Fa Nándor óceáni vitorlázó

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fa Nándor óceáni vitorlázó"

Átírás

1 Fa Nándor óceáni vitorlázó 1953 Székesfehérváron született óta a város és Fejér megye Díszpolgára, a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének birtokosa. Lokálpatrióta, kötődését a hazájához és kultúrájához erkölcsi, filozófiai és pozitív érzelmi kapcsolat jellemzi. Hajótervező- és építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa és vezetője. Háromszor kerülte meg a Földet, ezek közt két szóló Föld kerülő vitorlázóversenyt teljesített. Háromszor kerülte meg a köznyelv szerint rettegettnek tartott Horn-fokot. Hatszor szelte át Egyenlítőt. Ötször kelt át az Atlanti óceánon. Eredményei saját tervezésű és építésű 60 lábas versenyhajóival: B.O.C. Challenge 11.hely, Special Award Spirit of B.O.C. Challenge Vendée Globe 5.hely, az első "nem francia", aki teljesítette a vitorlázás "Everest"-jét, ráadásul maga tervezte, építette és saját maga kormányozta hajóval. SPORT MÚLT - története - korábbi eredmények: között testvérei nyomán birkózik, majd térdsérülés miatt kajak sportágra váltott től a Köfém SC (későbbi nevén: Alcoa Köfém SC) versenyzője - kajak-kenu sportág - kenus és 1984 között a Finn dinghy-ben válogatott, 1989-ben az S-jolle, 1993-ban a Laser hajóosztályban versenyzett között barátjával, Gál Józseffel a balatonfüredi hajógyártól vett üres hajóhéjból megépítette a 31 láb hosszú Szent Jupát nevű túrahajót, amellyel ben Délről kerülve a Jóreménység és a Horn fokot a klasszikusan nehéz útvonalon körbevitorlázták a Földet Szent Jupát 700 napja - túravitorlázás 31 lábas magyar hajóval - a hajónapló és a saját kézirata alapján, erről az útról jelent meg Fa Nándor, akkor méltán bestsellerré vált írása a Szépirodalmi Kiadó gondozásában.

2 a Szent Jupát útja során, a Horn-fok közelében, amatõr rádiós kapcsolat során, Fa Nándor belehallgatott az épp akkor futó B.O.C Challenge négy-szakaszos Föld - kerülő, es mezõnyének hivatalos kommonikációjába. Ezt a versenyt neki találták ki - gondolta. Elkezdõdött az álmodozás idõszaka és még a vízen, a Szt. Jupát fedélzetén kezdte megrajzolni az általa elképzelt 60 lábas magyar versenyvitorlást. Szt. Jupát útja végeztével országos élménybeszámoló sorozat következett, majd a ma már könyvritkaságnak számító Szt. Jupát könyv megírása után szakmai utazgatásai követték egymást tavaszán Fa Nándor Ausztráliában repült, ahol felkereste a világ akkor leghíresebb hajótervezõjét, Ben Lexcen-t, aki tervezõirodájában bepillantási lehetõséget adott a messzirõl jött ambiciózus fiatalembernek a munkájába között Fa Nándor megtervezte és megépítette az első magyar 60 lábas óceáni versenyvitorlást. A hajó Fa Nándor szülővárosának történelmi nevét kapta. Az ALBA REGIA versenyhajó Székesfehérváron, a KÖFÉM egyik gyárcsarnokában épült, majd sikerrel teljesítette a BOC Challenge elnevezésû, négyszakaszos, egyszemélyes földkerülő versenyt B.O.C CHALLENGE - az Alba Regia 60 lábas hajóval A verseny során számos technikai problémával megküzdve, egyedüli közép-európaiként teljesítette a versenyt. - egyes szakaszokon az Alba Regia és hajósa a négy leggyorsabb hajó közé tartozott, - a Fokvárosi rajt után kormánytörést szenvedett a hajó, szakmai körökben is nagy elismerést váltott ki a bravúros, kb km-es kormánynélkül vissza vitorlázázása a Dél-afrikai Port Elizabeth kikötőbe, ahonnan a javítási munkák után újra folytatta a versenyt. - a kormánytörés okozta idõveszteség miatt az összesítésben 11-ként, de sikerrel ért az amerikai New Portban célba a magyar hajó. - az Eurosport 20 perces portrét sugárzott a magyar versenyzőről - amely film elkészítéséhez a Malév is támogatást nyújtott nyarán Newport (RI) -ban, a verseny hatalmas nemzetközi figyelemmel kisért, impozáns záróceremóniáján Fa Nándor a versenybizottság szakma elismeréseként a "SPIRIT of the B.O.C CHALLENGE" elismerért, az ő teljesítménye nyomán alapított különdíjat kapta. Amint partot ért - fejben már a non-stop Föld-kerülő versenyre készült. A következõ évi non-stop, a versenyek versenye, Vendée Globe érdekelte, amelyet Philippe Jeantot, a korábbi B.O.C. versenyek gyõztese alapított. "Új hajót építeni már nincs idő, de az ALBA REGIA átépítve, a szerzett tapasztalatok alapján a szükséges módosításokkal, alkalmas lehet a non-stop földkerülõ versenyre is. Megszületett a döntés, a szponzorai az új felkészülést szintén támogatták. A hajó a magyar vízijármûvek elnevesésének gyakorlatához képest kissé szokatlan nevet viselt, de a versenyt követõ, az eseményeket figyelõ közönség itthon és külföldön hamar megtanulta a nevét. Bő egy éve volt a novemberi rajtig. Ugyan az idő sürgette, mert a B.O.C nyári záróceremóniája után kb. egy hónap csak "hazavitorlázni" az Adriára, máris nyakán az õsz.

3 1991 szeptember, a HUNGAROCAMION Speciál Transport Team-je ekkor már hagyományosan felvállalva Fa összes eddigi hajószállítását, ismét rekord idő alatt a KÖFÉM-be ill. akkor már ALCOA- KÖFÉM-be szállította az utakon külön engedéllyel szállítható közel 20 m-es versenyhajót Vendée Globe non-stop földkörüli szóló vitorlásverseny K& H Bank - MATÁV 60 lábas magyar hajó - tervezõ és kivitelezõ: Fa Nándor Föld kerülő verseny - mintegy 45 ezer km - kikötés és külső segítség nélkül!a szólóvitorlázás "Everesteje" - nek hívják. Antraktisz kerülő versenynek is nevezik - specális térképszemlélettel nézve, a "Föld alulnézetéből" Rajt - és célkikötő: az Atlanti óceán parti francia kisváros, Les Sables d'olonne. (Az első Vendée Globe győztese a francia Titouan Lamazou volt - ma világhírű festőművész) A hajó felkészítése: Egy év megfeszített munka volt az általában három tagú, de nagyobb létszámot igénylő munkák esetén alkalmilag, barátokból, korábbi Köfém sport társakból fõre kiegészülő csapatnak, hogy a verseny rajtjánál ismét készen álljon a hajó. A neve ezúttal: K& H Bank - MATÁV - mint profi vetélytársai közül sokan, a versenyző fő szponzorai nevét viselte március nap alatt teljesítve a távot 5. helyezettként ért célba Les Sables d'olonne-ban, ahol harmincezer érdeklõdő várta, francia iskolák osztályai, többezer francia vitorlázást tisztelő ember és mintegy száz magyar - szponzorai, szülővárosa képviselői, újságírók, tv-rádió stáb, a vele kapcsolatot tartó amatőr rádiósok és barátok. A Vendée Globe Fa Nándor első non-stop földkerülõ versenye, ugyan nem nehézségek nélkül, de a világhírnevet hozta meg számára. Elismerést a hajótervezőnek, a hajóépítõnek és a szóló non-stop földkerülõ vitorlázásban nagyszerû teljesítményt elért, tengernélküli ország fiának, akit ma a világ legjobb hajósai között tart a szakma számon. Elsõ külföldiként sikerült a francia profi vitorlázók közt teljesíteni a versenyt, ötödik helyezettként ért a célba. Les Sables d'olonne városa szinte saját honfitársaként tiszteli. Az iskolás gyerekek, akiknek egyébként ezeknek a versenyeknek minden mozzanata iskolai tananyag a versenyek folyamán, kedvenc hõseik között, Fa Nándorról is írtak dolgozatot Hazatérése után Göncz Árpád Köztársasági Elnök a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjét adta át Fa Nándornak az őt megtisztelő állami ceremónián. Szülõvárosa, Székesfehérvár akkori városvezetése, Balsai István polgármester, a Székesfehérvár Díszpolgára címmel honorálta, hogy elősegítette szülőhelye ismertségét szerte a világon. Fa Nándor a következõ Vendée Globe-ra, már mint a versenyrendezõség által meghívott hajós került a listára. Új 60 lábas hajótervek foglalkoztatták ismét õszén az óceáni vitorlázásban radikálisan újnak számító koncepció alapján megtervezte, majd márciusig megépítette a második 60 lábas versenyhajóját.

4 Vendée Globe '96-97 A hajó a BUDAPEST nevet kapta, nagyvitorláján a magyar milleneum emlékének szimbólumát viselte. tervezõ: Fa Nándor, kivitelezõ: FA HAJÓ KFT Cége, a Fa Hajó Kft. kivitelezésében ismét Székesfehérváron, a korábban KÖFÉM, de akkor már ALCOA (mindaddig folyamatos támogatói kapcsolat) csarnokában épült Cél: a "Vendée Globe 96-97" non-stop földkörüli szóló vitorlásverseny - a vitorlázás csúcsa - szigorú versenyszabályok betartásával - külsõ segítség nélkül, kb. mintegy száz nap megállás nélkül versenyben a világ legkorszerűbb vitorlásaival és legjobb szólóvitorlázóival. Az új hajó valóságos HIGH-TECH, a szponzori támogatásoknak köszönhetõen Fa Nándornak és cégének: a FA HAjó Kft-nek sikerült a francia nagy hajótervezõk és építõk nyomába szegõdve a legjobb anyagokat, a legjobb technológiát alkalmazva, ünnepnapokat sem kímélve három év éjjel-nappal tartó kemény munkával, igazi nyerőesélyes, gyors hajót építeni. A verseny kötelező kvalifikációját a 60 lábas Budapest hibátlanul teljesítette. A rajt előtti időszakban a nemzetközi média, a Vendée Globe egyik nyerőeesélyeseként aposztrofálta. A verseny rajtja után nem sokkal azonban technikai problémák, és balszerencsék sorozata hiúsította meg a verseny teljesítését. A rajt előtti egyik napon algagátló festés közben - leejtette a francia daru a hajót - ami technikai és pszichikai hátrányt okozott a versenyzőnek a későbbiekben. A rajt utáni technikai komplikációk csak súlyosbították a helyzetet - a Biscaya öbölben a Budapestet legázolta egy panamai tanker - emiatt kényszerűen visszafordult az anyakikötőbe a hajó megjavítására - egy hét javítási munkálatok után a Budapest újra rajtolt. Az újra rajtot követő napokban a vadonatúj generátorok felmondták a szolgálatot - megjavítani útközben nem sikerült - navigációs műszerek működésképtelensége miatt visszafordult az anyakikötőbe. A rajt után eltelt idő egyre nött, mialatt a mezőny a rajt kikötőjétől egyre távolodott - a verseny teljesítésének feltételei meghiúsultak - Fa Nándor ezúttal a verseny feladásra kényszerült. Nem volt könnyű feldolgozni. A '96-os Vendée Globe verseny több versenyző kiesését, hajós és hajója tragédiáját hozta. Fa Nándort talán épp a szerencsétlenségek és a véletlenek sorozata védte meg a tragédiától. A verseny rajtja előtt kikiáltott öt nyerőesélyes közül, Christophe Auguin volt az egyetlen hajós, aki sikerrel végighajózta és megnyerte a a versenyt. Technikai problémák miatt kiestek a "nagy menők": Isabelle Autissier /FR/, Fa Nándor /HU/, Yves Parlier /FR/, és ami a legmegrázóbb, a verseny legdélibb szakaszán, hajójával együtt tragikus körülmények között eltûnt a Vendée Globe-ot megelõzõ Atlanti óceáni átkelő verseny gyõztese, a francia-kanadai Gerry Roofs Transat Jacques Vabre - Le Havre (Fr) - Cartagena ( Columbia) kétszemélyes transz -Atlanti (óceán átkelő) verseny A BUDAPEST 60 lábas magyar hajó a 4.helyen végzett. skipper : Fa Nándor (Hu) co-skipper: Albert Bargues ( Esp)

5 1998 Ez volt az év, amikor Fa Nándor, ha látszólag hosszú időre is, de átmenetileg visszavonult az óceáni versenyvitorlázástól. Hiába hívták La Rochellebe, Versaillesba, és a tengeren túli tervező és hajóépítő műhelyekbe. "Ide születtem, miért mennék vendégnek máshová, itt vagyok itthon" Magyarországon megalapította a Fa Hajó Kft. nevű céget. Ezúttal nem hajóépítésre készült. Hajót hoznak épp eleget a hajókereskedők, mondta - de nincs idehaza jó kikötő. Modern, jól használható, a hajósok számára a behajózást, kihajózást biztonságosabbá tevő, úszóponton rendszerből álló kikötők tervezésére és kivitelezésére szakosodott. Új terület, sok felkészülés, előtanulmányok és a rengeteg óceáni tapasztalat és egy francia licence - és indult a Fa Hajó kikötő gyártás. Magyarország tavi-, folyami-, Ausztria tavi-, Adria tengeri kikötői következtek - Mo-n tervezték, idehaza gyártották, innen szállították és telepítették. A Fa Hajó, azaz Fa Nándor időközben annyit fejlesztett a francia licence gazdának, hogy egyszercsak elengedték egymás kezét. Ezután még évekig a francia fél rendelte a Fa Hajótól azokat a munkákat, amiket itt jobban megoldottak. Itt fejleszett és gyártott például a Fa Hajó a francia fél megrendelésére kikötőbikákat, vizes és elektromos modulokat a Francia és a karibi tengeri kikök számára. A hajó tervezés és építés azonban tovább foglakoztatta Fa Nándort. Kereste azt a hajót a Balatonon, amiben szívesen versenyezne. Behozni külföldről? Ugyan! Levetett ócskaságokat, amikor idehaza is lehet jobbat tervezett és építettetett egyet. Szabadidőben sport mindenevő volt és egy-két barátja meghívására versenyzett párszor a balatoni nyári versenyeken. Versenyezni, de nemcsak hobbi szinten, hanem valahogy úgy, mint régen, szólóban, megállás nélkül, ez ismét inspirálta megalapította, megrendezte és azóta évente egyszer minden szeptember utólsó hét végéjén rajtol a TBS Nagydíj Balatonkerülő szóló vitorlásverseny - amely kicsiben az óceáni szóló versenyek filozófiája alapján a Balaton legszigorúbb versenye lett. 8 méteres nyitott kategóriára tunningolt hajók számára alkotta meg Fa Nándor. A versenyszabályok mentén innovációra serkentette, szinte provokálta a hajóépítőket és hajósokat. Kezdetben orrsudárnak minősített seprűnyél, szedett -vedett vitorla tákolmányok jellemezték a 8 méteres osztályhajók "nyitott kategóriára díszítését" - egyre fejlődött a mezőny - szakmailag, a versenyzők egyre elszántabbak lettek. Kialakult a Balaton mintegy 20 fős elit vitorlázó mezőnye. Nagy támogatásra, mint ahogy sok buliversenynek sikerült, ez a verseny nem tett szert. Fa Nándor soha nem fogadta el a celeb-bulvár ajánlatokat, de a szakmai támogatók következetessége, mint a CASON, a nyomkövető jeladó rendszert biztosító cég, vagy a Vízimentők szolgáltatása, a Vodafone az adatforgalmi támogatása, klubtársai támogatása a csopaki Kereked Klubból épp elég volt, hogy munkatársaival évente 2 erős balatoni szólót megrendezzen. Sok munka, nagy lelkesedés és szakmai alázat vitte ezt az új versenykategóriát előre, minden hivatalos támogatás vagy elismerés nélkül. Egyedül a vitorlázók értékelték a benne rejlő fejlődési lehetőséget. Ma már ötven körüli a szólóvitorlázóvá fejlődőtt hajósok száma a Balatonon.

6 2006-ban már Fa Nándor nem bírta cérnával, versenyezni vágyott. Papírra vetette és Déry Attila, fiatal tervező társával megtervezte, a Pauger hajóépítő műhelyben megépíttetett egy saját, 8 méteres, hightech-karbon versenyvitorlás hajót - sikere volt azonnal. A vízretétel után pár nappal rajtolt szólót ő nyerte. Jöttek az eredmények. Keszthely-Kenese szóló, Balatonkerülő szóló és egyszercsak beindult az innovációs láz a Balatonon re egy újabb Fa tervezésű testvérhajó, majd annak egy újabb továbbfejlesztése és jöttek a riválisok is a Code-8-cal. Ők sikert arattak Fa Nándor elérte, amit akart. A balatoni versenyhajó flotta kezd megújulni, haza gyártású hajókkal, ami erkölcsi elismerést jelent a hazai hajó tervező- hajóépítő tehetségeknek. CSOPAK - KEREKED Vitorlás Klub - itt történt minden a visszavonulás óta, ami a vízhez kötötte, ami ha tetszik pótcselekvés volt - átmenet - és egyben a visszaúthoz is itt kapta meg az igazi ajánlatot az óceánra. ZOLTEK, a magyar alapítású amerikai karbongyár technológiai vezetője hozta az üzenetet Amerikából. A ZOLTEK támogatja Fa Nándort, ha ismét óceáni projektre szánja el magát. "Ez vicc ugye? " Pár hónap után visszakérdezett - ha komyolyan gondolják, kezdjünk el róla beszélni. És elkezdték. Az épülő hajó teljes anyagát, minden szükséges karbont biztosít és helybe szállít az új magyar projekthez ben zajlik az IMOCA 60 lábas verseny széria aktuális utolsó verseny éve. Ideje készülni a következőre. Rajzolgatni kezdett, majd lázas elméleti készülődés, felfedezni és újra beásni magát ebbe a majd 20 éve otthagyott óceáni profi világba, ahol ugyan azóta is rendszeresen vendégeskedett, de idén elszántan döntött, ismét belevág. Hónapok óta minden szabad idejében az óceáni visszatérésre készült. Jelentkezett az IMOCA -nál, beadta a felvételi kérelemhez szükséges documentációt, az új Fa hajótervet oda, amely szervezet elődjének, a 60 lábas hajók Világszövetségének évekig elnökeként dolgozott. Közben haladtak társ-tervezőjével, Déry Attilával a munkálatok. Megegyzetek a világ egyik legfantasztikusabb hajóépítő zsenijével, Paulovits Dénessel, hogy a hajót a magyar PAUGER-Carbon műhely építi. Nagy titokban folyt a munka, mert Fa Nándor nem szívesen beszél, amíg nincs miről év vége - meg kellett védenie a hajótervet az IMOCA-nál, mint egy "doktorit". Épp a Vendée Globe rajtjának hetére írták ki a "vizsgát". A szigorú szabálykönyvet betéve tudta, mire a bizottság elé ült. Nem volt semmi ellenvetésük. A terv megállt a lábán - elfogadták - Fa Nándort a versenyvitorlázó profi világ ismét befogadta. A Vendée Globe 2012 Földkerülő vitorlás verseny rajtján már az övéi között volt, nemcsak mint néző. A publikum számára szakmai kommentátorként dolgozott, a cége, a Fa Hajó által működtetett szolovitorlazas.hu weboldalt tudósította. Hamar elterjed a hír az egy hétig ott dolgozó nemzetközi "médiahad" tudósítói közt, hogy Nandor Fa ismét hajót épít. Nagy lelkesedéssel, nyitottsággal érdeklődte, számos nemzetközi interjú készült december - itt az idő, hogy visszatérését az óceánra idehaza is bejelentse. Most itt tart a munka - időközben alakul a támogatói kör, a hajóépítési folyamat során eddig már elkészült a hajóhéj és a válaszfalak június.a vadonatúj magyar tervezésű - és építésű 60 lábas karbon versenyvitorlás tervezett vízretételének ideje. Tekintettel arra, hogy hajótervezői és -építői szempontokat tekintve a hajó megalkotása tisztán magyar produkciónak számít, a hajónévadó előtt a projektnek a "Spirit of Hungary " nevet választották. Ezt a nevet viseli a projekt a nemzetközi szakmai fórumokon mindaddig, amíg a hajó névadó szponzori

szter_szabalykonyv4.indd 1 2013.02.19. 12:10:18

szter_szabalykonyv4.indd 1 2013.02.19. 12:10:18 szter_szabalykonyv4.indd 1 2013.02.19. 12:10:18 Festetics Hajós Klaszter A Festetics Hajós Klaszter megalakítására a Magyar Vitorlás Szövetség által meghirdetett Festetics György Program fontos elemeként

Részletesebben

TBS ruházat Utolsó frissités 2013. április 30. kedd 11:37

TBS ruházat Utolsó frissités 2013. április 30. kedd 11:37 TBS ruházat Utolsó frissités 2013. április 30. kedd 11:37 2013 partiruházat casual 2013 partiruházat prémium TBS árlista az áruházunkban található TBS 2012 képes katalógus TBS 2011-es képes cipõ PDF katalógus

Részletesebben

2014. február 13-16. www.boatshow.hu www.facebook.com/budapestboatshow. programod van

2014. február 13-16. www.boatshow.hu www.facebook.com/budapestboatshow. programod van 2014. február 13-16. www.boatshow.hu www.facebook.com/budapestboatshow programod van 2014-ben újra BUDAPEST BOAT SHOW, a hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban!

Részletesebben

IDŐPONT: HELYSZÍN: Balatonkenese, Hotel Marina Port. SZERVEZŐK: iroda.hu / Litkey Farkas

IDŐPONT: HELYSZÍN: Balatonkenese, Hotel Marina Port. SZERVEZŐK: iroda.hu / Litkey Farkas Ü Z L E T. É L M É N Y. B A L A T O N IDŐPONT: 2018.09.14-15 HELYSZÍN: Balatonkenese, Hotel Marina Port SZERVEZŐK: iroda.hu / Litkey Farkas A verseny időpontja: Helyszín: Tervezett flotta méret: Tervezett

Részletesebben

IDŐPONT: HELYSZÍN: Balatonkenese, Hotel Marina Port

IDŐPONT: HELYSZÍN: Balatonkenese, Hotel Marina Port IDŐPONT: 2019. 09. 13-14. HELYSZÍN: Balatonkenese, Hotel Marina Port A verseny időpontja: Helyszín: Tervezett flotta méret: Tervezett létszám: 2019. szeptember 13-14. Kenese Marina-Port, Balatonkenese,

Részletesebben

MOL - TBS Nagydíj 2016

MOL - TBS Nagydíj 2016 Egyszemélyes Balatonkerülő Vitorlásverseny MOL - TBS Nagydíj 2016 Versenykiírás 1, A verseny 1/a. A MOL - TBS Nagydíj arra alapított egyszemélyes vitorlásverseny, hogy hazai és külföldi vitorlázóknak lehetőséget

Részletesebben

Javaslat a Barátság Duatlon települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Barátság Duatlon települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Barátság Duatlon települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. március 14. (település, dátum) (P. H.) 1 I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1.

Részletesebben

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Magyar Kajak-Kenu Szövetség Magyar Kajak-Kenu Szövetség KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI ÉV: 2014 Moszkva PROGRAMTERVEK BESZÁMOLÓK TÉMA

Részletesebben

FERTŐ-BAJNOKSÁG POLIPROFIL KUPA SCHRANZ MÁTYÁS EMLÉKVERSENY

FERTŐ-BAJNOKSÁG POLIPROFIL KUPA SCHRANZ MÁTYÁS EMLÉKVERSENY FERTŐ-BAJNOKSÁG POLIPROFIL KUPA SCHRANZ MÁTYÁS EMLÉKVERSENY FERTŐ TÓ 2018. augusztus 10-12. Fertő-bajnokság POLIPROFIL KUPA Schranz Mátyás Emlékverseny 2018 Versenykiírás 1. A verseny célja: Vitorlás verseny

Részletesebben

Egyszemélyes Balatonkerülő Vitorlásverseny

Egyszemélyes Balatonkerülő Vitorlásverseny Egyszemélyes Balatonkerülő Vitorlásverseny - TBS Nagydíj 2015 - Versenykiírás 1, A verseny 1/a. TBS Nagydíj arra alapított egyszemélyes vitorlásverseny, hogy hazai és külföldi vitorlázóknak lehetőséget

Részletesebben

A 2013. évi beszámoló a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület Kajak-kenu Szakosztályának működéséről

A 2013. évi beszámoló a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület Kajak-kenu Szakosztályának működéséről A 2013. évi beszámoló a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület Kajak-kenu Szakosztályának működéséről Készítette: Salga István szakedző A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület kajak-kenu szakosztályának egyedüli

Részletesebben

www.minitransat.hu minitransat 6.50 2012-13

www.minitransat.hu minitransat 6.50 2012-13 www..hu www..hu Elkötelezett és figyelmes: a tökéletes partner Kovács Tamás vitorlázó és csapata a Mini Transat magyar versenyprojekt lelke, Önök pedig a támogató és befogadó szív, mely a működéséhez szükséges.

Részletesebben

Soproni Építők Kupa Török Gábor Emlékverseny. Versenykiírás és versenyutasítás

Soproni Építők Kupa Török Gábor Emlékverseny. Versenykiírás és versenyutasítás Soproni Építők Kupa Török Gábor Emlékverseny 2015 Versenykiírás és versenyutasítás 1 1. A verseny célja: Vitorlás verseny Optimist, Laser Radial, Laser 4,7, Finn és Kalóz hajóosztályban, versenylehetőség

Részletesebben

ÜZLET. ÉLMÉNY. BALATON.

ÜZLET. ÉLMÉNY. BALATON. ÜZLET. ÉLMÉNY. BALATON. 2017. szeptember 15-16. Balatonkenese A verseny időpontja: Helyszín: Tervezett flotta méret: Tervezett létszám: 2017. szeptember 15-16. Kenese Marina-Port, Balatonkenese, Kikötő

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Ózdi Kerékpáros Egyesület tevékenységéről. Ó z d, 2016. május 20. Előterjesztő: Ózdi Kerékpáros Egyesület Elnöke

TÁJÉKOZTATÓ. az Ózdi Kerékpáros Egyesület tevékenységéről. Ó z d, 2016. május 20. Előterjesztő: Ózdi Kerékpáros Egyesület Elnöke TÁJÉKOZTATÓ az Ózdi Kerékpáros Egyesület tevékenységéről Ó z d, 2016. május 20. Előterjesztő: Ózdi Kerékpáros Egyesület Elnöke Kezdetektől napjainkig A hegyikerékpározás az 1980-as években kezdte el meghódítani

Részletesebben

Köszöntünk a fedélzeten!

Köszöntünk a fedélzeten! Köszöntünk a fedélzeten! Tartalom - Miért jó a vitorlázás? - Procelero SE. működése és céljai - Utánpótlás eredményeink - 2015 évi Utánpótlás célkitűzéseink - Ajánlatunk leendő Partnereinknek Miért jó

Részletesebben

A Verseny. Helyszín: Balatonfüred

A Verseny. Helyszín: Balatonfüred A Verseny Jelentős mérföldkő volt a hazai assozás történetében, amikor a Detre testvérek 2008. októberében a németországi Chiemseen rendezett Asso Európa Bajnokságon 22 hajó közül bizonyultak a legjobbnak.

Részletesebben

Indulók száma ranglista/válogató/eb-vb versenyeken

Indulók száma ranglista/válogató/eb-vb versenyeken UP B e s z á m o l ó Indulók száma ranglista/válogató/eb-vb versenyeken 420-as mind idehaza, közép-európában, és a világversenyeken is egy stabil, népszerű nagymezőnyös osztály 2017-évi versenynaptár,

Részletesebben

Összefoglaló: Úszás, 7. nap

Összefoglaló: Úszás, 7. nap https://fina-budapest2017.com/hu/hirek/2580/osszefoglalo-uszas-7-nap Összefoglaló: Úszás, 7. nap 2017.07.29. 20:54 CET Női 50 méteres pillangóúszás A svéd Sarah Sjöström másodszorra lett a szám világbajnoka,

Részletesebben

SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY

SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY SPORT XXI. PROGRAM REGIONÁLIS TRIATLON DIÁKOLIMPIA (Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megye) X. JUBILEUMI VERESEGYHÁZI NYÍLT TRIATLON VERSENY A verseny Fővédnöke: Szervezőbizottság tagjai: Pásztor

Részletesebben

KEKSZALAG.HU VERSENYKIÍRÁS KÉKPÁNTLIKA ERSTE NAGYDÍJ, IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY BALATONFÜRED, JÚLIUS 25.

KEKSZALAG.HU VERSENYKIÍRÁS KÉKPÁNTLIKA ERSTE NAGYDÍJ, IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY BALATONFÜRED, JÚLIUS 25. m e d i a i n n o v a t i o n f o r y o u KEKSZALAG.HU VERSENYKIÍRÁS KÉKPÁNTLIKA ERSTE NAGYDÍJ, IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY BALATONFÜRED, 2018. JÚLIUS 25. Névadó támogató: Kiemelt médiapartnerek: Rendezõ:

Részletesebben

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt AZ ANGOL H A D I F L O T T A Irta: SZALAY ISTVÁN A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt részei között

Részletesebben

V e r s e n y k i í r á s

V e r s e n y k i í r á s Minősítő nemzetközi verseny, faktorszám: 11 FD, M3 és F-18 faktorszám: 1,2 V e r s e n y k i í r á s A verseny helye: Balatonfüred A verseny ideje: 2010 október 23-24 A verseny rendezője: Versenyvezető:

Részletesebben

Siófok, június 1-2.

Siófok, június 1-2. Szponzori kiajánló Siófok, 2019. június 1-2. Balatoni Hajózási Zrt. 1.250.000 komputas 750.000 személyhajó utas 2.000 vitorláshely bérlő 22 személyhajó kikötő 11 vitorláskikötő A Balatoni Hajózási Zrt.

Részletesebben

Köszöntünk a fedélzeten!

Köszöntünk a fedélzeten! Köszöntünk a fedélzeten! Ifjúsági vitorlás versenyzés - miért jó a vitorlázás? - egyesületünk feladatai és eredményei - utánpótlás versenyzők munkája és eredményei - terveink a 2015-es szezonra - tagdíj,

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu SZEPTEMBER

Részletesebben

VADNAI EGY TESTVÉRPÁR...

VADNAI EGY TESTVÉRPÁR... VADNAI TESTVÉREK EGY TESTVÉRPÁR...... akik már gyerekkorukban megtapasztalták,hogy a sikerhez sok munka, alázat, és lemondás szükséges. Játszótérnek a víz és a szél birodalmát választották Magyarország

Részletesebben

DrávaTour Novigrad Podravskitól Podravske Sesvetéig

DrávaTour Novigrad Podravskitól Podravske Sesvetéig DrávaTour Novigrad Podravskitól Podravske Sesvetéig 2014.06.13., péntek a DrávaTour második napja. Délelőtt 10 órakor rajtolt el a 120 fős mezőny Koprivnica (Kapronca) városából. A túra-verseny második

Részletesebben

Marton Gergely: Eredményes litván Challenge

Marton Gergely: Eredményes litván Challenge Marton Gergely: Eredményes litván Challenge Az M-F Motorsport ifjú versenyzője, Marton Gergely az elmúlt hétvégén a Rallycross Challenge Europe versenysorozat idei harmadik fordulóján állt rajthoz, Vilkyciai

Részletesebben

MGSZ Érted, Veled, Együtt.

MGSZ Érted, Veled, Együtt. MGSZ 2019 Érted, Veled, Együtt. Kovács István Elnök Horváth Péter Főtitkár Hargitai Sándor MNASZ szakágvezető Magyar Gokart Szövetség MGSZ Alapítva: 2003 www.mgsz.net www.facebook.com/magyargokartszovetseg

Részletesebben

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember Portfólió Név: Szklenár Bence Dátum:. szeptember 1 A mobilitás adatai: A kiutazó neve, évfolyama: Szklenár Bence 1/13log. A küldő intézmény neve: Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma

Részletesebben

Versenykiírás 2014. 1/b. A verseny abszolút, ennek megfelelően a helyezés a befutás valóságos sorrendjével megegyező.

Versenykiírás 2014. 1/b. A verseny abszolút, ennek megfelelően a helyezés a befutás valóságos sorrendjével megegyező. Versenykiírás 2014 1, A verseny 1/a. A Keszthely Kenese Szóló arra alapított egyszemélyes vitorlásverseny, hogy hazai és külföldi vitorlázóknak lehetőséget biztosítson a vitorlázó technikai és taktikai

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

MIT KELL TUDNUNK A BALATONI HAJÓKIÁLLÍTÁSRÓL? PARTNEREINKTŐL TUDJUK: 2016-BAN A KIÁLLÍTÁSHOZ KÖTHETŐEN SZÁMOS HAJÓ ÉRTÉKESÍTÉSRE KERÜLT

MIT KELL TUDNUNK A BALATONI HAJÓKIÁLLÍTÁSRÓL? PARTNEREINKTŐL TUDJUK: 2016-BAN A KIÁLLÍTÁSHOZ KÖTHETŐEN SZÁMOS HAJÓ ÉRTÉKESÍTÉSRE KERÜLT A Balaton Boat Show csupán egy órányi autóútra Budapesttől, Magyarország legmeghatározóbb vízi hajókiállításaként széles hajókínálattal, változatos hajózáshoz kapcsolódó kiállítói körrel, izgalmas és színes

Részletesebben

VIII. ÉPÍTÉSZ-KÉSZ REGATTA ÉPÍTÉSZTALÁLKOZÓ ÉS VITORLÁSVERSENY

VIII. ÉPÍTÉSZ-KÉSZ REGATTA ÉPÍTÉSZTALÁLKOZÓ ÉS VITORLÁSVERSENY VIII. ÉPÍTÉSZ-KÉSZ REGATTA ÉPÍTÉSZTALÁLKOZÓ ÉS VITORLÁSVERSENY A V4 Építészeti Alapítvány által szervezett VIII. ÉPÍTÉSZ-KÉSZ REGATTA építésztalálkozó és vitorlásverseny bemutatása 2008-ban, amikor az

Részletesebben

2013/2 S/Y FEMME FATALE PROGRAM

2013/2 S/Y FEMME FATALE PROGRAM SHIPS REGAT TA 2013 A S/Y Femme Fatale 2013. szeptember 4-én indul a Mediterranean Tall Ships Regattára. Az Adiáról Barcelonába hajózunk, majd a Regatta után La Speziából Máltára vitorlázunk. S.A.L.T.

Részletesebben

Phoenix Fireball Sport Egyesület

Phoenix Fireball Sport Egyesület Phoenix Fireball Sport Egyesület Egyesületünk 2005 júliusában alakult meg. Fő célunk, melyet az elkövetkezendő években is szeretnénk képviselni, hogy egy Európa-szerte igen népszerű sportágat, a FLOORBALL*-t

Részletesebben

Beszámoló a Communitas Alapítvány számára. Szabó Krisztina 2010 2011. évre elnyert alkotói ösztöndíjáról

Beszámoló a Communitas Alapítvány számára. Szabó Krisztina 2010 2011. évre elnyert alkotói ösztöndíjáról Beszámoló a Communitas Alapítvány számára Szabó Krisztina Szabó Krisztina 2010 2011. évre elnyert alkotói ösztöndíjáról Az egy évvel ezelőtt megírt pályázatomban alternatív valóságokról szóló rövid játékfilmeket

Részletesebben

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik II. szintű tematikája

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik II. szintű tematikája Vitor lás Magyar Vitorlás Szövetség MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik II. szintű tematikája Cél: az utánpótlás versenyzők és tehetségek felkutatása a vitorlássport széleskörű megismertetése,

Részletesebben

1# BÉCS-BUDAPEST KAJAK-KENU ÉS EVEZŐS TELJESÍTMÉNYTÚRA. 2009. augusztus 15-20.

1# BÉCS-BUDAPEST KAJAK-KENU ÉS EVEZŐS TELJESÍTMÉNYTÚRA. 2009. augusztus 15-20. 1# BÉCS-BUDAPEST KAJAK-KENU ÉS EVEZŐS TELJESÍTMÉNYTÚRA 2009. augusztus 15-20. Köszöntő Az utóbbi évek folyamán a Bécs-Budapest Szupermaraton futóverseny meghatározó eseménnyé nőtte ki magát a szabadidősport

Részletesebben

12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, július 17.

12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, július 17. 12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, 2019. július 17. 1 rövidítések [NP] A szabály megsértése nem képezheti egy hajó általi óvás alapját. Ez módosítja az RRS 60.1(a) szabályt. [DP] A szabály megsértéséért

Részletesebben

12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, július 17.

12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, július 17. 12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, 2019. július 17. VERSENYKIÍRÁS rövidítések [NP] A szabály megsértése nem képezheti egy hajó általi óvás alapját. Ez módosítja az RRS 60.1(a) szabályt. [DP]

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

Iii. Hidak és Hídépítők Napja

Iii. Hidak és Hídépítők Napja HÍDÉPÍTŐK EGYESÜLETE 31 Fotó: Kovács Tamás MTI Iii. Hidak és Hídépítők Napja Három évvel ezelőtt amikor megszerveztük az I. Hidak és Hídépítők Napját, magunk sem gondoltuk, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora

Részletesebben

MGSZ 2018 Érted, Veled, Együtt.

MGSZ 2018 Érted, Veled, Együtt. MGSZ 2018 Érted, Veled, Együtt. Kovács István Elnök Horváth Péter Főtitkár Hargitai Sándor MNASZ szakágvezető Magyar Gokart Szövetség MGSZ Alapítva: 2003 www.mgsz.net www.facebook.com/magyargokartszovetseg

Részletesebben

MIÉRT ÉRDEMES A BSI-T VÁLASZTANI

MIÉRT ÉRDEMES A BSI-T VÁLASZTANI MIÉRT ÉRDEMES A BSI-T VÁLASZTANI A BSI Magyarország piacvezető sportrendezvény szervező cége. Évente 30-35 eseményt szervezünk, egy évben több mint 100.000 embert mozgatunk meg (köztük kb. 3000 külföldit).

Részletesebben

SPURKERÉK MODELLEZŐ SPORTEGYESÜLET

SPURKERÉK MODELLEZŐ SPORTEGYESÜLET SPURKERÉK MODELLEZŐ SPORTEGYESÜLET Bemutatkozunk Az egyesület 2010 augusztusában alakult azzal a céllal, hogy tagjaink megfelelő körülmények között, szervezett kereteken belül tudják űzni ezt a sportot.

Részletesebben

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek XVII. évfolyam VII. szám Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát, célja a formális, szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása,

Részletesebben

REKLÁMAJÁNLAT. Az Alba Fehérvár NB I-es férfi kosárlabda csapata Székesfehérvár egyik legrégebbi, s egyben legsikeresebb, legnépszerűbb együttese.

REKLÁMAJÁNLAT. Az Alba Fehérvár NB I-es férfi kosárlabda csapata Székesfehérvár egyik legrégebbi, s egyben legsikeresebb, legnépszerűbb együttese. REKLÁMAJÁNLAT Az Alba Fehérvár NB I-es férfi kosárlabda csapata Székesfehérvár egyik legrégebbi, s egyben legsikeresebb, legnépszerűbb együttese. A csapat négyszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa

Részletesebben

MVM MAGYAR LASER FLOTTABAJNOKSÁG ÉS RANGLISTA VERSENY 2013

MVM MAGYAR LASER FLOTTABAJNOKSÁG ÉS RANGLISTA VERSENY 2013 MVM MAGYAR LASER FLOTTABAJNOKSÁG ÉS RANGLISTA VERSENY 2013 Ismét az MVM Sportegyesület rendezésében került sor 2013. június 15-17. között az MVM Magyar Laser Flottabajnokság lebonyolítására, az MVM Társaságcsoport

Részletesebben

Csak érvényes nyomáspróbával rendelkező palackok használhatók. A csőzsákon kívül semmi nem használható csőtömítésre.

Csak érvényes nyomáspróbával rendelkező palackok használhatók. A csőzsákon kívül semmi nem használható csőtömítésre. Paintball Leírás: A paintball sport, melynek során a résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal (angolul paintball) próbálják eltalálni. Ezek a festékgolyók gömb alakú, elsősorban polietilén-glikolt és

Részletesebben

Lévai Zoltán és Tim Gábor is győzött

Lévai Zoltán és Tim Gábor is győzött 2013. október 11-13. Magyar Gyorsasági Országos Bajnokság IX. - X. - XI. verseny - Hungaroring Lévai Zoltán és Tim Gábor is győzött A 2013-as Magyar Gyorsasági Országos Bajnokság utolsó hétvégéje a Hungaroring-en

Részletesebben

Javaslat a Négy Évszak Maraton futóverseny települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Négy Évszak Maraton futóverseny települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Négy Évszak Maraton futóverseny települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. március 26. (település, dátum) (P. H.) 1 2 I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

Verseny Típus Szervező Helyszín Verseny Kezdete Verseny vége

Verseny Típus Szervező Helyszín Verseny Kezdete Verseny vége Verseny Típus Szervező Helyszín Verseny Kezdete Verseny vége Alba Regia Kupa Pályaverseny Aqualibrium VSE Agárd 2017.04.01 2017.04.02 Silwell Kupa Pályaverseny Aqualibrium VSE Agárd 2017.04.08 2017.04.09

Részletesebben

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon.

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Pár sorban, most betekintést nyújtok, hogy is láttam én,majd az LRT csapat

Részletesebben

PLASTIK REGATTA OPEN és MATCH RACE Versenykiírás

PLASTIK REGATTA OPEN és MATCH RACE Versenykiírás PLASTIK REGATTA OPEN és MATCH RACE Versenykiírás A verseny helye: Balatonfűzfői öböl, Fűzfő Marina A verseny ideje: 2017. szeptember 09. 09:00-tól -10. 19:00 A verseny rendezője: Második Hullám Hajózási

Részletesebben

2016. 04. 05. BADACSONY

2016. 04. 05. BADACSONY 2016. 04. 05. BADACSONY 2016. 04. 05-én a következő túrát vezettem: Balatonfelvidék: Badacsonytördemic - Bújdosók lépcsője - Ranolder kereszt - Kisfaludy kilátó Szegedi Róza ház - Badacsony vá. 14 km-es

Részletesebben

29. BUDAPEST FÉLMARATON. 2014. szeptember 14.

29. BUDAPEST FÉLMARATON. 2014. szeptember 14. 29. BUDAPEST FÉLMARATON 2014. szeptember 14. ESEMÉNYTÖRTÉNET 1984-ben került először megrendezésre a Budapest Félmaraton, 1984. és 1993. között a Budapest Maraton keretében. 1994-ben és 1995-ben szünetelt

Részletesebben

50 Éves a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség

50 Éves a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség 50 Éves a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG 2007. ÉVI KALÓZ ÉS IFJÚSÁGI KALÓZ BAJNOKSÁGA SZÉCHENYI REGATTA NEMZETKÖZI VERSENY 2007. július 14-19. 1 A Magyar Köztársaság 2007. évi Kalóz

Részletesebben

Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén

Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, a 25. EU Fiatal Tudósok

Részletesebben

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit!

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. /Szent-Györgyi Albert/ AZ EGRI VÁROSI

Részletesebben

V. ROTARY FUTÓFESZTIVÁL

V. ROTARY FUTÓFESZTIVÁL V. ROTARY FUTÓFESZTIVÁL 2015. március 29. Rajt: 9.30 óra - Jótékonysági Futás 11.00 óra - 1/4 maraton 11.05 óra - 1/2 maraton 11.10 óra - maraton (egyéni, váltó) Helyszín Debrecen, Gyulai István Atlétikai

Részletesebben

hunsail.hu Erste World Nagydíj VERSENYUTASÍTÁS 10. KÉKPÁNTLIKA Erste World Nagydíj IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY Balatonfüred, július 5.

hunsail.hu Erste World Nagydíj VERSENYUTASÍTÁS 10. KÉKPÁNTLIKA Erste World Nagydíj IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY Balatonfüred, július 5. hunsail.hu Erste World Nagydíj VERSENYUTASÍTÁS 10. KÉKPÁNTLIKA Erste World Nagydíj IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY Balatonfüred, 2017. július 5. 10. Kékpántlika - Ifjúsági távolsági verseny - ERSTE World Nagydíj

Részletesebben

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny A Leonardo da Vinci Partnerségek projektnek köszönhetően 2012.09.18-tól 2012.09.21-ig a VM ASzk Szakképző Iskola,

Részletesebben

Versennyel kapcsolatos tudnivalók

Versennyel kapcsolatos tudnivalók Versennyel kapcsolatos tudnivalók - Az V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság Versenykiírása ITT letölthető - A III. Adriatic Challenge Utánpótlás Kupa Versenykiírása ITT letölthető - Nevezéssel kapcsolatos

Részletesebben

Siófok, június 9-10.

Siófok, június 9-10. Szponzori kiajánló Siófok, 2018. június 9-10. Az esemény több mint egy vitorlásverseny! Balatoni Hajózási Zrt. 1.000.000 komputas 750.000 személyhajó utas 2.000 vitorláshely bérlő 22 személyhajó kikötő

Részletesebben

2008/2009. TANÉVI ÚSZÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ II. korcsoport. 2009. február 07. Székesfehérvár, Csitáry G. Emil Fedettuszoda

2008/2009. TANÉVI ÚSZÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ II. korcsoport. 2009. február 07. Székesfehérvár, Csitáry G. Emil Fedettuszoda 2008/2009. TANÉVI ÚSZÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ II. korcsoport 2009. február 07. Székesfehérvár, Csitáry G. Emil Fedettuszoda Fővédnökök: Dr. Gyenesei István Önkormányzati Minisztérium miniszter Dr.

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

Egyetemi- Főiskolai Országos és Budapesti verseny. Mountain Bike Cross Country verseny. 2013. szeptember 15. Piliscsaba

Egyetemi- Főiskolai Országos és Budapesti verseny. Mountain Bike Cross Country verseny. 2013. szeptember 15. Piliscsaba Egyetemi- Főiskolai Országos és Budapesti verseny Mountain Bike Cross Country verseny 2013. szeptember 15. Piliscsaba JEGYZŐKÖNYV A verseny rendezője: Budapesti Kerékpáros Szövetség, Magyar Egyetemi Főiskolás

Részletesebben

MVM MAGYAR LASER FLOTTABAJNOKSÁG ÉS RANGLISTA VERSENY 2014 LASER STANDARD, LASER RADIAL ÉS LASER 4.7 OSZTÁLYOK SZÁMÁRA VERSENYKIÍRÁS

MVM MAGYAR LASER FLOTTABAJNOKSÁG ÉS RANGLISTA VERSENY 2014 LASER STANDARD, LASER RADIAL ÉS LASER 4.7 OSZTÁLYOK SZÁMÁRA VERSENYKIÍRÁS MVM MAGYAR LASER FLOTTABAJNOKSÁG ÉS RANGLISTA VERSENY 2014 LASER STANDARD, LASER RADIAL ÉS LASER 4.7 OSZTÁLYOK SZÁMÁRA BALATONFÜRED, 2014. JÚNIUS 17-19. VERSENYKIÍRÁS 1. BEVEZETÉS 1.1. A verseny célja:

Részletesebben

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Magyar Kajak-Kenu Szövetség Magyar Kajak-Kenu Szövetség KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI ÉV: 2014 Moszkva PROGRAMTERVEK BESZÁMOLÓK TÉMA

Részletesebben

VÍZITÚRA SZAKÁG ÉVI PROGRAMTERVEZETE

VÍZITÚRA SZAKÁG ÉVI PROGRAMTERVEZETE Magyar Kajak-Kenu Szövetség VÍZITÚRA SZAKÁG 2017. ÉVI PROGRAMTERVEZETE Budapest, 2017. február készítette: Patyi Melinda szabadidős szakmai koordinátor Tartalomjegyzék Vízitúra szakág 2017. évi programtervezete...3

Részletesebben

ALFA ROMEO 156 S2000 WTCC 147 S2000 BTCC. Versenyző: Gáspár Csaba Háromszoros Autós Gyorsasági bajnok. A Gáspár - Pack Kft. Gyorsasági versenyautói

ALFA ROMEO 156 S2000 WTCC 147 S2000 BTCC. Versenyző: Gáspár Csaba Háromszoros Autós Gyorsasági bajnok. A Gáspár - Pack Kft. Gyorsasági versenyautói Versenyző: Gáspár Csaba Háromszoros Autós Gyorsasági bajnok ALFA ROMEO 156 S2000 WTCC 147 S2000 BTCC A Gáspár - Pack Kft. Gyorsasági versenyautói ALFA ROMEO 156 S2000 WTCC ALFA ROMEO 147 S2000 BTCC 2012

Részletesebben

Budapest Maraton és Félmaraton 1.

Budapest Maraton és Félmaraton 1. Budapest Maraton és Félmaraton 1. 1984 óta kerülnek megrendezésre. A félmaraton szeptemberben, míg a maraton októberben. A két verseny 31 000 embert mozgatott meg 2012-ben. A Budapest Maraton Magyarország

Részletesebben

mozdulatokkal hol a sínt, hol a kereket kalapálták, míg minden a helyére került.

mozdulatokkal hol a sínt, hol a kereket kalapálták, míg minden a helyére került. A kidaruzásig hátralévő napokon megjavíttattuk a radart, megforrasztattuk a kályhánk meggyengült részeit, tömítettük a szivárgó csatlakozókat, felleltároztuk a készleteket. Nem mellékesen a fiúk remek

Részletesebben

2018/2019. TANÉVI KÖTÉLUGRÓ DIÁKOLIMPIA EGYÉNI ÉS PÁROS ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS

2018/2019. TANÉVI KÖTÉLUGRÓ DIÁKOLIMPIA EGYÉNI ÉS PÁROS ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS 2018/2019. TANÉVI KÖTÉLUGRÓ DIÁKOLIMPIA EGYÉNI ÉS PÁROS ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS A Kötélugró Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel közösen hirdeti meg, a versenyt

Részletesebben

Nu Skin Balaton Tour

Nu Skin Balaton Tour A versenyről A Nu Skin Balaton Tour egy öt sportágból álló versenysorozat, amelyben öt fős csapatok versenyeznek Közép-Európa legnagyobb és legszebb tava, a Balaton partján. A cél, hogy olyan sportágakban

Részletesebben

Zöldutak Módszertani Egyesület Beszámoló a 2014-es év történéseiről

Zöldutak Módszertani Egyesület Beszámoló a 2014-es év történéseiről Zöldutak Módszertani Egyesület Beszámoló a 2014-es év történéseiről Projektek A 2014-es év ismét számos élménnyel és eredménnyel járt a Zöldutak Módszertani Egyesület életében. Ebben az évben befejeztük

Részletesebben

A hajó. A felszerelés

A hajó. A felszerelés Kis hajó, nagy kaland Méder Áron hatméteres vitorlásával kerülte meg a Földet CARINA (39 éves) és Áron (29 éves) a 3 év alatt 40 országot érintett, 30 000 tengeri mérföldet tett meg (55 000 km), három

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

A 14 tagú kalocsai küldöttség remekül teljesített a Diákolimpia megyei fináléjában, hiszen nyolc éremmel térhettek haza

A 14 tagú kalocsai küldöttség remekül teljesített a Diákolimpia megyei fináléjában, hiszen nyolc éremmel térhettek haza Baján csobbant a csapat Megyedöntőn jártak 2009.01.15. A 14 tagú kalocsai küldöttség remekül teljesített a Diákolimpia megyei fináléjában, hiszen nyolc éremmel térhettek haza Január 8-án a vizek városában

Részletesebben

Versenyrendszer Az országos Sárkányhajó Roadshow 2012. balatonfüredi versenyén 22 fõs

Versenyrendszer Az országos Sárkányhajó Roadshow 2012. balatonfüredi versenyén 22 fõs Szervezõk Helyszín Balatoni Kajak Kenu Evezõs és Vitorlás SE H-8230 Balatonfüred, Arácsi u. 4. Házi Zsuzsanna +36-70-369-6743 sari.hzsuzsi@gmail.com www.balatoni-sarkanyhajo.hu Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

Hossz: Szélesség: Merülés: Tömeg: Nagyvitorla: Fock: Genoua: Spinakker: Fekhelyek száma: 12 fõ számára vizsgáztatható

Hossz: Szélesség: Merülés: Tömeg: Nagyvitorla: Fock: Genoua: Spinakker: Fekhelyek száma: 12 fõ számára vizsgáztatható FÛKE 37 vitorlás A Fûke Yacht Kft. saját fejlesztésû hajója a FÛKE 37, ami közel félévszázados hajóépítõi és -tervezõi múlttal rendelkezõ Fûke Sándor munkájának eredménye. A vitorlást ajánljuk családosoknak,

Részletesebben

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 PROGRAMTERVEK Magyar Kajak-Kenu Szövetség KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI

Részletesebben

Vitorlázás szélcsendben. Szerkesztő: Palla Zsófia - Módosítás: 2013. szeptember 10. kedd, 21:21

Vitorlázás szélcsendben. Szerkesztő: Palla Zsófia - Módosítás: 2013. szeptember 10. kedd, 21:21 A Magyar Épületgépészek Szövetsége idén 4. alkalommal vett társszervezőként részt (a Lellei Vitorlás Egylet mellett) a Közmű és Épületgépész Kupa megrendezésében. A program szeptember 6-án, pénteken a

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt ESETTANULMÁNY 10-es csoport Módszertani nap 2006 február 14 Készítette: Kovács Zsolt Személyi adatok: Név: B Tamás Szül: Sz., 1987. október 31 Iskolai végzettség 8 osztály Ítélete: B Tamás növendék 10-es

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Az esemény résztvevői

Az esemény résztvevői Az esemény résztvevői 1. Beszállítóvá válás Boross Dávid marketing igazgató Oázis Kertészeti Kft. Virágok között nőtt fel, már kisgyerekként besegített szülei kertészeti üzletében, mégsem kertész lett

Részletesebben

World Archery 3D Championships Szardínia szigete Sassari 2013 október 8-12

World Archery 3D Championships Szardínia szigete Sassari 2013 október 8-12 World Archery 3D Championships 2013 Szardínia szigete Sassari 2013 október 8-12 A 2013 évben a magyarországi minősítő versenyeken megfelelő eredmények elérése után hagyta jóvá a Magyar Íjász Szövetség

Részletesebben

Fontos tudnivalók és adatok

Fontos tudnivalók és adatok Szeretettel meghívunk minden sportrajongót a PomléRun futóverseny 3. évadjára. Idén is várjuk a kicsiket, nagyokat, valamint az idősebbeket, amatőröket és profikat 2015. május 8-án. Mindannyian találkozunk

Részletesebben

SÁRKÁNYHAJÓ SZAKÁG PROGRAMJA 2015

SÁRKÁNYHAJÓ SZAKÁG PROGRAMJA 2015 PROGRAMTERVEK Magyar Kajak-Kenu SÁRKÁNYHAJÓ SZAKÁG PROGRAMJA 2015 KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI ÉV: 2015

Részletesebben

XXIV. 5vös 5km futóverseny

XXIV. 5vös 5km futóverseny XXIV. 5vös 5km futóverseny Budapesti Egyetemi-Főiskolai bajnokság tavaszi forduló A verseny időpontja: 2013. május 7., kedd A verseny helyszíne: Versenyközpont: Budapest XI. ker. Pázmány Péter sétány (ELTE

Részletesebben

NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 9485 NAGYCENK, GYÁR UTCA 2. A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE

NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 9485 NAGYCENK, GYÁR UTCA 2.   A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE Egyesületünknek 2017-ben is sikeres, eredményekben és eseményekben gazdag éve volt. Egyesületünk 2017-ben 4 szakosztállyal működött: - labdarúgás - asztalitenisz

Részletesebben

Bemutatkozás. dksi.hu. A KONTENT-DKSI Cycling Team

Bemutatkozás. dksi.hu. A KONTENT-DKSI Cycling Team Bemutatkozás A KONTENT-DKSI Cycling Team Az országúti kerékpársport Debrecenben sikeres múltra tekinthet vissza. Számos válogatott szereplés, OB győzelmek, rangos külföldi versenyeken való eredményes részvételek

Részletesebben

KANYON RAFT TEAM Együttműködési ajánlat

KANYON RAFT TEAM Együttműködési ajánlat TISZTELT LEENDŐ PARTNERÜNK! A lelkes és sikeres csapata azért kereste meg Önöket, hogy a jövőben együttműködve, egymást segítve érjük el újabb és várhatóan nagyobb sikereinket. Biztosak vagyunk benne,

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

XI. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság. Adria, Primosten 2015. október 10-17.

XI. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság. Adria, Primosten 2015. október 10-17. XI. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság Adria, Primosten 2015. október 10-17. 1. A verseny kiírója: Magyar Vitorlás Szövetség 1.1. Szervező és lebonyolító: SAIL-ING Kft. és VAL Sibenik Yacht Club 1.2. A

Részletesebben

2015. augusztus augusztus 12-13

2015. augusztus augusztus 12-13 2015. augusztus 11. Visszatért a 20-25 csomós szél. Partra szálltunk, hogy bejelentkezzünk a rendőrségen, mert bár már majdnem két hete az országban vagyunk, településen még nem jártunk. A jó hír az, hogy

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben