Köszöntô. Tisztelt Túrázók, kedves Barátaim!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Köszöntô. Tisztelt Túrázók, kedves Barátaim!"

Átírás

1 Köszöntô Tisztelt Túrázók, kedves Barátaim! Nagy szeretettel köszöntöm Önöket az ország keleti csücskének, Szatmárnak legkedvesebb folyója, a Túr nevében! Sok csodát tartogat a nyitott szemű és szívű természetjáróknak ez az ősállapotú kis folyó és a partjait kísérő ligetes, erdős táj. Csendet, békés pihenést, kikapcsolódást nyújt a túrázóknak a kanyargó, árnyas medrében lassan folydogáló Öreg-Túr, s nyugalmat ad testnek, léleknek. A kiadványunkban található ismeretekkel, a táj növény- és állatvilágának bemutatásával szeretnénk megismertetni Önökkel a tanösvény mentén található természeti csodákat. Mindez közös örökségünk, érintetlen fennmaradása pedig közös érdekünk, ezért kérjük, fokozottan vigyázzanak a természeti értékekre, tisztaságra! Felfedező útjukon kívánunk Önöknek jó időt, és ha beleszeretnek a mi kedves Túr folyónkba, szeretettel várjuk vissza Önöket! Marjai Miklós Bio-Szil Természetvédelmi és Környzezetgazdálkodási Közhasznú Társaság a Túr csaknem nyílegyenes főírányt tartva, de szakadatlan csipkés kanyargással megy éjszaknyugat felé a Tiszába; s Nagyarnál szakad belé. Áradásai hajdan súlyos csapások voltak a környékre, mert rendkívül soványító iszapot hagyott hátra. (Dr. Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai Budapest, é.n.)

2 Öreg-Túr fotó: Takács József

3 TAKÁCS JÓZSEF, A TANÖSVÉNY NÉVADÓJA Takács József 1955 szeptember 1-én született Kölcsében. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában fejezte be, majd az esztergomi Ferences Gimnáziumban érettségizett. Főiskolai diplomáit a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerezte. Okleveles adótanácsadó és okleveles könyvvizsgáló képesítésekkel is bírt. Munkája a szatmári térség termelőszövetkezeteinél: üzemgazdász, főkönyvelő, ágazatvezető, közgazdasági elnökhelyettes. Társadalmi szervezetekben is aktívan dolgozott, a Szatmár vidéki Önkormányzati KHT vezetőjeként is sokat tett a kistérség felzárkóztatása érdekében. Szívén viselte szülőfaluja és szűkebb pátriája, Szatmár sorsát. Képviselőként is segítette a helyi Önkormányzat, a környék lakossága, különösen a vállalkozó, tenni akaró emberek munkáját. Magánemberként és az általa vezetett szervezeteken, társaságokon keresztül is a lehető legtöbbet tette a hármas határon fekvő, elmaradott vidék felzárkóztatása érdekében. Mindeközben Szatmár (talán) utolsó polihisztora megmaradt a táj s mindenek előtt az Öreg- Túr szerelmesének. Gyermekkorától a folyó partján találta meg a pihenést, nyugalmat, testi-lelki megbékélést, melyet a feszített munkatempó mellett annyira megérdemelt. Több tanulmányt készített a táj természeti értékeinek, különösen a Túr vízrendszerének megóvása, rehabilitációja érdekében. Családi vállalkozása úttörő volt a falusi vendéglátás meghonosításában, sokat tett a helyi túrizmus fejlesztéséért. Kezdeményezésére és aktív részvételével készült el a Természeti örökségünk: a Túr folyó című természet- és ismeretterjesztő film, amely emlékét megőrzi az utókor számára is.

4 1. információs pont Lat N Lon E ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ: A Szatmári-síkság igen változatos vidék. Bár tájföldrajzi szempontból az ártéri síkságok közé sorolható mégsem asztallap-simaságú, felszínét folyóvölgyek és hátak, holtmedrek és medermaradvány szabdalják. Nagyobb vízfolyásai a Tisza, a Szamos és a Túr. Míg az első kettő a terület peremén fut - mintegy kijelölve annak határait - a Túr-folyó végigkalandozza a tájat. Szövevényes mederrendszerét különböző nevekkel jelölik: van itt Élő- vagy Ásott- Túr és Öreg- Túr is. Öreg-Túr fotó: Homoki Károly Tudta-e? ban indult A Túr vízrendszerének komplex rehabilitációja című tervezési projekt célja az árvízi biztonság növelése ártér- revitalizációval, az Öreg- Túr vízháztartási viszonyainak javítása vízvisszatartással, turisztikai fejlesztésekkel összekapcsolva. A Takács József tanösvény a Túr-folyó Sonkád, Kölcse és Túristvándi településeket érintő szakaszán vezet, miközben 10 információs ponton bemutatja a folyót, annak élővilágát és az érintett településeket. Hossza 23 km, s jellegéből adódóan vízről tekinthető meg. A vízre szállás ajánlott helye: a sonkádi osztóműtől 200 m-re lévő műtárgy Lat N Lon E A partraszállás ajánlott helye: a Túristvándi vízimalom Lat N Lon E A 1, 3, 5, 6, 10 információs pontoknál parti pihenőhelyek érhetők el.

5 1 A Túr vízgyűjtője, szabályozása. A Túr a Felső-Tisza egyik baloldali mellékfolyója, a Máramarosi-havasok szomszédságában, a Gutin-hegységben ered 989 m-es magasságban km2-es vízgyűjtő területéből ma 25% (37 km2) található az országhatárokon belül. A hajdani Túr óriási kiterjedésű erdőkön keresztül kanyargott útközben számtalan kisebbnagyobb vízfolyást véve fel, majd Kömörő községnél két ágra szakadt. Egyik ága a rövidebb utat választva Nagyarnál ömlött a Tiszába; a másik ága Panyolánál maga is kettévált, és vizeit a mocsarakon keresztül részben a Tisza, részben a Szamos fogadta be. A Túr magyarországi szakaszának szabályozásán 1927-től 1930-ig dolgoztak. Medrét Sonkád és az államhatár között 12 átmetszéssel 18,2 km-re rövidítették le ( Élő- vagy Ásott- Túr ), majd árvízvédelmi célból Sonkád és Tiszakóród között egy 11,5 km hosszúságú, töltések közötti mesterséges meder épült. Ezt a folyórészt Dr. Kende Zsigmond csatornának nevezték el. A Tisza és az új Túr-torkolat közti magasságkülönbség tette szükségessé a torkolati bukó ( Nagy-bukó ) építését. Az alsó, felhagyott 63 km-nyi meder ( Öreg- Túr ) vízzel való ellátására Sonkádon duzzasztó ( Kis-bukó ) és zsilip épült. Naplemente a Túr- bukónál fotó: Salai Zoltán Tudta-e? A csatorna kiásása nem volt egyszerű, ugyanis a nehezen ásható kemény talaj és a Túr szélsőséges vízjárása keményen megdolgoztatta a kubikusokat. Korabeli írások szerint az ország majd minden földmunkása megfordult itt, s aki egyszer itt járt, nem vágyott még egyszer vissza. Végül Németországból rendeltek egy 160 lóerős, 160 tonnás, óránként 250m3-es teljesítményű gépezetet, mely 1928 márciusában kezdte el a kotrást.

6 2. információs pont Lat N Lon E VÍZMINŐSÉG A Túr romániai vízgyűjtőjén működő ipari létesítményekből, színesfém-bányákból különböző anyagok kerülhetnek a folyó vizébe, és okozhatnak szennyezést. - A Túron között 18 alkalommal észleltek rendkívüli szennyezést. - Az 1990-es években a nehézfémek jelenléte és felhalmozódása a Túr egész vízrendszerének üledékére és vízi élővilágára jellemző volt. - Az évi szennyezés hatására a vízi életközösségek sokfélesége katasztrofálisan megcsappant. - A műszaki beavatkozásoknak köszönhetően a bányákból eredő szennyezőanyag-kibocsátás mértéke és gyakorisága az utóbbi években csökkent. Tudta-e? A 2007-ben végzett ökológiai állapotfelmérés szerint az Öreg- Túrban a hazai szabványértékek alapján - a kadmium és az ólom mennyisége egyetlen alkalommal sem haladták meg a kiváló (I. osztály) vízminőségi kategória határértékeit. - a réz mennyisége néhány esetben túllépte a tűrhető vízminőségi kategória határértékét. - a higany esetében több alkalommal tűrhető vízminőségi osztályba tartozó mennyiségeket mértek. - a cink mérhető mennyiségei jellemzően IV. osztályú szennyezett vízminőségi osztályba sorolást eredményezett. Öreg-Túr fotó: Homoki Károly

7 2 BIOINDIKÁCIÓ Az élőlények - mint indikátorok - állományaik nagyságának növekedésével, illetve csökkenésével jeleznek minden olyan környezetükben bekövetkező rövid és hosszú távú változást, melyből következtethetünk a változást kiváltó tényezőkre. A vizes élőhelyek állapotváltozásának nyomon követésére a leggyakrabban használt élőlénycsoportok: a vízinövényzet, makroszkópikus (= szabad szemmel is látható) gerinctelenek, halak. Tudta-e? Környezetszennyezésre érzékeny makroszkópikus gerinctelen fajok Tányércsiga: Magyarországon gyakori vízi csiga. Álló- vagy lassú áramlású, hínárnövényzetben gazdag vizekben él. Legelő, aprító életmódot folytat, a fiatalok algaevők. Nagy mocsáricsiga: Elsősorban növényzetben folyóvizekben fordul elő. gazdag álló-és Nagy tányércsiga Lápi acsa: Hazánkban mérsékelten gyakori. Főként kisebb, dús makrovegetációjú állóvizek lakója, de lassú folyású csatornákban és erekben is előfordul. Tojásrakáshoz, ill. egész lárvális életük során előnyben részesítik a kolokán- és a mocsárinövény-állományokat. Nagy mocsárcsiga Közönséges acsa: Tiszta vizű állóvizekben, lassú folyású vízterekben egyaránt előfordul. Áldozatára lesből víz fölé benyúló ágról- vadászik. Közönséges acsa fotó: Olajos Péter

8 3. információs pont Lat N Lon E ÉLETTÁJAK A VÍZBEN Ahol víz van, ott élet is van. A természetes vízpart szépségét, élőhelyeinek nagyfokú változatosságát elsősorban a parti növényzet sokfélesége okozza. Helyhez kötött állományaik jól jelzik a környezettanilag különböző élőhelyeket, élőviláguk, benépesedésük is jellegzetes. A vízi növények a part vonalával párhuzamos sávokban helyezkednek el (zonáció). A növényállomány fékezi a vízmozgást, árnyékolásával és tápanyagfelvételével akadályozza az algák szaporodását. Az itt élő állatvilág gazdag: a hínár környéke általában egész sereg apróbb teremtménynek tartózkodó tanyája, ezt meg a hal fogyasztja a hal élete a hínárral szorosan összefügg. (Borbás V. 1900) Füzéres süllôhinár fotó: Lukács Balázs Gûrûs süllôhinár fotó: Lukács Balázs Tündérrózsa fotó: Lukács Balázs Májmételyes csiga Tudta-e? A vízszennyezésre, a növényi tápanyagok dúsulására (eutrofizáció) érzékeny vízi növények:füzéres süllőhínár, Gyűrűs süllőhínár, Tündérrózsa Májmételyes csiga: Mindenféle víztípusban megél, de leginkább a kisvizeket, pocsolyákat, csatornákat kedveli. Képes elhagyni a vizet és ilyenkor a nedves területeken (pl. réteken) is előfordul. Elsősorban korhadó növényi részekkel táplálkozik. Víziskorpió: Lomha mozgású, ragadozó vízipoloska. A törmelékes, táplálékban gazdag víztesteket részesíti előnyben, gyakran fordul elő alföldi csatornák, kisebb állóvizek mocsári növényzete között.

9 3 Víziskorpió Enyves éger fotó: Lukács Balázs Fehér fûz fptó: Lukács BalázsBalázs PARTI SÁV: LIGETERDŐK Puhafás elegyes erdők - hazai nyár-fűz ligetek. A Túr mentén sok kis facsoport őrzi emlékét ezeknek az erdőtársulásoknak. Fő fafajai a fehér nyár, a rezgő nyár, a fekete nyár, a fehér- és a törékeny fűz, enyves éger. Mellettük előfordul még a vénic szil, a mezei szil, a kocsányos tölgy, a mezei juhar és az intenzíven terjedő jövevény fafajok (ame-rikai kőris, zöldjuhar és akác). SONKÁD határja két fordúlóra van osztva, földgye középszerű, erdejek szép van (FÉNYES ELEK: Magyarország Geographiai szótára, 1851) A 700 fős település határában lép ki a Túrfolyó eredeti medréből a Túr-csatorna a Tisza irányába, míg Kölcse felé tovább kanyarog az Öreg-Túr. Az itt található osztómű ( Kisbukó ) segítségével szabályozható a két mederrészbe kerülő víz mennyisége. A település műemlék református templomának legrégibb épületrészei a XV. századból származnak; később átalakították, bővítették. Az 1997-ben teljesen felújított épület 1998-ban Európa Nostra díjat kapott. A község külterületének egy része természetvédelmi oltalom alatt áll, míg a Kis-bukónál kialakított üdülőterület igen népszerű a nyaralók körében. Sonkádi református templom fotó: Habarics Béla

10 4. információs pont Lat N Lon E A VÍZ MINT ÉLETKÖZÖSSÉG A vízi életközegben változatos életkörülmények között, változatos élőhelyeken (élettájakon) változatos élővilág található. - A víz sűrűségéből adódóan a vízi élőlényeknek vázrendszere fejletlen vagy hiányzik a levegővel körülvett szervezetekhez képest, ugyanakkor aktív helyváltoztatásukhoz sokkal nagyobb erő szükséges. - A szárazföldön a növények helyhez kötöttek, az állatok pedig valamilyen felületen mozognak. A vízben a növények helyhez kötöttsége és az állatok mozgékonysága nem olyan jellegzetes, mint a szárazföldön. - A víz nagyfokú és általános oldóhatása miatt, egyes táplálékul szolgáló anyagok sok élőlény számára folyamatosan hozzáférhetőek, míg a szárazföldön legtöbbször csak a talaj közvetítésével kapcsolódnak vissza az anyagforgalomba. A vízinövények egész testfelületükön vehetnek fel táplálékot: a vízi életközeg egyúttal növényi tápoldat is. - Az élő szervezetek számára legfontosabb két gáznemű anyag, az oxigén és szén-dioxid a levegőben közvetlenül és megfelelő mennyiségben van jelen. A vízben azonban éppen biológiai okok miatt mennyiségük gyakran kritikussá válik. A VÍZINÖVÉNYZET Az alámerült, nem gyökerező növények a vízben oldott tápanyagkészletből élnek. A gyökerező hínárok egy részének gyökere csak rögzíti a növényt, más fajoknál azonban az üledékből is képes tápanyagokat felvenni. A hínárvegetáció az algák vetélytársa; ha a hínarast egy adott víztestből eltávolítják, erőteljesen elszaporodnak az algák. A tápanyagfelvétel mellett sok más anyag eltávolítását is végzi a növényzet. A fonalas algák mellett a hínárfajok is felhalmozzák testükben a nehézfémeket. A vízből kiemelkedő, mocsári növények nemcsak a vízben oldott anyagokból, hanem a levegő széndioxidjából és a fenéküledék tartalékaiból építik a testüket. A mérsékelt égövön a legtöbb vízinövény hajtása ősszel elpusztul, ekkor az idekötődő életközösség is szétoszlik: az egyéves rovarok kirepülnek, az áttelelők más élőhelyekre húzódnak vagy a növények víz alatti és iszapban áttelelő szerveibe menekülnek, s a következő évben innen népesül újra ez az élettér. A vízi növényzetet közvetlen táplálékként kevés állat hasznosítja. Nálunk egyes őshonos halak, pézsmapocok, vízimadarak és rovarlárvák táplálkoznak vele. Tudta-e? Tápanyagokban gazdag (eutróf) vizek vízinövényei

11 4 Úszó békaszôlô fotó: Lukács Balázs Hínáros békaszôlô fotó: Lukács Balázs Ágas békabuzogány fotó:lukács B. Hínárnövények: Úszó békaszőlő - kisebb, sekély vizekben, - tág tűrésű faj, - jól tűri a bolygatást, sőt az erősebb áramlást is elviseli. Bodrosbékaszőlő - szerves tápanyagokkal erősen terhelt vizek partközeli szakaszain, - mélyen iszapos aljzaton. Mocsári növények: Békabuzogány - a közepesen mély, tápanyagban gazdag vizekben tenyészik. Széleslevelű gyékény -leginkább tápanyagban gazdag vizekben fordul elő; a vízállás és annak ingadozása tekintetében meglehetősen tág tűrőképességgel rendelkezik. Harmatkása - a tápanyagban gazdag, ingadozó vízállású területeken elterjedt, sűrű állományai a hoszszantartó elárasztást és a kiszáradást is bírják; taposásra érzékeny. Széleslevelû gyékény fotó: Lukács Balázs

12 5. információs pont Lat N Lon E HALAK Tudta-e? A vizes élőhelyeken bekövetkezett változásokra a gerinceseken belül a halak reagálnak igen érzékenyen, ezért jó indikátor szervezeteknek tekinthetők. A Túr folyón Romániából sajnos elég gyakran érkeznek különböző eredetű szennyezések, melyek a halfaunát is károsíthatják. A Túr vízrendszerében kimutatott 22 fajból 8 élvezi a hazai természetvédelem oltalmát: egy faj fokozottan védett (lápi póc), 7 faj védett státuszban van (leánykoncér, sujtásos küsz, fenékjáró küllő, halványfoltú küllő, szivárványos ökle, réticsík, vágócsík) Sujtásos küsz fotó: Sallai Zoltán Fenékjáró küllô fotó: Sallai Zoltán Szivárványos ökle fotó: Sallai Zoltán Halványfoltú küllô fotó: Sallai Zoltán Széles kárász éve még közönséges volt a Kárpát-medencében ez a színe alapján aranykárásznak is nevezett faj. Az utóbbi 25 évben azonban a hazai állomány rendkívüli mértékben megfogyatkozott életterének beszűkülése, továbbá a robbanásszerűen elszaporodó ezüstkárász konkurenciája miatt. Nagyobb állományai az öreg holtágakban és a mocsarakban alakulnak ki. Szívós, több tekintetben is tág tűrésű hal, amely elviseli az oxigénszegény viszonyokat, télen pedig iszapba fúródva szinte a víz teljes átfagyását is. Ezüstkárász Délkelet-Ázsiából származó faj, amely ma már Európa túlnyomó részén megtalál-

13 5 ható. Hazánkban az évi importját követően terjedt el, előbb a Körösök és a Tisza vízrendszerében, majd tógazdaságaink környékén szerte az országban, beleértve a Duna Tisza köze és a Dunántúl természetes vizeit is. Az ezüstkárász kitűnően alkalmazkodik a különböző környezeti feltételekhez. Jelentős szerepet játszik elterjedésében különleges szaporodásmódja. Réticsík Ez az európai elterjedésű hal a XX. századot megelőzően oly gyakori volt a Kárpátmedencében, hogy a halászatnak külön ága alakult ki fogására: a csíkászat. Ám a későbbi vízrendezések eltüntették a fő élőhelyéül szolgáló mocsárvilágot és a mocsarakhoz kapcsolódó vízjárta réteket, s ezzel véget ért a réticréti csík fotó: Sallai Zoltán sík korábbi, mai szemmel nézve szinte hihetetlennek tűnő bősége. Kifejezetten mocsári halfaj, amely kitűnően alkalmazkodott legfontosabb élőhelyének szélsőséges viszonyaihoz. Ha a vízben kevés az oldott oxigén, a felszínre emelkedve levegőt nyel, amelyből erekkel gazdagon átszőtt utóbele révén képes pótolni a hiányt. Fiatal lárvái, amelyek erre még nem képesek, külső kopoltyúbojtjaik segítségével érik el ugyanezt. Mélyen befúródva az iszapba elviseli, ha kemény teleken a mocsár fenékig átfagy, s azt is, ha forró nyarakon eltűnik fölüle a víz. Ilyenkor a csíkász ásóval gyűjtötte a felszín alatt cm mélységben még vízzel telt üregekben vermelő halakat. (A fossilis, vagyis ásott fajnevet is ennek alapján kapta Linnétől.) Compó A mocsaras élőhelyek egyik karakter faja. Élőhelyeinek beszűkülése miatt Magyarországon egyedszáma csökkenő. Leánykoncér A nálunk élő alfaj kizárólag a Duna vízrendszerének nagyobb folyóiban fordul elő. A Túr hazai felső szakaszán élő kisebb állományról a tiszai populációtól teljesen elszigetelődött, ezért kiemelt természeti értéket képvisel. Lápi póc A Duna vízgyűjtőjének bennszülött hala. Élőhelyeinek beszűkülésével, lápok, mocsarak lecsapolásával veszélyeztetetté vált, igen ritka. Amurgéb A faj eredeti hazája a Távol-Keleten, Amur folyó vízgyűjtőjén található. Európába az 1900-as évek elején akváriumi halként hozták be. Külföldi szakirodalmak beszámoltak arról, hogy azokban a vizekben, ahol megjelent néhány éven belül egyeduralkodóvá vált, teljesen kiszorítva az őshonos faunaelemeket. A faj táplálékspektruma széles, nem válogat, igen tág toleranciájú, az oxigénhiányos vizeket is jól viseli. Lápi póc fotó: Sallai Zoltán

14 6. információs pont Lat N Lon E ALJZAT NÉLKÜLI ÉLETKÖZÖSSÉGEK A plankton a vízben lebegő élőlények összessége, melyeknek saját mozgása a víz áramlásához képest elhanyagolható. A baktériumok kis méreteik miatt könnyen lebegnek (=bakterioplankton). A fitoplanktont egy- és többsejtű, esetleg telepképző algák alkotják. Tudta-e? A fitoplankton faji összetételének megállapításával a vizek jellemzésére használatos mutatószámok (algaindexek) képezhetők. A zooplanktont jellemzően véglények (pl. csillós véglények mikrométer), kerekesférgek ( mikrométer) és a közismert kisrákok - ágas csápú, evező lábú rákok -(0,2-3mm) alkotják. Tudta-e?A csillósplankton több faja is kiválóan képes alkalmazkodni az oxigénhiányos környezethez, ezért számos indikátorfaj van köztük. A planktonikus kerekesférgek legtöbbje finomra aprózódott szerves törmelékkel táplálkozik ( apróságfaló élőlények ), melyeket csillókoszorújuk mozgatásával sodornak szájüregükbe. Fontos szerepük van a vizek természetes tisztulásában, míg maguk a zsenge halivadék hasznos táplálékaként szolgálnak. Az ágas csápú rákok jellemzően szűrve táplálkozó apróságfalók, míg az evezőlábúak inkább ragadozók. Az ágas csápú rákok táplálékukat aktív szűréssel szerzik meg. Testnedveik nyomásával merevített lábaik nem mozgásszervek, hanem a vízben lebegő részecskék kiszűrésére szolgálnak. A FELÜLETI HÁRTYA ÉLETKÖZÖSSÉGEI Az aljzat nélküli és az aljzathoz kötött élőlényközösségek között átmenetet képeznek a víz felületi hártyáján élők. A víz-levegő határán kialakuló élet szempontjából döntő a víz felületi feszültsége, ami akár természetes úton (pl. baktériumhártya), akár mesterségesen (pl. mosószerek) megváltozhat. Ide sorolhatók a felületi hártyát aljzatként használó mikroszkopikus szervezetek (baktériumok, véglények, algák, gombák stb.), melyek elhelyezkedhetnek a levegő felőli oldalon, Békatutaj fotó: Lukács Balázs Rucaöröm fotó: Lukács Balázs

15 6 vagy a víz felőli oldalon függenek. A felületi hártyán szabad szemmel láthatók növények (pl. békalencse, békatutaj, rucaöröm) és felszínén szaladgáló (pl. vízimolnárka, pókok) vagy úszó állatok (pl. keringőbogár). Tavi molnárpoloska: Leginkább állóvizek növényzettel dúsan benőtt víztesteinek felszínén élő molnárpoloskafaj. Tavi molnárpoloska Apró békalencse fotó: Lukács Balázs KÖLCSE Túr vize foly határán, melly két nyomásbéli, búzát és tavaszit is meg lehetősen terem (FÉNYES ELEK: Magyarország Geographiai szótára, 1851) Az 1420 lakónépességű település jellegzetes szalagtelkes, kétutcás falu. Műemlék református temploma többször is helyszíne volt Szatmár vármegye közgyűléseinek. Az egykori evangélikus iskola termeiben nyitotta meg Bihari Lajos kovácsmester az Erdőhát és a Szatmári-Tiszahát népi tárgyait bemutató tájmúzeumot. A község dél-nyugati részén hosszasan kanyarog az Öreg- Túr, külterületének egy része a SzatmárBeregi Tájvédelmi Körzet területére esik. Minden évben augusztus végén kerül megrendezésre a Túr-Party, ami egyben a Túr-folyó ünnepe is. Kölcsei tájház fotó: Sarkadi Nóra Kölcsei harangláb fotó: Habarics Béla

16 7. információs pont Lat N Lon E ALJZATON ÉLŐ TÁRSULÁSOK A vízfenék élő világa (bentosz) A folyóvizek medrében az alsóbb szakaszokon az aljzatot finom homok, iszap vagy ezek keveréke alkotja. A víz rendesen zavaros, állatviláguk a tavakéhoz hasonló. Árvaszúnyoglárvák, melyek maguk készítette csövekben élnek, szitakötőlárvák találhatók itt. A szervesanyagban gazdag helyeken a kevéssertéjű férgek is közönségesek és gyakoriak a kagylók. Tudta-e? Éles csiga: Magyarországon általánosan elterjedt. Elsősorban állóvizekben, tavakban, árkokban, mocsarakban az iszapos aljzaton telepszik meg. Növényi részeket, algákat, baktériumokat fogyaszt. Tompa folyamkagyló: Magyarországon gyakori faj, több földrajzi variánsa létezik. A környezeti Éles csiga változásokra igen érzékenyen reagál. Védett állat. Áramló vizekben él, szűrő típusú táplálkozási módot folytat. Festőkagyló: Magyarországon gyakori kagylónak számít. Sokféle földrajzi változata, alakja létezik. Lassú áramlású szakaszok parti övére és állóvizű területekre jellemző szűrő szervezet. Folyamkagyló: Az előbbi fajhoz hasonlóan egész Európában elterjedt síkvidéki faj. A lassú áramlású folyók parti övére jellemző kagyló. Feketelábú szitakötő: A lassú folyású, iszapos és finomszemű homokos aljzatú vízfolyások tipikus faja. Mocsári szitakötő: Magyarországon ritka elterjedésű. Főleg folyóvízi faj, jellemző élőhelyei a kisvízfolyások, kisfolyók, de szórványosan előkerültek lárvái állóvizekből is. A túra során láthatunk még fémeszöld szitakötőt, szalagos szitakötőt, sávos szitakötőt és széleslábú szitakötőt is. Festôkagyló Folyami kagyló fotó: Olajos Péter

17 7 Mocsári szitakötô fotó: Olajos Péter Fémeszöld szitakötô fotó: Olajos Péter Szalagos szitakötô fotó: Olajos Péter Feketelábú szitakötô fotó: Olajos Péter Sávos szitakötô fotó: Olajos Péter Széleslábú szitakötô fotó: Olajos Péter AZ ÉLŐBEVONAT (biotekton) A vízfenéktől eltérő anyagú szilárd felületen (cölöpökön, nádszáron, hínárnövényeken, kagylóhéjon stb.) megtelepedő szervezetek alkotják az élőbevonatot (biotekton). Az aljzat a víz alatt igen értékes, érte élénk versengés folyik. Az élőbevonat növényi tagjai a víz növényi tápanyagtartalmát építik testükbe, állatlakói vagy ezt az algagyepet legelik, vagy az odasodródó törmelékkel táplálkoznak. A nagy felületen működő élőbevonat így hozzájárul a vizek természetes tisztulásához.

18 8. információs pont Lat N Lon E A környék természeti ritkasága az évszázados hagyásfákkal tarkított, védett Rókás-legelő, mely a tájra jellemző hagyományos legeltetéses állattartás emlékét őrzi. KÉTÉLTŰEK A Öreg-Túr leggyakoribb farkos kétéltűje a mindössze cm hosszú pettyes gőte mely nevét sárgás alapszínű testének toroktáján és hasoldalán lévő fekete pöttyökről kapta. A felnőtt állat párzás után szárazföldi életmódot él, ahol gilisztákkal, rovarokkal, csigákkal táplálkozik. A zömök testű, rövid és lapos fejű vöröshasú unka a hazánkban a síkés domvidékeken általánosan elterjedt, míg a hasonló Pettyes gôte testfelépítésű sárgahasú unka a hegyvidékek jellemző faja. A Túr-folyó közelében azonban Vöröshasú unka mindkét fajjal találkozhatunk, melyek elkülönítésében a hasoldaluk Sárgahasú unka színe nagy segítséget nyújt. Az unkák Zöld levelibéka fotó: Habarics Béla márciusban kezdődő párzása 2-3 hónapig is elhúzódhat, melynek során a nőstények egy-egy alkalommal közel száz petét ragasztanak a vízinövényekre. Talán a legismertebb békánk a sima, fényes bőrű zöld levelibéka, mely a vizet csak párzási időszakban keresi fel. Színe környezetétől vagy hangulatától függően változhat, így lehet zöld, szürke vagy barna árnyalatú is. A békák/kétéltűek többségétől eltérően bírja a napfürdőzést, tapadókorongos hosszú ujjai révén a kifejlett állat bokrokon, fákon tanyázik, és gyakran hallatja jellegzetes krek-kerk-krek hangját.

19 8 Tudta-e? A kétéltűek számára a víz elengedhetetlen a párzáshoz, a peterakáshoz, a peték és lárvák kifejlődéséhez, azonban gerincesek közül ők voltak az első élőlények több mint 350 millió éveamelyek a szárazföldi körülményekhez is alkalmazkodtak. A kopoltyúk elvesztése, a kezdetleges tüdő kialakulása, végtagjaik megerősödése révén alkalmassá váltak arra, hogy a nászidőszak után elhagyják a vizeket és a szárazföldön éljenek. A Magyarországon élő 16 kétéltű- és 15 hüllőfaj mind védelem alatt állnak, közülük kettő fokozottan védett. HÜLLŐK A mocsári teknős a folyó napsütötte iszapos, zsombékos lassú folyású szakaszait kedveli, ahol hosszú órákon át sütkérezik egy-egy bedőlt ágon vagy növényszigeten. Hátpáncélja zöld, barna, vagy fekete színű és kifejlett korban 1520 cm hosszú. Táplálékát elsősorban vízi boga- Mocsári teknôs rak, csigák, férgek alkotják, de megeszi a legyengült halakat és a dögöt sem veti meg. A vízisikló szinte minden vizes élőhelyen megtelepszik kivéve a gyors sodrású folyókat. A Túron gyakran megfigyelhetjük a vízben, ahogy a fejét kitartva, jellegzetes kígyózó mozgással igyekszik elérni a partot. A maximum fotó: Habarics Béla cm-es kígyó sötét tónusú fejének mindkét Zöld levelibéka oldalán egy-egy sárga félhold alakú sáv látható. Főleg békákkal és apróbb halakkal táplálkozik, melyeket nem öl meg, hanem élve kezd lenyelni. A kis termetű, erőteljes testfelépítésű elevenszülő gyík elsősorban a folyót követő nedves talajú galériaerdők lakója. Elnevezésének megfelelően a megtermékenyített tojások a Elevenszülô gyík fotó: Habarics Béla nőstény testében fejlődnek és a fiatalok elevenen jönnek a világra. Vörös- vagy szürkésbarna színű hátán a gerincvonalban egy barna színű csík húzódik végig. Tápláléka főleg csigákból, földigilisztákból, rovarokból áll. Tudta-e? A szarupikkellyel vagy páncéllal borított bőr, a belső megtermékenyítés valamint a lágy héjú tojással történő szaporodás sok fajnál az elevenszülés - lehetővé tette a szárazföld teljes meghódítását, melyet az őshüllők több mint 150 millió évig uraltak. A hüllők testhőmérsékletét a környezetük nagyban meghatározza, ezért a testük melegítéséhez sok időt fordítanak napfürdőzésre.

20 9. információs pont Lat N Lon E MADARAK Tudta-e? A természetes vízterek és a hozzájuk kapcsolódó őshonos növényzet nemcsak táplálkozó és fészkelőhelyet biztosít a madarak számára, hanem a vonulás során is fontos megállóhelyet nyújt számos madárfajnak. A Túr mentén gyakran megfigyelhető a jégmadár, ahogy a víz fölé benyúló ágon mozdulatlanul a zsákmányára less. Erős hosszú csőre, tömzsi teste és feltűnő színezetű tollruhája alapján könnyen felismerhető. Utódait a folyó menti szakadó falakba ásott üregben neveli, és főleg halakkal táplálja. Jégmadár fotó: Kármán Balázs és Novák László Bakcs fotó: Dr. Kovács Gábor A telepesen költő zömök testfelépítésű bakcsó gyakori vendég a folyó nyílt víztükrű részein. A békákból, halakból és különböző vízirovarokból álló táplálékát az éjszakai órákban ill. alkonyatkor szerzi be, de nemritkán a nappal is megfigyelhető. Megriasztva békaszerű kvakk károgással repül tova. A Túr folyó mellett nem fészkel a szürke gém de kóborló, táplálkozó példányai rendszeresen megjelennek. A közel gólya méretű gémféle a sekély vízben mozdulatlanul vár áldozatára, Szürke gém fotó: Csongrádi Róbert melyet hosszú tőr alakú csőrével ejt el. A halakon és a kisemlősökön kívül rákokkal, kígyókkal és békákkal táplálkozik. A sárgarigó hímek élénksárga tollruhájuk, píros csőrűk valamint jellegzetes hangjuk alapján könnyen felismerhetők. Gondosan font kosársz- Sárgarigó fotó: Novák László

21 9 erű fészküket a hím és a tojó közösen építi elsősorban folyó menti ligeterdőkben. Pókokkal, rovarokkal táplálkozik, de madárfiókákat, tojásokat és apró gyíkokat is zsákmányol. Az apró termetű vörösesbarna színű függőcinege ritkán kerül szem elé, gyakran csak lágy hangzású tszííü füttye árulja el jelenlétét. Zacskószerű fészkét a víz fölé lecsüngő ágvillára szövi, melynek anyagául fűz-nyár barkapehely, nád vagy gyékény buzogányszösz szolgál. Pókokat, levéltetveket és hangyákat egyaránt fogyaszt. A településeken fészkelő fehér gólyától alig kisebb fekete gólya feje, háta és melltájéka fekete színű, fémeszöld csillogással. A rejtett életmódot élő madár fészkét idős erdők öreg fáira rakja, melyet akár több éven keresztül használ. Sekély vizekben táplálkozik, ahol halakat, békákat, rovarokat zsákmányol. Függôcinege Fekete harkály A folyó melletti ligeterdőkben gyakran hallatja krü-krü-krü kiáltását a varjú méretű fekete harkály, melynek koromfekete tollruhája és piros sapkája megkülönbözteti a többi harkályfélétől. Nagyméretű odúját több mint két hétig Fekete gólya fotó: Kalotás Zsolt vési, melynek belsejét forgácstörmelékkel béleli. Bogarakkal, lárvákkal, pajorokkal táplálkozik. A felsorolt fajok mellett gyakran láthatunk tőkésrécét, hallhatjuk a barátposzáta, fülemüle vagy az erdei pinty jellegzetes hangját. Tôkés réce Erdei pinty fotó: Vasas András Barátcinege fotó: Vasas András fotó: Vasas András Fülemüle fotó: Vasas András

22 10. információs pont Lat N Lon E EMLŐSÖK A fokozottan védett vidra hazánkban 1974 óta áll természetvédelmi oltalom alatt. Mint a legtöbb csúcsragadozó a vidra is érzékeny az élőhelyén bekövetkező változásokra. Jelenlétük vagy hiányuk alapján tájékoztatást kapunk a természetes vagy féltermészetes élőhelyek állapotáról. A búvóhelyét (fészkét) általában a vízhez közel természetes vagy maga készített mélyedésben, vízparti fák üregeiben, gyökérzete között alakítja ki, melynek környékét és territóriumának Vidra fotó: Bagosi Zoltán határait ürülékével jelzi. Egy vidra általában több fészket is használ, főleg az utódot nevelő nőstények, melyek egy- két hetente váltanak fészket. Tudta-e? A vidra a vizes élőhelyek csúcsragadozójaként (halfogyasztóként) különösen veszélyes helyzetben lehet a szennyező anyagok, nehézfémek felhalmozódása miatt. A rágcsálók rendjéhez tartozó mókus kis szerencsével megfigyelhető, amint a folyót övező fák ágai közt ugrál. A cm-es állat hosszú farkával egyensúlyozva keresi táplálékát, mely főleg növényi részekből, rovarokból, tojásokból áll. Mókus A barna színű bozontos farkú nyuszt a mókushoz hasonlóan ügyesen mászik fára és akár 2-3 m-t is ugrik egyik ágról a másikra. A menyétfélékhez tartozó ragadozó emlőst közeli rokonától, az emberi településeken is megtelepedő nyesttől többek között a narancssárga árnyalatú torok- és mellfoltja különbözteti meg. Nyuszt fotó: Habarics Béla

23 10 A denevérek szempontjából fontos erdei élőhelyek a puhafás, elegyes erdőállományok, melyek gyakoriak a Túr teljes szakaszán. A fehér nyár korai, jó odvasodása révén már éves korától kedvező búvóhelyet biztosít a számukra. Vízi denevér A Túr mentén gyakori, vizes élőhelyekhez kötődő faj, rovartápláléka elsősorban a vízből kirepülő rovarfajokból áll. Odvakban és fahasadékokban tanyázik. Tavasztól őszig tartózkodik az Alföldön, télen barlangokban pihen. Tavi denevér - Fokozottan védett faj. Kedveli az öreg erdőket. Emberi települések közelében a vizek felett vadászó példányok jelentős része nappal valószínűleg épületekben tanyázik. Télire barlangokba vonul. Korai denevér hazánkban gyakori, nagyméretű denevérfaj, amely elsősorban lepkékkel bogarakkal táplálkozik. Általában napnyugta előtt indul vadászni és egyenes vonalú gyors röpte közben hallható hangot is kiad. Tudta-e? A denevérek nagy energiájú hangjeleket bocsátanak ki, mely egyes fajoknál elérheti a 120 db-t (ez egy repülőgép hangerejének felel meg). Az ultrahang kibocsátásával képesek m es távolságból észlelni az egyes tárgyakat, míg a rovarokat kb. 2-5 m távolságból észlelik. Korai denevér fotó: Forrásy Csaba TÚRISTVÁNDI Túr vizén jó malmok vagynak, a hová a Nyírból is járnak őrölni, (FÉNYES ELEK: Magyarország Geographiai szótára, 1851) A 770 fős település egyedülálló ipartörténeti emléke a ma is működőképes műemlék vízimalom. Az alulcsapós, három hajtókerekes építmény a XVIII. században készült, s eközben a hajdani ácsok egyetlen vasszeget sem használtak fel. A község hagyományos rendezvénye a Nemzetközi Halászléfőző Verseny, melyet minden év augusztusában rendeznek meg a Túrparton. Túristvándi vízimalom fotó: Habarics Béla

24 szálláshelyek TÚR-MENTI SZÁLLÁSHELYEK A TANÖSVÉNY ÚTVONALÁN Sonkád Kocsis Albertné 4954 Sonkád, Petőfi u. 5. Gyermekekért és Jövőért Alapítvány Sonkád kisbukó Anita Vendégház 4954 Sonkád, Horgásztanya Kölcse Danilló Sándorné 4965 Kölcse, Kölcsey u Sziget Vendégház, Gajdos László 4965 Kölcse, Táncsics út 26. Kónya József 4965 Kölcse, Petőfi u. 9/a. Medve kúria Vendégház, Máté Marika és Németh Gyula 4965 Kölcse, Dózsa U. 20. Takács Józsefné 4965 Kölcse, Hunyadi u. 2/b. Számtartó és Intéző Kft Kölcse, Hunyadi u. 2. Sira Gyuláné 4965 Kölcse, Dózsa u. 29. Éva Vendégház 4965 Kölcse, Kölcsey út 10. Kistúr Vendégház és Camping 4965 Kölcse, Túrpart Gesztenyés ház 4965 Kölcse Túristvándi Erdőszéli Vendégház 4944 Túristvándi, Bocskai u. 1/b Király Erzsébet Éva 4944 Túristvándi, Zrínyi u. 11. Mércse József 4944 Túristvándi, Rákóczi u. 63. Mórucz Gyuláné 4944 Túristvándi, Rákóczi u. 57. Nagy László 4944 Túristvándi, Bocskai u. Pogány Károly 4944 Túristvándi, Petőfi u. 9. Túr party Vendégház és Camping 4944 Túristvándi, Bocskai u. 8. Vízimalom panzió és camping Túristvándi, Malom u. 3.

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak)

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Vízi élettájak Faciál (vízfelszíni élettáj) Fitál (makrovegetáció borítású vízi

Részletesebben

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Természetvédelem 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Amiről a mai gyakorlaton szó lesz: Természetvédelmi értékcsoportok 1. Természetvédelmi értékcsoportok 1. Földtani értékek 2. Víztani értékek

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

"Wetland"-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a

Wetland-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a VIZES ÉLŐHELYEK "Wetland"-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a víz az elsődleges meghatározó tényező.

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról

Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról 2. sz. melléklet 2009. szeptember 17. Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról Réti csík (Misgurnus fossilis) telepítés az 1. sz. Illés-tó halmegtartó képességének tesztelésére (a jobb

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

Vizek, vízpartok. feladatgyujtemény II.

Vizek, vízpartok. feladatgyujtemény II. Vizek, vízpartok feladatgyujtemény II. Vizek, vízpartok feladatgyűjtemény II. Szerzők: Czédly Mariann, Golovanova Bea Illusztrációk: Lukács Albert Kiadja: 2010, Fővárosi Állat- és Növénykert Írj I betűt

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20.

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ Beadási határidő: 2017. március 29. CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2017-03-09. FELADATOK I. Feladat:

Részletesebben

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára.

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára. 1/9. oldal FELHÍVÁS A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetismereti és kulturális vetélkedőt hirdet Békés megye természeti értékei címmel

Részletesebben

Készítette: Habarics Béla

Készítette: Habarics Béla A Simai-tó tanösvény terve Készítette: Habarics Béla A településről hhhhhhhhhelyszí Csengersima a 49. számú főút mellett keletről elterülő ne község. Közúti és teherforgalmi határátkelőhely található külterületén.

Részletesebben

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI 2011-ES PALACKOS BORLAP www.lsimon.hu ZÖLDIKE 2011 ZÖLD VELTELINI MIN SÉGI SZÁRAZ FEHÉRBOR A zöldike sárgászöld szín, vaskos cs r pintyféle. A hím szárnya és farkának tövi

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ 2. FORDULÓ 1. Feladat: Madárismeret Nevezzétek meg a képen látható madárfajokat, majd válaszoljatok a kérdésekre! 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) Melyik madárfaj a kakukktojás? Miért? b) Ragadozó madarak között ritkaság,

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Duna és egyéb folyók szabályozásáról

Duna és egyéb folyók szabályozásáról 8. évfolyam 5. szám 2001.október VÍZMINŐSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség belső információs kiadványa AZ ALCSI HOLT-TISZA Az Alcsi Holt-Tisza mint tartalék ivóvízbázis

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Bagolymustra Kaposvárott Nyugat-Európában az elmúlt egy-másfél évtizedben igen nagy népszerűségnek örvend a felelős állattartók körében az egzotikus baglyok tartása, s a nagyobb testű fajokkal még hasznot

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

Domborzati és talajviszonyok

Domborzati és talajviszonyok Domborzati és talajviszonyok Domborzat VIZSGÁLAT TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK Sárpilis az Alföld, mint nagytájhoz, a Dunamenti - Síkság, mint középtájhoz és a Tolna - Sárköz nevezetű kistájhoz tartozik. A Sárköz

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása A megtelepedés okai Városi vadgazdálkodás IV. előadás: A városi területeken előforduló fajok Alkalmazkodás az emberi civilizáció egyébként zavaró, káros körülményeihez Az urbanizálódás szelekciós tényező

Részletesebben

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus Kedves Tanárok! Az alábbi kisfilmek a természettel, környezetvédelemmel foglalkozó emberek, szervezetek munkáját mutatják be. Az egyes fejezetek után kérdéseket teszünk fel a filmekben elhangzott kérdésekkel

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Felszíni vízformák 11.lecke Folyók A felszín feletti vizek csoportosítása I. Vízgyűjtő

Részletesebben

terület biológiai sokfélesége. E fajok használatával tehát közvetett módon is növelhető a biztosítanak más őshonos fajok számára.

terület biológiai sokfélesége. E fajok használatával tehát közvetett módon is növelhető a biztosítanak más őshonos fajok számára. Mi az a Natura 2000? Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy összefüggő, európai ökológiai hálózat. Célja, hogy természetes élőhelytípusok, vadon élő állat-, illetve növényfajok megóvásán keresztül

Részletesebben

1. kép. Felmérés a Marcal megyeri, szennyezés által nem érintett szakaszán.

1. kép. Felmérés a Marcal megyeri, szennyezés által nem érintett szakaszán. A Marcal halfaunájának károsodása és regenerálódása A Torna-patakot közvetlenül érő vörösiszap szennyezés, súlyos természeti károkat okozott a Marcal folyó és a Rába alsó (torkolati) szakaszának élővilágában

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

Látvány elemek koncepció terve

Látvány elemek koncepció terve Látvány elemek koncepció terve A A Modern Városok Program keretében megvalósuló Pangea Ökocentrum (Sóstói Többfunkciós Oktatási Központ) Építési Kivitelezési Tervdokumentációjához Építtető: Nyíregyházi

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

EGY KEVÉSSÉ ISMERT MIKROSZKOPIKUS KÖZÖSSÉG A DUNÁBAN: BEVONATLAKÓ KEREKESFÉREG ÉS KISRÁK EGYÜTTESEK

EGY KEVÉSSÉ ISMERT MIKROSZKOPIKUS KÖZÖSSÉG A DUNÁBAN: BEVONATLAKÓ KEREKESFÉREG ÉS KISRÁK EGYÜTTESEK EGY KEVÉSSÉ ISMERT MIKROSZKOPIKUS KÖZÖSSÉG A DUNÁBAN: BEVONATLAKÓ KEREKESFÉREG ÉS KISRÁK EGYÜTTESEK Tóth Adrienn 1 Kivonat A múlt században indultak meg a folyóvízi bentikus (a folyófenék üledékében, homok-,

Részletesebben

A KÁRPÁT-MEDENCE TÁJTÖRTÉNETE II.

A KÁRPÁT-MEDENCE TÁJTÖRTÉNETE II. A KÁRPÁT-MEDENCE TÁJTÖRTÉNETE II. TÁJRENDEZÉS A XIX. SZÁZADBAN Ipari forradalom hatásai Vasútépítés Vízrendezés Birokrendezés BIRTOKRENDEZÉS Célszerű méretű, nagyságú táblák kialakítása Utak építése Vízrendezés

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELEM VÍZÜGY: KÖLCSÖNÖS ELŐNYÖK

TERMÉSZETVÉDELEM VÍZÜGY: KÖLCSÖNÖS ELŐNYÖK TERMÉSZETVÉDELEM VÍZÜGY: KÖLCSÖNÖS ELŐNYÖK A hagyományos pásztorkodás jelene a Tisza-tavon Előadó: Lovas Attila KÖTIVIZIG igazgató A TERMÉSZETVÉDELEM ÉS A VÍZGAZDÁLKODÁS TERMÉSZETES SZÖVETSÉGESEK MINDKÉT

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.01.06 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.01.06. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN)

VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN) VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN) Századunk elsı évtizedében szélsıséges klimatikus viszonyokat tapasztaltunk. Szembesültünk a meteorológiai tényezık (pl. csapadék,

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

A makrogerinctelen fauna Natura 2000 elvek szerinti vizsgálata a felső- és középső Ipoly vízgyűjtőjének Magyarországon elhelyezkedő részén

A makrogerinctelen fauna Natura 2000 elvek szerinti vizsgálata a felső- és középső Ipoly vízgyűjtőjének Magyarországon elhelyezkedő részén Felsőtárkány, 2011.02.10. A makrogerinctelen fauna Natura 2000 elvek szerinti vizsgálata a felső- és középső Ipoly vízgyűjtőjének Magyarországon elhelyezkedő részén Juhász Péter, Kiss Béla, Müller Zoltán,

Részletesebben

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Javaslat helyi jelentőségű védett természeti értékek védetté nyilvánításához Készítette: Petre Anna Gabriella K2/16-0266

Részletesebben

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló J_ 02.. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Felsőrákosi-rétek helyi jelentőségű természetvédelmi területének

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés A VÍZI MAKROSZKOPIKUS GERINCTELENEK MINTAVÉTELI PROTOKOLLJA A KIPRÓBÁLÁS KERETÉBEN 2000-2001-BEN VÉGZETT, A GYAKORLATI MUNKA MEGALAPOZÁSÁT SZOLGÁLÓ VIZSGÁLATOK TÜKRÉBEN Összeállította: dr. Ambrus András

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Rendszertan Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerinchúrosok

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 1111 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 25. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. Anyagok csoportosítása

Részletesebben

Vízlépcsők építése attraktív beruházások

Vízlépcsők építése attraktív beruházások Vízlépcsők építése attraktív beruházások USA 76 000 gát Kína 86 000 gát Duna 69 gát Duna mellékfolyók 530 gát A Föld összes folyójának 66%-a duzzasztókkal szabályozott (FAO 2000) A folyami duzzasztók terhelés-hatás

Részletesebben

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Kárókatona probléma kezelését megalapozó szakértői munkacsoport létrehozása Vidékfejlesztési

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Éjszakai túra a Medvetalp Túracsoporttal! Találkozó/Indulás: Május 17-én ( szombaton),

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

A halgazdálkodás szerepe a kárókatona fajok hazai populációinak fenntartásában. Halasi-Kovács Béla Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

A halgazdálkodás szerepe a kárókatona fajok hazai populációinak fenntartásában. Halasi-Kovács Béla Hortobágyi Halgazdaság Zrt. A halgazdálkodás szerepe a kárókatona fajok hazai populációinak fenntartásában Halasi-Kovács Béla Hortobágyi Halgazdaság Zrt. A halastavi halgazdálkodás természeti erőforrás fenntartó szerepének ökológiai

Részletesebben

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

Nagy Sándor Alex Dévai György. DE TTK Hidrobiológiai Tanszék április 27 Nagyar

Nagy Sándor Alex Dévai György. DE TTK Hidrobiológiai Tanszék április 27 Nagyar Az Öreg-Túr rehabilitációjának ökológiai tapasztalatai (vízterek vizsgálata, vízterekhez közvetlenül kapcsolódó hullámtér vizsgálata, vízkémiai vizsgálatok, összefoglaló értékelés) Nagy Sándor Alex Dévai

Részletesebben

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az Társulás fogalma Egy adott helyen egy időben létező, együtt élő és összehangoltan működő növény- és állatpopulációk együttese. Az életközösségek többféle növény- és többféle állatpopulációból állnak. A

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola 1. forduló 7. 8. osztály Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba továbbjutott tanulók névsorát iskolánk honlapján tesszük közzé. Elérhető pontszám: 1. Alkoss fajneveket

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07.

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07. Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! 2014.07.07. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában!

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Szeretnénk a látogatás előtt egy áttekintést nyújtani a Bárka madarairól, amely talán tartalmasábbá teheti a látogatást. A Bárka

Részletesebben

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő.

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő. 1 Hazai fátlan társulások Szerkesztette: Vizkievicz András A jelen fátlan társulásainak kialakulását az alapkőzet, talajtípus, a domborzat és a kitettség, a terület vízháztartása befolyásolja, ezért intrazonális

Részletesebben

Kagyló visszatelepítés a Malom- és a Kocka-tóba

Kagyló visszatelepítés a Malom- és a Kocka-tóba Kagyló visszatelepítés a Malom- és a Kocka-tóba Veresegyház, 2010. április - kutatási jelentés - Bevezetés 2009 augusztusában a Malom-tó rehabilitációjához kapcsolódóan sikeres kagylómentést hajtottak

Részletesebben

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( )

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( ) Natura 2000 erdőterületek finanszírozása (2014 2020). Általános cél az uniós természetvédelmi irányelvek maradéktalan végrehajtása (EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020, 1. Cél) érdekében a fajok és

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu

` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu Magyar Zoltán országgyűlési képviselő Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének ` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu Irományszám : S g7 G Érkezett 2015 AUG 0.6. Írásbeli kérdés Helyben Tisztelt Elnök

Részletesebben

Mit tennék a vizek védelmében

Mit tennék a vizek védelmében Mit tennék a vizek védelmében Marcal folyó Készítette: Bálint Brigitta Magyargencsi Sportegyesület Bevezető Bizonyára sokan hallottak már a Dunántúl szívében emelkedő Somló-hegyről és bortermő vidékéről,

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Nooszféra

Részletesebben

VÍZIPÓKTÓL VADALMÁIG

VÍZIPÓKTÓL VADALMÁIG VÍZIPÓKTÓL VADALMÁIG VETÉLKEDŐ 1. FORDULÓ CSAPATNÉV:.. ISKOLANÉV:.. A FELADATLAPOK BEKÜLDÉSE: A feladatlapok személyesen, postán vagy e-mailben küldhetőek be. Kérjük, kézzel töltsék ki a csapatok a feladatlapot

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Plankton. Szeszton: mikrohordalék Élő: bioszeszton Holt: abioszeszton. Bioszeszton - lebegő: plankton (euplankton, potamoplankton, tichoplankton)

Plankton. Szeszton: mikrohordalék Élő: bioszeszton Holt: abioszeszton. Bioszeszton - lebegő: plankton (euplankton, potamoplankton, tichoplankton) Vízi életközösségek Vizi élettájak Vizi életközösségek Szeszton: mikrohordalék Élő: bioszeszton Holt: abioszeszton Plankton Bioszeszton - lebegő: plankton (euplankton, potamoplankton, tichoplankton) Bakterioplankton

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013 02 25 FELADATOK I. Feladat: Iskolátok, vagy lakóhelyetek környékén biztosan

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Ki mit tud Magyarországi hüllők

Ki mit tud Magyarországi hüllők Ki mit tud Magyarországi hüllők Fürge gyík feje közelről, oldalt jól látszik a füle További információ a Magyarországon honos állatokról: MME Az összes magyarországi hüllő és kétéltű védett állat, befogásukat

Részletesebben

Vakondok: az önkéntes kertész. Előadó: Takács Marianna

Vakondok: az önkéntes kertész. Előadó: Takács Marianna Vakondok: az önkéntes kertész Előadó: Takács Marianna aranyos kisállat Vakond ádáz ellenség Elterjedési terület: Európa, Ázsia Tartózkodási hely: vadászterületén felbukkanó halmok mutatják vadászterülete

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben