ezt nem látod. Pedig bizony lehet. A vevőid elmaradása pontosan jelzi ezt. Pláne akkor, ha Te magad sem tudod, hogy miért éri meg nálad vásárolni, és nem a versenytársadnál. Az elemzett 218 honlapnál 191-nél az első 8-15 másodpercben nem derült ki, hogy milyen ellenállhatatlan ajánlata van a látogatónak. 27 honlapnál derült ez ki. Szerinted ez sok? Szerintem kevés. Amikor nem sikerül eladnod, akkor az érdeklődő mit csinál? Hanyatt-homlok rohan vissza az iskolába, hogy megtanulja, hogyan is kell Tőled vásárolni? és hogyan kerülheted el? Tudod azt, hogy mi jelent értéket a vevőnek? Ismered a problémáját? Meg tudod világítani ezt az ő szemszögéből? Jó megoldást kínálsz rá? Elmondod, hogy miért érdemes Tőled vásárolni, és nem a versenytársadtól? Elmondod, hogy miben különbözik az ajánlatod a versenytársadétól? Az általad nyújtott legfőbb előnyt tudod úgy láttatni a vevővel, ahogy még nem is gondolt rá? Egy mondatban el tudod ezt mondani? Azonnal szembe vágja a látogatót a honlapodon, hogy 1. Hogyan jár (azonnal) jól veled, a termékeddel? 2. Miért éri meg az idejét pazarolni a honlapodra?

7 Szokatlan? Vagy pontosan nekünk szól? Csak ezekre figyelünk fel. Aki először jár a honlapunkon annak nagyon gyorsan fel kell keltenünk a figyelmét. Egy kutatás szerint az internetezők 53 %-a csak a honlapok nyitó oldalát nézi meg. Egy másik kutatás szerint az internetezők 41 %-a mindössze 10 másodpercet tölt egy honlapon. Honlapod 5 másodperc alatt felkelti a látogató érdeklődését arra, hogy akarjon még 2-3 percet eltölteni az oldalon? a. Design (Megragadja a célcsoport tekintetét, és vonzó számára?) b. Logo (Bal felső sarokban található, és azonosít bennünket?) c. Szlogen (Rövid, tömör és megkülönböztet versenytársainktól?) d. Főkép (Kifejező és beszédes?) e. Főcím (Megszólítja a célcsoportot, és ellenállhatatlan ajánlatot ad számára?) f. Első bekezdés (Bevon, és további olvasásra ösztönöz?) g. Menüpont elnevezések (Kifejezőek és rákattintásra ösztönöznek?) Szeretnél többet megtudni? Szeretnéd jobban megismerni a figyelemfelkeltésnek ezeket a hatásos eszközeit? Olvass tovább! Az anyagban mindent megtalálsz. Tudtad, hogy a túl nagy választék megzavarhatja az embereket? A megzavart agy mindig elutasító. Rossz szokásunk, hogy élére állítva a termékeket rengeteg árut zsúfolunk be az üzletbe. Te is tapasztalod ezt vásárlásaid során? És a saját üzletedbe körülnézve mit látsz? Ennek internetes megfelelője, amikor mindent láthatóvá akarunk tenni a nyitóoldalon Pedig nem a nyitóoldalra kell mindent bezsúfolni, hanem akkor kell elérhetővé tenni az egyes alkalmazásokat, amikor a vásárlói döntés folyamatában segítséget jelent. 1. Ezáltal nem zavarja össze az internetezőt a nyitóoldalon. 2. A vásárlói döntés folyamatában pedig segíti őt. Ezért, ha van egyetlen lehengerlő érvünk (Ha nincs, akkor keressünk addig, amíg találunk egyet ) a figyelem felkeltésére, akkor csak ezzel érveljünk. Ragadjuk meg a lényeget, és ne piszmogjunk a részletekkel. Mellékesek és nincs idő rá. Az internetező ideje drága. A figyelméért küzdünk, és bármikor elkattinthat valamelyik versenytársunk honlapjára.

8 A nyitóoldal legalább olyan fontos, mint a honlap összes többi része. Ha itt nem keltjük fel a figyelmet, akkor teljesen mindegy, hogy mi van a belső oldalakon. Ez természetesen csak honlapunk új látogatóira, a potenciális vevőkre vonatkozik. Honlapunk visszatérő látogatói már tudják, hogy mi vár rájuk a honlapon. Tudják, mit tudunk nyújtani számukra. Tudják, hogy mit hol keressenek a honlapon. Fontos! A Google-ön keresztül legtöbbször nem a nyitóoldalon lépnek be az internetezők a honlapunkra. Ezért is fontos, hogy a vevőinknek nyújtott legfontosabb előnyt, legfontosabb üzenetünket kifejező szlogen minden egyes honlapoldalon megjelenjen. Másrészt a márkaépítés szempontjából is fontos, hogy megjegyezzenek rólunk valamit. Ha lehet, akkor a legfontosabbat. - A szlogenben mondjuk el a legtömörebben üzenetünket. - Minél többször megjelenik ez a látogató előtt, annál nagyobb az esély a megjegyzésre. Milyen a vevőink számára pozitív jelentése van termékeinknek, szolgáltatásunknak? Milyen szót, milyen kifejezést birtoklunk a célcsoportunk fejében? A jó szlogen Azonosít és megkülönböztet: azonosít bennünket tevékenységünkkel, és megkülönböztet versenytársainktól Konkrét Közérthető, rövid, könnyen megjegyezhető. Egyszerű Egyedi Könnyen kiejthető (zene a fülnek) Segítségével újra és újra felidézhetőek vagyunk. Szoftverhiba az emberben 1. Tudtad, hogy sokkal inkább ragaszkodunk a már meglévő dolgainkhoz, mint amennyire vágyakozunk a lehetséges újabbakra? 2. Sokkal könnyebben aktivizálhatók vagyunk akkor, ha elkerülhetünk valamilyen gondot, problémát, mint akkor, ha valamifajta jövőbeni jutalom vagy előny az ígéret. 3. Mit gondolsz? Miért beszélek 13+1 hibáról 4. Hasznosítani tudod ezt a szoftverhibát a kommunikációdban?

