Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya. Dunaújváros, 2008 Dunaújvárosi Főiskola

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya. Dunaújváros, 2008 Dunaújvárosi Főiskola"

Átírás

1 Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya Dunaújváros, 2008 Dunaújvárosi Főiskola

2 Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya A Hallgatói Önkormányzat Küldött gyűlése a Felsőoktatásról szóló évi CXXXIX. törvény (egységes szerkezetben az Országgyűlés 2005 július 3-i ülésnapján elfogadott törvény rendelkezéseivel), illetve a Dunaújvárosi Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatának a alapján - az Önkormányzat szervezetének és működésének rendjét az alábbiak szerint szabályozza: 1. ÁLTALÁNOSRENDELKEZÉSEK Név: Dunaújvárosi Főiskola (továbbiakban DF) Hallgatói Önkormányzat (a továbbiakban: Hallgatói Önkormányzat, HÖK). A HÖK, nemzetközi kapcsolatokban a "Student Self of Goverment of Dunaújváros Polytechnic" nevet használja. (2) Székhely: 2400 Dunaújváros, Dózsa György út 37. Hallgatói Pince Iroda (3) A Hallgatói Önkormányzat emblémája: kör alakú, színei fehér, kék, zöld és fekete. A központi alak zöld színű, a betűk feketék. A belső körgyűrű bal felső harmadánál - érintve azt - található a HÖK felirat, a DF felirat pedig a jobb alsó harmadánál - nem érintve - a belső gyűrűt. A stilizáltalak hét metszéspontot ejt a belső körön, amely után nem lineárisan, egy pontban egyesülnek. Az emblémát kívülről - megszakítás nélkül - egy kék körgyűrű határolja.

3 (4) A HÖK 1-es számú bélyegzője: kör alakú, középen a Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzatának emblémája, körülötte a "Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzat Dunaújváros, 1." felirattal. Ezt a bélyegzőt kizárólag csak a mindenkori elnök és gazdasági alelnök használhatja. A HÖK 2-es számú bélyegzője: kör alakú, középen a Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzatának emblémája, körülötte a Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzat Dunaújváros, 2." felirattal. Ez a bélyegző minden egyéb felhasználásra alkalmazható. (5) A HÖK Alapszabálya a HÖK alapokmánya. Módosítását kezdeményezheti a HÖK elnöke, a Küldött gyűlés vagy az elnökség. A hallgatói önkormányzat a Dunaújvárosi Főiskola önkormányzatának részeként működik. A hallgatói önkormányzatnak tagja a Dunaújvárosi Főiskola minden beiratkozott hallgatója, függetlenül attól, hogy tanulmányait milyen oktatási formában végzi. (6) Működéséhez és az előírt feladatainak ellátásához szükséges tárgyi és anyagi feltételeket a Főiskola vezetése biztosítja, amelynek jogszerű felhasználását az intézmény Rektora ellenőrzi. 2. HÖK célja és feladata (1) Ellátni a Főiskola hallgatóinak hallgatói jogviszonnyal kapcsolatos képviseletét. (2) Ellátni a hallgatók érdekképviseletét (érdekvédelmét) mind egyénileg, mind csoportosan, a hallgatókat érintő intézményi, regionális és országos szintű döntés-előkészítő és döntéshozó testületekben, illetve fórumokon. (3) Ellátni a Felsőoktatási Törvényben deklarált feladatait és kötelességeit. (4) Biztosítani a hallgatóság, az intézmény és az intézményen kívüli közösségek közötti információcserét - minden olyan kérdésben - amely a hallgatóságot érinti. (5) Előkészíteni, működtetni és felügyelni a hallgatói juttatások és térítések rendszerét. (6) Segíteni a hallgatók diákéletének kialakítását, a Hagyományok ápolását, kulturális, sport és szakmai rendezvények szervezésével, támogatásával. (7) Együttműködést biztosítani mind a hazai, mind a nemzetközi hallgatói szervezetekkel. (8) Működtetni a HÖK szervezeteit. (9) Kitüntető címeket alapítani és adományozni.

4 (10) Az egyes alpontokban felsorolt jogait és kötelességeit, demokratikusan választott képviselők és testületek útján gyakorolni. 3. A HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT JOGKÖRE (1) A Hallgatói Önkormányzat hatásköre és jogai: a) A hallgatók kollektív jogait a Hallgatói Önkormányzat gyakorolja. b) Megalkotja saját Alapszabályát. c) Saját hatáskörében határozatot hoz. d) Választott hallgatói képviselőket küld a Szenátusba, azok bizottságaiba és minden más testületbe, amelyek döntései valamilyen formában érintik a hallgatókat. e) Gyakorolja, és érvényre juttatja a jogszabályokban, a Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatában, jelen szabályzatban, illetve egyéb szabályzatokban és megállapodásokban rögzített hallgatói kollektív döntési, egyetértési, delegálási, képviseleti, javaslattételi, ellenőrzési és véleményezési jogokat. g) Javaslattétel a szabadon választható tárgyak, szemináriumok bevezetésére. h) Javaslattétel külső oktató (előadó) meghívására. i) Részvétel a tudományos és szakmai diákkörök szervezésében, a dolgozatok közzétételében. k) A hallgatók hazai és külföldi oktatási, kulturális és tudományos képzési kapcsolatainak elősegítése, építése. l) A hallgatói öntevékeny csoportok tevékenységének irányítása, összehangolása, felügyelete. m) Az oktatói munka hallgatói véleményezése az erre vonatkozó szabályzatok alapján. n) Véleményt nyilvánít a felsőoktatási intézmény sportlétesítményeinek hasznosításával kapcsolatban. o) Részvétel a kollégiumok vezetésében a Kollégiumi Önkormányzaton keresztül. p) Részvétel a hallgatók tandíj, tanulmányi ösztöndíj és támogatási ügyeinek intézésében. Előkészíteni, működtetni és felügyelni a hallgatói juttatások és térítések rendszerét. q) Folyamatosan tájékoztatni a hallgatókat a főiskola életével kapcsolatos kérdésekről, pályázatokról, ösztöndíjakról. r) A HÖK működéséről évente beszámol a Szenátusnak.

5 (2) A Hallgatói Önkormányzatnak döntési joga van a) Saját Alapszabálya elkészítésében és módosításában. b) A hallgatói támogatások főiskolai előirányzatának felhasználásában, a hallgatói juttatásokról és térítésekről szóló szabályzat alapján. c) A DF által a HÖK működésének biztosítására átadott pénzeszközök felhasználásáról. d) A DF költségvetésének ifjúsági célokra fordítandó pénzalapjának felosztásáról. e) Külső forrásból származó támogatások felhasználásáról. f) Minden további kérdésben, melyet a DF szabályzatai és más jogszabályok a hatáskörébe utalnak. (3) A Hallgatói Önkormányzatnak egyetértési joga van a) A Tanulmányi- és Vizsga Szabályzat, az Oktatók Munka Hallgatói Véleményezése, a hallgatói juttatásokról és térítésekről szóló szabályzat, a hallgatói fegyelmi és kártérítési szabályzat valamint a tudományos diákkörökről szóló szabályzat esetében. b) A hallgatói jóléti, kulturális, sport célú ingatlanok és intézmények, szervezeti egységek, helyiségek (kollégiumok, diákotthonok, klubok, hallgatói sportlétesítmények) rendeltetésszerű használatának megváltoztatásakor, megszüntetésekor és hasznosításával kapcsolatban. c) A tanév időbeosztásának meghatározásakor. d) Minden további kérdésben, amelyet a DF más szabályzatai a hatáskörébe utalnak. e) A hallgatók jutalmazásakor. (4) A Hallgatói Önkormányzatnak véleményezési joga van a) A hallgatói létszám tervezésekor. b) A Főiskola sportlétesítményeinek hasznosításáról. c) A tantervek elfogadásában. d) A főiskolai költségvetés hallgatókat közvetlenül érintő részének elfogadásakor. e) Hallgatói öntevékeny csoportok létesítése, felfüggesztése, megszüntetése ügyében. f) Minden, a Szenátus elé beterjesztett szabályzattervezet és a már meglévő szabályzatok módosításakor. (5) A Hallgatói Önkormányzat javaslatot tehet: a) A szabadon választható tantárgyak szemináriumok bevezetésére. b) Külső oktató (előadó) meghívására. c) Bármely a hallgatók összességét vagy nagyobb csoportját érintő, külön nem szabályozott ügyekben.

6 A HÖK FELÉPÍTÉSE 1) A HÖK testületei: a) A HÖK Szakgyűlése (továbbiakban: Szakgyűlés) b) A HÖK Küldött gyűlése (továbbiakban: Küldött gyűlés) c) A HÖK Elnöksége (továbbiakban: Elnökség) d) A HÖK Felügyelő Bizottsága (továbbiakban: FB) e) A HÖK Szak Diákjóléti Bizottsága (továbbiakban: SZDJB) f) A HÖK Tanulmányi és Szociális Bizottsága (továbbiakban: TSZB) g) A HÖK Választási Bizottsága (továbbiakban: VB) h) A HÖK egyéb bizottságai j) A HÖK Munkacsoportja (2) Minden testületi ülésről jegyzőkönyv készül, melyet az adott testület tagjai közül 2 fő hitelesít. Ezen jegyzőkönyveket 3 munkanapon belül a HÖK irodában és a megfelelő fórumokon elérhetővé kell tenni 5. SZAKGYŰLÉS (1) A Szakgyűlésnek minden - az adott szakra beiratkozott - hallgató, egyenjogú tagja. (2) A Szakgyűlésen a párhuzamos képzésben résztvevőhallgató, csak az alapszakján választó és választható. (3) A szakgyűlések kötelessége, a Szak Diákjóléti Bizottsági tagokat, akik egyben Küldött gyűlés tagok is, választani saját tagjai közül. (4) A szakgyűlés összehívása minden félévben (oktatási időszakban) legalább egyszer a beiratkozás lezárását követő 3 héten belül történik, valamint: a) rendkívüli esetben, b) az elnök c) az illető szak egyharmadának írásbeli kérésére ok és cél megjelölésével (5) A szakgyűlésen minden tag köteles hivatalos irattal igazolni magát, szavazati joga át nem ruházható. (6) A szakgyűlés időpontjáról, helyéről és napirendjéről - legalább 3 munkanappal azt megelőzően szakcsoportfelelős köteles a szakot értesíteni. A szakgyűlés időpontját úgy kell megállapítani, hogy a szak hallgatóinak 66%-a ne legyen órarendi okok miatt akadályoztatva, különben a szakgyűlés érvénytelen.

7 (7) A szakgyűlés határozatképes, ha tagjai közül legalább 25%+1 fő jelen van. Határozatképtelenség esetén a szakgyűlés összehívását változatlan napirenddel, legalább 1 munkanappal később, de legfeljebb 5 munkanapon belül meg kell ismételni, ami a jelenlévők számától függetlenül határozatképes. (8) A szakgyűlés a határozatokat egyszerű szótöbbséggel hozza, nyílt vagy titkos szavazással. Személyi kérdésekben mindig, más esetekben a jelenlévő tagok egyharmadának javaslatára, titkos szavazással dönt. (9) Az SZDJB tagok választását az 2. számú melléklet tartalmazza. 6. KÜLDÖTT GYŰLÉS (1) A HÖK legfelsőbb ellenőrző szerve a Küldött gyűlés, amelynek szavazati jogú tagjai az SZDJB tagok. A Küldött gyűlésen a szakok képviseletét az SZDJB tagok látják el, akik személyenként egy-egy szavazattal rendelkeznek. Mandátumuk a megválasztásuktól számított egy évig érvényes. (2) A Küldött gyűlés hatáskörébe tartozik a) a HÖK Alapszabályának módosítása és elfogadása, b) az Elnökség féléves beszámolójának elfogadása, c) az Elnök megválasztása a közvetlenül választott 6 tag közül, d) az Elnökségi tisztségek megválasztása az elnök javaslata alapján, e) a Felügyelő Bizottság tagjainak választása pályázatok alapján, f) a rendszergazda választása pályázatok alapján, g) az éves HÖK költségvetés elfogadása, h) a HÖK Elnökség tagjainak visszahívása, i) a szakcsoportvezetők megválasztása az Elnökség javaslata alapján, j) a Sport és kulturális alreferensek megválasztása az Elnökség javaslata alapján (3) Összehívása minden félévben (oktatási időszakban) legalább egyszer történik, valamint: a) rendkívüli esetben, b) az Elnök kérésére, c) az FB elnök kérésére, d) az Elnökség vagy a FB kétharmadának írásbeli kérésére, e) a Küldött gyűlés egyharmadának írásbeli kérésére. (4) A Küldött gyűlés időpontjáról, helyéről és napirendjéről a szakcsoportvezetők kötelesek a szakok delegáltjait, azt megelőzően legalább 3 munkanappal értesíteni.

8 (5) A Küldött gyűlés határozatképes, ha a delegáltak legalább 50%-a+1 fő jelen van. A Küldött gyűlésen minden delegált személyi azonosságát hivatalos irattal igazolni köteles, szavazati joga át nem ruházható. Határozatképtelenség esetén a Küldött gyűlés összehívását változatlan napirenddel 1 munkanapon túl és 5 munkanapon belül meg kell ismételni, ami a jelenlévők számától függetlenül határozatképes. (6) A Küldött gyűlés a döntéseit egyszerű szótöbbséggel, nyílt vagy titkos szavazással hozza meg. Személyi kérdésekben mindig, más esetekben a jelenlévő tagok egyharmadának kérésére titkos szavazással dönt. (7) A Küldött gyűlés nyilvános, de az elnöknek zárt ülést kell elrendelni, ha a jelenlévő tagok egyharmada ezt kéri. (8) A Küldött gyűlésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amit 3 munkanapon belül a Hallgatói Önkormányzat Irodájában, valamint elektronikus formában minden hallgató számára hozzáférhetővé kell tenni. (9) A Küldött gyűlés tagját bizalmatlansági indítvány esetén a SZDJB tagjai és a szakcsoportvezetők hívhatják vissza az elnökség egyetértésével. Helyette - 20 munkanapon belül - a szak új tagot delegál. (1O) A Küldött gyűlés tagjainak képviselői mandátuma megszűnik a) a ciklus lejártával, b) a tag lemondásával, c) a hallgatói jogviszony megszűnésével, d) a tag visszahívásával e) a tag halálával. f) a tag cselekvőképtelené válik. 7. ELNÖKSÉG (1) Az elnökség a Küldött gyűlés ülései között a HÖK operatív döntéshozó és irányító testülete. Tagjai megbízatásukat egy poszton 4 évnél hosszabb időtartamra nem tölthetik be, kivéve a Kollégiumi Önkormányzat küldöttjét, akinek mandátumáról a Kollégium Alapszabálya rendelkezik. (2) Tagjai:

9 - HÖK elnök - alelnök - gazdasági alelnök - információs és belső - külső kapcsolatok referense - tanulmányi és szociális referens - sport és kulturális referens - Kollégiumi Önkormányzat küldötte (3) Az elnököt a Küldött gyűlés választja titkos szavazással, az Elnökség közvetlenül választott listás képviselői közül, megbízatása két év időtartamra szól. (4) A Kollégiumi delegáltját a Kollégiumi Önkormányzat választja meg saját tagjai közül. (5) A tisztségviselőket a 6 közvetlenül választott listás képviselő közül, az Elnök javaslata alapján, a Küldött gyűlés választja. (6) A listás választás menetét a 1. számú melléklet tartalmazza (7) Az elnökség üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyet 3 munkanapon belül a Hallgatói Önkormányzat irodájában, valamint elektronikus formában, minden hallgató számára hozzáférhetővé kell tenni. (8) Az elnökségi tagság megszűnik: a) az elnökségi ciklus lejártával, b) az elnökségi tag lemondásával, c) a hallgatói jogviszony megszűnésével, d) az elnökségi tag visszahívásával, e) az elnökségi tag halálával. f) az elnökségi tag cselekvőképtelené válásával (9) Bizalmatlansági indítvány, visszahívás: a) Az elnökségi tag visszahívását az elnökség vagy a FB, vagy a Küldött gyűlés legalább egyharmada írásban, ok és cél megjelölésével kezdeményezheti, amelyről a Küldött gyűlésnek - többségi szavazat alapján - egy héten belül döntenie kell. b) A Kollégiumi delegált esetén a Kollégiumi Önkormányzat kezdeményezheti és dönti el. c) A bizalmatlansági indítványt a HÖK elnökségének kell benyújtani. (10) Elnökségi tag lemondása: A lemondást írásban a FB elnökének kell beadni, aki a lemondás kézhez vételétől számított 5. munkanapon a FB megbízott elnökségi tagsági pályázatot ír ki a megüresedett pozícióra. A pályázat leadási határideje a választó Küldött gyűlést megelőző munkanap 16 óráig, a Hallgató Önkormányzat irodájában.

10 (11) Elnökségi tag hallgatói jogviszonyának megszűnése: Ha az elnökségi tag hallgatói jogviszonya megszűnik, köteles azt a FB-nak írásban jelezni a megszűnést megelőző 7 munkanappal. A megszűnést megelőző 5. munkanapon a FB megbízott elnökségi tagsági pályázatot ír ki a megüresedett pozícióra. A pályázat leadási határideje a választó Küldött gyűlést megelőző munkanap 16 óráig, a Hallgató Önkormányzat irodájában. Az elnökségi tisztségre beadott pályázatok érvényességét a Felügyelő Bizottság végzi, a pályázati kiírásoknak megfelelően. A Küldött gyűlés előtt az adott pozícióra beadott pályázatokat az FB elnökének ismertetnie kell. A választás a Küldött gyűlésen történik titkos szavazással. - A választáson a Küldött gyűlés minden egyes tagja egy szavazattal rendelkezik, amellyel csak személyes jelenlétével élhet, az érvényes diákigazolvány felmutatásával egy szavazócédulát kap, névsorellenőrzéssel egybekötve. - A szavazatokat egy erre kijelölt szavazatszedő bizottság gyűjti össze és értékeli. - A szavazás eredménye a helyszínen kerül kihirdetésre. 8. AZ ELNÖKSÉG FELADATA ÉS JOGAI (1) Az Elnökség feladatai és jogai a) HÖK Alapszabályának kidolgozása, Küldött gyűléssel való elfogadtatása és bemutatása a Szenátusnak. b) Tagjai közül képviselők delegálása a különböző intézményi és országos szintű testületekbe. c) Hazai és nemzetközi felsőoktatási, szakmai és érdekképviseleti szervezetek munkájában való részvétel és kapcsolattartás d) Félévenkénti beszámoló készítése, melyet az FB véleményezése után elfogadásra beterjeszt a Küldött gyűlés elé. e) Testületi ülések (FB, Küldött gyűlés) összehívása előtt legalább egy héttel, a félévenkénti beszámolót - írásban - tagok rendelkezésére kell bocsátani. f) Legalább hetente, de minden jelentős - a hallgatókat érintő - intézményi döntés előtt Elnökségi Ülés tartása. g) Öntevékeny hallgatói csoportok, kezdeményezések támogatása. h) Hagyományteremtő, hagyományápoló, és egyéb diákrendezvények szervezése és támogatása. i) Részvétel az oktatói munka hallgatói véleményezésének rendjére alkotott intézményi szabályzat megalkotásában.

11 l) Részvétel a kollégium vezetésében a Kollégiumi Önkormányzaton keresztül. m) A Felügyelő Bizottság részére havi munkájáról beszámolót készíteni írásban n) Hetente négy órát ügyelni a HÖK irodában. o) pályázatfigyelés és pályázat írás p) HÖK rendszergazda megválasztása pályázatok alapján (2) Az Elnökség döntési jogai a) A Főiskola által a HÖK működésének biztosítására átadott pénzeszközök felhasználásáról. b) A hallgatók által történő - a Hallgatói Tandíj- és Díjfizetési Szabályzatban rögzített hatáskörébe utalt - befizetések felhasználásáról az érvényes pénzügyi szabályozás alapján. c) A DF költségvetésének ifjúsági célokra fordítandó pénzalapjának felosztásáról. d) Külső forrásból származó támogatások felhasználásáról. e) Minden további kérdésben, amelyet a DF szabályzatai és más jogszabályok a hatáskörébe utalnak. (3) Az Elnökség egyetértést gyakorol: a) A Tanulmányi- és Vizsgaszabályzat, az Oktatók Munka Hallgatói Véleményezése, a Hallgatói Juttatásokról és Térítésekről szóló szabályzat, a Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési Szabályzat valamint a Tudományos Diákkörökről szóló szabályzat esetében. b) A hallgatói jóléti, kulturális, sport célú ingatlanok és intézmények, szervezeti egységek, helyiségek (kollégiumok, diákotthonok, klubok, hallgatói sportlétesítmények) rendeltetésszerű használatának megváltoztatásakor, megszüntetésekor és hasznosításával kapcsolatban. c) A hallgatói jegyzettámogatások felhasználásánál. d) A tanév időbeosztásának meghatározásakor. e) Minden további kérdésben, amelyet a DF más szabályzatai a hatáskörébe utalnak. (4) Az Elnökség véleményét ki kell kérni: b) A főiskolai költségvetés hallgatókat közvetlenül érintő kérdéseiben. c) A hallgatói jogviszonyon alapuló, egyes jogok és kötelezettségek körének meghatározásában (a jogszabályban meghatározott módon), amelyek a jogviszony szüneteltetése alatt is megilletik a hallgatókat. d) A Főiskola sportlétesítményeinek hasznosításáról. e) Minden egyéb, hallgatókat érintő kérdésről. f) A tantervek elfogadásában. g) Hallgatói öntevékeny csoportok létesítése, felfüggesztése, megszüntetése ügyében.

12 h) Minden, a Szenátus elé beterjesztett szabályzattervezet és a már meglévő szabályzatok módosításakor. Véleménykülönbség esetén - halasztó hatállyal - felülvizsgálatot gyakorol, majd dönt: -A Szenátus alatti döntési szinten, véleménykülönbség esetén a Szenátus. -A Szenátus kompetenciájába tartozó ügyekben a Rektorból és az elnökből álló bizottság készít elő. (5) Az Elnökség javaslatot tehet a) A szabadon választható tantárgyak, szemináriumok bevezetésére. b) Külső oktatók (előadók) meghívására. c) Bármely, a hallgatók összességét vagy nagyobb csoportját érintő, külön nem szabályozott ügyben. 9. AZ ELNÖKSÉG TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELESSÉGEI (1)Az elnök a) Feladatai: - a hallgatói önkormányzat vezetője - felelősséggel tartozik a HÖK Főiskolai szintű működéséért, gazdálkodásáért, képviseli a HÖK-öt a DF vezetése, testületei és külső fórumok előtt. - Rendszeres kapcsolattartás a DF és a HÖK testületeivel, a HÖK-kel együttműködő szervezetekkel. - A hallgatóság teljes körű képviselete. - A HÖK munkájának tervezése és koordinálása. - Az elnökség tájékoztatása a végzett tevékenységekről és a birtokában lévő összes információról. - A Hallgatói Iroda működésének és az irodában dolgozó adminisztrátor tevékenységének ellenőrzése. - Az Elnökségi tagok munkájának ellenőrzése és beszámoltatása. - A HÖK tisztségviselők munkájának ellenőrzése. - A bizottságok hallgató tagjai munkájának ellenőrzése és beszámoltatása. - Az Elnökség, és a Küldött gyűlés határozatai végrehajtásának ellenőrzése. - Előkészíti és levezeti az elnökségi üléseket. - Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB és, félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé. - Ügyel a HÖK és bizottságainak jogszerű működésére. - Kidolgozza a Hallgatói Iroda működési rendjét.

13 - a rendszergazda munkájának ellenőrzése és beszámoltatása - RSZB elnökségének tanácskozási jogú tagja. b) Jogai: - Tisztségénél fogva a Szenátus szavazati jogú tagja. - Kezdeményezheti a HÖK Alapszabályának módosítását. - Rendkívüli kérdésekben a Küldött gyűlés összehívása. - A HÖK-ön belül semmissé tehet minden szabályt sértő intézkedést és határozatot. - Szabálysértői intézkedés, vagy határozat esetén a felelős tisztségviselőt- legfeljebb egy hónapra - felfüggesztheti, és visszahívását kezdeményezheti a Küldött gyűlésnél. - Szabálysértő intézkedés vagy határozat esetén a felelős tisztségviselő díjazásának visszatartása, a díjazás megvonása. - Javaslatot tesz a költségvetés összeállítására. - Megbízhatja a tisztségviselőket különböző feladatokkal. - Javaslatot tehet a 6 közvetlenül választott listás képviselő közül az Elnökségi tisztségek betöltésére. - Nem megalapozott döntés esetén felszólíthatja a HÖK adott bizottságát a határozat újratárgyalására. - Aláírási joggal rendelkezik a HÖK nevében. - Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. - A "Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzat Dunaújváros, 1." feliratú bélyegzőt használhatja. - Kötelezettséget vállalhat a költségvetés alapján a HÖK nevében a Gazdasági Igazgató ellenjegyzésével. - Képviseli a Hallgatói Önkormányzatot minden olyan döntéshozó testületben, amelybe e szabályzat illetve más szabályozás hatáskörébe utal. (2) Az alelnök Az elnök általános helyettese a) Feladatai: - A működőképes Küldött gyűlések feltételeinek megteremtése. - A szakirányú továbbképzési szak hallgatóinak képviselete, az őket érintő kérdésekben. - Tájékoztató Fórum összehívása a levelező tagozatosok számára, legalább félévente egy alkalommal. - Az elnökség tájékoztatása a Kollégiumi Önkormányzat határozatairól, döntéseiről.

14 b) Jogai: - A Kollégiumi Önkormányzat tagjainak adatokkal való ellátása a HÖKkel kapcsolatban. - A Kollégiumi Önkormányzatban a HÖK delegáltja, részt vesz a Kollégiumi Önkormányzat munkájában. - Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB és, félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé. - Képviseli a Hallgatói Önkormányzatot minden olyan döntéshozó testületben, amelybe ezen szabályzat illetve más szabályozás hatáskörébe utal. - A Kollégiumi Önkormányzat szavazati jogú tagja, mint a HÖK delegáltja. - RSZB elnökségének tagja. - A Szenátus szavazati jogú tagja Elnöki jogkörrel rendelkezik: - Ha az elnök írásban felhatalmazza. - Minden olyan esetben, amikor az elnök jogainak gyakorlásában akadályoztatva van. - A gazdasági kérdésekben aláírási joggal, illetve a HÖK nevében tett kötelezettségekkel csak az elnök írásbeli felhatalmazása alapján élhet. (3) A gazdasági alelnök a) Feladatai: -A HÖK gazdasági ügyeinek felelős vezetője - Megtervezi és szervezi a HÖK gazdasági ügyeit. - Gondoskodik a HÖK és szervezetei pénzügyi helyzetének nyilvántartásáról. - Gazdasági kérdésekben javaslatot tesz, illetve véleményt nyilvánít az elnök, elnökség, illetve a HÖK testületei részére. - Gondoskodik a főiskolai szabályzatoknak és a jogszabályoknak megfelelő gazdálkodási rend kialakításáról és betartásáról. - Az elfogadott költségvetés végrehajtása és beszámoló készítése. - Összegyűjti a hazai és a nemzetközi alapítványoknak a HÖK tevékenységével összefüggő pályázati lehetőségeit és egyéb nem alapítványi jellegű anyagi forrásokat. - Segíti a HÖK által támogatott öntevékeny hallgatói csoportok gazdasági ügyeinek intézését és ellenőrzi azokat. - Tevékenységéről napi nyilvántartásban beszámol az elnökségnek. - Kapcsolatot tart a főiskola Gazdasági Hivatalával és a KDJB-vel. - Pályázatok kiírása. - Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB és, félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé.

15 b) Jogai: - a Gazdasági Hivatalba elküldött számlák iktatásáért felelős Gazdasági kérdésekben aláírási joggal rendelkezik. Gazdasági kérdésekben a "Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzat Dunaújváros, 1." feliratú bélyegzőt használhatja. Tisztségénél fogva a Szenátus szavazati jogú tagja. RSZB elnökségének tagja. Képviseli a Hallgatói Önkormányzatot minden olyan döntéshozó testületben, amelybe e szabályzat illetve más szabályozás hatáskörébe utal. (4) Információs és Belső - Külső kapcsolatok referense a) Feladatai: A rendelkezésre bocsátott információk megfelelő formában történő széleskörű nyilvánosságra hozatala (plakát, internet, újság, stb.). Jegyzőkönyvek vezetése, majd ezek közzé tétele 3 napon belül elektronikus illetve nyomtatott formában a hallgatók számára hozzáférhető helyen. Különféle dokumentumok archiválása. Kapcsolattartás különböző médiákkal, cikkek megjelentetése. Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB és, félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé. b) Jogai: Kétirányú információáramlás biztosítása a város, a HÖK, saját-, és más régiók és a HÖOK felé. A HÖK képviselete a felsőoktatási intézmények HÖK-jei és a HÖOK által szervezett rendezvényeken, valamint a nemzetközi diákszervezetek rendezvényein. Irányítja és szervezi a HÖK belföldi és nemzetközi kapcsolatait. Az elnökség informálása a külügyi tevékenységekről. A honlapon történő információáramlásért és annak zavartalan működésért felelős Tisztségénél fogva a Szenátus szavazati jogú tagja. Képviseli a Hallgatói Önkormányzatot minden olyan döntéshozó testületben, amelybe ezen szabályzat illetve más szabályozás hatáskörébe utal. (5) Tanulmányi és szociális referens: a) Feladatai:

16 A hallgatók érdekeinek képviselete a hallgatókat érintő tanulmányi-, és szociális ügyekben. Az oktatói munka hallgatói véleményezésének koordinálása. Tanulmányi és szociális ügyekben a hallgatók informálását biztosítani. A Tanulmányi és Szociális Bizottság heti rendszerességgel való üléseztetése. Szakcsoportvezetők munkájának értékelése A TVSZ és egyéb hallgatókat érintő szabályzatok pontos ismerete. Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB és, félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé. b) Jogai: Tisztségénél fogva: Szenátus szavazati jogú tagja. Tanulmányi és Szociális Bizottság elnöke. KDJB alelnöke Oktatási Bizottság szavazati jogú tagja. Tanulmányi Bizottság szavazati jogú tagja. Szakgyűlés összehívása rendkívüli esetben Képviseli a Hallgatói Önkormányzatot minden olyan döntéshozó testületben, amelybe ezen szabályzat illetve más szabályozás hatáskörébe utal. (6) Kulturális és sport referens a) Feladatai: A Testnevelési és Sport Irodában (továbbiakban TESI) a hallgatói képviselet ellátása. Kulturális és sport rendezvények szervezése és lebonyolítása. Félévente eseménynaptár készítése. Kulturális és sportesemények figyelése, és erről a hallgatók tájékoztatása a hallgatók kulturális és sportolási lehetőségeinek megtartása, bővítése. Dunaújvárosi Főiskola Diák Sport Egyesületének elnökségi tagja Tanácskozási joggal képviseli a hallgatók érdekeit a Dunaújváros Megyei Jogú Város Ifjúsági és Sport Bizottságának ülésein. Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB és, félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé. b) Jogai: A Kulturális Kör alelnöke Tisztségénél fogva: Szenátus szavazati jogú tagja Tisztségénél fogva: Dunaújvárosi Főiskola Diák Sport Egyesületének elnökségi tagja RSZB elnökségének tagja.

17 Képviseli a Hallgatói Önkormányzatot minden olyan döntéshozó testületben, amelybe ezen szabályzat illetve más szabályozás hatáskörébe utal. (8) Kollégiumi Önkormányzat küldött: Feladatai és jogai: Képviseli a HÖK elnökségében a Kollégiumi Önkormányzatot. Kollégiumi Önkormányzat tájékoztatása a HÖK elnökség ülésein született határozatokról. A szakcsoportvezetők kollégiummal, kapcsolatos adatokkal való ellátása. Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB és, félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé. Feladatai: 10. Szakcsoportvezetők Az adott szakot érintő tanulmányi és szociális problémák feltárása és megoldása. TSZB ülésen való részvétel DJB ülésen való részvétel SZDJB ülés összehívása SZDJB tagok értesítése, tájékoztatása az őket érintő kérdésekről A Szakgyűlés összehívása (szakonként külön-külön) Elnökségi ülésen való részvétel Hetente négy óra ügyelés a HÖK irodában A Tanulmányi és szociális referensnek heti beszámoló, és együttműködés a tanulmányi és szociális ügyekben Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik a Tanulmányi és szociális referensnek, a FB-nak és félévente legalább egy alkalommal a Küldött gyűlés felé. Az elnökségi üléseken való részvétel.. Jogai: Az OB szavazati jogú tagja A szakcsoport szakjainak SZDJB elnöke A Szakgyűlés összehívása A szakgyűlés összehivása A szakcsoport ügyeiben eljárni Szakonkénti SZDJB felállítása, és SZDJB ülés Összehívása A szakcsoportvezetők mandátuma a megválasztásuktól számítva 1 évre szól.

18 A további feladatait és jogait a Dunaújvárosi Főiskolával Hallgatói Jogviszonyban Állók Részére Nyújtott Támogatásokról És Az Általuk Fizetendő Díjakról és Térítésekről Szóló Szabályzat 4. melléklete tartalmazza. 11. Sport Alreferens Feladatai: - Sport rendezvények szervezésében és lebonyolításában segédkezés a sport és kulturális referensnek. Félévente eseménynaptár készítése. - Sportesemények figyelése, és erről a Sport és kulturális referens tájékoztatása a hallgatók kulturális és sportolási lehetőségeinek megtartása, bővítése. - Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB felé. - Hetente négy óra ügyelés a HÖK irodában - Heti beszámoló a Sport és kulturális referensnek, - Az elnökségi üléseken való részvétel.. Jogai: - A kulturális események szervezésében való eljárás. - Munkacsoportok összehívása - A Sport alreferens mandátuma a megválasztásuktól számítva 1 évre szól. Feladatai: 12. Kulturális Alreferens - Kulturális rendezvények szervezésében és lebonyolításában segédkezés a sport és kulturális referensnek. Félévente eseménynaptár készítése. - Kulturálisemények figyelése, és erről a Sport és kulturális referens tájékoztatása a hallgatók kulturális és sportolási lehetőségeinek megtartása, bővítése. - Havi bontásban beszámolási kötelezettséggel tartozik az FB felé. - Hetente négy óra ügyelés a HÖK irodában - Heti beszámoló a Sport és kulturális referensnek, - Az elnökségi üléseken való részvétel..

19 Joga: - A kulturális események szervezésében való eljárás. - Munkacsoportok összehívása - A Kulturális alreferens mandátuma a megválasztásuktól számítva 1 évre szól. A Felügyelő Bizottság (1) A Felügyelő Bizottság a Küldött gyűlés két gyűlése között az elnökség tanácsadó és felügyeleti testülete. (2) Tagjai: - Szavazati joggal: a Küldött gyűlés által választott Felügyelő Bizottsági tagok, - Tanácskozási joggal: az elnökség tagjai, a KDJB elnöke és titkára. (3) A FB elnöke: - a FB tagok közül a szavazati jogú tisztségviselők és a HÖK elnöke titkosan, egyszerű többséggel választják. a) Feladatai: a FB ülések előkészítése, összehívása és levezetése, az elnökségi üléseken tanácskozási joggal képviseli az FB - t. (4) Az FB tagjainak mandátuma a megválasztásuktól számítva 1 évre szól. (5) Az FB ülés érvényes, ha a szavazati jogú tagjai 50%-a +1 fő jelen van. A döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza, kivéve személyt érintő kérdésekben, ahol a szavazati jogú tagok kétharmada szükséges. Az FB ülések nyilvánosak, az FB elnöknek zárt ülést kell elrendelni, ha a jelenlévők egy harmada ezt kéri. (6) A FB feladatai, jogai, kötelességei: a) A FB tagjainak kötelessége az üléseken pontosan megjelenni, a FB munkájában valamint egyéb főiskolai testületek munkájában- amelyekbe ezen Szabályzat delegálja őket- tevékenyen részt venni. b) Az elnök és az elnökségi tagok és a szakképviselők munkájának értékelése, segítése, és díjazásának megállapítása, ehhez egy működési ügyrend elkészítése, mely ezen szabályzat mellékletét képezi.

20 c) Az elnökség és a szakképviselők által feltárt problémákban való segítségnyújtás, javaslattételi lehetőséggel. d) A két Küldött gyűlés között eltelt időszakban végzett munkájáról beszámol a Küldött gyűlésnek. e) Véleményezi az Elnökség által beterjesztett HÖK Alapszabály módosítását. Javaslatot tesz a Küldött gyűlésnek a szabályzat elfogadására. g) Véleményt nyilvánít a Főiskola SZMSZ-ében rögzített hallgatókat érintő szabályzatokról. h) A FB legalább havonta egyszer vagy rendkívüli esetben ülésezik. i) Az elnökségi tagok visszahívására való javaslattétel, egyharmados többséggel a Küldött gyűlés felé, írásban ok- és cél megjelölésével. j) Az elnökségi tagok, Szakcsoportvezetők, Kulturális és Sport alreferensek díjazásának megállapítására, esetleg megvonása többségi szavazat alapján. m) Az Elnökség üléseiről az elkészült jegyzőkönyvek segítségével véleményt alkotni az elnökség és a Szakcsoportvezetők, Kulturális és Sport alreferensek munkájáról. (7) Az FB üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyet 3 munkanapon belül a Hallgatói Önkormányzat irodájában, valamint elektronikus formában minden hallgató számára hozzáférhetővé kell tenni. (8) Az FB szavazati jogú tagjainak megválasztása a) FB tagok A Küldött gyűlés a hozzá beérkezett pályázatokból választja meg többségi szavazat alapján. 1. A választás menetét a 3. sz. melléklet tartalmazza. 2. A Választási Bizottság feladatait a 1. számú melléklet tartalmazza. 3. Bizalmatlansági indítvány, visszahívás: -A bizalmatlansági indítvány benyújtását a Küldött gyűlés egyharmada kezdeményezheti írásban ok- és cél megjelölésével. -A bizalmatlansági indítványt a Hallgató Önkormányzat elnökségének kell benyújtani. Az elnökség köteles a benyújtást követő 8. munkanapon belül Küldött gyűlést összehívni.

21 (9) A FB tagság megszűnik -A visszahívás jogosságát a Küldött gyűlés bírálja el többségi szavazat alapján. Ha a visszahívás jogosságát a Küldött gyűlés elutasította, úgy a visszahívási eljárást megszűntnek kell tekinteni. a) A ciklus lejártával. b) A tag lemondásával. c) A hallgatói jogviszony megszűnésével. d) Visszahívással. e) Ha összeférhetetlenné válik az FB tagságával, f) a tag halálával. tag cselekvőképtelené válásával (10) Az FB működési rendjét a 4. számú melléklet tartalmazza. 14. Rendszergazda 1) A Hallgatói Önkormányzat irodájában található elektronikai berendezéseinek karbantartója. 2) Feladatai: - A Hallgatói Önkormányzat számítógépparkjának üzemeltetése, - A Hallgatói Önkormányzat hivatalos honlapjának szerkesztése, - A Hallgatói Önkormányzat egyéb irodai felszerelésének karbantartása. 3) A rendszergazda mandátuma a megválasztásától számítva 1 évre szól. 4) A Küldött gyűlés a hozzá beérkezett 5) pályázatokból választja meg többségi szavazat alapján. 14. Összeférhetetlenségi szabályok

22 1) Küldött gyűlés tagja egyben SZDJB tag, nem lehet FB tag, elnökségi tag, továbbá nem lehet szakképviselő és listás jelölt. 2) Az SZDJB tagja egyben Küldött gyűlés tagja, kivéve az SZDJB elnöke aki nem lehet VB tag, FB tag, elnökségi tag. 3) Küldött gyűlés tagja nem lehet szakképviselő és listás jelölt. 4) a) Elnökségi tag nem lehet VB tag, szavazati jogú FB tag (kivéve a HÖK elnökét az FB elnök választásánál), továbbá nem lehet szakképviselő. b) Szakképviselő nem lehet Elnökségi tag kivéve, ha megbízott elnökségi tag, melynek határideje nem lehet a megválasztástól számított 2 hónapnál több. 5) A FB tag nem lehet szakképviselő és listás jelölt. 6) Amennyiben a HÖK valamely tisztségviselője, megbízottja kettő, vagy több egymással a fentiek szerint összeférhetetlen tisztségre szerez mandátumot, akkor közülük kizárólag egy tisztséget tölthet be, a többi összeférhetetlen tisztségéről le kell mondania azonnali hatállyal, amelyet a HÖK elnöknek kell benyújtania írásban. 15. BIZOTTSÁGOK Az elnökség alkalmi bizottságokat hozhat létre konkrét feladatok elvégzésére. Megbízatásuk a feladat befejezésével megszűnik. Az elnökség állandó bizottságokat hozhat létre, hosszú távú feladatok folyamatos ellátására. A bizottságok munkatervet és - adott esetben - költségvetést kell készíteniük. Az elnökség tudomásul veszi és elfogadja az általa létrehozott állandó bizottságok munkatervét és költségvetését. 1) A HÖK saját bizottságai Tanulmányi és Szociális Bizottság Felügyelő Bizottság Választási Bizottság (2) A HÖK az alábbi Főiskolai bizottságokban képviseli a hallgatóságot, amelyekbe a TSZB és az elnökség delegálja tagjait: a) Oktatási Bizottság: Oktatási Bizottság szabályzatának alapján b) Fegyelmi Bizottság: egyharmados hallgatói képviselettel

23 c) Ipari Gyakorlat Bizottság: egyharmados hallgatói képviselettel d) Közművelődési Bizottság: egyharmados hallgatói képviselettel e) Tudományos Diákköri Tanács: egyharmados hallgatói képviselettel f) Rendezvényszervező Bizottság: 3 fő g) Felvételi Bizottság: 50%-os hallgatói képviselettel h) Diákjóléti Bizottság: 4 SZDJB elnök, Gazdasági alelnök, Tanulmányi és szociális referens i) Szenátus: 6 fő az Elnökségi tagok közül j) Menza Bizottság: 1 fő k) Sport Bizottság: 1 fő l) Főiskolai Tanulmányi Bizottság: 3 fő 16. EGYÉB RENDELKEZÉSEK (1) Jelen módosított Szabályzatot a Küldött gyűlés elé május 31-én a HÖK elnökség felterjesztette, és a módosításokat a Küldött gyűlés elfogadta. (2) Jelen szabályzat mellékletét képezik: 1.számú melléklet: Listás képviselők választásának módja, Választási Bizottság feladatai 2.számú melléklet: Szakképviselő, SZDJB tagok választása szakgyűlés keretében 3.számú melléklet: FB tagok választása 4. számú melléklet FB működési ügyrendje, HÖK tisztségviselők jutalmazása, (3) A jelen HÖK SZMSZ-t az Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa 2006 tudomásul vette. (4) Ezen szabályzat május 31-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg, a május 1-én elfogadott SZMSZ hatályát veszti. Dunaújváros, Május 31. Nagy József DF Hallgatói Önkormányzat Elnöke Ellenjegyzem:

24 Dr. Bognár László Rektor Szenátus Elnöke

25 DF Hallgatói Önkormányzat Alapszabályának 1. számú melléklete A Listás Képviselő választás menete (1) A Választási Bizottság a) Feladata: A szavazás meghirdetése, a szavazatok összegyűjtése és megszámlálása. A szavazás lebonyolítására 6 egymást követő tanítási napon, folyamatosan 8 órától 20 óráig terjedő intervallumban. A szavazás tisztaságát a Választási Bizottság felügyeli és biztosítja. -A Választási Bizottságnak, a választás pontos idejét és helyszínét a választást megelőzően 2 héttel ki kell hirdetnie. - A listás képviselői hely betöltésére pályázatot benyújtani a Hallgatói Önkormányzat irodájában, a választás pontos idejét megelőző 7. nap óráig lehet, a pályázati kiírásoknak megfelelően. Ezt követően a Választási Bizottságnak a pályázatokat át kell néznie és a pályázati feltételeknek, valamint a HÖK Alapszabályának nem megfelelőket ki kell zárnia. Ezután a jelentkezők névsorát nyilvánosságra kell hoznia. -A szavazócédulán a jelölteket ABC sorrendben, fényképpel mellékelve kell feltüntetni, szak, tankör megjelölése nélkül, névegyezőség esetén sorszámozással kell különbséget tenni. (2) A Választási Bizottság tagjai: -A Központi Diák Jóléti Bizottság elnöke -A Tanulmányi és Információs Hivatal delegáltja

26 -A Kollégiumi Tanács delegáltja -A hallgatói Fórum delegáltjai szakonként 1 fő A választási Bizottságnak nem lehet tagja olyan hallgató, aki a Listás választáson jelölt. A Kollégiumi Tanács delegáltját a Kollégiumi Tanács választja Kollégiumi Tanácsülésen. A Kollégiumi Tanács delegáltja nem lehet olyan hallgató, aki a Listás választáson jelölt. (3) A szavazás menete: a.) A kollégista hallgatók, csak abban a kollégiumban szavazhatnak, ahol férőhellyel rendelkeznek. Minden kollégiumban csak az adott kollégiumra érvényes kollégista hallgatók listája található. Csak azon hallgató szavazhat, aki ezen a kollégiumi igazgatóság által jóváhagyott listán szerepel. A kollégiumokban mozgó urna van. A szavazást a Választási Bizottság által meghatározott napon teheti meg. A szavazatgyűjtő ládát az első szavazónak kötelessége hitelesíteni, aki nem lehet közvetlenül érdekelt a választások kimenetelében. Azon kollégista hallgató szavazhat, aki a kollégiumi belépőkártyájával igazolja kollégiumi helyét, és az érvényes diákigazolványával nappalis beiratkozott hallgatói jogviszonyát. E két igazoló dokumentum hitelességének és érvényességének bizonyítása után a kollégiumi listán érvényesíti aláírásával a választásokon való részvételét. Érvényesség esetén a választó egy elkülönített helyen kitölti szavazócéduláját. A szavazócédulán a választó legfeljebb a jelölési helyek számával egyenlő nevet jelölhet meg. Az általa választott jelöltek neve előtti négyzet jól láthatóan jelölje (x-el, + sszal).

27 Ezt követően a választó leadja szavazócéduláját, és aláírással igazolja a jelenléti íven, a szavazáson való részvételt. A szavazó hallgatónak biztosítani kell a nyugodt szavazási légkört. A szavazóurnát minden nap a választás befejezését követően a Választási Bizottság által meghatározott helyen lezárva kell tárolni. A választás hossza miatt, és a visszaélések elkerülése végett minden reggel új választási urnába történik a szavazás. b.) A nappalis, de nem kollégista valamint az összes levelezős hallgató a Dunaújvárosi Főiskola főépületének aulájában tud szavazni. A szavazatgyűjtő ládát az első szavazónak kötelessége hitelesíteni, aki nem lehet közvetlenül érdekelt a választások kimenetelében. Első lépcsőben a választó érvényes diákigazolvány felmutatásával egy szavazócédulát kap, névsorellenőrzéssel egybekötve. Második lépcsőben a választó egy elkülönített helyen kitölti szavazócéduláját. A szavazócédulán a választó legfeljebb a jelölési helyek számával egyenlő nevet jelölhet meg. Harmadik lépcsőben a választó leadja szavazócéduláját, és aláírással igazolja a jelenléti íven, a szavazáson való részvételt. A szavazatszámlálást, a választás 6. napját követő napon 9 órától meg kell kezdeni a Választási Bizottságnak.

28 A szavazatszámlálás a Hallgatói Fórum tagjai előtt nyilvános, akiknek joguk a számlálást felügyelniük. (4). A szavazatszámlálás menete A szavazócédulák és a szavazáson nyilvántartásba vett hallgatók számának egyeztetése. A szavazás érvényesnek tekinthető, ha az egyeztetés 1 % -nál nagyobb eltérést nem mutat. Szavazategyenlőség esetén a Választási Bizottság sorsolással választ, a választást megelőzően megállapított véletlenszerű sorrend alapján. A választás érvényes, ha a Hallgatói Önkormányzat tagjainak legalább 25% +1 fő szavazott. Ellenkező esetben a választást egy napon túl, de egy héten belül meg kell ismételni, ebben az esetben a választás érvényes a szavazó tagok számától függetlenül. A második választásra új jelentkezéseket nem lehet benyújtani, visszalépés lehetséges. A Választási Bizottság köteles az eredményt, a választást követő tanítási napon kihirdetni, a HÖK hirdetőn, a főiskola összes nyomtatott és elektronikus újságjában. A Közgyűlés bármely tagja élhet az óvás jogával, amit írásban kell a HÖK Választási Bizottságához benyújtania. Az óvás elbírálása a Küldött gyűlés joga. Óvás benyújtására a választást követő egy hétig van lehetőség, amely idő alatt a Választási Bizottság kötelessége a szavazás dokumentációit megőrizni, majd azt követően megsemmisíteni. A jelentkezőknek a választást megelőző munkanap órájától kampányt folytatni tilos. A fenti szabályok megsértése a választásokból való kizárást vonja maga után Hatályba lép 2006.március 8. Dunaújváros, 2006.május 31.

29 Hallgatói Önkormányzat Alapszabályának 2. számú melléklete Választás a szakgyűlés keretén belül Szakképviselő és SZDJB tagok választásának menete - A szakképviselő, az SZDJB delegáltak megválasztására - a legalább egy héttel előre meghirdetett - szakgyűlés keretében kerül sor, melyet az adott szak tisztségben lévő szakképviselője hív össze. - Szakképviselőnek jelentkezni a meghirdetett szakgyűlés előtti napon 16:00 óráig lehet a Hallgatói Önkormányzat Irodában, írásban, a pályázati kiírási feltételeknek megfelelően. - A pályázatokat a FB bírálja el a pályázati kiírási feltételeknek megfelelően. - SZDJB tagnak a szakgyűlésen személyesen lehet jelentkezni. - A választáson a szak minden egyes tagja egy szavazattal rendelkezik, amellyel csak személyes jelenlétével élhet, az érvényes diákigazolvány felmutatásával egy szavazócédulát kap, névsorellenőrzéssel egybekötve. - A szavazatokat egy erre kijelölt szavazatszedő bizottság gyűjti össze és értékeli. A szavazatszedő bizottságban minden évfolyam egy fővel képviselteti magát, akit a helyszínen választ meg az évfolyam. - A szavazás eredménye a helyszínen kerül kihirdetésre. Dunaújváros, Május 31

30 A DF Hallgatói Önkormányzat Alapszabályának 3. számú melléklete Felügyelő Bizottság tagjainak választása: A Felügyelő Bizottság megválasztására - a legalább egy héttel előre meghirdetett Küldött gyűlés keretében kerül sor. - Felügyelő Bizottsági tagnak jelentkezni a meghirdetett Küldött gyűlés előtti napon 16:00 óráig lehet a Hallgatói Önkormányzat Irodában, írásban, a pályázati kiírási feltételeknek megfelelően. - A pályázatokat a leköszönő FB bírálja el a pályázati kiírási feltételeknek megfelelően. - A választáson a Küldött gyűlés minden egyes tagja egy szavazattal rendelkezik, amellyel csak személyes jelenlétével élhet, az érvényes diákigazolvány felmutatásával egy szavazócédulát kap, névsorellenőrzéssel egybekötve. - A szavazatokat egy erre kijelölt szavazatszedő bizottság gyűjti össze és értékeli. - A szavazás eredménye a helyszínen kerül kihirdetésre. Dunaújváros, Május 31.

31 A DF Hallgatói Önkormányzat Alapszabályának 4. számú melléklete A HÖK FB működési ügyrendje: Az elnökségi tagok és a szakképviselők munkájának értékelése az általuk havonta benyújtott beszámoló és véleményezés alapján történik teljesítményarányos rendszerben. A beszámolót minden hónap utolsó HÖK elnökségi ülését követően a HÖK elnöknek kell átadnia az FB elnökének. A beszámolók értékelése valamint véleményezése az FB ülésén történik. A HÖK elnök és az elnökségi tagok véleményezését az FB elnöke a kézhez vételtől számított első HÖK elnökségi ülésen teszi közzé és nyújtja át a HÖK elnökének. Az FB elnöke a véleményezést átadja a KDJB elnökének is. A KDJB elnöke és a HÖK gazdasági alelnöke a véleményezés és ezen szabályzat alapján elkészíti a HÖK tisztségviselőinek díjazását. Pontrendszer: A HÖK tisztségviselők kapott feladatainak elvégzése. 30 % A HÖK ügyeleti rendjének betartása 25 % A bizottsági üléseken való részvétel 20 % A FB véleményezése 15 % A HÖK elnök véleménye az elnökségi tagok munkájáról, illetve az elnökségi tagok véleménye a HÖK elnök munkájáról. 10 % Összesen: 100 % Kiegészítés: Az elnökségi tagok és a szakképviselők ideális esetben egy hónapban négy elnökségi ülésen, illetve TSZB-on vesznek részt és tizenhat órát ügyelnek a HÖK irodában. Ezen kategóriák pontozása a szerint történik, hogy a HÖK tisztségviselő ebből menyit teljesített. A HÖK elnöke és a HÖK elnökség minden tagja az FB véleményezése alapján kapott százalékos érték alapján ezen táblázat szerint kapja juttatását.

32 A HÖK tisztségviselők kapott feladatainak elvégzése. 30 % A HÖK ügyeleti rendjének betartása 25 % A bizottsági üléseken való részvétel 20 % A FB véleményezése 15 % A HÖK elnök véleménye az elnökségi tagok munkájáról, illetve az elnökségi tagok véleménye a HÖK elnök munkájáról. A HÖK elnökség tagjának véleménye a munkacsoport tagjainak munkájáról. 10 % Összesen: 100 % 90 %-100 % A juttatás 100 % nagyságrendű. 90 %-alatt A juttatás az értékelés mértékére csökken. 0 %-50 % A juttatás megvonható. Ha az értékelés nem éri el a 90%-ot, akkor a juttatás az értékelés arányában fizetendő. Amennyiben az értékelés nem éri el az 50%-ot, a fizetés megvonható. Amennyiben a tisztségviselő két egymást követő hónapban 90% alatt van, akkor a két hónap értékelésének átlagát kell venni. Ha ez az átlag nem éri el a 60%-ot, akkor az FB kezdeményezheti az ideiglenes felfüggesztését, valamint a Küldött gyűlés összehívását. Amennyiben a FB a HÖK elnökével kapcsolatban határoz, a HÖK elnökének szavazati joga nincs!

33 HÖK tisztségviselők jutalmazása 1. A HÖK elnökségének tagjait, a munkacsoport tagjait, a HÖK Bizottságainak tagjait közéleti munkájukért jutalom illeti meg. 2. A HÖK elnökség tagjainak, a munkacsoport tagjainak, jutalmazására a hallgatói juttatási keretösszeg erre elkülönített egy százaléka szolgál, amely a következőképpen van felosztva: Elnökség: 65% Munkacsoport: 35% Az FB tagjai: a mindenkori demonstrátori díj 3. A HÖK elnökségének tagjait, a munkacsoport tagjait, a HÖK Bizottságainak tagjait közéleti munkájukért járó jutalom arányos felosztását ezen melléklet tartalmazza. 4. A HÖK elnök és az elnökség tagjainak a 2. pontban megállapított összeget a következő arányban kell felosztani: - Az elnökség tagjainak havi jutalma 30 egység - A HÖK elnökség tagjainak ezen egységek a kiinduló díjazásai, feltételezve, hogy feladatukat maradéktalanul, és jól látták el. A FB egységek megvonását kezdeményezheti. - Az elnökségi tagok díjazása megvonható indokolt esetben, ha ezt a FB tagjai 2/3-os többségi szavazás útján elfogadják. 5. A munkacsoport jutalma, figyelembe véve az adott szak létszámát és a létszámmal járó feladatok sokaságát: Műszaki szakcsoportvezető: (Anyag-,Kohó-,Gépész-, Informatikus-mérnök, Műszaki Menedzser, Műszaki Tanár, Szakoktató):20 egység Bőlcsész-FSZ-Gazdász szakcsoportvezető (Gazdálkodási, Kommunikáció, Felsőfokú szakképzés):20 egység Sport alreferens:20 egység Kulturális alreferens:20 egség Dunaújváros,

Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya. Dunaújváros, 2010 Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya. Dunaújváros, 2010 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya Dunaújváros, 2010 Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzat Alapszabálya A Hallgatói Önkormányzat Küldött gyűlése a Felsőoktatásról szóló 2005.

Részletesebben

Dunaújvárosi Egyetem. Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Felügyelő Bizottság Ügyrend

Dunaújvárosi Egyetem. Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Felügyelő Bizottság Ügyrend Dunaújvárosi Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Felügyelő Bizottság Ügyrend Dunaújváros 2018 1. kiadás 0. módosítás 2 (8). oldal Dunaújvárosi Egyetem Szenátusának 32-2018/2019.(2018.11.06.) sz. határozatával

Részletesebben

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat 2.2. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLYA A Miskolci Egyetem Szenátusának 379/2012. sz. határozata. - 1 - A Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzat Alapszabálya

Részletesebben

1. Rész: Kollégiumi Hallgatói Bizottság Ügyrendje

1. Rész: Kollégiumi Hallgatói Bizottság Ügyrendje Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Kari Hallgatói Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzat 4. melléklet A Kari Hallgatói Képviselet állandó bizottságainak

Részletesebben

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések Preambulum A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint a Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatának figyelembevételével

Részletesebben

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar (továbbiakban: PTE IGYK) hatályos szabályzatai alapján az Illyés Gyula Szakkollégium (továbbiakban:

Részletesebben

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.... 3 II. A KOLLÉGIUM VEZETÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA... 3 2.... 3 A Kollégiumi Közgyűlés... 3 3....

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Szervezeteinek Koordinációs Együttműködése

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Szervezeteinek Koordinációs Együttműködése Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Szervezeteinek Koordinációs Együttműködése MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Működési Szabályzat ajánlás a regionális koordinációk részére. Egyesületi Elnökség által jóváhagyva: 2011.

Részletesebben

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata SzMSz 3. sz. melléklete Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata Érvényes: 2012. május 24-től visszavonásig 1 Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége tisztújító/választó közgyűlés

Részletesebben

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre 6. számú melléklet A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje 1. A melléklet hatálya kiterjed a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság, valamint a kari Pályá-zati és Ösztöndíj Bizottság (továbbiakban

Részletesebben

Az ELTE Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottságának Ügyrendje

Az ELTE Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottságának Ügyrendje Az ELTE Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1. A Külügyi Bizottság résztvevői (1) A Külügyi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) teljes jogú tagjai az Informatikai Kar

Részletesebben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Önkormányzatának Hallgatói és Doktorandusz Alapszabálya

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Önkormányzatának Hallgatói és Doktorandusz Alapszabálya A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Önkormányzatának Hallgatói és Doktorandusz Alapszabálya A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (továbbiakban: Egyetem)

Részletesebben

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata Készült: 2017. február 16. A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának

Részletesebben

BIZOTTSÁGI ÜGYREND Dátum Módosított oldalszám

BIZOTTSÁGI ÜGYREND Dátum Módosított oldalszám SEMMELWEIS EGYETEM Fogorvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Bizottság BIZOTTSÁGI ÜGYREND Iktatószám: Készítette*: Gecse Veronika 2018. 02. 21. Bizottság titkára, vagy a Dátum bizottság elnöke által

Részletesebben

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tatabánya, 2012. október 29. VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ)

Részletesebben

BAPTISTA TEOLÓGIAI AKADÉMIA HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT

BAPTISTA TEOLÓGIAI AKADÉMIA HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT BAPTISTA TEOLÓGIAI AKADÉMIA HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Budapest, 2015. szeptember 23. 1 Preambulum (1) A Baptista Teológiai Akadémia (továbbiakban BTA) Hallgatói Önkormányzata

Részletesebben

Rózsa Ferenc Gimnázium Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata

Rózsa Ferenc Gimnázium Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata Rózsa Ferenc Gimnázium Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata A DÖK az 1993. évi LXXIX. tv. 62 64. -aiban foglaltak alapján működik, kiegészülve a gimnázium Szervezeti Működési Szabályzatával

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DEÁK FERENC SZAKKÖZÉPISKOLJÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA Szervezeti és Működési Szabályzat 1 A ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DEÁK FERENC SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYREND

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYREND NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYREND Sopron 2010 Preambulum A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata a 2005. évi CXXXIX.

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Külügyi Bizottsága a jogszabályokkal és a vonatkozó egyetemi szabályzatokkal

Részletesebben

STÚDIUM TÉRI KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. augusztus 29.

STÚDIUM TÉRI KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. augusztus 29. STÚDIUM TÉRI KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014. augusztus 29. I. A kollégium célja (1) A kollégium célja, hogy elhelyezést nyújtson az Edutus Főiskolán tanulmányokat folytató hallgatók számára,

Részletesebben

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata 1. A Hallgatói Önkormányzat és alapegysége 1. A helye az intézményben és az általános tagság

Részletesebben

Dunaújvárosi Egyetem. Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Alapszabály

Dunaújvárosi Egyetem. Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Alapszabály Dunaújvárosi Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Alapszabály Dunaújváros 2018 Sz-2/16 Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzat Alapszabály 4. kiadás 3. módosítás 2 (23). oldal Dunaújvárosi Egyetem

Részletesebben

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ DÖK székhelye: Bakonycsernye Rákóczi út 37. Az iskolai diákönkormányzat a diákok érdekképviseleti szerve, mely választott tagokkal, saját SZMSZ alapján

Részletesebben

,,Salesianum Don Bosco Keresztény Szakkollégium Kollégiumi Hallgatói Önkormányzatának, Kollégiumi Tanácsának Szervezeti és Működési Szabályzata

,,Salesianum Don Bosco Keresztény Szakkollégium Kollégiumi Hallgatói Önkormányzatának, Kollégiumi Tanácsának Szervezeti és Működési Szabályzata ,,Salesianum Don Bosco Keresztény Szakkollégium Kollégiumi Hallgatói Önkormányzatának, Kollégiumi Tanácsának Szervezeti és Működési Szabályzata I. Általános rendelkezések 1. Az Önkormányzat neve:,,salesianum

Részletesebben

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Diákjóléti Bizottság Ügyrend

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Diákjóléti Bizottság Ügyrend A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Diákjóléti Bizottság Ügyrend 2017. február 7. A szabályzat célja és hatálya A Szent István Egyetem (a továbbiakban: SZIE) Ybl Miklós Építéstudományi

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETEI

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETEI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MELLÉKLETEI Elfogadta a HK a 2010. szeptember 6. ülésén. Módosította a HK a 2011. november 7. ülésén. Módosította a HK a 2012. június 4. ülésén. Módosította a HK a 2013.

Részletesebben

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Diákjóléti Bizottságának Működési Szabályzata

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Diákjóléti Bizottságának Működési Szabályzata A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Diákjóléti Bizottságának Működési Szabályzata 2014. október 9. A szabályzat célja és alkalmazási területe A Szent István Egyetem (a továbbiakban: SZIE)

Részletesebben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának Alapszabálya

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának Alapszabálya A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának Alapszabálya A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (továbbiakban: Egyetem) Egyetemi Doktorandusz Képviselete (továbbiakban

Részletesebben

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktorandusz Önkormányzata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 Vasi Rendőr Sportsegély- és Sportegyesület Elnöksége Szám:.../ 2007 VASI RENDŐR SPORTSEGÉLY ÉS SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Szombathely 2007. május 30. 2 A Vasi Rendőr Sportsegély-

Részletesebben

YBL HÖK Választások. A 2016-os Kari Hallgatói Önkormányzati választások rendje. A KHÖK képviselőinek megválasztása

YBL HÖK Választások. A 2016-os Kari Hallgatói Önkormányzati választások rendje. A KHÖK képviselőinek megválasztása YBL HÖK Választások A 2016-os Kari Hallgatói Önkormányzati választások rendje. A KHÖK képviselőinek megválasztása A KHÖK küldöttgyűlési képviselőinek megválasztása 1. A választáson a Nemzeti Felsőoktatási

Részletesebben

AZ I. ISTVÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ I. ISTVÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ I. ISTVÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 Együttműködési megállapodás 1.sz.melléklet Együttműködési megállapodás mely létrejött az I. István Szakképző Iskola nevelőtestülete

Részletesebben

EGYETEMI HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLYA

EGYETEMI HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLYA EGYETEMI HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLYA Kaposvár, 2013 Preambulum A Kaposvári Egyetem a felsőoktatásról szóló 2011. CCIV. törvény 60. (2) (2005. évi CXXXIX. törvény 77. (2) ) bekezdése alapján az

Részletesebben

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG Szervezeti és Működési Szabályzat 2012. október 1. A Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Iskolai Diákbizottságának Szervezeti és Működési Jelen Szervezeti és

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZA T

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZA T DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZA T NYÍREGYHÁZA 2006. február 14. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Hallgatói Önkormányzata

Részletesebben

ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE

ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE Nyt. szám: /2012 1. számú példány NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) A Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesülete

Részletesebben

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ELTE TÓK HÖK Küldöttgyűlés jegyzőkönyve 2015. február 27. (ELTE TÓK, 123.) IDŐPONT: 2015. február 27. HELYSZÍN: ELTE Tanító- és Óvóképző Kar 123. terem AZ ÜLÉS KEZDETE: 16:30 A megjelent küldöttgyűlési

Részletesebben

Kari Tanács Választásának Szabályzata

Kari Tanács Választásának Szabályzata SZTE FOK kari ügyrend 1. számú melléklet Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Kari Tanács Választásának Szabályzata Szeged, 2019. február 7. Tartalom: I. A Kari Tanács választásának általános

Részletesebben

A Svetits Katolikus Gimnázium. Diákönkormányzatának Szervezeti és. Működési Szabályzata

A Svetits Katolikus Gimnázium. Diákönkormányzatának Szervezeti és. Működési Szabályzata A Svetits Katolikus Gimnázium Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési 2011 1 Tartalomjegyzék I. Az SZMSZ célja, jogi alapjai...3 II. A diákönkormányzat szerepe, feladatai, jogai...3 1. A diákönkormányzat

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat Érvényes: 2017.09.15-től Bevezetés, a szabályzat hatásköre 1. (1) Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban: SZMSZ) a Széchenyi István Egyetem (a továbbiakban:

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. október 15., hatályba lép: 2013. október 17-én Utolsó módosítás: 2018. május 22., hatályba lép: 2018. május 24-én A Zenei Intézet ügyrendjét

Részletesebben

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2008. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Sportegyesület jogállása Az Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület alakuló közgyűlése

Részletesebben

VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT

VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT 1. számú melléklet az SZMSZ-hez NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) Az Egyesületi választásokat a Választási Szabályzata mellett

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. október 15., hatályba lép: 2013. október 17-én Utolsó módosítás: 2016. február 16., hatályba lép: 2016. február 18-án A Zenei Intézet ügyrendjét

Részletesebben

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Az alapítók ezen okirattal kinyilvánítják, hogy az 1989. évi II. törvény és a 2000. évi CXLV. törvény alapján, határozatlan időre jogi személynek minősülő

Részletesebben

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat 1. Általános rendelkezések 1.1. Az : 1.1.1. a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (a továbbiakban HTE) szakosztályként működő szervezeti egysége; 1.1.2. a

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje

Nyíregyházi Főiskola Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje Nyíregyházi Főiskola Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje 1. A Nyíregyházi Főiskola (a továbbiakban: NYF) Kulturális Albizottsága (a továbbiakban: KAB) a NYF Szenátusa által

Részletesebben

1. Név: Egyetemre, fıiskolára felkészítı Középiskolai Leánykollégium 2. Székhely: 1145 Budapest, Uzsoki u. 34/a

1. Név: Egyetemre, fıiskolára felkészítı Középiskolai Leánykollégium 2. Székhely: 1145 Budapest, Uzsoki u. 34/a 1. 1. Név: Egyetemre, fıiskolára felkészítı Középiskolai Leánykollégium 2. Székhely: 1145 Budapest, Uzsoki u. 34/a 2. a; Egyetemre, fıiskolára felkészítı Középiskolai Leánykollégium tanulóinak érdekképviselete

Részletesebben

Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola. Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata

Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola. Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata Intézmény székhelye, címe: 5435 Martfű Május 1. út 2. Intézmény OM-azonosítója:

Részletesebben

A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumi Igazgatóság Kunigunda úti Kollégiumának Kollégiumi Hallgatói Önkormányzatának Ügyrendje

A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumi Igazgatóság Kunigunda úti Kollégiumának Kollégiumi Hallgatói Önkormányzatának Ügyrendje A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumi Igazgatóság Kunigunda úti Kollégiumának Kollégiumi Hallgatói Önkormányzatának Ügyrendje 1 I. A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumi Igazgatóság Kunigunda

Részletesebben

NSZC Cserháti Sándor SZKI

NSZC Cserháti Sándor SZKI 2017. 0 NSZC Cserháti Sándor SZKI Kollégiumi Diákormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata Nagykanizsa 2017 1 2 Tartalom 1. Általános rendelkezések jogszabályi háttér... 3 1.1. 2011. évi XCX törvény...

Részletesebben

A Diákönkormányzat Szervezési és Működési Szabályzata

A Diákönkormányzat Szervezési és Működési Szabályzata A Diákönkormányzat Szervezési és Működési Szabályzata 1 A Diákönkormányzat céljai: A diákönkormányzat célja, hogy olyan állapotot teremtsen és tartson fenn, mely lehetővé teszi, hogy a diákok jogai s érdekei

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 3. verzió BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BMF Szervezeti és Működési Szabályzata Kari kiegészítése Budapest, 2004. december

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

Alapszabályzat. 2008. március

Alapszabályzat. 2008. március Alapszabályzat 2008. március Alapszabályzat I. Általános rendelkezések 1. Az Egyesület neve: Kreatív Kenese Egyesület 2. Az Egyesület székhelye: 8174 Balatonkenese, Soós hegyi u. 2. 3. Az Egyesület levelezési

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

A Petıfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákönkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzata

A Petıfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákönkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzata A Petıfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákönkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzata Ezen Szervezeti és Mőködési Szabályzat a Petıfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM

Részletesebben

A Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskola Szülői Közössége Választmányának szervezeti és működési szabályzata

A Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskola Szülői Közössége Választmányának szervezeti és működési szabályzata A Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskola Szülői Közössége Választmányának szervezeti és működési szabályzata (Továbbiakban: SZMSZ) I. A Iskolai Szülői Közösség Választmányának

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Diákönkormányzata

Szervezeti és működési szabályzat Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Diákönkormányzata 2016. 0 Szervezeti és működési szabályzat Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Diákönkormányzata A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Diákönkormányzatának SzMSz-e tartalmazza a diákönkormányzat szervezeti felépítését

Részletesebben

A juttatási ügyekben eljáró EHÖK szakbizottságok ügyrendje. Preambulum

A juttatási ügyekben eljáró EHÖK szakbizottságok ügyrendje. Preambulum A juttatási ügyekben eljáró EHÖK szakbizottságok ügyrendje Preambulum A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: PTE) Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (továbbiakban: EHÖK) a PTE Térítési és Juttatási Szabályzatának

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 AZ ISKOLASZÉK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Általános

Részletesebben

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata A Beszerzési Vezetők Klubja Szervezeti és Működési Szabályzata A Vezetőség elfogadta: 2016. március 25. A Tagság megszavazta és egyben életbe lépett: 2016. április 06. BVK-SZMSZ 20160406.final 1/8 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület! Orgovány Község Önkormányzata, Önkormányzat Polgármestere, Képviselő-testülete részére Tárgy: Bölcsődei Érdekképviseleti Fórum Működési Szabályzatának elfogadása Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt

Részletesebben

GYÖNGYHÁZ Önkéntes Nyugdíjpénztár KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉNEK ÜGYRENDJE. Dunaújváros, 2014.

GYÖNGYHÁZ Önkéntes Nyugdíjpénztár KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉNEK ÜGYRENDJE. Dunaújváros, 2014. GYÖNGYHÁZ Önkéntes Nyugdíjpénztár KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉNEK ÜGYRENDJE Dunaújváros, 2014. 2 A Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár Küldöttgyűlésének ügyrendje I. Általános rendelkezések 1. A Gyöngyház Önkéntes

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje

Nyíregyházi Egyetem Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje Nyíregyházi Egyetem Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje 1. A Nyíregyházi Egyetem (a továbbiakban: NYE) Kulturális Albizottsága (a továbbiakban: KAB) a Szenátus által létrehozott,

Részletesebben

d) az elnök által esetenként tanácskozási joggal meghívott személyek, e) meghívóval rendelkező további személyek. 05. Az országos küldöttgyűlés

d) az elnök által esetenként tanácskozási joggal meghívott személyek, e) meghívóval rendelkező további személyek. 05. Az országos küldöttgyűlés KÜLDÖTTGYŰLÉS A NAK küldöttgyűlés döntései előkészítésének rendje, a közreműködés (véleményezés) módja, eljárási szabályai, a testületi szerv üléseinek helye, ideje, továbbá nyilvánossága, döntései, ülésének

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzatának Gazdálkodási és Juttatási Szabályzata. I. Fejezet Általános rendelkezések

A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzatának Gazdálkodási és Juttatási Szabályzata. I. Fejezet Általános rendelkezések A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzatának Gazdálkodási és Juttatási Szabályzata A Pécsi Tudományegyetem (a továbbiakban: Egyetem) Doktorandusz Önkormányzata (a továbbiakban: PTE DOK) az Alapszabálya

Részletesebben

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D 2018.09.01. 1/8 Ezen szakosztályi ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok alapján és figyelembevételével

Részletesebben

Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának ügyrendje

Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának ügyrendje A Szervezeti és működési szabályzat 15. számú, 2017-ben módosított melléklete Ikt. sz.: Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának ügyrendje 2017. december 11. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (továbbiakban:

Részletesebben

HAJÓIPARI VÁLLALKOZÓK EGYLETE

HAJÓIPARI VÁLLALKOZÓK EGYLETE HAJÓIPARI VÁLLALKOZÓK EGYLETE A L A P S Z A B Á L Y 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 Az egyesület neve, székhelye, működése 1.1.1 Az egyesület neve: Hajóipari Vállalkozók Egylete 1.1.2 Az egyesület székhelye:

Részletesebben

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról és annak végrehajtására kiadott 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési és

Részletesebben

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4251 Hajdúsámson, Kossuth u. 2-8. 52/590-400 Fax: 52/590-407 hsamsonisk@t-online.hu DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testületének 24/2016. (XII. 2.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Értéktárának működéséről Biatorbágy Város Képviselő testülete az Alaptörvény

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti tagintézménye DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Farkas Zsuzsanna DÖK segítő tanár Orbán Veronika DÖK elnök 2012

Részletesebben

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSBAN DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA (MKKSZ MUNKAÜGYI OSZT) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A

Részletesebben

ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Pick Alapítványi Bölcsőde 6725 Szeged Szabadkai út 18. Tel. /fax: 62/567-177 Tel.: 62/ 421-477 Fenntartó: Pick Gyermeknevelési Alapítvány Adószám: 18469910-1-06 E-mail: pickalapitvany@invitel.hu ÉRDEKKÉPVISELETI

Részletesebben

A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KAPOSVÁRI KODÁLY ZOLTÁN KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI SZERVEZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Általános rendelkezések A 2011. évi CXC. törvény a Nemzeti köznevelésről 73. alapján az iskolában

Részletesebben

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata A Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata Győr, 2018. szeptember 3. 1 Tartalom 1. Jogszabályi háttér.3. 2. A diákönkormányzat célja, feladatai.5. 3. A diákönkormányzat

Részletesebben

Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A Fórum üléseinek helyszíne: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18. Békés Megye Önkormányzat Közgyűlésének

Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A Fórum üléseinek helyszíne: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18. Békés Megye Önkormányzat Közgyűlésének A BÉKÉS MEGYEI KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETŐ FÓRUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Fórum adatai A Fórum neve: A Fórum rövidített neve: Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 12. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT TANULMÁNYI BIZOTTSÁG

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT TANULMÁNYI BIZOTTSÁG Az ELTE Hallgatói Önkormányzat Tanulmányi Bizottság ügyrendje Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Hallgatói Önkormányzat (továbbiakban: ELTE HÖK) Tanulmányi Bizottsága (továbbiakban:

Részletesebben

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT Budapest, 2001 június T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal 1. Tudományos Diákkör.2. 2. A Tudományos Diákköri munka.. 2. 3. A Főiskolai Tudományos

Részletesebben

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata Kótaj 2015. 1 Az István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

Erzsébet Utcai Általános Iskola

Erzsébet Utcai Általános Iskola Erzsébet Utcai Általános Iskola Diákönkormányzati szabályzat 13. sz melléklet 1043 Budapest Erzsébet u. 31 034862 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros IV.ker. Önkormányzat Intézmény vezetője: Pál lászlóné

Részletesebben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műegyetemi Szakkollégiumok Közössége Szervezeti és Működési Szabályzata

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műegyetemi Szakkollégiumok Közössége Szervezeti és Működési Szabályzata 6. számú melléklet A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műegyetemi Szakkollégiumok Közössége Szervezeti és Működési Szabályzata A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (továbbiakban:

Részletesebben

A Budapest VI. Kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola Intézményi Tanácsának ügyrendje

A Budapest VI. Kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola Intézményi Tanácsának ügyrendje Budapest VI. Kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola 1068 Budapest, Felső erdősor u. 20. A Budapest VI. Kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola Intézményi Tanácsának ügyrendje Készítette: a Budapest VI.

Részletesebben

A HTE Infokommunikációs Szakértő Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzata

A HTE Infokommunikációs Szakértő Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzata A HTE Infokommunikációs Szakértő Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzata Budapest, 2013. július 32015 november 26. 1. Bevezetés 1.1. A HTE Választmánya 2011 áprilisában létrehozta az Infokommunikációs

Részletesebben

KECSKEMÉTI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR HALLGATÓI KÉPVISELETÉNEK. ÜGYRENDJE (hatályos 2009. június 10-től)

KECSKEMÉTI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR HALLGATÓI KÉPVISELETÉNEK. ÜGYRENDJE (hatályos 2009. június 10-től) KECSKEMÉTI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR HALLGATÓI KÉPVISELETÉNEK ÜGYRENDJE (hatályos 2009. június 10-től) I. Általános rendelkezések 1. a) Neve: Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Hallgatói

Részletesebben

A Pécsi Hajnóczy József Kollégium Türr I. úti tagintézmény lány tagozat diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata

A Pécsi Hajnóczy József Kollégium Türr I. úti tagintézmény lány tagozat diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata A Pécsi Hajnóczy József Kollégium Türr I. úti tagintézmény lány tagozat diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata I.A diákönkormányzat adatai: Név: Pécsi Hajnóczy József Kollégium Türr I.

Részletesebben

KÖRÖSLADÁNYI AMK BÖLCSŐDE ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MÜKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015.

KÖRÖSLADÁNYI AMK BÖLCSŐDE ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MÜKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. KÖRÖSLADÁNYI AMK BÖLCSŐDE ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MÜKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. Az Érdekképviseleti Fórum megalakítása és működtetése: A gyermeki jogok érvényesülésének és védelmének érdekében a gyermekjóléti

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje I. A Javadalmazási Bizottság jogállása A Javadalmazási Bizottság az Igazgatóság által létrehozott, folyamatos működésű bizottság, mely segíti a vezérigazgató

Részletesebben

A Diákönkormányzat éves munkaterve. 2010/2011 -es tanévre

A Diákönkormányzat éves munkaterve. 2010/2011 -es tanévre A Diákönkormányzat éves munkaterve 2010/2011 -es tanévre A tanulók és a tanulóközösségek érdekeinek képviseletére, a tanulók tanórán kívüli, szabadidős tevékenységének segítésére az iskolánkban diákönkormányzat

Részletesebben

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7.

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Intézmény OM- azonosítója: 201827 Intézményvezető: Kovács Péterné

Részletesebben

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA Budapest, 2015 Preambulum 1 A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar (továbbiakban:

Részletesebben

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2 A HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A szabályzat célja a Honvéd Zrínyi Sportegyesület (a továbbiakban: Egyesület)

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Hallgatói Önkormányzatának

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Hallgatói Önkormányzatának A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának ALAPSZABÁLYA Budapest, 2013. december 11. 1 PREAMBULUM 1 A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata ROSTI PÁL GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata Dunaújváros, 2013. 2013. 1 S Z K A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata A szülői munkaközösség

Részletesebben