Komárom-Ács Vízmő Kft. Üzletszabályzat Tervezet 2013.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Komárom-Ács Vízmő Kft. Üzletszabályzat Tervezet 2013."

Átírás

1 Komárom-Ács Vízmő Kft. Üzletszabályzat Tervezet 2013.

2

3 I. Az Üzletszabályzat célja A Komárom-Ács Vízmő Kft. (továbbiakban: Víziközmő-szolgáltató) jelen Üzletszabályzata azokat az általános szerzıdési feltételeket tartalmazza, amely a Víziközmő-szolgáltató által nyújtott ivóvíz-, valamint szennyvíz-elvezetés és tisztítás szolgáltatás igénybevétele esetén rendezi a felek jogviszonyát. Amennyiben az adott szolgáltatás tekintetében a részletes szabályokat külön eseti szerzıdés tartalmazza, úgy az eseti szerzıdésben nem szabályozott kérdésekre jelen Üzletszabályzat alkalmazandó. Ezen üzletszabályzat elkészítésének alapjául az ÉDV Zrt évi üzletszabályzat tervezete szolgált. II. Az Üzletszabályzat tárgya és hatálya Az Üzletszabályzat hatálya a Víziközmő-szolgáltatótól ivóvíz-, valamint szennyvíz-elvezetés és tisztítás szolgáltatást igénybe vevı Felhasználókra és Elkülönített Vízhasználókra terjed ki a Magyar Energetikai és Közmő-szabályozási Hivatal által kiadott mőködési engedélyben meghatározott ellátási területen. Az Üzletszabályzat személyi hatálya a Víziközmő-szolgáltató szolgáltatásait igénybe vevık körére, a Víziközmő-szolgáltatóval közüzemi szerzıdéses kapcsolatban álló Felhasználókra, valamint a Víziközmő-szolgáltatóra terjed ki. Az Üzletszabályzat nem vonatkozik a Víziközmő-szolgáltatótól szolgáltatást igénybe vevı szolgáltatói mőködési engedéllyel rendelkezı Víziközmő-szolgáltatókra. Az Üzletszabályzat a Magyar Energetikai és Közmő-szabályozási Hivatal jóváhagyásával lép hatályba. Az Üzletszabályzat visszavonásig hatályos, annak módosítási jogát fenntartjuk. Az Üzletszabályzatot eltérı írásbeli megállapodás hiányában a hatálybalépés elıtt megkötött szerzıdésekre is alkalmazni kell. Az Üzletszabályzat hozzáférhetı a Víziközmő-szolgáltató internetes oldalán, valamint az ügyfélszolgálati irodáiban. III. Fogalom meghatározások A fogalom meghatározásokat az Üzletszabályzat 3. számú melléklete tartalmazza. IV. Az Üzletszabályzattól való eltérés szabályai A Víziközmő-szolgáltató a nem lakossági szerzıdés általános szerzıdési feltételeitıl mőszaki, pénzügyi-gazdasági, illetve jogi szempontok szerint indokolt esetben az Üzletszabályzattól eltérıen is megállapodhat. Ebben az esetben az egyedi szerzıdés eltérı szabályozása az irányadó a felek jogviszonyára az Üzletszabályzatban foglaltakkal szemben. Egyedi feltételek alkalmazása esetén a Víziközmő-szolgáltató köteles azokat nyilvánosságra hozni, és minden, a feltételeket teljesítı szerzıdı fél részére biztosítani. A feltételek nyilvánosságra hozatala a Víziközmő-szolgáltató honlapján és az ügyfélszolgálat irodáiban kifüggesztett tájékoztató anyagokon történik.

4 V. A Víziközmő-szolgáltató bemutatása A Komárom-Ács Vízmő Kft. központi telepének címe: 2900 Komárom, Sport u. 35. levelezési címe: 2901 Komárom, Pf.: 51/25. telefonszáma: , , faxszáma: címe: vizak@vizak.hu honlap címe: Vevıszolgálat elérhetıségei: telefon: , , fax: levelezési cím: 2901 Komárom, Pf. 51/25. cím: ugyfelszolgalat@vizak.hu személyes ügyfélfogadás:1.számú melléklet szerint. A Komárom-Ács Vízmő Kft. alapvetı feladata a Komárom város, Ács város és Csém község önkormányzatainak tulajdonában lévı víziközmő rendszerek üzemeltetése, mőködési területén a folyamatos, zavartalan víziközmő-szolgáltatások biztosítása. A Víziközmő-szolgáltató tevékenységi körébe tartoznak még az ivóvízellátáshoz és a szennyvízelvezetés szolgáltatáshoz kapcsolódó és egyéb szolgáltatások, amelyekrıl bıvebben a vevıszolgálat elérhetıségein és a honlapon tájékozódhatnak a Felhasználók. A Víziközmő-szolgáltató összhangot kíván teremteni üzleti céljainak elérése és a környezet megóvása között, vezetési tevékenységben kiemelt szerepet szán a természeti környezet állapotának megırzésére, javítására, a fenntarthatóságra. Legjelentısebb környezetvédelmi tevékenység, egyben alapfeladat a mőködési területen keletkezı szennyvizek összegyőjtése, megtisztítása, valamint a szennyvíztisztítás során keletkezı szennyvíziszapok kezelése és ártalommentes elhelyezése. Ez a tevékenység a 220/2004. (VII. 21.) Kormányrendelet elıírásainak betartásával történik. A tisztított szennyvizek minıségének vizsgálata a környezetvédelmi hatóság által jóváhagyott önellenırzés keretében folyamatos, így a 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet szerinti kibocsátási határértéknek minden tekintetben megfelelnek. A szennyvíztisztítási technológia optimalizálása folyamatos, hogy egyrészt a kibocsátott, tisztított szennyvíz a környezetet legkevésbé terhelje és elısegítse a felszíni befogadó öntisztuló képességét, másrészt, hogy csökkentse az erıforrások felhasználását. A szennyvízelvezetés során fellépı szaghatások csökkentésének megoldását hangsúlyozottan kezeli. A környezetvédelem folyamatos biztosítása érdekében a víziközmő rendszereken rendszeres ellenırzések és tervszerő karbantartások, valamint javítások történnek.

5 Folyamatos az ipari szennyvízbebocsátók ellenırzése, melynek célja a csatornahálózatba bebocsátott a határérték feletti, illetve rendkívüli szennyezések kiszőrése. A környezetvédelmi tevékenység fontos része a víziközmő szolgáltatói tevékenység során keletkezı hulladékok megfelelı kezelése. A nem veszélyes hulladékok győjtése elkülönítetten, a veszélyes hulladékoké pedig a vonatkozó elıírásoknak megfelelıen kialakított üzemi győjtıhelyeken történik. A hulladékok elszállíttatását és ártalmatlaníttatását az ezekre a tevékenységekre feljogosított, hatósági engedéllyel rendelkezı szakcégek végzik. A Víziközmő-szolgáltató 2000-tıl MSZ EN ISO 9002, majd pedig 2003-tól MSZ EN ISO 9001 Minıségirányítási rendszert (6 darab eljárással és 29 darab utasítással) mőködtet, melynek ellenırzése, felülvizsgálata évente belsı és külsı auditok keretében történik. VI. A Víziközmő szolgáltató által nyújtott szolgáltatások A közüzemi vízszolgáltatás a vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzített feltételekkel és mőködési területen, a jogszabályi, a szerzıdéses feltételek, valamint jelen Üzletszabályzat alapján gyakorolható. Szennyvízelvezetés A közmőves szennyvízelvezetési szolgáltatás akkor teljesül, ha a Víziközmő-szolgáltató a szennyvíz törzshálózatba bekapcsolt ingatlan, illetve azon belül mindazon elkülönített Felhasználói hely, amelyeknek vízhasználata mellékszolgáltatási szerzıdés alapját képezı mellékvízmérıvel mért, és szennyvizei elvezetését a házi szennyvízhálózat bekötött ingatlan tulajdonosának, illetıleg egyéb jogcímen használójának a szolgáltatási ponton a jogszabályokban meghatározottaknak megfelelı szennyvizet elvezet. Mellékszolgáltatás Az elkülönített felhasználói hely vízfelhasználása mellékvízmérıvel, illetve mellékvízmérıkkel mért és az Elkülönített Vízhasználó a Víziközmő-szolgáltatóval írásban mellékszolgáltatási szerzıdést köt, melyhez a bekötési vízmérı szerinti Felhasználó valamint az ingatlan tulajdonosa hozzájárulása szükséges. A bekötési vízmérı szerinti Felhasználó és az ingatlan tulajdonosa a hozzájárulást csak az épületgépészeti rendszerének a beépítés miatt szükségessé váló jelentıs átalakítási igénye esetén tagadhatja meg. A szolgáltatás tartalmazza a mellékvízmérı számlázási nyilvántartásba vételét, rendszeres leolvasását, számlázását, valamit az esetleges változások nyilvántartását. A locsolási célú mellékmérı alapján történı elszámolási jogviszony megállapodás megkötésével jön létre, amelyben meghatározzák a biológiailag aktív területek gondozására szánt víz felhasználásához kapcsolódó fogyasztási feltételeket.

6 VII. Víz- és szennyvízszolgáltatás igénybevételének feltételei A víziközmő-szolgáltatásról szóló törvény értelmében az ingatlan tulajdonosa - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - a víziközmő-rendszer üzembe helyezésétıl számított egy éven belül köteles az ingatlant víziközmő-rendszerbe beköttetni, ha - a közmőves ivóvízellátás vagy a közmőves szennyvízelvezetés és -tisztítás biztosításához szükséges víziközmő-rendszer a közterületen az ingatlanról mőszakilag elérhetı módon kiépült és mőszakilag rendelkezésre áll, és - az ingatlan használata rendszeres emberi tartózkodáshoz kötıdik. A kötelezettség már meglévı víziközmő-rendszer esetében annak bıvítésétıl számított egy éven belül kell teljesíteni. Ha a bekötés feltételei teljesültek, a Víziközmő-szolgáltató az ingatlan víziközmő-rendszerbe történı bekötését nem tagadhatja meg. Ha az ingatlan tulajdonosa a kötelezettségét nem teljesíti, a települési önkormányzat jegyzıje hivatalból kötelezi az ingatlan beköttetésére. Adott ingatlan tekintetében mentesül a tulajdonos - a vízellátó rendszerre történı bekötési kötelezettség alól, ha hatályos vízjogi üzemeltetési engedéllyel üzemeltet saját célú vízellátó létesítményt, - a szennyvízelvetı rendszerre történı bekötési kötelezettség alól, ha hatályos vízjogi üzemeltetési engedéllyel üzemeltet egyedi szennyvízkezelı létesítményt, egyedi zárt szennyvíztárolót vagy saját célú szennyvíztisztító telepet. A környezetvédelmi és vízügyi hatóság az ingatlan tulajdonosát közérdekbıl kötelezi az ingatlan beköttetésére, és ezzel a víziközmő-szolgáltatás igénybevételére, ha a saját célú vízellátó létesítmény, egyedi szennyvízkezelı létesítmény vagy egyedi zárt szennyvíztároló közegészségügyi, környezetvédelmi vagy vízgazdálkodási szempontból káros hatása állapítható meg. Víziközmő-törzshálózat mentén fekvı ingatlanoknak a víziközmő-hálózatba történı bekötését az ingatlan tulajdonosa vagy egyéb jogcímen használója kezdeményezheti a Víziközmőszolgáltatónál, ahol a bekötés lehetıségeirıl részletes tájékoztatást kap. A bekötés mőszaki alapfeltétele, hogy az ingatlan az ivóvíz- és/vagy a szennyvízelvezetı törzshálózat mentén feküdjön. Ha a bekötés nem a víziközmő törzshálózati beruházás részeként, azzal egy idıben valósul meg, akkor a bekötıvezeték megépítéséhez, átalakításához és megszüntetéséhez összességében az ingatlannak a közmőves ivóvíz ellátást és szennyvízelvezetést szolgáló törzshálózatba történı bekapcsolásához a jogszabályban elıírt hatósági engedélyek mellett a Víziközmő-szolgáltató, valamint az ipari szennyvizet bebocsátó üzem esetén a vízügyi, valamint a környezetvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges. Új üzem esetén a fentiek szerinti hozzájárulás feltétele egyebek mellett a szennyvíz elızetes tisztítását szolgáló jogerıs hatósági engedély alapján létesített berendezés. A hozzájárulást a bebocsátónak kell megszerezni azzal, hogy amennyiben Víziközmő-szolgáltató 15 napon belül, a hatóságok 30 napon belül nem nyilatkoznak, a hozzájárulást megadottnak kell tekinteni, kivéve, ha az elıtisztító létesítésére irányuló kötelezettségét a bebocsátó nem teljesítette.

7 Ha a víziközmő-törzshálózat a szomszédos ingatlan mentén fekszik, a bekötés a szomszédos ingatlan tulajdonosának hozzájárulásával - az ingatlantulajdonosok megállapodása (szerzıdéses szolgalom) alapján a szomszédos ingatlan igénybevételével is elvégezhetı. A szerzıdésnek tartalmaznia kell a létesítmény elhelyezésével, az ingatlan használatával kapcsolatos kölcsönös jogokat és kötelezettségeket. A szerzıdést a szolgáltatói hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell. VII.1. Lakossági Felhasználó ivóvízbekötése VII.1.1. Igénybejelentés rendje, elbírálása A vízbekötési, vízmérı beépítési, valamint átalány megszüntetési igényeikkel a területileg illetékes ügyfélszolgálati irodákhoz és a központi telefonos ügyfélszolgálathoz - fordulhatnak a lakossági megrendelık. A Víziközmő-szolgáltató fogadja az igényeket, és tájékoztatást ad az eljárás rendjérıl, valamint a bekötés mőszaki megvalósíthatóságáról. Az Üzletszabályzat 2. számú mellékletében részletezett tartalmú ivóvíz bekötési tervet 2 példányban, valamint a kitöltött és aláírt megrendelı lapot az igénybejelentınek a Víziközmő-szolgáltató Ügyfélszolgálati Irodájába kell benyújtania. Amennyiben a Felhasználónak a Víziközmő-szolgáltatóval szemben lejárt határidejő díjhátraléka van, a Víziközmő-szolgáltató a Felhasználó igénylését elutasíthatja. A bekötésre vonatkozó tervdokumentációt nem kell elkészíteni, ha az ivóvíz bekötıvezeték a törzshálózati ivóvízvezetékkel együtt épül ki, és mindezeket a kiviteli tervek tartalmazzák, valamint a geodéziai bemérése a törzshálózati ivóvíz vezetékkel együtt megtörtént. Ez a bekötési dokumentáció az engedélyezéstıl számított 1 évig érvényes. A tervhez csatolni kell az érintett területen üzemelı közmőszolgáltatók nyilatkozatát, illetıleg amennyiben a bekötést nem a tulajdonos kéri, a tulajdonos írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát. Amennyiben a Víziközmő-szolgáltató a tervben hibát, hiányosságot talál, úgy a tervezıt, illetve az igénybejelentıt írásban hiánypótlásra, javításra kéri fel. Átalánydíjas fogyasztási hely megszüntetése esetén a Víziközmő-szolgáltató helyszíni szemle során felméri a mőszaki megvalósíthatóságot. Átalánydíjas fogyasztási hely megszüntetése esetén is szükséges a megvalósított mőszaki állapot dokumentálása, amely egy helyszínrajzot, valamint a bekötés vázlatát, az aknában lévı szerelvények mőszaki adatait, esetleg egy digitális fotót jelent. E bekötési vázrajzot a Víziközmő-szolgáltató szakembere készíti el. Nem adható hozzájárulás a vízbekötéshez: - olyan ingatlanra, amely nem a víziközmő törzshálózat mentén fekszik, és a szomszédos ingatlanon történı átvezetéssel sem csatlakoztatható a törzshálózatra; - ha a bekötést nem az ingatlan tulajdonosa kezdeményezi - a jegyzı által elrendelt bekötés kivételével - a tulajdonos elızetes írásbeli beleegyezésének hiányában; - a szükséges közmőkezelıi hozzájárulások hiányában; - közös bekötés kérelmezése esetén az ingatlantulajdonosoknak a létesítmény közös használatából eredı jogokat és kötelezettségeket rögzítı szerzıdése hiányában; - ha a szolgáltatási ponton a 1,5 és 6,0 bar közötti hálózati nyomás nem biztosítható, (ettıl eltérni csak egyedi megállapodás alapján lehet);

8 - ha az ingatlan egyébként már rendelkezik ivóvíz bekötéssel és sem tőzvédelmi, sem mőszaki okból nem indokolható az újabb bekötés; A kérelem és a csatolt dokumentációk felülvizsgálatának eredményérıl a Víziközmőszolgáltató 15 napon belül értesíti a megrendelıt és megküldi a szolgáltatásra vonatkozó szerzıdés ajánlatot. A dokumentációk, jogi és mőszaki feltételek megfelelısége esetén a megrendelınek vízbekötési elıleget kell fizetnie. VII.1.2. Az ivóvízbekötés megvalósítása A megrendelınek a jóváhagyott tervdokumentáció szerint kell megépítenie a vízmérıhelyet, vízmérıaknát, amihez csatlakozik legalább egy - vízmérıaknán kívül elhelyezett - vízvételi hely. A vízmérıhely kialakításának szabályai: - A vízmérı aknája betonból, vasbetonból vagy mőanyagból épüljön. - Az akna mérete tegye lehetıvé a vízmérı és a szükséges szerelvények szabályos elhelyezését. - Az akna mérete tegye lehetıvé a lejutást és a biztonságtechnikai szempontból megfelelı munkavégzést, szerelést. - Az akna oldalfalának és a födémnek statikai kialakítása a földnyomás, valamint a beépítés helyén várható legnagyobb terhelés hordására alkalmas legyen. Legkisebb terhelésként gyalogosokat mindig figyelembe kell venni. - A födém lebúvó nyílása olyan mérető legyen, hogy a szerelvényeket ki lehessen emelni. Mászható akna esetében a födémnyílás egyik mérete sem lehet 60 cm-nél kisebb. - Az akna fedlapnak a terheléshez igazodó teherbírásúnak kell lennie. A gyalogos terhelésére a mőanyag akna fedlapnak is alkalmasnak kell lennie. Közúti terhelés esetén csak kör alakú öntöttvas fedlap használható. Ha a fedlap acélból vagy mőanyagból készül, zárószerkezettel szükséges védeni az illetéktelen (pl. kisgyermekek által való) felnyitástól. - Ha a várható legmagasabb talajvízszint az akna fenékszintjét meghaladja, az akna vízzáróságát biztosítani kell, továbbá szükséges az aknát felúszás ellen méretezni (szükség esetén felúszás ellen terhelni). - Ha a várható legmagasabb talajvízszint az akna fenékszintjét 0,5 m-nél jobban nem közelíti meg, a fenéklemezben kaviccsal kitöltött szivárgót kell kialakítani. - A mászható aknában az MSZ 15670:1989 szabvány szerinti hágcsót vagy létrát kell beépíteni. - Az akna kialakításánál biztosítani kell a mérı kizárólagos ırizetének feltételeit. - A visszacsapó-szelep beépítése kötelezı. Tilos összekapcsolni a közmőves ivóvízellátó rendszert és a saját vízmő (kút) vízhálózatát. A Víziközmő-szolgáltató felé a megrendelınek kell jeleznie a vízmérıhely, vízmérıakna elkészültét. A Víziközmő-szolgáltató a helyszínen ellenırzi a vízmérıhely, illetve vízmérı akna megfelelıségét és kijelöli a terv szerinti bekötıvezeték nyomvonalát és meghatározza a vízbekötés idıpontját.

9 A vízbekötés elvégzésére meghatározott idıpontra a megrendelınek közterületi felbontási engedély birtokában a földmunkát el kell végeznie. A fentiek teljesítése és a költségek megelılegezése esetén a Víziközmő-szolgáltató az ivóvízbekötést elvégzi. A bekötés elvégzésére vonatkozó dokumentumokat a helyszínen ki kell tölteni, valamint a megrendelıvel és/vagy az ingatlan tulajdonosával, vagy megbízottjával alá kell íratni. Az új bekötés üzembe helyezése, csak írásban megkötött közüzemi szerzıdés birtokában lehetséges. Az ivóvízellátás üzembe helyezését követıen 3 napon belül a Víziközmő-szolgáltató gondoskodik a bekötıvezeték geodéziai nyílt-árkos bemérésérıl. Ennek megtörténte után végezheti el a megrendelı föld visszatöltését és a burkolat eredeti állapotnak megfelelı helyreállítását. A Víziközmő-szolgáltató a megrendelıvel igazolt munkalap alapján elkészíti a bekötéssel kapcsolatos végszámlát és megküldi a megrendelınek. VII.2. Lakossági Felhasználó szennyvízbekötése VII.2.1. Igénybejelentés rendje, elbírálása Szennyvízbekötési igényeikkel a területileg illetékes ügyfélszolgálati irodákhoz és a központi telefonos ügyfélszolgálathoz - fordulhatnak a lakossági megrendelık. A Víziközmő-szolgáltató fogadja az igényeket, és tájékoztatást ad az eljárás rendjérıl, valamint a bekötés mőszaki megvalósíthatóságáról. Víziközmő-szolgáltató felhívja a szennyvízbekötést tervezı és terveztetı figyelmét, hogy a gravitációs rendszerő szennyvíz-törzshálózat üzemeltetıjeként az ingatlan elıtt húzódó szennyvíz-törzshálózat fedlapszintje feletti szifonszinttel rendelkezı lefolyókba jutó szennyvíz, károkozás nélküli elvezetését biztosítja. A fedlapszint alatti szifonszinttel rendelkezı lefolyók esetén a Felhasználó köteles az ingatlan elöntés elleni védelmét visszaáramlás elleni mőszaki védelem (pld.: visszacsapószeleppel) beépítésével biztosítani. A szennyvízelvezetés törzshálózatra való csatlakozás helyi adottságoktól függıen lehet: - bekötıvezetékkel és házi tisztító-ellenırzı aknával együtt épült szennyvízelvezetési törzshálózat - bekötıvezeték nélkül épült szennyvíz törzshálózat - bekötıvezetékkel épült szennyvízelvezetési törzshálózat Az Üzletszabályzat 2. számú mellékletében részletezett tartalmú szennyvíz-törzshálózatba való bekötés iránti hozzájáruláshoz szükséges tervet, valamint a megrendelı lapot az igénybejelentınek a Víziközmő-szolgáltató ügyfélszolgálati irodájába kell eljuttatni. A bekötésre vonatkozó tervdokumentációt nem kell elkészíteni, ha a szennyvíz bekötıvezeték a házi tisztító-ellenırzı aknával a törzshálózati szennyvízelvezetéssel együtt épül ki, és mindezeket a kiviteli tervek tartalmazzák, valamint a geodéziai bemérése a törzshálózati szennyvíz vezetékkel együtt megtörtént. A kérelem és a csatolt dokumentációk felülvizsgálatának eredményérıl a Víziközmő-szolgáltató 15 napon belül értesíti a megrendelıt és megküldi a szolgáltatásra vonatkozó szerzıdés ajánlatot. A dokumentációk, jogi és mőszaki feltételek megfelelısége esetén a megrendelınek szennyvízbekötési elıleget kell fizetnie.

10 VII.2.2. Szennyvízbekötés megvalósítása esetén Felhasználónak a növekmény nagyságának megfelelő víziközmű-fejlesztési hozzájárulást a A szennyvíz-bekötıvezeték megépítését és a törzshálózatra történı rákötését a Víziközmőszolgáltató, a Felhasználó, mint megrendelı igénybejelentése alapján, a jogszabályokban meghatározott módon köteles elvégezni. Fenti munkákat a Víziközmő-szolgáltató hozzájárulásával - a megrendelı által megbízott építési-kivitelezési jogosultsággal rendelkezı személy is elvégezheti. A költségeket mindkét esetben a megrendelı viseli. Víziközmű-szolgáltató részére meg kell fizetnie. A befizetés elmaradása esetén a víziközmű Kényszeráramoltatású törzshálózat esetén csak a szolgáltató végezheti el a törzshálózatra való rákötést. A bekötés használatba vétele elıtt nyomás, vízzárósági, illetve mőködıképességi próbát, valamint nyíltárkos felmérést kell végeztetni. Ezek megtörténte és megfelelı eredménye után lehet használatba venni a csatornát. A használatbavételi engedély után külön nyilvántartásba vételi díjat is fizetni kell a megrendelınek a Víziközmő-szolgáltató árszabályzata alapján. A szennyvízbekötéssel kapcsolatos valamennyi költség a megrendelıt terheli. A megrendelı által igazolt munkalap és a Víziközmő-szolgáltató árszabályzata alapján készül el a végszámla. szolgáltató kizárja a Felhasználót a szolgáltatásból az adott évben, amennyiben az éves szerzet VII.3. Nem lakossági Felhasználó ivóvíz- és szennyvízbekötése A nem lakossági Felhasználó által megrendelt bekötés megvalósításához, vagy a részére nyújtott szolgáltatás mennyiségének növeléséhez, illetıleg a szolgáltatás minıségének igényelt javításához, továbbá az illetékes hatóság által elıírt a tőzivíz biztosításához a Víziközmő-szolgáltató részére víziközmő-fejlesztési hozzájárulást kell fizetni. Nem kell víziközmő-fejlesztési hozzájárulást fizetnie a központi költségvetési szervnek és annak költségvetési intézményének, a helyi önkormányzatnak és annak költségvetési intézményének, valamint normatív állami támogatásban részesülı, közfeladatot ellátó, nem nyereség- és vagyonszerzési célt szolgáló egyéb intézménynek. A nem lakossági Felhasználó a Víziközmő-szolgáltatóval kötött szerzıdésben foglaltak szerint, a Víziközmő-szolgáltató részére víziközmő-fejlesztési hozzájárulást fizet: - közüzemi szerzıdéskötés esetében a víziközmő-szolgáltatásba bekapcsolni kívánt ingatlanhoz biztosítandó szolgáltatási kapacitásért, - a víziközmő-szolgáltatásba bekapcsolt ingatlanhoz biztosított kapacitás általa kezdeményezett bıvítéséért, - a víziközmő-szolgáltatás minıségének (a víz minıségi paramétereinek) általa igényelt emelése esetében, - a hatóság által elıírt tőzivíz mennyiségért. A hozzájárulás mértéke az igényelt szolgáltatáshoz szükséges fejlesztés költségeinek arányos része. A közmőhálózat saját beruházásból történı megvalósítása nem mentesít a víziközmőfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól. A hozzájárulás tartalmazza a szolgáltatás nyújtásához, a Víziközmő-szolgáltató által végzett fejlesztés költségeit is (kapacitásbıvítés, szabad kapacitás felhasználásának értéke). A víziközmő-fejlesztési hozzájárulás mennyiségi alapja az éves fogyasztás egy napjára számított fogyasztási mennyiség. A Víziközmő-szolgáltató a Felhasználó szerzett, megváltott kontingensét éves rendszerességgel felülvizsgálja, és 0,1 m3/nap-nál nagyobb növekedés

11 vagy megváltott kvótát felhasználta. A víziközmű-fejlesztési hozzájárulás díjait (víz, szennyvíz, tűzivíz) a Víziközmű-szolgáltató mindenkori hatályos árszabályzata rögzíti. VII.3.1. Igénybejelentés A vízbekötési, vízmérı beépítési valamint szennyvízbekötési igényeikkel a Víziközmőszolgáltatóhoz - közvetlenül a területileg illetékes Ügyfélszolgálati Irodákhoz és a Központi Telefonos Ügyfélszolgálathoz - fordulhatnak a nem lakossági megrendelık. A Víziközmőszolgáltató fogadja az igényeket, és tájékoztatást ad az eljárás rendjérıl, valamint a bekötés mőszaki megvalósíthatóságáról. Az Üzletszabályzat 2. mellékletében részletezett tartalmú ivóvíz-, csatornabekötési tervet 2 példányban, valamint a kitöltött és aláírt megrendelı lapot Víziközmő-szolgáltatóhoz kell eljuttatni. A hozzájáruláskor az alábbiakat kell rögzíteni: - az ingatlan közüzemi ivóvízvezetékrıl ellátható-e, a közüzemi szennyvízvezetékre bekapcsolható-e vagy már rendelkezik meglévı bekötéssel, - víziközmő-fejlesztési hozzájárulás mértéke. A Víziközmő-szolgáltató felhívja a szennyvízbekötést tervezı és terveztetı figyelmét, hogy a gravitációs rendszerő szennyvíz-törzshálózat üzemeltetıjeként az ingatlan elıtt húzódó szennyvíztörzshálózat fedlapszintje feletti szifonszinttel rendelkezı lefolyókba jutó szennyvíz, károkozás nélküli elvezetését biztosítja. A fedlapszint alatti szifonszinttel rendelkezı lefolyók esetén a Felhasználó köteles az ingatlan elöntés elleni védelmét visszaáramlás elleni mőszaki védelem beépítésével (pld.: visszacsapószeleppel)biztosítani. A beküldött bekötési tervet a Víziközmő-szolgáltató 15 napon belül véleményezi, amennyiben szükséges módosításra, hiánypótlásra visszaküldi. A tervek elbírálásra során kerül meghatározásra a víziközmő-fejlesztési hozzájárulás összege. A Víziközmő-szolgáltató a fenti dokumentumok alapján dönt a közmőfejlesztési hozzájárulás mértékérıl és intézkedik a víziközmő szolgáltatási szerzıdés elkészítésérıl. Az üzemeltetıi nyilatkozatot a tervek beérkezését követıen 15 napon belül ki kell adni, mellyel párhuzamosan el kell készíteni a víziközmő-fejlesztési megállapodást. A Víziközmő-szolgáltató által aláírt víziközmő-fejlesztési megállapodást a megrendelı részére megküldi, majd a befizetés igazolását követıen küldi meg az általa szintén aláírt víziközmő szolgáltatási szerzıdést. A víziközmő-fejlesztési hozzájárulás befizetésének elmaradása esetén a bekötés nem valósítható meg. A szerzıdéses ajánlatban foglaltak a Víziközmő-szolgáltatót a közléstıl számított 30 napig kötik. VII.3.2. Az ivóvíz- és szennyvízbekötés megvalósítása A bekötés elkészítésének elıfeltétele a víziközmő-fejlesztési hozzájárulás amennyiben a megrendelı kötelezett annak megfizetésére és az új egyedi csatlakozási pont kiépítési (bekötésszerelés) díjának elıleg befizetése, az egyéb hatósági hozzájárulások, engedélyek

12 másolati példányának a Víziközmő-szolgáltató részére történı átadása és a közüzemi szerzıdés megkötése. A bekötés idıpontját a Víziközmő-szolgáltató a megrendelı kérelmére szükség esetén az ingatlan tulajdonosát is bevonva egyezteti. A fentiek teljesítése esetén a Víziközmő-szolgáltató az ivóvíz-, szennyvízbekötést, a Felhasználóval egyeztetett idıpontban elvégzi. A bekötés elvégzését és üzembe helyezését a vonatkozó nyomtatványok aláírásával a helyszínen igazoltatni kell a megrendelıvel és/vagy az ingatlan tulajdonosával, vagy megbízottjával. Amennyiben a szennyvízbekötést a Víziközmő-szolgáltató végzi: A jóváhagyott tervek alapján az elvégzendı bekötés áráról megrendelınek, a terv jóváhagyását közlı üzemeltetıi hozzájárulás kiadásával egy idıben, Víziközmő-szolgáltató tájékoztatást ad. A közüzemi szerzıdés megrendelı által történı aláírását és az egyéb hatósági hozzájárulások, engedélyek másolati példányának a Víziközmő-szolgáltató részére történı átadását követı 15 napon belül, a megrendelı és a Víziközmő-szolgáltató idıpontot egyeztet a bekötés megvalósításáról. A szennyvízbekötést a Víziközmő-szolgáltató a tervdokumentáció alapján elvégzi. A bekötésszerelési munka elkészítése, valamint a vízzárósági, kényszeráramlású rendszer esetén a mőködıképességi próba elvégzése után a bekötıvezeték üzembe helyezhetı. A vízzárósági, kényszeráramlású rendszer esetén a mőködıképességi próba eredményét a munkalapon rögzíteni kell. A bekötés elvégzésére vonatkozó dokumentumokat a helyszínen ki kell tölteni, megrendelıvel és/vagy az ingatlan tulajdonosával, vagy megbízottjával alá kell íratni. A Víziközmő-szolgáltató a megrendelıvel igazolt munkalap alapján elkészíti a bekötéssel kapcsolatos végszámlát és megküldi a megrendelınek. VII.4. Ivóvíz-szolgáltatás biztosítása közkifolyóról A Víziközmő-szolgáltató a közterületi vízvételi hely ivóvízmérıirıl nyilvántartást vezet, melyben köteles feltüntetni a Felhasználó nevét, a felhasználási helyet magában foglaló törzshálózati közkifolyó pontos megjelölését, az ivóvízmérı azonosító adatait, a leolvasáskori vízmérı állásokat, a leolvasási idıszak alatti fogyasztásokat és minden lényeges egyéb adatot. A nyilvántartásba a Felhasználó az ıt érintı felhasználási hely vonatkozásában betekinthet. Az önkormányzat ellenırzi, hogy a közkifolyóról történı ivóvíz vételezést csak a közmőves vízellátásba be nem kötött ingatlanok lakói, illetve az igénybe vételre jogszabály alapján jogosultak vehessék igénybe. A települési önkormányzat hozzájárulása szükséges a közkifolyók nem háztartási vízszükséglet kielégítése (pld. építkezés, gépkocsi mosás, locsolás) céljából történı igénybevételhez. A víznek a közterületen lévı tőzcsapról nem tőzoltási célra történı rendszeres igénybevételéhez a Víziközmőszolgáltató hozzájárulása szükséges. VII.5. Bekötés hatósági kötelezés alapján A Kormányhivatal járási hivatala jogosult eljárni adott településen a közegészségügyi, környezetvédelmi és vízgazdálkodási jogszabályok megsértése esetén, és ingatlanok szennyvíz hálózatba történı bekötését a tulajdonos költségére elrendelni. Ez esetben a

13 tulajdonos elızetes írásbeli beleegyezése a Víziközmő-szolgáltató hozzájárulásának megadásához nem szükséges. VII.6. Tőzoltási célú ivóvízbekötés Az ivóvíz-törzshálózathoz csatlakozó tőzoltásra szolgáló, külön ivóvíz bekötıvezeték létesítéséhez a Víziközmő-szolgáltató a katasztrófavédelmi jogszabályok megtartásával akkor köteles hozzájárulni, ha a tőzoltáshoz szükséges víz a házi ivóvízhálózatból vagy a vízmővel össze nem függı, más vízvételezési helyrıl nem szerezhetı be. A tőzoltásra szolgáló bekötıvezetéket külön ivóvízmérıvel kell ellátni. VII.7. Bekötési vízmérık telepítése és cseréje Üzembe helyezett ivóvíz törzshálózaton a bekötési vízmérı felszerelését, cseréjét, leszerelését, valamint a csatlakozás készítését a Víziközmő-szolgáltató vagy megbízottja végzi. A bekötési vízmérıt üzembe helyezésekor a szolgáltató illetéktelen beavatkozás, leszerelés bizonyítása érdekében plombával vagy záróelemmel látja el, ennek megtörténtét a Felhasználónak vagy képviselıjének aláírásával igazoltatja. A Felhasználó felelıs a vízmérı és a zárak sértetlen megırzéséért és védelméért. Sérülés vagy megsemmisülés esetén haladéktalanul köteles azt a szolgáltatónak bejelenteni. A Víziközmő-szolgáltató a kezelésében lévı vízmérıknek az idıszakos hitelesítésérıl a külön jogszabályban meghatározott idıközönként saját költségén köteles gondoskodni. A mérıcsere idıpontjáról a Víziközmő-szolgáltató a Felhasználót tértivevényes levélben vagy egyéb igazolható módon értesíti a cserét megelızıen legalább 15 nappal. A Felhasználó köteles a Víziközmő-szolgáltató által megküldött értesítésben megjelölt vagy a közös megegyezéssel kijelölt idıpontban a felhasználási helyhez tartozó mérıhelyen a munkavégzést lehetıvé tenni. A Víziközmő-szolgáltató a Felhasználó vagy megbízottja jelenlétében végzi el a mérıcserét, aki a ki- és beszerelt vízmérık rögzített jellemzıit, adatait, mérıállását illetve a zárak rögzített állapotát, azonosítóját, ellenırzi, papír alapú munkalapon aláírásával igazolja. A sikeres mérıcserérıl készült munkalap a szolgáltató által átadásra kerül. A vízmérı a csıhálózatra oldható kötéssel kerül rögzítésre. A kötést csak arra feljogosított személy bonthatja meg, végezhet azon szerelési munkákat. Ennek szavatolására szolgál a vízmérı csatlakozásán elhelyezett plomba vagy záróelem, melynek eltávolítása, megrongálása kötbérfizetési kötelezettséget eredményez. VII.8. Szennyvízmennyiség- mérı kalibrálása Amennyiben a szennyvízelvezetési helyrıl a szennyvízelvezetı mőbe kerülı szennyvíz mennyiség mérése szennyvízmennyiség-mérıvel történik, a szennyvízmennyiség-mérı mőködtetésérıl, karbantartásáról, kalibrálásáról a Felhasználónak saját költségén kell gondoskodnia. A kalibrálás gyakoriságát a felek megállapodásban határozzák meg, megállapodás hiányában 2 év. Amennyiben a szennyvízmennyiség mérı kalibrálása nem történik meg, és a Felhasználó - rendelkezik saját vízvételi lehetıséggel, a számlázás alapja a szennyvízmennyiség-mérın mért fogyasztás elızı 12 havi átlaga,

14 - nem rendelkezik saját vízvételi lehetőséggel, a számlázás alapja a bekötési vízmérőn mért mennyiség.

15 VIII. Mellékszolgáltatás igénybevétele VIII.1. Elkülönített vízhasználatot igénybe vevı Felhasználó részére Az Elkülönített Vízhasználó a mellékmérıvel elkülönített vízhasználatra a Víziközmőszolgáltatóval írásban mellékszolgáltatási szerzıdést köthet. A bekötési vízmérı szerinti Felhasználó, valamint az ingatlan tulajdonosa a hozzájárulást csak az épületgépészeti rendszernek a beépítés miatt szükségessé váló jelentıs átalakítási igénye esetén tagadhatja meg. A mellékvízmérı beépítése esetén sem változik meg az ivóvíz-szolgáltatási pont, ami ebben az esetben is az ivóvíz bekötıvezetéknek a fogyasztó felıli végpontja. Mellékvízmérı: a bekötési vízmérı után beépített, elkülönített vízhasználat mérésére szolgáló vízmérı. Mellékvízmérıként kezelendı: - a többlakásos lakóépület lakásainak vagy egyéb helyiségének ivóvíz fogyasztását mérı vízmérık, melyek a kérelmezı tulajdonát képezik, - a többlakásos lakóépületben lévı hıközpontok ivóvíz minıségő hidegvíz fogyasztását mérı vízmérı, amennyiben a bekötési vízmérı után házi ivóvízhálózaton van beépítve, - a csatlakozó víziközmő hálózat egyes ingatlanjainak ivóvíz fogyasztását mérı vízmérık, melyek a kérelmezı tulajdonát képezik, - a locsolási célú ivóvíz fogyasztását mérı vízmérık, melyek a kérelmezı tulajdonát képezik. VIII.1.1 Igénybejelentés rendje, elbírálása Az Üzletszabályzat 2. számú mellékletében részletezett tartalmú vízmérı elhelyezési tervet, valamint a kitöltött és aláírt megrendelı lapot, a Víziközmő-szolgáltató Ügyfélszolgálati irodájába kell eljuttatnia az igénylınek. Amennyiben az elkülönített vízhasználónak a Víziközmő-szolgáltatóval szemben lejárt határidejő díjhátraléka van, a Víziközmő-szolgáltató a Felhasználó igénylését elutasíthatja. A mellékszolgáltatási szerzıdésbıl eredı kötelezettségekért a Felhasználó és az ingatlan tulajdonosa egyetemlegesen felel. A mellékszolgáltatási szerzıdés megkötését ha az Elkülönített Vízhasználó a meghatározott feltételeknek eleget tesz a Víziközmő-szolgáltató nem tagadhatja meg. A mellékszolgáltatási szerzıdés létrejöttének együttes elıfeltétele: - az elkülönített vízhasználatra vonatkozó írásbeli igénybejelentés, - a Víziközmő-szolgáltató elızetes hozzájárulása, - a mellékvízmérınek a házi ivóvíz-hálózatba történı beépítéséhez a bekötési vízmérı szerinti Felhasználó, valamint az ingatlan tulajdonosának hozzájárulása, - a felhasználási hely vízfogyasztásának bekötési vízmérıvel történı mérése, és közüzemi szerzıdés megléte, amelyhez az elkülönített vízhasználat csatlakozni kíván,

16 - új elkülönített vízhasználat létesítése és a meglévı elkülönített felhasználói hely esetén a bekötési vízmérı szerinti felhasználási helynek, és a szerzıdni kívánó Elkülönített Vízhasználónak lejárt határidejő számlatartozása a Víziközmő-szolgáltató felé nem lehet, - víziközmő-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett Felhasználó esetén a hozzájárulás megfizetése és a megfizetés Víziközmő-szolgáltató felé történı igazolása. VIII.1.2. Vízmérı beépítése és mőködtetése Az elızmények teljesítése esetén Felhasználó maga is felszerelheti, vagy felszereltetheti a mellékvízmérıt. Ebben az esetben a Víziközmő-szolgáltató ellenırzés után a mérıt plombálja, és kezelésre átveszi. A Felhasználó köteles a Víziközmő-szolgáltatónál az ellenırzéssel, plombálással, valamint a mellékvízmérı átvételével kapcsolatban felmerült költségeket megtéríteni. Amennyiben Felhasználó a mellékmérı felszerelésével a Víziközmő-szolgáltatót bízza meg, úgy a költségek megelılegezése esetén Víziközmő-szolgáltató a mérıelhelyezést elvégzi. A mérıelhelyezés elvégzésére vonatkozó dokumentumokat a helyszínen ki kell tölteni, valamint a megrendelıvel és az ingatlan tulajdonosával, vagy megbízottjával alá kell íratni. Az Elkülönített Vízhasználó a saját tulajdonában lévı és mellékszolgáltatási szerzıdés alapjául szolgáló mellékvízmérı hitelesítésérıl, rendkívüli vizsgálatáról saját költségére köteles gondoskodni. Amennyiben ezzel a költségek megelılegezése mellett a szolgáltatót bízza meg, úgy a Szolgáltató a megbízás teljesítését nem tagadhatja meg. Ha a mérésügyrıl szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben elıírt határidın belül a mérıeszköz hitelesítésérıl az Elkülönített Vízhasználó nem gondoskodott, a Víziközmőszolgáltató a mellékszolgáltatási szerzıdést 30 napos határidıvel felmondhatja. VIII.2. Locsolási vízhasználat mérése A Felhasználó azokon az ingatlanokon, melyek rákötése a szennyvízhálózatra már megtörtént, locsolási célú vízhasználat elkülönítésére, a házi ivóvízhálózatra a Víziközmő-szolgáltató és a Felhasználó írásbeli megállapodása alapján locsolási vízmérıt telepíthet. Locsolási célú mellékmérık felszerelésének feltételei: - mellékmérı csak öntözési célú vízhasználatnak a bekötési mérın mért fogyasztása elkülönítésére szerelhetı fel - mellékmérıt kizárólag azon az ingatlanon lehet felszerelni, amely ingatlan rendelkezik szennyvízbekötéssel - kizárólag szabadtéri kerti csap vagy locsolóvíz-hálózat látható el mellékvízmérıvel VIII.2.1. Igénybejelentés rendje Az elkülönítetten mért, locsolási vízmérı telepítéséhez szükséges kérelmet és az Üzletszabályzat 2. számú mellékletében részletezett tartalmú locsolási vízmérı elhelyezési tervet 2 példányban jóváhagyásra a Víziközmő-szolgáltató ügyfélszolgálati irodájába kell eljuttatnia az igénylınek. Amennyiben az Elkülönített Vízhasználónak a Víziközmő-szolgáltatóval szemben lejárt határidejő díjhátraléka van, a Víziközmő-szolgáltató a Felhasználó igénylését elutasíthatja. A mőszaki leírások és tervrajzok Víziközmő-szolgáltató által történı elfogadása, és a locsolási célú mellékmérı alapján történı elszámolási jogviszonyról készült megállapodás

17 aláírását követıen kerülhet sor az elkülönítetten mért, locsolási célú vízhasználatot szolgáló mellékmérı beépítésére. Locsolási célú mellékmérı felszerelésének mőszaki követelményei: - a mellékmérı a terepszint felett közvetlen a kerti csap elé helyezhetı el, vagy a bekötési vízmérı aknájába - automata locsolórendszer esetén az automatikát és szerelvényeit közvetlen a mellékmérı után szerelve kell elhelyezni, ez lehet a bekötési vízmérı aknájában, illetve azon kívül az automata locsolórendszer vezérlıberendezése elhelyezésére szolgáló aknában, vagy a felszínre telepítve VIII.2.2. A locsolási vízmérı beépítése és mőködtetése A vízmérı beépítésére és mőködtetésére eltérı rendelkezés hiányában - az Üzletszabályzat VIII.1.2. pontja vonatkozik. A Víziközmő-szolgáltató a locsolási célú mellékmérın mért fogyasztás után szennyvízelvezetési díjat nem érvényesít. IX. Általános szerzıdési feltételek IX.1. Szerzıdéskötési kötelezettség A Víziközmő-szolgáltató az üzemeltetési szerzıdésekben meghatározott keretek között, a víziközmő-rendszer mennyiségi és minıségi teljesítıképességének mértékéig a Felhasználók részére víziközmő-szolgáltatást nyújt, és víziközmő-szolgáltatás nyújtása céljából a szolgáltatást igénybe venni kívánók rendelkezésére áll. A víziközmő-szolgáltatásra a Víziközmő-szolgáltató és a Felhasználó közüzemi szerzıdést köt, amely tartalmazza: a) a szerzıdı felek és azonosító adatai körében természetes személy esetén annak nevét, lakcímét, anyja nevét, születési helyét és idejét, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezet esetén annak székhelyét, cégjegyzékszámát, adószámát, statisztikai számjelét, képviselıjének nevét és adatait (lakcíme, anyja neve), b) a szerzıdés tárgyának fontosabb mőszaki jellemzıit, a mennyiségi és minıségi adatokat, c) a szerzıdés idıbeli hatályát, a víziközmő-szolgáltatás megkezdésének idıpontját, d) a felhasználási helyet, illetve a teljesítés helyét, a szolgáltatási pontot, e) a szolgáltatási díj megállapításának, különösen a mérésnek, a mérıeszköz leolvasásának, a számlázásnak és a számla kiegyenlítésnek a módját, a szolgáltatási díj visszatérítésének módját, f) a szerzıdésszegés következményeit, különösen a víziközmő-szolgáltatás korlátozásával vagy felfüggesztésével kapcsolatos szabályokat,

18 g) a Felhasználó személyében bekövetkezett változás-bejelentési kötelezettségének részletes szabályait a Víziközmő-szolgáltató részére, h) egyéb, a szerzıdı felek által lényegesnek tartott feltételeket. IX.2. A közüzemi szerzıdés létrejötte, hatálya A víziközmő-szolgáltatási jogviszony a lakossági Felhasználó esetében a közüzemi szerzıdés megkötésével vagy a víziközmő-szolgáltatás igénybevételével /ráutaló magatartással/ jön létre. A víziközmő-szolgáltatási jogviszony a nem lakossági Felhasználó esetében kizárólag a közüzemi szerzıdés aláírásával jön létre. A Felhasználó a közüzemi szerzıdés aláírásával hozzájárul a személyes adatok kezeléséhez, aláírásával elismeri, hogy az Üzletszabályzat 4. számú mellékletében foglalt adatvédelmi tájékoztatót megismerte, és elfogadja. A szolgáltatási jogviszony megszőnésétıl számított 5 év elteltével a Víziközmő-szolgáltató a személyes adatokat törli a nyilvántartásából. A víziközmő-szolgáltatás megkezdésének idıpontja: - új bekötés esetén a bekötés idıpontja, - tulajdonosváltás esetén a bejelentésében szereplı idıpont. A közüzemi szerzıdés határozatlan idıre szól. A létrejött közüzemi szerzıdés alapján a Víziközmő-szolgáltató folyamatosan és biztonságosan köteles a Felhasználó számára a meghatározott közüzemi szolgáltatást nyújtani, és azért a Felhasználó a szerzıdésben vagy jogszabályban meghatározott idıszakonként és módon díjat fizetni. A Víziközmő-szolgáltató szolgáltatási kötelezettsége és a szolgáltatás minıségéért való felelıssége a közmőves ivóvízellátás esetében a szolgáltatási pontig, a közmőves szennyvízelvezetés és -tisztítás esetében a szolgáltatási ponttól a tisztított szennyvíz befogadójába, illetve az átvevı társ-szolgáltató rendszerébe történı bevezetéséig áll fenn. A közüzemi szerzıdésben szabályozott jogviszonyra a Víziközmő-szolgáltató Üzletszabályzatának rendelkezései is irányadóak. Az Üzletszabályzatban nem szabályozott kérdésekben elsısorban a Felhasználóval kötött közüzemi szerzıdés, továbbá a Polgári Törvénykönyv, a évi CCIX. törvény, 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet és a mérésügyrıl szóló évi XLV. törvény rendelkezései az irányadóak. A közüzemi szerzıdés aláírásával a Felhasználó elismeri, hogy a Víziközmő-szolgáltató Általános Szerzıdési Feltételeit megismerte, és hozzájárul, hogy a 18/1999. (II. 5.) Korm. rendelet rendelkezéseinek figyelembe vételével azt a Víziközmő-szolgáltató egyoldalúan módosítsa. Az Általános Szerzıdési Feltételek bármely okból történı tartalmi módosítása csakis az Üzletszabályzat egyidejő módosításával történhet meg, mellyel kapcsolatban a Víziközmőszolgáltató köteles a Felhasználót a jogszabályban elıírt közzétételi módon tájékoztatni és véleményezési lehetıséget biztosítani számára. Az új Üzletszabályzat-tervezet a Hivatal jóváhagyása után léphet hatályba. Az Üzletszabályzat változásáról a Víziközmő-szolgáltató 8 napon belül tájékoztatja Felhasználóit az ügyfélszolgálati irodákban kifüggesztett hirdetmény útján, a internetes oldalon, valamint a Hivatal jóváhagyását követıen esedékes számla kiküldésekor.

19 A közüzemi szerzıdés megszőnik, ha: - a Felhasználó személyének megváltozása miatt a felhasználási helyre nézve a Víziközmő-szolgáltató új közüzemi szerzıdést kötött; - a felhasználási hely megszőnt; - a Felhasználó felmondja; - a Víziközmő-szolgáltató az alábbi okok miatt felmondja: - a Felhasználó nem mőködik együtt a felhasználási hely szabályos kialakítása vagy a fogyasztásmérı berendezés elhelyezése és leolvasása érdekében, - a közüzemi szerzıdés fenntartása a víziközmő-rendszer teljesítıképességét meghaladó igénybevételt eredményez, kivéve, ha ez a Víziközmő-szolgáltató beleegyezésével történik. A közüzemi szerzıdés megszőnésével egyidejőleg a Víziközmő-szolgáltató a Felhasználó számára végszámlát (záró számlát) készít, a szerzıdés megszőnési idıpontjával és mérıállásával. IX.2.1. Szerzıdéskötés új bekötés esetén A víziközmő-szolgáltatás feltételeit tartalmazó közüzemi szerzıdési ajánlatot a Víziközmőszolgáltató az ivóvízellátásba vagy szennyvízelvezetésbe való bekötés esetén a megépítéséhez adott hozzájárulással együtt megküldi a megrendelınek, aki azt a kézbesítéstıl számított 15 napon belül aláírásával elfogadja, vagy véleményeltérését közli. Ha a megrendelı a szerzıdéstervezetet 15 napon belül aláírva visszaküldi, akkor a szerzıdéses jogviszony létrejön. Ha 15 napon belül nem küldi vissza a megrendelı a szerzıdéstervezetet, akkor azt a Víziközmő-szolgáltató tértivevénnyel ismét megküldeni a megrendelınek. Ha a megrendelı így sem köti meg a szerzıdést, akkor a víz és vagy szennyvízbekötés nem végezhetı el. A bekötés gyakorlati végrehajtása a szerzıdéses jogviszony, valamint a Társasági Árszabályzat szerinti szerelési és egyéb díjak elılegének befizetését nem lakossági fogyasztók esetében még a közmőfejlesztési hozzájárulás megfizetését követıen, történik. Amennyiben a megrendelı a vízbekötési elıleg befizetése és a szolgáltatási szerzıdés megkötése ellenére az általa elvégzendı munkákat a kérelem elfogadásától számított 60 napon belül nem megfelelıen végzi el, és a hiányosságokat a póthatáridıre sem pótolja, a kérelmét megindokolva a Víziközmő-szolgáltató visszautasítja és a befizetett összeget a ténylegesen felmerült költségekre vonatkozó számla kiállítása után, és annak összegével csökkentve a kérelmezınek visszafizeti. Ha a szennyvízbekötést igénylı már rendelkezik vízbekötéssel és az erre vonatkozó szerzıdést a Víziközmő-szolgáltatóval már megkötötte, akkor a szennyvízelvezetésre is vonatkozó paraméterek kiegészítésével új víziközmő-szolgáltatási szerzıdést kell kötni. A szennyvíz törzshálózatba történı Felhasználó általi szabályos becsatlakozást a helyszínen a Víziközmő-szolgáltató ellenırzi, melynek költsége a Felhasználót terheli.

20 IX.2.2. Szerzıdéskötés a Felhasználó személyében bekövetkezett változás esetén A Felhasználó személyében bekövetkezett változást a korábbi és az új Felhasználó köteles a vízmérıállás megjelölésével a változástól számított 30 napon belül a Víziközmő-szolgáltatónak bejelenteni. A bejelentés elmulasztása esetén a felhasználási helyen fennálló díjtartozás megfizetéséért és a Víziközmő-szolgáltatót ért károkért a korábbi és az új Felhasználó egyetemlegesen felel. A Víziközmő-szolgáltató a Felhasználó személyében bekövetkezı változás esetére, a szerzıdés megkötésének feltételeként elıírhatja a házi ivó- és szennyvízhálózat ellenırzését. Az ellenırzés költségét a lakossági Felhasználók esetében a Víziközmő-szolgáltató, míg a nem lakossági Felhasználók esetében ide nem értve az közintézményeket az új Felhasználó viseli. A korábbi vagy az új Felhasználó a szerzıdés megkötése elıtt akkor is kérheti saját költségére az ellenırzést, ha annak elvégzése nem kötelezı. Az ellenırzés eredményét jegyzıkönyvben kell rögzíteni. A jegyzıkönyvnek tartalmaznia kell minden lényeges tényt, adatot és nyilatkozatot. A jegyzıkönyv felek által aláírt egy példányát a Víziközmő-szolgáltató köteles a Felhasználónak átadni, másik példányát megırizni és az esetleges hatósági ellenırzés vagy Felhasználói panasz esetén az eljáró hatóságnak bemutatni. A bejelentés megtételének bizonyítása a Felhasználót, a helyszíni ellenırzés akadályoztatásának bizonyítása a Víziközmő-szolgáltatót terheli. A felhasználási hely lakossági Felhasználóról nem lakossági Felhasználóra történı átírása esetén, amennyiben az új nem lakossági Felhasználó nem természetes személy, akkor meg kell adni az új Felhasználó elnevezését, székhelyét, adószámát, cégjegyzékszámát, statisztikai számjelét és számára a Víziközmő-szolgáltató tájékoztatást ad a szükséges közmőfejlesztési fizetési kötelezettségrıl. A közüzemi szerzıdés megszőnésével egyidejőleg a régi Felhasználó számára végszámlát (záró számlát) készít a Víziközmő-szolgáltató a megadott záró idıponttal és mérıállással. Ha a korábbi Felhasználó új értesítési címen érhetı el a jövıben, a Víziközmő-szolgáltató azt rögzíti a nyilvántartásában. Amennyiben a záró elszámolás során a korábbi Felhasználó részére visszafizetési kötelezettség keletkezik, azt a Víziközmő-szolgáltató 15 napon belül, a visszatérítés jogalapját képezı idıszak kezdı dátumától számított késedelmi kamattal együtt átutalja a Felhasználó részére. IX.2.3. Mellékszolgáltatási szerzıdés Mellékmérıs szerzıdés köthetı a felhasználási helyen belül az elkülönített Felhasználói helyre vonatkozóan. A díjfizetés megosztására vonatkozó mellékszolgáltatási szerzıdést az Elkülönített Vízhasználó és a Víziközmő-szolgáltató írásban köti meg, melyhez a bekötési vízmérı szerinti Felhasználó, valamint az ingatlan tulajdonosának hozzájárulása szükséges. A mellékmérıs szerzıdés kizárólag a szerzıdés aláírásával, és határozatlan idıre jön létre. A felhasználási helyen elfogyasztott víz mennyiségének megállapítása szempontjából a bekötési vízmérın mért fogyasztás az irányadó. A bekötési vízmérı és az elkülönített vízhasználatokat mérı mellékvízmérık mérési különbözetébıl megállapított fogyasztási

21 különbözetet eltérı megállapodás hiányában a bekötési vízmérı szerinti Felhasználó köteles megfizetni a Víziközmő-szolgáltatónak. A számla kibocsátásának gyakoriságát az Elkülönített Vízhasználó és a Víziközmő-szolgáltató közötti mellékszolgáltatási szerzıdés rögzíti. A Mellékszolgáltatási szerzıdés megszőnik, ha: - az Elkülönített Vízhasználó személyének megváltozása miatt az elkülönített vízfelhasználói helyre nézve a Víziközmő-szolgáltató új mellékmérıs szerzıdést kötött; - az Elkülönített Vízhasználó felmondja; - az elkülönített vízfelhasználói hely megszőnt; - a Víziközmő-szolgáltató azt felmondja, mert az Elkülönített Vízhasználó: - nem mőködik együtt a mellékmérı berendezés(ek) szabályos kialakítása vagy elhelyezése és leolvasása érdekében, - 60 napot meghaladó fizetési késedelembe esett, - a mellékmérık jogszabályban elıírt hiteleségét nem biztosítja. A mellékszolgáltatási szerzıdés megszőnésével egyidejőleg a Víziközmő-szolgáltató az Elkülönített Vízhasználó számára végszámlát (záró számlát) készít, a szerzıdés megszőnési idıpontjával és mérıállásával. IX.3. A Felhasználó jogai és kötelezettségei A Felhasználó jogosult: - a közüzemi szerzıdés tartama alatt a víziközmő-szolgáltatást a szerzıdés szerint igénybe venni; - a Víziközmő-szolgáltatónál nyilvántartott saját adatairól tájékoztatást kérni; - a szolgáltatással kapcsolatos panaszt vagy egyéb megkeresést bejelenteni, érdemi kivizsgálást vagy ügyintézést és ennek eredményérıl megfelelı tájékoztatást kérni; - a bekötési vízmérı soron kívüli ellenırzı mérési pontossági vizsgálatát kezdeményezni; - a víziközmő-szolgáltatás szüneteltetését vagy megszüntetését igényelni, az ezzel kapcsolatban felmerülı költségek egyidejő megfizetésével; - ivóvíz-szolgáltatás esetén a közüzemi szerzıdést 60 napos határidıvel, írásban felmondani, amennyiben az ingatlanon nincs más Felhasználó vagy Elkülönített Vízhasználó által igénybe vett közmőves ivóvíz-szolgáltatás; - egyoldalú szerzıdésmódosítás esetén a közüzemi szerzıdést azonnali hatállyal felmondani azzal, hogy - ha a Felhasználó nem az ingatlan tulajdonosa, hanem egyéb jogcímen használója, akkor a felmondás jogát a Felhasználó, a felhasználási hely tulajdonosának írásbeli hozzájárulásával gyakorolhatja; - Elkülönített Vízhasználóként a megkötött mellékszolgáltatási szerzıdést 30 napos határidıvel, írásban felmondani, ezzel egy idıben a záró mérıállásról a Víziközmőszolgáltatót köteles tájékoztatni; - a Víziközmő-szolgáltató szerzıdésszegése esetén a szerzıdésszegésbıl eredı igényeket érvényesít

Északdunántúli Vízmű Zrt. 2013.május 2. Üzletszabályzat

Északdunántúli Vízmű Zrt. 2013.május 2. Üzletszabályzat Tartalom Tartalom... 1 I. Az célja... 4 II. Az tárgya és hatálya... 4 III. Fogalom meghatározások... 4 IV. Az tól való eltérés szabályai... 5 V. A Víziközmű-szolgáltató bemutatása... 5 VI. A Víziközmű

Részletesebben

Északdunántúli Vízmű Zrt. Üzletszabályzat Tervezet

Északdunántúli Vízmű Zrt. Üzletszabályzat Tervezet Északdunántúli Vízmű Zrt. Üzletszabályzat Tervezet 2013 TARTALOM I. Az Üzletszabályzat célja... 5 II. Az Üzletszabályzat tárgya és hatálya... 5 III. Fogalom meghatározások... 5 IV. Az Üzletszabályzattól

Részletesebben

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK A közmőves ivóvízellátásról és a közmőves szennyvízelvezetésrıl szóló többször módosított 38/1995.

Részletesebben

Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. /4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós út. 1./ Üzletszabályzata 1. sz. melléklet

Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. /4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós út. 1./ Üzletszabályzata 1. sz. melléklet Ügyfélkód/Mérőhelykód LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÓVAL KÖTÖTT VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS Mely - egyrészről a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. (székhelye: 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti

Részletesebben

Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének. 25/2004.(VII.14.) rendelete

Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének. 25/2004.(VII.14.) rendelete Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének 25/2004.(VII.14.) rendelete az önkormányzati tulajdonú közüzem vízmbl szolgáltatott ivóvízért és a közüzem csatornam használatáért fizetend

Részletesebben

Hollád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011./XI.28./önkormányzati rendelete az ivóvíz 2012.évi díjáról

Hollád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011./XI.28./önkormányzati rendelete az ivóvíz 2012.évi díjáról Hollád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011./XI.28./önkormányzati rendelete az ivóvíz 2012.évi díjáról Hollád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többszörösen módosított 1990.évi

Részletesebben

Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. /4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós út. 1./ Üzletszabályzata 3. sz. melléklet

Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. /4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós út. 1./ Üzletszabályzata 3. sz. melléklet Ügyfélkód/Mérőhelykód LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÓVAL KÖTÖTT VÍZIKÖZMŰ MELLÉKSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS Mely - egyrészről a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. (székhelye: 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZERZİDÉS közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre. Partnerkód: Szerzıdés száma: Felhasználási hely száma:

SZOLGÁLTATÁSI SZERZİDÉS közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre. Partnerkód: Szerzıdés száma: Felhasználási hely száma: SZOLGÁLTATÁSI SZERZİDÉS közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre Partnerkód: Szerzıdés száma: Felhasználási hely száma: mely létrejött egyrészrıl a DMRV Duna Menti Regionális Vízmő Zártkörően Mőködı

Részletesebben

Hollád Község Önkormányzatána Képviselő-testülete 16/2011./XI.28./önkormányzati rendelete a szennyvízcsatornaszolgáltatás 2012.

Hollád Község Önkormányzatána Képviselő-testülete 16/2011./XI.28./önkormányzati rendelete a szennyvízcsatornaszolgáltatás 2012. Hollád Község Önkormányzatána Képviselő-testülete 16/2011./XI.28./önkormányzati rendelete a szennyvízcsatornaszolgáltatás 2012.évi díjáról Hollád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többszörösen

Részletesebben

Soproni Vízmő Zrt. Üzletszabályzata. Hatályos: 2013. október 3-tól

Soproni Vízmő Zrt. Üzletszabályzata. Hatályos: 2013. október 3-tól Soproni Vízmő Zrt. Üzletszabályzata Tartalomjegyzék 1. Az üzletszabályzat hatálya, fogalom-meghatározások... 5 1.1. Az üzletszabályzat hatálya... 5 1.2. Az üzletszabályzat egyoldalú módosításának lehetısége,

Részletesebben

A rendelet alkalmazási köre 1..

A rendelet alkalmazási köre 1.. Balatonkenese Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004.(VII.12.) rendelete az önkormányzati tulajdonú közüzemű vízműből szolgáltatott ivóvízért és a közüzemű csatornamű használatáért fizetendő

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT. 4. A bekötési (fımérıket), mellékvízmérıket és a szennyvízmennyiség-mérıket a SZOLGÁLTATÓ nyilvántartásba veszi.

ÜZLETSZABÁLYZAT. 4. A bekötési (fımérıket), mellékvízmérıket és a szennyvízmennyiség-mérıket a SZOLGÁLTATÓ nyilvántartásba veszi. ÜZLETSZABÁLYZAT A Soproni Vízmő Zrt. (továbbiakban: SZOLGÁLTATÓ) Üzletszabályzatának célja a közüzemi szolgáltatással kapcsolatos jogok és kötelezettségek áttekinthetı rögzítése. A SZOLGÁLTATÓ-nak jogában

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS LOCSOLÁSI CÉLÚ VÍZHASZNÁLAT MEGÁLLAPÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ MELLÉKMÉRŐ ÜZEMELTETÉSÉRE

MEGÁLLAPODÁS LOCSOLÁSI CÉLÚ VÍZHASZNÁLAT MEGÁLLAPÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ MELLÉKMÉRŐ ÜZEMELTETÉSÉRE Szolgáltató példánya TÖRSVÍZ Kft. 2046 Törökbálint Pf.30. 6.6. sz. melléklet MEGÁLLAPODÁS LOCSOLÁSI CÉLÚ VÍZHASZNÁLAT MEGÁLLAPÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ MELLÉKMÉRŐ ÜZEMELTETÉSÉRE Megállapodás száma: amely létrejött

Részletesebben

Soproni Vízmő Zrt. Üzletszabályzata. Hatályos: 2014...-jétıl

Soproni Vízmő Zrt. Üzletszabályzata. Hatályos: 2014...-jétıl Soproni Vízmő Zrt. Üzletszabályzata Hatályos: 2014....-jétıl Tartalomjegyzék 1. Az üzletszabályzat hatálya, fogalom-meghatározások... 10 1.1. Az üzletszabályzat hatálya... 10 1.2. Az üzletszabályzat egyoldalú

Részletesebben

2/2014. (II.17) önkormányzati rendelete

2/2014. (II.17) önkormányzati rendelete Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 2/2014. (II.17) önkormányzati rendelete a nem közmővel összegyőjtött háztartási szennyvíz begyőjtésére vonatkozó közszolgáltatásról A vízgazdálkodásról

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Madocsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2003. (V.1.) önkormányzati rendelete a közüzemi ívóvízellátással és a közműves szennyvízelvezetéssel kapcsolatos díjak megállapításáról és a díjalkalmazás

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl (Egységes szerkezetben a 3/1998. (II. 9.), 18/2005. (XII 9.), 15/2007. (XII.

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgy

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgy Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlése 12/1994.(IV.1.) KT. számú rendelete az ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjak megállapításáról (a módosításokkal egységes szerkezetben) Szekszárd Megyei Jogú Város

Részletesebben

Üzletszabályzat Változatszám: 3.

Üzletszabályzat Változatszám: 3. Északdunántúli Vízmű Zrt. Változatszám: 3. Jelen Szabályzat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyását követően lép hatályba. Készítette: Varga Emese ügyfélkapcsolat-vezető Tóth Mária

Részletesebben

CSATORNABEKÖTÉSI KÉRELEM. név város/község. utca sz. em. ajtó. alatti lakos megrendelem Önöknél a város/község. utca sz. hrsz-ú

CSATORNABEKÖTÉSI KÉRELEM. név város/község. utca sz. em. ajtó. alatti lakos megrendelem Önöknél a város/község. utca sz. hrsz-ú Vevői rendelésszám: Előlegszámla száma: Üzemmérnökség Bekötési előleg: Ft Befizetés ideje: Megrendelő tölti ki: CSATORNABEKÖTÉSI KÉRELEM név város/község utca sz. em. ajtó alatti lakos megrendelem Önöknél

Részletesebben

Tájékoztató az igénybejelentéshez

Tájékoztató az igénybejelentéshez Tájékoztató az igénybejelentéshez E01-01 M08v1 A DRV Zrt. a vízközmű szolgáltatást az 58/2013. (II.27) Korm. rendeletben leírtak szerint végzi. Ebben a kiadványban az igénybejelentésről tájékoztatjuk.

Részletesebben

Az ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti besorolása: (lakás, lakóház, stb.) A Felhasználó neve:... A Felhasználási hely pontos címe:... ...

Az ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti besorolása: (lakás, lakóház, stb.) A Felhasználó neve:... A Felhasználási hely pontos címe:... ... SZALKA-VÍZ NYILATKOZAT a közüzemi szolgáltatási szerződéses jogviszony szerinti Felhasználó VÍZIKÖZMŰ-SZOLGÁLTATÁS SZÜNETELTETÉSE iránti kérelméhez Felhasználó azonosító Felhasználási hely kódja Bekötési

Részletesebben

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 8/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E. a talajterhelési díjról.

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 8/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E. a talajterhelési díjról. Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete 8/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E a talajterhelési díjról. Egységes szerkezetbe foglalta Berta Sándorné körjegyzı Zalaszántó község Önkormányzatának

Részletesebben

Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Pályázatkezelı Rendszere (NCSSZI-PR) Általános Szerzıdési Feltételek (ÁSZF)

Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Pályázatkezelı Rendszere (NCSSZI-PR) Általános Szerzıdési Feltételek (ÁSZF) Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Pályázatkezelı Rendszere (NCSSZI-PR) Általános Szerzıdési Feltételek (ÁSZF) 1) Fogalmak: a) Pályázatkezelı: Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet b) Felhasználó:

Részletesebben

Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e

Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e a települési folyékony hulladék győjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelezı helyi közszolgáltatásról

Részletesebben

Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének. A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló

Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének. A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló 3. számú egységes szerkezetben a 15/2007.(XII.13.), 7/2008. (XII.29.),

Részletesebben

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL Kállósemjén Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 19/2011. (XII. 15.) számú rendelete

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 19/2011. (XII. 15.) számú rendelete Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (XII. 15.) számú rendelete A közüzemi Víz- ~S csatornaszolgáltatási díj megállapításáról Szajol Község Önkormányzata, az árak megállapításáról

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. - a Képviselı-testületnek -

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. - a Képviselı-testületnek - SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404. Tisztelt Képviselı-testület! E lıterjesztés - a Képviselı-testületnek - önkormányzati ingatlan ideiglenes

Részletesebben

1. A közszolgáltatás tartalma. 2. A közszolgáltatással ellátott terület. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

1. A közszolgáltatás tartalma. 2. A közszolgáltatással ellátott terület. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése Pécsely Község Önkormányzat képviselő-testületének 12/2015. (VIII.15. ) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Pécsely

Részletesebben

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKROMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2014. (II.13.) önkormányzati rendelete

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKROMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2014. (II.13.) önkormányzati rendelete TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKROMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2014. (II.13.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló

Részletesebben

Vác Városi Kábeltelevízió Kft. szolgáltató

Vác Városi Kábeltelevízió Kft. szolgáltató 1 Vác Városi Kábeltelevízió Kft. szolgáltató [ a tagja ] Elıfizetıi tájékoztatója az elektronikus hírközlésrıl szóló 2003. évi C. törvény 138. (2) bekezdése alapján vezetékes mősorjel-elosztási (nyilvános

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 18/2013. (IV. 2.) önkormányzati rendelete a nem közmővel összegyőjtött háztartási szennyvíz begyőjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról * Szekszárd

Részletesebben

Igénybejelentő. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó

Igénybejelentő. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó. Út, utca, stb. Házszám ép/lh/em/ajtó Igénybejelentő Fogyasztói szám (bekötési főmérő) : I. Felhasználási hely adatai Cím: Irsz. Helyrajzi sz. 5 II. Igénylő adatai II/1. Igénylő adatai Természetes személy az elkülönítetten mért locsolási célú

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT. 20/2011. (XII.21.) r e n d e l e t e. a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról

ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT. 20/2011. (XII.21.) r e n d e l e t e. a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 20/2011. (XII.21.) r e n d e l e t e a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról Újszász Város Önkormányzata az árak megállapításáról rendelkező 1990. évi LXXXVII.

Részletesebben

KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről

KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről KISTOLMÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/2006. (XII.20.) számú rendelete a vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről (módosítással egységes szerkezetben) Kistolmács Község Önkormányzatának

Részletesebben

17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról 17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Tard község Önkormányzatának 17 / 2013. (X. 31) önkormányzati

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (XII.12.) rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjakról.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (XII.12.) rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjakról. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (XII.12.) rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjakról. Az árak megállapításáról szóló, az 1993. évi CIV. törvénnyel

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ÜZLETSZABÁLYZAT

TARTALOMJEGYZÉK ÜZLETSZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 5 1. ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA ÉS HATÁLYA... 5 2. ÜZLETSZABÁLYZAT KÖZZÉTÉTELE, ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSES FELTÉTELEK (ÁSZF) HATÁLYBA LÉPÉSE ÉS MÓDOSÍTÁSA... 5 3. FOGALOMTÁR...

Részletesebben

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség hat hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt.

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség hat hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt. Esztergom Város Önkormányzat Képviselı-testületének 46/2012. (..) önkormányzati rendelete az Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévı nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeirıl

Részletesebben

Pilisszántó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Pilisszántó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelete Pilisszántó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére

Részletesebben

1.A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

1.A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2016. (VI.22.) önkormányzati rendelete a háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó szabályokról Sátoraljaújhely

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-i ülésére

ELİTERJESZTÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. október 29-i ülésére Tárgy: Finanszírozási szerzıdés kötése a Váci Egyházmegyével Elıterjesztı: dr. Völner

Részletesebben

POMÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

POMÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POMÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2005.(03.23.) sz. rendelete a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjról, a talajterhelési díjjal kapcsolatos

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Értelmező rendelkezések Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14 /2015. (VI.15.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Tiszasas Község Önkormányzatának

Részletesebben

Üzletszabályzat BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft. 2013. augusztus

Üzletszabályzat BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft. 2013. augusztus Üzletszabályzat BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft. 2013. augusztus 1 1 Bevezetés...4 1.1 A Bajavíz Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft-re vonatkozó adatok...4 1.2 A szolgáltatási területhez

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A közszolgáltatási szerződés létrehozásával és tartalmi elemeivel kapcsolatban a víziközműszolgáltatásról szóló 2011. év CCIX. törvéní (Vksztv.), annak végrehajtásáról szóló

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Balatonlelle Város Képviselı-testületének 14/2001.(XI.5.) KT.sz.rendelete a lakás- és egyéb építményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának átvállalásáról. Balatonlelle Város Képviselı-testülete

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. A Visegrádi Önkormányzat 2/1997. (IV. 9.) ör. rendelete a kéményseprıipari közszolgálatatások kötelezı igénybevételérıl [egységes szerkezetben a *21/2005. (XI. 25.), az **1/2007. (I. 26.) rendeletekkel,

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT. 16/2010.(XII.15.) r e n d e l e t e. a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról

ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT. 16/2010.(XII.15.) r e n d e l e t e. a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 16/2010.(XII.15.) r e n d e l e t e a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapításáról Újszász Város Önkormányzata az árak megállapításáról rendelkező 1990. évi LXXXVII.

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2015. február 04-i ülésére

E L İ T E R J E S Z T É S Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2015. február 04-i ülésére E L İ T E R J E S Z T É S Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2015. február 04-i ülésére a Helyi TDM szervezettel kötendı ingatlanhasználati szerzıdés tárgyában Tisztelt Képviselı-testület!

Részletesebben

A RENDELET HATÁLYA HATÓSÁGI ÁRMEGÁLLAPÍTÁS

A RENDELET HATÁLYA HATÓSÁGI ÁRMEGÁLLAPÍTÁS Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2008. (XII. 16.)önkormányzati rendelete AZ IVÓVÍZ - ELLÁTÁSI ÉS SZENNYVÍZ-ELVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁS DÍJAINAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL ÉS A SZOLGÁLTATÁSOK

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu Ügyfélfogadás ideje: Hétfı: 8-12 és 13-16, szerda: 8-12 és 13-17 30,

Részletesebben

A rendelet hatálya 1..

A rendelet hatálya 1.. Páty Község Önkormányzata Képviselı-testületének 22/2005. (IX. 16.) számú rendelete a talajterhelési díjról, valamint a talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról Páty

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

3. A szolgáltatás teljesülése, a teljesítés helye, a szolgáltatási pont, a tulajdonjogi határ meghatározása

3. A szolgáltatás teljesülése, a teljesítés helye, a szolgáltatási pont, a tulajdonjogi határ meghatározása ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a Fővárosi Csatornázási Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint szolgáltató által szennyvíz továbbá egyesített rendszerű szennyvízelvezetés esetén a csapadékvíz elvezetésére

Részletesebben

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének 32/2008.(XII.15.) ÖR-el módosított 14/2004.(VII.1.) RENDELETE A talajterhelési díjról I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

(1) Az útépítésben érdekeltek útépítési együttmőködési megállapodást kötnek, melynek mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(1) Az útépítésben érdekeltek útépítési együttmőködési megállapodást kötnek, melynek mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzat /2013. ( ) önkormányzati rendelete az Alsónémedi Jókai utca kiépítésére fizetendı útépítési érdekeltségi hozzájárulásról Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezés. 1. A rendelet célja

I. fejezet Általános rendelkezés. 1. A rendelet célja KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2015. (II. 16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A NEM KÖZMŐVEL ÖSSZEGYŐJTÖTT HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZ BEGYŐJTÉSÉRE VONATKOZÓ KÖZSZOLGÁLTATÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2010. (III.11.) rendelete a hulladékkezelési közszolgáltatásról 1

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2010. (III.11.) rendelete a hulladékkezelési közszolgáltatásról 1 Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2010. (III.11.) rendelete a hulladékkezelési közszolgáltatásról 1 Lajosmizse Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

Páty Község Önkormányzata Képviselı-testületének 10/2007. (V.24.) rendelete a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról

Páty Község Önkormányzata Képviselı-testületének 10/2007. (V.24.) rendelete a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról Páty Község Önkormányzata Képviselı-testületének 10/2007. (V.24.) rendelete a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról Páty Község Önkormányzat Képviselı-testülete a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai 1.

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai 1. 1. oldal, összesen: 5 oldal Mezősas Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(VII.9.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Részletesebben

Tiszabercel Község Önkormányzati Képviselő-testületének (XII. 1.) RENDELETE

Tiszabercel Község Önkormányzati Képviselő-testületének (XII. 1.) RENDELETE Tiszabercel Község Önkormányzati Képviselő-testületének 14 2009. (XII. 1.) RENDELETE a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági

Részletesebben

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete az önkormányzati tulajdonú vízi közműből szolgáltatott ivóvíz díjának, és az önkormányzati tulajdonú vízi közüzemű által biztosított

Részletesebben

BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft. (Baja, Mártonszállási út 81.) Üzletszabályzat. BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft.

BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft. (Baja, Mártonszállási út 81.) Üzletszabályzat. BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft. Üzletszabályzat BAJAVÍZ Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft. 1 Bevezetés...3 1.1 A Bajavíz Baja és Térsége Víz- és Csatornamő Kft-re vonatkozó adatok...3 1.2 A szolgáltatási területhez tartozó települések:...3

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS ELŐFIZETÉSI FELTÉTELEK HATÁLYA II. KIADÓ ADATAI

I. ÁLTALÁNOS ELŐFIZETÉSI FELTÉTELEK HATÁLYA II. KIADÓ ADATAI ÁLTALÁNOS ELŐFIZETÉSI FELTÉTELEK (továbbiakban Előfizetési Feltételek ) a Silver Kiadó Kft által kiadott La Femme magazin (továbbiakban Kiadvány ) előfizetésére I. ÁLTALÁNOS ELŐFIZETÉSI FELTÉTELEK HATÁLYA

Részletesebben

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Részletesebben

J a v a s l a t Parkolók létesítésére és használatára, valamint ezt biztosító szolgalmi jog alapítására

J a v a s l a t Parkolók létesítésére és használatára, valamint ezt biztosító szolgalmi jog alapítására 102-10/2006. J a v a s l a t Parkolók létesítésére és használatára, valamint ezt biztosító szolgalmi jog alapítására Tisztelt Közgyőlés! Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata 99/2002.(V.30.)Öh. sz.

Részletesebben

DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŐ ZÁRTKÖRŐEN MŐKÖDİ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŐ ZÁRTKÖRŐEN MŐKÖDİ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1. A közszolgáltatási szerzıdés tárgya, létrejötte, idıbeli hatálya DMRV Zrt., mint víziközmő-szolgáltató és a felhasználó közszolgáltatási szerzıdést köt víziközmő-szolgáltatásra. A közszolgálgatási szerzıdés

Részletesebben

DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŐ ZÁRTKÖRŐEN MŐKÖDİ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŐ ZÁRTKÖRŐEN MŐKÖDİ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG SZOLGÁLTATÁSI SZERZİDÉS közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre. Készült az 58/2013. (II. 27.) Korm. rend. - továbbiakban Rendelet - alapján Felhasználási száma: hely Szerzıdés száma: mely létrejött

Részletesebben

1. Értelmező rendelkezések

1. Értelmező rendelkezések Tószeg község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013.(XII. 19.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Tószeg Község Önkormányzata

Részletesebben

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete Csabacsűd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2009.(I.30.) önkormányzati rendelete az ivóvíz-ellátási szolgálatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről Csabacsűd

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

Általános Szerzıdési Feltételek

Általános Szerzıdési Feltételek 1. oldal, összesen:67 Általános Szerzıdési Feltételek (továbbiakban: ÁSZF) NOVI-COM KFT 3842 HALMAJ MÁJUS 1.ÚT 15. a Magyar Kábelteleviziós és Hirközlési Szövetség tagja vezetékes mősorterjesztési szolgáltatásra

Részletesebben

1. A közszolgáltatás tartalma

1. A közszolgáltatás tartalma Dörgicse Község Önkormányzat képviselő-testületének 12/2015. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Dörgicse

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK /2013. (III. 27.) KT. határozati-javalata. használati jog megszőntetésérıl

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK /2013. (III. 27.) KT. határozati-javalata. használati jog megszőntetésérıl SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK /2013. (III. 27.) KT. határozati-javalata használati jog megszőntetésérıl Sárospatak Város Önkormányzat Képviselı-testülete megtárgyalta a Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS

VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS TARTALOMJEGYZÉK I. ALKALMAZÁSI KÖR... 3 I.1. A TÁRSASÁG ENGEDÉLYE... 3 I.2. A TÁRSASÁG TEVÉKENYSÉGE... 3 I.3. A SZERZİDİ FELEK... 3 I.4. AZ EGYEDI SZERZİDÉSEK, ÉS AZ ÜZLETSZABÁLYZAT... 3 I.5. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT

Részletesebben

TÁMOGATÁSI MEGÁLLAPODÁS

TÁMOGATÁSI MEGÁLLAPODÁS TÁMOGATÁSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészrıl Budakeszi Város Önkormányzata (2092 Budakeszi, Fı utca 179.; törzsszáma: 390022000; adószáma: 15390022-2-13; képviseli: dr. Csutoráné dr. Gyıri Ottília

Részletesebben

Vasmegyer Község Önkormányzata Képviselıtestületének 18/2002 (XII.31.) rendelete

Vasmegyer Község Önkormányzata Képviselıtestületének 18/2002 (XII.31.) rendelete Vasmegyer Község Önkormányzata Képviselıtestületének 18/2002 (XII.31.) rendelete A települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról Vasmegyer Község Önkormányzata

Részletesebben

SZAKMAI TESZT FELADATOK

SZAKMAI TESZT FELADATOK SZAKMAI TESZT FELADATOK Csapat neve: Pontozás Csapat sorszám: Minden kérdésre egy helyes válasz adható, minden helyes válasz 2 pontot ér. Helytelen, illetve több bejelölt válasz esetén, vagy ha nincs bejelölt

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELÕ-TESTÜLETE. 2/2002. (II.26.) számú. r e n d e l e t e

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELÕ-TESTÜLETE. 2/2002. (II.26.) számú. r e n d e l e t e SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELÕ-TESTÜLETE 2/2002. (II.26.) számú r e n d e l e t e a települési folyékony kommunális hulladék (szippantott szennyvíz) győjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Hosszúhetény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(V.04.) rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Hosszúhetény Községi

Részletesebben

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (VI. 26.) önkormányzati. Rendelete

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (VI. 26.) önkormányzati. Rendelete Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (VI. 26.) önkormányzati Rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról A vízgazdálkodásról

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu J A V A S L A T - a Képviselı-testületnek a Rendelıintézet számára eszközök

Részletesebben

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. melléklet amely létrejött Hajdúdorog Város Önkormányzat Képviselı-testülete, mint az önállóan mőködı és gazdálkodó Hajdúdorog Városi Polgármesteri Hivatal irányító szerve,

Részletesebben

Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e

Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e Az Önkormányzati tulajdonú víziközmű által biztosított ivóvíz, szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás és -kezelés

Részletesebben

Tájékoztató az Általános Szerzıdési Feltételek 2011. február 15-i változásáról

Tájékoztató az Általános Szerzıdési Feltételek 2011. február 15-i változásáról Tájékoztató az Általános Szerzıdési Feltételek 2011. február 15-i változásáról Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk Önt, hogy a pénzforgalmi keretszerzıdés részét képezı Általános Szerzıdési Feltételeink

Részletesebben

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2004. (VIII.27.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2004. (VIII.27.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2004. (VIII.27.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL (Az 1/2005. (II.25.)

Részletesebben

Gödöllı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2015. (III. 6.) önkormányzati rendelete

Gödöllı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2015. (III. 6.) önkormányzati rendelete Gödöllı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2015. (III. 6.) önkormányzati rendelete az érdekeltek részvételével megvalósuló nagy értékő útépítések, útfelújítások és korszerősítések, valamint a

Részletesebben

KÖTEGYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII.16.) SZ. R E N D E L E T E* AZ IVÓVÍZDÍJRÓL

KÖTEGYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII.16.) SZ. R E N D E L E T E* AZ IVÓVÍZDÍJRÓL KÖTEGYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII.16.) SZ. R E N D E L E T E* AZ IVÓVÍZDÍJRÓL Kötegyán Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 199. évi LXV. törvény

Részletesebben

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének a 11/2007. (VI.1.), 2/2008. (I.31.), 24/2008. (XII.20.), 16/2009. (XII.19.), 19/2010. (XII.17.), 23/2011. (XII.19.), 4/2012. (II.17.) és 17/2012.

Részletesebben

Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza mőködésérıl

Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza mőködésérıl Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza mőködésérıl Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselıtestülete a fiatalok takarékosságának,

Részletesebben

Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete Csehbánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért-, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díjakról,

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Csetény Község Önkormányzata képviselő-testületének 8/2015 (VI.8..) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásokról Csetény Község

Részletesebben

Biharkeresztes Város Képviselő-testületének

Biharkeresztes Város Képviselő-testületének Biharkeresztes Város Képviselő-testületének 8/2008. (II. 7.), 5/2012. (III. 2.) önkormányzati rendelettel módosított 11/2005. (III. 24.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról Biharkeresztes Város

Részletesebben

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ...

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ... Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás...... HATÁROZAT Szám: 7/2009. (III.16.) BTT határozat Tárgy: A Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanács Közbeszerzési szabályzatának elfogadása A Bakonyi

Részletesebben

GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK

GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK A. A villamos energia kereskedelmi tevékenység folytatásának az egyedi felhasználókat érintı minimális minıségi követelményei 1.1 Fogalmak A jelen mellékletben használt fogalmakon

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZET. 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjármővek súlykorlátozásáról

EGYSÉGES SZERKEZET. 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjármővek súlykorlátozásáról EGYSÉGES SZERKEZET 149. Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 5/2012. (II. 20.) ÖR és 21/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelettel módosított 47/2010. (XII. 1.) önkormányzati rendelet 3,5

Részletesebben

KIVONAT. Tiszabercel Község Önkormányzati Képviselő-testületének, december 14- én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.

KIVONAT. Tiszabercel Község Önkormányzati Képviselő-testületének, december 14- én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. KIVONAT Tiszabercel Község Önkormányzati Képviselő-testületének, 2010. december 14- én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tiszabercel Község Önkormányzati Képviselő-testületének 14/2010. (XII. 15.) önkormányzati

Részletesebben