9 4. hiba A domainnév nem tartalmazza a fontos kulcsszót A 218 elemzett honlapból 132-nél a domainnév a cég neve, amely nem tartalmazza tevékenységre utaló kulcsszavak egyikét sem. Ez persze önmagában még nem gond. Ha enélkül is biztosított a honlap megfelelő látogatottsága, akkor ez nem jelent problémát. A kitűzött célokat elérő honlap látogatottságnál nincs jelentősége annak, hogy a Google-ben is megtalálható legyen a honlap. De, ha nem akkor 1. Szeretnéd, ha a domainnév bevésődne a látogatók fejébe? a. Legyen rövid, beszédes és könnyen megjegyezhető. 2. Szeretnél látogatókat a Google-ből? a. A domainnév tartalmazza a fontos kulcsszót. és mit tehetsz Természetesen a cégneved is legyen a domainneved. A legjobban persze akkor jársz, ha már cégnévnek is olyan elnevezést választasz, amely tartalmazza a tevékenységedre utaló fontos kulcsszót. Ha azonban a cégneved nem ilyen, akkor válassz egy olyan domainnevet is, amely rövid, a tevékenységedet jól kifejező, a célcsoportodat megszólító, könnyen megjegyezhető és tartalmazza a fontos kulcsszót. Tudtad, hogy a fontos kulcsszót tartalmazó domain olyan előny a megtalálhatóságban, mint a 100 méteres síkfutásban a sportcipő a tűsarkúval szemben? Marketingtorta.hu, Marketingcommando.hu, Marketingmedve.hu o Hallottál már róluk, ugye o Akkor tudod, hogy miről beszélek. Fontos Honlapod a kulcsszót tartalmazó domainre töltsd fel, és a cégnevet tartalmazó domaint 301- essel irányítsd át erre. (Mond el ezt a programozódnak, és ő tudja miről van szó ) Ezzel két legyet ütsz egy csapásra. A kecske is jóllakik - Google tárt kapukon keresztül látja a honlapodat a fontos kulcsszóra. -, és a káposzta is megmarad. A cégnevedet böngészőbe beütők is eljutnak a honlapodra.

10 5. hiba - A design mindenek felett és a tartalom a fasorban sem Az elemzett honlapok jelentős részénél a design annyira rikító, extravagáns vagy éppen idegesítő, hogy elnyomja a tartalmat. Elvonja a figyelmet az ajánlatunkról (ha van ), a mondanivalónkról. Márpedig a figyelem felkeltése után eladni csak ajánlatunkkal, a tartalommal, hasznokkal, előnyökkel tudunk. No persze a másik véglet sem jobb. Régen rossz, amikor olyan jellegtelen, sablonos a design, hogy még ki sem tűnik a többi honlap közül. Ekkor még odáig sem jutunk el, hogy felkeltsük a figyelmet. Az ilyen honlap el sem jut a látogató tudatáig. Annyira beleolvad a felismerhetetlenség homályába, hogy esélye sincs bejutni és megragadni a látogató fejében. A vizsgált 218 honlap negyed részénél egyértelműen ezt tapasztaltam. És ez még igencsak óvatos becslés. Az ingyenesen letölthető sablonok között is tudunk jól választani, ha ismerjük a célcsoportunkat, tudjuk milyen üzenetet szeretnénk kommunikálni, és van kitartásunk megkeresni azt a sablont, amely a célcsoportunk igényének és a céljainknak is megfelel. A rosszul kiválasztott sablonoktól azonban nem várhatunk sokat. és mit tehetsz? Ha a céged már kiforrott arculattal rendelkezik (logo, kiválasztott szín és formavilág, névjegykártya, nyomtatott kommunikációs anyagok), akkor már csak ezt kell átültetni a honlapra úgy, hogy a webes design segítse elérni a kívánt hatást. Nézd meg a honlapod, és tegyél fel magadnak néhány kérdést: 1. Pozitív az első benyomás, melyet a főoldal nyújt? 2. A célcsoportunk számára vonzó a megjelenés, a szín és formavilág? 3. Milyen a fejrész, főrész és a lábléc aránya? 4. Összhangban van a szöveg, a háttér és a képek színvilága? 5. A szolgáltatás (termékek) minőségi színvonalát tükrözi a design? 6. A design összhangban áll a tartalommal? 7. Kiváltja azt a hatást, amelyet szeretnénk? Tudtad, hogy soha nincs második esélyed kedvező első benyomást tenni másokra? A design feladata a figyelemfelkeltés. A látvány, a szín és formavilág az első benyomás rólad, termékedről, szolgáltatásodról. Ez egy érzés. Vagy tetszik vagy nem tetszik. Vagy vonz vagy taszít. Hatása van? Vagy nincs?

