AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA"

Átírás

1 AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA

2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 Program bemutatása... 6 Az élő természet alapelemei program Növényismereti modul Vadon élő állatok modul Háziállatok modul Összefoglaló modul... 31

3

4 Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is. /Wass Albert/

5 Bevezetés Fontosnak tartjuk a környezeti nevelést. Célunk az ismeretszerzésen felül a gyerekekhez közelebb hozni a természet szépségeit és amennyire lehet természetszeretettel fertőzni őket. Több témakört bemutatva visszük ki a természetbe a környékbeli óvodás és általános iskolás tanulókat. Kiadványunkban az élő természet bemutatását szeretnénk bemutatni módszertani szempontból. A fő célunk az, hogy mindezt minél hatékonyabban tudjuk a gyerekeknek átadni. Az általunk összeállított program összesen négy modult foglal magába, azaz 3+1 modult, melyből 3 új ismereteket ad a felfedezés, egyéni tapasztalás élményével és az utolsó, programzáró modul az erdei iskolában tanultakat ismétli, mint a pedagógia fontos elemeként, megszilárdításként.

6 Program bemutatása Eme kis kiadványban a felső tagozatos tanulók számára kidolgozott élő természet program célja az élő természet módszertani bemutatása, az általános iskola felső tagozatos korosztályának megfelelő mélységben. A program modulokból és azok foglalkozásaiból épül fel. A három és fél napos programom 3+1 modulból, azaz 3 új ismereteket taglaló modulból és egy záró, ismétlő modulból áll. Az új ismereteket feldolgozó modulok különkülön egy napot vesznek igénybe, a záró modul valamivel rövidebb, fél napos időtartamot ölel fel. Főként két kedves témát érintünk, a zoológiát és botanikát.

7 Mely szakterületek érdekességeit szeretnénk a tanulókhoz saját élményszerzéseiken keresztül közelebb hozni. A legtöbb esetben egyéni vagy páros feladatokat adunk a gyerekeknek, hogy a munkamenet hatékonyabban menjen. A különböző csoportos, páros játékok kiváló alkalmat nyújtanak az együttműködési készség fejlesztésére, helyes viselkedésre nevelésre, attitűdformálásra. A feladatok irányítottak, ami lehetővé teszi a saját felfedezés élményét. Fontosnak tartjuk azt is, hogy minél jobban beleéljék magukat a kiadott feladatokba, ezért többször alkalmazzuk a játékot vagy szerepjátékot, mint módszert. A foglalkozásainkon előtérbe helyezzük a szemléletmód alakítását, a természethez való viszonyulás formálását, a környezettudatos gondolkodás megteremtését. Ez a szándék szinte mindegyik foglalkozásban tetten érhető. Az adott évfolyamon lehetséges a különböző tantárgyak környezeti neveléshez kapcsolódó tartalmainak összekapcsolása, integrálása. Ezáltal hatékonyabbá és intenzívebbé válhat a tanítási-tanulási folyamat, a gyerekek környezetképe egységesebb lehet. A modulok által megszerzett ismereteket a biológia, hon- és népismeret, földünk és környezetünk, természetismeret tantárgyakhoz szorosan köthetjük. (1. számú melléklet)

8 Az élő természet alapelemei program A program tavasztól őszig szabadtéren végrehajtható. A helyszín erdő vagy akár egy park. Mivel a Mecsek nagyon gazdag forrásokban, ez azt eredményezi, hogy mind az erdei mind a vízi élővilág kiválóan tanulmányozható. A Mecsek erdeinek nagy részét az erdészet kezeli, így az erdészeti és vadgazdálkodási munkák is bemutathatóak. A talajképződési folyamatokat nagyszerűen tanulmányozhatjuk egy vízmosásban, az erdei életközösségeket az eltérő összetételű és korú erdőrészletekben. A patak kiváló terep az amatőr természetbúvárnak. Megfigyelhetjük a víz hatását a tájformálásban, mivel vízmosások, suvadások, alámosások rendkívül változatos formában megtalálhatóak. A program négy modulból áll, melyek összesen 18 foglalkozást foglalnak magukba. A célcsoport, felső tagozatos diákok. Célunk, hogy játékosan ismerkedjenek meg a gyerekek az erdő életközösségével és annak összefüggéseivel.

9 A modulok egymásra épülnek, melyek szerint a napi programok összeállnak. Az első nap délelőtt, miután megismerkedtek a gyerekek a környékkel, Növényismereti modulon vesznek részt ahol a méret, alak, szín, illat, jellemző részek ill. a különböző élőhelyek, a vizek-, az erdők növényvilágát ismerhetik meg. Délután a Növények az életünkben címmel a szántóföldi kultúrákat, vadon termő ehető növényeket, szántóföldi növényeinket, és az erdőgazdálkodást ismerhetik meg. Este vadlesre mennek, ahol a gyerekek megismerkedhetnek az este hangjaival, és ha csendbe vannak vadakat is láthatnak. Második nap a vadonélő állatok modul következik. Azok megfigyelésével a szabadban folytatjuk. Este egy vetélkedővel zárjuk a napot. Az utolsó napon délelőtt összefoglalás, értékelés. Az ökoszisztéma összefoglalása: tápláléklánc, ökológiai összefüggések, kapcsolatok.

10 A program felépítésének filozófiája az elemekből való építkezés. A növények, majd állatok megismerése után megvizsgáljuk a köztük fönnálló kapcsolatrendszert. Megjelöljük az ember helyét és szerepét az ökoszisztémában, hangsúlyozva felelősségünket. Nem szorítkozunk a természetes környezet megismerésére: a bennünket körülvevő élő környezetet a maga komplexitásában szemléljük.

11 Növényismereti modul A korábbi ismeretek felelevenítése. Morfológia: hasonló-különböző, alak, szín, illat. Találkozás a már tanult növényekkel. Fő témakörök: A lomberdők előfordulása, környezeti adottságai (szintezettség megfigyelése, főbb állományalkotó fajok meghatározása, a környezeti adottságok vizsgálata, a környezeti adottságok és az erdő jellemzői közti összefüggés felismerése). A lomberdő jellemző élőlényeinek testfelépítése, életmódja, kapcsolata élő és élettelen környezetével, szerepe az életközösségben (a lomberdő szintezettségének vizsgálata, élőlények megfigyelése, testfelépítés és életmód közti kapcsolat felismerése). A rendszerezés elvei, a legfontosabb rendszertani kategóriák (a területen található élőlények rendszertani kategóriákba sorolása határozó könyvek segítségével, törzsfa készítése préselt növényekből, illetve rajzok felhasználásával).

12 A modul foglalkozásainak megnevezése és tartalmának részletes leírása: Keress hasonló fát: Ez egy lelkesítő, megmozgató játék. Célja a közelben megtalálható (tanult) erdei fák ismerete. Minden gyerek keres magának egy a vezető által kijelölt fához hasonló fát. Az irányított feladatot a gyerekek az érzékszerveikkel (tapintás, szaglás, látás), írják le a kijelölt fát, ezen ismeretek segítségével oldják meg a feladatot. Egy 2 m hosszú botot teszek a fa tövéhez és megpróbáljuk a magasságokat megbecsülni. Ezután nevet adunk neki és kéreglenyomatot készítünk. A lehullott levelek és termések jellegzetes ismertetőjeleit megbeszéljük és csoportonként 1-1 mintát elteszünk. A gyerekek ezáltal a program végére magabiztosan ismeri fel a hazai erdeink jellegzetes társulást alkotó, kísérő fafajait.

13 Morfológia : Ismerkedés a növényekkel (gyógynövények), először csak tapintás, szaglás segítségével. A tanultak felelevenítése. Ki mit hallott róla, mire használja? A morfológiát sablonok segítségével, játékosan határozzuk meg.(2. számú melléklet) Egy kartonból kivágott 5x5 cm-es kártyára temperával színt viszek amit meg kell keresni, majd a színkártya sarkában lévő ragasztós sarokba, természetbeni párját kell odaragasztani. Ragasztószalagos színgyűjtögetést a megfigyelés érdekében alkalmazom. Míg a következő megállóhelyig oda nem érünk, figyelmesen tanulmányozzák az erdő növényvilágát.

14 Az én kertem : A gyerekek párokba állnak és egy-egy 3m-es zsineggel úgy kerítenek körbe egy területet, hogy minél több különböző növény legyen a kertjükben. Miután ez megvan, az előzőekben tanult morfológiai ismereteket alkalmazva határozó segítségével meghatározzuk. A módszer itt a megfigyelés. A leggyakoribb lágyszárú növényeket megtanuljuk.

15 Erdei társulások: Bükkös, gyertyános tölgyes, cseres tölgyes összehasonlítása. Az erdő szintjei, azok főbb összetevői, összefüggéseit tárgyaljuk. Ezután kistükrök segítségével más szemszögből vizsgáljuk az erdőt. A gyerekek kapnak egy tükröt, háttal nekidőlnek a kiválasztott fának és első körben az orruk alá téve a tükröt ide-oda forgatva megnézik a lombkoronát, majd a homlokhoz téve az erdő lábát csodáljuk. Miután ez megvolt, mindenki elmondja, hogy neki mi tetszett a legjobban, mit látott.

16 Vadon termő zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények: Megismerkedünk, hogy mi ehető és mérgező azon növények közül, amelyekkel már megismerkedtünk vagy nap, mint nap találkozunk velük. Az évszaknak megfelelően, Csalán-kóstolás, ehető vadonélő növények (bükkfalevél, salátaboglárka, podagrafű, galagonyatermés, csipkebogyó). A (friss) növényi táplálék jelentőségét, szervezetünk vitamin szükségletét, egészségünk megőrzésének fontosságát, szervezetünkbe a közvetett vegyszerek bevitelét tárgyaljuk. Ezután, közös teagyűjtésbe fogunk (méhfű, menta), melyet otthon el is készítünk.

17 Gazdálkodjunk, de okosan! : Mezőgazdálkodás témakörből a főbb termesztett növényeinket és azok fontosságát tárgyaljuk. Csoportosítjuk őket gyökérzet, és termés szempontok szerint. Lehetőség szerint meg is kóstoljuk őket. A Pro Silva erdőgazdálkodást bemutató erdőművelés játék alkalmas a szálaló erdőművelés szemléltetésére, hogy a gyerekek is megértsék. Lényege, hogy eljátsszuk az erdő életét az újulattól az idős állományig. Megbeszéljük, hogy miért kell kivágni a fát és mi lesz belőle. Egy botot körbeadva mindenkinek el kell mondania, hogy mit készítene abból a fából, mire használná fel.

18 Az én fám: Találkozás egy fával. Mindenki kap egy lapot és ceruzát. Ki kell választani a túra alatt számukra legkedvesebb fát és a tövéhez leülve leírni mindent amit tud a fáról, kiegészítve személyes érzéseivel. A fákról tanultak ismétlését szolgálja, és azok rögzítését a személyes élmény segítségével.

19 Vadon élő állatok modul Korábbi ismeretanyag felelevenítése. A területen vadon élő állatok megismerése. (Rovarok, madarak, hüllők, kétéltűek, emlősök.) A tanulók megismerik az állatok táplálkozási, szaporodási szokásait, az életközösségben betöltött szerepüket. Az élővilág és a környezet egymásrautaltságát. A közvetlen tapasztalatszerzés által a gyermekek szemléletét, a természethez való viszonyát alakítjuk.

20 Fő témakörök: Az erdők legjellemzőbb élőlényeinek élete (Az erdőben és környezetünkben élő élőlények megfigyelése, jellemzőik csoportosítása a megadott szempontok alapján, a tapasztaltak rögzítése szóban, írásban, rajzban, táplálékláncok), folyók, tavak legjellemzőbb élőlényeinek élete (Megfigyelés, Vizsgálatok nagyítóval, mikroszkóppal, Táplálékláncok), Élőlények a vizek partján (Helyi megfigyelések, Információgyűjtés a rendelkezésre álló könyvek, lexikonok alapján. A gyűjtött információk rendszerezése, összefoglalása szóban vagy írásban), A vízi és vízparti élőlények kapcsolata (Táplálkozási és egyéb összefüggések rendszerezése).

21 A modul foglalkozásainak megnevezése és tartalmának részletes leírása: Éjszakai vadles: Ha van rá mód, akkor egy közeli kilátóból lessük meg az állatokat. Az éjszakai vadmegfigyelés közelebb hozza a gyermekeket a természethez. Többször megállva a foglalkozásvezető felhívja a figyelmet a különböző hangokra, zajokra. Megérezzük, hogy mi is részei vagyunk a Természetnek és nem urai. Az iskolába visszatérve megosztjuk élményeinket.

22 Varázsagancs: Érdeklődés felkeltése. A gím-, dám agancs kézbe adása minden gyermeknek nagy élmény. Megbeszéljük, hogy az agancs miként kerül a szarvas fejére és kitérünk az ember kalciumbevitelének fontosságára. Aktiváló játékok: Denevér-lepke játék. A gyerekek körbe állnak. A kör közepébe egy denevért és négy lepkét jelölünk ki a játékosok közül. A denevér szemét bekötjük, hogy ne lásson, feladata a körben futkározó, menekülő lepkék elkapása. Miután megvannak a lepkék, új játékosok veszik át a szerepeket. A játékok a lelkesedés felkeltésén túl a táplálkozás törvényszerűségeire is rámutatnak. Ezenkívül a táplálékláncokról is

23 beszélhetünk, illetve a játék kapcsán más szereplőkkel is játszhatunk pl. karvalyőszapó. A játék végén egy-egy fajt kiemelve természetvédelmi fontosságát is kihangsúlyozhatjuk.

24 Hernyóséta: maximum 10 fős csoportokban játsszuk. Feladata, hogy rávezessen a következő játékra. A gyerekek egyes sorba állnak és behunyt szemmel a társuk vállát megfogva irányítjuk őket az erdőben, különböző útvonalakat kiválasztva. Megfelelő időben mezítláb is játszhatjuk. A gyerekek rájönnek, hogy a talpukon keresztül is mennyi információhoz juthatnak.

25 Hangtérkép: A tóparton elkészítjük a terület hangtérképét. A partra leülve, egymástól távol a 10x10 cm-es kártyákra ceruzánkkal teszünk egy pontot, amely a hangtérkép készítő helyét jelöli. Körülbelül 10 percig kell a hangokra figyelniük és a kártyán pontokkal jelezniük a hangforrás irányát. Miután az idő letelt, körbeülünk és megbeszéljük, hogy ki mit hallott. A madár és más hangokat próbáljuk beazonosítani. Szólok pár szót a madarászok által használt hangtérképezés fontosságáról, hogy milyen sok információt jelölnek számukra a pontok.

26 Víz és vízpart: A víz tulajdonságairól, fontosságáról, védelméről egy kis érdeklődést felkeltő beszélgetést kezdeményezünk. A források vízhozamát egy-két deciliteres pohár és egy stopper segítségével háromszor megmérjük, majd átlagot számítunk. A tanulókat párosával felszerelem műanyag edénnyel és szűrőkkel, majd a pataktól elindulva a tóig halászunk. A vízi élőlények határozólapja segítségével meghatározzák a vízi gerincteleneket. Ezután körbe ülünk és mindenki elmondja,

27 hogy mit talált. A nagyítós bogármegfigyelős poharakba teszek egyegy példányt, így körbeadva jól tanulmányozhatóvá válik az élőlény. Ez alapján következtetéseket lehet levonni a vízminőségre vonatkozólag, a látottakat, hallottakat közösen értékeljük. A BIESEL vízminőség vizsgálatot végezzük el tavasztól nyárig. A kémiát tanuló diákokkal az úgynevezett Visocolor ECO vízvizsgálati kofferlaborral egyéb kémiai jellemzőket állapíthatunk meg.

28 Háziállatok modul A településen vagy közelében lévő tanyák, gazdaságok nagyszerű lehetőséget biztosítanak a házi állatokkal való megismerkedésre is. Erre különösen a városi iskolákból érkező osztályok esetében van szükség. A környezeti nevelésnek része a hagyományos paraszti gazdálkodással való megismerkedés is. A korábban tanultak felelevenítése mellett lehetőség van az ismeretek elmélyítésére, a közvetlen tapasztalatszerzésre. A lovaglás a természet és az ember helyes viszonyára is tanít. Főbb témakörök: legfontosabb állatvédelmi szabályok, felelős állattartás, állatok csoportosítása különböző szempontok szerint, a háziállatok jelentősége, viselkedésük szokásaik, tartásuk.

29 A modul foglalkozásainak megnevezése és tartalmának részletes leírása: Az állatok tanácsa : A gyermekek állatok nevét, rajzát tartalmazó kártyákat húznak, az adott állat hangját utánozva találják meg párjukat az állatok tanácsában. Állatok megfigyelése: A tanyán élő állatokat, puli, ló, tehén, kecske, juh, baromfi stb. a gazda segítségével végignézzük, megsimogatjuk. Megfigyeljük az állatok viselkedését, szokásait. Beszélünk a szarvasmarha, tyúk, kacsa, liba, macska, kutya vadonélő rokonairól. Az állatok háziasításának mikéntjéről. A jószág fontosságáról az ősembertől kezdve a mai emberig az étkezéstől a munkáig. A gazda beszámol az

30 egyes állatok gondozásának feladatairól. A kötetlen tapasztalatszerzés után megbeszéljük a látottakat, hallottakat. Lovaglás: A fentiekhez közvetlenül kapcsolódik a lovaglás foglalkozása. A lovász megismerteti a gyermeket a lótartás rejtelmeivel. Bemutatja a lószerszámokat.

31 Összefoglaló modul A program többi moduljában tanultak összefoglalása, ismétlése, rögzítése. Az összefüggések föltárása, a környezettudatosság fejlesztése.

32 A modul foglalkozásainak megnevezése és tartalmának részletes leírása: Szerepjáték : Az utolsó este a tanteremben csoportokat alakítunk. A foglalkozásvezetők, pedagógusok segítségével, aktív részvételével a csoportok egy-egy élőlényt, életközösséget jelenítenek meg. A többieknek ki kell találni, hogy miről is szól az előadás. A személyes átélés segíti az ismeretek rögzülését, és környezettudatosságra nevel. Ökoszisztéma : Az összefüggések felismerése, a környezettudatos szemlélet kialakítása a foglalkozás célja. Táplálékhálózat játék lényege, hogy körbeállunk és egy gombolyagot körbedobva, haladunk a táplálékláncszemein, addig amíg csak folytatni tudjuk. Aki bővíti a láncot, az a fonalat megfogva tovább dobja a gombolyagot. A végén, jól szemléltethető a táplálék hálózat.

33 Titkos ösvény : Az iskolától egy kijelölt ösvény mentén (például a gerincen) különböző, a tanultakhoz kapcsolódó tárgyakat rejtek el (agancs, csont, szőrme, madártoll, fenyőtoboz, alma; egy-két kakukktojás: kólás doboz, csokipapír). A gyermekeknek párosával minél többet meg, kell találniuk a kincsekből. Visszafelé együtt felidézzük az adott tárggyal kapcsolatos ismereteket. A környezettudatosságra, gondolkodásra nevelésre kitűnően alkalmas játék.

34 Természeti kép : A fenti foglalkozással párhuzamosan a már beérkezett diákok csoportonként egy-egy természeti képet alkotnak, a kétoldalú ragasztóval ellátott kartonlapra, a természetben található anyagokból: szabadon választott állatról, növényről, jelenségről, élményről. Fontos, hogy ezeket olyan anyagból készítsük, ami az erdőből kivihető. Tilos élő növényt, és állatot fölhasználni. Ezekből otthon kiállítást is készíthet az osztály (utógondozás). Jobb egyszer látni valamit, mint arról tízszer olvasni. /Táncsics Mihály/

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés NATURA 2000 Tananyagfejlesztés MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG Óvodapedagógusok részére Írta és szerkesztette: Sebők Éva Lektorálta: Kanczler Gyuláné dr. 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETŐ... 3

Részletesebben

Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium

Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Komplex természettudományos és környezettudatos nevelés módszertani kézikönyv 2010. Gál Ildikó Szerencsy Nóra Dunayné Limbek Andrea Készítették: biológia

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ A Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A föld és az élő környezet Projekt ( A környezettudatos életmód kialakítása)

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

Természetismereti játékgyűjtemény. Első kiadás - 1998. Szerkesztette: F. Nagy Zsuzsanna

Természetismereti játékgyűjtemény. Első kiadás - 1998. Szerkesztette: F. Nagy Zsuzsanna Első kiadás - 1998 Szerkesztette: F. Nagy Zsuzsanna A miskolci Ökológiai Intézet programjai keretében 1993 óta jelennek meg szemléletformáló kiadványok, oktatási segédanyagok. Három-négy évente a legfrissebb

Részletesebben

Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében

Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében BENCÉNÉ FEKETE Andrea Kaposvári Egyetem, Pedagógiai Kar, Kaposvár fekete.andrea@ke.hu A környezettudatos életmód Állandó

Részletesebben

2009. szeptember 7-október 2-ig. Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú csoportja

2009. szeptember 7-október 2-ig. Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú csoportja B-A-P Mikrotérségi Nevelési-Oktatási Központ Városi Óvoda Óvoda Pörböly TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0062 2009. szeptember 7-október 2-ig Manó környezetvédelem (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam 1 KÖRNYEZETISMERET 1 4. évfolyam Tantárgyi célok, feladatok A környezetismeret tantárgy célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tanulókban a környezetük iránt. Ezért e tantárgy

Részletesebben

Tevékenység-központú pedagógiák 1. számú hallgatói melléklet: Képek

Tevékenység-központú pedagógiák 1. számú hallgatói melléklet: Képek 1. számú hallgatói melléklet: Képek 1 1. számú hallgatói melléklet: Képek 2 1. számú hallgatói melléklet: Képek 3 1. számú hallgatói melléklet: Képek 4 2. számú hallgatói melléklet: A tevékenységközpontú

Részletesebben

Jelen anyagot a Nevelési Kutatási és Ifjúsági Minisztérium 2730/03.12.2007.-es Miniszteri Rendelet által finanszírozta

Jelen anyagot a Nevelési Kutatási és Ifjúsági Minisztérium 2730/03.12.2007.-es Miniszteri Rendelet által finanszírozta Jelen anyagot a Nevelési Kutatási és Ifjúsági Minisztérium 2730/03.12.2007.-es Miniszteri Rendelet által finanszírozta Ingyenes forgalmazás, könyvtári rendszerben 1 Nevelési Kutatási és Ifjúsági Minisztérium

Részletesebben

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS!

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Útmutató óvodáskorú gyermekek környezetvédelmi neveléséhez A rohanó 21. század elején segítsünk megmenteni az élő természetet, annak varázsát.

Részletesebben

26/1997. (VII. 10.) MKM rendelet. a két tanítási nyelvű iskolai oktatás irányelvének kiadásáról

26/1997. (VII. 10.) MKM rendelet. a két tanítási nyelvű iskolai oktatás irányelvének kiadásáról A jogszabály mai napon hatályos állapota 26/1997. (VII. 10.) MKM rendelet a két tanítási nyelvű iskolai oktatás irányelvének kiadásáról A közoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXIX. törvény

Részletesebben

Óvodai környezeti nevelés

Óvodai környezeti nevelés Óvodai környezeti nevelés Óvodapedagógusok felkészülését segítő művek Ajánló bibliográfia Oktatási Minisztérium Budapest, 2002. A bibliográfiát összeállították: Bihariné Krekó Ilona Eperjesy Barnáné Kanczler

Részletesebben

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola TANTERV ELSŐ IDEGEN NYELV NÉMET NYELV (5. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola TANTERV ELSŐ IDEGEN NYELV NÉMET NYELV (5. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva TANTERV ELSŐ IDEGEN NYELV NÉMET NYELV (5. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva ELSŐ IDEGEN NYELV BEVEZETŐ A jelenleg közoktatásban részt vevő tanulók már az Európai Unió polgáraiként is készülnek felnőtt

Részletesebben

Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv

Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv Természetismereti programok óvodásoknak Foglakozási terv Program azonosítója: NTP-OTM-MPA-12-059 Kedvezményezett: Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület Cím: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. Tel./Fax: +36-62/544725

Részletesebben

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Budapest, 2012 január 10. A dolgozatot készítette: Dr. Lengyelné Pomázi Erika Lakcím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 59. 6.em.66. mobil: 06-30-3400258

Részletesebben

KUKKANTÓ AKCIÓ - Ó - Ó!!!!! Új tanév - új feladatok. Kétbodonyi Cserhát Erdei Iskola és óvoda hírmondója 15 éve az iskolák szolgálatában

KUKKANTÓ AKCIÓ - Ó - Ó!!!!! Új tanév - új feladatok. Kétbodonyi Cserhát Erdei Iskola és óvoda hírmondója 15 éve az iskolák szolgálatában KUKKANTÓ Kétbodonyi Cserhát Erdei Iskola és óvoda hírmondója 15 éve az iskolák szolgálatában Szeretettel köszöntöm Önöket Erdei iskolai hírmondónk első számának megjelenése alkalmából. Az újság célja az,

Részletesebben

A környezeti nevelés lehetőségei egy általános iskolában

A környezeti nevelés lehetőségei egy általános iskolában Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi Intézet A környezeti nevelés lehetőségei egy általános iskolában Kertész Ágnes 2010. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 2 1. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS...

Részletesebben

Komplex környezeti nevelés - Innováció

Komplex környezeti nevelés - Innováció Komplex környezeti nevelés - Innováció SZIKSZAI GYÖRGY REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA - MAKÓ 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015-ös tanévekre Készítették: Balogi Anikó tanító Némethné Vigh

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640 PEDAGÓGIAI PROGRAM Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzata TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 2 2. Gyermekkép,

Részletesebben

Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Pedagógiai program

Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Pedagógiai program Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Pedagógiai program VI. A 2013/2014-es tanév 1. és 5. évfolyamától a SÁIK Székhelyintézményben felmenő rendszerben bevezetésre kerülő helyi tanterv Emelt óraszámú

Részletesebben

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1.

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1. A sajátos nevelési igény meghatározása 121. (1) 29. sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján a) testi, érzékszervi,

Részletesebben

Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel

Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel Visszhang Óvoda Tihany 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK: TARTALOMJEGYZÉK:...2 A A pedagógiai program jogszabályi háttere: 3 Bevezető gondolatok,az óvoda bemutatása...3

Részletesebben

NÉMET OLASZ SPANYOL NYELV

NÉMET OLASZ SPANYOL NYELV TANTERV MÁSODIK IDEGEN NYELV NÉMET OLASZ SPANYOL NYELV (9. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva Kőszegi Júlia és Óvári Csaba BEVEZETŐ A jelenleg közoktatásban részt vevő tanulók már az Európai Unió polgáraiként

Részletesebben

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 "Aki szereti a szépet, az életet szereti. Aki gyermekkorában megtanul látni,...az sok-sok év múlva, ha rosszkedvűen vagy bánattal sújtottan jár az úton, s meglátja

Részletesebben

JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK

JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK 1037 Budapest, Laborc u 2. /b OM: 201037 Tel: 436 0118, Fax: 436 0119 Email: laborc.suli@gmail.com Web: www.laborciskola.t-online.hu JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK Készítette: Kántorné Nagy Éva

Részletesebben

Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára. Rolf Gollob/Peter Krapf

Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára. Rolf Gollob/Peter Krapf A DÁN/EJO hatkötetes sorozatának V. része Rolf Gollob/Peter Krapf Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára Fedezzük fel a gyermekjogokat! Tanóravázlatok

Részletesebben

A XXI. század korában Erdei iskolai program. Átfogó intézményfejlesztés, innovációs tevékenység bemutatása

A XXI. század korában Erdei iskolai program. Átfogó intézményfejlesztés, innovációs tevékenység bemutatása TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0003 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés -innovatív intézményekben című pályázat A XXI. század korában Erdei iskolai program Átfogó intézményfejlesztés, innovációs tevékenység

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA A GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK SZÁMÁRA

HELYI TANTERV BIOLÓGIA A GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK SZÁMÁRA HELYI TANTERV BIOLÓGIA A GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK SZÁMÁRA 1 BIOLÓGIA (gimnázium 2+2+2) A gimnáziumi biológiatanítás célja, hogy a tanulók az élő természettel kapcsolatos ismereteiket elmélyítve és gazdagítva

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGY 6 ÉVFOLYAMOS HELYI TANTERVE

BIOLÓGIA TANTÁRGY 6 ÉVFOLYAMOS HELYI TANTERVE Célok és feladatok A hat évfolyamos osztályainkban megvalósuló biológiatanítás célja, hogy az általános iskola 1 6. évfolyamán megszerzett ismeretekre, készségekre és képességekre építve a tanulókkal megismertesse

Részletesebben