A számvitel olyan objektív információs rendszer, amely a vállalkozói tevékenységet kifejező

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A számvitel olyan objektív információs rendszer, amely a vállalkozói tevékenységet kifejező"

Átírás

1 SZÁMVITEL

2 A számvitel fogalma A számvitel olyan objektív információs rendszer, amely a vállalkozói tevékenységet kifejező gazdasági műveletek (események) szervezett megfigyelését, számokkal történő kifejezését, mérését és rendszerezett feljegyzését jelenti.

3 A számvitel tárgya A számvitel tárgya a vállalkozói vagyon és annak változása. A vagyon változása magában foglalja: az üzemi (üzleti) tevékenység egész folyamatát (a beszerzést, a termelést, az értékesítést), az egyéb vállalkozói tevékenység során felmerült eseményeket(késedelmi kamatok, támogatások), a pénzügyi műveleteket és a rendkívüli események műveleteit (pl. ajándékozás).

4 A számvitel információs tartalma A számvitel a gazdaság szereplői számára nélkülözhetetlen információkat nyújt. A szolgáltatott információt hasznosítani tudják a vállalkozás vezetői, tulajdonosai, a gazdasági élet szereplői (adósok, hitelezők, bankokstb.), egyes hatóságok (adóhatóságok, a cégbíróság és KSHstb.)

5 A számvitel célja A számvitel célja a vállalkozói tevékenység folyamatainak objektív tükrözése, ellenőrzése és eredményének megállapítása. A számvitel feladatait, funkcióit a 2001-től érvényes számviteli törvény határozza meg. Így a számvitel feladata: A vagyon kimutatása(a tulajdon védelme), Célja a vállalkozás tulajdonában lévő vagyonféleségek bármely időpontban való valóságos, reális megállapítása. Eszközei: a leltár és a könyvviteli Mérleg.

6 A számvitel feladata A vagyon változásának kimutatása. A vagyon folyamatos változása a vállalkozás gazdasági tevékenységének eredménye, mely összefüggésben áll a vállalkozás eredményével. Eszköze: az Eredménykimutatás.

7 A számvitel feladata Az éves beszámolók elkészítése. A vállalkozás pénzügyi helyzetének megállapítása, melyhez adatok a vállalkozás könyveiből nyerhetők. Eszköze: a Cash-flow kimutatás. Az üzemi (üzleti) tevékenység tervhez képest történő megvalósításának mérése, figyelése. A számvitel adatokat nyújt a vállalkozói tervek összeállításához, a rögzített gazdasági események bázist jelentenek a megvalósítás ellenőrzéséhez (controlling).

8 A számvitel feladata A vállalkozás vezetésének, irányításának eszköze. Adatszolgáltatás külső szervek részére.

9 Mérési módok a számvitelben A számvitel a gazdasági műveleteket mindig valamilyen számmal, mértékegységgel fejezi ki, méri. A számvitel a következő kifejezési és mérési módokat alkalmazza: Pénzbeni mérésmód. A számvitel általános mérésmódja, mert minden gazdasági műveletet pénzben is kifejezünk(ft). Mennyiség szerinti mérésmód, melyen belül megkülönböztetünk természetes mértékegységet (pl.: testtömeg, térfogat), munkaidő szerinti mérésmódot (munkaidő-ráfordítás mérésénél, mely munkaórát, munkanapot jelenthet) és származtatott mértékegységet is alkalmazunk a különböző mennyiségi mértékegységekből képzett teljesítmény-egységeknél. Ilyenek tonnakilométer, normálhektár, stb.

10 A számviteli törvény Magyarországon a számvitel, azaz a könyvek vezetése az évi kereskedelmi törvény 37. tc. alapján volt kötelező. Jelenleg 2001-től a számvitel rendjét a évi C. törvény szabályozza, amely előírja:

11 A számviteli törvény a könyvvezetési és bizonylatolási kötelezettséget. Így a vállalkozónak a tevékenysége során előforduló, a vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetére kiható gazdasági eseményekről (műveletekről) szabályszerűen, folyamatosan nyilvántartást kell vezetnie, és azt a naptári év végével kell lezárnia. A könyvvezetés lehet kettős-, és egyszeres könyvvitel. a beszámolási kötelezettséget. A vállalkozó év végén köteles az adott naptári év eredményéről vagyoni, pénzügyi és jövedelemi helyzetéről beszámolót készíteni.

12 A számviteli törvény a könyvvezetés, a beszámoló készítés során érvényesítendő számviteli alapelveket, az azokra épített szabályokat (pl. az eszközök és a források értékelésére vonatkozó szabályok stb.). a nyilvánosságra hozatalra, közzétételre, a könyvvizsgálatra és ellenőrzésre vonatkozó követelményeket. a számviteli szolgáltatással kapcsolatos rendet.

13 A számviteli tv. hatálya A számviteli törvény hatálya kiterjed a vállalkozókra (hitelintézetre, pénzügyi és befektetési vállalkozásra, biztosítóintézetre is), - az egyéni vállalkozókat kivéve, az államháztartás szervezeteire, az egyéb szervezetekre, és a Magyar Nemzeti Bankra. A törvény hatálya kiterjed a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelephelyére, de nem terjed ki kereskedelmi képviseletére, valamint az egyéni vállalkozókra, bevételi nyilvántartást vezető EVA-sokra.

14 A számvitel alrendszerei A számvitelhez tartozó elszámolási területeket részterületként, alrendszerként értelmezzük és kezeljük. A számvitel alrendszerei: Bizonylati alrendszer, Könyvviteli alrendszer (egyszeres könyvvitel, kettős könyvvitel), Költség és önköltségszámítás és elemzés alrendszere, Beszámolók rendszere (mérleg és eredménykimutatás) és elemzés.

15 A számvitel alrendszerei A bizonylati alrendszer a vállalkozás gazdasági eseményeinek elsődleges rögzítését jelenti, mely jelenti egy olyan dokumentum (bizonylat) kiállítását, amely tartalmazza az esemény megtörténtét, annak lényeges adataival együtt. A könyvviteli alrendszer a bizonylati alrendszerben előállított dokumentumok alapján működik. A kiállított bizonylatokat egy meghatározott rendszer(könyvelés) alapján rögzíti.

16 A számvitel alrendszerei A költség- és önköltség számítási alrendszer a vállalkozásban alkalmazott költségrögzítési és költségelszámolási szabályokat írja le. Meghatározza azokat az elveket és módszereket, melyek segítségével meghatározhatók az egyes termékek vagy tevékenységek költségei. Ez az alrendszer kapcsolódik a bizonylati és a könyvviteli alrendszerhez is, mert bizonylatokon keresztül adja át az adatokat a könyvviteli alrendszernek.

17 A számvitel alrendszerei A beszámolók alrendszere a vállalkozási tevékenység eredményének kiszámítási helye. Minden vállalkozásnak évente (általában dec. 31- vel) meg kell állapítania eredményét (máskor is lehet, de ekkor kötelező). Az eredmény megállapítása a könyvviteli adatok alapján történik, azok év végi összesítésével.

18 Bizonylati alrendszer A bizonylat olyan külső, vagy belső okmány, amely a vállalkozásnál bekövetkezett változásokat, a gazdasági eseményeket hitelt érdemlően bizonyítja. Számviteli bizonylat (a továbbiakban bizonylat) minden olyan külső és belső okmány (feljegyzés, kimutatás, vagy bármely technikai módszerrel készített adathordozó), amelyet a gazdasági művelet, esemény számviteli nyilvántartása céljára készítettek, és amely tartalmazza a gazdasági művelet megtörténtének leírását (szövegesen), időpontját (naptári napban), mennyiségét és minőségi (értékbeni) adatait.

19 Bizonylati alrendszer A bizonylat adatainak alakilag és tartalmilag hiteleseknek, megbízhatóknak, időtállónak kell lenniük. A bizonylatokkal kapcsolatosan a következő elveket, mint bizonylati elvet kell betartani: Minden gazdasági műveletről, eseményről bizonylatot kell kiállítani; Könyvelni (könyvviteli nyilvántartásba adatokat bejegyezni) csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad; Minden bizonylatot könyvelni kell.

20 Bizonylati alrendszer A bizonylati fegyelem betartása azt jelenti, hogy a vállalkozó: a készpénz eszközöket érintő gazdasági műveleteket késedelem nélkül (a pénzmozgással egyidejűleg) azonnal rögzíteni köteles, a banki mozgásokat a banki bizonylat megérkezésekor, az egyéb pénzeszközöket érintő változásokat a tárgyhót követő 15-ig, a többi bizonylatot a gazdasági művelet megtörténte után (de a könyvviteli zárlatot megelőzően) köteles elkönyvelni, de legkésőbb a negyedévet követő hó utolsó napjáig.

21 Bizonylati alrendszer A vállalkozás a bizonylatok kezelésével kapcsolatos eljárási szabályokat a Bizonylati Szabályzatban köteles meghatározni. a vállalkozásnál a gazdasági műveletek rögzítésére előírt bizonylatok körét, célját, a kiállításuk (készítésük) helyét, a kiállítás (készítés) időpontját és módját, a kiállítandó példányszámot, a kiállításukra (készítésükre) kötelezett személyek, valamint a bizonylat alaki és tartalmi helyességéért felelős személyek és munkakörök (munkahelyek) megnevezését,

22 Bizonylati alrendszer a más vállalkozástól, szervtől érkezett bizonylatok kezelésének rendjét, azokra a kiegészítő(rendelkező vagy a feldolgozás rendjére vonatkozó) adatok feljegyzésének módját, a feljegyzésre kötelezett személyek és munkakörök (munkahelyek) megnevezését, a bizonylatok származási(kódolási) rendszerét, a bizonylatok megőrzésének módját, helyét és időtartamát.

23 Bizonylati alrendszer a bizonylatok útját, a feldolgozás módját, ezen belül az egyes részfeladatok elvégzésének időpontját vagy időtartamát, a bizonylatok továbbításának módját, a feldolgozás során elvégzendő feladatok megjelölését, és a végrehajtásukért felelős személyek és munkakörök megnevezését, a szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatványok felsorolását, használatra kiadásuk és elszámoltatásuk, megőrzésük rendjét,

24 Bizonylati alrendszer Bizonylatok megőrzése: A üzleti évről készített beszámolót, valamint az azt alátámasztó leltárt, értékelést, főkönyvi kivonatot, továbbá a naplófőkönyvet, valamint más, a törvény követelményeinek megfelelő nyilvántartást olvasható formában legalább 10 évig köteles megőrizni.

25 Bizonylati alrendszer A könyvviteli elszámolást közvetlenül és közvetetten alátámasztó számviteli bizonylatot (ide értve a főkönyvi számlákat, az analitikus, illetve részletező nyilvántartásokat is) legalább 8 évig kell olvasható formában, a könyvelési feljegyzések hivatkozása alapján visszakereshető módon megőrizni.

26 A számvitel alapelvei ÁLTALÁNOS ALAPELV A vállalkozás folytatásának elve TARTALMI ALAPELVEK Teljesség elve Valódiság elve Óvatosság elve Összemérés elve FORMAI ALAPELVEK Világosság elve Folytonosság elve Következetesség elve KIEGÉSZÍTŐ ALAPELVEK Tartalom elsődlegessége a formával szemben elv Egyedi értékelés elve Bruttó elszámolás elve Időbeli elhatárolás elve Lényegesség elve Költség-haszon összevetésének elve

27 A számvitel nem nevesített alapelvei A beszámolóban a megbízható, valós kép bemutatásához - az előzőeken túlmenően - érvényesíteni kell még azokat a követelményeket is, amelyek az ún. nem nevesített alapelvekként ismertek. Ezek a következők: hasznosíthatóság elve semlegesség elve(tárgyilagosság) időszerűség elve.

28 A könyvviteli alrendszer A könyvvezetés az a tevékenység, amikor a gazdálkodó a tevékenysége során előforduló eseményekről - törvény által meghatározott szabályok szerint - folyamatosan nyilvántartást vezet, és azt a naptári év végével (december 31- ével) lezárja.

29 A könyvviteli alrendszer A könyvvezetésnek két módja van: Egyszeres könyvvitel (2004. január 1-től társas vállalkozások nem alkalmazhatják, de egyéb szervezetek igen!) Kettős könyvvitel. A kettős könyvvitel a vállalkozások vagyonának és eseményeinek, olyan rögzítési és nyilvántartási módszere, amely a bekövetkezett változásokat keletkezésük sorrendjében úgynevezett könyvviteli számlákon a teljesítés elvére épülve rögzíti.

30 A könyvviteli alrendszer A kettős könyvvitel hármas szabálya: minden gazdasági műveletet két számlán jegyzünk fel, rögzítünk. Az egyik számla Tartozik és egy másik számla Követel oldalán, azonos összegben(tartozik = Követel), egymással kölcsönös összefüggésben (az egyik változása meghatározza a másikat).

31 A könyvviteli alrendszer A mérleget, azaz a mérlegtételeket év közben állandóan a könyvviteli számlák helyettesítik A könyvviteli számlákat a mérlegből nyitjuk meg január 1-vel, és a mérleggel szemben zárjuk le december 31-vel. A könyvviteli számla (rövidítve számla) a gazdasági műveletek okozta változások kimutatására szolgáló, olyan kétoldalú nyilvántartás, amelynek egyik oldalán a növekedéseket, a másik oldalán a csökkenéseket rögzítjük.

32 A könyvviteli alrendszer A számla bal oldalát Tartozik (T) oldalnak, a jobb oldalát Követel(K) oldalnak nevezzük. A TARTOZIK ÉS A KÖVETEL ELNEVEZÉSEK MA A TARTOZIK ÉS A KÖVETEL ELNEVEZÉSEK MA MÁR NINCSENEK KAPCSOLATBAN A SZÁMLA TARTALMÁVAL. Az elnevezések a könyvvitel kialakulásához vezethetők vissza, amikor a T és K elnevezések valóban tartozást és követelést jelentettek.

33 A könyvviteli alrendszer A könyvviteli számlák a mérleg felbontásából keletkeznek, azaz minden egyes mérlegtételből önálló számlát képezünk. Így keletkeznek a főkönyvi számlák. A mérleg Aktívák oldalán szereplő tételekből keletkeznek az Aktív jellegű számlák, a Passzív oldalán lévő tételekből pedig a Passzív jellegű számlák. A számláknak ezt a jellegét formai tulajdonságaikkal határozhatjuk meg.

34 A könyvviteli alrendszer A könyvviteli számláknak alakilag (a könyvelés szabályai szerint) két csoportját különböztetjük meg: Aktív számlák és Passzív számlák. A számlák A vagy P jellegét az határozza meg, hogy melyik oldalára könyveljük a növekedéseket, és melyik oldalára a csökkenéseket.

35 A könyvviteli alrendszer A könyvviteli számlákkal kapcsolatos fogalmak: Forgalomnak nevezzük az évközi változásokösszegét.(az egyes oldalakra külön-külön feljegyzett értékek.) Így megkülönböztetünk T és K forgalmat. Főösszegnek nevezzük a számlák egyik oldalának összesített adatát (nyitó egyenleg és a növekedések együttes összegét, illetve a csökkenések összegét). A számlának T és K főösszege lehet. Egyenlegneknevezzük a két oldal főösszegeinek különbségét (T és K oldal különbözete). Megkülönböztetünk T és K egyenleget. Az egyenleg jellegét (T vagy K) a nagyobbik főösszeg jellege határozza meg. Általában elmondhatjuk, hogy az Aktív számláknak Tartozik egyenlegük van, a Passzív számláknak Követel egyenlegük van.

36 A könyvviteli alrendszer A könyvviteli számlákat tartalmuk szerint két csoportba soroljuk. a mérlegszámlák és az eredményszámlák. Mérlegszámlák A mérlegszámlák az eszköz számlákat és a forrás számlákat foglalják magukban. Ezeken olyan gazdasági műveleteket könyvelünk, amelyek az eszközök és a források változásait érintik, s a mindenkori állapotot (állományt) mutatják. Az eszköz és a forrás számlákat azért nevezzük mérlegszámláknak, mert az év eleji nyitásuk a mérlegből történik, az év végi zárásuk a mérleggel szemben történik. Az eszköz számlák jellegük szerint (alakilag) Aktív számlák, a forrás számlák jellegük szerint (alakilag) Passzív számlák. A rajtuk történő könyvelés az A és a P számláknál ismertetett módon történik.

37 A könyvviteli alrendszer Eredményszámlák Az Eredmény számlák elszámolásai keretében kimutatjuk a termelés, az értékesítés és az elkülönített gazdasági tevékenységek folyamatát; az értékképző folyamatot, amelynek során új termékek keletkeznek és az értékesítési folyamatot, amelynek során a termékek realizálódnak, valamint a vállalkozás eredményét befolyásoló elkülönített tevékenységek (pénzügyi tevékenység stb.) hatását. Nincs közvetlen kapcsolatuk a Mérleggel. A költség (ráfordítás) jellegű eredményszámlák alakilag Aktív számlák, a bevétel jellegű számlák alakilag Passzív számlák.

38 A könyvviteli alrendszer Az Egységes számlakeret a könyvvitelt vezető vállalkozók számára általános érvényű, jellegű állami szabályozás. A számlarend az egységes számlakeret alapján kötelezően készített és alkalmazott vállalkozói számlakeret. A Számlarendben így minden számlának az elnevezésén kívül száma is van. A Számlarend a főkönyvi számlákata következők szerint rendszerezi, illetve jelöli: Számlaosztály,jele: egyjegyű, első számjegy (pl. 1.Befektetett eszközök). Számlacsoport, jele: kétjegyű, második számjegy (pl. 12. Ingatlanok. Számla, jele: háromjegyű, harmadik számjegy (pl Épületek).

39 Beszámolók alrendszere A számviteli törvény előírási alapján a beszámolóknak négy típusa van: Éves beszámoló, Egyszerűsített éves beszámoló Sajátos egyszerűsített éves beszámoló Konszolidált vagy összevont éves beszámoló, Egyszerűsített beszámoló(2003. december 31-ig)

40 Beszámolók alrendszere A vállalkozó beszámolót köteles készíteni minden üzleti év végén a fordulónapot követő 150. napig. Konszolidált beszámoló esetében 180 nap. A beszámolót minden esetben az üzleti évről kell készíteni. Beszámoló készítési kötelezettsége van az ún. előtársaságnak is. A beszámolót a Cégbíróságon letétbe kell helyezni + közzététel(irm rendszeren keresztül).

41 Beszámolók alrendszere Az Éves beszámoló részei Mérleg, Eredménykimutatás, Kiegészítő melléklet Üzleti jelentés (törvény szerint nem része a beszámolónak, de el kell készíteni!).

42 Költségelszámolásirendszer A számlarend alapján a vállalkozási tevékenység során felmerült költségek könyvelése három számlaosztályban történik: 5. Számlaosztály: Költségnemek alapján 6. Számlaosztály: Költséghelyek alapján 7. Számlaosztály: Költségviselők alapján

43 Költségelszámolásirendszer A három számalosztály között a következő összefüggés áll fent: 5. Számlaosztály = Szálaosztály lekönyvelt értékeivel. A vállalkozó döntésétől függően az 5. Számlaosztályban kötelezően felmerült költségeket le lehet könyvelni a 6. és 7. Számalosztályban is. Ennek az előnye, hogy a vállalkozó a költségeit el tudja különítetni a termelő egységek (fizikailag elhatárolt egységek) és a termékek (költségviselő) alapján.

44

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND 1. A könyvvezetés módja A Szövetség egyszeres könyvvitelre kötelezett. Az egyszeres könyvvitelt keretében a Szövetség a kezelésében, a használatában,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A könyvviteli rendszer működése 52. lecke A KÖNYVVEZETÉS (KÖNYVVITEL)

Részletesebben

Számviteli szabályozás

Számviteli szabályozás Dr. Pál Tibor 2012.09.10. Számviteli szabályozás 2. ELŐADÁS SZÁMVITELI ALAPELVEK SZÁMVITELI POLITIKA Számviteli alapelvek Az alapelvek szükségessége A megbízható és valós összkép igénye Számviteli Számvitel

Részletesebben

SZÁMVITELI SZABÁLYZAT

SZÁMVITELI SZABÁLYZAT Dél-kelet Magyarországon működő M E N T Á L H I G I É N É S E G Y E S Ü L E T 5601 Békéscsaba, Pf. 303. Fenntartó székhelye és telephelye: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1. T/Fax: 06/66/643-991 E-mail: menta@internet-x.hu

Részletesebben

Számviteli szabályozás Számviteli alapelvek

Számviteli szabályozás Számviteli alapelvek Dr. Pál Tibor 2010.11.29. szabályozás alapelvek 2. ELŐADÁS SZÁMVITELI ALAPELVEK SZÁMVITELI POLITIKA Az alapelvek szükségessége A megbízható és valós összkép igénye Az alapelvek rendszere A vállalkozás

Részletesebben

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2003. április 17.

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2003. április 17. Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2003. április 17. A gazdálkodás általános elvei A gazdálkodás célja: - az Egyesület alapszabályában

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok VII. Fejezet Könyvviteli zárlat Az Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő,

Részletesebben

III. ELŐADÁS SZÁMVITELI SZABÁLYOZÁS ÉS IRÁNYÍTÁS MAGYARORSZÁGON

III. ELŐADÁS SZÁMVITELI SZABÁLYOZÁS ÉS IRÁNYÍTÁS MAGYARORSZÁGON Számvitel alapjai III. ELŐADÁS SZÁMVITELI SZABÁLYOZÁS ÉS IRÁNYÍTÁS MAGYARORSZÁGON Dr. Pál Tibor 2016.09.28. Számviteli szabályozás és irányítás Magyarországon 1875. évi Kereskedelmi Törvény 1979. évi Pénzügyi

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A bizonylatok 54. lecke TÖMÖREN A SZÁMVITELI BIZONYLAT FOGALMA

Részletesebben

Főkönyvi kivonat nyersmérleg A könyvviteli zárlat során elvégzendő feladatok havi zárlathoz

Főkönyvi kivonat nyersmérleg A könyvviteli zárlat során elvégzendő feladatok havi zárlathoz 3.) Sorolja fel a könyvviteli zárlati teendőket! Ismertese a főkönyvi kivonat fogalmát, tartalmát és egyezőségeit! Mutassa be a mérleg és eredményszámlák zárását, a nyitást és a nyitás utáni rendező tételeket!

Részletesebben

Kiegészítő melléklet

Kiegészítő melléklet Kiegészítő melléklet 1. Általános összefoglalás A kiegészítő melléklet a BJB-Sysem Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 2013. január 1-től 2013. december 31-ig terjedő időszak üzleti tevékenységéről készült.

Részletesebben

Számviteli alapfogalmak. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Számviteli alapfogalmak. A számvitel területei.

Számviteli alapfogalmak. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Számviteli alapfogalmak. A számvitel területei. Számviteli alapfogalmak Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Számvitel fogalma Olyan tevékenységek összessége, amelyek célja az objektív információszolgáltatás

Részletesebben

OpenMaps Alapítvány Számviteli politika

OpenMaps Alapítvány Számviteli politika OpenMaps Alapítvány Számviteli politika Elfogadta az Alapítvány Kuratóriuma 2012.06.24-ei ülésén Érvénybe lép: 2012. július 1-én Bevezetés A nemzetközi számviteli elvekkel alapvetően összhangban lévő számviteli

Részletesebben

A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák. Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető

A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák. Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető A pénzügyi kimutatásokban előforduló leggyakoribb hibák Zatykó Zsuzsanna Kontrolling Önálló Iroda irodavezető Irányadó jogszabály 2000.évi C. törvény a számvitelről 2016.évtől alkalmazandó szabályváltozások

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája (nem költségvetési szervnél dolgozó mérlegképes könyvelők részére) Államháztartási szakterület 2014. (4X45 perc)

Részletesebben

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai A kötelezettségvállalásokról év közben analitikus nyilvántartást kell vezetni. A gazdasági műveletek, illetve események hatását a kötelezettségvállalások folyamatosan vezetett analitikus nyilvántartásból

Részletesebben

A számvitel alapjai. Dr. Sztanó Imre

A számvitel alapjai. Dr. Sztanó Imre A számvitel alapjai Dr. Sztanó Imre TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...11 1. VÁLLALKOZÁS ÉS SZÁMVITEL...13 1.1. A számvitel fogalma, célja, tárgya és feladatai...15 1.2. A számvitel területei....18 1.3. A vállalkozási

Részletesebben

2.1 Szakmai ismeretek

2.1 Szakmai ismeretek 2 Általános ismeretek 2.1 1 2.1.1 Könyvvezetési kötelezettség Könyvvezetés: az a tevékenység, amelynek során a gazdálkodó a tevékenysége során felmerülő gazdasági eseményekről a törvényben rögzített általános

Részletesebben

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET 8800 NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a 2000. C. számú törvénnyel módosított változata 2001. január 01-től hatályos, ennek megfelelően az Egyesület

Részletesebben

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI. Kézdi Árpád

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI. Kézdi Árpád A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály Államháztartási Számviteli Osztály Nemzetgazdasági Minisztérium Számviteli törvény 5. Az államháztartás

Részletesebben

A számviteli törvényben megfogalmazott alapelvek és azok érvényesülése a gazdálkodásban

A számviteli törvényben megfogalmazott alapelvek és azok érvényesülése a gazdálkodásban II. Fejezet A számviteli törvényben megfogalmazott alapelvek és azok érvényesülése a gazdálkodásban A Számviteli törvényben és a végrehajtására kiadott Kormányrendeletben megfogalmazott számviteli alapelvek:

Részletesebben

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása VII. Fejezet Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása 1. A könyvviteli zárási feladatok A Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Könyvvezetési

Részletesebben

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem Pénzügyi számvitel 1 A pénzügyi számvitel fogalma A pénzügyi számvitel fogalma: a pénzügyi számvitel a vagyon és annak összetétele, a tevékenység eredménye valóságnak megfelelő, folyamatos, zárt rendszerű,

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Számviteli esettanulmányok

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Számviteli esettanulmányok MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R P É N Z Ü G Y I É S S Z Á M V I T E L I I N T É Z E T S Z Á M V I T E L I N T É Z E T I TA N S Z É K Számviteli esettanulmányok A beszámolási kötelezettség A gazdálkodó

Részletesebben

Beszámoló, beszámolás

Beszámoló, beszámolás Beszámoló, beszámolás Cél: piaci szereplők tájékoztatása a gazdálkodásról, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetről Eszköz: adatok, információk rendszeres nyilvánosságra hozatala Forma: beszámoló Beszámoló

Részletesebben

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra 9. Számvitel tantárgy 93 óra 9.1. A tantárgy tanításának célja A tantárgy oktatásának célja, hogy a tanuló elsajátítsa a számviteli alapismereteket, megismerje és megtanulja az egyes mérlegcsoportokhoz

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában VII. Fejezet Könyvviteli zárlat A könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő, - helyesbítő,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...7

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...7 TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...7 1. AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS...9 1.1 Az eredménykimutatás fogalma, tartalma...9 1.2 Az eredmény megállapításának összetevõi...11 1.2.1 Bevételek...11 1.2.2 Költségek, ráfordítások...12

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ A Magyar Kórházi Gyógyszerészetért Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015.01.01-2015.12.31 Tartalomjegyzék 1. Az alapítvány általános bemutatása...

Részletesebben

SZÁMVITELI ÉS BERUHÁZÁSI ALAPISMERETEK [2000. ÉVI C TÖRVÉ Y A SZÁMVITELRŐL]

SZÁMVITELI ÉS BERUHÁZÁSI ALAPISMERETEK [2000. ÉVI C TÖRVÉ Y A SZÁMVITELRŐL] SZÁMVITELI ÉS BERUHÁZÁSI ALAPISMERETEK [2000. ÉVI C TÖRVÉ Y A SZÁMVITELRŐL] A gazdálkodási folyamatokról, a beruházások pénzügyi eredményéről csak úgy kapunk reális információkat ha ismerjük a számvitel,

Részletesebben

Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány. Kiegészítő melléklet. A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához. 2013.

Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány. Kiegészítő melléklet. A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. Bírósági bejegyzés: PK.60.144/2003/4. Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány Kiegészítő melléklet A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához 2013. év Kistelek, 2014.március

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET. SZÁMVITEL I. Accounting I.

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET. SZÁMVITEL I. Accounting I. SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZÁMVITEL I. Accounting I. Tantárgyi tájékoztató Érvényes az 2003/2004. tanévtől Előadó: Koncsárné

Részletesebben

Számviteli alapfogalmak I.

Számviteli alapfogalmak I. Számviteli alapfogalmak I. 1. A számvitel fogalma: a gazdálkodás (a gazdasági tevékenység) rendszeres, szervezett, számokban kifejezett megfigyelése, mérése, feljegyzése. 2. A számvitel területei: a törvény

Részletesebben

2012.ÉV KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kiegészítő melléklete

2012.ÉV KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kiegészítő melléklete Alapítvány a cukorbetegekért 8200. Veszprém Ádám Iván u. 1. 2012.ÉV KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kiegészítő melléklete Veszprém, 2013. április 26. Reichardt Béláné alapítvány képviselője I.

Részletesebben

55 345 01 0010 55 06 Reklámszervező szakmenedzser Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 07 Üzleti szakmenedzser Kereskedelmi menedzser

55 345 01 0010 55 06 Reklámszervező szakmenedzser Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 07 Üzleti szakmenedzser Kereskedelmi menedzser Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22. ) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY SZÁMVITELI POLITIKÁJA

AZ INTÉZMÉNY SZÁMVITELI POLITIKÁJA Energetikai Szakközépiskola és Kollégium AZ INTÉZMÉNY SZÁMVITELI POLITIKÁJA Dátum: Aláírás Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: Tar Annamária Szabó Béla Mittler István (1) A szabályzat hatálya kiterjed

Részletesebben

A TISZAI KÖZSZOLGÁLATI ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZ- TÁR évi kiegészítő melléklete

A TISZAI KÖZSZOLGÁLATI ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZ- TÁR évi kiegészítő melléklete A TISZAI KÖZSZOLGÁLATI ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZ- TÁR 24. évi kiegészítő melléklete I. BEVEZETŐ RÉSZ 1. A PÉNZTÁR BEMUTATÁSA a) Elnevezése: Tiszai Közszolgálati Önkéntes Egészségpénztár Rövidített neve: Tiszai

Részletesebben

2013. december 31-i Egyéb szervezet Egyszerűsített beszámolójának kiegészítő melléklete

2013. december 31-i Egyéb szervezet Egyszerűsített beszámolójának kiegészítő melléklete MÁTHÉ ERZSI ALAPÍTVÁNY A KORASZÜLÖTTEKÉRT KÖZHASZNÚ SZERVEZET 2013. december 31-i Egyéb szervezet Egyszerűsített beszámolójának kiegészítő melléklete I.Az Alapítvány bemutatása: Az Alapítványt a PEST-megyei

Részletesebben

Számlarend. Alkalmazási kör: Füzesgyarmat Város Önkormányzata valamennyi költségvetési szerve

Számlarend. Alkalmazási kör: Füzesgyarmat Város Önkormányzata valamennyi költségvetési szerve Számlarend Alkalmazási kör: Füzesgyarmat Város Önkormányzata valamennyi költségvetési szerve Számlarend Tartalomjegyzék I. Általános rész... 1 1. A Számlarend célja... 1 2. A Számlarenddel szembeni követelmények...

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE SZÁMVITELI POLITIKA Érvényes: 2011. január 02. Aktualizálva: 2012. január 02. Készítette: Újhelyiné Bukta Mónika Jóváhagyta: Bukta László elnök A számviteli politika

Részletesebben

A számviteli törvényben megfogalmazott alapelvek és azok érvényesülése a gazdálkodásban

A számviteli törvényben megfogalmazott alapelvek és azok érvényesülése a gazdálkodásban II. Fejezet A számviteli törvényben megfogalmazott alapelvek és azok érvényesülése a gazdálkodásban A Számviteli törvényben és a végrehajtására kiadott Kormányrendeletben megfogalmazott számviteli alapelvek:

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Államháztartási szakterület Nem költségvetési szervnél foglalkoztatott mérlegképes könyvelők számára 2013. 1 A

Részletesebben

MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP. Veszprém Megyei Kármentő Bizottság Veszprém, Megyeház tér 1. SZÁMVITELPOLITIKAI SZABÁLYZAT

MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP. Veszprém Megyei Kármentő Bizottság Veszprém, Megyeház tér 1. SZÁMVITELPOLITIKAI SZABÁLYZAT MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP Veszprém Megyei Kármentő Bizottság Veszprém, Megyeház tér 1. SZÁMVITELPOLITIKAI SZABÁLYZAT Hatályos: 2010. október 21-től SZÁMVITELI POLITIKA A számviteli politika célja: A számvitelről

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 1103 Budapest Kőér 2/B Adószám: 18191970-1-42 Bíróság nyilvántartási szám: 60.092 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2007. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Budapest, 2008.03.28 Általános rész A tevékenységét 2006-ben

Részletesebben

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK Budapest, 2018 Szerzők: Dr. Veress Attila Dr. Borzán Anita Dr. Kardos Barbara Lektor: Dr. Siklósi Ágnes ISBN 978-963-638-556-9 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 1022 Budapest, Ribáry u. 10. Adószáma: 18273689-1-41 Statisztikai számjel: 18273689-9499-569-01 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2012. évi egyszerűsített beszámolóhoz A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A számviteli munka szakaszai 53 lecke A SZÁMVITELI MUNKA SZAKASZAI

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTARTÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Béke tér 1. SZÁMLAREND

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTARTÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Béke tér 1. SZÁMLAREND BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTARTÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Béke tér 1. SZÁMLAREND HATÁLYBA LÉPÉSE: 2015.03.31. KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: Fülöpné Nagy Andrea

Részletesebben

EKF-GTK Gazdálkodás és menedzsment Záróvizsgatételek 2010

EKF-GTK Gazdálkodás és menedzsment Záróvizsgatételek 2010 14. tétel Az éves beszámoló részei, felépítése. Az éves beszámolóból nyerhető információk. A mérleg, eredmény-kimutatás elemzése, kapcsolatuk. Az összköltség- és forgalmi költség eljárással készített eredmény

Részletesebben

La Leche Liga Magyarország EGYESÜLETI JELENTÉS. 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9199- -01

La Leche Liga Magyarország EGYESÜLETI JELENTÉS. 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9199- -01 1022 Budapest, Hermann Ottó u. 18. Adószáma: 18048092-1-41 Statisztikai számjel: 18048092-9199- -01 EGYESÜLETI JELENTÉS a 2012. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Budapest, 2013. február 2 EGYESÜLETI

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az idősoros és számlasoros könyvelés A könyvviteli zárlat 55

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft 217 egyszerűsített éves beszámolójához Budapest, 218.5.22. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: atlatszo.hu

Részletesebben

13. A tartalom elsődlegessége a formával szemben elve. 14. Az időbeli elhatárolás elve

13. A tartalom elsődlegessége a formával szemben elve. 14. Az időbeli elhatárolás elve Az egyedi értékelés elve sajátos érvényesülésére figyelmet kell szentelni a számviteli törvény végrehajtási rendeletének 31/A. -a szerinti egyszerűsített értékelési eljárás alá vont követelések esetében.

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 egyszerűsített éves beszámolójához 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: Alapítás időpontja:

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft. 2011. december 31-i közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft. 2011. december 31-i közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft. 2011. december 31-i közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához A Műegyetemi Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. (továbbiakban:

Részletesebben

Számviteli szolgáltatás - a törvény célja - a törvény hatálya

Számviteli szolgáltatás - a törvény célja - a törvény hatálya A SZÁMVITELI TÖRVÉNY A törvény tartalma, felépítése A pénzügyi számvitelt a Számviteli Törvény (továbbiakban: SZT) szabályozza, mely a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény. A SZT többek között: meghatározza

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosító száma, megnevezése: 2142-06 Pénzügyi és könyvvezetési alapfeladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A

Részletesebben

A. A VÁLLALKOZÁS ÉS A SZÁMVITELPOLITIKA BEMUTATÁSA

A. A VÁLLALKOZÁS ÉS A SZÁMVITELPOLITIKA BEMUTATÁSA I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A. A VÁLLALKOZÁS ÉS A SZÁMVITELPOLITIKA BEMUTATÁSA 1. A VÁLLALKOZÁS ISMERTETÉSE A River Dunainvest Kft. 2015. március 30-án alakult. A Társaság székhelye 1013 Budapest, Lánchíd u. 7-9.

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ Víz, Zene, Virág Fesztivál Nonprofit Kft 2890 Tata Váralja utca 2 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2017. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ Beszámolási időszak: 2017. január 01. - 2017. december 31. A beszámoló

Részletesebben

Normál egyszerűsített éves beszámoló

Normál egyszerűsített éves beszámoló 1 9 8 3 5 5 2 9 1 Statisztikai számjel 7 2-2 6-9 9 1 Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe: A vállalkozás telefonszáma: 39768 Vörösmarty Társaság 1137 Budapest, Jászai Mari tér

Részletesebben

SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS

SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS Könyvvezetés és beszámolókészítés követelménymodul Budapest, 2016 Szerzők: Dr. Siklósi Ágnes Dr. Veress Attila ISBN 978-963-638-517-0 Kiadja a SALDO Pénzügyi

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 213.2.7-213.12.31 egyszerűsített éves beszámolójához 213. március 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A

Részletesebben

Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. Vállalkozás megnevezése

Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. Vállalkozás megnevezése 18227619-8211-572-1 Statisztikai számjel 1-9-18993 Cégjegyzék száma Vállalkozás megnevezése 111 Budapest, Bem rakpart 28. Vállalkozás címe Üzleti év fordulónapja Egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámoló

Részletesebben

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Összevont szigorlati tételsor Kiegészítő tagozat Pénzügy szakirány 2009 NYME KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Kiegészítő tagozat II. évfolyam részére Összevont

Részletesebben

SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév

SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév A) ÁLTALÁNOS TÉTELEK 1. A számviteli információs rendszer fogalma, felépítése. A pénzügyi és a vezetői számvitel értelmezése. A számvitel

Részletesebben

Dr. Sztanó Imre. A számvitel alapjai. Negyedik, átdolgozott kiadás

Dr. Sztanó Imre. A számvitel alapjai. Negyedik, átdolgozott kiadás Dr. Sztanó Imre A számvitel alapjai Negyedik, átdolgozott kiadás PR-028/19 Budapest, 2019 Dr. Sztanó Imre, 2019 dr. Kardos Barbara TARTALOMJEGYZÉK...11...13 1.1. A számvitel fogalma, célja, tárgya és feladata...15

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló 1 8 0 3 2 1 0 7 6 9 1 0 1 3 1 0 2 - - Statisztikai számjel Dr Szakály Ügyvédi Iroda a vállalkozás megnevezése 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 45. a vállalkozás címe, telefonszáma Egyszerűsített éves beszámoló

Részletesebben

A 1.. Bp., : ker. út... sz.

A 1.. Bp., : ker. út... sz. A honlapon fellelhető információkat a VIKTÓRIA TÁRSASHÁZ RENDSZER, mint társasház-kezelési modell dokumentációinak felhasználásával dolgoztuk fel. A rendszer dokumentáció fejlesztése folyamatos és a mindenkori

Részletesebben

TÁRSASHÁZAK, LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉVZÁRÓ KÖZGYŰLÉSÉRE BETERJESZTENDŐ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ TARTALMI ÉS FORMAI ELŐÍRÁSAI

TÁRSASHÁZAK, LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉVZÁRÓ KÖZGYŰLÉSÉRE BETERJESZTENDŐ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ TARTALMI ÉS FORMAI ELŐÍRÁSAI TÁRSASHÁZAK, LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉVZÁRÓ KÖZGYŰLÉSÉRE BETERJESZTENDŐ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ TARTALMI ÉS FORMAI ELŐÍRÁSAI Előadó: Bakos Gáborné LÉTÉSZ közgazdasági referens Budapest, 2019. április

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Példa a könyvvezetés, valamint a mérleg és az eredmény kimutatás

Részletesebben

Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Szöveges kiegészítő melléklete a 2014. évi beszámolóhoz Budapest, 2015.03.12 a szervezet képviselője 1 K I E G É S Z Í T Ő M E L L É K L E T 2014. I. Általános

Részletesebben

Kiegészítő melléklet

Kiegészítő melléklet Adószám: 18458776-2-06 Szentesi Vízilabda Klub 6600 Szentes, Csallány Gábor part 4. Telefon: 63/400-146 Kiegészítő melléklet 2013. január 1. 2013. december 31. Dátum: Szentes, 2014. május 29. 2 I. Általános

Részletesebben

SZÁMVITELI POLITIKA. Regisztrálok, kérem a friss változatot! Vállalkozás neve: Vállalkozás székhelye: Vállalkozás cégjegyzékszáma: Tartalomjegyzék

SZÁMVITELI POLITIKA. Regisztrálok, kérem a friss változatot! Vállalkozás neve: Vállalkozás székhelye: Vállalkozás cégjegyzékszáma: Tartalomjegyzék Szabályzat sablonjaink megfelelnek a hatályos jogszabályoknak és a kitöltésük is egyszerű. Szerezze meg az aktuális számviteli politika szabályzatot. Oldalunkon található űrlap kitöltését követően e- mailben

Részletesebben

A zárlat folyamata, A zárlat idõszaka, fajtái

A zárlat folyamata, A zárlat idõszaka, fajtái MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék A zárlat célja Üzleti számvitel XXIII. ea. Zárlat és éves beszámoló Dr. Pál Tibor 1 u Általánosan:

Részletesebben

Számviteli politika Számviteli alapelvek

Számviteli politika Számviteli alapelvek Számviteli politika Számviteli alapelvek 1 Számviteli politika 2 Áhsz. 20. Számviteli politika (50. ) A költségvetési és a pénzügyi számvitel alkalmazásával kapcsolatos sajátos szabályokat, előírásokat,

Részletesebben

Az Egyesület bejegyzett székhelye :1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Iratőrzés helye: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

Az Egyesület bejegyzett székhelye :1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Iratőrzés helye: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. 1. A SPORTEGYESÜLET ISMERTETÉSE Az Egyesület bejegyzett székhelye :1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Iratőrzés helye: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. 2. SZÁMVITELI POLITIKA a) Az elszámolás alapja

Részletesebben

Határozati javaslat melléklete

Határozati javaslat melléklete Határozati javaslat melléklete I. Számviteli beszámoló Általános rész A MUNKÁCSY-TRILÓGIÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY tevékenységét 2001-ben kezdte meg. A közalapítvány célja kulturális tevékenység, a kulturális

Részletesebben

Kiegészítő Melléklet a Art Motives Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2012. évi Egyszerűsített éves beszámolójához ÁLTALÁNOS RÉSZ Vállalkozás elnevezése: Art Motives Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt

Részletesebben

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016.

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016. SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE Emelt szintű érettségire felkészítő képzés 11-12. évfolyam 2-3 óra 2016. A számviteli alapismeretek tantárgy órakerete évfolyam heti évi kerettantervi helyi tervezésű

Részletesebben

4. 249/2000 (XII. 24.) Korm. rendelet az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól

4. 249/2000 (XII. 24.) Korm. rendelet az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól A Szervezetfejlesztési célok megvalósítása, controlling rendszer bevezetése Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatánál projekt tárgyára vonatkozó jogszabályok az alábbiak: 1. 1990. évi LXV. törvény a helyi

Részletesebben

A Mudi Fajtamentő Egyesület Közhasznúsági jelentése a 2012-es esztendőről

A Mudi Fajtamentő Egyesület Közhasznúsági jelentése a 2012-es esztendőről A Mudi Fajtamentő Egyesület Közhasznúsági jelentése a 2012-es esztendőről 1. SZÁVITELI BESZÁMOLÓ A Mudi Fajtamentő Egyesület 2012. évben gazdálkodásáról a számviteli törvénynek és a kapcsolódó előírásoknak

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...9

TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ...9 TARTALOMJEGYZÉK ELÕSZÓ....9 1. VÁLLALKOZÁS ÉS SZÁMVITEL...11 1.1. A számvitel fogalma, célja, tárgya és feladatai...13 1.2. A számvitel területei....16 1.3. A vállalkozási tevékenység erõforrásai...17

Részletesebben

Saját termelésű készletek részei. Üzleti számvitel. Termeléskönyvvitel. Kalkulációs séma (példa) Saját termelésű készlet értékelése

Saját termelésű készletek részei. Üzleti számvitel. Termeléskönyvvitel. Kalkulációs séma (példa) Saját termelésű készlet értékelése MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Saját termelésű készletek részei Üzleti számvitel Termeléskönyvvitel Dr. Pál Tibor Saját termelésű

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. 2011 évre vonatkozó Egyszerűsített Éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. 2011 évre vonatkozó Egyszerűsített Éves beszámolójához A Kft. rövid bemutatása : KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. 2011 évre vonatkozó Egyszerűsített Éves beszámolójához A társaságot, mint egyszemélyes Kft.-t Érd Város

Részletesebben

Sentinel Olimpiai Taekwondo Sportegyesület

Sentinel Olimpiai Taekwondo Sportegyesület Sentinel Olimpiai Taekwondo Sportegyesület Szöveges kiegészítő melléklete a 2014. évi beszámolóhoz Budapest, 2015. 07.03.... a szervezet képviselője 2 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2014. I. Általános rész A szervezet

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ Rivalda Stúdió Közh.Nonp. Kft 1055 Budapest Stollár Béla utca 12/C KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2016. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ Beszámolási időszak: 2016. január 01. - 2016. december 31. A beszámoló

Részletesebben

Az államháztartás új számviteli rendszeréről néhány gondolat. Az államháztartás új számvitele 2

Az államháztartás új számviteli rendszeréről néhány gondolat. Az államháztartás új számvitele 2 Az államháztartás új számviteli rendszeréről néhány gondolat Az államháztartás új számvitele 2 Jogszabályi háttere: A 307/2013. (VIII.14.) Kormányrendelettel módosított 4/2013. (I.11.) Kormányrendelet.

Részletesebben

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Számviteli politika

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Számviteli politika Kötelező érvényű szabályzat sablonok Számviteli politika Tartalomjegyzék: Általános elvi, eljárási, módszerbeli kérdések 1. A beszámolás rendje 2. A könyvvezetés végrehajtása 3. Módszerek és eljárások

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

2015. december 31-i Egyéb szervezet Egyszerűsített beszámolójának kiegészítő melléklete

2015. december 31-i Egyéb szervezet Egyszerűsített beszámolójának kiegészítő melléklete MÁTHÉ ERZSI ALAPÍTVÁNY A KORASZÜLÖTTEKÉRT KÖZHASZNÚ SZERVEZET 2015. december 31-i Egyéb szervezet Egyszerűsített beszámolójának kiegészítő melléklete I.Az Alapítvány bemutatása: Az Alapítványt a PEST-megyei

Részletesebben

Dr. Pál Tibor. Számvitel alapjai. XI. ea. Zárlat és éves beszámoló

Dr. Pál Tibor. Számvitel alapjai. XI. ea. Zárlat és éves beszámoló MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Számvitel alapjai XI. ea. Zárlat és éves beszámoló Dr. Pál Tibor 1 A zárlat célja Általánosan:

Részletesebben

Bevezető, információk a segédlet használatához

Bevezető, információk a segédlet használatához Bevezető, információk a segédlet használatához A segédlet az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási módjáról szóló 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet XIII. fejezete

Részletesebben

Számvitel szabályozása

Számvitel szabályozása Számvitel szabályozása 1. A számvitel szabályozása Magyarországon (Törvények és Kormány rendeletek) előzmények és a jelen a szabályozás váltás (a számviteli tv.) indoka, céljai, jelentősége a tv. hatálya

Részletesebben

BIZONYLATI REND 2013

BIZONYLATI REND 2013 BIZONYLATI REND 2013 Szervezet neve: Egyenlő Esélyért Egyesület 2007 Címe: 2840 Oroszlány, Táncsics Mihály út 39. Adószáma: 18616909-1-11 Képviseletre jogosult személyneve: Kiss Csilla Klára Jelen szabályzatban

Részletesebben

Községi Önkormányzat Balatonberény

Községi Önkormányzat Balatonberény Községi Önkormányzat Balatonberény A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 92/A.. (3) bekezdése szerinti 2011. évi önkormányzati közzététele ESZKÖZÖK költségveté si 21. melléklet a 10./2012.(05.03

Részletesebben

Az Alapítvány a Bölcsődei Dolgozókért ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE

Az Alapítvány a Bölcsődei Dolgozókért ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Az Alapítvány a Bölcsődei Dolgozókért 2015. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE 1. Az Alapítvány rövid bemutatása Az Alapítvány 1997-ben alakult, melyet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus

Részletesebben

Kiegészítő melléklet a 2013.évi kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolójához

Kiegészítő melléklet a 2013.évi kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolójához Vincellér Alapítvány 19185552-1-13 Kiegészítő melléklet a 2013.évi kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolójához Kelt: Érd, 2014. május 20. Készítette: Forró Erika Jóváhagyta:

Részletesebben

1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei:

1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei: 1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei: A/ bármely cég választhatja, ha két egymást követő üzleti évben, a fordulónapi adatok alapján három mutatóérték közül bármely kettő

Részletesebben