11 Kedvező? Vagy kedvezőtlen A designban a végletek a nyerő. Nincs rosszabb annál, amikor olyan jellegtelen, annyira közömbös, hogy nem érint meg. Nincs véleményem róla - nehéz ennél rosszabb véleményt mondani egy designról. De ha a célcsoportod tekintetét vonzza, másokat viszont taszít, akkor már dörzsölheted is a tenyeredet, és hálát adhatsz a grafikusodnak. És magadnak is, mert pontosan határoztad meg, hogy milyen hatást szeretnél kiváltani. A hatásos design Kiváltja azt a hatást a célcsoportból, amely segíti a honlap céljának elérését. Első pillantásra vonzza a látogató tekintetét, felkelti a figyelmét. Majd megkönnyíti és egyszerűbbé teszi az üzenet megértését. Nem vonja el a figyelmet a tartalomról. Eléggé figyelmet felkeltő ahhoz, hogy az internetező ne kattintson el azonnal egy másik honlapra, hanem elolvassa a szlogent, a címsort, az első bekezdést. Viszont nem annyira harsány, hogy túlharsogja a tartalmat, és elvonja a figyelmet az olvasástól. A hatásos design a célcsoportunkba tartozók tekintetét vonzza. A nők a meleg piros, vörös, narancs színeket, a divat és trendszíneket, és a lágy, kerek, íves, könnyedebb formákat kedvelik. A férfiak a tartózkodóbb, racionális kéket, a fémes színeket, valamint a négyszögletes, egyenes, praktikus formákat, határozott vonalakat kedvelik. A hightech formák a férfiak kedvence. Az idősebbek tekintetét inkább a hagyományos formák és színek vonzzák. A fiatalabbak a harsány, feltűnő, erős formákat, színeket kedvelik. A meleg (sárga, piros) színek sokkal alkalmasabbak a figyelem felkeltésére, mint a pasztell, hideg (kék, zöld) színek. o A sárga meleg és izgató hatású. Barátságos, meleg hangulatot kelt. o A vörös a szenvedély színe. Szenvedélyes indulatokat, szerelmet, haragot, tüzet, vért jelképez. Hatása izgató. o A narancssárga az optimista sárgából és a szenvedélyes vörösből adódik. A leginkább aktivitásra serkentő. o A kék a nyugalom, a békesség érzetét váltja ki. A kék az álmok színe is. o A zöld (kékből és sárgából tevődik össze) kellemes, nyugtató hatású. A reményt fejezi ki. A természet színe. o A fekete minőséget, exkluzivitást, igényességet sugall. A nyitott, kifelé forduló (extrovertált) emberek az erősebb színeket, a pirosat, a kéket, a zöldet kedvelik, míg a zárkózottak (introvertáltak) a halványabb pasztelleket.

12 Egy új termék piaci bevezetésekor tehát a nyitott, innovatív, korai elfogadók figyelmének a felkeltésére mindenképp célszerű erősebb színeket választani. Egy érett termék piacán a késői többség tekintetének a lebilincselésére viszont a halványabb pasztell színek alkalmasabbak lehetnek. Tehát a terméked a piaci bevezetés melyik szakaszában van? 6. hiba Nincs barátságban a felhasználóval a honlap Az internetező két dolgot szeretne a honlapon: Hozzájutni a számára fontos információhoz. Mindezt minél gyorsabban és minél könnyebben. Az érdekes és értékes információhoz vezető legjobb, leggyorsabb és legkönnyebb út a honlapod? A vizsgált honlapok jelentős többségénél nem a válasz. Ez szerintem elgondolkodtató. Szerinted? Minden, ami a honlapon van, vagy segíti vagy rontja a konverziót. Ha nem segíti, akkor rontja., hogyan kerülhet a honlapod barátságba a felhasználóval? Ki, mit, hol, mikor, kinek? azonnal kiderül a honlapodon? Ki: Bal felső sarokban található a logo? (Láblécben a cégnév minden honlapoldalon.) Mit: Termékeink, szolgáltatásaink kiemelten jelennek meg? (Külön menüsorban, vagy első menüpontként. A nyitóoldal az ajánlatunkról szól.) Hol: Minden honlapoldal láblécében a cégnév után cím, telefonszám is szerepel? (Az ügyfélszolgálat a fejléc jobb sarkában még jobb helyen van.) Mikor: A nyitva tartás megjelenik a lakossági kiszolgálásnál? (Cégek között fontos, hogy az ügyfélszolgálati telefonszám mikor nincs üzenetrögzítőre kapcsolva.) Kinek: Megszólítjuk a célcsoportunkat?

13 Mire figyelj oda? 1. Jól áttekinthető és könnyen olvasható a honlap? a. A világos alapon sötét szöveg a legjobban olvasható. Zavaró háttérkép nélkül. b. Megfelelően tagolt, szellős a tartalom? Használsz i. alcímeket, ii. bekezdéseket (lehetőleg 4-6 sor legyen egy bekezdés), iii. a gondolatok pontokba szedését, (Felmérések szerint agyunk képtelen egyszerre 7-nél több egységet kezelni.) iv. a lényeg kiemelését, (pl. vastag betűkkel, nagyobb betűmérettel, más színnel) v. balra zárt rendezést (kb. 60 karakter/sor), vi. rövid szavakat, vii. a kisbetűs írásmódot, 1. A nagybetűket a szemünk egyenként olvassa. A nagybetűknek nincsenek a kisbetűkre jellemző fel és lenyúló szárai, melyek megkönnyítik az olvasást, a szó felismerését. viii. képeket képaláírással, ix. grafikonokat, táblázatokat? 2. Egy mondat, egy gondolat? Kerülöd a többszörösen összetett mondatokat? i. Tőmondatok sorozatával viszont kopogóssá válik a szöveg. Találjuk meg a megfelelő arányt. 3. Rövidek az oldalak? i. Ügyelsz a látványvonal feletti terület kiemelt fontosságára? 4. Ügyelsz a helyesírásra? 5. Használt betűtípus bármely számítógép által megjeleníthető? a. Verdana, Ariel, Tahoma, Trebuchet, Lucida, Helvetica (A nem talpas betűk alkalmasabbak a képernyős olvasásra.) 6. 1 kép többet ér 1000 szónál. (Vásárláskor vizuálisan könnyebb felidézni egy terméket, vagy emlékezni a nevére?) a. Él a termék a környezetében, és nem csak stilizáltan ábrázolt? i. Tudod, hogy az embereket is ábrázoló képek jobban vonzzák a tekintetet? ii. Ha nem jellemző a termék emberekkel való bemutatása, akkor az is jó megoldás lehet, ha a termék kitölti a képet. b. Több oldalról, több beállításból is bemutatja a terméket? i. Több kép, nagyobb vizuális élmény. ii. Hasonló pozícióból fotózott az összes termék? c. A termékfotón a lehető legtöbb információ látható? d. Minél nagyobb felbontású a fotó? e. Éles a kép, és jól bevilágított a termék a fotózáskor? i. Ne vakuval fotózzunk! f. A kép több méretben is megtalálható a honlapon? i. Kis méretben a gyors betöltődésre. (nézőkép bélyegkép) ii. Nagy méretben az alapos megnézésre.

14 g. A képek tartalmaznak képaláírást? i. Tudtad, hogy a képaláírást 3-szor 5-ször annyian olvassák el, mint magát a szöveget? 7. A navigáció világos, egyszerű és következetes? a. A bal felső sarokban lévő logora kattintva elérhető a főoldal? b. A menüszerkezet minden oldalon megjelenik? (azonos helyen, formában) i. A fő menüsor állandó helyen van? ii. Az menüpontra többen kattintanak, mint a középen lévőkre. iii. Kitüntetett szerepe van még az utolsó menüpontnak. iv. Termékek/Szolgáltatások rendezetten, könnyen elérhetően jelennek meg a honlapon? c. A menü szöveges? (nem flash, nem kép) d. Tudja az internetező, hogy éppen hol jár? Használ webmorzsákat? (útjelző, breadcrumb menü) (Ön itt jár: ) e. A honlap legmélyebb pontjára is el lehet jutni 3 kattintással? i. Ha nem, akkor tudjuk csökkenteni a mélységi szintet? 8. A fő elérhetőségek folyamatosan látszódnak, és van neki külön menüpont is? 9. Mellőzi a honlap a zavaró felugró ablakokat? 10. Használ belső linkeket az azonnali, részletesebb informálódásra? a. Van írva magyarázó szöveg ( link cím title= ) a linkhez? (A linkre húzva a kurzort, megjelenik buborékban.) 11. Van honlaptérkép? 12. Van keresés? a. A keresési eredmények jól használhatóak? b. Ha nincs találat, akkor kéri a látogató címét kérdése megválaszolására, vagy ajánl valamilyen továbblépést? 13. Van nyomtatóbarát verzió? 7. hiba - A tartalom mostohagyerek a honlapon Sok vállalkozónak írásundora van, és erre még fogalmazásgátlót is szed Pedig nincs mitől tartani. Senki sem születik 33 éves profi, gyakorlattal rendelkező szövegírónak. Bele kell vágni, csinálni kell. És egyre jobb lesz. Tartalom, tartalom, tartalom Ugye tudod, hogy a háborúhoz mindössze 3 dologra van szükség? Pénzre, pénzre és pénzre. A kiskereskedelmi értékesítésben is mindössze 3 dolog határozza meg a forgalmat: Az üzlet elhelyezkedése, az üzlet elhelyezkedése, és az üzlet elhelyezkedése.

15 A honlapon is mindössze 3 dolog fontos: A tartalom, a tartalom és a tartalom. Csak a tartalom képes megkeresésre, vásárlásra ösztönözni. Mikor kelt fel utoljára bal lábbal a honlapod? A honlapszövegnek nincs rossz napja. Bal lábbal sem kelt fel reggel. Másnapos se volt még Az üzletben az érdeklődőket egyenként külön-külön személyesen, szóban győzzük meg. o Személyesen a pillanatnyi forma számít. A honlapon egyszerre kommunikálunk mindenki felé, pedig mindenki külön-külön keresi fel a honlapunkat. o A honlapon nem a pillanatnyi forma számít. Nem kell rögtönözni. A honlapon mindannyiunk szakmai és kommunikációs tudása a legjobb formájában képes megjelenni többszörösen letesztelt változatban. Szerinted érdemes ezt a lehetőséget kihasználni? Tudod, hogy az a versenytársad, amelyik jobb tartalmat ír a honlapjára, a szádból veszi ki a falatot? Tartalom és stílus checklista 1. Egyszerre, egy számítógép előtt hányan nézik a honlapunkat? a. Hány embert látsz a számítógépén a honlapodat néző válla fölött a monitorra meredni? 2. Kezdjünk Ádámnál és Évánál? Vagy dúrr bele a közepébe? a. Jó, ha a legfontosabb információk kerülnek előre, és a részletek a végére? b. Az újságírók hogy csinálják? 3. Azokat a szavakat és kifejezéseket használjuk, amit a célcsoport? 4. A rövid szó is megteszi? Akkor miért használjunk hosszút? 5. Ki lehet hagyni egy szót? Akkor miért ne hagyjuk ki? 6. Van magyar kifejezés rá? Akkor miért használjunk idegen szót? 7. Van közismert szó rá? Akkor miért használjunk szakzsargont? 8. Az összetett mondatnál érthetőbb az egyszerű mondat? a. Egy mondatba miért zsúfoljunk 3 gondolatot? 9. Az elbeszélő fogalmazásmód helyett jobban járunk, ha gondolatébresztő kérdéseket használunk? a. Mi adjuk az internetező szájába a számunkra kívánatos válaszokat? (És egyik fülén be, a másikon ki.) b. Vagy ő fogalmazza meg saját magának a saját szavaival? 10. Aktív igék és képszerű főnevek jobban megjegyezhetők? a. Hasra esnek üzleti ajánlatunktól a potenciális vevők? b. Egymás kezébe adják bejárati ajtónk kilincsét?

16 11. Láttatja mondanivalót? Élénk, vizuális képekben beszél? a. Minél több érzékszervre hat? Mind az 5-re? 12. Konkrétumok jobban hatnak, mint az általánosságok? a. Tudunk használni tényeket, konkrét adatokat, pontos számokat, % értékeket? 13. Történeteket, sztorikat mesél? 14. Megszólítja a célcsoportot? 15. Felkelti a figyelmet, az érdeklődést? 16. Pontosan tudja, hogy mi a vevő problémája? 17. Terméktulajdonságok vagy vágyak, hasznok, előnyök? Vágyat ébreszt a termék iránt? (Az érzelmek húrján játszik?) 18. Van egy megkülönböztető, senki mástól meg nem kapható hasznossága, előnye a terméknek? 19. Elmondja, hogy miért a termék a legjobb megoldás a vevőnek? 20. Milyen bizonyítékokkal támasztja ezt alá? a. Ha van jó garanciánk, akkor azt érdemes hangsúlyoznunk? b. Ha valami ingyenes, akkor azt is? 21. Tudja olyan megvilágításban láttatni a termékét, ahogy a vevő még sohasem gondolt rá? 22. Mi az az egy szó, amit be szeretne vésni a célcsoport fejébe? 23. Milyen ellenállhatatlan ajánlata van? 24. Felszólít konkrét cselekvésre? 25. Van határidő? Mit gondolsz? Érdemes belevinni az egyéniségedet a szövegeidbe, és színessé tenni az írásaidat? Hogyan tudsz elérni olyan változást a fejekben, hogy kinyíljon a buksza a zsebekben? 8. hiba Vásárlás alól bizonyítékok hiányában felmentve Fényezed magad ezerrel? És ki fog hinni Neked? Láttál már olyan reklámot, hogy Kedves vevőm! Vedd meg a versenytársam termékét, mert azzal jobban jársz.? Jó vagy? Akkor nem vagy rászorulva arra, hogy magadat fényezd. Mond el történetekkel, hogy mit is jelent Nálad a vevő kiszolgálása. Mond el esettanulmányokkal! Vevőiddel mondasd el, hogy milyen is a szolgáltatásod.

17 A könyöködön jön ki, hogy az elégedett vevő a legjobb reklám? Ettől még igaz. Ő a két lábon járó hirdetőtábla. Külön bejáratú üzletkötő, aki még fizetést sem kér, és TB-t sem kell fizetni utána. Mit szólsz hozzá? Hány két lábon járó, elégedett hirdetőtáblád szaladgál potenciális vevőid között? Ha az ISO nyilatkozatok szerint működnének a vállalkozások, akkor a tejjel-mézzel folyó Kánaán és a Paradicsom között kellene választania a vevőnek. A valóság viszont legtöbbször igencsak kiábrándító. Ezzel ugye már el is mondtam, hogy mennyit ér a honlapon az ISO tanúsítvány? Meggyőző bizonyítékokkal támasszuk alá minden állításunkat. Semmit se hagyjunk csak úgy a levegőben lógni. Nem várjuk el a honlapunkat meglátogatótól, hogy bemondásra higgyen nekünk. Az érdeklődők keserű tapasztalatok során vannak túl. Nem ma jöttek le a falvédőről. Sorold fel referenciáidat! Jelentess meg esettanulmányokat! Ügyfeleid véleményét névvel, képpel, telefonszámmal. Mutatkozz be! Ki vagy, és honnan jöttél? Adj arcot a cégnek! Adj betekintést a mindennapokba! Magyarázz el mindent, hogy mit miért csinálsz! Értse a vevő azt, hogy mit csinálsz, és azt hogy miért csinálod: mások úgy csinálják, hogy, mi így csináljuk, mert! 9. hiba Megállt az idő Nyári akció! Ki ne hagyja! decemberben hóban, fagyban, télvíz idején Mennyire bizalmat keltő ez? És amikor tavalyi dátummal jelenik meg a legfrissebb cikk? Mi motiválja a látogatót az ilyen honlapon a visszatérésre? és mit tehetsz ellene? Frissítsd a honlapod tartalmát! 1. Mi történik nálatok? Van valami újdonság? Jelentess meg híreket? 2. Vezess blogot! 3. Vannak akcióid? Jelentesd meg a honlapon! 4. Tartsd naprakészen kínálatodat!

18 10. hiba - Nem épít adatbázist Azonnal el tudsz adni a látogatónak a honlapon? Ha nem, akkor mi a garancia arra, hogy vissza fog térni a honlapodra? Nem ismerem Önt. Nem ismerem a cégét. Nem ismerem a cége termékeit. Nem ismerem a cége eredményeit. Nem ismerem a cége céljait. Nem ismerem a cége vásárlóit. Nem ismerem a cége történetét. Nem ismerem a cége hírnevét. Lássuk csak, mit is akar nekem eladni. David Ogilvy reklámszakember Milyen eredmény várható ezek után? Az ember társas lény. Nem szeretünk idegentől vásárolni. Jobban kedveljük azokat, akiket már ismerünk, akikben megbízhatunk. Felmérések szerint a konkrét vásárlások 80 %-a az ajánlattal való 5. találkozást követően jön létre. Építsd adatbázist! 1. Kimenő számláid alapján írd össze vevőid elérhetőségét! 2. Készíts a honlapodra feliratkozásért cserébe ingyenesen letölthető, a látogatók számára értékes tanulmányt, e-book-ot, video vagy audio anyagot! 3. Vezess blogot, és olvasóid iratkozzanak fel a blogértesítőre! 4. Szervezz nyereményjátékot! 5. Rakj fel a honlapodra regisztrációért cserébe letölthető kupont! a. Regisztrációért cserébe adj vásárlási utalványt! b. Küldj katalógust! c. Ingyenes termék mintát! 6. Legyen teszt, kérdőív a honlapodon! 7. Minden üzletbe betérőtől kérjük el az elérhetőségét! 11. hiba A honlap nincs barátságban a Google-lel Az elemzett honlapok jelentős része nem keresőbarát. 1. A programkód tartalmaz <table>, <tr>, <td>, <font size>, <font color>, <b>, <frameset>, <frame> elemeket. 2. A Title, Description, Keyword meta tag-ek nincsenek kitöltve. 3. Nem használja a H1-H6 meta tag-eket. 4. Nem keresőbarát az URL.

19 Hogyan lehet Google barát a honlapod? A vevőhozó honlapok legnagyobb barátja a kereső. Fontos tudnod, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére a honlapot nem a Google-nek, hanem a célcsoportunkba tartozó internetezőknek készítjük. A jó honlap a vevőnek szól. Azonban figyeljünk minden olyan szempontra, amely segíti azt, hogy a Google-ben minél előkelőbb pozíciót foglaljunk el a számunkra fontos kulcsszavakra. Legyünk megtalálhatók a cégünk nevére, termékekre, termékcsoportokra, szolgáltatásokra. Azokra a problémákra és igényekre is, amelyeket a termékeink, szolgáltatásaink megoldanak. Legyenek értékes szakmai tartalmak a honlapon. Olyan tartalmak, amelyek a látogatók számára hasznosak. A rendszeresen frissülő, bővülő tartalmat értékeli a Google is. Erre alkalmasak a honlapon a különböző ismeretbővítő anyagok (hasznos tanácsok, érdekességek, hírek, esettanulmányok, tesztek, letölthető anyagok) A folyamatosan bővülő értékes blogbejegyzések rendszeres visszatérésre késztetik az internetezőket. A tartalom az internetezők számára készül, ezzel együtt azonban vannak a keresőoptimalizált tartalomnak fontos elemei: 1. Lehetőleg tartalmazza a kulcsszót a domainnév. 2. A fontos kulcsszavakra önálló honlapoldal készüljön. Keresőbarát legyen az URL, tartalmazza a kulcsszót (lehetőleg a domainnév utáni első hierarchia szinten). 3. Lehetőleg első szóként tartalmazza a kulcsszót a Title tag. 4. Tartalmazza a kulcsszót a Description tag. 5. Tartalmazza a kulcsszót a Keywords tag egyszer (a Google esetében a Keywords-nek nincs jelentősége). a. Használjuk a kulcsszó többes számú változatát is. 6. Az egyes honlapoldalaknak egyedi Title, Keywords és Description tag-ja legyen. 7. Tartalmazza a kulcsszót a menüpontok, almenüpontok Title tag-je. 8. Tartalmazza a kulcsszót a H1 címsor, (H2 alcím H6). 9. Tartalmazza a kulcsszót a tartalom első sora, első bekezdése. a. A tartalomban a kulcsszót strong kiemeléssel emeljük ki. 10. A kulcsszót az oldal megfelelő kulcsszó sűrűségben tartalmazza (3-7%). a. A kulcsszó ragozott alakjaiban (és egyéb szóösszetételeiben) is szerepeljen az oldalon. 11. Tartalmazza a kulcsszót az oldalon lévő kép title és alt tagja. a. A kép szövegkörnyezete is (előtte, utána) tartalmazza a kulcsszót. b. Tartalmazza a kulcsszót a kép aláírása. 12. Legyen honlaptérkép.

20 13. Tartalmazza a kulcsszót a honlapoldalra más honlapokról mutató link szövege, és ez a link minél közelebb legyen az oldal elejéhez. a. Ne csak a nyitóoldalunkra mutassanak külső linkek. 14. Tartalmazza a kulcsszót a honlapoldalra mutató link buborék szövege (title tag). 15. Tartalmazza a kulcsszót a honlapoldalra mutató link szövegkörnyezete, online katalógusban lévő link esetén a leírás. 16. Minél több és minél magasabb Page Rank értékű honlap (linkkatalógus, linkgyűjtemény, linkmegosztó; közösségi portál, fórum, blog bejegyzés) lehetőleg nyitóoldaláról mutasson link a mi honlapoldalunkra. a. Lehetőleg úgy, hogy a ránk mutató linket tartalmazó honlapról minél kevesebb más honlapra mutasson kifelé link, és minél inkább kapcsolatban legyen a tartalom a mi honlapoldalunk tartalmával. Sokkal nagyobb lehetőség rejlik a szűkebb tartalmú, összetett, többszavas keresési kifejezésekre való optimalizálásban. Ezekre a kifejezésekre sokkal könnyebb kedvező pozícióba kerülni a Google rangsorában. Emellett sokkal nagyobb arányú a kereskedelmi, vásárlási célú keresés ezekre a kifejezésekre. Az általánosan használt kulcsszavakra elsősorban informálódási céllal keresnek rá. Természetesen ezekre a kifejezésekre nagyságrendekkel kevesebb keresés történik. A keresések havi átlagos számát meg tudjuk nézni a Google kulcsszóválasztó eszközével. Használjuk ezt. Lehetőség Találjuk meg azokat a kulcsszavakat, kifejezéseket, amelyekre sokan keresnek, de viszonylag kevés versenytárs honlap található meg rájuk. Ebben segít a kulcsszavas versenytárs elemzés. 12. hiba - Nincs regisztrálva a honlap az ingyenes linkgyűjteményekbe Az elemzett 218 honlapból 124 nem érhető el több, mint 100 egyéb honlapról. Hány link mutat egy adott honlapra? Meg tudod nézni a Yahoo Site Explorer segítségével. Hogyan növeld a honlap látogatottságát? A Google-ben való megtalálhatóságon túl számos egyéb módon növelheted honlapod látogatottságát. Ezeknek a lehetőségeknek egy része ingyenes, de ezekért is tenned kell. Dolgoznod kell rajta.

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném:

Részletesebben

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka A hatékony weboldalak 9 titka Hogyan mutasd be a cégedet, és terméked az interneten úgy, hogy túléld a sorsdöntő első

Részletesebben

Legyen Hatékonyabb Honlapod!

Legyen Hatékonyabb Honlapod! 1. Kiadás Legyen Hatékonyabb Honlapod! 2 Hónap alatt TARTALOM: [ÍGY KERESTEM 450.000 FT OT ] [Gyakorlati útmutató a SEO Sales honlaphoz] Legyen Jobb honlapod módszer 1. kiadás Hatékonyabb honlap gyakorlatban!

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

Tartalom. marketing. Kisokos

Tartalom. marketing. Kisokos Tartalom marketing Kisokos 1 3 Előszó 4 Szerzők 5 Bevezető 8 Mi az a tartalommarketing? 12 Mire használható és mire nem? 17 Milyen a jó tartalommarketing? 19 Kinek ajánlott? 23 Ki készítse a tartalmat?

Részletesebben

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Író: Tóth Mihály Első kiadás Minden jog fenntartva. A könyv - a kiadó írásos jóváhagyása nélkül - sem egészében, sem részleteiben

Részletesebben

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten?

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? Villányi Balázs Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? onlinemarketinges.hu Előszó 1 Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? És egyáltalán: mi az, hogy siker az Interneten?

Részletesebben

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok EDUTUS FŐISKOLA TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok Konzulens: Damjanovich Nebojsa Készítette: Pásztor Krisztina Konzulens titulusa: Vendégoktató Szakirány: Online marketing 2013

Részletesebben

Üzleti tanácsok. részére

Üzleti tanácsok. részére Üzleti tanácsok fejlõdõ vállalkozások részére 2015 NEKÜNK FONTOS A FEJLŐDÉS, FŐLEG HA AZ ÖNÉ. KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA Szeretné zökkenőmentessé tenni vállalkozása mindennapi pénzügyeit és biztosítani

Részletesebben

A sikeres weboldalak létrehozásának holisztikus útja

A sikeres weboldalak létrehozásának holisztikus útja A sikeres weboldalak létrehozásának holisztikus útja Hogyan ötvözd honlapod felépítésekor az üzleti és a spirituális nézőpontokat? www..hu info@.hu Hogyan ötvözd honlapod felépítésekor az üzleti és a spirituális

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE 2013 MÁSODIK KIADÁS MERJEN ELÔRE LÉPNI! CIB DINAMIKUS FOLYÓSZÁMLAHITEL MIKROVÁLLALKOZÁSOKNAK Biztonságos megoldás átmeneti pénzügyi nehézségekre és a fejlôdés

Részletesebben

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére 2014 Első kiadás Péter kisvállalkozó, tulajdonos-ügyvezetô. A tegnapra ígért kifizetés késik az ügyfelétôl, beosztottjai pedig holnapra várják a bérüket.

Részletesebben

Ha másképp cselekszel, mint amiket tanácsolok, akkor töredék eredményeket fogsz elérni, mint amikre érdemes lennél!

Ha másképp cselekszel, mint amiket tanácsolok, akkor töredék eredményeket fogsz elérni, mint amikre érdemes lennél! A 28 legdurvább hiba, amit a honlap-tulajdonosok elkövetnek, és 88 tuti tipp, amivel elkerülheted ezeket! Az alábbi hibák és tuti tippek a mai 2015-ös trendeknek megfelelő információkat tartalmazzák, tehát

Részletesebben

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket A Google neve mára gyakorlatilag összeforrott az internetes kereséssel, ha valamilyen információra van szükségünk,

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Professzionális online stratégia kézműveseknek

Professzionális online stratégia kézműveseknek Várőri Adrienn Professzionális online stratégia kézműveseknek FIGYELEM! Ezen anyag szerzői jogtulajdonosa Várőri Adrienn és Kovács Sándor. Kérlek, ne add tovább senkinek. Helyette küldd el az alábbi linket

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 8.0 version tartalomjegyzék Többszerzõs mû. 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv...

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 7.0 version tartalomjegyzék 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv... 13 4.5. A pénzügyi

Részletesebben

Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek?

Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek? Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek? Írta: Szűcs Sándor APCSEL29 Szolgálat a szolgálók mögött: www.apcsel29.hu CHUPI Design Honlapkészítés gyülekezeteknek: www.chupi.hu TARTALOMJEGYZÉK: 1. Kulturális

Részletesebben

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között?

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? Bevezető 2007 nyarán, amikor az első honlapomat indítottam anyukáknak babalélektanról (és mamalélektanról)

Részletesebben

Mi a marketing és miért van rá szükségünk?

Mi a marketing és miért van rá szükségünk? Ebben a tanulmányban 100 olyan marketing eszköz ötletet adunk, amivel a céged bevételeit növelni tudod! Mielőtt belekezdünk, tisztázzunk néhány alap fogalmat marketinggel kapcsolatban! Mi a marketing és

Részletesebben

9.0. version. Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára

9.0. version. Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára 9.0 version Üzleti tanácsok induló művészeti vállalkozók számára tartalomjegyzék Többszerzõs mû. 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 7 4.2. SWOT analízis...

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr.

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr. MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009 Konzulens: Dr. Kandikó József Főiskolai tanár Online marketing 2009 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1 Pénzgyártó Sor Kivitelezés ver. 1.1 Pénzt akarsz keresni az interneten Az interneten kétféleképpen kereshetsz pénzt: 1. Kiszolgálod azokat, akik az interneten saját terméküket, szolgáltatásukat akarják

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette:

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette: Debreceni Egyetem Informatika Kar Keresőmarketing és weblap optimalizálás Témavezető: Dr. Rutkovszky Edéné Egyetemi tanársegéd Készítette: Cselényi Dávid Informatika tanár szak Debrecen 2008 1 Bevezetés...

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető.......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

Bevezetés. Legyen célja a weboldallal! Értékes tartalom nélkül nehéz!

Bevezetés. Legyen célja a weboldallal! Értékes tartalom nélkül nehéz! Bevezetés A vállalkozók, amikor webes megjelenésre szánják el magukat, alapvetően két típusba sorolhatók. Az egyik típusnak fogalma sincs az egészről, elképzelni sem tudja, hogy minek kellene szerepelnie

Részletesebben