COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI"

Átírás

1 COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v

2 MUN v Ismertető a év nyitásához, szükséges teendőkről Kérjük - mielőtt bármit tennének - figyelmesen olvassák végig ezt a leírást és csak azután kezdjenek a program telepítéséhez. A év megnyitását a december havi számfejtést követően célszerű végrehajtani. Ahol több céget számfejtenek, valamennyi cég, valamennyi dolgozójának a számfejtését célszerű elkészíteni. Ennek oka és magyarázata a következő: a december havi adatokból emeljük át a 2012-es könyvtárba a levonásokra, az adóelőlegre, járulékokra, távollétekre vonatkozó adatokat. Ha úgy nyitják meg a évet, hogy nincsenek meg a december havi számfejtések, akkor a dolgozók fenti (levonásokra, adóelőlegre stb. vonatkozó) adatai nem kerülnek át a évi könyvtárba. Ebben az esetben a hiányzó adatokat ismét rögzíteni kell a 2012-es programban! Tehát végre lehet hajtani a év megnyitását december havi számfejtés nélkül is, de ez adatvesztést (ebből adódóan többletmunkát) jelent! 1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: 1./ A 2011-es munkaügyi - bér adatok a mun11w, a főkönyvtárból nyíló könyvtárban (gyökér könyvtár alatti mappa) legyenek, tetszőleges meghajtón! Ahol a fenti feltétel nem érvényesül, ideiglenesen a mun11w mappát teljes tartalmával egy gép gyökérkönyvtárába kell áttenni. A zárás, nyitás lebonyolítása után a mun11w mappát teljes tartalmával, valamint az újonnan létrehozott mun12w mappát teljes tartalmával vissza kell másolni az eredeti meghajtóra, a használt mappákba (a mun11w esetében felülírásokkal, a mun12w-t új mappaként). 2./ A gép neve (Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer / Számítógép neve) nem tartalmazhat különleges karaktert (pl.: -, _, stb.), szóközt valamint betűvel kell, hogy kezdődjön. Ha ez nem biztosított, a telepítés előtt módosítani kell a gép nevét! Hálózatos használat esetén a nyitó program csak egy (tetszőleges) munkahelyről indítható, ilyenkor az előbbi kitétel erre a gépre vonatkozik. 3./ Mivel a nyitó program automatikusan létrehozza a mun12w könyvtárat, a nyitás folyamatának elindítása előtti bekapcsoláskor olyan jogosultságú felhasználónévvel kell az operációs rendszerbe bejelentkezni, amellyel engedélyezett új mappa létrehozására.

3 1.2. A évi nyitás lépései: A fentiek előrebocsátása után nézzük a konkrét teendőket: 1./ A szokásos módon, 2 példányban a mun11w könyvtárban menteni kell. 2./ A Cobra honlapjáról le kell tölteni a mun11w program legújabb verzióját (1231). Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! Ellenőrizzék a program verziószámát (Szerviz/Névjegy). A verzió: / A decemberi bérelszámolást követően be kell lépni a mun11-es program Szerviz/Mentés programágba. A következő képernyőt látják: Lehetséges probléma: Ha mindent a leírás szerint hajtottak végre, és mégsem jelenik meg a gomb, ez a windows játéka. Ebben az esetben a windows asztalról töröljék le a mun11.exe-t indító ikont és készítsenek egy új parancs ikont. (Az ikon a mun11w mappából a mun11.exe-t indítja.) 4./ A gombra kell kattintani. A program a gép sebességétől és az állományok nagyságától függően 1-2 percig dolgozni fog. Ha végzett a következő üzenet jelenik meg:

4 Ha a nyitó program eredményesen lefutott és ismét belépnek a Mentés programágba, a gomb már nem jelenik meg többet. Ha bármi okból meg kellene ismételniük a év nyitását, azt úgy tehetik meg, hogy a mun12w mappát (nem a mun11w-t!) letörölik, teljes tartalmával. (Természetesen ezt nagyon nagy gondossággal, végiggondolva, csak ha szükséges stb.). Ezt követően a 3. és 4. pontokban leírtak szerint kell ismét eljárni. Ezzel a telepítéssel végeztünk. 2. A MunBér12 program első indítása A telepítés során a program automatikusan felteszi az asztalra a program indító ikonját:. Ha ez valamilyen okból mégsem történik meg, egy parancs ikont kell létrehozni, mely a \mun12w mappából a mun12.exe-t indítja! Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! 2.1. A program indításához szükséges feltételek A program 2012-es sikeres indításának a következő feltételei vannak: - az 1./ pontban leírt feladat sikeres végrehajtása (a megfelelő gyökér-könyvtárban legyen a mun12w mappa) - a mun12 program legalább 0101-es verziójának letöltése a Cobra honlapjáról - a licinf.dll állomány megléte a mun12w mappában - a mun.lic állomány bemásolása a mun12w mappába. Ha a fenti feltételek bármelyike nem teljesül, a 2012-es program verzió nem használható eredményesen.

5 2.2. Lehetséges hibaüzenetek, a hibák elhárításuk módja Hibaüzenet: Hiba oka: nem a 2012-re érvényes licinf.dll található a mun12w mappában. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2012-es licinf.dll állomány beszerzése. (A gomb használatával ki lehet lépni a rendszerből.) Hibaüzenet: Hiba oka: nincs, vagy nem megfelelő a mun12w mappában található licenc állomány. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2012-re érvényes licenc állomány beszerzése. Hibaüzenet: Hiba oka: a licenc érvényességi ideje lejárt. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától a 2012-re érvényes licenc állomány beszerzése.

6 Hibaüzenet: Hiba oka: a rendszerhez tartozó új háttér nem található a mun12w mappában. Elhárítás módja: a cobra1.jpg-t a mun12w mappába kell másolni. Hibaüzenet: Hiba oka: a programot nem a mun12w mappából indítják. Elhárítás módja: meg kell nézni, hogy az indító ikon melyik mappából szeretné a programot indítani. A program hibátlanul csak tetszőleges meghajtó, gyökér könyvtárából megnyitott mun12w mappából indítható! Ezt kell biztosítani! 3. A 2012-es program használatáról 3.1. A szabadság számítás automatikus indítása A 2012-es első indításakor a program valamennyi cégre kiszámítja a dolgozók évi szabadságát. A következő képernyő jelenik meg:

7 A program a gép sebességétől függően néhány pillanatig, percig dolgozni fog. A feladat befejezésekor a következő üzenet jelenik meg: A szabadság számítás eredményét ellenőrizzék a Munkaügy / Szabadság számítás programban Munkaszerződés szerinti bérek csoportos módosítása A / / programban lehetőség van a munkaszerződés szerinti bérek egyszerű módosítására. Ezt elsősorban ott használhatják eredményesen, ahol több dolgozónak azonos a bére, s azt szeretnék változtatni. (Pl. a minimálbér kétszerese a munkaszerződés szerinti bérük.) A program utasításai szerint járjanak el Távolléti díj számítás lefuttatása Az első számfejtés előtt (azoknál a munkáltatóknál, ahol értelmezhető a távolléti díj) ne feledjék el lefuttatni a távolléti díj számítását. A program használatának lépései megtalálhatók a felhasználói leírásban Átlagbér számítás lefuttatása Az első számfejtés előtt le kell futtatni az átlagbérek számítását. A IV. negyedévi átlagok számítását már a 2012-es programban kell kezdeményezni a gombbal a Bérelszámolás / Átlagbérek programban. (Az átlagszámításnál/módosításnál csak a + jövedelmek jelennek meg, ehhez teszi majd a program az aktuális személyi alapbért!). A program használatának lépései megtalálhatók a felhasználói leírásban 3.5. Az Abevjava beállítás Ebben a pontban leírt feladatot hálózati használat esetén minden munkahelyen, de egy gépen csak egyszer kell elvégezni. Ezzel a beállítással határozzák meg, hogy a MunBér12 program hova tegye az adatokat, illetve honnan tudja automatikusan elindítani az AbevJava futását! (A beállítás megegyezik az elmúlt évivel, de fontossága miatt megismételjük a tudnivalókat.)

8 Az / menüben találnak egy funkciót: / A programot indítva a következő képernyőt láthatják: Az ikonra kattintva a program automatikusan megkeresi és megjeleníti az Abevjava indítási útvonalát! Ha az Abevjava telepítésénél nem a szokásos módon jártak el (a rendszergazda beavatkozott a telepítés menetébe és más mappát jelölt ki a NAV bevalló program helyeként), akkor a program a következő üzentet küldi: Ebben az esetben Önöknek kell (a szokásos módon) megadni azt az elértési útvonalat, amelyet követve a MunBér program megtalálja az Abevjava_Start.bat állományt és automatikusan el tudja azt indítani! Az ikonra kattintva a következő üzenet jelenik meg:

9 (Csak ismétlésként: az AbevJava program Szerviz / Névjegy programjának sorában található meg a pontos elérési útvonal, ezt kell kitallózni a MunBér12 programban!) 3.6.Első számfejtés A fentiek ismeretében már lehet évre számfejteni. (Az első belépéskor ki kell választani a céget és a dátumot!) Ezzel a program verzióval már tudnak - az APEH honlapján január 1-én (először természetesen hibásan megjelent) T1041-et elkészítni. Az adatlapról tudniuk kell, hogy a nyomtatványon megváltoztatták az állampolgárság kódot. Az eddigi három pozíciós kódot (magyar állampolgárság 348) felváltotta az autókon is használt két pozíciós kód (HU). A program az első indításkor átfordítja a dolgozók adatainál ezt az értéket. Nagyobb állományoknál ez észrevehető lesz! Mivel nem volt sehol elérhető az átfordításhoz szükséges kód összerendelés, mi magunk készítettük el! Kérjük különösen Magyarországon ritka állampolgárságok esetén ellenőrizzék az adatok helyességét. (Dolgozó beléptetése programban, az ALAP kartonfülnél a ) Lehetőség van a kilépő dolgozókat számfejteni, az igazoló lapokat (2012. adatlapot is, amit szintén január 1-én hoztak nyilvánosságra) elkészíteni. A évi adó és járulék változások miatt több módosítással találkoznak a programban. Különösen az adóelőleg levonása lesz idén (minden látszat ellenére) bonyolult! Nem lesz egyszerű a szolidaritási hozzájárulási adó és az egyéni és társas vállalkozók járulékainak ellenőrzése sem! Most az idő rövidsége miatt ezek részletes bemutatására nincs lehetőség. Egészen biztosan nagyon rövid időn belül új program verziót készítünk. Ahhoz a verzióhoz tartozó leírásban részletesen kitérünk majd a 2012-es jogszabály változásokra ismertetésére is! Mivel a NAV még javaslat szintén sem hozott nyilvánosságra adóelőleg nyilatkozatot ezt még nem találják meg a programban. Ugyancsak ebben a verzióban hiába keresik a bérfeladást, utalandó adók listáját stb ÁTMENETILEG kiszedtük a programból, most dolgozunk módosításukon!

10 Ugyancsak most dolgozunk a külföldi kiküldetés megváltozott szabályai miatt program módosításon stb. Végül szeretnénk még egyszer összefoglalni a évi nyitásának lépéseit: 1./ A szokásos módon a mun11 program 1231-es verzióját le kell tölteni a Cobra honlapjától. 2./ A leírtak szerint a év megnyitása (sikeres végrehajtás esetén egy mun12w mappa keletkezik). 3./ A program használatához szükséges licenc állomány igénylése és bemásolása a mun12w mappába. 4./ A mun12-es telepítő csomag letöltése a Cobra honlapjától, a telepítő lefuttatása. Még egy fontos információ! Ha nem indul el a mun12 program, akkor a futtatáshoz szükséges környezeti feltételek nincsenek biztosítva! A gép windows\system32 mappájában nem található meg négy darab vfp9 állomány! Ebben az esetben a mun11w mappából az alábbi állományokat be kell másolni a számítógép windows\sytem32 mappájába! Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a program hiányolja a MSVCR71.DLL állományt. Ezt is a mun11w mappából lehet a windows\system32 mappába bemásolni. Ezzel a feladatok végére értünk. A fejlesztők nevében a kérésünk: nagyon szívesen állunk rendelkezésükre a programmal kapcsolatban, de azt kérjük, hogy elsősorban a mini93@t-online.hu címre küldjék kérdéseiket, problémáikat, észrevételeiket, javaslataikat

11 MUN v Leírás a MunBér12 program 0116-os verziójához I./ Ezzel a program verzióval már lehet nyomtatni a évi nyilatkozatokat. A nyomtatványokat a / programban találják meg. Az alábbi nyilatkozatokat lehet elkészíteni: II./ A es verzióhoz képest a következő módosítások történtek: 1./ Módosítottuk a személyi jövedelemadó-előleg számításának algoritmusát Úgy érzékeljük, hogy elég sok kérdés merül fel az adóelőleg levonásával kapcsolatban. Ezért szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy az adóelőleg számítás lépésenként megjeleníthető ( Új cég felvitele,módosítás programban a SZÁMFEJTÉSHEZ kartonfülnél.) Az egyes adóelőleg levonási módszerek lényege: - program összeadja év elejétől a tényleges összevonandó adóalapba számító jövedelmeket - képez egy várható éves jövedelmet - a Ft feletti részt bruttósítja - az így megállapított adóalapból levonja a várható éves családi kedvezmény összegét - a családi kedvezménnyel csökkentett adóalap 16%- át kiszámítja - arányosan kiszámítja az adott hónapig levonandó adóelőleget - ebből az arányosan számított adóból levonja az előző hónapig ténylegesen levont adóelőleget - a maradék lesz az adott havi adóelőleg. Ennél a számítási módnál nem lehet év végén adóeltérés! (Szja tv. 47. (8) bek.) - a program év elejétől összeadja a tényleges rendszeres jövedelmeket - képez egy várható éves rendszeres jövedelmet - képez egy hányadost (várható éves jövedelem/ )

12 - a hányados segítségével meghatározza adott havi rendszeres jövedelemnek azt a részét amit bruttósítani kell - nem rendszer jövedelem esetén a vélelmezett várható éves rendszeres jövedelem és a már ténylegesen számfejtett nem rendszeres jövedelmet összeadja és megvizsgálja, hogy mennyivel haladja meg a Ft-ot. A feletti részt bruttósítja. - Az így meghatározott adóalapokat összeadja, majd csökkenti a havi családi kedvezmény összegével. - A fenti összeget szorozza 16%-kal. Ez lesz a havi adóelőleg. Ennél a számítási módnál lehet év végén adóeltérés! Eben az esetben a program év elejétől halmozza a magánszemélynek ténylegesen juttatott kifizetések összevonandó jövedelemként figyelembe vett részét, és csak akkor bruttósít, ha a tényleges jövedelem eléri a Ft-ot! FIGYELEM!! Ennek az adóelőleg levonási módnak nagy veszélye, hogy csak akkor bruttósít, ha a magánszemélynek juttatott adóalap már ténylegesen elérte a Ft-ot! A program nem bruttósít, de figyel! Ha a tárolt adatok alapján érzékeli, hogy a tényleges összevonandó adóalap már elérte a Ft-ot figyelmeztető üzenetet küld! Ebbe az esetben a megadott összeget szorozza meg 1.27-el a program, s így számítja a 16 % adót. Ebben az esetben a teljes adóalapot megszorozza 1.27-el, s így számítja az adó előleget. 2./ Kivettük a programból a szakképzettséget nem igénylő munkakörök miatti adókedvezményt (majd csak tól lehet érvényesíteni) 3./ A nettó bérek megőrzése miatt figyelembe vehető kedvezmény bejelölését nem a dolgozónál, hanem a cég adatoknál találják. 4./ Módosítottuk a nyugdíjas státusz jelölését a rögzítő programban (a 1208M-es nyomtatvány igényei szerint). 5./ Az egyszerűsített foglalkoztatottak egyik listájánál hibaüzenet volt, javítottuk. Terveink szerint készítünk egy listát a nettó bérek megőrzésének kimutatásához. Ezt a következő héten kiadandó verzióban találják majd meg.

13 MUN v Leírás a MunBér12 program 0129-es verziójához Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon) mentsenek a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! A./ A évi törvényváltozásokból adódó módosítások 2012-ben - megítélésünk szerint - a számos törvény változás, módosítás közül különösen három emelkedik ki: - szociális hozzájárulási adó, különös megállapításainak szabályai és kedvezményei - a főállású társas és egyéni vállalkozókat érintő járulék alapok - személyi jövedelemadó-előleg levonás szabályainak változása Természetesen a többi programot érintő jogszabályváltozásokra is kitérünk, de először ezekből a változásokra szeretnénk néhány információ megosztani, bemutatni a program módosításokat. I./ Szociális hozzájárulási adót Az adó szabályokat a évi CLVI. törvény IX. fejezete tartalmazza. 1./ az adó alapja Általános szabályok szerint az szja törvény alapján megállapított, adókötelezettség alá eső jövedelem (egyezően a volt társadalombiztosítási. járulék alappal. (455 ) DE, van az adóalap megállapításának különös szabálya (457 ) - egyéni vállalkozó, társas vállalkozó (alkalmazás minősége=21 vagy 30) a minimálbér*1.125, vagy a garantált bérminimum (104625/121500) 1 (ha a jogviszony nem áll fenn teljes hónapban naponta legalább a minimálbér/30*1.125) - egyházi személy (alkalmazás minősége=91) - a minimálbér (ha nem áll fenn teljes hónapban a jogviszony, akkor naponta legalább a minimálbér/30) A 30 napot csökkenti - be-, kilépés - a következő távollét okok (tvok.tbkod) 11,12,21,22,23,24,25,69,41,42,30,51 2 Mentesül a különös szabályok alkalmazása alól (458 ) - nyilatkozik a magánszemély - legalább 36 órás munkaviszonyban áll - tanulmányokat folytat 1 Ha a vállalkozás főtevékenysége legalább középfokú végzettséget igényel, akkor a garantált bérminimum (108000), egyéként a minimálbér 2012-ben Ft 2 Táppénz, baleseti táppénz, THGY,GYES,GYED,GYET,fizetés nélküli szabadság beteg gyermek ápolása miatt, előzetes letartoztatás, szabadságvesztés, önkéntes tartalékos katonai szolgálat, ügyvéd, szabadalmi ügyvivő, közjegyző kamarai tagságának szüneteltetése

14 - máshol fennálló, az adóalap megállapításának különös szabálya hatálya alá tartozó jogviszonyról 2./ Nem alanya az adónak: (454 (6)) - saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó - Özvegyi nyugdíjban részesülő olyan egyéni vállalkozó, aki a rá irányuló öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte Nem kell adót fizetni: (455 (3)) - A társas vállalkozás tagja, vagy egyházi személy saját jogán nyugdíjas, vagy a tag olyan özvegyi nyugdíjas, aki a rá irányadó öregségi nyugdíj-korhatárt betöltötte - Iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatásban résztvevő hallgatóval fennálló jogviszonya után 3./ Az adó mértéke: 27 % 4./ Adókedvezmények: Programozási szempontból ez a feladat volt a legnehezebb, de először nézzük a szabályokat: CSAK munkaviszonyban foglalkoztatottak után (a programban a következő alkalmazás minőséget vettük figyelembe: 20,71,72,73,70,69) érvényesíthetők a kedvezmények A kedvezmények jogcímei: a./ 460 Munkabérek nettó értékének megőrzése - Feltétele: a munkáltató eleget tegyen a 299/2011. (XII.22.) kormányrendeletnek (minden munkavállalóra akit és között foglalkoztatott, kapcsolt vállalkozás is!) Szociális hozzájárulási adót csökkentő kedvezmény kiszámításának algoritmusa szocalap< szocalap*0.215 (max Ft) szocalap> max(16125-(szoalap-75000)*0.14,0) 3 A évi _ELVART programverzióban találnak egy listát az Adatszolgáltatások / Év végi adatszolgáltatások menüben, ami tartalmazza (az egyszerűsített módszerrel) az elvárt béremelések listáját! b./ 461 Szakképzettséget nem igénylő foglalkoztatottak ( lép hatályba) c./ 462 Karrier Híd program Feltétele: munkába lépést megelőző napon rendelkezzen hatósági bizonyítvánnyal Bruttó munkabér, maximum a minimálbér kétszeresének 13.5 %-val csökkenthető d./ Foglalkoztatási kedvezmények (2004. évi CXXIII. Tv) A foglalkoztatási kedvezményeket a következő táblában foglaltuk össze: 3 Mivel a kedvezmény adót csökkent és nem adó alapot, megszűnik annak a lehetősége, hogy egy egyszerű kiszorzással ellenőrizzék a program által kiszámított fizetési kötelezettséget!!!

15 Jogcím 27% 13,50% 17% 7% max. kedv. érvényes Start pályak.felsőfokú első 9 hó minimálbér*2 1 év Start pályak.középfokú első év második év minimálbér*1.5 2 év Start Plusz első év második év minimálbér*2 2 év második Start Extra első év év minimálbér*2 2 év Start Bónusz első év minimálbér*1.5 1 év kárty Rehabilitációs kártya érv. minimálbér*2 kártya érv. Önkormányzati közfog. fogla.ideje minimálbér*1.3 fogl.ideje részmunkaidő foglal. három év minimálbér*2 3 év e./ Kedvezmények korlátozása (463 ) A törvény értelmében legfeljebb két kedvezmény egyidejűleg is érvényesíthető, a következő táblázatban összefoglaltak szerint: nettó bér megőrzése. kedv. korlát kedvezmény Start pályakezdő ff. Start pályakezdő középfokú végzettséggel Start Plusz LEHET < 0 Start Extra LEHET < 0 Start Bónusz LEHET < 0 Rehabilitációs kártya Önkormányzati közfog. Részmunkaidős foglalk. Karrier Híd LEHET max 0-ig Példa a szociális hozzájárulási adó csökkentésére: bér 27% Start kedvezmények nettó 4 fizetendő SZOCHO Start jogcím = *9300*0.27=50220 ÉS =1055 Start Extra *93000*0.27=37665 ÉS = Start Bónusz *93000*0.27=37665 VAGY =2835 Start középf. A legfontosabbak ismeretében térjük át a programban elvégzendő feladatokra, illetve tekintsük át milyen módon támogatjuk az adatok ellenőrzését. 4 Nett bér megőrzése miatti adókedvezmény számítása: nettó bér megőrzés ( )*0, ( )*0, ( )*0, ( )*

16 1./ Ahol eleget tettek a 299/2011. Kormányrendeletben meghatározott munkabér emelésnek egyetlen egyszer a Beállítások / Új cég felvitele, módosítása programban a bejelölést meg kell tenni! Ezzel kapcsolatban szeretnénk a figyelmüket a következőkre felhívni: Ahol több vállalkozás munkabérét számfejtik, VALAMENNYI vállalkozásnál ezt be kell jelölni! Ha a bejelölés előtt számfejtettek dolgozókat (és vonatkozik rájuk a nettó bér megőrzése miatti kedvezmény) ismét számfejteniük kell (rá kell kattintani a gombra). Természetesen a fordított esetre is gondolniuk kell. Bejelölték a kedvezmény igénybevételét, számfetettek dolgozókat, majd kiderül, hogy mégsem teljesítik a feltételeket. Ebben az esetben is a korábban számfejtett dolgozókat ismét számfejteni kell! 2./ Ahol egyéni vállalkozásnak, vagy társas vállalkozásnak számfejtenek és van főállású társas vállalkozó (alkalmazás minősége 21, vagy 30) szintén a Beállítások / Új cég felvitele, módosítása programban ellenőrizni a beállítást. A program ezt automatikusan bejelöli, tehát ha ez az állítás nem igaz a vállalkozásra (azaz főtevékenységének elvégzése nem igényel legalább középfokú végzettséget) akkor ki kell szedni. 5 3./ A következő bejelölés csak lehetőség, nem kell megtenni. A programot régebben használók jól tudják, hogy lehetőség van a programban a nehezen követhető számítások lépésenkénti megjelenítésére. Ennek beállítása szintén a Beállítások / Új cég felvitele, módosítása programban kartonfülnél van lehetőség. A következő képernyőrészletet látják: Ha bejelölik, akkor a számfejtésnél a következő látható: 5 A programban arra törekedtünk, hogy inkább adótöbbletet és ne adó hiányt eredményezzen az automatikus bejelölés!

17 Mivel ezek a bejelölések lassítják a számfejtést, azt javasoljuk, hogy csak abban az esetben állítsák be, ha nélkülözhetetlen. Amikor már nincs erre szükségük kapcsolják ki, vegyék ki a bejelölést! 4./ Az egyéni kifizetési jegyzékre ráírjuk a szociális hozzájárulási adót csökkentő kedvezményeket is az alábbiak szerint: 5./ Készítettünk egy listát, ahol személyenként látható a SZOCHO kiszámítása: A Havi listák,analitikák / Analitika a SZOCHO-ról néven találják. A lista képe a következő: 6./ Nem ismeretlen, de a kedvezmények bővítése miatt megváltozott képernyő képen találják a Munkaügy / Dolgozó beléptetése / Munkaügyi törzs kartonfülnél a foglalkoztatási kedvezmények érvényesítéséhez szükséges adatokat az alábbiak szerint:

18 6 II. Főállású társas vállalkozók, egyéni vállalkozók járulék alapjai Ahogy a szociális hozzájárulási adó alapjának ismertetésénél jeleztük, 2012-ben a főállású társas vállalkozóknak (alkalmazás minősége=30), és az egyéni vállalkozók (alkalmazás minősége) járulék alapjai speciálisan alakulnak. 1./ 10 % nyugdíjjárulék alapja legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum 7. Ennek megfelelően , illetve Ft. 2./ Az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum. Ennek megfelelően , illetve Ft. 3./ A szociális hozzájárulási alap legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum. Ennek megfelelően , illetve Ft. Ahol nincs beállítva, javasoljuk a vállalkozái kivét, tagi kivét kifizetési jogcímeknél a Jogcímek paraméterezése programban az ALGORITMUS kartonfülnél vigyék be a következő algoritmust: round(berft_&m/30*lednap,0) Önöknek ebben az esetben a vállalozói kivét bruttó összegét (mondjuk Ft-ot) kell rögzíteni. Ha az érintett személynek bármilyen okból kieső napja van a járandóságát a program automatikusan számítja (csökkenti). 8 Összefoglalva 2012-ben speciális járulék alapok: 6 A Start kezdő elkülönítése, azaz felsőfokú végzettségű, vagy középfokú végzettségű az kartonfülön található alapján történik! 7 Feltétel egyző a SZOCHO-nál leírtakkal. 8 Csak emlékeztetőül az algoritmus rögzítéséhez módosításához először a gombra kell kattintani, majd a jelszó: Ha az algoritmus rögzítés, módosítás után a bérelszámolásnál hibaüzenet lenne, akkor rosszul vitték be az utasítást! (Minden pont számít, szóköz, pont stb!) Csak nagy-nagy gonddal fogjanak hozzá!!

19 Főállású társas és egyéni vállalkozónál: - egészségbiztosítási járulék alap - nyugdíjjárulék alap - szociális hozzájárulási alap Egyházi személynél: - szociális hozzájárulási alap Munkaviszonynál - szociális hozzájárulási alap EVA-s vállalkozásnál - szakképzési hozzájárulási alap A fentiekkel kapcsolatban különösebb feladatuk nincs. A helyes alkalmazás minőség beállítása és az I. pontban már leírt beállítás ellenőrzése a feladat. Azt nem állítjuk, hogy könnyű lesz a program által kiszámított összegek ellenőrzése! Ennek megkönnyítésére az egyéni és társas vállalkozók járulék alapjainak meghatározása is megjeleníthető a számfejtés során! III. A személyi jövedelemadó előleg levonásának megváltozott szabályai Köztudott, hogy 2012-től az adóalap-kiegészítést a várható éves jövedelem nagyságától függően kell alkalmazni. Évi Ft jövedelem alatt nincs bruttósítás, e határ feletti jövedelem esetén van. Bár ez egyszerű szabályozásnak tűnik, közelről sem az! A programban összesen 6 féle adóelőleg levonási lehetőség van, melyek lényege a következő: A./ képez egy várható éves jövedelmet (eddigi adóalapok/hónapszám*12) B./ A./-ból levonja a Ft-ot C./ B./ szerinti összeget *0.27-el D./ képez egy bruttósított éves adóalapot (A+C) E./ kiszámítja a várható éves családi kedvezményt és ezt levonja a D. szerinti bruttósított adóalapból F./ kiszámítja a várható éves jövedelem adókötelezettségét (E./*0.16) G./ a kiszámított éves várható adókötelezettséget arányosítja (F/12*hónapszám) H./ halmozza az eddig ténylegesen levont adóelőlegeket I./ meghatározza a személyi kedvezmény nélküli havi adót (G-H) J./ amennyiben a dolgozó jogosult személyi kedvezményre érvényesíti K./ Végleges havi adó (I-J) Ezzel a módszerrel biztosítható (feltéve, hogy az előző munkáltatótól származó jövedelem és adóelőleg adatokat rögzítették), hogy év végén nem lesz adóeltérés. Ezért ezt a módszert javasoljuk használni azoknál a munkavállalóknál, akinek nincs máshonnan származó jövedelme! Ennek a módszernek a használatát az szja tv.49 (3) bekezdése szerint a NAV-hoz bejelentettük. Még nincs a kezünkben a NAV határozata. Amint megérkezik haladéktalanul eljuttatjuk Önökhöz is! Ebben az esetben a program az szja tv. 47 (8) szerint az éves várható rendszeres jövedelmek alapján képez egy várható éves rendszeres jövedelmet, melyet viszonyít a Ft-hoz. A meghatározott hányad alapján bruttósítja a havi rendszeres jövedelmet. Nem rendszeres jövedelmek esetében a várható éves rendszeres, az év során már ténylegesen kifizetett nem rendszeres és a havi nem rendszeres

20 jövedelmet összeadja és az így adódó összeget hasonlítja a Ft-hoz. A feletti részt szorozza meg 0.27-tel. Az így kiszámított adóalapot csökkenti a családi kedvezménnyel, majd kiszámítja az adót. Ennél a módszernél (tekintettel arra, hogy nem veszi figyelembe az év során már ténylegesen levont adóelőleget) keletkezhet adóeltérés. A programban nem rendszeres jövedelemnek a következőket tekintjük: Az alábbi táblázatban bemutatjuk a fenti két módszer szerint az adóelőleg alakulását: hónap járandóság nem rendszeres várható éves hányad adóalap havi 47 (8) bejelentett (bér) jövedelem rendszeres kiegész. adóalap szerinti módszer január február március április május június július augusztus szeptember október november december Összesen: Éves adó: Eltérés: A program az év során ténylegesen elszámolt jövedelmeket összeadja, a Ft feletti összeget bruttósítja, levonja a családi kedvezmény tényleges halmozott összegét, kiszámítja az adóelőleget. Ezt követően levonja a személyi kedvezményt és az eddig levont adóelőleget. A maradék összeg lesz a havi adóelőleg. Algoritmusában megegyezik a figyelmeztető üzenetet építettünk be a programba. adóelőleg levonással. Itt egy

21 A program a megadott összeget szorozza meg 0.27-tel, ezt hozzáadja a kiszámított adóalaphoz. A további algoritmus megegyezik a munkáltatóként, adótörvény szerinti módszernél leírtakkal. Ebben az esetben a program a teljes adóelőleg alapot megszorozza 1.27-el. Ez lesz az adószámítás kiinduló alapja. A további algoritmus megegyezik a munkáltatóként, adótörvény szerinti módszernél leírtakkal. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy 2012-ben nagyon fontos az előző munkáltató által kiadott adóigazoló lap adatainak rögzítése. Ha nem rögzítik (vagy a dolgozó nem adja át az adóigazoló lapot) az könnyen adóhátralékot okozhat! Ezért azt javasoljuk, hogy ilyen esetben ezt a módszert válasszák!!! A fentiekkel összhangban módosítottuk az Adóelőleg-nyilatkozat, adóalap növeléshez lista tartalmát is! A személyi jövedelemadó előleget érintő fontos változások még 2012-ben: - maximálisan 50 %-os költségnyilatkozat adható (a program erre figyelmeztet) - a kifizetőnek csak akkor nem kell adóelőleget megállapítani és levonni, ha azt igazoltan egyéni vállalkozó, vagy őstermelő magánszemély részére juttatja IV ben még említést érdemlő változások: 1./ Átalakult a nyugdíj, a korhatár előtti ellátások és a megváltozott munkaképességű dolgozók ellátó rendszere A MunBér programot elsősorban a 1208M-es nyomtatványba átadandó nyugdíjas státusz helyes meghatározása szempontjából érintik ezek a változások! A megváltozott munkaképességű dolgozók helyes besorolásához a következő táblákat állítottuk össze. Természetesen ezek az információs máshonnan is megszerezhetők! Azt kérjük, hogy (ha van ilyen dolgozójuk) nagy körültekintéssel végezzék el bejelölésüket! Megváltozott munkaképességű dolgozók ellátásainak változása:

22 ig ellátás megnevezése születési év től ellátás emelés korlát felülvizsgálat I-II. csoportos rokkantsági nyugdíj <=1949 öregségi nyugdíj 4.2%/4.7% nincs nincs >=1950 rokkantsági ellátás 4.2%/4.7% K1 korábbi határozat szerint III. csoportos rokkantsági nyugdíj <=1949 öregségi nyugdíj 4.2%/4.7% nincs nincs rokkantsági ellátás 4.2%/4.7% K1 korábbi határozat szerint >=1955 rehabilitációs ellátás 4.2%/4.7% K2 IIII.31-ig kérni komplex újram. Rendszeres szociális járadék <=1954 rokkantsági ellátás 4.2%/4.7% K1 korábbi határozat szerint >=1955 rehabilitációs ellátás nincs K5 III.31-ig kérni komplex újram. Átmeneti járadék bármikor rokkantsági ellátás nincs K1 korábbi határozat szerint Rehabilitációs járadék bármikor rehabilitációs járadék 4.2%/4.7% K3 nincs Bányász d.egészségkár. járadéka bármikor Bányászok egészség. nincs K4 nincs Kereső tevékenység korlátozása: kat. érintettek mikortól Megszűnik az ellátás folyósítása, ha K1 rokkantsági ellátás től 3 havi átlagjövedelem>minimálbér*1.5 K2 rehabilitációs ellátás től 6 havi átlagjövedelem>minimálbér+ellátás*2 minősítést követően ha rehabilitációs ellátás és dolgozik ha rokkantsági ellátás --> K1 feltétel ha nem kéri a minősítést V. 1-vel K5 rehabilitációs ellátás től 6 hónapon keresztül jövedelem>minimálbér*0.8 szido>1955. minősítést követően ha rehabilitációs ellátás és dolgozik ha rokkantsági ellátás --> K1 feltétel ha nem kéri a minősítést V. 1-vel K3 rehabilitációs járadék től 3 havi átlagos jövedelem>minimálbér+ellátás*2 K4 bányászok egészségk.j től éves jövedelem>minimálbér*18, köv. hónap Korai nyugdíjak átalakítása: kereseti korlát 1208M ig töl Nő 40 év szolgálati idővel (mindentől függetlenül) öregségi nyugdíj K ben, vagy azt megelőzően született öregségi nyugdíj nincs 11 előrehozott öregségi nyugdíj korhatár előtti ellátás K4 1,2 csökkentett összegű előrehozott nyugdíj korhatár előtti ellátás K4 1,2 korkedvezményes nyugdíj korhatár előtti ellátás K4 1,2 korengedményes nyugdíj korhatár előtti ellátás K4 1,2 bányásznyugdíj bányászjáradék K4 1,2 egyes művészeti tev.foly.öregségi nyd.* korhatár előtti ellátás K4 1,2 baletművészeti életjáradék K4 1,2 * kivétel: baletművészek a polgármesteri tisztség LXIV. Tv. korhatár előtti ellátás K4 1,2 Európai Parlament jogállásáról évi LVII korhatár előtti ellátás K4 1,2 országgyűlési képviselők jav évi LXIV. korhatár előtti ellátás K4 1,2 szolgálati nyugdíj ha szido<=1954 öregségi nyugdíj K4 11 szolgálati nyugdíj ha szido>1954 szolgálati járandóság K4 3,4

23 2./ Az Art módosítása miatt új adónemeket és számlaszámokat nyitottak a magánszemélyektől levont személyi jövedelemadó és a járulékok kezelésére. A programban használt számlaszámok a következők: A adónem számlaszám milyen adó magánszemélyhez nem rendelhető szja 13, természetbeni juttatások EHO-ja (27%/10%) magánszemélytől levont szja szociális hozzájárulási adó (27%) dolgozói nyugdíjjárulék (10%) korkedvezmény biztosítási járulék (13%) felszolgálói díj (15%) egészségügyi szolgáltatói járulék (6390 Ft/fő/hó) dolgozótól levont EHO (14%) dolgozótól levont 4,3,1.5 % egbizt, munkaerőpiaci kifizetőt terhelő EKHO (20%) magánszemélytől levont 11.1% EKHO magánszemélytől levont 15 % EKHO egyszerűsített foglalkoztatás közteherjegy szakképzési hozzájárulás Utalandó adók lista első lehívásakor a következő üzenet jelenhet meg: Több cégnél is csak egyetlen alkalommal kell módosítani/törölni! 3./ A szakképzési hozzájárulási adó befizetési, bevallási szabályai változtak. Ezentúl havonta kell bevallani és befizetni ezt az adót (kivéve az EVA hatálya alá tartozókat, rájuk továbbra is a korábbi szabály vonatkozik). 4./ Minden jogviszonyban meg kell fizetni a 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. 9 Zöld színnel jelöltek az új számlaszámok.

24 A programba számos ellenőrzést, figyelmeztetést építettünk be! Kérjük ezeket ellenőrizzék! 4./ Amit talán észre sem vettek: a 12T1041-es nyomtatványon megváltozott az ország kód. Korábban ez egy szám volt (pl. Magyarország esetében 348) től két pozíciós betű (Magyarország esetében HU). Ez a kód került a 1208M-es bevallásra is. A 2012-es program 0101-es verziójának első indításakor ezt az átfordítást a program automatikusan elvégezte. A programok módosításán, fejlesztésén még dolgozunk. Ebben a verzióban még nem találják meg: a költségvetési kapcsolat listát, a főkönyvi feladást, a 1208, 1258-as bevallásokat stb. Az eddigi évek tapasztalatai alapján szinte biztos, hogy február első napjaiban a NAV még egy újabb nyomtatvány verziót hoz nyilvánosságra! Így a következő MunBér12 verzió február 5-e körül várható! Kérjük munkájuk ütemezésénél gondoljanak erre! Végül a szokásos kérés: nagyon szívesen állunk rendelkezésükre a programmal kapcsolatban, de azt kérjük, hogy elsősorban a mini93@t-online.hu címre küldjék kérdéseiket, problémáikat, észrevételeiket, javaslataikat. Ha az állományokat is kell látnunk, akkor a mun12w mappából a *.dbf, *.cdx és *.fpt állományokat szíveskedjenek bármilyen módon besűríteni és e_mail mellékletként elküldeni. Budapest, január 29.

25 MUN v Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon mentsenek) a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! Nagyon kérünk mindenkit, szíveskedjenek a leírást elolvasni!! A korábbi verzióhoz képest olyan változások vannak, melyek a helyes adatszolgáltatáshoz, az adókötelezettségek pontos teljesítéséhez nélkülözhetetlenek! 0./ Ebben az év eleji felfordulásban tegnap este tisztázódott, hogy az egyéni vállalkozók saját adó és járulék terheit a régi számlaszámokra kell utalni. Az egyéni vállalkozó alkalmazottainak járulékait az új számlaszámokra. Ezt az idő rövidsége miatt már nem volt időnk a rendszeren átvezetni. Az utalásoknál szíveskedjenek erre gondolni. A következő verzióban (amit a hét végére tervezünk) ezt a változást már átvezetjük! Majd abban a verzióban találják majd meg a 1258-as bevallást is. A leírás elején szeretnénk még három fontos dologra felhívni a figyelmüket: től a szakképzési hozzájárulást (az EVA-s cégek kivételével) havonta kell utalni és bevallani a 1212-es nyomtatványon. (Tervezzük ennek az adatszolgáltatásnak az elkészítését is.) - Azoknak a munkáltatóknak, akik vállalják a munkáltatói adó-megállapítást február 12-ig a 1208M-es nyomtatványon ezt a tényt (egy X bejelöléssel) a NAVnak jelenteni kell. Kérjük az érintetteket, hogy a mun11.exe _X verzióját és a hozzá tartozó leírást telepítsék, illetve olvassák el! - A NAV február 6-án este tette fel a 1218M-es nyomtatvány 3.0. változatát, amelyben az első oldalon (a lap alján a C blokkban utolsó mezőben) a mezőbe új bejelölést kérnek, amelyet nem tudunk a rendszerben jelenleg tárolt adatok alapján helyesen kitölteni. Ami mindenkit érinthet a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesül bejelölés. Kérjük az adatátadást követően ellenőrizzék, illetve töltsék ki ezt a bejelölést! - módosított I. Fejlesztések ebben a verzióban Nagyon sajnáljuk, de ez a program módosítás tőlünk teljesen függetlenül - plusz munkát okozhat Önöknek! 1./ január 31-én jelent meg 10 a NAV honlapján a 10

26 anyag, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a munkáltató csak abban az esetben érvényesítheti adott hónapban a nettó bérek megőrzése miatt adókedvezményt, ha az un. folyamatos foglalkoztatás feltételei fennállnak. Ebből a következő adódik: nem jogosult a munkáltató azután a munkavállaló után adott hónapban a nettó bérek megőrzése miatt adókedvezményt érvényesíteni: - aki adott hónapban lép ki és a kilépés napja nem a hónap utolsó napja - aki adott hónapban lép be és a belépés napja nem a hónap első napja, valamint - olyan távolléten van, amely nap (napok) után nincs a munkáltatónak szocho fizetési kötelezettsége! 11 Ezért e program verzió első indításakor a következő üzenet jelenik meg: Ha az gomb megjelenik a képernyőn, arra kell kattintani. A megjelenő lista (cégtől függetlenül) tartalmazza azokat a személyeket, akik érintettek, akiket ismét számfejteni kell! A programból soha nem változtatunk meg semmiféle számfejtett adatot, most sem tesszük. Ezért kérjük, hogy minden jelzett dolgozónál szíveskedjenek a (Semmi más feladat nincs.) lámpára rákattintani. Minden érintett dolgozó ismételt számfejtését követően ellenőrzésként legyenek kedvesek a Szerviz / SZOCHO ellenőrzéshez, javításhoz menüből a programot elindítani! Csak akkor lehetnek nyugodtak (persze ez ügyben), ha a üzenetet látják és nem az gombot)! 11 A következő távollét okok 11,12,21,22,23,24,25,30,41,42,51,69,71,84

27 2./ Megváltozott a Nyugdíjas státusz jelölése A NAV a korábban jelzett kódokból megszüntetett egyet. Kiemelték a felsorolásból a december 31-én a 57. életévüket még be nem töltött szolgálati nyugdíjasokat. Így az utána következő értékek csökkentek eggyel. Szándékaink szerint e verzió első indításakor automatikusan végrehajtjuk ezt a módosítást! Kérjük nagyon ellenőrizzék! A 1208-as adatszolgáltatásnál problémát okozhat! Ennek megfelelően a rögzítéseknél a következőként alakul a nyugdíjas státusz jelölése: 3./ A magánszemélyhez nem rendelhető természetbeni juttatások megváltozott szabályai Köztudott, hogy 2012-től ismét változtak a természetbeni juttatások adózásának szabályai. Ezért a programban a magánszemélyhez nem köthető adók (1208A nyomtatvány 2-6 soraiban jelentendő személyi jövedelemadó és a sorokban jelentendő EHO) összegének helyes meghatározásához módosítani kellett a programot: A / / programba belépve egy kicsit más módon kell az adatokat rögzíteni! A rögzítés menete a következő: - a gombra kell kattintani, ennek hatására a képernyő bal felső részén megjelenik - a gomb (ez a változás) - a legördíthető menüből ki kell választani a juttatásnak megfelelőt sort (természetesen ez megegyezik a 1208A soraival) - a szokásos módon rögzíteni kell a juttatás megnevezését

28 - majd az adó alapot Ezt követően a program automatikusan kiszámítja az szja és EHO összegét! A sorok értelmezéséhez legyen kedvesek a 1208-as nyomtatvány kitöltési utasítását a 21. oldaltól tanulmányozni. Fontos! Itt csak a magánszemélyhez nem köthető juttatást kell szerepeltetni! A magánszemélyhez rendelhetőt a dolgozó havi adatainak rögzítésénél kell felvinni!! Segítségként néhány gyakran előforduló juttatás besorolása 002 Egyes meghatározott juttatások pl. - telefon magánhasználat - hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés 003 Béren kívüli juttatások (ennél a jogcímnél az értéhatár alatt 10% EHO fizetési kötelezettség van) - munkavállaló közeli hozzátartozójának üdültetése a saját vállalati üdülőben (ha nem akarják a hozzátartozó adatait rögzíteni a munkaügyi adatok közé) - volt munkavállaló (aki már nyugdíjas) részére juttatott Erzsébet utalvány stb. 005 Reprezentáció azt gondoljuk ezt nem kell külön példával szemléltetni 006 Egyéb adóköteles juttatás - kamatkedvezményből származó jövedelem stb. 4./ SZÉP kártya 2012-ben a SZÉP kártyára a juttató (akár egymástól függetlenül is) három jogcímen pántlikázott juttatást teljesíthet: - szálláshely (évi Ft-ig) - étkezés (évi Ft-ig) - pihenés, rekreáció (évi Ft-ig) Mivel ezek külön vizsgálandó értékhatárok a programban meg kell bontani. Ezt a Beállítások / Kódállományok karbantartása programban találják. A oszlop megfelelő sorába tett pipa után a következő képernyő jelenik meg:

29 5./ Átdolgoztuk a főkönyvi feladásokat Mivel a főkönyvi feladás programokat nagyon sok helyen kellett módosítanunk NAGYON ALAPOSAN ellenőrizzék! Feladatok: a./ A Beállítások / Kódállományok karbantartása programban a kartonfülnél rögzíteni kell az újonnan megnyitott főkönyvi számlákat b./ Ezt követően az Adatszolgáltatások / Könyvelésnek / Főkönyvi feladás programban a kartonfülnél az új adónemek megfelelő kódolása. c./ A feladás papír alapú elkészítése, ellenőrzése. d./ A feladás elektronikus elkészítése, ELLENŐRZÉSE!!! II. Külföldi kiküldetés megváltozott szabályainak átvezetése a rendszerben Köztudott, hogy 2012-től (egyezően a 2009-es szabályozással) a külföldi kiküldetésre tekintettel juttatott bevételből levonható a bevétel 30 %-a, de legfeljebb naponta a Kormány rendeletben meghatározott összeg (általában 15 euró).

30 Többeknek problémát jelentett ennek a kezelése a programban, ezért bemutatjuk a beállítást lépésenként: A külföldi kiküldetés kezelésénél két lehetőség van: 1./ a kiküldetés bruttó összegének 70 %-át kell jövedelemnek tekinteni 2./ más összeget kell jövedelemnek tekinteni az adóelőleg és a járulékok meghatározásánál. 1./ A kiküldetés bruttó összegének 70 %-át kell jövedelemnek tekinteni Ebben az esetben egyetlen jogcímen lehet az elszámolást elvégezni. a./ A Beállítások / Kódállományok karbantartása programban a kifizetési jogcímeknél kell egy jogcímet nyitni (ha nem lenne) pl. Külföldi kiküldetés. b./ a Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban ezt a jogcímet a következőképpen beállítani (feltételezzük, hogy nem Ft-ban kapja az ellátmányt, ezért nem számít a kifizetendő összegbe) -nél -nél sehol nincs pipa -nél sehol nincs pipa -nál nem lehet semmi. A megnyitott kódon kell a Ft-ra átszámított összeget rögzíteni, a program automatikusan a rögzített összeg 70%-át tekinti jövedelemnek és így számolja az adóelőleget és a járulékokat. 2./ Nem a kiküldetés bevételének 30 %-át kell jövedelemnek tekinteni, hanem ettől eltérő összeget (pl. mert a 30 %, több mint 15 euró) Ebben az esetben két jogcímet kell nyitni (pl.): Külföldi kiküldetés Külföldi kiküldetés jövedelme A Külföldi kiküldetés jogcím bejelölése

31 -nél sehol nincs pipa -nél sehol nincs pipa -nál nem lehet semmi. Ebben az esetben a program a jövedelmet tekinti adó- és járulék alapnak, abból számítja ezeket a kötelezettségeket. A külszolgálat bruttó összegére azért van szükség, mert a 1208M lapon és a kilépő dolgozók adóigazoló adatlapján is szerepeltetni kell. III. Módosítások, pontosítások ebben a verzióban 1./ Az egyszerűsített foglalkoztatottak bérszámfejtésének módosításakor a következő hibaüzenet jelentkezett Javítottuk! 2./ Az Adatszolgáltatások / Könyvelésnek / Utalandó adók/tagdíjak. Programban a következő módosításokat, pontosításokat hajtottuk végre: - Ha volt a vállalkozásnál egyszerűsített foglalkoztatott a lista készítésénél hibaüzenet jelent meg! Javítottuk!

32 - Azoknál a vállalkozásoknál, ahol volt decemberében céges adó, az utalandó adók listáján nem jelent meg a január havi kötelezettség. Javítottuk. - Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónál, aki maga nem volt beléptetve a vállalkozásba az utalandó lista elkészítésénél az adóazonosító jelet ki kellett szedni, ez viszont a bevallások elkészítésénél okozott problémát. Javítottuk. 3./ Az Új cég felvitele/módosítása programban ha egy céget törölni akartak, hibaüzenet jelentkezett. Javítottuk! Végül a szokásos kérés: nagyon szívesen állunk rendelkezésükre a programmal kapcsolatban, de azt kérjük, hogy elsősorban a mini93@t-online.hu címre küldjék kérdéseiket, problémáikat, észrevételeiket, javaslataikat. Ha az állományokat is kell látnunk, akkor a mun12w mappából a *.dbf, *.cdx és *.fpt állományokat szíveskedjenek bármilyen módon besűríteni és e_mail mellékletként elküldeni. Budapest, február 6.

33 MUN v Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon mentsenek) a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! IV. Fejlesztések ebben a verzióban 1./ Elkészítettük a 1258-as bevalláshoz az adatátadást. A programot az / / elérési úton találják meg. A gombra kell kattintani, majd az gomb. Ennek hatására a következő üzenet jelenik meg:. Az ikonra kattintva a szokásos módon át kell adni az adatokat az AbevJava programba / Ismét módosítottuk az utalandó adók listáját. Ahogyan a os verzióhoz írt tájékoztatóban jeleztük az egyéni vállalkozók saját járulékait és a személyi jövedelemadót a régi számlaszámokra kell utalni. Ennek megfelelően az utalandó adók listáját összhangba hoztuk a 1258-as bevallással. Így a vállalkozó által fizetendő saját személyi jövedelemadó előlegét a 103-as adónemre, az egészségbiztosítási járulékot a 188-as adónemre, a nyugdíjbiztosítási járulékot a 125-ös adónemre kell utalni. Ahhoz, hogy az egyéni vállalkozó saját adókötelezettségei jelenjenek meg a listán a következő bejelölést kell megtenni: 12 Az adatátadás lépéseinek leírása megtalálható a ftp://ftp.cobra.hu/tranzit.mun/2012/120206/ elérési úton a 1208_átadás.pdf dokumentumban

34 Az utalandó adók listája egyéni vállalkozó esetében a következő: A 1258-as bevallás a következő: 3./ Ismét módosítottuk a főkönyvi feladásokat A 2./ pontban leírtak miatt (egyéni vállalkozók adó és járulék terhei a megfelelő adónemre kerüljenek) a 21,22,26,36,38,40 alkalmazás minőségű vállalkozók esetében a levont adóelőleget és járulékokat kiemeltük a korábbi helyről. A feladás listán az adónemnek megfelelő helyre írjuk ki. A feladás egyértelművé tétele érdekében a listán az adónem kódját is szerepeltetjük!

35 Csak ismétlésként a helyes feladás elkészítéséhez nélkülözhetetlen a következők ellenőrzése, illetve az adatok módosítása: a./ A Beállítások / Kódállományok karbantartása programban a kartonfülnél rögzíteni kell az újonnan megnyitott főkönyvi számlákat b./ Ezt követően az Adatszolgáltatások / Könyvelésnek / Főkönyvi feladás programban a kartonfülnél az új adónemek megfelelő kódolása. c./ A feladás papír alapú elkészítése, ellenőrzése. d./ A feladás elektronikus elkészítése, ELLENŐRZÉSE!!! V. Módosítások, pontosítások ebben a verzióban 1./ 1208-as adatátadásnál bizonyos cégeknél az alábbi hibaüzenet jelent meg: 13 Javítottuk! Hiba száma: 12 Üzenet: Variable MTOL is not found Hiba ok: Program: K1218M.EX08 Programsor: 24. Az ingnor gombbal tovább lehetett lépni és a bevallást hibátlanul elkészíteni! 2./ A havi adatok rögzítésénél a nyugdíjas státuszhoz rendelt magyarázó szöveg (az előző verzióban) elcsúszott, módosítottuk! 13 Beragadt magánnyugdíj-pénztári tagságnál jelentkezett. A nálunk lévő adatállományokkal nem tudtuk a hibát előidézni

36 3./ A külföldi kiküldetés adóelőlegének megállapításánál a jövedelmet kétszer vettük figyelembe. Javítottuk! 4./ A bérfeladásba a magánnyugdíj-pénztári tagoktól levont nyugdíjjárulékot szerepeltetjük. Végül ismét szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy a szakképzési hozzájárulásról (az EVA-s cégeken kívül) havi bevallást kell készíteni a 1212 nyomtatványon. A NAV honlapján az alábbi címen egy jól használható anyag található: Egy kicsi pihenés után folytatjuk a rendszer fejlesztését. Elsőként a szakképzési hozzájárulás bevallásához szeretnénk segítséget nyújtani, illetve a költségvetési kapcsolat listát átdolgozni.

37 MUN v A./ Fejlesztések ebben a verzióban 1./ Elkészítettük a szakképzési hozzájárulás havi bevallásához (1212-es nyomtatvány) az adatátadást A programot az / / elérési úton találják meg. Az adatátadás lépései a következők: a./ a programot indítva (ellenőrizni kell, hogy a megfelelő hónapot állították-e be) először az gombra kell kattintani b./ a program néhány másodpercig dolgozik, megjelenik a üzenet és láthatóvá válik a. c./ A -ra kell kattintani, majd a megjelenik d./ Az hatására a következő üzenet látható: e./ Az gomb után a program (1208-as bevallásnál már megszokott módon) elindítja az AbevJava-t (innen már a NAV programot használják) f./ A / -t kell választani g./ szerepeljen) állományra kattintani (fontos, hogy Fájltipus -ban az IMP állományok h./ Megtörténik az adatok átemelése a nyomtatványba! Kérjük mindenképpen ellenőrizzék az adatok helyességét. Egy dologra szeretnénk külön felhívni a figyelmüket: a es oldal A részébe a mezőbe mindig 1 - es értéket adunk át, mert a kedvezmények számításával a program nem foglalkozik,!! Tehát, ha Önök

38 jogosultak (tanulószerződés, foglalkoztatás stb okán) kedvezmény érvényesítésére, azt Önöknek kell jelölni, illetve számszerűsíteni!! 2./ A szakképzési hozzájárulás számításának pontosítása Köztudott, hogy a szakképzésről szóló évi CLV. törvény 2 (5) bekezdés d.. pontja szerint nem fizet szakképzési hozzájárulást az egyéni cég, a végrehajtó iroda, a szabadalmi ügyvivő iroda, az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda a tevékenységében személyesen közreműködő tag után. Ezt a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet egyértelműen algoritmizálni. Ezért a / / programban a kartonfülön találnak egy bejelölési lehetőséget: Ha ezt bejelölik, akkor ezután a személy után a program nem számol szakképzési hozzájárulást. 3./ Rögzíthetők a rendszerben a 1208A nyomtatvány 01. oldalán a sorokban jelentendő személyi jövedelemadók Többen kérték, hogy a 1208-as bevallás teljessége érdekében legyen lehetőség a rendszerben a magánszemélyektől (társasháztól) levont személyi jövedelemadó rögzítésére. Itt arról a személyi jövedelemadóról van szó, amely (bár az esetek többségében magánszemélytől vonnak le) nem jelentendők magánszemélyenként a 1208M-es nyomtatványon (pl. fémkereskedelem stb.) Fontos! A programban csak a levont és a 290-es adónemre befizetendő személyi jövedelemadót kell rögzíteni, az alapot, esetlegesen más adatot nem! Az adatok rögzítésére az / / programban van lehetőség (eddig itt a magánszemélyhez nem rendelt, cégadókat rögzíthették.) Ezt a lehetőséget bővítettük ki az alábbiakkal (A sorszám a 1208A-01 nyomtatvány sorszámaival egyezik.) A program használatának lépései: a./ Új jogcím rögzítése esetén a gombra kell kattintani b./ Ennek hatására a képernyő bal felső részében megjelenik a c./ A legördített lehetőségek közül ki kell választani a megfelelőt d./ A mezőbe meg kell adni a szöveget

39 e./ Az mezőbe a levont személyi jövedelemadó összegét kell rögzíteni (a program a kód alapján tudja, hogy az nem adó alap, hanem személyi jövedelemadó.) A következő hónapban elegendő a rácson az esetleg megváltozott összeg módosítása, szükség esetén a gomb használata. Szeretnénk felhívni a figyelmüket még arra, hogy az itt rögzítetett személyi jövedelemadó négy listán jelenik meg. - ebben a programban lehívható ( gombbal) - költségvetési kapcsolatok - utalandó adók A-s adatszolgáltatásban. A többi listába (sem a feladásba, sem az összesítőkbe) nem tettük bele. Azt gondoljuk, hogy ezeknek az adóknak a könyvelése nem ezen az ágon, hanem a kifizetés ágán kell megtörténjék. 4./ A 1208M-en jelentendő ellátások A NAV február 8-án kiadott 1208M-es nyomtatvány verzióban az M-es nyomtatvány fő lapjának C részében (a nyugdíjas státusz jelölésétől függetlenül) a következő ellátásokat kell bejelölni: Ezek a bejelölések a korábban bekért nyugdíjas státusszal nem oldhatók meg. Ezért a bérelszámolásnál a képernyő közepén a következő bejelölési lehetőséget találják: Azt gondoljuk, hogy a bejelölést kell többeknek használni. B./ Javítások, pontosítások ebben a verzióban 1./ A GYED ben részesülő dolgozók adatait nem emeltük át a 1208M-es lap 9. oldalára. Javítottuk. 2./ A 1208-as bevallásnál, ha egy dolgozónak több jogcímen megbízási díja és egyszerűsített foglalkoztatása is volt, akkor az adatátadásnál a következő hibaüzenet jelent meg:

40 3./ Bizonyos esetekben a kilépő dolgozók adóigazoló adatlapján nem jelent meg a 15. és 16. sorokban az adóalap-kiegészítés alapja és összege. A programot módosítottuk. 4./ A szökőév kicsit bennünket is megtréfált. Ha a dolgozó kilépés dátuma február 29-e volt az Álláskeresési járadék igazolás nyomtatványt 0 adatokkal jelenítettük meg. Javítottuk. 5./ Az adóelőleg számításánál, ha a dolgozó úgy nyilatkozott, hogy várható éves jövedelme nem éri el a Ft-ot, családi kedvezményre jogosult és az adóalapja < volt, mint az őt megillető családi kedvezmény összege, akkor nem jó összeget tároltunk le érvényesített családi kedvezményként. Javítottuk. 6./ Az egyéni bérjegyzék fejrészét módosítottuk, hogy ablakos borítékba is elhelyezhető legyen.

41 MUN v A./ Fejlesztések ebben a verzióban Készítettünk egy új nyilatkozatot a társas (egyéni) vállalkozók szociális hozzájárulási adó fizetésének különös szabályai alkalmazásához. A programot / / menüben találják. B./ Javítások, pontosítások ebben a verzióban 1./ 1208-M-es nyomtatvány főlapjára csak január havi adatátadás esetén tesszük be a mezőbe az X -et. 2./ A 1208-A nyomtatvány 01 oldalára a 0225-ös verzió nem adta át a vállalatot terhelő adókat. Javítottuk. 3./ A 1208-M-es adatátadást módosítottuk GYED-en lévő dolgozók esetében (bizonyos mezőkbe nem kell 0). C./ A különböző természetbeni juttatások kezelése, beállítása a Munbér12 programban Több felhasználóknak gondot jelent a 2012-es szabályok szerint a természetbeni juttatások paraméterezése ben a természetbeni juttatásokat három csoportba lehet sorolni: 1. Az szja törvény 71 szerinti, ott nevesített juttatások, melyek 1.19 szeresével növelt összeg után kell 16 % személyi jövedelemadót és 10 % egészségügyi hozzájárulást fizetni. (Összes adóteher: 31.3) 2. Az szja törvény 70 szerinti egyes meghatározott juttatások, melyek magánszemélyez rendelhetők. A juttatás 1.19 szeresével növelt összeg után kell 16 % személyi jövedelemadót és 27 % egészségügyi hozzájárulást fizetni. (Összes adóteher: 51.17) 3. Az szja törvény 70 szerinti egyes meghatározott juttatások, melyek magánszemélyez nem rendelhetők, illetve nem kell hozzárendelni. A juttatás 1.19 szeresével növelt összeg után kell 16 % személyi jövedelemadót és 27 % egészségügyi hozzájárulást fizetni. (Összes adóteher 51.17) Magánszemélyhez rendelt juttatások beállítása: Új kifizetési jogcím megnyitása: (ha még nincs adott juttatás nevesítve). 1./ A / programban a kartonfülnél a gombra kell kattintani. 2./ A képernyő bal felső részében megjelenő ( ) ablakba egy közötti szabad kódot kell rögzíteni (ne legyen a 98-as és a 99-es kód), majd enter. 3./ Ennek hatására egy sárga háttérrel megjelenik a legutolsó sorban a rögzített kód 4./ A oszlopra kattintva a program a kód értékének megfelelő helyre ugrik, ahol ki kell tölteni a kód megnevezését (így fog minden listán, jegyzéken megjelenni). (pl. )

42 5./ Ha étkezési, iskolakezdési stb. utalványt paramétereznek és azt szeretnék, hogy az egyéni jegyzéken az átvételhez szükséges szöveg megjelenjen, akkor a oszlopba egy U betűt rögzítsenek. 6./ Eddig egyező volt a magánszemélyhez rendelhető természetbeni juttatások kezelése. Egy beállítás eltérő: a oszlopba CSAK az szja tv 71 nevesített juttatások esetében kell egy -t tenni. Ennek hatására a következő ablak jelenik meg: Itt ki kell választani, hogy melyik csoportba tartozik a most megadott juttatás. A megfelelő névre kattintva a program egy üzenetet küld: Ha jól választottak, akkor az gombbal lehet véglegesíteni a beállítást. Megismételve a 71 -ban nem nevesített juttatások (pl. bármelyik étkezési utalvány, amely nem Erzsébet utalvány) esetében NEM SZABAD a juttatás oszlopba -t tenni! 7./ A / programban a helyes beállítás a következő: A kartonfülnél:

43 Az kartonfülnél sehol nem lehet Az utalvány): kartonfülnél a a 71 -ban nevesített juttatások esetében (pl. Erzsébet a 71 -ban nem nevesített, de magánszemélyhez rendelt természetbeni juttatás esetén (pl. sodexho utalvány) sorokat kell bejelölni. A és az kartonfülnél sehol nem lehet pipa és az algoritmusban sem szerepelhet semmi. Magánszemélyhez nem rendelt juttatások beállítása (pl. céges telefon magáncélú használata): A / / programot kell használni. A program használatának lépései megtalálhatók a ös verzióhoz írt leírásban. D./ Mun_tap programban fejlesztések, pontosítások Az alábbi leírást csak azoknak a felhasználóinknak kell elolvasni, ahol használják a mun_tap táppénz számfejtő programot. 1./ Köztudott, hogy a 6/2012. Kormányrendelet bizonyos feltételek megléte esetén jövedelempótlékot határoz meg a GYED és a THGY kiegészítésére. E jövedelempótlék célja, hogy az adójóváírás megszüntetése miatt a fenti ellátásban részesülök nettó jövedelme ne csökkenjen. Ezért e juttatás adó- és járulékmentes. Feladatuk a következő: a./ A szokásos módon nyitni kell két kifizetési jogcímet (jövedelempótlék GYED-hez, jövedelempótlék THGYhez).

44 b./ A A / programban a kartonfülnél a bejelölést megtenni. c./ Az és kartonfülnél sehol ne legyen d./ A kartonfülnél mindenhol és 100 %. e./ Az kartonfülnél ne legyen semmi! f./ A táppénz programban a / programban a kartonfülnél be kell jelölni, hogy mely jogcímet nyitották meg. Ezt követően a Mun_bér programban kell a kifizetési jogcímeknél rögzíteni a dolgozót megillető jövedelempótlék összegét. Az OEP statisztikába a program majd az f./ pont szerinti összerendelés alapján gyűjti össze a jövedelempótlékok összegeit. 2./ Elkészítettük a Segélyezési pénztárnapló OEP KPE 260 nyomtatványt. A Segélyezési pénztárnapló -nak a bérfizetési napon kifizetett juttatásokat egy soron, a bérfizetési naptól eltérő napon kifizetett juttatásokat tételesen kell tartalmaznia. A program a következőt teszi: - megnézi, hogy a bérelszámolásnál az kartonfülön a mi - megvizsgálja, hogy a bérelszámolásnál a kartonfülön a napja megegyezik-e a értékkel. Ha igen akkor a képernyő felső részében összeadja (az alsó részében megmarad fekete betűkkel). A képernyőn kékkel megjelenő sorokat kell megvizsgálni, szükség esetén itt a listánál módosítani és utána az adott havi segélyezi pénztárnaplót kinyomtatni. A képernyő képe a következő:

45 Erről készült lista: 3./ A évi szabályok szerint módosítottuk a Társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolása (EB12-F1, EB12-E1) Kérjük szíveskedjenek a listákat nagyon ellenőrizni! Ha bármi problémát látnak jelezni. 4./ Módosítottuk az 1 napi ellátás maximális összegét számító algoritmust. Nem a napi ellátási alapot, hanem a napi tényleges ellátást maximáljuk.

46 MUN v A./ Fejlesztések ebben a verzióban 1./ Ebben a verzióban megtalálják a rehabilitációs hozzájárulás előlegének utalásához szükséges, a évi szabályok szerinti lista. Megtalálható az / / menüben. 2./ A béren kívüli juttatások listájára rátettük a be- kilépés miatt csökkentett éves keretösszeget a következő formában: B./ Módosítások ebben a verzióban 1./ A szakképzési hozzájárulás havi bevallását az alábbiak szerint módosítottuk: - a bevallás mezőjébe is átadjuk a szakképzési hozzájárulás összegét - ha a foglalkoztató egyéni vállalkozó, akkor a nevét nem az, hanem az mezőbe adjuk át - ha a foglalkoztató egyéni vállalkozó a bevallásba átadjuk az adóazonosító jelét is. C./ Pontosítások ebben a verzióban 1./ Az adóelőleg számításánál ha a dolgozó havi adó alapja kisebb volt, mint az őt megillető családi kedvezmény nem jó összeget tároltunk el érvényesített családi kedvezményként. Javítottuk. 2./ Több felhasználónk jelezte, hogy a gyermekek utáni pótszabadság azoknál a dolgozóknál is megjelent, akik nem kérték. Ennek oka az, hogy az év elején automatikusan elinduló szabadság számító programban nem vizsgáltuk ezt a bejelölést. A programot módosítottuk. Legyenek kedvesek átnézni a gyermekek utáni pótszabadságot. Akik nem kérték, azoknál törölni. Munkaügy / Szabadság / Megállapítás, lekérdezés programban a dolgozó kiválasztani és utána a Módosítás gombot megjelölni. Ezt követően a képernyő jobb felső részében megjelennek a szabadság jogcímek és napok. Itt kell kivenni a Gyermekek utáni pótszabadság napjait. 3./ Ha a dolgozó a kilépése napján szabadságon volt, akkor ezt a napot nem vettük figyelembe az egyéni jegyzékre ráírt kivett szabadság napoknál. Javítottuk. Ami még fontos információ: 1./ Szeretnénk egy nyilatkozatot készíteni a béren kívüli juttatásokhoz. Ezért kérjük, ha valakinek van már használható nyilatkozata szíveskedjék elküldeni a mini93@t-online.hu címre. 2./ A nettó bérek megőrzése miatt igénybe vehető szociális hozzájárulási adó kedvezmény számítása miatt állásfoglalást kértünk a NAV-tól, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz elküldött állásfoglalás kérés szövege a következő:

47 Hogyan kell értelmezni a 460 (4). bekezdésének következő kitételét: "... az adott hónap egészében fennálló..." A fentiek alapján kérdésünk: jogosult-e a munkáltató a havi szociális hozzájárulási adót csökkenti a nettó bérek megőrzése miatti adókedvezménnyel - ha a dolgozó a hónap első napján lép be - ha a dolgozó a hónap utolsó napján lép ki - ha a dolgozó adott hónapban betegszabadságon van (akár egyetlen napon is) - ha a dolgozó olyan távolléten van, amelyre nem illeti meg munkabér (pl. 1 napig gyermekápolási táppénzes állományba kerül) Tudjuk, hogy az interneten már megjelentek a betegszabadsággal kapcsolatos értelmezések, de a program módosításával megvárjuk a Minisztérium válaszát. Amint megkapjuk az állásfoglalást módosítjuk a programot.

48 MUN v A./ Fejlesztések ebben a verzióban 1./ Készítettünk egy nyilatkozatot a évi béren kívüli juttatások igénybevételéhez A nyilatkozat megtalálható a / / programban. 2./ A évi XXI. törvény miatt Ez a fejlesztés csak azokat a Felhasználóinkat érinti, akik a nettó bér megőrzése miatt igénybe vettek szociális hozzájárulási adókedvezményt, és ebben az évben a számfejtés hónapjaiban volt olyan dolgozójuk (dolgozóik), akik be- kiléptek, illetve távolléten voltak. Akik nem érintettek (ők a szerencsések), e verzió első indításakor a következő üzenet jelenik meg. Az majd a gomb használata után a szokásos képernyő jelenik meg. Akiknél nem ez az üzenet jelenik meg, nekik a következőket kell tudniuk és tenniük: A Magyar Közlöny évi 41. számában hirdették ki a fenti törvényt, melynek hivatkozott paragrafusai módosították ( népszerű nevén) a SZOCHO adót. A programot alapvetően a 17 (3) bekezdése érinti:.bekezdéstől eltérően, ha a munkavállaló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonya nem áll fenn az adott hónap egészében, meg kell határozni azt az összeget, amely a munkavállalót teljes havi munkaviszony esetén megilletné (a továbbiakban: teljes havi jövedelem). Az igénybe vehető részkedvezményt úgy kell meghatározni, hogy az e bekezdés szerinti teljes havi jövedelemre a (6) bekezdés szerint kiszámított összeget meg kell szorozni a kifizetőnél a munkavállalóval fennálló jogviszonyára tekintettel keletkező adott havi adóalap és a teljes havi jövedelem hányadosával. A fentiekből a következő adódik: a./ ki kell számítani a tényleges havi járulékalapot b./ kell képezni egy elméleti teljes havi jövedelmet c./ ki kell számítani, hogy ez a teljes havi jövedelem milyen összegű szociális hozzájárulási adó csökkentést tenne lehetővé d./ kell képezni egy arányszámot (tényleges járulékalap/teljes havi jövedelem) e./ elméleti járulékalap után számított szocho kedvezményt arányosítani kell. Ez lesz a figyelembe vehető szocho kedvezmény összege. Mindez egy példán szemléltetve: A dolgozó március 9-én lépett be a vállalkozáshoz, munkaszerződés szerinti havi munkabére Ft. A dolgozó munkarendje szerint márciusban 22 nap fizetett nap van, a belépés miatt a dolgozónak ténylegesen 16 fizetett napja van. Az igénybe vehető szocho kedvezmény számítás lépései: a./ Tényleges havi jövedelem: /22*16=78545 b./ Elméleti teljes havi járulékalap: 78545/16*22= c./ Elméleti járulékalap nettó bér megőrzése miatti kedv: ( )*0.14=11505 d./ Arányszám: 78545/108000= e./ A nettó bérek megőrzése miatt figyelembe vehető kedv.: 11505* =8367 Ft

49 Természetesen ezt a program számítja, Önöknek ezzel semmi feladatuk nincs. Csak az ellenőrizhetőség érdekében írtuk le a számítás logikáját. Még egy dologra szeretnénk itt kitérni. A betegszabadság és a szociális hozzájárulási adó csökkentés kérdésére. Általunk is ismert az NKM Bérkompenzációs Ügyfélszolgálatának véleménye sem a betegszabadság idejére járó juttatás, sem a táppénz után nem érvényesíthető a bérkompenzációs adókedvezmény, csak a munkabér után. Ez egy eléggé érdekes szabályozás, hiszen köztudott, hogy a betegszabadság után terheli a munkáltatót a szocho fizetési kötelezettség. Az alábbi táblázatban bemutatjuk a két lehetséges kedvezmény számítási algoritmust. A program a pirossal jelzett módszer szerint számítja betegszabadság esetén a szocho kedvezményt. távollét bsz.nap bruttó bér bsz.ber szocho a. szocho csökkentés algoritmusa szocho kedv. fiz.szocho 1./ nincs betegszabadság / 5 nap betegszabi ( )*0, / 5 nap betegszabi /108000=0, * Mindezek előrebocsátása után nézzük a program működését: 1./ E verzió első indításakor a következő képernyő jelenik meg: 2./ A képernyőn megjelenő leírás szerint az gomb használatával készíthető egy lista az érintett személyekről! Ezt legyenek kedvesek nagyon ellenőrizni. 3./ A gomb használatával a program automatikusan módosítja a korábban kiszámított szocho kedvezményt és a fizetendő szocho összegét. Ha a program első indításakor nem akarják ezt a funkciót használni a program még megtalálható a / menüben. Mindenképpen azt kérjük, hogy a összegét! funkciót csak akkor kérjék, ha ellenőrizték és helyesnek találták a módosított szocho

50 4./ Ezt követően (az Art szabályai szerint) önellenőrzést kell benyújtani! A számfejtésnél (ha a Beállítások / Új cég felvitele/módosítása programban a SZÁMFEJTÉSHEZ kartonfülnél bepipálták a részben -t, akkor a számfejtésnél a korábban megjeleníthető információk előtt még a következő tartalmú képernyő is megjelenik: a Ezen a képernyőn követhető a kedvezmény számításának menete. B./ Módosítások ebben a verzióban 1./ február 29-i hatállyal a NAV megszüntetett három adónemet, a 292, 294 és 306. A fenti adónemek közül a 294-es megszüntetése érinti a Munbér12 programot. A januárjában bevezetett adónemet (melyre a magánszemélyektől levont 14 % egészségügyi hozzájárulást kellett utalni), február 29-től a 152-es adónemre (ahova az elmúlt évben is kellett). Ezt a változást átvezettük: - az utalandó adók listákon. - költségvetési kapcsolatok 2./ Az adatszolgáltatások / Könyvelésnek / Költségvetési kapcsolatok listán az EKHO-s jövedelmek után adóterheknél szétválasztottuk a 190-es és a 191-es adónemhez tartozó adókat. A 190-es adónemen a kifizetőt terhelő 20 % adót, a 191-es adónemen a magánszemélyt terhelő 15 % adót tüntetjük fel. 3./ Az egyéni bérkartonon a 27 % EHO alapja és a fizetendő EHO összege helytelenül szerepelt (az első havi adatok ismétlődtek a későbbi hónapokban is). Javítottuk. 4./ Ha módosítják a program által kiszámított alapszabadságot, a módosított értékkel korrigált szabadság napok jelennek meg a listákon. C./ Pontosítások ebben a verzióban 1./ A 0404-es verzióban az Adatszolgáltatások / NAV-nak menüben nem volt látható a program. Módosítottuk.

51 MUN v Csak remélni tudjuk, hogy az elmúlt napokban nem volt lehetőségük arra, hogy a nettó bérek megőrzése miatti szociális hozzájárulási adót önellenőrizzék! Ahogyan az e_mailben is jeleztük az április 6-i törvénymódosítás értelmezéséhez a NAV közzétett egy példát (1208M-es kitöltési útmutató 4. sz. függelék). Ez a példa egy picit más algoritmus szerint számom, mint a 0427-es verzió. A NAV algoritmusa a következő (a 0427-es verzióhoz írt leírásban használat számok alapján) 1./ Meg kell határozni a teljes havi jövedelmet (659.sor) /16*22= / Ki kell számítani a teljes havi jövedelem és a tényleges 78545/ jövedelem hányadosát 3./ Meg kell határozni a 21 %-os sávba eső jövedelmet: min(75000,78545) (662. sor a.) 4./ A 3./ pont szerinti adóalap utáni kedv. meghatározása: 75000* (662. sor c.) 5./ Meg kell határozni a 14.5 %-os sávba eső jövedelmet: max(0, ) 3545 (663. sor a.) 6./ A 5./ pont szerinti adóalap utáni kedv. meghatározása: 3545* (663. sor c.) 7./ A teljes havi jövedelem utáni kedvezmény (664.sor c.) / Igénybe vehető kedvezmény (664. sor a.) 15629* Ebben az esetben több figyelembe vehető kedvezmény adódik, de sajnos vannak olyan esetek, amikor a korábbi módszer magasabb kedvezményt számolt, mint a NAV-os! Ezért reméljük, hogy még nem volt idejük az önellenőrzések benyújtására. Ebben a verzióban már a NAV példa szerinti módszerrel számolunk. A dolgozókat nem kell ismét számfejteni, a program automatikusan módosítja az adókötelezettséget. Azokat a listákat kell ismét elkészíteni, amelyen szerepel a szocho fizetési kötelezettség (ha már elkészültek). A program a 1208-as bevallás 7.0 verziójával van összhangban! 1./ E verzió első indításakor a következő képernyő jelenik meg: 14 A sorszámok a 1208-as bevallás megfelelő soraira utalnak

52 2./ A képernyőn megjelenő leírás szerint az gomb használatával készíthető egy lista az érintett személyekről! Ezt legyenek kedvesek nagyon ellenőrizni. 3./ A gomb használatával a program automatikusan módosítja a korábban kiszámított szocho kedvezményt és a fizetendő szocho összegét. Ha a program első indításakor nem akarják ezt a funkciót használni a program még megtalálható a / menüben. Mindenképpen azt kérjük, hogy a összegét! funkciót csak akkor kérjék, ha ellenőrizték és helyesnek találták a módosított szocho 4./ Ezt követően önellenőrzést kell benyújtani! A számfejtésnél (ha a Beállítások / Új cég felvitele/módosítása programban a SZÁMFEJTÉSHEZ kartonfülnél bepipálták a részben -t, akkor a számfejtésnél a korábban megjeleníthető információk előtt még a következő tartalmú képernyő is megjelenik: a Ezen a képernyőn követhető a kedvezmény számításának menete.

53 A 1208-as bevallással kapcsolatban szeretnénk a következőt jelezni: a nyomtatvány 11. oldalának mezőjébe csak egy időszak adható át. Ebből adódóan, ha a dolgozó hó közben volt táppénzen, vagy egy hónapban több alkalommal is volt olyan távolléten, amely nem zárja ki a szocho kedvezmény érvényesítését nem lehet helyesen átadni az időtartamot. Azt a megoldást választottuk, hogy az -ig mező értékét csökkentjük. Ha nem módosítjuk a dátumot a NAV program hibát jelez! A NAV-os ellenőrzés nincs tekintettel a 08-as oldal B./ Módosítások ebben a verzióban mezőiben átadott adatokra! 1./ A 1258-as bevallásba a 22-es (36 órás munkaviszony melletti vállalkozói jogviszony) és a 40-es (társas vállalkozás melletti vállalkozói jogviszony) alkalmazás minőségeket is kezeljük C./ Pontosítások ebben a verzióban 1./ Az Adatszolgáltatások / Könyvelésnek / Járand,levonás összesítő lista L511 sorát módosítottuk.

54 MUN v A 0508-as verzió elkészítésénél bíztunk abban, hogy vége lesz a szocho körüli viharnak tévedtünk. Egyrészt bizonyos esetekben 1 napot tévedtünk a be-, kilépések kezelésénél a munkában nem töltött napok meghatározásakor, ezért elnézést kérünk! A másik probléma a betegszabadság. Bizonyára Önök is tapasztalják a szabályozás értelmezése körüli bizonytalanságot. Mára a következő álláspont rajzolódik ki: (de hangsúlyozni szeretnénk, ebben a pillanatban példákkal alátámasztott hivatalos álláspont nincs) A Számviteli tv. szerint a betegszabadság díjazása, a munkáltatót terhelő táppénz, táppénz-kiegészítés személyi jellegű egyéb kifizetés, azaz nem része a bérköltségnek, így nem minősül munkabérnek, tehát az adókedvezmény alapjába sem tartozik bele. Fontos, hogy az adókedvezmény alapja és a szociális hozzájárulási adó alapja nem azonos! A fent felsorolt díjazások egy része (például a betegszabadság idejére kifizetett távolléti díj) az adó alapjába beletartozik, ugyanakkor az adókedvezmény alapjába nem. 15 Ennek az álláspontnak némileg ellentmond a NAV honlapján megtalálható ( tájékoztató 33. pontjában megfogalmazott kérdésre adott válasz: Akinek betegszabadság miatt az adott hónapra járó bruttó munkabére a Ft alá csökken, annak az esetében jogosult részkedvezményt igénybe venni a munkáltató, amennyiben az összes folyamatosan foglalkoztatott munkavállalója tekintetében az elvért béremelés végrehajtotta. A 0508-as programverzióban a betegszabadság alapját és napjait kivettük a szociális hozzájárulási adóalapból, képeztünk elvi adóalapot és így adtuk át a 1208-as bevallásba. A NAV program hibát jelzett. Ebben a verzióban (ha adott hónapban a dolgozónak csak betegszabadság bére van), akkor nem számolunk a nettó bérek miatti szociális hozzájárulási adó csökkentést, egyébként a tényleges havi szociális hozzájárulási adóalapból (amiben benne van a betegszabadság bére is) kiindulva számítjuk a kedvezményt. Ha kiszednénk a kedvezmény alapjából a betegszabadság bérét kisebb összegű alap lenne, ami után nagyobb kedvezmény adódna. Ez (esetleg évek múlva) adóhiányt okozhatna! Szóval sajnos egészen biztosan még nincs végleges, letisztult, hivatalos álláspont az április 6-i törvénymódosítás értelmezéséhez. Ismét kérünk állásfoglalást, de valamennyien tudjuk Mindezek előrebocsátása után nézzük a feladatokat: 15 KONFERENCIA-ÖSSZEFOGLALÓ: Széll Zoltánné: A szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményt érintő változások

55 1./ E verzió első indításakor a következő képernyő jelenik meg: 2./ A képernyőn megjelenő leírás szerint az gomb használatával készíthető egy lista az érintett személyekről! Ezt legyenek kedvesek nagyon ellenőrizni. A listával kapcsolatban szeretnénk jelezni, hogy oszlopban szereplő számok az előző verzió által számított szocho összegét tartalmazzák. Tehát ahol nem futtatták le a 0427, vagy a 0507-es verzió funkcióját ott a legelső számítás eredménye látható (azaz a be- kilépett, távolléten lévő dolgozóknak nem számolt adókedvezményt. Mindenki maga tudja, melyik verziót használta. Így kérjük, hogy az értékelésénél erre gondoljanak. 3./ Ebben a verzióban lehetőséget biztosítottunk arra, hogy kijelölhessék azokat a cégeket és hónapokat, amelyekre a program automatikusan átszámítja az érintett dolgozok után fizetendő szocho összegét. A képernyőn az alábbi jellegű lista jelenik meg:

56 Amelyik cégre és hónapra nem akarják az újraszámítást lefuttatni (mert jelentéktelen az eltérés, kis összeggel nem akarnak foglalkozni, önellenőrzést benyújtani) a oszlop alatti ki kell szedni. Ezt követően a gomb használatával a program automatikusan módosítja a korábban kiszámított szocho kedvezményt és a fizetendő szocho összegét. Ha a program első indításakor nem akarják ezt a funkciót használni a program még megtalálható a / menüben. Mindenképpen azt kérjük, hogy a funkciót csak akkor kérjék, ha ellenőrizték és helyesnek találták a módosított szocho összegét! 4./ Ezt követően önellenőrzést kell benyújtani! Ha lefuttatták a funkciót április hónapra, akkor a dolgozókat nem kell ismét számfejteni, a program automatikusan módosítja az adókötelezettséget. Azokat a listákat kell ismét elkészíteni, amelyen szerepel a szocho fizetési kötelezettség (ha már elkészültek). Nyomatékosan szeretnénk kérni, hogy az utalandó adók listáját és a 1208A nyomtatvány adókötelezettségeit egyeztessék, Ft-ra egyezni kell az adókötelezettségeknek!! B./ Módosítások ebben a verzióban 1./ A ki- belépés miatt a gyermekek utáni szabadságot is arányosan módosítjuk. 2./ A szabadság elszámolási listán szerepel az alapszabadság kézi csökkentésének (növelésének) értéke is.

57 MUN v I. Fejlesztések ebben a verzióban Elkészítettük a évi munkáltatói adóelszámoláshoz szükséges programokat a 2012-es programban. Először is szeretnénk megnyugtatni Önöket: semmi problémát nem jelent, ha már elkészítették a május havi számfejtést! Nyugodtan másolják be ezt a verziót! Azok a felhasználóink, akik 2011-ben még nem a MunBer11 programot használták a es lapján teljesítendő adatszolgáltatást csak részlegesen tudják a MunBér12 programból teljesíteni. Nekik a 2011-re vonatkozó adatokat (nevezetesen a lap 491 és 492. sorait az adatátadást követően kézzel kell már az APEH programban dolgozónként módosítani!) A MunBer11 programot az elmúlt évben használóknak a következőkre hívjuk fel a figyelmét: a 1208M-es nyomtatvány 07. oldalán a személyi jövedelemadóval kapcsolatban a: mezők a oszlopaiba átadjuk a program által kiszámított évi adófizetési kötelezettséget és a levont adóelőleget. (Ezeket az adatok a MunBer12 program automatikusan összegyűjti az előző évi mappából feléve, ha az adatok ugyanazon a meghajtón a gyökér könyvtárból megnyitott mun11w mappában találhatók! Ha az előbbi három feltétel bármelyike nem teljesül, akkor a program nem tudja összegyűjteni az előző évi adatokat. Ebben az esetben - a szokásos adatátadást követően - az APEH programban a 07-es oldalának fenti mezőit kézzel kell kitölteni!!) Ezeket az adatokat csak egyszer kell átadni az APEH programba, tehát júniusba ne keressék ezekben a mezőkben az adatokat! A 493. és 494. mezők b oszlopainak értékét az APEH program számítja ki és írja be a nyomtatvány megfelelő sorába. A 1208M és 1208A nyomtatványok összerendelésénél az APEH program a következők szerint gyűjti az adókötelezettséget (szeretnénk jelezni, hogy nem a 103-as, hanem a január 1-től létező 290-es adónemen jelenik meg!) ben többletként mutatkozó személyi jövedelemadó Az adó megállapítást követően levont személyi jövedelemadó 33. Külön említést érdemel a

58 blokk kitöltési szabályainak ismertetése. Először is szeretném idemásolni a 1208M-es nyomtatvány kitöltési utasításának 91. és 92.. oldalán található szabályozást. Ez a következőképpen szól: Ha a jövedelemadót a munkáltató állapítja meg, az adó és a korábban levont adóelőleg(adó) különbözetét a munkáltató - a számára előírt legközelebbi bérfizetéskor, de legkésőbb június 20-áig - levonja vagy visszafizeti. Eddig a határidőig lehetőség van az adókülönbözet több részletben, havonta történő levonására is. (Így kell eljárni, például, ha az év végi adóelszámolás során helyesbíteni szükséges az adóévben az adóelőleg levonása során figyelembe vett adójóváírás összegét a korlátra tekintettel.) A munkabérből havonta levont adóhátralék nem haladhatja meg, az esedékes egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal és az adóelőleggel csökkentett havi munkabér 15%-át. Amennyiben az adóhátralék június 20-áig nem vonható le teljes egészében az előzőek szerinti módon, akkor a levonást további két hónapon keresztül kell a 15%-os mértékkel folytatni. Ha a levonások után is marad még adóhátralék vagy a magánszemély időközben munkahelyet változtat, a munkáltató a levonás meghiúsulásától számított 15 napon belül értesíti a tartozás összegéről a magánszemély állandó lakóhelye szerinti állami adó- és vámhatóságot (11T29-es Tájékoztatás az adóhátralékról nyomtatvány). Az elszámolás közlésével egyidejűleg kell a tartozás összegéről értesítenie a magánszemély lakóhelye szerint illetékes állami adó- és vámhatóságot akkor, ha a magánszemélynek a nyilatkozata benyújtásának napja után megszűnt a munkaviszonya Természetesen csak a levont különbözet keletkeztet adóbevallási és befizetési kötelezettséget adózónál, ezért a következők szerint kell eljárnia. A 499. sor b oszlopába (illetőleg az 502. sor b oszlopába) első alkalommal a 493. sor b oszlopában szereplő összeget kell beírni. Az ezt követő hónap(ok)ban azonban már csak a még fennálló tartozást kell szerepeltetni az 499. sor b oszlopában (illetőleg az 502. sor b oszlopában). Az adott hónapban levont összegek beírására szolgál, az 500. sor és az 503. a oszlopa. Ha a levonásra nyitva álló határidőt követően is marad még személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás hátralék (különbözet), azt az 501. sor b oszlopában (illetve az 504 b oszlopában) kell feltüntetni. További összefüggések: Az 501. sor b) oszlopának adata, illetőleg az 504. sor b) oszlopának adata megegyezik a 11T29-es nyomtatvány 3. sorának, illetőleg a 6. sorának adatával. Nem egyszerű végigolvasni és gondolni, a lényeg a következő: A május havi bevallásnál a 499. sorba a magánszemély terhére mutatkozó évi adóhátralék teljes összegét kell feltüntetni. Az 500. sorba a május hónapban a dolgozótól levont (általa befizetett) összeget kell feltüntetni június és július hónapban a 499. sorba az adott hónapban fennmaradó adóhátralék összegét kell jelenteni. Az 500. sorba egyezően a május havi bevallással - az adott hónapban levont adóhátralék összegét kell szerepeltetni.

59 2012. augusztus havi bevallásban ha nem vonható le a teljes adótartozás (azaz az 499. sor értéke > 500. sor értéke), akkor ki kell tölteni a 501. sort is. (Ezt a program megteszi!) Önöknek ilyen esetben ki kell tölteni a 11T29-es nyomtatványt és el kell juttatni a NAV illetékes igazgatóságára!! Mindezek előrebocsátása után nézzük a konkrét lépéseket: 1./ Be kell lépni / programba Első lépésként ha eddig még nem nyitottak kell egy kifizetési jogcímet, illetve egy levonás jogcímet nyitni. 16 A kifizetési jogcím évi személyi jövedelemadó visszafizetés, a levonási jogcím: évi szja hátralék. A levonási jogcímek megnyitásánál levonás mértékébe 033 %-ot, levonás alapba 6-ot tegyenek! (A kifizetési jogcím ne legyen 98, vagy 99 és ne legyen 250-nél magasabb érték, a levonás kód ne legyen 11-nél kisebb és 98-nál nagyobb érték!) 2./ A / programban a BÉR kartonfülnél a mező mellett legyen pipa. Az ADOI és ADOII kartonfül SEHOL NEM LEHET PIPA, a LEVONAS kartonfülnél mindenhol legyen pipa és 100 %, és algoritmus ne tartozzon ehhez a kifizetési jogcímhez! 3./ / / az - it ki kell tölteni: A következő képernyőt látják: A bejelölés meglétének három program szempontjából van jelentősége. Ezek a programok: - költségvetési kapcsolatok - utalandó adók adatátadás. 16 Természetesen csak abban az esetben kell nyitni jogcímeket, ha Önöknél szükség van erre!

60 Ezeket a listákat ne nyomtassák ki a beállítás megléte nélkül, illetve ha már kinyomtatták ezeket, akkor legyenek kedvesek megismételni a nyomtatást. (Ha nem jelölik be itt a jogcímeket, akkor ezek a listák nem fogják tartalmazni a évi adóelszámolásból adódó adódifferenciákat!!) 4./ Nem kell a dolgozókat ismét számfejteni, ha a program bemásolása előtt megadták a túlfizetést, illetve levonták a hátralékot és számfejtették a dolgozókat több teendő nincs. El lehet készíteni a 1208 adatátadást. Amire szeretném még felhívni a figyelmüket: a program nem figyeli, hogy a dolgozónak mennyi az adóhátraléka, abból mennyi lett levonva. Ezért ezt Önöknek kell figyelni, és ha már levonták a teljes adótartozást, a levonást ki kell törölni!! Még egy dologra szeretnénk felhívni a figyelmüket: a program arra készült fel, hogy a ba egyszer adják át az adatokat! Tehát, ha bármi miatt meg kell ismételni az 1208-as adatátadást, akkor bejelölést meg kell tenni! II. Módosítások, pontosítások ebben a verzióban 1./ Az egyéni és társas vállalkozók esetében, ha olyan távolléten voltak, amely a járulék alapok számításánál csökkentő napot eredményezett módosítottuk az elvárt járulék számításának algoritmusát.

61 MUN v I. Fejlesztések ebben a verzióban 1./ A Magyar Közlöny évi 74. számában közzétett LXIX. tv. (Az adózást érintő egyes törvények módosításáról) 72 -a érinti a MunBér programot. A megváltozott munkaképességű egyéni és társas vállalkozók után fizetendő szociális hozzájárulási adóra kedvezményt vezetett be, mely július 1-től érvényesíthető. Idézet a törvényből: 72. (1) Az Eat. a t követően a következő alcímmel és 462/A. -sal egészül ki: A megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető adókedvezmény 462/A. (1) A szociális hozzájárulási adóból részkedvezmény illeti meg a) az egyéni vállalkozót a saját maga után fizetendő adóból, b) a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyára tekintettel terhelő adóból, ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag december 31-én a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló évi CXCI. törvény a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű. (2) A részkedvezmény egyenlő az adómegállapítási időszakra az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított, illetve a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének huszonhét százalékával. Ha valakinél fennállnak az alkalmazás feltételei szeretnék a programnak ezt a szolgáltatását használni a következőt kell tennie: A / / programban a kartonfülön találnak egy új bejelölési lehetőséget (a KEDVEZMÉNYEK blokkban) bejelölni. ezt kell Először a gombra kell kattintani, majd a és végül az. Ezután kell számfejteni az érintett dolgozót. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a kedvezmény csekély összegű támogatásnak minősül! Ezért az egyéni vállalkozó 1258-as bevallásánál a kedvezmény összegét euróra is át kell számítani, illetve nem szabad elfelejteni, hogy a társaságoknál a 29-es bevallásban is szerepeltetni kell!! A fentiekből adódóan a 1258-as bevallás adatátadásánál (ha az egyéni vállalkozó igénybe veszi ezt a kedvezményt) egy új ablak jelenik meg:

62 Értelemszerűen kell az árfolyamot berögzíteni. Az árfolyamot nem tároljuk, tehát ha ismét elindítják a programot ismét rögzíteni kell. Természetesen azt is megtehetik, hogy itt nem töltik ki az árfolyamot. Ebben az esetben a 1258-as bevallásban kell az NY oldalon a 18. sorba kiszámítani a kedvezmény összegét EUR-ban. 2./ A kilépő dolgozók igazoló lapjait bővítettük. Elkészítettük az EKHO-s jövedelem kivét igazolását. Az igazolást a / / menüben találják. 3./ A / / programban lehetőséget biztosítunk a elkészítésénél arra, hogy az adatokat átadják word-be és ott (szükség esetén) kiegészítsék, módosítsák a pénzintézet igényei szerint. A dolgozó kiválasztása és az gomb megnyomását követően egy új gomb jelenik meg:.. Erre kattintva (a munkaszerződést készítésénél már látott módon) a program átadja az adatokat egy word dokumentumba. Ha nem jelenik meg az gomb, akkor még egyetlen munkaszerződést sem adtak át word-be. A program még nem határozhatta meg a word indítási helyét. Ebben az esetben a / / programban a kartonfülnél a gombra kell kattintani. Ez elkészít egy munkaszerződést. Ezt követően már átadható a kereseti igazolás is word-be.

63 4./ Készítettünk három új listát: Megtalálhatók a következő menükben: - / / - / / - / Legyenek kedvesek megnézni, igény esetén használatba venni. 5./ Lehetőséget biztosítunk a cég szintű adathozzáféréshez. A rendszerben megmaradt a program szintű jogosultság beállításának lehetősége is, de egy felhasználói névhez hozzárendelhető, hogy mely cég adataihoz férhet hozzá. Az új lehetőség igénybevételének módja: a./ A rendszerbe rendszergazdaként kell bejelentkezni b./ A / menüben (egy figyelmeztető üzenet jóváhagyása után) látnak egy új bejelölései lehetőséget: c./ Ha egy tesznek a következő üzenet jelenik meg: d./ A fenti üzenetnek megfelelően egy új felhasználói nevet és jelszót kell megadni, használva a gombot. e./ Ennek hatására a képernyő bal felső részében megjelenik két mező

64 A felső részbe a felhasználói nevet, az alsó részbe a felhasználói névhez tartozó jelszót kell rögzíteni (a jelszó megadásánál nagyon figyeljenek, mert nem módosítható!). Az gombbal kell jóváhagyni a beállítást. f./ kartonfülre kell kattintani, itt két feladat van. A programok közül ki kell jelölni azokat, amelyeket ezzel a felhasználói névvel használhatnak. Erre az első oszlop szolgál. A oszlopba kell pipát tenni. A második feladat a cégek kijelölése, erre a második oszlop szolgál. Itt is annak a cégnek a neve mellé, amelyet ezzel a felhasználói névvel láthat a felhasználó egy pipát kell tenni. A képernyő képe a következő jellegű: Ha sikeres volt a beállítás és az új felhasználói névvel bejelentkeznek, akkor a Beállítások / Cég, dátum választás programban a választható cégek között csak azok jelennek meg, amelyeket kijelöltek. VI. Pontosítások ebben a verzióban 1./ Módosítottuk a Start kezdő és a nettó bérek megőrzése miatt szocho kedvezmény igénybevételénél a szocho kedvezmény alapját. 2./ Módosítottuk az egyéni és társas vállalkozók járulék számítását abban az esetben, ha kivétjük > elvárt járulék alap és adott hónapban olyan távolléten voltak, amely járulék maximum csökkentő. A évi változások miatt mindenhol, ahol egyéni, vagy társas vállalkozót számfejtenek a következőket meg kell tennie 17 : 17 A társadalombiztosítási jogszabályok a társas és egyéni vállalkozásnál 30 napnak tekintenek egy hónapot!

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon mentsenek) a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: MUN v14.1231 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése

Részletesebben

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra MUN v14.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - MUN v16.0210... - 6 - MUN v16.0428... - 7 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v14.0101... 2 MUN v14.0130... 10 MUN v14.0228... 15 MUN v14.0310... 18 MUN v14.0101 Ez a verzió adatbázis

Részletesebben

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások MUN v13.1231 Ehhez a verzióhoz írt leírásban három témakört találnak: 1./ A 2014. év nyitása 2./ a 2014. évi első feladatok 3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások Kérjük -

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot! MUN.151231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (15M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 151231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér17 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - - 1 - MUN v15.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre,

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot! MUN.141231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (14M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 141231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot! MUN.v131231_M29_02 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (13M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 1331_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér14 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény 2014

Családi járulékkedvezmény 2014 Családi járulékkedvezmény 2014 NAV tájékoztató Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembe vételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok ek 2013 ek 2013 Kedves Ügyfelünk! A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett és 2013. január 1-én életbe lépett munkáltatói terhek csökkentési lehetőségeivel kibővültek a szociális hozzájárulási adóból

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához december

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához december TÁJÉKOZTATÓ a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához 2017. december 2 Tisztelt Ügyintéző! Az alábbiakban a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

2012/01. Ver

2012/01. Ver 2012/01 Ver 6.4.12.001 1, Adóalap kiegészítés 2, Járulékok 3, Szocho kedvezmények 4, Munkabér nettóérték kedvezmény 5, Jogcím importálás 6, Szakképzési 7, Korkedvezmény-biztosítási járulék 1, Adóalap kiegészítés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához TÁJÉKOZTATÓ a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2015. szeptember 2 Tisztelt Ügyintéző! Az alábbiakban a jövedelemkiegészítés összegének

Részletesebben

Cafetéria nyilvántartás

Cafetéria nyilvántartás A cafetéria nyilvántartás segíti a személyre szóló, éves cafetéria keret tervezését, havi bontásban nyilvántartásba veszi a tervezett juttatásokat, valamint megjeleníti a számfejtett juttatásokat. A programban

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 1 MUN v1231-m30 Leírás a Munbér10 program 1231-M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun10w mappa teljes tartalmát! Ebben az évben

Részletesebben

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 1. oldal 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv,

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Nettóérték megőrző részkedvezmény érvényesítése a hónap egy részében fennálló munkaviszony alapján, ha a hónap során betegszabadság távolléti díja is elszámolásra

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0101

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát.

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. KULCS BÉR 2008 MÁRCIUS/4 A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 2014 2013. december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit Családi járulékkedvezmény Jogosultak: Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított, és a családi

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó

Szociális hozzájárulási adó Kedvezmények: 2017. 01.01-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 22%. Ennek következményeként a szociális hozzájárulási adó kedvezmények is változtak. A kedvezmény összege, a típusonként meghatározott

Részletesebben

KÖZPONTOSÍTOTT RENDSZER ILLETMÉNY-SZÁMFEJTÉSI KIRA SZERVEZETI ADATOK

KÖZPONTOSÍTOTT RENDSZER ILLETMÉNY-SZÁMFEJTÉSI KIRA SZERVEZETI ADATOK KÖZPONTOSÍTOTT ILLETMÉNY-SZÁMFEJTÉSI RENDSZER KIRA SZERVEZETI ADATOK Könyvelés-finanszírozás Könyvelés-finanszírozás Könyvelési listák fajtái: Tételes kimutatás napi kötelezettségvállalásról Tételes

Részletesebben

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról Tartalomjegyzék: I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról 1. II. MunBér programban szükséges beállítások az AbevJava-ba történő adatátadáshoz.. 2. III. Adatátadás a 08-as nyomtatványba A./

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - MUN v15.0604... - 12 - MUN v15.0725... - 13 - - 1 - MUN v15.0130

Részletesebben

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz A 2013 évi nyomtatványok nagy része még nem jelent meg. Azonban, az esetlegesen kilépő dolgozók számfejtéséhez, bejelentéséhez már hónap közben is szükség

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Számfejtési folyamat, és 08-as bevallás felgyűjtési idejének optimalizálása Örömmel tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Kulcs Bér 2012-es program szeptemberi

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével.

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 1 MUN v0101 2. A 2010. évi jogszabályváltozások 1 2.1. Adóalap-kiegészítés A szuper bruttósítás néven ismertté vált, adóalap-kiegészítés során az összevonandó

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9

Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9 Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9 MUN v11.0101 2. A MunBér11 program első indítása A telepítés során a program automatikusan

Részletesebben

BÉR évi as verzió

BÉR évi as verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2019.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2019.08.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2019.09.15. Regisztrált

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 Szociális hozzájárulási adóból és szakképzési hozzájárulásból igénybe vehető kedvezmények Jogszabályok 2011. évi CLVI. törvény IX. fejezete

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0101 1. Ismertető a 2013.

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó

Szociális hozzájárulási adó Kedvezmények: 2017. 01.01-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 22%. Ennek következményeként a szociális hozzájárulási adó kedvezmények is változtak. A kedvezmény összege, a típusonként meghatározott

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

után kell a személyi jövedelemadó összegét megállapítani. Azok a változások, amelyekre külön is felhívjuk a figyelmüket:

után kell a személyi jövedelemadó összegét megállapítani. Azok a változások, amelyekre külön is felhívjuk a figyelmüket: Tartalom jegyzék: MUN v0101...2 MUN v0128...20 MUN v0201...26 MUN v0205...32 MUN v0226...52 MUN v0331...58 TAP v0408...60 MUN v0501...61 MUN v0508...67 MUN v0528...73 MUN v0601...76 MUN v0607...82 MUN

Részletesebben

Főbb témakörök: december 3-4.

Főbb témakörök: december 3-4. Főbb témakörök: Munkahelyvédelmi akcióterv START kártyák Szocho kedvezmények Tartósan álláskereső személyek Anyasági ellátások mellett, illetve utáni foglalkoztatás Foglalkoztatás kezdete Részfoglalkoztatás

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK 1./ A START tv. szerinti adókedvezmények FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK Figyelem: a 2012. december 31-ig kiváltott START kártya alapján adókedvezmény már nem érvényesíthető! Milyen jogszabályhely

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra: A program telepítése A 2017-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

Letiltások kezelése. A letiltásokat alapértelmezetten letiltási sorrendben jeleníti meg a program, ami a nyilakkal módosítható.

Letiltások kezelése. A letiltásokat alapértelmezetten letiltási sorrendben jeleníti meg a program, ami a nyilakkal módosítható. Letiltás rögzítése A Személyi adatokban, a Levonások/Letiltások/Jöv. gomb segítségével rögzíthetőek letiltások és levonások az adott személyekhez. A felrögzített letiltásokról a program analitikát vezet,

Részletesebben

BÉR évi es verzió

BÉR évi es verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.03.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.04.15. Regisztrált

Részletesebben

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22 Adatlap 212 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti:

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti: Internet: Tisztelt Ügyfelünk! Elsőként szeretnék a Rezon Iroda minden dolgozója nevében szerencsés és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánni. Nemcsak a BÚÉK betűi, mi is egy kicsit megrészegedtünk a sok változástól, ami

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A munkaviszonyban foglalkoztatott személyek utáni fizetendő adó megállapításánál a számított adót (27%) e törvény külön rendelkezése

Részletesebben

Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban

Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban A Személyi adatokban, a Levonások/Letiltások gomb segítségével rögzíthetőek letiltások és levonások az adott személyekhez. A felrögzített

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 46. (5)

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme után fizetendő nyugdíjjárulékával szemben érvényesítheti a

Részletesebben

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. Tisztelt Partnerünk! Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. KULCS BÉR 2009. MÁRCIUS A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a korábbi frissítések

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

Az elvárt béremelés kompenzációját

Az elvárt béremelés kompenzációját Az elvárt béremelés kompenzációját biztosító kormányzati lépések a) A bérfejlesztés 5 % fölötti részének normatív támogatása az adórendszeren keresztül a teljes körű végrehajtás esetén Elérthető: 2012.01.01-től

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.143) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz

Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz A 2013 évi nyomtatványok nagy része még nem jelent meg. Azonban, az esetlegesen kilépő dolgozók számfejtéséhez már hónap közben is szükség lehet az új

Részletesebben

TGV HUMAN PARTNERS KFT. Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20)

TGV HUMAN PARTNERS KFT. Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20) Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20) 320-6500 Veerrzzi ióóss vváál lttoozzáássookk 13.23 2019.04.05 adatbázis 13.044 1908-A-s lap adónem összesen sor kerekítési korrekciós mező feladása miatt

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére

TÁJÉKOZTATÓ az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére TÁJÉKOZTATÓ az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére Az Országgyűlés a 2011. november 28-ai ülésnapján elfogadta a korhatár előtti öregségi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére

TÁJÉKOZTATÓ az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére TÁJÉKOZTATÓ az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére Az Országgyűlés a 2011. november 28-ai ülésnapján elfogadta a korhatár előtti öregségi

Részletesebben

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december A járulékfizetési kötelezettséget érintő 2008. évi fontosabb változások Széll Zoltánné előadása Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy,

Részletesebben

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok . (vizsgázó olvasható neve) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2017. október 4. 9.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

Biztosítottak és jogviszonyok év eleji jelentéseinek legfőbb feladatai

Biztosítottak és jogviszonyok év eleji jelentéseinek legfőbb feladatai Biztosítottak és jogviszonyok 2012. év eleji jelentéseinek legfőbb feladatai Előadók: Mátrai Tamás Kovács Dénes Budapest, 2012. január 26. Bemelegítésként néhány alapvető szám / 1. Nyugdíjjárulék napi

Részletesebben

Hogyan számítsuk a személyi jövedelemadó előleget, ha nem rendszeres jövedelmet is fizetünk a munkavállalónak? Mi az adóelőleg alapja

Hogyan számítsuk a személyi jövedelemadó előleget, ha nem rendszeres jövedelmet is fizetünk a munkavállalónak? Mi az adóelőleg alapja Hogyan számítsuk a személyi jövedelemadó előleget, ha nem rendszeres jövedelmet is fizetünk a munkavállalónak? Mi az adóelőleg alapja Jó, ha tudjuk, hogy nem mindig a bevétel teljes összege képezi az adó

Részletesebben

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Az EKHO hatálya Az Szja és a Tb kötelezettségeket váltja ki, de az EHO-t nem A törvény hatálya kiterjed: a törvényben meghatározott

Részletesebben

A nyugdíjak összegének kiszámítása

A nyugdíjak összegének kiszámítása A nyugdíjak összegének kiszámítása A példák kitalált személyek nyugdíjügyei. A fiktív nyugdíjösszegek magasabbak, mint az átlagos nyugdíjösszeg amiatt, hogy illusztrálják a nyugdíj számításának folyamatában

Részletesebben

Bér program gépi nyitása

Bér program gépi nyitása A vállalkozás adatainak nyitása A bér program gépi nyitása a Főmenü a Cégadatok Cégnyitások Gépi nyitás (előző évből) menüpontjának elindításával kezdeményezhető. Figyelem! A bérszámfejtési adatok gépi

Részletesebben

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:...

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:... Adatlap 2012 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: A foglalkoztatás minősége (az alkalmazás minősége rovat 3-4. kódkockája) A foglalkozás minősége kód felsorolás két új elemmel bővült: prémiumévek program résztvevő

Részletesebben

Szakképzési hozzájárulás. A 2012. január 1-től hatályos 2011. évi CLV. törvény ismertetése

Szakképzési hozzájárulás. A 2012. január 1-től hatályos 2011. évi CLV. törvény ismertetése Szakképzési hozzájárulás A 2012. január 1-től hatályos 2011. évi CLV. törvény ismertetése Az adó alanyai Témák (különös szabályok és mentességek) A hozzájárulás alapja, korrekciós tényezők, a hozzájárulás

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

Alapadatokkal kapcsolatos módosítások

Alapadatokkal kapcsolatos módosítások Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről: A legújabb verziója az 1.118 (6) az internetről letölthető a levél végén található link segítségével Változások,

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról 1108A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú állami adóhatósághoz Hibásnak minősített

Részletesebben

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina Adómentes juttatások 2019- ben MEGSZŰNIK az adómentes juttatások közül: - munkáltatói lakáscélú támogatás, - mobilitási célú

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására Vác Város Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya 2600. Vác, Március 15. tér. 11. I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására Neve:... Születési

Részletesebben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló törvény

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára összehasonlítva

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2012. Kedves Ügyfelünk! Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő, egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben