Simon Márton. Polaroidok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Simon Márton. Polaroidok"

Átírás

1 Simon Márton Polaroidok

2 001. Kitárt szárnyú pillangó az udvarra nyíló ajtó mellett, fekete a fehér kövön. Vagy három hete ott van. Ez majdnem 17 szótag.

3 017. Ezt még az óceánparton találtam ki Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek A hegy fölött négyféle színű felhő Ha rosszul érted félre, az egész nem jelent semmit Mint egy mozgásra lekapcsolódó lámpa Kojamaki-fa levele a számban. Nincs de Kabócák énekelnének most, ha nem fél lenne a belvárosban.

4 077. Nézd, ez itt az anyanyelvem Öltözz valami sötétbe, elegánsba és feszesbe. Mondjuk egy Bodor Ádám-mondatba Őszinte ne legyél, olyat bárki tud Pontosan, mint a felhők Ez mind múlékony. Legalább hasonlít rám.

5 399. Csak ilyen távolról mutatom, ne lássam egészen én sem Ami 2 mondatnál hosszabb, az hazugság Sötétben bogozni fülhallgató drótját IKEA mellett gyufával játszani Álmatlanul, mint egy csokor virág Macska a friss hóban a tetőn Egy bálna emlékei.

6 059. Ez mind másképp volt, mint gondolod Mindent tudok a bálnákról Sok félreértett tévedés Telihold ragyog az ablakon át arra, amiről nem írok A joghurtos pohárba száradt kanál nyugalmával Meg a kidobott idők Nem is tudtam, hogy szereted a maratont. - Mert nem is szeretem.

7 146. Semmi olyat nem keresek, mi létezik A kerti út kövein az ajtóig 237 falevél Albatrosz gyomrában öngyújtók Emberkéz alkotta sötétség Most nem látnak Ahogy az ablakból kiesett macskában aztán élete végéig a hat emeletnyi zuhanás Pince eladó.

8 052. Ez mind másképp van, mint gondolod A háttér bizonytalan, mint egy tenyérbe írt szó Nem viccelek. Nincs mivel Nem az a semmi, egy másik Felpattogzott festék repedéseiben írásjegy Kukára kitett cipő tépőzárában szőke hajszálak Pont úgy sípol a tüdőm, mintha sirályok vijjognának.

9 040. Elefánt levágott feje A fekete kutya szerenádjáról mesél Erdőben elszórt húsjegyek Meg prém Nappali képek éjszakai felvételre állítva És 뷑뷢브 szöszöske szára zöld Jöjjenek el ítélő bíráink, a szavak.

10 032. A fénykép címe: Micui Jaszutaró saját építésű robotemberével, Ne sírj.

11 516. Elképzelni a szomorúságot Elered a benzinkutas orra vére. Rókákkal álmodik. Neon Léleg Zivatar Legvégül ketten maradnak: az éjszaka Tokyo Times 199. What Would Basho Do?

12 463. Elővárosi vonatokra jár aludni Málnás depresszió Azt várják, hogy beszéljük róla; elkezdem a bőrt tépdesni a számról, de nem értik, hogy ez már az Valamiért így is, úgy is mindegy lesz Vagy hat nő használta ezt a pólómat pizsamának; ebben temessetek el Azt mondta, ezért ette oda azt a gumigyíkot a nő hasára, mert szeret rajta lenni a képein Kékkopár.

13 057. Elütött macskát találni, hazavinni, basszameg, basszameg, basszameg, hogy te Megnézem a tükröt A legkevésbé sem Nem három napra, de három éjszakára kb. Bocs Csak nyugodtan, úgyis rosszul fogsz dönteni És akkor a szobamérlegre leülve zokogni kezdett. Megnézhettem volna a sírás súlyát, mielőtt eljöttem Nehéz kaolin.

14 010. A vér az, amit nem hiszel el Neonreklám villog: Biztos 050. Azt álmodtam egy ismeretlen nőről, hogy az özvegyem. Szia. Hiányzol Álvéletlenszám-generátor A hullámok osztályozása A szív egy nyomdahibás naptár, ezt mondta Csak képzeld el, mi mindent csináltál már eddig a kezeiddel.

15 457. Az adás utáni fekete-fehér zsizsegést fényképezi hajnalig Elolthatatlan gyufa kád hideg vízben Az élet szép, csak te vagy szar Az élet szar. Te legalább szép vagy A nyál az jó Ettől még nem A végén már minden nap azt hallucináltam, hogy szexel a szomszéd.

16 perc unalom, amíg a metró megjön. Ilyenekkel telik el Hang Zhou kínai büfé. Wesselényi utca Mézt könnyezni Zúg a mikró. Leléptél vagy leléptem, nem emlékszem Szeretném látni magam holtan Megbeszéltük, hogy nem káromkodsz, mert anya a mennyországban meghallja, és mit fog szólni hozzá Nézem a képernyőt, a kedvenc számom megy lenémítva. Rengeteg.

17 352. Tél van a vonalban Szia, én a fekete doboz vagyok Fonnyadt kaliforniai paprika a rézsútosan beeső, szürke fényben Nézzük egymást a folyóval, és felejtünk Végül is 11 éves korom óta várom, hogy rákos legyek Hasonlítani akarok Mekkora poén lenne, ha tényleg lenne feltámadás.

18 004. Kinn felejtettem az érintőképernyős telefont. Az eső elindított rajta valami zenét. System of a Down Csepp: egy tökéletesen pontatlan mértékegység Fekszel, mint egy telefonfülke kirúgott ablaka Évekkel ezelőtt beleszerettem a szlovén hasonmásodba Még elkaptam tőle a náthát, aztán meghalt Szigorúan glükózmentes ostya Ne emeljük föl.

19 349. Milyen jó, hogy nem látni a korláttól a szakadékot Már nem rágom a körmöm, csak 2 percenként vágom A szerelem eltűnik, a bűntudat soha Minek minősülünk? 287. A csomagolást általában megtartom. Így vagyok veled is Ültessünk gesztenyeerdőt. Van egy befőttesüveged? 251. Van még lecsó.

20 332. Az idő egy szuszogva kocogó, kövér kisfiú Kétsajtburgermegegykiskólát. Eső Magánsivatag Az a kóbor kutya elvitt mindent, én maradtam csak, a testemmel meg a többi tárggyal Hello Kitty Naptejet síkosítónak Citromfaliget, agárverseny, egy fehér, könnyű zakó.

21 447. Attól, hogy szemem hozzászokik a sötéthez, én még nem tudok A sülő krumpli szagába vegyülő cigarettafüst Mindenre emlékszem, mint egy szoborpark Fogmosás. Sose lesz vége Öltözködés. Sose lesz vége Véged A szomszéd néni kitett egy tányér tejet az ajtaja elé a szellemeknek.

22 367. Lóversenyre menni, vagy busz elé lépni Bármilyen giccses, egyszer kipróbálni és tényleg betörni a tükröt Madarak Dél felé. Pedig azt hittem, tavasz van Twinings 070. Egy értelmetlen tetoválás írásjegyeiről azt hazudni, hogy örök szerelem Mint egy Syringa Reticulata A látóhatáron vöröseszöld hegyek. A kézben egy meggyújtatlan cigaretta. Hajnal a Marson.

23 377. Mint egy elvtévedt búvár Lelkesen süllyedek Álmodni annyi, mint jelen lenni valahol, ami nincs Meg az ég ötszöge Meg egy vérnarancsos hamburger.

24 446. Interjú. Csend. - Mit mentene ki egy égő házból? - A lángokat.

25 016. Most kezd szép lenni.

26 162. Kimegyek a tóhoz Ugyanonnan iszunk A minden az kevés Mellkasröntgen-éjszakák Most megállok. Apró pók mászik át neved kezdőbetűjén Többes szám sötétben [két tucat érzelmes közhely helye] 169. Egy ismeretlen tenger íze a nyakadon A pulton az üres borospoharak, a tenyered nyoma, meg a reggeli fény.

27 182. Vártál ha magadról 178. Az ujjaim nyalogatom. Eszembe jutottál [az első leggyakoribb mondat helye] 177. Van az a dolog Ez a hattyúk tava animeverziója A <3 etimológiája Kezd túl sokat jelenteni ez a kanapé Magozott, fekete olíván apró csillag Veszélyes, mint az evés Nyálas Éjjeli szekrényen dobozos Guinness Volt már ilyen? 220. Nem érek rá, lélegzem.

28 140. Sötétítőn fák árnyéka lebeg és én el vagyok veszve Tüdőd láthatatlan lombjai közt Fejből tudom a bőröd Lemos, és kitisztít, és krémez Nézni a kéz Nézni a száj Pad-thai Majoránna Mint egy három hetes sarkköri hajnal Elkényeztetsz Csak ne fogyj el.

29 387. Hallgatom, mint labda az árnyékát Megpróbálom elhinni Aztán megpróbálom nem hinni el Nekidőlve háttal a tájnak. 217.Zöld, bőrradíros tusfürdő. Szerintem az ilyeneket eleve emléknek gyártják A monitorban tükröződik a Hegy A fűfoltok a farzsebemen, és a szavaid bennem Hányféle remegésre nem gondolok Gondoltam, megmutatom neked az új melleimet Csinos Nosztalgia a jelen iránt.

30 202. A szeretleken nagyjából azt értem, hogy hiányzol akkor is, ha itt vagy Meggyújtom, ide találj.

31 337. Az élet legfontosabb mondatait fekve mondják Kitakart nyári ég.

32 299. Piros filccel rajzolja rám az időt Aki megnyugtat, mert harapdálja helyettem is a szám Légy szíves, aludj a vállamon Zsibbasztós zöld Tejszínért fohászkodom Nem fény, arany árnyék A föl alatt A hátad Mágneses rózsa Őszibarack Csak csönd.

33 215. Földön talált pillangót benzinkútról kivinni. Füvön meghalni jobb, gondolom Álillúziók Fogj A törölköződ akarok lenni Az ágyadon fekszek és a tériszonyról olvasok Félfény Látod azt a kínai kajáldát? Ott volt egyszer mindennek vége.

34 007. Fecskefészek kamionplatón. - Lefényképezzük? - Ne Te vérzel vagy én? 263. Ha feltámadna a paradicsom Csak a viharjelzés a sötétben, amikor felhív telefonon az életem Sehol se vagy. - Nem vagyok sehol Mit jelenthet a kapcsolatunkra nézve, hogy egy szavannával álmodtam Na jó, de hova lettek a fák?

35 255. Eljutni a kellemetlen mondatokig A szavaim nem forgatja ki, csak engem Felelőtlen vagy Állat vagy Szárazkert leszel, ha így folytatod A mélyben semmi szép nincs Csak a függés szobrai.

36 253. Nekem nem muszáj hazudnod De a többieknek igen.

37 085. Partra vetett a dagály egy várost Mégy egy úszó videokazetta: Nyaralás Meg ahogy a radioaktív víztől megég a bőröd Meg a Fukusimai Tavaszi eső hull fiatal halottak álmai álmaiban The Remains of the Day.

38 172. Látod, ez lett belőled is, szavak, pedig tényleg hiányzol Elázott kék boríték az avarban Csak én most is ugyanott ülök Mintha hidegvíz csöpögne a tarkómra Galamb nézi az ablak túlfeléről az asztalon hagyott, kihűlt rament Nem vers, csak tanítom beszélni a szorongásaimat Most pedig megtanítalak szeretni, ezek voltak az utolsó szavai.

39 317. Pedig reggeli cigi közben ez egy másik élet Mindenből megint egy első Bent alszol Valaki más helyett hallgatom. Valaki másé helyett De mivel a látszattal ellentétben nem engedik törölni a feltöltött fotókat, a valóságnak innentől van egy pontja, ahol nyár van és minden oké Gyere vissza Mgehalok.

40 309. A szembeház kapujában két rendőr. A sapkájuk a kezükben, kitartóan csöngetnek, egyiküknél papír. Esteledik. Soká esik le Játékszirénazaj Egyik bűntudatot a másikért. Mit újratelepíteni egy kertet Elméletileg jók vagyunk Kurvára félek a parkban odalép hozzám egy férfi, azt mondja, öljem meg a királynőt, és 24 órán belül kijuttatnak innen; ez az utolsó esélyem. Keresni kéne egyet. Hátha Meg a macskafekete ég.

41 021. Az ablakom alatt egy álarcos meggyvágó teteme. A szép nevű madarak is meghalnak Száz éves fotón tavaszi erdő Leázott a buszmenetrend az éjjel a tábláról. Maradunk télre Choose life 291. Amikor egy óra múlva kiszedték a ketrecből, a fiatalember azt mondta, azért mászott be, mert meg akart halni. Akkor mondták meg neki, hogy évek óta nincsenek oroszlánok A kávé kijön a nadrágból, a hányás nem Hívjon fel, aki tudja, mire vágyom.

42 139. Önarckép 6 éves kislányként Van vagy 3000 könyvem. Nem segít Az Éva szemüvege is állítólag valami harmincvalahányezer forint volt Egy Aszahi Simbun tőzsderovata kiragasztva ismerősnél a falra, mert jól néz ki Két autó frontálisan ütközik, az egyikben egy Mozart-divertimento Erről egy letarolt nyírfaerdő pontosabban tudna mesélni Tulajdonképpen akkor ez a világvége? - Igen. Ha pedig balra néznek, ott láthatják a

43 406. Muchoc anos después, frente al pelotón de fusilamiento, el coronel Fejből Nem bocsátom meg, hogy lecseréltél valami öregre és unalmasra Nem bocsátod meg, hogy december van Csak állni a horzsolódásban Sötétben végképp nem nézek tükörbe Mindjárt meglátsz Egy frissen festett zebrán állni meg végül, nem mozdulni többet.

44 340. A szív egy tropikárium, a közepén ülve halas szendvicset eszik egy szipogó gyerek Egyszer egy fél délutánon át kaszkadőr akartam lenni, aztán tessék Ha eszembe jut a halálom, bezárkózom a vécébe és próbálom megjegyezni a tapéta virágmintáit.

45 277. Tegnapelőtt volt egy éve, hogy eladtuk a tengert Ez egy 1832-es hullám A szobanövényeim, a zöld teám, a cigarettám. A fényem Zár, konvektor, hosszabbító, víz. Mint egy öngyilkosság, pedig csak a lefekvés előtti checklist Körtefa ágába belenőtt lombfűrész Zöldgally törés Viktoriánus pornó. Négy múlt.

46 100. Áll az ágy végénél, és néz A tűzoltók kétségbeesetten próbálják eloltani a nyájat Polip szemén a könny Túl hangosan lélegzem Ólmos eső Mikor az álmaimat emlegetem, legtöbbször hazudok Aludni, mint egy mélyhűtő.

47 312. Egy szerelem hány mondat? 130. Felriadsz, és már nincs ott Egy szál krémben A kockázott bacon és a szív összefüggései Meg az elnapolt esték Én a semmit a te szádból már nem hiszem el 伯 兮 丕 乞

48 530. Egy álmos reggelen Eduardo Kac biológus professzor keresztezte saját DNS-ét a petúniákéval Repülőtéren meghalni Mostantól fázom.

49 311. Elmesélhetném csak idézetekkel. Megúszhatnám, hogy beszélni kelljen róla Letépem ezt a kínai hamuvirágot Egy nagyszerű regény pokoli rossz fordítása Űrhajós fotózza az óceánt Meg az összetört zsebrádiójáról álmodó csöves Már nem megy, csak nézem a kezeim a fehér fényben Teli doboz százas piros Marlboro vigasztalgat.

50 196. Képzeld el, hogy kitekered egy madár nyakát, aztán eléd áll, és lemondja, milyen érzés Fogja a gyomrod Halálfélelem és halálfélelem között is van különbség Minden nap újabb télre ébred Mint egy fekete akvárium Belezett halak az acélasztalon Cetli a tükör mellett: Mennyire fogom utálni ezt a fürdőszobát, ha egyszer szakítunk.

51 316. Bármelyik mondatom leírhatnád Bármelyik mondatod leírhatnám.

52 473. Látod, azóta hordok színeket, például szürkét Viszem visszaadni a napvédő sátrad. Sós a szám, mint akkor. Tél közepe. Ilyen egyszerű Szerintem nem Ez nem vers, hogy csak úgy véget érjen Akkor se, ott se Jó, akkor is, ott is Darázs ül a nyelvemre, ha eszembe jutsz Kikapcsoltad a billentyűfényt Ne tanulj belőlem, kérlek LUV (Sic) Pt3 (feat. Shing02) 490. Ahogy a kútba esett macska minden pohár vízben.

53 501. A szám csak ürügy, hogy lehessen írni Meg az összefirkált arcunk Meg a betonkoporsó nevű mappa a fotóidnak Ez is milyen Áll a maradék az ágyam mellett és őriz, mint kórházban haldoklót a narancslé Azóta is ruhában alszom, mint aki útra kész vagy nincs hová mennie Mielőtt elkezdtem csapkodni meg dobálózni, gondosan eltettem a képed a polcról Aztán csak ülünk, vörösen és remegve, mint a falu utolsó háza tövében a megnyúzottak Modális lélek Pedig megígérted, hogy a horizontot nem bántod Nem esik, szökik a víz az égből.

54 517. Összetörni az illatot Teljes képtelenség félreértés de 518. Eszembe jutottál a borotvákról S3X Kidobnám én a tévét az ablakon, csak utána már annyi sem lenne amire vágyhatok Elvitted a jelentéseket. Fehér kirakós lett a nyelv Valami létezőnek a helye, Ahová sejthetően más nemigen passzol Hajnalban kel és ül az ágyon, és retteg, hogy jól vagy Tamayura Tudom, hogy nem tudnád kiolvasni, azért írom ki így Aztán a félszobányi rikítófehér tollban eldőlve a padlón Január 4-én tejbe fulladt.

55 483. Ahogy nap nap után fogyatkozol, úgy sötétedik Olyasmiket csinálni, amiktől fel szoktál ébredni, amikor kiderül, hogy csak álmodom Ha tudsz más megoldást, mondd Ha aranyat csinálok is a levegőből, végül csak megfojtom vele Éjjeliszekrényen guinness-es doboz Akkor holnaptól nem vagy és nem vagyok, de most még hadd főzzek vacsorát Mint égő házban kaleidoszkópba Smmink Vérzik az orrod. Olyan dolgok járnak a fejedben, hogy a vérednek nincs kedve egy térben lenni velük Zengő érc vagyok és pengő cimbalom. Rohadjon meg mindenki. Gyűlöllek Itt az ideje kihányni a linzert.

56 515. És mint egy lekopott klaviatúrán, nem tudom, mi lesz.

57 373. Peace kéne. Meg Hope. Ez két japán cigi Puhafedeles hazugságok Sár, úgymond Pánikrohamot álmodni Egy életre szól, de tekintve az életet, ez nem valami nagy dolog Lefagy a redőny Zombirománc.

58 273. Százéves bunda enyhe izzadságszaga; itt valami azóta is menekül Megint megmérgezett Nem ír Nem írok Mintha egy kihalóban lévő nyelven beszélnénk, egyre kevesebb szó Valamelyik kevésbé fontos tenger Könyörgöm fogyj el.

59 306. Alszunk, a film megy tovább, a gép álmodik helyettünk Holdpuha Szólítsatok törésnek Metaforaszennyezés Egy alig méteres láncon tartott kuvasz oldalára akrilfestékkel felfestve, hogy fíl dö szánsájn Grapefruitszagot hoz a szél Akkor is színészkedtem, amikor tényleg fájt.

60 364. A part mentén bezárt vendéglők. Mától nem gondolok a személyes névmásokra youtube.com/watch? v=dtxyikevh Kiöregedett cirkuszi elefánt; állva alszik, közben is táncol Semmiköz Rothadó, fekete dió. Nyugalom Ez egy olyan szimbólum, ami önmagát jelenti Mint egy magányos daru a hóesésben.

61 529. Legszebb az idő. Ha vége van Hazudjunk valamit. Ennél bármi jobb Gyomromban egy hal úszkál körbe-körbe. Remegek, mint a föld Animével és pornóval bélelt, kitömött állat az idő A hölgy értésemre adja, hogy volna még remény, csak az óraszerkezetből kéne kinyalnom a mézet A szembeszomszéd annyit lát a hátam mögül, hogy fél napja egy meztelen férfiról szóló videót nézek, akit összefestenek, miközben énekel Az ember végül bólogat Itt hagytál ebben a kertben, ami akkora, mint egy macska homloka A leveleit csak kettétéptem. Ha bárki megtalálná, még el tudja olvasni Két mázsa használt műanyagkorsó Nézd, bazmeg, őzikék.

62 092. A két lábfejed árnyéka a falon. Mégis körbe kellett volna rajzoljam Cukorfüggő Vadlúd viszi az eget. Vissza ne hozd A többi innentől már csak műkő Ezt a képedet már vagy négyszer kidobtam Magbaszhatom Házibuli után egy letépett moziplakáttal takarózni. 了 乙 六 デ 103. Álmomban is tériszonyom van Szavai radioaktív hópelyhek Sosem felejtünk el! Tibi bácsi, Marika néni és a család 330. Mielőtt elmész, még szívjuk el a maradék Time-ot. Az meg egy izraeli cigi.

63 088. Visszahoztam a metrótérképedet Levágjuk a hajam? 327. Tankhajók közt úsztam gyúlékonyra szennyezett vízben Valamivel összetéveszted a múltat Olyanok az ablakon a fények, mintha égne benn a szoba Száraz kifli ketchuppal A szám íze, mint egy halotté.

64 436. Azt mondta, elmegy, hogy kitalálja magát, mint az Isten a csöndet Azt mondta, de hát maradok, és pakolt tovább Ülés alatt kicsempészett, megkötözött énekesmadár Egy ötvenéves óvszer Meg a lemészárolt indiánok Meg az örökpanoráma a hibáimra Kávéba hó Egy hat emelet magas tükör A reggel előtti fényben Van bennem két meztelen ember Negyven kiló heroin az hány halál?

65 115. Befejezték a házunk tisztasági festését. Másnap reggelre egy tag volt a kapura fújva: Hiroshige 329. Csak kalapálnak, de olyan, mintha valami élővel ütné Egy kéz az kinek a hibája? 521. Lila tálcán darabolt paradicsom Van egy medúzafaj, ami konkrétan halhatatlan. Ez kicsit igazságtalan, nem? 331. Megy Bécsbe brékelni, mert kell a pénz kemóra Fagyban elejteni üvegtáblát.

66 290. Megismételhetetlen, mint egy esés Nem vagyok képes kidobni a kézírását, csak őrizgetem a bevásárlócédulákat És rossz a szívem, ahogy a gyomrom szokott lenni anya001.jpg 395. Felgyújtott arborétum Az idő újabb cáfolata Nem maradt senki más, aki bejelenthetné, hogy nyert. Ez hát a győzelem?

67 347. Zajvédő fal temető felett Örökölt két sírhelyet Stabil, mint egy kötőtűkkel teliszurkált fonalgombolyag Gép a fejem 184. Újra és újra. És újra Az előbb beszéltem egy haldokló 5 éves gyerek anyjával. Narancsot eszem. Arcomba vág a januári nap Az életbenmaradás szomorúsága.

68 357. Darázs, ablaküveg, fény Vízipisztollyal Fürdés közben Aztán összeszedni Ahogy a színtévesztő örül ősszel a hulló, zöld lomboknak Magam A gyilkos egy 14 éves lányba volt szerelmes. Heteken át minden nap virágot hagyott az ajtaja előtt erről olvasok az újságban, míg elkészül a teavizem. Vajon milyen virágot.

69 248. Más nyelven álmodni minden éjjel Két cigit sodorni reggel. Valakinek vagy valaki miatt Arcot csinálni Rúzsba harapni Kiverni az ügyfélszolgálatos hangjára Beköltözni az állatkertbe Nyitva hagyni a rácsot.

70 134. Álmomban mind meztelenek vagytok Négy órát sem aludtam, olyan vagyok, mint a száraz kenyér Tízéves pókhálóban Marlboro-csikk Hidegzuhany. Sose lesz vége 402. Ha nem úsztál még a 8 fokos óceánban, semmit nem tudsz az életbenmaradásról Szilvafa alatt lila csónak Ó parkok, ó letépett gombok, sörösdobozok csökkenő súlya, nyár.

71 359. Őt már rég elfelejtettem, de a lábaira még emlékezni fogok egy darabig Mindig is arra vágytam, hogy rózsaszín telefonokba mentsék el a számom Vágyni akar Pillecukornak szólítani Meg a női pankráció A dinnyehéjat otthagyni az asztalon. Még a lámpát sem kapcsolni le. Így tűnni el Nagyon akarok hiányozni.

72 380. Szép az, amit kinyalnak, aztán összetörnek Esőcseppek műbőr bicikliülésen Ismeretlen lány elém köp az aluljáróban. Na Lassú mondatok egy téli parkban A női sírás szakértője Egész jól bírom egyébként, csak nem tudom levenni a szemem a kezéről, ahogy a kapaszkodót markolja a villamoson Szennyestartónak használt zacskón topmodell. Ó tavalyi év.

73 393. Innentől egy 50 éves, japán jazztrombitás kéne emlékezzen helyettem mindenre Tiszafák Eszpartófű Folyékony levegő Izzószaküzlet Sikolyerdő Feketecsalán Klitorisz Sziromkiállítás Morning glory Mild Seven.

74 094. Ez mind szemét lesz egyszer Ez mind szemét.

75 051. Tej.

76 219. Mint egy használt-tűzijáték kölcsönző Csak még egyszer újra szétfeszített, kitátott számba köpjön Hogy legyen mire mondani, hiányzik Ha már polarizáltuk a fényt Kötőszók A mai napig titok, hogy valójában mi is van a dobozban Madárraj félsötétben Infarktusos mentőorvos Egy Buenos Aires-i vágóhíd Valami tavaszi fák Meg a magát hánytató szomszédlány Nevezzük egyéb fogalmak híján életnek Ha már úgyse lehet több két ember között, mint időről időre egy soha, különböző hangsúlyokkal.

77 467. Magánygyűjtemény Pucérnős Marlboro-naptár Sírnivaló, mint a tízéves kori arcod Mikor elkezdtem érezni, hogy mindjárt felébredek, még gyorsan azt mondtam anyámnak, képzeld, híres vagyok. Kezdeni kéne valamit Mint egy törés, várod, hogy emlék legyek A vége a legjobb A legjobbról nem lehet írni Csöndben, mint egy Hóesés hangja Április 1-én született, és december 24-én halt meg Te meg döntsd hátra nyugodtan az ülést és aludj. Még sokáig, nagyon sokáig nem érünk oda.

78 054. Éjszakai víz Hallgatni, ahogy dörög az ég. Mekkora lehet, ami ilyen hangot ad, amikor összedől Meg a hát megint túléltük Zongorista volt, de a rózsametszés tönkretette a kezeit Hajnalban emlékszem Perzsaszőnyeg volt a kertem, gondosan csomózott hibáival is kincs, ím, hull rá a hó ttél

79 533. Ezt is megírod?

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

60 tiszatáj. Egy családfát

60 tiszatáj. Egy családfát 60 tiszatáj LÁZÁR BENCE ANDRÁS Egy családfát (1) A bérház, amibe emlékszem tíz éve költöztünk, mármint anyám költöztette magát és a családot, vagy száz éve állhat ott. A körút és a kisutca metszéspontjában.

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

brasnyó istván IN AETERNUM

brasnyó istván IN AETERNUM brasnyó istván versei IN AETERNUM Estelente a lehúzott redőny résein át jól látni a tengerészeket, ahogy tisztjeikkel együtt elhagyják a kocsmát az út túlsó felén, rézsút ablakunkkal szemben és körülállják

Részletesebben

Erskine Angelika: Lélekmadár

Erskine Angelika: Lélekmadár A vers- és prózaíró pályázat díjazott alkotói a 2011-12-es tanévben: Erskine Angelika 1.a Ring Dóra 1.b Robotka Ádám 2.b Both Noémi 3.a Miletics Maya 4.b Bonecz Bendegúz 5.b Bodóczy Iliáná 8.b Török Anna

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

PINTÉR LAJOS VERSEI NÉGYSOROS

PINTÉR LAJOS VERSEI NÉGYSOROS PINTÉR LAJOS VERSEI NÉGYSOROS A kosár körtéért lel őtt cigányasszony én vagyok. A lezsidózott költ ő én vagyok. A háborúk t űzvonalába rúgdalt parasztbaka én vagyok. A vérző seb a világ arcán én vagyok,

Részletesebben

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Karácsony elõtt kilenc napon át, kilenc család viszi egymáshoz a Szent Család képét vagy szobrát. A szobrot vagy képet a földíszített házioltárra tesszük.

Részletesebben

Könnyek útja. Versválogatás

Könnyek útja. Versválogatás Könnyek útja Versválogatás Szerző: Nemes Kiss Kata Minden jog fenntartva Borítóterv és kivitelezés: Boris Vanessza Szerkesztette: Lélek Sándorné 2014. Előszó a Könnyek útjához: A szépség: álom. Az álom

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU Elektronikus változat Fedélterv és grafika: Kovács Gábor KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers Kovács Gábor, 2012 ELŐSZÓ A Piros

Részletesebben

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Morajló tenger Bíró Krisztina 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 1. rész - Úttalan utakon (2006-2008) HA MEGLÁTOM... Ha meglátom sötét árnyak Heves táncát bennem, Nyögve kiáltok távolba De senki

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015.

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015. RADNÓTHY SZABOLCS A hullámlovas 2015. PROLÓGUS Rájöttem, hogy az élet tenger. Hogy érted? Egyszerre csendes és hangos. Viharos és morajló. Amikor a horizonton a végét keresed, rájössz, hogy se eleje, se

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében Tornai József Kheirón megtudja hogy testvére beteg A kentaur szomorú lett más lények nem tudják mi a kentaur-szomorúság nem tudják hogy négy lábba és két karba mennyivel több szomorúság fér el megmerevedett

Részletesebben

E l é g i á k (2002-2012)

E l é g i á k (2002-2012) E l é g i á k (2002-2012) Ébredés Ordít a pillanat, gerince törik, édes hajnal tesz pontot éjszakára, s repít el fejemtől forró párnámra. Képei sem kísértek, csak a hídig, melyen még átérek a valóságba,

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

(a tatarozás) Amikor egyedül maradtam a lakásban, szokásom lett, hogy ha női cipőkopogást hallottam az utcáról, félbehagytam bár-

(a tatarozás) Amikor egyedül maradtam a lakásban, szokásom lett, hogy ha női cipőkopogást hallottam az utcáról, félbehagytam bár- (Éva) Ezerkilencszázhatvannyolc augusztusában egy éjjel kimentem a Városligetbe. Nem tudom, miért. Nem volt szokásom éjjel sétálni. A Ligetet különben sem szeretem, ha letérek a főallékról, még nappal

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.*

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* HÚZD A KUTAT. Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* Húzd a kutat és idézd föl bátran tiszta szellemét, hadd merüljön fel a mélyből, hol aludta szenderét! Csillogjon ezüstruhája, hömpölyögjön

Részletesebben

Szavak vezetnek. Hajdu Erzsébet. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Szavak vezetnek. Hajdu Erzsébet. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Szavak vezetnek Hajdu Erzsébet 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Kigöngyölik a szavak Földi imazsámolyon térdelve tenyerem fohászkodáshoz csitítom, az imakönyv lapjain összepréselődött aranybogár,

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

*P141A1031203* 3/12. Üres oldal LAPOZZON!

*P141A1031203* 3/12. Üres oldal LAPOZZON! *P141A10312* 2/12 *P141A1031202* *P141A1031203* 3/12 Üres oldal LAPOZZON! 4/12 *P141A1031204* 1. Irányított irodalmi fogalmazás Móricz Zsigmond Égi madár című novellájának részlete alapján A dárdás vasrácskerítésen

Részletesebben

Akinek élénk a képzelete, és maga elé idéz egy boldog pillanatot, és majdnem jó neki, nos, ő arra is képes, hogy eget építsen pokolra.

Akinek élénk a képzelete, és maga elé idéz egy boldog pillanatot, és majdnem jó neki, nos, ő arra is képes, hogy eget építsen pokolra. II. A KÉPZELET Akinek élénk a képzelete, maga elé idézhet egy-egy boldog pillanatot, és ha éppen itt áll mellettem, és az útvesztőkbe kémlel, nem lát mást, csak kupoláról kupolára szálló galambokat. De

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Általános iskolás kategória

Általános iskolás kategória Általános iskolás kategória I. helyezett Implom Renáta: Ki ül ott? A nap vacogva lement, S a jégfelhők mögött Még mindig fény bágyad. Talán a felhők fölött, Az ég tetején Ül a Teremtőnk? S egy óriás lámpával

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz Furfangos Fruzsi Bé és a borzasztó büdi busz Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2013 3 Tartalomjegyzék 1. fejezet: A Néni 7 2. fejezet: Milyen az, ha összeszorul a gyomrod? 15 3. fejezet: A borzasztó büdi busz

Részletesebben

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban Tizenkettedik lecke Az ajtóban Gulyás Szia, édes! Szia, kicsim! Egy picit korán jössz... Hát... én el is mehetek... Jaj, nem úgy értem! Bocsánat! Csak még nincs kész a vacsora. A vacsora a mai meglepetés.

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás 172 II. rész Kortársnyomás H úzd meg a határt Minden kategórián belül húzd alá azt az állítást, ami legjobban kifejezi a saját meggyőződésedet. Amelyikről úgy gondolod, hogy legjobban összefoglalja azt,

Részletesebben

Shy: Napfoltjaim. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0

Shy: Napfoltjaim. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0 Shy: Napfoltjaim Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0 2011 "A világ nem attól szép, hogy süt a NAP, hanem attól, hogy ezt nem csak a szemünkkel láthatjuk." Előrevetített árnyék Előszó Dragon György tollából...

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít?

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít? 1. t e j e s k u k o r i c a ( S ) g y e n g e t e n g e r i ( D ) g y e n g e m á l é ( D ) Mi a neve annak a még nem érett kukoricának, amit nyáron le szoktak szedni, hogy csövestől megfőzzék vízben?

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ 2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ KATICA Mennyi, mennyi minden. Annyi minden történt mostanában. Áprilist zártuk a kiállítással, utána készültünk az anyák-napjára nagyon ügyesek voltak, 11-én pénteken délelőt

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P151A10312* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 2. feladatlap Művészi szöveg(részlet) elemzése 2015. június 1., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

I. ének HEIDEGGER ELHIVATÁSA

I. ének HEIDEGGER ELHIVATÁSA VÖRÖS ISTVÁN I. ének HEIDEGGER ELHIVATÁSA 1 A lét mint küldetéses sors, ami igazságot küld, rejtett marad. A rejtett vakfolt a szabadság szívén. A szív olyan szó, amit a kimondhatatlan felvágott mellkasából

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a TOKIÓ Egy férfi fekszik a földön. A hátán fekszik, mint egy döglött, kiszáradt bogár. Egyik lába kinyújtva a kihalt sikátor betonján, a másik egy ruhaüzlet kirakatának üvegére tapadva. Alszik. Nincs rosszul,

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

18 tiszatáj NÉMETH ZOLTÁN. Kórház

18 tiszatáj NÉMETH ZOLTÁN. Kórház 18 tiszatáj NÉMETH ZOLTÁN Kórház Mint az állat, úgy kéne meghalni, Összevérezni a hófehér ágyat, Szétrágni az ajtókilincset, amelyen A gyógyító lép be életünkbe. A csempén már keményedik az ember Félelmetesen

Részletesebben

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások Locsolóvers Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! bar, görény, egyensúly, nyuszi, merkaptán, gáz, turbina Megoldások BrO2KKO2Li Látod azt a szép kis nyuszit?

Részletesebben

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest Rókavár a Guggerhegy oldalában Igazán hosszú volt a tél és sok öröme volt Bencének és Somának a szánkózásban, hógolyózásban, hóember építésben. Nagymama

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül 1 Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül karimával; örült a látványnak, de ez csak az első fejezet,

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét?

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? 1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? A) 37 m B) 22 m C) 30 m D) 44 m E) 105 m 2. Ádám három barátjával közösen a kis kockákból

Részletesebben

Palotai Boris. Hetedik év

Palotai Boris. Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Palotai Boris jogutódja Milyen sovány a mérnök úr! Most is mérnök urazta, hogy a két combja közt ringott, s melle szétlapult

Részletesebben

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó A tárgyeset 1 ) Kezdjük egy gyakorlattal! Ha ismeri a novellát, válaszoljon a kérdésekre! Mit szeret Bariton János? Mit szeret Gizella? Mit szeretnek az ikrek? kávé macska kutya fagylalt hal könyvek hörcsög

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem,

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, ,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, és aki törvénytelen, de igazi fiút szült nekem, bár

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo)

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo) Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) Ó, Fortuna, mint a Luna egyre-másra változol: majd nagyobbodsz, majd meg elfogysz; hej, az élet ronda sor: gabalyítja s igazítja játszva az ember fejét:

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 009. DECEMBER 7. 1 CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

V. monológ (Variációk az utcalámpához) A szárazon hagyott csaj esetei A kitartó masszőr. Borda Réka. Vojakovič Cyntia S Z Ö V E G G Y Á R

V. monológ (Variációk az utcalámpához) A szárazon hagyott csaj esetei A kitartó masszőr. Borda Réka. Vojakovič Cyntia S Z Ö V E G G Y Á R Borda Réka V. monológ (Variációk az utcalámpához) És ha semmi nem úgy van, ahogy hisszük? Ha a Titánia csak meg akart csobbanni a vízben, mert kaparászták hátát a milliomosok, ha lehet fejjel lefelé szeretkezni,

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia dem az árnyékot, az árnyékot, amely a megperzselődéstől véd. Belebújok, bele az árnyékba, újra felfedezem őt a képeimen. Az én nyelvemen szólítom meg. A szemeimből Ő néz rám. A fejemben van. A véremben

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16.

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. 1 KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. Alsó tagozat Meghirdetjük idei pályázatainkat, melyekre várjuk alkotásaitokat. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a pályázatok piszkozatát az iskolában, Nektek kell megírnotok! Később,

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben