Esélyegyenlőség a munkavédelem vonatkozásában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Esélyegyenlőség a munkavédelem vonatkozásában"

Átírás

1 TÁMOP / A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Esélyegyenlőség a munkavédelem vonatkozásában

2 Esélyegyenlőség a munkavédelem vonatkozásában Dr. Erősné dr. Bereczki Edit TÁMOP ; cím: ErosneBE@LAB.hu; T: A sérülékeny munkavállalói csoportok foglalkoztatásának korlátozása és tilalma

3 Sérülékeny munkavállalói csoport fogalma A sérülékeny jelentése: Vulnerábilis (sebezhető); vulnerare (seb, sérülés, kár) pl. vulnus caesum (vágott seb), - punctum (szúrt seb) A Mvt /A. értelmezésében: Sérülékeny csoport: az a munkavállalói kategória, amelybe tartozó munkavállalókat testi, lelki adottságaik, állapotuk következtében a munkavégzéssel összefüggő kockázatok fokozottan fenyegetnek, illetve akik maguk is fokozott kockázatot jelentenek munkavégzésük során (pl. fiatalkorúak, nemrégen szült, anyatejet adó nők és szoptató anyák, idősödők, megváltozott munkaképességűek).

4 A sérülékeny munkavállalók főbb csoportjai A sérülékeny munkavállalók a közös munkavédelmi szabályozás alapján és egyes szociális tényezőket, élethelyzeteket is figyelembe véve az alábbiak: 1. nők (a fogamzó képes/fertilis korúak), terhes nők (a nemrégen szült, a szoptató anyák, az anyatejet adók), fiatalkorú (15-18 életév közötti) és idősödő (az aktuális nyugdíjkorhatárt betöltött) dolgozó nők és férfiak 2. megváltozott munkaképességűek (köztük: a fogyatékossággal élők), a hajléktalan, a külföldről áttelepült vagy bevándorló, az idült betegek, illetve a munkanélküliek egy része (álláskeresők), stb.

5 Munkaalkalmasság munkavégző képesség ILO: a) A munkaalkalmasság vizsgálata olyan megelőző intézkedés, ami a dolgozó testi és szellemi egészségének védelmét szolgálja, célja a munkavállaló és munkája közötti egyensúly kialakítása (a vállalati és az egyéni érdekek figyelembe vételével). b) A munkaalkalmasság egy adott időszakra, tevékenységre, feladatra vonatkozó (relatív) egészségi megfelelőség. WHO: A munkaalkalmasság vizsgálata az egyén (munkavállaló) arra való képességének, orvosi alkalmasságának a megítélése, hogy a munkavégzés során tudja-e teljesíteni önmaga és mások számára a foglalkozási egészség megtartását. WAI (Work Ability Index) FIOH: A becsült munkaképesség/teljesítmény várható megtartása.

6 A sérülékeny munkavállalók foglalkoztatása (1) A sérülékeny munkavállalók foglalkoztatásának főbb alapelvei: - elsődleges a gyermekmunka tilalma (< 15 éves), a tanköteles fiatalok (15 16 éves) szünidei és egyéb (jogszabály szerint megengedett) foglalkoztatása = munkajogi, munkaügyi kategória - fiatalkorúak ( éves) esetén a kevésbé érett, fejlődő szervezet egészségének védelme a fő szempont (mivel pl. a csontok növekedése ~20 éves korig tart, az izomerő még nem éri el a maximumát, határérték alatti megterhelések is pl. CTM anyagok kiválthatnak késői hatásokat) - a nők és a terhes nők (és a velük azonos elbírálás alá eső csoportok) esetén az anatómiai élettani biológiai okokra visszavezethető specifikus nemi érzékenységet kell figyelembe venni a fogamzás, az anya, a terhesség, a magzat, az utód védelme során, de az elnőiesedett szakmákra és a nők magánéleti szerepvállalására is tekintettel kell lenni

7 A sérülékeny munkavállalók foglalkoztatása (2) - idősödő munkavállalóknál akiknek a demográfiai, társadalmi, gazdasági változások miatt egyre növekvő arányával kell számolni a munkaerő piacon az öregedéssel élettanilag együtt járó csökkent (~70%-os) munkaképességének és energia-tartalékainak (WAI) a megtartása a cél a munka adaptálása, a munkahelyi egészség védelme és a munkaképesség megőrzése révén, ami nemcsak az egyének szintjén, hanem a generációvédelem miatt is indokolt - megváltozott munkaképességű (fogyatékos) és munkanélküli álláskeresők igen nagy számánál az egészségkárosodás, a megmaradt munkaképesség, a komplex rehabilitáció általi előírások jöhetnek szóba a munkaköri/a szakmai alkalmassági vizsgálatok során és a foglalkoztathatóság elbírálásakor - migránsok, vendégmunkások esetén nemcsak az egészségi állapot és a munkakapacitás vizsgálata, a járványügyi szempontok, hanem a szociális munkavédelem és az esélyegyenlőség biztosítása (kiemelten: a megfelelő tájékoztatás szerepe) is meghatározó tényező.

8 A munkavállalók munkahelyi össz - megterhelése: az egészség és a biztonság kockázatainak tipikus forrásai Munkakörülmények Munkavégző ember Munkakörnyezet - külső/belső térben - mélyszínen/magasban - beszállással - hidegben/melegben/ változó klímában - változó légnedvesség - alacsony/magas légnyomás - balesetveszély (égés, esés, villamos veszély, robbanás, stb.) - mechanikai hatások (fizikai munka) - élettani (fiziológiai) Munkavégzés - fizikai (zaj, rezgés, klíma, légnyomás, sugárzás) - kémiai (porok, veszélyes vegyi anyagok/keverékek) - biológiai tényezők (fertőzésveszély) - ergonómiai - pszicho-szociális kóroki tényezők - idegi (mentális) - érzelmi (pszichés) hatások

9 A sérülékeny munkavállalók terhelhetősége A vulnerábilis csoportok tagjai a munkaképes korú férfi munkavállalókhoz képest kevésbé terhelhetők, mivel ugyanaz a megterhelés számukra jelentősebb (nem optimális) igénybevételt jelent, emiatt testi épségük, foglalkozási egészségük és munkavégző képességük megőrzése veszélybe kerülhet, megnő a kockázata a munkabaleset, foglalkozási megbetegedés és a munkavégző képesség megváltozásának (csökkenésének). Példa egy szabványos munkateljesítményre (MSZ 21875: 1979 M1): Egy 70 kg-os egészséges férfi munkavállaló ~4 l/perc O 2 felvétel, max. 135/perc pulzusszám és 38 o C maghőmérséklet, ~500 ml/óra verejtékezés mellett kb. 4! percig képes maximális erőkifejtésre (fizikai munkavégzésre). Egy 60 kg-os nő munkavállaló ennek a teljesítménynek kb. a 70%-ára képes. Egy 55 éves munkavállalónak is hasonló - kb. 70%-os - a munkateljesítménye.

10 Munkahelyek fűtésének és szellőztetésének munkavédelmi követelményei MSZ 21875:1979 M1.

11 A sérülékeny munkavállalók védelme A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések magából a munkavégzésből és a munkakörnyezetből eredő kóroki tényezőkből adódnak. Terhes nők esetén azon munkakörülmények előfordulásakor, amelynek során további fizikai, kémiai és biológiai kóroki tényezők veszélyeztetik a terhes nő és a magzat egészségét - magzati rendellenességeket vagy placentaleválást eredményezhetnek - a munkáltatónak külön kockázatbecslést is el kell végeznie. Fiatalkorúak foglalkoztatása során is előfordulnak a az egészséget potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések mellett olyan munkakörülmények, amelyek (kémia és biológiai) hatóanyagai, egyes eljárások, folyamatok és munkaműveletek miatt a munkáltatóra további kockázatbecslés és megelőző intézkedések bevezetése is hárulhat.

12 Korai szabályok: gyermekek, fiatalkorúak, nők évi V. törvénycikk az iparban, valamint a némely vállalatoknál foglalkoztatott gyermekek, fiatalkorúak ésnők védelméről Gyermekkel, fiatalkorúval és nővel tilos olyan munkát végeztetni, amely testi erejét meghaladja, vagy egészségét, testi épségét, erkölcsét, a gyermeknek vagy a fiatalkorúnak a fejlődését veszélyezteti. Ha a nő hatósági orvosnak igazolja, hogy a szülés előreláthatóan hat héten belül bekövetkezik, vagy koraszülés veszélye forog fenn, kérelmére őt a munka alól fel kell menteni. Nőt a szülést követő hat héten belül nem szabad foglalkoztatni. Az élelemnek,, amellyel a munkaadó látja el a a gyermeket, fiatalkorút vagy nőt, élvezhetőnek, táplálónak, és tekintettel az alkalmazott szervezetére, elégnek kell lennie.

13 A Tanács 92/85/EGK irányelve és 94/33/EGK irányelve magyarországi jogharmonizációja Magyarország EU csatlakozása (2004. V. 1.) előtt az évi I. törvény alapján a Tanács 92/85/EGK irányelve a terhes dolgozók, valamint a nemrégen szült, illetve szoptató dolgozók munkahelyi biztonságának és egészségének javítására irányuló intézkedések bevezetéséről, valamint a Tanács 94/33/EGK irányelve a fiatalok munkahelyi védelméről szóló rendelkezéseivel összeegyeztethető szabályozást rendelt el. Az új hazai jogszabály - a nők és a fiatalkorúak egészségének és testi épségének védelméről szóló 6/1982. (VI. 12.) EüM számú rendelet hatályon kívül helyezésével az Mvt. [50., 60., 88. (2)] és az Eütv. [247. (29 d)] felhatalmazása alapján a sérülékeny munkavállalók foglalkoztatására is a: 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről.

14 Az Európai Unió antidiszkriminációs politikája és irányelvei Az évi Amszterdami Szerződés 13. cikke a foglalkoztatás, a szociálpolitika terén tapasztalható hátrányos megkülönböztetés ellen lép fel: a Tanács egyhangúlag intézkedéseket tehet a nemen, a faji, vagy etnikai származáson, valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, koron, vagy szexuális beállítottságon alapuló megkülönböztetés leküzdésére. Az EU különböző antidiszkriminációs irányelvei (6) eltérő területekre és más-más hátrányos helyzetű csoportok védelmére szolgálnak. A Tanács 2000/78/EK irányelve a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról intézkedik. Magyarországon az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló évi CXXV. törvény (a fenti és a 2000/43/EK irányelvnek is megfelelve) én lépett hatályba (de pl. az akadálymentesítés végrehajtását decemberig meghosszabbította.)

15 Az Európai Unió Alapjogi Chartája 21. cikk: Tilos minden megkülönböztetés, így különösen nem, fogyatékosság, kor alapján. 23. cikk: A nők és a férfiak közötti egyenlőséget minden területen, így a foglalkoztatás, a munkavégzés és a díjazás területén is biztosítani kell. Az egyenlőség elve nem akadályozza, hogy az alulreprezentált nem számára különleges előnyöket biztosító rendelkezéseket tartsanak fenn vagy hozzanak létre. 25. cikk: Az Unió elismeri és tiszteletben tartja az idősek jogát a méltó és önálló élethez, a társadalmi és kulturális életben való részvételhez. 26. cikk: Az Unió elismeri és tiszteletben tartja a fogyatékkal élők jogát az önállóságuk, társadalmi és foglalkoztatási beilleszkedésük, valamint a közösségi életben való részvételének biztosítását célzó intézkedésekre.

16 A hazai szabályozás rendszere (1) I. A munkavédelmi törvény és végrehajtási rendeletei, egyéb jogszabályok és szabványok a sérülékeny csoportra tartozó munkavállalók biztonságának és egészségének hatékonyabb védelmét szolgálják a munkahelyek kialakítása és megfelelő munkakörülmények biztosítása révén. - Mvt /A., 19. (4), 50/A. - 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet (kiemelten: 10.., 10/A., 10/B. ; , /A. - 9/B. és 16. számú melléklet) - 3/2002. (II. 8.) SzCsM - EüM e. rend. 17., 21. (2) - (3) - 4/2000. (II. 20) SzCsM - EüM e. rend. 4. sz. mell. I /2000. (IX. 30.) SzCsM EüM e. rend. a munkahelyi kémiai biztonságról - 26/2000. (IX. 30.) EüM rend. a foglalkozási rákkeltő anyagokról - 66/2005. (XII. 25.) EüM rend. a munkahelyi zajról - 22/2005. (VI. 24.) EüM rend. a munkahelyi rezgésről - 61/1999. (XII. 1.) EüM rend. a biológiai kóroki tényezőkről, stb.

17 A hazai szabályozás rendszere (2) II. A fogyatékos (fogyatékossággal élő), a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkavégzésénél, foglalkoztatásánál a fogyatékosság és a (megmaradt) munkavégző képesség alapján kell a munkavégzés követelményeit, a munkaeszközöket meghatározni és a megfelelő munkakörülményeket kialakítani. - Mvt. 19. (4): Olyan munkahelyek létesítésénél, ahol mozgáskorlátozott vagy egyéb testi fogyatékos munkavállalókat foglalkoztatnak, a fizikai környezetnek illeszkednie kell az emberi test megváltozott tulajdonságaihoz. - A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló évi IV. törvény [58. (5) bekezdése m) pontja] szerint: Megváltozott munkaképességű személy: aki testi vagy szellemi fogyatékos, vagy akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely - megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkennek.

18 A hazai szabályozás rendszere (2 a.) - A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló évi XXV. törvény: Fogyatékos személy az, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással - illetve ezek bármilyen halmozódásával - él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja. - A fogyatékosok foglalkoztatásának alapvető feltétele annak megállapítása - az alkalmassági vizsgálatok és a foglalkoztathatóság elbírálása során - hogy a) a csökkent munkaképesség mennyiben befolyásolja a munkavégzést a különböző munkakörökben, b) milyen munkakörben és milyen feltételek mellett lehetséges a foglalkoztatásuk állapotrosszabbodás veszélye nélkül, c) idült betegségük vagy fogyatékosságuk nem idéz-e elő fokozott baleseti veszélyt.

19 A fogyatékos és megváltozott munkaképességű munkavállalók visszaillesztése a munka világába - A munkáltatóknak a fogyatékos munkavállalók speciális szükségletei szerint kell a komplex akadálymentesítést biztosítani. A mozgássérült, siket vagy nagyothalló, vak vagy gyengén látó, értelmi fogyatékos munkavállaló esetén más - más munkakörnyezetet, információs és kommunikációs csatornákat kell kialakítani. - Megváltozott munkaképességűnek tekintendő a munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés miatt baleseti járadékban, baleseti nyugdíjban részesülő munkavállaló, aki munkáltatói intézkedés nélkül nem alkalmas korábbi munkakörének ellátására. - A (külön jogszabályok által végzett) komplex rehabilitáció az egészségükben károsodottak megmaradt képességeinek a helyreállítására, a fejleszthető képességekre, a rehabilitációs esélyekre irányul.

20 Forrás: NRSZH

21 Az NRSZH komplex vizsgálatai, 2011/2012. Forrás: NRSZH

22 Forrás: KSH, évi népszámlálás A fogyatékossággal élők száma: fő Ebből: A foglalkoztatott száma összesen: fő, az összes fogyatékossággal élő ~ 13,3%-a A grafika a 168 óra XXVI. évf. 2014/42. szám 38. oldalán található

23 Az európai népesség korfájának alakulása Piramis alakú: Harang alakú: Urna alakú: - növekvő népesség - stagnáló népesség - fogyó népesség - >65 évesek ~10% - >65 évesek ~20% - >65 évesek ~30%

24 A foglalkoztatottak megoszlása korcsoportok szerint és nemenkénti bontásban (2009) - KSH

25 Foglakoztatási adatok, EU 27 és HU, 2011/2012. Forrás: Eurostat Forrás: Eurostat, LFS Forrás: KSH, Munkaerő felmérés Forrás: NFSZ regiszter

26 A munkanélküliségi ráta [%] az EU 28 tagállamában, 2014.

27 A munkanélküliség alakulása, EU 28, (teljes ifjúsági alacsony képzettségű idősebb) Forrás: Eurostat, EU Bizottság Közös foglalkoztatás jelentés - tervezet, 2014.

28 ILO felmérés a fiatalok munkanélküliségi rátájának képzettség szerinti alakulásáról, Forrás::

29 A nők foglalkoztatásának alakulása, EU-27, EU-OSHA Risk Observatory: New risks and trends in safety and health of women at work

30 A népesség gyarapodó rétege Az időskorúak jellemzői KSH, október Forrás: Tájékoztató a magyar nyugdíjbiztosítás főbb ellátási szabályairól és szervezeti rendszeréről augusztus, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

31 Külföldi munkavállalók számának az alakulása Forrás: ÁFSZ, Forrás: KSH, 2013.

32

33 A nők és a férfiak eltérő adottságai, terhelhetősége De! A férfiak születéskor várható élettartama - 8 év, a középkorú férfiak magas halálozási rátája a vezető halálokok (kardiovaszkuláris, rák) miatt az ő védelmüket is megköveteli munkavédelmi és népegészségügyi szempontból is.

34 A nők kisebb terhelhetőségének okai Anatómiai, élettani, biológiai adottságok és jellemzők: kisebb testmagasság és testtömeg, kevesebb izomtömeg és izomerő, eltérő csontozat (medence és csípő szélesebb, ágyéki gerinc hosszabb, stb.) Specifikus érzékenység: - menstruációs ciklus (+6% és -10% teljesítmény ingadozás) - nemi szervek előesése (nehéz terhek cipelése) - kismedencei gyulladások (kedvezőtlen munkahelyi klíma) - nőgyógyászati daganatok (fizikai és kémiai kóroki tényezők) - a medence és az ágyéki gerinc deformitásai (fizikai munka, ergonómiai kóroki tényezők, balesetveszély) - neuro-endokrin rendellenességek kialakulása (egyes kóroki tényezők, pszichoszociális kockázatok által kiváltott anyagcsere, hormonális, stb. elváltozások)

35 Női munka - Kincses Kalendárium, Az évi népszámláláskor 4904 orvos tudor volt (16,7 M fő lakosra)

36 A éves nők foglalkoztatási rátája,

37 A nők foglalkoztatása Magyarországon, 2011/2012.

38 A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések Magából a munkavégzésből származó megterhelések: - túlzott fizikai megterhelés (dinamikus és statikus izommunka) - fokozott pszichés megterhelés - fokozottan baleseti veszélyekkel járó munkakörök, tevékenységek A munkakörnyezet egészségkárosító kóroki tényezői: - fokozottan terhelő munkahelyi klíma (meleg, hideg, váltakozó, nedves) - fizikai kóroki tényezők: kéz-kar és egésztest rezgés, zaj-, ionizáló és mikrohullámú sugár-expozíció, túlnyomásban végzett munka - vegyi expozíció: nagyon mérgező, a reprodukciót károsító, daganatkeltő, teratogén, mutagén vegyi anyagok- és tüdőfibrózist okozó por-expozíció - biológiai kóroki tényezők: toxoplazma és rubeola vírusfertőzés veszélyével járó munka, illetve expozíció

39 Az alkalmasság vizsgálatának szabályozása (1) A 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet szakmai iránymutatása szerint: - A nők alkalmatlanok vagy csak bizonyos feltételekkel alkalmasak egyes egészségkárosító kockázatot jelentő vagy veszélyes megterhelésekkel járó munkakörülmények közötti munkavégzésre. R a, 8. számú és 9. számú melléklete szerint - A fiatalkorú foglalkoztatása során vannak tiltott vagy csak feltételekkel megengedő megterhelések. Tanulóknál csak a szakma elsajátításához szükséges időtartamban történő foglalkoztatás a megengedett. R. 10/A. -a, 8. számú és 9/A. számú melléklete szerint

40 Az alkalmasság vizsgálatának szabályozása (2) - Az idősödő munkavállalók alkalmatlanok vagy csak bizonyos feltételekkel alkalmasak számos egészségkárosító kockázatot jelentő vagy veszélyes megterhelésekkel járó munkakörülmények közötti munkavégzésre. Az idősödő munkavállaló foglalkoztatásánál fokozottan törekedni kell a munkának a munkavállaló munkaképességéhez való igazítására (= adaptáció). R. 10/B. -a, 8. számú melléklete és a Mvt a (4) bekezdése szerint - A munkáltatónak a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosának véleményét kikérve írásban kell meghatározni azokat a munkaköröket, amelyekben a nők, a fiatalkorúak, az idősödő munkavállalók egyes megterhelések miatt nem foglalkoztathatók (a 8. számú melléklet alapján a 10. szerint meghatározott személyek tekintetében). R ának (1) bekezdése b) pontja és (2) bekezdése szerint

41 Magából a munkavégzésből származó megterhelések (1) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves Túlzott fizikai megterhelés nők férfiak Közepesen nehéz munka (d) + (3) (5) (3) (3) (3) (5) (5) Nehéz munka (d) + + (3) (3) + (3) (3) Anyagmozgatási munka (s) + + >10 kg tömeg emelése (s) + (5) (5) (5) + (5) (5) Kényszertesthelyzetben végzett munka (s) Kezek kis ízületeit érő mikrotraumák kumulációjának lehetőségével járó munka (d+s) + (5) (5) (5) + (5) + (5) (5) (5) (5) (5)

42 Magából a munkavégzésből származó megterhelések (2) Terhes Fiatal- < 45 - > Fiatal- > Megterhelések korú 45 X X korú X (1) éves éves Fokozott pszichés megterhelés nők férfiak Időkényszer feltételei között végzett tevékenység esetén (szalag vagy szalagszerű techológiák) akkor, ha a néhány elemi műveletből felépülő, periódikusan ismétlő tevékenységek végrehajtásra előírt műveleti idő nem haladja mega 3 percet és nincs szervezett tevékenység csere Fokozott pszichés információ terheléssel járó vagy különleges figyelmet igénylő tevékenység, ha meghaladja a a törvényes munkaidő 50%-át. + + (5) (5) + (5) + + (5) + (5)

43 Magából a munkavégzésből származó megterhelések (3) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves Fokozott pszichés megterhelés nők férfiak A dolgozó saját vagy mások egészsége, testi épsége szempontjából az átlagosat meghaladó mértékű kockázattal járó munka: Fokozottan baleseti veszélyekkel járó munkakörök, tevékenységek* + + (5) (5) (5) + * 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 4. számú melléklete szerint

44 A munkakörnyezet egészségkárosító kóroki tényezői (1) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves Fokozottan terhelő munkahelyi klíma Hő-expozícióban végzett nők férfiak - nehéz fizikai munka közepesen nehéz fizikai munka + + (5) + (5) - könnyű fizikai munka Hideg munkakörnyezetben végzett munka Váltakozva hideg-meleg munkahelyen végzett munka Nedves munkakörnyezetben végzett munka (5) + (5) + (5) (5)

45 A munkakörnyezet egészségkárosító kóroki tényezői (2) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves Fizikai kóroki tényezők nők férfiak Kéz/kar rezgés 2,5 m/s 2 expozíció felett Egész testre ható rezgéssel járó munka: 0,5 m/s 2 expozíció felett Ionizáló sugár-expozíció Mikrohullámú sugár-expozíció Zajexpozícióban végzett munka: egyéni hallásvédő eszköz mellett számított 87 dba egyenértékű és 140 dbc csúcs hangnyomásszintet meghaladó pillanatnyi zajbehatás Túlnyomásban végzett munka + + (5) (5) +

46 A munkakörnyezet egészségkárosító kóroki tényezői (3) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves Kémiai kóroki tényezők: Nagyon mérgező, a reprodukciót károsító, daganatkeltő, teratogén, mutagén vegyi anyag expozíció Fenti tulajdonságú növényvédő szerek (minden szerves foszforsav észter is) gyártása, hatástalanítása, kiszerelése, felhasználása nők + (2) + (5) (8) férfiak (5) + (5) Szerves oldószerek + (2) + (5) (5) + (5) Higany, indium, VI. értékű króm + (2) + (5) (5) + (5) Antibiotikumok gyártása, stb. + (2) + (5) (5) + (5) Hormonok gyártása, stb. + (2) + (5) (8) (5) + (5)

47 A munkakörnyezet egészségkárosító kóroki tényezői (3a) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves A külön jogszabály szerinti* rákkeltő anyagok közül: nők férfiak Aminopterin; antikoagulánsok, citosztatikumok; difenil-hidantoin, dohánytermékek; fenol; halotán; jódtartalmú gyógyszerek, kombinált orális kontraceptívumok; melfalán; metil-ccnu; nem szteroid + (2) + (5) (8) + ösztrogének; nikotin; tireosztatikumok; treoszulfán *A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet XVII. melléklete 28. pontja szerinti 1. és 2. kategóriás rákkeltő anyagok az 1. és 2. függelékben meghatározva.

48 A munkakörnyezet egészségkárosító kóroki tényezői (3b) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves Mutagén anyagok* nők férfiak Mutagén anyagok 2. kategória: hexa-metil-foszfor-triamid, benz(a)pirén, benz(d,e,f)-krizén, 1,2 dibróm-3-klórpropán, akrilamid, >1% metil-akrilamidometoxi-acetát, metil- akrilamid-glikolát, etilénimilin; azriridin, akrilamid Szaporodást károsító anyagok* Szaporodást károsító 1. kategória + (2) Szaporodást károsító 2. kategória *A REACH rendelet XVII. mell. 29. szerinti mutagén anyagok a 3. és 4. függelékben, a 30. szerinti reprodukciót károsító anyagok az 5. és 6. függelékben szerepelnek.

49 A munkakörnyezet egészségkárosító kóroki tényezői (3c) Megterhelések Terhes < X > X Fiatalkorú Fiatalkorú > X (1) éves éves Tüdőfibrózist okozó porexpozíció* nők férfiak Biológiai kóroki tényezők: nők férfiak Toxoplazma gondii (parazita) és rubeola (kanyaróvírus) fertőzés veszélyével járó munka, illetve expozíció, kivéve, ha terhes dolgozók immunizálás útján megfelelő védelmet kaptak ezen ágensek ellen** *A 25/2000. (IX. 30) EüM-SzCsM e. rend. 1. sz. mell Szemcsés szerkezetű (pl. kvarc, fapor) és Rost szerkezetű (azbeszt, üveg, ásvány, kerámia, műanyag) porok **A biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rend. és 2. és 3. sz. mellékletében foglaltakat is figyelembe véve.

50 A 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 8. számú melléklete táblázatának jelmagyarázata alapján: + Tiltás. (1) A tiltás terhesekre, nemrégen szült dolgozókra és szoptató anyákra terjed ki. (2) A tiltás az anyatejet adókra is kiterjed. (3) Az MSZ 21875:79 Melléklet M1-ben férfiakra megadott érték 70%-a. (4) Törölve. (5) Esetenkénti döntés a munka(köri) alkalmassági vizsgálat és a munkakörre kiterjedő ergonómiai vizsgálat, a megterhelés-igénybevétel elemzése a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás keretében. (6) Kivéve a könnyűbúvár-készülékes kutató (pl. régészeti) munkát. (7) A föld alatti bányászati, kőolaj- és földgázbányászati mélyfúrási munkakörökben végzett munka esetében esetenkénti döntés az (5) pontban foglaltak szerint, kivéve: fizikai munkát nem végző nők vagy azok, akik szakmai kiképzésük céljából kötelesek bizonyos időt föld alatti bányászati munkakörben vagy fúrótoronynál eltölteni. (8) Korai terhesség (<14. terhességi nap) vizsgálati feltételeinek és vizsgálatának biztosítása kötelező. A korai terhesség védelme végett a fogamzó képes korú nő a (8) jelzésű anyagokkal (ezek gyártásával, kiszerelésével, illetőleg növényvédő szerek esetében felhordásával) csak akkor foglalkoztatható, ha a munkaadó biztosítja a korai terhesség diagnosztizálásához szükséges gyorstesztet. A gyorstesztet családtervezés előtt álló munkavállaló nő a foglalkozásegészségügyi szolgálat orvosa útján kapja meg, ha a családtervezést neki bejelentette, és a gyorsteszt alkalmazásának módját, időpontját az orvossal ugyancsak előzetesen megbeszélte, és írásban nyilatkozik arról, hogy a megbeszélés értelmében megfelelően jár el, valamint a teszt eredményéről a foglalkozás-egészségügyi orvosát 24 órán belül tájékoztatja. (9) A 4. számú mellékletben szereplő munkakörök, tevékenységek. X Az egyénre irányadó nyugdíjkorhatár. * Szaporodást károsító anyagok 1. kategória.

51 A munkabalesetek alakulása, NMH MMI munkabalesetből: fő férfi és 5941 fő nő 75 halálos munkabalesetből: 70 fő férfi és 5 fő nő Korcsoport szerinti megoszlás:

52 A foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek megoszlása nemenként és korcsoportonként, Forrás: NMH MMI Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály

53 A munkabalesetek előfordulási gyakorisága összesen és nemenként egyes gazdasági ágazatokban, EU-15 ~3,2% 5% 2%

54 A munkabalesetek előfordulási gyakorisága összesen és nemenként egyes gazdasági ágazatokban, EU-15 4, ,3 10-5

55 További gyakorlati tudnivalók Munkaidő: pihenőidő fizikai munkavégzés és kedvezőtlen klíma esetén Pihenési pótlék Akkomodációs idő A munkaközi szünet jelentése képernyő előtti munkavégzés során Az expozíciós idő korlátozása (?) A munka igazítása adaptációja a munkavállaló fizikai képességeihez (szellemi/mentális és pszichés/lelki adottságokhoz?) EU - ESAW és EU - EODS rendezése H: aluljelentése és a munkavédelem költséghatékonysága pl. a foglalkozási rákkeltők miatti éves halálozás ~ 3000 fő! pl. a tűszúrásos, vágásos sérülések (munkabalesetek) bejelentése hiányzik

56 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

8. számú melléklet a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelethez. A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések

8. számú melléklet a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelethez. A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések 8. számú melléklet a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelethez A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelések [A mellékletben a tiltást + jelöli. A zárójelben szereplő

Részletesebben

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények PTE Munkavédelmi Szabályzat 10. számú melléklete A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények A Pécsi Tudományegyetemen

Részletesebben

Sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók munkahelyi egészségének védelme I.

Sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók munkahelyi egészségének védelme I. A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE, A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS FEJLESZTÉSE TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók munkahelyi egészségének védelme I. A sérülékeny

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata 1 A foglalkozás-egészségügy A foglalkozás-egészségügyi szolgálat A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata Foglalkozási ártalmak

Részletesebben

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik.

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik. Milyen esetekben kötelező munkaviszony létesítése előtt az alkalmassági vizsgálat, az időszakos és a soron kívüli vizsgálat? Mit tehetnek a felek, ha nem értenek egyet a vizsgálat eredményével? Összefoglaltuk.

Részletesebben

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az új munkavédelmi törvény 4/3 1 4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az Mvt. új fogalmat vezetett be: Sérülékeny csoport: az a munkavállalói kategória, amelybe tartozó munkavállalókat

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Ergonómia - Foglalkozás-egészségügy

Ergonómia - Foglalkozás-egészségügy Ergonómia - Foglalkozás-egészségügy Dr. Nagy Imre 32. Ergonómiai Nyári Egyetem Budapest, 218. július 3. 1% 9% 8% 7% 6% 5% 2 2 4% 3% 2% 1% % 321 halálos foglalkozási megbetegedés halálos munkabaleset Forrás:

Részletesebben

EGYSÉGES ÉS ÁTFOGÓ MEGELŐZÉSI STRATÉGIA A.. RA VONATKOZÓAN

EGYSÉGES ÉS ÁTFOGÓ MEGELŐZÉSI STRATÉGIA A.. RA VONATKOZÓAN 1. oldal, összesen: 10 EGYSÉGES ÉS ÁTFOGÓ MEGELŐZÉSI STRATÉGIA A.. RA VONATKOZÓAN KÉSZÍTETTÉK: Munkabiztonsági rész: Kling Péter Munkavédelmi szakmérnök Munkaegészségügyi rész:. Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

Nyugdíjkorhatáron túl dolgozók alkalmassági vizsgálatának szempontjai

Nyugdíjkorhatáron túl dolgozók alkalmassági vizsgálatának szempontjai Nyugdíjkorhatáron túl dolgozók alkalmassági vizsgálatának szempontjai Dr. Budavölgyi Attila Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet www.omfi.hu budavolgyi@omfi.hu Magyarország korfája

Részletesebben

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS Előadó: dr. Kudász Ferenc Szakorvos Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Részletesebben

A terhesek foglalkoztathatósága. Foglalkozás-egészségügyi kötelező szintentartó tanfolyam dr.jenei Katalin

A terhesek foglalkoztathatósága. Foglalkozás-egészségügyi kötelező szintentartó tanfolyam dr.jenei Katalin A terhesek foglalkoztathatósága Foglalkozás-egészségügyi kötelező szintentartó tanfolyam 2017.09.29. dr.jenei Katalin Foglalkoztatottság Magyarországon KSH 2017.június-augusztus időszakban az egy évvel

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY, MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET A KORMÁNY, MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Iktatószám: 8034 - /2008 A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet módosításáról

Részletesebben

Sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók munkahelyi egészségének védelme II.

Sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók munkahelyi egészségének védelme II. A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE, A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS FEJLESZTÉSE TÁMOP 2.4.8-12/1-2012-0001 Sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók munkahelyi egészségének védelme II. Fiatalkorú munkavállalók

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

EU-OSHA: Egészséges munkahelyek 2016-2017 Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött élet fenntarthatóságának népszerűsítése

EU-OSHA: Egészséges munkahelyek 2016-2017 Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött élet fenntarthatóságának népszerűsítése EU-OSHA: Egészséges munkahelyek 2016-2017 Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött élet fenntarthatóságának népszerűsítése Safety and health at work is everyone s concern. It s good

Részletesebben

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu További

Részletesebben

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények

A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények PTE Munkavédelmi Szabályzat 10. számú melléklete A sérülékeny csoportok egészségét potenciálisan károsító, tiltást igénylő megterhelésekkel járó munkakörök, illetőleg munkakörülmények 1. Fogalmak 1.1.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL 2008. év Adatszolgáltatók: Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatók Küldendő:

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter. /2008. ( ) SZMM rendelete

A szociális és munkaügyi miniszter. /2008. ( ) SZMM rendelete A szociális és munkaügyi miniszter /2008. ( ) SZMM rendelete a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet módosításáról

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

MEB 00-16 MUNKAKÖRI ALKALMASSÁG ORVOSI VIZSGÁLAT RENDJE

MEB 00-16 MUNKAKÖRI ALKALMASSÁG ORVOSI VIZSGÁLAT RENDJE Oldal: 1 of 11 MEB 00-16 JÓVÁHAGYÓ ALÁÍRÁS Ellenőrizte: Hatálybalépés időpontja: AZ ELŐZŐ VERZIÓ ÓTA TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK RÖVID LEÍRÁSA HATÁLYBA LÉPÉS IDŐPONTJA HOZZÁFÉRÉSI

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek munkaköri orvosi alkalmasságának meghatározása,

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei 1 A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei A Dunaszegi Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzésről szóló szabályzatát a képernyő előtti munkavégzés

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv Esélyegyenlőségi terv 2013.07.18-tól visszavonásig érvényes (Jelen esélyegyenlőségi terv egységes szerkezetbe foglalt belső dokumentum, összhangban a KMOP-1.5.2-2008-0020 azonosítószámú pályázati projekt

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások kérdései

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások kérdései A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások kérdései Tartalom Foglalkozás-egészségügyi szolgálat A munkaköri alkalmasság vizsgálata, valamint véleményezése Munkaköri alkalmassági vizsgálatok Előzetes munkaköri

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

27/2000. (IX. 30.) 33/1998. (VI. 24.) NM

27/2000. (IX. 30.) 33/1998. (VI. 24.) NM 27/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet módosításáról A munkavédelemről

Részletesebben

A vibráció mint kockázati tényező

A vibráció mint kockázati tényező A vibráció mint kockázati tényező Dr. Martin János OMFI Zaj-, Rezgés-, Megvilágítás Technikai Laboratórium 2010.05.12.. REZGÉSEXPOZÍCIÓ FORMÁI EGÉSZTEST LOKÁLIS 2 3 Egésztest rezgés hatása az emberi szervezetre

Részletesebben

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea Hasznos információk a fogyatékosságról Összeállította: Kovács Tímea Mi a fogyatékosság? A fogyatékosság nem betegség, hanem egy tartós vagy véglegesült állapot. A fogyatékos ember, aki tartósan vagy véglegesen

Részletesebben

4.sz. HÍRLEVÉL A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató legfontosabb feladatai a teljesség igénye nélkül:

4.sz. HÍRLEVÉL A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató legfontosabb feladatai a teljesség igénye nélkül: 4.sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Kis cég, kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Kis cég, kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Kis cég, kis kockázat? A munkáltatók és a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok együttműködése Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes NMH MMI Munkavédelmi Főosztály 1988. évi 13. törvényerejű

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

Kis cég? Kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Kis cég? Kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Kis cég? Kis kockázat? Előadó: Dr. Erősné Bereczki Edit NMH TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály Orvos szaktanácsadó A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok közreműködése egyes munkaegészségügyi

Részletesebben

A munkavédelem fogalma, célja

A munkavédelem fogalma, célja 1. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, célját, alapkérdéseit! A munkavédelem célja, feladatai és területei A munkavédelem szabályozási rendszere A munkavédelmi hatósági felügyeleti szervek (felsorolás)

Részletesebben

5.3.1 Munkaköri alkalmassági vizsgálatok

5.3.1 Munkaköri alkalmassági vizsgálatok 4 5.3 5 Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók és munkáltatók a munkavédelemben 5.3.1 Munkaköri alkalmassági vizsgálatok A munkaköri alkalmasság vizsgálatát és véleményezését első fokon, szervezett munkavégzés

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM Szeptember

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM Szeptember KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM 2017. Szeptember 28-30. MI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS? Folyamat, mely során megvizsgáljuk, hogy: mi károsíthatja, veszélyeztetheti

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP-5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Az egészségvédelmi követelmények teljesítése a munkahelyen A munkavédelem célja A munkavédelem: alapvető általános

Részletesebben

Módszertani útmutató

Módszertani útmutató Az egészség nagy kincs, az egyetlen, amely arra érdemes, hogy ne csak verejtéket, fáradtságot, vagyont vesztegessük reá hiszen nélküle az élet csak szánalmas botrány. (Montaigne) Módszertani útmutató A

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Főosztály ILO - C161 1985 Occupational Health Services Convention Convention

Részletesebben

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről Törvények 2007. évi a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. CLXI. módosításáról 2007. évi CXXVI. egyes adóek módosításáról 2007. évi LXXXIV. a rehabilitációs járadékról 2006. évi XCVII. az egészségügyben

Részletesebben

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek 4.2.4. Táblázat / 1. Érintett vegyi 1. 1992. évi XXII. törvény a munka törvénykönyvéről 2. 199. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Életkor és diszkrimináció Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Összefüggések Idősödő Európa, idősödő Magyarország Növekvő kihívást jelent az életkor miatti sztereotípiák kezelése különösen

Részletesebben

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye Dr. Kudász Ferenc Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Fórum, 2011. március 9. Miért éppen karbantartás? A karbantartás előnyei

Részletesebben

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS A HAZAI KUTATÁS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS A HAZAI KUTATÁS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS A HAZAI KUTATÁS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA Előadó: dr. Kudász Ferenc

Részletesebben

27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról

27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról 27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 58. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 62 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Idősödő munkavállalók foglalkoztatatásának kiemelt szempontjai

Idősödő munkavállalók foglalkoztatatásának kiemelt szempontjai Előadó: Dr. Grónai Éva főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály E-mail cím: gronai@omfi.hu Telefonszám: 06 1 459 3050 Tolsztoj 82 éves korában írta a következőket:

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok

HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok Az alábbi adattáblák Hajdúnánás Városi Önkormányzat HEP HE-éhez készültek. A táblák kitöltésének dátuma: 2018. június

Részletesebben

1949. évi XX. TÖRVÉNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 70/D.

1949. évi XX. TÖRVÉNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 70/D. 1949. évi XX. TÖRVÉNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 70/D. (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. (2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság

Részletesebben

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA A MÓRAHALMI RÉGIÓBAN ÁROP 1.A

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA A MÓRAHALMI RÉGIÓBAN ÁROP 1.A TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA A MÓRAHALMI RÉGIÓBAN ÁROP 1.A.3-2014 JOGSZABÁLYI KERETRENDSZER Jogszabályi keretrendszer: Az esélyteremtő programterv, illetve szélesebben véve, az

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatását, szakképzését támogató jogi környezet a foglalkozásegészségügyi

A megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatását, szakképzését támogató jogi környezet a foglalkozásegészségügyi A megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatását, szakképzését támogató jogi környezet a foglalkozásegészségügyi jogszabályokban Dr. Grónai Éva főosztályvezető főorvos Fórum, 2010. november

Részletesebben

- Adatkezelési nyilatkozat -

- Adatkezelési nyilatkozat - - Adatkezelési nyilatkozat - Alulírott... (szül. hely:... szül. idő:... szig. szám:... lakcím:...) munkavállaló jelen nyilatkozat aláírásával kifejezve hozzájárulok ahhoz, hogy Kölcsönbeadó munkáltatóm,

Részletesebben

Munkaképességi Index értékek vizsgálata 45 év feletti magyar munkavállalói csoportokban

Munkaképességi Index értékek vizsgálata 45 év feletti magyar munkavállalói csoportokban Munkaképességi Index értékek vizsgálata 45 év feletti magyar munkavállalói csoportokban dr. Kudász Ferenc*, dr. Nagy Krisztina**, Kővágó Zsófia*** *Országos Tisztifőorvosi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A nemzetgazdasági miniszter /2012. ( ) NGM rendelete egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés d) pontjának dq)

Részletesebben

A munkavédelem és a foglalkozásegészségügyi

A munkavédelem és a foglalkozásegészségügyi A munkavédelem és a foglalkozásegészségügyi szolgálatok feladatai, együttműködés. Jogszabályok. Problémák az ellenőrzések során és a foglalkozási megbetegedések kivizsgálásakor. OMMF = NGM NFSZ NMH Munkavédelmi

Részletesebben

Általános munkahigiene

Általános munkahigiene Általános munkahigiene 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban A Tanács 89/391/EGK irányelve. Európai Charta. Római Szerződés. Nemzetközi ajánlások, aktuális munkavédelmi programok. 2. A munka

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont TÁMOP 5.3.8.A3-12/1 Fordulópont Program nyitó konferenciája

Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont TÁMOP 5.3.8.A3-12/1 Fordulópont Program nyitó konferenciája Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont TÁMOP 5.3.8.A3-12/1 Fordulópont Program nyitó konferenciája A Baranya megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve tapasztalatai a komplex rehabilitációban

Részletesebben

A megváltozott munkaképess foglalkoztatása, a rehabilitáci. rulás. Előadó: Sarlósi-Baráth Melinda április 26.

A megváltozott munkaképess foglalkoztatása, a rehabilitáci. rulás. Előadó: Sarlósi-Baráth Melinda április 26. A megváltozott munkaképess pességű személyek foglalkoztatása, a rehabilitáci ciós s hozzájárul rulás változásának áttekintése Előadó: Sarlósi-Baráth Melinda 2010. április 26. Az ÁFSZ lehetőségének, szerepének

Részletesebben

Munkavédelmi Képviselők XXII. Országos Fóruma Siófok, június 9-10.

Munkavédelmi Képviselők XXII. Országos Fóruma Siófok, június 9-10. Munkavédelmi Képviselők XXII. Országos Fóruma Siófok, 2016. június 9-10. Safety and health at work is everyone s concern. It s good for you. It s good for business. EU-OSHA: Egészséges munkahelyek 2016-2017

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság 16.4.2012 2011/0269(COD) MÓDOSÍTÁS: 13-26 Véleménytervezet Vilija Blinkevičiūtė (PE483.818v01-00) az Európai Globalizációs Alkalmazkodási

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái,

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái, A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái, Dr. Groszmann Mária 2010. szeptember MUNKAVÉDELEM Munkabiztonság

Részletesebben

TÁMOP PROGRAM Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése

TÁMOP PROGRAM Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ TÁMOP 1.1.1 PROGRAM Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése A TÁMOP 1.1.1 program célja Az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Dr. Keller Éva Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet Foglalkozási mozgásszervi

Részletesebben

33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről

33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről NM r. a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről. 2009. 03. hónapban hatályos szöveg (Kivonatos közlés. A mellékleteket lásd: www.magyarorszag.hu) 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a

Részletesebben

A kockázatértékelés jelentősége a munkaegészségügyi gyakorlatban, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra. csadó

A kockázatértékelés jelentősége a munkaegészségügyi gyakorlatban, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra. csadó A kockázatértékelés jelentősége a munkaegészségügyi gyakorlatban, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra Dr. Bereczki Edit - OMMF elnöki tanácsad csadó A munkavédelem célja és feladata A munkahelyi

Részletesebben

Dr. Nagy Imre szeptember 24., Szántód

Dr. Nagy Imre szeptember 24., Szántód Dr. Nagy Imre 2008. szeptember 24., Szántód Néhány tény. az Európai Unióban három és fél percenként meghal valaki munkához kapcsolódó okok miatt minden évben 142 400 személy veszti életét foglalkozási

Részletesebben

Tudnivalók a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról

Tudnivalók a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról Tudnivalók a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról A tartalomból: a szolgálat feladatai a munkáltató feladatai foglalkozásegészségi osztályba sorolás szolgáltatói díjak munkaköri alkalmassági vizsgálat

Részletesebben

HEP SABLON 1. számú melléklet. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok

HEP SABLON 1. számú melléklet. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok HEP SABLON 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok Az alábbi adattáblák Olcsva község önkormányzata HEP HE-éhez készültek. A táblák kitöltésének dátuma: 2013.06.24

Részletesebben

A BETEGJOGOK ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A BETEGJOGOK ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A BETEGJOGOK ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Szüts Ágnes Ügyvéd Munkajogi szakértő ALAPFOGALMAK I. MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ DOLGOZÓ Egészségi állapotának romlásából eredő munkaképesség megváltozása

Részletesebben

SPECIÁLIS HELYZETŰ CSOPORTOK A MUNKAERŐPIACON

SPECIÁLIS HELYZETŰ CSOPORTOK A MUNKAERŐPIACON SPECIÁLIS HELYZETŰ CSOPORTOK A MUNKAERŐPIACON BENKEI-KOVÁCS BALÁZS HEGYI-HALMOS NÓRA: MUNKAERŐPIAC ÉS FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA Munkaerő-piaci szempontból speciális csoportok 1. Alacsony iskolai végzettségűek

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

FOGLALKOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI FÓRUM A MUNKAVÁLLALÓKAT ÉRŐ SPECIÁLIS ÁRTALMAK KEZELÉSE 2010.11.17.

FOGLALKOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI FÓRUM A MUNKAVÁLLALÓKAT ÉRŐ SPECIÁLIS ÁRTALMAK KEZELÉSE 2010.11.17. FOGLALKOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI FÓRUM A MUNKAVÁLLALÓKAT ÉRŐ SPECIÁLIS ÁRTALMAK KEZELÉSE 2010.11.17. 1 Általános iskolai oktatás : nappali tagozatos 8. oszt. : 96 700 és felnőtt tagozatos : 2 035 tanuló Középiskolai

Részletesebben

Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport

Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport Kovács Edina Felzárkózás-politikai együttműködések támogatása Békés megyében EFOP-1.6.3.-17-2017-00013 2018. január 1. - 2020. december 31. Fórum célja Megyei

Részletesebben

A munkahelyi üzembejárás célja, jelentősége, tartalma

A munkahelyi üzembejárás célja, jelentősége, tartalma Dr. Bereczki Edit A munkahelyi üzembejárás célja, jelentősége, tartalma Foglalkozás-egészségügyi Fórum A munkaegészségügy aktuális kérdései Budapest, 2010. szeptember 22. SE ÁOK - OMFI - OMMF 18/2007.

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

MIR. Egészség, munkabiztonság, stressz. Dr. Finna Henrietta

MIR. Egészség, munkabiztonság, stressz. Dr. Finna Henrietta MIR Egészség, munkabiztonság, stressz Dr. Finna Henrietta http://www.yout ube.com/watch?v=iaeoamv8zve Munkahelyi stresszlevezetés A munkahelyi stressz faktorai Dimenziók Munkahelyi követelmények Szervezet

Részletesebben

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Munkahigiéne Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények, törvénykezési, szervezési,

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA Magyarország 45 év feletti munkavállalóinak munkaképessége

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi.

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi. Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Szervezeti és Működési Szabályzat Esélyegyenlőségi melléklete Hatályos: 2016. október 1. napjától BRTKK SZMSZ Esélyegyenlőségi

Részletesebben

A bányászati munkahelyek munkaegészségügyi célvizsgálatának tapasztalatai

A bányászati munkahelyek munkaegészségügyi célvizsgálatának tapasztalatai A bányászati munkahelyek munkaegészségügyi célvizsgálatának tapasztalatai A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban c. konferencia 2014. november 06. dr. Madarász Gyula NMH MMI MVFO

Részletesebben