ATES Geotermikus rendszerek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ATES Geotermikus rendszerek"

Átírás

1 ATES Geotermikus rendszerek Vízenergiát hasznosító rendszerek F Ű TÉS majdnem INGYEN! Megtakarítás mértéke: Vegyes tüzelés 50%, Földgáz 70%, Áram 80%, Palackos gáz 88% Környezetből el vont energia ¾ = 75 80% Villanyáram ¼ (kompresszor) = 20 25% Hő energia 4/4 = 100% a fűtőrendszer és a melegvíz számára Hűtési arány 15% : 85% = 100% átlagadatokkal számolva, eltérés lehet 20% is. elpárologtató kompresszió kondenzátor 1. Az ATES Hőpumpa termékcsalád Magyar fejlesztés és gyártás. 2. Környezetbarát, (minimális CO 2 kibocsájtás ) egyszerű a kezelése, és karbantartása. 3. Gazdaságos és megbízható Hőszivattyúkat ajánlunk 40 évre. 36 éves TAPASZTALAT. 4. Az ATES nagyon hatékony a régi radiátorfűtésnél is. 5. Nagyon magas hatásfokon üzemel, 1 kwh áramból 3 5 kwh fűtőteljesítményt produkál. + 2 db kút (pl. vertkút, locsolókút), egy tápláló és egy víznyelő kút. Vízigény 2 m 3 /óra tól. A kútfúrás költs égeit nagyban b efolyásolja a talaj összetétele és a rétegvízszint mélysége. + Minimális vízvezeték és villanyszerelő munka Ön dönt: Drága Fagyoskodás, vagy Olcsó Melegedés! HOL tudja alkalmazni? Családi házak, társasházak, toronyházak, lakóparkok, irodaházak, bevásárló központok, mozik, ipari csarnokok, raktárak, medencék, iskolák, óvodák, korházak, középületek stb. GARANTÁLJUK, hogy a leghidegebb januárban sem kell PÓTFŰTÉS, a fűtési költségek pedig 999 Ft/nap alatt lesznek (a régi rendszereknél is, ByPass,) m 2 fűtési területre vetítve Nálunk ez mennyibe kerül? B EVEZETŐ ÁR!!!! ATES 10 (fűtés + HMV) csak most Ft (bruttó Ár Ft) Hőszivattyú < m 2 területet tud fűteni, HMV. Kiszállítást és üzembehelyezést nem tartalmazza az ár. GARANCIA 10 ÉV ha a mi szakembereinkre bízza a karbantartást. KÉRJEN RÉSZLETES ISMERTETŐT ÉS A JÁNLATOT: telefon: , fax: e mail: web oldal: hoszivattyuk.hu Kisfilmünket itt nézheti meg: 40% alatti megtakarítás esetén visszafizetjük a vételárat azonos feltételek mellett ÚJ ÉS RÉGI FŰTÉS RENDSZEREKNÉL EGYARÁNT ATES HŐPUMPA A MEGOLDÁS!!

2 Mi a Geothermikus energia Napjainkban ismét sok szó esik a geothermikus energia hasznosításáról. Érdemes szétnéznünk mit láthatunk milyen eredmények, tapasztalatok születtek ezen a területen. Először röviden tekintsük át ismereteinket a geothermikus energiáról. A geothermikus energia a természetes energiaforrások csoportjába tartozik. Eredete szerint földhő, jellemzője a geotermiku s gradiens, melynek értéke a mélység függvényében a földkéreg hőmérsékletnövekedését adja meg. Magyarországon átlagban 18m/ o C értéket lehet figyelembe venni. A hazai geothermikus energiahordozó hévizek termelését és hasznosítását az ország kedvező geothermikus és hidrogeológiai adottságai határozzák meg. Ennek az állapotnak mélyföldtani és földkéreg szerkezeti okai vannak. Magyarország gazdag megújuló energiaforrásokban, különösen geothermikus energiában. Ennek ellenére energetikai célú hasznosításuk ellentmondásos, mert a felhasználás mértéke csekély és az alkalmazások műszaki színvonala általában alacsony. Nyerjünk hőt a VÍZBŐL ( vizes fűtés ) A talajvíz geothermikus hőjét használja fel az ATES hőszivattyú. E hőszivattyú energetikai együtthatója rendkívül magas értékű, ezért a beruházási költség és a teljesítmény aránya különösen kedvező. Az ATES hőszivattyúk beltéri berendezések, fűtésre/hűtésre és használati melegvíz előállítására egyaránt használhatók. Nagy előnye az ATES hő pumpáknál, hogy a meglévő fűtési rendszereket is nagy hatásfokkal üzemeltetik. NEM KELL ÚJ RENDSZERT KIÉPÍTENI, NINCSEN FELESLEGES BERUHÁZÁS. Előnyei: Használata elsősorban ott előnyös, ahol sok a talaj/rétegvíz (Kárpát medence). Állandó és kedvező fűtésteljesítménnyel bír (kiegyensúlyozott hőmérséklet). Magas hatásfokon üzemel, 1 kwh áramból 4 6 kwh fűtőteljesítményt produkál. Egyszerű és ritka karbantartást igényel. Egyszerű és tiszta a kezelése. A már meglévő rendszerekhez csatlakoztatható. Nem kell átépíteni, újra építeni a fűtési rendszert. Kiépített fűtési rendszert használja fel a ház hűtéséhez is, nyáron. Hűtéshez elhanyagolható energiát használ fel, mivel csak keringteti a kútvizet. Egész évben közel egyforma hőmérsékletet biztosít a házban. Az elsődleges hőforrás használatának előfeltételei: két, egymástól megfelelő távolságban levő kút (szivattyúzó/forrás és elszivárogtató/nyelő kút) a kútvíz megfelelő vegyi összetétele és hőmérséklete az év folyamán nem lehet alacsonyabb +8 C nál (Magyarországon kb. 20 m körül mar C) megfelelő vízhozamú kutak (a vízhozam szivattyúzással mérhető), 2 4 m 3 /h. a kútvíz felhasználásához szükséges engedély az érvényes rendeletek értelmében (Környezetvédelmi, Természetvédelmi és vízügyi felügyelőség ZÖLD PONT irodáiban igényelhető).

3 Mik a Hőszivattyúk Előnyei? Olcsóbb fűtés! Hőszivattyú alkalmazása esetén lakásunk fűtéséhez szükséges energiának csak 15 30% át kell megvásárolnunk, a többit ingyen kapjuk a természettől! Ez azt jelenti, hogy már ma is sokkal olcsóbb hőszivattyúval fűteni, mint vezetékes gázzal! Csak elektromos áramra van szükségünk, amiért már ma is legalább ugyanannyit fizetünk, mint az Európa nyugati felében élők a gázár viszont néhány éven belül többszörösére fog emelkedni! Olcsóbb hűtés! Nincs szükség külön berendezések beépítésére, hiszen hőszivattyúnk nyáron hűteni tudja otthonunkat, ráadásul lényegesebben gazdaságosabban, egészségesebb és kellemesebben, mint a hagyományos klímák! Olcsóbb melegvíz! Hőszivattyúnk szabadidejében (amikor éppen nem fűt, vagy hűt) szorgalmasan, és rendkívül gazdaságosan elkészíti és a felhasználásig egy jól hőszigetelt tartályban megőrzi a szükségleteinknek megfelelő mennyiségű melegvizet. Kisebb fenntartási költség! Hőszivattyúnk annyi karbantartást igényel, mint egy jó hűtőszekrény, azaz szinte semmit! Ráadásul még polcai sincsenek, amit néha le kellene mosni! Nincs éves kötelező felülvizsgálati költség! Nincs szükség kéményre! Ha új házat építünk, egyáltalán nem szükséges drága kéményt építenünk, ráadásul így a kéményseprési és ellenőrzési díjakat is megtakarítjuk! Meglévő lakásunk kéményét pedig nem kell az időről időre változó szabályok miatt néhány évenként méregdrágán átépíttetnünk, kibéleltetnünk! Teljes függetlenség a gáztól! Nem vagyunk kiszolgáltatva a gázszolgáltatónknak! Sem az áremelésnek, sem a bizonytalan ellátásnak! Ha új házat építünk, rá se kell csatlakoznunk a vezetékre, ha pedig már be van vezetve a gáz, nyugodtan leválhatunk a rendszerről! Nagyobb biztonság! Nem fenyeget minket többé a Szénmonoxid mérgezés, a robbanásveszély! Tökéletes tisztaság! A hőszivattyú nem bocsát ki magából semmilyen gázt, füstöt, kormot! Egyáltalán nem szennyezzük a környezetünket! Kisebb helyigény! A hőszivattyú nem igényel különlegesen kialakított helyiséget! Általában mindössze 1 2 m 2 t foglal el. Halk, szagtalan és önműködő. Elhelyezhető a kamrában, a garázsban, a gardrób szobában. Egyes típusai a kertbe, a tetőre, vagy a ház falára is felszerelhetők! Hosszú élettartam! A jó minőségű hőszivattyúk élettartama év! Ezalatt legfeljebb évenként szorulnak kisebb javításra, beállításra! Lakásunk piaci értéke nagymértékben növekszik! A gázár növekedése miatt, két év múlva már lényegesen könnyebben és jobb áron lehet majd eladni a hőszivattyús lakásokat, hiszen fenntartási költségük csak töredéke lesz a hagyományos fűtésűeknek! Teljes kényelem! Hőszivattyúnk egész évben, teljesen önállóan végzi a rábízott feladatokat! Egyetlen dolgunk van csak! Néha néha simogassuk meg, és köszönjük meg neki gondoskodását. Hátha jól esik Neki! Környezetkímélő rendszer! Üzemeltetése során nem bolygatjuk meg a természet egyensúlyát, és ezzel biztosítunk a gyerekeinknek sokkal tisztább és szebb jövőt!

4 Mi a Hőszivattyú (Hőpumpa)? A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, melegvizet előállítani. A berendezés működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a föld, a levegő és a víz által eltárolt napenergiát hasznosítva. A hűtőgép is hasonló elven működik: a szekrény belsejéből szállítja el a hőt, tehát hűti, majd ezt a hőmennyiséget a hátulján lévő csőkígyón adja le. A geotermikus hőszivattyú például a föld (talaj, talajvíz) és a ház belső terei között szállít hőt. A talaj mélyebb rétegeinek hőmérséklete télen nyáron állandó, télen melegebb, nyáron hidegebb mint a levegő hőmérséklet e. A szállítási irányon váloztatva t télen a talajtól hőt elvonva fűthetünk, nyáron a talajt melegítve hűthetjük a házat. A hő szállításához folyamatosan elektromos energiát kell a rendszerbe táplálni. A rendszer hatékonyságát az ún. COP munkaszámmal jellemezhetjük, ami azt mutatja meg, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hő teljesítmény hányszorosa a működtetéshez felhasznált hajtási teljesítménynek. Ez azonban az év folyamán változhat a hőforrás hőmérsékletének változásával, ezért az e gy évre vonatkozó energiaszám (JAZ éves munkaszám) pontosabb képet ad a hőszivattyú teljesítményéről. Ez elsősorban attól függ, mekkora hőmérsékletkülönbséget kell áthidalni, ami általában három és öt közötti érték, tehát egy egység villamos energiával négy öt egység hőenergiát állíthatunk elő. Szemben az elektromos fűtéssel, ahol egy egység villamos energiával egy egység hőenergiát kapunk. Egész évben képes közvetett módon kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a környezetben tárolt energiát hasznosítja. Segítségével alacsonyabb hőmérsékletszintű hőforrásokból is kinyerhető hő, illetve hulladékhőt hasznosítunk. A legkisebb üzemköltségű környezetbarát fűtőrendszer. A Vizes fűtés működési elve Ha egy gázt összepréselünk, a molekulái közelebb kerülnek egymáshoz, és egyre gyakrabban összeütköznek. A sok karamboltól a gáz felmelegszik! Amikor a biciklipumpával összesűrítjük a levegőt, hogy a kerekünkbe bepumpálva, az jó kemény legyen, akkor a pumpa bizony jó forró lesz! A hőszivattyúban pontosan a fenti egyszerű fizikai folyamatok játszódnak le. Egy csőben olyan különleges anyag kering a nyilak irányában, amelyik nyomásváltozás hatására könnyedén változtatja halmazállapotát. 1. Hirtelen összesűrítjük a gáz halmazállapotú anyagot, egy kompresszor segítségével. A gáz ettől erősen felmelegszik. 2. A meleget egy hőcserélőn keresztül lakásunk fűtésére, melegvíz készítésre használjuk fel, közben a gáz kihűl, lecsapódik, folyadékká válik. 3. A folyékony közeget egy úgynevezett expanziós szelep segítségével egy szempillantás alatt, nagyobb keresztmetszetű csőbe, tehát tágasabb helyre engedjük,. A lecsökkent nyomás hatására anyagunk újra gáz halmazállapotúvá válik, kiterjed, és ettől erősen lehűl. 4. Mivel a külső környezetünk még a leghidegebb téli napokon is melegebb, mint most a gázunk, ezért egy második hőcserélőn keresztül a környezetünkből hőt vonunk el. Így lopunk energiát a természettől! És körfolyamatunk újra az 1. ponthoz ér!

5 Hogyan hűt az ATES Hőszivattyú? Nem kell mást tennünk, mint, egy viszonylag egyszerű kiegészítő szerelvény segítségével megfordítjuk a fenti körfolyamatot! Az összesűrített ezért forró gázt a természettel lehűtetjük, és a kiterjedt ezért hideg közeget otthonunk hűtésére használjuk! Milyen hatásfokkal működik az ATES Hőszivattyú? A kerti kútban található talajvízből vonjuk el a szükséges hőenergiát. A talajvíz felhasználásához legalább két kút szükséges. Télen az egyikből kiszivattyúzzuk a C os vizet, a hőszivattyú "ellop" belőle hőenergiát, majd a másikba pedg i visszaeresztjük a 6 7 C os vizet. Nyáron olcsón és egyszerűen hűthetjük a kút vizével az épületet. A hőszivattyú egy környezetbarát energiatermelő berendezés, amely a meglevő hőt összegyűjti, és azt fűtésre, hűtésre, ill. használati melegvíz előállítására használja fel. A hőszivattyú 1 kwh befektetett elektromos energiából 4 5 kwh hőenergiát állít elő, sőt legkedvezőbb körülmények között (ház szigetelésétől függően) akár még több hőt is termel. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyú használatával takaríthatjuk meg a legtöbb villamos energiát (75 80%). 75% környezetből felvett hő + max. 25% villamos áram = 100% hő fűtéshez és vízmelegítéshez ATES Hőszivattyú elnevezése már behatárolja a felhasználási területet. Aqua (víz) Terra (föld) Energy (energia) System (rendszer). ATES nem csak a Hőszivattyú márka nevét jelenti, hanem ez egy kiépítet Hőközpont is egyben. Vagyis az ATES Hőszivattyú 1 gombnyomásra működik, és nem igényel külön Hőközpont kiépítését, természetesen a rákapcsolás lehetőségét ki kell építeni. ATES VÍZ VÍZ hőszivattyúk bármely központi fűtésre csatlakoztatható, mint önálló hőforrás (nincsen szükség kisegítő fűtésre). A legnagyobb hatásfoka az ATES Hőpumpáknak az új és modern fűtés/hűtés rendszereknél van. Elsősorban a padlófűtésnél és a fan coil (termoventilátoros radiátorok). Padlófűtés leghatékonyabb és gazdaságos nagy felületek fűtésénél (hűtésénél), a fal fűtés elsősorban hatékony, ha kombinálva van valamely más rendszerrel. Szintén magas hatásfokon üzemeltető a vizes fűtés rendszer fan coil használatával, melynek hátrány a az alapzaj, melyet a beépített ventilátor adja. Klasszikus radiátorfűtésnél is magasak a fűtési koefficiensek, de ezt lehet növelni ha, kombináljuk valamely előzőleg felsorolt fűtési rendszerrel. Tisztában kell lenni azzal, hogy a radiátoros fűtésrendszernél a Hőszivattyú teljesítmény érezhetően romlik. Az ATES termékünket felturbósítottuk (ami egyik specialitásunk) így a fűtésteljesítmény csak % romlik a korszerű rendszerekkel szemben. Nagyon fontos megemlíteni, hogy az ATES Hőszivattyúban kiaknázunk minden hőforrást.

6 ATES Hőszivattyú felhasználási területe? Nagyon hatékony nagyfelületek felfűtésére (hűtésére) egyaránt, és akár a padlófűtés, akár a fan coil rendszert említsük. Ezek rendszerek nagy előnye a klasszikus klímás hűtéssel szemben, hogy sokkal gazdaságosabb az üzemeltetésük, és pszichikailag jó hatással vannak az emberekre. A hőérzet sokkal magasabb fokon van, mint a klímás rendszereknél, valamint nem észlelünk semmilyen hideg levegőáramlást, egészségügyileg sokan nem tudják használni a klímát és ezeknél az embereknél csak az ATES adta lehetőséget tudják elviselni, hűtésre. Nagy előnyünk még az, hogy kb. 6 8 C alacsonyabb hőt biztosítanak a kinti levegő hőmérsékletétől. Ilyenek például ipari létesítmények (csarnokok) fűtése, raktárak temperálása, nagy és kisebb áruházak, irodaházak fűtése hűtése, közintézmények hő ellátása (óvodák, iskolák, rendelő intézetek, kórházak, egyéb közintézmények, stb.). Családi házak, társasházak, fűtése/hűtése egyaránt hatékony és gazdaságos a felsorolt érvek mellett. Nem vagyunk elkötelezettjei a mamut rendszerek felépítésének, de mi ezt egy kicsit másképpen oldjuk meg. Egy forrásból több rendszert is tudunk üzemeltetni, ami sokkal hatékonyabb és kezelhetőbb, mint az egybeépített nagy rendszerek. ATES Hő rendszer kiépítési költsége egyenlő a modern Gáz rendszerével, de az üzemeltetése, fűtéskor min. 2/3 olcsóbb, és tud hűteni is (klímahűtésnél kb. 85% megtakarítással). ATES Hő rendszerek alkalmazhatóak a már kiépített fűtésrendszereknél is, elsősorban a radiátoros hálózatok igényelnek alacsony beruházási költségeket, de némi átalakítás mellett a többinél is alkalmazható. Leghatékonyabb beruházási megtérülést a palackos gázzal szemben valósítható meg (1 1,5 év), villanyárammal szemben is még jól áll (2 4 év). Gázkonvektoros fűtés/hűtés egyéb beruházást is igényel ezért a megtérülés hosszabb (5 6 év), vezetékes gáznál a megtérülés szintén 5 7 év, fatüzelésnél 10 év.

7 A hőszivattyú használata 10/50, (emelt igény, régi radiátor rendszerek is ByPass) A víz bemenő hőmérséklete a primer oldalon + 10 C, a fűtővíz előremenő hőmérséklete + 50 C. AT ES 10 ATE S 15 ATES 20 ATE S 25 min. max. min. max. min. max. min. max. fűtőteljesítmény [kw] 7 kw 9 kw 10 kw 14 kw 14 kw 18 kw 18 kw 22 kw villanyáram [kw] 2 kwh 3 kwh 4 kwh 5 kwh fűtőteljesítmény [COP] 3,5 4,5 3,5 4,5 3,5 4,5 3,5 4,5 fűthető tér m m m m m 3 fűthető felület m 2 <100 m 2 <150 m 2 <200 m 2 <250 m 2 Év i költség: Közepes intenzitású tél max. 10 nap extrém hideggel (22 C) 200 fűtött nappal: ATES 10 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram ATES 15 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram ATES 20 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram ATES 25 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram A hőszivattyú használata 10/35, (normál igény) A víz bemenő hőmérséklete a primer oldalon + 10 C, a fűtővíz visszamenő hőmérséklete + 35 C. Ezek a paraméterek csak padlófűt ésnél (fal) vagy termo ventilátoros fűtésnél mutathatóak ki. A TES 10 A TES 15 A TES 20 ATES 25 min. max. min. max. min. max. min. max. fűtőteljesítmény [kw] 10 kw 12 kw 15 kw 18 kw 20 kw 24 kw 25 kw 30 kw villanyáram [kw] 2 kwh 3 kwh 4 kwh 5 kwh fűtőteljesítmény [COP] fűthető tér m m m m m 3 fűthető felület m 2 <140 m 2 <200 m 2 <270 m 2 <340 m 2 Évi költség: Közepes intenzitású tél max. 10 nap extrém hideggel (22 C) 200 fűtött nappal: ATES 10 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram ATES 15 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram ATES 20 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram ATES 25 GEO/H tarifa 32 HUF x kwh HUF +20% villanyáram Hűtéspélda: Legmelegebb hónapokban napi 6 8 órát keringtet az ATES Hőszivattyú W óránként, vagyis a hűteni kívánt területtől függően havi kwh villanyáramot használ el. Melegvíz előállítása nagyon kevés energiát igényel (villanybojlerrel szemben) 1 kwh villanyáram 220 lit vizet melegít fel, de biztosítani kell melegvíztárolót, mely nagysága az igényektől függ (kb. 50 lit/fő) háztartásban, és kb l igény különféle üzemekben, irodaházakban. Víz hő 55 C.

NEM KELL ÚJ RENDSZERT KIÉPÍTENI, NINCS FELESLEGES BERUHÁZÁS

NEM KELL ÚJ RENDSZERT KIÉPÍTENI, NINCS FELESLEGES BERUHÁZÁS Mi a Geotermikus energia Napjainkban ismét sok szó esik a geotermikus energia hasznosításáról. Érdemes szétnéznünk, mit láthatunk, milyen eredmények, tapasztalatok születtek ezen a területen. Nyerjünk

Részletesebben

Válassza a PZP hőszivattyút, a célravezető megoldást az energia megtakarításához!

Válassza a PZP hőszivattyút, a célravezető megoldást az energia megtakarításához! HŐSZIVATTYÚK A természetben levő hőt használjuk fűtésre és melegvíz előállítására. Olcsóbban szeretne fűteni? Válassza a PZP hőszivattyút, a célravezető megoldást az energia megtakarításához! Környezetbarát

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4.

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Hőszivattyús rendszerek HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Tartalom Telepítési lehetőségek, cél a legjobb rendszer kiválasztása Gazdaságosság üzemeltetési költségek, tarifák, beruházás, piacképesség Környezetvédelem,

Részletesebben

Dióhéjban a hőszivattyúkról

Dióhéjban a hőszivattyúkról ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.6 2.4 Dióhéjban a hőszivattyúkról Tárgyszavak: geotermikus energia; hőszivattyú; fűtés; talajvíz; hőforrás. Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú a

Részletesebben

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L Magas nagyobb energiaigényű lakásokhoz is NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ (földhő/víz) NILAN JVP hőszivattyú Takarítson meg pénzt a

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Mi is az a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, a közvetítő közeg így lehűl, vagy felmelegszik. A hőenergiát elvonjuk

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

Hőszivattyúk, Fűtési rendszerek

Hőszivattyúk, Fűtési rendszerek Hőszivattyúk, Fűtési rendszerek "Energia árak emelkedése várható" "Emelkedik a gáz ára". Ilyen és ezen hasonló bejelentésekkel találkozhatunk folyamatosan és ezek után megfordul a fejünkben, hogy fogunk

Részletesebben

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Termikus napenergia hasznosítás napkollektoros rendszerekkel Általában kiegészítő

Részletesebben

Hőszivattyúk. Hőszivattyúk csoportosítása hőforrás szerint. Talaj

Hőszivattyúk. Hőszivattyúk csoportosítása hőforrás szerint. Talaj Hőszivattyúk A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, ill. melegvizet előállítani. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát

Részletesebben

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások WARMWASSER ERNEUERBARE ENERGIEN KLIMA RAUMHEIZUNG Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások 2010 április 06 A STIEBEL ELTRON történelmének áttekintése» Alapító Dr.Theodor Stiebel mérnök-feltaláló

Részletesebben

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA KORSZERŰ, MÉRHETŐ FŰTÉS ÉS MELEGVÍZ SZOLGÁLTATÁS TULAJDONI EGYSÉGENKÉNTI / LAKÁSONKÉNTI HŐMENNYISÉG MÉRÉSSEL TÁVFŰTÉS VAGY KÖZPONTI KAZÁNHÁZ ALKALAMZÁSA

Részletesebben

NAGYÍTÓ ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A j övõ komfortos technikája

NAGYÍTÓ ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A j övõ komfortos technikája NAGYÍTÓ ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS A j övõ komfortos technikája Az energia ára, Ft / MJ 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Vilamos direkt fûtés Villamos vezérelt fûtés Az energia ára különbözõ hõhordozókkal, különbözõ

Részletesebben

Ruda Erzsébet Fotó: Figuli Judit

Ruda Erzsébet Fotó: Figuli Judit Mind gyakrabban szembesülünk a ténnyel: olyan korban élünk, melyben a szilárd tüzelôanyagok, a szénhidrogének egyre kevésbé elérhetôk, egyre nagyobb ráfordítással valósíthatjuk csak meg az otthon melegét,

Részletesebben

Levegő-víz inverteres hőszivattyú

Levegő-víz inverteres hőszivattyú Levegő-víz inverteres hőszivattyú RENDSZER FELÉPÍTÉSE Levegő-víz hőszivattyú rendszer A Carrier bemutatja az XP Energy a lakossági fűtési megoldást megújító levegő-víz hőszivattyú rendszert. Az energia

Részletesebben

Magyarország kereskedelmi áruházai

Magyarország kereskedelmi áruházai Kaszkád hőtéstechnikai rendszer és hıszivattyús főtési-hőtési rendszer együttmőködése Magyarország kereskedelmi áruházai A B C D E F G H I J össz db m2 átlag össz m2 Diszkont áruházak 190 83 153 65 1500

Részletesebben

2009/2010. Mérnöktanár

2009/2010. Mérnöktanár Irányítástechnika Hőszivattyúk 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Bevezetés Egy embert nem taníthatsz meg semmire, csupán segíthetsz neki, hogy maga fedezze fel a dolgokat. (Galilei) 2 Hőszivattyúról

Részletesebben

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

NAGYÍTÓLENCSE ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A jövõ komfortos technikája

NAGYÍTÓLENCSE ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A jövõ komfortos technikája NAGYÍTÓLENCSE ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS A jövõ komfortos technikája Az energia ára különbözõ hõhordozókkal, különbözõ berendezésekkel elõállítva (2007) Az energia ára (Ft/M) 11,0 10,0 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning 5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell Levegő-víz hőszivattyú Kiválasztás, funkciók 1 2 Szükséges adatok - Milyen teljesítmény szükséges? Fűtés, melegvíz - Milyen teljesítmény áll rendelkezésemre? - Szükséges

Részletesebben

Buderus: A kombináció szabadsága

Buderus: A kombináció szabadsága Buderus: A kombináció szabadsága Az egyik leggyakrabban feltett kérdés: Tudunk-e más fûtôberendezéseket a rendszerbe illeszteni? A Buderus Logatherm hôszivattyúi a választás szabadságát kínálják: gyakorlatilag

Részletesebben

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. levegő-víz hőszivattyúk

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. levegő-víz hőszivattyúk Tóth István gépészmérnök, közgazdász levegő-víz hőszivattyúk Összes hőszivattyú eladás 2005-2008 Hőszivattyú eladások típusonként 2005-2008 (fűtés szegmens) Pályázatok Lakossági: ZBR-09-EH megújuló energiákra

Részletesebben

Geotermikus hőszivattyú Geopro GT. Élvezze a Föld melegét Geopro-val

Geotermikus hőszivattyú Geopro GT. Élvezze a Föld melegét Geopro-val Geotermikus hőszivattyú Geopro GT Élvezze a Föld melegét Geopro-val Környezetbarát hőenergia a talajból Mindannyian természetes környezetben élünk, és nagymértékben függünk tőle. Ezért kötelességünk, hogy

Részletesebben

Napkollektoros pályázat 2012. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Napkollektoros pályázat 2012. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Napkollektoros pályázat 2012 Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató 10 ÉVE MEGÚJULUNK 2 2002 óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon is minél több ember számára legyen elérhető

Részletesebben

Geotermikus Energiahasznosítás. Készítette: Pajor Zsófia

Geotermikus Energiahasznosítás. Készítette: Pajor Zsófia Geotermikus Energiahasznosítás Készítette: Pajor Zsófia Geotermikus energia nem más mint a föld hője Geotermikus energiának nevezzük a közvetlen földhő hasznosítást 30 C hőmérséklet alatt. Geotermikus

Részletesebben

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú A Zöldparázs Kft megtervezi, és kivitelezi az Ön hőszivattyús rendszerét! A Fujitsu Waterstage márkanév alatt három különböző sorozatot gyárt: Komfort sorozat (Fujitsu

Részletesebben

Készítette: Csernóczki Zsuzsa Témavezető: Zsemle Ferenc Konzulensek: Tóth László, Dr. Lenkey László

Készítette: Csernóczki Zsuzsa Témavezető: Zsemle Ferenc Konzulensek: Tóth László, Dr. Lenkey László Készítette: Csernóczki Zsuzsa Témavezető: Zsemle Ferenc Konzulensek: Tóth László, Dr. Lenkey László Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezet-földtudomány szakirány 2009.06.15. A téma

Részletesebben

Fűtő / HMV hőszivattyúk

Fűtő / HMV hőszivattyúk Fűtő / HMV hőszivattyúk A Vaporline (HW;HDW) hőszivattyúkkal optimális belső klímát hozhatunk létre magas hőmérsékletű radiátoros és légtechnikai rendszerek, valamint alacsony hőmérsékletű fűtési redszerek-fal,

Részletesebben

Hőszivattyúk alkalmazása Magyarországon, innovatív példák

Hőszivattyúk alkalmazása Magyarországon, innovatív példák A geotermikus energia hasznosításának lehetőségei konferencia- Budapest 2013 Hőszivattyúk alkalmazása Magyarországon, innovatív példák Dr. Ádám Béla PhD HGD Kft. ügyvezető igazgató Budapest, 2013. október

Részletesebben

Egy 275 éves cég válasza a jelen kihívásaira

Egy 275 éves cég válasza a jelen kihívásaira Egy 275 éves cég válasza a jelen kihívásaira V. Országos Kéménykonferencia 1. sz. fólia A mai trendek A mai készülék trendek: Gázkazánok: Inkább fali mint állókazán, mert olcsóbb kisebb, nem igényel külön

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú. Gas HP 35A

Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú. Gas HP 35A Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú Gas HP 35A Maximális energiamegtakarítás és csökkentett CO2-kibocsátás Remeha földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú A Remeha termékpalettájában már évek óta az

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

A hőszivattyú alapvetően a légkondicionálókkal azonos alapelvű, csak ellenkező irányú folyamat szerint működik. Kompresszor.

A hőszivattyú alapvetően a légkondicionálókkal azonos alapelvű, csak ellenkező irányú folyamat szerint működik. Kompresszor. MI A HŐSZIVATTYÚ? A hőszivattyú olyan berendezés, amely energia felhasználásával a hőt a forrástól a felhasználóhoz továbbítja. A hőszivattyú alapvetően a légkondicionálókkal azonos alapelvű, csak ellenkező

Részletesebben

INFORMÁCIÓS NAP Budaörs 2007. április 26. A geotermális és s geotermikus hőszivattyh szivattyús energiahasznosítás s lehetőségei a mezőgazdas gazdaságbangban Szabó Zoltán gépészmérnök, projektvezető A

Részletesebben

Irodaházak, önkormányzati épületek, passzív ház szintű társasházak megújuló energiaforrásokkal

Irodaházak, önkormányzati épületek, passzív ház szintű társasházak megújuló energiaforrásokkal ZÖLD ENERGIA 4. BKIK Irodaházak, önkormányzati épületek, passzív ház szintű társasházak megújuló energiaforrásokkal Ádám Béla HGD Kft., ügyvezető Budapest 2011.10.26. HIDRO-GEODRILLING Geotermikus Energiát

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Hogyan működik? A falazat anyaga perforált síklemez, felületén elnyeli a napsugárzást. A lemezeken lévő perforációkon keresztül a beáramló levegő felmelegszik.

Részletesebben

VRV rendszerek alkalmazása VRV III referenciák

VRV rendszerek alkalmazása VRV III referenciák TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC Nagy Roland mérnök tanácsadó VRV rendszerek alkalmazása VRV III referenciák Hővisszanyerős VRV rendszer felépítése 2 Hővisszanyerős VRV rendszer főbb jellemzői

Részletesebben

Geotermikus hőszivattyú túlfűtő funkcióval Geopro SH. Élvezze a Föld melegét Geopro-val

Geotermikus hőszivattyú túlfűtő funkcióval Geopro SH. Élvezze a Föld melegét Geopro-val Geotermikus hőszivattyú túlfűtő funkcióval Geopro SH Élvezze a Föld melegét Geopro-val Környezetbarát hőenergia a talajból Mindannyian természetes környezetben élünk, és nagymértékben függünk tőle. Ezért

Részletesebben

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. Levegı-víz hıszivattyúk

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. Levegı-víz hıszivattyúk Tóth István gépészmérnök, közgazdász Levegı-víz hıszivattyúk Levegő-víz hőszivattyúk Nem hőszivattyús üzemű folyadékhűtő, hanem fűtésre optimalizált gép, hűtés funkcióval vagy anélkül. Többféle változat:

Részletesebben

VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG

VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG Nagykereskedelem VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG Faelgázosító kazánok Egy modern rendszerrel a Värmebaronen-től, mindig megfelelő hőmérsékletet és elegendő meleg vizet biztosíthat otthonában. Egy időtálló rendszer,

Részletesebben

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok GeoDH Projekt, Nemzeti Workshop Kujbus Attila, Geotermia Expressz Kft. Budapest,

Részletesebben

Danfoss Elektronikus Akadémia. EvoFlat Lakáshőközpont 1

Danfoss Elektronikus Akadémia. EvoFlat Lakáshőközpont 1 EvoFlat lakás-hőközpontok Danfoss Elektronikus Akadémia EvoFlat Lakáshőközpont 1 Tartalom: Alkalmazás, EvoFlat készülékek Szabályozási elvek HMV termelés Az EvoFlat lakáshőközpontok fő egységei Kiegészítő

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÖKOGYÜLEKEZETI MOZGALOM. (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) EGY HÁZUNK VAN

MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÖKOGYÜLEKEZETI MOZGALOM. (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) EGY HÁZUNK VAN MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÖKOGYÜLEKEZETI MOZGALOM (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) EGY HÁZUNK VAN gyakorlati teremtésvédelmi konferencia Debrecen, Megújuló Energiapark: 2016. június 3 4. Előadás: Kertészeti

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

VILLANYBOJLEREK (VB) SZOLÁR TÁROLÓK (SOL) PUFFER TÁROLÓK (PE-PH) H Ô SZIVATTYÚS TÁROLÓK (HP)

VILLANYBOJLEREK (VB) SZOLÁR TÁROLÓK (SOL) PUFFER TÁROLÓK (PE-PH) H Ô SZIVATTYÚS TÁROLÓK (HP) E N E R G E T I K A I M E G O L D Á S O K INDIREKT, SZOLÁR ÉS HÛTÉSI TÁROLÓK VILLANYBOJLEREK (VB) SZOLÁR TÁROLÓK (SOL) PUFFER TÁROLÓK (PE-PH) H Ô SZIVATTYÚS TÁROLÓK (HP) Vara-FÉG Kft. 1139 Budapest, Fáy

Részletesebben

ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz

ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz Készült: 2009.03.02. "U-Pipe" vákuumcsöves napkollektor CPC tükörrel Az "U-Pipe" vákuumcsöves napkollektor jelenti a kollektorok fejlődésének

Részletesebben

Tüzelőanyagok fejlődése

Tüzelőanyagok fejlődése 1 Mivel fűtsünk? 2 Tüzelőanyagok fejlődése Az emberiség nehezen tud megszabadulni attól a megoldástól, hogy valamilyen tüzelőanyag égetésével melegítse a lakhelyét! ősember a barlangban rőzsét tüzel 3

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

Összefoglalás az épület hőigénye: 29,04 kw a választott előremenő vízhőmérséklet: 35 fok fűtési energiaigény: 10205,0 kwh/év

Összefoglalás az épület hőigénye: 29,04 kw a választott előremenő vízhőmérséklet: 35 fok fűtési energiaigény: 10205,0 kwh/év Összefoglalás az épület hőigénye: 29,04 kw (lásd a részletes, helyiségenkénti hőigényszámítást, csatolva) a temperálási időszak hőigénye 321,78 kw a választott előremenő vízhőmérséklet: 35 fok (szükség

Részletesebben

SZENNYVÍZ HŐJÉNEK HASZNOSÍTÁSA HŰTÉSI ÉS FŰTÉSI IGÉNY ELLÁTÁSÁRA. 26. Távhő Vándorgyűlés 2013. Szeptember 10.

SZENNYVÍZ HŐJÉNEK HASZNOSÍTÁSA HŰTÉSI ÉS FŰTÉSI IGÉNY ELLÁTÁSÁRA. 26. Távhő Vándorgyűlés 2013. Szeptember 10. SZENNYVÍZ HŐJÉNEK HASZNOSÍTÁSA HŰTÉSI ÉS FŰTÉSI IGÉNY ELLÁTÁSÁRA 26. Távhő Vándorgyűlés 2013. Szeptember 10. Kiss Pál ügyvezető igazgató THERMOWATT Kft. SZENNYVÍZHŐ HASZNOSÍTÁSI RENDSZER 1. Hőszivattyús

Részletesebben

Általános iskolások és tanáraik környezettudatos szemléletformálása és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése

Általános iskolások és tanáraik környezettudatos szemléletformálása és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése Általános iskolások és tanáraik környezettudatos szemléletformálása és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése 2 Levegős napkollektor A napkollektor által kifújt levegőt a napenergia melegíti

Részletesebben

...komfort Neked. naturalhouse. épületgépészet

...komfort Neked. naturalhouse. épületgépészet ...komfort Neked naturalhouse épületgépészet Energiatakarékosság A természet energiája a lábunk elõtt hever A hõszivattyú biztosítani tudja Önnek a szükséges energiát a fûtéshez, melegvíz készítéshez.

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

Multifunkciós készülékek alkalmazásának hatása az SPF érték valamint a beruházás költség alakulására. (1.rész)

Multifunkciós készülékek alkalmazásának hatása az SPF érték valamint a beruházás költség alakulására. (1.rész) Multifunkciós készülékek alkalmazásának hatása az SPF érték valamint a beruházás költség alakulására. (1.rész) Az Európai Unió klímacsomagjának új Megújuló Energia Irányelvét figyelembe véve egyértelműen

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában

Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában A PÉTÁV és a Pécsi Tudományegyetem közös tanulmányának bemutatása Dr. Fülöp László Főiskolai tanár Pécsi Tudományegyetem Pollack

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

2014 (éves) Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése alapján és a Adatszolgáltatás jogcíme

2014 (éves) Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése alapján és a Adatszolgáltatás jogcíme Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/B Adatszolgáltatás időszaka 2014 (éves) Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt Energiamegtakarítás = függetlenség Energiamegtakarítás

Részletesebben

FÛTSÖN OLCSÓBBAN A FÖLD ENERGIÁJÁVAL!

FÛTSÖN OLCSÓBBAN A FÖLD ENERGIÁJÁVAL! FÛTSÖN OLCSÓBBAN A FÖLD ENERGIÁJÁVAL! 75% környezeti + 25% elektromos energia = 100% fûtés-hûtés-melegvíz Fûtéshez és légkondícionáláshoz egyaránt Teljes komfort, magas üzembiztonság www.aram.hu 1 ELMÛ-ÉMÁSZ

Részletesebben

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Fűtési energiamegtakarítás Alacsony hőmérsékletű kazán Füstgáz Égéshő Fűtőérték Hőcserélő Fűtési előremenő Fűtési visszatérő Füstgázzal távozó hasznosíthatlan látens hő Füstgázveszteségek Gáz Levegő Készenléti

Részletesebben

Geotermikus energia. Előadás menete:

Geotermikus energia. Előadás menete: Geotermikus energia Előadás menete: Geotermikus energia jelentése Geotermikus energia fajtái felhasználása,világ Magyarország Geotermikus energia előnyei, hátrányai Készítette: Gáspár János Környezettan

Részletesebben

2014. Év. rendeletére, és 2012/27/EK irányelvére Teljesítés határideje 2015.04.30

2014. Év. rendeletére, és 2012/27/EK irányelvére Teljesítés határideje 2015.04.30 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe Energiafelhasználási beszámoló Adatszolgáltatás száma OSAP 1335a Adatszolgáltatás időszaka 2014. Év Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

HATÁSFOKOK. Elhanyagoljuk a sugárzási veszteséget és a tökéletlen égést és a további lehetséges veszteségeket.

HATÁSFOKOK. Elhanyagoljuk a sugárzási veszteséget és a tökéletlen égést és a további lehetséges veszteségeket. HATÁSFOKOK Tüzeléstechnikai hatásfok: Az égő üzeme közben, névleges teljesítményen értelmezett hatásfok; a veszteséget az égéstermékkel távozó energia jelenti: tü égéstermék bevezetett Elhanyagoljuk a

Részletesebben

Komfortos fürdőzés egész évben

Komfortos fürdőzés egész évben Komfortos fürdőzés egész évben A szabályzott belső légállapot egy fontos tényező különösen a medenceterekben, ahol a magas relatív páratartalom és a kondenzáció előfordulása csökkentheti a felhasználók

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN!

ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN! ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN! Energiaracionlizálás Cégünk kezdettől fogva jelentős összegeket fordított kutatásra, új termékek és technológiák fejlesztésre. Legfontosabb kutatás-fejlesztési témánk:

Részletesebben

Daikin Altherma alacsony vízhőmérsékletű rendszerek. Nagy Roland

Daikin Altherma alacsony vízhőmérsékletű rendszerek. Nagy Roland Daikin Altherma alacsony vízhőmérsékletű rendszerek Nagy Roland Nagy Roland New Daikin Altherma LT Range 2012 2 Piaci trendek Milyen igények lépnek fel a fűtési piacon? Az új épületek egyre alacsonyabb

Részletesebben

INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager

INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager Az igazi probléma Igény: 2,9 Trillió m³/év Tartalékok: 177,4 Trillió m³/év 60 évre elegendő földgáz

Részletesebben

MI AZ A HÕSZIVATTYÚ?

MI AZ A HÕSZIVATTYÚ? MI AZ A HÕSZIVATTYÚ? Írta: Darabos Balázs okl. építészmérnök Forrás: www.bio-solar-haz.hu Sokszor hallani róla, hogy ez a jövõ energetikai megoldása, de vajon igaz-e? A hõszivattyú valójában egy fantázianév.

Részletesebben

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Bemutatása Megújulók szerepe az épületenergetikában

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Bemutatása Megújulók szerepe az épületenergetikában CEU Auditorium A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Bemutatása Dr. Ádám Béla Megújuló Energia Platform elnökségi tag, Budapest Tartalom A Megújuló Energia Platform (MEP) bemutatása: alapelvek, céljai,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ. emelkedő energia árak

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ. emelkedő energia árak ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább előtérbe került az energiatakarékos, megújuló és környezettudatos fűtési technológiák alkalmazása. Az energiahordozók árának várható

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Fókuszban a Bosch hőszivattyúk

Fókuszban a Bosch hőszivattyúk Fókuszban a Bosch hőszivattyúk Márkanevet vált a Junkers A Junkers márkanév 1932 óta tartozik a Bosch csoporthoz. Ez év márciusától a Junkers fűtéstechnológiai márka Bosch márkanéven jelenik meg Magyarországon

Részletesebben

KOMBÓ TÍPUS - 190L (50Hz)

KOMBÓ TÍPUS - 190L (50Hz) KOMBÓ TÍPUS - 190L (50Hz) Midea RSJ-15/190RDN3-D Készülék tulajdonságok Környezetbarát R134a hűtőközeg Előállított vízhőmérséklet: 38 C ~ 70 C Többféle üzemmód: hőszivattyús/elektromos fűtés Automatikus

Részletesebben

Hogyan mûködik? Mi a hõcsõ?

Hogyan mûködik? Mi a hõcsõ? Mi a hõcsõ? olyan berendezés, amellyel hõ közvetíthetõ egyik helyrõl a másikra részben folyadékkal telt, légmentesen lezárt csõ ugyanolyan hõmérséklet-különbség mellett 000-szer nagyobb hõmennyiség átadására

Részletesebben

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Energia Szakosztálya A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz

Részletesebben

Megoldás a házak fűtésére és hűtésére Rugalmas alkalmazás, Könnyű szerelés

Megoldás a házak fűtésére és hűtésére Rugalmas alkalmazás, Könnyű szerelés 6C - 0M - 0Y - 61K 34C - 11M - 0Y - 0K 0C - 0M - 71Y - 0K 20C - 97M - 41Y - 6K Megoldás a házak fűtésére és hűtésére Rugalmas alkalmazás, Könnyű szerelés Hőszivattyús technológia a szakértőtől A Daikin

Részletesebben

Thermoversus Kft. Telefon: 06 20/ 913 2040 www.thermoversus.com info@thermoversus.com. 1026 Bp. Kelemen László u. 3 V E R S U S

Thermoversus Kft. Telefon: 06 20/ 913 2040 www.thermoversus.com info@thermoversus.com. 1026 Bp. Kelemen László u. 3 V E R S U S Különleges kialakítású hegesztett bordáscsövet és az abból készített hőcserélőket, hőhasznosító berendezéseket kínál a Az acél-, vagy rozsdamentes acél anyagú hőleadó cső bordázata hegesztett kötésekkel

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok Előadó: Egyházi Zoltán okl.gm. (Dr. Oddgeir Gudmundsson) 2017.10.08 Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Részletesebben

Adszorpciós hűtő prezentáció

Adszorpciós hűtő prezentáció prezentáció vel a környezettudatos energiafelhasználásért Bevezetés Klímaváltozás hatása az jégsapkára 1979-2005 A jégsapka felelős a klíma egyensúly fentartásáért NASA szatellit képe az északi jégsapkáról

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

HKVSZ Konferencia. Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu

HKVSZ Konferencia. Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu HKVSZ Konferencia Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu 1. A hűtőgép, mint hőszivattyú? 2. Paraméterek a hőszivattyúk üzemének jellemzésére

Részletesebben

A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ KIFEJLESZTÉSE. Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.

A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ KIFEJLESZTÉSE. Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ SZAKÉRTŐI RENDSZER KIFEJLESZTÉSE Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. I. GEOTEST projekt előzménye 1. A hazai

Részletesebben

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel HERZ Armatúra Hungária Kft. Páger Szabolcs Használati meleg vizes hőszivattyú Milyen formában állnak rendelkezésre a fa alapú biomasszák? A korszerű

Részletesebben

ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ (Közlekedési szektor) Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/C Adatszolgáltatás időszaka

ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ (Közlekedési szektor) Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/C Adatszolgáltatás időszaka Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ (Közlekedési szektor) Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/C Adatszolgáltatás időszaka 2014. Év Az adatszolgáltatás

Részletesebben

Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú

Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú Dr. Ádám Béla PhD HGD Kft. ügyvezető igazgató 2016.11.25. Német-Magyar Tudásközpont, 1024 Budapest, Lövőház utca 30. Tartalom HGD Kft.

Részletesebben

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú Ariston Hybrid 30 Kondenzációs- Hőszivattyú A hőszivattyú és a kondenzációs gázkészülék technológia egyesítése olyan módon, hogy a rendszer saját maga dönthessen arról, hogy számára melyik működés üzemmód

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

Termálvíz gyakorlati hasznosítása az Észak-Alföldi régióban

Termálvíz gyakorlati hasznosítása az Észak-Alföldi régióban NNK Környezetgazdálkodási,Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Iroda: 4031 Debrecen Köntösgátsor 1-3. Tel.: 52 / 532-185; fax: 52 / 532-009; honlap: www.nnk.hu; e-mail: nnk@nnk.hu Némethy

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben Az alábbiakban tervezői segédlet jelleggel - a megvalósítás során számításba jövő típusrendszereket ismertetünk az egyszerűbb kialakítástól a bonyolultabbak felé haladva. 1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

Részletesebben

1. Technológia és infrastrukturális beruházások

1. Technológia és infrastrukturális beruházások AKTUÁLIS ÉS VÁRHATÓ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK NAGYVÁLLALATOKNAK A 2009-2010 ÉVEKBEN 1. Technológia és infrastrukturális beruházások Technológia fejlesztés I. Támogatás mértéke: max. 30% Támogatás összege:

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

GEOTERMIKUS ENERGIA. Hőszivattyú

GEOTERMIKUS ENERGIA. Hőszivattyú GEOTERMIKUS ENERGIA A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 C-kal emelkedik a hőmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás

Részletesebben