A Ket.-novellával összefüggő, a közlekedési. részanyag

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Ket.-novellával összefüggő, a közlekedési. részanyag"

Átírás

1 Ket képzés ÁROP-2009/ A projekt az Európai Unió támogatásával, és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A Ket.-novellával összefüggő, a közlekedési igazgatáshoz tartozó jogszabálymódosításokról készítendő tansegédlethez részanyag Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium október 1

2 A Ket.-novellával összefüggő, a közlekedési igazgatáshoz tartozó jogszabálymódosításokról készítendő tansegédlethez részanyag A Ket.-novellával összefüggő horizontális módosítások közé tartozik a munkanapokban történő határidő-számítás átvezetése az ágazati jogszabályokban. A Ket. novella áttér az eljárási határidők munkanapokban történő számítására, ennek megfelelően a hatóság számára irányadó határidőket munkanapban, továbbá - hosszabb, legalább két hónapos határidők esetében a jogalkalmazást megkönnyítendő - hónapokban kell számítani. A munkanapokban történő határidőszámítás a hatósági eljárással és eljárási cselekményekkel közvetlenül összefüggő határidőkre vonatkozik (például ügyintézési határidő), de nem érinti az olyan adminisztratív kötelezettségeket, amelyek esetében ez az összefüggés csak közvetett (például adatváltozás bejelentésére megállapított határidő). A Ket.-novellával összefüggésben a közúti közlekedésről szóló évi I. törvény módosítását leginkább a közúti közlekedési szakértők, az iskolavezetői, a szakoktatói és a járművezetői vizsgabiztosi, illetve a műszaki vizsgabiztosi tevékenységek engedélyezésének törvényi szintű szabályozása indokolta. A közúti közlekedésről szóló évi I. törvény (Kkt.) módosítása: 1. A közúti közlekedési szakértő új 16/A. Ha a hatósági eljárásban közúti közlekedési szakkérdésben szakértő kirendelése szükséges, és jogszabály meghatározott szakértő igénybevételét nem írja elő, akkor a Kkt. szerinti szakértőt, ennek hiányában az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló törvény szerinti igazságügyi szakértői tevékenység végzésére jogosult szakértőt kell kirendelni. A közúti közlekedési szakértői tevékenység bejelentés alapján folytatható, amennyiben a kérelmező rendelkezik a jogszabályban meghatározott szakmai képesítéssel és megfelel az ott meghatározott egyéb követelményeknek. Tekintettel arra, hogy szabályozott szakmákról van szó, a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló évi C. törvény és végrehajtási rendeleteinek rendelkezései szerint fog megvalósulni. Közúti közlekedési szakértőként az a személy vehető igénybe, aki büntetlen előéletű és rendelkezik a miniszter rendeletében meghatározott szakmai képesítéssel és megfelel az ott meghatározott egyéb követelményeknek. A szakértői tevékenység a közlekedési hatóságnak történő bejelentés alapján folytatható. A hatóság az engedéllyel rendelkezőkről nyilvántartást vezet. 2. Névjegyzékbe vétel helyett engedélyezés A közúti közlekedés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeinek megteremtésében, a fejlesztésben, a szabályozásban, a tevékenységek ellenőrzésében fontos szerepe van a különböző szintű és szakirányú közlekedési szakemberképzésnek. Ez a képzés elsősorban az állami oktatási intézményekben történik. De képeznek ki szakembereket tanfolyamokon is; a járművezetők képzése pedig elsősorban tanfolyami rendszerben folyik [18. (1) és (2) bek.].

3 3 A közúti közlekedési szakemberek és a járművezetők tanfolyami képzésében különböző szervek vesznek részt. A tanfolyami képzésben az iskolavezető és a szakoktató abban az esetben vehet részt, ha a külön jogszabály szerinti feltételeknek megfelel és a közlekedési hatóság engedélyezte iskolavezetői, illetve szakoktatói tevékenységét október 1-jét megelőzően a részvétel feltétele a közlekedési hatóság által történő, a járművezető képző iskolavezetői, illetve a jármű szakoktatói névjegyzékbe való felvétel volt. A közlekedési hatóság az engedéllyel rendelkezőkről névjegyzéket vezet. A névjegyzék - a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvényben meghatározott adatokon túl - tartalmazza a következő adatokat: a) természetes személyazonosító adatok, b) lakóhely, c) továbbképzésen történt részvétel időpontja, d) képesítő okmány száma, a kiadás dátuma, e) a névjegyzéket vezető közlekedési hatóság megnevezése, f) a névjegyzékbe vétel száma, időpontja, g) a névjegyzékbe vételt igazoló okmány száma, kiadás dátuma. (10) A névjegyzék adatai közül a (2) bekezdés szerint engedéllyel rendelkezők családi neve és utóneve, születési családi neve és utóneve, a névjegyzéket vezető közlekedési hatóság megnevezése és a névjegyzékbe vételt igazoló okmány száma, a kiadás dátuma nyilvánosak. 3. Közreműködő helyett tanúsító szervezet A közúti járművek forgalomba helyezését hatósági műszaki vizsgálat előzi meg. Ezen kívül a hatóság - jogszabályokban meghatározott időszakonként - a forgalomban levő járműveket is megvizsgálja. Mindkét esetben - és a típusvizsgálattól eltérően - járművek egyedi műszaki vizsgálatáról van szó. (A hatóság a vizsgálatot a hatályos szabályozás alapján - szigorú hatósági ellenőrzés mellett - megbízott szerv útján is elvégezheti.) A Ket. és a Ket.-novella a közigazgatási eljárásjogban új jogintézményeket honosított és honosít meg. A közúti közlekedésről szóló évi I. törvény 18. (8) és 24. (4) bekezdéseiben a módosítás tanúsító szervezetként határozza meg a közlekedési hatóság eljárásában közreműködő műszaki, illetve járművezetői vizsgabiztost. Ezzel a törvény a Ket. új 38/C. -ában megfogalmazott új jogintézményt vezeti be, amely alapján törvényben meghatározott tanúsító szervezet közreműködhet a tényállás tisztázásában. A Ket. új 38/C. -ának indoka, hogy nemzetközi tendencia a hatósági munka kiszervezése : a piaci szereplő által végzett minőségtanúsítási vagy másfajta tanúsítási tevékenység komoly megtakarítást jelenthet az állam oldaláról, az ügyfelek számára pedig gyorsabb és valóban szolgáltató jellegű ügyintézést. A tanúsító szervezetek hatósági eljárásba való bekapcsolódásának alapjait teremti meg a módosítás.

4 4 A tanfolyami képzést követő vizsgáztatást tehát a közlekedési hatóság végzi. Ezen eljárása során a korábban az eljárásba közreműködőként bevont vizsgabiztos tanúsító szervezetként közreműködik. A tanúsító szervezet által jogszabályban meghatározottak szerint kibocsátott tanúsítványt a hatóság köteles elfogadni a tények igazolására, a tanúsított tények tekintetében a hatóság további eljárási cselekményeket nem végez. Az eljárásba tanúsító szervezetként csak olyan személy vonható be, akinek a közlekedési hatóság engedélyezte járművezetői vizsgabiztosi tevékenységét. Műszaki vizsgabiztosi tevékenység folytatását a közlekedési hatóság annak engedélyezi, aki büntetlen előéletű, rendelkezik a miniszter rendeletében meghatározott szakmai képesítésekkel, és megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek. A közlekedési hatóság az engedéllyel rendelkező személyről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a vizsgabiztosi tevékenység végzésére jogosult személy természetes személyazonosító adatait. 4. A kérelem személyesen történő előterjesztése törvényi szinten október 1-jét követően a kérelem személyes előterjesztésére vonatkozó kötelezettséget, illetve a személyes eljárást csak törvény írhatja elő, és csak abban az esetben, ha a személyes megjelenés hiányában az ügy eldöntéséhez szükséges tény, információ vagy adat nem szerezhető meg. A évi I. törvény 44/A. -a új (9) bekezdéssel egészült ki, amely szerint a tachográf kártyák kiadására irányuló kérelem kizárólag személyesen terjeszthető elő a közlekedési hatóságnál. A személyes eljárást az arcképfelvételi kötelezettségre tekintettel előíró szabályt eddig a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló, december 20-i 3821/85/EGK tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló a 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet tartalmazta. 5. A kérelem elektronikus úton nem terjeszthető elő 19. (4) október 1-jét követően a közlekedési hatóságnál a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabályban meghatározott árufuvarozásra és személygépkocsival, autóbusszal végzett személyszállításra vonatkozó engedélyek kiadásával, módosításával és visszavonásával kapcsolatos ügyekben a kérelem elektronikus úton nem terjeszthető elő. A Ket.-novella szerint, ha törvény, eredeti jogalkotói hatáskörben kiadott kormányrendelet az elektronikus utat nem zárja ki, az eljárás megindítására irányuló kérelmet benyújtó ügyfél jogosult elektronikus úton kapcsolatot tartani a hatósággal, ha egyébként ez értelmezhető az adott eljárásban. Ennek megfelelően minden egyes hatósági eljárásfajtában felül kellett vizsgálni azt, hogy a technikai feltételek adottak-e arra, hogy az elektronikus kapcsolattartás biztosítható-e az egész eljárásban vagy egyes eljárási cselekmények vonatkozásában. A felülvizsgálat alapján az elektronikus utat kizáró módosítás indoka az, hogy a 19. (4) bekezdésében nevesített eljárásokban jelenleg még időelőtti az elektronikus kapcsolattartás bevezetése.

5 5 6. Utak építése 29. (5) Az út létesítését, korszerűsítését (a továbbiakban együtt: építés), a forgalom részére átadását, megszüntetését, elbontását - mint fontos közérdekű és közcélú tevékenységet - a közlekedési hatóság engedélyezi. Az engedélyezési eljárások ügyintézési határideje 60 nap helyett 45 munkanap. A törvény az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezésével és a közutak igazgatásával összefüggő közlekedési hatósági eljárásokban a fellebbezési jog gyakorlásának, valamint a vasúti műszaki engedély kiadásával, a vasútbiztonsági tanúsítvánnyal és a vasútbiztonsági engedéllyel kapcsolatos eljárásokban az ügyféli jogok gyakorlását az ügyfélnek az első fokú eljárásban való részvételéhez köti. Ehhez hasonlóan a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló évi LV. törvény előírja, hogy a vadászterület határának megállapítására irányuló eljárásban az ügyféli jogok csak akkor gyakorolhatók, ha az ügyfél az első fokú eljárásban részt vett. 29/B. (5) Az elsőfokú határozat ellen nem nyújthat be fellebbezést az az ügyfél, aki az eljárás megindításáról szóló szabályszerű értesítés ellenére az első fokú engedélyezési eljárásban nem vett részt. (6) A hatóság az eljárás megindításáról a kormányrendeletben meghatározott adatbázisban regisztrált, ügyfélnek minősülő szervezetet az általa megadott elektronikus levélcímen értesíti az eljárás megindításától számított öt munkanapon belül. 7. A közút nem közlekedési célú igénybevétele és a közút melletti ingatlan használata A Ket. alapján jogszabály úgy rendelkezhet, hogy ha az ügyfél kérelme (bejelentése) jog megszerzésére irányul, és a hatóság az előírt határidőn belül nem hoz határozatot - feltéve, hogy az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél -, az ügyfelet megilleti a kérelmezett jog gyakorlása. A hatóság mulasztására vonatkozó eljárási rendet összhangba kellett hozni azzal is, hogy a Ket. 71. (2) bekezdése alapján jogszabályban meghatározott esetekben a hatóság hallgatása, mulasztása beleegyezésnek minősül: ilyen esetekben indokolatlan másik hatóság kijelölése és az eljárás folytatása, hiszen a kérelmezett jog megadottnak tekintendő az ügyintézési határidő elmulasztásával. 36. (1) A közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény (a továbbiakban együtt: építmény) elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához (a továbbiakban együtt: nem közlekedési célú igénybevétel) a közút kezelőjének a hozzájárulása szükséges. A hozzájárulásban a közút kezelője feltételeket írhat elő. (4) Ha a közút kezelője a közút területének nem közlekedési célú elfoglalásához történő hozzájárulás megadásáról vagy megtagadásáról a külön jogszabályban

6 6 meghatározott határidőn belül nem nyilatkozik, a határidő elmulasztása esetén a hozzájárulást a kérelemben foglaltaknak megfelelően megadottnak kell tekinteni. 39. (5) Ha a közút kezelője vagy a meglévő közút vagyonkezelője az (1) bekezdésben meghatározott útcsatlakozás létesítéséhez szükséges hozzájárulás megadásáról vagy megtagadásáról a külön jogszabályban meghatározott határidőn belül nem nyilatkozik, a hozzájárulást a kérelemben foglaltaknak megfelelően megadottnak kell tekinteni. Mivel a Kkt. alapján a közút kezelője köteles gondoskodni a közút biztonságos közlekedésre alkalmas állapotáról, továbbá a közútkezelői kötelezettsége megszegéséért felel, ezért az ő mulasztása nem járhat azzal, hogy a kérelmezőnek kelljen adminisztratív terheket viselnie. A közúti közlekedésről szóló évi I. törvény végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet A változások bejelentésével kapcsolatos szabályok változatlanok maradnak: Az átvevő félnek kell a változásoknak az ingatlan-nyilvántartáson való átvezetéséhez szükséges megállapodás megkötését kezdeményeznie és az út tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését kérelmeznie. Kiegészül a rendelet egy új -al, amely szerint: 23/B. (1) Ha a kérelmező a kérelemhez az útnyilvántartási adatokat nem csatolja, a közlekedési hatóság az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi az útnyilvántartást vezető szervet. (2) Ha a kérelmező a kérelemhez az út területét képező földrészlet ingatlannyilvántartási tulajdoni lapjának hiteles másolatát és térképmásolatát nem csatolja, a közlekedési hatóság az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi az ingatlan-nyilvántartást vezető szervet. A Ket. 36. (2) bekezdésének megfelelően az ügyfél igazolhatja az ügy elbírálásához szükséges adatokat, de ennek hiányában az eljáró hatóságnak kell beszereznie azokat más szervek nyilvántartásaiból. A közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló 89/1988. (XII. 20.) MT rendelet módosítása: Ha a kérelmező a személygépkocsis személyszállító engedély iránti kérelemhez vállalkozói igazolványát, társasági szerződését vagy alapító okiratát nem csatolja, és a jogi személy létrejötte nyilvántartásba vételhez kötött, az NKH regionális igazgatósága az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi a nyilvántartást vezető szervet. [új 5/B. (5)] A Ket. 36. (2) bekezdésének megfelelően az ügyfél igazolhatja az ügy elbírálásához szükséges adatokat, de ennek hiányában az eljáró hatóságnak kell beszereznie azokat más szervek nyilvántartásaiból.

7 7 A belföldi és a nemzetközi közúti árufuvarozás szakmai feltételeiről és engedélyezési eljárásáról szóló 14/2001. (IV. 20.) KöViM rendelet és az autóbusszal végzett belföldi és nemzetközi személyszállítás szakmai feltételeiről és engedélyezési eljárásáról szóló 49/2001. (XII. 22.) KöViM rendelet módosítása: Ha a kérelmező a közúti árufuvarozói engedély vagy a szerződéses és különjárati személyszállítás végzésére jogosító autóbuszos személyszállító engedély iránti kérelemhez a vállalkozói igazolványnak vagy a társasági szerződésnek, valamint a jármű forgalmi engedélyének eredeti vagy közjegyző által hitelesített példányát nem csatolja, az NKH regionális igazgatósága az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi a nyilvántartást vezető szervet. [új 6/A. és új 6. (5)] A Ket. 36. (2) bekezdésének megfelelően az ügyfél igazolhatja az ügy elbírálásához szükséges adatokat, de ennek hiányában az eljáró hatóságnak kell beszereznie azokat más szervek nyilvántartásaiból. A közúti járművezetők utánképzéséről szóló 139/1991. (X. 29.) Korm. rendelet módosítása A járművezetők utánképzésével kapcsolatos változások a közúti közlekedési törvény változásával összhangban a következők: A járművezetők utánképzésére jogosító engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága adja ki. Az utánképzés folytatására az kaphat engedélyt, aki az adott programhoz a rendelet 1. számú mellékletben előírt személyi és tárgyi feltételeket teljesíti. Az utánképzést végzők tevékenységét a területileg illetékes regionális igazgatóság rendszeresen ellenőrzi, és e tevékenység tekintetében ellátja a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló évi LXXVI. törvény szerinti szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóság feladatait. A hatóság bármely feltétel hiánya, vagy nem kielégítő szakmai színvonal esetében az engedélyt visszavonja. Az utánképzés során a foglalkozásokat az utánképzési foglalkozás tartására az adott programnak megfelelő minősítéssel feljogosított szakoktatónak (a továbbiakban: foglalkozásvezető) kell tartania. Az utánképzés teljesítéséről és a 3. szerinti vizsga sikeres letételéről a regionális igazgatóság az 5. számú melléklet szerinti adattartalmú igazolást vagy a külön jogszabályban meghatározott adattartalmú bizonyítványt ad ki. A KHEM-nél a kormányrendeletet felváltó új rendelet előkészítése folyamatban van. A vasúti közlekedésről szóló évi CLXXXIII. törvény évi módosítása A vasúti közlekedésről szóló évi CLXXXIII. törvény (Vtv.) módosítását a évben elfogadott ún. III. vasúti csomag részét képező közösségi jogi aktusok átültetése indokolta, ehhez kapcsolódóan került sor a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény módosításáról

8 8 szóló évi CXI. törvény (Ket.-novella), valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő módosításokra is. A Vtv. módosítását megalapozó közösségi jogi aktusok a következőek: az Európai Parlament és a Tanács 2007/58/EK irányelve (2007. október 23.) a közösségi vasutak fejlesztéséről szóló 91/440/EGK tanácsi irányelv, valamint a vasúti infrastruktúra-kapacitás elosztásáról, továbbá a vasúti infrastruktúra használati díjának felszámításáról szóló 2001/14/EK irányelv módosításáról (személyszállítási irányelv), az Európai Parlament és a Tanács 1371/2007/EK rendelete (2007. október 23.) a vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogairól és kötelezettségeiről (utasjogi rendelet), valamint az Európai Parlament és a Tanács 2007/59/EK irányelve (2007. október 23.) a közösségi vasúti rendszereken mozdonyokat és vonatokat működtető mozdonyvezetők minősítéséről (mozdonyvezetői irányelv). Ehhez kapcsolódik noha nem része a III. vasúti csomagnak a vasúti és közúti személyszállítási közszolgáltatásról, valamint az 1191/69/EGK és az 1107/70/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 1370/2007/EK (2007. október 23.) rendelet átültetése is. A csomag részét képező közösségi rendeletek a hatályba lépésüktől kezdődően a tagállamokban közvetlenül hatályosak lesznek, így a nemzeti jogba való átültetésükre, rendelkezéseik megismétlésére nincs szükség (sőt, kifejezetten tilos), ugyanakkor a tagállami jogalkotónak biztosítania kell, hogy a hatálybalépésig megszülessenek azok a nemzeti jogszabályok, amelyek a közösségi rendelet rendelkezéseinek érdemi érvényesüléséhez szükségesek, illetve köteles megteremteni a közösségi rendelet és a nemzeti jog összhangját. A rendeletek esetében a jogszabályok több esetben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a bennük foglalt rendelkezések alól mentességgel élhessen a tagország. A mentességek kérdésében döntés szükséges, illetve jogszabályban kell kimondani, hogy a rendeletek mely rendelkezéseit nem kell alkalmazni. 1. A személyszállítási irányelv célja a Közösségen belüli nemzetközi vasúti személyszállítások nem pedig a tagállamok és harmadik ország közötti szolgáltatások piacának megnyitása. Nemzetközi vasúti személyszállítási szolgáltatás az olyan személyszállítási szolgáltatás, amelynek során a vonat valamely tagállam legalább egy határán áthalad, és amelynek fő célja a különböző tagállamok állomásai közötti személyszállítás. A piacnyitás időpontja: január 1. A nemzetközi vasúti személyszállítási szolgáltatások bevezetése nem használható a belföldi személyszállítási szolgáltatás piacának megnyitására, hanem pusztán olyan megállókra kell összpontosítani, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetközi útvonallal. Ennek alapján a nemzetközi személyszállítási szolgáltatások bevezetésének olyan szolgáltatásokra kell vonatkoznia, amelyek fő célja a nemzetközi útvonalon történő személyszállítás. A január 1-től liberalizált nemzetközi vasúti személyszállítási szolgáltatások az eddigi hasonló szolgáltatásoktól annyiban térnek el, hogy azok nyújtására a más tagállamokban működő vasúti társaságoknak önállóan van joguk. A nemzetközi személyszállítási szolgáltatás részeként belföldi állomások közötti személyszállításra

9 9 (kabotázs) is lehetőség nyílik, azonban ezt a miniszter korlátozhatja, amennyiben az állomások közötti személyszállítási szolgáltatás a miniszter és a vasúti társaság által kötött közszolgáltatási szerződés tárgyát képezi. A nemzetközi vasúti személyszállítási tevékenység végzése érdekében hozzáférésre jogosultnak minősül a más EGT-tagállamban működési engedélyt szerzett vállalkozó vasúti társaság. Ezen vasúti társaság infrastruktúra-kapacitást kérelmez, erről tájékoztatja a pályahálózat-működtetőt és a vasúti igazgatási szervet. A vasúti igazgatási szerv biztosítja a közszolgáltatási szerződéseket odaítélő szervek, és a közszolgáltatási szerződést teljesítő vasúti társaság tájékoztatását. A nemzetközi személyszállítási szolgáltatást nyújtani szándékozó vasúti társaság azt követően jogosult csak a hozzáférésre, amennyiben a vasúti igazgatási szerv határozatában megállapította, hogy a szolgáltatás célja valóban a nemzetközi személyszállítás. A vasúti igazgatási szerv eljárására a Ket. rendelkezései irányadóak, azonban a határozata ellen fellebbezésnek helye nincsen, viszont felülvizsgálattal élhet. A Vtv. lehetővé teszi a határozatnak vasúti igazgatási szerv általi felülvizsgálatának kezdeményezését is, ha az eredeti döntés alapjául szolgáló körülmények megváltoztak. A miniszter rendelettel korlátozhatja a hazai vasúti közlekedési ágazat érdekeinek védelmében a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást nyújtani szándékozó vasúti társaság nyílt hozzáférését olyan kiindulási és célállomások közötti személyszállítási szolgáltatások esetén, amelyek közszolgáltatási szerződés tárgyát képezik. A hozzáférési jog korlátozása több módon is lehetséges, azonban utasoknak állomáson való felvételét vagy leszállását abban az esetben akadályozhatja csak, ha a vasúti igazgatási szerv előzőleg megállapítja, hogy ez a jog veszélyeztetné a közszolgáltatási szerződés gazdasági egyensúlyát. 3. Az utasjogi rendelet (2009. december 3-án lép hatályba) a vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogainak védelmét szabályozza. Az utasjogi rendelet az alábbiakra vonatkozóan állapít meg szabályokat: - a vasúti társaságok által nyújtandó tájékoztatás, menetjegyek kiállítása, szállítási szerződések kötése, információs és foglalási rendszerek bevezetése, - a vasúti társaságoknak az utasokra és poggyászaikra vonatkozó felelőssége és biztosítási kötelezettségeik, - a vasúti társaságoknak az utasokkal szembeni kötelezettségei késés esetén, - a vasúton utazó, fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személyek védelme, és számukra nyújtott segítség, - a szolgáltatás minőségi előírásainak megállapítása. A tagállamok vasúti társaságai nem kötelesek a rendelet valamennyi rendelkezését annak hatálybalépésekor végrehajtani. A tagállamok átlátható és megkülönböztetésmentes alapon a nemzeti vasúti személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó előírásai alól mentességet biztosíthatnak legfeljebb ötéves időtartamra, amely kétszer, alkalmanként maximum további öt évre meghosszabbítható. A vasúti törvény felhatalmazása alapján a Kormány rendeletben állapítja meg azokat a mentességet, amellyel Magyarország élni kíván. A vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogaira vonatkozó jogszabályi rendelkezések vasúti társaságok általi megtartását a vasúti igazgatási szerv - a Nemzeti Közlekedési Hatóság felügyeli. Ha a vasúti igazgatási szerv valamely

10 10 rendelkezéseknek az utasok széles körét érintő megsértését állapítja meg, abban az esetben szankciókat alkalmazhat. A vasúti személyszállítási igénybe vevő vagy igénybe venni szándékozó személy panasszal élhet a vasúti igazgatási szervnél, ha álláspontja szerint a vasúti társaság megsértette a jogszabályi rendelkezéseket. A panasz akkor terjeszthető elő, ha a panaszos a vasúti társaság panaszkezelési eljárását igénybe vette, de az nem vezetett a panaszos számára kielégítő eredményre. Az utasjogi rendelettel való összhangot a Vtv. és a Vtv. felhatalmazása alapján, a vasúti személyszállítás részletes feltételeiről szóló kormányrendelet hivatott biztosítani. A kormányrendelet határozza meg az utasjogi rendelet által kínált mentességek közül azokat, amelyekkel a Magyar Köztársaság élni kíván, illetve a mentességek esetén irányadó szabályokat, a mentesség pontos fokozatait, megteremtve ezzel a jogbiztonságot, így az állampolgárok/utasok részletesen tájékozódni tudnak az őket megillető jogokról. Az utasjogi rendelet több ponton mentességet kínál a tagállamoknak, így meg kell nevezni azokat a mentességeket, amelyekkel élni kívánunk, valamint szabályozni kell azokat a területeket, amelyeket illetően az EU-s szabályozás alól mentességet kértünk. Az utasjogi rendelet 28. (1) bekezdése kimondja, hogy a vasúti társaságok a szolgáltatásokra vonatkozóan megállapítják a szolgáltatás minőségi előírásait, valamint a szolgáltatás minőségének fenntartása érdekében létrehoznak egy minőségbiztosítási rendszert. A szolgáltatás minőségi előírásai, és a minőségbiztosítási rendszer a személyszállítás általános szerződési feltételeit tartalmazó személyszállítási üzletszabályzat részét alkotják, amelyet a vasúti igazgatási szerv jóváhagy. Az utasjogi rendeletnek megfelelően, ki kell jelölni egy vagy több olyan szervet, amely az utasjogi rendelet előírásainak megtartását ellenőrzi, az utasok jogait védi. A szerv (vagy szervek) olyan intézkedéseket hozhatnak, amelyek biztosítják az utasok jogainak tiszteletben tartását. Ezen túlmenően az utasoknak joguk van panaszt benyújtani az adott szervhez. A Vtv. módosítása kijelöli a vasúti igazgatási szervet, és egyidejűleg rögzíti azt az eljárásrendet, amely biztosítja az utasok jogainak érvényesülését. Az eljárás hivatalból és kérelemre is indulhat. Az utasjogi rendelet jogsértés esetén a következő intézkedésekre jogosítja a vasúti igazgatási szervet: a előírhatja a vasúti társaság részére a tevékenység jogszerű végzéséhez szükséges lépések megtételét, megtilthatja a jogsértő magatartás folytatását, külön jogszabályban foglaltak alapján bírságot szabhat ki, valamint a jogsértőt kötelezheti az eljárás költségeinek megtérítésére. A kérelemre indult eljárás feltétele az, hogy a kérelmező előzetesen panasszal éljen a vasúti társaság felé, és a panaszát a vasúti társaság elutasítsa. A panasz alapján a vasúti igazgatási szerv a rendelkezésére álló bármilyen hatósági lépést megtehet. 3. A mozdonyvezetői minősítés feltételeire vonatkozó jogszabályok az egyes tagállamokban jelentősen eltérnek egymástól, ennek feloldását, illetve a különbségek megszüntetését célozza a mozdonyvezetők minősítésére vonatkozóan a mozdonyvezetői irányelv. A mozdonyvezetői irányelv elsődleges szándéka mindenekelőtt a mozdonyvezetők tagállamok közötti mozgásának megkönnyítése, de emellett a vasúti társaságok közötti mobilitásának megkönnyítése is, valamint az

11 11 engedélynek és a tanúsítványnak a vasúti ágazat valamennyi szereplője általi elismerésének megkönnyítése. A vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakör betöltésének a feltételei: büntetlen előélet, képzésen való részvétel és a vizsgakövetelmények teljesítése, egészségügyi alkalmasság, és ezeket követően kiadott vasúti járművezetői engedély illetve vasúti járművezetői tanúsítvány amelynek az engedély birtokában további feltételei vannak és amely a Közösség területén az mozdonyvezetői irányelv által egységességé válik. A vasúti munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott egészségügyi követelményeket és az egészségügyi vizsgálat feltételeit a jelenleg hatályos Vtv. 88. (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány rendeletében határozza meg. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat alapszabályait a Vtv. határozza meg: előzetes/időszakos/rendkívüli vagy záró vizsgálat, a kormányrendeletben kerül kijelölésre az eljáró hatóság, vizsgálatra és véleményezésre jogosult szakértő. A vasúti járművezetői engedély igazolja, hogy a mozdonyvezető a vasúti jármű vezetésére jogosult, az alapvető oktatási- és vizsgakövetelményeknek eleget tett, egészségügyi szempontból alkalmasnak minősül, az általános szakmai készségekkel rendelkezik. A vasúti járművezetői engedély megszerzését illetően az alsó korhatár tekintetében a 2007/59/EK irányelv mozdonyvezetői irányelv úgy rendelkezik, hogy a tagállamok az engedélykérelmezők számára alsó korhatárt tűzhetnek ki, amely legalább a 20. életév. A tagállamok azonban már a 18 éves kort betöltött kérelmezők számára kiadhatnak engedélyeket. Alapkövetelményként fogalmazza meg az irányelv, hogy a kérelmezők az alap-és középfokú tanulmányokból legalább kilenc évet sikeresen elvégeztek. A vasúti járművezetői engedélyt a közlekedési hatóság egy eredeti példányban állítja ki, amelynek jogosultja a mozdonyvezető, akinek az engedélye a munkaviszony megszűnése esetén is érvényes, és a tulajdonában marad a munkaviszony megszűnésének tényéről a közlekedési hatóság egyidejű tájékoztatása mellett. A vasúti járművezetői tanúsítvány a vasúti járművezető által használt vasúti infrastruktúra és a vezetni jogosult vasúti jármű tekintetében a vasúti társaság által kiállított okmány, amely a munkaviszony megszűnése esetén érvényét veszti, azonban a tanúsítvány hiteles másolatára a mozdonyvezető jogosulttá válik. A tanúsítvány megszerzésének keretfeltételei a mozdonyvezetői irányelvhez igazodnak. A vasúti társaságnak a tanúsítványokról nyilvántartást kell vezetnie, valamint a tanúsítvány érvényben tartásához annak birtokosa rendszeresen vizsgázni köteles. A mozdonyvezetői irányelv 24. cikke alapján a tagállamok megteszik a szükséges intézkedéseket, annak érdekében, hogy amennyiben valamely foglalkoztató vasúti társaság munkavállalójának képzési költségeit fedezi, majd a képzést követően a munkavállalót egy másik vasúti társaság alkalmazza, mellyel előnyt, vagyis megtakarítást ér el az újonnan foglalkoztató vasúti társaság a képzés költségeit a képzést finanszírozó korábbi foglalkoztató felé megtérítse, a Vtv. módosítása összhangban a Ptk. készfizető kezességi szabályaival e rendelkezést is átülteti.

12 12 A mozdonyvezetői irányelv által bevezetett új intézmények, mint az engedély és a tanúsítvány, illetve az egységes egészségi és szakmai alkalmasságra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése a közlekedési hatóság feladata. 4. A közszolgáltatási rendelet Számos tagállam vezetett be olyan jogszabályokat, amelyek legalább a közösségi közlekedési piac egy része tekintetében kizárólagos jogok és közszolgáltatási szerződések odaítélését írják elő, átlátható és tisztességes szerződés-odaítélési eljárások alapján. A közösségen belüli szolgáltatások szabad áramlása folytán a tagállamok közötti közlekedési piac jelentős fejlődésen ment keresztül, és jelenleg több közszolgáltató akár egynél több tagállamban nyújt személyszállítási közszolgáltatásokat. A nemzeti jogszabályok alakulása azonban eltérő eljárások alakulásához vezetett, és a közszolgáltatók jogai, valamint az illetékes hatóságok kötelezettségei tekintetében jogbizonytalanságot eredményezett. Erre is tekintettel, az Európai Parlament és a Tanács megalkotta a 1370/2007/EK rendeletét, a közszolgáltatási rendeletet. E rendelet alkalmazhatóságának biztosítása érdekében szükséges volt módosítani a trolibusszal végzett személyszállítási közszolgáltatás odaítélésének szabályait, kiemelve azt a koncessziós szabályozás kereteiből és mint kötöttpályás közlekedést, e tekintetben a vasúti közlekedéssel együtt szabályozni. A közszolgáltatási rendelet végrehajtása érdekében a Vtv. módosítása a következőket szabályozta: - meghatározza az illetékes hatóság fogalmát, figyelemmel arra, hogy a közszolgáltatási szerződést a közszolgáltatást végző vasúti társaság és az illetékes hatóság köti az országos illetékességgel bíró illetékes hatóság a Vtv. 3. (2) bekezdésének h) pontja értelmében a miniszter. Azonban a Vtv. 5. (1) bekezdésének e) pontja értelmében a települési (fővárosi) önkormányzat, valamint az önkormányzatok társulása is illetékes hatóság lehet; - rendelkezik a vasúti közlekedési közszolgáltatás végzésére vonatkozó pályázatra összefüggő felhívás közzétételének helyéről, a felhívás tartalmáról és a betartandó határidőkről, hogy a pályázni szándékozók egyértelmű és félreérthetetlen információkkal rendelkezzenek ezekről a feltételekről, annak érdekében, hogy a tisztességes és átlátható pályáztatás biztosítson. - meghatározza a közszolgáltatási szerződések megkötésére kiírt pályázat eredménye megtámadása lehetőségét, - meghatározza a szolgáltatónak fizetendő pénzügyi ellentételezés mértéke és annak igénylésének szabályait úgy, hogy már figyelembe veszi a tanácsi rendelet, valamint a tárgykörben döntő jelentőségű, az Európai Közösségek Bíróságának C-280/00 számú, az Altmark Trans GmbH ügyben július 24-én hozott ítéletében foglalt feltételeket, - rögzíti a közszolgáltatási szerződést megkötő szolgáltató kiválasztására irányuló pályázat kiírásában szereplő feltételeket és a pályázat elbírálásának szempontjait, továbbá - tartalmazza a pályázat elbírálására vonatkozó garanciális szabályokat, valamint azokat a rendelkezéseket, amelyek a szolgáltatóknak az általánostól eltérő módon történő kiválasztásának eseteire vonatkoznak.

13 13 A víziközlekedésről szóló évi XLII. törvény módosítása A víziközlekedésről szóló évi XLII. törvény (Vkt.) módosítására kizárólag a Ket.-novellával összefüggésben került sor. A hatósági fórumrendszer kívánalmainak megfelelően a közlekedési ágazat valamennyi alágazatát szabályozó törvényekben 2009-ben rögzítettük, hogy a közlekedési (hajózási) hatóság központi szerve tehát a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatala által hozott határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. E rendelkezés beiktatását az Alkotmánybíróság több döntése is alátámasztotta, hiszen az un. szerven belüli másodfok a jogorvoslat alkotmányos garanciáinak érvényesülését kérdésessé teszi, illetve nem teljesíti. Ezzel azonos tartalmú módosítást tartalmaz a Ket.-novella, amely a fellebbezést kizárja abban az esetben, amikor az elsőfokú döntést miniszter, autonóm államigazgatási szerv vagy kormányhivatal hozta. Az indokolatlanul párhuzamos szabályozást a Ket.-novella miatti ágazati törvények módosítása szüntette meg. Az elektronikus úton történő ügyintézés lehetőségét a hajózási hatóságok feladat- és hatásköréről, valamint illetékességéről szóló 237/2002. (XI. 8.) Korm. rendelet kizárta, azonban a Ket.-novella alapján erről csak törvény rendelkezhet. A Ket.-novellával összhangban a Vkt. arról rendelkezik, hogy a Kormány rendeletében meghatározott dokumentumok elektronikus úton nem terjeszthetők elő. Ezek a következők: a) területhasználati jogosultságot igazoló, b) a lajstromozási eljárással kapcsolatos valamennyi, c) személyes megbízhatóságot igazoló, d) pénzügyi teljesítőképességet igazoló, e) bírósági keresetet tartalmazó, f) érvényes hajózási képesítést tartalmazó, g) iskolai végzettséget igazoló, h) egészségi alkalmasságot igazoló orvosi, i) külföldi hatóság által papír alapon kibocsátott, j) az eljárási díj befizetését igazoló, k) jogszabály szerint hitelesített formában benyújtandó, l) a kérelmezőt fényképen ábrázoló dokumentum. Továbbá a tervlapot vagy térképet, valamint az eredetiben A/4-nél nagyobb méretű dokumentumot az elektronikus úton kezdeményezett hajózási ügyben is papír alapon kell benyújtani. A nem az igazságügyi szakértők körébe tartozó, ún. ágazati szakértőkre vonatkozó szabályok a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvet átültető, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló évi LXXVI. törvénnyel (szolgáltatási törvény) összhangban gyökeresen megváltoznak. A szolgáltatási törvény alapján a szolgáltatási tevékenység bármely önálló, üzletszerűen - rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett - végzett gazdasági tevékenység, nem tartozik ebbe a körbe a termelő tevékenység és a közhatalom gyakorlása. A szakértői tevékenység szolgáltatási törvény szerinti szolgáltatási tevékenység, nincs azonban olyan közérdeken alapuló kényszerítő indok, amely miatt a szakértői

14 14 tevékenységet engedélyezés kell vonni, így az eddigi engedélyezési rendszert a szolgáltatás megkezdésének bejelentése váltja fel. Ennek megfelelően a később megjelenő rendelet alapján a szükséges végzettséggel és gyakorlattal rendelkező személyek a szakértői tevékenységet úgy folytathatják, hogy annak megkezdését a nyilvántartást vezető hatóságnak bejelentik. A hatóság a bejelentés adatait ellenőrizheti és amennyiben azok a jogszabályi követelményeknek eleget tesznek, a szakértőt nyilvántartásba veszi. Ez rendszer a hatóság, illetve az ügyfél részéről egyrészt csökkenti a nyilvántartásba vétellel kapcsolatos adminisztratív terheket, másrészt a hatóságra nézve többletfeladatot ró annyiban, hogy a nyilvántartásba vételt követően ellenőrzés keretében vizsgálhatja a szakértő tevékenységét. A Ket.-novellával összefüggésben szintén nagymértékben változott az úszólétesítmények lajstromozására vonatkozó szabályozás. A jogszabályok által rendszeresített nyilvántartásokból történő adatszolgáltatásnak a Ket. követelményeinek megfelelő változása miatt, az úszólétesítmények lajstromozásáról szóló 198/2000. (XI. 29.) Korm. rendelet módosítására is sor került. A módosítás a törvényi szinten rögzített módosítások leképezése, azaz a természetes személyazonosító adatok terminológiai változása mellett, tartalmazza a határidő számításra vonatkozó Ket.-novellával változó szabályok szerint az új határidőket, az úszólétesítmény lajstromba történő bejegyzése iránti kérelem mellékletét képező, más hatóság, bíróság nyilvántartásában szereplő adatnak a lajstromozó hatóság által való beszerzésére vonatkozó rendelkezést, emellett kisebb a jogalkalmazást segítő pontosításokat hajt végre: - rögzíti, hogy a hajózási hatósághoz érkező, eljárást kezdeményező hatósági megkeresések a kérelemmel egy tekintet alá esnek, - a Ket. fórumrendszerének megfelelően a jogorvoslati rendszerre vonatkozó, még az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló évi IV. törvény szerinti szabályokat írja felül, - az illetékekről szóló évi XCIII. törvény terminológiájával egyezően rögzíti, hogy a lajstromozási eljárásért igazgatási szolgáltatási díj fizetendő, - a kézbesítési megbízottra, valamint a kérelem visszavonására vonatkozó szabályokból a Ket.-tel párhuzamos rendelkezéseket pontosítja, - a hiánypótlási szabályokat a Ket.-tel összhangban állapítja meg. Ezzel együtt pontosításra került az is, hogy a rendelet jogharmonizációt valósít meg, mégpedig a teher- és személyhajók Közösségen belüli átlajstromozásáról és a 613/91/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, április 21-i 789/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg. A víziközlekedésről szóló évi XLII. törvényből a módosítással hatályon kívül került az a rendelkezés, amely az úszólétesítményen történt anyakönyvi események esetére a Budapest V. Kerületi Polgármesteri Hivatalt jelölte ki, tekintettel arra, hogy ezzel egyező rendelkezést az anyakönyvezetésre vonatkozó szabályozás már tartalmaz. A Ket ának (3) bekezdése meghatározza azokat az eseteket, amikor a hatóság határozata fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánítható. Ezek körében mindazon esetek szerepelnek így az életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet megelőzése, elhárítása, következményeinek enyhítése, illetve a közérdekű közlekedési infrastruktúra kialakítása, amelyek alapján a hajózási hatóság a határozatát a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilváníthatja,

15 15 ezért a Ket.-tel indokolatlanul párhuzamos szabályokat a Vkt.-ből hatályon kívül helyezésre kerültek. A Ket.-novella miatti felülvizsgálat során a víziközlekedés egyes belvízi utakon környezetvédelmi okokból való korlátozásáról és a korlátozás alá eső területeken kiadható üzemeltetési engedélyről szóló 30/2003. (III. 18.) Korm. rendelet nagyobb módosítására került sor. A víziközlekedésről szóló évi XLII. törvény 58. -ában, valamint a természetvédelmi területek kijelöléséről szóló újabb miniszteri rendeletekben foglaltak miatt, a rendelet egyes rendelkezései alkalmazhatatlanná váltak, így a jogbiztonság érdekében a Hortobágyi Nemzeti Park területén kishajó üzemeltetésének szabályait újra meg kellett állapítani. A kishajó üzemeltetésére rendelkezésre álló területek köre bővült, azaz az eddig kijelölt utakon túlmenően lehetséges a Füredi-Holt-Tiszától a X. öblítő csatornán keresztül a Tisza fő medrébe vezető útvonalon is. A rendeletet tartalmazza a Ket.-novellával összhangban a motoros kishajó üzemeltetési engedély iránti kérelem mellékletét képező, más hatóság, bíróság nyilvántartásában szereplő adatnak a hajózási hatóság által való beszerzésére vonatkozó rendelkezést, továbbá rögzíti azt, hogy amennyiben a hajózási hatóság rendelkezésére áll az engedélyezéshez szükséges adat, akkor annak közlését nem kéri (pl. hajóokmányok, hajózási engedély száma), illetve kisebb terminológiai pontosításokat hajt végre. Távhőszolgáltatás A Ket. novella áttér az eljárási határidők munkanapokban történő számítására, ennek megfelelően a hatóság számára irányadó határidőket munkanapban, továbbá - hosszabb, legalább két hónapos határidők esetében a jogalkalmazást megkönnyítendő - hónapokban kell számítani. A munkanapokban történő határidőszámítás a hatósági eljárással és eljárási cselekményekkel közvetlenül összefüggő határidőkre vonatkozik (például ügyintézési határidő), de nem érinti az olyan adminisztratív kötelezettségeket, amelyek esetében ez az összefüggés csak közvetett (például adatváltozás bejelentésére megállapított határidő). Ennek alapján a törvényben a következő fontosabb változások állnak be október 1-jétől: 1. a Hivatal az ügyfelet 15 nap helyett 10 munkanapon belül értesíti az eljárás megindításáról, 2. az önkormányzat jegyzőjének eljárásában az ügyintézés határideje 60 nap helyett 45 munkanap, engedélyezési eljárások esetében 90 nap helyett 3 hónap. Az önkormányzat jegyzőjének határozata ellen továbbra sincs helye fellebbezésnek. A határozat felülvizsgálatát a bíróságtól lehet kérni. A bíróság az önkormányzat jegyzőjének határozatát jogosult megváltoztatni. 3. az önkormányzat képviselő-testületének feladata a következőkkel bővül: h) rendeletben előírhatja, hogy a 38. (2) [általános közüzemi szerződés felmondása] és (4) [egyedi közüzemi szerződés felmondása] bekezdésben meghatározott esetben az épület tulajdonosa vagy a tulajdonosi közösség, a 38. (5) bekezdésben meghatározott esetben [távhővel ellátott épületben lévő, külön

16 16 tulajdonban és használatban álló épületrészben a távhő igénybevétel megszüntetése] az épületrész tulajdonosa a távhőszolgáltatási közüzemi szerződés megszűnését követő ötödik naptári év utolsó napjáig a más hőellátás igénybevétele és a távhőszolgáltatás igénybevétele közötti, pozitív előjelű széndioxidkibocsátáskülönbözet után díjat fizessen; i) rendeletben határozza meg a h) pont szerinti díj mértékét, esedékességét, a különbözet számításának, valamint a díj kivetéséhez szükséges adatszolgáltatásnak a részletes szabályait. A h) pont szerinti díj alapja a helyi önkormányzat rendeletében meghatározottak szerint számított és hiteles adatokkal alátámasztott naptári éves széndioxidkibocsátási különbözet természetes mértékegységben (kilogrammban) kifejezett tömege. A díj mértékét az önkormányzat képviselő-testülete rendeletben állapítja meg, amely azonban nem lehet magasabb kilogrammonként 15 forintnál. A díjat az önkormányzati adóhatóság veti ki, az a helyi önkormányzat bevételét képezi. A díjfizetési kötelezettségre egyebekben az adózás rendjéről szóló törvény szabályait kell alkalmazni. E díjfizetési kötelezettség teljesítéséhez a távhőszolgáltató és a 38. (2) és (4) bekezdésében meghatározott esetekben az épület tulajdonosa vagy tulajdonosi közössége, a 38. (5) bekezdésében meghatározott esetben az épületrész tulajdonosa az önkormányzat rendeletében meghatározottak szerint adatot szolgáltat az önkormányzati adóhatóságnak. 4. A módosítással a Kormány felhatalmazást kap a központi fűtés és melegvízszolgáltatás feltételeinek, a jogviszonyban lévők jogaira, kötelezettségeire, a szolgáltatás díjának megállapítására vonatkozó szabályok megállapítására. A távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletét érintő változások: 1. Ha a kérelmező a távhőtermelő létesítmény létesítési és a távhőtermelői működési engedély iránti kérelemhez az egy hónapnál nem régebbi cégkivonatát nem csatolja, a Hivatal az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi a cégnyilvántartást vezető szervet. 2. Ha a távhőszolgáltató vagy képviselője az előmunkálati jog engedélyezése iránti kérelemhez a 2. mellékletben meghatározott 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát és a földhivatali ingatlan-nyilvántartási térképmásolatot nem csatolja, a Hivatal az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi az ingatlan-nyilvántartást vezető szervet. 3. Ha a kérelmező a vezetékjogi engedély iránti kérelemhez a 2. mellékletben meghatározott tulajdoni lap másolatokat és a földhivatali térképmásolatokat nem csatolja, a Hivatal az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi az ingatlan-nyilvántartást vezető szervet. A Ket. 36. (2) bekezdésének megfelelően az ügyfél igazolhatja az ügy elbírálásához szükséges adatokat, de ennek hiányában az eljáró hatóságnak kell beszereznie azokat más szervek nyilvántartásaiból. 4. A Hivatal a Tszt. szerint nyilvánosan közzéteendő vagy közzétehető határozatait [engedélyeket, engedély-módosításokat, engedély-visszavonásokat] a jogerőre emelkedéstől számított 15 nap helyett 10 munkanapon belül teszi közzé. 5. A hirdetményre vonatkozó szabályok változatlanok maradnak:

17 A vezetékjogi engedélyre vonatkozó hatósági eljárás megindításáról való hirdetményi úton történő értesítés és a döntés hirdetményi úton történő közlése esetén a hirdetményhez mellékelni kell a műszaki terv részét képező, a létesíteni tervezett vezeték nyomvonalát és az azzal érintett ingatlan határvonalait, helyrajzi számát is feltüntető nyomvonal rajzát. A légiközlekedésről szóló évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) módosítását leginkább a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv (a továbbiakban: Irányelv) átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló évi LVI. törvény (a továbbiakban: évi LVI. törvény) és a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szolgtv.), valamint a Ket.-novella indokolta. A Szolgtv. kihirdetésével a légiközlekedésről szóló évi XCVII. törvényben szabályozott kérdések a közösségi jog szerint nem csupán az Európai Unió, hanem az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államok vonatkozásában is relevánsak, így szükségessé vált az Lt. ilyen irányú kiigazítása. A évi LVI. törvény szerint a légiközlekedési szakkérdésben eljáró szakértői tevékenység bejelentés alapján folytatható, amennyiben a bejelentő rendelkezik a jogszabályban meghatározott szakmai képesítéssel, és megfelel az ott meghatározott egyéb követelményeknek. Az Irányelv átültetésénél a légiközlekedési jogszabályok terén az Európai Bizottság állásfoglalást adott ki Magyarország részére, amelynek értelmében a légiközlekedésben érintett képzések jelentős része, illetve egyes szolgáltatások nem esinek az Irányelv hatály alá (például a légijármű-vezetők, hajózó mérnök, hajózó navigátor képzése). Magyarország a Szolgtv.-ben határozta meg, hogy mely képzések, Illetve szolgáltatások tartoznak az Irányelv hatály alá, amelyek a következők: a) a légiutas-kísérők szakirányú földi kiképzése, b) a polgári repülés területén közös szabályokról és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség létrehozásáról, valamint a 91/670/EK tanácsi rendelet, az 1592/2002/EK rendelet és a 2004/36/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, február 20-i 216/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet hatálya alá nem tartozó légijármű, annak részei, berendezései és alkatrészei, valamint a légiközlekedéssel kapcsolatos eszköz karbantartása, javítása, c) légijármű bérbeadása, d) az Lt. 20/A. -a szerinti szakértői tevékenység, valamint e) a c) pont szerinti tevékenységet folytatók képzése. Az Lt.-ben szabályozott egyes tevékenységek a évi LVI. törvény hatálya alá tartoznak. A évi LVI. törvény értelmében a letelepedettek vonatkozásában előírt engedélyezési rendszer szabályait a tevékenységek határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében történő folytatására is alkalmazni kell. E rendelkezés megjelenítésére azért van szükség, mert a évi LVI. törvény értelmében, ha az

18 18 ágazati jogszabály kifejezetten eltérően nem rendelkezik erről, úgy kell tekinteni, hogy az adott tevékenység szabadon, azaz engedély és bejelentés nélkül folytatható. Az Lt. felülvizsgálata figyelemmel volt a jogorvoslati fórumrendszert érintő alkotmánybírósági gyakorlatra: a szervezeti elkülönültség követelményének való megfelelés érdekében is eszközöl módosításokat az Lt. módosítás (például a konzuli törvény kapcsán), valamint a fellebbezés kizárására vonatkozóan is. A 90/2007. (XI. 14.) AB határozat megsemmisítette a Ket. azon rendelkezését, amely alapján a fellebbezés kormányrendeletben is kizárható volt. Ha a fellebbezés kizárása valamely szempontra tekintettel továbbra is szükséges, a hivatkozott AB határozattal összhangban a kizárás törvényi szinten történik. A tagállamok és harmadik országok közötti légiközlekedési szolgáltatásokra vonatkozó megállapodások tárgyalásáról és végrehajtásáról szóló április 29-i 847/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 5. cikkében foglalt eljárási szabályok megállapításáról szóló 198/2007. (VII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 198/2007. (VII. 30.) Korm. rendelet) a légiközlekedési hatóság ellen zárta ki a fellebbezést, e rendelkezések törvényi szintre kerülnek. A 198/2007. (VII. 30.) Korm. rendelet tekintetében a légiközlekedési hatóság a meghirdetett, kihasználatlan légiközlekedési joggal üzemeltethető légiútvonalra szóló felhatalmazásról nem 60 napon belül, hanem 45 munkanapon belül dönt. A 198/2007. (VII. 30.) Korm. rendelet 4. -ának (2) bekezdése, valamint a 8. -ának (3) bekezdése az eljárási határidők tekintetében a következők szerint módosul: 4. (2) A kihasználatlan korlátozott légiközlekedési jog igénybevételére elsőként benyújtott kérelemről annak beérkezésétől számított 5 munkanapon belül a légiközlekedési hatóság honlapján tájékoztatást tesz közzé. Más közösségi légifuvarozó az elsőként benyújtott kérelemről szóló tájékoztatás közzétételétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül nyújthat be kérelmet ugyanezen légiközlekedési jog igénybevétele iránt. A légiközlekedési hatóság a határidőig beérkezett valamennyi kérelemről tájékoztatást tesz közzé a honlapján. 8. (3) A felülvizsgálatra irányuló kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül a légiközlekedési hatóság a felhatalmazás jogosultját a felülvizsgálatról értesíti, és a felülvizsgálatról szóló tájékoztatást tesz közzé honlapján. Más közösségi légifuvarozó a közzétételtől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül nyújthat be kérelmet ugyanezen korlátozott légiközlekedési jog igénybevétele iránt. Ezt követően a felülvizsgálatra a ban foglalt előírásokat kell megfelelően alkalmazni. A repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének szabályairól szóló 103/1999. (VII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 103/1999. (VII. 6.) Korm. rendelet) felülvizsgálata jelenleg folyamatban van, de a Ket. novellával összefüggésben a következő módosításokat végeztük el: 2. (3) bekezdése a következő rendelkezés lép: (3) Működő állami repülőtéren nyilvános repülőtéri szektor létesítésére a közlekedésért, felelős miniszter ad engedélyt.

19 19 A repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének szabályairól szóló 103/1999. (VII. 6.) Korm. rendelet a következő 3/A. -sal egészül ki a Ket. 36. (2) bekezdésére figyelemmel, hogy az ügyfél igazolhassa az ügy elbírálásához szükséges adatokat, de az eljáró hatóság ennek hiányában is beszerezze azokat más szervek nyilvántartásaiból. 3/A. (1) Ha a cégnyilvántartásban szereplő kérelmező a jogszerű működését a kérelemhez benyújtott cégkivonattal nem igazolja, a légiközlekedési hatóság az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi a nyilvántartást vezető szervet. (2) Ha a kérelmező a kérelemhez a tervezett repülőtér zajgátló és biztonsági védőövezetén belül lévő ingatlan tulajdoni lapjának hiteles másolatát nem csatolja, a légiközlekedési hatóság az ügy elbírálásához szükséges adatok szolgáltatása iránt megkeresi az ingatlan-nyilvántartást vezető szervet. 3. (8) A légiközlekedési hatóság, illetve a katonai légügyi hatóság a véleményével ellátott kérelmet az előterjesztéstől számított 45 munkanapon belül a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterhez, illetve a honvédelmi miniszterhez továbbítja. A kérelem elektronikus úton nem terjeszthető elő A Ket.-novella szerint, ha törvény, eredeti jogalkotói hatáskörben kiadott kormányrendelet az elektronikus utat nem zárja ki, az eljárás megindítására irányuló kérelmet benyújtó ügyfél jogosult elektronikus úton kapcsolatot tartani a hatósággal, ha egyébként ez értelmezhető az adott eljárásban. Ennek megfelelően minden egyes hatósági eljárásfajtában felül kellett vizsgálni azt, hogy a technikai feltételek adottake arra, hogy az elektronikus kapcsolattartás biztosítható-e az egész eljárásban vagy egyes eljárási cselekmények vonatkozásában. A felülvizsgálat alapján október 1-jétől az Lt. alapján a következő ügyekben az ügyfél nem jogosult és a hatóság nem köteles elektronikus úton kapcsolatot tartani: a) légijármű lajstromba vétele, b) légijármű és légijármű berendezés karbantartó szervezetek jóváhagyása, c) légijármű üzemben tartási engedély kiadása és módosítása, d) a 2042/2003/EK rendelet I. melléklet M. rész A. szakasz G. alrész szerinti folyamatos légialkalmasság-irányító szervezet jóváhagyása, e) a 2042/2003/EK rendelet IV. melléklet 147. rész A. szakasz szerinti karbantartó oktató szervezetek jóváhagyása, f) légijármű típusalkalmassági vizsgálata, g) légijármű légialkalmassági felülvizsgálata, h) légijárművet terhelő jelzálogjog és egyéb jog bejegyzése, i) szakszolgálati engedély kiadása, módosítása, hatályának meghosszabbítása, j) a léginavigációs szolgálatok tanúsítása a léginavigációs szolgálatoknak az egységes európai égbolt keretében történő ellátásáról szóló, március 10-i 550/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján, k) üzemben tartók műszaki dokumentációjának jóváhagyása, l) földi kiszolgálási engedély kiadása, m) a légiközlekedéssel kapcsolatos létesítmények és földi berendezések létesítésének, megváltoztatásának és üzemben tartásának, valamint megszüntetésének engedélyezése, állapotának és üzemben tartásának vizsgálata, n) repülőtér létesítésére, fejlesztésére és megszüntetésére vonatkozó engedély kiadása,

20 20 o) zajgátló védőövezet kijelölése, p) a légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása. Az elektronikus utat kizáró módosítás indoka az, hogy az eljárás során benyújtandó anyagok (eredeti okiratok, nagy terjedelmű mellékletek, térképek, kézikönyvek) jellegére figyelemmel jelenleg még időelőtti az elektronikus kapcsolattartás bevezetése.

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása A közúti közlekedésről szóló

Részletesebben

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA TÁRSASHÁZKEZELŐI TEVÉKENYSÉG BEJELENTÉSE 1. Az ügy rövid leírása A társasházkezelői tevékenység olyan, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és

Részletesebben

Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságok

Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságok Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságok Az üzletszerűen végzett ingatlanközvetítői,

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1 2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1. (1) A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 2. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A Kormány /2007. (...) Korm. r e n d e l e t e az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja keretében kiírásra kerülő pályázatokon való részvételi jogosultság feltételeiről, a

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (...) GKM rendelete a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. -a (2) bekezdésének c) pontjában

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

../2006. (. ) BM rendelet

../2006. (. ) BM rendelet ../2006. (. ) BM rendelet a belügyminiszter ágazati irányítása alá tartozó igazságügyi szakértői szakterületeken az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú

Részletesebben

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról 1 Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói

Részletesebben

Bejelentésre vonatkozó szabályok: A bejelentés-köteles tevékenységek a tevékenység megkezdésére irányuló szándék bejelentését követően folytathatók.

Bejelentésre vonatkozó szabályok: A bejelentés-köteles tevékenységek a tevékenység megkezdésére irányuló szándék bejelentését követően folytathatók. Ügyleírás: Az ipari tevékenység folytatására vonatkozó szabályokat a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 21/2014. (IV. 18.) NFM rendelete a helyi közösségi közlekedés támogatásáról

A nemzeti fejlesztési miniszter 21/2014. (IV. 18.) NFM rendelete a helyi közösségi közlekedés támogatásáról 1. számú melléklet A nemzeti fejlesztési miniszter 21/2014. (IV. 18.) NFM rendelete a helyi közösségi közlekedés támogatásáról A Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX.

Részletesebben

a 7. alcím tekintetében a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 74. (1) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás

a 7. alcím tekintetében a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 74. (1) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás MAGYAR KÖZLÖNY 2014. évi 39. szám 3965 A nemzeti fejlesztési miniszter 12/2014. (III. 14.) NFM rendelete egyes miniszteri rendeleteknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról

Részletesebben

MŰSZAKI IRODA. Ügyintézést végző iroda megnevezése Ügykör megnevezése Ügykör általános leírása

MŰSZAKI IRODA. Ügyintézést végző iroda megnevezése Ügykör megnevezése Ügykör általános leírása Ügyintézést végző iroda megnevezése Ügykör megnevezése Ügykör általános leírása Fúrt kút engedélyezés iránti kérelem Maximum 20 méter talpmélységű, 500m 3 /év maximális vízigény (locsolási, háztartási)

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter... /2006. (..) ÖTM rendelete ingatlan-értékbecslés területén az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege

Részletesebben

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről 26/2016. (VI. 30.) BM rendelet a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 1. oldal 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet a földvédelmi hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértékéről és

Részletesebben

Építményengedélyezés 2016

Építményengedélyezés 2016 Építményengedélyezés 2016 Az Eht. és a Ket. 2016. január 1-től hatályos módosításai Építtetői, tervezői és kivitelezői F ó r u m 2016. március 31. A 2015. évi CLXXXVI. törvény 2015. évi CLXXXVI. törvény

Részletesebben

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője.

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője. V. Kereskedelmi igazgatás 1.1. Bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység bejelentése A kereskedelmi hatóság és a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóság (a nemesfémből készült ékszekerek, díszműáruk

Részletesebben

263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Nemzeti Közlekedési Hatóságról

263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Nemzeti Közlekedési Hatóságról 263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Nemzeti Közlekedési Hatóságról A Kormány az Alkotmány 35 -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 40 -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői tevékenységgel összefüggő eljárások

Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői tevékenységgel összefüggő eljárások Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet 144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2013. ( ) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2013. ( ) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter /2013. ( ) NFM rendelete az aláírási címpéldány és cégkivonat csatolására vonatkozó egyszerűsítéssel összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. alcím tekintetében

Részletesebben

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.)

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.) ügy fajtája/ típusa Hatáskörrel rendelkező szerv Hatáskör átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv Az eljáró szerv illetékességi az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok i illetékek (igazgatási

Részletesebben

Adóbehajtás. ügyintéző. ügyintézés helyszíne. telefon / mellék: . Tamás Andrea. II. épület 6. iroda 06 (23) /178.

Adóbehajtás. ügyintéző. ügyintézés helyszíne. telefon / mellék:  . Tamás Andrea. II. épület 6. iroda 06 (23) /178. Adóbehajtás ügyintéző ügyintézés helyszíne telefon / mellék: e-mail Tamás Andrea II. épület 6. iroda 06 (23) 535-710/178 ado.o@budakeszi.hu 1 / 11 ADÓK MÓDJÁRA BEHAJTANDÓ TARTOZÁSOK ÜGYINTÉZÉSE a. Közigazgatási

Részletesebben

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.)

A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) A diasort hatályosította: dr. Szalai András (2016. január 31.) 1 Az előadás tartalmi felépítése 1. A közigazgatási szervek hatósági jogalkalmazói tevékenysége, a közigazgatási eljárási jog és a közigazgatási

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA AZ ÁKR. GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TŰZMEGELŐZÉS TERÜLETÉN TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA DR. FIRNIGEL EDIT TŰ. SZÁZADOS TŰZMEGELŐZÉSI FŐOSZTÁLY BALATONKENESE, 2018. ÁPRILIS 26. Jogszabályváltozások

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Transport-R Bt. Panaszkezelési szabályzat A közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (Vll. 30.) Korm. rendelet 26/A - ában foglaltak alapján a Transport-R Bt. mint

Részletesebben

NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító:

NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító: A díjak megfizetésének összesítése: A kérelem elbírálási díja Ft; Az engedélyek díja Ft leróva NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító: ÁRUFUVAROZÓI ENGEDÉLY, KÖZÖSSÉGI

Részletesebben

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a behajtási engedélyek szabályozásáról Lébény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok üzembentartójára.

(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok üzembentartójára. Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelete Erzsébetváros közterületein a járművel várakozás rendjéről, a várakozási hozzájárulásokról

Részletesebben

A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM 2008. I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI PROGRAMJA

A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM 2008. I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI PROGRAMJA A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM 2008. I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI PROGRAMJA Törvények A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról A veszélyes és mérgező anyagok tengeri szállításával

Részletesebben

Általános jogi ismeretek. Tematika:

Általános jogi ismeretek. Tematika: Általános jogi ismeretek Tematika: 1 Általános közigazgatási jog, közigazgatási alapismeretek 2 A közigazgatás intézményrendszere 3 Közigazgatási hatósági eljárás, hatáskör, illetékesség Budapest, 2014

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/9521. számú törvényjavaslat az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról szóló 2004. évi XXXIII. törvény módosításáról Előadó: Hónig Péter közlekedési, hírközlési

Részletesebben

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda Irodavezető-helyettes 2013. május 30. Az új szabályozás koncepciójának ismertetése Az új szabályozás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS 20. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉG

KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉG KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉG Tartalomjegyzék Gyalogos átkelőhelyek kijelölése... 2 Közúti járművezetők utánképzése... 3 Közúti járművezetők vizsgáztatása... 4 Az egyes járművezetői kategóriák vizsgája alóli

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Magyar joganyagok - 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet - a Magyar Nemzeti Bank által a 2. oldal (5) Szövetkezeti hitelintézetben történő befolyásoló része

Magyar joganyagok - 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet - a Magyar Nemzeti Bank által a 2. oldal (5) Szövetkezeti hitelintézetben történő befolyásoló része Magyar joganyagok - 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet - a Magyar Nemzeti Bank által a 1. oldal 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet a Magyar Nemzeti Bank által a pénzügyi közvetítőrendszer felügyelete keretében,

Részletesebben

2009. évi LVI. törvény

2009. évi LVI. törvény 2009. évi LVI. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci

Részletesebben

1. Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos eljárások. Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység

1. Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos eljárások. Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység 2. 3. Az ügytípus 1. Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos eljárások Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység A kereskedőnek a bejelentés-köteles termék forgalmazását kötelező adattartamú nyomtatványon

Részletesebben

.../2017. (...) önkormányzati rendelete

.../2017. (...) önkormányzati rendelete Minősített szótöbbség Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete.../2017. (......) önkormányzati rendelete az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról

Részletesebben

220/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet

220/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet Hatály: közlönyállapot (2017.VII.1.) 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról A Kormány a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX.

Részletesebben

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról. 1. A rendelet hatálya

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról. 1. A rendelet hatálya Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról Kápolnásnyék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2012. (.) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2012. (.) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (.) NFM rendelete a járási (fővárosi kerületi) hivatalok kialakításával, a körzetközponti jegyzői hatáskörök és a többcélú kistérségi társulások megszűnésével összefüggésben

Részletesebben

A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN

A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN 3. SZÁMÚ MELLÉKLET Az okleveles könyvvizsgálói szakképzési és vizsgaszabályzathoz A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN [ Kkt. 95. (1) A szakképzést

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről Itt az egészségügyet részletesen szabályozó törvényből két területet emelünk ki, az egészségügyi szolgáltatások szakmai követelményeire

Részletesebben

Az igazságügy-miniszter 29/2004. (IX. 8.) IM rendelete

Az igazságügy-miniszter 29/2004. (IX. 8.) IM rendelete Az igazságügy-miniszter 29/2004. (IX. 8.) IM rendelete a hivatalos közbeszerzési tanácsadói tevékenység feltételét képező közbeszerzési gyakorlatra és annak igazolására vonatkozó szabályokról * A közbeszerzésekről

Részletesebben

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály (MMFF) Műszaki Felügyeleti Osztály (MFO) Jarabek Péter, műszaki biztonsági referens (jarabek.peter@bfkh.gov.hu)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Hatósági közvetítők nyilvántartásba vételével kapcsolatos eljárások

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Hatósági közvetítők nyilvántartásba vételével kapcsolatos eljárások TÁJÉKOZTATÓ A Fejér Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: hivatal) joghatóságába, hatáskörébe és illetékességébe tartozó közigazgatási ügyek intézéséről A hivatal illetékességi területe: Fejér megye Az

Részletesebben

Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól

Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól Lakossági tájékoztató az összevont engedélyezési eljárás szabályairól 1.) Milyen esetben lehet összevont engedélyt kérni? Ha az építési engedélyezési eljárás megindítása előtt a telek beépítésére vonatkozó

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az

Részletesebben

A) Az igazságügyi szakértői névjegyzékbe való felvételre vonatkozó szabályok

A) Az igazságügyi szakértői névjegyzékbe való felvételre vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ TERMÉSZETES SZEMÉLY IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI NÉVJEGYZÉKBE TÖRTÉNŐ FELVÉTELI, ILLETVE SZAKTERÜLET KITERJESZTÉSE IRÁNTI ELJÁRÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL A) Az igazságügyi szakértői névjegyzékbe való felvételre

Részletesebben

KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT. (projekt megnevezése) Neve: Levelezési címe: címe: Telefonszáma:

KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT. (projekt megnevezése) Neve: Levelezési címe:  címe: Telefonszáma: Kormányhivatal (település) (utca/tér)..(ir.sz.) KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT (projekt megnevezése) I. KÉRELMEZŐ Neve: Címe / Székhelye: Bankszámlaszáma Képviselőjének Neve: Levelezési

Részletesebben

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. a magánszemélyek kommunális adójáról

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. a magánszemélyek kommunális adójáról Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2003. /XII.30./ számú R e n d e l e t e a magánszemélyek kommunális adójáról ( egységes szerkezetben a módosítására kiadott 11/2007.(XII.15.) számú

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A Képzőszerv fenti tárgyban előterjesztett kérelmének, annak érdemi vizsgálatát követően, h e l y t a d.

H A T Á R O Z A T. A Képzőszerv fenti tárgyban előterjesztett kérelmének, annak érdemi vizsgálatát követően, h e l y t a d. Ügyirat száma: Ügyintéző neve: Elérhetősége: HF/NS/A/1878/3/2011. Hajnal Krisztián +36 1 474 17 29 Tárgy: Hajózási szabályzat; Hajóvezetéstan; Hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia; Vonalismeret; Hajóelmélet,

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT. Gépjárműadó kivetés. ügyintéző. Ügyintézés helyszíne. telefon / mellék: . Fodorné Kiss Bernadett

ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT. Gépjárműadó kivetés. ügyintéző. Ügyintézés helyszíne. telefon / mellék:  . Fodorné Kiss Bernadett ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT Gépjárműadó kivetés ügyintéző Ügyintézés helyszíne telefon / mellék: e-mail Fodorné Kiss Bernadett II. épület 6. szoba 06 (23) 535-710/140 ado.o@budakeszi.hu

Részletesebben

Magyar joganyagok - 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet - a víziközmű-bekötést végz 2. oldal c) a vízszerelő súlyosan megsértette a vízszerelői tevéken

Magyar joganyagok - 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet - a víziközmű-bekötést végz 2. oldal c) a vízszerelő súlyosan megsértette a vízszerelői tevéken Magyar joganyagok - 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet - a víziközmű-bekötést végz 1. oldal 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról A

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015.(V.26.) sz. rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi

Részletesebben

BEJELENTÉS TÁRSASHÁZ-KEZELŐI ÉS/VAGY INGATLANKEZELŐI TEVÉKENYSÉG TERMÉSZETES SZEMÉLY ÁLTALI VÉGZÉSÉHEZ

BEJELENTÉS TÁRSASHÁZ-KEZELŐI ÉS/VAGY INGATLANKEZELŐI TEVÉKENYSÉG TERMÉSZETES SZEMÉLY ÁLTALI VÉGZÉSÉHEZ 3000 Ft illetékbélyeg BEJELENTÉS TÁRSASHÁZ-KEZELŐI ÉS/VAGY INGATLANKEZELŐI TEVÉKENYSÉG TERMÉSZETES SZEMÉLY ÁLTALI VÉGZÉSÉHEZ Alulírott kérem, a társasházakról szóló, többször módosított 2003. évi CXXXIII

Részletesebben

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról Zsámbék Város Képviselő-testületének 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E a telekadóról A Helyi adókról szóló (továbbiakban: Htv.) többször módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1) bekezdése,

Részletesebben

2017. évi CLI. törvény tartalma

2017. évi CLI. törvény tartalma 2017. évi CLI. törvény tartalma I. FEJEZET: ALAPELVEK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA 1. Alapelvek 1. [Törvényesség (legalitás) elve] 2. [Szakszerű és hatékony eljárás elve] 3. [A megkülönböztetés és részrehajlás

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Bányaszolgalommal kapcsolatos eljárások

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Bányaszolgalommal kapcsolatos eljárások TÁJÉKOZTATÓ A Fejér Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: hivatal) joghatóságába, hatáskörébe és illetékességébe tartozó közigazgatási ügyek intézéséről A hivatal illetékességi területe: Fejér megye Az

Részletesebben

Mindezek alapján az Oktatási, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság szükségesnek tarja a rendelet módosítását. (1. sz. melléklet).

Mindezek alapján az Oktatási, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Bizottság szükségesnek tarja a rendelet módosítását. (1. sz. melléklet). . t ÁO^Solk BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT OKTATÁSI, IFJÚSÁG- ÉS GYERMEKVÉDELMI BIZOTTSÁG ELNÖKE Készült a 2014. június 18. napján tartandó képviselő-testületi Készítette: Majomé Szabó Etelka

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 2. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAÜGGYEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 5 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS

Részletesebben

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19.

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19. Tájékoztató a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

(Egységes szerkezetben)

(Egységes szerkezetben) Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/203. (XI. 30.), 23/20. (XII. 6.) önkormányzati rendelettel módosított idegenforgalmi adóról szóló 40/2009. (XII. 8.) rendelete (Egységes szerkezetben)

Részletesebben

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki A mérnöki kamara tölti ki Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név:.....................................................................................

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Előadás tartalma 1. A Ket. és az anyagi jogszabályok 2. Eljárásrend vízjogi engedélyezéshez 3. Ügyintézési

Részletesebben

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Közlekedési Felügyelősége A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai Gida Attila útügyi szakmai tanácsadó Jogszabályi háttér 1988. évi

Részletesebben

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM IRM/CGKFO/481/2009 MUNKAANYAG a közbeszerzési és tervpályázati hirdetmények, a bírálati összegezések és az éves statisztikai összegezések mintáiról Budapest, 2009.

Részletesebben

Kitöltési útmutató az Űrlap a Közbeszerzési Hatósághoz benyújtandó dokumentumok beterjesztéséhez

Kitöltési útmutató az Űrlap a Közbeszerzési Hatósághoz benyújtandó dokumentumok beterjesztéséhez Kitöltési útmutató az Űrlap a Közbeszerzési Hatósághoz benyújtandó dokumentumok beterjesztéséhez 1. Képviselőként jár el? A legördülő listából ki kell választani, hogy az ügyfél képviselő útján jár-e el

Részletesebben

A 32/2013. (XII.16.) MNB

A 32/2013. (XII.16.) MNB A Magyar Nemzeti Bank elnökének 32/2013. (XII.16.) MNB rendelete a kockázati tőkealapokkal, a kibocsátókkal és a nyilvános vételi ajánlatot tevő szervezetekkel összefüggő kötelező elektronikus kapcsolattartással

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

a fogyasztóvédelemről szóló évi LV. törvény és végrehajtására alkotott rendeletek,

a fogyasztóvédelemről szóló évi LV. törvény és végrehajtására alkotott rendeletek, Társasház közös képviselőjével, illetve lakásszövetkezet ügyintézőjével szemben eljárás lefolytatása a rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén. A hatóság vizsgálja,

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL A határozat jogerős: 2016. december 13. Iktatószám: 14456-2/2016. Tárgy: Huszár Viktor Ikrény, Ószhely puszta Hulladékgazdálkodási kötelezés Ügyintéző: dr. Kuller

Részletesebben

15/2006. (VI.13.) Budapest Csepel Önkormányzata Kt. rendelete. a születési támogatásr ól

15/2006. (VI.13.) Budapest Csepel Önkormányzata Kt. rendelete. a születési támogatásr ól 5/006. (VI..) Budapest Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a születési támogatásr ól (a 0/007. (III.6.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelttel, valamint a /007. (V.5.) Budapest XXI. Kerület

Részletesebben

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól.

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (2) bekezdés c) pontjában, valamint a földmérési

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat. a belső piaci információs rendszer hazai működésével összefüggő egyes törvények módosításáról

T/ számú törvényjavaslat. a belső piaci információs rendszer hazai működésével összefüggő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/11626. számú törvényjavaslat a belső piaci információs rendszer hazai működésével összefüggő egyes törvények módosításáról Előadó: dr. Martonyi János külügyminiszter Budapest, 2013.

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

A Kormány 358/2013. (X. 9.) Korm. rendelete a felszín alatti vasutak engedélyezésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 358/2013. (X. 9.) Korm. rendelete a felszín alatti vasutak engedélyezésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 167. szám 68647 III. Kormányrendeletek A Kormány 358/2013. (X. 9.) Korm. rendelete a felszín alatti vasutak engedélyezésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

Részletesebben

Javaslat óvodavezető beosztás ellátására szóló megbízás pályázati kiírására

Javaslat óvodavezető beosztás ellátására szóló megbízás pályázati kiírására 1 PÁSZTÓ VÁROS POLGÁRMESTERE 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) 460-753 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Testületi napirend sorsz.: Bizottsági napirend sorsz.: Szám: 1-184/2018. Megtárgyalás

Részletesebben

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Ügyféltájékoztató pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Tájékoztatóban szereplő ÁNYK űrlap Témacsoport: Pirotechnikai tevékenységgel összefüggő ügyintézés Azonosító RI-0111

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 7/2008. (II.21.) Kt. sz. rendelet módosítására

RENDELETTERVEZET. a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 7/2008. (II.21.) Kt. sz. rendelet módosítására BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER RENDELETTERVEZET a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 7/2008. (II.21.) Kt. sz. rendelet módosítására Készítette: Kernné dr.

Részletesebben

A Kormány.../2012. ( ). Korm. rendelete

A Kormány.../2012. ( ). Korm. rendelete A Kormány../2012. ( ). Korm. rendelete a transzeurópai közlekedési hálózat projektjeihez juttatott TEN-T támogatás felhasználásáról szóló 150/2005. (VII. 29.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány az

Részletesebben

14. napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 28. napjára összehívott ülésére

14. napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 28. napjára összehívott ülésére 14. napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. január 28. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A talajterhelési díjról szóló rendelet elfogadása

Részletesebben

ADÓ ELENGEDÉSÉRE, MÉRSÉKLÉSÉRE, RÉSZLETFIZETÉSRE VONATKOZÓ HATÁROZATOK

ADÓ ELENGEDÉSÉRE, MÉRSÉKLÉSÉRE, RÉSZLETFIZETÉSRE VONATKOZÓ HATÁROZATOK ADÓ ELENGEDÉSÉRE, MÉRSÉKLÉSÉRE, RÉSZLETFIZETÉSRE VONATKOZÓ HATÁROZATOK a. Építményadó mentesség b. Gépjármű adómentesség c. Iparűzési adó elengedése, illetve mérséklése d. Talajterhelési díj megfizetése

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 29/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ ÉPÍTMÉNYADÓRÓL

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 29/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ ÉPÍTMÉNYADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete AZ ÉPÍTMÉNYADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete az építményadóról

Részletesebben

1 / :41

1 / :41 1 / 5 2012.02.03. 10:41 Kereskedelmi tevékenységek végzése 2011. április 26. kedd, 06:39 Kereskedelmi tevékenységek végzése 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. A vonatkozó jogszabályok Kereskedelmi tevékenységek végzése,

Részletesebben

(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok üzembentartójára.

(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok üzembentartójára. Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelete Erzsébetváros közterületein a járművel várakozás rendjéről, a várakozási hozzájárulásokról

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM ELŐTERJESZTÉS Az egyéni vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó bejelentésekhez rendszeresített űrlapokról szóló 65/2009. (XII. 17.) IRM rendelet és az egyéni vállalkozói

Részletesebben

A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT

A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT A HAJÓZÁS HATÓSÁGI Nemzeti Közlekedési Hatóság ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT Bellyei Csaba Hajózási Hatósági Főosztály A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT 382/2016. (XII. 2.) Korm. Rendelet a

Részletesebben

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány 391/2015. (XII. 11.) Korm. rendelete egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. (1) bekezdés 29. pontjában,

Részletesebben