A mezőgazdasági termékek pozícionáláshoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A mezőgazdasági termékek pozícionáláshoz"

Átírás

1 Modul 1: Pozícionálás Iránymutatás A mezőgazdasági termékek pozícionáláshoz Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

2 TARTALOM 2 MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Iránymutatás A mezőgazdasági termékek pozícionálása Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartaloméert felelős: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Campus Wieselburg der FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Minden jog, beleértve a többszörözés és a terjesztés és fordítás joga fenntartva. T: 0043-(0) E: office@amu.at I: képviseli: Dr. Astin Malschinger Ez az önálló tanulási program, a támogatást az EU kell konkrétan megvalósult az "élethosszig tartó tanulás programja".

3 Az iránymutatásról 3 Hogy tud segíteni az iránymutató a termékei értékesítésénél? Különösen a mezőgazdasági termékek, mint a tej, gabona, tojás, méz, vagy hús, számos mindennapi fogyasztási termék vásárlásánál a fogyasztó kévésbé figyelmes. Ezen tú menően, a mezőgazdasági termékek kemény versenynek vannak kitéve, mivel ezeket a szupermaketek alacsony áron kínálják. Ezért a mezőgazdasági termékek sikere szorosan a pozícionálással függ össze. Ebből kifolyólag az útmutatónak segítenie kell a anygon elfoglalt kistermelőknek, hogy a termékeik pozícionálása egy ismertelen folyamatból működési rutinná konvertáljon.

4 A. Pozícionálási folyamat 4 Mivel egy hatékony pozícionálás a kistermelők részéről komoly erőfeszítéseket igényel, a pozícionálási folyamatot három fázisba tagoljuk. Az első fázisban a pozícionálás célja van meghatározva. A második fázisban kell kidolgozni a lehetséges pozícionálási alternatívákat. És a harmadik fázis az értékelés és a gazdaság számára legmegfelelőbb alternatíva kiválasztása. Rendszeres időközönként a beállított pozícionálást ellenőrizni kell, hogy a továbbra is megfelelő-e, és ezért lehet-e tartani. Ha ez nem így van, akkor módosításra, vagy akár egy újpozícionálásra van szükség. Ennek eldöntéséhez listák állnak rendelkezésére, hogy a pozícionálási folyamatot lépésről lépésre átvegye. Fázis 1 A pozícionálási célok elemzése és meghatározása Lépés 1 A tényleges helyzet meghatározása Trendelemzés Lépés 3 A pozícionálási célok felülvizsgálata - Fázis 2 A pozícionálási alernatívák meghatározása Lépés 3 Lépés 1 A részpiacok A szükségletek Piaci segmentácio előzetes meghatározása kiválasztása Lépés 4 Pozícionálási alternatívák Fázis 3 Lépés 1 Az alternatívák kiértékelése A pozícionálás meghatározása A legelőnyösebb pozícionálás - - kiválasztása A pozícionálási időszakonként torténő felülvizsgálata

5 B. Első fázis 5 Fázis 1 A pozícionálási célok elemzése és meghatározása Lépés 1 A tényleges helyzet meghatározása Trendelemzés Lépés 3 A pozícionálási célok felülvizsgálata - Az első fázis célja a pozícionálási célok meghatározása. Próbálja meg magának felkészülésül megválaszolni a következő kérdéseket: Gondolja át, milyen célokat követ konkrétan a termékével. Használja-e a niche (fókuszáló) stratégiát? Az árult termékei termékszegmensek szerint vannak-e elrendezve? Szándékában áll-e az összes termékét egy fedél alatt árúsítani? Vagy az egyes termékcsoportok, mint tej, méz, hús, vagy feldogozott termékek számára saját márkát létrehozni? Ahhoz, hogy kitűzze a pozícionálás célját, az első lépésben a tényleges helyzetet kell meghatároznia. Itt a következő kérdéseket kell megválaszolnia: Milyen igényei vannak a vásárlóimnak? Milyen előnyei vannak az én termékemnek a versenytársakéval szemben? Miért veszik szívesebben a vásárlók az én termékeimet, mint a versenytársakét? Milyen termékeket kínálnak a versenytársak? A következő lépésben, a trendelemzésben, a jövőbeli fejlesztéseket és azok hatásait kell figyelembe venni. Alapvető fontosságú itt, hogy a célcsoport várható jövőbeli igényeit a trendelemzés figyelembe vegye. Az alábbi áttekintésben a klasszikus követelményekhez a kapcsolódó tendenciák vannak hozzárendelve.

