Bevezetés a szállodák világába (Introduction to Hotels) III. Szállodák részlegei (Hotel Departments) IV.13. Szállodák piaci-gazdálkodási részlegei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés a szállodák világába (Introduction to Hotels) III. Szállodák részlegei (Hotel Departments) IV.13. Szállodák piaci-gazdálkodási részlegei"

Átírás

1 1 Bevezetés a szállodák világába (Introduction to Hotels) III. Szállodák részlegei (Hotel Departments) III.9 (Sales and Reservation Department) 2013 IV.13.

2 2 Vázlat Bevezetés a szállodák világába (Introduction to Hotels) I. Szállodaipar, története és piaci elemei (History of Accommodation) 1. Szállodaipar és története (History of Accommodation) 2. Szálloda piaci elemei (Elements of Hospitality Market) 3. Minőség szerepe a szállodákban (The role of quality in hotels) 4. Szállodai jogszabályok (Legal requirements of Hotel Operation) II. Szállodák koncepciója (Concept of Hotels) 5. Szállodák tevékenységei (Facilities of Hotels) 6. Szállodák csoportosítása (Grouping of Hotels) 7. Szállodák szolgáltatásai (Hotel Services) 8. Szállodák épülete és berendezései (Hotel Building and Equipments) III. Szállodák részlegei (Hotel Departments) 9. Szálloda piaci-gazdálkodás részlegei (Sales and Reservation Department) 10. Szálloda vendégfogadási részlege (Front Office Department) 11. Szállodaemelet részlege (Housekeeping Department) 12. Szállodai vendéglátás részlege (Hotel Food and Beverage Department) 13. Szállodai specializáció részlegei (Departments of Hotel Specialization) 14. Szállodák támogató részlegei (Support departments to hotels) 15. Bevezetés a szállodákba összegzés (Introduction to the word of hotel)

3 3 Tartalomjegyzék Szállodák funkcionális részlegei 4 III. 9 Piaci-gazdálkodás részlegei 5 Piaci-gazdálkodás részlegei 5 1. Koncepció - Marketingterv Koncepció, misszió, stratégia Éves marketingterv Szállodai értékesítés tevékenysége és részlege Értékesítési iroda Értékesítési szerződések Megbeszélések vezetői eszköz Szállodai disztribúció Hotel Web Site Szállodai Revenue Management Szállodai foglalási részlege Foglalási részleg Foglalási érték Price Parity Értékesítés és foglalás sajátosságai Foglalási motor Piaci-gazdálkodás munkakörei Értékesítés hatékonysága Foglalás és polgárjog Virtuális szálloda témaköre Ellenőrző kérdések 45 Összefoglaló 46 Szójegyzék 47 Referencia lista 49 IV.13.

4 4 Szállodák funkcionális részlegei A szállodák egyszerű szervezetek (családi-szállodák és önálló szállodák), de amikor megerősödnek és terjeszkednek, a szerves fejlődés során újabb szállodákat alakítanak a tulajdonosok. Ezek a fejlődések és terjeszkedések alakították és alakítják ki a szállodaláncokat. Az egyszerű szervezetekben a tevékenységek ellátására nem alakítunk ki részlegeket. A fejlődés első szakaszában a piaci-gazdálkodás tevékenységeire alakultak ki a funkcionálás részlegek, mint értékesítés és később a marketing majd a disztribúció és napjainkra a foglalás. Így lép az egyszerű szervezet a szerves fejlődés hatására a funkcionális bürokrácia szintjére, és így alakultak ki a bürokratikus szervezetek. A további fejlődési szakaszokban újabb tevékenységekre alakulnak ki több szállodát összefogó és irányító funkcionális részlegek a teljesség igénye ilyenek lehetnek a könyvelés, a munkaügy, a humánpolitika, a beszerzés és például a karbantartás. Funkcionális tevékenységek azok a tevékenységek, amelyek nem bevételképző tevékenységek. Ellátásuk, nem jelent direkt, közvetlen bevételt, de ellátásuk nélkül a szálloda nem képes bevételt elérni. Általános tevékenységek a szállodákban, piaci-gazdálkodás, o koncepcióalkotás, marketingterv készítés, értékesítés, disztribúció, foglalás, 1 karbantartás, o javítások, megelőző karbantartások, beruházások, energiabiztosítás, adminisztráció o könyvelés, pénzügy, emberi erőforrás, vezetés. A fejezet a szállodák piaci-gazdálkodás részlegét ismerteti. A Market Management a szállodákban az első gazdasági ciklus Tevékenységek (Activities) Részlegek (Department) Feladatok (Tasks) Szolgáltatások (Services) Munkakörök (Jobs) Munkaköri leírások (Job description.) Részben a bevétel-gazdálkodás tevékenységeit érinti a fejezet, mert a szállodai értékesítés szervezetének szerves része Reservation Management és a Revenue Management, amennyiben a szálloda elér arra a fejlettségi szintre, hogy ezeknek a tevékenységeknek az ellátására, kialakítson részlegeket. 1 A bevétel-gazdálkodás mindig is megmaradt a szállodákban soha nem került be a funkcionális tevékenységek közé és így nem alakítottak ki erre a tevékenységre részleget. IV.13.

5 5 III. 9 Piaci-gazdálkodás részlegei Cél a szálloda piaci-gazdálkodási és bevétel-gazdálkodási tevékenységeinek, feladatainak és részlegeinek áttekintő bemutatása. Piaci-gazdálkodás (Market Management) a vendég érkezése előtti tevékenységeket jelenti. A szállodagazdálkodás mindig újra visszatérően, első gazdálkodási ciklusa. Bevétel-gazdálkodás (Revenue Management) részben a vendégérkezése előtti tevékenység, de a foglalások kezelése és vendégérkezésekor alkalmazható upselling illetve extraköltések növelése, már átnyúlik a vendégérkezése előtti cikluson és egyben a bevételgazdálkodás már a második gazdálkodási ciklus. Piaci-gazdálkodás tevékenységei A szállodák piaci-gazdálkodásának öt tevékenysége. 2 Ezeknek a tevékenységeknek a kiterjesztése több szállodára alapozta meg a szállodaláncok 3 kialakulását. Koncepcióalkotás, Marketingterv készítés, Értékesítés, Disztribúció, Foglalás. 1. Kép. Szállodák szervezeti egységei. Szerző szerkesztése 2005 Piaci-gazdálkodás részlegei 2 Tevékenység rendszeresen végzett munkafolyamat. 3 Szállodalánc azon szállodák összessége, ahol azonos a márkanév (Sofitel), azonos a kategória (felső kategória, öt csillag), azonos a specializáció, de eltérő a helyszín. IV.13.

6 6 A diakép megmutatja, hogy a vendég a foglalás és szobakiadás tevékenységeinek ellátásakor, mely szervezeti részleg munkatársaival találkoznak a szolgáltatás lebonyolításának együttműködésében. A szervezeti felépítés szintje kifejezik a piramis nagyságát, a szolgáltató szektorban arra törekszenek a szervezetek, hogy minél laposabb legyen a piramis. Minél kevesebb szint legyen az irányítóvezető és vendég közt. Szállodák piaci-gazdálkodásának jellemző részlegei, Értékesítés, o Szabadidős o Üzleti Foglalás, Revenue Management.

7 7 1. Koncepció - Marketingterv 1.1 Koncepció, misszió, stratégia A szállodagazdálkodás első ciklusa a piaci-gazdálkodás. A szállodakoncepciójának, küldetésének és jövőképének elfogadása tulajdonosi hatáskör. A szállodakoncepció szorosabban kötődik a szálloda technikai adottságaihoz. Az esetek nagy többségében a kialakított koncepciót inkább finomítani lehet, ez az evolúciós fejlődés, ritkábban fordul elő, hogy koncepciót vált a szálloda, ez revolúciós fejlődés. Ilyen esetek komolyabb beruházásokat igényelnek. Jövőkép alakítás középtávú a szállodajövőjét vizionáljuk öt hét éves időtávra és kiterjed a piaci, emberi és gazdasági tényezőkre. 4 Ez a hármas célhalmaz biztosítja a szálloda fenntartható gazdálkodását. A fenntartható gazdálkodás három pillére a környezet, társadalom és gazdaság. Marketingtervek A marketingterveknek, piaci-gazdálkodás tervnek két szintje van stratégiai szint, éves tervezési szint. Marketingstratégia Marketingstratégia különösen az újonnan piacra lépő szálloda esetében tartalmaz egy nagyon részletes és megalapozott piackutatást. 5 A jövőkép meghatározást csak így lehet bizonyítottan alátámasztani. Marketingstratégia terv kiterjed a célcsoportokra (vendégszegmensek) nevezhetjük célpiacnak, de a célcsoportok meghatározásának része annak nemzetisége (célpiac). 6 Célcsoportok megahatározása, eljuthatunk arra a szintre, hogy pontosítjuk a szegmenseket, célcsoportokat, célpiacot utazási motivációt, o üzleti, (21%) egyéni üzleti utazó, egyéni vállalati utazó, (12%) csoportos üzleti, MICE, (9%) megbeszélések, tréningek, 4 Jövőképben megjelenhetnek a piaci, emberi és gazdasági víziók. A jövőkép nem kell, hogy tartalmazzon pontos számszaki kitűzéseket, mint hogy 2022-re a szállodavállalat megduplázza, az üzemeltetet szobák számát és ezt managementszerződések kiterjesztésével éri el. Inkább elképzelés például, hogy a vezető piaci helyzetet ér el a franchise szerződéses szállodavállalatok piacán. 5 Egy több milliárdos ingatlanfejlesztés célú szálloda beruházást megalapozó piackutatás nagyon részletes és terjedelme elérheti a kétszáz oldalt. 6 Célcsoportokat és vendégszegmenseket használ a szerző, mert a szállodának legalább kettő, de nem több mint öt fő célcsoportot (priorszegmens) kell meghatároznia, ahhoz hogy a megfelelőszintű volument (kiadott szobák illetve vendégéjszakák száma) elérje a gazdálkodásában. IV.13.

8 8 motivációs rendezvények (incentive), konferencia, kiállítás, o szabadidős, (69%) egyéni turista városnéző, kulturális, (city break), üdülő (resort), terme (fürdő), sport, egészségturisztikai (gyógy, medical, wellness), (13%) csoportos turisták széria, rendszeres időszakban érkező rendelés egyedi, egy egy alkalommal rendelt sport, sportoló, néző diák, nyugdíjas, nemzetiség, (szállodai vendégéjszakák ) 7 o külföldi, (58%) földrész, (Európa 49%) ország, (Németország 10%, Ausztria 4%, Anglia 3%) o belföldi (42%) régió, város közösség, o egyéni utazók, single lehet hölgy vagy úr 8 o párok fiatal, idős, o családok, kisgyermekkel, (6 éves korig) nagyobb gyermekkel, (6 éves kortól) nagycsaládosok (kettőnél több gyerek) o társaságok, kor, o diákok, (25 éves korig) o fiatalok, (26-45 évesek) o középkorú (46-65 évesek) o idősebbek, nyugdíjasok (65- felett) költési hányad, o alacsony, csak az árat nézi kuponos, akciós o átlagos, ár-érték arány tudatos o magas, presztízsfogyasztó 7 KSH gyorstájékoztató Egyre több szálloda teszi közzé, hogy például Business Women Hotel szobákat alakít ki.

9 9 fizetési mód o készpénz, o készpénz kímélő, o utalás, foglalás módja o szállodai honlap, o CRS, OTA o utazási iroda, o céges, előfoglalási idő o pár napos, (érkezés előtt 14-5 nappal foglalnak) o pár hetes, (érkezés előtt nappal foglalnak) o pár hónapos, (érkezés előtt nappal foglalnak) o éves (érkezés előtt nappal foglalnak). 2. Kép Vendégszegmens meghatározás lehetőségei Szerző szerkesztése 2007 A melléklet diakép foglalja össze a vendégszegmentálás lehetőségeit, annak érdekében, hogy minél pontosabban ismerjük a célcsoportot és igényeiket. Nagyon fontos, hogy a vendégszegmensek specifikációja alapján ismerni kell a megcélzott vendégcsoport igényeit. Ez a kutatás lehet egyetemlegesen alkalmazott tudomány alapján meghatározott igény, de vegyük figyelembe, hogy egy amerikai kutatás felmérésében szereplő egyéni üzleti utazó, külföldi, egyedül utazó, középkorú, hölgy, presztízs, kártyával fizető, CRS 9 foglalással és érkezés előtt 21 nappal foglaló vendégnek mi az igénye az eltérhet egy hazai hasonló utazóétól. 9 Central Reservation System, a központi lehet szállodavállalaté és a hozzátartozó szállodák használhatják vagy központi, de csatlakozással minden szálloda elérheti.

10 10 A szálloda saját magának határozza meg a nála felmerülő vendégigényeket saját kérdőíves illetve közösségi vélemény lekérés felhasználásával. Most már elmondhatja a szálloda, hogy ismeri a priorszegmenseket és azok elvárásait. A Hyatt hotellánc marketingkutatást is végzett a témában. A felmérés során nőket kérdeztek meg arról, hogy mit várnak el egy ideális hoteltől, és ennek megfelelően fejlesztették tovább szolgáltatásaikat. A szállodalánc többek között különleges, finom, bőrgyógyászok által tesztelt kozmetikai termékeket, helyezett a női vendégei számára. A vélemények megoszlanak: egyes nők kifejezetten értékelik, ha a 10 féle körömlakk és gyógynövénytea alapfelszereltség egy hotelszobában, míg másokat ez egyáltalán nem hoz lázba, és vannak nők, akik egyenesen diszkriminatívnak érzik ezt a különleges bánásmódot. Néhány hotel a kizárólag nőknek dedikált szállodaszintek tesztelésével is megpróbálkozott, ugyancsak több-kevesebb sikerrel. Szálloda pozicionálása, a következő feladat. Célcsoportokból figyelembe azok keresletciklusait összeállítjuk a volument. Meghatározzuk a priorszegmensek összetételét. Egyszerűbben fogalmazva, hogy a megcélzott öt szegmensnek milyen legyen az összetétele, a megoszlási viszonyszáma, mivel stratégia nem az a lényeg, hogy egynegyed vagy egyötöd, hanem a nagyságrend felállítása. Ár pozícionálása, stratégia terven nem azt döntjük el, hogy 89 EU vagy 99 EU legyen az ár, hanem az első lépés a Kínálati Ár, a Rack Rate meghatározása. Ezt követően az árstruktúra kialakítás a feladat, annak eldöntése, hogy a kínálati árból egyes szegmenseknek, egyes időszakokban, egyes partnereknek mennyi kedvezményt adunk. Ez lesz az alapja az árkapacitás kihasználtságának. 10 Kidolgoztuk az árstruktúra alapjait, megint ez nem éves terv, hanem stratégia. Jövőkép és stratégia, a szálloda meghatározza az elvárt, elgondolt, vizionált piaci céljait a jövőben öt illetve hétév távlatában. Stratégia, a jövőkép elérésének leírása a marketingstratégia. 11 A szálloda alapjaiban meghatározza a disztribúciós és marketingkommunikációs stratégiának lapgondolatait, hol hirdet és hol nem, megjelenik vásárokon vagy nem és milyen marketingeszközöket használ a szálloda és azokat milyen súllyal. Napjainkban az internet használat megköveteli, hogy az Online Marketing 12 megnevezés használatát, amely leegyszerűsítve a honlap szerkesztés, keresőmarketing, foglalási motor és PPC (pay per click) eladásösztönzés alkalmazásokat jelentik. 10 Árkapacitás a Kínálati Ár, a Rack Rate és a kapacitás kihasználtság az Átlagár (ADR) és Kínálati Ár (RR) hányadosa. 11 Javasolt, hogy a marketingstratégia ne legyen, hosszabb oldalnál és az éves marketingterv pedig formalizált formában mégy illetve hat oldalnál. 12 On-line. Rendszerhez, hálózathoz kapcsolt. Illetve közvetlen kapcsolaton alapuló információközvetítő, illetve adatcserélő eljárás. UTF&sourceid=ie7&rlz=1I7ADSA_huHU452&redir_esc=&ei=ldBWUY3YC4nsswb0zIHABA A szerző ezt kiterjeszti azzal, hogy az Internethez való kapcsolat önmagában még nem online, a közvetlenséget kell kiemelni, amikor a szálloda bármikor hozzáfér a honlap információk módosításához, és amikor a vendég élőmunka beavatkozás nélkül, nem használattal tud szobát foglalni.

11 Éves marketingterv Minden szállodának javasolt, hogy rendelkezzen marketingstratégiával és természetesen, hogy rendelkezzen éves tervekkel. Mindenképen hasznos a következő éves tervek elkészítése marketingterv, bevételi tervek, emberi erőforrásterv, jövedelmezőségi terv (P&L), eszközpótlási terv pénzügyi terv. Az éves tervek, már havi bontásban részletesen kidolgozva mutatják az elérendő célokat (piaci, emberi, gazdasági) és az elérés útját. Éves marketingterv legyen egy formalizált évente azonos indikátorok felhasználásával készülő terv. Ne veszünk el a részletekben, de objektív statisztikai mutatószámokon alapuló legyen a terv. Éves marketing fejezeti Az éves marketing tervkészítésnél térjünk ki legalább a következő tényezőkre és ezek megalapozzák a terv öt fejezetét. 3. Kép Szállodák éves marketingtervének felépítése Szerző szerkesztése A mellékelt diakép mutat egy általános marketingterv struktúrát. Az alapelv mindig ugyanaz a jelenhelyzet ismeretéből elérni a jövőképben megfogalmazott éves piaci célokat.

12 12 Egy adott évre ezek a piaci-célok nem több mint három öt konkrét cél és lehetőleg ne globális szállodai, hanem szegmensre vonatkozzon. Marketingterv fejezetei Küldetés helyzetének elemzése Környezetelemzés Szegmens elvárások és szálloda adottságainak összevetése Árstruktúra elemzése Jövőkép alakítás. Küldetés helyzetének elemzése Rendszeres éves felülvizsgálatot kell tartani a szálloda koncepcióját alkotó tényezők területén. Áttekintjük a küldetést, missziót, koncepciót, specializációkat, tematizációt és komplex módon a szálloda általános elfogadottság a közvélemény által. 13 Amennyiben eltérést vagy nagymértékű csökkenést tapasztalunk akkor, át kell gondolni az elemet, ahol az eltérés fennáll. Előfordulhat, hogy a tematikai kopott meg vagy a társadalomban más ítéletben részesül, mint korábban. Az is előfordulhat, hogy az egyik specializáció részarány csökken, mert például a gyógyászati kezelések vagy akár a rendezvényszegmens egyes típusai iránt a kereslet csökken. Környezetelemzés A kidolgozott és rendszeresen alkalmazott indikátorokat átírjuk a mostani évnek megfelelően. Külső makró környezet elemeiből azokat vesszük sorra, amelyeket korábban kijelölt a szálloda. 14 Például legyen itt az infláció, a minimálbér, az EU árfolyam alakulása éves szinten. Globális turisztikai környezet elemzésének mutatószámai lehetnek a turisztikai utazások alakulása a Világban, Európában és Magyarországon. A hazai átlagárak és szobakapacitás kihasználtság alakulása. Lokális turisztikai környezet, a régió, a város illetve a település turizmus piaci, szociális és gazdasági helyzetének elemzése, külön kitérve a rendezvényekre. Ismert adatok az előző évről csak a legújabb adatokat kell beírni és értelmezni. Versenytársak elemzése, minden releváns adat ismert a versenytársakról, amennyiben nincs változás nem nyitott új vagy zárt be szálloda akkor a versenytárselemzés elemzési adatsorba rögzítjük az adott év adatait és értékeljük a változásokat. 15 Szegmens elvárások és szálloda adottságainak összevetése Ismerjük meg a szálloda priorszegmens vendégigények változásait. Vessük össze az igényeket a szálloda adottságaival és ez alapján alakítsuk ki, fejlesszük vagy zsugorítsuk a 13 Közvélemény hat eleme Vendégek, Partnerek, Lakosság, Hatóságok, Média, Szakmai szövetségek. 14 A külső makró környezet elemei jogi környezet, Jogi környezet, Szociális környezet, Technikai környezet, Politikai környezet, Ökológiai környezet, Közgazdasági környezet (Nemzetgazdaság helyzete, Általános gazdasági szabályozás, Közteherviselés rendszere). 15 Versenytárselemzés illetve követés már napi jelen a szállodák életében.

13 13 szegmensek részarányait. Figyelembe véve az előzőév változásait egyes partnerek feltörekvését és egyes partnerek volumenének csökkenését. Mindig tudjuk meg az okokat, a miérteket. Árstruktúra elemzése A szállodának vagy egy Rack Rate értéke (legyen reggeli és IFA nélkül ,- Ft), és van egy átlagára (ADR Magyarországon ez 2012 évben ,- Ft volt. Ugyanakkor minden szegmensnek van kínálati és átlagára, valamint van Revpar, Trevpar és Gesper 16 értéke, ezeket a mutatószámokat elemezzük és értékeljük. Az eredményeket felhasználjuk a tervezésnél és a vezetői döntések meghozatalakor. Jövőkép alakítás A marketingterv magva a jövő évi piaci célok meghatározása, de az éves céloknak összhangban kell lennie a középtávú stratégiai tervekkel. Évente más és más területek kerülnek fókuszba. Egyik évben lehet a minőség, másikban a vendégértékelések értékének növelése, például az ár-érték arányban. Azt követően lehet egyes szegmensek átlagárainak növelése a piaci cél vagy a vendégpanaszok számának csökkentése. Az adott évre már konkrét havi vagy legalább negyedéves marketingkommunikációs akciótervet kell kidolgozni. Aminek részei a reklámok (TV, rádió, sajtó, közterület, internet, alternatív média), az értékesítés ösztönzések (vásárok, kuponok, bemutatók), a direkt marketing (levélreklám, adatbázis marketing, PPC, keresőmarketingek) de itt kap helyet a weboldal felújítás vagy nyomdai anyagok elkészítése. Ezek beárazása lesz az éves költségvetés alapja, az értékesítés költségei. Az éves marketingtervet elkészíti s szálloda és az év során azt alkalmazza, elemzi, az elemzéseket értékelik és ez alapján szegmenseket szűkítenek vagy bővítnek. Rendszeresen felhasználják az időszakos és vagy dinamikus áralakításban valamint az akciótervek kidolgozásánál. Sales management készíti el az éves marketingtervet a részlegvezetőkkel együttműködve. Ez az első terv és már kora ősszel elkészül. A Hotel Management érvényesíti, elfogadja és a tulajdonosok elé terjeszti. Javasolt önállóan a többi terv elkészítés előtt elfogadtatni, mert ez lesz a továbbiakban minden más tervnek az alapja. Az értékesítés az éves marketingtervben meghatározott célszegmenseknek és a meghatározott árakon értékesíti a szálloda szobáit vagy csomagjait Revpar, revenue per available rooms, egy kiadható szobára jutó szállásdíj. Jellemzően szobaár alapú árképzésessel piacon lévő szállodák mutatószáma (üzleti-szálloda, városi-szálloda). Trevpar, total revenue per available rooms, egy kiadható szobára jutó összes szállodai bevétel. A szállodai szoba termelékenységét mutatja meg, tulajdonosi mutatószám. Egy kiadható szoba mennyi bevételt termel. Gesper, guest nigth revenue, egy vendégéjszakára jutó szállodai összes szállodai bevétel csomagár alapú szállodák vezetői mutatószáma, megmutatja az egy vendé költési hányadát. 17 Ez fontos, mert az értékesítés lehetőleg a marketingterv előírásait követi és az alapján értékesíti a szállodák szolgáltatásait.

14 14 2. Szállodai értékesítés tevékenysége és részlege Az értékesítés tevékenysége minden szállodában jelen van. Alacsony kiterjedésű tevékenységeknél nem alakul ki a funkcionális részleg. 4. Kép Értékesítés tevékenysége és részlege. Szerző szerkesztése 2005 A melléket diakép szemlélteti az érétkesítés tevékenységének és részlegének elvállását. tekintsük át röviden az értékesítés fogalmát, célját, feladatát és részlegét. Értékesítési tevékenység fogalma röviden és tömören annak megoldása, hogy a szolgáltatás eljusson végleges fogyasztójához. 18 Válasz arra, hogyan és honnan szerezzünk célcsoport vendéget a szállodának, illetve, hogy a szolgáltatásokat, milyen módon jutassuk el a végleges fogyasztójához, a vendéghez. Értékesítés célja, a megcélzott vendégkörök beazonosítása, elérése, új partnerek kijelölése, a marketingtervben megfogalmazott célok alapján. Azon partnereken felkeresése, akik közreműködésével, tudjuk biztosítani a szálloda szolgáltatásainak eljutatását a végfogyasztóhoz, a potenciális vendégekhez. Értékesítési csatorna hatékony eszköz a megcélzott vendégszegmens eléréséhez, a fenntartható versenyelőny biztosításához az értékesítés szervezete önmagában nem képes elérni a célját, ehhez közreműködő, szerződőt partnerekre van szüksége és ezek az értékesítési csatornák. Értékesítési csatornák, azok a szerződőt partnerek, akik segítenek 18 Szolgáltatás interakció (egymásra hatás) és tranzakció (ügylet lebonyolítás) a vendég és a munkatársak közt, van bizalmassága és intimitása. A szobakiadás, vendéglátás és specializációs tevékenységek egyes ügylet lebonyolításai a szolgáltatások. A tevékenységeken belül több szolgáltatás nyújtható. IV.13.

15 15 elérni a vendégeket. Három fő csoportját különböztetjük meg klasszikus (utazási irodák), vállalati (cégek, rendezvényszervezők), és elektronikus (CRS, OTA, kereső, értékelő, közösségi). Minden vendégszegmenseknek vannak sajátos értékesítési csatornái. Értékesítés feladata, az értékesítési csatornák kialakítása szerződések megkötésével, a disztribúciós és értékesítési csatornák által biztosítani, hogy a vendég elérje a szállodát. Feladatuk a szálloda minden tevékenységének és szolgáltatásnak értékesítése. Az értékesítés kezeli menedzseli, koordinálja, karbantartja az éves marketing terv elemeit. Értékesítés szervezete Az értékesítés kezeli menedzseli, koordinálja, karbantartja az éves marketing terv elemeit és ellátja értékesítés feladatait. A részleg munkatársai biztosítják, a szolgáltatások eljutatását a végleges fogyasztóhoz. Piackutatások, a piacelemzések, versenytárselemzések elvégzése és az elemzések értékelése a részleg feladata. Az értékelés eredményeit használják fel a marketingterv elkészítéséhez. Az értékesítési részleg felelős minden tevékenységre vonatkozóan a marketingterv elkészítésért. Részegenként készül a marketingterv FO, F&B, Specializáció, a Szállodaigazgató koordinálásával. Megcélzott vendégkör beazonosítása utána a partnerek kijelölése, elérése és szerződéskötése, az értékesítési csatorna kialakítása a részleg feladata. A szerződéseket eltérő kondícióival alakítják ki. Eltér az ár, időtartam, tartalom, időpont, fizetés módja, és például az előfoglalási idő. Foglalás és értékesítés, lekérések, rendelések kezelése legyen az üzleti vagy szabadidős és egyéni vagy csoportos. Szükség esetén árajánlatok kiadása jellemzően turistacsoportok és például rendezvények esetében. Reklámozás, eladásösztönzés és arculat karbantartás is a részleg feladata. Biztosítani kell az egyforma felismerhető megjelenést a piacon. Disztribúció, a szálloda létének és szolgáltatásainak ismertetése a piaccal. Elsődleges eszköz a web site, a honlap. De még szükség van nyomtatványokra és egyéb nyomdai kiadványokra is. Disztribúció a szállodai honlap elhelyezése különböző internetes felületekre. Disztribúciós csatornák a különböző internet felületek Disztribúció, az út, amelyen keresztül a szolgáltatások eljutnak a vendégekhez, információs csatorna. A terjesztési csatorna legrövidebb közvetlen kapcsolat a szálloda és a vendég közt. Tartalmazhat, több összekapcsolt közvetítőz az út mentén, mint forgalmazók, ügynökök és kereskedők. Disztribúció más néven a forgalmazás csatornája. # ixzz2p6ksutcc

16 16 Foglalás, csatornák, partnerek kijelölése és szerződéskötés velük, hogy a vendégek használhassák a rendszerüket annak érdekében, hogy a szállodai szolgáltatásokat foglaljanak le. Revenue Management, kereslet - kínálat függvényében időszakos más néven dinamikus árképzés az adott időszakban a foglalás intenzitásának ismeretében a korábban kialakított árkódok, eltérő árak alkalmazása. Magasabb és alacsonyabb árkódok nyitása és zárása a foglalási felületeken. Értékesítés Eszközei az internet, , telefon, fax ezen eszközök használata szükséges az értékesítés lebonyolításához. Módszerei, partnerlátogatás, partnerek meghívása, kiállításon megjelenés, study tour szervezése, 20 Partnerek, értékesítési csatornák, lehetnek klasszikus (utazási irodák), vállalatok (cégek, rendezvényszervezők), elektronikus (CRS, OTA). 21 Szegmensek, minden szegmensnek vannak kiemelt értékesítési csatornái például a konferencia-szállodák (MICE) szegmens esetében a rendezvényszervezők, vagy a butikszállodák esetében a CRS közvetítők. 2.1 Értékesítési iroda Sales Office, megjelenése legyen a szálloda koncepciójával összhangban. Az tárgyaló iroda tükrözze, sugallja a szakmaiságot és hatékonyságot. Lehetőleg csak Businessszállodában legyen luxus, kihívó a berendezés és felszerelés. Az értékesítési iroda legyen könnyen megközelíthető és elérhető a hallból. Az iroda több helyiségből áll, mint a már említett tárgyaló, az értékesítési vezető irodája és munkatársak irodája, amely már általában amerikai rendszerű egyterű. Értékesítési irodában minden munkatársnak biztosított eszközök Telefon, o Head set, 20 Módszer konkrét feladatmegoldásra fókuszoló elvek, szabályok folyamata. Eszközök használata egy eljárásban, különösen a rendszeres és szisztematikus kivitelezésére Értékesítési csatorna, szolgáltatások piacra helyezése annak érdekében, hogy azokat a vendégek meg vásárolják. Az értékesítési csatorna lehet közvetlen, ha a szálloda közvetlenül a vendégnek adja el a szolgáltatásokat. Lehet közvetett, ha a szálloda közvetítők (intermediary), mint például szálláshely közvetítők közreműködésével éri el a vendégeket. Read more:

17 17 PC munkaállomás programokkal o Office o Internet kapcsolat, o Intranet kapcsolat, o Skype, o PMS, (Hostware, Fidelio) o Szállodavállalat foglalási rendszere (Tars, Ongo) o Revenue vagy Yield Management, o egyéb további programok vagy eszközök, például fax, fénymásoló, irodaszerek. Adminisztráció Vendégadat bázis o Az értékesítésnek rendelkeznie kell lehetőleg minden releváns adattal, ami segíti a vendégkör beazonosítását és ezzel az értékesítés munkáját. A PMS rendszerek alkalmasak ennek a feladatnak az ellátására. Standard visszaigazoló levél, szerződések, mintalevelek o Az irodai rendszerben használjunk formaleveleket, mert ez csökkenti a hibalehetőségeket és egyben könnyíti az értékesítők munkáját. Nyilvántartó rendszer o A beérkező ajánlatok, lekérések, kérések, vagy bármilyen megkeresés legyen dokumentálva, hogy ki, mikor, milyen jellegű kéréssel keresete meg az értékesítési irodát, beleértve a válaszokat. Mert így követhető a partner és a szálloda közti együttműködési, kapcsolat kialakulása vagy elvesztése. Piaci célok Jövőkép, misszió és vagy krédó Stratégiacélok, Éves piaci célok o Minden munkatárs által látható helyen legyen kifüggesztve. Legyen minden munkatárs előtt diagramban, táblázatban, tervezett forgalom, kiadandó szobák száma, volumen, árak, tény és bázis adatok, Telefonos foglalás kérdéseinek itinerje.

18 Értékesítési szerződések Az értékesítés feladata a célszegmensek vendégeink felkutatása. A szállodai honlap (web site) elhelyezése különböző internetes felületeken. Az értékesítési és foglalási csatornák kialakítása szerződéskötéssel. Az értékesítés meglehetősen sok szerződéssel kell, hogy rendelkezzen. Az értékesítők feladata a lehető legtöbb, de még kezelhető és elégséges szerződés megkötése utazási irodákkal, o egyéni és csoportos turista szegmens, o beutaztató eltérő küldő országokra, o belföldi utaztató, vállalatokkal o egyéni üzleti utazók elszállásolására (corporate segment), o vállaltokkal rendezvények, konferenciák, tréningek, kiállítások tartására, o konferencia szervezőkkel (konferencia-szálloda esetében), o szervezőkkel rendezvény, esküvő, tréning, elektronikus o CRS (szálláshely közvetítők), foglalási rendszerrel hazai vagy nemzetközi o OTA, online utazási iroda (nagyon kevés van), o egyéb közvetítőkkel. Az értékesítési szerződések száma eléri és vagy meghaladja a több százas nagyságot, de egy évek óta üzemelő szálloda esetében ez lehet akár ezres nagyságrendű. Az értékesítésnek pontosan tudnia kell a PMS rendszerből, hogy mely szerződések teljesítnek kiemelkedően (key account), teljesítenek átlagosan, nem teljesítenek (döglőtt szerződések). A rendszeres áttekintés teszi hatékonnyá az értékesítés munkáját. Az áttekintés fontos, mert a szerződések összetettek több lehetőséget tartalmaznak ár, volumen és egyéb kondíciók tekintetében. A számítógépes feldolgozás teheti hatékonnyá az értékesítés munkáját ezen a területen is. Az általános szerződéseken kívül vannak egyedi szerződések például rendezvények és turistacsoportok esetében. Árazás Értékesítés, a Kínálati Ár, a Rack Rate és általában a szegmensek, szezonok kedvezményeinek nagysága a Marketingterv része. Az értékesítés különösen szállodavállalatok esetében nem térhet el a kialakított áraktól illetve árkódoktól. 22 Az 22 A piaci rugalmasság épen ezért előnye a családi-szállodáknak és önálló-szállodáknak, mert a megkeresésekre azonnal tudnak reagálni, legyen az ár vagy egyéb kondíció. Például egy szállodacsoport (Danubius, Accor) vagy szállodalánc (Kempinski, Meridien) önállóan nem jelenhet meg egy akciós árral csak a központi értékesítéssel közösen vagy annak beleegyezésével.

19 19 értékesítés egyfelől önálló árképző részleg, de csak a vezetés által jóváhagyott árakkal dolgozhat. Revenue and Yield Management, az időszakos (intermittent) árképzés lényege, hogy meglévő öt vagy tíz árkódból mindig azt használja, amit a kereslet és kínálat alakulása éppen megkövetel, de nem önálló árképző részleg. RM feladata a versenytársak napi árainak figyelése és amennyiben szükséges a módosító döntéseket meghozni és a szerint átállítani a szálloda árait akár csak félnapra. Foglalás, Reservation Management, az értékesítés egyik részlege vagy az értékesítés munkatársa végzi a foglalás tevékenységét. Nem árképző egység. Foglalási tevékenység egyre inkább automatizálódik, a hétvégi és késő délutáni órákban a foglalást a recepció munkatársai kezelik. Reception, a vendégfogadás a befoglalt árakon kerül rögzítésre a Vendégfogadási Rendszerben. A recepció ettől csak a szabályzatban rögzítettek szerint térhet el. Az eltérés lefelé bizonyos esetekben és ez általában összefügg a vendégpanaszokkal, de a mérték nem lehet nagyobb húsz százaléknál. Up selling, a vendég foglalási érékét meghaladó szolgáltatás eladása, érkezéskor, például kétágyas standard szoba 80 EU, de a portás rábeszéli a vendéget egy panorámás, erkélyes, zuhanyzós és kádas Delux szobára 100 EU értékben. Ez a 20 EU az up sale értéke. Szállodavállalatok Szállodavállalatok lehet szállodalánc vállalatok 23 o klasszikus szállodalánc vállalat, o franchise szállodalánc vállalat, Szállodacsoport vállalatok 24 A klasszikus szállodalánc vállalatok és szállodacsoport vállalatoknál mindkét esetben kialakítanak Central Sales Force, (központi értékesítés) részleget. Ez a központi részleg képviseli a lánc vagy csoport szállodáit a piacon a partnerek felé. A szállodavállalatnak van saját foglalási rendszere és disztribúciós rendszere (vállalati honlap), ezeket a központi értékesítés részlege üzemelteti és kezeli. Szállodaüzemeltető vállalatoknak van, illetve kell, hogy legyen Elsőszintű franchise szerződéshez 23 A két vállalat közt a különbség az irányításban és a tulajdonlásban van. Franchise alapú szállodavállat esetében a szállodáknak eltérő tulajdonosai vannak. Csak a franchise szerződés helyezi őket egy esernyő alá. Ez pedig nincs hatással a tulajdonlásra, csak a névre, lógóra, disztribúciós rendszer, foglalási rendszer és minőségbiztosítási rendszer használatára a szerződés első szintjén. 24 A szerves fejlődés legmagasabb szintje, a szállodavállalat tulajdonol és üzemeltet eltérő szállodaláncokat (Accor, Intercontinantal) vagy eltérő kategóriájú, specializációs szállodákat (Danubius, Hungest).

20 20 o elismert piaci márkanév, o lógó, o vállalati szintű márka honlap, o saját foglalási rendszer, o minőségbiztosítási rendszer, Szállodavállalatok rendelkeznek továbbá központi értékesítési részleggel (anyavállalat központjában), amely a szállodákat képviseli, de figyelembe veszi a vállalat értékeit. A központi értékesítés határozza meg az árakat, az akciókat, a kedvezményeket, amiket minden szálloda köteles követni és alkalmazni. A második franchise szinten már a központi értékesítés hatással lehet a csatlakozott családi szállodák és önálló-szállodák értékesítési döntéseire. 2.3 Megbeszélések vezetői eszköz A szállodákban rendszeresen kell tartani megbeszéléseket, értekezleteket. A megbeszélések eltérő a gyakorisága. Vannak naponta, hetente, havonta és évente tartott megbeszélések. Az egyik, ilyen nagyon fontos a napi Briefing, eligazítás. Leggyakoribb hibák, amit elkövetnek a vezetők 1. Vezető megbeszélést szervez, pedig más módon is lehetne kommunikálni (visszaél az emberek idejével), egy feljegyzés egy sok munkatárs idejét tenné hatékonnyá. 2. Olyanok is ott vannak, akiket nem érint, így fölöslegesen töltik ott az idejüket. 3. Nem közös problémamegoldásra használja a megbeszélést, hanem egyirányú információátadásra, pedig erre kiválóan alkalmasak a feljegyzések. 4. Napirend és kiegészítő információ nélkül, ne tartsunk értekezletet, mert nem hatékony az időfelhasználás. 5. Adjunk és tartsuk a megadott időkeretet, tiszteljük a résztvevők időbeosztását. 6. Mindig időben kezdjük a megbeszélést, nem a pontosan érkezőket kell, bünteti. 7. Hallgassuk meg mások véleményét, szükségünk van az ellenvéleményekre. 8. Vezető ne formáljon először véleményt, mert ezzel befolyásolja a résztvevőket. 9. Mindig az előző értekezleten megegyezett, feladatokat kérjük először számon. 10. Mindig hozzunk döntést, ne hagyjunk lezáratlanul ügyeket, problémákat. 11. Mindig állapodjunk meg akciótervben, kell feladat, felelős, határidő. 12. Készítsünk emlékeztetőt a megbeszélésről és a megállapodásokról. A meeting, mint kommunikációs forma lehet hatékony, amennyiben arra használják, amire való közös ötlet felvetése, problémamegoldása, véleménycsere, döntéshozatal, akciótervezés,

21 21 felelősségek megosztása, előrehaladás után követés, az elvégzett vállalások ellenőrzése. Egy-egy embert érintő esetben, érzékeny kérdéseknél, negatív visszajelzéskor privát kommunikációra van szükség. A privát is elsősorban szóbeli, másodsorban telefonos, és utolsóként csak írásbeli hangsúlyozza a szakértő. 25 Napi megbeszélés Cél, a tegnap, a ma és a holnap eseményeinek közös rövid áttekintése, legyen mindig csak félórás, ne legyen soha hosszabb, de lehet rövidebb. 26 Minden vezetőnek javasolt, hogy a hét minden napján, egy adott időpontban például félkilenckor vagy kilenckor tartson eligazító megbeszélést, ezt az első számú tartsa jelen esetben a Szállodaigazgató (Hosted by Hotel Manager). A napi eligazításon az operatív üzemeltetés vezetői vesznek részt, kötelező jelleggel. Szabadság vagy egyéb hiányzás esetén, helyettes képviseli a részleget. Törekedjünk, arra hogy a résztvevők száma öt és hét közt legyen, de soha ne legyen kilenc fő felett ennek a megbeszélésnek a létszáma. Résztvevők Hotel Manager Személyesen vezeti az értekezletet, nincs előre meghirdetett napirendi pont, mert mindennap van eligazítás. Ne feledjük az Igazgató koordinál a részlegek közt. Most is hagyja a részlegvezetőket, beszámolni, csak kérdezzen és végén hozzon döntéseket, amikor már mindenki megtartotta beszámolóját. Napirendi pontok tekintetében a szállodaigazgató feladat, hogy kézbe tartsa az időt és a beszámolókat. Elhangzanak a szállodai események mi történt előző nap, mai nap és mi lesz holnap. Ismerteket kapunk a vendégekről, bevételekről, kiemelkedő problémákról és megoldandó kérdésekről. Sales Manager Ismerteti, hogy milyen események történtek az értékesítés területén szerződések aláírása, látogatások eredményei, piaci hatások. Rövid áttekintése a versenytársaknak és a közösségi oldalak vendégértékeléseinek. Room Division Manager, vagy Front Office Manager és Housekeeping Manager Ismerteti a foglaltságokat, átlagárakat, bevételeket. A szállodai VIP vendégeket illetve minden olyan, megtörtént vagy várható eseményt, ami hatással van a többi részleg vezetőinek munkájára. 27 Food and Beverage Manager, a tájékoztatás lehet új étlap vagy bornapok megtartása esetleg nagyobb rendezvényekre felkészülés ismertetése, de 25 Cservenyák Tamás coach szerint a12 leggyakoribb hiba, amit elkövetünk 26 Nagyon fontos, hogy a vezetők tudják a napi munkaidejüket jól beosztani, ezért a reggeli meeting ne legyen instabil időtartamban. Ezek a reggeli eligazítások többet jelentenek az bizalom és vezetői csapatépítés mindennapos félórái. 27 Lehet például egy teltházas nap, előrejelzése, nagyobb rendezvény, nagyobb utazások vagy egyéb események előre jelzése vagy utómunkálatai. Szóba kerülnek az Out of Order szobák lezárása vagy felszabadítása.

22 22 információ a munkatársak elégedettségének jelzései, kilépő vagy belépő munkatársakról információ. Maintenance Manager, a Chief Engineer, beszámolója kitér a nagyobb javításokra, szoba vagy emelet lezárásokra. A részlegvezetők ismertetik a kiemelkedő vagy ki nem javított hibákat. Kitérhet energiakorlátozásokra vagy csak egyszerűen a bojler meleg víz hőmérséklet átállítására. Specialization, legyen a szakosodás konferencia vagy gyógyászat a részlegvezető legyen jelen a reggeli megbeszélésen, hogy információkat adjon át és első kézből hallja a szálloda üzemeltetés napi eseményeit. Ugyanakkor ismerteti egy új kezelés vagy rendezvény jellemzőit. A reggeli eligazító megbeszélés után a Sales manager tart a munkatársainak napi egyeztető megbeszélést, (Hosted by Director of Sales). Résztvevők Assistant Director of Sale Director of Resevation Director of Revenue Management Guest Relations Manager All Sales Managers o Corporate Sales Manager, o Convention (MICE) Sales Manager, o Leisure Tourism Group Manager, o Spa Sales Manager, o Sales Secretary. Napirendi pontok A szállodaértékesítési eseményeinek előző nap, mai nap, holnapi áttekintése. A foglaltságok, VIP, vendégek, bevételek, kiemelkedő problémák és megoldandó kérdések, megbeszélése. Árak, lekérések, kimenő ajánlatok rövid ismertetése. A megbeszélésen a következő témák kerülhetnek még szóba például, mint No-show jelentések, amiket a FO Night Auditor készít el naponta, Corporate Sales Managers napi tervezett találkozói, Leisure Sales Managers napi tervezett találkozói, Director of Sales felhívásai, Reggeli vezetői értekezlet fő témáiról referálás, Vendég észrevételekre válaszok ismertetése közösségi oldalakról, Szálloda Napi Jelentésének áttekintése, Halaszthatatlan teendők megbeszélése. A Sales Manager felelőssége, hogy betartsák az időt és lényeges témák kerüljenek megbeszélésre. Természetesen, amikor egy szállodában az Értékesítési Vezetők száma a példában szereplő, akkor feltétlen szükség van ezekre a napi megbeszélésekre. Ugyanakkor egy buti-szálloda vagy városi-szálloda esetében, ahol a vendégek 70-80%-a honlapos vagy CRS foglalást használ online ott nincs szükség ilyen étszámú értékesítési csapatra és akkor

23 23 a reggeli Sales Meeting is inkább együtt kávézása három vagy négy munkatársnak, mint formális jegyzőkönyves, meeting. Havi értékesítési megbeszélések A havi megbeszélések (Monthly Sales Meeting), ahogy a megnevezése is mutatja, havonta egyszer kerül összehívásra. Lehetőleg mindig azonos időpontban a hónap második hetének keddi napján. Az értékesítés a szálloda vendégstatisztikai rendszerét használja a monitorozásra. Havonta tartott értekezleten, napirenden van a költségek áttekintése. Az esetleges költségkorrekciók, csökkentések megbeszélése. Ilyenkor kerül sor a nagyon fontos következő havi és további két és három hónapos előrejelzés megbeszélésére. Ez ad lehetőséget a keresletcsökkenések vagy növekedések realizálására. Résztvevők (Attendents) A jelenlevők köre kiegészül a heti megbeszélésekhez képest, mert részt vesz a General Manager és a könyvelés illetve a Controller Manager. Napirendek lehetnek Éves akcióterv update áttekintése, Előző havi akciók követése, értékelése, 28 Részleg feladatainak megbeszélése, mindenki hozzászól, Piaci környezet hatásainak elemzés ismertetése és reagálások megbeszélése, Feladatok kiosztása, delegálása felelősök kijelölésével, Ötletbörze (Brainstorming) egy témára, Megbeszélés lezárása, összegzés. 29 Tíz aranyszabály a hatékony értékesítési kapcsolatra Beszéljen az emberekhez - Semmi sem olyan szép, mint egy vidám üdvözlés. 2. Mosolyogjon az emberekre - Evés 72 izom rándul össze, a mosolynál 14 izom. 3. Szólítsa az embereket név szerint - Legédesebb zene mindenki fülébe a saját neve. 4. Legyen barátságos és segítőkész Önnel is barátságosak lesznek. 5. Legyen szívélyes és kellemes Tegyen mindent örömmel. 6. Valóban érdekeljék az emberek Mindenkit lehet kedvelni, csak akarnia kell. 7. Legyen nagylelkű Dicsérjen és bánjon óvatosan a kritikával. 8. Legyen megfontolt Értse meg mások érzéseit, elismerést kap érte. 9. Figyeljen mások véleményére Az érvelés három oldala a tied, a partneré, az igazi. 10. Mindig legyen kész szolgáltatni Az számít az életben, amit másoknak teszünk. 28 Az akciók az éves akcióterv lépései. 29 A Hotel Manager tart havi Budget beszámoltatásokat a vezetőknek, de ez itt és most a Sales részleg megbeszélése. 30 Ismeretlen szerzőtől való citálás. Az értékesítés alapjaiban kommunikáció és kapcsolat. Ezeket a személyes kapcsolatokat kell hosszú idő alatt komoly energia befektetéssel létrehozni és ez az értékesítő eladható értéke a kapcsolatai. Általában ezt veszi meg a szálloda egy új sales munkatárs vagy vezető alkalmazásával.

24 24 Az értékesítés egy különös hivatás, de a szállodai szolgáltatások bármely munkakörére használhatók az itt leírt tíz aranyszabály. Nehéz egyensúlyozni a szolgáltatás, a szolgálat, a szolgaság vagy még régebbről a rabszolgaság meglehetősen szűk ösvényén. A keresőszavak ismerete és a tíz szabály betartására való törekvés minden ember életét boldogabbá és sikeressé teszi, mégy akkor is, ha az egy főre jutó GDP, vagy bevétel index a mérvadó és nem a boldogság index, bár a turisztikai versenyképességi listán a stabilan a 38 helyen vagyunk 2009 és 2011 években is. 31 A Happy Planet Index mutatószám 37,4 és ezzel a 114 helyen vagyunk

25 25 3. Szállodai disztribúció Disztribúció elsődleges eszköze a 21 században a hotel web site, a szálloda honlapja. Ugyanakkor azt látni kell, hogy a disztribúciónak van története. A disztribúció a forgalmazás, a közvetítés a szálloda és szolgáltatásainak ismertetése a piac szereplőivel, de különösen a vendégekkel. Tekintsük, át hogy a korai korszakokban hogyan tudatták a szállodások a piaccal a jelenlétüket. Abban a korszakban is ismertetni kellett a jelenlétet. Az első fejezetben megismert Templomos lovagok honnan tudták, hogy hol vannak pihenő helyek. A korábbi időszakból megismertük, hogy a vendéglátás a polgárokba a neveltetetés során beleivódott. Erkölcsi érték volt a vendégek, az idegenek, az utazók ellátása. Abban a korszakban is léteztek írott dokumentumok, amit Európában megírtak és az utazás során felhasználható volt. Ez lehetet a voucher, a váltó és globális pénzpiac elődje. Léteztek postagalambok, jelzőtüzek, de a futárok is, akik már levélüzeneteket vittek. A telefon (1897) 33 Morse távíró (1896) 34 és a telex generáció 35 az 1960-as években. A mellékelt képen egy telexgép látható és igaz a kép címe, hogy zajos, mert amikor elkezdett önműködően gépelni az valóban nagy zajjal járt. Közben mindig is jelen volt az írott és nyomtatott dokumentumok. A szállodák hosszú évtizedekig használták, a saját képeslapot, mint disztribúciós eszközt. 36 évek története. 5. Kép The noisy Telex machine photohroniclesofchloegreene.blo gspot.com Majd megjelent a ma is létező fax 37 és voucher 38 generáció ez már az 1980-as Web generáció, más szóval Y vagy már Z generáció a XXI. században ébredt fel. Az 1990-es évek elején terjed el a számítógépek használata. 39 A vállalati szintű számítógépes használat csak az 1990-es elején kezdett kialakulni, elterjedni és csak az 1990-es évek végen terjedt el az internetes, intranetes hálózat használata ben megalapította saját cégét, Bell Telephone Company néven Aleaxander Greham Bell. 34 A vezeték nélküli távíró feltalálása július 2-án Marconi elektromágneses hullámokon alapuló távközlési rendszere. 35 TX Teleprinter Exchange Service. Nyilvános, előfizetői távíróhálózat. Előfizetői számtárcsával (egyes országokban a telexállomás távgépírójának a begépelt szöveg telefonhálózaton ért el a vevőhöz és ott a zajos írógép kinyomtatta. A szerző sok utazási irodai visszaigazolást erősített meg telex használatával. 36 A szerző is dolgozott még, olyan szállodákban, ahol a szobai bekészítés része volt a képeslap a szállodáról ban a Xerox Corporation elkészítette a Magnafax Telecopiert, mely forradalmi újítása abban rejlik, hogy az eddigiekhez képest megfizethető és kezelhető méretű. A fax feltalálója a skót Alexander Bain, órakészítő, aki 1843-ban szabadalmaztatta a berendezést, amit elektrokémiai telegráfnak nevezett. Jelentősége az volt, hogy Morse távírójánál gyorsabb adattovábbításra volt képes Szállodai szoba utalvány. Mai szóhasználattal beváltható utalvány. A szerző dolgozott olyan szállodában 200-es évek elején ahol a vendégek háromnegyede utazási irodai voucher szegmens volt. 39 A szerző első számítógépe a Commodere 64 volt és már akkor az 1987-es években szállodai és éttermi programokat kezdett írni felhasználásra. 40 Mindez csak tizenhárom éve volt (2000). A szerző emlékszik, arra az IT forradalmi változásokra, ami a hazai szállodaiparban lebonyolódott egy pár év alatt. IV.13.

26 26 A naprakész, jelenben a percre kész jelenlét a piacon valóban nagy előnyt jelent. Nagy az autonómia a szállodáknak a világpiacon. Kedvezőbb a megjelenési lehetőség a családiszállodáknak és önálló-szállodáknak. Nem nagy értékű befektetéssel a családi-szállodák és önálló-szállodák (együttesen a független szállodák) is közel hasonló feltétekkel jelenek meg a világpiacon, mint szállodaállatok szállodái. Korábban az jelent meg a szakirodalmakban, és ez igaz is volt, hogy a szállodavállatok előnyben vannak a függetlenszállodákkal szemben, mert a disztribúciós rendszerük kiterjedt volt Kép Disztribúció feladata és munkafolyamata Szerző szerkesztése A mellékelt diakép szemlélteti a szállodai disztribúció feladatai és munkafolyamatait. A vendégszokások változásai kihatnak a disztribúció tevékenységére. A 2010-es elejétől a vendégek az alapinformációkat már a szállodai honlapról szerzik be, de ezt kiegészítik a közösségi oldalak véleményeivel. Mindez megalapozza, hogy szálloda piacra helyezésének releváns eszköze a szállodai honlap. A változások gyorsulása kiemelkedően észrevehető az Információs Technológia területén. Pár év alatt lépett előre Web 0.0 a Web 1.0 alkalmazásokra, a Web 2.0 és Web 3.0 közt már csak egy év eltérés volt. Ezt a fejelődést, amit a gyártók generálnak a szállodák honlapjának is követnie kell. A 2012 évben, már a web site okos telefonalkalmazásra is alkalmas, de már itt van a telefonhasználatú fizetés lehetősége, ami a bankkártyákat is kiválthatja. Fejlődés irányvonalának hatása, hogy az internet felületekhez csatlakoztatható honlap, mint statikus disztribúciós eszközből, foglalási motorral felszerelve már nem csak disztribúciós eszköz, hanem értékesítési és foglalási eszköz is lett, így a szálloda adatbázisa a kiadható szobák száma és árai a disztribúciós eszközön keresztül is elérhető lett. 41 Még az 1980-as és 1990-es években is a nyomdai anyagokat használtak a szállodák disztribúciós eszközként. A világ összes azonos márkanevű szállodájának a szobájában, halljában ki voltak rakva a nyomtatványok brosúrák, amiben szerepelt a cég összes szállodája, mint ma a honlapon.

27 27 A szállodai honlap hatással van a gondolkodásunkra, előre kell gondolkodni. A szállodai programok és árak tekintetében elértünk arra a szintre, hogy az újdonságokat, akciós kínálatokat feltesszük a honlapra, de ezt nem csak a vendégek, hanem a versenytársak is látják. A szállodai honlapok kirakatok, nem mindegy mit teszünk a kirakatba és az sem, hogy rendezzük be. Így lett az egyoldalas nyomtatott brosúrából a világhálón megjelenő sok információt tartalmazó és könnyen változtatható elsődleges marketingeszköz és nevezzük a honlap kialakítást és ezzel kapcsolatos tevékenységeket, hogy e-marketing marketing. 3.1 Hotel Web Site Tekintsük át a szállodai honlap fejlődését és elvárásait. A szállodai honlapokat rendre át kell dolgozni, felújítani és nem csak tartalom tekintetében, hanem a technológiai alapjait is. Így jutottunk el a statikus honlaptól, az interaktív, majd a foglalási motoros honlapig. Hotel web site célja a szálloda piacon való elhelyezése (Placement). Az elsőlegesen disztribúciós eszközünk a honlap célja az információtovábbítás, annak közvetítése (Distribution), elosztása, tudatosítása, hogy létezik a szálloda a piacon és milyen szolgáltatásai vannak. Hotel web site elvárt elemei Főoldal Nyitólap a bemutatkozás helye, a szállodatörténetének rövid leírása mikor nyitott, misszió, stratégia, célok, egyediség kiemelése és tematizáció bemutatása indoklással. A vizsgált négy szálloda közül háromnak van főoldala, egyik sem jelzi az egyediséget és tematizációt egyértelműen, nem beszélve a misszió, stratégia, és célok megjelenítésére. Szobakiadás Szállodák alapszolgáltatása (Rooms), ismertessük a szobatípusokat leírással, felsorolással, kiemeléssel, emeljük ki a felszereltségeket és a szolgáltatások. A négy vizsgált honlapból kettő emeli ki a szobák bemutatását és árazását. Minden szobatípusról mutassunk képeket. Amennyiben és ha a szállodai szobák kilátása kiemelkedő, akkor azt is jelenítsük meg, hasonlóan a fürdőszobákhoz. Vendéglátás Gasztronómia emeljük ki, ha van, és ha büszkék vagyunk rá. A négy szállodából egy emeli ki, egynek nincs meghatározó vendéglátása, kettő nem tartja fontosnak a kiemelést. 42 Mutassuk be az üzleteket leírással, a nyitva tartási időkkel, étlappal és 42 A kiemelés azt jelenti, hogy a szálloda számára fontos dolgokat, amitől egyedei lesz, amitől keresletnövekedést vár, azokat úgy kell kiemelni, hogy az első oldalon megjelenjen annak lehetősége, hogy könnyen megtekinthető. Ilyen a foglalási maszk, annak mindig és minden egyes lapon elő kell ugrania. Hasonlóan egy konferencia orientált szálloda tegye a főoldalra, hogy rendezvények és mutasson be rendezvény referencia képeket.

28 28 itallappal. Tegyünk be képeket az étteremről, bárról és minden lehetséges gasztronómiai szolgáltatásról. Specializáció - Rendezvények Több szálloda esetében tapasztalta a szerző, hogy a szálloda elmondja, hogy számít a rendezvény szegmensre, de a honlapon a bérbe adott masszázs lehetőségeket jeleníti meg. A rendezvény felületen a termek, alaprajza, nagyságuk, befogadó képességük és felszereltségük valamint irányárak jelenjenek meg a könnyebb választás vagy az elcsábítás okán. Természetesen, ha hangsúlyos rendezvény szegmens, akkor a honlapon is legyen hangsúlyos. Mutassunk referencia fotókat eltérő berendezésű termekről. A mellékelt diakép mutatja, hogy a négy szállodából kettő tartotta kiemelten fontosnak, hogy a rendezvény szó megjelenjen a web site főoldalán. 7. Kép Szállodai Web Site Honlap összevetések Szerző szerkesztése A honlapok olvasása Specializáció egyéb szakosodások Mindenképen mutassuk be, a szakosodásokat legyen az a rendezvényen kívül, gyógyászat, wellness, sport vagy butik-szálloda. A négy szálloda közt van o butik-szálloda rendezvény orientációval, o városi-szálloda butik jelleggel, o üdülő-szálloda konferencia orientációval, wellness fülű főoldallal, o sport-szálloda, üdülő és konferencia orientációval, gyermek fülű főoldallal. A főoldalakról csak a szállodanevekből lehet következtetni a specializációkra. Promption

29 29 Az árak, akciók, csomagok megjelenítése minden szállodánál tapasztalható, két szálloda esetében kiemelt helyen, minden megelőzve, sugallva az ár-érzékeny vendégek orientációt. Megközelítés Térkép, mind a négy szálloda esetében megtalálható. Kapcsolat Cím, telefon, címek, facebook (egy szállodának nincs kapcsolata), fax minden szálloda esetében megjelenik. Vendégészrevételek Egy szállodának van igazgatói blogja, egynek van vendégvélemény felhívása. Hírlevél Két szállodának nincs hírlevél szolgáltatása. Galéria Minden szállodának van. Foglalási maszk Főoldal első lapján két szálloda foglalási felülete nem látható csak lapozás után. Egyik szállodánál megjelenik minden oldalnál, de nem láthatóan a következő felületen. Két szállodánál állandóan a felületen látható a foglalás. Keresőoptimalizálás A keresőszó SEO (Search Engine Optmalization) magyarul keresőoptimalizálás. A tevékenység arra irányul, hogy az organikus találatok között a lehető legjobb eredményt érje el a weblapunk a Google és más keresőkben. Illetve jelenti magát a szakmát, ami ezekre a feladatokat specializálódott. SEO tool-oknak nevezzük azokat a szoftver eszközöket, amelyek a segítségünkre vannak egy-egy weblap elemzésében a keresőmarketing szempontok szerint. SEO tools (eszközök) lehetnek például Helyezés ellenőrző szoftverek, amikkel le tudjuk kérdezni a weblapunk helyezéseit egy adott keresőben a kulcsszavak és a weblap megadásával. Weblap html elemző SEO tool, ami képes a weblapunk szövegét elemezni és SEO szempontok szerint vizsgálni. Link ellenőrző SEO tool, amivel meg tudjuk nézni, hogy milyen linkek irányulnak a weblapunkra és kifelé onnan Weblap indexeltségét kimutató szoftver, ami megmutatja, hogy mely oldalait látják a keresők. Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely az internet protokoll (IP) révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi olyan elosztott rendszerek működtetését, mint például a WWW (World Wide Web).

30 Szállodai Revenue Management Szállodai árrendszerek Revenue Management előtt tekintsük át a szálloda árrendszerek kialakulását. Minden szálloda rendelkezik egy Kínálati Árral, ez Rack Rate. 8. Kép Szállodai árrendszerek, szerző szerkesztése 2005 A mellékelt diakép összefoglalva mutatja, a szállodai árrendszerek jellemzőit és szerkezetét. Kiemelten szerepel, a kék nyíl szimbolizálja, ahogy a korlátozások szintje növekszik, úgy csökkenhet az ár, függetlenül attól, hogy csomagár, szobaár, publikus vagy speciális ár. Csomagár alapú árképzés jellemző a specializálódott szállodákra, jellemzően konferencia-szálloda, gyógy-szálloda, wellness-szálloda, medical-hotel, üdülő-szálloda, sport-szálloda, terme-szálloda. Szobaár alapú árképzéssel vannak jelen a piacon jellemzően a következő specializációjú szállodák, üzleti-szállodák, butik-szállodák és városi-szállodák. Ezek a szállodák egyes szegmensek esetében, mint egyéni üzleti utazó, egyéni vállalati utazó és egyéni városnéző turista a reggelit sem építik be a szállodai árakba. Speciális szobaárak, azért egyediek, mert nem publikáltak. A speciális ár lehet szobaár vagy csomagár. Két szerződő fél közt megállapodott ár és nem adják ki harmadik félnek. A szállodával szerződő partnerek jellemzően, az utazási irodák, 43 a vállalatok, a kedvezményes kártya árak és például a személyzetnek biztosított kedvezményes árak. Publikus szobaárak 43 Az utazási irodák nem adják mag a szerződött árakat másoknak, az utasok felé eltéríti az árakat.

31 31 A szállodai árak egyik fő csoportját képezi a publikált árak. Lehetnek szobaárak, csomagárak, akciós árak egy a fontos az elkülönítésben, hogy mindenki számára elérhető. Rack Rate, a legmagasabb ár mindenkorlátozás nélkül. Best Unrestricted Rate, a legjobb korlátozások nélküliár, alacsonyabb, mint Rack Rate, csökkentett ár, de feltétele, hogy például 72 órával korábban kell lefoglalni. Advance Purchased Rate, előre fizetett ár, esetében természetesen előre kell fizetni és nincs visszatérítési lehetőség. Weekend Rate, hétvégi ár esetében a tartózkodási idő a kikötés, amely ilyenkor legalább két nap. Package Rate, csomagár, például minimum három nap előrefoglalás és egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz (reggeli, félpanzió, kezelés). Best Aviable Price (BAR), legjobb elérhető ár, elérheti akár a Rack Rate -40%-os kedvezményt. Price segmentation, árszegmentálás alapulhat a vendégszegmentáláson, ez alapján képeznek a szállodák árcsoportokat. Revenue Management célja, a szálloda összes forgalmának maximalizálása. 44 A vezetői eszközök hatékony felhasználásával van lehetőség az árkapacitás kihasználtságának javítására. Ehhez szüksége a kiadható szobák (szabad volumen) ismerete, a foglalások optimalizálásánál a tartózkodási időket kell figyelembe venni. 45 Szállodavezetés feladata az eladási ártaktika meghatározása a kereslet ismeretében eltérő árkódok (árkiadás) használata eltérő időszakokban. Ezért is nevezi a szerző ezt a módszert időszakos árképzésnek. A szakirodalom dinamikus árképzésnek is nevezi ezt a módszert. Időszakos árképzés folyamata, a kereslet és kínálat valamint a versenytársak árainak ismertében javaslatokat alakítunk ki különböző árakra. Ehhez ismerni kell a múlt adatait, ismerni kell a múlt és jelen foglalási intenzitásait az adott időpontban. Yield Management a foglalás menedzsment eszköze, az utolsó szakaszban van jelentősége az optimális ár eléréséhez. Repülőjegy értékesítés területén, hasonlóan a szálláshely szolgáltatáshoz az igénybevétel előtt minél korábban foglalja le a szolgáltatást annál olcsóbb árat érhet el. Amikor a kereslet az adott felé haladva növekszik, úgy emelkedik az ár és ezzel együtt csökken a korlátozások szintje. Ezt a folyamatot évtizedek óta számítógépes program támogatja, ezzel segítve az értékesítők, foglalási munkatársak és portások munkáját. A Yield Management alapvetően kapacitás kihasználtságot helyezi fókuszba. A legmagasabb kapacitás kihasználtság érdekében az árakat változtatjuk és ezzel a Revpar optimalizálást végzünk, de volumen fókusszal. Revenue Management kiteljesedettebb tevékenység, mint a légi közlekedési társaságok által kifejlesztet és a szállodák által is használt Yield Management. A RM magába foglalja 44 Egy szálloda akkor, éri el a maximális forgalmát, amikor minden nap, minden épített szobát a legmagasabb kínálati áron a RR áron, értékesít. Ezt a szálloda nem tudja elérni, mégy egy napra sem. 45 Foglalási érték optimalizálása a tartózkodási idő és foglalási ár szorzata. Cél, hogy a vendég maradjon hosszabb ideig és fizessen magasabb árat. Ez ellentmond az ortodox közgazdaságtan alapjainak, mely szerint a volumen (kiadott szobák száma) növekedésével a piac csökkenti az egységárat.

32 32 a teljes árképzést, marketingterv készítést, értékesítést és foglalást. RM kiválóan alkalmas keresleti piacon a lehető legmagasabb ár elérésére figyelembe véve a volumenváltozást, de árképzésre orientálódik. Magyarországi szállodaipar 1990 évben fordult át a kínálati piacra és a mai napig fennáll, ez a piaci helyezet. Hosszú távon (52 év) a kínálat növekedési üteme (+4,4%), míg a keresleté (+3,9%) és az utóbbi tíz évben csökken az eltérés. A dekádban a kínálat növekedése átlagosan évente egy százalék volt, míg a keresleté duplája két százalék. 46 Magyarországon és különösen a nem budapesti szállodákban a Revenue Management diagram nem követi a szolgáltatások nemzetközi piacára jellemző felfelé ívelő növekedést. A mellékelt diakép szemlélteti, hogy egy 100 EU átlagár eléréséhez például két év távlatában keresleti piacon 60 EU árral indul az árkihelyezés, majd várhatóan az adott időpont előtt két hónappal érjük el az átlagárat, majd a kereslet további növekedésével az időszakos árak fokozatosan meghaladják az átlagárat 20-25%-kal, és így lesz 100 EU az átlagár. 9. Kép Revenue Management diagram. Szerző szerkesztése A magyarországi szállodák Revenue Managereinek többsége ellentétes ár görbét generál, mert ezt szokta meg. 47 Átlagárat 15-25%-kal meghaladó árral lépnek ki a piacra, illetve ben lett először nagyobb az 1960-óta göngyölítet keresleti (128%) és kínálati (135%) növekedés. Ezt a folyamatot az 1990-es (-5%) és 1991-es (-8%) balkéni háború miatti keresletcsökkenés erősítette, de az évek kínálatnövekedése ( %) összesen 38%-kal növekedett az épített szobák száma és ez még 19 év múlva is érezteti hatását, a fennálló kínálati piaccal. 47 A magyarországi belföldi vendégek is megváltoztatták a foglalási szokásaikat és tudják, érzik, elvárják, hogy a minél rövidebbre időzítik az előfoglalást annál jobb, alacsonyabb árakat érhetnek el. Ez miatt nincs releváns foglalási volumen napos időszak előtt.

33 33 egyes szállodák az adott időpont előtti félévig nem is használnak időszakos árakat csak a Rack Rate ár van nyitva, amint az lázható a mellékelt diaképen. 48 A szállodavezetés rendelkezik adatokkal a korábbi foglalások alapján, hogy a prior szegmenseinek a foglalási intenzitása hogyan alakult. Ez alapján az adott szegmens foglalásainak jelenbeli alakulása jelzést ad a keresletalakulásra korábban. A szállodavezetés integrációs elmélete szerint, az adottságok hatnak a szállodára, mert egy butik szálloda ahol a repülőgépes és autós városnéző szegmens a meghatározó ott a foglalások később érkeznek, mint egy üdülő-szállodában vagy egy konferenciaszállodában. A szállodavezetésnek van lehetősége az érzékelt keresletcsökkenésre a megfelelő döntéseket meghozni. A csomagár alapú árképzéses szállodáknak két lehetősége van vagy szegmens csomag halmazokat alakítanak, például hétvége és abba van hosszú hároméjszakás félpanzióval és van kétnapos félpanzióval. Lehet programos halmazt, vagy kezeléses halmazt kialakítani és azokat monitorozni, hogy mekkora a piaci elfogadottsága. 48 A Rack Rate egy átlagos 70%-os árkapacitásnál 43%-kal magasabb (ADR/RR). 95 EU ADR elérése 135 EU RR mellett lehetséges.

34 34 4. Szállodai foglalási részlege Szobafoglalási tevékenység célja, annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a vendégek megismerjék a szolgáltatás időpontjában a szabadkapacitásokat és a hozzá tartózó árakkal. 49 Foglalási csatornák, a rezervációs csatornák teszik lehetővé az információ áramlását a vendégek és a szálloda között illetve a szállodai adatbázisa és a rezervációs csatorna között az elérhető, a szabad, a rendelkezésre álló termékek tekintetében. Szállodáknak PMS rendszerük van, minden vendégfogadási rendszernek van foglalás rögzítő modulja. Szálloda honlap, a szállodai honlapokon helyezünk foglalási maszkot, amely tartalmazza a tartózkodás időpontjait, vendégek számát, külön a gyermekek számát, szobatípust, szobaszámot, megfelelő foglalási motorral az elérhető szobákból online foglalás biztosítható. A honlap ebben az esetben már nem csak disztribúciós, hanem direkt értékesítési és foglalási csatorna is. Szállodavállalatoknak, legyen az szállodalánc vagy szállodacsoport van saját fejlesztésű és tulajdonú foglalási rendszere. Ezt a rendszert kapcsolják össze a hozzájuk szállodák vendégfogadási rendszerrel. Ez az egyik feltétele, hogy a szállodavállalat franchise szerződési lehetőséget kínáljon független-szállodáknak (családi-szállodák és önállószállodák) és így terjeszkedve, fejlődve érjenek nagyobb piaci részarányt. Szálláshely közvetítők, azok a vállalatok, amelyek létrehoznak elektronikus foglalási rendszereket (CRS), amelyekhez biztosítják a csatlakozási lehetősséget a szállodáknak. Ezeket a rendszereket érik el a vendégek és használják foglalásra. A vendég által használt számítógépek és foglalási rendszer számítógépes rendszere valamint a szállodák vendégfogadási rendszerei lokális, gerinc és országos hálózathoz csatlakozva válnak egységes web hálózattá és ezt a hálózatnak a megnevezése Internet. Utazási irodák, számítógépei csatlakozhatnak a GDS rendszerek valamelyikéhez, amelyek a hálózaton keresztül kerülnek kapcsolatba a szállodák számítógépes programjaival. 50 Online Travel Agency, névvel vannak jelen azok az utaztatási szolgáltatásokat ellátó szervezetek, amelyeknek nincs utcai irodája. Nem csak szálláshelyeket, hanem valós turistautakat értékesítenek (OTA). Nagyon kevés szálláshely közvetítő OTA, a legtöbb CRS rendszert üzemeletető szálláshely közvetítő. 4.1 Foglalási részleg 49 A szálloda honlapja, a web site, a disztribúciós eszköz, célja általános információt adni a szállodáról, benne minden szolgáltatásról és azok árairól. Foglalási felület, web site, reservation tools, célja a foglalás időpontjára vonatkozóan pontos információt adni a szabad kapacitásokról és azok árairól. Ezzel egy időben azonnal biztosítani a foglalás lehetőségét és annak gyors visszaigazolását. 50 Azért, mert az utazási iroda még nem Online Travel Agency. Minden utazási irodának van valamilyen kapcsolata a GDS (Sabre, Gallileo, Amadeus, Worldspan) és ezek állnak kapcsolatba a szállodavállalatok foglalási rendszereivel (Tars, Onque), a szálláshely közvetítők számítógépes rendszereivel. IV.13.

35 35 A foglalási tevékenység ellátása értékesítés egyik munkafolyamata. Az értékesített szolgáltatásokat az értékesítők rögzítik a rendszerben. Amikor a szálloda az egyszerű szervezeti szinten van, akkor a tevékenység ellátása egybeesik az értékesítéssel és vendégfogadással. Amikor a tevékenységek kierjednek, és vagy már kialakul a szállodalánc, akkor szálloda tevékenységek ellátására szervezeti részlegeket alakít ki a szálloda, ez a szerves fejlődés természetes menete. Ezen a szinten alakítja ki a szálloda a foglalási részleget, első lépésben az értékesítéshez egyik csoportja. Majd önálló részleg a foglalás és van vezetője, munkatársai, de ilyenkor is a Reservation Manager a Sales Director alárendeltje, mert a két tevékenység egymásra utalt, hasonlóan a Revenue Management tevékenységhez. 4.2 Foglalási érték A melléklet diaképen példaként egy ötszobás szállodának van 15 beérkezett foglalása. Összesen 27 kiadott szobára és EU foglalási értékben és ezzel a szálloda 79 EU átlagárat (ADR) érhet el. Revenue Manager feladata a lehető legmagasabb forgalom elérése (3.240 EU). 10. Kép Foglalási érték. Szerző szerkesztése 2005 A példából érzékelhető a Revenue Management System összefüggéseinek elemzése, a programok által, mint IdeasS 51 vagy i-rate. 52 Adott öt árkód és 15 foglalás, érkezési sorrendben. Revenue Management döntése az optimalizálás. Látható, hogy a végső döntés eredménye a forgalom 63%-os teljesítése, ez a bevétel-kapacitás. A volumen-kapacitás 66%-os a beérkezett 41 szobából, 27 szoba került rögzítésre ez a volumen kapacitás. A 51 Hotel Revenue Management Software, Services & Consulting, forrás: IDeaS Revenue Solutions offers industry-leading pricing, forecasting, and revenue management software 52 i-rates Hotel Pricing and Revenue Management System

1. Marketingterv célja. Szálloda éves marketingterve. Szállodai éves marketingterv kialakítása. Marketingterv szerepe a szállodagazdálkodásban

1. Marketingterv célja. Szálloda éves marketingterve. Szállodai éves marketingterv kialakítása. Marketingterv szerepe a szállodagazdálkodásban 10. Piaci-gazdálkodás tevékenységei a szálláshely szolgáltatásban 1 1. Marketingterv célja 2 Marketingterv szerepe a szállodagazdálkodásban 3 1. Marketingterv célja Piaci célok Szálloda éves marketingterve

Részletesebben

Kínálati szobaár. Rack Rate 2013.10.16. 1. Kínálati szobaár Rack Rate

Kínálati szobaár. Rack Rate 2013.10.16. 1. Kínálati szobaár Rack Rate 9. Szállodák árai Szállodai szobaárak 1 Forgalom - Bevétel 1. Kínálati szobaár Kínálati szobaár 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate 3. Keresleti szobaár Átlagár 4. Szállodai szobaárak Ártípusok

Részletesebben

II. Piaci-gazdálkodás a szállodaiparban. 6. Szállodaipar piaci elemei. 7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda. 8. Szállodák tevékenységei

II. Piaci-gazdálkodás a szállodaiparban. 6. Szállodaipar piaci elemei. 7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda. 8. Szállodák tevékenységei II. Piaci-gazdálkodás a szállodaiparban 6. Szállodaipar piaci elemei 7. Szállodavezetés tárgya, a szálloda 8. Szállodák tevékenységei 9. Szállodai árak 0. Piaci-gazdálkodás tevékenységei 6. Szálláshely

Részletesebben

2013.08.19. 4. Disztribúció Disztribúció. 5. Szobafoglalás Foglalás

2013.08.19. 4. Disztribúció Disztribúció. 5. Szobafoglalás Foglalás 1 2.7. Piaci gazdálkodás tevékenységei a szálláshely szolgáltatásban Piaci gazdálkodás 1. Marketingterv célja Piaci célok 2. Marketingterv felépítése Marketingterv 3. Szálláshelyek értékesítése Értékesítés

Részletesebben

2013.08.19. 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel. 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate. 3. Keresleti szobaár Átlagár

2013.08.19. 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel. 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate. 3. Keresleti szobaár Átlagár 1 2.6. Szállodák szobaár Szállodai szobaárak Bevétel 1.Kínálati szobaár Kínálati szobaár 2. Kínálati ár meghatározásának folyamata Rack Rate 3. Keresleti szobaár Átlagár 4. Szállodai szobaárak Ártípusok

Részletesebben

Szállás tevékenység bevétel-gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás

Szállás tevékenység bevétel-gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 11. Szállás tevékenység bevétel-gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége 1 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 2. Épített és kiadható szobák Kapacitás - kínálat 3. Vendég motiváció és szegmentáció

Részletesebben

15. Szállodák bevétel-gazdálkodásának elmélete. 1. Marketing terv és bevételtervezés Bevétel elmélete

15. Szállodák bevétel-gazdálkodásának elmélete. 1. Marketing terv és bevételtervezés Bevétel elmélete 15. Szállodák bevétel-gazdálkodásának elmélete 1 1. Marketing terv és bevételtervezés Bevétel elmélete 2. Bevételének növelési lehetőségei Bevétel növelése 3. Szálláshelyek piacvesztésének okai Keresletcsökkenés

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Teacher only opens the door! Amit mondanak.. What they say. Hat alapkompetencia

Részletesebben

Revenue Management diagram HU and International. Best day to book 90 days before

Revenue Management diagram HU and International. Best day to book 90 days before Revenue Management diagram HU and International E C K P Z N No A M 2014 oct 34 026 27 406 44 650 45 882 0 32 810 0 36 604 44 705 2014 nov 18 322 20 508 33 257 30 485 0 39 728 0 24 342 27 800 2014 dec 18

Részletesebben

Piac elemei juhasz-laszlo-phd-2016.pdf

Piac elemei  juhasz-laszlo-phd-2016.pdf The Origin of Species 1859 Charles Darwin modern evolúciós elmélet alapja a fejlődését a versengés vitte előre 1 Az új tanulmány szerint nagy evolúciós ugrások akkor történnek, mikor az állatok új, még

Részletesebben

Szállodaüzemeltetés piaci-gazdálkodása Koncepcióalkotás Misszió, Szlogen Jövőkép Stratégiai célok. Marketingterv Értékesítés Disztribúció, Foglalás

Szállodaüzemeltetés piaci-gazdálkodása Koncepcióalkotás Misszió, Szlogen Jövőkép Stratégiai célok. Marketingterv Értékesítés Disztribúció, Foglalás Szállodaüzemeltetés piaci-gazdálkodása Koncepcióalkotás Misszió, Szlogen Jövőkép Stratégiai célok Predesztináció - Reflexivitás Integráció Esszencia Specializáció - Tematizáció 1 Üzemeltetési forgatókönyv

Részletesebben

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 1 3.8. Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 2. Épített és kiadható szobák Kapacitás - kínálat 3. Vendég motiváció és szegmentáció

Részletesebben

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. Marketing and Revenue Management Functional Strategy

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. Marketing and Revenue Management Functional Strategy Master of Arts International Hotel Management and Hotel Companies Management Marketing and Revenue Management Functional Strategy Startegy Misszió jövőkép stratégiai stratégia az elérés útja Stratégia

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Teacher only opens the door! Amit mondanak.. What they say. Hat alapkompetencia

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Teacher only opens the door! Amit mondanak.. What they say. Hat alapkompetencia

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Teacher only opens the door! Amit mondanak.. What they say. Hat alapkompetencia

Részletesebben

http://www.hotel2022.hu/hotel_2022_media/files/credo-dr.-juhasz-laszlo-phd-hotel-2022.pdf 1 Hotel 2022 - Dr. Juhász László PhD Hotel Expert Credo Szállodaüzemeltetési ismeretek kiterjesztése minél többen

Részletesebben

2012.11.16. Bevezetés a szállodák világába. Bevezetés a szállodák világába

2012.11.16. Bevezetés a szállodák világába. Bevezetés a szállodák világába Bevezetés a szállodák világába 1 I.Szállodaipar, története és piaci elemei (History of Accommodation) 1. Szállodaipar és története (History of Accommodation) 2. Szálloda piaci elemei (Elements of Hospitality

Részletesebben

4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése Tulajdonjog. 1. Szállodák fejlődési szakaszai Szerves fejlődés

4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése Tulajdonjog. 1. Szállodák fejlődési szakaszai Szerves fejlődés 4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése Tulajdonjog 1 1. Szállodák fejlődési szakaszai Szerves fejlődés 2. Szállodaipar döntés hozó szereplői Szállodaipar szereplői 3. Szállodák tulajdon és használati

Részletesebben

Hotel 2022 Dr. Juhász László hitvallása Érjük el a tehetség hármas halmazának szintjeit (hozzáértés, hozzáállás, hozzáadás)

Hotel 2022 Dr. Juhász László hitvallása Érjük el a tehetség hármas halmazának szintjeit (hozzáértés, hozzáállás, hozzáadás) www.hotel2022.hu 1 Hotel 2022 Dr. Juhász László hitvallása Legyen jövőképünk (társadalmi, családi, gazdasági) Jövőkép és célok segítik az életet Érjük el a tehetség hármas halmazának szintjeit (hozzáértés,

Részletesebben

Alapelvárások a szakmától Basic reqirements by the industry

Alapelvárások a szakmától Basic reqirements by the industry Teacher only opens the door! Alapelvárások a szakmától Basic reqirements by the industry Meggyőzés Convince Kommunikáció Communications Probléma megoldás Problem Solving Konfliktuskezelés Conflict Managing

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

Szállodai közösségi oldalak

Szállodai közösségi oldalak Szállodai közösségi oldalak 1 10. Piaci-gazdálkodás tevékenységei Koncepció, jövőkép, branding (10.0.) 1. Marketingterv (10.1.) Piaci-gazdálkodás Koncepció, Marketingterv, Piaci célok Revenue Management

Részletesebben

Master of Arts. International Hotel management. Strategy Management

Master of Arts. International Hotel management. Strategy Management Master of Arts International Hotel management Strategy Management Stratégiai tervezés Stratégiai tervezésen a szervezet jövőjére vonatkozó hosszú távú tervek kialakítását értjük. A stratégiai tervezés

Részletesebben

4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése Tulajdonjog. 1. Szállodák fejlődési szakaszai Szerves fejlődés

4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése Tulajdonjog. 1. Szállodák fejlődési szakaszai Szerves fejlődés 4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése Tulajdonjog 1 1. Szállodák fejlődési szakaszai Szerves fejlődés 2. Szállodaipar döntés hozó szereplői Szállodaipar szereplői 3. Szállodák tulajdon és használati

Részletesebben

Szállodák építészeti érdekességei

Szállodák építészeti érdekességei Szállodák építészeti érdekességei A legtöbb bioterméket kínáló szálloda Nimród Bioszálloda, Karcag A legnagyobb nádfedeles szálloda Nyerges Szálloda, Monor Budapest legegyedibb formájú szállodája, hajóforma

Részletesebben

24. Általános tevékenységének gazdálkodása Funkcionalitás. 1. Általános tevékenységek Support departments. 2. Értékesítési részleg gazdálkodása Sales

24. Általános tevékenységének gazdálkodása Funkcionalitás. 1. Általános tevékenységek Support departments. 2. Értékesítési részleg gazdálkodása Sales 24. Általános tevékenységének gazdálkodása Funkcionalitás 1 1. Általános tevékenységek Support departments 2. Értékesítési részleg gazdálkodása Sales 3. Igazgatási részleg gazdálkodása Administration 4.

Részletesebben

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 1 6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai F&B Features 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 3. Szállodai vendéglátás költségei F&B Costs

Részletesebben

Accor Hospitality komplex distribution rendszere

Accor Hospitality komplex distribution rendszere Accor Hospitality komplex distribution rendszere 1 Dr. Juhász László PhD, Dr. Juhász MTA KT László Tag, PhD Szállodai Szakértő, Szállodaüzemeltetési szaktanácsadó, Egyetemi óraadó, Nyugdíjas egyetemi docens

Részletesebben

Szobatakarításának lépései Átlagos ciklusidő 23,4 perc 30 darabból álló minta alapján

Szobatakarításának lépései Átlagos ciklusidő 23,4 perc 30 darabból álló minta alapján Szobatakarításának lépései Átlagos ciklusidő 23,4 perc 30 darabból álló minta alapján 6,4 2,1 4,3 1,6 4,3 6,2 1,2 Ágynemű lehúzása Ágyazás Fürdőszoba kitakarítása Portörlés Minibár ellenőrzése Porszívózás

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás I II. Első kötet. I. Szállodaüzemeltetés alapjai. II. Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban

Szállodavezetés és gazdálkodás I II. Első kötet. I. Szállodaüzemeltetés alapjai. II. Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban Szállodavezetés és gazdálkodás I II Első kötet I. Szállodaüzemeltetés alapjai II. Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban III. Bevételgazdálkodás a szállodákban Második kötet IV. Szállodagazdálkodás

Részletesebben

Általános tevékenységének gazdálkodása Funkcionalitás. 1. Általános tevékenységek Support departments

Általános tevékenységének gazdálkodása Funkcionalitás. 1. Általános tevékenységek Support departments 6.23. Általános tevékenységének gazdálkodása Funkcionalitás 1 1. Általános tevékenységek Support departments 2. Értékesítési részleg gazdálkodása Sales 3. Igazgatási részleg gazdálkodása Administration

Részletesebben

2012.11.16. Bevezetés a szállodák világába. Szállodaipar piaci elemei. I. Szállodaipar története és piaci elemei 2. Szállodák piaci elemei

2012.11.16. Bevezetés a szállodák világába. Szállodaipar piaci elemei. I. Szállodaipar története és piaci elemei 2. Szállodák piaci elemei Bevezetés a szállodák világába 1 I.Szállodaipar, története és piaci elemei (History of Accommodation) 1. Szállodaipar és története (History of Accommodation) 2. Szálloda piaci elemei (Elements of Hospitality

Részletesebben

DIGITÁLIS MARKETING ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNÁK MIT ÉS HOGYAN HASZNÁLJAK?

DIGITÁLIS MARKETING ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNÁK MIT ÉS HOGYAN HASZNÁLJAK? DIGITÁLIS MARKETING ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNÁK MIT ÉS HOGYAN HASZNÁLJAK? Online marketing fogalmak Marketing értékesítés Online marketing termékek és szolgáltatások reklámozása és eladásösztönzése az interneten

Részletesebben

2013.10.15. 2. Szállodagazdálkodás és tervezés Gazdálkodás és Tervezés. 1. Szállodagazdálkodás fogalma Gazdálkodás

2013.10.15. 2. Szállodagazdálkodás és tervezés Gazdálkodás és Tervezés. 1. Szállodagazdálkodás fogalma Gazdálkodás 2. Szállodagazdálkodás és tervezés Gazdálkodás és Tervezés 1 1. Szállodagazdálkodás fogalma Gazdálkodás 2. Szervezetek gazdálkodási céljai Szállodák céljai 3. Tervezés és tervek Tervezés 4. Szállodai megvalósíthatósági

Részletesebben

Hotel Fagus. Rögös úton: a Hotel Fagus rövidtávú értékesítési terve. Kovács Miklós, executive director of sales & marketing, 2013. április 4.

Hotel Fagus. Rögös úton: a Hotel Fagus rövidtávú értékesítési terve. Kovács Miklós, executive director of sales & marketing, 2013. április 4. Hotel Fagus Rögös úton: a Hotel Fagus rövidtávú értékesítési terve 1. Helyzetértékelés - Hozott örökség Út a kitűnő ár/érték arányú termék ár/érték arányának devalválódásához A szálloda átvétele előtti

Részletesebben

Szállodavezetés I Szállodaüzemeltetés alapjai II Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban III Bevétel-gazdálkodás a szállodákban

Szállodavezetés I Szállodaüzemeltetés alapjai II Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban III Bevétel-gazdálkodás a szállodákban Szállodaüzemeltetés 1 Szállodavezetés I Szállodaüzemeltetés alapjai II Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban III Bevétel-gazdálkodás a szállodákban Szállodagazdálkodás IV Erőforrások a turizmusban

Részletesebben

Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. SWOT analysis & evaluation. How and for what to use SWOT

Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. SWOT analysis & evaluation. How and for what to use SWOT Master of Arts 1 International Hotel Management and Hotel Companies Management SWOT analysis & evaluation How and for what to use SWOT 1 Stratégiai térképkészítés 2 Stratégiai térkép Kik a vállalat legfontosabb

Részletesebben

Szállodagazdálkodás és tervezés Gazdálkodás és Tervezés Dr. Juhász László PhD BGF KVIFK Turizmus Tanszék

Szállodagazdálkodás és tervezés Gazdálkodás és Tervezés Dr. Juhász László PhD BGF KVIFK Turizmus Tanszék 2. Szállodagazdálkodás és tervezés Gazdálkodás és Tervezés 1 1. Szállodagazdálkodás fogalma Gazdálkodás 2. Szervezetek gazdálkodási céljai Szállodák céljai 3. Tervezés és tervek Tervezés 4. Szállodai megvalósíthatósági

Részletesebben

2013.02.02. Master of Art. Spa Hotel & Bath Management. Gazdálkodási sajátosságok

2013.02.02. Master of Art. Spa Hotel & Bath Management. Gazdálkodási sajátosságok Master of Art Spa Hotel & Bath Management Gazdálkodási sajátosságok (Spa, health, wellness, spring, thermal, medical, clinic, health care) Sun, Sea, Sand, Surgery 1 Termál az ige termel, a meleg víz thérmé

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 1 3.9. Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

25. Szállodák eredménygazdálkodása. 1. Eredménygazdálkodás elmélete. 2. Eredménygazdálkodás. 3. Költségcsökkentés vezetői döntései

25. Szállodák eredménygazdálkodása. 1. Eredménygazdálkodás elmélete. 2. Eredménygazdálkodás. 3. Költségcsökkentés vezetői döntései 25. Szállodák eredménygazdálkodása 1 1. Eredménygazdálkodás elmélete 2. Eredménygazdálkodás 3. Költségcsökkentés vezetői döntései 4. Költséggazdálkodás prioritása 5. Szakmai számítások 6. Inspiráció 7.

Részletesebben

Vezetés számokkal Gyógy wellness szállodák. Gyógy és Wellness Szállodák gazdaságossága mérésének gyakorlata a Danubiusnál

Vezetés számokkal Gyógy wellness szállodák. Gyógy és Wellness Szállodák gazdaságossága mérésének gyakorlata a Danubiusnál Vezetés számokkal Gyógy wellness szállodák Gyógy és Wellness Szállodák gazdaságossága mérésének gyakorlata a Danubiusnál Eltérő gyakorlat alkalmazásának okai Eltérő termék Kiegészítő szolgáltatás, vagy

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Teacher only opens the door! Amit mondanak.. What they say. Hat alapkompetencia

Részletesebben

Szállodaüzemeltetés elméleti alapjai. Szállodavezetés és gazdálkodás I II. Első kötet első félév. I. Szállodaüzemeltetés alapjai

Szállodaüzemeltetés elméleti alapjai. Szállodavezetés és gazdálkodás I II. Első kötet első félév. I. Szállodaüzemeltetés alapjai Szállodavezetés és gazdálkodás I II Első kötet első félév I. Szállodaüzemeltetés alapjai II. Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban III. Bevételgazdálkodás a szállodákban 1 Második kötet második

Részletesebben

6.25. Szállodák eredménygazdálkodása. 1. Eredménygazdálkodás elmélete. 2. Eredménygazdálkodás. 3. Költségcsökkentés vezetői döntései

6.25. Szállodák eredménygazdálkodása. 1. Eredménygazdálkodás elmélete. 2. Eredménygazdálkodás. 3. Költségcsökkentés vezetői döntései 6.25. Szállodák eredménygazdálkodása 1 1. Eredménygazdálkodás elmélete 2. Eredménygazdálkodás 3. Költségcsökkentés vezetői döntései 4. Költséggazdálkodás prioritása 5. Szakmai számítások 6. Inspiráció

Részletesebben

2013.08.19. 4.15. Szállodák gazdálkodási környezete Környezet. 2. Turizmus belső környezete Szálloda és Turizmus

2013.08.19. 4.15. Szállodák gazdálkodási környezete Környezet. 2. Turizmus belső környezete Szálloda és Turizmus Szállodavezetés és gazdálkodás I. Szállodák e 1 4.15. Szállodák gazdálkodási e Környezet 1. Környezet és szállodavezetés Vezetés és Külső Gazdasági 2. Turizmus belső e Szálloda és Turizmus 3. Gazdálkodó

Részletesebben

DANUBIUS HOTELS GROUP A telefonos értékesítés helyes gyakorlata. 2013. Május 8. Bánhegyi Balázs, Kecskemét

DANUBIUS HOTELS GROUP A telefonos értékesítés helyes gyakorlata. 2013. Május 8. Bánhegyi Balázs, Kecskemét DANUBIUS HOTELS GROUP A telefonos értékesítés helyes gyakorlata 2013. Május 8. Bánhegyi Balázs, Kecskemét A prezentáció során áttekintjük: Miért fontos a szobafoglalás? A szobafoglalás mérőszámai, mire

Részletesebben

12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? Why F&B. 2. Szállodai vendéglátás Hotel F&B

12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? Why F&B. 2. Szállodai vendéglátás Hotel F&B 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? Why F&B 2. Szállodai vendéglátás Hotel F&B 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve F&B Turnover 4. Szállodai vendéglátás

Részletesebben

Szállodavállalatok irányítási eszközei. Master of Arts International Hotel (Companies) Management

Szállodavállalatok irányítási eszközei. Master of Arts International Hotel (Companies) Management 1 Master of Arts International Hotel (Companies) Management 9. Szállodavállalatok emberi erőforrás gazdálkodás irányítása Cél, az emberi erőforrás gazdálkodás szállodavállalati szintű irányításának áttekintése

Részletesebben

Bevezetés a szállodák világába. Szállodák koncepciója. II. Szállodák koncepciója. 5. Szállodák tevékenységei, szolgáltatásai

Bevezetés a szállodák világába. Szállodák koncepciója. II. Szállodák koncepciója. 5. Szállodák tevékenységei, szolgáltatásai Bevezetés a szállodák világába 1 I.Szállodaipar, története és piaci elemei (History of Accommodation) 1. Szállodaipar és története (History of Accommodation) 2. Szálloda piaci elemei (Elements of Hospitality

Részletesebben

12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? Why F&B. 2. Szállodai vendéglátás Hotel F&B

12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? Why F&B. 2. Szállodai vendéglátás Hotel F&B 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? Why F&B 2. Szállodai vendéglátás Hotel F&B 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve F&B Turnover 4. Szállodai vendéglátás

Részletesebben

17. Élőmunka igény a szállodákban Emberi Erőforrás. 1. Szállodai élőmunka gazdálkodás elmélete. 4. Szállodák létszámának nagysága Létszámszámítás

17. Élőmunka igény a szállodákban Emberi Erőforrás. 1. Szállodai élőmunka gazdálkodás elmélete. 4. Szállodák létszámának nagysága Létszámszámítás 17. Élőmunka igény a szállodákban Emberi Erőforrás 1 1. Szállodai élőmunka gazdálkodás elmélete 2. Élőmunka Emberi Erőforrásterv 3. Szállodai létszám sajátosságai 4. Szállodák létszámának nagysága Létszámszámítás

Részletesebben

Master of Arts. International Hotel management. Strategy Management

Master of Arts. International Hotel management. Strategy Management Master of Arts International Hotel management Strategy Management en a szervezet jövőjére vonatkozó hosszú távú tervek kialakítását értjük. A stratégiai tervezés során a szervezet hosszú távú céljaihoz

Részletesebben

2. Szállás tevékenység személyi költségei. 3. Szállás közvetlen anyagi költségei. 7. Virtuális szálloda témaköre Lodging Budget

2. Szállás tevékenység személyi költségei. 3. Szállás közvetlen anyagi költségei. 7. Virtuális szálloda témaköre Lodging Budget 21. Szállástevékenység gazdálkodása 1 1. Szobakiadás tevékenysége 2. Szállás tevékenység személyi költségei 3. Szállás közvetlen anyagi költségei 4. Szobakiadás jövedelmezősége 5. Szállásgazdálkodás mutatószámai

Részletesebben

MSZÉSZ XLII Közgyűlés. Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18

MSZÉSZ XLII Közgyűlés. Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18 MSZÉSZ XLII Közgyűlés Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18 Aktuális online sales és marketing témák TÉMÁK: - DIREKT ÉRTÉKESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK - VERSENYJOGI TÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA MIATT -A GLOBÁLIS

Részletesebben

Enneagram karakterek emberi kapcsolatok

Enneagram karakterek emberi kapcsolatok Enneagram karakterek emberi kapcsolatok 1 Maximalista igazam van Gondoskodó - segítek Menő sikeres vagyok Melankolikus más vagyok Megfigyelő - átlátom Kétkedő kétségeim vannak Ötletzsák boldog vagyok Főnök

Részletesebben

Egy szálloda értékesítési szervezete - A SALES CSAPAT -

Egy szálloda értékesítési szervezete - A SALES CSAPAT - Egy szálloda értékesítési szervezete - A SALES CSAPAT - Parti János MSZÉSZ XXXIX. közgyűlés 2013. május 8. A sales csapat SALES proaktív értékesítők: - corporate sales - MICE sales (local/intl) - travel

Részletesebben

TOP márkák kialakulási időpontjai Radisson 1909, Hilton 1919, Choice Holiday Inn 1952, Ramada 1954, Marriott, Hyatt 1957

TOP márkák kialakulási időpontjai Radisson 1909, Hilton 1919, Choice Holiday Inn 1952, Ramada 1954, Marriott, Hyatt 1957 TOP márkák kialakulási időpontjai 1900- Radisson 1909, Hilton 1919, Choice 1939 1939 1 1946 Best Western1946, IHG 1946 1950 Holiday Inn 1952, Ramada 1954, Marriott, Hyatt 1957 1960 Four Season 1961, Accor

Részletesebben

Szállodai - tematizáció

Szállodai - tematizáció Szállodai - tematizáció https://www.google.hu/maps/place/the+venetian/@ 2016.05.30. 14:10 30. Minőségbiztosítás a szállodákban 2 1. Minőség elméleti megfogalmazása 2. Vendégelvárások 3. Minőségbiztosítás

Részletesebben

20. Szállodák eredmény kimutatása. 1. Eredmény kimutatás célja Aim of P&L Report. 2. Számviteli eredmény kimutatás Accounting Statement

20. Szállodák eredmény kimutatása. 1. Eredmény kimutatás célja Aim of P&L Report. 2. Számviteli eredmény kimutatás Accounting Statement 20. Szállodák eredmény kimutatása P&L Statement 1 1. Eredmény kimutatás célja Aim of P&L Report 2. Számviteli eredmény kimutatás Accounting Statement 3. Eredmény kimutatások szerkezete Structure of P&L

Részletesebben

Search programs :58

Search programs :58 Search programs Vendégéjszaka F&B bevétel F&B Gesper bev fb bev venéj fb bev %fb bev geb% FBF költ b vé g be végp 2004 164 213 44 335 12 638 27 3 508 éves vált % cum változás % ütem % 2005 188 718 44 335

Részletesebben

29. Kontroling gyakorlata a szállodában Kontrolling. 1. Kontroling elmélet Elméleti kontrolling

29. Kontroling gyakorlata a szállodában Kontrolling. 1. Kontroling elmélet Elméleti kontrolling 29. Kontroling gyakorlata a szállodában Kontrolling 1 1. Kontroling elmélet Elméleti kontrolling 2. Szállodai kontroling elmélete Kontroling relevancia 3. Kontroling a gyakorlatban Üzemeltetési kontroling

Részletesebben

2013.10.09. 7.29. Kontroling gyakorlata a szállodában Kontrolling. 1. Kontroling elmélet Elméleti kontrolling

2013.10.09. 7.29. Kontroling gyakorlata a szállodában Kontrolling. 1. Kontroling elmélet Elméleti kontrolling 7.29. Kontroling gyakorlata a szállodában Kontrolling 1 1. Kontroling elmélet Elméleti kontrolling 2. Szállodai kontroling elmélete Kontroling relevancia 4. Kontrolling a speciális területei Kontroling

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM 1. A

TANTÁRGYI PROGRAM 1. A TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy neve (csoportja): Szállásadás AV_TND117 (nappali), AV_TLD117 (lev.) 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Hevessy Gábor, egyetemi adjunktus 3. Szakcsoport (szakirány)

Részletesebben

2012.11.16. Bevezetés a szállodák világába. Bevezetés a szállodák világába. IV. Szállodák funkcionális részlegei (Functional departments)

2012.11.16. Bevezetés a szállodák világába. Bevezetés a szállodák világába. IV. Szállodák funkcionális részlegei (Functional departments) Bevezetés a szállodák világába 1 I.Szállodaipar, története és piaci elemei (History of Accommodation) 1. Szállodaipar és története (History of Accommodation) 2. Szálloda piaci elemei (Elements of Hospitality

Részletesebben

A fenntarthatóság 5 pontja - Kisfaludy és ami utána jön. Holczer Ágnes HONifo Kft. turisztikai tanácsadó

A fenntarthatóság 5 pontja - Kisfaludy és ami utána jön. Holczer Ágnes HONifo Kft. turisztikai tanácsadó A fenntarthatóság 5 pontja - Kisfaludy és ami utána jön Holczer Ágnes HONifo Kft. turisztikai tanácsadó holczer.agnes@honifo.hu Fenntarthatóság szintjei a gyakorlatban: 1. IDŐBEN: hosszú távon biztos jövő

Részletesebben

Magyarországi szálláshelyek nemzetiségi éves adatainak áttekintése.

Magyarországi szálláshelyek nemzetiségi éves adatainak áttekintése. Magyarországi szálláshelyek nemzetiségi 2010-2015 éves adatainak áttekintése Szerző hipotézise: A megbízható küldő országok vendégéjszaka növekedését felerősítik és eltorzítják a rövidtávú nem megalapozott

Részletesebben

Teacher only opens the door! Key Attributes of Top Talent (Tehetségek jellegzetes tulajdonságai)

Teacher only opens the door! Key Attributes of Top Talent (Tehetségek jellegzetes tulajdonságai) Teacher only opens the door! Key Attributes of Top Talent (Tehetségek jellegzetes tulajdonságai) 1 Competence (hozzáértés) Attitude (hozzáállás) Mindset (hozzáadás) (gondolkodás mód) 2016.01.31. 9:40:48

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus)

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) 2018. 11. 08. A IKT általános szerepe 2001-ben már több, mint 400 millióan rendelkeztek internet hozzáféréssel világszerte Az internet hatással van a vállalatok

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.10. Piaci-gazdálkodás tevékenységei. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.10. Piaci-gazdálkodás tevékenységei. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Menedzsment Első kötet II.10. Piaci-gazdálkodás tevékenységei Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2005-2010 - 2014 Dr. Juhász László PhD. 1 Vázlat

Részletesebben

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat Marketing mix Partnerek Értékajánlat Pozícionálás Márkaépítés Referenciacsoportok Szolgáltató Fogyasztó Termék Árazás Értékesítés Versenytársak Reklám gyüttfogyasztók Árazás Ár Áron egy termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

Szállodaüzlet üzemeltetése Room Division Operation. I. Szállodaüzlet üzemeltetésének alapjai. Basics of Room Division Operation

Szállodaüzlet üzemeltetése Room Division Operation. I. Szállodaüzlet üzemeltetésének alapjai. Basics of Room Division Operation 1 Szállodaüzlet üzemeltetése Room Division Operation I. Szállodai szobakiadás üzemeltetésének alapjai Basics of Room Division Operation 2011 2 Vázlat Szállodaüzlet üzemletetése I. Szállodai szobakiadás

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Második kötet. IV. 17. Élőmunka-gazdálkodás és igény a szállodákban

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Második kötet. IV. 17. Élőmunka-gazdálkodás és igény a szállodákban Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Management Második kötet IV. 17. Élőmunka-gazdálkodás és igény a szállodákban Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2010, 2015 Második kiadás 1

Részletesebben

25. Szállodák eredménygazdálkodása. 1. Eredménygazdálkodás elmélete. 2. Eredménygazdálkodás. 3. Költségcsökkentés vezetői döntései

25. Szállodák eredménygazdálkodása. 1. Eredménygazdálkodás elmélete. 2. Eredménygazdálkodás. 3. Költségcsökkentés vezetői döntései 25. Szállodák eredménygazdálkodása 1 1. Eredménygazdálkodás elmélete 2. Eredménygazdálkodás 3. Költségcsökkentés vezetői döntései 4. Költséggazdálkodás prioritása 5. Szakmai számítások 6. Gyakorlati foglalkozás

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Teacher only opens the door! 1 Amit mondanak.. What they say. Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Interperszonális készségek

Részletesebben

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Amit mondanak.. What they say. Kommunikáció Communications. Kommunikáció (Communications)

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Amit mondanak.. What they say. Kommunikáció Communications. Kommunikáció (Communications) Amit mondanak.. What they say. Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) 1 Kommunikáció Communications Meggyőzés Convince Problémamegoldás Problem Solving Konfliktuskezelés Conflict Managing

Részletesebben

Jogi szabályozás és Hotelstars EU hatása élőmunka igényre

Jogi szabályozás és Hotelstars EU hatása élőmunka igényre Jogi szabályozás és Hotelstars EU hatása élőmunka igényre Recepció 183 Recepciós szolgálat, elérhető telefonon a szállodából, illetve kívülről 1 184 A recepción napi 14 órán át személyzet áll rendelkezése.

Részletesebben

Szállodavállalatok irányítási eszközei

Szállodavállalatok irányítási eszközei 1 Master of Arts International Hotel (Companies) Management 7. Szállodavállalatok vezetési struktúrája 2 Cél, a vállalatirányítás és a szállodavállalatok stratégiaalkotásának és szervezeti felépítésének

Részletesebben

29. Kontroling gyakorlata a szállodában

29. Kontroling gyakorlata a szállodában 29. Kontroling gyakorlata a szállodában 1 1. Kontroling elmélet 2. Szállodai kontroling elmélete 3. Kontroling a gyakorlatban 4. Kontrolling a speciális területei 5. Kontrolling speciális területeken 6.

Részletesebben

Jövőkép (társadalmi, családi, gazdasági), célok segítik az életet

Jövőkép (társadalmi, családi, gazdasági), célok segítik az életet www.hotel2022.hu 1 Hotel 2022 - Hotel Expert Credo Szállodaüzemeltetési ismeretek kiterjesztése minél többen csinálják szakértelemmel, annál több élmény többeknek Jövőkép (társadalmi, családi, gazdasági),

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE KÖZÖTT

A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE KÖZÖTT A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE 2008 2018 KÖZÖTT I. SZÁLLODAI KERESLET-KÍNÁLAT VÁLTOZÁSA ORSZÁGOSAN 2008 2010 2012 2013 2017 2018 2018/2008 2018/2012 2018/2013 2018/2017 Szobaszám (db) 50 669 54

Részletesebben

BDO MSZÉSZ JÖVEDELMEZŐSÉGI TERVEZÉS FELMÉRÉS 2013 MSZÉSZ XL. KÖZGYŰLÉS 2013. November 21., Danubius Hotel Gellért

BDO MSZÉSZ JÖVEDELMEZŐSÉGI TERVEZÉS FELMÉRÉS 2013 MSZÉSZ XL. KÖZGYŰLÉS 2013. November 21., Danubius Hotel Gellért BDO MSZÉSZ JÖVEDELMEZŐSÉGI TERVEZÉS FELMÉRÉS 2013 MSZÉSZ XL. KÖZGYŰLÉS 2013. November 21., Danubius Hotel Gellért Hegedűs Attila MRICS Takács Márton Partner, Ügyvezető Tanácsadó BDO Magyarország Hotel

Részletesebben

V. Eredménygazdálkodás a szállodaiparban. 21. Szobakiadási tevékenység gazdálkodása. 24. Általános tevékenységek gazdálkodása

V. Eredménygazdálkodás a szállodaiparban. 21. Szobakiadási tevékenység gazdálkodása. 24. Általános tevékenységek gazdálkodása V. Eredménygazdálkodás a szállodaiparban 1 21. Szobakiadási tevékenység gazdálkodása 22. Szállodai vendéglátás tevékenységeinek gazdálkodása 23. Specializáció költségei 24. Általános tevékenységek gazdálkodása

Részletesebben

SZÁLLODAI VENDÉGÉJSZAKÁK SZÁMA: 18.4 MILLIÓ BELFÖLD: 8.1 MILLIÓ KÜLFÖLD: 10.3 MILLIÓ

SZÁLLODAI VENDÉGÉJSZAKÁK SZÁMA: 18.4 MILLIÓ BELFÖLD: 8.1 MILLIÓ KÜLFÖLD: 10.3 MILLIÓ 1 GDP-HEZ HOZZÁJÁRULÁS: 9% MUNKAHELYEK SZÁMA: 318 EZER TURIZMUS DEVIZA BEVÉTELEI: 4 MRD EUR 1.031 SZÁLLODÁBAN 59.287 SZOBA SZÁLLODAI VENDÉGÉJSZAKÁK SZÁMA: 18.4 MILLIÓ BELFÖLD: 8.1 MILLIÓ KÜLFÖLD: 10.3

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Teacher only opens the door! Amit mondanak.. What they say. Hat alapkompetencia

Részletesebben

V. Eredménygazdálkodás a szállodaiparban. 21. Szobakiadási tevékenység gazdálkodása. 22. Szállodai vendéglátás tevékenységeinek gazdálkodása

V. Eredménygazdálkodás a szállodaiparban. 21. Szobakiadási tevékenység gazdálkodása. 22. Szállodai vendéglátás tevékenységeinek gazdálkodása V. Eredménygazdálkodás a szállodaiparban 21. Szobakiadási tevékenység gazdálkodása 22. Szállodai vendéglátás tevékenységeinek gazdálkodása 23. Specializáció költségei 24. Általános tevékenységek gazdálkodása

Részletesebben

Tantárgyi tematika (nappali tagozat)

Tantárgyi tematika (nappali tagozat) 0 Tantárgyi tematika (nappali tagozat) A tantárgy adatai: A tantárgy megnevezése (tantárgyból): Revenue menedzsment Oktatás nyelve (mintaegységből): magyar A tantárgy angol megnevezése (mintaegységből):

Részletesebben

Teacher only opens the door!

Teacher only opens the door! Amit kérnek (What they ask ) Kommunikáció (Communications) Vendégközpontúság (guest orientation) Csapatmunka (team work) Teacher only opens the door! Amit mondanak.. What they say. Hat alapkompetencia

Részletesebben

Szállodaüzemeltetés alapjai Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban Bevétel-gazdálkodás a szállodákban

Szállodaüzemeltetés alapjai Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban Bevétel-gazdálkodás a szállodákban Szállodavezetés és gazdálkodás I - II 1 I II III Szállodaüzemeltetés alapjai Piaci-gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban Bevétel-gazdálkodás a szállodákban IV Erőforrások a turizmusban V Eredménygazdálkodás

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Első kötet. III.15. Bevétel-gazdálkodás elmélete. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Első kötet. III.15. Bevétel-gazdálkodás elmélete. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Management Első kötet III.15. Bevétel-gazdálkodás elmélete Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2010-2014 Dr. Juhász László PhD. 1 Vázlat Szállodavezetés

Részletesebben

2012.10.14. 2. Specializáció személyi költségei. 5. Specializáció mutatószámai

2012.10.14. 2. Specializáció személyi költségei. 5. Specializáció mutatószámai 6.22. Specializáció költségei Specialization Cost 1. Specializálódott tevékenységek Szolgáltatás kapacitások 2. Specializáció személyi költségei Élımunka igény 3. Közvetlen anyagi költségei Anyagi költségek

Részletesebben

5. Szállodai beruházások napjainkban

5. Szállodai beruházások napjainkban 27. Innováció, fejlesztés, beruházás RDI 1 1. Kutatás, fejlesztés, innováció 2. Fejlesztések területei 3. Beruházások típusai 4. Megtérülési számítások 5. Szállodai beruházások napjainkban 6. Inspiráció

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.6. Szállodaipar piaci elemei. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Első kötet. II.6. Szállodaipar piaci elemei. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Menedzsment Első kötet II.6. Szállodaipar piaci elemei Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2015. 2010, 2015 Dr. Juhász László PhD. 1 Vázlat Szállodavezetés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről A komplex szóbeli témakörökben az alábbi tantárgyak illetve ismeretkörök

Részletesebben

Szállodák hivatásturisztikai bevételei Üzleti Turizmus. 1. Konferencia szállodák jellemzői Konferencia szállodák

Szállodák hivatásturisztikai bevételei Üzleti Turizmus. 1. Konferencia szállodák jellemzői Konferencia szállodák 14. Szállodák hivatásturisztikai bevételei Üzleti Turizmus 1 Üzleti szolgáltatást nyújtó szállodák Üzleti szállodák 1. Konferencia szállodák jellemzői Konferencia szállodák 2. Apartman szállodák sajátossága

Részletesebben

A turisztikai kis- és középvállalkozások helyzete és lehetőségei Mi van az étlapon?

A turisztikai kis- és középvállalkozások helyzete és lehetőségei Mi van az étlapon? Turizmus törvény Széchenyi Pihenőkártya Utazási irodák Idegenvezetők Éttermek Szakember utánpótlás Dohányzási tilalom Szállodák Kiemelt attrakciók Közterület foglalás Turistabuszok parkolása Információ

Részletesebben