Finommechanikai alkatrész minősítése 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Finommechanikai alkatrész minősítése 1."

Átírás

1 Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék kiadva: Finommechanikai alkatrész minősítése 1. A mérések helyszíne: D. épület 523-as terem. Az aktuális mérési segédletek a MOGI Tanszék honlapján érhetők el a oldalon. 1. A mérés célja: Az egyszerű, üzemi hossz- és szögmérő eszközök használatának megismerése egy finommechanikai alkatrész minősítése során. Ezen alapvető mérőeszközök és a mérési eljárások megismerése különösen fontos olyan leendő gépészmérnökök és mechatronikai mérnökök számára, akik általános gimnáziumból jöttek, és/vagy nem volt kapcsolatuk korábban a gépiparral. 2. Elméleti háttér A mérnöki gyakorlatban gyakran előfordul, hogy egy legyártott munkadarabbal kapcsolatban meg kell határozni, hogy az megfelel-e az előírásoknak, megfelel-e az előírt méreteknek. Erre sok esetben igen egyszerű mérőeszközök is megfelelnek, mint például a tolómérő vagy az ipari szögmérő. Más mérési gyakorlatok során ezeknél jobb felbontású műszerekkel is megismerkedünk, mert igényesebb mérési feladatok megoldásához az itt bemutatott, egyszerű, ipari eszközök már nem elegendőek A tolómérő A tolómérő egy olyan hosszmérésre alkalmas eszköz, amely mechanikai elven működik, és a működése az összehasonlító módszeren alapul (a két fogalom együtt képezi a mérési eljárást). Az összehasonlítás esetünkben azt jelenti, hogy a munkadarab mérendő hosszát egy előre ismert etalon mérettel hasonlítjuk össze, ami jelen esetben ez a tolómérőn található skála. Rendkívül praktikus eszköz, nagyon gyorsan és egyszerűen szinte bármiféle hossz mérhető vele (oldalhossz, átmérő, üregmélység stb.), és viszonylag pontosan (szokásos gépműhelyi felbontással), akár 0,05 mm es felbontással. Digitális tolómérők esetén 0,01 mm-is lehet a felbontás. A tolómérőt leginkább gyors ellenőrző mérésekhez használják. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 1.

2 A tolómérő fő részei: 1-rögzített mérőpofa, 2-sík mérőfelületek, 3-mozgatható mérőpofa, 4-mellékskála (nóniusz), 5-skála, 6-mérőfelületek mélységméréshez, 7-mélységmérő rúd, 8-vezetősín, 9-tolóka, 10-rögzítő csavar, 11-késél alakú mérőfelületek, belső méréshez. A tolómérő lényegében két részből áll: egy fejesvonalzóhoz hasonló, álló részből, és egy ezen az álló részen hosszirányban elcsúsztatható mozgó részből. Az állórész (1) a mérés bázisa, a mérőskála ezzel egybe van építve. Az állórész és a mozgó rész (3) közötti lineáris vezetést csúszóvezeték biztosítja (8). Maga a mozgatható mérőpofa (3) a tolókával van egybeépítve (9) és annak a mozgatásával állítható. A tolókán lévő rögzítő csavarral (10) a két rész közötti összeszorító erőt, azaz a vezetékek közötti, az aktuális pozíció rögzítésére szolgáló súrlódó erőt állíthatjuk be. A csavar túlzott meghúzása a két rész egymásba feszülését okozhatja. A tolóka elcsúsztatásához a csavart fel kell lazítani. Igényes kivitelű tolómérőknél a tolókát laprugó szorítja az álló vezetékhez, csökkentve a kotyogást. Ha nincs laprugó, és a rögzítő csavar nem teljes feloldása mellett többször működtetik az eszközt, akkor a tolóka kotyogni fog a sínen, aminek következtében már nagyon kicsi erőhatásokra is elmozdul, a mérés ugyancsak pontatlan lesz. Az (5) ös jelű főskála ugyancsak az állórészen (vezetéken) található. Ez az etalon hosszúság, amihez a munkadarab méretét viszonyítjuk és ez milliméter osztású. A tolómérő mozgatható részén is található egy osztás, a (4) es számú mellékosztás, más néven a nóniusz, amellyel az 1 mm nél kisebb részméretek mérhetőek. Ez is ugyancsak az etalon része. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 2.

3 Ha a tolómérő mérőpofáinak sík mérőfelületei egymáshoz vannak tolva, akkor a két skála 0 pontja egybeesik, az összes többi osztásvonal azonban eltér. Az eltérés az első vonal esetén a legkisebb, majd egyre nagyobb. Ha a nóniusz utolsó osztásvonala az álló skála 39 mm-es vonalával esik egybe, azaz a két skála eltérése 1 mm. Így a nóniusz minden osztásvonala (20 db) 1/20=0,05 mm-rel kisebb 1 mm-nél. Ez a típus 0,05 mm-es felbontású mérőeszköz. Van olyan tolómérő is, amelyen a nóniusz skála utolsó osztása a főskála 19 mmes osztásával esik egybe, ha a mérőpofák zártak. Az előzőhöz hasonló elven ennek felbontása 1/10=0,1 mm, mert a tolókán 10 osztás van. Egyszerű hosszmérés során a munkadarabot mindig két mérőfelület közé kell befogni és rögzíteni. Ez a tolóka segítségével történik, azaz rátoljuk a mérőpofák mérőfelületét a munkadarabra. Fontos, hogy a mérőfelületeket ne nyomjuk túlságosan össze, mert ilyenkor az erőhatás miatt billen a tolóka, és elsőrendű, azaz szöghiba keletkezik. A szöghiba okozója az Abbe-elv be nem tartása. Nézzen utána az előadási anyagban, mi az Abbe-elv, és ki volt Abbe? Lehetőleg, a mérőpofák elvékonyított részeivel fogjuk közre a munkadarabot. A mérőpofák szélesebb felülete nagyobb területen integrálja a munkadarab felületi hibáit. A tolómérővel nem csak külső méreteket, - mint pl. hengerátmérő lehet mérni, hanem üreges belső testek méreteit, furat átmérőt, vagy lyukak mélységét. Külső méreteket a nóniuszt is hordozó, nagyobb mérőpofákkal, belső méreteket a felső, kisebb mérőcsőrökkel, belső mélyedéseket pedig a mélységmérő rúddal lehet mérni. A lenti képek egy-egy ilyen mérést illusztrálnak. Különböző mérési módok a tolómérővel. A tolómérő leolvasása: Amikor a tolómérő által mért értéket akarjuk leolvasni, az eredményt a két skála segítségével határozzuk meg. Először nézzük meg, hogy a mellékskála (nóniusz) 0 vonala a főskála melyik két osztásvonala közé esik? A kisebb értéket képviselő osztásvonal lesz a méret egész mm értéke (legyen A). Ezután nézzük meg, hogy melyik az a nóniusz osztásvonal, amelyik a leginkább egybeesik egy főosztásbeli vonallal (legyen B). A mért hosszúság L = A 1 [mm] + B 0,05 [mm] 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 3.

4 A könnyebb leolvasás érdekében a nóniuszon lévő 10 egész osztás ig van számozva, és közöttük jól láthatóak a 0,05 mm-t megtestesítő nóniusz osztások. Így tehát első ránézésre is leolvasható, hogy a nóniusz 0 osztása az egész millimétereket, a nóniusz és a főskála egybeeső vonalai pedig a tized és az öt-század millimétereket jelöli. A tolómérő skáláinak leolvasása Példaként nézzük a fenti képet. A nóniusz 0 vonala a főskála 24 mm hez tartozó vonalát felülről közelíti ( A=24 ), ezen kívül a nóniusz 1 vonala az, amelyik leginkább egy főosztásbeli vonalra illeszkedik ( B=0 ). Így tehát a leolvasott méret L = 24 [mm] + 2 0,05 [mm] = 24,1 mm 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 4.

5 2.2. A szögmérő Ipari szögmérő. A szögmérő hegyes, illetve tompaszögek, áttételesen homorú szögek mérésére alkalmas eszköz. Mechanikai elven működik, összehasonlító módszerrel mérhetünk vele. Két mérőszárral rendelkezik, melyek közül az egyik a szögmérő házához rögzített. A másik mérőszár a műszer körgyűrű alakú főskáláját tartalmazó, körlap tárcsához van rögzítve. Ennek a mérőtárcsának a forgássszimmetria tengelye megegyezik az ugyancsak körlap alkú ház forgásszimmetria tengelyével, amely körül a tárcsa képes a hozzá rögzített mérőszárral együtt elfordulni. Ipari szögmérő részei: 1-forgó mérőszár, 2-rögzített mérőszár, 3-ház, 4-forgó tárcsa, 5-főosztás, 6-lupe, 7-mellékosztás,referencia, 8-állító csavarok 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 5.

6 Ebből a körszimmetriából kifolyólag a referencia skála, tehát a házhoz tartozó, rögzített skála is körgyűrű alakú, és a nulla ponthoz tartozó osztásvonal az álló mérőszárra merőleges. A skálák egymással koncentrikus köröket alkotnak. A szögmérővel való mérés során a két mérőszárat a mérendő szöget alkotó idomra kell megfelelően ráfektetni. A mérőszáraknak a felületre való ráforgatásával a mozgó szárhoz rögzített tárcsa a szárral együtt elfordul, és a főskálát a két szár közötti szögnek megfelelő pozícióba forgatja be. A mért szög így a két mérőszár által bezárt szög. Mérés a szögmérővel. A mérés kiértékelése a fő és mellékskála együttes leolvasásával történik. A szögmérőre a referenecia pont fölött egy lupe van felszerelve (egyszerű nagyító). A nagyító a leolvasási pont körüli területet felnagyítja, így az eredmény sokkal pontosabban olvasható le, és már kis szögelfordulást is le tudunk mérni. Főskála, mellékskála és a lupe. Alapállapotban a két szögszár egy egyenesbe esik, a mozgótárcsa nulla és az álló referencia, azaz nullaponthoz tartozó skálavonal egybeesik. A főskála egész fok osztású, a mellékskála (nóniusz) pedig 5 (fokperc) osztású. Emlékeztetőül egy fok egyenlő 60 (fokperccel). A főskála négy, kilencven fokos részre van osztva. Az első rész végén a 90 a második rész kezdete, tehát a skála értékei nullától kilencven fokig növekednek, majd kilencventől nulláig csökkennek a második negyedben. Ismert, hogy egy hegyes/tompaszög kiegészítő szöge 180 -ra egészíti ki a másik szöget. Ezért a második negyedben lényegében a kiegészítő szög értékét lehet leolvasni. Ha a mérés során a leolvasási tartományban a főskála 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 6.

7 értékei az óramutató járásával megegyező irányban csökkennek, a kiegészítő szöget olvassuk le. Mérés során a főskálának az állórész referenciájához képesti egész része adja az egész fokokat, a mellékskála pedig a szögperceket. A nóniusznak azon skálavonalához tartozó értékét kell venni, amelyik leginkább egybeesik egy főosztásbeli vonallal. Hegyesszög esetén a nóniusz jobboldali, kiegészítő szög esetén a baloldali részét kell nézni. A szögmérő leolvasása: Érték leolvasása. A fenti képen az alábbi szög olvasható le a lupén keresztül: A főskála 45 -hoz tartozó osztásvonala adja a referencia nullához képesti egész értéket. Mivel a képen a kiegészítő szöget mérjük (főskála értékei óramutató járásával csökkennek), ezért a nóniusz baloldali részét kell leolvasni. A baloldali nóniuszskála 20 hez tartozó osztása esik egybe leginkább egy főosztásbeli vonallal, így a mért kiegészítő szög: α = = (45,33 ) kiegészítő szög β = α = (134,67 ) A képen látható vonalzó oldalai által bezárt szög a mért kiegészítő szögnek felel meg (45,33 ). Tanulságos lehet a kerekítés szempontjából, hogy a felbontás 5, azaz 5/60=1/12. Ez jobb, mint a 0,1, ezért célszerűen 2 tizedesre kell megadni a szögértéket. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 7.

8 2.3. Kengyeles mikrométer A mikrométer precíziós hosszmérő műszer, mely mechanikai elven működik és összehasonlító módszeren alapszik. Leolvasási pontossága nagyobb, mint a tolómérőé, általában 0.01 mm, azonban bizonyos mikrométerek esetén ez 0,001 mm is lehet. Tudnunk kell, hogy az 1 μm-es felbontás mechanikai és elektromechanikai mérőeszközöknél a mai műszaki fejlettség esetén az elérhető legjobb érték. Mikrométer alatt már csak a fény hullámhosszának segítségével lehet megbízható méréseket végezni. Mikrométerrel való mérés esetén a mérendő munkadarabot két, egymással párhuzamos, síkra munkált mérőfelület közé kell befogni és rögzíteni. Kengyeles mikrométer állvánnyal. Magából a mérési elvből következik, hogy a mikrométer pontosságát nagymértékben befolyásolja a mérőfelületek síkpárhuzamossága és a munkadarab felületi érdessége. A működési mód érintéses, ezért a nem megfelelően megválasztott mérőerő is további hibát vihet a mérésbe. Ennek csökkentésére jobb kengyeles mikromérők orsója erőt határoló engedő megakasztással van ellátva ( racsni ). A mérőeszköz rugalmas mechanikai deformációja miatt, a mikromérővel akár 30 μm-es eltéréseket is létre lehet hozni! A mikrométert gyakran állványban szokták rögzíteni. Ennek oka, hogy ez által a mérés sokkal egyszerűbb, kényelmesebb lesz, a mérési bizonytalanságok is csökkenek a jobb pozicionálás miatt. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 8.

9 Balra: mikrométer állványa, jobra: kengyeles mikrométer A mikrométer lényegében egy precíziósan megmunkált csavarból (skálahüvely) és anyából (skáladob) áll, melyeknek a menetemelkedése általában 0,5 mm. A csavarszár milliméteres beosztású skáláján leolvashatók az egész és fél milliméterek. A skáladob kerülete 50 részre van osztva, ezen a milliméter tört részeit lehet leolvasni, egy osztás 0,01 mm-nek felel meg. Egyes mikrométerek skálahüvelyére nóniusz skála is van festve, így a leolvasás pontossága metrikus mikrométer esetén 0,001 mm. A digitális kijelzésű mikrométerek nagymértékben könnyítik a munkát, és elhetővé teszik az elektronikus adatgyűjtést. A kengyeles mikrométer részei: 1-mérőülék, 2-mérőfelületek (keményfém), 3-mérőorsó, 4-skálahüvely, 5-skáladob, 6-racsni, 7-referencia vonal, 8-orsórögzítő, 9-kengyel, 10-szigetelés. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 9.

10 A mikrométereket a tolómércékhez hasonlóan rögzítő szerkezettel is ellátják (orsórögzítő), hogy a beállított méret a leolvasásig ne változhasson. A mérések során ezért a skáladob ill. mérőorsó pozicionálása a racsnis vég tekerésével történjen, de előtte a rögzítést oldja fel! A mikrométereket a kengyel részüknél kell rögzíteni az állványba. A kengyelen általában kemény polimer réteg van, amelyet az állvány befogó pofái két oldalról beszorítanak. Amint az alsó képen is látható, a befogó alul be van hasítva, tehát szorításnál befeszül a választott szöghelyzetben a talp megfelelően kialakított, és a félkört képező vezetékbe. Az egyik befogó pofa egy menetes orsó egyik végén van, amely orsó az állványnak a másik, rögzített befogó pofájára merőleges menetes furatban halad végig. Tehát az állványban való rögzítéshez szükséges összeszorító erőt az orsó és a furat közti csavarkötés hozza létre. Az állvány fő részei: 1-talapzat, a befogó forgatásához kiképzett vezetékkel 2-forgatógomb, 3-menetes orsó, 4-befogó pofák A mikrométer leolvasása: A mért érték leolvasása a mikrométerről a következő módon történik. A skálahüvely milliméteres osztású, innen lehet az egész részt leolvasni. Általában a referencia vonal alatt található egy másik milliméter osztású skála, amely a felsőhöz képest fél milliméterrel el van tolva. Erre azért van szükség, hogy el lehessen dönteni, hogy a [0 ; 0,5] mm vagy az [0,5 ; 1] mm es résztartományon belül van a méret, mert a skálahüvely csak ötven osztású, és fél milliméter tartományban mér. Ezután a skálahüvelyen levő osztásvonalak közül a referencia vonallal egybeesőhöz tartozó értéket az egész, vagy egész és 5/10 mm értékhez hozzá kell 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 10.

11 adni. Nóniusz skála esetén a végértékhez az ahhoz a skálához tartozó mikronos értéket is hozzá kell adni. Mikrométer leolasása. Példaként nézzük a fenti képet. Az egész résznél a skálahüvely vége a referencia vonalat a 15 mm es érték után, de még a 15,5 mm es értékhez tartozó +0.5 mm -es alsó osztásvonal előtt metszi. A skálahüvelyen a 30 as értékhez tartozó osztásvonal esik egybe a referencia vonallal, így a mért érték: L = 15 mm + 0 mm + 0,30 mm = 15,30 mm Ha a skálahüvely széle a 15 mm hez tartozó [0,5 ; 1] mm es résztartományban állna, akkor a leolvasott értékhez +0,5 mm t hozzá kellene adni. ( L2 = 15 mm + 0,5 mm + 0,30 mm = 15,80 mm) 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 11.

12 2.4. Mérőóra csúcsbakkal Csúcsbakos mérőórával és állvánnyal általában forgásszimmetrikus testek vizsgálhatók. A vízszintes szánon rögzített, egymással szembefordított csúcsbakok csúcsai ideális esetben egy vízszintes tengelyt jelölnek ki. A talapzathoz tartozó oszlopon lévő tartószár rögzíti a mérőórát, amit úgy kell bepozícionálni, hogy a mérőóra tapintója függőleges legyen, és képzeletbeli hossztengelye messe a csúcsbakok által kijelölt egyenest. A megfelelő beállítások a rögzítő csavarokkal hozhatók létre. Csúcsbakos eszköz esetén nagyon fontos, hogy az egytengelyűségi hiba minél kisebb legyen. Csúcsbak állvánnyal, mérőórával: 1- csúcsbak, 2- mérőóra rögzítő, 3- mérőóra, 4- menetes oszlop, 5- mérőóra tartószára, 6- szán, 7- állvány Ezzel az eszközzel egy igen gyakori mérés valamilyen forgástest körülfutásának a vizsgálata. A mérendő, forgásszimmetrikus alkatrészt úgy kell a két bak közé befogni, hogy annak forgástengelye egybeessen a kijelölt tengellyel. Nem szabad túlságosan rányomni a bakokat, mert az összeszorító erő járulékos deformációkat, elhajlásokat okozhat. Miután a mérőórát lenulláztuk, a munkadarabot a bakok között körbeforgatva a mérőóra az adott szöghelyzethez tartozó, kezdőponttól való eltérését fogja mutatni. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 12.

13 Csúcsbak. Csúcsbak részei: 1- támasztó csúcs, 2- csúcs finomállító, 3- rögzítő csavarok. A csúcsbakot mérőórával ebben a mérésben az excentricitás mérésére használjuk. Mérőóra csúcsbakokkal és állvánnyal. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 13.

14 3. A mérési feladat 3.1. A mérőeszközökkel való megismerkedés után határozza meg és rögzítse a jegyzőkönyvben azok mérési tartományát és felbontását. A jegyzőkönyvben a mérőeszközöknek beazonosíthatónak kell lenniük, ezért tüntesse fel a gyártót/típust és a mérőeszköz sorszámát is. Ez törvényes előírás, és a mérés ismétlőképességének fontos feltétele. Javasolt, hogy a mérőeszközöket táblázatos formában foglalja össze. Aki kételkedik a mérési munka jogkövetkezményekkel járó voltán, vagy feleslegesnek ítéli a kötelezően előírt adatszolgáltatást, az véleménye kinyilvánítása előtt tekintsen meg egy olyan ISO szabványt, amelyik ipari gyártmányok (berendezések) minőségi tanúsításával kapcsolatos. Például: ISO MSZ EN 4871: Akusztika. Gépek és berendezések zajkibocsátási értékeinek tanúsítása és igazolása. A tanúsítás és a tanúsítás igazolásához szükséges mintavételeket az ISO és ISO mintavételi előírásai alapján kell elvégezni A munkahelyen található alkatrészt minősítse a mellékelt rajz alapján. A rajzon szereplő összes méretet ellenőrizze. Minden méretet 3-szor kell lemérni, a tűrésmezőnek megfelelő felbontású mérőeszközzel. Az eredményeket rögzítse a Leolvasott érték oszlopban. A Mérési eredmény a 3 mérés átlagértéke legyen. Az átlag kiszámításánál ügyeljen arra, hogy csak olyan pontossággal adja meg az eredményt, amilyennel mérni is tud, mert az ennél pontosabb érték félrevezető lehet! Az átlag a helyes érték legvalószínűbb becslése. Tudatosítsa Magában, hogy 3 mérés valójában nem elegendő a megbízható becsléshez, 5, de inkább 10 mérés lenne szükséges, de a rendelkezésre álló idő ezt nem teszi lehetővé. Amennyiben egy méretet nem tud közvetlenül lemérni, úgy mérje meg közvetve! Ebben az esetben készítsen az alkatrész érintett részletéről mérési vázlatot. Akkor megfelelő a méret (Minősítés oszlop), ha a mérési eredmény a tűrésmezőn belül van. (Van néhány tűrésmezőn kívüli, azaz nem megfelelő méret is.) Az adatokat az alábbi minta szerinti táblázatban rögzítse: Előírt méret (tűréssel) [mm] Mérőeszköz Leolvasott érték [mm] 1.mérés 2.mérés 3.mérés Mérési eredmény [mm] Minősítés megfelel nem felel meg 3.3. Írjon rövid szöveges értékelést, melyben minősíti az alkatrészt, kitér az esetleges mérés során előforduló hibákra, azok forrására, vagy esetleg javaslatot tehet, hogyan küszöbölhetők ki, vagy csökkenthető hatásuk. A jegyzőkönyvet a laborfoglalkozás végén a laborvezetőnek adja át, miután meggyőződött, hogy megfelel a jegyzőkönyvvel szemben támasztott formai és tartalmi követelményeknek. 1. Finommechanikai alkatrész minősítése 14.

4. mérés Kúpszög mérése

4. mérés Kúpszög mérése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék 4. mérés Kúpszög mérése Segédlet a Méréstechnika (BMEGEMIAMG1) Mérés, jelfeldolgozás,

Részletesebben

1. mérés Finommechanikai alkatrész minősítése

1. mérés Finommechanikai alkatrész minősítése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék 1. mérés Finommechanikai alkatrész minősítése Segédlet a Méréstechnika (BMEGEMIAMG1)

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Gépészmérnöki Kar. Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Gépészmérnöki Kar. Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Általános irányelvek a Méréstechnika (BMEGEMIBXMT vagy BMEGEMIAMG1) Műszertechnika

Részletesebben

Mérés mérőmikroszkóppal 6.

Mérés mérőmikroszkóppal 6. Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék kiadva: 2012.02.12. Mérés mérőmikroszkóppal 6. A mérések helyszíne: D. épület 523-as terem. Az aktuális mérési segédletek a MOGI Tanszék honlapján

Részletesebben

Beállítógyűrű. Toldószár mm. 141.430,-Ft 141.430,- 141.430,- 142.500,- 142.500,- 185.250,- 187.000,- 228.000,- 228.000,-

Beállítógyűrű. Toldószár mm. 141.430,-Ft 141.430,- 141.430,- 142.500,- 142.500,- 185.250,- 187.000,- 228.000,- 228.000,- Webár uházu nkban továb bi 10% kedve zmény! ÉRV ÉNYES 2014.02.28 Hárompontos furatmikrométer készlet zsákfuratok méréséhez Leolvasás 0,001 -tól 12 -ig toldószárral beállítógyűrű alu kofferben 91022137

Részletesebben

Tolómérők, mikrométerek

Tolómérők, mikrométerek Tolómérők, mikrométerek Mérőeszköz készlet tárolódobozban F2 00 F2 00 - Négy részes. - Analóg. 2 11 Tartalom Szerszám Tolómérő Mikrométer Derékszög Vonalzó x 0,0 0-2 x x 0 x 1 x 0, Kengyeles mikrométer

Részletesebben

Mérőeszköz. Ajánlat 2014 20.990,- 193.990,- 31.370,- 2014.04.01. - 2014.12.31. Digitális tolómérő, DIN 862, IP 54. Precíziós digitális mérőóra, 3 V

Mérőeszköz. Ajánlat 2014 20.990,- 193.990,- 31.370,- 2014.04.01. - 2014.12.31. Digitális tolómérő, DIN 862, IP 54. Precíziós digitális mérőóra, 3 V 2014.04.01. - 2014.12.31. Mérőeszköz Ajánlat 2014 Digitális tolómérő, DIN 862, IP 54, üveg kijelző Adatkimenet RS232 (RB6) víz és por álló görgővel vagy görgő nélkül is használható Védelem IP 54 / 0,0005

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-2-0317/2014 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Kalibra Dimension Kft. Kalibráló laboratórium 2151 Fót, Béke utca 72. 2)

Részletesebben

Mérőeszköz. Ajánlat 2014. 20.990,- Ft. 193.990,- Ft. 31.370,- Ft 2014.04.01. - 2014.12.31. Digitális tolómérő DIN 862, IP 54

Mérőeszköz. Ajánlat 2014. 20.990,- Ft. 193.990,- Ft. 31.370,- Ft 2014.04.01. - 2014.12.31. Digitális tolómérő DIN 862, IP 54 2014.04.01. - 2014.12.31. Mérőeszköz Ajánlat 2014 Digitális tolómérő DIN 862, IP 54, üveg kijelző Adatkimenet RS232 (RB6) víz- és por álló görgővel vagy görgő nélkül is használható Védelem IP 54 Adatkimenet

Részletesebben

6. mérés Mérés mérőmikroszkóppal

6. mérés Mérés mérőmikroszkóppal Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék 6. mérés Mérés mérőmikroszkóppal Segédlet a Méréstechnika (BMEGEMIAMG1) Mérés, jelfeldolgozás,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0317/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0317/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0317/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Kalibra Dimension Kft. Kalibráló laboratórium (2151 Fót, Béke utca 72.) akkreditált területe

Részletesebben

Mikrométerek Tolómérők Mélységmérők Mérőórák Belső mikrométerek Mérőhasábok Sztereo mikroszkópok Mérőmikroszkópok Profil projektorok

Mikrométerek Tolómérők Mélységmérők Mérőórák Belső mikrométerek Mérőhasábok Sztereo mikroszkópok Mérőmikroszkópok Profil projektorok Mikrométerek Tolómérők Mélységmérők Mérőórák Belső mikrométerek Mérőhasábok Sztereo mikroszkópok Mérőmikroszkópok Profil projektorok ELLENŐRZÖTT NÉMET MINŐSÉG Mikrométerek Felbontás: digitális 0.001 mm,

Részletesebben

Méréstechnika II. Mérési jegyzőkönyvek FSZ képzésben részt vevők részére. Hosszméréstechnikai és Minőségügyi Labor Mérési jegyzőkönyv

Méréstechnika II. Mérési jegyzőkönyvek FSZ képzésben részt vevők részére. Hosszméréstechnikai és Minőségügyi Labor Mérési jegyzőkönyv Méréstechnika II. ek FSZ képzésben részt vevők részére Összeállította: Horváthné Drégelyi-Kiss Ágota Kis Ferenc Lektorálta: Galla Jánosné 009 Tartalomjegyzék. gyakorlat Mérőhasábok, mérési eredmény megadása.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Rozovits Zoltán. Geometriai mérések. A követelménymodul megnevezése: A próbagyártás technológiája

MUNKAANYAG. Rozovits Zoltán. Geometriai mérések. A követelménymodul megnevezése: A próbagyártás technológiája Rozovits Zoltán Geometriai mérések A követelménymodul megnevezése: A próbagyártás technológiája A követelménymodul száma: 0203-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-014-30 GEOMETRIAI MÉRÉSEK

Részletesebben

Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr

Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MÉRÉSTECHNIKA 4. ELŐADÁS. Galla Jánosné 2014

MÉRÉSTECHNIKA 4. ELŐADÁS. Galla Jánosné 2014 MÉRÉSTECHNIKA 4. ELŐADÁS 1 Galla Jánosné 2014 Minőség Mérethűség Alakhűség Helyzetpontosság Felületminőség Felületi mikrogeometria Felületi réteg állapota Érdesség Hullámosság Vegyi összetétel Szövetszerkezet

Részletesebben

Elsőként ellenőrizzük, hogy a 2,5mm átmérőjű golyóval vizsgálható-e az adott vastagságú próbadarab.

Elsőként ellenőrizzük, hogy a 2,5mm átmérőjű golyóval vizsgálható-e az adott vastagságú próbadarab. 1 Keménységmérés minta példa Brinell keme nyse gme re s minta pe lda A Feladat: Határozza meg a kapott próbadarab Brinell keménységét HPO 250-es típusú keménység mérőgép segítségével. A méréssorán a próbadarab

Részletesebben

Kalibráló készülékek. Height Master Oldal 343. Check Master Oldal 347. Kalibráló eszközök Oldal 352

Kalibráló készülékek. Height Master Oldal 343. Check Master Oldal 347. Kalibráló eszközök Oldal 352 Kalibráló készülékek Height Master Oldal 343 Check Master Oldal 347 Kalibráló eszközök Oldal 352 342 Digitális Height Master Funkciók ZERO/ABS DATA / HOLD Auto kikapcsolás (< 20 perc) Riasztás alacsony

Részletesebben

5. mérés Mérés és kiértékelés számítógéppel

5. mérés Mérés és kiértékelés számítógéppel Budaesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Géészmérnöki Kar Mechatronika, Otika és Géészeti Informatika Tanszék 5. mérés Mérés és kiértékelés számítógéel Segédlet a Méréstechnika (BMEGEMIAMG1) Mérés,

Részletesebben

Sorozatmérés digitális mérőórával 3.

Sorozatmérés digitális mérőórával 3. Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék kiadva: 2012.02.12. Sorozatmérés digitális mérőórával 3. A mérések helyszíne: D. épület 523-as terem. Az aktuális mérési segédletek a MOGI Tanszék

Részletesebben

Height Master Oldal 345. Check Master Oldal 349. Kalibráló eszközök Oldal 354

Height Master Oldal 345. Check Master Oldal 349. Kalibráló eszközök Oldal 354 Kalibráló készülékek Height Master Oldal 345 Check Master Oldal 349 Kalibráló eszközök Oldal 354 344 Digitális Height Master Funkciók ZERO/ABS DATA / HOLD Auto kikapcsolás (< 20 perc) Riasztás alacsony

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

éve több mint pontosság Mérőcsap klt. tartóval, műbizonylattal, pontosság ± 0,004 mm Menetes idomszer klt. 21 részes, DIN 13

éve több mint pontosság Mérőcsap klt. tartóval, műbizonylattal, pontosság ± 0,004 mm Menetes idomszer klt. 21 részes, DIN 13 ÉRVÉNYES: 2018 JÚNIUS 30-IG. éve több mint pontosság Mérőcsap klt. tartóval, műbizonylattal, pontosság ± 0,004 mm speciális acél műbizonylattal hossz: 50 mm pontosság: +/- 0,004 mm emelkedés: 0,01 mm 100

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

több pontosság Mérőcsap készlet tartóban, pontosság ±0,004 mm Menetidomszer 21-részes, Din 13

több pontosság Mérőcsap készlet tartóban, pontosság ±0,004 mm Menetidomszer 21-részes, Din 13 40 DIN EN ISO 9001:2015 SZERINT, REGISZTRÁCIÓS SZÁM: 12 100 12704 TMS több év m k a s c int pontosság Mérőcsap készlet tartóban, pontosság ±0,004 mm különleges acélból gyári szabvány szerint műbizonylattal

Részletesebben

Szög és görbület mérése autokollimációs távcsővel

Szög és görbület mérése autokollimációs távcsővel Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Szög és görbület mérése autokollimációs távcsővel Segédlet az Optika (BMEGEMIMM21)

Részletesebben

Hosszúság mérése. A statisztika alapfogalmai

Hosszúság mérése. A statisztika alapfogalmai 1. fejezet Hosszúság mérése. A statisztika alapfogalmai Talán a legegyszerűbb mérési feladat a hosszúságok mérése; ezért ez a gyakorlat különösen alkalmas arra, hogy az adatok kiértékelésének folyamatával

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Eötvös Loránd Szakközép- és Szakiskola Oroszlány. Molnár István Gépészeti mérések Tantárgyi segédlet

Eötvös Loránd Szakközép- és Szakiskola Oroszlány. Molnár István Gépészeti mérések Tantárgyi segédlet Eötvös Loránd Szakközép- és Szakiskola Oroszlány Molnár István Gépészeti mérések Tantárgyi segédlet 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Az év végi számonkérés témakörei... 3 SI mértékegységek... 4 Hosszmérés...

Részletesebben

Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr

Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Lévay Károly. Mechanikai alapmérések. A követelménymodul megnevezése: Gépjármű karbantartás I.

MUNKAANYAG. Lévay Károly. Mechanikai alapmérések. A követelménymodul megnevezése: Gépjármű karbantartás I. Lévay Károly Mechanikai alapmérések A követelménymodul megnevezése: Gépjármű karbantartás I. A követelménymodul száma: 0674-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-012-50 MECHANIKAI ALAPMÉRÉSEK

Részletesebben

GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA

GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA CSAVAROK ÉS CSAVARKÖTÉSEK ÁBRÁZOLÁSA A csavarok gépészeti jellemzése A csavarok funkciói Alkatrészek rögzítése Alkatrészek mozgatása (forgó mozgás átalakítása haladó

Részletesebben

TESA HITS. Nagypontosságú és kiváló minőségű mérőeszközök a legjobb árakon. HexagonMI.com TESAtechnology.com

TESA HITS. Nagypontosságú és kiváló minőségű mérőeszközök a legjobb árakon. HexagonMI.com TESAtechnology.com TESA HITS Verzió HU EUR Nagypontosságú és kiváló minőségű mérőeszközök a legjobb akon Érvényes 30.06.2019 - Az ak ÁFA nélkül értendők HexagonMI.com TESAtechnology.com 79 125 00530094 00530319 TESA TWIN-CAL

Részletesebben

Szög. A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:

Szög. A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából: Szög A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából: http://hu.wikipedia.org/wiki/szög A sík egy pontjából kiinduló két félegyenes a síkot két tartományra osztja. Az egyik tartomány és a két félegyenes szöget

Részletesebben

Geometriai mérés külső és belső felületek mérése

Geometriai mérés külső és belső felületek mérése Gruber Györgyné Geometriai mérés külső és belső felületek mérése A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) A követelménymodul száma: 0111-06 A tartalomelem

Részletesebben

MÉRÉSTECHNIKA. Mérés története I. Mérés története III. Mérés története II. A mérésügy jogi szabályozása Magyarországon. A mérés szerepe a mai világban

MÉRÉSTECHNIKA. Mérés története I. Mérés története III. Mérés története II. A mérésügy jogi szabályozása Magyarországon. A mérés szerepe a mai világban Mérés története I. MÉRÉSTECHNIKA - A mérés első jogi szabályozása (i.e. 3000): Halálbüntetésre számíthat aki elmulasztja azon kötelességét, hogy "Ami számítható, azt számítsd ki, ami mérhető, azt mérd

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dzúró Zoltán. Tengelyszerű munkadarab készítése XY típusú. esztergagépen, a munkafolyamat, a méret-, alakpontosság

MUNKAANYAG. Dzúró Zoltán. Tengelyszerű munkadarab készítése XY típusú. esztergagépen, a munkafolyamat, a méret-, alakpontosság Dzúró Zoltán Tengelyszerű munkadarab készítése XY típusú esztergagépen, a munkafolyamat, a méret-, alakpontosság és felületminőség ellenőrzése, dokumentálása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-2-0124/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A TRIGO PRECÍZIÓS MÉRÉSTECHNIKA Kft. Kalibrálólaboratórium (1102 Budapest, Szent László tér 20.

Részletesebben

MarTool Mérési segédeszközök

MarTool Mérési segédeszközök A méréstechnikai megoldásoknak a legapróbb részletekig stimmelniük kell. MarStand - teljes támogatás az Ön méréseihez. Számunkra ezt jelenti az EXACTLY! A MarTool mérő- és vizsgálóeszközök nélkülözhetetlen

Részletesebben

A készítmény leírása

A készítmény leírása A készítmény leírása Bevezetõ A sablon a postforming lapok eredményes összekapcsolására szolgál. Az áttetsző műanyag szerkezete, az egyes elemek egyértelmű leírása a sablonba vésve, több összefüggő ütköző,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek Vilandné Bertha Mária Felvételi vázlat készítése A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek A követelménymodul száma: 0557-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-22 FELVÉTELI VÁZLAT

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Mérések optikai eszközökkel. A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések

MUNKAANYAG. Földi László. Mérések optikai eszközökkel. A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések Földi László Mérések optikai eszközökkel A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési adatok feldolgozása A mérési eredmény megadása A mérés dokumentálása A vállalati mérőeszközök nyilvántartása 2 A mérés célja: egy

Részletesebben

Geometriai mérések, külső-, és belső felületek mérése

Geometriai mérések, külső-, és belső felületek mérése Gruber Györgyné Geometriai mérések, külső-, és belső felületek mérése A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) A követelménymodul száma: 0111-06 A tartalomelem

Részletesebben

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata Használati útmutató Flipcut TM A szerszám használata MEGJEGYZÉS: Az alábbiakban részletezett műveleti sorrend a furat elején a kúpsüllyesztés, a furat végén pedig a visszasüllyesztés hagyományos pengével,

Részletesebben

0 Általános műszer- és eszközismertető

0 Általános műszer- és eszközismertető 0 Általános műszer- és eszközismertető A laborgyakorlatok során előforduló eszközök vázlatos áttekintésében a teljesség igénye nélkül s a célfeladatokra koncentrálva a következő oldalak nyújtanak segítséget.

Részletesebben

7.2 Mechanikai hosszmérő eszközök

7.2 Mechanikai hosszmérő eszközök 7.2.1 Hosszmérők 7.2 Mechanikai hosszmérő eszközök A hosszmérők különböző pontossági fokozatban a mértékegység részeit hivatottak megtestesíteni. A munkadarabra fektetve a skála osztásai összehasonlíthatók

Részletesebben

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Szakasz mert van két végpontja Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Tört vonal Szög mert van két szára és csúcsa Félegyenes mert van egy kezdőpontja 5 1 1 Két egyenes egymásra merőleges ha egymással

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari gépész Tájékoztató

Részletesebben

A forgójeladók mechanikai kialakítása

A forgójeladók mechanikai kialakítása A forgójeladók mechanikai kialakítása A különböző gyártók néhány szabványos kiviteltől eltekintve nagy forma- és méretválasztékban kínálják termékeiket. Az elektromos illesztéshez hasonlóan a mechanikai

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése: Földi László Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund 386 Lap Lap Basic 1200x800x50 388 Basic 1000x1000x50 390 Basic 1200x1200x50 392 Basic 1500x1000x50 394 Professional 1000x500x100 396 Professional 1000x1000x100 398 Professional 1200x800x100 400 Professional

Részletesebben

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások - - Az összefüggő szakmai gyakorlatról hiányozni nem lehet. Rendkívüli, nem tervezhető esemény esetén az igazgatóhelyettest kell értesíteni. - A tanulók

Részletesebben

Az értékelés a következők szerint történik: 0-4 elégtelen 5-6 elégséges 7 közepes 8 jó 9-10 jeles. A szóbeli vizsga várható időpontja

Az értékelés a következők szerint történik: 0-4 elégtelen 5-6 elégséges 7 közepes 8 jó 9-10 jeles. A szóbeli vizsga várható időpontja 2016/17 I. félév MATEMATIKA szóbeli vizsga 1 A szóbeli vizsga kötelező eleme a félév teljesítésének, tehát azok a diákok is vizsgáznak, akik a többi számonkérést teljesítették. A szóbeli vizsgán az alább

Részletesebben

Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam

Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam Háromszögek, négyszögek, sokszögek 9. évfolyam I. Pontok, egyenesek, síkok és ezek kölcsönös helyzetet 1) a pont, az egyenes, a sík és az illeszkedés alapfogalmak 2) két egyenes metsző, ha van közös pontjuk

Részletesebben

Kemping szett TAPADÓKORONG. USA SZABADALOM no. 5647143 LNB LNB TARTÓ KAR. Rend.szám: 282600

Kemping szett TAPADÓKORONG. USA SZABADALOM no. 5647143 LNB LNB TARTÓ KAR. Rend.szám: 282600 Rend.szám: 282600 Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588 Kemping szett PARABOLA TÁNYÉR RECÉS FEJŰ CSAVAR LNB LNB TARTÓ RECÉS FEJŰ CSAVAR KAR HÁROMSZÖGLETŰ GOMB TAPADÓKORONG USA

Részletesebben

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7.

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. GÉPKÖNYV a RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(361) 46 76 300 Telefax:(361) 46 76 309 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 1. EMELÉSI ÁBRA...4

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Oldható kötések alkalmazása, szerszámai, technológiája. A követelménymodul megnevezése: Épületgépészeti alapfeladatok

MUNKAANYAG. Szabó László. Oldható kötések alkalmazása, szerszámai, technológiája. A követelménymodul megnevezése: Épületgépészeti alapfeladatok Szabó László Oldható kötések alkalmazása, szerszámai, technológiája A követelménymodul megnevezése: Épületgépészeti alapfeladatok A követelménymodul száma: 0109-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

NYOMATÉK SZERSZÁMOK PONTOSSÁG ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

NYOMATÉK SZERSZÁMOK PONTOSSÁG ÉS MEGBÍZHATÓSÁG NYOMATÉK SZERSZÁMOK PONTOSSÁG ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Elektronikus nyomatékkulcsok Elektronikus nyomatékkulcsok A cserélhető fej-rendszer lehetővé teszi racsni, vagy fix kulcsnyílású feltűző használatát Átkapcsolható

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész. Előadások (3.) 2011.

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész. Előadások (3.) 2011. Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész Előadások (3.) 2011. 1 A hosszméréstechnika alaptételei Abbe féle komparátor elv Az elsőrendű hiba kiküszöbölhető ha a mérendő hosszméret folytatásaként, közös

Részletesebben

Tervezés katalógusokkal kisfeladat

Tervezés katalógusokkal kisfeladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Számítógépes tervezés, méretezés és gyártás (BME KOJHM401) Tervezés katalógusokkal kisfeladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Ssz.:...... Név:.........................................

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Anyagvizsgálatok gyakorlat I. Viszkozitás mérése Höppler-féle viszkoziméterrel A mérés megkezdése

Részletesebben

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Piri Dávid Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Feladat ismertetése Mozgásvizsgálat robot mérőállomásokkal Automatikus irányzás Célkövetés Pozíció folyamatos rögzítése Célkövető üzemmód

Részletesebben

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Felületminőség. 11. előadás

Felületminőség. 11. előadás Felületminőség 11. előadás A felületminőség alapfogalmai Mértani felületnek nevezzük a munkadarab rajzán az ábrával és méretekkel, vagy az elkészítési technológiával meghatározott felületet, ha ez utóbbinál

Részletesebben

pont százalék % érdemjegy (jeles) (jó) (közepes) (elégséges) alatt 1 (elégtelen

pont százalék % érdemjegy (jeles) (jó) (közepes) (elégséges) alatt 1 (elégtelen A dolgozat feladatai az órán megoldott feladatok valamelyike, vagy ahhoz nagyon hasonló. A dolgozat 8 feladatból áll. 1. feladat 13 pont. feladat 8 pont 3. feladat 4. feladat 5. feladat 5 pont 6. feladat

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

4. A mérések pontosságának megítélése

4. A mérések pontosságának megítélése 4 A mérések pontosságának megítélése 41 A hibaterjedési törvény Ha egy F változót az x 1,x,x 3,,x r közvetlenül mért adatokból számítunk ki ( ) F = F x1, x, x3,, x r (41) bizonytalanságát a hibaterjedési

Részletesebben

TESA HITS QUALITY DRIVES PRODUCTIVITY

TESA HITS QUALITY DRIVES PRODUCTIVITY TESA Hits Érvényes 2016.06.30-ig Az ak ÁFA nélkül értendők Version HU EUR TESA HITS QUALITY DRIVES PRODUCTIVITY NEW TWIN-T10 Hordozható kijelző induktív tapintókhoz Nagy kijelző, könnyű leolvasás Kivételesen

Részletesebben

AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei

AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei AN900 D választható frekvenciájú négysugaras infrasorompó Telepítési útmutató 1. A készülék főbb részei 2. Telepítési szempontok Az érzékelő telepítési helyének kiválasztásakor kerülje az alábbi területeket:

Részletesebben

Mélységmérő mikrométer Oldal 223. Mélységmérő Oldal 226. Mélységmérő tartozékok Oldal 232

Mélységmérő mikrométer Oldal 223. Mélységmérő Oldal 226. Mélységmérő tartozékok Oldal 232 Mélységmérők Mélységmérő mikrométer Oldal 223 Mélységmérő Oldal 226 Mélységmérő tartozékok Oldal 232 222 Skála Méréstartomány Orsóemelkedés Beépíthető mikrométer (0-25 ) Alap síklapúsága Rúd mérőfelület

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése

2. Rugalmas állandók mérése 2. Rugalmas állandók mérése Klasszikus fizika laboratórium Mérési jegyzőkönyv Mérést végezte: Vitkóczi Fanni Jegyzőkönyv leadásának időpontja: 2012. 12. 15. I. A mérés célja: Két anyag Young-modulusának

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézet Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Mechanikai anyagvizsgálat 2. Dr. Palotás Béla palotasb@mail.duf.hu Készült: Dr. Krállics György (BME,

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0078 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: ÁltGpüz//30/Ksz//Ált Általános gépüzemeltető szakképesítés-csoportban,

Részletesebben

205 00 00 00 Mûszertan

205 00 00 00 Mûszertan 1. oldal 1. 100710 205 00 00 00 Mûszertan A sebességmérõ olyan szelencés mûszer, mely nyitott Vidi szelence segítségével méri a repülõgép levegõhöz viszonyított sebességét olyan szelencés mûszer, mely

Részletesebben

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker Kezelési útmutató V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker alkalmazása A BoxMaker-t arra terveztük, hogy hullámpapírból lehessen vele a Paraméterek bekezdésben leírt dobozokat készíteni. A Paraméterek

Részletesebben

Rend. szám. Ft-tól. Rend. szám Méréstartomány Mérőpofa hossz Ft/db

Rend. szám. Ft-tól. Rend. szám Méréstartomány Mérőpofa hossz Ft/db Mérőeszköz AJÁNLAT 2017 NR. 20 Érvényes: 2017.12.31. Minősítés: DIN EN ISO 9001:2015 Regisztációs szám 12 100 12704 TMS Digitális tolómérő, induktív mérőrendszer, DIN 862 IP 67 víz és porálló IP67 Víz

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

Gépipari minőségellenőrzés

Gépipari minőségellenőrzés Gépipari minőségellenőrzés ek Gépészmérnök nappali képzésben részt vevők részére Összeállította: Dr. DrégelyiKiss Ágota Kis Ferenc Lektorálta: Galla Jánosné 0 Tartalomjegyzék. gyakorlat Furatok és menetek

Részletesebben

TESA HITS. TESA mérőeszközök és megoldások Tökéletes választás, minden felhasználó számára. HexagonMI.com TESAtechnology.com

TESA HITS. TESA mérőeszközök és megoldások Tökéletes választás, minden felhasználó számára. HexagonMI.com TESAtechnology.com TECHNOLOGY TESA HITS TESA mérőeszközök és megoldások Tökéletes választás, minden felhasználó a Érvényes: 2017. December 31-ig Az ak ÁFA nélkül értendők Verzió HU - EUR HexagonMI.com TESAtechnology.com

Részletesebben

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek 2013. 11.19. Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek csoportosítása szögeik szerint (hegyes-,

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav54

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata A mérés helye: Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium

Részletesebben

Gépelemek szerelésekor, gyártásakor használt mérőezközök fajtái, használhatóságuk a gyakorlatban

Gépelemek szerelésekor, gyártásakor használt mérőezközök fajtái, használhatóságuk a gyakorlatban Molnár István Gépelemek szerelésekor, gyártásakor használt mérőezközök fajtái, használhatóságuk a gyakorlatban A követelménymodul megnevezése: Gépelemek szerelése A követelménymodul száma: 0221-06 A tartalomelem

Részletesebben

MÉRETELLENŐRZŐ- ESZKÖZÖK

MÉRETELLENŐRZŐ- ESZKÖZÖK 03. előadás 1. fólia MÉRETELLENŐRZŐ- ESZKÖZÖK - mutatós mérőeszközök 03. előadás 2. fólia Méretek ellenőrzése Az ellenőrzési tevékenység annak megállapítására szolgál, hogy a szerkezeti anyag vagy munkadarab

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐK FELSŐMARÓKHOZ

KIEGÉSZÍTŐK FELSŐMARÓKHOZ Nagy maróasztal DE2000 DE2000 Nagy maróasztal. Mérete: 600 750 mm DE2005 Porelszívó rendszer 40 mm-es csatlakozóval, két tömlővel és adapterrel DE2007 Vízszintes munkadarab rögzítő DE2008 Függőleges munkadarab

Részletesebben

RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ

RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ Referencia útmutató laboratórium és műhely részére Magyar KIADÁS lr i = kiértékelési hossz Profilok és szűrők (EN ISO 4287 és EN ISO 16610-21) 01 A tényleges

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Tengely jellegű alkatrész CAD modellezése ÓE-A06a alap közepes

Részletesebben