Számítógép. Hardware (hardver) - fizikai komponensek Software (szoftver) - programok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Számítógép. Hardware (hardver) - fizikai komponensek Software (szoftver) - programok"

Átírás

1 Számítógép A számítógép működéséhez egyaránt szükség van magára a gépre (megfelelő tartozékokkal együtt), valamint a fizikai alkotóelemeket működtető programokra is. Hardware (hardver) - fizikai komponensek Software (szoftver) - programok A továbbiakban előbb a Hardware komponensekről lesz szó, majd a második prezentációban a Software-rel kapcsolatos tudnivalók bemutatására kerül sor.

2 Számítógép típusok Szuperszámítógép Mainframe (nagyszámítógép) PC (Personal Computer, mikroszámítógép) egy gép hálózat peer to peer kliens-szerver LapTop (diplomatatáska méretű) NoteBook (napjaink közkedvelt hordozható gépe) PalmTop (PDA, Personal Digital Assistant)

3 Az alapgép Moduláris szerkezetű Könnyen javítható, bővíthető A központi házban találhatók: alaplap, ezen találhatók: processzor belső memória bővítőhelyek, csatlakozók háttértárolók (HD, Floppy, stb) tápegység belső hangszóró

4 Hardvereszköz csoportok Mikroprocesszor (CPU) Belső memória Perifériális eszközök Kimeneti eszközök (O=Output) Bemeneti eszközök (I=Input) Ki- és bemeneti eszközök (I/O) Tartozékok

5 Mikroprocesszor (CPU) A gép agya. Az alaplapon található kis alkatrész. Central Processing Unit (Központi vezérlő egység) Aritmetikai és logikai műveleteket végez Működését kódolt utasítások vezérlik (programok) Minden utasítás 0 és 1 jelek (BIT-ek) sorozatából áll A rendszeróra által egyenlő időközönként generált elektromos impulzusokkal szinkronban dolgozik A jelzések frekvenciájának (gyakoriságának) mértékegysége a hertz (Hz). 1 MHz = 10 6 jelzés/s A frekvencia a CPU működési gyorsaságát jelzi Két egymás utáni impulzus között több művelet! MIPS millió művelet másodpercenként (Million Instructions per Secund)

6 Mikroprocesszor (CPU) Példák mikroprocesszorokra: Intel 8086 frekvencia: 4.77 MHz, MIPS: 0.33 (1980) 486 DX4 frekvencia: 75 MHz, MIPS: 60 (1993) Pentium Pro frekvencia: 200 MHz, MIPS: 450. (1996) Pentium III frekvencia: 800 MHz, MIPS: 1800 (1999) Az újabb processzorok frekvenciája elérheti a 3000 MHz et (3 GHz) is. (Pentium IV, 2004) A processzorok gyorsasága nem az egyetlen mutató, ami a számítógép teljesítményét adja. A számítógép gyorsasága függ a belső memóriától, a perifériális eszközök elérési idejétől és más tényezőktől is.

7 Adatok kódolása a memóriában a számítógép belsejében közlekedő információk bináris jelsorozatok (csak 0 és 1 jelek). a memorizálásuk (tárolásuk) is ilyen formában történik. A bit (binary digit) a memória elemi egysége. Egyetlen bináris jel: 0 vagy 1 tárolására alkalmas. A legkisebb olvasható (értelmezhető, címezhető) memóriaegység a byte (olvasata: bájt). Egy byte nyolc bitből áll: (ez például a D betű kódja)

8 Címzés. Mértékegységek A byte-ok a memóriában sorszámozva vannak. Egy byte sorszáma a memóriában az adott byte címét adja. A byte többszörösei: 1 KB (kilobyte) 2 10 byte (1024) 1 MB (megabyte) 2 10 KB 1 GB (gigabyte) 2 10 MB 1 TB (terrabyte) 2 10 GB

9 A belső memória egységei Felépítés alapján két típust különböztethetünk meg: ROM memória (Read Only Memory) csak olvasható memória. Olyan kódolt programokat tartalmaz, melyeket a gyártó rögzített. A ROM tartalma megmarad a gép kikapcsolása után is RAM memória (Random Acces Memory) olvasható és írható is Ha a számítógépet kikapcsoljuk, a RAM tartalma megsemmisül, ezért illanó memóriának is nevezik. Minél nagyobb a belső memória, annál gyorsabban futnak le a programok az adott számítógépen. Fizikailag a belső memória néhány cm 2 felületű integrált áramkörlap, amely az alaplapra csatlakozik.

10 A belső memória egységei CMOS memória elemmel (akkumulátorral) táplált írható és olvasható memória tartalma megmarad a gép kikapcsolása után is óra/dátum technikai adatok (pl. a merevlemez paraméterei) a gép működésével kapcsolatos paraméterek beállítása (boot szekvencia, használható lemezegységek és lemeztípusok, password)

11 A floppy egység Rövidített neve FDD (Floppy Disk Drive) Lehetővé teszi a floppy lemezek írását és olvasását, tehát egy bemeneti/kimeneti eszköz. Leggyakrabban a központi egységbe építik, néha külön egységként csatlakoztatják.

12 A floppy lemez a külső memória egyik egysége használathoz a lemezegységbe kell helyezni. Az adatok a lemez vas oxiddal bevont felületére elektromágneses úton rögzíthetők Négyzet alakú műanyag borítóban található Írásvédelmi kapcsoló kapacitás: 1,44 MB átmérő: 3½ inch (1 inch = 2,54 cm)

13 A merevlemez egység Rövidített neve HDD (Hard Disk Drive) bemeneti/kimeneti eszköz. a központi egységbe építik (általában) 7200 fordulat/perc (általában) többfejes író/olvasó eszközzel van ellátva Rack megoldás

14 A merevlemez (Hard Disk) a külső memória egyik egysége adatok rögzítése: elektromágneses úton a HDD-be van zárva, írható és olvasható partíció: logikai egység (C: D: E:) kapacitások: 800 MB, 2 GB, 20 GB, 80 GB Az adatok eléréséhez szükséges idő kicsi, de sokkal nagyobb, mint a belső memória esetén. A legfontosabb programokat (pl. a Windows-t) tartalmazza!

15 CD és DVD egységek A CD és DVD lemezek olvasását/írását végzik a központi egységben találhatók Az írási/olvasási sebesség x többszöröse, ahol x értéke 150 Kb/s. Típustól függően az írási/olvasási sebesség változó, jelenleg 52x ig terjed.

16 CD meghajtók (egységek) CD-ROM Drive bemeneti eszköz, a CD ket csak olvassa (Read Only Memory) CD-RW Drive bemeneti/kimeneti eszköz, ír és olvas CD ket (ReWritable)

17 Kompakt lemezek (CD-k) CD-ROM csak olvasható külső memória, operációs rendszerek, felhasználói programok, játékok tárolására és forgalmazására használják CD-R (Recordable) megírás után már nincs lehetőség tartalmuk módosítására, tehát ROM típusú memóriát képeznek. Biztonsági másolatok, fontos adatok hosszú távú tárolása, illetve a gépek közötti adatátvitelre használják. Áruk viszonylag alacsony, és bármilyen CDegységgel olvashatók. CD-RW (ReWritable) a merevlemezhez hasonlóan használható, írható, olvasható, törölhető. Ára ezért nagyobb, mint a CD-R-nek.

18 Kompakt lemezek (CD-k) A CD-k írását sajátos program vezérli, például ilyen a Nero Burning Rom, az Ahead cég szoftverterméke. Az adatok CD-n való ábrázolása eltér az audio CD-n található hanganyag ábrázolásától (CD-Digital Audio). Az audio CD-ről nem lehet zeneszámokat egyenesen a merevlemezre másolni, előbb sajátos program által vezérelt átalakításra van szükség (pld. Audio Catalyst) Kapacitás jelenleg 650 vagy 700 MB (74 v. 80 perc)

19 DVD meghajtók (egységek) A DVD rövidítés kezdetben Digital Video Disk-et jelentett, később Digital Versatile Disk-re módosították. Két típus: DVD-R és DVD-RW Egy DVD egység CD-ket is olvas, és ha írásra is képes, akkor CD-ket is ír. Bemeneti (ha csak olvas) vagy ki- és bemeneti Ránézésre nem különbözik a CD egységtől

20 DVD-k A DVD egy újabb, nagy tárolókapacitású optikai lemeztípus, 4.7 Gb-től akár 17 Gb-ig terjedő adatmennyiség tárolását teszi lehetővé. Méreteit tekintve a kompakt lemezekkel megegyezik, de a rá rögzített információk sűrűsége sokkal nagyobb. A DVD-k olvasásához illetve írásához speciális DVD lemezegység szükséges. Egyes DVD egységek csak olvasni, mások írni is tudják ezeket a lemezeket. A DVD egységeket a központi egységbe szerelik. Ez ránézésre nem különbözik a hagyományos CD egységektől. Egy DVD egység CD-ket is olvas, és ha írásra is képes, akkor CD-ket is ír.

21 ZIP lemezegység zip lemezek írására és olvasására használjuk bemeneti/kimeneti eszköz külső eszköz, csatlakoztatni és telepíteni kell ZIP lemezek (külső memória) 100 Mb nyi információmennyiség fér el rajta átmérője megegyezik a floppy lemezekével

22 JAZ lemezegység JAZ lemezek írására és olvasására használjuk bemeneti/kimeneti eszköz külső eszköz, csatlakoztatni és telepíteni kell JAZ lemezek (külső memória) 1-2 GB nyi információmennyiség fér el rajta átmérője megegyezik a floppy lemezekével

23 Memory Stick Külső memória Írható, olvasható Kb. 256 Mb nyi információmennyiség fér el rajta Az USB portra csatlakozik Kis méretű, hordozható eszköz A My Computer -ben lemezegységként jelenik meg és ugyanúgy használható, mint egy lemez

24 Alaplap (motherboard) Az alaplapon találhatók a következő eszközök: A mikroprocesszor egy téglalap alakú, alig néhány négyzetcentiméternyi felületű alkatrész, amely aritmetikai és logikai műveleteket végez. Cooler hűti. A belső memória (RAM) tárolja ideiglenesen a végrehajtásban vagy várakozásban levő programok utasításait, valamint a kapcsolódó adatokat is. A bővítőkártyák olyan eszközök, amelyek helybővítőkbe (slot) csatlakoznak. A ROM és a CMOS is az alaplapon található A különböző alkotóelemek, amelyeket az alaplapra csatlakoztatnak bővítőbuszokon keresztül kommunikálnak egymással. A bővítőbuszok olyan többszálas vezetékek, amelyeken adatokat vagy parancsokat továbbító elektromos jelek közlekednek.

25 Kimeneti eszközök A képernyő (monitor) feladata képek, szövegek stb. megjelenítése. Segítségével a számítógép üzeneteket és eredményeket közöl a felhasználó számára. Két típusa van használatban: CRT képernyők: hagyományosnak számító képcsövet használnak. A képeket alacsony nyomású gázközegben vezérelt elektronsugár jeleníti meg, amely a fluoreszkáló réteggel bevont belső képernyőfalon világító képfoltokat hoz létre. LCD, TFT képernyők: működése a folyadékkristályok tulajdonságain alapszik. Kezdetben a Laptop típusú hordozható számítógépeket látták el LCD monitorral, és főleg olyan személyek használták, akiknek sokat kellett utazniuk. Ma már az asztali számítógépekhez is kapcsolnak LCD képernyőt.

26 Kimeneti eszközök A nyomtató (printer) dokumentumok, képek papírra, fóliára való nyomtatására használható. Típustól függően a nyomtatás lehet színes vagy fekete-fehér. Három nyomtatótípust használnak: Mátrix nyomtató írófeje mechanikus, oda-vissza mozgó. Az írást az írófejben elhelyezett tűk végzik. A tűk és a papír között egy speciális tintával átitatott szalag halad. Amikor a tűk a szalagot érintik, a tinta a papírra kerül. Tintasugaras nyomtató (inkjet) a papírra kis tintasugarakat dobva alakítja ki a betűk, képelemek pontjait. A tinta kis dűzniken (kis átmérőjű furatokon) áthaladva jut porlasztott állapotban a papírra. A dűznik elzárását és megnyitását piezoelektromos kristály szabályozza, amely összehúzódik, ha elektromos impulzust kap és megnyitja a dűznit. Lézer nyomtató a nyomtatáshoz lézeres technológiát használ. Kezdőállapotban a nyomtató sajátos anyagból készített hengerének felszíne teljes egészében azonos töltésű. Erre a felületre vetítődik a kép negatívja. A vetített fény által érintett felületrészek elveszítik eredeti töltésüket. Ezután a henger felületét festékanyag vonja be, ami csak a töltéssel rendelkező részeken tapad meg. Az így kialakított és a nyomtatandó képnek megfelelő festékanyag melegítés hatására a papírra kerül.

27 Kimeneti eszközök A hangfalakat zenehallgatás, hangok megszólaltatása céljából csatlakoztatják a számítógéphez Sajátos programok segítségével a számítógépet hangok, hangeffektusok feldolgozására is használhatjuk. A hangfalak a központi egységbe szerelt hangkártyára csatlakoznak. Plotter nagy méretű rajzológép (nyomtató)

28 Bemeneti eszközök egér billentyűzet trackball szkenner touchpad fényceruza joystick digitális fényképezőgép mikrofon

29 I/O eszközök Cd-író egység DVD-író egység Floppy egység Merevlemez egység Touchscreen (érintőképernyő) ZIP egység JAZ egység Modem

30 Bővítőkártyák, portok, stb. Video-kártya I/O kártya Hálózati kártya Hangkártya COM port (soros port) LPT port (párhuzamos port) AGP port, USB port Tápegység ISA slot, PCI slot

31 Szoftver (programok összessége) Rendszerszoftver Operációs rendszer Azon programok és adatok összessége, amelyek működtetik a számítógépet, megvalósítják a kapcsolatot az ember és a gép között, lehetővé teszik programok futtatását, működés közben üzeneteket jelenítenek meg, kezelik a lemezeket, könyvtárakat, állományokat (pl. DOS, Windows, Linux, MacOS). Egy O.R.-nek különbözô verziói léteznek (pl. Win98, WinXP, stb) Segédprogramok Beépített alkalmazások (Paint, WordPad, Calc) Karbantartók (ScanDisk, Defrag) Antivírusok Shell programok (Norton Commander, Windows Commander) Internet böngészők (Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera, stb)

32 Szoftver (programok összessége) Felhasználói szoftver Irodai programok Szövegszerkesztő Táblázatkezelő Prezentációszerkesztő Adatbázis kezelő Levelező Oktatóprogramok Szórakoztató programok (zene, film, játék) Programfejlesztő programok (pl. Borland Pascal) Speciális rendeltetésű programok (pl. Könyvelési program)

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Hardware alapismeretek

Hardware alapismeretek Alapfogalmak Hardware alapismeretek Hardver (angolul: hardware) A számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő

Részletesebben

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop)

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop) Számítógép Számítógépnek nevezzük azt a műszakilag megalkotott rendszert, amely adatok bevitelére, azok tárolására, feldolgozására, a gépen tárolt programok működtetésére alkalmas emberi beavatkozás nélkül.

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila A számítógép részei Készítette: Hajdú Attila Alapgép A számítógép alapvető, nélkülözhetetlen részei. alaplap mikroprocesszor (CPU) operatív memória tápegység számítógépház Alaplap Az alaplap a számítógép

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

Mi van a számítógépben? Hardver

Mi van a számítógépben? Hardver Mi van a számítógépben? Hardver A Hardver (angol nyelven: hardware) a számítógép azon alkatrészeit / részeit jelenti, amiket kézzel meg tudunk fogni. Ezen alkatrészek közül 5 fontos alkatésszel kell megismerkedni.

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

A személyi számítógép felépítése

A személyi számítógép felépítése A személyi számítógép felépítése A számítógépet, illetve az azt felépítő részegységeket összefoglaló néven hardvernek (hardware) nevezzük. A gépház doboz alakú, lehet fekvő, vagy álló attól függően, hogy

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

A számítógép részei. Rendszeregység

A számítógép részei. Rendszeregység A számítógép részei Amennyiben asztali számítógépet használ, valószínűleg már tudja, hogy nem létezik egy olyan különálló rész, amelyet számítógépnek lehet nevezni. A számítógép valójában több együttműködő

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

Asztali PC kínálatunk:

Asztali PC kínálatunk: Asztali PC kínálatunk: Alfa Office PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3420-3,20GHz Memória: 4GB DDR-III 99 291 Ft + ÁFA Alfa II Offfice PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3460-3,50GHz Memória:

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Ajánlott olvasnivaló: http://informatika.gtportal.eu/ Az anyag egy része a fent említett weboldalon található anyagok részleteiben vagy teljes mértékben át vett változata. Számítógép

Részletesebben

1. MODUL IKT ALAPISMERETEK. Az IKT alapismeretek modul vizsgafeladatai feleletválasztós (teszt) kérdéseket tartalmaznak, összesen hat témakörbıl.

1. MODUL IKT ALAPISMERETEK. Az IKT alapismeretek modul vizsgafeladatai feleletválasztós (teszt) kérdéseket tartalmaznak, összesen hat témakörbıl. AZ ELSİ MODUL TARTALMA 1. MODUL IKT ALAPISMERETEK Az IKT alapismeretek modul vizsgafeladatai feleletválasztós (teszt) kérdéseket tartalmaznak, összesen hat témakörbıl. Az egyes témakörök kérdéseinek száma,

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat.

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségû adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

A számítógép külső felépítése

A számítógép külső felépítése A számítógép külső felépítése Hardver: A számítógéphez csatlakoztatott, kézzel megfogható eszközök. Szoftver: Egy ember, vagy egy csoport által létrehozott szellemi termék, melyet törvény véd. Szoftverek

Részletesebben

ECDL IT alapismeretek

ECDL IT alapismeretek 1.1 Általános fogalmak 1.2 Hardver 1.1.1 Hardver, szoftver, információtechnológia 1.1.2 A számítógép típusai 1.1.3 A számítógép főbb részei 1.1.4 A számítógép teljesítménye 1.2.1 A központi processzor

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek Térinformatika Térinformatika 1. A térinformatika szerepe 2. A valós világ modellezése 3. Térinformatikai rendszerek 4. Térbeli döntések 5. Térbeli műveletek 6. GIS alkalmazások Márkus Béla 1 2 Rendszer

Részletesebben

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 2. Mit tudsz Blaise Pascalról? Ő készítette el az első szériában gyártott számológépet. 7 példányban készült el.

Részletesebben

Informatika el adás: Hardver

Informatika el adás: Hardver Informatika 1. 1. el adás: Hardver Wettl Ferenc és Kovács Kristóf prezentációjának felhasználásával Budapesti M szaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2017-09-05 Követelmények 3 ZH 5. 9. 14. héten egyenként

Részletesebben

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I.

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I. Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek I. 2013. szeptember 12. Készítette: Gráf Tímea Alapfogalmak Hardver: A számítógép alkotórészeinek összessége. Szoftver: A számítógépre írt programok összessége.

Részletesebben

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor illentyűzet billentyű: (1) ackspace, (2) elete, (3) S, (4) PrintScr 1. Párosítsd össze a következő 2:24 Normál kifejezéseket! Hatására az éppen futó programfolyamat megáll. Hatására a képernyő tartalma

Részletesebben

Informatika felvételi mintadolgozat

Informatika felvételi mintadolgozat BALASSI INTÉZET Informatika felvételi mintadolgozat Munkaidő: 90 perc Kérjük, hogy tollal dolgozzon! Semmilyen segédeszköz nem használható! Karikázza be az igaz állítások betűjelét! Válasza egyértelmű

Részletesebben

A számítógép felépítése

A számítógép felépítése A számítógép felépítése Hardver- a számítógép kézzel fogható részei: processzor, monitor, kábel, csatlakozó Szoftver- a számítógép kézzel nem megfogható részei. A szoftver működteti a hardvert, pl: operációs

Részletesebben

Számítógépek felépítése

Számítógépek felépítése Számítógépek felépítése Kérdések a témakörhöz Melyek a Neumann-elvek? Milyen főbb részei vannak a Neumann-elvek alapján működő számítógépeknek? Röviden mutasd be az egyes részek feladatait! Melyek a ma

Részletesebben

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése.

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Számítógép egységei A mai számítógépek túlnyomó többsége a Neumann-elvek alapján működik. Ezeket az elveket a számítástechnika történet részben már megismertük, de nem árt ha felelevenítjük. Neumann-elvek

Részletesebben

1. Személyi számítógépek felépítése

1. Személyi számítógépek felépítése 1. Személyi számítógépek felépítése Tartalom 1.1 Személyi számítógépek és alkalmazások 1.2 Számítógépek típusai 1.3 Az adatok bináris ábrázolása 1.4 A számítógépek alkotóelemei és perifériái 1.5 A számítógépes

Részletesebben

1. modul - IKT alapismeretek

1. modul - IKT alapismeretek 1. modul - IKT alapismeretek Az alábbiakban ismertetjük az 1. modul Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) alapismeretei syllabusát, amely a modulra épülő elméleti vizsga alapját képezi. A

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.02.09 18:08:51 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Jó állapotú, használt számítógépek garanciával!

Jó állapotú, használt számítógépek garanciával! Jó állapotú, használt számítógépek garanciával! Ár: 9 900 BrFt (7 795 NFt) HP DC7600 SSF - CPU Dualcore Intel Pentium D 820, 2800 MHz - RAM 2GB DDR2 - HDD 40GB - CD-ROM - Hang, Lan, Video stb.. Ár: 11

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 21:10:15 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010.

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Mai számítógép perifériák Számítógépes alapismeretek 1. beadandó Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Tartalom Bemeneti eszközök...3 Egér...3 Billentyűzet...3 Scanner...3 Digitális fényképezőgép...4 Ujjlenyomat

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK SAPIENTIA EMTE Műszaki és Humántudományok Kar SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK Domokos József domi@ms.sapientia.ro ELŐADÁSOK 7 előadás Szeptember 19.-től, hetente Dr. DOMOKOS József, egyetemi adjunktus elérhetőség:

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák.

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. Részei: adathordozó, író/olvasó eszköz (az adatokat az adathordozóról beolvassa vagy tárolja), a vezérlő (a

Részletesebben

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések 2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések < Számítástechnika Kérdések Hardver Kérdés 0001 Hány soros port lehet egy PC típusú számítógépen? 4 COM1 COM2 COM3 COM4 Kérdés 0002 Egy operációs rendszerben mit jelent a

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK INFORMATIKAI SZAKMACSOPORT SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 90 perc Elérhető pontszám: 60 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI

Részletesebben

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság VGN-TT21XN/B Extrém stílus és hordozhatóság Különösen kifinomult notebook, intenzív noir színben, nagy teljesítményű funkciókkal és biztonsági megoldásokkal. Fejezet: Extrém stílus és hordozhatóság 1 FŐ

Részletesebben

Számítógép perifériák I.

Számítógép perifériák I. Perifériák csoportosítása I. Output perifériák: monitor nyomtató plotter hangszóró Számítógép perifériák I. II. Input perifériák: billentyűzet egér szkenner kamerák mikrofon III. Háttértárak Pl: Mágneses

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

Hardver. 5 Mely állítások érvényesek a tábla-pc-re (Tablet PC)? 1 Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere

Hardver. 5 Mely állítások érvényesek a tábla-pc-re (Tablet PC)? 1 Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere Hardver 1 Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere 2 a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs rendszer (ezek

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU)

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Termékvonal2: Processzor: Processzor jellemző: Memória mérete: Memória bővíthetőség: Memória típusa: Háttértár mérete: Háttértár

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

DELL Inspiron 5758 (DI5758N GH1TD4BK-11)

DELL Inspiron 5758 (DI5758N GH1TD4BK-11) DELL Inspiron 5758 (DI5758N2-4005-4GH1TD4BK-11) (DI5758N2-4005-4GH1TD4BK-11) Bruttó ár: 0 Ft Ár: 100.000-125.000 Ft Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor:

Részletesebben

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép A számítógép elsõ ránézésre A PC az angol Personal Computer rövídítése, jelentése: személyi számítógép. A szám í- tógépek rohamos elterjedésével a személyi

Részletesebben

Offline tárolási és megjelenítési technikák

Offline tárolási és megjelenítési technikák 19. Egy olyan elektronikus oktatóanyag fejlesztésében vesz részt, amely az interneten keresztül és CD-én, DVD-én is használható lesz. A fejlesztés során figyelembe kell venni a webes megjelenítésre és

Részletesebben

Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5

Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5 Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5 4.1 A TÁPKÁBEL CSATLAKOZTATÁSA 5 4.2 A MONITOR CSATLAKOZTATÁSA 5 4.3 NYOMTATÓ, VAGY SZKENNER CSATLAKOZTATÁSA

Részletesebben

DELL Inspiron 5749 (DLL Q1_42_L_178128) (DLL Q1_42_L_178128)

DELL Inspiron 5749 (DLL Q1_42_L_178128) (DLL Q1_42_L_178128) DELL Inspiron 5749 (DLL Q1_42_L_178128) (DLL Q1_42_L_178128) Bruttó ár: 0 Ft Ár: 100.000-125.000 Ft Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Pentium Processzor

Részletesebben

Apple számítógépek összehasonlító táblázata

Apple számítógépek összehasonlító táblázata Remac Computer MacBook White 13" MacBook Pro 13" MacBook Pro 13" MacBook Pro 15" MacBook Pro 15" MacBookPro 15" (MC516ZH/A ) (MC374LL/A) (MC375LL/A) (MC371LL/A) (MB372LL/A) (MB373LL/A) Burkolat Polikarbonát

Részletesebben

Lenovo Ideapad G E301PAHV

Lenovo Ideapad G E301PAHV Lenovo Ideapad G50-45 - 80E301PAHV (80E301PAHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: AMD Quad-Core Processzor jellemző: A4-6210 1,80GHz

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára

Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára AGP-csatlakozó alaplapi vezérlő chip PCI-csatlakozók rögzítőkeret a hűtőhöz FDD-csatlakozó tápegységcsatlakozó S.ATAcsatlakozók P.ATAcsatlakozók

Részletesebben

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú.

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Miért van rájuk szükség? Belső memória bővítése Programok és adatok tárolása, rögzítése Meglévő programok, adatok

Részletesebben

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók Háttértárolók Kérdések a témakörhöz Mit nevezünk háttértárolónak? Milyen fajtái vannak a háttértárolóknak? Csoportosítsd a háttértárolókat a tárolás módja szerint! Add meg a ma használatos háttértárolók

Részletesebben

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV)

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV) Lenovo Ideapad YOGA 300 80M1001BHV (80M1001BHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: YOGA Termékvonal: Lenovo 2 az 1-ben Hibrid Notebook Termékvonal2: 2 az 1-ben Hibrid Notebook Processzor: Intel Celeron Processzor

Részletesebben

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK TESZTKÉRDÉSEK Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. d) E-mailek rendszerezésére.

Részletesebben

11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése

11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése 11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és old meg a feladatokat. Ezen feladatlap megoldásához szükséged lesz az Internetre, katalógusokra vagy egy helyi

Részletesebben

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje Megjegyzés Ezen információk és a tárgyalt termék használatának megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a termékre vonatkozó Biztonsági és garanciális útmutató

Részletesebben

Informatika 11. el adás: Hardver

Informatika 11. el adás: Hardver Informatika 1 1. el adás: Hardver Kovács Kristóf prezentációjának felhasználásával Budapesti M szaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2015-09-08 Követelmények 3 ZH 5. 9. 14. héten egyenként 20 pontot érnek

Részletesebben

ECDL számítógépes alapismeretek modul

ECDL számítógépes alapismeretek modul 1. Mire szolgál az asztal? A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. 2. A tűzfal funkciója A tűzfal funkciója, hogy biztosítsa a számítógép hálózati védelmét illetéktelen külső behatolással

Részletesebben

A CAD hardver eszközei / 2.

A CAD hardver eszközei / 2. A CAD hardver eszközei / 2. A dobozon kívül... A CAD hardver eszközei a dobozon kívül Beviteli (input) perifériák Kiviteli (output) perifériák Hálózati elemek Cad_ea3.ppt 1 Beviteli (input) perifériák

Részletesebben

Nézetek. Műszaki adatok

Nézetek. Műszaki adatok 3647 Copyright 2013-2014 Dell Inc. Minden jog fenntartva. Ezt a terméket az Egyesült Államokban és nemzetközileg érvényes szerzői jogi és szellemi tulajdonra vonatkozó törvények védik. A Dell és a Dell

Részletesebben

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia)

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12 (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) A személyi számítógépet ára, mérete és képességei és a használatában kialakult kultúra teszik

Részletesebben

Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ Web:

Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ Web: SZÁMTÁRHÁZ KFT Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ 579-454 Web: www.szamtarhaz.hu E-mail: info@szamtarhaz.hu Szabó Georgina- 20/3166844 Urbán Zsolt- 20/9751744 A S D S o f t Használt számítógép

Részletesebben

Szabó Georgina- 20/ Urbán Zsolt- 20/

Szabó Georgina- 20/ Urbán Zsolt- 20/ SZÁMTÁRHÁZ KFT Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ 579-454 Web: www.szamtarhaz.hu E-mail: info@szamtarhaz.hu Szabó Georgina- 20/3166844 Urbán Zsolt- 20/9751744 A S D S o f t Használt számítógép

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

Lenovo Ideapad B LK004AHV

Lenovo Ideapad B LK004AHV Lenovo Ideapad B51-30 - 80LK004AHV (80LK004AHV) Bruttó ár: 94.990 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Celeron Processzor jellemző: N3050 /

Részletesebben

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége.

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. SZOFTVEREK SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. Programok Programnak nevezzük egy algoritmus valamelyik számítógépes programnyelven való leírását, amely a számítógép

Részletesebben

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) Rendszerjellemzők Operációs rendszer Windows 8 64 Windows 8 Pro 64 Windows 7 Professional 32 Windows 7 Professional 64 Windows 7 Professional 32 (elérhető Windows 8 Pro 64 downgrade által) Windows 7 Professional

Részletesebben

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága.

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségő adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Első gyakorlat. Hardware - Software alapok

Első gyakorlat. Hardware - Software alapok Első gyakorlat Hardware - Software alapok Számítógép (PC) Hardware A PC fizikai része Software A programok összefoglaló neve. Hardware Központi egység Processzor (CPU) Memória (RAM) Winchester (HDD) Alaplap

Részletesebben

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu Hardverelemek és feladataik (Hardware components) 1 A PC-k felépítése A PC alapvetően két részből áll: a téglatest vagy más alakú számítógépházból és a külső egységekből A házban helyezkedik el az alaplap

Részletesebben

4. Tétel. Nyomtatók. Samsung CLP 770ND:

4. Tétel. Nyomtatók. Samsung CLP 770ND: 4. Tétel Vállalatához több egyforma hardverkiépítésű számítógép érkezett. Feladata az, hogy ajánljon a gépekhez perifériákat és háttértárakat. Ajánlatát indokolja, ismertesse az eszközök jellemzőt! Mutassa

Részletesebben