VAKCINÁK ELŐÁLLÍTÁSÁRA ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSÉRE SZÁNT, MEGHATÁROZOTT KÓROKOZÓKTÓL MENTES CSIRKEÁLLOMÁNYOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "5.2.2. VAKCINÁK ELŐÁLLÍTÁSÁRA ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSÉRE SZÁNT, MEGHATÁROZOTT KÓROKOZÓKTÓL MENTES CSIRKEÁLLOMÁNYOK"

Átírás

1 (SPF) csirkeállományok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur /2010: VAKCINÁK ELŐÁLLÍTÁSÁRA ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSÉRE SZÁNT, MEGHATÁROZOTT KÓROKOZÓKTÓL MENTES CSIRKEÁLLOMÁNYOK A vakcinák termelésére, illetve minőségellenőrzésére szolgáló csirkéknek, embrióknak és sejttenyészeteknek amennyiben ez a követelmény meghatározott kórokozóktól mentes (SPF) csirkeállományból származó tojásokból kell származniuk. Valamely állomány SPF minősége az alábbiakban ismertetett rendszerrel biztosítható. A megadott mikroorganizmusok jegyzéke (lásd a későbbiekben) a jelenlegi ismereteken alapul, és szükség szerint korszerűsítésre kerül. Állománynak a madarak azon csoportját nevezzük, amelynek egyedei ugyanazon környezetben élnek, és saját gondozószemélyzetük van, amely nincs kapcsolatban nem SPF állományokkal. Amennyiben az állományt már kijelölték, nem SPF madarak nem kerülhetnek be az állományba. Minden egyes állományt úgy kell elhelyezni, hogy a fertőződés kockázata a lehető legkisebb legyen. Az állomány tartására szolgáló létesítmény nem lehet nem SPF madárállomány közelében. Kivételt képeznek az olyan állományok, amelyekből SPF állomány létrehozása van folyamatban, és amelyeket az SPF állományok számára megfelelő létesítményekben és feltételek mellett helyeztek el. Az SPF állomány elhelyezésére izolátor vagy szűrt levegőjű, túlnyomásos épület alkalmas. A rágcsálók, vadon élő madarak, rovarok, továbbá illetéktelen személyek bejutásának megakadályozására megfelelő intézkedéseket kell foganatosítani. A létesítményben engedéllyel tartózkodó személyzet nem kerülhet érintkezésbe más madarakkal, vagy olyan kórokozókkal, amelyek feltételezhetően képesek megfertőzni az állományt. Ajánlatos, hogy a személyzet csak zuhanyozás és ruhaváltás után, illetve védőöltözetben léphessen be az ellenőrzött létesítménybe. A létesítménybe bekerülő tárgyakat, ha lehetséges, sterilezni kell. Különösen ajánlatos megfelelő módon kezelni a takarmányt, a nemkívánatos mikroorganizmusok behurcolásának megelőzése érdekében, a víznek pedig legalább ivóvíz minőségűnek kell lennie, például klórozott ellátórendszerből biztosítva a vízellátást. Az állományban a madarakat semmiféle olyan gyógyszeres kezelésnek nem szabad alávetni, amely az állományban fellépő bármely megbetegedés észlelését zavarhatja.

2 (SPF) csirkeállományok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur Az állomány általános egészségi állapotát folyamatosan rögzíteni kell, és minden rendellenességet ki kell vizsgálni. Folyamatosan figyelni kell a megbetegedési és elhullási arányt, az általános fizikai állapotot, a takarmányfogyasztást, a napi tojástermelést, a tojások minőségét, fiasságát és keltethetőségét. A feljegyzéseket legalább öt évig meg kell őrizni. A tojások felhasználóit a lehető leghamarabb értesíteni kell minden fenti paraméter normál értéktől való eltéréséről, és bármely fertőzés észleléséről. Az alábbiakban leírt vizsgálatoknak vagy vizsgálat-kombinációknak a vírus adott szerotípusaira vonatkozóan megfelelően specifikusnak és érzékenynek kell lenniük. A mintavételnek véletlenszerűnek kell lennie. A csirke-anémia vírusára (CAV) kapott pozitív eredmény nem zárja ki okvetlenül az állományból származó anyag felhasználását, de hét naposnál fiatalabb madarak oltására szolgáló élő vakcinák előállításához csak CAV negatív állományokból származó anyag használható. Hét naposnál fiatalabb madarak oltására szolgáló inaktivált vakcinák csak akkor készíthetők nem igazoltan CAV-mentes állományból származó anyagból, ha bizonyított, hogy az alkalmazott inaktiválási eljárás a CAV-t inaktiválja. SPF ÁLLOMÁNY LÉTREHOZÁSA Az SPF-nek minősített állomány olyan csirkéktől származik, amelyek bizonyítottan mentesek az táblázatban felsorolt átörökíthető kórokozóktól. Ezt az SPF-nek minősített állományt megelőző két generáció vizsgálatával érhetjük el. Az SPF állomány létrehozásánál és fenntartásánál követendő folyamatra vázlatos tervet mutat be az táblázat. Egy új SPF állomány létrehozásához egy sor vizsgálatot a madarak három generációján el kell végezni. Az első generáció minden egyedét 20 hetes kora előtt legalább egyszer meg kell vizsgálni a madár leukózis csoport-antigéntől való mentességre és enzim immun-meghatározással (EIA) vagy vírus-közömbösítéssel (VN) a madár leukózis vírus A, B és J altípusainak ellenanyagaitól való mentességre. Ezen kívül minden madarat meg kell vizsgálni az táblázatban felsorolt átörökíthető kórokozóktól való mentességre is. Az állományt nyolc hetes kortól vizsgálni kell Salmonella mentességre. Nyolc hetes kortól klinikai vizsgálatokat kell végezni az állományon, melyek során a madarak nem mutathatnak fertőző betegségre jellemző tüneteket. Az ezeknél a vizsgálatoknál alkalmazott vizsgálati módszerek a táblázatban szerepelnek. További útmutató az alábbiakban, az SPF minősítésű állományok rendszeres vizsgálatára vonatkozó részben található. Húsz hetes kortól az állományt Az SPF minősítésű állományok rendszeres vizsgálata című részben leírtak szerint kell vizsgálni. Ennek a vizsgálatsorozatnak minden egyes elemét alkalmazni kell a következő két generációnál is, kivéve azt, hogy minden egyes madarat meg kell vizsgálni a tojásrakást megelőző időszakban az

3 (SPF) csirkeállományok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur átörökíthető kórokozóktól való mentességre. A harmadik generáció SPF állománynak történő minősítéséhez az összes vizsgálati eredménynek azt kell igazolnia, hogy mindhárom generáció mentes a kórokozóktól. Ugyanazon telephely másik létesítményéből származó másik SPF minősítésű állomány SPF embrióit be lehet vinni az állományba. Ezek az állománypótló madarak nyolchetes koruktól egy állományt képeznek, és a fentiekben leírt vizsgálati eljárásokkal összhangban kell vizsgálni őket. SPF MINŐSÍTÉSŰ ÁLLOMÁNYBÓL SZÁRMAZÓ KÖVETKEZŐ NEMZEDÉKEK KEZDETI VIZSGÁLATI KÖVETELMÉNYEI Ha a betelepítésre kerülő állomány kizárólag egy teljes mértékben SPF minősítésű állományból származik, az új nemzedéket az SPF állománynak való minősítését megelőzően vizsgálatoknak kell alávetni. A Salmonella mentességen és az állomány általános egészségi állapotán és teljesítőképességén kívül nyolc hetes kortól kezdve további speciális vizsgálatok szükségesek. A vizsgálatokat két, az állomány 5 %-át kitevő (legalább 10, de legfeljebb 200 madár) mintán kell elvégezni, legalább négy hetes időközzel a és a hetes korban. Minden mintát egyedileg kell gyűjteni és megvizsgálni. Az ellenanyagvizsgálatokhoz vérmintát kell venni, és a leukózis ellenanyagok vizsgálatához is megfelelő mintákat kell gyűjteni. Az alkalmazott vizsgálatok leírása Az SPF minősítésű állományok rendszeres vizsgálata című részben található. Az új nemzedéket csak akkor lehet SPF állománynak minősíteni, ha az összes vizsgálat igazolta a fertőzésmentességet. AZ SPF MINŐSÍTÉSŰ ÁLLOMÁNYOK RENDSZERES VIZSGÁLATA Általános vizsgálat és boncolás. Az állomány teljes élettartama alatt hetente legalább egyszer klinikai vizsgálatokat kell végezni annak igazolására, hogy a madarak mentesek a baromfihimlő vírusától és bármilyen más fertőzés tüneteitől. Ha a heti elhullások mértéke meghaladja a 0,1 %-ot, minden fellelhető tetemet fel kell boncolni annak bizonyítására, hogy nincs jele fertőzésnek. Ha indokolt, a diagnózis megerősítésére kórszövettani, és/vagy mikrobiológiai/virológiai vizsgálatokat végzünk. A tuberkulózis okozta károsodásokat külön vizsgáljuk, és a gyanús károsodásokból vett szövettani mintákat specifikus festésnek vetjük alá a Mycobacterium avium-tól való mentesség igazolására. A rendelkezésre álló tetemek vakbél-tartalmát az alábbiakban leírt módszer szerinti mikrobiológiai vizsgálatnak vetjük alá a Salmonella spp. jelenlétének kimutatására. Indokolt esetben legfeljebb öt madár vakbél-mintáját elegyíthetjük.

4 (SPF) csirkeállományok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur táblázat Mikroorganizmus Vizsgálati módszer** Átörökítés Gyors/lassú terjedés Madár adenovírusok 1. csoport AGP, EIA Igen Lassú Madarak fertőző agy- és gerincvelőgyulladásának vírusa AGP, EIA Igen Gyors Fertőző bronchitis vírus HI, EIA Nem Gyors Fertőző laryngo-tracheitis vírus VN, EIA Nem Lassú Madár leukózisvírusok EIA vírusra, VN, EIA antitestre Igen Lassú Madár nefritiszvírus IS Nem Lassú Madár orthoreovírusok IS, EIA Igen Lassú Madár retikuloendoteliózis vírus AGP, IS, EIA Igen Lassú Csirke anémia vírus IS, EIA, VN Igen Lassú Egg drop syndrome vírus HI, EIA Igen Lassú Fertőző bursitis vírus 1. szerotípus: (Gumboro-i betegség vírusa) AGP, EIA, VN 2. szerotípus: VN Nem Gyors Influenza A vírus AGP, EIA, HI Nem Gyors Marek betegség vírusa AGP Nem Gyors Baromfipestis (Newcastle betegség) vírus HI, EIA Nem Gyors Pulyka rhinotracheitis vírus EIA Nem Lassú Mycoplasma gallisepticum Agg és HI pozitív vizsgálat megerősítésére Igen Lassú Mycoplasma synoviae Baromfitífusz (Salmonella pullorum fertőzés) EIA, HI Agg és HI pozitív vizsgálat megerősítésére EIA, HI Agg: agglutináció AGP: agargél precipitáció; a technika akkor alkalmazható, ha a vizsgálatot heti gyakorisággal végzik el EIA: enzim-immun meghatározás Igen Gyors Agg Igen Lassú HI:hemagglutináció-gátlás IS: immunfestés VN: vírus-közömbösítés ** Az illetékes hatóság hozzájárulásával más vizsgálati módszerek is alkalmazhatók, ha elég specifikusak, és legalább olyan érzékenyek, mint a fentiekben felsoroltak. Tenyésztéses vizsgálat a Salmonella spp. kimutatására. A Salmonella spp. tenyésztéses vizsgálatát ürülékminta vagy kloakatampon vagy húzott tampon vizsgálatával végezzük. Ha ürüléket, vagy kloakatamponokat vizsgálunk, az állomány teljes élettartama alatt minden egyes négy hetes időszakban összesen 60 mintát kell megvizsgálni. A vizsgálatokat legfeljebb 10 minta elegyén végezzük. Ha húzott tamponokat vizsgálunk, akkor az állomány teljes élettartama alatt legalább két húzott tampont vizsgálunk meg minden négyhetes periódusban. Ezekben a mintákban a Salmonella spp. kimutatását a minták elődúsítása után

5 (SPF) csirkeállományok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur Salmonella-szelektív táptalajon végzett tenyésztéssel végezzük. Vizsgálatok a madár leukózis antigén kimutatására. A tojásrakás megkezdése előtt kloaka-tamponokat vagy vérmintákat (határérték (buffy coat) tenyésztést alkalmazva) vizsgálunk a csoportspecifikus leukózis antigén jelenlétére. Minden egyes négy hetes időszakban az állomány 5%-át (legalább 10, legfeljebb 200) mintázzuk meg. A tojásrakás időszaka alatt minden egyes négy hetes időszakban a tojások 5%-ában (legalább 10 legfeljebb 200) vizsgáljuk a tojásfehérjét. EIA vizsgálatokat végzünk a csoportspecifikus antigének kimutatására olyan vizsgálati módszerek alkalmazásával, amelyekkel az antigén A, B és J alcsoportjai is kimutathatók. Vizsgálatok más kórokozók elleni ellenanyagok kimutatására. Az állomány tojásrakási időszaka alatt az táblázatban felsorolt összes kórokozó elleni ellenanyagokra végzünk vizsgálatokat. Minden négy hetes időszakban mintákat veszünk az állomány 5%-ától (legalább 10, legfeljebb 200). Ajánlatos hetente mintát venni az állomány 1,25%-ából, mivel néhány kórokozóra vonatkozó vizsgálatot heti rendszerességgel kell végrehajtani. Az táblázat a kórokozókat aszerint csoportosítja, hogy az állományban gyorsan terjednek vagy lassan terjednek, illetve esetleg nem is fertőzik meg a teljes állományt. Azoknál a kórokozóknál, amelyeket a lassú terjedésűek közé soroltak, minden egyes mintát egyedileg vizsgálunk meg. A gyors terjedésűek közé sorolt kórokozóknál az egyes négy hetes időszakokban gyűjtött minták legalább húsz százalékát kell egyedileg megvizsgálni, vagy ahol a savóközömbösítési vagy ELISA vizsgálatot alkalmazzák, ott vizsgálhatják az összes mintát egyedileg vagy az egyidejűleg gyűjtött mintákból ötösével készített elegymintákat. A kórokozók kimutatására alkalmas módszerek az táblázatban szerepelnek. Az illetékes hatóság hozzájárulásával más vizsgálati módszerek is alkalmazhatók, ha elég specifikusak, és legalább olyan érzékenyek, mint a táblázatban felsoroltak. A TOJÁSRAKÁSI IDŐSZAK VÉGÉN ELVÉGZENDŐ VIZSGÁLATOK Az utolsó tojásbegyűjtést követően záró vizsgálatot végzünk az táblázatban felsorolt összes átörökíthető mikroorganizmus ellenanyagaitól való mentesség igazolására. Az utolsó tojásbegyűjtést követően az állomány legalább 5 százalékát (legalább 10, legfeljebb 200) visszatartjuk legalább négy hétig. A négy hetes időszak alatt a csoport minden egyes madarából vérmintát veszünk olymódon, hogy a madarak legalább 1,25%-ánál (a minták 25%-a) a vérvételt legalább négy héttel az utolsó tojásbegyűjtést követően végezzük. A savómintákat a megadott módszerekkel megvizsgáljuk (az táblázatban megadott) átörökíthető kórokozókra. Ha a mintavételezést heti rendszerességgel végezzük, ezen időszak alatt a madarak legalább 1,25%-át (a minta 25 százaléka) kell minden egyes héten megvizsgálni. Az átörökíthető kórokozók jelenlétét más

6 (SPF) csirkeállományok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur módon, az utolsó tojás-begyűjtést követő négy héten belül az állomány legalább 5%-ából vett vér és/vagy egyéb megfelelő mintán, megfelelő validált nukleinsavamplifikációs (2.6.21) módszerrel is vizsgálhatjuk. MEGHATÁROZOTT KÓROKOZÓ KIMUTATÁSA ESETÉN VÉGREHAJTANDÓ INTÉZKEDÉSEK Ha bebizonyosodik, hogy az állomány az táblázatban lassú terjedésűként meghatározott kórokozóval szennyezett, akkor a pozitív minta vételének időpontját közvetlenül megelőző négy hetes időszakban az állományból származó minden anyagot nem megfelelőnek kell tekinteni. Hasonlóképpen, ha az állománynak valamely az táblázatban gyors terjedésűként meghatározott kórokozóval való szennyezettsége bebizonyosodik, akkor a pozitív minta vételének időpontját megelőző két hetes időszakban az állományból származó minden anyagot nem megfelelőnek kell tekinteni. Minden ilyen anyagból előállított terméket, amelynél az SPF anyagok használata követelmény, nem megfelelőnek kell tekinteni, és ki kell selejtezni; minden, az ilyen anyag felhasználásával végzett minőségellenőrző vizsgálat érvénytelen. A termelőknek a járvány kitörése után a lehető legrövidebb időn belül az összes tojás-felhasználó felé jelezniük kell a fertőzöttség tényét. Azt az állományt, amelyben valamely meghatározott kórokozó által okozott járványt állapítottak meg, nem lehet újra SPF állománynak minősíteni. Az állománynak azon leszármazottait, amelyek az utolsó negatív minta vételét megelőző négy hetes időszakból vagy az azt követő időszakból származnak, nem lehet SPF-nek minősíteni.

7 (SPF) csirkeállományok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur táblázat Az SPF állomány létesítésének és fenntartásának vázlatos leírása ÚJ ÁLLOMÁNY Az átörökíthető kórokozóktól való mentesség megállapítása Húsz hetes kor előtt az összes madár vizsgálata madár leukózis antigénre és ellenanyagra MÁSODIK GENERÁCIÓ Húsz hetes kor előtt az összes madár vizsgálata madár leukózis antigénre és ellenanyagra HARMADIK GENERÁCIÓ Húsz hetes kor előtt az összes madár vizsgálata madár leukózis antigénre és ellenanyagra AZ ÁLLOMÁNY SPF MINŐSÍTÉSE, HA AZ ÖSSZES VIZSGÁLAT EREDMÉNYE MEGFELELŐ HARMADIK GENERÁCIÓ Tojásrakás utáni vizsgálat átörökíthető kórokozókra KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓK Az állomány öt-öt százalékát kitevő két mintasorozat vizsgálata madár leukózis antigénre és meghatározott kórokozók elleni ellenanyagokra a hetes kor közötti időszakban Tojásrakás utáni vizsgálat elvégzése átörökíthető kórokozókra

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 2.6.16. Vizsgálatok idegen kórokozókra Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.0 1 2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 01/2011:20616 Azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyekhez a vírust előzőleg

Részletesebben

2.6.24. MADÁR VÍRUSVAKCINÁK: VIZSGÁLAT IDEGEN KÓROKOZÓK JELENLÉTÉRE AZ OLTÓCSÍRA-TÉTELEKBEN

2.6.24. MADÁR VÍRUSVAKCINÁK: VIZSGÁLAT IDEGEN KÓROKOZÓK JELENLÉTÉRE AZ OLTÓCSÍRA-TÉTELEKBEN kórokozók jelenlétére oltócsíra-tételekben Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.1. - 1 04/2014:20624 2.6.24. MADÁR VÍRUSVAKCINÁK: VIZSGÁLAT IDEGEN KÓROKOZÓK JELENLÉTÉRE AZ OLTÓCSÍRA-TÉTELEKBEN ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

VACCINUM PSEUDOPESTIS AVIARIAE INACTIVATUM. Baromfipestis (Newcastle betegség) vakcina (inaktivált)

VACCINUM PSEUDOPESTIS AVIARIAE INACTIVATUM. Baromfipestis (Newcastle betegség) vakcina (inaktivált) Vaccinum pseudopestis aviariae inactivatum Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 7.7-1 04/2013:0870 VACCINUM PSEUDOPESTIS AVIARIAE INACTIVATUM Baromfipestis (Newcastle betegség) vakcina (inaktivált) 1. DEFINÍCIÓ Az inaktivált

Részletesebben

M. A. H. FOOD CONTROLL Kft. Mikrobiológiai vizsgáló Laboratóriuma Állategészségügyi Diagnosztikai Részleg BROILER PROGRAM

M. A. H. FOOD CONTROLL Kft. Mikrobiológiai vizsgáló Laboratóriuma Állategészségügyi Diagnosztikai Részleg BROILER PROGRAM BROILER PROGRAM Telepítés utáni mintavétel: élőállat-szállító autóról vett, lezárt csomagolású alompapír és 10 db útihulla (vagy 25 g meconium), mely a MSZ EN ISO 6579:2002/A1:2007 és a 180/2009 (XII:

Részletesebben

Pulyka légzőszervi betegségek

Pulyka légzőszervi betegségek Pulyka A kórokozók Légzőszervi Gyakorlati helyzet Betegségek Alacsony patogenitású madárinfluenza XXIII. DERZSY NAPOK 2015. június 4-5. Zalakaros A jelenlegi megoldások Merial Avian Technical Services

Részletesebben

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 1 5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 07/2009:50205 javított 6.5 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Az állatgyógyászati célra szánt immunológiai gyógyszerek

Részletesebben

SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS VAKCINA (KÉRŐDZŐK RÉSZÉRE, INAKTIVÁLT) Vaccinum aphtharum epizooticarum inactivatum ad ruminantes

SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS VAKCINA (KÉRŐDZŐK RÉSZÉRE, INAKTIVÁLT) Vaccinum aphtharum epizooticarum inactivatum ad ruminantes inactivatum ad ruminantes Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.3-1 01/2015:0063 SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS VAKCINA (KÉRŐDZŐK RÉSZÉRE, INAKTIVÁLT) 1. DEFINÍCIÓ Vaccinum aphtharum epizooticarum inactivatum ad ruminantes A száj-

Részletesebben

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonellák bemutatása Enterobacteriaceae családba tartozó Gramnegatív pálcák, körülcsillósak, aktívan mozognak (kivéve

Részletesebben

Panelvizsgálatok. HASMENÉS panel 1. ALAP csomag (1-2 galambhulla esetén) KOMPLEX csomag (2-3 galambhulla esetén) 1 Bélsár transzport táptalajon 1

Panelvizsgálatok. HASMENÉS panel 1. ALAP csomag (1-2 galambhulla esetén) KOMPLEX csomag (2-3 galambhulla esetén) 1 Bélsár transzport táptalajon 1 M I N T A K Ü L D É S I T Á J É K O Z T ATÓ Vizsgálat Beküldendő minta Panelvizsgálatok Élő állat esetén: HASMENÉS panel 1 Friss bélsár (40 g) Bélsár transzport táptalajon 1 Hulla esetén: ALAP csomag (1-2

Részletesebben

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3.

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3. Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok Dr. Kollár Anna, Dr. Soós Pál, Antalné Szalkai Teodóra, Dr. Tóth Ádám, Dr. Nagy Zoltán, Gubucz-Sombor

Részletesebben

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Aujeszky-betegség 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Fogalmak Fertőzött sertés: vírus, antigénjei, DNS kimutatható; gyanút keltő klinikai tünetek és olyan állományban van ahol a fertőzöttséget hatóságilag

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok

Állategészségügyi szabályok BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegség

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák Chlamydiaceae család Obligát intracelluláris baktérium Replikáció: élő szövetekben, élőlényekben Replikációs ciklus: Elemi test, reticularis test Antigenitás Csoportspecifikus LPS antigen Faj- és típusspecifikus

Részletesebben

A baromfiágazatot fenyegető legfontosabb állategészségügyi kérdések

A baromfiágazatot fenyegető legfontosabb állategészségügyi kérdések A baromfiágazatot fenyegető legfontosabb állategészségügyi kérdések 2017 május Dr Horváth-Papp Imre Pannon Poultry Services Állatorvosi szemszögből: Nagy gondok láthatóak Még nagyobb gondok nem láthatóak

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10.

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10. BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD élőállat bemutató Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó

Részletesebben

ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN

ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN Benkő Mária 1, Ivanics Éva 2, Palya Vilmos 3, Nemes Csaba 4, Kecskeméti Sándor 5, Dán Ádám 2, Kaján Győző 1, Glávits Róbert 2 1 MTA Állatorvos-tudományi

Részletesebben

a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1627/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Debreceni

Részletesebben

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1422/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Az Állat-egészségügyi Labor Diagnosztikai Szolgáltató Kft. (5600 Békéscsaba, Szabolcs u. 34.) akkreditált

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.12.3. C(2018) 7920 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.12.3.) egyes betegségmegelőzési és járványvédelmi szabályoknak a jegyzékbe foglalt betegségek

Részletesebben

a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1628/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Kaposvári

Részletesebben

VACCINUM FEBRIS FLAVAE VIVUM. Sárgaláz vakcina (élő)

VACCINUM FEBRIS FLAVAE VIVUM. Sárgaláz vakcina (élő) Vaccinum febris flavae vivum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.5-1 07/2012:0537 VACCINUM FEBRIS FLAVAE VIVUM Sárgaláz vakcina (élő) DEFINÍCIÓ A sárgaláz vakcina (élő) a sárgaláz vírus 17D törzséből készített, előkeltetett

Részletesebben

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA (TOJÁSTÓL VÁGÓHÍDIG) Törzsállomány Keltető Előnevelő Hízlaló 57 hét 1.,29-33 hét előnevelés, felkészítés a tojástermelésre 2.,24 hét tojástermelés 5 + 28 nap 1. Tojás

Részletesebben

Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján

Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária Kerekes Kata NÉBIH-ÉKI 2014. április 15. Miről lesz szó? Hogyan

Részletesebben

EGY HAZAI CSIRKEÁLLOMÁNYBAN JELENTKEZŐ, TÖMEGESEN ELŐFORDULÓ CONJUNCTIVITIS KÓROKTANÁNAK VIZSGÁLATA

EGY HAZAI CSIRKEÁLLOMÁNYBAN JELENTKEZŐ, TÖMEGESEN ELŐFORDULÓ CONJUNCTIVITIS KÓROKTANÁNAK VIZSGÁLATA MgSZH ÁDI, Budapest 1 SZIE-ÁOTK, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék, Budapest 2 Kezelő állatorvos 3 Bakteriológia EGY HAZAI CSIRKEÁLLOMÁNYBAN JELENTKEZŐ, TÖMEGESEN ELŐFORDULÓ CONJUNCTIVITIS KÓROKTANÁNAK

Részletesebben

2011.4.6. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 90/27 HATÁROZATOK

2011.4.6. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 90/27 HATÁROZATOK 2011.4.6. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 90/27 HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2011. április 1.) a baromfi és keltetőtojás Közösségen belüli kereskedelmére és harmadik országból történő behozatalára

Részletesebben

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu BRDC általános állománydiagnosztika Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu Melyik az elsődleges az állománydiagnózis, vagy az egyedi diagnózis? 1. Egyedi diagnózis 2. Állomány diagnózis 3. Mindkettő egyformán

Részletesebben

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok Dr. Peter Franken Budapest 2013 BVD elleni védekezés a szarvasmarhaállományokban 1. Bevezetés és holland szarvasmarha-adatok

Részletesebben

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft.

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft. VITAFORT ZRT. 2016.06.02. Nemes Péter Vet- Produkt Kft. 1 Miért a Biosecurity Fotó: Dr. Horváth- Papp Imre 2 A biosecurity célja A kórokozók behurcolásának megakadályozása, hogy ne legyen: - szubklinikai

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 01. hét Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE VII. Praxismenedzsment Konferencia Budapest, 2013. november 23. A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE Fodor László Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék

Részletesebben

VACCINUM COCCIDIOSIDIS VIVUM AD PULLUM. Csirke kokcidiózis vakcina (élő)

VACCINUM COCCIDIOSIDIS VIVUM AD PULLUM. Csirke kokcidiózis vakcina (élő) Vaccinum coccidiosidis vivum ad pullum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.7-1 04/2013:2326 VACCINUM COCCIDIOSIDIS VIVUM AD PULLUM Csirke kokcidiózis vakcina (élő) 1. DEFINÍCIÓ A csirkék kezelésére szánt, kokcidiózis

Részletesebben

49/2002. (V. 24.) FVM rendelet a szalmonellózis és a baromfitífusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról

49/2002. (V. 24.) FVM rendelet a szalmonellózis és a baromfitífusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról 49/2002. (V. 24.) FVM rendelet a szalmonellózis és a baromfitífusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény 45. -ának 11. pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21.

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. IBR és BVD mentesítés IBR mentesítés 1. ge negatív állomány kialakítása 2. IBR negatív állomány kialakítása

Részletesebben

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia 1 TETRA-H nevelési és tojástermelési technológia A kettős hasznosítású TETRA-H nyugodt vérmérsékletű, színes tollú hibrid a külterjes tartást is kitűnően

Részletesebben

A szalmonella gyérítési programokkal kapcsolatos útmutatók

A szalmonella gyérítési programokkal kapcsolatos útmutatók A szalmonella gyérítési programokkal kapcsolatos útmutatók dr. Pállai Gerda Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság, Járványügyi Osztály 2013. október 18.

Részletesebben

Elérte hazánkat az influenzajárvány

Elérte hazánkat az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 3. hét Elérte hazánkat az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

Madárinfluenza Csongrád megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Földművelésügyi Főosztály dr. lamperné dr. Horváth Éva főosztályvezető

Madárinfluenza Csongrád megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Földművelésügyi Főosztály dr. lamperné dr. Horváth Éva főosztályvezető Madárinfluenza 2016 Csongrád megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Földművelésügyi Főosztály dr. lamperné dr. Horváth Éva főosztályvezető 2017.02.02. 1 Madárinfluenza 2016 Az influenza elnevezés

Részletesebben

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők Dr. Albert Mihály Vakcinázás Fogalma: Aktív immunizáláskor ismert, csökkent virulenciájú, vagy elölt kórokozót, illetve annak antigénjeit, gyakran

Részletesebben

Légzőszervi betegségek számokban

Légzőszervi betegségek számokban 1. oldal (összes: 7) 2. oldal (összes: 7) Az intenzív baromfitartásban nagyon sok állatot tartanak zártan, alapvetően kis területen, ami járványügyi szempontból a Mycoplasma kórokozóknak nagyon kedvező

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a számú akkreditálási ügyirathoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-alföldi Regionális Intézet Kirendeltsége, Laboratóriumi Osztály Mikrobiológiai

Részletesebben

Újabb adatok a baromfi mycoplasmosisairól

Újabb adatok a baromfi mycoplasmosisairól Újabb adatok a baromfi mycoplasmosisairól Stipkovits László RT-Europe Kutatási Központ, Mosonmagyaróvár, Hungary Baromfiegészségügyi Társaság November 19, 2012 Budapest Házityúkban és pulykában előforduló

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 3. hét Intenzíven terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján

Részletesebben

2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/3 RENDELETEK

2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/3 RENDELETEK 2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/3 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 955/2010/EU RENDELETE (2010. október 22.) a 798/2008/EK rendeletnek a Newcastle-betegség elleni vakcinák felhasználása tekintetében

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 350/2011/EU RENDELETE

A BIZOTTSÁG 350/2011/EU RENDELETE 2011.4.12. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 97/9 A BIZOTTSÁG 350/2011/EU RENDELETE (2011. április 11.) az 1251/2008/EK rendeletnek a 2010/221/EU határozattal az Ostreid herpeszvírus 1 μνar (OsHV-1 μνar)

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere

Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere Dr. Kulcsár Gábor Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága 2016. június 2. Tartalom Mik azok a

Részletesebben

Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen

Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen Dr. Bistyák Andrea Dr. Tanyi János, Dr. Bajmócy Endre, Dr. Kecskeméti Sándor 2011. szeptember 14. Grafika: Nagyné Balázs Éva Történet Korszakok

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana

110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana Madarak nıi n i nemi szerveinek felépítése 110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana petefészek tojócsı (petevezetı) tuba (a petesejt befogadása, megtermékenyülés) magnum (fehérjetermelı szakasz) isthmus

Részletesebben

17. Baromfi Világkongresszus

17. Baromfi Világkongresszus A MOÁE Baromfi-egészségügyi Társaságának és a MÁK Budapesti szervezetének szakülése 17. Baromfi Világkongresszus Dr Pénzes Zoltán, Dr Jánosi Katalin Ceva-Phylaxia, Virológiai Fejlesztési Igazgatóság Budapest,

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 02. hét Terjed az influenza A 2. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz

Részletesebben

2.6.24. MADÁR VÍRUSVAKCINÁK: VIZSGÁLAT IDEGEN KÓROKOZÓK JELENLÉTÉRE AZ OLTÓCSÍRA-TÉTELEKBEN

2.6.24. MADÁR VÍRUSVAKCINÁK: VIZSGÁLAT IDEGEN KÓROKOZÓK JELENLÉTÉRE AZ OLTÓCSÍRA-TÉTELEKBEN 2.6.24. Madár vírusvakcinák: Vizsgálat idegen kórokozók jelenlétére oltócsíra-tételekben Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.1. - 1 04/2014:20624 2.6.24. MADÁR VÍRUSVAKCINÁK: VIZSGÁLAT IDEGEN KÓROKOZÓK JELENLÉTÉRE AZ

Részletesebben

Zúzógyomor-gyulladás (fekély) súlyos formájának megfigyelése és kóroktani vizsgálata brojler csirkékben

Zúzógyomor-gyulladás (fekély) súlyos formájának megfigyelése és kóroktani vizsgálata brojler csirkékben Zúzógyomor-gyulladás (fekély) súlyos formájának megfigyelése és kóroktani vizsgálata brojler csirkékben Palya Vilmos, Felföldi Balázs, Walkóné Kovács Edit, Mató Tamás, Homonnay Zalán, Albert Mihály, Benyeda

Részletesebben

A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC

A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC Nemzetközi Szarvasmarha Akadémia Szarvasmarha telepi BRDC menedzsment a gyakorlatban Budapest, 2012. november 30. A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC Fodor László Szent István

Részletesebben

Marker koncepció (Bovilis BVD)

Marker koncepció (Bovilis BVD) Marker koncepció (Bovilis BVD) VI. MSDay Budapest 2013. február 21. Dr. Földi József Mi a marker vagy diva koncepció? Típusai BVDV NS3 (p80) marker vakcinák és tesztek A BVDV NS3 marker elv gyakorlati

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 04. hét Terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Adenovírus okozta fertőzések, betegségek

Adenovírus okozta fertőzések, betegségek Adenovírus okozta fertőzések, betegségek 80-110 nm átmérőjű, ds DNS, köbös szimmetria, burok nincs Nyúlványok: fiber Ellenálló: ph 3-10-ig, 60 o C-ig Fertőtlenítés: formalin, lúg, sav Zsíroldókkal nem

Részletesebben

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről Dr. Bíró Zoltán állatorvos MH EK KJSZ ALAPFOGALMAK 1. egészségügyi ellátással

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.6.28. C(2019) 4625 final ANNEXES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2016/429 európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 06. hét Lassabban terjed az influenza A 6. héten tovább emelkedett az influenzás

Részletesebben

TOJÓTYÚK - AKTUALITÁSOK

TOJÓTYÚK - AKTUALITÁSOK TOJÓTYÚK - AKTUALITÁSOK 2012. január 1-től Hagyományos (= fel nem javított ) ketrecben tojótyúk tartása tilos! 1999-től tudjuk, de 15 tagállam nem tudott átállni Átmeneti időszak: 2012. július 31-ig Garanciák

Részletesebben

Fertőző Laryngotracheitis Esetek Tojóállományokban - Vakcinás védekezés újabb lehetőségei -

Fertőző Laryngotracheitis Esetek Tojóállományokban - Vakcinás védekezés újabb lehetőségei - Fertőző Laryngotracheitis Esetek Tojóállományokban - Vakcinás védekezés újabb lehetőségei - Palya Vilmos, Tatár-Kis Tímea, Mató Tamás PhD, Süveges Tibor, Benyeda János Ceva-Phylaxia Zrt., Prophyl Kft.

Részletesebben

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 4. hét Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Vaxxitex HVT+IBD

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Vaxxitex HVT+IBD HASZNÁLATI UTASÍTÁS Vaxxitex HVT+IBD 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME Forgalombahozatali

Részletesebben

Histomoniasis (Blackhead)

Histomoniasis (Blackhead) Histomoniasis (Blackhead) régen ismert betegség - ismét elterjedőben hús szülőpár állományokban Derzsy Napok 2015 DR. KŐRÖSI LÁSZLÓ Blackhead A kórokozó Protozoa -véglény Család: Sarcomastigophora (Flagellaten,

Részletesebben

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft.

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Mi a bárány-kokcidiózis? Kórokozó Eimeria spp. Kórokozóképes ség E. ovinoidalis +++ E. crandallis +/++ E.

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter. rendelete. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások

A földművelésügyi miniszter. rendelete. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások A földművelésügyi miniszter /2015. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.)

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály Környezetmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

A HACCP rendszer bevezetésének célja

A HACCP rendszer bevezetésének célja HACCP 4.tétel HACCP Lényege: - Nemzetközileg elfogadott módszer arra, hogy lehetséges veszélyeket azonosítsunk, értékeljünk, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, - valamint rendszer

Részletesebben

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 A BIZOTTSÁG 1108/2008/EK RENDELETE (2008. november 7.) az 1266/2007/EK rendeletnek a kéknyelvbetegség-ellenőrzési és -megfigyelési programok minimumkövetelményei,

Részletesebben

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 4. Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki A figyelőszolgálatra kijelölt

Részletesebben

Szerológiai vizsgálatok APPvel kapcsolatban

Szerológiai vizsgálatok APPvel kapcsolatban Szerológiai vizsgálatok APPvel kapcsolatban Kiss István Tudományos Támogató Igazgatóság Ceva-Phylaxia Tudományos támogató igazgatóság Termék támogatás Diagnosztika Módszer átadás Vázlat APX toxinok Szerológiai

Részletesebben

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2018/2019.

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2018/2019. 1. 3. 5. 7. 9. 11. 13. 15. 17. 19. részarány 52 2. 4. 6. 8. 1. 12. 14. 16. 18. 2. betegforgalom (fő) ISZM (fő) Összefoglaló a 218/219. évi influenza szezon 2. hetéről (219.1.7-219.1.13) Baranya megye Betegforgalmi

Részletesebben

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar KE 31-02 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2014D0909 HU 29.05.2015 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2014. december

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 4. hét Intenzíven terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt

Részletesebben

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Dr.Kővágó István 1.sz.Üzemegészségügyi Kft Budapest 2014 Mezőgazdaság igen széles terület: Állattenyésztés (nagyüzemi és háztáji) Növénytermesztés (szántóföld,

Részletesebben

A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon. Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI

A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon. Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI Gümőkór (tuberculosis, TBC) kórokozói különböző emlős állatfajok és az ember gümőkórja M. tuberculosis complexbe tartozó fajok

Részletesebben

HPAI elleni vakcinás védekezés lehetőségei és tapasztalatai Dr. Palya Vilmos

HPAI elleni vakcinás védekezés lehetőségei és tapasztalatai Dr. Palya Vilmos HPAI elleni vakcinás védekezés lehetőségei és tapasztalatai Dr. Palya Vilmos Ceva-Phylaxia Diagnosztikai és Kutató Laboratóriuma AI VAKCINÁZÁS? IGEN... vagy NEM...???? AI VAKCINÁZÁS? Mit várhatunk a vakcinázástól?

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

Csirke betegségek és problémák

Csirke betegségek és problémák Csirke betegségek és problémák A baromfi leggyakoribb betegségei A házityúk legtöbb betegségét tartási és takarmányozási hibák idézik elő. Természetesen vannak öröklött hajlamok bizonyos betegségekre és

Részletesebben

A BAROMFITÍFUSZ ELTERJEDÉSE HAZÁNKBAN

A BAROMFITÍFUSZ ELTERJEDÉSE HAZÁNKBAN A BAROMFITÍFUSZ ELTERJEDÉSE HAZÁNKBAN Thuma Ákos Ph.D. NÉBIH ÁDI: Emlős, Vad és Baromfibetegségek laboratóriuma Budapest, MSDay 2013.02.21 A betegség története 1888, Klien: első nemzetközi esetleírás (Bacillus

Részletesebben

A Campylobacter jelentősége az EU-ban és Magyarországon, a várható jogszabályi változások

A Campylobacter jelentősége az EU-ban és Magyarországon, a várható jogszabályi változások A Campylobacter jelentősége az EU-ban és Magyarországon, a várható jogszabályi változások Sréterné Lancz Zsuzsanna NÉBIH ÉTbI Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium Epidemiológiai helyzet

Részletesebben

A madárinfluenza járványtani helyzete és újabb lehetőségek a vakcinás védekezésben

A madárinfluenza járványtani helyzete és újabb lehetőségek a vakcinás védekezésben A madárinfluenza járványtani helyzete és újabb lehetőségek a vakcinás védekezésben Összefoglaló a WVPA XVII. Kongresszusán témakörben elhangzott előadások alapján Tatár-Kis Tímea, Mató Tamás PhD és Palya

Részletesebben

Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 2. oldal a) az intézkedés alá vont személyen a kábítószer okozta

Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 2. oldal a) az intézkedés alá vont személyen a kábítószer okozta Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 1. oldal 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás a bódító hatású szertől befolyásolt állapotú járművezetőkkel, valamint

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 08. hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben