Biztosítási feltételek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biztosítási feltételek"

Átírás

1 Biztosítási feltételek Érvényes október 1-jétıl Az összes üzletág közös biztosítási feltételei Kikötések: Biztosított: Biztosító társaság: Ausztriai képviselet: Minden személy, aki Aer Lingus repülôjegyet vásárol és ugyanazon vagy legkésôbb a foglalást követô napon a biztostást a web oldalon megköti ( a Call Center-en keresztüli foglalás esetén max 48 órával repülôjegy lefoglalását követôen) ETII (Elvia Travel Insurance International NV) Poeldijkstraat 4, 1059 VM Amsterdam Niederlande ELVIA Reiseversicherungs Gesellschaft AG Niederlassung für Österreich Mariahilferstrasse Wien Österreich Az asszisztencia-szolgáltatást és kárrendezést az ausztriai képviselet (ELVIA Wien) bonyolítja le. 1. Ki a biztosított? 1.1 Minden személy, aki Aer Lingus repülôjegyet vásárol és ugyanazon vagy legkésôbb a foglalást követô napon a biztostást a web oldalon megköti ( a Call Center-en keresztüli foglalás esetén max 48 órával repülôjegy lefoglalását követôen) A biztosítási kötvényben felsorolt személyek, amennyiben ezek állandó lakhelye a biztosításkötés elıtt legalább hat hónapja Ausztriában vagy vele határos államban volt Nem biztosíthatók be súlyos, kezelésköteles, szervi megbetegedésben, testi és szellemi fogyatékosságban, lelki zavarban és idegrendszeri betegségben szenvedı személyek. Esetleges külön-megállapodások csak egy orvosi igazolás, és a biztosító társaság írásbeli hozzájárulásának a benyújtása után, a biztosításkötés ELİTT hozhatók Két évnél fiatalabb gyermekek ingyenesek. 2. Mikor érvényes a biztosítás? 2.1. A megkötésnek és az ETII-nek szóló jelentésnek az utazás megkezdése elôtt meg kell történnie. A biztosítás az utazás idôtartamára érvényes, menetrend szerint, de max 62 napig (ill. A homepage-en keresztüli foglalások esetében 31 napig). Továbbá fennáll a biztosítási védelem a lakhely és a repülôtér között (max utazási idô 48 óra). Ha az utazás idôtartama mehghaladja a 62 napot vagy a visszaútra nem lett repülôjegy foglalva, akkor a biztosítási védelem 62 nappal megszûnik. 3. Hol érvényes a biztosítás? 3.1. Világszerte.

2 4. A biztosítási összegnek mi a jelentısége? 4.1. Behatárolja az arra az eseményre vonatkozó kárfedezeti összeget, amely a biztosítás idıtartama alatt zajlik le. 5. Mi van érvényben, ha az igényjogosult harmadik féllel szemben is követeléssel él? 5.1. Minden biztosítási szolgáltatás járulékosnak számít. Ennélfogva csak akkor teljesítendık, ha más óvintézkedésbıl, mint pld. magán- és társadalombiztosításból nem lehetne egyébként hozzájutni térítéshez. 6. Milyen esetekben nem áll fenn biztosítási védelem? Olyan eseményekre vonatkozóan, melyeket 6.1. szándékosan vagy súlyos gondatlanságból idézett elı a biztosított személy, a magán utazási felelısségbiztosítás nem nyújt biztosítási védelmet, ha a biztosított személy az esemény bekövetkezését -amiért harmadik féllel szemben felelısséggel tartozikszándékosan, jogellenesen idézte elı. Szándékosnak számít az a cselekedet vagy mulasztás, amelyek következtében nagy valószínőséggel kár keletkezik, de amit mégsem kerülnek el, továbbá melyek 6.2. közvetlenül vagy közvetetten mindennemő hadieseményekkel összefüggenek, 6.3. melyeket sztrájk idéz elı, 6.4. melyek erıszakos cselekedetek következtében jönnek létre, (pld. nyilvános gyülekezet vagy tüntetés), amennyiben a biztosított személy ezeken részt vesz, 6.5. amelyeket a biztosított személy öngyilkos tette vagy öngyilkossági kísérlete vált ki, 6.6. melyeket hatósági rendelkezések idéznek elı, 6.7. melyek egy hivatáshoz kötött kézi tevékenység gyakorlása révén vagy katonai szolgálatban keletkeznek, 6.8. melyek közvetetten vagy közvetlenül a sugárvédelemi törvény mindenkor érvényben levı fogalmazása értelmében vett- ionizáló sugárzás befolyása vagy atommag-energia okoz, 6.9. amelyben a biztosított személy kárt szenved alkohol, kábítószer vagy gyógyszerek által okozott pszichikai teljesítıképesség lényeges csökkentése következtében ill. az elıírt terápia elhalasztása miatt, amelyek motor nélküli légi jármő használatakor (pld. siklóernyı), motorsport versenyen való részvételkor (kiértékelési utakon és rallye-ken is), és az ezen rendezvényeket szolgáló tréningeken lépnek fel Emellett az általános biztosítási védelmet kizáró okok mellett érvényben vannak rendkívüli okok is a mindenkori biztosítási ágban.

3 7. Mit tegyen meg feltétlenül a biztosított személy károsodása esetén? 7.1. A biztosított személy a biztosító egyéb teljesítési szabadságának megtartása mellett- köteles: a kár kiterjedését lehetıleg megakadályozni és a szükségtelen költségeket elkerülni a kárt MONDIAL ASSISTANCE nak haladéktalanul bejelenteni és utasításait követni, a káreseményt és a kár mértékét az igazságnak megfelelı módon ecsetelni és bebizonyítani. Ebbıl a célból a biztosított személynek meg kell minden célravezetı felvilágosítást adni az MONDIAL ASSISTANCE részére, és eredeti számlákat ill. eredeti bizonylatokat benyújtani. Adott esetben fel kell hatalmazni és ösztönözni az orvosokat, és/vagy a kórházakat, valamint a társadalombiztosítókat és az illetékes hatóságokat arra, hogy a MONDIAL ASSISTANCE által kívánt felvilágosításokat adják meg, és engedjék meg a MONDIAL ASSISTANCE nak, hogy vizsgálja meg az érvényesített igény okát, mértékét, hogy a kártérítési igényt harmadik féllel szemben formailag helyes, határidı szerinti módon biztosítsák és szükséges esetben átruházzák a MONDIAL ASSISTANCE ra a kárpótlást a teljesítés maximális mértékéig, hogy a büntetendı cselekedetek által okozott károkat bejelentsék az illetékes biztonsági szolgálatnak a tényállás pontos ábrázolása és a kármérték pontos megadása által, és hogy a bejelentésrıl igazolást adassanak, hogy olyan bizonyítékokat, amelyek a biztosítási szolgáltatásokkal szemben támasztott igény okát és mértékét igazolják, pld. rendırségi jegyzıkönyveket, tényállás felvételi jegyzıkönyveket, orvosi és kórházi igazolásokat, számlákat továbbá vásárlásról szóló bizonylatokat stb. a biztosítónak EREDETI példányokban átadják. A szükséges bizonylatok csatolásának költségeit nem vállalja át a MONDIAL ASSISTANCE Emellett az általános kötelezettségek mellett érvényben vannak rendkívüliek is, melyek a mindenkori biztosítási ág szabályozása alá esnek. 8. Mikor veszti el a biztosított személy a biztosítási szolgáltatásokra tartott igényt? 8.1 A MONDIAL ASSISTANCE mentesül a szolgáltatás kötelezettsége alól, ha a biztosított személy a biztosítási ügyben, különösképpen a kárbejelentésben szándékosan hamis adatokat tesz, vagy ha a

4 káresetet érintı lényeges körülményt elhallgat, vagy bizonyítékokat hamisít, mégha ezáltal nem is támad hátránya a biztosítónak, 8.2. ha az érvényesített igényt egy éven belül a teljesítés elutasítását követıen nem érvényesíti bírósági úton. A határidı csak akkor kezdıdik, miután a MONDIAL ASSISTANCE elutasította írásban az igénybejelentést, és közzé tette a határidı lejártával összefüggı jogkövetkezményt is. 9. Mikor évülnek el az ebbıl a szerzıdésbıl eredı követelések? A kár keletkezése után 3 évvel. 10. Mikor fizet a MONDIAL ASSISTANCE kártérítést? Ha MONDIAL ASSISTANCE szolgáltatási kötelezettségének oka és mértéke tisztázott, akkor két héttel ezek után esedékes a kifizetés Ha elindították a biztosítási esettel kapcsolatos hatósági vizsgálatokat vagy eljárásokat, akkor MONDIAL ASSISTANCE jogosult ezek befejezéséig kifogást emelni esedékesség fennállása miatt. 11. Melyik bíróság illetékes a szerzıdésbıl eredı viszálykodások ügyében? A MONDIAL ASSISTANCE val szemben emelt vádak esetén az igényjogosult rendelkezésére áll a társaság bécsi bírói illetékessége. Az utazási szerzıdés megbontásával kapcsolatos költségek 1. Mi van bebiztosítva? A szerzıdés megbontásával kapcsolatos, szerzıdésben rögzített költségek, amivel a biztosított személy az Aer Lingus-nak tartozik. 2. Milyen esetekben? 2.1. A biztosított személy hirtelen, súlyos betegsége, az egészségét nagymértékben érintı baleseti következmények vagy halála esetén. A betegség súlyosnak számít, ha ebbıl meggyızıdı módon adódik az utazásra való képtelenség, és a biztosított személy még abban a helyzetben sincs, hogy elvégezze munkavállalói tevékenységét. A biztosító kívánságára fel kell mutatni egy megfelelı igazolást, pld. betegsegélyzı orvos által kiállított beteg jelentést. Pszichikai megbetegedések, amelyek lefoglalás ill. biztosításkötés után elıször lépnek fel, csak akkor vannak bebiztosítva, ha bentfekvést igénylı kórházi tartózkodásra van szükség.

5 Alkohol vagy kábítószerrel való visszaélés okozta betegségek nincsenek bebiztosítva A biztosított jelenlegi szervi megbetegedésének rosszabbodása egyenértékő a 2.1. ponttal-, feltéve, hogy az orvos írásban igazolta az utazásra való képességet a megrendelés elıtt, 2.3. A biztosított terhessége, ha a terhességet csak az utazás megrendelését követıen állapították meg A biztosított oltóanyag elviselhetetlensége, 2.5. a biztosított munkaadója általi váratlan felmondás, A munkavállaló felmondása ill. a munkaviszony egyetértésben történt megszüntetése esetén nem áll fenn biztosítási védelem. Munkahelyi kivételes helyzet miatt bekövetkezett visszalépés esetén sem áll fenn bebiztosított esemény a biztosított váratlan beidézése rendes katonai alapszolgálatra a lefoglalt út idején, 2.7. A bontókereset benyújtása a biztosított házastársa által, 2.8. ha a biztosított lakóhelyén lévı tulajdonában elemi kár vagy betöréses lopás súlyos mértékben kárt okoz, amiért a biztosított jelenléte elengedhetetlen ha a biztosított az érettségin nem megy át egy ezt követı tervbe vett bebiztosított utazás elıtt, a következı személyek egyikének hirtelen, súlyos megbetegedése, súlyos baleseti sérülése vagy halála: házastársak, élettársak, szülık, gyerekek, anyós, após, vı, meny, testvérek, nagyszülık, unokák, sógor, sógornı, vagy egy a kötvényben névszerint említett személy. Élettársak esetén az életközösségrıl szóló igazolást (bejelentılap által) kell felmutatni a közös fılakhelynek legalább 3 hónapja fenn kell állnia Egy kötvényen hat személy is megrendelhet egy utazást biztosítással. Ezeket illetıen akkor is fennáll egy biztosítási eset, ha 2.1 a 2.1 tıl 2.10 ig terjedı pontok közül egy ok fennáll a hat személy egyikére vonatkozóan. 3. Milyen esetekben nem áll fenn biztosítási védelem? Az összes üzletág Általános Feltételei ben felsorolt pontjain kívül nem áll fenn biztosítási védelem, ha: 3.1. egy esemény vagy betegség a biztosítás megkötésének idejekor fennállt, vagy elırelátható volt az utazási iroda visszamondja a szerzıdést Tervezett vagy kilátásba helyezett operációk, elhalasztott operációs határidık vagy orvosi

6 beavatkozások ill. egy operáció utáni szokatlanul rossz gyógyulási folyamat nincsenek bebiztosítva. 4. Mit tegyen meg feltétlenül a biztosított személy káreset fellépése esetén? Az összes üzletág Általános Feltételei ben felsorolt kötelezettségek mellett a következı érvényes: 4.1. Mihelyt egy bebiztosított eset ismertté válik, haladéktalanul (az utazást akadályozó tényezı fellépése után 48 órán belül) értesíteni kell írásban az Aer Lingus-t és MONDIAL ASSISTANCE t, különben elveszik a kártérítési igény A kártérítési igényt indokló összes szükséges adatot biztosítani kell MONDIAL ASSISTANCE részére. Az írott kárbejelentéssel együtt különösen a következı igazolásokat kell a biztosító számára megküldeni: - biztosítási kötvény (a kötvény fénymásolata) - utazási szerzıdés (számla) - a szerzıdés megbontásával kapcsolatos költségek számlája - diagnózist tartalmazó részletes orvosi igazolás és betegsegélyzı orvos által kiállított beteg jelentés - anya-gyermeke igazolás - haláleset igazolása és más hivatalos tanúsítványok - bontókereset / felmondás / behívóparancs stb. Rendkívüli visszautazási költségek 1. Mi van bebiztosítva? 1.1. Az idı elıtti vagy késıi visszaút pótköltségei a biztosítottat és vele utazó bebiztosított hozzátartozóit illetıen (maximum 2 felnıtt és 5 kiskorú gyermek), ha a visszaút külföldrıl Ausztriába irányult azzal a szállítóeszközzel, amivel az utat megkezdték, mindig is a turistaosztályon, amennyiben a visszaút a megállapodásban biztosítva volt. Az úton elhalt, bebiztosított személy visszaszállítási költségei. 2. Milyen esetekben? 2.1. Lásd a következı pontokat: , 2.2., 2.8., és az útmegszakítási költségek keretében, továbbá az úti célt érintı mindenféle zavargások, természeti katasztrófák vagy járványok esetén, ha a biztosított testi biztonsága veszélyben van, és az út folytatása emiatt nem lehetséges.

7 3. Milyen esetekben nem áll fenn biztosítási védelem? A Közös Feltételek ben felsorolt kizáró pontokon kívül nem áll fenn biztosítási védelem, ha: 3.1. egy esemény vagy betegség az út kezdetekor már fennállt. 4. Mit tegyen meg a biztosított személy káreset fellépése esetén? A MONDIAL ASSISTANCE-segélykérı hívásközpont azonnali értesítése elengedhetetlenül szükséges, mert különben nem biztosított a teljesítések átvállalása. A káreset benyújtásakor szükséges igazolások: - biztosítási kötvény (eredeti vagy fénymásolat) megtekintés végett - utazási szerzıdés (számla) annak a HELYSZÍNEN lévı orvosnak az orvosi igazolása (melyen be van jegyezve a paciens neve, a diagnózis és kezelés kezdete), aki az útmegszakítást írásban elrendelte ill. annak az orvosnak az igazolása is, aki átvállalta a további kezelést Ausztriában. Továbbá betegsegélyzı orvos általi beteg jelentés, halálesetrıl szóló igazolás vagy más hivatalos tanúsítványok. Gyógyászati költségbiztosítás külföldi út esetén 1. Milyen esetekben nem áll fenn biztosítási védelem? A külföldön lévı biztosítottnál hirtelen fellépı betegségek és baleset okozta testi sérülések esetében. Semmi esetre sem számít külföldnek Magyarország, és az az ország, amelynek a biztosított az állampolgára, vagy ahol több mint 2 hónapja megszakítás nélkül unyanazon a helyen tartózkodik. 2. Milyen teljesítményeket nyújt a MONDIAL ASSISTANCE? 2.1. Megtéríti azokat a költségeket, amelyek Magyarországon kívüli tartózkodás idején, szükséges kórházi és kórházon kívüli orvosi kezelésbıl adódnak, amennyiben a káresetet haladéktalanul jelentették a MONDIAL ASSISTANCE - segélykérı hívásközpontnak. Osztályon felüli többletköltségek nincsenek bebiztosítva A betegszállítási és mentési költségeket a biztosítási összeg 20 % -ig, maximum ,-- euróig térítik meg Pótmegállapodás esetén a biztosítási védelem kiterjed a következı megtérítésekre is: Ausztriába vagy vele határos államba történı szükségszállításra -ha az út ott kezdıdött- MONDIAL ASSISTANCE által megjelölt szervezet révén abban az esetben, ha a betegség (baleset) mértéke ilyen szállítást szükségessé tesz.

8 egy újabb útra a pont szerint a biztosított szükségszállítását követıen, amely utazási ajándékutalvány formájában, mégpedig az elutazás elıtt lefoglalt megállapodás értékében, de legfeljebb 1.500,-- euróig terjedıen, vagy az út megszakítása esetén a ki nem használt tartózkodási napok értékének megtérítésére, ha érintve van a biztosított vagy egy nem vele utazó személy az Általános Biztosítási Feltételek - ben foglalt útvisszamondási költségek pontja szerint vagy a biztosított személy tulajdona egy biztosított esemény által az Általános Biztosítási Feltételek -ben foglalt útvisszamondási költségek pontja szerint Ha a kórházi tartózkodás 5 napnál tovább tart külföldön, akkor a MONDIAL ASSISTANCE a biztosító kívánságára megszervezi a biztosítotthoz közel álló személy utazását a kórházi tartózkodás helyére, és onnan a lakhelyre, és átvállalja a célszerő szállítási eszköz költségeit. A tartózkodási költségek nincsenek bebiztosítva. 3. Milyen esetekben nem áll fenn biztosítási védelem? 3.1. Az utazási balesetbiztosítás Általános Feltételei ben foglalt kizáró tényezıkön túl a biztosítás nem kiterjed ki betegség esetén a következı gyógyászati költségek megtérítésére: külföldi kezelésre, amely ez volt az egyedüli ok, vagy az okok egyike volt az utazás elkezdésére, olyan kezelésekre, amelyeknél az utazás kezdetekor ismert volt, hogy be kell következniük az utazás tervszerinti keresztülvitele esetén, kifáradási- és kimerülési jelenség következtében, terhesség-megszakításoknál, vagy fogamzásgátló cselekedetekbıl, terhességbıl vagy szülésbıl eredı következmények kezelésénél, karbantartó vagy protétikus fogkezelésekre ill. olyan kezelésekre, amelyek nem a közvetlen fájdalom megszüntetésének elsı ellátását, vagy helyhez kötött gyógykezelések igénybevételét szolgálják (pld. gyógy- és fürdıhelyek, klímai- és magassági kúrák, megfiatalító-, karcsúsító- vagy szépítı kúrák következtében gyógyászati segédeszközök rendelkezésre bocsátására (pld. szemüvegek, mőfogsorok stb.), beoltásokra, orvosi szakvéleményekre és tanúsítványokra, ellenırzı vizsgálatokra és utókezelésekre és terápiákra, kórházi külön teljesítményekre, mint pld. telefon, tv stb esetleg elıforduló telefon- ill. taxiköltségekre a biztosított ill. kísérı személye vonatkozásában Járulékos hotelköltségekre vagy a kísérı személyek kiadásaira

9 4. Milyen károk vannak csak bizonyos feltételek alatt bebiztosítva? A MONDIAL ASSISTANCE által kijelölt szervezet dönt önállóan a mentıszállítás szükségszerőségérıl és a felhasználandó eszközökrıl, és gondoskodik a végrehajtásról MONDIAL ASSISTANCE költségére. A kártérítés nem lehetséges: ha a biztosított a mentıszállítás és az orvosi kezelés költségeit, továbbá más evvel kapcsolatos költséget máshol is megkapja ha mást bíznak meg a mentıszállítással, mint a MONDIAL ASSISTANCE által kijelölt szervezetet. 5. Mit kell megtenni feltétlenül kár keletkezése esetén? 5.1. A Közös Feltételek ben foglalt kötelezettségeken kívül a következık érvényesek (egyébként elveszik a teljesítés igénye): Szükséges kórházi tartózkodások ill. megbetegedések esetén, amelyek többszöri ambuláns kezelést igényelnek, RÖGTÖN értesíteni kell a MONDIAL ASSISTANCE segélykérı hívásközpontot A biztosítottnak mindig alá kell vetnie magát egy ellenırzı orvosi vizsgálatnak MONDIAL ASSISTANCE költségére Következı igazolásokat kell beküldeni eredetiben: - biztosítási kötvényt (vagy ennek a fénymásolatát) megtekintés végett, az orvos vagy kórház nyugtázott eredeti számláját, amely a nevet, a születés dátumát, a betegség megnevezését, és a kezelés módját tartalmazza, - orvosi leleteket, amelyek igazolják a betegszállítás szükségességét, - egyéb számlákat vagy eredeti igazolásokat, amelyek kárpótlás követelését szolgálják. 6. Hogy alakul a MONDIAL ASSISTANCE szolgáltatása, ha az orvosi költségek más helyen is biztosítva vannak? 6.1. Ha az orvosi költségek több hivatalosan engedélyezett társaságoknál vannak bebiztosítva, akkor összesen csak egyszer kerülnek megtérítésre. A teljesítések olyan mértékben csökkennek, amilyen mértékben a törvényes kötelezı biztosítót az orvosi költségek megterhelik. Ha nem veszik igénybe a törvényes kötelezı biztosítót, akkor az önrészesedés 20 % -át behajtják a biztosítottól. 7. Mennyi ideig érvényes a biztosítás? 7.1. A szolgáltatási kötelezettség a megállapodás szerinti idıpontban kezdıdik és végzıdik, függıben lévı biztosítási eseteket érintıen is. Ha a külföldön ért betegség vagy baleseti következmények miatt a szállítás nem lehetséges, akkor a szolgáltatási kötelezettség kiterjed a megállapodott idıponton túlra, de legfeljebb 2 hónappal.

10 Utazási balesetbiztosítás 1. Mi van bebiztosítva? 1.1. Az utazáson történt balesetek, amelyek következménye halál vagy rokkantság. 2. Mi számít balesetnek? 2.1. A szerzıdés értelmében az a biztosított akaratától független esemény számít balesetnek, amely hirtelen hat kívülrıl fizikailag, és a biztosított testi károsodásával, vagy halálával jár Ugyancsak baleseteknek számítanak: a hirtelen és szokatlan erımegfeszítések által elıidézett húzódások, izom- és ínszakadások Mérgezı vagy maró anyagok, folyadékok vagy gázok nem szándékos beszedése vagy belélegzése, amelyek mérgezéshez vagy maráshoz vezetnek Vízbefúlás. 3. Milyen esetekben nem áll fenn biztosítási igény? A Közös Feltételek ben felsorolt kizáró pontokon kívül, ha az egészségi károsodás természeti katasztrófa következménye, 3.2. ha mindennemő légjármővel történı repüléskor következik be, kivéve ha a biztosított légi utasként vesz igénybe egy polgári légi forgalomban engedélyezett motoros vagy sugármeghajtású repülıgépet, vagy polgári légi utasként egy katonai repülıgépet amelyet személyszállításra vetnek be ha ejtıernyıs ugráskor, vagy hasonló esetben, extrém magas hegyi túrán patentált hegyi vezetı nélkül, vagy vadvízi sporttevékenység közben lép fel ha gépjármővek irányításakor lép fel, és a biztosítottnak nincs a birtokában az elıirt hajtási engedély (jogosítvány) ha búvárkodás közben lép fel, amennyiben a biztosított nincs birtokában a megfelelı mélységhez szükséges képesítési bizonyítványnak ha a halál vagy a rokkantság csak 5 évvel a baleseti esemény után lép fel Beteges lelki zavarok (neurózisok, pszichoneurózisok) nem számítanak balesetnek. 4. Mit kell megtenni feltétlenül kár keletkezése esetén? A Közös Feltételek ben foglalt kötelezettségeken kívül a következık érvényesek (egyébként elveszik a teljesítés igénye): 4.1. A biztosított köteles minden esetben ha elırelátható biztosítási igény merül fel-, amilyen gyorsan csak lehet, orvosi segítséghez fordulni és az orvos utasításait követni A MONDIAL ASSISTANCE - segélykérı hívásközpont azonnali értesítése

11 4.3. A biztosítottnak mindig alá kell vetnie magát egy ellenırzı orvosi vizsgálatnak MONDIAL ASSISTANCE költségére Haláleseteket MONDIAL ASSISTANCE nak ha a balesetet már jelentettékannyira idıvel elıtt kell bejelenteni, hogy a el tudják rendelni a temetés elıtti boncolást Következı igazolásokat kell beküldeni eredetiben: - biztosítási kötvényt (vagy ennek a fénymásolatát) megtekintés végett, - orvosi jelentést, amely tartalmazza az egészségi károsodás okát, kezdetét, és lefolyását, esetleg a munkaképtelenség ill. rokkantság idıtartamát és fokát. - haláleset igazolását. 5. Milyen szolgáltatásokat nyújt MONDIAL ASSISTANCE? 5.1. Rokkantság esetén a következı tételek alapján kiszámolt kártérítést, ha a biztosított a balesetet követıen egy éven belül tartós testi egészség károsodást szenved el A kártérítést a rokkantsági fok és a megállapodott biztosítási összeg alapján számolják ki. Több testrész vagy szerv rokkantsága esetén a teljesítés a megállapodott biztosítási összeg 100 % - ra korlátozódik Következı rokkantsági fokok érvényesek: - egy kar vagy vállízület teljes mértékő elvesztése vagy használhatatlanná válása esetén 70% könyökízületen túl terjedı karnál 65% könyökízületen aluli karnál vagy egy kézfejnél 60% - hüvelykujjnál 20% - egy mutatóujjnál 10% - egy más ujjnál 5% - egy comb közepén túl terjedı láb esetén 70% - egy comb közepéig terjedı láb esetén 60% - egy lábfej vagy az alcomb közepéig terjedı láb esetén 50% - egy nagy lábujjnál 5% - egy másik lábujjnál 2% - mindkét szem látóképességének teljes mértékő elvesztése esetén - egy szem látóképességének teljes mértékő elvesztése esetén 30% - amennyiben azonban a másik szem látóképessége már a biztosítási eset elıtt elveszett 60% 10 - mindkét fül hallóképességének teljes mértékő megszőnése esetén 60% - egy fül hallóképességének teljes mértékő megszőnése esetén 15% - amennyiben azonban a másik fül hallóképessége már a biztosítási eset elıtt megszőnt 30% - az ízlelıképesség teljes mértékő elvesztése esetén 5%

12 Részleges veszteség vagy részleges használhatatlanná válás esetében ennek megfelelıen alacsonyabb rokkantsági fokot vesznek figyelembe. A fentiekben nem említett esetekben a rokkantsági fok megállapítása a fenti százalékos tételek alapján történik Megelızı testi hiányosság súlyosbodása baleset következtében nem jogosít fel magasabb rokkantsági teljesítésre Ha betegségek vagy fogyatkozások -amelyek már a baleset elıtt fennálltakbefolyással voltak a baleset következményeire, akkor a betegség vagy fogyatkozás arányában megrövidül a szolgáltatás Halálesetkor a kötvényben megállapodott biztosítási összeg érvényes, ha a biztosított a baleset következtében, vagy a balesetet követı 5 éven belül ennek következményei miatt elhalálozik. A halálesetkor kifizetésre kerülı összeget a jogszerő örökös kapja meg a biztosított más írásbeli rendelkezésének hiányában- az átvételre jogosultság (hagyatékátadási okirat) felmutatását követıen. A halálesetkor kifizetésre kerülı összegbıl levonják az ugyanazon esetet érintı tartós rokkantságra kifizetett összeget Ha a halál a balesetet követı egy éven belül lép fel, akkor nem áll fenn rokkantsági szolgáltatás igénye Ha a biztosított személy nem a baleset okából kifolyólag hal el, de a rokkantsági szolgáltatás igénye fennállt, úgy annak a rokkantsági foknak megfelelıen kell teljesíteni, mint amivel számolni kellett volna a legutolsó orvosi lelet alapján. 6. Mikor fizeti ki MONDIAL ASSISTANCE a kártérítést tartósan fennálló rokkantság miatt? 6.1. Miután MONDIAL ASSISTANCE megkapta azokat az igazolásokat -amelyek szükségesek a baleset körülményeinek és következményeinek az igazolásához ill. a rokkantság kiszabásához szükséges orvosi kezelés befejezéséhez- akkor köteles három hónapon belül nyilatkozni, hogy az igényt elismeri-e és milyen mértékben. Útipoggyász biztosítás 1. A biztosítási összeg milyen értéknek felel meg? A biztosítási összeg megfelel a személyes útszükségletre magával vitt bebiztosított poggyász hajdani beszerzési árának. (lásd 7. pont). 2. Mi van bebiztosítva? Milyen esetek ellen? 2.1. Az útra magával vitt, vagy az úton beszerzett személyes használati úttárgyak a következı

13 rendelkezések fenntartása mellett- a következık ellen: - lopás és rablás - károkozás bizonyítottan külsı hatás következtében - egy harmadik fél felelısségi körében szállításkor történt veszteség, ha megvan az okozó igazolása - a szállítással megbízott közforgalmi szállítóvállalat okozta késıi kiadás 3. Mik számítanak értéktárgyaknak? 3.1. Nemesfémmel vagy nemesfémbıl, nemeskıvel vagy gyöngyökkel kidolgozott tárgyak elektromos és elektronikus készülékek (beleértve a mobiltelefonokat is), fotó-, filmés hangfelszerelések, videokészülékek és tartozékai, optikai készülékek, továbbá órák, ékszer, 11 bundák és bırárúk, amennyiben az itt nevezett tárgyak összértéke nem haladja meg a 400,-- eurót. 4. Milyen tárgyak és károk vannak csak bizonyos feltételek alatt bebiztosítva? 4.1. Értéktárgyak a köv. pont szerint 3. csak akkor vannak bebiztosítva, ha személyes ırizet alatt tartják, úgyhogy ezek eltulajdonítása harmadik személy által nehézség leküzdése nélkül nem lenne lehetséges. - egy szállást adónak, vagy egy ırzött ruhatárnak megırzésre igazolhatóan átadták, vagy - egy elzárt, nem mindenki által hozzáférhetı helyiségben, és ott külön zárlat alatt tartják. Viszont mindenfajta táska, kozmetikai, diplomata táskák, ékszerdobozok, bıröndök, vagy mindennemő tartály nem számít biztos megırzési helynek. A megırzés módja minden esetre a tárgy értékéhez méltányosnak kell, hogy legyen (pld. széf) Értéktárgyak egyébként a 3. pont szerint, egy harmadik fél felelısségi körében szállításkor nincsenek bebiztosítva Sportfelszerelések és mindenféle szállító eszközök (a nem bebiztosítottak kivételével a 5.4.pont szerint) csak egy közforgalmi szállítóvállalattal történı szállítás esetén vannak bebiztosítva Gépjármővekbıl vagy csónakokból történı poggyász lopása csak akkor van bebiztosítva, ha igazolhatóan 6.00 és óra között történt az eset. Kivéve, ha a gépjármő egy ırzött garázsban parkolt.

14 5. Milyen tárgyak és kárak nincsenek bebiztosítva? 5.1. Értéktárgyak a köv. pont szerint a 3. kivétel a 4.1. pontban 4.1. nevezett esetek, ha személyes ırizet nélkül hagyják mindenféle gépjármőben (zárt vagy nyitott), vagy egy más helyen Készpénz, bankjegyek, hitelkártyák, útjegyek, kulcsok, bélyeg- vagy éremgyőjtemények, értékes oklevelek, dokumentumok, nemesfémek, kereskedelmi áruk, és többnyire mőértékő és elıszereteti értékő tárgyak, a hivatás gyakorlását szolgáló eszközök és szerszámok ill. Zeneszerszámok, továbbá gépkocsihoz tartozó kellékek, szerszámok, pótalkatrészek, orvosi eszközök, fegyverek, komputer szoftver, mobil telefonkártyák ill. esetleges bonusz megállapodás vagy még ki nem merített beszéd kontingens, továbbá zárlati díjak, vagy egy mobiltelefon elvesztésének új bejelentése Nyitott jármővekben vagy csónakokban lévı tárgyak, továbbá motorkerékpár- és kerékpártáskák és ezek tartalma, amennyiben ezeket a táskákat hátrahagyták a jármőn autók, mobil házak, lakókocsik, motorcsónakok, vitorlások, sporteszközök (mint pld. szörfdeszkák, motorkerékpárok és légi jármővek, ejtıernyık, siklóernyık, sárkányrepülık, és ezek tartozékai ill. pótalkatrészek és extra felszerelések) olyan károk, amelyeket szándékosan vagy gondatlanságból idéztek elı. Gondatlanságról van szó, ha a lopás azáltal lett lehetséges, hogy hiányzott a tárggyal való testi és/vagy látási érintkezés Elégtelen ill. hiánytalan csomagolás vagy felügyelet miatt keletkezett károk 5.7. Olyan károk, amelyek hátrahagyásra, áthelyezésre, elvesztésre vagy leejtésre vezethetık vissza Kopásból eredı kárak, továbbá romlandó áruk, kiömlı folyadékok vagy idıjárás által okozott kárak Olyan kárak, amelyeket közvetlenül vagy közvetetten háborús események, polgári zavargások, fosztogatások, hatósági rendelkezések és sztájkok váltanak ki Más biztosító által fedezett kárak Az eset miatti járulékos kárak 6. Milyen kárt térít meg MONDIAL ASSISTANCE biztosítási esetben? 6.1. A 8. pont fenntartásával 8. a MONDIAL ASSISTANCE megfizeti: 12 - teljes elvesztés vagy megsemmisítés esetén az idıleges értéket (lásd 7.7. pont) de legfeljebb a hajdani beszerzési árat, - kárszenvedett dolgok esetén a javítás költségeit, ha ezek nem haladják meg az idıleges érték

15 és a maradványérték különbözetét, de legfeljebb a hajdani beszerzési költségek és a maradványérték különbözetét. 7. Milyen összegnek felel meg az idıleges érték? Ez megfelel a biztosított tárgyak hajdani beszerzési árának levonva a korból és a használatból eredı értékcsökkenést. Ha az elveszett értéktárgyakról nincs érték- ill. tulajdonigazolás, akkor egy nagyobb mértékő levonás is lehetséges. 8. Milyen biztosított tárgyaknál, vagy milyen biztosított eseteknél vannak a szolgáltatások behatárolva? 8.1. Csekkek vagy személyes dokumentumok újrabeszerzési költségei vonatkozásában a biztosítási összeg 10 % -ra, de legfeljebb 100,-- euróra Látásjavító készülékekre (szemüvegek és kontaktlencsék) és más protétikus segédeszközökre (pld. hallókészülék) úgymint kozmetikai szereknél és parfümöknél a biztosítási összeg 20 % -ra, maximum 500,-- euróra Törésveszélyeztetett tárgyak töréskára esetén (csomagolóanyag kivételével, pld. bırönd) a biztosított összeg 10 % -ra, de legfeljebb 250,-- euróra Mobiltelefonok kiszámításánál az elsı bejelentéstıl függetlenül- a mobiltelefonért ténylegesen kifizetett összeg kerül figyelembe véve Ha az üdülıhelyhez való szállítás több, mint 12 órát késett, akkor a feltétlenül szükséges újbeszerzésekre ill. bérdíjakra a biztosítási összeg 10 % -a, de legfeljebb 220,-- euró (egyéni biztosítás) ill. 440,-- euró (család) A honi repülıtérre való késıi érkezés esetén nincsen szolgáltatás. Extra szállítás esetleges költségeit ill. az evvel kapcsolatosan szükséges poggyász elhozatalát nem tudjuk vállalni. A biztosítási védelem nem tartalmazza a szükséges taxi- ill. telefonköltségeket. Ha a poggyászt végérvényesen elvesztettnek kell nyilvánítani, akkor az esetleg már teljesítésre került térítést az üdülıhelyen történt újrabeszerzés miatt levonják a poggyász elvesztését érintı kártérítésbıl A bebiztosított összes értéktárgyért a 3. pont szerint 3. a biztosított összeg 50 % - ra.

16 8.8. Az autóból történı lopáskor az összes bebiztosított tárgyért (az értéktárgyak kivételével 5.1.az 5.1. pont szerint) a biztosítási összeg 50 % -ra. Feltétel az, hogy az útipoggyász egy jól kulcsrazárt belsı térben ill. csomagtartóban legyen. Ha van csomagtartó, akkor a hátrahagyott útipoggyászt ott kell megırizni, egyébként hacsak lehetséges- kívülrıl nem látható helyen kell megırizni. 9. Mit tegyen meg feltétlenül a biztosított kár esetén? Az összes üzletágat érintı Általános Feltételek ben felsorolt kötelezettségeken kívül a biztosító egyébkénti teljesítési szabadsága mellett- a következık érvényesek: 9.1. Egy szállító vállalat vagy egy szállást adó ırizete alatt keletkezı károkat rögtön jelenteni kell, és errıl igazolást kell kérni A kívülrıl nem azonnal felismerhetı károknál a szállítót haladéktalanul fel kell szólítani a felfedezés után, hogy tekintse meg a kárt, és igazolja azt. A vállalatok mindenkori reklamációs vagy kívánalmi határidıit figyelembe kell venni MONDIAL ASSISTANCE részére minden szükséges kártérítési igényt megindokló adatokat meg kell tenni. Az írott kárjelentéssel együtt különösen a következı igazolásokat kell a biztosítónak megküldeni: - Biztosítás igazolása (a kötvény fénymásolata) - rendırségi feljelentés EREDETIBEN rablásnál ill. lopásnál - a felelıs szállító igazolása EREDETIBEN elvesztés ill. megrongálódás esetén - EREDETI számlák ill. igazolások pótlólagos bevásárlások esetén ill. értékbizonylatok (eredeti számlák ill. vásárlási bizonylatok) - repülıjegyek EREDETIBEN Utazási felelısségbiztosítás Biztosítási esetnek olyan káresemény számít, amelyet a biztosított okozott magánszemélyként egy utazás alatt, és amelybıl a biztosítottnak kártérítési kötelezettségei származnak, vagy származhatnak. Több ugyanazon vagy hasonló okozatból eredı káresemény egy biztosítási esetnek számít. 1. Mi van bebiztosítva?

17 1.1. Olyan kártérítési kötelezettségek kielégítése, melyek a biztosítottnak azon személyi vagy anyagi kárából származnak, melyek egy bebiztosított eseményre vezethetık vissza, törvényes magánjogi tartalmú felelısségbiztosítás alapján Egy harmadik fél állítása szerinti kártérítési kötelezettség megállapításának és elhárításának a költségei. 2. Mik a személyi és dologi kárak? 2.1. Emberek megölése, testi sértése vagy egészségkárosítása Fizikai dolgok megrongálása vagy megsemmisítése. 3. Milyen eseményeknél áll fenn biztosítási védelem? 3.1. Ha a biztosított utazóvendég minıségében idegen dolgokban vagy személyekben kárt okoz, és kártérítésre kötelezik, éspedig a mindennapi élet veszélyeibıl eredıen, kivéve egy üzemi, hivatali vagy iparszerően őzött tevékenység veszélyét, kerékpárok tartásából és használatából eredıen, a nem hivatásos sportőzésbıl eredıen, kivéve a vadászatot, az elektromos meghajtású és vitorlás csónakok alkalomszerő használatából, de nem tartásukból eredıen, egyéb, nem motor meghajtású vízjármővek tartásából és használatából eredıen, lakóterek és egyéb magán célra bérelt épületek helyiségeinek használatakor, maximálisan egy havi bérleti díjig (maximális kártérítés 2.500,-- euróig) 4. Mi nem esik biztosítási védelem alá? 4.1. Ha a kárfelderítést és szabályozást vagy MONDIAL ASSISTANCE egyéb kötelességeinek a teljesítését állami erıszak, harmadik fél, vagy a biztosított megakadályozza Jogellenes és szándékos ill. durva gondatlanságú cselekedetekbıl támadt igények Olyan károkból eredı kártérítési kötelezettségek miatt, amelyeket a biztosított vagy ı helyette cselekvı személyek követnek el a következıkben felsoroltak tartása vagy használata által: légi jármővek és légi eszközök mindenfajta gépjármővek Olyan károk, amelyeket a biztosított saját magának vagy hozzátartozóinak okoz (hozzátartozóknak számítanak a házastárs, egyenes ági rokonok, felmenı és lemenı ágon, após és anyós, örökbefogadó szülık, mostohaszülık, és a közös háztartásban élı testvérek.

18 14 Egy házasságon kívüli közösség következményeit tekintve egyenértékő a házassági közösséggel) Ugyanahhoz a biztosítási szerzıdéshez tartozó biztosítottak Olyan károk, melyeket a biztosított egy sport versenynél okoz Elhasználás, kopás, és túlzott igénybevétel esetén jelentkezı kárak A biztosított által kölcsönvett, bérelt, haszonbérelt, vagy ırizetbe vett dolgokat ért kárak A környezet szennyezıdése vagy rendbontása által okozott kárak Olyan dologi kárak, melyek használatuk, szállításuk, megmunkálásuk, vagy más tevékenység révén keletkeznek rajtuk vagy általuk A biztosított által továbbterjesztett betegség miatt. 5. Milyen károk vannak csak bizonyos feltételek alatt bebiztosítva? 5.1. Jogos kártérítési igény Ausztrián kívül csak akkor áll fenn, ha az igénykérelmezı a biztosított vagyona felett rendelkezhet. 6. Mit kell megtenni feltétlenül kár keletkezése esetén? 6.1. A biztosítottnak meg kell tennie minden tıle elvárhatót, hogy a biztosítási eset okait, lefolyását, és következményeit tisztázni, és a keletkezett kárt csökkenteni lehessen A biztosítottnak átfogóan és haladéktalanul tájékoztatni kell MONDIAL ASSISTANCE t -legkésıbb egy héten belül a tudomásszerzés után- a káresetet illetıen 2. a 2. pontnak megfelelıen. Rendszerint írásban, ha szükséges, akkor telexen (haláleseteknél 24 órán belül) A biztosítottnak támogatni kell MONDIAL ASSISTANCE t a kár megállapításában, elintézésében, vagy elhárításában A biztosítottnak a MONDIAL ASSISTANCE által kirendelt ügyvédet (védı ügyvédet, jogi tanácsadót) fel kell hatalmaznia, meg kell adnia minden szükséges információt, és át kell neki engedni a per folytatását Ha a biztosítottnak nem lehetséges idıben a MONDIAL ASSISTANCE utasításait beszerezni, akkor önként kell neki az elıírt határidın belül minden megkívánt perrel kapcsolatos cselekedetet elvégezni A biztosított nem jogosult, MONDIAL ASSISTANCE elızı hozzájárulása nélkül egy kártérítési igényt teljesen, vagy részlegesen elismerni A biztosított meghatalmazza MONDIAL ASSISTANCE t a teljesítése kötelezettségének keretében, hogy tegyen meg a nevében minden célszerőnek tőnı kijelentést. Repülıúti megállapodások járulékos útiköltségei

19 1. Mi van bebiztosítva? Az üdülés helyére történı késıi, közvetlen odautazás költségei biztosítás alá esnek. 2. Milyen magas a biztosítási összeg? A biztosítási összeg maximálisan a turistaosztályon való repülési költségeknek felel meg az üdülési hely közvetlen elérése esetén. 3. Milyen eseményeknél áll fenn biztosítási védelem? 3.1. Ha önhibáján kívül elmulasztották az útmegállapodás keretében a rendes indulási idıt, Az osztrák ill. határközeli repülıtérhez szállító közlekedési eszköz igazolható késése által, feltéve, hogy ez a közlekedési eszköz oda ért volna rendesen a repülıtérre az elıírt beérkezési idıben, ha az út a repülıtérre saját gépkocsival történik, és a biztosított testi sérülés nélküli balesete miatt elmulasztja a rendes indulást annak ellenére, hogy az odautat idıben megkezdte. 4. Milyen esetekben nem áll fenn biztosítási védelem? A Közös Feltételek ben felsorolt kizáró pontokon kívül a következık vannak érvényben: 4.1. Ha egy eset idıjárástól függı eseményekre vezethetı vissza. 5. Mit tegyen meg feltétlenül a biztosított személy káreset fellépése esetén? 5.1. Mihelyt egy bebiztosított eset ismertté válik, haladéktalanul értesíteni kell írásban a kötvény kiadási helyét (utazási irodát), és a biztosítót -különben elveszik a kártalanítási igény mulasztás esetében 7. a Közös Feltételek 7. pontjának értelmében MONDIAL ASSISTANCE részére minden szükséges kártérítési igényt megindokló adatokat meg kell tenni. Az írott kárbejelentéssel együtt különösen a következı igazolásokat kell a biztosító számára megküldeni: - biztosítási kötvény (eredeti vagy fénymásolat) megtekintés végett - minden következı igazolást EREDETIBEN: - utazási szerzıdés (számla), - nem használt odaúti repülıjegy, - újonnan vett odaúti repülıjegy, - annak a szállítónak az igazolása, aki a késıi kiszállításért felelıs, - annak a rendırségi hatóságnak az igazolása, amely a balesetet felvette,

20 Az utazás és a visszaszállítás ideje alatti segélynyújtás feltételei 1. A segélynyújtás tárgya MONDIAL ASSISTANCE a következı szükséges esetekben -amelyek a biztosított személlyel az út alatt megeshetnek- nyújt segítséget: a) betegség / baleset b) halál c) bőnüldözési intézkedések d) úti fizetıeszközök elvesztése e) úti igazolványok elvesztése Segélynyújtás feltétele, hogy a biztosított személy, vagy megbízottja telefonon, vagy más módon MONDIAL ASSISTANCE Assistance hoz forduljon a biztosítási eset fellépésekor. A bebiztosított költségek megtérítése ettıl független. Mindazonáltal MONDIAL ASSISTANCE levonhatja az elmulasztott tájékoztatás és egyeztetés miatti többletköltségeket. 2. Betegség / Baleset 2.1. Ambuláns kezelés MONDIAL ASSISTANCE Assistance tájékoztatást nyújt kívánságra az ambuláns orvosi ellátás lehetıségérıl. MONDIAL ASSISTANCE Assistance viszont nem veszi fel saját maga az orvossal a kapcsolatot Kórházi tartózkodás Ha a biztosított személy megbetegszik, vagy balesetet szenved, és emiatt kórházban fekvı betegként kell kezelni, akkor a MONDIAL ASSISTANCE Assistance megbízott orvosa kapcsolatot teremt a biztosított személy mindenkori háziorvosával és a kezelı kórházi orvosokkal, - a megbízott orvos gondoskodik a kórházi tartózkodás alatt az illetékes orvosok közötti információk továbbadásáról. MONDIAL ASSISTANCE Assistance gondoskodik kívánságra a hozzátartozók tájékoztatásáról. 3. Halál 3.1. Temetkezés külföldön Ha a biztosított személy az utazáson elhal, akkor MONDIAL ASSISTANCE Assistance megszervezi a hozzátartozók kívánságára a külföldi temetkezést, és átvállalja ennek a költségeit (a külön

21 visszaút Általános Biztosítási Feltételei nek megfelelıen) A holttest visszaszállítása Tetszés szerint a 3.1. pontnak megfelelıen megszervezi MONDIAL ASSISTANCE Assistance az elhunyt visszaszállítását az osztrák temetkezési helyre, és átvállalja a szállítás költségeit (a külön visszaút Általános Biztosítási Feltételei nek megfelelıen). 4. Egyéb sürgısségi esetek 4.1. Bőnüldözési intézkedések Ha letartóztatják vagy letartóztatással fenyegetik a biztosított személyt, akkor MONDIAL ASSISTANCE Assistance segítséget nyújt egy ügyvéd és egy tolmács beszerzésében, továbbá egy mindenkori óvadék elıteremtésében Utazási fizetıeszköz elvesztése Ha a biztosított személy az utazási fizetıeszköz elvesztése miatt (lopás, rablás, más elvesztési mód) pénzügyi kényszerhelyzetbe kerül, akkor MONDIAL ASSISTANCE Assistance kapcsolatot létesít a biztosított személy házibankjával. Amennyiben szükséges, akkor MONDIAL ASSISTANCE Assistance segít a házibank által rendelkezésre bocsátott összeg biztosított személy részére történı átadásában Úti igazolványok elvesztése MONDIAL ASSISTANCE Assistance segít az úti igazolványok elvesztése esetén (lopás, rablás, vagy más elvesztési mód által) a pótbeszerzésben, és átvállalja az igazolványok kiállításának illetékdíját (a poggyászati Általános Biztosítási Feltételek nek megfelelıen). A következôkben megjelölt Télisport-biztosítás és Golf-biztosítás szolgáltatásokra csak akkor van jogosultsága, amennyiben ezeket az opcionális többlet szolgáltatásokat biztosítása megkötésekor megjelölte és lefoglalta: Télisport-biztosítás A poggyászbiztosítási, valamint az útlemondási költség- és az utazás-megszakítási biztosítás kiegészítéseként a MONDIAL ASSISTANCE Általános Biztosítási Feltételeink alapján a következı szolgáltatásokat nyújtja max HUF (önrész HUF): A MONDIAL ASSISTANCE 1. feladott saját vagy kölcsönzött sífelszerelés késedelmes kiszállítása esetén a pótkölcsönzés ráfordításait max. 14 napig 2. a saját sífelszerelés és a síokmány ellopása, elvesztése, károsodása/tönkremenetele esetén a költségeket

22 kölcsönzött sífelszerelés esetén a költségeket 3. az elıre lefoglalt sífelszerelés (=liftjegyek, síiskola illetékeinek, kölcsönzött sífelszerelés illetékeinek) költségeit, amennyiben ezt az Általános Biztosítási Feltételek bek. alatt felsorolt okok miatt nem lehet használni; 4. a lefoglalt síterületen lévı sípálya lezárása esetén a más síterületen történı út- és lifthasználat pótköltségét 5. a járulékos szállás- és útiköltséget lavina vagy földcsuszamlás miatt lezárt oda- és visszavezetı utakon Golf-biztosítás A poggyászbiztosítási, valamint az útlemondási költség- és az utazás-megszakítási biztosítás kiegészítéseként a MONDIAL ASSISTANCE Általános Biztosítási Feltételeink alapján a következı szolgáltatásokat nyújtja HUF: Az ELVIA 1. a golffelszerelés késedelmes kiszállítása esetén 2. a saját golffelszerelés egyes tárgyainak ellopása, károsodása/tönkretétele, elmaradt kiszállítása vagy elvesztése esetén a javítás, kölcsönzés vagy póteszközök vásárlásának költségeit, legfeljebb a tárgy aktuális értékének megfelelı összegben, teljes golffelszerelés esetében max Ft-os összegben; 3. azoknak az útiprogramhoz külön lefoglalt green-fee-knek és/vagy tanfolyamoknak, valamint speciális edzéseknek a költségeit, amelyeket egy a biztosítási szerzıdésben (Általános Biztosítási Feltételek, bek.) foglalt esemény miatt nem tudtak kihasználni

után 8 000 HUF utána vagy 400 000 HUF ha a járatot 24 óra után törlik 41 000 000 HUF Önrész nélkül

után 8 000 HUF utána vagy 400 000 HUF ha a járatot 24 óra után törlik 41 000 000 HUF Önrész nélkül A díjtétel csakis foglalási visszaigazolással együtt (biztosítási kötvény) érvényes. Biztosítási kötvényén látható, hogy az utasbiztosítási védelem mely fajtájára kötött szerzıdést. Itt arról tájékoztatjuk

Részletesebben

után 8 000 HUF utána vagy 400 000 HUF ha a járatot 24 óra után törlik 41 000 000 HUF Önrész nélkül

után 8 000 HUF utána vagy 400 000 HUF ha a járatot 24 óra után törlik 41 000 000 HUF Önrész nélkül A díjtétel csakis foglalási visszaigazolással együtt (biztosítási kötvény) érvényes. Biztosítási kötvényén látható, hogy az utasbiztosítási védelem mely fajtájára kötött szerzıdést. Itt arról tájékoztatjuk

Részletesebben

Világjáró utasbiztosítás szolgáltatásai

Világjáró utasbiztosítás szolgáltatásai Világjáró utasbiztosítás szolgáltatásai Külföldön felmerülő orvosi költségek megtérítése Maximum biztosítási összegek (Ft/EUR) Horizont Horizont Prémium külföldön fellépő hirtelen megbetegedés és baleset

Részletesebben

119/2003. (VIII. 14.) Korm. rendelet. az általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításról

119/2003. (VIII. 14.) Korm. rendelet. az általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításról 119/2003. (VIII. 14.) Korm. rendelet az általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításról 1. Minden, a Magyar Köztársaság területén állandó lakóhellyel rendelkezı magyar állampolgár 3. életéve betöltésének

Részletesebben

Útlemondási kárbejelentő

Útlemondási kárbejelentő Útlemondási kárbejelentő 1. Kötvényszám: 2. Szerződő neve (ha a Szerződő és a Biztosított személye megegyezik, csak a Biztosított rovatot kell kitölteni):... lakcíme:... születési helye, ideje (év, hó,

Részletesebben

BELFÖLDI UTASBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2007-12BF)

BELFÖLDI UTASBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2007-12BF) BELFÖLDI UTASBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2007-12BF) Jelen általános biztosítási feltételek (a továbbiakban: általános feltételek) és különös biztosítási feltételek (a továbbiakban:

Részletesebben

BELFÖLDI UTASBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2012-E01)

BELFÖLDI UTASBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2012-E01) BELFÖLDI UTASBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2012-E01) Jelen általános biztosítási feltételek (a továbbiakban: általános feltételek) és különös biztosítási feltételek (a továbbiakban:

Részletesebben

KÜLFÖLDÖN MUNKÁT VÉGZİK ÉS CSALÁDTAGJAIK EGÉSZSÉG- BALESETBIZTOSÍTÁSA ÉS SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI SZABÁLYZATA /KMEB/

KÜLFÖLDÖN MUNKÁT VÉGZİK ÉS CSALÁDTAGJAIK EGÉSZSÉG- BALESETBIZTOSÍTÁSA ÉS SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI SZABÁLYZATA /KMEB/ KÜLFÖLDÖN MUNKÁT VÉGZİK ÉS CSALÁDTAGJAIK EGÉSZSÉG- BALESETBIZTOSÍTÁSA ÉS SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI SZABÁLYZATA /KMEB/ Röviden a QBE Atlasz Biztosító Részvénytársaságról Biztosító társaságunk 1988. május 1-én alakult

Részletesebben

SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP

SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP Élet-, betegség-, balesetbiztosításhoz, valamint vagyonbiztosításhoz kötött balesetbiztosításhoz. Contact Center: 06 40 405 405 Fax: 06 1 458 4260 www.signal.hu,

Részletesebben

Szerzôdési feltételek a Raiffeisen Bank Rt. által kibocsátott bankkártyával rendelkezôk külföldi utazására szóló biztosításához

Szerzôdési feltételek a Raiffeisen Bank Rt. által kibocsátott bankkártyával rendelkezôk külföldi utazására szóló biztosításához Szerzôdési feltételek a Raiffeisen Bank Rt. által kibocsátott bankkártyával rendelkezôk külföldi utazására szóló biztosításához 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Jelen feltételek érvényesek az UNIQA Biztosító

Részletesebben

A biztosítás éves díja 6 000 forint, ez az összeg már kétszer egy hét, vagy gyakori külföldi kint tartózkodás esetén megtérül.

A biztosítás éves díja 6 000 forint, ez az összeg már kétszer egy hét, vagy gyakori külföldi kint tartózkodás esetén megtérül. apró betűk helyett - amit a K&H választható utasbiztosítás bankkártyához szolgáltatásról tudni érdemes Gyakran találkozunk olyan levelekkel és hirdetésekkel, amelyek csak az adott termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítási szerződés általános szerződési feltételei Módozat jele: 2000/ 01 ST (200 000-20 - 5 000)

Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítási szerződés általános szerződési feltételei Módozat jele: 2000/ 01 ST (200 000-20 - 5 000) Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítási szerződés általános szerződési feltételei Módozat jele: 2000/ 01 ST (200 000-20 - 5 000) 1. Általános rendelkezések 1.1 Jelen általános szerződési feltételek (a

Részletesebben

A HB EURO KÁR- ÉS JOGVÉDELEM-BIZTOSÍTÁS FELTÉTELEI

A HB EURO KÁR- ÉS JOGVÉDELEM-BIZTOSÍTÁS FELTÉTELEI A HB EURO KÁR- ÉS JOGVÉDELEM-BIZTOSÍTÁS FELTÉTELEI A biztosító jelen biztosítás keretében a biztosítási díj ellenében megtéríti a harmadik személy által a megjelölt országok területén okozott és a biztosított

Részletesebben

- 1 - Utasbiztosítási Feltételek I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

- 1 - Utasbiztosítási Feltételek I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Mit nyújt Önnek a Chartis Travel Guard utasbiztosítás? A Chartis Hungary biztosítóról Jelen feltételek (a továbbiakban: Utasbiztosítási Feltételek) szerinti biztosítási fedezetet a Chartis Europe S.A.

Részletesebben

Útlemondási kárbejelentő

Útlemondási kárbejelentő Betegség- és balesetbiztosítási kárbejelentő nyomtatvány Az AEGON Biztosító kárrendezési egysége: Europ Assistance Kft. Budapest 1399, Pf. 694/324 Tel.: +36 1 465 37 06 Fax:+36 1 458 4445 BIZTOSÍTOTT ADATAI

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelezı. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

Mapfre Asistencia Utasbiztosítás Biztosítási termékismertető

Mapfre Asistencia Utasbiztosítás Biztosítási termékismertető Mapfre Asistencia Utasbiztosítás Biztosítási termékismertető A társaság: Mapfre Asistencia Compania Internacional de Seguros y Reaseguros S.A., Spanyol Királyságban bejegyzett biztosító társaság, mely

Részletesebben

11/2002.(VI.20.) K.r sz. r e n d e l e t e. az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjérıl

11/2002.(VI.20.) K.r sz. r e n d e l e t e. az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjérıl 11/2002.(VI.20.) K.r sz. r e n d e l e t e az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjérıl ( Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 10/2003. (IV.24.) K.r.sz. rendelettel) Fejér Megye Közgyőlése a helyi

Részletesebben

Cím: Cím: Cm: születés ideje: év hó nap, Anyja neve: Cím:

Cím: Cím: Cm: születés ideje: év hó nap, Anyja neve: Cím: SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNYBEJELENTŐ LAP Alkotás Point, 1123 Budapest Alkotás u. 50. (Élet-, betegség-, balesetbiztosításhoz, valamint vagyonbiztosításhoz kötött balesetbiztosításhoz.) www.signal.hu

Részletesebben

Díjtétel és fogyasztói tájékoztató «Delta utasbiztosítási csomag» A szolgáltatások áttekintése. Fontos tudnivalók

Díjtétel és fogyasztói tájékoztató «Delta utasbiztosítási csomag» A szolgáltatások áttekintése. Fontos tudnivalók A díjtétel csakis foglalási visszaigazolással együtt (biztosítási kötvény) érvényes. Biztosítási kötvényén látható, hogy az utasbiztosítási védelem mely fajtájára kötött szerzıdést. Itt arról tájékoztatjuk

Részletesebben

Őrangyal szolgáltatások és díjak. Őrangyal. Legfeljebb a 70. születésnapig köthető! Díjak (HUF)

Őrangyal szolgáltatások és díjak. Őrangyal. Legfeljebb a 70. születésnapig köthető! Díjak (HUF) Őrangyal szolgáltatások és ak Legfeljebb a 70. születésnapig köthető! Díjak (HUF) 1 2 3 4 5 8 9 12 13 16 17 31 Őrangyal Legfeljebb a 70. születésnapig köthető! A 70. születésnap fölött az Őrangyal 70 Plusz

Részletesebben

Belföldi szervezett utazáson résztvevık baleset- és poggyászbiztosítása

Belföldi szervezett utazáson résztvevık baleset- és poggyászbiztosítása Belföldi szervezett utazáson résztvevık baleset- és poggyászbiztosítása A biztosítást megkötheti az a - Magyarországon bejegyzett utazásszervezı által, Magyarország területén belül - szervezett utazáson

Részletesebben

ATLASZ ÉDES OTTHON LAKÁSBIZTOSÍTÁS

ATLASZ ÉDES OTTHON LAKÁSBIZTOSÍTÁS ATLASZ ÉDES OTTHON LAKÁSBIZTOSÍTÁS (MJK: AEOLB 001-2010) MJK: AEOLB 001-2010 Érvényes: 2010. június 1-tıl 1/37 ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 1.) A jelen feltételek alapján a QBE Insurance (Europe) Limited

Részletesebben

Chartis Europe S.A. Magyarországi Fióktelepének Travel Guard utasbiztosítási termékei

Chartis Europe S.A. Magyarországi Fióktelepének Travel Guard utasbiztosítási termékei Chartis Europe S.A. Magyarországi Fióktelepének Travel Guard utasbiztosítási termékei A Chartis a világ egyik vezetı vagyon és felelısség, illetve nemélet biztosító társasága, amely több mint 40 millió

Részletesebben

ATLASZ KÖNYVELİK FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELİIFEL 001-2008) QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe

ATLASZ KÖNYVELİK FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELİIFEL 001-2008) QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe ATLASZ KÖNYVELİK FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELİIFEL 001-2008) KÖNYVELİIFEL 001-2008 Érvényes: 2008. 10. 01.-tıl 1/9 ATLASZ KÖNYVELİK FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA I). BIZTOSÍTOTTAK

Részletesebben

TermékismertEtő. Allianz Üzleti utasbiztosítás. Kinek ajánljuk? Miért az Allianz Üzleti utasbiztosítást válassza?

TermékismertEtő. Allianz Üzleti utasbiztosítás. Kinek ajánljuk? Miért az Allianz Üzleti utasbiztosítást válassza? allianz.hu TermékismertEtő Allianz Üzleti utasbiztosítás 2018 Az Allianz gyakran utazó üzleti ügyfelei számára keretnapos utasbiztosítást kínál egyszerű és kényelmes megoldásként. Az Allianz Üzleti utasbiztosítás

Részletesebben

A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA

A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 1997 2 A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége az

Részletesebben

Általános Balesetbiztosítási Feltételei

Általános Balesetbiztosítási Feltételei Általános Balesetbiztosítási Feltételei - - - Az itt nem szabályozott kérdésekben a hatályos magyar jogszabályok az irányadók. 1. - - - - dés részét képezik a biztosítási ajánlatban és a biztosítási -

Részletesebben

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE KÖZPONTI SEGÉLYEZÉSI SZABÁLYZATA. Munkabaleseti segély

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE KÖZPONTI SEGÉLYEZÉSI SZABÁLYZATA. Munkabaleseti segély Munkabaleseti segély A segélyezés célja: a munkabalesetet szenvedett dolgozó, illetve családtagjai részére gyorssegély biztosítása. A segély forrása: a szakszervezeti tagdíjból a VSZ Központ részesedésének

Részletesebben

Gyámok részére. Tájékoztatás!

Gyámok részére. Tájékoztatás! Gyámok részére Tájékoztatás! A gyám, amennyiben vagyont kezel, az előző naptári évre vonatkozó számadását minden év február 15-éig köteles a gyámhivatalhoz benyújtani (rendszeres számadás). A számadás

Részletesebben

Több mint lehetıség START

Több mint lehetıség START Több mint lehetıség START Napra kész információk a START, START PLUSZ és START EXTRA kártyákról FONTOS! A kártyákat közvetlenül a munkába állás idıpontja elıtt célszerő igényelni START kártya Az a személy,

Részletesebben

TermékismertEtő. Allianz Üzleti utasbiztosítás. Kinek ajánljuk? Miért az Allianz Üzleti utasbiztosítást válassza?

TermékismertEtő. Allianz Üzleti utasbiztosítás. Kinek ajánljuk? Miért az Allianz Üzleti utasbiztosítást válassza? allianz.hu TermékismertEtő Allianz Üzleti utasbiztosítás 2018 Az Allianz gyakran utazó üzleti ügyfelei számára keretnapos utasbiztosítást kínál egyszerű és kényelmes megoldásként. Az Allianz Üzleti utasbiztosítás

Részletesebben

Utasbiztosítás. Termék: Útitárs. Milyen típusú biztosításról van szó? Mire terjed ki a biztosítás? Mire nem terjed ki a biztosítás?

Utasbiztosítás. Termék: Útitárs. Milyen típusú biztosításról van szó? Mire terjed ki a biztosítás? Mire nem terjed ki a biztosítás? Utasbiztosítás Biztosítási termékismertető Biztosító: Allianz Hungária Zrt. Magyarországon, a Magyar Nemzeti Bank által 10337587 azonosítószámon nyilvántartott biztosító Termék: Útitárs A termékre vonatkozó

Részletesebben

PANNÓNIA CSOPORTOS UTASBIZTOSÍTÁS

PANNÓNIA CSOPORTOS UTASBIZTOSÍTÁS PANNÓNIA CSOPORTOS UTASBIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Ez a biztosítás egy csoportos utasbiztosítás, amely az utasbiztosítási kockázatokon kívül, választható kiegészítésként, tartalmazza az utazások során,

Részletesebben

Allianz Üzleti utasbiztosítás

Allianz Üzleti utasbiztosítás www.allianz.hu Termékismertető Allianz Üzleti utasbiztosítás 2017 Az Allianz gyakran utazó üzleti ügyfelei számára keretnapos utasbiztosítást kínál egyszerű és kényelmes megoldásként. Az Allianz Üzleti

Részletesebben

Légijármű Használók Balesetbiztosításának Különös Feltételei (MJK: AVIPA )

Légijármű Használók Balesetbiztosításának Különös Feltételei (MJK: AVIPA ) Légijármű Használók Balesetbiztosításának Különös Feltételei (MJK: AVIPA 001-2007) Jelen különös feltétel alapján a Biztosító a biztosítási díj megfizetése ellenében kötelezettséget vállal arra, hogy a

Részletesebben

A díj ellenében végzett személytaxi-szolgáltatás kezesi biztosítása. Szerzıdési feltételek

A díj ellenében végzett személytaxi-szolgáltatás kezesi biztosítása. Szerzıdési feltételek A díj ellenében végzett személytaxi-szolgáltatás kezesi biztosítása Szerzıdési feltételek Jelen szerzıdés létrejött egyfelıl az Allianz Hungária Biztosító Rt. mint Biztosító (a továbbiakban: biztosító),

Részletesebben

2014/2015. tanév rendje

2014/2015. tanév rendje A tanulók bolti gyakorlati napjai: Eladóképzés 10. évfolyam: csütörtök, péntek 11. évfolyam: hétfı, kedd Kereskedıképzés 13. évfolyam: péntek 2014. szeptember 1. évnyitó 2014/2015. tanév rendje 2014. október

Részletesebben

Kötelezı Felelısségbiztosítási Kárrendezési Szabályzat kivonata

Kötelezı Felelısségbiztosítási Kárrendezési Szabályzat kivonata Kötelezı Felelısségbiztosítási Kárrendezési Szabályzat kivonata (Készült a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének Felügyeleti Tanácsa 8/2006. (X.12.) számú ajánlásának megfelelıen, figyelembe véve

Részletesebben

genertel e-l@kás Felhőtlen Nyár szolgáltatás különös feltételei

genertel e-l@kás Felhőtlen Nyár szolgáltatás különös feltételei genertel e-l@kás Felhőtlen Nyár szolgáltatás különös feltételei A Társaságunk az IVASS (a pénzügyi szervezetek olaszországi felügyeleti hatósága, amely társaságunk felett tulajdonosunkon keresztül gyakorol

Részletesebben

1.1. Családi név: 1.2. Születési név: 1.3. Utónév/Utónevek: 1.4. Születési idı: év hó nap 1.5. NIP-szám: 1.6.

1.1. Családi név: 1.2. Születési név: 1.3. Utónév/Utónevek: 1.4. Születési idı: év hó nap 1.5. NIP-szám: 1.6. 5/B számú pótlap KIEGÉSZÍTİ ADATOK LENGYELORSZÁGBAN SZERZETT BIZTOSÍTÁSI/SZOLGÁLATI IDİ ESETÉN 1. Az igénylı személyi adatai 1.1. Családi név: 1.2. Születési név: 1.3. Utónév/Utónevek: 1.4. Születési idı:

Részletesebben

Munkáltatói felelısségbiztosítás. Szerzıdési feltételek

Munkáltatói felelısségbiztosítás. Szerzıdési feltételek Szerzıdési feltételek 1. A biztosítottak köre 1.1. A jelen szerzıdési feltételek alapján biztosított a szerzıdésben név szerint feltüntetett munkáltató. 2. A biztosítás tárgya, a biztosítási esemény 2.1.

Részletesebben

Mondial Assistance. Általános feltételek valamennyi biztosítási ág részére. A biztosított események részletes listája az egyes biztosítási termékek

Mondial Assistance. Általános feltételek valamennyi biztosítási ág részére. A biztosított események részletes listája az egyes biztosítási termékek Mondial Assistance Általános feltételek valamennyi biztosítási ág részére A biztosított események részletes listája az egyes biztosítási termékek - - feltételek, illetve eltérések csak abban az esetben

Részletesebben

A tanulószerzıdésrıl világosan

A tanulószerzıdésrıl világosan A tanulószerzıdésrıl világosan Jogszabályi háttér 1993. évi LXXVI tv. a szakképzésrıl 1993. évi LXXIX tv. a közoktatásról 2003. évi LXXXVI. tv. a szakképzési hozzájárulásról és a képzési rendszer fejlesztésének

Részletesebben

Kérelem. Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére. Születési neve:. Település irányítószámmal:

Kérelem. Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére. Születési neve:. Település irányítószámmal: Kérelem Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére Súlyos mozgáskorlátozott (kérelmező) Neve: Születési neve:. Anyja neve:. Születési hely és idő :. Családi állapota: hajadon

Részletesebben

Felhőtlen Nyár Csomag Biztosítási Feltételek. Hatályos: június 15-től szeptember 30-ig

Felhőtlen Nyár Csomag Biztosítási Feltételek. Hatályos: június 15-től szeptember 30-ig Felhőtlen Nyár Csomag Biztosítási Feltételek Hatályos: 2016. június 15-től 2016. szeptember 0-ig Társaságunk az IVASS (a pénzügyi szervezetek olaszországi felügyeleti hatósága, amely társaságunk felett

Részletesebben

I. Saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék elismerése

I. Saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék elismerése I. Saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék elismerése Jogosultság Saját jogon pótlékra jogosult az a személy, aki a./- magyar állampolgár és állandó jelleggel Magyarországon tartózkodik, valamint

Részletesebben

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Ügyfél-tájékoztató és biztosítási szerződési feltételek Nyomtatványszám: NF3143 Hatályos: 2018. szeptember 01- Tartalom 1.

Részletesebben

limit nélkül egészségügyi segítségnyújtás 24 órás segítségnyújtási (assistance) szolgáltatás egyéb utazási segítségnyújtás és biztosítás:

limit nélkül egészségügyi segítségnyújtás 24 órás segítségnyújtási (assistance) szolgáltatás egyéb utazási segítségnyújtás és biztosítás: K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu A K&H MASTERCARD ÉNKÁRTYÁHOZ, VALAMINT K&H WORLD MASTERCARD PLUSZ HITELKÁRTYÁHOZ

Részletesebben

ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓVAL BİVITETT CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS ("ATLASZ Corporate Card") SZABÁLYZAT

ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓVAL BİVITETT CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS (ATLASZ Corporate Card) SZABÁLYZAT ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓVAL BİVITETT CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS ("ATLASZ Corporate Card") SZABÁLYZAT Röviden a QBE Atlasz Biztosító Részvénytársaságról: Biztosító társaságunk 1988. május 1-én alakult

Részletesebben

AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok

AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok AEGON TREND, TREND Basic Vállalati vagyon- és felel sségbiztosítási záradékok 1 V-1. sz. Záradék: Merevlemez- és flash memória

Részletesebben

21 év, 25 éves kor alatti vezető esetén pótdíj: 25 USD/nap, New York-ban 43 USD/nap, Texasban 40 USD/nap Fizetése a helyszínen, plusz a helyi adók

21 év, 25 éves kor alatti vezető esetén pótdíj: 25 USD/nap, New York-ban 43 USD/nap, Texasban 40 USD/nap Fizetése a helyszínen, plusz a helyi adók Gépkocsivezető Korhatár/min Korhatár/max. Második gkv. vezető vezetői engedély 21 év, 25 éves kor alatti vezető esetén pótdíj: 25 USD/nap, New York-ban 43 USD/nap, Texasban 40 USD/nap Fizetése a helyszínen,

Részletesebben

Közlekedési kedvezmények iránti kérelem

Közlekedési kedvezmények iránti kérelem Elızmény száma: Közlekedési kedvezmények iránti kérelem Név: (Nıknél leánykori név is!) Születési helye: Születési idı: év hó nap Bejelentett lakóhelye: Tartózkodási helye: utca házszám em. ajtó helység

Részletesebben

Általános biztosítási feltételek

Általános biztosítási feltételek Biztosító társaság: Grazer Wechselseitige Versicherung AG, A-8011 Graz, Herrengasse 18-20. Helyi biztosító társaság (lebonyolító): AGA INTERNATIONAL S.A. Niederlassung für Österreich Pottendorfer Straße

Részletesebben

Mondial Assistance 24 órás segélyhívó központ: +36 (1) 814-9500

Mondial Assistance 24 órás segélyhívó központ: +36 (1) 814-9500 A biztosítási szerződés megkötésével a Szerződő fél jelen Általános Biztosítási Feltételeket, valamint a választott biztosítási termékhez tartozó Kiegészítő Biztosítási Feltételeket elfogadja és azokkal

Részletesebben

BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2009.(XI.27.) rendelete a helyi adókról

BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2009.(XI.27.) rendelete a helyi adókról BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2009.(XI.27.) rendelete a helyi adókról A helyi adókról szóló 1990. C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1.. (1) bekezdésében és a 6. -ában kapott felhatalmazás

Részletesebben

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe ATLASZ LÉGIJÁRMŐ HASZNÁLÓK ÁLTALÁNOS FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe ATLASZ LÉGIJÁRMŐ HASZNÁLÓK ÁLTALÁNOS FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI ATLASZ LÉGIJÁRMŐ HASZNÁLÓK ÁLTALÁNOS FELELİSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI (MJK: AVITPL 001-2008) MJK: AVITPL 001-2008 Érvényes: 2008. október 1-tıl 1/5 Légijármő Használók Általános Felelısségbiztosításának

Részletesebben

Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlıdése Joghatósági szabályok az Európai Unióban

Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlıdése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlıdése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, 2015. November 4. Polgári eljárásjogok -Definíciók Polgári eljárásjog Nemzetközi polgári

Részletesebben

ATLASZ TÁRSASHÁZ BIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK

ATLASZ TÁRSASHÁZ BIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ATLASZ TÁRSASHÁZ BIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 1.) A jelen feltételek alapján az Atlasz Biztosító Rt. (a továbbiakban: biztosító) arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosított részére,

Részletesebben

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata szolgáltatás hóeke hóágyú sürgősségi egészségügyi költségek: - baleset esetén 10 000 000 Ft 20 000 000 Ft - betegség esetén

Részletesebben

Az ASTRA S. A. Biztosító kiegészítő közlekedési baleset és életbiztosítás szerződési feltételei

Az ASTRA S. A. Biztosító kiegészítő közlekedési baleset és életbiztosítás szerződési feltételei Az ASTRA S. A. Biztosító Kiegészítő közlekedési baleset- és életbiztosítás Szerződési Feltételei (érvényes: 2014. január 1-től visszavonásig) 1 I. Kiegészítő közlekedési baleset- és életbiztosítási szerződési

Részletesebben

MAMS Csoportos személybiztosítási értesítő 2009. január 01.- 2009. december 31. időszakra

MAMS Csoportos személybiztosítási értesítő 2009. január 01.- 2009. december 31. időszakra MAMS Csoportos személybiztosítási értesítő 2009. január 01.- 2009. december 31. időszakra I. Szerződő: Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) 1143 Budapest Istvánmezei út 1-3. Biztosítottak: Díjfizetők: Kedvezményezettek:

Részletesebben

SZÉFBÉRLET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

SZÉFBÉRLET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK 1. számú melléklet PÁTRIA Takarékszövetkezet SZÉFBÉRLET ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK 1. Általános rész 1. 1. A szerzıdı felek megállapodnak, hogy jelen Széfbérlet Általános Szerzıdési Feltételeknek

Részletesebben

8. Cím. Biztosítási szerzıdések. I. Fejezet Közös szabályok

8. Cím. Biztosítási szerzıdések. I. Fejezet Közös szabályok 8. Cím Biztosítási szerzıdések I. Fejezet Közös szabályok 5:360. [A biztosítási szerzıdés fogalma] Biztosítási szerzıdés alapján a biztosító a szerzıdésben meghatározott biztosítási kockázat viselésére

Részletesebben

KÖVETELÉS KÁRPÓTLÁS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE (írja be az őrlapra az adatokat)

KÖVETELÉS KÁRPÓTLÁS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE (írja be az őrlapra az adatokat) SZLOVÉN KÖZTÁRSASÁG IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Župančičeva 3 1000 Ljubljana 1. sz. melléklet ZOZKD 1 őrlap KÖVETELÉS KÁRPÓTLÁS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE (írja be az őrlapra az adatokat) I. A kérelmezı adatai a kérelmezı

Részletesebben

GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA A Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás GÉPJÁRMŐ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2010. január 1-tıl A szabályzat hatálya az önállóan mőködı és gazdálkodó Társulási

Részletesebben

Kérem, a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló többször módosított 164/1995. (XII. 27.) Korm.

Kérem, a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló többször módosított 164/1995. (XII. 27.) Korm. KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM Kérelmező adatai: családi és utóneve:... születési neve:... anyja neve:... születési helye, ideje:..., év... hó... nap... családi állapota:... személyi ig. száma:...

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE 2013 AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. Csoportos Biztosítások 1091 Budapest, Üllői út 1. 1. oldal Aegon csoportos biztosítási díjkalkuláció

Részletesebben

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart.

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart. Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 1/2000. (I. 30.) számú rendelete a gyermekek átmeneti gondozása keretében megvalósítandó helyettes szülıi tevékenységrıl 1 (az idıközbeni módosításokkal

Részletesebben

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szerződési feltételei és ügyfél -tájékoztató A Netrisk által történő értékesítés esetén

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szerződési feltételei és ügyfél -tájékoztató A Netrisk által történő értékesítés esetén K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata szolgáltatás alap csomag emelt csomag ideál csomag sürgősségi egészségügyi költségek: - baleset esetén 50 000 USD 100 000 USD

Részletesebben

2. oldal (2)1 A szerződés teljesítésére, valamint a szerződésből eredő jogokra és kötelezettségekre, az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a P

2. oldal (2)1 A szerződés teljesítésére, valamint a szerződésből eredő jogokra és kötelezettségekre, az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a P 1. oldal 119/2003. (VIII. 14.) Korm. rendelet az általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításról 1. 1 Minden, Magyarország területén állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár 3. életéve betöltésének

Részletesebben

Biztonság Program - Családi baleset-biztosítás

Biztonság Program - Családi baleset-biztosítás Biztonság Program - Családi baleset-biztosítás Életünk egyik vezérlő elve családunkat biztonságban tudni. A Magyar Telekom szolgáltatásai nemcsak otthonosságot és szabadságot jelentenek, hanem biztonságot

Részletesebben

PROVIDENCIA OSZTRÁK-MAGYAR BIZTOSÍTÓ RT. VÁLLALKOZÁSOK ÖSSZETETT VAGYONBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI. Tartalom:

PROVIDENCIA OSZTRÁK-MAGYAR BIZTOSÍTÓ RT. VÁLLALKOZÁSOK ÖSSZETETT VAGYONBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI. Tartalom: PROVIDENCIA OSZTRÁK-MAGYAR BIZTOSÍTÓ RT. VÁLLALKOZÁSOK ÖSSZETETT VAGYONBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI Tartalom: Általános Vagyonbiztosítási Feltételek (ÁVF) Vállalkozók Elemikár Biztosításának Különös

Részletesebben

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata szolgáltatás gazdaságos csomag ideális csomag exkluzív csomag sürgősségi egészségügyi költségek: - baleset esetén 10 000 000

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK. Speciális Feltételek

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK. Speciális Feltételek AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK Speciális Feltételek Kockázati életbiztosítás 1. Biztosítási esemény A Biztosítottnak a Biztosító által rá vonatkozó kockázatviselésének hatálya alatt bekövetkező

Részletesebben

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe 1. ATLASZ KOMPÁNIA CSOPORTOS BIZTOSÍTÁS BÁRHOL, BÁRMIKOR BEKÖVETKEZETT BALESETI HALÁL ESETÉRE SZÓLÓ BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS FELTÉTELEI 1. Biztosítási esemény: A biztosított bárhol, bármikor bekövetkezett baleseti

Részletesebben

Közlekedési kedvezmények iránti kérelem Sátoraljaújhely Város Települési Önkormányzat Jegyzıjének

Közlekedési kedvezmények iránti kérelem Sátoraljaújhely Város Települési Önkormányzat Jegyzıjének Alulírott Közlekedési kedvezmények iránti kérelem Sátoraljaújhely Város Települési Önkormányzat Jegyzıjének NÉV: Leánykori név: Anyja neve: Születési hely: Születési ideje: TAJ szám: Lakcím: Szám alatti

Részletesebben

Szabadidô & kikapcsolódás. Szuper-G + utasbiztosítás sízôknek és a téli sportok kedvelôinek

Szabadidô & kikapcsolódás. Szuper-G + utasbiztosítás sízôknek és a téli sportok kedvelôinek Szabadidô & kikapcsolódás Szuper-G + utasbiztosítás sízôknek és a téli sportok kedvelôinek Mit nyújt Önnek az UnIQa Biztosító utazási biztosítása? Választható biztosítási csomagok Standard OPtIMUM Egészségügyi

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzat Képviselı-testületének 30/2009.(XII. 18.) rendelete

Kadarkút Város Önkormányzat Képviselı-testületének 30/2009.(XII. 18.) rendelete Kadarkút Város Önkormányzat Képviselı-testületének 30/2009.(XII. 18.) rendelete Hatályos: 2012. október 1-tıl. Egységesítve:2012. szeptember 28. a szociális rászorultságtól függı pénzbeli és természetben

Részletesebben

EUB Szolgáltatások és díjak 2011. május 16-tól visszavonásig

EUB Szolgáltatások és díjak 2011. május 16-tól visszavonásig EUB Szolgáltatások és díjak 2011. május 16-tól visszavonásig TOP EXTRA, TOP, NÍVÓ, BÁZIS TOP EXTRA TOP NÍVÓ EGYÉNI 70 éves korig összesen 1 napra: 1.350 830 660 EGYÉNI-70 éves korig 2-365 napra az elsı

Részletesebben

ATLASZ ELECTRONIC ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK ALL-RISK BIZTOSÍTÁSA

ATLASZ ELECTRONIC ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK ALL-RISK BIZTOSÍTÁSA ATLASZ ELECTRONIC - FELTÉTEL ATLASZ ELECTRONIC ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK ALL-RISK BIZTOSÍTÁSA KÖTVÉNY (I. RÉSZ) 1. CIKKELY: BIZTOSÍTOTT ÉRDEK A biztosítási szerzıdés fedezetet nyújt a kötvényhez tartozó

Részletesebben

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe ATLASZ LÉGIJÁRMŰ HASZNÁLÓK UTASFELELŐSSÉG-BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe ATLASZ LÉGIJÁRMŰ HASZNÁLÓK UTASFELELŐSSÉG-BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI ATLASZ LÉGIJÁRMŰ HASZNÁLÓK UTASFELELŐSSÉG-BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI (MJK: AVIPLL 001-2008) MJK: AVIPLL 001-2008 Érvényes: 2008. október 1-től 1/5 Légijármű Használók Utasfelelősség-biztosításának

Részletesebben

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE EGYSÉGES SZOLIDARITÁSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI ALAP (ESZSZA) SZABÁLYZAT

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE EGYSÉGES SZOLIDARITÁSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI ALAP (ESZSZA) SZABÁLYZAT VASUTASOK SZAKSZERVEZETE EGYSÉGES SZOLIDARITÁSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI ALAP (ESZSZA) SZABÁLYZAT A Vasutasok Szakszervezete XVII. Kongresszusa által módosított Alapszabálya V. fejezet 4.a alpontjának harmadik

Részletesebben

CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS ("ATLASZ Corporate Card") SZABÁLYZAT (érvényes: 2006.06.01-től)

CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS (ATLASZ Corporate Card) SZABÁLYZAT (érvényes: 2006.06.01-től) CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS ("ATLASZ Corporate Card") SZABÁLYZAT (érvényes: 2006.06.01-től) Röviden a QBE Atlasz Biztosító zrt. Biztosító társaságunk 1988. május 1-én alakult meg. Székhelyünk:

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám Szerződés száma: BÉRLETI SZERZŐDÉS A szerződő Felek: Bérbe adó: Cím: Adószám: Cégbejegyzés száma: Telefon/fax: a továbbiakban Bérbe adó valamint, valamint Bérlő: Cím: Posta cím: Számlavezető

Részletesebben

Általános és különös biztosítási feltételek

Általános és különös biztosítási feltételek BELFÖLDI UTASBIZTOSÍTÁS Általános és különös biztosítási feltételek EUB2007-12BF Európai Utazási Biztosító Zrt. Általános Információ EUB ügyfélszolgálat: 1132 Budapest, Váci út 36-38. Tel.: +36 1 452 3580

Részletesebben

Aegon Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás Szabályzat

Aegon Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás Szabályzat Aegon Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás Szabályzat A Sí- és Snowboard felszerelés Biztosítás jelen feltételek szerint jön létre az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. cím: 1091 Budapest,

Részletesebben

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata

K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata K&H biztostárs utazási segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatási táblázata szolgáltatás hóvarázs sarki fény sürgősségi egészségügyi költségek: - baleset esetén 10 000 000 Ft 20 000 000 Ft - betegség

Részletesebben

ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK ÉS SZÁMÍTÓGÉPEK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK ÉS SZÁMÍTÓGÉPEK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK ÉS SZÁMÍTÓGÉPEK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI A Garancia Biztosító Rt. (a továbbiakban: biztosító) az Elektromos Berendezések és Számítógépek Biztosításának Különös Feltételei

Részletesebben

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit?

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? A Montrealban 1999. május 28-án kelt Egyezmény tartalmazza a nemzetközi légi fuvarozásra vonatkozó szabályozás egységes elveit;

Részletesebben

Gépjármő-eredetiségvizsgálatot végzık felelısségbiztosítása Általános szerzıdési feltételek

Gépjármő-eredetiségvizsgálatot végzık felelısségbiztosítása Általános szerzıdési feltételek Gépjármő-eredetiségvizsgálatot végzık felelısségbiztosítása Általános szerzıdési feltételek I. A biztosítás tárgya 1. Az Allianz Hungária Biztosító Részvénytársaság (1054 Budapest, V. kerület, Bajcsy-

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. Tisztelt Képviselı-testület! ELİTERJESZTÉS Jánosháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 2010. augusztus 3-i ülésére 3. számú napirendi

Részletesebben

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁS (EUB2010-05TU)

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁS (EUB2010-05TU) UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁS (EUB2010-05TU) Jelen általános szerződési feltételek (a továbbiakban: biztosítási feltételek) ellenkező megállapodás hiányában az Európai Utazási Biztosító Zártkörűen

Részletesebben

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosításának Különös Feltételei Ügyféltájékoztató és biztosítási szerződési

Részletesebben

Termékismertető Csoportos személybiztosítás

Termékismertető Csoportos személybiztosítás www.allianz.hu Termékismertető Csoportos személybiztosítás Allianz Hungária Zrt. Biztosítási tartam A biztosítási tartam 1 év, mely évente, további 1 évvel automatikusan meghoszszabbodik, vagy egy évnél

Részletesebben

ATLASZ Assistance Hungary és ATLASZ Assistance EU módozatok. érvényes : 2010. május 01.-től I. ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

ATLASZ Assistance Hungary és ATLASZ Assistance EU módozatok. érvényes : 2010. május 01.-től I. ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK KÜLFÖLDIEK SZEMÉLYI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSA ÉS EGÉSZSÉGÜGYI BIZTOSÍTÁSA ATLASZ Assistance Hungary és ATLASZ Assistance EU módozatok érvényes : 2010. május 01.-től I. ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. A QBE Insurance (Europe)

Részletesebben

SEGÉLYEZÉSI SZABÁLYZAT

SEGÉLYEZÉSI SZABÁLYZAT Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szervezet 9027. Gyır Kandó u. 13. SEGÉLYEZÉSI SZABÁLYZAT Elfogadva: a 2008. december 8.-i Szakszervezeti Tanács ülésen Hatálybalépés: 2009. január 1. 2 SEGÉLYEZÉSI

Részletesebben

GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK

GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK A. A villamos energia kereskedelmi tevékenység folytatásának az egyedi felhasználókat érintı minimális minıségi követelményei 1.1 Fogalmak A jelen mellékletben használt fogalmakon

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK. Speciális Feltételek

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK. Speciális Feltételek AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FÜGGELÉK Speciális Feltételek Kockázati életbiztosítás 1. Biztosítási esemény A Biztosítottnak a Biztosító által rá vonatkozó kockázatviselésének hatálya alatt bekövetkezı

Részletesebben

Lırinci Város Önkormányzata Képviselı-testületének 86/2010. (V. 27.) önkormányzati határozata

Lırinci Város Önkormányzata Képviselı-testületének 86/2010. (V. 27.) önkormányzati határozata Lırinci Város Önkormányzata Képviselı-testületének 86/2010. (V. 27.) önkormányzati határozata Dr. Vida Sándor Ügyvédi Irodával kötendı megbízási keretszerzıdésrıl Lırinci Város Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben