COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI"

Átírás

1 COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v MUN v MUN v MUN v

2 MUN v Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése során hiba jelentkezik! év nyitása A év megnyitását a december havi számfejtést követően célszerű végrehajtani. Ahol több céget számfejtenek, valamennyi cég, valamennyi dolgozójának a számfejtését célszerű elkészíteni. Ennek oka és magyarázata a következő: a december havi adatokból emeljük át a 2014-es könyvtárba a levonásokra, a járulékokra, távollétekre vonatkozó adatokat. Ha úgy nyitják meg a évet, hogy nincsenek meg a december havi számfejtések, akkor a dolgozók fenti (levonásokra, járulékokra stb. vonatkozó) adatai nem kerülnek át a évi könyvtárba. Ebben az esetben a hiányzó adatokat ismét rögzíteni kell a 2014-es programban! Tehát végre lehet hajtani a év megnyitását december havi számfejtés nélkül is, de ez adatvesztést (ebből adódóan többletmunkát) jelent! A évi nyitása a évi könyvtárat, az adatokat érintetlenül hagyja. A továbbiakban a évi program a korábban megszokott módon használható! 1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: 1./ A 2013-es munkaügyi - bér adatok a mun13w, a főkönyvtárból nyíló könyvtárban (gyökér könyvtár alatti mappa) legyenek, tetszőleges meghajtón! Ahol a fenti feltétel nem érvényesül, ideiglenesen a mun13w mappát teljes tartalmával egy gép gyökérkönyvtárába kell áttenni. A zárás, nyitás lebonyolítása után a mun13w mappát teljes tartalmával, valamint az újonnan létrehozott mun14w mappát teljes tartalmával vissza kell másolni az eredeti meghajtóra, a használt mappákba (a mun13w esetében felülírásokkal, a mun14w-t új mappaként). 2./ A gép neve (Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer / Számítógép neve) nem tartalmazhat különleges karaktert (pl.: -, _, stb.), szóközt valamint betűvel kell, hogy kezdődjön. Ha ez nem biztosított, a telepítés előtt módosítani kell a gép nevét! Hálózatos használat esetén a nyitó program csak egy (tetszőleges) munkahelyről indítható, ilyenkor az előbbi kitétel erre a gépre vonatkozik. 3./ Mivel a nyitó program automatikusan létrehozza a mun14w könyvtárat, a nyitás folyamatának elindítása előtti bekapcsoláskor olyan jogosultságú felhasználónévvel kell az operációs rendszerbe bejelentkezni, amellyel engedélyezett új mappa létrehozására A évi nyitás lépései: A fentiek előrebocsátása után nézzük a konkrét teendőket:

3 1./ A szokásos módon, a mun13w könyvtárban menteni kell. 2./ A Cobra honlapról le kell tölteni a mun13 program es verzióját. A programot a szokásos módon telepíteni kell. Ellenőrizzék a program verziószámát (Szerviz/Névjegy). A verzió: / A decemberi bérelszámolást követően be kell lépni a mun13-as program Szerviz/Mentés programágba. A következő képernyőt látják: Lehetséges probléma: Ha mindent a leírás szerint hajtottak végre, és mégsem jelenik meg a gomb, ez a windows játéka. Ebben az esetben a windows asztalról töröljék le a mun13.exe-t indító ikont és készítsenek egy új parancs ikont. (Az ikon a mun13w mappából a mun13.exe-t indítja.) 4./ A gombra kell kattintani.

4 A program a gép sebességétől és az állományok nagyságától függően 1-2 percig dolgozni fog. Ha végzett a következő üzenet jelenik meg: Ha bármi okból meg kellene ismételniük a év nyitását, azt úgy tehetik meg, hogy a mun14w mappát (nem a mun13w-t!) letörlik, teljes tartalmával. (Természetesen ezt nagyon nagy gondossággal, végiggondolva, csak ha szükséges stb.). Ezt követően a 3. és 4. pontokban leírtak szerint kell ismét eljárni. Ezzel a telepítéssel végeztünk A MunBér14 program első indítása A telepítés során a program automatikusan felteszi az asztalra a program indító ikonját:. Ha ez valamilyen okból mégsem történik meg, egy parancs ikont kell létrehozni, mely a \mun14w mappából a mun14.exe-t indítja! Hálózati használat esetén a programot először csak egy gépről szabad elindítani, mert a program adatbázis struktúra módosításokat hajt végre! 1.4. A program indításához szükséges feltételek A program 2014-es sikeres indításának a következő feltételei vannak: - az 1./ pontban leírt feladat sikeres végrehajtása (a megfelelő gyökér-könyvtárban legyen a mun14w mappa) - a licinf.dll állomány megléte a mun14w mappában - a Cobrától korábban megkapott mun.lic állomány bemásolása a mun14w mappába. Ha a fenti feltételek bármelyike nem teljesül, a 2014-es program verzió nem használható eredményesen Lehetséges hibaüzenetek, a hibák elhárításuk módja Hibaüzenet:

5 Hiba oka: nem a 2014-re érvényes licinf.dll található a mun14w mappában. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától be kell szerezni a licinf.dll-t, majd be kell másolni a mun14w mappába. (A gomb használatával ki lehet lépni a rendszerből.) Hibaüzenet: Hiba oka: nincs, vagy nem megfelelő a mun14w mappában található licenc állomány. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától be kell szerezni a mun.lic-t, majd be kell másolni a mun14w mappába. Hibaüzenet: Hiba oka: a licenc érvényességi ideje lejárt. Elhárítás módja: a Cobra ügyfélszolgálatától be kell szerezni a mun.lic-t, majd be kell másolni a mun14w mappába.. Hibaüzenet:

6 Hiba oka: a rendszerhez tartozó új háttér nem található a mun14w mappában. Elhárítás módja: a cobra1.jpg-t a mun14w mappába kell másolni. Hibaüzenet: Hiba oka: a programot nem a mun14w mappából indítják. Elhárítás módja: meg kell nézni, hogy az indító ikon melyik mappából szeretné a programot indítani. A program hibátlanul csak tetszőleges meghajtó, gyökér könyvtárából megnyitott mun14w mappából indítható! Ezt kell biztosítani! 2. A 2014-es program használatáról 2.1. A szabadság számítás automatikus indítása A 2014-es első indításakor a program valamennyi cégre kiszámítja a dolgozók évi szabadságát. A következő képernyő jelenik meg:

7 A program a gép sebességétől függően néhány pillanatig, percig dolgozni fog. A feladat befejezésekor a következő üzenet jelenik meg: A szabadság számítás eredményét ellenőrizzék a Munkaügy / Szabadság számítás programban Munkaszerződés szerinti bérek csoportos módosítása A / / programban lehetőség van a munkaszerződés szerinti bérek egyszerű módosítására. Ezt elsősorban ott használhatják eredményesen, ahol több dolgozónak azonos a bére, s azt szeretnék változtatni. (Pl. a minimálbér kétszerese a munkaszerződés szerinti bérük.) A program utasításai szerint járjanak el Az Abevjava beállítás Ebben a pontban leírt feladatot hálózati használat esetén minden munkahelyen, de egy gépen csak egyszer kell elvégezni. Ezzel a beállítással határozzák meg, hogy a MunBér14 program hova tegye az adatokat, illetve honnan tudja automatikusan elindítani az AbevJava futását! (A beállítás megegyezik az elmúlt évivel, de fontossága miatt megismételjük a tudnivalókat.) Az / menüben találnak egy funkciót: /

8 A programot indítva a következő képernyőt láthatják: Az ikonra kattintva a program automatikusan megkeresi és megjeleníti az Abevjava indítási útvonalát! Ha az Abevjava telepítésénél nem a szokásos módon jártak el (a rendszergazda beavatkozott a telepítés menetébe és más mappát jelölt ki a NAV bevalló program helyeként), akkor a program a következő üzentet küldi: Ebben az esetben Önöknek kell (a szokásos módon) megadni azt az elértési útvonalat, amelyet követve a MunBér program megtalálja az Abevjava_Start.bat állományt és automatikusan el tudja azt indítani! Az ikonra kattintva a következő üzenet jelenik meg:

9 (Csak ismétlésként: az AbevJava program Szerviz / Névjegy programjának található meg a pontos elérési útvonal, ezt kell kitallózni a MunBér14 programban!) 2.4. Első számfejtés sorában A fentiek ismeretében már lehet évre számfejteni. (Az első belépéskor ki kell választani a céget és a dátumot!) 2.5. Nyilatkozatok nyomtatása Ezzel a verzióval már nyomtathatók, kiadhatók a 2014-re szükséges nyilatkozatok. Megtalálhatók: / programban. A évi adóváltozások részletes ismertetését, hatását a programrendszerre majd a következő verzióhoz készülő leírás tartalmazza. Abban a verzióban találják majd meg a as adatátadáshoz szükséges programot is. Még egyszer összefoglalva a év nyitásának lépéseit: 1./ A szokásos módon a mun13 program 1231-es verzióját le kell tölteni a Cobra honlapjától. 2./ A leírtak szerint a év megnyitása (sikeres végrehajtás esetén egy mun14w mappa keletkezik). 3./ A program használatához szükséges licenc állomány bemásolása a mun14w mappába. Még egy fontos információ! Ha nem indul el a mun14 program, akkor a futtatáshoz szükséges környezeti feltételek nincsenek biztosítva! A gép windows\system32 mappájában nem található meg négy darab vfp9 állomány! Ebben az esetben a mun13w mappából az alábbi állományokat be kell másolni a számítógép windows\sytem32 mappájába, ha így sem indul, akkor a mun14w mappába! Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a program hiányolja a MSVCR71.DLL állományt. Ezt is a mun13w mappából lehet a windows\system32 (vagy a mun14w) mappába bemásolni.

10 MUN v Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése során hiba jelentkezik! Ezzel a verzióval már elkészíthető a 1408-as és a 1458-as bevallás. Tudjuk, hogy még mindkét NAV-os nyomtatványnál vannak hibák az ellenőrző programban. Ennek ellenére szükségesnek tartjuk e verzió közzétételét. Várható, hogy február 12-e előtt még egy módosított verziót kell készítenünk. Kérjük erre gondoljanak munkájuk ütemezésénél. I január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra Az alábbiakban röviden összefoglaljuk azokat a törvény-módosításokat, amelyek érintik a MunBér14 programot. Ebben az évben (a korábbi évektől eltérően) nem voltak jelentős jogszabály módosítások. Három tárgykör van, amely jelentősebb változásokat okoz: - családi járulékkedvezmény bevezetése - a GYED extra bevezetése - szociális hozzájárulási adót érintő kedvezmények módosítása 1./ A családi járulékkedvezmény bevezetése Közismert, hogy január 1-től azoknál a magánszemélyeknél, akik korábban nem tudták teljes egészében a családi kedvezményt az adóból érvényesíteni lehetőség van a járulékok csökkentésére a 4 %, 3 % és 10 % terhére (ilyen sorrendben). A program a járulék kedvezményt automatikusan érvényesíti. Ha valaki NEM akarja év közben ezt igénybe venni, lehetőség van ennek beállítására a Bérelszámolás / Rögzítés, számfejtés programban az ALAPADATOK kartonfülön található mezőnél. A járulék kedvezmény érvényesítése a bérjegyzéken is jól látható. A példában szereplő dolgozó 3 gyermek után vesz igénybe kedvezményt, havi bére Ft. A bérjegyzékén a következő látható:

11 Magyarázatot két mező érdemel. A Családi j. kedv. alapja mező értéke ne más mint a három gyermek utáni kedvezmény havi adóalap (példában = ) Az Érvényesíthető kedv: mező a Családi j. kedv. alapja *0.16 (a példában *0.16=70.200). A többi mező értelemszerűen a ténylegesen érvényesített kedvezményt tartalmazza. Itt szeretnénk felhívni a figyelmüket az egyéni és társas vállalkozók (alkalmazás minőség=21, 30) speciális szabályára: ők a családi járulék kedvezményt csak a tényleges kivétet terhelő járulékok mértékéig vehetik figyelembe. (ld évi LXXX tv 24/A (6)). Magyarán ha egy társas vállalkozó tényleges havi tagi jövedelme Ft, az egészségbiztosítási járulékot a Ft után fizeti (118000*1.5= ), de kedvezményként csak a %-át, illetve 3 %-át lehet figyelembe venni. A nyugdíj járuléknál nincs elvárt járulék fizetés. A példában szereplő számok a bérjegyzéken a következőképpen láthatók: Még szeretnénk megjegyezni, hogy a 1408-as bevallásban és a 1458-as bevallásban ezek az ellenőrzési szempontok a mai napon ( ) még hibásak. Reméljük, hogy a nyomtatványokat még február 12-ig módosítják. Ha a következő hibaüzenetet látják az APEH programban, akkor még nem javították a nyomtatványt:

12 2./ A GYED extra bevezetése A táppénz programot nem használó felhasználóinkat ebből a csomagból két módosítás érinti: - a gyermek 1 éves kora után a szülő a GYED folyósítása mellett korlátlan időtartamban visszamehet dolgozni - bővül a foglalkoztató által igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény. A táppénzes programot használókat érintő módosítás: január 1-e után született gyermek és a korábban született gyermek után az ellátások egyidejűleg igénybe vehetők december 31-e után született ikergyermekek esetében a GYED jogosultsági ideje egy évvel meghosszabbodik január 1-től bevezetik a diplomás GYED intézményét. Ebben a leírásban erről nem kívánunk bővebben írni, további tudnivalók majd a táppénz programhoz írt leírásban lesznek elérhetők. 3./ A szociális hozzájárulási adót érintő kedvezmények módosítása január 1-től megszűnő szociális hozzájárulási adókedvezmények - nettó bérek megőrzése - Start bónusz

13 - Start extra - Start plusz - Karrier Híd Ezekkel kapcsolatban Önöknek semmi feladata nincs, a program nem számol ilyen jogcímen szociális hozzájárulási adókedvezményt január 1-től életbe lépő új (módosított) kedvezmények Mindhárom kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a MunBér14 programban a Munkaügy / Dolgozó beléptetése / Munkaügyi törzs programban a kartonfülön a kedvezmény jogcímét rögzítsék. a./ Doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt kutató munkavállaló után- teljes munkaidő esetében havi Ft-ig 14.5 %. (A szükséges bejelölés ) b./ GYED melletti foglalkoztatásra is kiterjed (a korábban a GYED folyósítása után igénybe vehető) a szociális hozzájárulási adókedvezmény. (A szükséges bejelölés: ) Ha a foglalkoztatás GYED, GYES folyósítása mellett történik, akkor az -ig dátumba a várható folyósítás végét legyenek kedvesek rögzíteni. mezők mellé is tegyék a megfelelő helyre a pipát, hogy a 1408-as bevallásba helyesen tudjuk átadni a az adatokat a 08-as oldalra. c./ Legalább három gyermeket nevelő munkavállaló alkalmazása esetén a foglalkoztatás első három évében 27 %, a foglalkoztatás 4. és 5. évében 14.5 % járulék kedvezmény érvényesíthető. Fontos: MÁK igazolás szükséges a kedvezmény érvényesítéséhez! (A szükséges bejelölés: ) II. Apróbb fejlesztések, módosítások, pontosítások 1./ Több felhasználónk jelezte, hogy a szakképzési hozzájárulási alap kedvezmények számszerűsítése problémát okozott 2013-ban. Ezért a Havi listák, analitikák menüben

14 található Analitika a munkáltatói közteher. I. listán találnak három új oszlopot, mely a szociális hozzájárulási adó alapot, a szakképzési hozzájárulási adó alapot és a kedvezmény alapját tartalmazza dolgozónként. 2./ A magánnyugdíj-pénztári tagoknak is számoljuk a családi járulék kedvezményt. 3./ Módosítottuk a szabadság megállapítás listát a kézi korrekció miatt. 4./ A kilépő dolgozók járulék igazolásának nyomtatásakor hibaüzenet volt, javítottuk. 5./ A bérösszesítőknél hibaüzenet jelent meg. Javítottuk.

15 MUN v Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése során hiba jelentkezik! Az utóbbi hetekben tapasztaljuk, hogy a windows7 vagy windows 8 operációst rendszert használóknál nem megy zökkenőmentesen az ÁNYK program elindítása a MunBér programból. Az Ő figyelmüket szeretnénk felhívni a NAV honlapján található leírásra. Ahol 64 bites gép van ott a oldalról a -t kell letölteni és futtatni. I. Pontosítások ebben a verzióban 1./ 1408-as adatátadásnál a következő módosítások, pontosítások történtek. - A 1408A oldalára a kedvezmények nélküli szakképzési hozzájárulás alapján a 31. sorba, a kedvezményt a 32. sorba adjuk át. (Korábban a 31. sorba a kedvezményekkel csökkentett alapot adtunk át, és a 32. sorba a kedvezményt nem.) - A 1408A nyomtatvány oldalának 11. sorába átadjuk a társasháztól levont személyi jövedelemadót. - A 1408-M nyomtatvány 091 oldalán nem készítünk fejlécet, ha nincs adat (jellemzően 34, 35 alkalmazás minőséggel foglalkoztatottakat érinti). - A 1408M-06 oldalának 450. sorába a megfelelő hónapban adjuk át a kilépés dátumát. - A 1408M-10. oldalán az egyszerűsített közteherviselő hozzájárulás 625c és 626c mezőkbe kerülő 1.6% egészségbiztosítási járulék és 3.9% nyugdíjbiztosítási járulék mezőket megcseréltük. - Az 53-as foglalkoztatási jellegű dolgozóknál módosítottuk azokat a mezőket, ahova a NAV program 0 értéket vár, illetve nem vár (ez minden évben sláger ). - Pontosítottuk a 1408-M bevallás 04. oldalára a költségelszámolás módjára tett nyilatkozatok kódolását. - A 1408M sorában külön tüntetjük fel a Külszolgálatért kapott jövedelmet (korábban ez a 360. sorban szerepelt). Kérjük, hogy a 362. a./ oszlopának értékét ellenőrizzék! 2./ Egyszerűsített foglalkoztatottak bérelszámolásával kapcsolatos módosítások: - A minimálbér kétszeresét meghaladó összeg számfejtése esetén küldünk figyelmeztető üzenetet. Ezek az összegek szakképzettséget nem igényelő foglalkoztatás esetén (feorsz 1. pozíciója=9) 584*2, illetve 4670*2, egyéb esetben órabérnél 679*2, napi bér esetében 5430*2. - A nem kedvezményes ( normál ) foglalkoztatás esetén helytelenül számoltuk a személyi jövedelemadó összegét. Módosítottuk. - A nem kedvezményes ( normál ) foglalkoztatás esetén a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak szociális hozzájárulási adókedvezményét figyelembe vesszük! MÁS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓKEDVEZMÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉT NEM PROGRAMOZTUK. - Módosítottuk az Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról nyomtatványt.

16 3./ Módosítottuk az / / programban található listát. A korábbi verzió a családi járulékkedvezményt érvényesített dolgozók létszámát a Fenti feltételnek nem megfelelő sorba hozta. 4./ Módosítottuk a %-os levonások érvényesítésének algoritmusát. Itt szükségesnek tartjuk a következőket leírni és ennek megfelelően kérjük a beállítások módosítását. A korábbi verzióban a levonásoknál a levonás kiindulási összege az un. összes járandóság volt (azokat a kifizetési jogcímeket gyűjtöttük össze, ahol a Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban a bejelölt volt). Ez több új felhasználóknál problémát jelentett, mert számos olyan kifizetési jogcímet használnak (pl. gépkocsi használat költség térítése), amit nem lehet a %-os levonásoknál figyelembe venni. Ezért a programot úgy módosítottuk, hogy a fix béreken felül (időbér, szabadság bére, fizetett ünnep bére stb) a program azokból a jogcímekből állítja összes a levonás alapot, ahol a Beállítások / Jogcímek paraméterezése programban a LEVONAS kartonfülnél a. beleszámít. Minden levonás alapnál legyenek kedvesek - t. tenni és 100 %-ot. (Természetesen, csak azoknál, ahol ez indokolt. Nem kell pl. az Erzsébet utalványnál, gépkocsi költségtérítésnél, Budapest bérletnél stb. Kell kivétnél, jutalomnál, túlóránál. pl. a vállalkozói Módosítottuk a levonás algoritmusát abban az esetben is, ha ugyanazon a levonási jogcímen több levonást kell érvényesíteni. Ebben az esetben maximum a nettó (kötelező levonásokkal csökkentett) jövedelem 50 %-ig érvényesíti a program a %-os levonásokat. 5./ Főkönyvi feladás 420. sorában rossz a szöveg szerepelt (10 % EHO, javítottuk 14 %-ra összegszerűsége jó volt.) 6./ A számfejtésnél figyelmeztető üzenetet küldünk, ha a dolgozótól levont az egészségbiztosítási alapba befizetett 7 % és az egészségügyi hozzájárulásként levont 14 % eléri a Ft-ot. (Természetesen csak akkor, ha 14 % alapját képező kifizetés történik, mivel a 7 %-nak nincs felső határa!) Bizonyára ismert, hogy erről egy lista is készíthető az / / programban. 7./ Az / / programban hibaüzenet volt, javítottuk. 8./ A dolgozók beléptetésénél a mező értékét nem lehetett módosítani, ha a dolgozó munkaidő keretből visszakerült ALAP munkarendbe. Módosítottuk a mező karbantartását. 9./ Módosítottuk az Egyéb listák / Dolgozó ABC excelbe átadást. Bizonyos mezőket kivettünk az átadottak közül (magánnyugdíj-pénztári tagságra vonatkozókat), néhány új mezőt beletettünk, néhány mezőnél nagyobbra vettük az átadott mező hosszakat (pl. munkakör megnevezése).

17 II. Fejlesztések ebben a verzióban: 1./ Az érvényesített családi járulékkedvezmény könnyebb ellenőrizhetősége érdekében - a / listán megjelenítjük dolgozónként az érvényesített családi járulék kedvezményeket - az / programban található összesítőkön is módosítottuk a családi járulékkedvezmény érvényesítéséhez kapcsolódó adatok megjelenítését. A fenti analitikának megfelelően az összesítőkön a következő szerepel: III. Még nyitott kérdések e verzió után is: 1./ Az egyéni és társas vállalkozók családi járulékkedvezményének érvényesítése körül még mindig sok bizonytalanság van. A problémát jeleztük a NAV-nak várjuk az értelmező és megnyugtató válaszukat. Amint ez a kezünkben lesz amennyiben szükséges módosítjuk a programot. Egyenlőre nem változtatunk a januári gyakorlaton, nehogy adóhátralékot eredményezzen a program módosítása. 2./ A munkaidőkeretben foglalkoztatottak nem minden kérdését sikerült még megnyugtatóan rendezni. A következő napokban ismét szeretnénk ezzel a kérdéssel (elsősorban nem számítástechnikai, hanem jogalkalmazói szempontból) mélyebben foglalkozni. Természetesen utána a programban is szeretnénk ezt megjeleníteni. Végül a Mun_tap programot használó felhasználóinknak szeretnénk két dolgot is jelezni: Az egészségbiztosítási statisztikai jelentést még ezzel a verzióval ne készítsék el. Most dolgozunk a nyomtatvány módosításán. Nem kevés utánajárás, levelezés után (nagy örömünkre) az OEP engedélyezte a program használatát. Az engedélyt pdf-ben csatoljuk.

18 MUN v Pontosítások ebben a verzióban 1./ Egy NAV állásfoglalást követve módosítottuk az egyéni és társas vállalkozók által figyelembe vehető családi járulékkedvezmény érvényesítésének algoritmusát. A korábbi verzióban ha a tényleges kivét kevesebb volt mint a járulék minimum csak a tényleges kivét erejéig számoltuk a járulék kedvezményt. A NAV értelmezése szerint, ha a vállalkozó kivesz jövedelmet (tehát van személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége) akkor jogosult a megfizetett egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék erejéig a kedvezmény érvényesítésére. Természetesen ez csak azokra vonatkozik, akik a gyermekek száma miatt jogosultak a családi járulékkedvezmény érvényesítésére. Mindez számokban (középfokú végzettséget nem igénylő vállalkozás esetében): A korábbi verzióban: A módosított verzióban: Amennyiben szükséges szíveskedjenek a január havi bevallást önellenőrizni! 2./ A / listán feltüntetjük a betegszabadság bérét is. 3./ Az egyéni bérjegyzékre a 20-asnál nagyobb alkalmazás minőség esetén nem írjuk ki a szabadság, betegszabadság adatokat. 4./ A 1408 adatátadásnál, ha az alkalmazás minőséges 37 nem szükséges a főállású munkahely kitöltése, ennek hiányában is átadjuk a szükséges adatokat. 5./ Az előző évről áthozott szabadságok rögzítésénél percet is lehet rögzíteni. Kérjük 100 percben gondolkodjanak. Tehát fél óra esetében 0.50-et kell rögzíteni. 6./ A KIVA szerint adózó társaságoknál amennyiben bejelölik, hogy a dolgozó után kell korkedvezmény biztosítási járulékot fizetni számoljuk ezt a kötelezettséget. A Mun_tap programban módosítottuk az egészségbiztosítási statisztikai jelentést. A nyomtatvány módosítását a GYED-Extra bevezetése indokolja. Az ellátások számfejtésénél két új adatot lehet rögzíteni 1 : 1 Az a két mezőt akkor lehet megjelölni, ha az ellátás folyósításának jogcíme a GYED.

19 Ennek megfelelően a bevallás a következőképpen módosult:

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra MUN v14.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: MUN v14.1231 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - MUN v16.0210... - 6 - MUN v16.0428... - 7 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis

Részletesebben

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások MUN v13.1231 Ehhez a verzióhoz írt leírásban három témakört találnak: 1./ A 2014. év nyitása 2./ a 2014. évi első feladatok 3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások Kérjük -

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - - 1 - MUN v15.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre,

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot! MUN.151231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (15M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 151231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér17 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon mentsenek) a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0101

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot! MUN.141231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (14M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 141231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot! MUN.v131231_M29_02 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (13M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 1331_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Nettóérték megőrző részkedvezmény érvényesítése a hónap egy részében fennálló munkaviszony alapján, ha a hónap során betegszabadság távolléti díja is elszámolásra

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér14 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0101 1. Ismertető a 2013.

Részletesebben

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát.

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. KULCS BÉR 2008 MÁRCIUS/4 A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a

Részletesebben

2012/01. Ver

2012/01. Ver 2012/01 Ver 6.4.12.001 1, Adóalap kiegészítés 2, Járulékok 3, Szocho kedvezmények 4, Munkabér nettóérték kedvezmény 5, Jogcím importálás 6, Szakképzési 7, Korkedvezmény-biztosítási járulék 1, Adóalap kiegészítés

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 1 MUN v1231-m30 Leírás a Munbér10 program 1231-M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun10w mappa teljes tartalmát! Ebben az évben

Részletesebben

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz A 2013 évi nyomtatványok nagy része még nem jelent meg. Azonban, az esetlegesen kilépő dolgozók számfejtéséhez, bejelentéséhez már hónap közben is szükség

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2012 ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: MUN v12.0101... 2 MUN v12.0116... 11 MUN v12.0129... 13 MUN v12.0206... 25 MUN v12.0209... 33 MUN v12.0225... 37 MUN

Részletesebben

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról Tartalomjegyzék: I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról 1. II. MunBér programban szükséges beállítások az AbevJava-ba történő adatátadáshoz.. 2. III. Adatátadás a 08-as nyomtatványba A./

Részletesebben

Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz

Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz Tájékoztató a BOR2 program 2013 évi beállításaihoz A 2013 évi nyomtatványok nagy része még nem jelent meg. Azonban, az esetlegesen kilépő dolgozók számfejtéséhez már hónap közben is szükség lehet az új

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - MUN v15.0604... - 12 - MUN v15.0725... - 13 - - 1 - MUN v15.0130

Részletesebben

Letiltások kezelése. A letiltásokat alapértelmezetten letiltási sorrendben jeleníti meg a program, ami a nyilakkal módosítható.

Letiltások kezelése. A letiltásokat alapértelmezetten letiltási sorrendben jeleníti meg a program, ami a nyilakkal módosítható. Letiltás rögzítése A Személyi adatokban, a Levonások/Letiltások/Jöv. gomb segítségével rögzíthetőek letiltások és levonások az adott személyekhez. A felrögzített letiltásokról a program analitikát vezet,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 1. oldal 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv,

Részletesebben

Alapadatokkal kapcsolatos módosítások

Alapadatokkal kapcsolatos módosítások Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről: A legújabb verziója az 1.118 (6) az internetről letölthető a levél végén található link segítségével Változások,

Részletesebben

Bér program gépi nyitása

Bér program gépi nyitása A vállalkozás adatainak nyitása A bér program gépi nyitása a Főmenü a Cégadatok Cégnyitások Gépi nyitás (előző évből) menüpontjának elindításával kezdeményezhető. Figyelem! A bérszámfejtési adatok gépi

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 1 MUN v0101 2. A 2010. évi jogszabályváltozások 1 2.1. Adóalap-kiegészítés A szuper bruttósítás néven ismertté vált, adóalap-kiegészítés során az összevonandó

Részletesebben

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok ek 2013 ek 2013 Kedves Ügyfelünk! A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett és 2013. január 1-én életbe lépett munkáltatói terhek csökkentési lehetőségeivel kibővültek a szociális hozzájárulási adóból

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény 2014

Családi járulékkedvezmény 2014 Családi járulékkedvezmény 2014 NAV tájékoztató Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembe vételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban

Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban A Személyi adatokban, a Levonások/Letiltások gomb segítségével rögzíthetőek letiltások és levonások az adott személyekhez. A felrögzített

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével.

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Jogc ímek sorrendje a dolgozó törzsadatában és elszámolásban

Kedves Ügyfelünk! Jogc ímek sorrendje a dolgozó törzsadatában és elszámolásban Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.16.19) tartalma (változások, bővítések) Ezúton szeretném tájékoztatni

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre:

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Főkönyv Pénzügy Pénztárkönyv Eszköz (Letölthető még frissítés a Készlet, EVA modulokra,

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Armada Bér ( ) tartalma (változások, bővítések)

Kedves Ügyfelünk! Armada Bér ( ) tartalma (változások, bővítések) Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.17.08) tartalma (változások, bővítések) Ezúton szeretném tájékoztatni

Részletesebben

*Verziófrissítés letöltése gomb+

*Verziófrissítés letöltése gomb+ TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészült az Ön által használt ügyviteli szoftver legfrissebb változata és letölthető a http://www.kulcs-soft.hu oldalon az Ügyfélszolgálat / Program frissítések

Részletesebben

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. Tisztelt Partnerünk! Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. KULCS BÉR 2009. MÁRCIUS A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a korábbi frissítések

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Számfejtési folyamat, és 08-as bevallás felgyűjtési idejének optimalizálása Örömmel tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Kulcs Bér 2012-es program szeptemberi

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó

Szociális hozzájárulási adó Kedvezmények: 2017. 01.01-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 22%. Ennek következményeként a szociális hozzájárulási adó kedvezmények is változtak. A kedvezmény összege, a típusonként meghatározott

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP))

ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP)) ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP)) A Kulcs-Bér 2009 programban lehetőség van az év közbeni nyugdíj adatszolgáltatáshoz szükséges, valamint az ONYF-nek beküldendő

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról 1108A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú állami adóhatósághoz Hibásnak minősített

Részletesebben

TGV HUMAN PARTNERS KFT. Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20)

TGV HUMAN PARTNERS KFT. Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20) Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20) 320-6500 Veerrzzi ióóss vváál lttoozzáássookk 13.23 2019.04.05 adatbázis 13.044 1908-A-s lap adónem összesen sor kerekítési korrekciós mező feladása miatt

Részletesebben

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára

A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára A Cobra Sprint telepítése CobraContoLight felhasználók számára 1. A telepítő program elindítása után a Sprint Telepítő Varázsló irányítja a telepítés folyamatát. A Felhasználási (licenc) feltételek elfogadása

Részletesebben

Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9

Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9 Cobra Munkaügy és bér programcsomag 2011 évi verzióinak változásai. Tartalomjegyzék: MUN v11.0101... 2 MUN v11.0125... 9 MUN v11.0101 2. A MunBér11 program első indítása A telepítés során a program automatikusan

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme után fizetendő nyugdíjjárulékával szemben érvényesítheti a

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.143) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

BÉR évi as verzió

BÉR évi as verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2019.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2019.08.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2019.09.15. Regisztrált

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények

A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A szociális hozzájárulási adóból 2013-ban érvényesíthető adókedvezmények A munkaviszonyban foglalkoztatott személyek utáni fizetendő adó megállapításánál a számított adót (27%) e törvény külön rendelkezése

Részletesebben

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát.

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. KULCS BÉR 2008 ÁPRILIS/2 A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Főbb témakörök: december 3-4.

Főbb témakörök: december 3-4. Főbb témakörök: Munkahelyvédelmi akcióterv START kártyák Szocho kedvezmények Tartósan álláskereső személyek Anyasági ellátások mellett, illetve utáni foglalkoztatás Foglalkoztatás kezdete Részfoglalkoztatás

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.133) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

CobraMunTap táppénz számfejtő. rendszer 2014.

CobraMunTap táppénz számfejtő. rendszer 2014. CobraMunTap táppénz számfejtő rendszer 2014. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az első számfejtés előtti feladatok:... 4 3. A táppénz számfejtés lépései:... 5 3.1. Az áthúzódó esetek kezelésének különös

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Ingatlan bérbeadás Amennyiben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egy millió forintot és így a bérbeadó magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetésére

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás Készítette: Görgei Zsolt Vállalkozások besorolása 2 3 4 Adókedvezmények a szociális hozzájárulási adóból A megváltozott

Részletesebben

BÉR évi es verzió

BÉR évi es verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.03.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.04.15. Regisztrált

Részletesebben

A nyugdíjak összegének kiszámítása

A nyugdíjak összegének kiszámítása A nyugdíjak összegének kiszámítása A példák kitalált személyek nyugdíjügyei. A fiktív nyugdíjösszegek magasabbak, mint az átlagos nyugdíjösszeg amiatt, hogy illusztrálják a nyugdíj számításának folyamatában

Részletesebben

után kell a személyi jövedelemadó összegét megállapítani. Azok a változások, amelyekre külön is felhívjuk a figyelmüket:

után kell a személyi jövedelemadó összegét megállapítani. Azok a változások, amelyekre külön is felhívjuk a figyelmüket: Tartalom jegyzék: MUN v0101...2 MUN v0128...20 MUN v0201...26 MUN v0205...32 MUN v0226...52 MUN v0331...58 TAP v0408...60 MUN v0501...61 MUN v0508...67 MUN v0528...73 MUN v0601...76 MUN v0607...82 MUN

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL. Elfogadó nyugta A-LOGIC INVEST BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL. Elfogadó nyugta A-LOGIC INVEST BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL Elfogadó nyugta Adóazonosító 13647744 VPID Adózó neve A-LOGIC INVEST BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG NAV iktatószám 1041289019 KR érkeztetési szám

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az Armada Bér modul legújabb frissítéséről:

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az Armada Bér modul legújabb frissítéséről: Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.16.12) tartalma (változások, bővítések) Ezúton szeretném tájékoztatni

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.126) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

Remek-Bér program verzió történet

Remek-Bér program verzió történet Remek-Bér program verzió történet Verzió: 5.14 2019.07.26. Bér beállítások frissítése funkció, amely a törvényi változások beállításában nyújt segítséget. Program indítás és cég megnyitás után egy Bér

Részletesebben

NTAX évi es verzió

NTAX évi es verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.03.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.04.15. Regisztrált

Részletesebben

A keresőképtelenséget érintő től hatályos jogszabály változások, és azok megvalósítása az IxNet rendszerben

A keresőképtelenséget érintő től hatályos jogszabály változások, és azok megvalósítása az IxNet rendszerben A keresőképtelenséget érintő 2019.01.01-től hatályos jogszabály változások, és azok megvalósítása az IxNet rendszerben Jogszabály: 287/2018. (XII. 21.) Korm. rendelet az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó

Szociális hozzájárulási adó Kedvezmények: 2017. 01.01-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 22%. Ennek következményeként a szociális hozzájárulási adó kedvezmények is változtak. A kedvezmény összege, a típusonként meghatározott

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 Szociális hozzájárulási adóból és szakképzési hozzájárulásból igénybe vehető kedvezmények Jogszabályok 2011. évi CLVI. törvény IX. fejezete

Részletesebben

KIVÁ-s társaságok kezelése az NTAX-ban

KIVÁ-s társaságok kezelése az NTAX-ban KIVÁ-s társaságok kezelése az NTAX-ban A KIVÁ-s társaság megnyitásakor a cégformánál Kisvállalati adó -t kell választani és a vállalkozási formánál Társaság -ot. A helyes könyvvezetési mód: Kettős könyvvitel.

Részletesebben

Bér évi verzió

Bér évi verzió Verziószám: 19.06 Érvényességi dátumok: Demó verzió érvényessége 2018.02.28. Regisztrált verzió érvényessége Könyvelő programok 2018.12.31. Bérszámfejtő program 2018.12.31. Számlázó programok Nincs időkorlát

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Bérprogram és az abevjava kapcsolata

Bérprogram és az abevjava kapcsolata Bérprogram és az abevjava kapcsolata Ahhoz, hogy a bérprogram és az abevjava program együtt tudjon működni, szükséges a két program egymásra hangolása. Az abevjava program telepítését követően nézzük meg,

Részletesebben

FORINT-Soft Kft. EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁS. FORINT-Soft Kft.

FORINT-Soft Kft. EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁS. FORINT-Soft Kft. EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁS 2010. április 1-én hatályba lépett az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény (Eftv.), és ezzel egyidejűleg megszűnt az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK 1./ A START tv. szerinti adókedvezmények FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK Figyelem: a 2012. december 31-ig kiváltott START kártya alapján adókedvezmény már nem érvényesíthető! Milyen jogszabályhely

Részletesebben

Bérügyintéző részszakképesítés

Bérügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve). (Születési hely, idő) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 49/3-9/2018. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. január 10. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Családi kedvezmény. A családi kedvezmény adóalap kedvezmény, a családi járulékkedvezmény járulék kedvezmény.

Családi kedvezmény. A családi kedvezmény adóalap kedvezmény, a családi járulékkedvezmény járulék kedvezmény. A családi kedvezmény adóalap kedvezmény, a családi járulékkedvezmény járulék kedvezmény. A kedvezmények érvényesítéséhez az alábbi beállításokra van szükség Novitax bérszámfejtő programban. Családi kedvezmény

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Általános leírás... 3 2. Telepítés... 4 3. Első indítás... 6 4. A program használata... 8

Tartalomjegyzék. 1. Általános leírás... 3 2. Telepítés... 4 3. Első indítás... 6 4. A program használata... 8 Elektronikus naplóval rendelkező HostWare pénztárgépet üzemeltető felhasználók NAV adatszolgáltatási kötelezettségét támogató segédprogram felhasználói leírása 2013.07.23. Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

Mellékelten a MunBér09 program 0107-es verziójú programjával kapcsolatos legfontosabb ismereteket írjuk le Önöknek!

Mellékelten a MunBér09 program 0107-es verziójú programjával kapcsolatos legfontosabb ismereteket írjuk le Önöknek! Tartalom jegyzék: MUN v0111...2 MUN v0131...12 MUN v0206...15 MUN v0227...39 MUN v0531...44 MUN v0629...50 MUN v0718...61 MUN v0727...68 MUN v0806...71 MUN v0813...72 MUN v1007...73 MUN v1113...76 MUN

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját!

Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.16.17) tartalma (változások, bővítések) Ezúton szeretném tájékoztatni

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról 1108A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú állami adóhatósághoz Hibásnak minősített

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer hálózatban

WIN-TAX programrendszer hálózatban WIN-TAX programrendszer hálózatban Számítógépes hálózat Hálózat kialakítása Szerver gépre telepítendő alkalmazások: Adatbázis kiszolgáló (Firebird 2.5-ös verzió) WIN-TAX programrendszer Kliens gépre telepítendő

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról 1108A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú állami adóhatósághoz Hibásnak minősített

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben