GYERMEKKÖNYVTÁR. Még mindig OLVASS, s játssz VELÜNK!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYERMEKKÖNYVTÁR. Még mindig OLVASS, s játssz VELÜNK!"

Átírás

1 GYERMEKKÖNYVTÁR 1 Ebben a tanévben is szeretettel várunk előzetes időpont egyeztetés alapján óvodai és iskolai csoportokat, osztályokat. Megújult gyerek olvasóterem hívogató környezetben, kényelmes színes babzsákokkal várjuk az idelátogató családokat, óvodásokat, iskolásokat. Újdonságunk, az új magyar találmány a Leonar3Do program mellett a hagyományos módszereket is kínáljuk. Kesztyűbáb készlet és bábparaván várja az idei évben újdonságként az olvasóinkat. A Barokk Éve Gödöllőn rendezvénysorozat mellett a Liszt Ferenc Emlékévhez kapcsolódóan tartunk zenetörténeti foglalkozásokat A Nők Éve. Híres hölgyeké lesz a következő év. Gödöllőhöz kapcsolódó, itt élt, híres, alkotó nőkre emlékezünk majd. Erzsébet királyné, Zita királyné, Horthy Miklósné, Blaha Lujza, Brüll Adél, Undi Mariska, Nagy Sándorné életét, tevékenységét megismertető foglalkozásokkal szintén készülünk az új tanévben. A kisebbeknek elsősorban Undi Mariska csodálatos rajzait, és a minden korosztályt lefegyverző Erzsébet királynéhoz kapcsoló foglalkozást ajánlunk. Kézműves foglalkozásainkhoz természetes anyagokat használunk. Olvasótermi technikai eszközeink: CD-lejátszó, DVD-lejátszó, televíziókészülék, projektor. Csoportos foglalkozásainkhoz a MásArc Zenei és Videó-részleg gazdag anyagát is igénybe vesszük. Még mindig OLVASS, s játssz VELÜNK! Az Olvass velünk! szlogen biztosan sokaknak ismerősen cseng. A TÁMOP- Pest Megyei Tudásexpressz program legsikeresebb akciójaként könyvelhetjük el olvasási programunkat,mellyen közel 300 gyerek vett részt Gödöllőn. Sokan szeretnék folytatni ezt a játékot. Megtervezzük saját olvasás élménygyűjtő albumunkat. Nemcsak iskolások, hanem a még olvasni nem tudó óvodások is részt vehetnek a játékban. Családoknak tesszük lehetővé a közös olvasást. A közös játék során a kicsik rajzban fejezik ki élményeiket. Az Őszi Könyvtári Napokra jelentetjük meg a matricagyűjtő albumot. Várjuk az anyukák, apukák, nagyszülők, óvodások, iskolások jelentkezését. A legsikeresebb könyvszerető játékosokat az Ünnepi Gyermekkönyvhéten decemberében, és júniusában az Ünnepi Könyvhét alkalmával jutalmazzuk. Az album ára egy érvényes, ingyenes gyermek olvasójegy!

2 A 2011/2012. tanévre a következő foglalkozásokat, programokat javasoljuk: 2 Fő célunk, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelően játékos formában megismerkedjenek a könyvtárunkkal, ezért minden korcsoportnak könyvtárismertető, könyvtárhasználati órákat tartunk. I. Ismerkedés a könyvtárral Óvodásokkal: Bejárjuk a könyvtár színhelyeit, megismerkedünk a részlegek könyvtárosaival, kipróbáljuk a zenehallgatást. Óvodásoknak való könyveket, folyóiratokat mutatunk be. Kisiskolásoknak könyvtárbemutató: A könyvtári óráink során az önálló könyvtárhasználat megalapozása, olvasóvá nevelés a legfőbb célunk. Könyvajánlással, dokumentum típusok megismertetésével, korszerű információhordozók használatával, a könyvtár helyszíneinek megismertetésével, beiratkozással, könyvkölcsönzéssel segítjük ezt elő. Megismerkedünk Gyerekkönyvtárunk honlapjával, online katalógus használatával, a könyvtárosi munka folyamataival. Hogyan tájékozódunk a könyvtárban? A könyvtári rend megismerése, szak-és szépirodalmi művek megkülönböztetése. Kipróbáljuk, hogy keresünk a szabadpolcos állomány részen. 8. osztályosoknak a felnőtt részlegbe átvezető órák megtartására van lehetőség! II. Jeles napok Minden korcsoport számára az életkori sajátosságaiknak megfelelő fejlesztő játékokkal, zenével, kézműves tevékenységekkel ismertetjük meg a magyar és a külföldi népszokásokat, ünnepeket. III. Tematikus foglalkozások A tematikus foglalkozásokat az óvodai, iskolai munka kiegészítéséhez, elmélyítéséhez ajánljuk. A könyvtár jó terep a gyakorlásra. Egy egy témában alaposabban el tudunk mélyülni, ha viszonylag rövid időn belül több alkalommal látogatnak el a csoportok. A foglalkozások sorát a következő témacsoportokkal egészítettük ki. Továbbra is tartunk a régi és a pedagógus által kért témákból is foglalkozásokat.

3 3 Óvodásoknak és 1. osztályosoknak Zümmögő - Diridongó A Méhkirálynő - kamishibai mesével keltjük fel az érdeklődést. Megismerkedünk a méhkirálynők udvartartásával. Hogyan élnek és dolgoznak a méhecskék? Mi a kaptár, a lépesméz? Hogyan készül a méz? Melyik állat szereti lopni a mézet? Miért egészséges, ha sok mézet eszünk? Mikor fáj a méh fullánkja, és mikor használ? Jelenetek a méhek, dongók életéből. Kakaskodó Miben különbözik a kakas a tyúktól? Hol él? Mi a szerepe a baromfiudvarban? Milyen viselkedésre mondjuk, hogy kakaskodik? Milyen mesékben, dalokban szerepel ez az állat? Hej Páva, hej Páva Miért tartott sok király, uralkodó pávát az udvarában a bibliai bölcs Salamontól kezdve napjainkig. A hangja is olyan szép, mint a tollazata? Ki szokott páváskodni? Dalok versek a páváról. Tervezzük meg a pávaszoknyát türkiz, zöld, égszínkék pávaszínekkel. Bodzatündér Hogy nézhet ki egy bodzalány, bodzaanyóka? Milyennek képzeled a bodzaernyőt? Meg lehet e enni, inni a bodzavirágot? Hogy nézhet ki a bodzatündér? Mesékkel, versekkel is megidézzük alakját. Lim-Lom-ozó Miből lesz a limlom? Kinek kell a limlom? Mit kezdjünk vele? Ki az ószeres? Hogyan kerül vissza a használatba a limlom? Minden limlom értéktelen? Manók és Tündérek Varázslatos foglalkozás fiúknak és lányoknak a manók és tündérek világáról? Hol laknak ezek a lények? Milyen lehet Tündérország? Minden tündér jóságos? Van e szárnyuk, hogy közlekednek? Mi az a varázspálca? Tündéres képeslap, tündérkorona, tündérpálca, vagy tündérszárny készítés. Kamishibai mesék Az előző évben ismerkedtünk meg a japán papírszínházzal. Kínálatunk: a Méhkirálynő, a Brémai muzsikusok, Az aranyhalacska, Békakirály és Vashenrik, Violetta és Rigoletto. Honnan tudják a vadlibák mikor és merre menjenek tovább? A vándorló madarak kalandos élete mesék, versek alapján. Az évszakok változásának jelei az állat-és növényvilágban. Tavasztól télig Hónapsoroló mesékkel, versekkel, barangoljunk együtt az évszakok között. Az évszakok változásainak bemutatása a művek segítségével. Időjárás-előrejelzés az állatvilágban.

4 4 Híres nők Gödöllőn Megismerkedünk Undi Mariska csodálatos illusztrációival a Helytörténeti gyűjtemény féltett könyveinek segítségével. Kifestőket készítünk. Ki volt Erzsébet királyné, hol élt? Korabeli képek, festmények segítségével mutatjuk be alakját. Hogy képzeled el a Tündérek nagyasszonyát és életét? Általános iskolás tanulóknak: 1-7. osztályosoknak 1-3. osztályosoknak: Bolyongások Budapesten Ismerkedjünk hazánk fővárosával. Képzeletbeli séta utcáin, műemlékei között? Miért nevezik az oroszlánok városának? Fedezzük fel az apró részleteket is! Mátyás király hagyatéka. Mit és hogyan nézzünk? Sárkányok, griffek, angyalok, galambok, medvék kőbe rejtve. Pávák, emberek falfestményeken, mozaikokon. Mindenféle állatok Múzeumok/ képek Állatok a múzeumokban. Vázlatok, szobrok, festmények, domborművek a híres múzeumok tárlatain a csodaszarvastól a szamárig. Készítsünk hátteret egy-egy állat mögé! Rendezzünk át híres képeket! Híres művek, híres alkotók felismerése. Különös lények Különös lények hímzéseken, üvegablakon, szarkofágon, festményeken, cégéreken. Sárkány a lepedővégen, kerub a kőkonzolon, sellő a templomi famennyezetről, szatír a vázán., egyszarvú a régi gyógyszertáron. Nyomozás a régi idők tárgyi emlékein. A foglalkozás végén kivágós lényösszerakó! Szörnyű foglalkozás Hárpiák, griffek, kentaurok. Mi az a főnixmadár. Kik a Küklopszok, a szirének? Mi az a szfinx. Ki volt Minótaurosz, Kerberosz, Medusza? A görög hitvilág szörnyei életre kelnek ókori falfestmények, mozaikok segítségével. Egy Nagyon Zöld foglalkozás! Hogyan védjük más kisgyermekkortól bolygónkat, a földet? Miért kell már gyermekként védeni földünket? Komoly téma könnyedén, humorosan. Hogy működik a világ? Mi az ökológiai lábnyom, a túlnépesedés, passzívház, klímaváltozás. Hogy tehetjük személyes üggyé a környezetvédelmet? Hogy gyógyítanád meg a Földet? Tervek, gondolatok. Apáról fiúra Mi az a hagyomány? Hogyan maradt ránk elődeink tudása? Miért kell megismernünk a népi kultúra tárgyi és népköltészeti emlékeit?

5 5 Rézhegyek királynője Hol vannak a,,rézhegyek? Van- e királynőjük? Mi a réz, a drágakő, a malachit Egy kis,,ásványtan az orosz népmesék tükrében, Bazsov gyűjtése nyomán. Hogy bányászták ezeket a köveket, milyen volt a bányászok élete hajdanában. Kívánság szerint egy-egy mese kiválasztása, dramatizálása, bábkészítés. Kamishibai mesék Az előző évben ismerkedtünk meg a japán papírszínházzal. Kínálatunk: a Méhkirálynő, a Brémai muzsikusok, Az aranyhalacska, Békakirály és Vashenrik, Violetta és Rigoletto. Vízi élet, vízi lények Létezik e Csodapók, vízipók? Hol élnek? Mi szükséges a fennmaradásukhoz? Mivel táplálkoznak, milyen állatok, növények veszik körül őket? Játsszunk bábszínházat! A bábszínház mindig varázslat. Egy kiválasztott mese segítségével (lehet népmese, klasszikus műmese, vagy modern mese) több foglalkozáson keresztül születik meg ez a varázslat. Az olvasóterem bábparavánja, illetve bábok segítségével készülünk fel egy igazi többszereplős előadásra. Vajon a dinoszauruszok egész nap ettek, hogy olyan nagyokká és erősekké váltak? Kalandozás a földtörténeti ókorban. Kihalt állatok és növények megismerése. A dinoszauruszok veszélyes élete. Híres nők Gödöllőn A Gödöllőn élt híres nők életével ismerkedünk képzőművészeti alkotások, könyvek, történetek, legendák segítségével. 4. osztályos kortól ajánlott témák: Liszt Ferenc élete és kora A Liszt Ferenc Emlékév alkalmából mi is megismerkedünk a nagy művész életével, korával, műveivel, pályatársaival albumaink, zeneművek segítségével. Régész detektívek Feltárul a világ a régészeti leletek segítségével. Létezett-e Trója, mi az a Rosette-i kő? Ki volt Tutanhamon? Hol harcoltak agyagkatonák, Mi temette el Pompejit? Melyik volt a hatalmas azték birodalom fővárosa? Hol találták meg az inkák elveszett városát? Kinek a hajója volt a Vasa, mi történt a Titaniccal? Mesés növények, növényes mesék Kalandozás a kultúrtörténetben egy egy legendás növény (pl. szentjánoskenyérfa)

6 6 segítségével. Tanulmányozunk egy növényt, megismerkedünk a kinézetével, hatásaival. Híres történelmi személyeket, meséket, legendákat idézünk meg segítségükkel. Vidám foglalkozás kamaszoknak Marcello D Orta művei alapján görbe tükör a felnőtteknek. Hogyan látják az iskolai életet a,,nápolyi kisiskolások, hogyan látjuk mi? Milyen a családi élet, mit gondolunk a szerelemről? Milyen bölcsességeket fogalmazhatunk meg a humor nyelvén mi magunk ezeknek a műveknek a segítségével? Kalandozás a csillagos égbolton Az olvasóteremben kézikönyvek segítségével ismerkedünk az univerzummal. Naprendszerünk bolygóinak megismerése kreatív feladatok segítségével csoport munkában. Az űrkutatás fejlődésének fontosabb állomásai. Hol élünk? Hogyan kutassunk lakóhelyünk történetéről, híres szülötteiről? A Gödöllő Gyűjtemény állományának megismerése, a kutató munka lépései dolgozatkészítéshez. Híres nők Gödöllőn A Gödöllőn élt híres nők életével ismerkedünk képzőművészeti alkotások, könyvek, történetek, legendák segítségével. IV. Rendhagyó könyvtári órák: 4-5 osztályosoknak: Rajztervektől a színpadig! Foglalkozássorozat és kiállítás díszlet-és jelmeztervezővel 4-5 osztályosok számára. Elkészült munkák és művek bemutatásával ismerkedhetnek meg a gyerekek a díszlet és jelmeztervezői alkotás folyamatával. A gyakorlatban is kipróbáljuk: különböző technikák alkalmazásával miként készülnek el a tervek. Kreatív foglalkozás Fülöp Katalin díszlet-és jelmeztervezővel. 4. osztályos kortól: A magyar népi barokk Vendégünk: Joó Zoltán oltárképfestő és könyvillusztrátor. A Barokk éve alkalmából a művész előadásával járjuk körül a témát. Saját alkotással zárjuk be az előadást. Komplex művészeti foglalkozás.

7 7,, Liszt Ferenc és a világ Vezetőnk Rólik Imre zenetanár, kántor. Nem csak könyvek, képek, hanem dallamok segítségével idézzük meg Liszt Ferenc géniuszát. V. Internetes játék a Barokk év jegyében osztályosoknak A játékra osztályos diákok 3-4 fős csapatainak a jelentkezését várjuk. A jelentkezés feltétele érvényes olvasójegy! Az olvasóvetélkedőt és a lebonyolítást a Gödöllői Városi Múzeummal együttműködésben szervezzük. A gödöllői műemlékekkel, a Városi Múzeumban kiállított tárgyakkal, a barokk stílussal, korral, művészeti alkotásokkal, szokásokkal, öltözködéssel is megismerkednek a gyerekek a játék során. Ellátogatunk a Gödöllői Városi Múzeumba. Megismerjük a könyvtár Gödöllő Gyűjteményét, tanulmányozzuk helyismereti anyagát. A gyerekek interneten keresztül kapják a feladatokat, a megoldásokat is itt várjuk. A kapcsolattartás is online módon történik. Természetesen a fordulók során alkalom nyílik a személyes találkozásra és játékra is. A tanulmányozandó könyvek: Kerényiné Bakonyi Eszter: Angyali kalandozás: avagy ismerd meg a barokk Gödöllőt! Gödöllő: Gödöllői Városi Múzeum, 2011 Artner Tivadar: Évezredek művészete. Budapest: Gondolat, 1972 A művészet története / (7.) A barokk { Bp.} : Kossuth A Gödöllő Gyűjtemény dokumentumai. A legjobb három csapat decemberben a gyermekkönyvhéten veheti át díjait. Határidők: Meghirdetés: szeptember 25. Jelentkezés: október / ill. személyesen a gyerekkönyvtárban Elődöntő feladatok: power point és film készítés Eredményhirdetés: Családi Napon decemberben VI. Olvasóvetélkedő Nem csak csajoknak! A vetélkedőre osztályos diákok 3-4 fős csapatainak a jelentkezését várjuk. A játék feladatait közkívánatra a tinik kedvenc magyar sorozata alapján állítjuk össze./szent Johanna Gimi/ A várva várt 5. kötet augusztusában jelenik meg.

8 8 A jelentkezés feltétele érvényes olvasójegy! Terveink szerint az elolvasandó, tanulmányozandó művek: Leiner Laura: (A Szent Johanna Gimi; 1-5.).- Bp.: Ciceró, A francia kultúrával, Franciaországgal kapcsolatos könyvek megismerése, kutatómunka. Határidők: Meghirdetés: január Jelentkezés: február Elődöntő feladatok átvétel: március Író - olvasó találkozó: április Döntő: május Jelentkezési lapok január közepétől a Gyerekkönyvtárban beszerezhetők vagy letölthetők a könyvtár honlapjáról./ A legjobb 12 csapat májusában méri össze erejét. VII. Leonar3Do 10 éves kortól várjuk a 2-3 fős csoportok jelentkezését. Az általános, fejlesztő foglalkozásokat Török Andrea és Gergely Ildikó tartja a gyerekkönyvtár új olvasótermében. Az órákat hétköznaponként a délutáni órákban tartjuk. A Leonard3Do számítógépes program segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek, ebben nyújt segítséget a madár és a 3D szemüveg, melyek a program tartozékai. Fejleszti a kreatív gondolkodást, a térbeli látásmódot, a finommotorikus mozgást, és különleges élményt nyújt bárki számára. A Leonar3Do szinte minden korosztálynak kínál megfelelő programot. A program használata 10 éves kortól javasolt. A program használatának elsajátítására a következő bemutató órákat ajánljuk: éves kortól ajánlott: Rajzolás a madárral A 2D-s Leobrush rajzolóprogram segítségével kreatív mintákat, ábrákat, állatokat, növényeket rajzolunk. A madár segítségével egyszerűbben és térben tudnak rajzolni a gyerekek, teljesen más élményt szerezve ezzel. A foglalkozás időtartama 30 perc éves kortól ajánlott: Összetettebb ábrák rajzolása Az úgynevezett Leoworld már 3 dimenziós élményben részesíti a gyerekeket. Ezen a foglalkozáson megtanítjuk, hogy hogyan rajzoljanak a gyerekek összetettebb ábrákat. (virágokat, állatokat, emberi arcokat). Az óra alatt a gyerekek egymást felváltva sajátíthatják el a Leonardo trükkjeit. A foglalkozás időtartama 2x30 perc.

9 éves kortól ajánlott: A fizika törvényei játékokkal A Leoworld programmal játszva tanulhatunk! Az óra keretében megismerjük a fizika törvényeit háromdimenziós játékokon keresztül. Valamint kipróbáljuk a Leobang 3D-s fallabda játékot is. A foglalkozás időtartama 2x30 perc éves kor felettieknek A nagyobb gyerekek az összes programba betekintést nyerhetnek. Bonyolultabb ábrák rajzolását tanítjuk meg nekik. A foglalkozások időtartama igény szerint változhat (maximum 40 perc). VIII. Klubok, programok 1. Harry Potter Sakk Szakkör s tanévben is várja régi és új tagjait a Harry Potter Sakk Szakkör minden pénteken óráig a Gyerekkönyvtárban. A foglalkozásokat Veréb Béla sakkoktató vezeti. A résztvevők könyvtári sakkbajnokságokon mérik össze tudásukat. A foglalkozásokon való részvétel ingyenes, feltétele az érvényes olvasójegy! 2. Jonatán Országos Könyvmolyképző éves játéka októbertől újra indul, a jelentkezéseket regisztráljuk. A Jonatán Országos Könyvmolyképző tagjait a feladatsorok kitöltéséhez szükséges regények és mesék megvételével segítjük, melyek kikölcsönözhetőek. Feltétel az érvényes olvasójegy. Bővebb információk: oldalon. 3. szeptember 30 A népmese napja Benedek Elek születésnapjáról hagyományaink szerint megemlékezünk. Bábparádé családokkal, gödöllői intézményekkel. Olyan produkciók jelentkezését várjuk,amelyek népmesét elevenítenek meg bábokkal. 5. Téli Gyermekkönyvhét - december Ünnepváró Családi Nap a Könyvtárban: családokat várunk közös karácsonyi ajándékkészítésre, kézművesek, pedagógusok várják az ügyes kis kezeket. Rendezvénytermünkben bábelőadás, írók, illusztrátorok fogadják az idelátogatókat.

10 10 6. Filmvetítések osztályoknak a rendezvényteremben A pedagógusok, gyerekek által kiválasztott filmeket kivetítjük, a rendezvényteremben több osztály is elfér. Iskolai tanítás nélküli napokra is jó elfoglaltság. A tananyaghoz, osztályfőnöki órákhoz, aktuális ünnepekhez kapcsolható filmek tovább színesíthetik az iskolai oktatást, nevelést. 7. Szüni-Dö-Dő Mozifilmek, játékok, kézműves foglalkozások a téli, tavaszi, nyári szünet,,unalmas" napjaira. A programokról a Gyerekkönyvtárban, a könyvtár honlapján és a Gödöllői Szolgálat hasábjain adunk hírt. Kérdéseket, észrevételeket, javaslatokat címünkre is megírhatják a könyvtárhasználók. Alapszintű olvasójegy kiváltása 16 éves korig ingyenes. Beiratkozáshoz szükséges "Szülői Jótálló" nyilatkozat, amit Könyvtár regisztrációján, a gyermek könyvtárosoknál illetve honlapunkról letöltve igényelhetnek az érdeklődők. Kérjük az osztályokat, hogy az első látogatás alkalmával osztálynévsort hozzanak magukkal a gyorsabb ügyintézés érdekében. A foglalkozásokon való részvétel ingyenes, feltétele az érvényes olvasó jegy! Időpont egyeztetés és bővebb felvilágosítás: Allmann-né Kovács Krisztina és Karácsony Katalin gyermek könyvtárosoknál Elérhetőségek: Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Gyermekkönyvtára Gödöllő, Dózsa György út Tel: gyerekkonytar@gvkik.hu Leonardo3 foglalkozások: Gergely Gyöngyvér Ildikó gergelyi@gvkik.hu Török Andrea Tel: torok.andrea@gvkik.hu

11 FELNŐTT RÉSZLEG 11 Könyvtárhasználati és rendhagyó tantárgyi órák 14 éves kortól Könyvtárunk felnőtt részlegében előzetes bejelentkezés után várjuk a középiskolás és felső tagozatos csoportok és osztályok jelentkezését könyvtárismertető és rendhagyó tantárgyi órákra. I. Kinőttem a gyerekkönyvtárat A foglalkozást a éves korosztálynak ajánljuk. Játékos foglalkozás keretében a gyerekeket átvezetjük a számukra már ismerős közegből, a gyermekkönyvtárból a felnőtt könyvtárba. A foglalkozás során a gyerekek bevezetést nyernek a felnőtt részlegben való eligazodáshoz, a külön gyűjtemények/ MÁsArc CD és DVD tár, Infohíd, Gödöllő Gyűjtemény, Olvasóterem/ megismeréséhez. Célunk, hogy a gyerekek az évek és a többszöri könyvtár látogatás során eljussanak a könyvtár önálló használathoz. II. Könyvtárhasználati órák keretében a tanulók tartalmas formában ismerkedhetnek meg az általános könyvtárhasználati szabályokkal és trükkökkel. Célunk az, hogy a gyerekek magabiztosan elsajátítsák az önálló könyvtárhasználatot, amely nagy előnyt jelent mind a hétköznapi életükben, mind a továbbtanulás során. Könyvtárunk adta lehetőségei folytán e könyvtár ismeterével a legtöbb könyvtárban el tudnak igazodni a gyerekek. Foglalkozások időpontja: szeptembertől májusig hétközben, lehetőleg délelőtt /előzetes időpont egyeztetés szükséges/ Foglalkozások időtartama: 2x 1,5 óra / 1. alkalom ismerkedés, szabályok rögzítése. 2. alkalom: a tanultak alkalmazása, készségszinten való elsajátítása. III. Rendhagyó tantárgyi órákat azoknak a csoportoknak, osztályoknak ajánljuk, akik a könyvtárhasználati foglalkozásokon már részt vettek. Ezeken az órákon a kért tantárgyhoz /pl. irodalom, történelem/ ezen belül a pedagógus által meghatározott témához kapcsolódóan készítjük el közösen az óra menetét és gyakorlati feladatait. Célunk az, hogy a gyerekek szórakoztató formában ismerkedjenek meg a könyvtár nyújtotta tanulási segédletekkel /könyvek, videokazetták, CD-k,CD-ROM-ok, DVDk,folyóiratok,stb./, amelyeket későbbi tanulmányaik során is majd alkalmazni tudnak. A

12 12 hagyományos dokumentumok használata mellett internetes, a tanulást segítő oldalakkal ismertetjük meg a diákokat. Foglalkozások időpontja: könyvtárhasználati órákkal megegyezően/időpont egyeztetés szükséges Foglalkozások időtartama: 1x 1,5 óra/ igény szerint több alkalom is lehetséges/ IV. Könyv kontra internet- avagy elolvassam vagy e- olvassam? Gyakran felmerül a kérdés, hogy mekkora teret engedjünk az információszerzés, az olvasás területén az internetnek? Milyen arányban engedjük felhasználni a nyomtatott, illetve online anyagokat az oktatásban? Mennyire megbízhatóak az internetről levett tények? Ezeket a felmerülő kérdéseket modellezzük játékos könyvtári óra keretében Könyv kontra internet címmel. Célunk az, hogy a gyerekekkel- saját tapasztalatok után- megbeszéljük a helyes arányokat, a priorításokat.gyakorlatok sorával bizonyítjuk mind az egyik, mind a másik forrás fontosságát. Az óra keretében a gyerekek megismerkedhetnek az e-könyv olvasóval és használatával is. Foglakozások időpontja: könyvtárhasználati órákkal megegyezően/időpont egyeztetés szükséges Foglalkozások időtartama: 1x 1,5 óra/ igény szerint több alkalom is lehetséges/ V. Tárlatvezető órák Könyvtárunk földszinti kiállítóterében kéthavonta új kiállítás kerül a falakra a könyvtár Gödöllő Gyűjteményéből és gödöllői művészek anyagából. Ajánljuk megtekintésre tantárgyi órák keretében is, hiszen többségük jól beilleszthető az oktatási anyagba. Igény szerint helytörténész pedagógus könyvtárosunk idegenvezetést tart az iskolai csoportnak, osztálynak. Foglalkozások időpontja: könyvtárhasználati órákkal megegyezően/időpont egyeztetés szükséges Foglalkozás időtartama: 45 perc Időpont egyeztetés és bővebb felvilágosítás: Liskáné Fóthy Zsuzsanna Tel: /103 mellék

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA 2012-2013-as tanév Könyvtárosok: Tóthné Wittmann Borbála gyermekkönyvtáros Szabóné Faragó Szilvia gyermekkönyvtáros Elérhetőségek: Tel.: 343-070/17-es

Részletesebben

KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban október 7-13. Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Győr KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK TANMENETEK 2017/2018 tanév Dobó István Általános Iskola Balatonszentgyörgy, 2017. szeptember.1. Készítette: Ottné Bene Teréz TANMENET Könyv- és könyvtárhasználati

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2017-2018. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2017/2018-as nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2017

Részletesebben

Könyvtári munkaterv. 2015/2016. tanév

Könyvtári munkaterv. 2015/2016. tanév Könyvtári munkaterv 2015/2016. tanév Olvassunk tehát minél többet, hiszen az irodalom az örökkévalóság távcsöve: felébreszti bennünk létünk rejtett erőit, amelyek átsegítenek minket sorsunk nagy viharain

Részletesebben

Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk

Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk 2010/2011 Időtartama:2010.szeptember 20 - október 20-ig BENEDEK ELEK PROJEKT ÖSSZEGZÉSE A három hetet meghaladó projekt

Részletesebben

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni foglalkozások egyszerre csak egy gyerek mindig egyénre szabott egyéni értelmi és érzelmi szint dominál a személyesség, a meghittség

Részletesebben

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programjai szeptember II. Rákóczi Ferenc Könyvtár

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programjai szeptember II. Rákóczi Ferenc Könyvtár 2019. szeptember 9 15. II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Szeptember 11., szerda 14.00 Mit Miskolc adhatott az elővárosainak is Kerekasztal-beszélgetés Miskolc város és a Miskolc

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhely, 2010. március 20. Az iskolai könyvtárhasználati útmutatója

Részletesebben

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. MUNKATERV alsós magyar munkaközösség 2013/2014 Zalaszentgrót, 2013. augusztus 28. Készítette:

Részletesebben

Olvassatok mindennap!

Olvassatok mindennap! Olvassatok mindennap! A könyvekben, amelyek közt nevelkedtem, láthatatlan, titkos barátokra leltem; s bár lapjaik rég elporladtak már, az illatukat azóta is őrzi kezem. Carlos Ruiz Zafón ZALAI GYERMEKKÖNYVHETEK

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8.

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. A programok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban zajlottak, ahol nagy örömünkre

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsonyi témahét 1.b Szabóné Bakó Márta Pintérné Legéndi Gabriella 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon.

Részletesebben

GYERMEKKÖNYVTÁR. Általános iskolás tanulóknak. I. Könyvtári órák. II. Tananyaghoz kapcsolódó órák

GYERMEKKÖNYVTÁR. Általános iskolás tanulóknak. I. Könyvtári órák. II. Tananyaghoz kapcsolódó órák GYERMEKKÖNYVTÁR A következı tanévben is szeretettel várunk elızetes idıpont egyeztetés alapján óvodai és iskolai csoportokat, osztályokat. Olvasótermünkben 35 gyermek tud egyszerre helyet foglalni és részt

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

Országos Könyvtári Napok 2014. október 13-20. A szentgotthárdi Móra Könyvtár programjai

Országos Könyvtári Napok 2014. október 13-20. A szentgotthárdi Móra Könyvtár programjai MÓRA FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS MÚZEUM SZENTGOTTHÁRD Országos Könyvtári Napok 2014. október 13-20. A szentgotthárdi Móra Könyvtár programjai Program: Versek és dalok a barátságról Alcím: Óvodás foglalkozás

Részletesebben

Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012.

Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012. Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012. Kossuth Lajos 1802-1894 Kossuthról és koráról minden évben városi vetélkedőt szervezünk Iskolánk

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 15. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók Szántóné Seller Szilvia, Frák Erika 09. hótól folyamatos

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139 Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139 Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet által szervezett szakkörök

Részletesebben

NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról

NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról MINDIG KÖZEL VAGYUNK! Gráz kulturális hivatalának városi könyvtára változatos és magas szintű állománnyal rendelkezik.

Részletesebben

N a g y k e r e k i. Könyvtári-, információs- és közösségi hely

N a g y k e r e k i. Könyvtári-, információs- és közösségi hely N a g y k e r e k i Könyvtári-, információs- és közösségi hely KÖNYV roma TÁR - Roma felhasználó a Könyvtárban - Méliusz Könyvtár 2016. január 25. Nagykereki Nagyzomlin lakosság lélekszáma 1375 fő (2015.

Részletesebben

SEFAG Zrt októberi Programterv

SEFAG Zrt októberi Programterv SEFAG Zrt. 2018. októberi Programterv 2018. október : Erdők Hete országos rendezvénysorozat Általános iskolások részére erdőgazdálkodással, természetismerettel, megújuló energiaforrásokkal, fenntartható

Részletesebben

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. MUNKATERV alsós magyar munkaközösség 2014/2015 Zalaszentgrót, 2014. augusztus 27. Készítette:

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

Munkaterv 2018/2019-es tanév. Humán munkaközösség

Munkaterv 2018/2019-es tanév. Humán munkaközösség Munkaterv 2018/2019-es tanév Humán munkaközösség 1.A munkaközösség tagjai: 1.Fábiánné Morvai Dóra 2.Horvátné Baranyai Rita 3.Kapus Ildikó 4.Kobánné Horváth Éva 5.Kovácsné Györke Katalin 6.Látos Jenő 7.Nagy

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2016-2017. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2016/2017-es nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2016

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Információk az iskoláról 8 osztályos általános iskola 8 osztály ~190 tanuló 16 pedagógus Az épület akadálymentesítve Célunk hogy, a hozzánk érkező gyerekek megtanulják,

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

Tócóskerti Iskolai- és Gyermekkönyvtár

Tócóskerti Iskolai- és Gyermekkönyvtár Tócóskerti Iskolai- és Gyermekkönyvtár Elérhetőség: 4031 Debrecen, Margit tér 19. Telefon: (52) 324-029 E-mail: tocoskert@meliusz.hu Nyitva tartás: Hétfő: zárva Kedd: 7:45-17:00 Szerda: 7:45-17:00 Csütörtök:

Részletesebben

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárának használati szabályzata Szolgáltatások - a könyvtárlátogatás, a gyűjtemény helyben használata ( olvasóterem, helytörténet) - az állományfeltáró

Részletesebben

ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019

ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019 A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019 ÖKO munkacsoport vezetője: Paulcsikné Budás Gabriella Természettudományi munkaközösség II. vezetője:

Részletesebben

OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS!

OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! Foto: istock OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról Foto: Robert Frankl KÖZEL ÖNÖKHÖZ! Graz város könyvtára változatos és minőségi kínálattal várja Önöket,

Részletesebben

KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIA A FŐBB TARTALMI VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE

KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIA A FŐBB TARTALMI VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIA A FŐBB TARTALMI VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rend. 165. (4) A könyvtárostanár a nevelő-oktató tevékenységét könyvtárpedagógiai program alapján

Részletesebben

Igazgató asszony tájékoztatott arról, hogy a kapott támogatást a kerületünkben működő könyvtár számára használták fel, a következő módon:

Igazgató asszony tájékoztatott arról, hogy a kapott támogatást a kerületünkben működő könyvtár számára használták fel, a következő módon: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 1CJ. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár VII.-X.-XIV.-XV.-XVI.-XVII. kerületi

Részletesebben

HÍREK ZALAEGERSZEGI VÁROSRÉSZEK MŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA ÉS KÖNYVTÁRA

HÍREK ZALAEGERSZEGI VÁROSRÉSZEK MŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA ÉS KÖNYVTÁRA ZALAEGERSZEGI VÁROSRÉSZEK MŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA ÉS KÖNYVTÁRA Programok 2015. 1. félévében 2015. február 13. Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton belül Olvasómaraton rendezvényt hirdettünk meg, az olvasás

Részletesebben

Családi Nap 3. tematikája

Családi Nap 3. tematikája Családi Nap 3. tematikája A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeuma nyertes TÁMOP 3.2.8. B.-12/1. es pályázatának megismerése után Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató asszony

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály 2013-2014. Pölöskei Gáborné főosztályvezető Új szerepkör Új vállalások 1. Törvényben

Részletesebben

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23.

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA

Részletesebben

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Kedves Könyvtárhasználónk és Látogatónk! Szeretnénk megismerni, hogy könyvtárunk szolgáltatásai mennyire felelnek meg az Ön igényeinek.

Részletesebben

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása 1. sz. melléklet Melykóné Tőzsér Judit iskolai könyvtári szakértő véleménye alapján módosítva 2005. jan. 5-én. Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása Az iskolai könyvtár gyűjtőkörének alapelvei A Könyvtár

Részletesebben

* BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM TANÍTÓI MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓJA

* BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM TANÍTÓI MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓJA * BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM TANÍTÓI MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓJA 2016 2017 *A tanév szellemi, pedagógiai céljaihoz kapcsolódó főbb események *Száva utcai alsó tagozat * *A karácsonyi vásár a Nemzetek vására

Részletesebben

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein október 13. (hétfő) Kinyílik a mesesarok A könyvtáros meséi Időpont: 10.30 óra Alap Kezdjük mesével a hetet!- Mesedélután Böde Péter mesemondóval

Részletesebben

Móra-emlékév A Somogyi-könyvtár programjai

Móra-emlékév A Somogyi-könyvtár programjai Móra-emlékév 2014 A Somogyi-könyvtár programjai 2014-ben születésének 135. és halálának 80. évfordulóján kiállítással, rendezvényekkel emlékezünk Móra Ferencre, a Somogyi-könyvtár egykori igazgatójára,

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Oktatási Hivatal B U D A P E S T I P E D A G Ó G I A I O K T A T Á S I K Ö Z P O N T 1088 Budapest, Vas u. 8. Telefon: (+36 1) 374-2161 Honlap: www.oktatas.hu E-mail: POKBudapest@oh.gov.hu VERSENYKIÍRÁS

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola meghirdeti XV. GERGELY-NAPI MŰVÉSZETI FESZTIVÁLJÁT

Tisztelt Intézményvezető! A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola meghirdeti XV. GERGELY-NAPI MŰVÉSZETI FESZTIVÁLJÁT Tisztelt Intézményvezető! A gyenesdiási meghirdeti XV. GERGELY-NAPI MŰVÉSZETI FESZTIVÁLJÁT az általános és művészeti iskolák tehetséges tanulói részére DRÁMAJÁTÉK, VERS- ÉS PRÓZAMONDÁS, IPAR- ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET,

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2015-2016. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László,

Részletesebben

Napközis mini projektek a Herman 4. évfolyamán

Napközis mini projektek a Herman 4. évfolyamán Napközis mini projektek a Herman 4. évfolyamán Itt mindennap történik valami érdekes, izgalmas, kreatív, játékos...dolog. Itt érdemes napközisnek lenni! Általunk az idei tanévben a napköziben próba jelleggel

Részletesebben

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja Könyvtár-népszerűsítő munka a Pest Megyei Könyvtárban, Szentendrén A könyvtár szerepe a változó társadalomban Információk, dokumentumok gyűjtése feltárása

Részletesebben

Versenyfelhívás. Egyéni versenyek

Versenyfelhívás. Egyéni versenyek Versenyfelhívás 2018. december 01. Ünnepélyes megnyitó: 8.45 Verseny kezdési időpontja: 9.00 Helyszín: Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4031 Debrecen, Margit tér

Részletesebben

Művészetek munkaközösség 2017/2018. tanév

Művészetek munkaközösség 2017/2018. tanév Művészetek munkaközösség 2017/2018. tanév Munkaközösségünk tagjai közé vizuális kultúrát, valamint a technika és életvitel tantárgyat tanító pedagógusok tartoznak. Munkaközösségünk tagjai: Munkaközösségünk

Részletesebben

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése 2015. november 16-17. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár rendszeresen szervez továbbképzést a megye könyvtárosainak,

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE

ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE 1. Munkaközösség tagjai (tanított tantárgyak, óraszámok) NÉV TANTÁRGYAK, ÓRASZÁMOK Béres Edit Magyar

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Hírek, életút

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Hírek, életút Megyei Tudástár kialakítása: Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtári hálózata nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Csak tiszta forrásból : az Országos Könyvtári Napok megvalósulása Somogy megye könyvtáraiban című pályázatról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Csak tiszta forrásból : az Országos Könyvtári Napok megvalósulása Somogy megye könyvtáraiban című pályázatról Pályázati azonosító: 204108/01422 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Csak tiszta forrásból : az Országos Könyvtári Napok megvalósulása Somogy megye könyvtáraiban című pályázatról (a beszámoló megtalálható a www.mvkkvar.hu

Részletesebben

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS Szülők számára tájékoztató Gyermekek számára iskolahívogató foglalkozás Ismerkedés minden tanítóval Hetente, csütörtök 16,30 óra Kertvárosi iskolaválasztó 2017. február 11. Beiratkozás

Részletesebben

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Tóthné Pfaff Éva kultúraktív Egyesület TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 PEDAGÓGUSKÉPZÉST SEGÍTŐ HÁLÓZATOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚL RÉGIÓBAN A KÉSZÍTŐK Sebestyén Ágnes

Részletesebben

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-, Nyitott kapcsolatok! című projekt Intervallum: január 1. május 31. Készítette:,, Dátum: január 07. Célok A cél indoklása Tervezett ek* Felelős*

Részletesebben

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások I. Demográfiai kérdések 1. Az Ön életkora? Kérjük, jelölje meg a megfelelő választ! 14-18 éves 13 19 % 19-25 éves 8 12 % 26-40 éves 14 20 % 41-65 éves 25 36 % 65 év feletti 9 13 % 2. Legmagasabb iskolai

Részletesebben

II. Foglalkozások általános iskolás tanulóknak: 1-7. osztályosoknak

II. Foglalkozások általános iskolás tanulóknak: 1-7. osztályosoknak 1 GYERMEKKÖNYVTÁR A 2012/2013- as tanévben is szeretettel várunk el zetes id pont egyeztetés alapján óvodai és iskolai csoportokat, osztályokat. Az új olvasóteremben a hagyományos foglalkozások és az új

Részletesebben

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM A projekt címe Tisza Motto: Iskolánk: Tisza-parti Általános Iskola a név kötelez Időtartama témahét: 4 nap Célcsoport 5.a, 5.b osztály tanulói 3-3 csoportban Célja Kompetencia

Részletesebben

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Némethné Hajdu Márta projekt menedzser Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete 2011. 03. 17 Mint a csillagokat a távcsövek, úgy húztam körém, s egyre

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2012/2013-as tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2012/2013-as tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 21. Európai Mobilitási

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2015-2016. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2015/2016-os nevelési évre A 2015 2016-os nevelési évre szóló továbbképzési kínálatunkat

Részletesebben

A Kertvárosi Általános Iskolai Könyvtár használatának szabályai

A Kertvárosi Általános Iskolai Könyvtár használatának szabályai 2.sz.melléklet A Kertvárosi Általános Iskolai Könyvtár használatának szabályai A könyvtár használata és szolgáltatásai A könyvtár legfőbb feladata, hogy a kölcsönzési időben lehetővé tegye a gyűjteménye

Részletesebben

Felhívás. A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint

Felhívás. A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint Felhívás A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata a Nyelvek Európai

Részletesebben

Könyvtárhasználói kérdőív Vas Gereben Könyvtár Enying

Könyvtárhasználói kérdőív Vas Gereben Könyvtár Enying Könyvtárhasználói kérdőív Vas Gereben Könyvtár Enying Kedves Könyvtárhasználónk! A válaszadás önkéntes és anonim! Szeretnénk megismerni, hogy mennyire elégedett könyvtárunk szolgáltatásaival, és arra is

Részletesebben

Kedves Könyvtárlátogató!

Kedves Könyvtárlátogató! Kedves Könyvtárlátogató! Az Önök településén a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer biztosítja a könyvtári szolgáltatásokat. Ezzel a kérdőívvel arról szeretnénk

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

Avasd be Te az olvasót kedvenc könyveid világába!

Avasd be Te az olvasót kedvenc könyveid világába! Játékleírás Folytatódik A Nagy Könyves Beavatás kreatív, fiatalos, elsősorban a középiskolás korosztályt megszólító olvasásnépszerűsítő országos játék! A harmadik évad Végtelen forrás címmel az egri Bródy

Részletesebben

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018.

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. IDŐ MUNKATERVI PROGRAMOK SZERVEZÉSI KOORDINÁTOR VIII. 22. 9:00 VII. 23. 9:00 VIII.22.- 31. VIII. 24. VIII. 28. 8:00-17:00 VIII. 29. 8:00-17:00

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

100 játék IV. Szakmai nap

100 játék IV. Szakmai nap Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * 100 játék IV. Szakmai nap a

Részletesebben

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Ideje: október 22-én délután Kezdés: 13.30 Zárás: 15.30 Az ünnepi műsor a zárást követően lesz. (Felelősök a 8. osztályosok) Felső tagozatosoknak

Részletesebben

Rigó József Általános Művelődési Központ

Rigó József Általános Művelődési Központ Rigó József Általános Művelődési Központ Könyvtár gyűjtőköri szabályzata 2015. 12. 01-től érvényes Bugac A könyvtár alapfunkciója szerint általános gyűjtőkörű nyilvános települési könyvtár, szolgáltatásait

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM OKTÓBER 14. KEDD 10:00 CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM Az induló helyismereti klub vendége a VERSEGHY KÖR HÍDVÉGI ILONA: Szemelvények a szolnoki gépipari technikum történetéből című

Részletesebben

Iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata

Iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata Hunyadi Mátyás Általános Iskola Törökszentmiklós Iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata I. Helyzetelemzés Iskolai könyvtárunk gyűjtőköri szabályzatának alapja 8 évfolyamos általános iskolánk szerkezete

Részletesebben

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A múzeumi foglalkozások keretében intézményünk hallássérült iskolai tagozatának

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 008 E-mail: muvhazfoldes@freemail.hu Iktatószám: 5-11/2012. 7. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára FŐVÁROSI FORDULÓ A verseny pedagógiai célja: a tehetséggondozás,

Részletesebben

Óvodánk ökológiai jelszava

Óvodánk ökológiai jelszava Óvodánk ökológiai jelszava Egyesült erővel meg akarjuk menteni a FÖLDET! FELNŐTTEK FIGYELEM! A FÖLDNEK, AKÁRCSAK A GYEREKEKNEK, VÉDELEMRE ÉS TÖRŐDÉSRE VAN SZÜKSÉGE! Az Öko-Iskola nevelési program fő céljai:

Részletesebben

Újbudai Petőfi Sándor

Újbudai Petőfi Sándor Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola A 2019/20-AS TANÉVBEN INDULÓ PROGRAMOK Az iskolát 1828-ban alapították - Albertfalvai Községi Iskola A 6000 m 2 iskola épületegyütteséhez felújított udvar, sportpályák,

Részletesebben

BEMUTATKOZUNK 2015/2016. tanév

BEMUTATKOZUNK 2015/2016. tanév BEMUTATKOZUNK 2015/2016. tanév BUDAPEST XXIII. KERÜLETI FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA GYÖNGYHALÁSZOK - TEHETSÉGPONT Cím: 1237 Budapest, Soroksár-Újtelep Nyír u. 22. Tel.: 283-13-82 E-mail: fiai@feketei-bpny.sulinet.hu

Részletesebben

Tömbösített tanmenet 5.o

Tömbösített tanmenet 5.o Tömbösített tanmenet 5.o Ciklus I. (Vizuális) nyelvi kompetencia Alkotó és kifejező képesség. Szociális és állampolgári kompetencia Ismétlés, dalok az alsó tagozatban. Himnusz, Szózat megtanulása Vizuális

Részletesebben