TÁMOP

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001"

Átírás

1 Felhívás a TÁMOP azonosító számú című kiemelt projekt Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek tehetségfejlesztése alprojekt keretében megvalósuló Az Én Gyermekem is Tehetséges Programsorozatra A Tehetséghidak Projektiroda a TÁMOP azonosító számú című kiemelt projekt keretében Magyarországon működő tehetségpontok és civil szervezetek számára felhívást tesz közzé Az Én Gyermekem is Tehetséges programsorozatra. 1.) Az Én Gyermekem is Tehetséges Programsorozat célkitűzése A sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek illetve tehetségpontok vezetőinek és munkatársainak komplex, multikulturális érzékenyítése, valamint tapasztalatátadás, gyakorlatorientált módszertani műhelymunkák, nyári táborok és mini pilot projektek révén, a tehetségek felismerése és fejlesztése érdekében. 2.) Pályázók köre Tehetségpontok munkatársai Olyan intézmények, szervezetek, civil szervezetek munkatársai, akik érintettek a sajátos nevelési igényű gyermekek tehetséggondozásában és szándékuk bekapcsolódni a tehetségsegítés hálózatába. 3.) Az Én Gyermekem is Tehetséges programsorozat célcsoportja: sajátos nevelési igényű 7-18 éves gyermekek (lásd a 11. számú mellékletet: Fogalomtár) kettős különlegességű tehetséges gyermekek (A teret és lehetőséget biztosít új fogalmak bevezetésére, széles körben való elterjesztése. Ezért a célcsoport meghatározásnál bevezet egy új fogalmat, a kettős különlegességű tehetség fogalmát. Részletes leírás a 11. számú mellékletben olvasható.)

2 4.) Programsorozat tartalma Módszertani Műhelymunka 10 témakörben: Jelen felhívásunk első programelemében 10 különböző műhelymunkában való aktív részvételre lehet jelentkezni. A műhelymunkák keretében a sajátos nevelési igényű gyermekek tehetség felismerése és fejlesztése terén mintaértékű jó gyakorlatok megismerésére ad lehetőséget a. A következő műhelymunkákra lehet jelentkezni a tehetségpontoknak, leendő tehetségpontoknak és civil szervezeteknek: 1. Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal módszertani műhelymunka. Helyszín: Hejőkeresztúr 2. A természet megismerése kísérletezéssel - a hátrányos helyzetű, szunnyadó tehetségek kibontakoztatása a tapasztalati megismerés kreatív módszereivel módszertani műhelymunka. Helyszín: Zalabér 3. Tehetségsegítő coaching módszertani műhelymunka mentoroknak, szülőknek, pedagógusoknak. Helyszín: Budapest 4. Élményszerű tanulás sakkal módszertani műhelymunka. Helyszín: Budapest 5. Mozgáskotta Tehetséggondozó módszertani műhelymunka. Helyszín: Szolnok 6. Hogyan? Jobban! Tanulói gyakorlógyűjtemény a tanulási képességek fejlesztésére módszertani műhelymunka. Helyszín: Salgótarján 7. Zenedráma Tehetséggondozó módszertani műhelymunka. Helyszín: Győrújbarát 8. Kíváncsi láda módszertani műhelymunka. Helyszín: Budapest 9. Zenebatyu Élményprogram módszertani műhelymunka. Helyszín: Budapest 10. A természetes és az épített környezetünk szemléletének alakítása kreatív gyakorlatokkal módszertani műhelymunka. Helyszín: Budapest A módszertani műhelymunkák egységesen 16 órásak lesznek és várhatóan két naposak. A pályázó szervezetek maximum kettő módszertani műhelymunkára pályázhatnak és egy módszertani műhelymunkára maximum 2 főt delegálhatnak. A módszertani műhelymunkák az adott módszertant bemutató szervezetnél, mint helyszínen kerülnek megszervezésre. A jelentkezési határidőt követően írásban értesítjük a résztvevőket a műhelymunkák dátumairól és pontos helyszíneiről. A 10 műhelymunka-terv közül csak azokat szervezzük meg, amelyekre minimum 15 jelentkezés érkezik. A módszertanai műhelymunkák egy oldalas koncepcióit a pályázati felhívás mellékletei tartalmazzák:1-10 számú mellékletek.

3 A felhívás keretében megvalósuló módszertani műhelymunkák esetében a az alábbi költséget vállalja a vonatkozó pénzügyi és adminisztratív szabályozás feltételei szerint: pályázó szervezet által delegált résztvevő (k) szállás és étkezés költsége. A pénzügyi és adminisztratív szabályozása értelmében a módszertani műhelymunkákon résztevők számára útiköltség nem számolható el. Intenzív nyári hetek: Jelen felhívásunk második programeleménél azon civil szervezetek, tehetségpontok munkatársai, akik részt vettek az első programfázisban, kötelezően delegálnak saját gondozotti körükből sajátos nevelési igényű gyermekeket a programsorozat keretében megvalósuló nyári táborok valamelyikébe. Ezekben a táborokban alkalom nyílik a műhelymunkák során megismert módszertanok további gyakorlati megvalósítására. A nyári táborok június 22-től korcsoport szerint indulnak, a részletes pályázati felhívást hírlevél formájában eljuttatjuk a tehetségpontok és a civil szervezetek részére, illetve a weboldalon is elérhető lesz. Az intenzív nyári héten korlátozott számban részt vehetnek a műhelymunkán részt vevő tehetséggondozók is. A következő nyári táborokra lehet delegálni gyermekeket: Kreatív természettudomány tábor Stratégiai gondolkodás táblajátékokkal nyári tábor Média módszertani nyári tábor Építész- módszertani nyári tábor Agy-tréning módszertani nyári tábor Mozgás-dráma módszertani tábor Az intenzív nyári hetek megvalósítása során felmerülő költségeket a vállalja a vonatkozó pénzügyi és adminisztratív szabályozás feltételei szerint. Mini pilot projektek: 2013 szeptemberében részletes pályázati felhívást tesz közzé a Tehetséghidak Projektiroda azon civil szervezetek és tehetségpontok számára, amelyek az első programelem valamelyikén részt vettek. Mini pilot projekt tervekkel pályázhatnak majd a műhelymunkákon részt vett kollégák szervezetei, intézményei.

4 A legjobb minimum 10 - projektterv kerül támogatásra, amelynek keretében maximum Ft összeghatárig a nyújthatnak be a pályázó szervezetek projektterveket, a felmerülő költségek térítése érdekében. (szállás, étkezés, belépőjegy, külön busz, anyagköltség, terembérlet, munkadíj stb) A részletes pályázati felhívást hírlevél formájában eljuttatjuk a tehetségpontok és a civil szervezetek részére, illetve weboldalon is elérhető lesz. 5.) Kiválasztási kritériumok A pályázó szervezetnek az alábbi kötelezettségeket kell vállalnia. Legalább egy, legfeljebb 4 munkatársát kell delegálnia a április és június között megvalósításra kerülő műhelymunkára. A műhelymunkák közül prioritási sorrend felállításával kell választani. A delegált munkatársak útiköltsége a delegáló szervezetet terheli. A műhelymunkák részvevői vállalják, hogy sajátos nevelési igényű tanulókat delegálnak a 2013 június-augusztus között megvalósításra kerülő módszertani nyári táborokra. A műhelymunkák részvevői vállalják, hogy sajátos nevelési igényű diákokat delegálnak a 2013 szeptemberében megszervezésre kerülő ECDL tanfolyamra. A résztvevők kiválasztása során előnyt jelent, ha az intézmény vagy szervezet Regisztrált tehetségpont. Korábban is foglalkozott tehetséggondozással.

5 6.) Jelentkezés módja, határideje Az Én Gyermekem is Tehetséges programsorozat első elemére, a módszertani műhelymunkákra március 30. éjfélig várjuk a jelentkezéseket a Tehetséghidak Projektiroda által biztosított formanyomtatványon, az online pályázati rendszerben. (oper.tehetseg.hu) A Tehetséghidak Projektiroda által felkért Bíráló Bizottság döntését követően minden pályázó szervezetet kiértesítünk a döntés eredményéről április 10-ig.

6 1. számú melléklet Módszertani műhelymunka Gondolkodásfejlesztés táblajátékkal Hejőkeresztúri IV Béla Általános Iskola, K. dr. Nagy Emese A műhelymunka fő célkitűzése a pedagógusok figyelmének ráirányítsa arra, hogy a tehetséges gyerekek értelmi képességének fejlesztése, a szabadidő igényes, tartalmas eltöltése, a társas élet erősítése, a rendszeres megmérettetés és a versenyzés miként lehetséges a táblajátékok tanórai és tanórán kívüli alkalmazásán keresztül. A műhelymunka résztvevői megtanulják, hogy a táblajáték fontos eszköze a gyerekek intellektuális képességeink fejlesztése mellett olyan viselkedésformák kialakítására, mint amilyen a nyerő- és vesztő helyzetek, a kitartás, az elszántság, célorientáltság, a merészség, a kockázatvállalás és megfontoltság, a határozottság, a felelősségvállalás vagy a szabályok betartása. Kívánalom, hogy a műhelymunka végére a pedagógusok gyakorlatot szerezzenek abban, hogy a logikai- és táblás játékokat, mint a sajátos ismeretszerzés és logikus gondolkodás eszközét, hogyan alkalmazzák. A programot adó intézmény és módszertani jellemzői, a tehetséggondozást végző szakemberek A programot adó intézmény a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, amely több mint tíz éve foglalkozik a tanulók stratégiai gondolkodásfejlesztésével a táblajátékok segítségével. Az iskola pedagógusai magas szintű játékismerettel rendelkeznek, köztük négy fő kiemelt képzés tud nyújtani a mentorképzés terén. A programba válogatás nélkül kerülnek a diákok. A program hatéves kortól alkalmas a gondolkodás fejlesztésére. Főbb nevelési célok (erősítendő képességek, viselkedésformák): kapcsolatteremtés, empátia, együttműködés; a szabályok szükségessége, betartása, megváltoztatása; a megegyezések kialakítása és betartása; fegyelmezettség, rendszeretet; kudarctűrés, türelem Főbb fejlesztendő szellemi és pszichikai képességek: lényeglátás-lényegkiemelés, rendszerszemlélet; összpontosítás, tartós figyelem; logikus gondolkodás; intuíció (sejtés), kreativitás A program átgondolt, széles elméleti alapon nyugvó, gyakorlatban kipróbált módszer, fő eszközként használható a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására, a tehetség kibontakoztatására, az együttműködési normák kiépítésére, a felszín alatt megbúvó képességek fejlesztésére.

7 2. számú melléklet Módszertani műhelymunka - A természet megismerése kísérletezéssel- a hátrányos helyzetű, szunnyadó tehetségek kibontakoztatása a tapasztalati megismerés kreatív módszereivel Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kiss Albert A műhelymunka célja: a természettudományi tantárgyakat tanító pedagógusok módszertani repertoárjának bővítése a hátrányos helyzetű, szunnyadó tehetségek kibontakoztatásához. A műhelymunka tematikája - A megfigyelés, tapasztalatrögzítés, mérés, kísérlet - tapasztalati megismerés - előtérbe helyezésének segítése a fejlesztő pedagógiai folyamatok tervezésekor, a kreatív pedagógiai klíma motiváló erejére építve. - Minták adása a szunnyadó tehetségek egyéni és csoportos alkotásra ösztönzéséhez a tanórán és tanórán kívüli foglalkozásokon: a terepen, az épített környezetben, a tanteremben. - Az alkotás folyamatáról, az együttműködésről és az alkotásokról történő kommunikációt segítő tevékenységek rendszerének bemutatása. - A tapasztalati megismerés, az egyéni és csoportos alkotás, a kommunikáció reflektív önértékelését segítő mérés-értékelési módszerek megismertetése. A résztvevők megtapasztalják a megfigyelés, a tapasztalatrögzítés, a mérés, a kísérlet előtérbe helyezését a fejlesztő pedagógiai folyamatok tervezésekor; a szunnyadó tehetségek egyéni és csoportos alkotásra ösztönzését; az alkotás folyamatáról, az együttműködésről és az alkotásokról történő kommunikáció segítését; a reflektív önértékelést segítő mérés-értékelési módszerek rendszerének alkalmazását. A programot adó intézmény egy kisiskola, ahol a tanulók több mint fele hátrányos helyzetű (HH, HHH, BTM, SNI) tanuló. Az intézményben integráció is folyik, ezen belül romamentor-, és komplex tehetséggondozás program történik. A tapasztalati megismerés módszereit kidolgozó fejlesztő team vezetésével Ember a természetben címmel 3 napos országos pedagógiai műhelymunkát szervezett a tantestület. Az intézmény tehetséggondozása 2011-ben megkapta az akkreditált kiváló tehetségpont címet. A műhelymunka alapja az empirikus kutatással kidolgozott és a mindennapi gyakorlatban alkalmazott Alkottató természettudományi pedagógia, amely hatékonyan alkalmazható a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására, és a szunnyadó tehetségek kibontakoztatására.

8 3. számú melléklet Tehetségsegítő coaching módszertani műhelymunka mentoroknak, szülőknek, pedagógusoknak Balogh Edina, Kamasztér Alapítvány, Budapest Tehetségsegítő coaching a life coaching egy speciális területe, melyet a Kamasztér Alapítvány fejlesztett ki azon segítő foglalkozású szakemberek továbbképzésére, akik a tehetséges fiatalokat támogatják személyes fejlődésükben odafigyelésükkel, szaktudásukkal. A tehetségsegítő coaching, élsportolók körében használt mentális támogatási technikákat, kommunikációs és problémamegoldó technikákat valamint személyiségfejlesztő módszereket használ, ami az önismeret fejlesztésén keresztül segíti hozzá a tehetséges fiatalokat, céljaik gyorsabb és könnyebb eléréséhez, valamint ahhoz, hogy a bennük rejlő potenciált teljes mértékben megélni és kamatoztatni tudják. Tehát a tehetségsegítő coachinga tehetséges fiatalok egyéni sikerességének megteremtésével és az önmegvalósítás segítésével foglalkozik. A műhelymunka koncepciója: A tehetségsegítő coachingot úgy definiáljuk, mint a tanulást célzó beszélgetést, amely a problémamegoldást és fejlődést szolgálja. Konkrét módszereket használó készség, melyet a műhely során elsajátítanak a résztvevők. A tehetségsegítő coaching célja, hogy személyes fejlődés révén optimális szintre emelje az egyén teljesítményét. A műhelymunka során a tanultak gyakorlati használhatóságára törekszünk. A program teljes idejének kétharmadát gyakorlás teszi ki. Munkánk alapját a következő modellek alkotják: Gordon-féle kapcsolati modell, mely a kommunikáció-elméleti ismeretanyag alapját képezi, kiegészítve egyéb fejlesztői-segítői eszközökkel. Hatékony, jól alkalmazható eszköztár, mely a problémahelyzetek felismeréséhez és a konfliktushelyzetek megoldásához ad segítséget. Eric Berne személyiség modellje, melynek szemléletmódja, könnyen kezelhető eszköztára valamint használata megnöveli a csoporttagok önismeretét, kommunikációjuk hatékonyságát, tudatosságát és segítő munkájuk eredményességét. A műhelymunka eredményeképpen a résztvevő: jó önismeretével tudatosabb segítői személyiséggé válik; kézzelfogható és széleskörű módszertani eszköztárral rendelkezik, melynek segítségével biztonságosan és hatékonyan vezeti a segítői folyamatot. A részvételt mentoroknak, pedagógusoknak, nevelőknek, segítő foglalkozásúaknak, szülőknek illetve segítő családtagoknak ajánljuk.

9 4. számú melléklet Élményszerű tanulás sakkal - módszertani műhelymunka Lemhényi Dezső Általános Iskola, Budapest, Őryné Gombás Csilla A műhelyrésztvevői, megtanulják: A sakktábla, a sakkbábok segítségével a gyerekek figyelmét hosszabb ideig ébren tartani, emlékezetüket tartósabbá tenni. A sakktábla bejárásával, játékos gyakorlatok segítségével könnyebbé, gyorsabbá tenni az olvasáshoz, íráshoz szükséges képességek fejlődését. Elősegíthetik a tananyag kudarcmentes elsajátításának folyamatát. Érdekesebbé, örömtelibbé tenni a tanulást. A gyerekek kíváncsiságára támaszkodva megtanítani őket a tanultak alkalmazására, tudásuk bővítésére, a felmerült problémák megoldására. A bábok tulajdonságait (érték, menet) felhasználva könnyebbé válhat a számolás. A megfogható, megszerethető bábok kedvenccé válhatnak, így könnyebben végezhető velük különböző játékos gyakorlat. Tulajdonságaik segítségével a tanulás élményszerű lesz. Minden tanórába beépíthető. A tanulók személyiségének jó irányú fejlődését a sokféle mozgásos játékkal elősegíthetik. Az ismeretek könnyebb elsajátítása érdekében a játékos, de a sakk szabályait betartó eszköz (sakkvár, sakk kártya, sakkpénz, sakkdominó, dobókocka) használatával a tananyag változatos gyakorlását elősegíthetik. Ezekkel az eszközökkel (játékokkal) a tananyag feldolgozása könnyebbé, gyorsabbá, érdekesebbén válhat. A játékok az osztályfokoknak, tananyagnak, az osztály összetételének megfelelően változtathatók. "A stratégiai-táblás játékoknak a tanításba történő beépítése a digitális korszak igénye. A gyerekek idegrendszere alkalmazkodik a környezethez, és a korábbinál gazdagabb és gyorsabb az információk feldolgozása, de kevésbé képes a mai korosztály a rendszerben való gondolkodásra. A vizuális-mozgásos és auditív ingerek megnövekedésével a verbális ingerek aránya csökkent. A nyelvi feldolgozás alacsonyabb szintje a logikai-elemző gondolkodást is gyengíti. A tanítás ezért sok tekintetben sikertelen, és növekszik a tanulási zavarokkal küzdők aránya. A sakk eredetileg tanítási, gondolkodásfejlesztési eszköz volt, de az évszázadok során a célja eltolódott, és inkább csak, mint játék, sport, kiemelkedő teljesítmény jelent meg, vagyis öncélúvá vált. Polgár Judit visszahelyezi a sakkot eredeti funkciójába, és taneszközként a tananyag átadását könnyíti meg a gondolkodásfejlesztés által.

10 5. számú mellékelt Mozgáskotta Tehetséggondozó Módszertani Műhelymunka Magyar Mozgáskotta módszer a tehetséggondozás szolgálatában Pirók Mónika, Szolnok Azt lehet élvezni, amit tudunk, vagy úgy gondoljuk, hogy tudni fogjuk /Magyar Gábor/ A Magyar Gábor Magyar Mozgáskotta Módszerét, évek óta használom a bármilyen területen, a tehetség hajlam jegyeit mutató gyermekek megismerése, és gondozása céljából. A módszer több elemből álló, bővíthető, környezetbarát eszközkészlettel rendelkezik. Fejlesztő hatása rendszeres, minimum heti 1-2 óra aktív mozgás biztosítása esetén mutatkozik meg. Gyermekcsoport javasolt létszáma 8-12 fő, amely speciális fejlesztésre- és tehetséggondozásra kínál megoldási módokat. A tehetség hajlam jegyeit mutató gyermekek felismerésére- és megismerésére, a Dr. Gyarmathy Éva által kidolgozott, és az Egyensúlyérzék és tehetség alapkutatásaim során alkalmazott, jól bevált-, és könnyen elsajátítható módszereket, illetve Sally Goddard Blythe szempontjait használom. A rendszerezett megfigyelések, hatékony segítséget nyújtanak a gyermekek eltérő érdeklődéséhez és igényeihez igazított, intellektusuk működési szintjének megfelelő, csoportos- és önálló tevékenységeik, mozgásprogramjaik megtervezéséhez, gazdagításához. A Mozgáskotta módszer, az edző hatás mellett, a neurológiai harmonizációt segíti elő oly módon, hogy integrálja a sport, a zene, a matematika- logika, a környezetismeret, irodalmi ismeretekélmények, drámajátékok elemeit. A mozgáskotta szimbólumokra épülő tehetséggondozó projektek,- és / vagy egyéni kutatómunkák alapozzák meg, illetve biztosítják, a gyermekek érzelmiintellektuális- szociális bevonódását. A módszer kapukat nyit, inspiratívan hat a gyermekekre, felnőttekre egyaránt. Megfelelő alapozás után, a résztvevő tanulók, saját maguk is tervezhetnek mozgáspályákat,- azokat tetszés szerint variálhatják, nehezíthetik. Anélkül fejlődnek, hogy teljesítmény centrikussá tennénk a folyamatot. Alulteljesítő, és / vagy eltérő idegrendszerű tehetségesek gondozását eredményesen kiegészíthetjük a Mozgáskotta Módszer alkalmazásával. A gyermekek szeretik a Mozgáskottát: kihívásokat ad, elemekre bontja a mozgásos folyamatot. Egyéni ötleteket valósíthatnak meg, ellenőrizhetik önmagukat, a siker belátható. A szimbólumok és témák elsajátításában, számukra előnyös modalitásban- és tempóban haladhatnak. A konkrét és gyors visszajelzések, társas élmények által önbemérésre tehetnek szert. Jó szívvel ajánlom a módszert minden tehetséggondozás iránt érdeklődő,- és már elkötelezett kollégám számára.

11 6. számú melléklet Hogyan? Jobban! Tanulói gyakorlógyűjtemény a tanulási képességek fejlesztésére módszertani műhelymunka Salgótarjáni Központi Általános Iskola, Lerchné Forgács Marianna Hogyan lehet egyszerre, egy időben fejleszteni az intelligenciát és a kreativitást? Hogyan tudom fejleszteni azokat a gyerekeket, akik jól tudnak olvasni, mégsem értik meg az olvasottakat? Mit csináljak az alulteljesítőkkel? Hogyan zárkóztassam fel a lemaradókat, miközben a tehetségeseket fejlesztenem kellene? Ezekkel a kérdésekkel nap, mint nap szembesülnek a tanítók. Differenciálással, különböző munkaformákkal, segédanyagok összegyűjtésével, alkalmazásával próbálnak megoldásokat találni. A Hogyan? Jobban! című tanulói gyakorlatgyűjtemény összeállításakor olyan feladatokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítséget nyújthatnak az előbbiekben felsorolt problémák megoldásához, mivel általános és specifikus képességek fejlesztésére irányulnak. Mindennapos, tréningszerű használatával hozzásegíthetnek a különböző területeken tehetséget mutató tanulók korai felismeréséhez illetve tehetségük kibontakoztatásához. A matematika terén tehetségeseket nem csak a számok iránti vonzódásukról lehet felismerni, hanem a problémamegoldás folyamatának elemeiből is (pl: térbeli vizuális játékok, rejtvények iránti vonzódás). Az általános verbális gondolkodás magasabb szintje jelezheti a nyelvi tehetséget. A társas, vezetői képességek korai felfedezésére is lehetőség nyílik a program alkalmazása során. A tanulói gyakorlatgyűjtemény a biztos olvasástechnikával rendelkező tanulók számára készült. 175 feladatlapot tartalmaz, melyek öt témakörbe sorolhatók. A szókincsfejlesztés, a koncentráció, a figyelem tartósságának növelése, a gondolkodási logikai és problémamegoldó képességek fejlesztése, a lényegkiemelés módszerének lépésről lépésre való elsajátítása mellett, a feladatok próbára teszik a tanulók találékonyságát, kreativitását is. Mindezek mellett a szociális képességek, az empátia, a kapcsolatteremtő képesség és a tolerancia fejlesztése is hangsúlyos a program során. A tanév 35 hetének minden napjára kínálunk egy-egy feladatsort, érzékeltetve a folyamatos, rendszeres fejlesztés szükségességét, ugyanakkor biztosítva a felhasználó szabad választását a témakörök, a mennyiség és az időrend tekintetében egyaránt. A segédlet előnye, hogy tantárgy semleges, sőt életkori, évfolyambeli megkötöttség sincs. A gyakorlatok megoldása általában percet igényel, így a feldolgozásukhoz nincs szükség külön tanítási óra beiktatására, rövidségük miatt bármilyen foglalkozás részeként alkalmazhatók. Tanórai, napközi, otthoni vagy éppen tehetséggondozó foglalkozások során egyaránt használhatók csoportos vagy egyéni fejlesztésre. A csoportban való feldolgozás előnye, hogy a specifikus fejlesztés mellett a személyiségfejlődést is befolyásolja: jobban figyelnek egymásra, javul önértékelésük, a gátlásos gyerekek megnyílnak. A feladatgyűjteményt gyakorló pedagógusként állítottuk össze, próbáltuk ki, több éve alkalmazzuk. A 2011/12-es tanévben egy kontroll mintás, követéses vizsgálat történt a program hatékonyságának

12 vizsgálatára, melynek eredményei alapján objektív képet kaphattunk. Ez alapján megállapítható, hogy a szövegértés fejlődése szignifikánsan nagyobb volt a feladatgyűjteményt alkalmazó osztályokban, mint a kontroll csoportokban. 7. számú melléklet Zenedráma- tehetséggondozó módszertani műhelymunka Pedagógiai Szakszolgálat Győrújbarát, Fejes Tímea A Zenedráma, mint módszer sajátos módon a tapasztaláson jött létre, született meg. Különböző területek, szakma, személyiség, problémakör találkozása. Több művészetterápiás módszereket alkalmazva tapasztaltuk meg, hogy a zenének, mesének, drámának milyen transzferhatása van a kognitív képességekre, a pszichológiai folyamatokra. A Zenedráma lehetőséget ad a tehetség felszínre kerülésére is. A módszer alappillérei a Kokas pedagógia, a meseterápia és a dráma. A Kokas pedagógia komplex esztétikai nevelés is egyben, mivel a zenét nem csak önkifejező mozgások által, hanem a vizualitás bármely eszközével is prezentálja. A mese szimbólumokkal dolgozik, olyan dimenziót nyit meg, ahol a képzelet, fantázia által működhetünk. A zenét és a mesét többször drámajátékban éljük meg. Ezeket az elemeket a foglalkozásokon egymással kombinálva alkalmazzuk, nem didaktikusan szétválasztva. A résztvevő észre sem veszi, hogy a foglalkozások alatt képességfejlesztés, személyiségfejlesztés vagy éppen tehetséggondozás zajlik. Fontosnak tartjuk a szülők bevonását és aktív részvételét a programba. A Zenedráma foglalkozások hetente egy alkalommal 90 percig tartanak. A csoportok összetétele kortól független. A módszer minden korban kitűnően alkalmazható, hiszen a zene, a mese és a játék minden korosztály fő tevékenységei közé tartozik, legyen szó akár az ismeretek elsajátításáról, akár azok alkalmazásáról, vagy kikapcsolódásról. A következő területek azok, melyre ez az indirekt módon való fejlesztés transzferhatással van. Önismeret fejlesztés, empátiás készség fejlesztése, beszéd, kommunikáció. Továbbá figyelem, emlékezet gondolkodás, problémamegoldó gondolkodás, komplex személyiségfejlesztő hatás, érzelmek kifejezése. Ezenkívül önkontroll, észlelés, játszva tanulás, szabálytudat, szocializációs folyamatok, társas kapcsolatok, társadalmi elvárások, nem tudatosuló tendenciák felszínre kerülése, mély önismeret, önmagunk és mások elfogadása, önbizalom fejlődése, kreativitás, figyelem tartóssága, szókincs, orientációs képességek fejlődése, valamint az életünk minden terét átszövő érzelmi intelligencia fejlesztése. A foglalkozások kettős-vezetésűek, mivel a módszer egyaránt hat a gyermekek személyiségfejlődésre, érzelmi intelligenciájára. Olyan feszültségek is felszínre kerülhetnek, amelyek levezetésére szükséges a pszichológus, és ez indokolttá teszi ezt a gondolkodásmódot. Így a két szakember egymás koterapeutája.

13 A zenedráma módszert szívesen ajánlom a kollégáknak, mert komplex módon hat a személyiségre és támogató légkört teremt a gyermek erős és gyenge oldalának fejlesztésére is. 8. számú melléklet Kíváncsi láda - módszertani műhelymunka II. kerületi Pedagógiai Intézet, Laczka Istvánné Nem vagyok különlegesebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi. (Einstein) A műhely résztvevői megismerik: A 4-10 éves gyermekek tehetségazonosítását, az érdeklődés feltérképezését szolgáló mérőeszközcsomagot Kíváncsi Láda, és egy hozzá kapcsolódó komplex tehetségfejlesztési programot. A mérőeszközök alkalmasak a kisgyermekek érdeklődésének célzott megfigyelésére. A kapott eredmények a gyermekek fejlesztésének alapjául szolgálnak, valamint segítenek a szülőknek és a pedagógusoknak nyújtott tanácsadásban is. A mérőeszköz-együttes könnyen használható, ugyanakkor az érdeklődés felmérésével a gyermekek képességeiről sokrétű információkat kapunk. A mérőeszközök egyaránt alkalmasak az átlagos és a kiemelkedő képességű gyermekek vizsgálatára. Lehetőséget adnak az érdeklődési, tevékenységi irányok, egymást kiegészítő területek és kiegyensúlyozatlanságok feltárására, a vezető érdeklődések és a gyenge pontok meghatározására. A tehetségfejlesztő foglalkozások célja a kreativitás fejlesztése, gondolkodni tanítás, személyiségfejlesztés annak érdekében, hogy a gyermekek a maximumot tudják kihozni magukból a tanulásban és más teljesítményükben. Nagy szerepet kapnak a stratégiai és egyéb fejlesztő játékok. Gardner többszörös intelligenciaelméletét figyelembe véve dolgoztuk ki programunkat. A program célja: A képzés sikeres elvégzésével a résztvevő pedagógusok képesek legyenek a Kíváncsi Láda felhasználásával a 4-10 éves korosztály tevékenységközpontú tehetségazonosítására, az érdeklődés feltérképezésére, valamint a mindennapi kreativitásfejlesztésre.

14 9. számú melléklet Zenebatyu Élményprogram Módszertani műhelymunka Szellő Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Budapest, Sőnfeld Mágyás A zene az kell, mert körülölel A zeneterápiás képzés elvégzése óta azon fáradozom, hogy minél több emberhez eljusson a zene. A test-lélek-szellem hármasából általában egy vagy két elemet ölel át a zene: a szolfézs tanulásakor az szellem, az aerobikon a test, a zenehallgatáskor a lélek emelkedik a harmóniák magasába, de együtt a három igen ritkán. A program célja ez a hármas együttes megmozgatása, és a duplafedelű alkotás élménye. Hogyan is történik mindez? Egy élményprogram alatt a gyerekek/felnőttek megismerkednek különböző hangszerek működési elvével azáltal, hogy legyártják az egyszerű másukat. Ezt követően önismereti zenés játékokon vesznek részt, melyben a közös zenealkotásé a főszerep. Eközben megismerkednek a hang, a hangerő, a hangszín, a hangérték/ritmus, és az összhang fogalmaival, mindezt tapasztalati úton, saját hangszerekkel. Gyakorlatias példákon, hétköznapi tárgyakon keresztül válik világossá az, ami a szolfézs órán csak elmélet; közös alkotás során készülnek hulladékból vagy hétköznapi tárgyakból nem csupán ritmus-, de dallamhangszerek is, melyek létrehozása után egy magasabb szintű alkotás készül: a közös zene, melyet együtt hozunk létre, és melyet sosem helyettesíthet egy szólista. Ebbe rejlik a zenélés közösségteremtő ereje. A zeneterápiás jellegű játékok melyeket az általunk készített hangszerekkel, vagy hétköznapi tárgyakkal játszunk aktivizáló, energetizáló hatásúak, a testre és lélekre ugyanolyan pozitív hatást gyakorolnak, mellőzve a szolfézson és énekórán tanult fogalmakat (szolmizációs hangok, ritmusok), az improvizáció, az önkifejezés, az egymásra hangolódás és az önmegvalósítás kerül előtérbe (bár ettől függetlenül tökéletesen használható az ének6szolfézs tanítás mellett). Az egyszerű hulladékokból (toalettpapír guriga, műanyag zacskó, szívószál, kartonpapír, műanyag-, és fémkupak, konzervdoboz, papírguriga stb.) készült hangszerek, és a (vonalzó, műanyag pohár, és bármi egyéb) közelebb hozzák a gyerekeket a zene és a ritmus világához, könnyebben elérik, hogy dalra fakadjanak, mely az önkifejezés és önmegvalósítás egyik leghatásosabb, legeredményesebb módja. A hangszerek közt található az egyszerű kasztanyetta és bongó mellett a bonyolultabb esőbot, xilofon, kazu, duda, furulya, gitár, csúszósíp és rengeteg érdekes, még névtelen hangszer A műhely célja eszközt adni a pedagógusok kezébe, melyet a maguk szájíze szerint énekórán kottatanításhoz, napköziben koordináció fejlesztéshez, testnevelés órán jókedvű bemelegítéshez és koncentráció fejlesztéshez, vagy épp szabadidős program alatt a téri irányok fejlesztéséhez használhatnak. Gyógypedagógusoknak külön javasolt, akár beszédmegindítás, akár zenei tehetségek felfedezése a cél. A program fejlesztő hatásai: figyelem-koncentráció, finommotorika, nagymozgás, mozgáskoordináció, téri irányok gyakorlása, ritmusérzék fejlesztése, mely az íráskészség egyik alapja, a tapasztalati tanulás megismerése, a komfortzóna elhagyása, és egyben tágítása, kreativitás maximális megmozgatása, empátia, tolerancia, együttműködés, kommunikáció, szociális készségek

15 fejlesztése, akusztikus percepció, mely a rövid és hosszú hangok megkülönböztetése során a helyesírás helyes hallás gyakorlását segíti elő. 10. számú melléklet A természetes és az épített környezetünk szemléletének alakítása kreatív gyakorlatokkal módszertani műhelymunka FUGA Budapesti Építészeti Központ, Kovács Ildikó A léleknek logosza van, önmagát növelő mondja Hérakleitosz. Az a velünk született, intuitív, megismerő, szabad erő (e nélkül nem tudnánk megtanulni egy nyelvet), amely tiszta öröm az embernek, úgy tűnik nagyon sérülékeny. Ha ez valamilyen módon akadályoztatva van, az ember szenved, megbetegszik, sőt a tiszta örömet adó elevenséget elvesztett félholt lesz. A kisgyerek alkotásai artisztikusak, örömmel alkot, a felnőttek ámulva nézik, lát még olyanokat, amit ők már nem. Azután az iskolában elindul valami, aminek a végén elkedvetlenedik a gyerek, és a felnőtt már sokszor teljesen lebénult alkotókedvvel rémülten tiltakozik, nem tud rajzolni, vagy más kifejezésmódot találni. A megismerésben haladunk az életünk során, de a kifejezése elakad. Pedig ennek a kettőnek harmóniában kellene lenni, ha szavainkban, munkáinkban, bármely tevékenységünkben nem tudjuk kifejezni magunkat az, megbetegít, hasonló, mintha be- és kilégzés ritmusát csak belégzéssel váltanánk fel. Mondhatjuk, a megismerő erő másik iránya teremtőerő, ezért ez a nagy erő, ha nem tud természetes irányának megfelelően hatni, ellenkező hatású lesz, romboló, amint azt a művészetterapeuták műveiben olvashatjuk. Gyakorlataink elsősorban az 5-12 éves korosztály részére a szemlélet alakítására annak jegyében történnek, hogy amint azt már az ókori görögök mondták: Csak arra lehet megtanítani valakit, amit tud melyhez később Aquinói Szent Tamás hozzátette: de arra azonban meg kell tanítani. Mit is jelent ez? A belső, eredendően adott kreatív erőt ébreszteni, az intuitív megismerő képességet- mely szintén adott, hiszen e nélkül egy kisgyerek nem tudna megtanulni beszélni, mert a racionális magyarázatokat nem érti, e nélkül nem értené meg pl. azt, hogy jó, ha, ezeket semmilyen módon nem lehetne megmagyarázni. Tehát a gyakorlatoknak ébresztő kellegűeknek és kreativitást fokozóknak kell lenniük. A kisgyerek mozgás során jut egyre mélyebbre a világ megismerésében, közben a térérzékelés, a mozgásérzék és még több érzékjellegű tapasztalás alakul, fejlődik. Ezért gyakorlataink során a mozgásban való átélést keressük. Ezeket még a kamaszkorig igen fontos figyelembe vennünk. Akkor fog később az elvont gondolkodásában elmélyülni, ha az első két szakaszban (~7éves korig a fogváltásig, és ~14 éves korig), a kamaszkorig intuícióra építő, művészetekkel áthatott tevékenységekben vesz aktívan részt. A képességek fejlesztése és itt ez lenne a feladatunk a beszédtanulási folyamattal szolidáris intuíciót igényel, nem megy ez racionális magyarázatokkal, sem a tények axiómaszerű bebeszélésével.

16 11. számú melléklet Fogalomtár Sajátos Nevelési Igényű gyermek (SNI) Az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd. Kettős különlegességű tehetség meghatározása A kettős különlegességű tehetség A tehetség sajátos attitűd és személyiség, így önmagában is különlegesség és kisebbségi helyzet. Ehhez járulhat hozzá a különböző hátterű egyéb különlegesség, mint - szociokulturális helyzet, - etnikai-nemzetiségi helyzet, - neurológiai eltérések, - viselkedési és érzelmi sajátosságok, - érzékszervi-mozgásos eltérések. Mindezen sajátosságok szintén kisebbségi helyzetnek tekinthetők, és a többségi társadalomba való beilleszkedés nehézségei miatt gyakran vezetnek zavarokhoz, így - szociokulturális hátrány, - etnikai-nemzetiségi kisebbségi helyzet, - neurológiai alapú teljesítményzavarok, leggyakrabban tanulási zavar, diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia diagnózissal, - viselkedési és érzelmi zavarok, leggyakrabban figyelem és hiperaktivitás zavar diagnózissal, - autizmus, Asperger szindróma diagnózissal, - érzékszervi-mozgásos zavarok, leggyakrabban vak és gyengén látó, siket, mozgáskorlátozottság diagnózissal. A kettős különlegesség kettős zavart is okozhat. Emiatt ennek a populációnak az ellátása különösen nagy szakmai gondosságot, odafigyelést kíván. A kisebbségi helyzet az integráció problémái miatt gyakran zavarokhoz vezet. Így sokszor maga a tehetség is zavart okoz, és ekként kerül azonosításra, és nem tehetségként. Ezért az átütő tehetség is gyakran a kettős különlegességűek közé kerül, legtöbbször viselkedészavarok címkével.

17 A kettős különlegességű tehetségek különösen felhívják a figyelmet a tehetségkiválogatásra épülő tehetséggondozás veszélyeire. A tehetségvesztés csökkentését és az esélyegyenlőség növelését az alábbi szempontok figyelembe vétele biztosítja. A tehetséggondozás: fejlesztésre épül, amelynek része az alapmodalitások és a személyiség fejlesztése is a tehetség oldal erősítése mellett, tehetségazonosítás helyett tehetség megismerés hangsúlyos, módszertani sokféleségre épül. Gyarmathy Éva (2012) Egyenlő hozzáférés biztosítása az SNI-s, BTM-es, és alulteljesítő fiatalok esetében. In Szerk: H. Nagy Anna: Szakmai ajánlások a nemzeti tehetséggondozás továbbfejlesztéséhez. Magyar Géniusz Program, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Nevelési Tanácsadók Egyesülete Gyarmathy Éva (2012) Sajátos nevelési igényű valamint a beilleszkedési és tanulási zavarokkal küzdő tehetségek legfőbb érintett csoportjai In Szerk: H. Nagy Anna: Szakmai ajánlások a nemzeti tehetséggondozás továbbfejlesztéséhez. Magyar Géniusz Program, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Nevelési Tanácsadók Egyesülete

TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001

TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 Felhívás a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú című kiemelt projekt Hátrányos helyzetű, köztük roma gyermekek tehetségfejlesztése alprojekt keretében megvalósuló Az Én Gyermekem is Tehetséges Programsorozatra

Részletesebben

PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK HETE

PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK HETE PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK HETE GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT 2018. 9025 Győr, Márvány utca 4. 06-96-518-215 foiggyms1@gmail.com www.gymsm-pedszakszolg.sulinet.hu Én azt hiszem, gyereket

Részletesebben

A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton

A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás

Részletesebben

Helyi tehetséggondozó stratégia 1

Helyi tehetséggondozó stratégia 1 Helyi tehetséggondozó stratégia 1 készítette: Dr. habil. Gyarmathy Éva Alapelvek A tehetséggondozásnak, mint minden egyéb jelentős hatású tevékenységnek befogadó jellege kell legyen. Mindenki számára elérhetővé

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés

EFOP VEKOP A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés SNI nem SNI A különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA VARGA ATTILA Nevelési-oktatási programok fejlesztése

Részletesebben

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, 2014. október 1. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke laszlo.balogh@arts.unideb.hu További információk: - www.mateh.hu

Részletesebben

Ki megy át a tehetséghídon?

Ki megy át a tehetséghídon? Ki megy át a tehetséghídon? A Tehetséghidak Programról Szolnok, Tehetségfejlesztés a gyakorlatban konferencia 2013. május 30. Grosschmid Péter alprojektvezető Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

INNOVÁCIÓ A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN A MATEHETSZ TEVÉKENYSÉGRENDSZERÉBEN

INNOVÁCIÓ A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN A MATEHETSZ TEVÉKENYSÉGRENDSZERÉBEN INNOVÁCIÓ A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN A MATEHETSZ TEVÉKENYSÉGRENDSZERÉBEN Oktatási innováció Magyarországon konferencia ELTE, PPK, Budapest, 2017. június 27. Összeállították: -Dr. Balogh László, a Matehetsz

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ 2010. A magyar iskolai tehetséggondozásnak jelentős értékei vannak, ezzel Európa élvonalában vagyunk a nemzetközi értékelések alapján, de ahhoz, hogy

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Múlt, jelen, jövő. A múltban már ott a jelen és csírázik a jövő. A jelenben még él a múlt és belép a jövő. A jövő gyökere a múltból, jelenből szívja életét. Mácz István Kora gyermekkori tehetséggondozás

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 Továbbképzés címe Középiskolai IPR A kooperatív tanulás a hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésének elősegítésére OM 173/78/2005. A

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen, 2012. október 27.

Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen, 2012. október 27. A HATÉKONY TEHETSÉGGONDOZÓ SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK SZAKMAI KRITÉRIUMAI Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen, 2012. október 27. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke Tehetséghidak Program

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs Alulteljesítő tehetségek Kozma Szabolcs. MOTTÓ Az eredetiség nem azt jelenti, hogy olyat mondunk, amit még senki nem mondott, hanem, hogy pontosan azt mondjuk, amit mi magunk gondolunk. James Stephens

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018.

SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018. SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018. Bajai EGYMI www.specialbaja.hu special.baja@gmail.com Intézményvezető: Müller István Fenntartó: Bajai Tankerületi Központ Bajai Óvoda, Általános

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás Négy bástya program bemutatása Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban Műhelyfoglalkozás A tehetség természeti kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag és természetes

Részletesebben

SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban. Csibi Enikő 2013.02.04.

SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban. Csibi Enikő 2013.02.04. SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban Csibi Enikő 2013.02.04. Együttnevelés, együttoktatás 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról bevezetése óta Magyarországon, azaz 10 éve

Részletesebben

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban Közoktatásvezetők V. Országos Konferenciája Pécs, 2010. szeptember 23. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke l_balogh@tigris.unideb.hu

Részletesebben

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei:

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Miért kistérségi? Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Pedagógiai szakmai szolgáltatás (1997-2012) Tiszaújváros Közoktatási Ellátási Körzet (1997-2005) Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás (2005-2012)

Részletesebben

Változó gyermekek, változó generációk, változó támogató rendszerek

Változó gyermekek, változó generációk, változó támogató rendszerek Változó gyermekek, változó generációk, változó támogató rendszerek Brassói Sándor Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes Forrás: www.pwc.com/hu A Z generáció jellemző tulajdonságainak egyike a

Részletesebben

BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY (038551)

BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY (038551) Kaposvári Tankerületi Központ SA0601 Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Intézmény : 7400 Kaposvár, u. 2. : 82/512-766

Részletesebben

MENTOROK. TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium

MENTOROK. TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium MENTOROK TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium mentor szó a következőket jelentheti: Mentór, Alkumusz fia Odüsszeia című epikus költeményben Télemakhosz atyai jóbarát A mai szóhasználatban egy olyan személyt

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Az esélyegyenlőség megvalósítása a Szent László Katolikus Általános Iskolában

Az esélyegyenlőség megvalósítása a Szent László Katolikus Általános Iskolában 2010. A Szent László Katolikus Általános Iskola Intézményi Minőségirányítási Programjának módosítását Sárvár város Intézményfenntartó Társulásának Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Tervének változása

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

Differenciált tanulásszervezés

Differenciált tanulásszervezés Differenciált tanulásszervezés Összeállította: Reszeginé Erdélyi Beáta Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola - Mi volt ma az iskolában? - Semmi! Differenciálás 1. pedagógiai szemlélet-érzékenység 2.

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel EFOP-3.3.7-17-2017-00027 Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel A projektben részt vevő intézmények Szandaszőlősi Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola Damjanich

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYHEZ IGAZODÓ DIFFERENCIÁLÁS LEHETŐSÉGEI AZ ISKOLAI OKTATÁSBAN,

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

TEHETSÉGAZONOSÍTÁS TEÉRTED!

TEHETSÉGAZONOSÍTÁS TEÉRTED! TEHETSÉGAZONOSÍTÁS TEÉRTED! Tehetségpontként fontos feladatkörünk a tehetségazonosítás, a kiváló képességek korai megnyilvánulásainak felismerése. A tehetségazonosítás hármas szabálya alapján végezzük

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL Betekintés a pedagógiai program elfogadását részletes szakmai és törvényi hivatkozásokkal is alátámasztó INTÉZMÉNYVEZETŐI vagy SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY dokumentumba: ÓVODAVEZETŐI / SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Óvoda logója

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Vissza a jövőbe TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Speciális integrációs és reintegrációs foglalkozások fogvatartottak, pártfogó felügyelet alatt állók, javítóintézeti neveltek számára 2012. május 31. Az Országos

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross utca 1. Telefonos elérhetősége: 56/ vagy 06/20/

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross utca 1. Telefonos elérhetősége: 56/ vagy 06/20/ SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross utca 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK 2014. Nekünk minden gyermek fontos Szolnok Városi Óvodák A tervezés

Részletesebben

KUDARC AZ ISKOLÁBAN Óvoda-iskola átmenet

KUDARC AZ ISKOLÁBAN Óvoda-iskola átmenet KUDARC AZ ISKOLÁBAN Óvoda-iskola átmenet Szász Endre Általános Iskola és AMI Schmidt Márta gyógypedagógus martaschmidt67@gmail.com 2015. május 7. - Ha van négy barackod, és adok még egyet, hány barackod

Részletesebben

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól!

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény komplex szolgáltatásainak

Részletesebben

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A KOMPLEX ALAPPROGRAM SZAKMAI TARTALMA DR. RÉVÉSZ LÁSZLÓ A PROJEKT EFOP 3.1.2-16 Kiemelt projekt keretében Időtartam:

Részletesebben

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Nagy Gyöngyi Mária Óvodapedagógiai konferencia - 2013. 04. 12.- Hotel Benczúr 1 Köznevelés A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta Ökoiskola

Részletesebben

Miben fejlődne szívesen?

Miben fejlődne szívesen? Miben fejlődne szívesen? Tartalomelemzés Szegedi Eszter 2011. január A vizsgálat egy nagyobb kutatás keretében történt, melynek címe: A TANÁRI KOMEPETENCIÁK ÉS A TANÍTÁS EREDMÉNYESSÉGE A kutatás három

Részletesebben

Tehetségek akcióban P S Z I C H O L Ó G U S, P S Z I C H O L Ó G I A - S Z A KO S TA N Á R, V Í Z I T Ú R A - V E Z E T Ő, FA L M Á S Z Á S O K TAT Ó

Tehetségek akcióban P S Z I C H O L Ó G U S, P S Z I C H O L Ó G I A - S Z A KO S TA N Á R, V Í Z I T Ú R A - V E Z E T Ő, FA L M Á S Z Á S O K TAT Ó Tehetségek akcióban A FEJÉR MEGYEI PEDAG Ó G I A I S ZAKSZO LG Á LAT M Ó R I TAG I N T ÉZMÉNYE VÁ R N A I - POLÁNYI VIKTÓ R I A P S Z I C H O L Ó G U S, P S Z I C H O L Ó G I A - S Z A KO S TA N Á R, V

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Szakmai nap az integráció jegyében Mohács, 2013. október 24 TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú Tehetséghidak Program kiemelt projekt keretében megvalósuló

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú Tehetséghidak Program kiemelt projekt keretében megvalósuló PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú Tehetséghidak Program kiemelt projekt keretében megvalósuló Gazdagító programpárok II. A (alap) és B (szülő diák - pedagógus együttműködését

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei:

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Miért kistérségi? Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Pedagógiai szakmai szolgáltatás (1997-2012) Tiszaújváros Közoktatási Ellátási Körzet (1997-2005) Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás (2005-2012)

Részletesebben

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

Szabó Ferenc, Györgyiné Felföldi Éva, Sebőkné 42 Bencsik Elvira Kovács Andrea, Forgóné Balogh Erika, Mészárosné 42 Lajos Ildikó 14 Varga Andrea

Szabó Ferenc, Györgyiné Felföldi Éva, Sebőkné 42 Bencsik Elvira Kovács Andrea, Forgóné Balogh Erika, Mészárosné 42 Lajos Ildikó 14 Varga Andrea tanácsadás intézményi folyamat szaktanácsadó IKT fejlesztési folyamat szaktanácsadó Kompetenciaterületi mentorszaktanácsadó Szent László Általános Iskola Óraszám Pedagógusok 90 60 98 szövegértés-szövegalkotás

Részletesebben

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY pedagógiai szakmai szolgáltatás OM-038423 1134 Budapest, Váci út 57. : 06-1-3408-980 Fax: 06-13408-980/37 E-mail: prizmaegymi@prizmaegymi.hu

Részletesebben

- Kiemelkedő képességű, kreatív gyermekek felfedezése és személyiségük optimális fejlesztése gazdagító program keretében.

- Kiemelkedő képességű, kreatív gyermekek felfedezése és személyiségük optimális fejlesztése gazdagító program keretében. Intézményünk neve: Petőfi Sándor Központi Óvoda Búzavirág Tagóvoda, Címe: 7400 Kaposvár Búzavirág u. 19. Regisztrált tehetségpontként működik: 2011.06. 27. Azonosító: TP 170 002 378 Kapcsolattartó és tehetséggondozó

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA Dr. Kaposi József XXI. századi közoktatás, a

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények A projekt rövid áttekintése 1. Előzmények Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban elkészítette a közoktatási intézményeire vonatkozó esélyegyenlőségi helyzetelemzésen alapuló Esélyegyenlőségi Tervét.

Részletesebben

Ujjé! Hallok, látok, beszélek Az élménnyel szerzett tudás a motiváció növelésében

Ujjé! Hallok, látok, beszélek Az élménnyel szerzett tudás a motiváció növelésében Ujjé! Hallok, látok, beszélek Az élménnyel szerzett tudás a motiváció növelésében előadó: Kulcsár Marianna Hírös Agóra Ifjúsági Otthon 2017. november 11. Kecskemét Mottó: indulj el, ahogy vagy. Használd,

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

A változatos és átgondolt programsorozat keretében megszervezésre került:

A változatos és átgondolt programsorozat keretében megszervezésre került: Esélyünk a jövőért TÁMOP 3.1.4:C-14-2015-0667 pályázat megvalósulása A pályázati projekt megvalósulásának ideje: 2015. 05.01-2015. 10.31. A pályázati projekt célcsoportja: a Béke Ligeti Általános Iskola,

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió Inkluzív iskola _2 Separáció- integráció- inklúzió Speciális nevelési területek, speciális életvitel Speciális megközelítés Normalitás, abnormalitás fogalma, az átlagtól való eltérés okai, magyarázó elméletei

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓKRA OKTATÁSÁRA- NEVELÉSÉRE VONATKOZÓ KÜLÖN SZABÁLYOZÁSOK

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓKRA OKTATÁSÁRA- NEVELÉSÉRE VONATKOZÓ KÜLÖN SZABÁLYOZÁSOK A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓKRA OKTATÁSÁRA- NEVELÉSÉRE VONATKOZÓ KÜLÖN SZABÁLYOZÁSOK A sajátos nevelési igényhez igazodó feladatok szervezése Intézményünk a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásával

Részletesebben

Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért!

Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/1. 2010. október 28. Pályázó: Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Projekt menedzser: Bukovszki Andrásné

Részletesebben

EFOP Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt

EFOP Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt EFOP 3.2.1-15 Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt Alapadatok Keretösszeg: 6,5 Mrd Ft A pályázat benyújtása: 2016. február 8. Megvalósítás: 2016. január 4. 2020. december 31. Célcsoport I.: gyermek,

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK 1. 2. 3. 4. 5. Képzés címe TÁMASZPONT Projektmenedzsment, változásmenedzsment, innováció a TÁMOP közoktatás-fejlesztési projektjeiben CSAPATTEST: Csapatépítő tréning megújuló közoktatási

Részletesebben

A TANKÖNYVEK ÚJ GENERÁCIÓJA

A TANKÖNYVEK ÚJ GENERÁCIÓJA A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV, TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TANKÖNYVEK ÚJ GENERÁCIÓJA Dr. Kaposi József főigazgató Oktatáskutató és Fejlesztő

Részletesebben

EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ. Inklúzió

EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ. Inklúzió EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ = Inklúzió Integráció (együttnevelés) Inklúzió I-I-I Innováció A saját pedagógiai gyakorlatunk optimalizálására irányuló folyamat Integráció Inklúzió Az integrációval be kívánják

Részletesebben

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben)

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben) Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * Eső esetén B program (ugyanaz

Részletesebben

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP /

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP / Pályázat címe: A projekt bemutatása Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-3.1.6-11/2-2011-0017 Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások

Részletesebben

Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap

Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap Gimnáziumi (4,5,6,8 évf.), szakközépiskolai, szakiskolai Adatlap Intézmény neve: Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 1. Általános felvételi eljárásban felvételi

Részletesebben

A tehetségazonosítás néhány lehetősége. Maadadiné Borbély Mária tehetséggondozási szakértő

A tehetségazonosítás néhány lehetősége. Maadadiné Borbély Mária tehetséggondozási szakértő A tehetségazonosítás néhány lehetősége Maadadiné Borbély Mária tehetséggondozási szakértő Milgram mátrix Felnőttkorban tehetséges ember Felnőttkorban tehetséget nem mutató ember Gyermekkorban jelentkező

Részletesebben

AZ ÓVODAFENNTARTÓ LEHETŐSÉGEI A KISGYERMEKEK HÁTRÁNYCSÖKKENTÉSÉBEN

AZ ÓVODAFENNTARTÓ LEHETŐSÉGEI A KISGYERMEKEK HÁTRÁNYCSÖKKENTÉSÉBEN AZ ÓVODAFENNTARTÓ LEHETŐSÉGEI A KISGYERMEKEK HÁTRÁNYCSÖKKENTÉSÉBEN Dr. Marosi-Rácz Julianna Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Intézményfelügyeleti Osztály Kisgyermekkori nevelés támogatása

Részletesebben

OM azonosító: A fejlesztési terv kezdő dátuma: 2018 szeptember 01. A fejlesztési terv befejező dátuma: augusztus 31.

OM azonosító: A fejlesztési terv kezdő dátuma: 2018 szeptember 01. A fejlesztési terv befejező dátuma: augusztus 31. Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Pöttyös Tagóvodája Tagóvoda vezető neve: Osváth Viktória OM azonosító: 200911 Oktatási azonosítója:78646091381 A fejlesztési terv kezdő dátuma: 2018

Részletesebben

Intézkedési terv. Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv. Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 029120 Intézményvezető neve: Takácsné Oczela Csilla Intézményvezető oktatási azonosítója: 74385975176

Részletesebben

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás Dr. Majoros Anna igazgatóhelyettes Erősségek Az intézet hírneve Nyitottság innovációra Vezetői

Részletesebben

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM TARTALOM A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓI... 2 MEGKÜLÖNBÖZTETŐ

Részletesebben

ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév. LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31.

ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév. LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31. ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31. Iskolánkról néhány szóban Tisztelt Szülők! A gyermekek iskolába kerülése fontos állomás életükben, a Szülők számára pedig

Részletesebben

Változás és állandóság. Szolnok Városi Óvodák

Változás és állandóság. Szolnok Városi Óvodák Változás és állandóság Pályázat szakmai igazgató helyettesi megbízás elnyerésére Feltételek: Legalább 10 év szakmai gyakorlat Széleskörű elméleti tájékozottság az óvodapedagógiában Tájékozottság a köznevelési

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

Tájékoztatás a Nemzeti Tehetség Program 2015. évi EMMI fejezeti forrásból meghirdetett pályázatok szakmai kérdéseiről. Nemzeti Tehetség Program

Tájékoztatás a Nemzeti Tehetség Program 2015. évi EMMI fejezeti forrásból meghirdetett pályázatok szakmai kérdéseiről. Nemzeti Tehetség Program ÚT A FORRÁSHOZ Tájékoztatás a Nemzeti Tehetség Program 2015. évi EMMI fejezeti forrásból meghirdetett pályázatok szakmai kérdéseiről 1. A pályázat bemutatása 2. A pályázat benyújtása 3. Ellenőrzött adatrögzítési

Részletesebben

Kedvezményezett neve: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (1054 Budapest Akadémia u. 3.) A projekt címe: Az oktatás és nevelés minőségének és

Kedvezményezett neve: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (1054 Budapest Akadémia u. 3.) A projekt címe: Az oktatás és nevelés minőségének és Kedvezményezett neve: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (1054 Budapest Akadémia u. 3.) A projekt címe: Az oktatás és nevelés minőségének és hatékonyságának fejlesztése a Klapka György Szakközép és

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben