Pajzsm irigy Zava. rok. Egészségügyi Előadó. Kis Katalin 2009

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pajzsm irigy Zava. rok. Egészségügyi Előadó. Kis Katalin 2009"

Átírás

1 Pajzsm irigy Zava Egészségügyi Előadó rok Kis Katalin 2009

2 KI ÁLL VESZÉLYBEN? Észak Amerikában 13 millió ember kűzd ilyen zavarokkal (National Graves Foundation) Női személyek közűl minden nyolcadik számításba veheti ezt a betegséget. Nők ötszörösen kivannak téve ennek a rendellenességnek főleg terhesség vagy menopausa után. Legtöbb embernek fogalmasa sincs a rendellenességről mivel nagyon sok betegségnek hasonló tünete van.

3 Mi a pajzsmirigy? Glandula Thyroidea = Thyroid Gland A nyak elülső részén, a gégénél, a pajzsporc és ádámcsutka alatt helyezkedik el. Két lebényt alúl egy kis hid köt össze, pillangó és csokornyakkendő kinézetű. Jód aminosavban gazdag anyagokat választ el. 2 fő hormont termel és tárol (tri-iodothyronine T3; tiroxin hormon T4). Ductless-csőtelen rendszer körülvéve véredényekkel, hormonok egyenest a vérrendszerbe ömlenek. Ezeket a vérrendszer eljuttassa a szervezet minden szövetéhez. Hormonok kémiai futárok melyek eljuttassák az utasításokat a sejtekhez.

4 Egy fontos segéd mirigy Az agyalapi mirigy szabályozza, hogy a pajzsmirigy mennyire rendben működik Ez az agy tövében található, és pajzsmirigy stimuláló hormonokat termel. A vér ezeket a hormonokat eljutassa a pajzsmirigyhez, és serkenti a pajzsmirigy hormonok termelését.

5 Fő hormont termelő mirigyek 1) AGYALAPI MIRIGY INZULIN HORMON - a pajzsmirigy serkentő hormon (TSH) termelését, és a Tiroxin termelését fokozza. Csontváz növekedésében részt vesz. 2) PAJZSMIRIGY TIROXIN HORMON - inzulin termelő sejtjeit a magas vérglukózkoncentráció serkenti Amint a termelt inzulinra csökken a vércukor szint, csökkenti az inzulin termelést. Csontváz növekedését befolyásolja. 3) MELLÉKPAJZSMIRIGYEK PARATHORMON termeli, ami a vér kálcium szintjét szabályozza a D-vitaminon és pajzsmirigy által termelt Calcitonin termeléssel

6 4) MÁJ, LÉP, VESE, HASNYÁLMIRIGY 5) MELLÉKVESÉK idegrendszer parancsára termeli az adrenalin hormont; csontváz növekedésében szintén részt vesz. 6) NEMI MIRIGYEK - által elválasztott nedvek befolyásolják a csontváz növekedését is. legtöbb mirigy több hormont is termel - egy hormon mennyiségét a másik hormon mennyisége szabályozza

7 IKER FOLYAMAT Hormon és az Idegrendszer A hormon és idegrendszer elválaszthatatlanok! Összhangban szabályozzák a szervrendszerek működését!

8 ÖSSZEHASONLĺTÁS HORMONRENDSZER: Folyamatos, lassú szabályozást végzi Lassítja vagy gyorsítja a folyamatokat Felel a szervezet belső fenntartásáért, növekedésért, szaporodás rendszer ciklikus működéséért. Szüksége van a vérben keringő anyagokra de koncentráció változáskor a sejteket működésváltozásra is késztetheti. Példa - Mirigyek inger hatására hormonokat üritenek a vérbe ezek hatására a sejtek működése megváltozik csökkenve vagy növekedve. IDEGRENDSZER: Inkább elindítja és megállítja az emberi test folyamatait.

9 Egy példa.sok mindent az idegrendszer állít be! Mellékvese idegrendszer parancsára termel több adrenalint Ez a szervezet erőit mozgosítja Fokozódik a mozgási szervrendszer Fokozódnak az érzékszervek Jobb az idegrendszer vérellátottsága/működése Nő a vércukorszint Nő a légzési és keringési rendszerek teljesitménye Ugyanakkor más szervek vérellátottsága csökken Bőr elsápad, emésztés/felszivás lassul, vese leáll a toxinok szűrésével és a húgyhólyag folyamata is lelassúl. A szervezet ilyen állapotban megfosztja a test minden részét a normális működésétől és csak az adrenalin befolyása alatt lévő fontos szerv ellátásával foglalkozik. Ezt a minden szerv működését befolyásoló folyamatot a hormonrendszernek kell fenntartania.

10 Külömbségek idegrendszer - hormonrendszer A szimpatikus hatást az idegrendszer INDĺTJA EL, a megváltoztatott egyensúlyt a hormonrendszer TARTJA FENN a hormonok segítségével.

11 Pajzsmirigy hormonok fontossága Zsírok és fehérjék lebontása azonnali használatra vagy tárolásra Zsírok és fehérjék lebontása azonnali használatra vagy tárolásra Cukorraktárakból fokozzák a kiáramlást, vércukor szintet ezáltal emelik Szabályozzák az anyagcsere forgalmat és az energia folyamatokat Szerepet játszanak a hőszabályzásban Részt vesznek az Oxigén felhasználásának növelésében Serkentik az olyan enzimeket melyek az oxygen és fehérjék eggyüttműködésével emelik a Basal Metabolic Rate-t (BMR)

12 Pajzsmirigy hormonok fontossága Karbantartják a vérnyomást, szabályozzák a növekedést Fontos szerepet játszanak az idegrendszer kifejlődésében Befolyásolják a vérkeringést, étvágyat, csontfejlődést, izomfejlődést, és szívverés gyorsaságát. Hatásuk kihat a reprodukcióra is A pajzsmirigy hormon befolyásol minden eggyes testi szervet Irányitja minden szerv mennyire gyorsan vagy lassan működhet.

13 A Pajzsmirigy Normális Működése - Rendkívűl sok folyamatot befolyásol - A létrejövő változatokat egyensúlyban tartja - Tökéletes működése teszi lehetővé az élet fenntartását - minden nap hormonok segitségével reagálunk a szituációkban és hozzuk döntéseinket - Többféle hormont is termel de 90%-ban Tiroxint. - Tiroxin a szervezet legáltalánosabb hatású hormonja az emberi szervezet normális fejlődéséhez.

14 TIROXIN - A legáltalánosabban ható hormonok eggyike - A szervezet lebontó folyamait gyorsítja - Sejtek cukorégetése nő - Hőtermelés fokozódik - Bőr kipirúl, izzad - Táplálékégetés intenzívebb lesz - Gyorsúl a légzés - Szaporábban ver a szív - Idegrendszer ingerlékenyebb TIROXIN HATÁSAIRA

15 Hormonrendszerünk rendszertelen működése Néhány hiányzó hormon életre szóló betegségeket alakithat ki Ez jelentősen megváltoztathatja életvitelünket

16 Működési Zavarok/ Pajzsmirigy Betegségek Ha ebben a szabályzórendszerben zavar támad, akkor a pajzsmirigy a szükségesnél fokozottabban vagy lassabban működik. A hormonok által szabályzott mértékek a külső körülményeknek megfelelően változhatnak.

17 Három fő pajzsmirigy zavar 1) Alúlműködő pajzsmirigy 2) Túlműködő pajzsmirigy 3) Pajzsmirigy daganatok

18 Illusztráció

19 Loss of steam MIÉRT ALÚLMŰKÖDŐ MIRIGY? Csökkent hormon termelés melyben a szervezet metabolizmusa és más fizikai & elmei folyamatok lelassulnak Autoimmun reakció (Hashimoto s Thyroiditis) amikor az immun rendszer megtámadja a szervezet egészséges szöveteit, minthogy a virus és baktériumokat támadná meg. Igy az idegrendszer ellentesteket állít a pajzsmirigy kiirtására mintha egy idegen szerv lenne. Autoimmun reakció (szülés utáni bekövetkezendő állapot) Jódhiány vagy genetikai zavarok Agyalapi mirigy nem termel elégséges TSH hormont a pajzsmirigy előresegitésében

20 OKOK! Loss of steam Pajzsmirigy gyulladás után kialakuló hypothyreosis Agyalapi tumor kialakulása mely elzárja az utját és csökkenti a TSH termelődését Hyperthyreosis műtét utáni elkezelés Legcsúnyább megmutatkozása az, amikor egy alúlműködő pajzsmirigyes személynél egy sérülés, fertőzés, hideg vagy eggyes gyógyszeres kezelés kivált egy életveszélyes helyzetet (myxedema kómát)

21 A csökkent hormon termelés Klinikai Tünetei! Meglassult testi mozgás és szellemi működés Lellasult döntési képesség Puffadt arc, kezek és lábak (fluid retention) Feledékenység, aluszékonyság, csökkent koncentrálás Testsúlynövekedés Vérszegénység, magas koleszterolszint Csökkent izlés és szaglás Étvágytalanság, gyengeség, depresszió Lassult szivműködés Fizikai terhelhetőség csökken Alacsony testhőmérséklet és a hideg hőmérséklet nem tűrése Száraz bőr és haj, hajhullás Súlyos menstruáció, meddőség Székrekedés Rekedt hang, golyva

22 AZ ALÚLMŰKÖDŐ PAJZSMIRIGY KEZELÉSE - Jódhiány megelőzési táplálkozás - Jódpótlás konyha són keresztűl - Hormonpótlási, pajzsmirigy készitmények (i.e. Levothyroxine kezelés eredményes már 2 héten belűl de a kezelés életfogytiglan tartó) - Újszülöttek korai szűrése, hogy pótlás által megelőzhetőek legyenek a növekedési rendellenességek

23 TÚLMŰKÖDŐ PAJZSMIRIGY OKAI! Leggyakoribb az autoimmun eredet (az idegrendszer ellentesteket termel, ezek megtámadják a pajzsmirigyet, a pajzsmirigy termelés fokozódik és a szervezet metabólizmusa fölgyorsul (i.e. Basedow kor; Graves kor) Ezt követően több szerv rendellenesen működik. Az ivóviz és táplálék útján szervezetbe kerülő jódból 1,2 3, 4 vegyületek épülnek fel (T3=Tironin és T4 Tiroxin aktiv hormon) és ez befolyásolhatja a hormontermelést ha túl sok van belőlük.

24 TÚLMŰKÖDŐ PAJZSMIRIGY OKAI! Gobos pajzsmirigy megnagyobbodásban amikor az elváltozások extrém nagy mennyiségű hormont termelnek Genetikai rendellenességek is okozhassák Túl hosszú vagy nagymértékű hormon potlási kezelés Lymphocytic thyroiditis = autoimmun folyamatú, ideiglenes állapot amikor a fehér vérsejtek gyúlladást idéznek elő (lehet szülési utáni folyamat is)

25 A PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉS KLINIKAI TÜNETEI Veszélyeztetett látás, szemgolyók kidülledése vagy illyesztő arckifejezés Gyors és erős sziv dobogás, magas vérnyomás Sziv ingerképző és vezető rendszerének zavarai Fáradság, verejtékezés, izgatottság, ingerlékenység Emelkedett testhőmérséklet, elmelegedés, meleget rosszúl tűrik Puha, vékony haj Fokozott étvágy de csökkenő testsúly Sűrű hasmenés, alvási zavarok Izom gyengülés/sorvadás Kéz remegés és rángatózás Psychés nyugtalanság és pánik roham Rövid, váltakozó és könnyebb menstruáció, meddőség ***President Bush & Barbara Bush autoimmune disorder***

26 Túlműködő Mirigy Kezelése Pajzsmirigy hormon-gátló kezelés (i.e. Methimazole naponta egyszer) Propylthiouracil (PTU) gátolja a T3/T4 hormonok átalakulását (terhesség alatt is használható) Gyógyszeres kezelés 1-2 év hosszúságú javulhat a helyzet de évek múlva visszaesés következhet be Izotoppal történő működéscsökkentés 6-18 hetes rádioaktiv jód terápia mellyel csökkentik a túlműködő pajzsmirigy sejteket és mely végleges pajzsmirigy károsodást okoz; mivel a normális működést tönkreteszi igy hormon pótlók követik ezt a terápiát.

27 Túlműködő Mirigy Kezelése Beta-Blocker gyógyszerek használata mely nem a hormonokat befojásolja, hanem a tüneteket egyensúlyozza (i.e. Atenolol gyors szivverésre, remegésre, idegességre, stb). Thyroidectomy, pajzsmirigyet eltávolitó műtét mely komplikált a hangszálak és mellékpajzsmirigy fontos működése miatt (általában csak rák vagy fájdalom esetében tett lépés) Kezelésen kivűl hagyott helyzet CHF-hez, csontritkuláshoz vezethet.

28 PAJZSMIRIGY NAGYOBBODÁS OKAI Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobodhat, pajzsmirigy szövetek összecsomósodnak (golyva, pajzsmirigy gyulladás=thyroiditis) Kisebb vagy nagyobb daganat kialakulása a pajzsmirigyben (normális / rákos) Ez lehet pajzsmirigy sejtek növekedése vagy nedvvel telt ciszták kialakulása

29 PAJZSMIRIGY NAGYOBBODÁS OKAI 90%-a ezeknek a megnagyobbodásoknak nem veszélyes Akkor rákos vagy veszélyes ha a nyirok mirigyek az áll alatt megvannak duzzadva és ha gyorsan terjed, kemény és fájdalmas. Elrákosodott szövédmények hangrekedtséget, nyelési és légzési problémákat is okozhatnak.

30 PAJZSMIRIGY NAGYOBBODÁS Klinikai Tünetek! Légcsövet nyomhatja és szűkítheti merete es elhelyezkedese szerint okozva legzes zavarokat, nyelesi nehezsegeket es fajdalmat. Ez nem mindig jelent működési zavart járhat normális, fokozott akár csökkent hormontermeléssel.

31 KEZELÉS Teljes pajzsmirigy eltávolitás hormon pótló terápiával. Ciszták lecsapolása, ha véreznek akkor azok eltávolitása

32 A hormon változások többféle kellemetlen tüneteket állíthatnak elő Ezeknek nagyon kiható hatásuk lehet az érintett személy közérzetén és kinézetén Kezelés nélkűl szív problémákat okozhat, sőt előidézhet kómát és halált is. Majdnem minden pajzsmirigyzavar helyzet javitható Majdnem minden tünet visszaforditható.

33 Diagnózis Hormonszintek meghatározása vérvizsga által (magas T4 és alacsony TSH level) Anatómiai elváltozásainak pontos kiderítésére az ultrahang, CT scan, izótopvizsgálat ad lehetőséget. Szövetvétel és analizálás (fine needle aspiration biopsy)

34 VÉRVÉTELI EREDMÉNYEK ***TSH miu/l*** Szabad T pmol/l Szabad T pmol/l Thyroid antibody test

35 Természetes Megelőzés és Kiegyensúlyozott diéta Cigaretta nélküli életmód Évenkénti orvosi vizsgálat Stresszes helyzetek elkerülése Naturopatikai anyagok Kezelés

36 VÉGE

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL Mi az a göbös golyva? A golyva (vagy struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. A göb a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltérése, egy csomó. Leginkábba

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL Lényeg BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL Az emberi betegségek közül talán a legideálisabban kezelhetõ rendellenesség. Az esetek nagy részében ugyan egy életen át kell gyógyszert szedni, de

Részletesebben

www.pediatric-rheumathology.printo.it

www.pediatric-rheumathology.printo.it www.pediatric-rheumathology.printo.it SZISZTÉMÁS LUPUSZ ERITEMATOZUSZ (SLE) Mi ez? A Szisztémás lupusz eritematozusz (SLE) egy krónikus autoimmun betegség, amely a test különböző szerveit támadhatja meg,

Részletesebben

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László 1 FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László A betegség a testi lelki szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Az elhízás és a betegségek kapcsolata Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam

Részletesebben

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Szentendre Város Egészségügyi Intézményei TÁMOP-6.1.2-/A-09/1-KMR-2010-0138 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Mottó: Alattad a föld, feletted

Részletesebben

Fiatalodjunk Peptidekkel!

Fiatalodjunk Peptidekkel! 1 Fiatalodjunk Peptidekkel! Bőr és haj reprodukciója természetesen! Életminőség javítása Nobel-díjra jelölt felfedezés 2010 Világújdonság Magyarországon! Exkluzív klub tagja lehet most ingyenesen! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kutya Betegség Lexikon Tartalomjegyzék

Kutya Betegség Lexikon Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 3 A kutyák leggyakoribb betegségei szervek, szervrendszerek szerint.... 4 1. Fülbetegségek... 5 2. Szembetegségek... 7 3. A fogak és a szájüreg betegségei...

Részletesebben

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi

Részletesebben

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI 0 A KERINGÉSI- ÉS A VÉRKÉPZŐ RENDSZER BETEGSÉGEI ESETFELVETÉS-MUNKAHELYZET Magyarországon a halálozások több mint a fele a keringési betegségeknek tulajdonítható, melyek közül a legfőbb halálok a koszorúér-betegség

Részletesebben

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Dr. Gothárd Csaba Geoterápia Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Tartalomjegyzék 1. Bevezető 1.1. Ásványi anyagok és nyomelemek 1.2.

Részletesebben

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Betegtájékoztató Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Táplálkozás és étrend májcirrhosisban és egyéb idült májbetegségekben Tudományos tanácsadó Prof. Dr. Mathias Plauth Klinik für Innere

Részletesebben

Elemi egészségügyi, ápolási ismeretek

Elemi egészségügyi, ápolási ismeretek Szociális szakmacsoport Kisgyermek gondozó-nevelő Modulszám: 019/4.0/1868-06 Szálteleki Józsefné Elemi egészségügyi, ápolási ismeretek A Humán TISZK rendszerének továbbfejlesztése a Humán szakmák moduláris

Részletesebben

Veseelégtelenséggel élni

Veseelégtelenséggel élni Veseelégtelenséggel élni Kézikönyv a megelőzésről és önmagunk gondozásáról Írta: Kerstin Bergström és Per Åke Zillén Fordította: Kiss Gergely A magyar kiadást szerkesztette: Prof. Dr. Rosivall László A

Részletesebben

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ 101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ TARTALOM : BEVEZETÉS...5 1. FEJEZET...7 Természetes élelmiszerek fogyasztása...7 2. FEJEZET...13 Élénkítő gyakorlatok...13 3. FEJEZET...22 A természetes szépség...22

Részletesebben

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I.

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I. ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I. A HÓNAP AJÁNLATA: HIDRATÁLÓ KRÉM Az AA HELP készítmények nem tartalmaznak potenciális irritációt és allergiát kiváltó komponenseket illatanyagot, színezéket,

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

Magyarországon az ismert cukorbetegek számát. Cukorbetegség gyermek- és felnőttkorban

Magyarországon az ismert cukorbetegek számát. Cukorbetegség gyermek- és felnőttkorban A cukorbetegség a XXI. század elejének egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Ez a civilizációs betegség 2011-ben 346 millió embert érintett a világban, és a jelenlegi trend 2030-ra a betegek számának

Részletesebben

SUNRISE: Alkalmazása: reggel éhgyomorra 1 tasak ital.

SUNRISE: Alkalmazása: reggel éhgyomorra 1 tasak ital. TERMÉKEK Alaszka csodái: magas hatóanyag tartalommal, kiemelkedõ tisztasággal!!! Ez a termékismertetõ 3+1 termékrõl szól. A három termék: Sunrise Nitro-FX (a +1 a Nitro Xtrem, ami a Nitro-FX továbbfejlesztett,

Részletesebben

Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára

Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára Egészség, higiénia, elsősegélynyújtás, szenvedélybetegség 2011. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3. oldal 1. Az ember

Részletesebben

Amit a cukorbetegségről mindenképp tudni kell. dr. Szente Szilvia háziorvos rezidens

Amit a cukorbetegségről mindenképp tudni kell. dr. Szente Szilvia háziorvos rezidens Amit a cukorbetegségről mindenképp tudni kell dr. Szente Szilvia háziorvos rezidens Mi a cukorbetegség (latinul: diabetes mellitus)? Olyan betegség, aminek a lényege, hogy a vérben lévő cukorszint a normálisnál

Részletesebben

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai A kézikönyv a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 TÁMOP 4.1.1/C - NyME - BGF - PTE - ZFOK - PFA - Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és

Részletesebben

A myeloma multiplex. Nemzetközi Myeloma Alapítvány. A csontvelő rákos megbetegedése. A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve

A myeloma multiplex. Nemzetközi Myeloma Alapítvány. A csontvelő rákos megbetegedése. A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve Nemzetközi Myeloma Alapítvány A myeloma multiplex A csontvelő rákos megbetegedése A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve Kiadta a Nemzetközi Myeloma Alapítvány (IMF) Nemzetközi Myeloma

Részletesebben

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések 1. HIV/ AIDS - 1986-ban adta az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet. - Az a vírustípus,

Részletesebben

A táplálkozás egészségtana

A táplálkozás egészségtana A táplálkozás egészségtana Tejcukor-érzékenységnek (intolerancia) nevezzük azt az enzimhiányos vagy csökkent enzimmőködési állapotot, amikor tejcukor (laktóz) elfogyasztása után az egyén jellemzı tüneteket

Részletesebben

A hormonális szabályozás

A hormonális szabályozás A hormonális szabályozás Dr. Forgó István NYF-MMK Agrártudományi Tanszék Dr. Forgó István A hormonális szabályozás 1 A hormonális szabályozás Az endokrin szervek rendszere kémiai anyagokon, hormonokon

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A BASEDOW-KÓR OKOZTA PAJZSMIRIGY-TÚLMÛKÖDÉSRÕL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A BASEDOW-KÓR OKOZTA PAJZSMIRIGY-TÚLMÛKÖDÉSRÕL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A BASEDOW-KÓR OKOZTA PAJZSMIRIGY-TÚLMÛKÖDÉSRÕL Lényeg Az esetek nagy részében igen kellemetlen tünetekkel járó betegségrõl van szó. Szerencsére a betegség gyakorlatilag mindenkinél nagyon

Részletesebben