6 1. Az ügyfelek igénye Élvezet Frissesség Profi élelmiszer ("Sztár szakácsok") 6 Modern hagyomány Külföldi ( Etnikai étel ) Abszolút bűnös, érzéki élvezet 2. Az ügyfelek igénye Egészséges élet Könnyű, ízletes ételek Ásványi anyagok és minerálok Funkcionális élelmiszerek Természet Regionalitás 3. Az ügyfelek igénye Biztonság és bizalom Természetes/szerves Ellenőrzött Környezetbarát Tisztességes élelmiszer ( Fair Trade ) Regionalitás 4. Az ügyfelek igénye életmód Családi termékek Senior termékek Gyerek termékek Single-Food Fun-Food 5. Az ügyfelek igénye Ár/teljesítmény Alaptermékek 6. Az ügyfelek igénye Időhiány/készétel Take-away / Fast Food Nassolás Készétel Tartsa be a trendek értékelésében az alábbi sorrendet: először is, fontolja meg, milyen igényeknek felelnek a termékei nagyon jól, jól és kevésbé jól. Azok a termékek, melyek a vásárlók igényeinek nagyon jól megfelelnek, képzelik az első pozícionálási területet. Most kell eldöntenie, hogy Ön erre

7 az igényre, vagyis erre a pozícionálási területre szeretne szakosodn, vagy a vásárlók más igényének határoz meg egy további pozícionálási területet. 7 A mezőgazdasági termékek vásárlóinál az élvezet, az egészséges élet és a biztonság és bizalom a központi értékek. Nézze át alaposan a kapcsolódó trendeket, és gondolja meg, meg tud-e felelni ezeknek a termékével, vagy akár egy új termékkel, melyet a nyersanyagaiból és a gépeivel gyárthat. A következő lépesben megpróbalhatja ezeket a trendeket összekapcsolni. Tipp irodalom trendekről Anja Kirig Mag. Hanni Rützler: Food-Styles. Die wichtigsten Thesen, Trends und Typologien für die Genuss-Märkte, ISBN: Herausgeber: Zukunftsinstitut GmbH, Robert-Koch-Str. 116 E, D Kelkheim Tel , Fax: -20, info@zukunftsinstitut.de, 1.Példa Trendkombináció: Regionalitás + idegen országok Első pillantásra úgy tűnik, ez egy ellentmondás, mert a regionális termékek azok a termékek, amelyeket a közeli környezetben termesztik és dolgozzák fel. A vásárlók szerint regionális élelmiszer-termékek azok a termékek is, melyek olyan régóból származnak, ahol magas szakértelemmel rendelkeznek az egyes élelmiszerek termelésében. Például az Acceto balsamico az olaszországi Modena régióból. A regionális sajátosságok vásárlói ezt egy csodálatos kiegészítésként értékelik majd, ha Önnél olyan termékeket is vehetnek, melyek az Ön termékét egészítik ki. Vagy használhatja ezt a Regionalitás és idegen országok trendkombinációt a termékei értékesítésénél úgy, hogy a vásárlóknak olyan egzotikus főzési recepteket ajánl, melyekhez regionális alapanyagok szükségesek. Ez különösen alkalmas azok kistermelők számára, akik termékeiket nem maguk dolgozzák fel. Ilyen egyszerű dolog megvalósítása alapján a vásárlók a termékválaszték pozícionálását pozitívan fogadják. 2.Példa Trendkombináció: Élvezet + felelősség A kommunikációjuk keretében tájékoztathatja a vásárlóit, hogy Ön a nyersanyagokat nagy elelősségérzettel termeli, az állatokat méltó körülmények között tartja, speciális és jó minőségű takarmánnyal eteti. Erőfeszítéseinek eredményét majd élvezhetik a vásárlók, mert biztosak lehetnek abban, hogy a lehető legjobb minőséget kapják.

8 Ez a két példa mutatja, hogy a pozícionálást alapvetően nem nehéz átadni a vevőnek. A gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal nehezebb a meghatározott pozícionálás állandó fenntartása. 8 Visszatérve a harmadik lépésre: A pozícionálási célok felülvizsgálata. A megválaszolt kérdések és a trendanalízis alapján újból ellenőrizze, hogy mely pozícionálás a legmegfelelőbb a jelenlegi, valamint esetleg a jövőbeli termékeinek. Beszélje meg ezt az új pozícionálást minél több emberrel a családból és a baráti köréből. Ha még mindig nincs meggyőződve róla, akkor beszélje meg a három top pozíciót néhány törzsvendégével, akiket már jól ismer. Bízzon a vásárlókban, biztosan konstruktív megjegyzéseket tesznek az Ön elképzeléseiről. De a végén választania kell egy pozícionálást. Ezután újra fel kell tennie a kérdést, hogy ez az első lépésben lévő válaszokkal összhangban van-e.

9 C. Második fázis 9 Fázis 2 A pozícionálási aternatívák meghatározása Lépés 3 Lépés 1 A részpiacok A szükségletek Piaci szegmentáció előzetes meghatározása kiválasztása Lépés 4 Pozícionálási alternatívák A második fázis célkitűzése, alternatívákat az első pozícionálási ötlethez kidolgozni. Miután a cél meg lett fogalmazva, kezdhet dolgozni a termékcsoportok újrapozícionálásán. Ehhez foglalkozzon az első lépésként a célcsoportjával. Önnek fel kell tennie a kérdést, hogy az ügyfeleit különböző csoportokra lehet-e osztani. A családos nők például másképpen és más okból vásárolnak mint a fiatal vegetáriánusok, vagy az Ön városának, vagy falujának idősebb lakósai, akiknek sok idejük van vásárlásra és főzésre. Mindannyian különböző okokból vásárolnak Öntől, és különböző szempontok alapján értékelik a termékeit. Akkor is, ha ugyanazokról a termékekről van szó. A második lépést akkor kell végrehajtania, ha az első lépésben a vásárlóknál különböző vásárlási okokat állapított meg, és őket csak egy új termékcsaláddal, új értékesítési csatornával, illetve partnerség révén egy másik gazdálkodóval érheti el. Ha átgondolja ezeket az új megközelítéseket, először is az új alternatíva piaci sikerét kell megvizsgálnia. Konkrétan tisztázni, hogy milyen magasra értékeli az értékesítést a mennyiséget és befektetést illetően. Egy számolásban optimista értékekkel, másikban az átlagos értékekkel és ugyancsak a pesszimista várakozásokkal is kell dolgoznia. Aztán mérje fel a valószínűségét annak, hogy ezt egy bizonyos időszakban el lehet-e érni. Mit kockáztat ezzel kapcsolatban? Van-e elég tapasztalata és know-how-ja ezekhez? Mennyit kell befektetnie? A harmadik lépés annak meghatározása, melyek az ügyfelek legfontosabb szükségletei. Tekintsük át ismét a szükségletek főbb kategóriáit: Élvezet

10 Egészséges életmód Időhiány / készétel Ár / minőség Életmód Biztnoság és bizalom 10 Ebből nem kell nagy tudomány csinálnia. Ön a rendszeres vásárlóitólcélzott beszélgetések által- hamarosan tudni fogja, hogy miért pont Öntől vásárolnak. Tipp Ne feledje, hogy a versenytársak és termékeik is a meglévő igényeket igyekeznek kielégíteni. Gondolja át, talál-e olyan szükségletet és ki tudjae azt elégíteni, melyről a vevők a beszélgetések során nem szóltak. Itt a látens igényekről beszélünk. Ezekkel az ügyfél sincs tisztában. Itt van a legjobb esélye valódi előnyre a versenytársakhoz képest. Csak a negyedik lépésben fejlessze ki a pozícionálás alternativáit a célcsoportok, vagy az úgynevezett részpiacok, kiemelt szükségletek alapján. Lásd a "Pozícionálási alternatívák listát: Egy termékpélda alapján két pozícionálási alternatíva kerül bemutatásra.

11 D. Harmadik fázis 11 Fázis 3 Lépés 1 Az alternatívák értékelése A pozícionálás meghatárózása A legelőnyösebb pozícionálás - - kiválasztása Ha már kidolgozta az alternatívákat, akkor az alternatívák értékelése következik. Milyen kritériumok alapján tudja ezt elvégezni? Ideális esetben aszerint ítéli meg az alternatívákat, hogy megvizsgálja, a termékek ezzel az alternatívával az ügyfelek számára érzékelhetően lettek-e megkülönböztetve a versenytársak termékeitől. Ezután feltétlenül ellenőrizni kell, melyik alternatívával tudja legjobban a kitűzött célokat elérni. És az utolsó lépéshez megvan az összes információ, kiválaszthat egy pozícionálást.

A konkurrencia elemzése

A konkurrencia elemzése Modul 1: Pozícionálás Fejezet 2 A konkurrencia elemzése Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Fejezet 2: Pozícionálás- A konkurrencia elemzése Szerzők: Dr. Andrea Grimm,

Részletesebben

Értékesítési beszélgetés

Értékesítési beszélgetés Gyakorlat. Műhely. Marketing Értékesítési beszélgetés Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 GYAKORLAT. MŰHELY Értékesítési beszélgetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM

Részletesebben

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 2 Marketingtervezés Fejezet 4 Az ár Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 2 MARKETINGTERVEZÉS Fejezet 4: Az ár Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartalomért

Részletesebben

Fejezet 1. Modul 2 Marketingtervezés. Marketingeszközök. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Fejezet 1. Modul 2 Marketingtervezés. Marketingeszközök. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 2 Marketingtervezés Fejezet 1 Marketingeszközök Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 2 MARKETINTERVEZÉS Fejezet 1: Marketingeszközök Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Részletesebben

Regionalitás pozícionálási esélye

Regionalitás pozícionálási esélye 8. Fejezet 1. modul: Pozícionálás Regionalitás pozícionálási esélye Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM 1. MODUL: POZÍCIONÁLÁS 8. Fejezet: Regionalitás pozícionálási esélye Szerző: Dr. Andrea

Részletesebben

Marketing. Gyakorlat.Műhely. Ételek elvitelre. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Gyakorlat.Műhely. Ételek elvitelre. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Gyakorlat.Műhely Marketing Ételek elvitelre Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM Gyakorlat. Műhely Ételek elvitelre Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartaloméert

Részletesebben

7 megkülönböztetési stratégia

7 megkülönböztetési stratégia Modul 1 Pozícionálás Fejezet 6 7 megkülönböztetési stratégia Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM MODUL 1 A TERMÉK HELYE A PIACON Fejezet 6: 7 stratégia egy egyedi termékarculat létrehozására

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Megkülönböztetés a termék nevével

Megkülönböztetés a termék nevével Modul 1: Pozícionálás Fejezet 7 Megkülönböztetés a termék nevével Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 1: POZÍCIONÁLÁS Fejezet 7: Megkülönböztetés a termék nevével Szerzők: Dr. Andrea

Részletesebben

Bevezetés a pozícionálásba

Bevezetés a pozícionálásba Modul 1: Pozícionálás Fejezet 1 Bevezetés a pozícionálásba Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Fejezet 1: Bevezetés a pozícionálásba Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin

Részletesebben

Értékesítési promóció

Értékesítési promóció 5. Fejezet 2. Modul Marketingtervezés Értékesítési promóció Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM 2. MODULE MARKETINGTERVEZÉS 5. Fejezet: Értékesítési promóció Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr.

Részletesebben

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft.

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Igyunk-e előre a medve bőrére? Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Hogyan fejlesszünk jobb terméket/reklámot? Új termék vagy kommunikáció kidolgozásához /fejlesztéséhez

Részletesebben

Az információ termékeket ad el

Az információ termékeket ad el Gyakorlat.Műhely Marketing Az információ termékeket ad el Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM GYAKORLAT.MŰHELY Az információ termékeket ad el Szerzők Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

A védjegyekkel kapcsolatos fogyasztói reakciók. Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Budapest, 2014. május 21. Dr.

A védjegyekkel kapcsolatos fogyasztói reakciók. Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Budapest, 2014. május 21. Dr. A védjegyekkel kapcsolatos fogyasztói reakciók Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Budapest, 2014. május 21. Dr. Totth Gedeon A téma aktualitása - környezetváltozás változik a fogyasztói

Részletesebben

Marketing a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek piacán (szakkönyv-bemutató)

Marketing a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek piacán (szakkönyv-bemutató) Marketing a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek piacán (szakkönyv-bemutató) Dr. Szakály Zoltán Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék A HAGYOMÁNY-ÍZEK-RÉGIÓK (HÍR)

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Mitől jó egy weboldal?

Mitől jó egy weboldal? 1 Mitől jó egy weboldal? Mitől jó egy weboldal? Készítette: Pálinkás Róbert Csatlós Csaba 2 Mitől jó egy weboldal? Ellenőrző lista A Marketingzseni módszer négy lépésből áll (bővebbet a módszerről a www.marketingzseni.hu

Részletesebben

Dr. Szakály Zoltán. Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet. Tojás Világnapi Szakmai Konferencia

Dr. Szakály Zoltán. Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet. Tojás Világnapi Szakmai Konferencia Dr. Szakály Zoltán Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet Tojás Világnapi Szakmai Konferencia Három Gúnár Rendezvényház Kecskemét, 2015. október 9. Háromlépcsős marketingkutatás

Részletesebben

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása A Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. vándorgyűlése Dualitások a regionális tudományban Mosonmagyaróvár, 2017. október

Részletesebben

Stratégiai tervezés szerepe. Budapest, 2009. február 12.

Stratégiai tervezés szerepe. Budapest, 2009. február 12. Stratégiai tervezés szerepe Budapest, 2009. február 12. E:\Szeminarium\Apple Genius.mov Mit jelent az apple példa számunkra? Nem születhet mindenki zseninek, de a logikus, végiggondolt és megalapozott

Részletesebben

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés GfK Custom Research A friss zöldség, gyümölcs vásárlások GfK Hungária / Sánta Zoltán OMÉK 2011 A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés kedvező adottságok, de csökkenő termelés 2 kemény korlátok között:

Részletesebben

Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület

Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület Turisztikai Egyesület Turizmusfejlesztési stratégia kidolgozása Ajánlat Xellum Kft. 2015. szeptember 3. 1. Bevezetés A Xellum Kft. (továbbiakban Xellum) jelen ajánlatát (továbbiakban Megbízó) megkeresése

Részletesebben

Közösségi kezdeményezések

Közösségi kezdeményezések Közösségi kezdeményezések Város és a nők 2015. március 9. SIMON ILDIKÓ CIVIL NŐI KORMÁNY CROMO ALAPÍTVÁNY SIMON.ILDIKO@CROMO.HU Társadalmi innováció A társadalmi innovációk mind céljukat, mind eszközeiket

Részletesebben

Célcsoportok és marketing

Célcsoportok és marketing 1 Célcsoportok és marketing Mayer Péter TourBo Városlőd gyüttfogyasztók gyüttfogyasztók Értékajánlat gyüttfogyasztók Pozícionálás Márkaépítés Termék Értékesítés Reklám Árazás Értékajánlat gyüttfogyasztók

Részletesebben

Új j kormányos - régi gondok. Mi kell a népnek? Dr, Markovszky György 2004. november 25.

Új j kormányos - régi gondok. Mi kell a népnek? Dr, Markovszky György 2004. november 25. Új j kormányos - régi gondok Mi kell a népnek? Dr, Markovszky György 2004. november 25. 1. Élelmiszerellátás, táplálkozás igényeinek időbeli trendje Múlt Jelen Jövő Célrendszer Fokozott igények a vásárló

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Beszámoló. Fenntarthatósági témahét 2018.április

Beszámoló. Fenntarthatósági témahét 2018.április Beszámoló Fenntarthatósági témahét 2018.április 23-27. A fenntarthatósági témahetet április 23-án (hétfőn) nyitottuk meg, amelyen az egész iskola részt vett. Ismertettük a heti programot, a témahét célkitűzéseit,

Részletesebben

ÜZLETASSZONY MESTERFOKON

ÜZLETASSZONY MESTERFOKON ÜZLETASSZONY MESTERFOKON Az Üzlet, amire Vágysz, az Élet, amit Megérdemelsz PROGRAM MODUL TARTALOM Üzletasszony Mesterfokon 1 Üzleti Coaching Program Modul 1. Kristálytiszta Üzleti Célok Minden, de Minden

Részletesebben

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni -

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Green Edge reklámügynökség integrált kommunikációs ügynökség vagyunk a projektek kezelését tervezéstől a kivitelezésig

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

Közösség által támogatott mezőgazdaság. Sarbu-Simonyi Borbála Védegylet

Közösség által támogatott mezőgazdaság. Sarbu-Simonyi Borbála Védegylet Közösség által támogatott mezőgazdaság Sarbu-Simonyi Borbála Védegylet A közösség által támogatott mezőgazdaság egy olyan mezőgazdasági kezdeményezés, melyben a közösség átvállalja a gazdálkodótól a gazdálkodással

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület konferenciája Forrásteremtés, támogatások, pénzügyi akadályok és lehetőségek

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Mentor NET A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Dr. Vecsenyi János egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem ügyvezető VJV Consulting Kft Prof. Vecsenyi János 2012. 1 A vállalkozásindító

Részletesebben

A Nyíregyházi Kosár. A kezdetek

A Nyíregyházi Kosár. A kezdetek A Nyíregyházi Kosár. A kezdetek Kulturális Kreatív találkozók Előkészítés Gazdák megkeresése Móricz Kert www.nyiregyhazikosar.hu Önkéntesség, Csapatépítés Közösségi

Részletesebben

Ne csak lıj, célozz is!

Ne csak lıj, célozz is! Ne csak lıj, célozz is! Manapság egymást érik a különbözı cikkek és tanulmányok a válságkezeléssel kapcsolatosan. Én igazán akkor beszélek válságról, ha az a saját fejünkben/lelkünkben is kialakul. Mindaddig

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik.

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik. Activity Plan A program fő pillérét a cégvezetővel folytatott szakértői konzultáció adja, melynek tartalma minden esetben cégspecifikus és személyre szabott. A Human Map szakértői számára a programban

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre Képzeld el az ÁLOM ügyfeled! Pont az érdekli, ami Neked van Pont olyan a cégmérete, ami Neked ideális Akár hosszú hónapokig kitartóan tárgyal Tájékozott

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Email Marketing szolgáltatás tájékoztató

Email Marketing szolgáltatás tájékoztató Email Marketing szolgáltatás tájékoztató RENDESWEB Kft. Érvényes: 2013.03.01-től visszavonásig +3 20 A RENDES (273 337) Adószám: 12397202-2-42 Cégjegyzékszám: 01-09-7079 1. Minőség Nálunk legmagasabb prioritást

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR 1. A mellékelt források felhasználásával mutassa be a marketing gondolkodás fejlődését! Hasonlítsa össze a termelésorientált és a marketingorientált vállalkozást! Milyen lépéseket kell tenni a marketinges

Részletesebben

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában

Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési. stratégiájában Kistermelői termékelőállítás szerepe Magyarország vidékfejlesztési stratégiájában dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár Helyi termékek Foglalkoztatás,

Részletesebben

marketing gyorsindító alapvetések

marketing gyorsindító alapvetések marketing gyorsindító alapvetések munkafüzet!1 Kiadja: Oláh Sándor Mérhető Marketing Megoldások 2015. Minden jog fenntartva. A jelen jegyzet tartalmának másolása, sokszorosítása, közzététele bármilyen

Részletesebben

persolog viselkedésprofil szakértői képzés Budapest, május 31 - június 1.

persolog viselkedésprofil szakértői képzés Budapest, május 31 - június 1. persolog viselkedésprofil szakértői képzés Budapest, 2019. május 31 - június 1. persolog viselkedésprofil Dr. John Geier és a persolog GmbH által kifejlesztett, nemzetközileg elismert, tudományos és gyakorlatias

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_GLB008-K3 Élelmiszergazdasági marketing

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_GLB008-K3 Élelmiszergazdasági marketing Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_GLB008-K3 Élelmiszergazdasági marketing 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Gazdasági agrármérnök MSc szak, levelező tagozat 4. A

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47.

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői piacon rendezvényen Kisléptékű Termékelőállítók

Részletesebben

Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata

Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata különös tekintettel a szomszédos Magyarországgal fennálló összefonódásokra Részeredmények Ing. Mag. Georg Gumpinger, 2009.

Részletesebben

3 lépés az megtérülő PPC kampányhoz. Taubert István

3 lépés az megtérülő PPC kampányhoz. Taubert István 3 lépés az megtérülő PPC kampányhoz Ha tetszett, töltsd le, add tovább ismerősödnek, akinek jól jöhet, vagy egyszerűen oszd meg a scribd.com on, vagy bárhol Avagy: hogyan minimalizálhatom a költségeim,

Részletesebben

Tantárgyi követelmény. Szakközépiskola 11/Sz évfolyam

Tantárgyi követelmény. Szakközépiskola 11/Sz évfolyam Tantárgyi követelmény Szakközépiskola 11/Sz évfolyam 2017/2018 TARTALOMJEGYZÉK 1. Ételkészítési alapok... 3 2. Foglalkoztatás I.-II.... 4 3. Vendéglátó gazdálkodás... 5 4. Általános élelmiszerismeretek,

Részletesebben

Így válaszd ki a legjobb részvényeket

Így válaszd ki a legjobb részvényeket Így válaszd ki a legjobb részvényeket 2017. Február 14. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma

Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma Minden jog fenntartva www.onlinesikertitkok.hu 1 Ez a tanulmány olyan ideális lehetőségek felkutatásában fog segítséget adni, amelyek jó alapot adhatnak egy online

Részletesebben

A Megyei Fejlesztési Dokumentumok kiegészítése és módszertan kidolgozása a humán fejlesztések vonatkozásában

A Megyei Fejlesztési Dokumentumok kiegészítése és módszertan kidolgozása a humán fejlesztések vonatkozásában A Megyei Fejlesztési Dokumentumok kiegészítése és módszertan kidolgozása a humán fejlesztések vonatkozásában Tartalom 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Megyei fejlesztési dokumentumok kiegészítése és módszertan

Részletesebben

Öngondoskodási Terv* (Self-Care Plan)

Öngondoskodási Terv* (Self-Care Plan) Öngondoskodási Terv* (Self-Care Plan) Az öngondoskodási terv segít az egészség és a jóllét növelésében, a stressz jobb kezelésében és a szakmaiság fenntartásában. Segítségével olyan tevékenységeket és

Részletesebben

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet I. KÉRDÉS SOR: MINTA Töltsd ki az alábbi táblázatot a jelenlegi gondolataid, tudásanyagod, feltételezéseid alapján.

Részletesebben

Globális nevelés óravázlat

Globális nevelés óravázlat Globális nevelés óravázlat SZERZŐ: ORSZÁG: CÍM: KOROSZTÁLY: TANTÁRGY: Magdalena Klarenbach, Emilia Ślimko Lengyelország Felelősen vásárolok, nem pazarolok! 16 19 évesek földrajz, társadalomtudomány, természettudomány,

Részletesebben

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak.

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak. 1. szakasz - tanítási módszerek 1. A tananyagrészek elején megkapják a diákok az összefoglalást, jól látható helyen kitéve vagy a füzetükbe másolva mindig elérhetően, hogy követni tudják. 2. A tanárok

Részletesebben

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló szervezetként

Részletesebben

AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI

AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI DEBRECENI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR XXXII. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA AGRÁRTUDOMÁNYI SZEKCIÓ Hódmezővásárhely-Szeged, 2015. április 8-10. AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI MAGATARTÁSÁNAK

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Alapmarketing példatár

Alapmarketing példatár Kiss Mariann Alapmarketing példatár Kiadja az Akadémiai Kiadó, az 1795-ben alapított Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tagja 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 21-35. ISSN 1787-3703 ISBN

Részletesebben

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Szabadkai Andrea MIS-ÖKO Kft. Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete www.kisleptek.hu

Részletesebben

ÖKO-Pack Zöld Programcsomag

ÖKO-Pack Zöld Programcsomag ismeretterjesztő kiállítás oktatóprogram környezettudatos csapatépítő tréning öko játszóház családi program ParasztWellness ÖKO-Pack Zöld Programcsomag Célunk a környezettudatosság terjesztése és fejlesztése,

Részletesebben

RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS RÉSZVÉTELI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS HELYI ÉRTÉKEKRE, LEHETŐSÉGEKRE ÉS ADOTTSÁGOKRA FÓKUSZÁLÓ TERMELŐKET MINŐSÍTŐ RENDSZER, AMELY AZ ÉRINTETTEK AKTÍV RÉSZVÉTELÉN ALAPUL, OLYAN ÉRTÉKEKRE

Részletesebben

A csomagolástervezés innovatív megoldásai, design trendek Nagy Alexandra

A csomagolástervezés innovatív megoldásai, design trendek Nagy Alexandra A csomagolástervezés innovatív megoldásai, design trendek 2019 Nagy Alexandra 2018. 11. 08. A csomagolások megoldásainak trendjei reflektálnak az alapanyagokra a megváltozott életmódra a design trendekre

Részletesebben

FEJLESZTÉSI PROJEKTGENERÁLÁS- A SZÜKSÉGES ÉS ELÉGSÉGES ELİRETEKINTÉS. Kolozsváry-Kiss Árpád Ügyvezetı REevolutio Kft.

FEJLESZTÉSI PROJEKTGENERÁLÁS- A SZÜKSÉGES ÉS ELÉGSÉGES ELİRETEKINTÉS. Kolozsváry-Kiss Árpád Ügyvezetı REevolutio Kft. FEJLESZTÉSI PROJEKTGENERÁLÁS- A SZÜKSÉGES ÉS ELÉGSÉGES ELİRETEKINTÉS Kolozsváry-Kiss Árpád Ügyvezetı REevolutio Kft. Nemzetközi és Térségi kihívások nemzetközi gazdasági válság hatásai globális pénzügyi

Részletesebben

Az Instagram alapvetően egy képmegosztó oldal, ezért hatványozottan igaz az, hogy elképesztően fontos a jó vizuális tartalom.

Az Instagram alapvetően egy képmegosztó oldal, ezért hatványozottan igaz az, hogy elképesztően fontos a jó vizuális tartalom. Az Instagram a világ második legnagyobb közösségi platformja világ szinten 1 milliárd felhasználóval. Ez a szám Magyarországon már 2 millió és folyamatosan nő. Ebből is döntően a 35 év alatti korosztály

Részletesebben

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva.

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952 www.corvinkoz.hu Minden jog fenntartva. 1210-06 Modul (Szépségszalon létrehozása, gazdálkodása, marketingje) 4. pontjának részletes

Részletesebben

Stratégiai tervezés és marketingstratégia

Stratégiai tervezés és marketingstratégia 2. Stratégiai tervezés és marketingstratégia Tk. 2.fejezet Stratégiai tervezés és marketing stratégia Küldetés Vállalati célok és stratégiák Marketing alapstratégiák Üzletági célok és stratégiák Funkcionális

Részletesebben

Online Marketing Akadémia: INSTANT Karácsonyi Ötletcsomag

Online Marketing Akadémia: INSTANT Karácsonyi Ötletcsomag Karácsonykor mindenkinek égeti a zsebét néhány ezer vagy tízezer forint, amit muszáj elkölteni ajándékra! Ne feledd! Ilyenkor az emberek sokkal fogékonyabbak a vásárlási ajánlatokra! Most még van időd

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

2015. november 7 8. Millenáris. A szépségipar. fejlődő szegmense

2015. november 7 8. Millenáris. A szépségipar. fejlődő szegmense 2015. november 7 8. Millenáris A szépségipar leggyorsabban fejlődő szegmense A világon nők és férfiak milliói tennének meg szinte bármit azért, hogy lassítsák bőrük öregedését. Laboratóriumok ezrei dolgoznak

Részletesebben

TERMELŐLI PIACOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

TERMELŐLI PIACOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XV. VÁNDORGYŰLÉSE TERMELŐLI PIACOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN Gombkötő Nóra Varga Evelin Mosonmagyaróvár 2017. október 19-20. A téma jelentősége

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS SOK KICSI SOKRA MEGY? A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme: 1,7 millió bejegyzett vállalkozás, de csak 690 ezer működő, ennek 99,8 %-a létszám alapján kkv

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat piaci aktivitása. Marketing A vállalat tervezési célrendszere A vállalat küldetése Stratégiai célok Stratégiai szakterületi célok Operatív célok A vállalat

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak, Gazdálkodási és menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

Mire kattan a nő? Central Médiacsoport Székház, március 29. Nők a mobilon túl is. Pintér Róbert

Mire kattan a nő? Central Médiacsoport Székház, március 29. Nők a mobilon túl is. Pintér Róbert 1 Mire kattan a nő? Central Médiacsoport Székház, 2018. március 29. Nők a mobilon túl is Pintér Róbert Nők Magyarországon 2 Offline: 50 év a fordulópont Offline korfa, 2017. január* 52% ~5 123 000 fő 48%

Részletesebben

A GASZTRO VIDEÓK TÉRNYERÉSE. Gasztro trendek, #foodporn a címlapon Krankovics Béla // május 17.

A GASZTRO VIDEÓK TÉRNYERÉSE. Gasztro trendek, #foodporn a címlapon Krankovics Béla // május 17. A GASZTRO VIDEÓK TÉRNYERÉSE Gasztro trendek, #foodporn a címlapon Krankovics Béla // 2018. május 17. Ki nézett ma már online videót? Néhány adat Becslések szerint 2017-ben az összes online adatforgalom

Részletesebben

Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei

Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei Minőségi szakosodás a környezettudatosságért Helyi termék előállítás és forgalmazás jogszabályi keretei Hutflesz Mihály ügyvezető Győr, 2012. november 9. A helyi termék k fogalma A helyi termék k fontossága

Részletesebben

A HELYBEN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉS HAGYOMÁNYAI, MÓDJAI, KIALAKULT FORMÁI, SZERVEZETI HÁTTERÜK

A HELYBEN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉS HAGYOMÁNYAI, MÓDJAI, KIALAKULT FORMÁI, SZERVEZETI HÁTTERÜK Bükkösd, 2015.02.16. A HELYBEN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉS HAGYOMÁNYAI, MÓDJAI, KIALAKULT FORMÁI, SZERVEZETI HÁTTERÜK Kujáni Katalin szakreferens Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztály Email: olga.katalin.kujani@fm.gov.hu

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 3. Előadás A karakterisztikai elmélet Bizonytalan körülmények közötti választás A karakterisztikai elmélet Hagyományos modell a fogyasztó különböző

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

Tervezettájékoztató Rendezvény

Tervezettájékoztató Rendezvény Tervezettájékoztató Rendezvény EREG - Eigenständige Regionalentwicklung im Donauraum östlich von Wien. Mi az EREG Az EREG az önálló határmenti regionáis fejlödést jelzi. Az EREG támogatja és erõsíti a

Részletesebben

Lankadt a német befektetők optimizmusa

Lankadt a német befektetők optimizmusa www.duihk.hu Sajtóközlemény Kiadja: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), Budapest Kelt: 2018. október 25. Sajtókapcsolat: Dirk Wölfer, kommunikációs osztályvezető T: +36 (1) 345 76 24, Email:

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben

Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben Konfliktuskezelés és vitarendezés Nagybörzsönyben Milyen esélyei vannak a közösségépítésnek egy olyan településen, ahol a konfliktusok forrása a lakosság szerint a roma lakosság? dr. Fellegi Borbála Foresee

Részletesebben

Az EGTC-k jövője. Esztergom, 2012. december 6.

Az EGTC-k jövője. Esztergom, 2012. december 6. Az EGTC-k jövője Esztergom, 2012. december 6. Az EGTC-k Európában Az EGTC-k Magyarországon Az EGTC-k jövőjével kapcsolatos kérdések 1. A jogi keretek változása 2. Finanszírozási kérdések 1. A jogi keretek

Részletesebben

A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A MÉHÉSZET ÉS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG (ESETTANULMÁNY) Készítette: Magyar Tárek Zoltán Kaposvári Egyetem III. évfolyamos Kereskedelem és Marketing szakos hallgatója 1 Bevezetés Horváth Zoltán és neje 2008-ban

Részletesebben

Megerősítéses tanulás 7. előadás

Megerősítéses tanulás 7. előadás Megerősítéses tanulás 7. előadás 1 Ismétlés: TD becslés s t -ben stratégia szerint lépek! a t, r t, s t+1 TD becslés: tulajdonképpen ezt mintavételezzük: 2 Akcióértékelő függvény számolása TD-vel még mindig

Részletesebben

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba DR SZALÓK CSILLA TDM Konferencia I 2015. december 3-4. I Gyula A falusi turizmus helyzete Falusi szálláshelyek

Részletesebben

A GMO MENTES TEJ. Zászlós Tibor GMO-Mentes Magyarországért Egyesület Elnöke. Élelmiszeripari Körkép Tejfeldolgozás

A GMO MENTES TEJ. Zászlós Tibor GMO-Mentes Magyarországért Egyesület Elnöke. Élelmiszeripari Körkép Tejfeldolgozás A GMO MENTES TEJ Zászlós Tibor GMO-Mentes Magyarországért Egyesület Elnöke Élelmiszeripari Körkép 2017. Tejfeldolgozás 2017. 09. 14. GMO-MENTES MAGYARORSZÁG EGYESÜLET Az egyesület tipikusan civil kezdeményezés

Részletesebben

Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást? Hasznos tippek a Tescótól, az élelmiszer-pazarlás elleni harc elkötelezett támogatójától.

Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást? Hasznos tippek a Tescótól, az élelmiszer-pazarlás elleni harc elkötelezett támogatójától. Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást? Hasznos tippek a Tescótól, az élelmiszer-pazarlás elleni harc elkötelezett támogatójától. 1 Egyetlen falat sem veszhet kárba. Különösen egy olyan világban,

Részletesebben