Simon Márton. Polaroidok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Simon Márton. Polaroidok"

Átírás

1 Simon Márton Polaroidok

2 001. Kitárt szárnyú pillangó az udvarra nyíló ajtó mellett, fekete a fehér kövön. Vagy három hete ott van. Ez majdnem 17 szótag.

3 017. Ezt még az óceánparton találtam ki Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek A hegy fölött négyféle színű felhő Ha rosszul érted félre, az egész nem jelent semmit Mint egy mozgásra lekapcsolódó lámpa Kojamaki-fa levele a számban. Nincs de Kabócák énekelnének most, ha nem fél lenne a belvárosban.

4 077. Nézd, ez itt az anyanyelvem Öltözz valami sötétbe, elegánsba és feszesbe. Mondjuk egy Bodor Ádám-mondatba Őszinte ne legyél, olyat bárki tud Pontosan, mint a felhők Ez mind múlékony. Legalább hasonlít rám.

5 399. Csak ilyen távolról mutatom, ne lássam egészen én sem Ami 2 mondatnál hosszabb, az hazugság Sötétben bogozni fülhallgató drótját IKEA mellett gyufával játszani Álmatlanul, mint egy csokor virág Macska a friss hóban a tetőn Egy bálna emlékei.

6 059. Ez mind másképp volt, mint gondolod Mindent tudok a bálnákról Sok félreértett tévedés Telihold ragyog az ablakon át arra, amiről nem írok A joghurtos pohárba száradt kanál nyugalmával Meg a kidobott idők Nem is tudtam, hogy szereted a maratont. - Mert nem is szeretem.

7 146. Semmi olyat nem keresek, mi létezik A kerti út kövein az ajtóig 237 falevél Albatrosz gyomrában öngyújtók Emberkéz alkotta sötétség Most nem látnak Ahogy az ablakból kiesett macskában aztán élete végéig a hat emeletnyi zuhanás Pince eladó.

8 052. Ez mind másképp van, mint gondolod A háttér bizonytalan, mint egy tenyérbe írt szó Nem viccelek. Nincs mivel Nem az a semmi, egy másik Felpattogzott festék repedéseiben írásjegy Kukára kitett cipő tépőzárában szőke hajszálak Pont úgy sípol a tüdőm, mintha sirályok vijjognának.

9 040. Elefánt levágott feje A fekete kutya szerenádjáról mesél Erdőben elszórt húsjegyek Meg prém Nappali képek éjszakai felvételre állítva És 뷑뷢브 szöszöske szára zöld Jöjjenek el ítélő bíráink, a szavak.

10 032. A fénykép címe: Micui Jaszutaró saját építésű robotemberével, Ne sírj.

11 516. Elképzelni a szomorúságot Elered a benzinkutas orra vére. Rókákkal álmodik. Neon Léleg Zivatar Legvégül ketten maradnak: az éjszaka Tokyo Times 199. What Would Basho Do?

12 463. Elővárosi vonatokra jár aludni Málnás depresszió Azt várják, hogy beszéljük róla; elkezdem a bőrt tépdesni a számról, de nem értik, hogy ez már az Valamiért így is, úgy is mindegy lesz Vagy hat nő használta ezt a pólómat pizsamának; ebben temessetek el Azt mondta, ezért ette oda azt a gumigyíkot a nő hasára, mert szeret rajta lenni a képein Kékkopár.

13 057. Elütött macskát találni, hazavinni, basszameg, basszameg, basszameg, hogy te Megnézem a tükröt A legkevésbé sem Nem három napra, de három éjszakára kb. Bocs Csak nyugodtan, úgyis rosszul fogsz dönteni És akkor a szobamérlegre leülve zokogni kezdett. Megnézhettem volna a sírás súlyát, mielőtt eljöttem Nehéz kaolin.

14 010. A vér az, amit nem hiszel el Neonreklám villog: Biztos 050. Azt álmodtam egy ismeretlen nőről, hogy az özvegyem. Szia. Hiányzol Álvéletlenszám-generátor A hullámok osztályozása A szív egy nyomdahibás naptár, ezt mondta Csak képzeld el, mi mindent csináltál már eddig a kezeiddel.

15 457. Az adás utáni fekete-fehér zsizsegést fényképezi hajnalig Elolthatatlan gyufa kád hideg vízben Az élet szép, csak te vagy szar Az élet szar. Te legalább szép vagy A nyál az jó Ettől még nem A végén már minden nap azt hallucináltam, hogy szexel a szomszéd.

16 perc unalom, amíg a metró megjön. Ilyenekkel telik el Hang Zhou kínai büfé. Wesselényi utca Mézt könnyezni Zúg a mikró. Leléptél vagy leléptem, nem emlékszem Szeretném látni magam holtan Megbeszéltük, hogy nem káromkodsz, mert anya a mennyországban meghallja, és mit fog szólni hozzá Nézem a képernyőt, a kedvenc számom megy lenémítva. Rengeteg.

17 352. Tél van a vonalban Szia, én a fekete doboz vagyok Fonnyadt kaliforniai paprika a rézsútosan beeső, szürke fényben Nézzük egymást a folyóval, és felejtünk Végül is 11 éves korom óta várom, hogy rákos legyek Hasonlítani akarok Mekkora poén lenne, ha tényleg lenne feltámadás.

18 004. Kinn felejtettem az érintőképernyős telefont. Az eső elindított rajta valami zenét. System of a Down Csepp: egy tökéletesen pontatlan mértékegység Fekszel, mint egy telefonfülke kirúgott ablaka Évekkel ezelőtt beleszerettem a szlovén hasonmásodba Még elkaptam tőle a náthát, aztán meghalt Szigorúan glükózmentes ostya Ne emeljük föl.

19 349. Milyen jó, hogy nem látni a korláttól a szakadékot Már nem rágom a körmöm, csak 2 percenként vágom A szerelem eltűnik, a bűntudat soha Minek minősülünk? 287. A csomagolást általában megtartom. Így vagyok veled is Ültessünk gesztenyeerdőt. Van egy befőttesüveged? 251. Van még lecsó.

20 332. Az idő egy szuszogva kocogó, kövér kisfiú Kétsajtburgermegegykiskólát. Eső Magánsivatag Az a kóbor kutya elvitt mindent, én maradtam csak, a testemmel meg a többi tárggyal Hello Kitty Naptejet síkosítónak Citromfaliget, agárverseny, egy fehér, könnyű zakó.

21 447. Attól, hogy szemem hozzászokik a sötéthez, én még nem tudok A sülő krumpli szagába vegyülő cigarettafüst Mindenre emlékszem, mint egy szoborpark Fogmosás. Sose lesz vége Öltözködés. Sose lesz vége Véged A szomszéd néni kitett egy tányér tejet az ajtaja elé a szellemeknek.

22 367. Lóversenyre menni, vagy busz elé lépni Bármilyen giccses, egyszer kipróbálni és tényleg betörni a tükröt Madarak Dél felé. Pedig azt hittem, tavasz van Twinings 070. Egy értelmetlen tetoválás írásjegyeiről azt hazudni, hogy örök szerelem Mint egy Syringa Reticulata A látóhatáron vöröseszöld hegyek. A kézben egy meggyújtatlan cigaretta. Hajnal a Marson.

23 377. Mint egy elvtévedt búvár Lelkesen süllyedek Álmodni annyi, mint jelen lenni valahol, ami nincs Meg az ég ötszöge Meg egy vérnarancsos hamburger.

24 446. Interjú. Csend. - Mit mentene ki egy égő házból? - A lángokat.

25 016. Most kezd szép lenni.

26 162. Kimegyek a tóhoz Ugyanonnan iszunk A minden az kevés Mellkasröntgen-éjszakák Most megállok. Apró pók mászik át neved kezdőbetűjén Többes szám sötétben [két tucat érzelmes közhely helye] 169. Egy ismeretlen tenger íze a nyakadon A pulton az üres borospoharak, a tenyered nyoma, meg a reggeli fény.

27 182. Vártál ha magadról 178. Az ujjaim nyalogatom. Eszembe jutottál [az első leggyakoribb mondat helye] 177. Van az a dolog Ez a hattyúk tava animeverziója A <3 etimológiája Kezd túl sokat jelenteni ez a kanapé Magozott, fekete olíván apró csillag Veszélyes, mint az evés Nyálas Éjjeli szekrényen dobozos Guinness Volt már ilyen? 220. Nem érek rá, lélegzem.

28 140. Sötétítőn fák árnyéka lebeg és én el vagyok veszve Tüdőd láthatatlan lombjai közt Fejből tudom a bőröd Lemos, és kitisztít, és krémez Nézni a kéz Nézni a száj Pad-thai Majoránna Mint egy három hetes sarkköri hajnal Elkényeztetsz Csak ne fogyj el.

29 387. Hallgatom, mint labda az árnyékát Megpróbálom elhinni Aztán megpróbálom nem hinni el Nekidőlve háttal a tájnak. 217.Zöld, bőrradíros tusfürdő. Szerintem az ilyeneket eleve emléknek gyártják A monitorban tükröződik a Hegy A fűfoltok a farzsebemen, és a szavaid bennem Hányféle remegésre nem gondolok Gondoltam, megmutatom neked az új melleimet Csinos Nosztalgia a jelen iránt.

30 202. A szeretleken nagyjából azt értem, hogy hiányzol akkor is, ha itt vagy Meggyújtom, ide találj.

31 337. Az élet legfontosabb mondatait fekve mondják Kitakart nyári ég.

32 299. Piros filccel rajzolja rám az időt Aki megnyugtat, mert harapdálja helyettem is a szám Légy szíves, aludj a vállamon Zsibbasztós zöld Tejszínért fohászkodom Nem fény, arany árnyék A föl alatt A hátad Mágneses rózsa Őszibarack Csak csönd.

33 215. Földön talált pillangót benzinkútról kivinni. Füvön meghalni jobb, gondolom Álillúziók Fogj A törölköződ akarok lenni Az ágyadon fekszek és a tériszonyról olvasok Félfény Látod azt a kínai kajáldát? Ott volt egyszer mindennek vége.

34 007. Fecskefészek kamionplatón. - Lefényképezzük? - Ne Te vérzel vagy én? 263. Ha feltámadna a paradicsom Csak a viharjelzés a sötétben, amikor felhív telefonon az életem Sehol se vagy. - Nem vagyok sehol Mit jelenthet a kapcsolatunkra nézve, hogy egy szavannával álmodtam Na jó, de hova lettek a fák?

35 255. Eljutni a kellemetlen mondatokig A szavaim nem forgatja ki, csak engem Felelőtlen vagy Állat vagy Szárazkert leszel, ha így folytatod A mélyben semmi szép nincs Csak a függés szobrai.

36 253. Nekem nem muszáj hazudnod De a többieknek igen.

37 085. Partra vetett a dagály egy várost Mégy egy úszó videokazetta: Nyaralás Meg ahogy a radioaktív víztől megég a bőröd Meg a Fukusimai Tavaszi eső hull fiatal halottak álmai álmaiban The Remains of the Day.

38 172. Látod, ez lett belőled is, szavak, pedig tényleg hiányzol Elázott kék boríték az avarban Csak én most is ugyanott ülök Mintha hidegvíz csöpögne a tarkómra Galamb nézi az ablak túlfeléről az asztalon hagyott, kihűlt rament Nem vers, csak tanítom beszélni a szorongásaimat Most pedig megtanítalak szeretni, ezek voltak az utolsó szavai.

39 317. Pedig reggeli cigi közben ez egy másik élet Mindenből megint egy első Bent alszol Valaki más helyett hallgatom. Valaki másé helyett De mivel a látszattal ellentétben nem engedik törölni a feltöltött fotókat, a valóságnak innentől van egy pontja, ahol nyár van és minden oké Gyere vissza Mgehalok.

40 309. A szembeház kapujában két rendőr. A sapkájuk a kezükben, kitartóan csöngetnek, egyiküknél papír. Esteledik. Soká esik le Játékszirénazaj Egyik bűntudatot a másikért. Mit újratelepíteni egy kertet Elméletileg jók vagyunk Kurvára félek a parkban odalép hozzám egy férfi, azt mondja, öljem meg a királynőt, és 24 órán belül kijuttatnak innen; ez az utolsó esélyem. Keresni kéne egyet. Hátha Meg a macskafekete ég.

41 021. Az ablakom alatt egy álarcos meggyvágó teteme. A szép nevű madarak is meghalnak Száz éves fotón tavaszi erdő Leázott a buszmenetrend az éjjel a tábláról. Maradunk télre Choose life 291. Amikor egy óra múlva kiszedték a ketrecből, a fiatalember azt mondta, azért mászott be, mert meg akart halni. Akkor mondták meg neki, hogy évek óta nincsenek oroszlánok A kávé kijön a nadrágból, a hányás nem Hívjon fel, aki tudja, mire vágyom.

42 139. Önarckép 6 éves kislányként Van vagy 3000 könyvem. Nem segít Az Éva szemüvege is állítólag valami harmincvalahányezer forint volt Egy Aszahi Simbun tőzsderovata kiragasztva ismerősnél a falra, mert jól néz ki Két autó frontálisan ütközik, az egyikben egy Mozart-divertimento Erről egy letarolt nyírfaerdő pontosabban tudna mesélni Tulajdonképpen akkor ez a világvége? - Igen. Ha pedig balra néznek, ott láthatják a

43 406. Muchoc anos después, frente al pelotón de fusilamiento, el coronel Fejből Nem bocsátom meg, hogy lecseréltél valami öregre és unalmasra Nem bocsátod meg, hogy december van Csak állni a horzsolódásban Sötétben végképp nem nézek tükörbe Mindjárt meglátsz Egy frissen festett zebrán állni meg végül, nem mozdulni többet.

44 340. A szív egy tropikárium, a közepén ülve halas szendvicset eszik egy szipogó gyerek Egyszer egy fél délutánon át kaszkadőr akartam lenni, aztán tessék Ha eszembe jut a halálom, bezárkózom a vécébe és próbálom megjegyezni a tapéta virágmintáit.

45 277. Tegnapelőtt volt egy éve, hogy eladtuk a tengert Ez egy 1832-es hullám A szobanövényeim, a zöld teám, a cigarettám. A fényem Zár, konvektor, hosszabbító, víz. Mint egy öngyilkosság, pedig csak a lefekvés előtti checklist Körtefa ágába belenőtt lombfűrész Zöldgally törés Viktoriánus pornó. Négy múlt.

46 100. Áll az ágy végénél, és néz A tűzoltók kétségbeesetten próbálják eloltani a nyájat Polip szemén a könny Túl hangosan lélegzem Ólmos eső Mikor az álmaimat emlegetem, legtöbbször hazudok Aludni, mint egy mélyhűtő.

47 312. Egy szerelem hány mondat? 130. Felriadsz, és már nincs ott Egy szál krémben A kockázott bacon és a szív összefüggései Meg az elnapolt esték Én a semmit a te szádból már nem hiszem el 伯 兮 丕 乞

48 530. Egy álmos reggelen Eduardo Kac biológus professzor keresztezte saját DNS-ét a petúniákéval Repülőtéren meghalni Mostantól fázom.

49 311. Elmesélhetném csak idézetekkel. Megúszhatnám, hogy beszélni kelljen róla Letépem ezt a kínai hamuvirágot Egy nagyszerű regény pokoli rossz fordítása Űrhajós fotózza az óceánt Meg az összetört zsebrádiójáról álmodó csöves Már nem megy, csak nézem a kezeim a fehér fényben Teli doboz százas piros Marlboro vigasztalgat.

50 196. Képzeld el, hogy kitekered egy madár nyakát, aztán eléd áll, és lemondja, milyen érzés Fogja a gyomrod Halálfélelem és halálfélelem között is van különbség Minden nap újabb télre ébred Mint egy fekete akvárium Belezett halak az acélasztalon Cetli a tükör mellett: Mennyire fogom utálni ezt a fürdőszobát, ha egyszer szakítunk.

51 316. Bármelyik mondatom leírhatnád Bármelyik mondatod leírhatnám.

52 473. Látod, azóta hordok színeket, például szürkét Viszem visszaadni a napvédő sátrad. Sós a szám, mint akkor. Tél közepe. Ilyen egyszerű Szerintem nem Ez nem vers, hogy csak úgy véget érjen Akkor se, ott se Jó, akkor is, ott is Darázs ül a nyelvemre, ha eszembe jutsz Kikapcsoltad a billentyűfényt Ne tanulj belőlem, kérlek LUV (Sic) Pt3 (feat. Shing02) 490. Ahogy a kútba esett macska minden pohár vízben.

53 501. A szám csak ürügy, hogy lehessen írni Meg az összefirkált arcunk Meg a betonkoporsó nevű mappa a fotóidnak Ez is milyen Áll a maradék az ágyam mellett és őriz, mint kórházban haldoklót a narancslé Azóta is ruhában alszom, mint aki útra kész vagy nincs hová mennie Mielőtt elkezdtem csapkodni meg dobálózni, gondosan eltettem a képed a polcról Aztán csak ülünk, vörösen és remegve, mint a falu utolsó háza tövében a megnyúzottak Modális lélek Pedig megígérted, hogy a horizontot nem bántod Nem esik, szökik a víz az égből.

54 517. Összetörni az illatot Teljes képtelenség félreértés de 518. Eszembe jutottál a borotvákról S3X Kidobnám én a tévét az ablakon, csak utána már annyi sem lenne amire vágyhatok Elvitted a jelentéseket. Fehér kirakós lett a nyelv Valami létezőnek a helye, Ahová sejthetően más nemigen passzol Hajnalban kel és ül az ágyon, és retteg, hogy jól vagy Tamayura Tudom, hogy nem tudnád kiolvasni, azért írom ki így Aztán a félszobányi rikítófehér tollban eldőlve a padlón Január 4-én tejbe fulladt.

55 483. Ahogy nap nap után fogyatkozol, úgy sötétedik Olyasmiket csinálni, amiktől fel szoktál ébredni, amikor kiderül, hogy csak álmodom Ha tudsz más megoldást, mondd Ha aranyat csinálok is a levegőből, végül csak megfojtom vele Éjjeliszekrényen guinness-es doboz Akkor holnaptól nem vagy és nem vagyok, de most még hadd főzzek vacsorát Mint égő házban kaleidoszkópba Smmink Vérzik az orrod. Olyan dolgok járnak a fejedben, hogy a vérednek nincs kedve egy térben lenni velük Zengő érc vagyok és pengő cimbalom. Rohadjon meg mindenki. Gyűlöllek Itt az ideje kihányni a linzert.

56 515. És mint egy lekopott klaviatúrán, nem tudom, mi lesz.

57 373. Peace kéne. Meg Hope. Ez két japán cigi Puhafedeles hazugságok Sár, úgymond Pánikrohamot álmodni Egy életre szól, de tekintve az életet, ez nem valami nagy dolog Lefagy a redőny Zombirománc.

58 273. Százéves bunda enyhe izzadságszaga; itt valami azóta is menekül Megint megmérgezett Nem ír Nem írok Mintha egy kihalóban lévő nyelven beszélnénk, egyre kevesebb szó Valamelyik kevésbé fontos tenger Könyörgöm fogyj el.

59 306. Alszunk, a film megy tovább, a gép álmodik helyettünk Holdpuha Szólítsatok törésnek Metaforaszennyezés Egy alig méteres láncon tartott kuvasz oldalára akrilfestékkel felfestve, hogy fíl dö szánsájn Grapefruitszagot hoz a szél Akkor is színészkedtem, amikor tényleg fájt.

60 364. A part mentén bezárt vendéglők. Mától nem gondolok a személyes névmásokra youtube.com/watch? v=dtxyikevh Kiöregedett cirkuszi elefánt; állva alszik, közben is táncol Semmiköz Rothadó, fekete dió. Nyugalom Ez egy olyan szimbólum, ami önmagát jelenti Mint egy magányos daru a hóesésben.

61 529. Legszebb az idő. Ha vége van Hazudjunk valamit. Ennél bármi jobb Gyomromban egy hal úszkál körbe-körbe. Remegek, mint a föld Animével és pornóval bélelt, kitömött állat az idő A hölgy értésemre adja, hogy volna még remény, csak az óraszerkezetből kéne kinyalnom a mézet A szembeszomszéd annyit lát a hátam mögül, hogy fél napja egy meztelen férfiról szóló videót nézek, akit összefestenek, miközben énekel Az ember végül bólogat Itt hagytál ebben a kertben, ami akkora, mint egy macska homloka A leveleit csak kettétéptem. Ha bárki megtalálná, még el tudja olvasni Két mázsa használt műanyagkorsó Nézd, bazmeg, őzikék.

62 092. A két lábfejed árnyéka a falon. Mégis körbe kellett volna rajzoljam Cukorfüggő Vadlúd viszi az eget. Vissza ne hozd A többi innentől már csak műkő Ezt a képedet már vagy négyszer kidobtam Magbaszhatom Házibuli után egy letépett moziplakáttal takarózni. 了 乙 六 デ 103. Álmomban is tériszonyom van Szavai radioaktív hópelyhek Sosem felejtünk el! Tibi bácsi, Marika néni és a család 330. Mielőtt elmész, még szívjuk el a maradék Time-ot. Az meg egy izraeli cigi.

63 088. Visszahoztam a metrótérképedet Levágjuk a hajam? 327. Tankhajók közt úsztam gyúlékonyra szennyezett vízben Valamivel összetéveszted a múltat Olyanok az ablakon a fények, mintha égne benn a szoba Száraz kifli ketchuppal A szám íze, mint egy halotté.

64 436. Azt mondta, elmegy, hogy kitalálja magát, mint az Isten a csöndet Azt mondta, de hát maradok, és pakolt tovább Ülés alatt kicsempészett, megkötözött énekesmadár Egy ötvenéves óvszer Meg a lemészárolt indiánok Meg az örökpanoráma a hibáimra Kávéba hó Egy hat emelet magas tükör A reggel előtti fényben Van bennem két meztelen ember Negyven kiló heroin az hány halál?

65 115. Befejezték a házunk tisztasági festését. Másnap reggelre egy tag volt a kapura fújva: Hiroshige 329. Csak kalapálnak, de olyan, mintha valami élővel ütné Egy kéz az kinek a hibája? 521. Lila tálcán darabolt paradicsom Van egy medúzafaj, ami konkrétan halhatatlan. Ez kicsit igazságtalan, nem? 331. Megy Bécsbe brékelni, mert kell a pénz kemóra Fagyban elejteni üvegtáblát.

66 290. Megismételhetetlen, mint egy esés Nem vagyok képes kidobni a kézírását, csak őrizgetem a bevásárlócédulákat És rossz a szívem, ahogy a gyomrom szokott lenni anya001.jpg 395. Felgyújtott arborétum Az idő újabb cáfolata Nem maradt senki más, aki bejelenthetné, hogy nyert. Ez hát a győzelem?

67 347. Zajvédő fal temető felett Örökölt két sírhelyet Stabil, mint egy kötőtűkkel teliszurkált fonalgombolyag Gép a fejem 184. Újra és újra. És újra Az előbb beszéltem egy haldokló 5 éves gyerek anyjával. Narancsot eszem. Arcomba vág a januári nap Az életbenmaradás szomorúsága.

68 357. Darázs, ablaküveg, fény Vízipisztollyal Fürdés közben Aztán összeszedni Ahogy a színtévesztő örül ősszel a hulló, zöld lomboknak Magam A gyilkos egy 14 éves lányba volt szerelmes. Heteken át minden nap virágot hagyott az ajtaja előtt erről olvasok az újságban, míg elkészül a teavizem. Vajon milyen virágot.

69 248. Más nyelven álmodni minden éjjel Két cigit sodorni reggel. Valakinek vagy valaki miatt Arcot csinálni Rúzsba harapni Kiverni az ügyfélszolgálatos hangjára Beköltözni az állatkertbe Nyitva hagyni a rácsot.

70 134. Álmomban mind meztelenek vagytok Négy órát sem aludtam, olyan vagyok, mint a száraz kenyér Tízéves pókhálóban Marlboro-csikk Hidegzuhany. Sose lesz vége 402. Ha nem úsztál még a 8 fokos óceánban, semmit nem tudsz az életbenmaradásról Szilvafa alatt lila csónak Ó parkok, ó letépett gombok, sörösdobozok csökkenő súlya, nyár.

71 359. Őt már rég elfelejtettem, de a lábaira még emlékezni fogok egy darabig Mindig is arra vágytam, hogy rózsaszín telefonokba mentsék el a számom Vágyni akar Pillecukornak szólítani Meg a női pankráció A dinnyehéjat otthagyni az asztalon. Még a lámpát sem kapcsolni le. Így tűnni el Nagyon akarok hiányozni.

72 380. Szép az, amit kinyalnak, aztán összetörnek Esőcseppek műbőr bicikliülésen Ismeretlen lány elém köp az aluljáróban. Na Lassú mondatok egy téli parkban A női sírás szakértője Egész jól bírom egyébként, csak nem tudom levenni a szemem a kezéről, ahogy a kapaszkodót markolja a villamoson Szennyestartónak használt zacskón topmodell. Ó tavalyi év.

73 393. Innentől egy 50 éves, japán jazztrombitás kéne emlékezzen helyettem mindenre Tiszafák Eszpartófű Folyékony levegő Izzószaküzlet Sikolyerdő Feketecsalán Klitorisz Sziromkiállítás Morning glory Mild Seven.

74 094. Ez mind szemét lesz egyszer Ez mind szemét.

75 051. Tej.

76 219. Mint egy használt-tűzijáték kölcsönző Csak még egyszer újra szétfeszített, kitátott számba köpjön Hogy legyen mire mondani, hiányzik Ha már polarizáltuk a fényt Kötőszók A mai napig titok, hogy valójában mi is van a dobozban Madárraj félsötétben Infarktusos mentőorvos Egy Buenos Aires-i vágóhíd Valami tavaszi fák Meg a magát hánytató szomszédlány Nevezzük egyéb fogalmak híján életnek Ha már úgyse lehet több két ember között, mint időről időre egy soha, különböző hangsúlyokkal.

77 467. Magánygyűjtemény Pucérnős Marlboro-naptár Sírnivaló, mint a tízéves kori arcod Mikor elkezdtem érezni, hogy mindjárt felébredek, még gyorsan azt mondtam anyámnak, képzeld, híres vagyok. Kezdeni kéne valamit Mint egy törés, várod, hogy emlék legyek A vége a legjobb A legjobbról nem lehet írni Csöndben, mint egy Hóesés hangja Április 1-én született, és december 24-én halt meg Te meg döntsd hátra nyugodtan az ülést és aludj. Még sokáig, nagyon sokáig nem érünk oda.

78 054. Éjszakai víz Hallgatni, ahogy dörög az ég. Mekkora lehet, ami ilyen hangot ad, amikor összedől Meg a hát megint túléltük Zongorista volt, de a rózsametszés tönkretette a kezeit Hajnalban emlékszem Perzsaszőnyeg volt a kertem, gondosan csomózott hibáival is kincs, ím, hull rá a hó ttél

79 533. Ezt is megírod?

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Karácsony elõtt kilenc napon át, kilenc család viszi egymáshoz a Szent Család képét vagy szobrát. A szobrot vagy képet a földíszített házioltárra tesszük.

Részletesebben

miért nem próbálod meg velem?

miért nem próbálod meg velem? TITKAIM miért nem próbálod meg velem? ha néha még elhiszed, hogy nem csak ágy és párnák. ha hiszed még,hogy nemcsak pohár víz, ha szomjazol. ha ott van még a kék füzet, az emlékeid polcán, mit összefirkált

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád.

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád. Pista bácsi unokája A pesti kislány. A faluban csak így emlegették. Két éves lehetett, amikor az édesanyja hazavitte a faluba és a szülei segítségét kérte. Sírva panaszolta, hogy tovább már nem bírja a

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Igazi ünnep. Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz. Történetünk egy szegény cipészről szól, akinek kilenc gyermeke volt.

Igazi ünnep. Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz. Történetünk egy szegény cipészről szól, akinek kilenc gyermeke volt. Igazi ünnep Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz Szereplők: : Jacqueline János mester (az apa, aki cipész) : Ádám Gyermekei 1. gyerek (Klári): Ildikó 2. gyerek (Eszti): Anna 3. gyerek (Balázs):

Részletesebben

Lily Tiffin: A bűnjel

Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin A bűnjel (Részlet) Regény (Részlet) Lomart Kiadó A digitális kiadás a 2008-ban meg jelent ISBN 978-963-9632-15-8 számú kiadás változtatás nélküli másolata. A digitális

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1.Feladat TOTÓ (Húzd alá a helyes választ!) 1. Mibe lépett bele Kópé, amikor vérzett a lába? egy hegyes szögbe egy süni

Részletesebben

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások Locsolóvers Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! bar, görény, egyensúly, nyuszi, merkaptán, gáz, turbina Megoldások BrO2KKO2Li Látod azt a szép kis nyuszit?

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le 1. Adventi Hírnök 1. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog az első gyertya láng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. 2. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog már két kis gyertya láng!

Részletesebben

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig!

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig! Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1 Készlet erejéig! 14 cm 34 cm 23,5 cm 23,5 cm 73,5 cm 70,5 cm 38,5 cm 34 cm XL Fali Dekor 1 ív: 70x100 cm HL Fali Dekor 1 ív:50x70 cm L Fali Dekor 1 ív:35x100

Részletesebben

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó A tárgyeset 1 ) Kezdjük egy gyakorlattal! Ha ismeri a novellát, válaszoljon a kérdésekre! Mit szeret Bariton János? Mit szeret Gizella? Mit szeretnek az ikrek? kávé macska kutya fagylalt hal könyvek hörcsög

Részletesebben

Negyedik lecke. A Keleti Pályaudvarnál

Negyedik lecke. A Keleti Pályaudvarnál Negyedik lecke A Keleti Pályaudvarnál Tájékozódás - Bocsánatot kérek, jó ez a térkép? - Pillanat Aha, igen. Jó, egészen új. Miért? - Mert semmit sem találok. Hol van például a Duna? - Itt, ez a hosszú,

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Negyedik lecke. A Keleti Pályaudvarnál

Negyedik lecke. A Keleti Pályaudvarnál Negyedik lecke A Keleti Pályaudvarnál Tájékozódás - Bocsánatot kérek, jó ez a térkép? - Pillanat Aha, igen. Jó, egészen új. Miért? - Mert semmit sem találok. Hol van például a Duna? - Itt, ez a hosszú,

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2. K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ Kaptok egy 3 kérdésből álló kvízt. Karikázzátok be

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8.

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8. TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET Írta: Vészits Andrea Vezeto író: Vészits Andrea Dalit Kahan karakterei alapján 8. változat 2013. április 18. Pre-clearance Shooting Draft HBO Holding Zrt. H: 1026

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre.

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre. Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Gyakorlati madárvédelem a ház körül 4. Téli madáretetés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Mikor etessünk? Téli madáretetés - a tartós fagyok beálltával, ezek megszűntéig (novembertől

Részletesebben

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg a házat, mert utcanevek nincsenek Japánban! Megismerkedtem

Részletesebben

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS 8. LÉPÉS 91 Szavak ( ) só - - lassú - - fehér - - kék ( ) garzonlakás ( ) nyakkend - - gyors ( ) sarok ( ) kétágyas szoba ( / / ) - - / /... (er s birtokos névmás) az én/te/, (az) enyém/tied/, saját (

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak Erdei mesék Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2006-ban. A mesével a Duna Menti Tavasz országos döntőjén, Dunaszerdahelyen nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén,Vezérné Gonda Klára 17 18 Szereplők:

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

CSALÁDI UTAZÁSI MINDEN MEGVAN? LISTA

CSALÁDI UTAZÁSI MINDEN MEGVAN? LISTA CSALÁDI UTAZÁSI MINDEN MEGVAN? LISTA Ruhaneműk Anya... öltözet nyári cucc Apa... öltözet nyári cucc... kardigán / hosszúujjú... kardigán / hosszúujjú 1 alkalmibb öltözet 1 alkalmibb öltözet... pizsama/hálóing...

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 3. OSZTÁLY. 1. FORDULÓ elérhető pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 3. OSZTÁLY. 1. FORDULÓ elérhető pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 3. OSZTÁLY 1. FORDULÓ elérhető pontszám: név 80 elért pontszám: 1. CSEREBERE JÁTÉK 5 PONT Egy betű megváltoztatásával fejezd ki más szóval! Pl.: gyümölcs / vágya: alma-álma

Részletesebben

11 lépés, amit csak lúzerek tesznek szakítás után

11 lépés, amit csak lúzerek tesznek szakítás után 11 lépés, amit csak lúzerek tesznek szakítás után Egy szakításon túl lenni alapból is nehéz dolog, hát még ha a saját helyzetét nehezíti az ember egy-két rossz húzással. Az alábbiakban olvashatod azokat

Részletesebben

HA BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKKEL

HA BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKKEL HA BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKKEL 1 1. Nézd meg a kártyát! Hol használjuk ezt a kártyát? Mire való? Mit jelent a rajta lévô szám? Hasonlítsd össze a saját kártyádon lévô számmal! 2. Tanítód segítségével értelmezd

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm!

A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm! A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm! Hegedüs Erika coach, életvezetési tréner 2012. szeptember 22. CoachOK Szakmai Szövetség Egy olyan világ részesei vagyunk, ahol könnyű eltévedni

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot!

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot! szó A szó olyan hangsor vagy betűsor, aminek saját jelentése van. Szavakkal nevezzük meg a világ dolgait azért, hogy kommunikálni tudjunk egymással. Ha értjük a szót, amikor meghalljuk vagy elolvassuk,

Részletesebben

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu Érdemes még hírlevelet írni? Kérdőíves felmérés Nemrég készítettem egy kérdőívet, mert érdekelt, hogy mennyire megalapozott az az állítás, hogy a hírlevél halott, és nem érdemes már foglalkozni vele. A

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

NICK BRUEL ROSSZ CICA. Rossz Cica! Boldog szülinapot, New York Times bestsellersorozat

NICK BRUEL ROSSZ CICA. Rossz Cica! Boldog szülinapot, New York Times bestsellersorozat NICK BRUEL ROSSZ Boldog szülinapot, Rossz Cica! CICA OLVASNI JÓ! 6 New York Times bestsellersorozat Könyvmolyképző Kiadó 2014 2. TarTalomjegyzék Első fejezet Jó reggelt, Cica! 5 Második fejezet Cica első

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

Ő is móriczos diák volt

Ő is móriczos diák volt Ő is móriczos diák volt 107 Az idén évkönyvünk vendége Gryllus Dorka színésznő, aki 1987 és 1991 között volt iskolánk diákja. Vöröslő arccal, zihálva rohantam be egy magyar népmese címére hallgató pesti

Részletesebben

Leült a fia mellé a földre. Ült, amíg ki nem aludtak az íves fények a szemében. Akkor megszólalt:

Leült a fia mellé a földre. Ült, amíg ki nem aludtak az íves fények a szemében. Akkor megszólalt: BALLADA Az öreg és a fiú együtt laktak a faházban. Az öregről mindenki úgy tudta, hogy egyedül él, és a fiúról senki sem tudta, hogy a fia. A patak egy negyedórányi járásra volt, a legközelebbi faház egy

Részletesebben

2013. május 16. MINIVERSENY Csapatnév:

2013. május 16. MINIVERSENY Csapatnév: 1. Az ábrán látható ötszög belsejében helyezzetek el 3 pontot úgy, hogy az ötszög bármely három csúcsa által meghatározott háromszög belsejébe pontosan egy pont kerüljön! El lehet-e helyezni 4 pontot ugyanígy?

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Az élet vigyen. Elindulni nehéz

Az élet vigyen. Elindulni nehéz Az élet vigyen Elindulni nehéz Hogy az élet könnyő nehéz elhinnem Én nem a te tüzednél melegszem Gyere kérlek a küszöbrıl indul az utad Én szabad vagyok te is légy szabad Mert valaki mindig ki akar ütni

Részletesebben

A barátom azt mondta, hogy azért nem bolond Iglbauer, csak idegbeteg volt. De ha három évig kezelték, gondoltam, akkor mégiscsak bolond lesz.

A barátom azt mondta, hogy azért nem bolond Iglbauer, csak idegbeteg volt. De ha három évig kezelték, gondoltam, akkor mégiscsak bolond lesz. A barátom azt mondta, hogy azért nem bolond Iglbauer, csak idegbeteg volt. De ha három évig kezelték, gondoltam, akkor mégiscsak bolond lesz. Mindenesetre írtam neki egy lapot, s egy szép napon megjelent

Részletesebben

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy visszautasíthatatlan ajánlat A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy függönyökkel árnyékolt, tágas szobában járunk. A képen

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 5. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte?

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? 1 Tisztázzunk valamit: Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? Még mielőtt belevágnánk a nagy munkánkba, röviden nézzük is meg, milyen is ez a német nyelv. A NÉMET nyelvről röviden: Azonnal fel fog tűnni

Részletesebben

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1 Szerelem első látásra, mármint beleszeretni egy fajtába úgy, hogy az elmondva szinte már giccses, pedig igaz. Egészen 21 éves koromig nem rendelkeztem komoly kutyás múlttal, ha csak azt nem nevezzük annak,

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 8

MagyarOK 1.: munkalapok 8 1. Kire igaz az állítás? Jelölje be, kire igaz az állítás! Megoldásait hasonlítsa össze a partnerével! 1. Harmincnégy éves. az apa a nagymama a nagynéni az anya a nagypapa a nagybácsi a fiú a kutya 2.

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT!

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! ténet r ö t Ó J n a b ó l a v Egy kal k o jz a r A S C R U F n valóba Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! részlet 1. fejezet fj NEM TUDOK RAJZOLNI, OKÉ? Ez itt Pálcikakutya. Nem

Részletesebben

József Attila: Betlehemi királyok

József Attila: Betlehemi királyok Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk! Három király mi vagyunk. Lángos csillag állt felettünk, gyalog jöttünk, mert siettünk, kis juhocska mondta biztos itt lakik a Jézus Krisztus. Menyhárt király a nevem. Segíts,

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet 20 1 PEMARIN MP.Kft. AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet KATALÓGUSAINK Ajtó-ablak betét 2.rész Tiffany virág minták Tiffany állat minták Tiffany táj képek Széljegyzet

Részletesebben

Mire jó a fejszámolás?

Mire jó a fejszámolás? Mire jó a fejszámolás? Még négyéves sem voltam, amikor menthetetlenül beleszerettem a számokba. Az 1000-nél kisebb számok világa voltak a játszóterem, a négy alapművelet pedig a csúszdám, a hintám, a libikókám

Részletesebben

Megfordult a világ a kék ég zöldre vált ragyogva húztak el a Liberátorok õk dobták lefele a robbanó babát mit késõbb a gyerek magához szorított

Megfordult a világ a kék ég zöldre vált ragyogva húztak el a Liberátorok õk dobták lefele a robbanó babát mit késõbb a gyerek magához szorított Gyermekportré Csak ott ül a gyerek mint kiszerelt pokolgép amit bölcsõ után az apja otthagyott a virágok között ha megnõ az erõtér és szétröpíti majd a jövõ századot kis seggét bökködik piros fehér virágok

Részletesebben

Élethely. Egy kis hely az élethez? ...egy pici kis élet. Mert minden lélek számít

Élethely. Egy kis hely az élethez? ...egy pici kis élet. Mert minden lélek számít Élethely Egy kis hely az élethez?...egy pici kis élet Mert minden lélek számít CSAK egy kis élet? Kora reggel láttam meg őt a szállodai szobám ablaka alatt: egy pici cicagyerek, talán ha négy hetes lehet.

Részletesebben

Nem tudja felfogni az emberi értelem. Mikor bűneim súlya alatt a Golgotára ment, Dm C HAm Em D Em Ő Jéééézus, Ő Jéééézus, Ő Jéééézus. Megváltóm!

Nem tudja felfogni az emberi értelem. Mikor bűneim súlya alatt a Golgotára ment, Dm C HAm Em D Em Ő Jéééézus, Ő Jéééézus, Ő Jéééézus. Megváltóm! m Hm Az Ő szeretete olyan nagy, hogy fel sem mérhetem, m Nem tudja felfogni az emberi értelem. m Hm Mikor bűneim súlya alatt a olgotára ment, m Meghalt azért, hogy én örökké éljek. m HAm m m Ő Jéééézus,

Részletesebben

Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona.

Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona. Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona. Copyright Hermann Marika, 2014 Illusztráció: Gönczi Anikó Szerkesztés: Szűcs Szilvia Hungarian edition Angry Cat Kiadó 2014. 1. kiadás Minden jog fenntartva!

Részletesebben

Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! DUKE Ahogy az utcán mentem, könnyeim folyton-folyvást végigcsorogtak az arcomon. A többi ember persze furcsálkodva

Részletesebben

A gazda és a házőrző róka magyar népmese

A gazda és a házőrző róka magyar népmese A gazda és a házőrző róka magyar népmese Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy együgyű gazda. Egész életében tett vett, dolgozott keményen, mégsem jutott ötről a hatra egész életében. Történt egyszer,

Részletesebben

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE 1. AZ ÉN HÁZAM AZ ÉN VÁRAM DE A VÁRAT MEG IS KELL VÉDENI!!! ELSİDLEGES VÉDELM A KERÍTÉS ÉS A KAPÚ A kerítés kapuját tartsa zárva még nappal is de a kulcsot ne hagyják benne.

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Háztartási gépek. 4. Lakás

Háztartási gépek. 4. Lakás Háztartási gépek 1. A háztartásban gépek segítik a munkát. Sok háztartási gép a 19. (tizenkilencedik) században még nem létezett. Nem volt például televízió, turmixgép, filteres kávéfőző, mosógép vagy

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL!

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Vég Andrea ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Írás- és helyesírás gyakorló 1. osztályosoknak 7. kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Az f és a v a szavakban 1. Mit jelentenek a szavak? Készíts rajzot! Másold

Részletesebben

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ SAN Stilnox BT_Alvasnaplo A5 5/13/09 1036 AM Page 1 Név Bárányszámolás helyett... év hó nap ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

Részletesebben

Dmitrij Alekszandrovics Prigov. Moszkva és a moszkvaiak (1982)

Dmitrij Alekszandrovics Prigov. Moszkva és a moszkvaiak (1982) Dmitrij Alekszandrovics Prigov Moszkva és a moszkvaiak (1982) (részletek) Előhang Lássuk be, hogy a Pétervár- (Leningrád-) témát az orosz költészet kellő mélységében és adekvát módon még nem aknázta ki

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

A macska keresztfia. (széki népmese)

A macska keresztfia. (széki népmese) A macska keresztfia (széki népmese) Egyszer egy macska játszadozott egy egérrel. Meg akarta enni. Hát aztán már az egeret megsajnálta, olyan ügyes egér volt. Meggondolkozott a macska, s nem ette meg. -

Részletesebben

Játékok könyve III. Új játékok

Játékok könyve III. Új játékok Játékok könyve III. Új játékok 1. Diókovács Kellékek: L alakú kályhacső, dió, kalapács, üllő. A játékosok száma: Minimum 3. Előkészületek: A játékvezető úgy helyezi az L alakú kályhavasat, hogy annak alsó

Részletesebben

SZKB104_14. Körön kívül, körön belül II.

SZKB104_14. Körön kívül, körön belül II. SZKB104_14 Körön kívül, körön belül II. TANULÓI KÖRÖN KÍVÜL, KÖRÖN BELÜL II. 4. ÉVFOLYAM D1 Három szituáció képen 137 138 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TANULÓI D2 Fekete István: A két

Részletesebben

Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban

Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban 1 Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban Beszélgetés Radics Edit szín- és stílustanácsadóval, a Stíluskommunikátor.hu honlap tulajdonosával (www.stiluskommunikator.hu) Szín- és stílustanácsadónak,

Részletesebben