COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI"

Átírás

1 COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v MUN v MUN v MUN v

2 MUN v Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése során hiba jelentkezik! év nyitása A év megnyitását a december havi számfejtést követően célszerű végrehajtani. Ahol több céget számfejtenek, valamennyi cég, valamennyi dolgozójának a számfejtését célszerű elkészíteni. Ennek oka és magyarázata a következő: a december havi adatokból emeljük át a 2014-es könyvtárba a levonásokra, a járulékokra, távollétekre vonatkozó adatokat. Ha úgy nyitják meg a évet, hogy nincsenek meg a december havi számfejtések, akkor a dolgozók fenti (levonásokra, járulékokra stb. vonatkozó) adatai nem kerülnek át a évi könyvtárba. Ebben az esetben a hiányzó adatokat ismét rögzíteni kell a 2014-es programban! Tehát végre lehet hajtani a év megnyitását december havi számfejtés nélkül is, de ez adatvesztést (ebből adódóan többletmunkát) jelent! A évi nyitása a évi könyvtárat, az adatokat érintetlenül hagyja. A továbbiakban a évi program a korábban megszokott módon használható! 1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: 1./ A 2013-es munkaügyi - bér adatok a mun13w, a főkönyvtárból nyíló könyvtárban (gyökér könyvtár alatti mappa) legyenek, tetszőleges meghajtón! Ahol a fenti feltétel nem érvényesül, ideiglenesen a mun13w mappát teljes tartalmával egy gép gyökérkönyvtárába kell áttenni. A zárás, nyitás lebonyolítása után a mun13w mappát teljes tartalmával, valamint az újonnan létrehozott mun14w mappát teljes tartalmával vissza kell másolni az eredeti meghajtóra, a használt mappákba (a mun13w esetében felülírásokkal, a mun14w-t új mappaként). 2./ A gép neve (Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer / Számítógép neve) nem tartalmazhat különleges karaktert (pl.: -, _, stb.), szóközt valamint betűvel kell, hogy kezdődjön. Ha ez nem biztosított, a telepítés előtt módosítani kell a gép nevét! Hálózatos használat esetén a nyitó program csak egy (tetszőleges) munkahelyről indítható, ilyenkor az előbbi kitétel erre a gépre vonatkozik. 3./ Mivel a nyitó program automatikusan létrehozza a mun14w könyvtárat, a nyitás folyamatának elindítása előtti bekapcsoláskor olyan jogosultságú felhasználónévvel kell az operációs rendszerbe bejelentkezni, amellyel engedélyezett új mappa létrehozására A évi nyitás lépései: A fentiek előrebocsátása után nézzük a konkrét teendőket:

3 1./ A szokásos módon, a mun13w könyvtárban menteni kell. 2./ A Cobra honlapról le kell tölteni a mun13 program es verzióját. A programot a szokásos módon telepíteni kell. Ellenőrizzék a program verziószámát (Szerviz/Névjegy). A verzió: / A decemberi bérelszámolást követően be kell lépni a mun13-as program Szerviz/Mentés programágba. A következő képernyőt látják: Lehetséges probléma: Ha mindent a leírás szerint hajtottak végre, és mégsem jelenik meg a gomb, ez a windows játéka. Ebben az esetben a windows asztalról töröljék le a mun13.exe-t indító ikont és készítsenek egy új parancs ikont. (Az ikon a mun13w mappából a mun13.exe-t indítja.) 4./ A gombra kell kattintani.

4 A program a gép sebességétől és az állományok nagyságától függően 1-2 percig dolgozni fog. Ha végzett a következő üzenet jelenik meg: Ha bármi okból meg kellene ismételniük a év nyitását, azt úgy tehetik meg, hogy a mun14w mappát (nem a mun13w-t!) letörlik, teljes tartalmával. (Természetesen ezt nagyon nagy gondossággal, végiggondolva, csak ha szükséges stb.). Ezt követően a 3. és 4. pontokban leírtak szerint kell ismét eljárni. Ezzel a telepítéssel végeztünk A MunBér14 program első indítása A telepítés során a program automatikusan felteszi az asztalra a program indító ikonját:. Ha ez valamilyen okból mégsem történik meg, egy parancs ikont kell létrehozni, mely a \mun14w mappából a mun14.exe-t indítja! Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! 1.4. A program indításához szükséges feltételek A program 2014-es sikeres indításának a következő feltételei vannak: - az 1./ pontban leírt feladat sikeres végrehajtása (a megfelelő gyökér-könyvtárban legyen a mun14w mappa) - a licinf.dll állomány megléte a mun14w mappában - a Cobrától korábban megkapott mun.lic állomány bemásolása a mun14w mappába. Ha a fenti feltételek bármelyike nem teljesül, a 2014-es program verzió nem használható eredményesen Lehetséges hibaüzenetek, a hibák elhárításuk módja Hibaüzenet:

5 Hiba oka: nem a 2014-re érvényes licinf.dll található a mun14w mappában. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától be kell szerezni a licinf.dll-t, majd be kell másolni a mun14w mappába. (A gomb használatával ki lehet lépni a rendszerből.) Hibaüzenet: Hiba oka: nincs, vagy nem megfelelő a mun14w mappában található licenc állomány. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától be kell szerezni a mun.lic-t, majd be kell másolni a mun14w mappába. Hibaüzenet: Hiba oka: a licenc érvényességi ideje lejárt. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától be kell szerezni a mun.lic-t, majd be kell másolni a mun14w mappába.. Hibaüzenet:

6 Hiba oka: a rendszerhez tartozó új háttér nem található a mun14w mappában. Elhárítás módja: a cobra1.jpg-t a mun14w mappába kell másolni. Hibaüzenet: Hiba oka: a programot nem a mun14w mappából indítják. Elhárítás módja: meg kell nézni, hogy az indító ikon melyik mappából szeretné a programot indítani. A program hibátlanul csak tetszőleges meghajtó, gyökér könyvtárából megnyitott mun14w mappából indítható! Ezt kell biztosítani! 2. A 2014-es program használatáról 2.1. A szabadság számítás automatikus indítása A 2014-es első indításakor a program valamennyi cégre kiszámítja a dolgozók évi szabadságát. A következő képernyő jelenik meg:

7 A program a gép sebességétől függően néhány pillanatig, percig dolgozni fog. A feladat befejezésekor a következő üzenet jelenik meg: A szabadság számítás eredményét ellenőrizzék a Munkaügy / Szabadság számítás programban Munkaszerződés szerinti bérek csoportos módosítása A / / programban lehetőség van a munkaszerződés szerinti bérek egyszerű módosítására. Ezt elsősorban ott használhatják eredményesen, ahol több dolgozónak azonos a bére, s azt szeretnék változtatni. (Pl. a minimálbér kétszerese a munkaszerződés szerinti bérük.) A program utasításai szerint járjanak el Az Abevjava beállítás Ebben a pontban leírt feladatot hálózati használat esetén minden munkahelyen, de egy gépen csak egyszer kell elvégezni. Ezzel a beállítással határozzák meg, hogy a MunBér14 program hova tegye az adatokat, illetve honnan tudja automatikusan elindítani az AbevJava futását! (A beállítás megegyezik az elmúlt évivel, de fontossága miatt megismételjük a tudnivalókat.) Az / menüben találnak egy funkciót: /

8 A programot indítva a következő képernyőt láthatják: Az ikonra kattintva a program automatikusan megkeresi és megjeleníti az Abevjava indítási útvonalát! Ha az Abevjava telepítésénél nem a szokásos módon jártak el (a rendszergazda beavatkozott a telepítés menetébe és más mappát jelölt ki a NAV bevalló program helyeként), akkor a program a következő üzentet küldi: Ebben az esetben Önöknek kell (a szokásos módon) megadni azt az elértési útvonalat, amelyet követve a MunBér program megtalálja az Abevjava_Start.bat állományt és automatikusan el tudja azt indítani! Az ikonra kattintva a következő üzenet jelenik meg:

9 (Csak ismétlésként: az AbevJava program Szerviz / Névjegy programjának található meg a pontos elérési útvonal, ezt kell kitallózni a MunBér14 programban!) 2.4. Első számfejtés sorában A fentiek ismeretében már lehet évre számfejteni. (Az első belépéskor ki kell választani a céget és a dátumot!) 2.5. Nyilatkozatok nyomtatása Ezzel a verzióval már nyomtathatók, kiadhatók a 2014-re szükséges nyilatkozatok. Megtalálhatók: / programban. A évi adóváltozások részletes ismertetését, hatását a programrendszerre majd a következő verzióhoz készülő leírás tartalmazza. Abban a verzióban találják majd meg a as adatátadáshoz szükséges programot is. Még egyszer összefoglalva a év nyitásának lépéseit: 1./ A szokásos módon a mun13 program 1231-es verzióját le kell tölteni a Cobra honlapjától. 2./ A leírtak szerint a év megnyitása (sikeres végrehajtás esetén egy mun14w mappa keletkezik). 3./ A program használatához szükséges licenc állomány bemásolása a mun14w mappába. Még egy fontos információ! Ha nem indul el a mun14 program, akkor a futtatáshoz szükséges környezeti feltételek nincsenek biztosítva! A gép windows\system32 mappájában nem található meg négy darab vfp9 állomány! Ebben az esetben a mun13w mappából az alábbi állományokat be kell másolni a számítógép windows\sytem32 mappájába, ha így sem indul, akkor a mun14w mappába! Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a program hiányolja a MSVCR71.DLL állományt. Ezt is a mun13w mappából lehet a windows\system32 (vagy a mun14w) mappába bemásolni.

10 MUN v Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése során hiba jelentkezik! Ezzel a verzióval már elkészíthető a 1408-as és a 1458-as bevallás. Tudjuk, hogy még mindkét NAV-os nyomtatványnál vannak hibák az ellenőrző programban. Ennek ellenére szükségesnek tartjuk e verzió közzétételét. Várható, hogy február 12-e előtt még egy módosított verziót kell készítenünk. Kérjük erre gondoljanak munkájuk ütemezésénél. I január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra Az alábbiakban röviden összefoglaljuk azokat a törvény-módosításokat, amelyek érintik a MunBér14 programot. Ebben az évben (a korábbi évektől eltérően) nem voltak jelentős jogszabály módosítások. Három tárgykör van, amely jelentősebb változásokat okoz: - családi járulékkedvezmény bevezetése - a GYED extra bevezetése - szociális hozzájárulási adót érintő kedvezmények módosítása 1./ A családi járulékkedvezmény bevezetése Közismert, hogy január 1-től azoknál a magánszemélyeknél, akik korábban nem tudták teljes egészében a családi kedvezményt az adóból érvényesíteni lehetőség van a járulékok csökkentésére a 4 %, 3 % és 10 % terhére (ilyen sorrendben). A program a járulék kedvezményt automatikusan érvényesíti. Ha valaki NEM akarja év közben ezt igénybe venni, lehetőség van ennek beállítására a Bérelszámolás / Rögzítés, számfejtés programban az ALAPADATOK kartonfülön található mezőnél. A járulék kedvezmény érvényesítése a bérjegyzéken is jól látható. A példában szereplő dolgozó 3 gyermek után vesz igénybe kedvezményt, havi bére Ft. A bérjegyzékén a következő látható:

11 Magyarázatot két mező érdemel. A Családi j. kedv. alapja mező értéke ne más mint a három gyermek utáni kedvezmény havi adóalap (példában = ) Az Érvényesíthető kedv: mező a Családi j. kedv. alapja *0.16 (a példában *0.16=70.200). A többi mező értelemszerűen a ténylegesen érvényesített kedvezményt tartalmazza. Itt szeretnénk felhívni a figyelmüket az egyéni és társas vállalkozók (alkalmazás minőség=21, 30) speciális szabályára: ők a családi járulék kedvezményt csak a tényleges kivétet terhelő járulékok mértékéig vehetik figyelembe. (ld évi LXXX tv 24/A (6)). Magyarán ha egy társas vállalkozó tényleges havi tagi jövedelme Ft, az egészségbiztosítási járulékot a Ft után fizeti (118000*1.5= ), de kedvezményként csak a %-át, illetve 3 %-át lehet figyelembe venni. A nyugdíj járuléknál nincs elvárt járulék fizetés. A példában szereplő számok a bérjegyzéken a következőképpen láthatók: Még szeretnénk megjegyezni, hogy a 1408-as bevallásban és a 1458-as bevallásban ezek az ellenőrzési szempontok a mai napon ( ) még hibásak. Reméljük, hogy a nyomtatványokat még február 12-ig módosítják. Ha a következő hibaüzenetet látják az APEH programban, akkor még nem javították a nyomtatványt:

12 2./ A GYED extra bevezetése A táppénz programot nem használó felhasználóinkat ebből a csomagból két módosítás érinti: - a gyermek 1 éves kora után a szülő a GYED folyósítása mellett korlátlan időtartamban visszamehet dolgozni - bővül a foglalkoztató által igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény. A táppénzes programot használókat érintő módosítás: január 1-e után született gyermek és a korábban született gyermek után az ellátások egyidejűleg igénybe vehetők december 31-e után született ikergyermekek esetében a GYED jogosultsági ideje egy évvel meghosszabbodik január 1-től bevezetik a diplomás GYED intézményét. Ebben a leírásban erről nem kívánunk bővebben írni, további tudnivalók majd a táppénz programhoz írt leírásban lesznek elérhetők. 3./ A szociális hozzájárulási adót érintő kedvezmények módosítása január 1-től megszűnő szociális hozzájárulási adókedvezmények - nettó bérek megőrzése - Start bónusz

13 - Start extra - Start plusz - Karrier Híd Ezekkel kapcsolatban Önöknek semmi feladata nincs, a program nem számol ilyen jogcímen szociális hozzájárulási adókedvezményt január 1-től életbe lépő új (módosított) kedvezmények Mindhárom kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a MunBér14 programban a Munkaügy / Dolgozó beléptetése / Munkaügyi törzs programban a kartonfülön a kedvezmény jogcímét rögzítsék. a./ Doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt kutató munkavállaló után- teljes munkaidő esetében havi Ft-ig 14.5 %. (A szükséges bejelölés ) b./ GYED melletti foglalkoztatásra is kiterjed (a korábban a GYED folyósítása után igénybe vehető) a szociális hozzájárulási adókedvezmény. (A szükséges bejelölés: ) Ha a foglalkoztatás GYED, GYES folyósítása mellett történik, akkor az -ig dátumba a várható folyósítás végét legyenek kedvesek rögzíteni. mezők mellé is tegyék a megfelelő helyre a pipát, hogy a 1408-as bevallásba helyesen tudjuk átadni a az adatokat a 08-as oldalra. c./ Legalább három gyermeket nevelő munkavállaló alkalmazása esetén a foglalkoztatás első három évében 27 %, a foglalkoztatás 4. és 5. évében 14.5 % járulék kedvezmény érvényesíthető. Fontos: MÁK igazolás szükséges a kedvezmény érvényesítéséhez! (A szükséges bejelölés: ) II. Apróbb fejlesztések, módosítások, pontosítások 1./ Több felhasználónk jelezte, hogy a szakképzési hozzájárulási alap kedvezmények számszerűsítése problémát okozott 2013-ban. Ezért a Havi listák, analitikák menüben

14 található Analitika a munkáltatói közteher. I. listán találnak három új oszlopot, mely a szociális hozzájárulási adó alapot, a szakképzési hozzájárulási adó alapot és a kedvezmény alapját tartalmazza dolgozónként. 2./ A magánnyugdíj-pénztári tagoknak is számoljuk a családi járulék kedvezményt. 3./ Módosítottuk a szabadság megállapítás listát a kézi korrekció miatt. 4./ A kilépő dolgozók járulék igazolásának nyomtatásakor hibaüzenet volt, javítottuk. 5./ A bérösszesítőknél hibaüzenet jelent meg. Javítottuk.

15 MUN v Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése során hiba jelentkezik! Az utóbbi hetekben tapasztaljuk, hogy a windows7 vagy windows 8 operációst rendszert használóknál nem megy zökkenőmentesen az ÁNYK program elindítása a MunBér programból. Az Ő figyelmüket szeretnénk felhívni a NAV honlapján található leírásra. Ahol 64 bites gép van ott a oldalról a -t kell letölteni és futtatni. I. Pontosítások ebben a verzióban 1./ 1408-as adatátadásnál a következő módosítások, pontosítások történtek. - A 1408A oldalára a kedvezmények nélküli szakképzési hozzájárulás alapján a 31. sorba, a kedvezményt a 32. sorba adjuk át. (Korábban a 31. sorba a kedvezményekkel csökkentett alapot adtunk át, és a 32. sorba a kedvezményt nem.) - A 1408A nyomtatvány oldalának 11. sorába átadjuk a társasháztól levont személyi jövedelemadót. - A 1408-M nyomtatvány 091 oldalán nem készítünk fejlécet, ha nincs adat (jellemzően 34, 35 alkalmazás minőséggel foglalkoztatottakat érinti). - A 1408M-06 oldalának 450. sorába a megfelelő hónapban adjuk át a kilépés dátumát. - A 1408M-10. oldalán az egyszerűsített közteherviselő hozzájárulás 625c és 626c mezőkbe kerülő 1.6% egészségbiztosítási járulék és 3.9% nyugdíjbiztosítási járulék mezőket megcseréltük. - Az 53-as foglalkoztatási jellegű dolgozóknál módosítottuk azokat a mezőket, ahova a NAV program 0 értéket vár, illetve nem vár (ez minden évben sláger ). - Pontosítottuk a 1408-M bevallás 04. oldalára a költségelszámolás módjára tett nyilatkozatok kódolását. - A 1408M sorában külön tüntetjük fel a Külszolgálatért kapott jövedelmet (korábban ez a 360. sorban szerepelt). Kérjük, hogy a 362. a./ oszlopának értékét ellenőrizzék! 2./ Egyszerűsített foglalkoztatottak bérelszámolásával kapcsolatos módosítások: - A minimálbér kétszeresét meghaladó összeg számfejtése esetén küldünk figyelmeztető üzenetet. Ezek az összegek szakképzettséget nem igényelő foglalkoztatás esetén (feorsz 1. pozíciója=9) 584*2, illetve 4670*2, egyéb esetben órabérnél 679*2, napi bér esetében 5430*2. - A nem kedvezményes ( normál ) foglalkoztatás esetén helytelenül számoltuk a személyi jövedelemadó összegét. Módosítottuk. - A nem kedvezményes ( normál ) foglalkoztatás esetén a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak szociális hozzájárulási adókedvezményét figyelembe vesszük! MÁS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓKEDVEZMÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉT NEM PROGRAMOZTUK. - Módosítottuk az Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról nyomtatványt.

16 3./ Módosítottuk az / / programban található listát. A korábbi verzió a családi járulékkedvezményt érvényesített dolgozók létszámát a Fenti feltételnek nem megfelelő sorba hozta. 4./ Módosítottuk a %-os levonások érvényesítésének algoritmusát. Itt szükségesnek tartjuk a következőket leírni és ennek megfelelően kérjük a beállítások módosítását. A korábbi verzióban a levonásoknál a levonás kiindulási összege az un. összes járandóság volt (azokat a kifizetési jogcímeket gyűjtöttük össze, ahol a Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban a bejelölt volt). Ez több új felhasználóknál problémát jelentett, mert számos olyan kifizetési jogcímet használnak (pl. gépkocsi használat költség térítése), amit nem lehet a %-os levonásoknál figyelembe venni. Ezért a programot úgy módosítottuk, hogy a fix béreken felül (időbér, szabadság bére, fizetett ünnep bére stb) a program azokból a jogcímekből állítja összes a levonás alapot, ahol a Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban a LEVONAS kartonfülnél a. beleszámít. Minden levonás alapnál legyenek kedvesek - t. tenni és 100 %-ot. (Természetesen, csak azoknál, ahol ez indokolt. Nem kell pl. az Erzsébet utalványnál, gépkocsi költségtérítésnél, Budapest bérletnél stb. Kell kivétnél, jutalomnál, túlóránál. pl. a vállalkozói Módosítottuk a levonás algoritmusát abban az esetben is, ha ugyanazon a levonási jogcímen több levonást kell érvényesíteni. Ebben az esetben maximum a nettó (kötelező levonásokkal csökkentett) jövedelem 50 %-ig érvényesíti a program a %-os levonásokat. 5./ Főkönyvi feladás 420. sorában rossz a szöveg szerepelt (10 % EHO, javítottuk 14 %-ra összegszerűsége jó volt.) 6./ A számfejtésnél figyelmeztető üzenetet küldünk, ha a dolgozótól levont az egészségbiztosítási alapba befizetett 7 % és az egészségügyi hozzájárulásként levont 14 % eléri a Ft-ot. (Természetesen csak akkor, ha 14 % alapját képező kifizetés történik, mivel a 7 %-nak nincs felső határa!) Bizonyára ismert, hogy erről egy lista is készíthető az / / programban. 7./ Az / / programban hibaüzenet volt, javítottuk. 8./ A dolgozók beléptetésénél a mező értékét nem lehetett módosítani, ha a dolgozó munkaidő keretből visszakerült ALAP munkarendbe. Módosítottuk a mező karbantartását. 9./ Módosítottuk az Egyéb listák / Dolgozó ABC excelbe átadást. Bizonyos mezőket kivettünk az átadottak közül (magánnyugdíj-pénztári tagságra vonatkozókat), néhány új mezőt beletettünk, néhány mezőnél nagyobbra vettük az átadott mező hosszakat (pl. munkakör megnevezése).

17 II. Fejlesztések ebben a verzióban: 1./ Az érvényesített családi járulékkedvezmény könnyebb ellenőrizhetősége érdekében - a / listán megjelenítjük dolgozónként az érvényesített családi járulék kedvezményeket - az / programban található összesítőkön is módosítottuk a családi járulékkedvezmény érvényesítéséhez kapcsolódó adatok megjelenítését. A fenti analitikának megfelelően az összesítőkön a következő szerepel: III. Még nyitott kérdések e verzió után is: 1./ Az egyéni és társas vállalkozók családi járulékkedvezményének érvényesítése körül még mindig sok bizonytalanság van. A problémát jeleztük a NAV-nak várjuk az értelmező és megnyugtató válaszukat. Amint ez a kezünkben lesz amennyiben szükséges módosítjuk a programot. Egyenlőre nem változtatunk a januári gyakorlaton, nehogy adóhátralékot eredményezzen a program módosítása. 2./ A munkaidőkeretben foglalkoztatottak nem minden kérdését sikerült még megnyugtatóan rendezni. A következő napokban ismét szeretnénk ezzel a kérdéssel (elsősorban nem számítástechnikai, hanem jogalkalmazói szempontból) mélyebben foglalkozni. Természetesen utána a programban is szeretnénk ezt megjeleníteni. Végül a Mun_tap programot használó felhasználóinknak szeretnénk két dolgot is jelezni: Az egészségbiztosítási statisztikai jelentést még ezzel a verzióval ne készítsék el. Most dolgozunk a nyomtatvány módosításán. Nem kevés utánajárás, levelezés után (nagy örömünkre) az OEP engedélyezte a program használatát. Az engedélyt pdf-ben csatoljuk.

18 MUN v Pontosítások ebben a verzióban 1./ Egy NAV állásfoglalást követve módosítottuk az egyéni és társas vállalkozók által figyelembe vehető családi járulékkedvezmény érvényesítésének algoritmusát. A korábbi verzióban ha a tényleges kivét kevesebb volt mint a járulék minimum csak a tényleges kivét erejéig számoltuk a járulék kedvezményt. A NAV értelmezése szerint, ha a vállalkozó kivesz jövedelmet (tehát van személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége) akkor jogosult a megfizetett egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék erejéig a kedvezmény érvényesítésére. Természetesen ez csak azokra vonatkozik, akik a gyermekek száma miatt jogosultak a családi járulékkedvezmény érvényesítésére. Mindez számokban (középfokú végzettséget nem igénylő vállalkozás esetében): A korábbi verzióban: A módosított verzióban: Amennyiben szükséges szíveskedjenek a január havi bevallást önellenőrizni! 2./ A / listán feltüntetjük a betegszabadság bérét is. 3./ Az egyéni bérjegyzékre a 20-asnál nagyobb alkalmazás minőség esetén nem írjuk ki a szabadság, betegszabadság adatokat. 4./ A 1408 adatátadásnál, ha az alkalmazás minőséges 37 nem szükséges a főállású munkahely kitöltése, ennek hiányában is átadjuk a szükséges adatokat. 5./ Az előző évről áthozott szabadságok rögzítésénél percet is lehet rögzíteni. Kérjük 100 percben gondolkodjanak. Tehát fél óra esetében 0.50-et kell rögzíteni. 6./ A KIVA szerint adózó társaságoknál amennyiben bejelölik, hogy a dolgozó után kell korkedvezmény biztosítási járulékot fizetni számoljuk ezt a kötelezettséget. A Mun_tap programban módosítottuk az egészségbiztosítási statisztikai jelentést. A nyomtatvány módosítását a GYED-Extra bevezetése indokolja. Az ellátások számfejtésénél két új adatot lehet rögzíteni 1 : 1 Az a két mezőt akkor lehet megjelölni, ha az ellátás folyósításának jogcíme a GYED.

19 Ennek megfelelően a bevallás a következőképpen módosult:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: MUN v14.1231 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra MUN v14.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 1 MUN v0101 2. A 2010. évi jogszabályváltozások 1 2.1. Adóalap-kiegészítés A szuper bruttósítás néven ismertté vált, adóalap-kiegészítés során az összevonandó

Részletesebben

CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi. programcsomag 2014.

CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi. programcsomag 2014. CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi programcsomag 2014. 1 Tartalom RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 6 Operációs rendszerek... 6 Speciális... 6 Hardver igény... 6 Főbb jellemzők, tulajdonságok... 6 A PROGRAM

Részletesebben

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon mentsenek) a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 2015. www.armada.hu. 1993-2015. Parallel Kft.

Felhasználói kézikönyv 2015. www.armada.hu. 1993-2015. Parallel Kft. Felhasználói kézikönyv 2015. Tartalomjegyzék Bevezetés...5 A telepítés folyamata...6 A szoftver indítása...6 A Főképernyő felépítése...6 Menü...7 Eszközsor...8 Információs sáv...8 Cégek menüpont...9 Cégek

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv. XL Bér 2015. Bér, TB, SZJA és Munkaügy. www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft.

Felhasználói Kézikönyv. XL Bér 2015. Bér, TB, SZJA és Munkaügy. www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft. Felhasználói Kézikönyv XL Bér 2015 Bér, TB, SZJA és Munkaügy www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft. Tartalomjegyzék Bevezetés...4 Mielőtt a szoftver indul...5 A telepítés folyamata...5 Alapvető

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Windows-os Bér+ Személyi adatok nyilvántartására, bérszámfejtésre, TB adatok

Részletesebben

SigMANI 2015 SOFTWARE. NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress. SigMANI. Felhasználói Kézikönyv. NIARA Kft.

SigMANI 2015 SOFTWARE. NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress. SigMANI. Felhasználói Kézikönyv. NIARA Kft. Bérszámfejtés Felhasználói Kézikönyv 1 Felhasználói Kézikönyv NIARA Kft. 2015 SOFTWARE NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress A programot és a dokumentációt a NIARA Kft. részéről szerzői jog védi,

Részletesebben

Makrodigit programcsomag. Bérszámfejtés modul. felhasználói ismertető. Makrodigit Informatikai Kft. 2011.

Makrodigit programcsomag. Bérszámfejtés modul. felhasználói ismertető. Makrodigit Informatikai Kft. 2011. Makrodigit programcsomag Bérszámfejtés modul felhasználói ismertető Makrodigit Informatikai Kft. 2011. Tartalom Tartalom...2 Bér program, általános ismertető...4 Főmenü tartalma...6 Alapadatok...6 Más

Részletesebben

Társadalombiztosítás 2014.

Társadalombiztosítás 2014. Társadalombiztosítás 2014. 2014. január 1-jétől a járuléktörvényben járulékalapok, járulékfizetés tekintetében csak annyi változás történt, hogy az elvárt járulékalapokat követő járulékfizetési modellek

Részletesebben

Forgalmazó: www.tensoft.hu

Forgalmazó: www.tensoft.hu Kettős könyvviteli rendszer felhasználói leírása 2010. Forgalmazó: TEN-SOFT Kft. 7100 Szekszárd, Arany János utca 23-25. Telefon: (74) / 417-005 (74) / 529-430 (74) / 511-657 (30) / 9464-437 Fax: (74)

Részletesebben

A program rövid ismertetése

A program rövid ismertetése 1. oldal A program rövid ismertetése Programunk 1989 óta szolgálja növekvő számú felhasználói körünket, alkalmazkodva az évről-évre megváltozó jogszabályi környezethez, kielégítve a felmerülő helyi igényeket

Részletesebben

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár Magyar Államkincstár KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor 2013.09 Hasznos Adatok Kft 1. oldal; összesen: 66 KIR Lekérdező Rendszer Tartalom Rövid Ismertető... 4 Általános leírás...

Részletesebben

Dél-Alföldi JOGPONT+ Mini. Adójogi kisokos

Dél-Alföldi JOGPONT+ Mini. Adójogi kisokos Dél-Alföldi JOGPONT+ Mini Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. évi változások A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél-Alföldi JOGPONT+ Mini projekt kiadványa 1 Dél-Alföldi JOGPONT+ Mini Tartalom

Részletesebben

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. KULCS BÉR 2008. DECEMBER/12 A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a korábbi

Részletesebben

Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás ORKA v. 3.0. Felhasználói útmutató

Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás ORKA v. 3.0. Felhasználói útmutató v. 3.0 ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 2010 Tartalomjegyzék Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás ORKA 1. A PROGRAM FELADATA...3 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK...4 3. REGISZTRÁCIÓ...4 4. BEJELENTKEZÉS...7 5.

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.14) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben

Előszó. Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok!

Előszó. Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok! Előszó Van egy fantasztikus ötletem! De hogyan kezdjek hozzá? Megvan a megoldás! Vállalkozást indítok! Rögtön felmerül azonban a kérdés, hogy milyet? És hogyan? Bonyolultnak tűnik Annyiféle lehetőség van,

Részletesebben

Kezelıi leírás 2009.

Kezelıi leírás 2009. Kezelıi leírás 2009.. Tartalomjegyzék A.) Bevezetés 3 B.) Általános adatok modul 7 I. Törzsadatok 6 I.1. Kódjegyzék 7 I.2.. Település adatainak karbantartása 8 I.3. Pénzintézetek adatainak karbantartása

Részletesebben

A 1208. számú bevallás újdonságai

A 1208. számú bevallás újdonságai A 1208. számú bevallás újdonságai Adóvilág 2012. február XVI. Évfolyam 03. szám A személyi jövedelemadót érintő, valamint a járulékokra vonatkozó rendelkezések tekintetében a 2012. január 1-jén hatályba

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ÚTMUTATÓ AZ IGÉNYBEJELENTÉS TÁPPÉNZ, TERHESSÉGI-GYERMEKÁGYI SEGÉLY, GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ, BALESETI TÁPPÉNZ IGÉNYLÉSÉHEZ ELNEVEZÉSŰ NYOMTATVÁNY KITÖLTÉSÉHEZ 2.1 verzió

Részletesebben

Hírlevél. Az Országgyűlés 2013. november 18- án elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról

Hírlevél. Az Országgyűlés 2013. november 18- án elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról 1/2014 Hírlevél Tartalomból Drágán fizett, ha késve fizett Júliustól legfeljebb 30 napon belül ki kell fizetni a számlákat. Milyen időponttól kell számolni a határidőt, el lehet-e ettől térni, milyen szankció

Részletesebben

Kitöltési útmutató. A kitöltési útmutató e törvényeken alapul, de azok ismeretét nem pótolja.

Kitöltési útmutató. A kitöltési útmutató e törvényeken alapul, de azok ismeretét nem pótolja. Kitöltési útmutató a 2014. évi személyi jövedelemadó, valamint a mezőgazdasági kistermelő egészségügyi hozzájárulásának munkáltatói adómegállapításával és elszámolásával kapcsolatos munkáltatói (kifizetői)

Részletesebben

Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa

Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa Adójogi tájékoztató Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa Az adózási kérdések bonyolultak és komplexek,

Részletesebben

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08.

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

Kézműves kereskedelem szabályszerűen

Kézműves kereskedelem szabályszerűen Kézműves kereskedelem szabályszerűen Az egyre szaporodó kézművesek egyik legnagyobb problémája az, hogy miként, hogyan feleljenek meg a velük szemben támasztott elvárásoknak, s miként lehetnének sikeresek.

Részletesebben

Munkajogi tájékoztató

Munkajogi tájékoztató Munkajogi tájékoztató Magánszemélyeknek és vállalkozóknak E körben igyekszünk választ adni a legfontosabb munkavégzéssel összefüggő kérdésekre, mint: milyen formában dolgozhatok milyen formában foglalkoztathatok

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN?

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN? ÚTMUTATÓ A 2013. ÉVRŐL SZÓLÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A JÁRULÉK, A KÜLÖNADÓ, AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS, AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSÁHOZ, HELYESBÍTÉSÉHEZ, ÖNELLENŐRZÉSÉHEZ

Részletesebben