MCSZESZ HÍRLEVÉL. Rövid hírek. Tartalom

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MCSZESZ HÍRLEVÉL. Rövid hírek. Tartalom"

Átírás

1 MCSZESZ HÍRLEVÉL S Z E P T E M B E R I. É V F O L Y A M 2. S Z Á M Kolozsvár Av. Bădescu (Balassa) utca, 35 szám, Telefon/fax: ,drótposta: Tartalom Rövid hírek Aktuális Beszámolók Honlapismertető Kommentár Felhívás Rövid hírek Hírek a civil szférából és nem csak: több mint ötezer szócikket fog tartalmazni az új Erdélyi Magyar Ki Kicsoda, új kezdeményezés gyermekeink egészségéért, pályázati lehetőségek, programok 1.oldal, 8.oldal Bemutatjuk a Civilek Háromszékért (CIVEK) felújított, folyamatosan bővülő, naprakész honlapját. 2.oldal Szülő és polgár: 2% az oktatásnak + 2% a civil szervezeteknek! ha egyetért a petícióval, támogassa Ön is aláírásával gyermekei oktatását ÉS a civil szervezeteket! 2.oldal A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének (MCSZESZ) tagszervezeteinek programbeszámolói: MIT őszi műhelytábor, Háromszéki szervezetek a bukaresti ONG Fest-en 3., 4. oldal Zöld civil kurázsi: szemben az árral címmel jelentkezik szeptemberi Kommentár rovatunk, Vizauer T. Csaba írásával, amelyben egy természetvédelmi szervezet kálváriájáról olvashatunk. 5. oldal Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum legutóbbi ülésének történései résztvevői szemmel, döntések, viták, előrelépés oldal Erdélyi Magyar Ki Kicsoda Október elején lezárul az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda legújabb kiadásának adatgyűjtési időszaka. A romániai magyar kultúra és közélet lexikonjának 2010-es kiadását jubileumi kiadványnak szánja a kiadó, hiszen a rendszerváltás huszadik évfordulójára jelenik meg. Lépést tartva a kor követelményeivel, a könyv tartalma az interneten is elérhető lesz (www. kikicsoda.ro). Stanik István főszerkesztő szerint az előkészületek jól haladnak, eddig több mint ötezer köztük kétezernél több új jelentkezést regisztráltak. A lexikon főszerkesztője felhívással fordul azokhoz a magyar politikai, önkormányzati és közigazgatási tisztségviselőkhöz, egyházi személyiségekhez, tudósokhoz, egyetemi tanárokhoz, pedagógusokhoz, művészekhez, orvosokhoz, jogászokhoz, mérnökökhöz, közgazdászokhoz, civil aktivistákhoz, vállalkozókhoz, sportolókhoz, akik névre szóló levélben, vagy az intézményük vezetőségén keresztül felkérést kaptak, hogy legkésőbb október 5-ig küldjék el kitöltött adatlapjukat, vagy jelezzék, amennyiben nem kívánnak szerepelni a lexikonban. Egyél, igyál, mozogj! A fenti jelszóval indított kezdeményezést Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési felelőse amelynek fő célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem. Az EU-ban 22 millió gyermek túlsúllyal, közülük 5 millió pedig az elhízással küzd. Azokat a fiatalokat, akik nem ismerik fel, mennyire fontos, hogy egészséges ételeket és italokat fogyasszanak, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a korai csontritkulás fenyegeti - mutatott rá a brüsszeli bizottság. A kampány interaktív honlapja:

2 2 MCSZESZ Hírlevél Háromszéki civil portál Furus Levente A Civilek Háromszékért Szövetség CIVEK, 2009 júliusában indította be civil honlapját név alatt. A honlap abból a meggondolásból született, hogy átláthatóvá tegye a szövetség és a tagszervezetek tevékenységét, segítséget nyújtson a tájékozódásban a háromszéki civil szervezetek számára és elősegítse a kapcsolatépítést, partnerkeresést hasonló szervezetekkel. Az internetes felület tartalmazza a Háromszéki Civil Katalógus kereső rendszert, amelynek segítségével könnyűszerrel adatok kérhetők le a háromszéki civil szervezetekről, fontosabb programjaikról. A honlap folyamatosan bővül a szervezetek adataival és hírtartalma állandó jelleggel frissítve van. Közvetlen kattintással regisztrálni lehet az országos civil adatbázisba, amelyet a Civil Társadalomfejlesztésért Alapítvány (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile) kezel. A CIVEK portál kezdőoldala Olvashatnak aktuális pályázati kiírásokról, civil hírekről, országos eseményekről, és egyéb szervezeti felhívásokról, programokról. A honlapon külön felületen megtalálhatók a tagszervezetek, valamint egy részletes bemutató a szövetségről. A honlap egyelőre két nyelven, magyarul és románul elérhető, nemsokára elkészül az angol nyelvű változata is. Felhívás Szülő és polgár: 2% az oktatásnak + 2% a civil szervezeteknek! 2009 szeptemberétől a román kormány határozata szerint a szülők 2%-os adójövedelmüket gyermekük számára ajánlhatják fel, létrehozva így egy oktatási alapot és kivonva a szervezeteket a rendszerből. A civil szervezetek úgy gondolják, hogy a folytonos oktatási rendszer nem működhet a civil szervezetek kivonásával ben, fenn áll az a veszély, hogy az új oktatásitörvény életbelépésével, szervezet nem tudja folytatni az eddig elkezdett munkáját ban, adófizető polgár ajánlotta fel 2%-át, egy civil szervezet valamelyikének, mert tudta, hogy vissza fordul a köz javára, és úgyanúgy az oktatási rendszerbe is. Gondoljunk csak a szervezetek által oktatott hátrányos helyzetű fiatalokra, idősgondozó szolgálatra, kulturális szervezetekre, árvaházakra, és sorolhatnánk. Nem a civil szervezetektől kell elvenni ezt a támogatási rendszert, hanem az oktatás számára, egy új 2%-os adófelajánlási alapot kell létrehozni. Támogasd te is a 2%-ot az oktatásnak + 2% a civil szervezetkenek a Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány peticíóját, és ezáltal hozzá-járulsz a közösséged fejlődéséhez, segíted a szervezeteket, hogy megoldják melletted élő emberek problémáit. Aki egyetért a felhívással, az a következő linkre kattintva írhatja alá a felhívást:

3 3 MCSZESZ Hírlevél MIT őszi műhelytábor Péter Emőke Katalin A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szeptember között Székelyudvarhelyen tartotta őszi műhelytáborát. A hétvége programját a Tusványos kiértékelője és továbbgondolása, az Adj, király, katonát! vetélkedő IV. felvonásának előkészítése, átbeszélése a helyi szervezőkkel, illetve a közelgő Civilsuli szervezése képezte. A XX. Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem és Diáktábort sikeresnek könyveltük el, úgy a programokat, mint a részvételt illetően. Küldöttgyűlés MIT-es módra Természet-esen voltak hibák, amelyeket a huszonegyedikre megpróbálunk kiküszöbölni. Az Adj, király, katonát! műhely keretén belül körvonalazódtak a vetélkedővel kapcsolatos feladatok, a regionális szakaszok helyszínei, valamint a döntő időpontja. Idén új helyszíneken is megszervezésre kerül a vetélkedő elődöntője, március 13-ra, a döntőre pedig Kolozsvárra várjuk a szokásos háromfős csapatokat. Korábbi vetélkedőkről beszámolók, információk a honlapon találhatóak, ugyanitt lehet jelentkezni az AKK! szervezői csapatába, családjába. Újra lesz Civilsuli; a karaván ezúttal is 12 városba látogat el és várja a civil szféra, közélet, demokrácia, emberi jogok, kisebbségi jogok, korrupció, véleményszabadság, sajtószabadság, környezetvédelem, stb. témák iránt érdeklődő fiatalokat. Október 23-án kezdünk Székelyudvarhelyen és március vége lesz mire bejárjuk az összes települést. Az első civilsuli előadásai letölthetők a oldalról. A műhelytábor utolsó programpontja a küldöttgyűlés volt. A napirendi pontok között az elnökségi és tagszervezeti beszámolók, az elindított programok további teendői, valamint több időszerű kérdés szerepelt. A táborban a MIT tagszervezetei közül a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), az Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE), az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) és a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) képviselői voltak jelen. Civil szervezetek fesztiválja Bukarestben ONG Fest Furus Levente 180 civil szervezet, 180 ok, hogy itt legyél, ezzel a jelmondattal indította útjára a Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány FDSC, az országos civil fesztivált és kiállítást, mely ONG Fest néven került megszervezésre. A rendezvényre, Bukarest régi központjában szeptember 11. és 13-a között került sor, melyre, több mint 200 szervezet iratkozott be az ország minden részéből. A szervezetek, sajátos programokkal, kiállító felülettel mutatták be mindennapi tevékenységüket, programjaikat.

4 4 MCSZESZ Hírlevél Folytatás a 3. Oldalról - Háromszékről Pont jókor őt jössz, civil szervezet mert ez vett a nap részt, legjobb melyek, része. egy sajátos összképpel igyekeztek megjeleníteni - megyénkmelyik értékeit, turizmusát, az civil aéletét, többrész? ezer - szóróanyaggal Az, amikor te meg alátámasztva én mi leszünk. azt. AMicimackó Civilek c. Háromszékért film Szövetség a háromszéki civil életet mutatta be saját kiadványával. Az Amőba Alpítvány, oktatási programjait mutatta be, kiemelve 1999 óta tartó országos programját a Global Teenager projektet. Eventus Pulsz Egyesület sajátos standdal, és erre az alaklommal elkeszült román nyelvű honlappal, probálta bemutatni Hargita és Kovászna megye turizmusát. A Rika Egyesület, mint a Székelyföldi Református Egyházak Erdőgazdálkodási Egyesülete, az erdőgazdálkodás terén, kifelytett munkásságukat jelenítették meg. Bedő Albert Környezetvédelmi és Ifjúsági Egyesület, Kálnokon elkezdett közösségépítő munkásságukat, és ezen a téren elkezdett programjaikat mutatták be, a széles közönségnek. Háromszéki kiállító sátrakat meglátogató emberek többsége, pozitívan értékelték valamint gratuláltak a részvételhez, a kifejtett munkához, és a megtett erőfeszítésekhez. Nagyon sokan elmondták, hogy ők már jártak székelyföldön, és tisztelik az ott lakó embereket. Akadtak viszont olyanok is, akik nem tudták, hogy hol van az országnak ez a vidéke. Őket sikerült fölvilágosítani, valamint az autonómiatörekvésekről szóló tévhiteket, félreértéseket eloszlatni. Pozitívan értékelték, hogy minden szóróanyag, két vagy három nyelven volt felíratozva, hogy mindenki számára érthető és közérthető legyen. A rendezvényen való bemutatkozás mellett, a szervezetek képviselői, szakmai előadásokon vehettek részt, melyen rangos szakértők és más civilek társaságában, különbőző szakmai témákról vitatkozhattak, vagy oszthatták meg tapasztalataikat. A témák, elsősorban a fiatalok bevonásáról, önkéntességről, civil szervezetek a fejlesztési programokban való részvételéről szólt. A szakmai előadások mellett, több civil szervezet, számszerint 95, saját kulturális programmal jelentkezett, melyet bemutatott a széles közösségnek. A fesztivál utcai része, sajátos családias hangulatot árasztott, bármelyik sátorhoz odamehetett az érdeklődő, beszélgethetett a szervezetek képviselőivel, partnerségi kapcsolatokat alakíthatott ki, vagy csak egyszerűen megfigyelhette, hogy más szervezetek milyen szakmai háttérrel és tapasztalatokkal rendelkeznek. Utcakép a civil találkozón A civil szervezetek mellett, megjelentek a politikai pártok, valamint nagykövetségek képviselői is. Azt, hogy civil szervezeteket, mennyire nem tekintik megfelelő partnernek, vagy nem értékelik munkásságukat, főleg a helyi önkormányzatok részéről volt érzkelhető. Háromszéki szervezeteknek, több partnerségi kapcsolatot, együttműködést sikerült kialakítaniuk, amelyek későbbiekben szakmai hátteret jelenthetnek különböző pályázatokban, programokban. A résztvevő háromszéki szervezetek képviselői, pozitív élményekkel térhettek haza erről a rangos szakmai rendezvényről. Az ONG Fest, egy olyan rendezvény, melyen minden szervezetnek legalább egyszer részt kell vennie, már csak azért is, hogy a magyar szervezetek által elvégzett munka is megfelelő hangsúlyt kapjon, az országos civil köztudatban, mert sok román szervezet elmondta, hogy számukra teljesen fehér folt a magyar civil szervezetek világa. A rendezvényről készült fényképek, megtekínthetők a honlap galériában.

5 5 MCSZESZ Hírlevél Vizauer T. Csaba A Zöld Erdély Egyesületet 2003-ban a környezetvédelem iránt elkötelezett lelkes kolozsvári magyar egyetemisták hívták életre. Tevékenységi körünk egész Erdélyre kiterjed, szervezetünk neve olyan környezeti problémák körül merült fel az elmúlt években, mint a verespataki aranybánya vagy a gyergyóditrói szienitbánya óta fokozottan érdeklődünk a természetvédelmi problémák iránt is, amelyet elsősorban szűkebb pátriánk, pontosabban székhelyünk és aktív tagjaink fogadott lakóhelye, Kolozsvár környékén próbáljuk orvosolni. Kezelésbe vettük a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területet, és figyelemmel követjük a Kolozsvár melletti Bükk-erdő természeti állapotát és ezek veszélyeztető tényezőit. Beismerjük, a környezetvédelem, és ezen belül főleg a természetvédelem a mai világban sokak számára úri hóbortnak tűnik. Napi híradóink gazdasági válságról, politikai csatározásról, vasúti és közúti balesetekről bombáznak bennünket. A természetvédelem, ha felmerül, mint az Európai Unió mumusaként van jelen. Románia csatlakozási szerződésében felvállalt környezetvédelmi kötelezettségek határidőit rendszeresen túllépi, ilyenkor a szabálysértési figyelmeztetés Damoklész kardja lóg felettünk. Emiatt a környezetvédelem elsősorban kötelességként ivódik be a köztudatba, és nem jogként vagy netán felelősségként. Pedig a világ felelős tudósai szüntelenül kongatják a vészharangot, szinte háttérzajként könyveljük el az olyan címszavakat, mint globális felmelegedés, túlszennyezés, biodiverzitás csökkenés és így tovább. Mert sokkal fontosabb a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem kimenetele, s a vészharangok egyre távolabbról szólnak a napi gondjainktól terhes agyunkban. Ez valahol érthető is. A döntéselmélet diszkontálás szabálya mondja ki az emberi tér-idő szemléletnek azt a sajátosságát, hogy a tőlünk térben és időben távolabb eső dolgokat kisebb jelentőségűeknek tekintjük, mint a hozzánk térben és időben Kommentár Zöld civil kurázsi: szemben az árral közelebb eső dolgokat. Világkép-modellünk kiindulópontnak az embert tekinti, akit környezete övez. Külső környezetünkben a társadalmi, po-litikai, gazdasági és kulturális környezetünket a mesterségesen alkotott, épített környezetünk veszi körül. A természeti környezet csupán egyik alárendelt ága a központi szerepet betöltő ember külső környezetének, ami nem más, mint a családi otthon, a kert, a lakóhely tovább bővített térbeli kiteljesedése. Az emberek perspektívái az itt és most körül sűrűsödnek, a felelősségérzet a távolság növekedésével ellentétesen arányos. Ilyen körülmények között nehéz legyűrni polgártársaink torkán a környezetvédelmet, hát még a természetvédelmet.... a környezetvédelem, és ezen belül főleg a természetvédelem a mai világban úri hóbortnak tűnik.... Hogy ez mennyire igaz, elég csak kisétálni egy verőfényes hétvégi napon a Kolozsvár mel-letti Bükkerdőbe. A kincses város polgáriasodásának rene-szánsz korszakában, amikor a városból a Majális utca végén léptek ki, a Bükk-erdő klasszi-kus és kultúrált kirándulási helynek számított. Jelenleg a Hajnal negyed betonrengetege terpeszkedik a volt városszélen. De még ez sem elég: a Bükk-erdőben a kaotikusan épített ízléstelen villák egy külön várost hoztak létre. Az illegális szemétlerakók, a rendszeres falopások, a gépesített járművekkel randalírozók nyomai közt a hétvégi kiránduló mégis otthonosan érzi magát. Nem kell csodálkozni, mert aki gépkocsival jár kirándulni a város széléig, ahol a tömegben, közvetlenül a kocsi mellett süti a félkész ételét, miközben bömbölteti a zenét az általa otthagyott szemétkupac közepén tökéletesen beleillik a tájba. Városlakóink széles körében elterjedt igénytelensége a belső lelki,

6 6 MCSZESZ Hírlevél szellemi és érzelmi környezetének sivárságát is tükrözi. Az ingerek sokasága és erőssége késztetett arra, hogy a Bükk-erdőt érintő problémák gyökerének a körmére nézzünk. Tavaly tavasszal a Polgár-Társ Alapítvány és a Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe támogatásával watchdog jellegű pályázatot indítottunk, A Bükk-erdő megmentése Kolozsvár kiterjedése által veszélyeztetett Natura 2000-es terület címmel. A legnagyobb és legsürgősebb megoldandó prob-lémának az erdő beépítésének meggátolását tekintettük. Miután a városi és környezetvédelmi hivatalok honlapjain az építkezési engedélyek kérésének lavinájával szembesültünk, egy nagyobb lélegzetű befektetésen akadt meg a szemünk: az erdő szélén, egy 22 hektáros területen tömbházak és lakóházak negyedét tervezik. Mindez 2008 nyarán történt. A Mănăştur Holding nevű, a Bahamákban bejegyzett cég volt a lakópark megálmodója. Mivel a Bükk-erdőből 1639 hektárt európai uniós érdekeltségű természetvédelmi területnek nyilvánította ki az 1964/2007 számú Környezetvédelmi Miniszter rendelete, a befektető köteles volt a környezeti engedélyeztetési procedú-rának alávetni dédelgetett tervét. Ekkor léptünk közbe: kikértük a környezeti hatástanulmányt és átvizsgáltuk A tanulmány megírója összetévesztette Kolozsvárt Verespatakkal, és nem véletlenül: a verespataki befektetés hatástanulmányának egy részét is ő írta. Munkamódszerét tekintve az összetallózás gyors és hatékony pénzszerzési módo-zatát használta. Törvényes jogunkkal élve megfellebbeztük a hatástanulmányt, egy 23 oldalas dokumentációt sikerült összeállítani az alig százol-dalas hatástanulmány hibáiból. A kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatal munkatár-sainak fel sem tűntek ezek a hiányosságok, mert ők csak a tanulmány féloldalas következtetését olvasták el, miszerint a befektetésnek semmilyen rossz hatással nincs a védett növény- és állatfajokra, sőt, a gyepterület 65 százalékának lebetonozásával tulajdonképpen feltételt teremtenének az amúgy ritka, és emiatt védett élőlények megtelepedésére. A sajtóban és a romániai környezetvédelmi civil szférában is nyilvánosságra hoztuk a hírt; következésképpen a környezetvédelmi engedélyt nem adták ki. A környezetvédelmi civilek országszerte biztosítottak támogatásukról, legalább morális szinten. Ez tör-tént tavaly ősszel és télen első honapjában egy kolozsvári román környezetvédelmi civil szervezet Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu érdeklődött a környezeti engedély kibocsátásának helyzetéről. A hivatalos szervek válasza szerint kérték a lakópark úrjatervezését. Úgy tűnt, hogy minden rendben, szélcsend lett az ügy körül. Májusban viszont igazgatócsere következett be a kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatalban. Az új igazgató nem látott semmi fennakadást a környezeti engedély kiadatására, így július közepén kiadta a vállakozónak. Erre gyorsan reagáltunk: megfellebbeztük a döntést és közzétettük a sajtóban. A környezetvédelmi hivatal válaszát már előre sejtettük: az új vezetőség kitart az engedély jogossága mellett. Ezután már csak a jogi úton való fellépés következhetett. Anyagi keret nélkül nem volt lehetőségünk ügyvédet alkalmazni. Viszont a civil szféra részéről megkaptuk a remélt támogatást. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület szatmárnémeti fiókszervezete lekérte az eddigi tevékenységeink dokumentációját, kidolgozta és továbbította a peranyagot, így augusztusban már a bukaresti székhelyű Centrul de Resurse Juridice civil szervezet vette át az ügyet, és követelte a környezetvédelmi engedély visszavonását. A kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatal megalapozatlannak tartotta a vádakat, emiatt elutasította az engedély visszavonásának kérését. Szeptember utolsó napjaiban a lakópark ügyét a bukaresti civil szervezet viszi tovább, egy PHARE 2006 projekt keretén belül. Az ügy természetesen még lezáratlan, a Kolozsvár melletti Natura 2000 terület sorsa a bíróságon fog eldölni. De a Zöld Erdély Egyesület által felgöngyölített és ismertetett esetet sikeres civil kurázsi példájaként emlegeti a romániai környezetvédelmi civil szféra és a kolozsvári média.

7 7 MCSZESZ Hírlevél Számunkra is sikerélményt jelentett ez a tö-rekvés. A környezetünk megóvásának alkotmányos jogunkért kiállva az elmúlt másfél évben sikerült ügyünk mellé állítani döntéshozókat, román és magyar környezetvédő nonprofit szervezeteket, ifjúsági egyesületeket, a helyi médiát és az egyszerű kolozsvári állampolgárokat is. Reméljük, hogy az eurómilliókat forgató cég terve kezdeményezésünk miatt fog megbukni a vé-dett természeti értékek és a civilizált túrázók javára. Zöldek vagyunk, tehát reménykedünk. Bővebb információk a Zöld Erdély Egyesület portálján, címen olvasható. Ilyen volt és ilyen lesz a kolozsvári Bükk-erdő, európai érdekeltségű természetvédeli terület? Támogatáspolitikai szakbizottság alakult az EMEF keretében Varga Zoltán Az erdélyi magyar civil szféra számára is reménykeltő eredménnyel zárult az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) szeptember 25.-én Kolozsváron megtartott ülése. A megbeszélés napirendi pontjai között szerepelt többek között újabb szakbizottságok létrehozása. A résztvevők döntöttek öt szakbizottság létrehozásáról. Ezek a következők: szociális, gazdasági, oktatási, külpolitikai- és nemzetpolitikai, valamint a támogatáspoltikai. Ez utóbbi társelnökei Takács Csaba az RMDSZ és Bodó Barna MCSZESZ (Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége)-elnök az EMNT részéről. A pénteki ülésen az MCSZESZ-t Varga Zoltán alelnök képviselte. Emlékeztetünk, hogy április elején az EMNT felkérte ernyőszervezetünket, hogy vegyen részt az EMEF munkálataiban. Figyelembe véve, hogy így esélyt látunk a támogatáspolitika több civil szervezet által jelzett, évek óta megoldásra váró kérdések rendezésére, az MCSZESZ Igazgató Tanácsa úgy döntött, hogy részt vesz az EMEF munkálataiban.

8 8 MCSZESZ Hírlevél Napirenden Az Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatot hirdet ifjúsági civil szervezetek számára. A jelentkezési iratcsomó leadási határideje október 7. délután óra. A pályázat témája A kreativitás és innováció támogatása az ifjúsággal tevékenységek során. A maximálisan igényelhető összeg pályázatonként ezer lej. Bővebb információk és a pályázati űrlap az alábbi linkre kattintva érhetők el: Segíthetek? Gyermekgyógyító program A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia meghirdeti a Segíthetek? Gyermekgyógyító Programot. A program útján olyan civil szervezetek juthatnak támogatáshoz, amelyek krónikus betegségben szenvedő, fogyatékkal élő vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek számára szerveznek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat. A pályázatok benyújtásának határideje: október 23. Egy civil szervezet egy programmal pályázhat, és legtöbb RON értékű támogatást kaphat előfinanszírozásként egy olyan programra, amelyet november 23. és 1010 október 23. között szervez meg. A pályázati dossziékat szakértői zsűri rangsorolja. Bővebb információk linken olvashatók. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma meghírdette a 2009.évi második felhívásait. A pályázat benyújtásának határideje október 23. Azok a Románia területén működő civil szervezetek pályázhatnak,akik valamilyen oktatással kapcsolatos projektet szeretnének megvalósítani 2009 szeptember 24. és 2010 május 31. Között. A pályázatok céljairól, az igényelhető összegekről, illetve más fontos tudnivalókról a linken olvashatnak az érdeklődők. Hírek XVI. Bartalis János vers- és énekmondó verseny Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület (Brassó) vezetősége, a évben meghirdeti a Bartalis János költő nevével fémjelzett versmondó és népdaléneklő versenyét immár 16. alkalommal. Idén a vetélkedő irodalmi anyaga mindkét kategóriában: egy szabadon választott Kányádi Sándor vers /megzenésített vers, egy szabadon választott XX. századi magyar költő verse/megzenésített verse. A versennyel kapcsolatos információkat és a jelnetkezés feltételeit a honlapon a pályázatok almenüben találják az érdeklődők. Rosszúl teljesít Románia az EU-s felméréseken Utolsó előtti helyen, 489 ponttal az 1000-ből, végzett Románia az Európai Egészségi Indexen (EHCI 2009), amelyet Brüsszelben tettek közzé, és amelyen 33 ország szerepel. Romániában jelenleg a betegek alapvető jogai sem teljesülnek kellőképpen, még mindig elsődleges probléma a zsebbe csúsztatott hálapénzek jelnsége. A helyezés is mutatja, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátás hierarchikus, nem átlátható, a betegek nincsenek bevonva a döntéshozatalba. Az Európai Egészségügy Index standard mércévé vált, így már 33 ország eredményeit foglalja magába, amelyeket 38 mutató alapján állítanak össze. A muatók között ilyenek szerepelnek: a betegek jogai és informálása, várakozási idő az egyszerű kezelésekre, eredmények, gyógyszerhozzáférhetőség, stb.

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT JÁTSZANI JÓ, JÓ, JÓ! Kis játékmesterek Csanádapácán A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, Akarsz-e mindig, mindig játszani (Kosztolányi Dezső) Ezzel a kérdéssel

Részletesebben

Fedezd fel az önkéntesség világát!

Fedezd fel az önkéntesség világát! Fedezd fel az önkéntesség világát! Útmutató az önkéntességhez Te vagy a változás! Szerzők: Demeter Virág Katalin (c) Furus Levente (c) Gyöngyösi Delinke Mária (c) Kis Hunor Pál (c) Szőcs Eszter (c) Kiadja

Részletesebben

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 június Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS

Részletesebben

Az önkéntesség bibliográfiája

Az önkéntesség bibliográfiája Az önkéntesség bibliográfiája Magyar nyelvű tanulmányok, kutatások: Czike Klára: Önkéntesség számokban, 2002 Czike Klára-Kuti Éva: Önkéntesség, jótékonyság, társadalmi integráció 2006 Czike Klára-Kuti

Részletesebben

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK!

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK! 2011. április, Különszám A tartalomból: XVI. EGER ÜNNEPE FELHÍVÁS EGRI CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az egri civilek összefogásával az EGER ÜNNEPE. A három

Részletesebben

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában 3 Tartalomjegyzék Bevezetés...5 I. Az értelmileg akadályozott emberek helyzete...6 1. Statisztikai adatok...6

Részletesebben

KONGRESSZUSTÓL KONGRESSZUSIG BESZÁMOLÓK

KONGRESSZUSTÓL KONGRESSZUSIG BESZÁMOLÓK KONGRESSZUSTÓL KONGRESSZUSIG BESZÁMOLÓK KONGRESSZUSTÓL KONGRESSZUSIG BESZÁMOLÓK A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG VIII. KONGRESSZUSÁRA 2007 Kiadja az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége RO-400489 Cluj/Kolozsvár

Részletesebben

CIVIL EURÓPA - CIVIL MAGYARORSZÁG

CIVIL EURÓPA - CIVIL MAGYARORSZÁG Az Európa Ház idôszakos kiadványa Alkotmány a villamoson,,a villamoson ingyenesen lehet utazni! ritkán hallható közlemény a tömegközlekedésben, de az Európa Nap alkalmából május 9-én Budapesten közlekedô

Részletesebben

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója Bevezető... 2 Szolgáltatási területek... 3 I. Általános információs szolgáltatások... 3 II. Személyes információs-, tanácsadási

Részletesebben

CIVILÉSZ HÁLÓZATI MOZAIK Civil együttműködések, érdekképviseleti és egyéb hálózati rendszerek létrehozása, fejlesztése

CIVILÉSZ HÁLÓZATI MOZAIK Civil együttműködések, érdekképviseleti és egyéb hálózati rendszerek létrehozása, fejlesztése CIVILÉSZ HÁLÓZATI MOZAIK Civil együttműködések, érdekképviseleti és egyéb hálózati rendszerek létrehozása, fejlesztése A Nemzeti Civil Alap Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiuma

Részletesebben

Hallassuk hangunkat az EU-ban: útmutató civil szervezeteknek

Hallassuk hangunkat az EU-ban: útmutató civil szervezeteknek Hallassuk hangunkat az EU-ban: útmutató civil szervezeteknek Civil Society Contact Group Ez a kiadvány a Charles Stewart MOTT Alapítvány és az Európai Bizottság (Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság,

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI Délvidéki civil folyóirat

KÖZÖSSÉGI Délvidéki civil folyóirat 2010. április 15. I. évfolyam, 2.sz. KÖZÖSSÉGI Délvidéki civil folyóirat civil szféra határon innen, határon túl TÉR Fény Ifjúsági Szervezet Hódegyházán A Fény Ifjúsági Szervezet 2007. október 14-étôl

Részletesebben

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám 1 TARTALOM HÍREK... 3 Nemzeti összetartozás bizottsága... 3 A Nemzeti összetartozás bizottsága április 23-i ülésének beszámolója Nemzetpolitika az Országgyűlésben... 5 Média... 8 Nincs hírértéke a határon

Részletesebben

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet 2 FÓKUSZ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet oktatási-nevelési és közművelődési szakmai folyóirata XV. évfolyam 2013. 1.szám 3 Szerkesztőbizottság:

Részletesebben

Beszámoló az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről

Beszámoló az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről Beszámoló az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről 2008 J/8958 Beszámoló az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tevékenységérõl 2008 Országgyűlési Biztos Hivatala 2009 Minden

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

oldal Bevezetõ 3 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner a cégek társadalmi felelõsségvállalási programjában 19

oldal Bevezetõ 3 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner a cégek társadalmi felelõsségvállalási programjában 19 2 Tartalomjegyzék oldal Bevezetõ 3 F. Tóth András: A konferencia elé 4 Péterfi Ferenc: Az önkéntességrõl 7 Dr. Bódi György: Az önkéntesség és az állam 17 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner

Részletesebben

125 Ft. Regionális Közösségi lap VII. ÉvfolYam - 3. szám. 2011. március

125 Ft. Regionális Közösségi lap VII. ÉvfolYam - 3. szám. 2011. március 125 Ft Regionális Közösségi lap VII. ÉvfolYam - 3. szám 2011. március CIVIL KÖZÖSSÉGEK HÁZA H-7624 Pécs, Szent István tér 17. Telefon: +36 72/ 215 543, 511-815; Fax: +36 72/ 315 679 E-mail: nevhaz@t-online.hu;

Részletesebben

2002-2006 A FEJLESZTÉSEK ÉVEI

2002-2006 A FEJLESZTÉSEK ÉVEI 2002-2006 A FEJLESZTÉSEK ÉVEI Összegzés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkájáról 2002-2006 Tartalomjegyzék Üdvözlő szavak...7 I. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés testületi munkájának értékelése...8 A

Részletesebben

2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. XXIII. évfolyam 12. szám 2011. március 31.

2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. XXIII. évfolyam 12. szám 2011. március 31. Szedj föl pár kilót! 2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. Az önkormányzat kezdeményezésére és koordinálásával, cégek, intézmények, civilek közremûködésével, minél több hulladéklerakót

Részletesebben

140 év. (Az NTE 1866 MÁV fennállásának 140. évfordulájáról készített írásunkat lapunk 11. oldalán olvashatják.)

140 év. (Az NTE 1866 MÁV fennállásának 140. évfordulájáról készített írásunkat lapunk 11. oldalán olvashatják.) XVIII. évfolyam 38. szám 2006. november 16. Q Megjelenik: 21.000 példányban 140 év (Az NTE 1866 MÁV fennállásának 140. évfordulájáról készített írásunkat lapunk 11. oldalán olvashatják.) 2 Krónika november

Részletesebben

Kanizsa LOKÁLPATRIÓTA HETILAP Kétmilliós segítség a kárpátaljai Eszenynek XXVII. évfolyam 15. szám 2015. április 23. Állás: jogász A Nagykanizsai Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ pályázatot hirdet

Részletesebben

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31)

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül megerősítése projektelemmel két alapvető feladatunk tűztünk ki magunk elé: egy kb. negyven fős Kiemelt Terjesztői mintacsoport

Részletesebben

Szent György-nap a megyei kórházban

Szent György-nap a megyei kórházban FEJER LAP 2009. MÁJUS, III. ÉV FO LYAM, 5. SZÁM www.fejerlap.hu FEJÉR MEGYEI havilap MELLÉKLET: Fejér megye 1000 éves millenniumi programfüzet Szent György-nap a megyei kórházban ÖSSZEÁLLÍTÁSUNK A 10.

Részletesebben

Paksi Hírnök. Tisztes polgárok. Elfogadták a költségvetést. Óriásberuházás. indul jövõre

Paksi Hírnök. Tisztes polgárok. Elfogadták a költségvetést. Óriásberuházás. indul jövõre Afrikától a háziorvosi székig: dr. Ságh Beáta Portrénk a 15. oldalon Fotó: Molnár Gyula Paksi Hírnök Az írás megmarad. XVIII. ÉVF. 6. SZÁM ALAPÍTVA 1989-BEN 2009. MÁRCIUS 20. Tisztes polgárok fotók: Molnár

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Bevezető Az MNT valamennyi szakmai programját maga dolgozta ki és kutatta fel hozzá a forrásokat, pályázatok és előterjesztések benyújtásával

Részletesebben

Kisvárda. A város polgárainak közéleti folyóirata MEGKEZDŐDÖTT A TANÉV KÖZCÉLÚ- ÉS KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS IRODAAVATÁS ZÁHONYBAN

Kisvárda. A város polgárainak közéleti folyóirata MEGKEZDŐDÖTT A TANÉV KÖZCÉLÚ- ÉS KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS IRODAAVATÁS ZÁHONYBAN A város polgárainak közéleti folyóirata XX. évfolyam 9. szám KÖZCÉLÚ- ÉS KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS A Polgármesteri Hivatal minden pályázati lehetőséget kihasznál, ami a foglalkoztatási lehetőségek bővítését

Részletesebben

Beszélgessünk Európáról

Beszélgessünk Európáról Beszélgessünk Európáról nemzeti akcióterv a társadalmi párbeszéd elősegítésére A kormány múlt heti ülésén megtárgyalta és elfogadta a Beszélgessünk Európáról elnevezésű akciótervet, amely azokat a programokat

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám heves megyei PÉNZVILÁG a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám Régi-új elnök Ismét Bodnár Pál lett a Vállalkozók Országos Szövetségének Heves Megyei Szervezetének

Részletesebben

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet Visszaemlékezés Több mint 30 év eredményesen! Apró kavicsként görögnek emlékeim. Mintha ma lett volna. Arcok, fények, felvillanások, töredékek a közeli és távoli múltból. Már sokan nem élnek, csak emlékeink

Részletesebben