Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja"

Átírás

1 Híreink Géniusz Országos Tehetségnap A Magyar Géniusz Program március 27-én rendezi meg a Géniusz Országos Tehetségnapot, ahol az országszerte működő immár 200 Tehetségpont (erről Hírlevelünkben még bővebben is olvashat!), valamint civil szervezetek képviselői gyűlnek össze azért, hogy megosszák egymással a tehetségsegítéssel kapcsolatos tapasztalataikat. A konferencia a Magyar Géniusz Program ünnepi, szakmai nyitánya, ahol Sólyom László köztársasági elnök megnyitó beszédével bátorítást és elismerést ad a tehetséggondozók soha ekkora körben még össze nem gyűlt közösségének. A konferencián előadást tart Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, aki bemutatja a tehetségsegítés újszerű hazai kezdeményezését, a Géniusz Hálózatot. A továbbiakban a tehetségsegítés jelenlegi helyzetéről, a következő évtizedek terveiről és lehetőségeiről hallhatnak előadásokat a téma vezető szakembereitől. A Géniusz Országos Tehetségnapot megelőzően, március 26-án Balogh László tanár úr szakmai koordinálásával a Tehetségpontok delegáltjainak tíz tanórás képzéseket nyújtunk. A konferencia után, szombaton és óra között kerül sor a Tehetségfesztiválra, ahol színes programsorozattal, izgalmas produkciókkal, neves és ifjú tehetségek előadásaival tartalmas és hasznos szórakozást kínálunk minden érdeklődőnek március 27. szombat Géniusz Országos Tehetségnap programja (Millenáris Teátrum, 1024 Budapest, Kis Rókus u ) Regisztráció Nálunk a labda! Tájékoztató a Magyar Géniusz Programról Polonkai Mária munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) A tehetségsegítő gyakorlatok, a tehetségtérkép elméleti és módszertani alapjai

2 Rajnai Gábor munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) Tehetségpontok együttműködéséről Pappné Gyulai Katalin oktatási osztályvezető (Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala) A debreceni példa Mentler Mariann képzési munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) Új tehetségügyi képzésekről Gózon Ákos kommunikációs munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) Közvélemény-kutatás a tehetségről M. Szilágyi Zsuzsa honlap főszerkesztő (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) A Géniusz Portálról Kérdések és válaszok SZÜNET Összefogás a tehetségekért Ünnepi Konferencia Sólyom László Köztársasági Elnök Úr köszöntő beszédecsermely Péter elnök (Nemzeti Tehetségsegítő Tanács) Tehetséghálózat: a tehetségek segítésének új modelljebalogh László szakmai vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) A legjobb hazai tehetséggondozó gyakorlatok, a tehetségügy szakmai és képzési irányai Hudecz Ferenc rektor (ELTE) Tehetséggondozás a felsőoktatásban Orsós Andrea mentor (Csányi Alapítvány) Egyetlen tehetség se vesszen el! Sarka Ferenc alelnök (Magyar Tehetséggondozó Társaság) A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Tehetségek Szolgálatáért díj átadása: Laudációk: Szendrő Péter (elnök, OTDT), Mentler Mariann (munkacsoport-vezető, TÁMOP 3.4.4/A), Szász Zoltán (szervezeti vezető, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) Ifjú tehetségek bemutatkozása Állófogadás Tehetségfesztivál (moderátor: Szántó Dávid sportriporter) * Prof Csermely Péter Tehetségfesztivál-bevezetője * A XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola Fúvószenekara játszik * Bemutatkoznak a Mester és tanítványa pályázat legjobbjai * Hangbejátszás: Bartók Béla felolvassa A kilenc csodaszarvas című népballadát * Magyar Táncművészeti Főiskola csoportja táncol * Prof. Domokos Gábor bemutatja a Gömböcöt * Csikó Szabolcs táncol (Magyar Táncművészeti Főiskola) * Kerekasztal beszélgetés neves tudósokkal, idősebb és fiatalabb tehetségekkel a tehetség kibontakozásáról (a beszélgetést Krizsó Szilvia újságíró vezeti) * Beatbox * Bemutatkoznak a Mester és tanítványa pályázat legjobbjai * Footbag-bemutató Tudnivalók a Tehetségkonferenciára és a Tehetségfesztiválra történő jelentkezéssel kapcsolatban:

3 Kérjük, részvételi szándékát név, -cím és küldő szervezet (az intézmény/szervezet neve, ahonnan érkezik) megnevezésével jelezze vissza az címre! (A délelőtti rendezvényrész zártkörű, ezért fontos, hogy részvételi szándékát jelezze! A Tehetségpontok delegáltjainak, akik a március 26-án kezdődő képzésen részt vesznek, nem szükséges jelentkezniük, mert ők automatikusan résztvevői a Tehetségnapnak is.) Interaktív konferencia Örömmel várjuk a Tehetségnap témáival kapcsolatos írásos KÉRDÉSEIKET az info@tehetsegpont.hu címre, amelyeket szerkesztve-összegyűjtve a tájékoztató rész után felteszünk az előadóknak (amennyiben nem hangzott el válasz a tájékoztatás során)! Sztárvendégeink a Tehetségfesztiválon Koreográfiák az internetről Csikó Szabolcs Csikó Szabolcs 16 évesen valósággal berobbant a magyar köztudatba. Tánctudása, kirobbanó életigenlése, akaratereje ezreket nyűgözött le. Mindez elsősorban tehetségének köszönhető, de sikeréhez kellett a lehetőség és a vállalkozó szellem. Ahhoz azonban, hogy tehetségét kibontakoztathassa, rendszeres képzés és hosszú tanulási folyamat is szükséges. A Csillag születik című műsor felfedezettje januártól Budapesten tanul a Táncművészeti Főiskola gimnáziumában. Napirendje sűrű: mindennap szombaton is balettórája van, majd egész napos tanulás következik este hat óráig. Csikó Szabolcs számtalan interjúban nyilatkozta már, hogy gyakran fáradt, kimerült és sokkal kevesebb időt tölt szeretteivel, mint amennyit szeretne, de azt is mindig hozzátette: elfogadja, hogy célja eléréséhez, ahhoz, hogy a nagy táncosok közé emelkedhessen, kemény munkára van szükség. Szabolcs 12 évesen kezdett el táncolni, társastánc, majd néptánc következett. De a nagydorogi táncórán tanultak nem elégítették ki. Különös módját választotta saját maga továbbképzésének: az internetről lesett el koreográfiákat, s azokat gyakorolta be. Azt vallja, a legtöbbet a Romafest táncshow-nak köszönheti, hálás annak, aki feltöltötte műsorukat a netre. A webről nemcsak a koreográfiákat tanult meg, elleste a Presidence Company Táncszínház táncosaitól a tánchoz való alázatot.

4 A Gömböc atyja - Domokos Gábor Domokos Gábor és Várkonyi Péter Gömböce nem véletlenül és nem érdemtelenül ékesíti a Magyar Tudományos Akadémia épületének egyik legfőbb folyosóját: a furcsa de szép test a maga nemében egyszerre unikum és hungarikum. A Gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Alkotói nemcsak kitalálták és megalkották a Gömböcöt, hanem azt is bizonyították, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. A Gömböcöt bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. Úgy viselkedik, mint a ma is kedvelt régi játék, a keljfeljancsi. Csakhogy a keljfeljancsi felkelése egy nehezéknek köszönhető, a Gömböc viszont mindezt magától tudja: homogén anyagból készült, tehát maga a zseniális forma biztosítja talpra állását. A felfedezése a tehetségek állandó segítőjének, a véletlennek is köszönhető: az 1995-ös nagy nemzetközi hamburgi matematikai konferencián Domokos Gábornak sikerült elérnie, hogy egy ebéd során, majd a hazaindulás előtt szinte futólag eszmét cserélhessen Vlagyimir Igorovics Arnold orosz matematikussal, s ő vetette fel, mintegy mellékesen, hogy az egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzettel rendelkező test legfontosabb jellemzője, hogy mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. Domokos Gábor aztán ezt az elképzelést szőtte tovább egy tengerparti nyaralása során, sok száz nagyméretű, gömbölyded tengeri kaviccsal végzett kísérletsorozata révén. A sikerhez szükség volt az elvi alapok mellett a konvex idom türelmes és hosszas formázására, csiszolgatására is. A Gömböc mára a legismertebb magyar találmányok sorába lépett: a legrangosabb tudományos folyóiratok számoltak be róla, a New York Times pedig a világ leghasznosabb találmányai közé sorolta. De a formát felhasználták már biológusok a teknőspáncél boltozatos felépítésének magyarázatára éppúgy, mint a jövővel foglalkozó közlekedési szakemberek bizonyos repülőgép-fejlesztési elképzelések jóslásához.

5 Miért március végén lesz a Tehetségnap? Március 25-e, Bartók Béla születésnapja a Tehetséges Magyarországért Alapítvány kezdeményezésére lett országszerte a "Tehetség Napja". A 2005-ben alakult Tehetséges Magyarországért Alapítvány olyan társadalmi környezet létrejöttének elősegítését tűzte ki célul, amelyben minden ember tehetsége fontos érték, és a tehetség megbecsülése, fejlesztése, valamint a tehetséges emberek megtartása közös feladat. Ahhoz, hogy ezekre a célokra minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet, kiváló alkalom évről évre Bartók születésnapja. Az 1881-ben Nagyszentmiklóson született zeneszerző, zongoraművész és zenepedagógus tehetsége korán kibontakozott: 22 évesen, első koncertkörútján már saját szimfóniájával aratott sikert. Zenei gyűjtései, újfajta hangzásvilága, a magyar és a nemzetiségi népzenekincs feltárása és bemutatása tették őt a maga korában egyedülálló, stílus- és iskolateremtő zenei nagysággá. Bár korának kritikusai közül sokan elutasították, vagy egyszerűen csak nem értették meg, a fiatal művészek felismerték a dallamaiban, disszonanciáiban rejlő zsenialitást, ily módon tehetséges fiatal tanítványai és követői is segítették, hogy zenéje eljuthasson a nagyközönséghez. Túl a kétszázadikon! Március elejére újabb mérföldkőhöz érkezett a Tehetségpontok hálózatépítő munkája: a tehetségsegítés országos és határainkon túli információs, szakmai és civil bázisainak számító közösségek száma elérte, majd alig hatvan percen belül meg is haladta a kétszázat! A hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola lett a 200. Tehetségpont, ahol tág tér nyílik a tanórákon kívül is a művészeti foglalkozásoknak, képzőművészeti oktatásnak. Sokszínű délutáni tevékenységet nyújtanak a tanulóiknak, a helyi művészeti alapiskolával együttműködve szervezik a néptánc és zeneoktatást. Az iskola képviselői meghívást kaptak a Géniusz Országos Tehetségnap sajtótájékoztatójára, március 23-án 11 órára, a budapesti Makadám Clubba. Különös öröm, hogy a legutóbbi ilyen nevezetes kerek szám, a 150. Tehetségpont regisztrációja óta nem egészen öt hónap telt el, s minden okunk megvan remélni, hogy a gyarapodásnak ez az üteme a jövőben sem lassul. Hálózatok bűvöletében A Kairosz Kiadó jelentette meg azt az interjúkötetet, amelyben Csermely Péter professzorral beszélget Kapitány Katalin. A könyvben amely hit és tudás kérdéseit járja körül hangsúlyosan szerepel a tehetségsegítés. Ez az ország olvasható egyebek között a Hálózatok bűvöletében című kötetben példát fog mutatni Európának. Megmutatjuk majd,

6 hogy a válságokra van hosszú távú, felelős válasz, és ennek egyik legfontosabb eleme éppen az, amiben mi magyarok mindig is jók voltunk: a sokrétűségen alapuló túlélés, a tehetség és a tehetséggondozás. A kötet Pliniszky Caféban tartott bemutatóján maga az érintett és az elismerést odaítélő alapítvány képviselője is megerősítette a hírt, miszerint tehetségsegítő tevékenységéért március 20-án Csermely Péter Magyar Örökség Díjban részesül. Újra Csermely Péter professzort választották a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnökévé Megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége. A közgyűlésen a küldöttek módosították a szövetség alapszabályát. Az elnökség tagjainak számát az addigi 5 főről 7 főre emelték, majd megválasztották az új elnökséget és az új elnököt. Az elnökség tagjai lettek: Balogh László, Bajzák M. Erzsébet, Havass Miklós, Pakucs János, Szendrő Péter (alelnök) és Sulyok Katalin. Csermely Pétert újra megválasztották az elnöki tisztségre. A szövetség ülésén az eddigi eredmények között kiemelték a Magyar Géniusz Projekt november 13-án megtartott hivatalos nyitó sajtótájékoztatóját, amelyre az Apáczai Csere János Gimnáziumban Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével került sor, s amely élénk sajtóvisszhangot kapott nagymértékben segítve ezzel a Magyar Géniusz Projekt munkájának közismertté tételét. Az ülésen bejelentették, hogy a szövetség aktívan részt kíván venni a felnőttképzésben is, ezért már mintegy 85 képzési program kidolgozását kezdte meg. A szövetség szervezésében január 18-án első alkalommal ült össze a Fenntarthatósági Műhely közismert gazdasági, banki, oktatásügyi szakemberek részvételével. A Műhely feladatának tekinti, hogy 2010 első félévében megfogalmazza a tehetségsegítés fenntarthatóságának modelljeit, s kidolgozza a tehetségek különféle gyakorlati támogatási formáit. Lépésről lépésre A Gábor Dénes Tehetségpont ezzel a címmel tehetségsegítő programot indít -- a főiskola környezetében elhelyezkedő középiskolákkal és kollégiumokkal szeretnének együttműködni, segítségük felajánlásával. A Gábor Dénes Tehetségpontot különösen a főiskola intézeteinek oktatási és tudományos profiljához kapcsolódóan koncentrál a tehetségek felkarolására, a közép- és felsőoktatásban tanulók körében egyaránt. A természettudományok, a műszaki tudományok és az informatika területéről válogatva főiskolai tanáraik által összeállított előadásokkal szeretnék felkelteni (elsősorban az érdeklődő, tehetséges középiskolai korosztály körében) a figyelmet a tudományok szépség iránt. Jelenlegi előadóik, akik elsőként és önként vállalták ezt a nemes feladatot: Dr. Bognár Géza: 3D modellezés, műszaki alkalmazások Dr. Szász Gábor: A holográfiáról (bemutatóval) Dr. Berke József: A fraktálokról, számítógépes bemutatóval

7 Dr. Klopfer Ervin: A π szám 4000 éve Dr. Moldvay Tamás: A számítógép és az agy Dr. Gambár Katalin: Az Univerzum sötét anyagáról A Tehetségpont szervezésében ezekkel az előadásokkal álltak és állnak (igény szerint, hívásra) a fiatalok elé. A Tehetségpont keretein belül működtetnek olyan speciális diákműhelyeket, amelyek bizonyos értelemben hiánypótlóak, vagy újszerűek. A diákműhely (részben) szakkör jellegénél fogva heti, havi rendszeres összejövetelt és csoportos, irányított foglalkozást is jelent. Ezek a diákműhelyek Digitális festészet, 3D grafika és animáció, valamint Robotika elnevezéssel -- befogadják az érdeklődőket, mert ez az egyik színtere a tényleges tehetségek kiválasztásának, megtalálásának. Jelen lehetőségekről és a későbbi lehetőségekről is (valamint több és más részletről) a Gábor Dénes Főiskola honlapján a Tehetségpont menü alatt lehet tájékozódni, vagy -ben a gambar@gdf.hu címen lehet információt kérni. Fogadj örökbe egy iskolát! A hátrányos helyzetű tehetségek felkutatására és felkarolására is alkalmas kezdeményezést indított a Kürt Zrt., a Gábor Dénes-díjasok Klubja és a Zwack Nyrt. Olyan, a hátrányos helyzetű gyermekek számára kifejlesztett oktatási program elterjesztését tűzték ki célul, amely hatékony megoldást jelenthet az iskolai alulteljesítés és az esélyegyenlőtlenségek kezelésére. A Stanford Egyetemen kidolgozott módszertant egy lelkes tanári gárda a hazai körülményekre hangszerelte. Hazánkban ma több mint 1500 hátrányos helyzetű általános iskola van. Ezekben nehéz helyzetben lévő társadalmi rétegekből származó gyermekek tanulnak. Közöttük a legnagyobb rosszul teljesítők aránya, előnytelenül kerülnek a munkaerőpiacra, foglalkoztatásra az esélyük csekély, nagy részük cigány származású. E speciális, a hátrányos helyzetűek oktatására szabott, minden iskola számára elérhető oktatási módszerrel a társadalom jelentősebb körében lehet eredményeket elérni, ehhez viszont nagyobb összefogás kell. A hazai tudományos élet kiemelkedő alakjait összefogó Gábor Dénes-díjasok Klubja a Kürttel összefogásban megkereste és felkarolta a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására alkalmas oktatási módszert. A mecénási körhöz csatlakozott a Zwack vállalat is. A célnak megfelelő oktatási módszertan a hejőkeresztúri általános iskola igazgatónőjének, Kovácsné Dr. Nagy Emesének a nevéhez fűződik. A módszertan alapjául egy, az Amerikai Egyesült Államok Stanford Egyetemén kidolgozott metodika szolgál, amelyet az észak amerikai kontinensen a spanyol bevándorlók oktatására fejlesztettek ki. Hazánkban ennek továbbfejlesztett változata a négy modulból álló Hátrányos Helyzetűek Oktatása (H2O) csomag, amelynek elemei a komplex instrukciós program (KIP), a generációk közötti párbeszéd, a differenciált tanulásszervezés és a logikai táblajátékok modul. A H2O program heterogén csoportokban zajló közös munkán alapuló, kooperatív tanulási technika. A módszer segítségével a gyermekek megtanulják az egymással együttműködve alkotás képességét, a konfliktuskezeléseket, fejlődik vitakészségük és mindeközben új ismereteket sajátítanak el. Iskolai keretek között vehetik át a szülők tudását és élettapasztalatait, figyelemreméltóan fejlődik logikai- és a stratégiai gondolkodásuk. A Gábor Dénes-díjasok Klubja, a Zwack és Kürt célja, hogy a módszertant minél több hazai iskolában meghonosítsa. Ennek érdekében hirdették meg "Fogadj örökbe egy hátrányos helyzetű iskolát!" című programjukat, amelyben arra buzdítják a vállalatokat, társadalmi szervezeteket, hogy támogassanak egy-egy iskolát a módszertan átvételében. A program keretei között a Gábor Dénes-díjasok Klubja az oktatási módszertan fejlesztésére biztosít forrást, a Zwack egy kilencedik kerületi iskola, a Kürt pedig a budapesti Gyermekház Iskola Lakkozó utcai tagiskolájának felkészítésére fordítja a támogatói keretét. A program szakami munkájában részt vesz Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Kutató Intézet szakembere, a Géniusz Hálózat vezető szakértője is

8 Múzeumpedagógiától a versenyszellemig A tehetségsegítés olyan aktuális kérdései kerültek terítékre a bonyhádi III. Tehetségkonferencián, mint a tehetségek személyiségjegyei, a pedagógusképzés megújítása, a külföldi képzési tapasztalatok, vagy a géniuszok sorsa. A közel másfélszáz résztvevőt megszólító, február án rendezett tanácskozásnak a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium adott otthont Anyagilag ínséges időkben különösen nagy a felelőssége azoknak, akik a szellemi javak megteremtésén, megtartásán munkálkodnak, még nagyobb szükség van távlatos gondolkodásukra, áldozatkészségükre, odafordulásukra, szeretetükre szögezte le a konferenciának címzett köszöntőjében Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője. -- Egy iskolafenntartó egyház vezetőjeként, s ezáltal munkaadóként persze álszent dolog lenne eszmei megbecsülésről szónokolni, s közben az anyagi megbecsülést figyelmen kívül hagyni. Diplomáciai szolgálatom során volt szerencsém olyan országokat megismerni, ahol a tálentumokról való gondoskodás komoly társadalmi megbecsülésben részesült, mely bizony anyagiakban is kifejeződött. Az az ország, melynek fontos a saját jövője, mindent meg kell, tegyen azok elismeréséért, akik a hosszú távú befektetést, a jövő generációt gondozzák, pártfogolják. Reméljük, hogy egyszer ez a kor is eljön. fogalmazott a kulturális szakember. Az előadók közül Andrásné Marton Zsuzsa a tehetséggondozás és a közgyűjtemények viszonyáról, a múzeumpedagógia fontosságáról beszélt. A múzeum az emberi tevékenység eredményeinek tárháza -- szögezte le --, ezért a nevelés és oktatás sajátos színtere. Anyagának beépítése az oktatás-nevelés folyamatába az új típusú konvertálható tudás kialakításának egyik alapvető területét jelenti. Az ezredfordulóra előtérbe kerültek a különböző informatikai rendszerek, melyek behálózzák a világot, segítségükkel mindenhonnan szerezhetünk ismereteket. Ennek ellenére azonban nemhogy csökkent volna, hanem felértékelődött az ismeretszerzésben a múzeumok szerepe. A múzeum az egyik domináns tényező ahhoz, hogy az ismeretszerzés ne virtualizálódjon, hanem éppen konkréttá, élővé váljon a jövő nemzedéke számára. Miért? Nem szeretik a gyerekek a fizikát? tette fel az álnaiv kérdést Berkes József, amit a mai hazai valóságra hangszerelve át is fogalmazott: Miért nem szeretik a gyerekek a fizikát? Ebben szerepe van a társadalmi változások hatásának, a szóbeli ellenőrzés és kísérletezés háttérbe szorulásának. A természettudományos pályák iránt megnyilvánuló, immár trenddé váló közöny megállítása kapcsán szólt a természettudományos tárgyak koordinálásáról, a szóbeliség fontosságáról, a képességfejlesztést szolgáló tevékenységekről, az érdeklődést felkeltő kísérletekről, feladatok és problémák megoldásáról, az egyszerű, körülöttünk megfigyelhető jelenségek értelmezéséről, vagyis a természet értő olvasásáról. Czeizel Endre huszonegy magyar költő-géniusz pályájátvizsgálta meg Balassitól Nagy Lászlóig, s a párhuzamosságokból és ellentétekből vont le következtetélseket a magyar poéták tehetségére, s azok kibontakoztatásának lehetőségeire vonatkozóan. Csermely Péter összefoglalta a Sólyom László köztársasági elnök által megbízott Bölcsek Tanácsa és a szakértői munkabizottságok munkája révén készített, nemrég megjelent Szárny és Teher című kötetnek az oktatással kapcsolatos legfontosabb megállapításait. Az oktatást érintő legfontosabb változások az ezredfordulón az információrobbanás, az emberi kapcsolatrendszer gyökeres átalakulása és az értékrend elbizonytalanodása voltak. E változásokhoz a rendszerváltás utáni Magyarországon fokozódó társadalmi differenciálódás,

9 iskolai demográfiai hullámzás és a pedagógusi pálya erőteljes leértékelődése társult. Az oktatásban elkövetett legfontosabb hibákként a koncepcionális és konszenzusos oktatási stratégia hiányát, a tisztázatlan finanszírozási és irányítási rendszert és a kudarc- és hátránycentrikusságot nevezte meg. A legfontosabb változtatási javaslatok a pedagógusképzés (ezen belül különösen: a tanárképzés teljes megújítása), a pályán lévő pedagógusok sokoldalú segítése, az iskolák külső, egységes, szakmai és komplex értékelése, a legjobb iskoláknak még nagyobb szabadság biztosítása, a leszakadó iskolák intenzív, célzott fejlesztése adódtak. Mindezek együtt egy éves folyamatban segíthetik egy olyan értékőrző iskola kialakulását, amely az öröm forrása lesz a tanulók és a pedagógusok számára egyaránt. A kötet a web-oldalon tölthető le, illetve rendelhető meg. Még napjainkban is él az a tévhit, hogy tehetséges gyermek nem igényelnek különösebb tanítást, nevelést, törődést, hiszen ők a tehetségük folytán úgyis érvényesülni fognak ezzel lepte meg a hallgatóságot Heimann Lászlóné dr. Buzsik Ilona. A tehetségpontok számának növekedése ékes bizonyítéka annak, hogy egyre többen tartják fontosnak a tehetséggondozás és nevelés ügyét, közöttük szülők és pedagógusok, nem beszélve a tehetségfejlesztés iránt elkötelezett tudósokat, szakembereket, kutatókat, vezetőket. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kezdetektől fogva támogatója a pedagógiai innovációknak, a pedagógusképzés- és továbbképzés keretében, majd az ELTE Pedagógikum Tehetségpont adott és ad helyet a tehetséggondozásban működő pedagógusok felkészítésére, továbbképzésére. Ranschburg Jenő egy másfél évtizede napvilágot látott megfogalmazást elemzett, amely szerint a tehetség aszinkron fejlődés, amelyben a kiváló kognitív képességek és a megnövekedett intenzitás kombinálódik, hogy olyan belső tapasztalatokat és tudást hozzon létre, mely minőségileg különbözik az átlagostól. A tehetséges tanulót kivételessége különösen sebezhetővé teszi, ami a gyermek optimális fejlődése érdekében - speciális szülői, pedagógiai és tanácsadói magatartást igényel. A konferencia további előadói a közelmúltban megjelent sikeres és színvonalas tankönyvekhez, kiadványokhoz, feladatgyűjteményekhez kapcsolva ismertették a tehetségsegítés lehetséges formáit, de matematika szakköri tevékenységről éppúgy szó esett, mint a nyelvi készségek fejlesztéséről, a sporttehetségek nemzetközi segítéséről éppúgy, mint a kollégiumi tehetséggondozás fontosságáról. Önkénteseket vár a Messzehangzó Tábor A Messzehangzó Tábor Alapítvány 2008 januárjában magánkezdeményezésre jött létre azzal a céllal, hogy a sportban vagy valamely művészeti ágban tehetséges, eredményt felmutató, de súlyosan hátrányos szociális helyzetüknél fogva támogatásra szoruló kisiskolás korú gyermekeket az ország egész területén felismerje és felkarolja. A tehetséggondozás egyik hatékony eszközének a nyári táboroztatást tartjuk, amelyben lehetőséget, sokoldalú megismerést és feltöltődést biztosítunk mentális és fizikális téren egyaránt. A 2009-es év során tematikus táboraink keretein belül elindítottuk tehetséggondozó programunkat, melynek sikerei alapján 2010 nyarára már két további, egy-egy sport és művészeti tábort szerveztünk. A tábori részvétel a kiválasztott tehetségek számára természetesen teljesen térítésmentes, a gyermekek és az őket segítő Önkéntesek szállítását, a napi ötszöri étkezést és a teljes programot a tábor időtartama alatt a Messzehangzó Tábor Alapítvány biztosítja. Várják azokat a 20. életévüket betöltött, és kortalan jelentkezőket, akik kiegyensúlyozott személyiségek, kreatívak, kommunikatívak, csapatjátékosok, empatikusak és nagyon szeretik a gyerekeket! vigh.monika@messzehangzo.hu Jelentkezési határidő: április 3. A táborok időpontja: MŰVÉSZETI TEHETSÉGGONDOZÓ TÁBOR július ig SPORT TEHETSÉGGONDOZÓ TÁBOR július ig Helyszín: VACKOR VÁR ERDEI ISKOLA 6044 Kecskemét- Hetényegyháza, Belsőnyír 202.

10 TEHETSÉGPONTOK EGYMÁS KÖZT Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium (Eger) Az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium legnagyobb tömegeket megmozgató, legsikeresebb rendezvényei az általános iskolásoknak szervezett tanulmányi versenyek. A Bolyai matematikai versenyen évente induló próbálkozik. A Jedlik fizikai versenyen indulók száma is rendszeresen meghaladja a száz főt. Az angol nyelvi versenyen is mindig diák vesz részt. A versenyek köre pedig egyre bővül: van már erőpróba kémiából, biológiából, informatikából és németből is. Az iskola a bő tízéves innovációs folyamat végén rendelkezik egy komplex, minden ősszel megrendezendő, hetedikes és nyolcadikosoknak szóló népszerű tehetség kiválogató eseménysorral. Körkérdésünkre Nagy Gábor kollégiumvezető válaszol. Géniusz hírportál (G. H.): Miért érzi fontosnak a tehetséggondozást? Nagy Gábor (N. G.): Mindenki tehetséges valamiben. A cél, hogy minél több fiatal bontakoztathassa ki képességeit, a tehetség általában nem tör utat magának, azt fel kell ismerni, segíteni kell kibontakoztatni, támogatni kell. A szellemi tőkével tudunk profitálni. G. H.: Milyen személyes élmények kötik ifjú tehetségekhez? N. G.: 2001 szeptembere óta személyesen is, mint kollégiumvezető, részt veszek a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában G. H.: Intézményének milyen hagyományai vannak a tehetséggondozás terén? N. G.: A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban és Kollégiumban fennállása óta a középiskolás diákok eredményes felkészítése történik felsőfokú tanulmányaikra. Több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza az a tehetségkutató versenysorozat, amelyet a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban és Kollégiumban a 8. osztályos tanulók számára rendezünk immár 8 tantárgyból (magyarból, történelemből, angolból, németből, matematikából, fizikából, kémiából és informatikából). Ebben a tanévben közel 500 tanuló vett részt a megmérettetésben. A verseny rangját bizonyítja, hogy nemcsak Heves, hanem a környező megyékből is szép számmal érkeztek jelentkezők, akik a korábbi évekhez hasonlóan az idén is igen magas szinten bizonyították felkészültségüket. Sikerült elérnünk, hogy ez a tehetségkiválogatás ne csak egy egyszerű verseny sorozat legyen, hanem több annál: társadalmi esemény. A díjakat minden alkalommal a helyi közélet egy-egy neves személyisége adja át. Örömünkre szolgál, ha a versenyeken jól szereplő tanulók nagy része a Szilágyi Gimnáziumban kezdi meg középiskolai tanulmányait, de az is jó érzéssel tölt el, ha egy-egy általunk megtalált tehetséggel Eger vagy a megye valamely más neves középiskolájában találkozunk. A tehetséggondozás terén elért eredményeknek köszönhetően 2000 szeptemberében a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban és Kollégiumban elindulhatott az Oktatási Minisztérium által támogatott Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja. Az országosan ismert program keretén belül a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársai által végzett kompetenciavizsgálatok alapján, egyéni ütemtervek kidolgozásával, a szociokulturális hátránykompenzáció mellett képességfejlesztés zajlik, személyiségfejlesztő

11 és tanulás-módszertani foglalkozások segítségével megerősítve. Szerénytelenül kijelenthetjük, hogy a program nálunk sikeresen működik. Eddig öt osztályunk érettségizett, az összesen 147 tanulónknak 80-85%-a jelenleg valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatója. G. H.: A Géniusz Program mennyiben segíti intézményüknél a tehetséggondozást? N. G.: A megjelenő pályázatokon kívánunk eredményesen szerepelni. G. H.: Milyen eredményeket vár a programtól hosszabb távon? N. G.: A pályázatok egyszerűsítését, jelenleg elég bonyolult. Képzett, tehetségazonosításban, -gondozásban jártas pedagógusok számának növelését. G. H.: Intézményében miképpen készülnek a Tehetség-napokra? N. G.: A munka még folyamatban van, jelenleg a terveket gondoljuk át. G. H.: Intézményében miképp bővítik a tehetséggondozás programját? N. G.: Ez évtől már a 7. évfolyamos tanulóknál is végezzük a tehetségek felismerését, azonosítását alapvetően intellektuális területen G. H.: Tervezik-e követni az intézményükből kikerülő tehetségek életútját? N. G.: Igen. Folyamatosan végezzük. Az Arany János Tehetséggondozó Program Intézményei tervezik megrendezni az első végzett osztályok ötéves érettségi találkozóját. Rendszeres kapcsolatot tartunk a diákjainkkal. Sátoraljaújhelyi Kistérség Többcélú Társulása (Sátoraljaújhely) A Sátoraljaújhelyi Kistérség Többcélú Társulása (korábban a Sátoraljaújhelyi Közoktatási Ellátási Körzet) által 2003-tól működtetett Tehetségkutató, tehetségfejlesztő decentrum a tehetséggondozó munkaközösség döntése alapján a munka megszervezését, koordinálását a korábbi évek tapasztalataira, eredményeire építve évről évre felvállalja ben kidolgozásra került a program Monitoring-rendszere, amelynek célja a következő: a szakmai döntésekhez szükséges információk összegyűjtése, feldolgozása, elemezése, illetve összefüggések, következtetések megfogalmazása a decentrum hatékonyabb működésére vonatkozóan. A tehetséggondozó műhelyek, elhelyezésével erősítette a térségi összefogást, és ha csak részben is, de biztosította a hátrányos kistérségben élő eddig gondozatlan tehetséges gyerekek fejlesztését. Körkérdésünkre Sándorné Kozma Klára a Művelődési Osztály szakreferense, valamint Keresztesné Budai Ilona, a Matematika tehetséggondozó műhely vezetője válaszol. Géniusz hírportál (G. H.): Miért érzi fontosnak a tehetséggondozást? Sándorné Kozma Klára, Keresztesné Budai Ilona (S. K. K., K. B. I.): A Sátoraljaújhelyi Kistérség Többcélú Társulása a felzárkóztatás egyik lehetséges eszközeként kezeli a tehetséggondozást. Az iskolarendszer jelenlegi működése csak kevés lehetőséget biztosít a tehetségekkel való foglalkozásra. A pedagógusok képzésük során nem kapnak megfelelő felkészítést, a kreatív, aktív pedagógusok nem szervezett keretek között, hanem saját kezdeményezésükre folytatják a tehetséges tanulók fejlesztését. A tehetséggondozás iskolai keretek közötti megvalósítása a szakmai módszertani háttér, a személyi, tárgyi feltételek biztosításával eredményesebben járulna hozzá a tehetség felismeréséhez, megfelelő fejlesztéséhez, nyomon követéséhez, a káros környezeti hatások csökkentéséhez, az esélyegyenlőség növeléséhez. G. H.: Milyen személyes élmények kötik ifjú tehetségekhez?

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TÁMOP 3.1.7. pályázat Referencia területünk: tehetséggondozás Jó gyakorlataink: Gólyanapi Filmszem Német nyelvi GÓLYANAP FILMSZEM A tehetséggondozással kapcsolatos

Részletesebben

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának.

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. A debreceni példa Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. De ha a tehetséges gyereknek nem segítünk abban,

Részletesebben

Nálunk a labda! A Géniusz Program irányai. Bajor Péter projektmenedzser

Nálunk a labda! A Géniusz Program irányai. Bajor Péter projektmenedzser Nálunk a labda! A Géniusz Program irányai Bajor Péter projektmenedzser Hálózatépítés az ÚMFT támogatásával Fő célkitűzéseink: hálózatosodás segítése A nemzeti tehetségsegítési formák rendszerének megismerése

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban

TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban A pályázat kedvezményezettje: Zrínyi Miklós Gimnázium 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi út 30. E-mail: horvatha@zmgzeg.sulinet.hu

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280 Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Szekszárdi I. Béla Gimnázium Akkreditált Kiváló Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Mentoráló intézmény

Részletesebben

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei:

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Miért kistérségi? Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Pedagógiai szakmai szolgáltatás (1997-2012) Tiszaújváros Közoktatási Ellátási Körzet (1997-2005) Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás (2005-2012)

Részletesebben

2008 Tehetséggondozó Program kidolgozása és működtetése 2008 AKKREDITÁLT TEHETSÉGPONT

2008 Tehetséggondozó Program kidolgozása és működtetése 2008 AKKREDITÁLT TEHETSÉGPONT T Ó T H I L O N A K I E M E L T F Ő E L Ő A D Ó ELŐZMÉNYEK 2008 Tehetséggondozó Program kidolgozása és működtetése 2008 AKKREDITÁLT TEHETSÉGPONT Saját szakmai sajátosságainkhoz illeszkedő tehetséggondozó

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Az I. Béla Gimnázium Tehetséggondozó Középiskola Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Pénziránytű

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács TT 700 003 330

A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács TT 700 003 330 A Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács TT 700 003 330 Szolnok, 2013. 05. 29. Szalkai Mária HMTT titkára Az élet egyikünk számára sem könnyű. Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ 2010. A magyar iskolai tehetséggondozásnak jelentős értékei vannak, ezzel Európa élvonalában vagyunk a nemzetközi értékelések alapján, de ahhoz, hogy

Részletesebben

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Célok és megvalósításuk: 1. A kistérség tehetséges fiataljainak vagy tehetségígéreteinek felkutatása, adatbázis létrehozása,

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító:

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Ki megy át a tehetséghídon?

Ki megy át a tehetséghídon? Ki megy át a tehetséghídon? A Tehetséghidak Programról Szolnok, Tehetségfejlesztés a gyakorlatban konferencia 2013. május 30. Grosschmid Péter alprojektvezető Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Részletesebben

EU-s és hazai forrású pályázatok

EU-s és hazai forrású pályázatok EU-s és hazai forrású pályázatok Kiemelt projekt (TÁMOP 344/A) 700 MFt TÁMOP 343 és TÁMOP 344 pályázatok 2010 tavaszán 210 nyertes pályázó 2.500 MFt 2010 őszén tervezett pályázati kiírás 3.000 MFt NTA-OKA

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

INNOVÁCIÓ A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN A MATEHETSZ TEVÉKENYSÉGRENDSZERÉBEN

INNOVÁCIÓ A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN A MATEHETSZ TEVÉKENYSÉGRENDSZERÉBEN INNOVÁCIÓ A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN A MATEHETSZ TEVÉKENYSÉGRENDSZERÉBEN Oktatási innováció Magyarországon konferencia ELTE, PPK, Budapest, 2017. június 27. Összeállították: -Dr. Balogh László, a Matehetsz

Részletesebben

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Arany János Programokról 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Az Arany János Programokról Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetségfejlesztési

Részletesebben

A pedagógusok és az NMPI szerepe

A pedagógusok és az NMPI szerepe A pedagógusok és az NMPI szerepe A Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet - Akkreditált Kiváló Tehetségpont - támogató szerepe Bánk, 2014. május 22. Bratinkáné Magyar Éva Régmúlt 1986. A NMPI megalakulása 42

Részletesebben

Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1. Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza

Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1. Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1 Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza A pályázat előzményei, feltételek Intézmény hagyományai (tagozatos

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035282) Györgyi Albert) Az iskola dolga, hogy megtanítsa vélünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti

Részletesebben

Adatlap a Tehetségsegítő Tanácsok adatairól

Adatlap a Tehetségsegítő Tanácsok adatairól TT azonosító: (projektiroda tölti ki) Adatlap a Tehetségsegítő Tanácsok adatairól Az adatlap a Tanácsokkal történő kapcsolattartás és együttműködés elősegítése, valamint a rájuk vonatkozó adatoknak a Tehetségtérképen

Részletesebben

A Gönczy Pál Általános Iskola Gönczy Tehetségpontjának működési szabályzata

A Gönczy Pál Általános Iskola Gönczy Tehetségpontjának működési szabályzata A Gönczy Pál Általános Iskola Gönczy Tehetségpontjának működési szabályzata I. Általános jellemzők A Gönczy Tehetségpont területi hatókörét tekintve Helyi Tehetségpont. Általános feladatköre: a) tehetségazonosítás

Részletesebben

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban Közoktatásvezetők V. Országos Konferenciája Pécs, 2010. szeptember 23. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke l_balogh@tigris.unideb.hu

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Szám: 17.759/2012. Javaslat a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesülettel közművelődési megállapodás megkötésére Tisztelt Közgyűlés! A Nógrád Megyei

Részletesebben

Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást?

Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást? Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást? Tehetséggondozás gyakorlata konferencia Szolnok, 2013. május 30. Az NTP 2011-2012. évi cselekvési programjában támogatta: - a köznevelési

Részletesebben

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Intézkedési terv a 2011-2012-es tanévre vonatkozóan, a 2010-2011-es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Dobó István Gimnázium 3300. Eger, Széchenyi út 19. Készült: 2011. június 30.

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca

Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/1-2008-0011 Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca 49.-53. Tartalomjegyzék 1 Az érintett tevékenység

Részletesebben

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ Kecskeméti Katona József Gimnázium Becsület és dicsőség az érdemesnek! 6000 Kecskemét, Dózsa György u. 3. Telefon: 76/481-583 www.kjg.hu OM azonosító: 027944 A 2016-2017. tanévben

Részletesebben

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL Bander Katalin Galántai Júlia Országos Neveléstudományi

Részletesebben

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016.

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Én így tanítanám az informatikát. Most minden általános iskolai, középiskolai és szakiskolai oktatásban résztvevő tanuló megmutathatja, hogy milyen informatika

Részletesebben

Mit kínál az I. Béla Gimnázium?

Mit kínál az I. Béla Gimnázium? Mit kínál az I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) I. Béla Gimnázium Akkreditált Kiváló Tehetségpont, Európai Tehetségpont, kiemelt teljesítményű iskola, Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai

Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai 3. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

Nemzeti Tehetség Program

Nemzeti Tehetség Program Nemzeti Tehetség Program 2016. évi pályázatai Székely Rita Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács A pályázatok bemutatása 2016. március 31-én 41 db pályázat került meghirdetésre. A nyílt pályázatok benyújtási

Részletesebben

2018 SZEPTEMBER MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA

2018 SZEPTEMBER MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA MEGHÍVÓ MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 29. ORSZÁGOS TEHETSÉGGONDOZÓ KONFERENCIÁJA 2018 SZEPTEMBER 21-22. EURÓPA 2000 KÖZÉPISKOLA 1143 BUDAPEST GIZELLA ÚT 42-44. Jelentkezési határidő: 2018 SZEPTEMBER

Részletesebben

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei:

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Miért kistérségi? Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Pedagógiai szakmai szolgáltatás (1997-2012) Tiszaújváros Közoktatási Ellátási Körzet (1997-2005) Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás (2005-2012)

Részletesebben

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Az előző tanévben is sikert sikerre halmoztak iskolánk tanárai és tanulói, amelyekről örömmel adunk hírt. Élmezőnyben az OKTV-n Évek óta kiemelkedően szerepelnek

Részletesebben

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS Szülők számára tájékoztató Gyermekek számára iskolahívogató foglalkozás Ismerkedés minden tanítóval Hetente, csütörtök 16,30 óra Kertvárosi iskolaválasztó 2017. február 11. Beiratkozás

Részletesebben

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei:

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Miért kistérségi? Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Pedagógiai szakmai szolgáltatás (1997-2012) Tiszaújváros Közoktatási Ellátási Körzet (1997-2005) Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás (2005-2012)

Részletesebben

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás)

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) 1. A felvételi vizsgák jelentkezési határideje: 2014. december 9. (kedd)-ig jelentkezés a hat és a négy, illetve öt évfolyamos képzésre jelentkezők

Részletesebben

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA NYÍLT NAP 2018. 11. 14. MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA Milyen célkitűzésekkel jött létre az iskola? Mezőörs és környéke fiataljainak tehetséggondozása Felelősséget vállalni a környezetért és a közösségért

Részletesebben

A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS SZEREPE SOMOGY MEGYÉBEN KAPOSVÁR JANUÁR 25.

A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS SZEREPE SOMOGY MEGYÉBEN KAPOSVÁR JANUÁR 25. A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS SZEREPE SOMOGY MEGYÉBEN KAPOSVÁR 2019. JANUÁR 25. A MEGALAKULÁS KEZDETE ÉS HÁTTERE 2011-ben a Klebelsberg Tehetségpont kezdeményezésére, 18 alapító tag közös elhatározásából megalakult

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve (2018/2019. tanév) Készítette:.. Horváth Lászlóné tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Városi Művelődési Központ Rakamaz

Városi Művelődési Központ Rakamaz Városi Művelődési Központ Rakamaz TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0068 Élj a lehetőséggel Pályázati célok: A közoktatási rendszer hatékonyságának javítása a közművelődési intézmények bevonásával és eszközeivel A

Részletesebben

Az Esze Tamás Tehetségpont NTP-MTTD pályázata ESZE-sek komplex természettudományos foglalkozások

Az Esze Tamás Tehetségpont NTP-MTTD pályázata ESZE-sek komplex természettudományos foglalkozások Az Esze Tamás Tehetségpont NTP-MTTD-18-0008 pályázata ESZE-sek komplex természettudományos foglalkozások Tehetségpontunk siketes pályázatot nyújtott be a Nemzeti Tehetség Programra erre a tanévre. A projekt

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Reál munkaközösségének éves munkaterve (2017/2018. tanév) Készítette:.. Horváth Judit tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában működő Minősített Tehetséggondozó Műhely 2017/2018-as tanévi tevékenységei

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában működő Minősített Tehetséggondozó Műhely 2017/2018-as tanévi tevékenységei Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában működő Minősített Tehetséggondozó Műhely 2017/2018-as tanévi tevékenységei Az Új Nemzedék Központ (UNK) a Tehetségek Magyarországa című EFOP 3.2.1-15-2016-00001

Részletesebben

A legfontosabb adatok

A legfontosabb adatok Alapítva 1876-ban A legfontosabb adatok Fenntartó: Székesfehérvári Tankerületi Központ Iskola címe: 8000 Székesfehérvár, Budai út 7. Tagintézmény: 8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1. www.telekiblanka.hu

Részletesebben

FEB 93 Ifjúsági Oktatási Alapítvány. Közhasznúsági jelentés FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

FEB 93 Ifjúsági Oktatási Alapítvány. Közhasznúsági jelentés FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2016 1 1. Számviteli beszámoló 2. A költségvetési támogatás felhasználása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Cél szerinti juttatások

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta Ökoiskola

Részletesebben

N EMZ ETI T EHETS ÉG P RO GRAM V AS M EGY E

N EMZ ETI T EHETS ÉG P RO GRAM V AS M EGY E 0 NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM VAS MEGYE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM A múlt A Nemzeti Tehetség Programról szóló 78/2008. (VI.13. OGY határozat) elfogadásával az Országgyűlés 2008-tól kezdődően 20 évre határozott

Részletesebben

Továbbtanulási lehetőségek. A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda gimnáziumában

Továbbtanulási lehetőségek. A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda gimnáziumában Továbbtanulási lehetőségek A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda gimnáziumában Immár 6. éve dolgozik katolikus nevelési-oktatási intézményünk az óvoda- általános

Részletesebben

2017/2018 tanév. Beszámoló

2017/2018 tanév. Beszámoló 2017/2018 tanév Beszámoló A művészeti oktatásra az általános iskolai kötelező órákon kívül lehetett jelentkezni, ugyanúgy, mint az eddigi évekhez hasonlóan. Általában délutáni órakeretben történt a képzés.

Részletesebben

A legfontosabb adatok

A legfontosabb adatok Alapítva 1876-ban A legfontosabb adatok Fenntartó: Székesfehérvári Tankerületi Központ Iskola címe: 8000 Székesfehérvár, Budai út 7. Tagintézmény: 8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1. www.telekiblanka.hu

Részletesebben

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12 Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Társadalmi Széchenyi Megújulás István Operatív Program Továbbtanulást erősítő Pályázati konstrukció Társadalmi Megújulás Operatív

Részletesebben

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Képzési profilunk: 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 2. Telefon: 36/ 311-211, 36/515-115 Fax: 36/515-116 E mail: busaki@wignerkozepiskola.hu

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS (TÁMOP /1-2)

ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS (TÁMOP /1-2) ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS (TÁMOP 3.4.3-11/1-2) Peerfomance Kft. www.peerformance.hu Iskolai tehetséggondozás A pályázat kiírásra került. Célok (nem teljes felsorolás): esélynövelést szolgáló tehetséggondozás

Részletesebben

Egy hét a kedvencemmel

Egy hét a kedvencemmel PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Tisztelt Igazgatók, Igazgatónők, Pedagógusok! A környezeti nevelés és a felelős kisállattartás fontosságának hangsúlyozására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot hirdet

Részletesebben

A Debreceni Tehetséggondozó Központ Pedagógiai Szakszolgálat szerepe és lehetőségei a tehetséggondozásban

A Debreceni Tehetséggondozó Központ Pedagógiai Szakszolgálat szerepe és lehetőségei a tehetséggondozásban A Debreceni Tehetséggondozó Központ Pedagógiai Szakszolgálat szerepe és lehetőségei a tehetséggondozásban Nevelési Tanácsadók Konferenciája Budapest, 2011. november 10. Dr. Dömösiné Rápolti Éva Az emberi

Részletesebben

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA 2011. január 11. Színház az egész világ - Drámapedagógiai műhely 2011. január 12. Természettudományokról másképp Természettudományi műhely 2011. január 13. Vissza a múltba

Részletesebben

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja: Visegrádi Önkormányzat 11/2001. (IX. 27.) ör. rendelete a város közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről [Egységes szerkezetben a 4/2014. (III.21.) Ökt. rendelettel] Visegrád Város Önkormányzatának

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2016/2017-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP /

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP / Pályázat címe: A projekt bemutatása Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-3.1.6-11/2-2011-0017 Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete 2017. szeptember 27. Aréna Savaria KISS-BAUER SZILVIA, KÉPZÉSI CSOPORTVEZETŐ VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Részletesebben

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A KOMPLEX ALAPPROGRAM SZAKMAI TARTALMA DR. RÉVÉSZ LÁSZLÓ A PROJEKT EFOP 3.1.2-16 Kiemelt projekt keretében Időtartam:

Részletesebben

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra 2015 Tartalom Előzmények... 3 1. A pályázat célja... 3 2. Pályázók köre... 4 3. Pályázati részvétel feltételei... 4 4. Pályázat beadásának

Részletesebben

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2002. (IX.30.) számú R e n d e l e t e a helyi közművelődésről Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) Versenykiírás a 2017/2018-as tanévre

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) Versenykiírás a 2017/2018-as tanévre MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) A természet varázsát ontja bőven: A fűben, a virágban és a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Kihozzuk belőled a benned rejlő tehetséget és a kreatív alkotóerőt! Tehetséggondozó pályázat megvalósítása a Körzetiben

Kihozzuk belőled a benned rejlő tehetséget és a kreatív alkotóerőt! Tehetséggondozó pályázat megvalósítása a Körzetiben Kihozzuk belőled a benned rejlő tehetséget és a kreatív alkotóerőt! Tehetséggondozó pályázat megvalósítása a Körzetiben A 2015/2016. tanévben kiemelt feladatként jelöltük meg a tehetséggondozás megújítását

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév)

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév) A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Dr. Fábiánné Balogh Edina tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán igazgató Fertőszentmiklós,

Részletesebben

TÁMOP A Én is továbbtanulok

TÁMOP A Én is továbbtanulok TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0018 Én is továbbtanulok A pályázat indulása Iskolánk, a Szolnoki Műszaki Szakközép és Szakiskola Pálfy-Vízügyi Tagintézménye 2013-ban pályázott a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013 kódszámú

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu Kiadja az Általános Vállalkozási Fõiskola Felelõs kiadó: Antal János fõigazgató Szerkesztette: Karcsics Éva Tördelõ

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM NAGYENYED http://www.bethlengabor.ro SZILÁGYI RÓBERT tanár műhelyvezető A Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból Mit kell tudni a Bethlen Gábor Kollégiumról? Óvodától posztliceális

Részletesebben

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu Közhasznúsági jelentés 2009. Tartalom a) A számviteli beszámoló 2 b) A költségvetési

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenye. Versenyszabályzat

Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenye. Versenyszabályzat 1204 Budapest, Török Flóris u. 89. és fax: 283-0624 283-0858 www.eotvos-szki.sulinet.hu Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenye Versenyszabályzat A verseny kiírója: Eötvös

Részletesebben

Nyitott szemmel Szigethalmon

Nyitott szemmel Szigethalmon Nyitott szemmel Szigethalmon -pályázati felhívás- 2013. novemberében fotópályázatot hirdettünk Szigethalom télen címmel. Ezt tekinthetjük pályázati sorozatunk első állomásának, melynek mottója: Nyitott

Részletesebben

A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje

A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje I. Alapfogalmak A Működési rend fogalomhasználata azonos az Országos Tehetségpont által kiadott Fogalomtár a Tehetségpontok számára

Részletesebben

Tehetségpont: pont könyvtárban? - egy kísérlet tapasztalatai. Lászlóné Bauer Nóra Minerva Könyvtár Egyesület Pécs

Tehetségpont: pont könyvtárban? - egy kísérlet tapasztalatai. Lászlóné Bauer Nóra Minerva Könyvtár Egyesület Pécs Tehetségpont: pont könyvtárban? - egy kísérlet tapasztalatai Lászlóné Bauer Nóra Minerva Könyvtár Egyesület Pécs Megtisztelt a felkérés, de fogok-e tudni egy 6 éve lezajlott programról érdekeset mondani?

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Tehetséggondozás Nádudvaron. Boros Lajosné november 12.

Tehetséggondozás Nádudvaron. Boros Lajosné november 12. Tehetséggondozás Nádudvaron Településünkről Hajdú-Bihar megye 9460 lakossal rendelkező városa, akik még ma is szeretnek itt élni és szeretnék, ha gyermekeik is élnének Kövy Sándor Általános Iskola A település

Részletesebben