A kenyér r szerepe a helyes

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kenyér r szerepe a helyes"

Átírás

1 A kenyér r szerepe a helyes táplálkozásban. Werli JózsefJ Magyar Pékszövetség főtitkára.

2 Nagy része annak, amit megeszünkfelesleges számunkra. Elfogyasztott táplálékaink egynegyede elegendő lenne az egészséges élethez, a háromnegyed rész orvosaink megélhetését szolgálja. Egyiptomi papirusztekercs

3 Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősége Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősen csökkenti számos betegség kockázatát,közöttük olyanokét, amelyek kiemelkedő mértékben befolyásolják a halálozást. Ilyenek a szív és érrendszeri valamint daganatos betegségek

4 Táplálkozási ajánlások A táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése érdekében a szakemberek számos országban- köztük Magyarországon- is időről időre táplálkozási ajánlásokat állítanak össze a lakosság számára.

5 Táplálkozási ajánlások A táplálkozási ajánlások minden esetben a gabonafélék, pontosabban a teljes értékű (teljes kiőrlésű) gabonatermékek rendszeres fogyasztására épülnek. Az ajánlások azzal kezdődnek, hogy együnk rendszeresen, minden nap teljes értékű gabonatermékeket Más szóval: az egészségmegőrző, betegségmegelőző táplálkozás alapja a teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztása.

6 Csökken az érdeklődés s a gabonatermékek iránt A vásárlv rlási statisztika azonban sajnos azt mutatja, hogy a lakosság nem ismeri az ajánl nlást, mert a KSH által kiadott lisztmérleg összefoglaló cím m alatt közölt k egy főre f jutó gabonatermék k vásárlv rlás 1970 óta folyamatosan csökken. Ebből l a kenyérfogyaszt rfogyasztás: s: 1970-ben 124,1 kg/fő/év 2006-ban 86,0 kg/fő/év 1970-ben 103,7 kg/fő/év 2009-ben 73 kg/fő/év volt, vagyis közel k negyven év v alatt 30%-kal csökkent az érdeklődés a gabonatermékek iránt

7 Energia és s tápanyagtartalom t az átlagosan fogyasztott kenyérmennyis rmennyiségben, összehasonlítva az ajánlott napi bevitellel. 200g/nap A kenyér értékét mutatja, hogy napi 200 g fogyasztás (2009 éves adat) esetén is jelentős mértékben járul hozzá számos tápanyag- fehérje, szénhidrát, magnézium, vas, folsav, E vitamin- napi ajánlott bevitelének teljesítéséhez Energia 501 kcal 18% Fehérje 17,9 g 13,80% Zsír 3,6 g 3,30% Szénhidrát 105,6 g 26,80% Élelmi rost 9 g 26,50% CA 39,4 mg 5,40% Mg 60,9 mg 17,90% Na 1403,4 mg 69,80% Zn 760,0 μg 4,50% Fe 2398,6 μg 23,30% B1 vitamin 150,4 μg 16,10% B2 vitamin 60,9 μg 4,70% Niacin 1,8 mg 11,90% B6 vitamin 200,5 μg 15,30% Folsav 64,4 μg 32,20% E-vitamin 4,1 mg 26,80%

8 Válaszunk mindig teljes értékű, élelmi rostban gazdag gabonatermékeket. A háztartás-statisztikai adatokból valamint egy országos táplálkozási vizsgálat során a 200g/nap kenyérfogyasztás mindössze 10,7 g/nap barnakenyeret tartalmazott. A teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztásának kedvező betegségmegelőző hatását számos kutatás igazolja. Az Egyesült Államokban több, nagy létszámú vizsgálat bizonyította, hogy a teljes értékű gabonatermékeket bőségesen fogyasztó nők között a szívkoszorúér betegség és az e betegségből származó halálozás kockázata jóval kisebb volt, mint azoknak a nőknek a csoportjában, akik nem fogyasztották ezeket a termékeket. A férfiakon végzett hasonló vizsgálatból kiderült, hogy a legtöbb gabonarostot azaz teljes értékű gabonaterméket fogyasztók között az érszűkület sokkal kisebb mértékben fordult elő, mint a kontrol csoportban. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szívgyógyászok társasága által, a lakosság számára a szívérbetegségek megelőzésére összeállított 9 ajánlás közül a harmadik így szól: Válaszunk mindig teljes értékű, élelmi rostban gazdag gabonatermékeket.

9 Egy másik vizsgálat (Baltimore) során kiderült, hogy a legtöbb teljes értékű gabonaterméket fogyasztók csoportjában volt a legkisebb a túlsúly, elhízás kockázata, ráadásul a szérum koleszterin szerint. A kutatók szerint nem csak az élelmi rostoknak, hanem a teljes értékű gabonatermékekben lévő bioaktív anyagok (növényi ösztrogénok, flavonoidok, antioxidánsok,) valamint vitaminok és ásványi anyagok jelenlétének is tulajdoníthatók a jó eredmények.

10 Egy nemzetközi vizsgálatból, amely a táplálkozás és egészség illetve betegségek közötti összefüggéseket kutatta, kiderült, hogy a teljes értékű gabonatermékeket, gabonapelyheket rendszeresen fogyasztó egyének tartották tesztsúlyukat, de akik mellőzték ezeket a termékeket, azok testtömege növekedett.

11 Köztudott a daganatos betegségek nagy gyakorisága Magyarországon. A daganatos betegségek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a táplálkozási és életmód tényezők. Természetesen nem csak kockázatn zatnövelő,, hanem kockázatcs zatcsökkentő hatásr sról van szó. Közel 300 ezer férfi és 200 ezer nő ötéves követéses vizsgálata során kiderült, hogy a teljes értékű gabonatermékekben és gabonarostokban gazdag táplálkozás hatására lényegesen kisebb volt a vastag és végbélrák kialakulásának kockázata.

12 Az eddigiekből kiderül, hogy három a lakosság általános egészségi állapotát alapvetően meghatározó betegség szív és érbetegségek, daganatos betegségek, elhízás, hatásos megelőzésében meghatározó szerepet játszik a teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztása.

13 Tovább lehetne még sorolni a teljes értékű gabonatermékek, gabonarostok rendszeres fogyasztásának kedvező hatásait, de nem kerülhetjük el egy világhírű angol élelmi rost kutató- Truswell- megjegyzését:. A teljes értékű gabonatermékek és a zabpehely, zabkorpa rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkentik a szív-érbetegségek kockázatát. Ez igen kedvező lenne, de csak jóval kisebb sótartalom esetén

14 Az egészséges táplálkozás háza Cukor, zsír Sovány tej, tejtermékek Sovány húsok Zöldségfőzelék, gyümölcs Gabonafélék (teljes őrlésűek)

15 Az első szoba

16 Teljes őrlésű gabonafélék minden nap. Gabonák és gabonatermékek Teljes őrlésű: vitaminok, ásványi sók Élelmi rostok vérkoleszterin-szint szint csökkentő hatás, bélmozgató hatás, kis glikémiás index, teltség érzet E-vitamin E+C-vitamin vitamin-,, vagy E-E és C-vitaminC vitamin-bevitel külön-külön csökkenti az Alzheimer kór kockázatát? AD Prevalencia: : 65 éves korig 3 %, azután 5-85 évente megkétszereződik (Martin A., NutrRev, 2003, 61, 69-73)

17 Teljes őrlésű és fehér liszt tápanyagtartalma (100 g-ban) Fehér liszt Teljes őrlésű liszt Fehérje (g) 12,7 9,4 Szh (g) 63,9 77,7 Na (mg) 3 3 K (mg) Mg (mg) Vas (mg) 3,9 1,5 Zn (mg) 2,9 0,6 Se (µg) 53 4 B 1 -vit (mg) 0,46 0,10 Niacin 5,7 1,7 B 6 -vit (mg) 0,50 0,15 Folátok (µg) E-vit (mg) 1,4 0,3 (Truswell AS: Cereal grains and coronary disease. EurJClinNutr, 2002, 56, 1-14)

18 Teljes értékű gabonatermékek kedvező hatásai. Nurses Health Study, nő, évesek, 1984-től 10 év A teljes értékű gabonatermékek nagyobb fogyasztása esetén kisebb volt a halálos és nem halálos végű szívkoszorúérbetegségek kockázata (a teljes értékű gabonafélék élelmi rost-, folsav-, B 6 - és E-vitamin-tartalma jelentős) (Liu S et al, AmJClinNutr, 1999, 70, 412-9) Iowa Women s Health Study, nő (poszt-menopauza korban, évesek), 1986-tól követés 17 év A legtöbb teljes értékű gabonaterméket (és kávét!) fogyasztók között a koszorúér-betegség okozta halálozás kockázata 28 %-kal, a cukorbetegség incidenciája 20 %-kal, az idült gyulladással összefüggő betegségek okozta halálozás kockázata 35 %-kal csökkent (Jacobs DR et al, AmJClinNutr, 2007, 85, )

19 Teljes értékű gabonatermékek, élelmi rostok, egyéb összetevők kedvező hatása National Institute of Health-AARP Diet and Health Study ffi, nő (50-71 év), 5 éves követés minél nagyobb volt a teljes értékű gabonatermékek fogyasztása, ill. a gabonarostok bevitele, annál kisebb a vastag/végbél rák kockázata, (ez az összefüggés erősebb volt a végbél, mint általában a vastagbél daganat kockázatával, S különbség) A kedvező hatásban az élelmi rostokon kívül szerepe lehetett a teljes értékű gabonatermékekben lévő vitaminoknak (B-vitaminok), ásványi anyagoknak, phenoloknak és fitoösztrogéneknek (Schatzkin A et al, AmJClinNutr, 2007, 85, )

20 Élelmi rostok, gabonarostok bőséges bevitele csökkenti a női mellrák kockázatát. UK Women s Cohort Study (UKWCS) ; legkisebb élelmi rostbevitel 20 g/nap, legnagyobb 30 g/nap A menopauza előtt minél nagyobb volt az élelmi rostbevitel annál kisebb volt a mellrák kockázata, a különbség szignifikáns volt A gabonarostok bevitele hasonlóan kedvező volt, de a gyümölcsrostok kedvező hatása minimális volt Az eredmények arra utalnak, hogy menopauza előtt az összes és a gabonarostok bevitele védő hatást gyakorol a mellrák ellen A menopauza után nem érvényesült az élelmi rostokban gazdag táplálkozás védőhatása (Cade JE et al, IntJEpidemiol, 2007, 36, 431-8)

21 Teljes értékű gabonatermékek és a Minden ember egyenlő-csak a kövérek több szappant használnak túlsúly/elhízás Temesi Ferenc MN március. 20.

22 A második szoba: Zöldség-, gyümölcsfogyasztás és betegségek megelőzése Car Warner angol fotográfus képsorozata: Olasz konyha: zöldségek, pasta, sajt.

23 Zöldség-főzelékféle, gyümölcs naponta ötször. A zöldség-főzelékfélékben, gyümölcsökben gazdag táplálkozásnak a koszorúér-betegség betegség, szélütés és daganatos betegségek ellen védő hatása van: minél nagyobb a napi mennyiség, annál nagyobb a védelem (Veer et al, PublicHlthNutr, 2000, 3(1), ) A zöldség-főzelék főzelék-,, gyümölcsfogyasztás növelése napi 150 g-malg az összes szív-érrendszeri halálozást , a koszorúér-betegségét ,, a szélütését 25 %-kal csökkenti (az alsó érték a dohányzók, alkohol függők esetén) (EuTaskForce for Global Strategy, Draft 26.03, European background document, 2003) Bőséges zöldség-főzelék főzelék-gyümölcsfogyasztás általános daganatmegelőző hatás (>600 g/nap) (Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases, WHO, 2003)

24 Car Warner angol fotográfus képsorozata: Sonka, hús, szalámi. Sonka : az ég, a hegyek, a folyó. Kenyér : a sziklák. Grisinetti : a házfal és a stég. Szalámi : a háztetö. Alpesi táj: sovány sonka, kockasajt, zsíros sonka, kenyér Tetőtéri szoba 1. Sovány húsok, halak és egészség.

25 Tengeri halak hetente kétszer Húsok, húskészítmények B 12 -,, B 6 -vitamin, Zn,, fehérje, vas Tengeri halak kedvező hatása n-3 3 zsírsavtartalmukkal magyarázható: EPA, DHA se. triglycerid-szint csökkentés trombózis gátlás (enyhe) vérnyomás csökkentés arritmia kockázat csökkentése 2. infarktus kockázata csökken autoimmun betegségek javulása (LE, PCP, Crohn-betegség betegség) a mell- és vastagbélrák kockázata csökken retina- és agyfejlődéshez szükséges koraszülés kockázat csökkenése (Connor, AmJClinNutr, 2000, 71 (Suppl), 171S-75S)

26 Tetőtéri szoba 2. (Sovány) tej és tejtermékek és az egészség Sajtból van a Nem a hold, hanem a ház. A ládák és az árnyékolók száraztészták. Car Warner angol fotográfus képsorozatából

27 Fél liter tej naponta! Tej, tejtermékek Kalcium fél liter 600 mg; D-, A-, B 2 -vitamin Sajtok fogszuvasodás kockázat csökkentése Tejet nem ivó, 3-10 éves gyermekek alacsonyabbak, kisebb csonttömeg, kisebb BMD (radius, combnyak, trochanter, L. csigolyák) (Black et al, AmJClinNutr, 2002, 76, ) NHANES III: 3251 nő 5-12 és éves kori tejfogyasztása és >50 év BMD és csonttömeg között S összefüggés (Kalkwarf et al, AmJClinNutr, 2003, 77, ) Nurse s Health Study: a megfelelő D-vitamin-bevitel (12,5 μg/nap) 37 %- kal kisebb az oszteoporozisos combnyaktörés kockázat posztmenopauzában mint 3,5 μg esetén; tej, Ca nincs összefüggés (Feskanich et al, AmJClinNutr, 2003, 77, )

28 Mi van a kéményben? Csökkentsük a cukorfogyasztást Csökkentsük az állati zsírokat Kerüljük az energia-gazdag táplálékokat, italokat Kerüljük a sózást, sóban gazdag táplálékokat Aki nem iszik alkoholt, ne kezdje el! Mérsékelt alkoholfogyasztás= nőknek 10, férfiaknak 20g/nap etanol

29 Egészségügyi séta kutyával További tanácsok Táplálkozzunk változatosan! Szervezetünknek vízre van szüksége,- igyunk 8 pohár (kb. 2 liter) vizet naponta. Őrizzük meg, vagy szerezzük vissza egészséges testtömegünket (rendszeres mérés, zöldség-gyümölcs, kisebb adagok, rendszeres mozgás, példamutatás a gyerekeknek) Gyakran mossunk kezet- rendszeres kézmosás hatására 30%-kal csökken számos fertőző betegség veszélye. Ügyeljünk a higiénére a konyhában! Olvassuk el figyelmesen az élelmiszer cimkét Rendszeres testmozgás- 60/30 perc/ nap!

30 Csodálatos, mennyire nem engedik megzavarni magukat az emberek a tönkremenésükben Hamvas Béla Tiszapalkonyai segédraktáros (Karátson Gábor, MN augusztus 11)

31 Célkitűzések A fogyasztó gyermekkortól rendelkezzék korrekt ismeretekkel Minden családba jussanak el a táplálkozási ajánlások, üzenetek Szükség van az egészségmegőrzésnek kedvező élelmiszer és ételkinálatra Meg kell oldani az egészséget segítő termékek reklámozását

32 Az egészség és táplálkozás A legnagyobb baj: A halálos kettős. A hiperaktív villa és a hypoaktív láb. Helyette: hipoaktív villa és hiperaktív láb. K.Roberts et al, NutrRev, 2000, )

33 Az egészséges táplálkozás életet ment!

34 Köszönöm a figyelmet! UKBA február 22.

Nem fertőző betegségek III.: elhízás és diabetes epidemiológiája, megelőzése, táplálkozási szokások népegészségügyi jelentősége

Nem fertőző betegségek III.: elhízás és diabetes epidemiológiája, megelőzése, táplálkozási szokások népegészségügyi jelentősége Nem fertőző betegségek III.: elhízás és diabetes epidemiológiája, megelőzése, táplálkozási szokások népegészségügyi jelentősége Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása a betegségterhek csökkentésének

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL Az alábbiakban hasznos információkat találnak a transz-zsírsavakról. Kérjük, olvassák el figyelmesen valamennyi kérdésre adott válaszunkat. Ha egyéb kérdésük lenne

Részletesebben

Magyarországon az ismert cukorbetegek számát. Cukorbetegség gyermek- és felnőttkorban

Magyarországon az ismert cukorbetegek számát. Cukorbetegség gyermek- és felnőttkorban A cukorbetegség a XXI. század elejének egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Ez a civilizációs betegség 2011-ben 346 millió embert érintett a világban, és a jelenlegi trend 2030-ra a betegek számának

Részletesebben

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás)

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) American Dietetic Association and Dietitians of Canada Ez az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség

Részletesebben

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET MI VAN? N O R É Y N A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük így jut megfelelő

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 2. szám, 2006. február

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 2. szám, 2006. február Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról,

Részletesebben

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Hajdúböszörményi, Polgári Kistérségi Népegészségügyi Intézete Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi helyzetéről 0. évben Hajdúböszörmény,

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

Vigyázz az Egészségedre

Vigyázz az Egészségedre Őrizd meg életed legnagyobb kincsét, az egészséget Egy rövid tanulmány különböző forrásokból Dr. Pusztai Árpád világszerte ismert biokémikus, akinek már a neve hallatán is valósággal kileli a hideg a géntechnológiában

Részletesebben

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN Gyakorlati módszertani útmutató sorozat szakemberek számára Táplálkozás OTH,

Részletesebben

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet 1 Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár www.evp.hu Kétéves az EVP Tisztelt Olvasó! www.evp.hu 2 3 www.evp.hu Az (EVP) elmúlt kétéves története új fejezetet nyitott városunk egészségügyében: az ellátórendszer

Részletesebben

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke 2014. november 28. A VI. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciára 2014. november 28-án 10.00-14.00 óra között, a Stefánia Palotában kerül sor. A Konszenzus Konferencia szerves folytatása a korábbiaknak,

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt Vállalati szolgáltatások alprojekt 5.3.1. Vállalkozási szolgáltatási igények és követelményjegyzék,

Részletesebben

Magyarország egészségügye és szociális rendszere

Magyarország egészségügye és szociális rendszere Magyarország egészségügye és szociális rendszere Szerkesztette: Dr. Kincses Gyula Az egészségügyi rendszerrõl szóló részt készítették: Borbás Ilona, Dr. Németh György, Dr. Villusz Lászlóné Zelenkáné Lux

Részletesebben

Mozgás, diéta, környezet ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓJA. 2012. november 21. Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet

Mozgás, diéta, környezet ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓJA. 2012. november 21. Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet Mozgás, diéta, környezet ELŐADÁSOK ÖSSZEFOGLALÓJA Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet VII. ÉLETMÓD KONFERENCIA Az allergia mint életmód betegség Prof. Dr. Nékám Kristóf Budai Irgalmasrendi Kórház

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

PROGRAM. Táplálkozási Fórum XVII. Tudományos Konferencia. 2011. május 25. szerda. AESCULAP AKADÉMIA 1115 Budapest, Halmi u. 20-22.

PROGRAM. Táplálkozási Fórum XVII. Tudományos Konferencia. 2011. május 25. szerda. AESCULAP AKADÉMIA 1115 Budapest, Halmi u. 20-22. Táplálkozási Fórum XVII. Tudományos Konferencia Elhízás és anyagcsere betegségek 2011. május 25. szerda AESCULAP AKADÉMIA 1115 Budapest, Halmi u. 20-22. PROGRAM ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÓK A Fórum szervezője:

Részletesebben

Törvény és jogszabály tiltja, hogy azt mondjam: egyen több vitamint

Törvény és jogszabály tiltja, hogy azt mondjam: egyen több vitamint - Egy különös riport Demecs Istvántól, a Natúr Hírek szerkesztőjétől - Törvény és jogszabály tiltja, hogy azt mondjam: egyen több vitamint A legújabb kutatási adatok szándékosan eltitkolva és minden nap

Részletesebben

Tudatos fogyás. Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja

Tudatos fogyás. Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja Tudatos fogyás Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival -52 kg Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002 azonosító jelû kiemelt projekt Projektgazda: Országos Tisztifôorvosi Hivatal

Részletesebben

Közétkeztetés minősége gyermekeink jövője?!

Közétkeztetés minősége gyermekeink jövője?! Közétkeztetés minősége gyermekeink jövője?! Komárom-Esztergom megyében 2008 2009. években országos felmérés részeként 35 óvoda, és 85 általános- és középiskola táplálkozás egészségügyi környezetének, a

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

HIVATALOS ÉRTESÍTÕ A M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y M E L L É K L E T E 2010. szeptember 9., csütörtök

HIVATALOS ÉRTESÍTÕ A M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y M E L L É K L E T E 2010. szeptember 9., csütörtök HIVATALOS ÉRTESÍTÕ A M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y M E L L É K L E T E 2010. szeptember 9., csütörtök 74. szám Tartalomjegyzék VIII. Közlemények A Nemzeti Erõforrás Minisztérium szakmai irányelve a zsíranyagcsere-zavarokról

Részletesebben

Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar. Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén.

Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar. Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén. Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén. Bétéri Csabáné Ápoló 2009 A szakdolgozat a Debreceni Egyetem Egészségtudományi

Részletesebben

Analitika. Elemző. Élelmezés. Kutatás. Módszertan. Olvastuk. 10 dolog..., 2011 / 5

Analitika. Elemző. Élelmezés. Kutatás. Módszertan. Olvastuk. 10 dolog..., 2011 / 5 Új 2011 / 5 A Magyar Dietetikusok Lapja Analitika Kereskedelmi forgalomban kapható citrusfélék és leveik c-vitamin-tartalmának változása különböző tárolási módok során Elemző Anyatej több mint eledel Élelmezés

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar. A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban

Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar. A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban Konzulens: Balog-Siposné Szőcze Anikó Szakoktató Készítette: Vidi Sándor

Részletesebben

Elemző. Dietetika. Olvastuk. Kutatás. Módszertan. 10 dolog, XXI. évfolyam, 3-4. szám. Fókuszban az olívaolaj. Aktuális csecsemőtáplálási

Elemző. Dietetika. Olvastuk. Kutatás. Módszertan. 10 dolog, XXI. évfolyam, 3-4. szám. Fókuszban az olívaolaj. Aktuális csecsemőtáplálási Új 2012/3-4 XXI. évfolyam, 3-4. szám A Magyar Dietetikusok Lapja Elemző Fókuszban az olívaolaj Dietetika Aktuális csecsemőtáplálási alapelvek Olvastuk Húgysavcsökkentés diétával Kutatás XIII. ker-i szűrés:

Részletesebben

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen!

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! A dohányzás nőket érintő hatásai 1 A dohányzás a koszorúér betegségek rizikótényezője (nők esetében ez magasabb, mint férfiaknál), ezért igyekezzünk leszokni, hiszen

Részletesebben