MCSZESZ HÍRLEVÉL. Rövid hírek. Tartalom

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MCSZESZ HÍRLEVÉL. Rövid hírek. Tartalom"

Átírás

1 MCSZESZ HÍRLEVÉL S Z E P T E M B E R I. É V F O L Y A M 2. S Z Á M Kolozsvár Av. Bădescu (Balassa) utca, 35 szám, Telefon/fax: ,drótposta: Tartalom Rövid hírek Aktuális Beszámolók Honlapismertető Kommentár Felhívás Rövid hírek Hírek a civil szférából és nem csak: több mint ötezer szócikket fog tartalmazni az új Erdélyi Magyar Ki Kicsoda, új kezdeményezés gyermekeink egészségéért, pályázati lehetőségek, programok 1.oldal, 8.oldal Bemutatjuk a Civilek Háromszékért (CIVEK) felújított, folyamatosan bővülő, naprakész honlapját. 2.oldal Szülő és polgár: 2% az oktatásnak + 2% a civil szervezeteknek! ha egyetért a petícióval, támogassa Ön is aláírásával gyermekei oktatását ÉS a civil szervezeteket! 2.oldal A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének (MCSZESZ) tagszervezeteinek programbeszámolói: MIT őszi műhelytábor, Háromszéki szervezetek a bukaresti ONG Fest-en 3., 4. oldal Zöld civil kurázsi: szemben az árral címmel jelentkezik szeptemberi Kommentár rovatunk, Vizauer T. Csaba írásával, amelyben egy természetvédelmi szervezet kálváriájáról olvashatunk. 5. oldal Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum legutóbbi ülésének történései résztvevői szemmel, döntések, viták, előrelépés oldal Erdélyi Magyar Ki Kicsoda Október elején lezárul az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda legújabb kiadásának adatgyűjtési időszaka. A romániai magyar kultúra és közélet lexikonjának 2010-es kiadását jubileumi kiadványnak szánja a kiadó, hiszen a rendszerváltás huszadik évfordulójára jelenik meg. Lépést tartva a kor követelményeivel, a könyv tartalma az interneten is elérhető lesz (www. kikicsoda.ro). Stanik István főszerkesztő szerint az előkészületek jól haladnak, eddig több mint ötezer köztük kétezernél több új jelentkezést regisztráltak. A lexikon főszerkesztője felhívással fordul azokhoz a magyar politikai, önkormányzati és közigazgatási tisztségviselőkhöz, egyházi személyiségekhez, tudósokhoz, egyetemi tanárokhoz, pedagógusokhoz, művészekhez, orvosokhoz, jogászokhoz, mérnökökhöz, közgazdászokhoz, civil aktivistákhoz, vállalkozókhoz, sportolókhoz, akik névre szóló levélben, vagy az intézményük vezetőségén keresztül felkérést kaptak, hogy legkésőbb október 5-ig küldjék el kitöltött adatlapjukat, vagy jelezzék, amennyiben nem kívánnak szerepelni a lexikonban. Egyél, igyál, mozogj! A fenti jelszóval indított kezdeményezést Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési felelőse amelynek fő célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem. Az EU-ban 22 millió gyermek túlsúllyal, közülük 5 millió pedig az elhízással küzd. Azokat a fiatalokat, akik nem ismerik fel, mennyire fontos, hogy egészséges ételeket és italokat fogyasszanak, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a korai csontritkulás fenyegeti - mutatott rá a brüsszeli bizottság. A kampány interaktív honlapja:

2 2 MCSZESZ Hírlevél Háromszéki civil portál Furus Levente A Civilek Háromszékért Szövetség CIVEK, 2009 júliusában indította be civil honlapját név alatt. A honlap abból a meggondolásból született, hogy átláthatóvá tegye a szövetség és a tagszervezetek tevékenységét, segítséget nyújtson a tájékozódásban a háromszéki civil szervezetek számára és elősegítse a kapcsolatépítést, partnerkeresést hasonló szervezetekkel. Az internetes felület tartalmazza a Háromszéki Civil Katalógus kereső rendszert, amelynek segítségével könnyűszerrel adatok kérhetők le a háromszéki civil szervezetekről, fontosabb programjaikról. A honlap folyamatosan bővül a szervezetek adataival és hírtartalma állandó jelleggel frissítve van. Közvetlen kattintással regisztrálni lehet az országos civil adatbázisba, amelyet a Civil Társadalomfejlesztésért Alapítvány (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile) kezel. A CIVEK portál kezdőoldala Olvashatnak aktuális pályázati kiírásokról, civil hírekről, országos eseményekről, és egyéb szervezeti felhívásokról, programokról. A honlapon külön felületen megtalálhatók a tagszervezetek, valamint egy részletes bemutató a szövetségről. A honlap egyelőre két nyelven, magyarul és románul elérhető, nemsokára elkészül az angol nyelvű változata is. Felhívás Szülő és polgár: 2% az oktatásnak + 2% a civil szervezeteknek! 2009 szeptemberétől a román kormány határozata szerint a szülők 2%-os adójövedelmüket gyermekük számára ajánlhatják fel, létrehozva így egy oktatási alapot és kivonva a szervezeteket a rendszerből. A civil szervezetek úgy gondolják, hogy a folytonos oktatási rendszer nem működhet a civil szervezetek kivonásával ben, fenn áll az a veszély, hogy az új oktatásitörvény életbelépésével, szervezet nem tudja folytatni az eddig elkezdett munkáját ban, adófizető polgár ajánlotta fel 2%-át, egy civil szervezet valamelyikének, mert tudta, hogy vissza fordul a köz javára, és úgyanúgy az oktatási rendszerbe is. Gondoljunk csak a szervezetek által oktatott hátrányos helyzetű fiatalokra, idősgondozó szolgálatra, kulturális szervezetekre, árvaházakra, és sorolhatnánk. Nem a civil szervezetektől kell elvenni ezt a támogatási rendszert, hanem az oktatás számára, egy új 2%-os adófelajánlási alapot kell létrehozni. Támogasd te is a 2%-ot az oktatásnak + 2% a civil szervezetkenek a Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány peticíóját, és ezáltal hozzá-járulsz a közösséged fejlődéséhez, segíted a szervezeteket, hogy megoldják melletted élő emberek problémáit. Aki egyetért a felhívással, az a következő linkre kattintva írhatja alá a felhívást:

3 3 MCSZESZ Hírlevél MIT őszi műhelytábor Péter Emőke Katalin A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szeptember között Székelyudvarhelyen tartotta őszi műhelytáborát. A hétvége programját a Tusványos kiértékelője és továbbgondolása, az Adj, király, katonát! vetélkedő IV. felvonásának előkészítése, átbeszélése a helyi szervezőkkel, illetve a közelgő Civilsuli szervezése képezte. A XX. Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem és Diáktábort sikeresnek könyveltük el, úgy a programokat, mint a részvételt illetően. Küldöttgyűlés MIT-es módra Természet-esen voltak hibák, amelyeket a huszonegyedikre megpróbálunk kiküszöbölni. Az Adj, király, katonát! műhely keretén belül körvonalazódtak a vetélkedővel kapcsolatos feladatok, a regionális szakaszok helyszínei, valamint a döntő időpontja. Idén új helyszíneken is megszervezésre kerül a vetélkedő elődöntője, március 13-ra, a döntőre pedig Kolozsvárra várjuk a szokásos háromfős csapatokat. Korábbi vetélkedőkről beszámolók, információk a honlapon találhatóak, ugyanitt lehet jelentkezni az AKK! szervezői csapatába, családjába. Újra lesz Civilsuli; a karaván ezúttal is 12 városba látogat el és várja a civil szféra, közélet, demokrácia, emberi jogok, kisebbségi jogok, korrupció, véleményszabadság, sajtószabadság, környezetvédelem, stb. témák iránt érdeklődő fiatalokat. Október 23-án kezdünk Székelyudvarhelyen és március vége lesz mire bejárjuk az összes települést. Az első civilsuli előadásai letölthetők a oldalról. A műhelytábor utolsó programpontja a küldöttgyűlés volt. A napirendi pontok között az elnökségi és tagszervezeti beszámolók, az elindított programok további teendői, valamint több időszerű kérdés szerepelt. A táborban a MIT tagszervezetei közül a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), az Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE), az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) és a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) képviselői voltak jelen. Civil szervezetek fesztiválja Bukarestben ONG Fest Furus Levente 180 civil szervezet, 180 ok, hogy itt legyél, ezzel a jelmondattal indította útjára a Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány FDSC, az országos civil fesztivált és kiállítást, mely ONG Fest néven került megszervezésre. A rendezvényre, Bukarest régi központjában szeptember 11. és 13-a között került sor, melyre, több mint 200 szervezet iratkozott be az ország minden részéből. A szervezetek, sajátos programokkal, kiállító felülettel mutatták be mindennapi tevékenységüket, programjaikat.

4 4 MCSZESZ Hírlevél Folytatás a 3. Oldalról - Háromszékről Pont jókor őt jössz, civil szervezet mert ez vett a nap részt, legjobb melyek, része. egy sajátos összképpel igyekeztek megjeleníteni - megyénkmelyik értékeit, turizmusát, az civil aéletét, többrész? ezer - szóróanyaggal Az, amikor te meg alátámasztva én mi leszünk. azt. AMicimackó Civilek c. Háromszékért film Szövetség a háromszéki civil életet mutatta be saját kiadványával. Az Amőba Alpítvány, oktatási programjait mutatta be, kiemelve 1999 óta tartó országos programját a Global Teenager projektet. Eventus Pulsz Egyesület sajátos standdal, és erre az alaklommal elkeszült román nyelvű honlappal, probálta bemutatni Hargita és Kovászna megye turizmusát. A Rika Egyesület, mint a Székelyföldi Református Egyházak Erdőgazdálkodási Egyesülete, az erdőgazdálkodás terén, kifelytett munkásságukat jelenítették meg. Bedő Albert Környezetvédelmi és Ifjúsági Egyesület, Kálnokon elkezdett közösségépítő munkásságukat, és ezen a téren elkezdett programjaikat mutatták be, a széles közönségnek. Háromszéki kiállító sátrakat meglátogató emberek többsége, pozitívan értékelték valamint gratuláltak a részvételhez, a kifejtett munkához, és a megtett erőfeszítésekhez. Nagyon sokan elmondták, hogy ők már jártak székelyföldön, és tisztelik az ott lakó embereket. Akadtak viszont olyanok is, akik nem tudták, hogy hol van az országnak ez a vidéke. Őket sikerült fölvilágosítani, valamint az autonómiatörekvésekről szóló tévhiteket, félreértéseket eloszlatni. Pozitívan értékelték, hogy minden szóróanyag, két vagy három nyelven volt felíratozva, hogy mindenki számára érthető és közérthető legyen. A rendezvényen való bemutatkozás mellett, a szervezetek képviselői, szakmai előadásokon vehettek részt, melyen rangos szakértők és más civilek társaságában, különbőző szakmai témákról vitatkozhattak, vagy oszthatták meg tapasztalataikat. A témák, elsősorban a fiatalok bevonásáról, önkéntességről, civil szervezetek a fejlesztési programokban való részvételéről szólt. A szakmai előadások mellett, több civil szervezet, számszerint 95, saját kulturális programmal jelentkezett, melyet bemutatott a széles közösségnek. A fesztivál utcai része, sajátos családias hangulatot árasztott, bármelyik sátorhoz odamehetett az érdeklődő, beszélgethetett a szervezetek képviselőivel, partnerségi kapcsolatokat alakíthatott ki, vagy csak egyszerűen megfigyelhette, hogy más szervezetek milyen szakmai háttérrel és tapasztalatokkal rendelkeznek. Utcakép a civil találkozón A civil szervezetek mellett, megjelentek a politikai pártok, valamint nagykövetségek képviselői is. Azt, hogy civil szervezeteket, mennyire nem tekintik megfelelő partnernek, vagy nem értékelik munkásságukat, főleg a helyi önkormányzatok részéről volt érzkelhető. Háromszéki szervezeteknek, több partnerségi kapcsolatot, együttműködést sikerült kialakítaniuk, amelyek későbbiekben szakmai hátteret jelenthetnek különböző pályázatokban, programokban. A résztvevő háromszéki szervezetek képviselői, pozitív élményekkel térhettek haza erről a rangos szakmai rendezvényről. Az ONG Fest, egy olyan rendezvény, melyen minden szervezetnek legalább egyszer részt kell vennie, már csak azért is, hogy a magyar szervezetek által elvégzett munka is megfelelő hangsúlyt kapjon, az országos civil köztudatban, mert sok román szervezet elmondta, hogy számukra teljesen fehér folt a magyar civil szervezetek világa. A rendezvényről készült fényképek, megtekínthetők a honlap galériában.

5 5 MCSZESZ Hírlevél Vizauer T. Csaba A Zöld Erdély Egyesületet 2003-ban a környezetvédelem iránt elkötelezett lelkes kolozsvári magyar egyetemisták hívták életre. Tevékenységi körünk egész Erdélyre kiterjed, szervezetünk neve olyan környezeti problémák körül merült fel az elmúlt években, mint a verespataki aranybánya vagy a gyergyóditrói szienitbánya óta fokozottan érdeklődünk a természetvédelmi problémák iránt is, amelyet elsősorban szűkebb pátriánk, pontosabban székhelyünk és aktív tagjaink fogadott lakóhelye, Kolozsvár környékén próbáljuk orvosolni. Kezelésbe vettük a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területet, és figyelemmel követjük a Kolozsvár melletti Bükk-erdő természeti állapotát és ezek veszélyeztető tényezőit. Beismerjük, a környezetvédelem, és ezen belül főleg a természetvédelem a mai világban sokak számára úri hóbortnak tűnik. Napi híradóink gazdasági válságról, politikai csatározásról, vasúti és közúti balesetekről bombáznak bennünket. A természetvédelem, ha felmerül, mint az Európai Unió mumusaként van jelen. Románia csatlakozási szerződésében felvállalt környezetvédelmi kötelezettségek határidőit rendszeresen túllépi, ilyenkor a szabálysértési figyelmeztetés Damoklész kardja lóg felettünk. Emiatt a környezetvédelem elsősorban kötelességként ivódik be a köztudatba, és nem jogként vagy netán felelősségként. Pedig a világ felelős tudósai szüntelenül kongatják a vészharangot, szinte háttérzajként könyveljük el az olyan címszavakat, mint globális felmelegedés, túlszennyezés, biodiverzitás csökkenés és így tovább. Mert sokkal fontosabb a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem kimenetele, s a vészharangok egyre távolabbról szólnak a napi gondjainktól terhes agyunkban. Ez valahol érthető is. A döntéselmélet diszkontálás szabálya mondja ki az emberi tér-idő szemléletnek azt a sajátosságát, hogy a tőlünk térben és időben távolabb eső dolgokat kisebb jelentőségűeknek tekintjük, mint a hozzánk térben és időben Kommentár Zöld civil kurázsi: szemben az árral közelebb eső dolgokat. Világkép-modellünk kiindulópontnak az embert tekinti, akit környezete övez. Külső környezetünkben a társadalmi, po-litikai, gazdasági és kulturális környezetünket a mesterségesen alkotott, épített környezetünk veszi körül. A természeti környezet csupán egyik alárendelt ága a központi szerepet betöltő ember külső környezetének, ami nem más, mint a családi otthon, a kert, a lakóhely tovább bővített térbeli kiteljesedése. Az emberek perspektívái az itt és most körül sűrűsödnek, a felelősségérzet a távolság növekedésével ellentétesen arányos. Ilyen körülmények között nehéz legyűrni polgártársaink torkán a környezetvédelmet, hát még a természetvédelmet.... a környezetvédelem, és ezen belül főleg a természetvédelem a mai világban úri hóbortnak tűnik.... Hogy ez mennyire igaz, elég csak kisétálni egy verőfényes hétvégi napon a Kolozsvár mel-letti Bükkerdőbe. A kincses város polgáriasodásának rene-szánsz korszakában, amikor a városból a Majális utca végén léptek ki, a Bükk-erdő klasszi-kus és kultúrált kirándulási helynek számított. Jelenleg a Hajnal negyed betonrengetege terpeszkedik a volt városszélen. De még ez sem elég: a Bükk-erdőben a kaotikusan épített ízléstelen villák egy külön várost hoztak létre. Az illegális szemétlerakók, a rendszeres falopások, a gépesített járművekkel randalírozók nyomai közt a hétvégi kiránduló mégis otthonosan érzi magát. Nem kell csodálkozni, mert aki gépkocsival jár kirándulni a város széléig, ahol a tömegben, közvetlenül a kocsi mellett süti a félkész ételét, miközben bömbölteti a zenét az általa otthagyott szemétkupac közepén tökéletesen beleillik a tájba. Városlakóink széles körében elterjedt igénytelensége a belső lelki,

6 6 MCSZESZ Hírlevél szellemi és érzelmi környezetének sivárságát is tükrözi. Az ingerek sokasága és erőssége késztetett arra, hogy a Bükk-erdőt érintő problémák gyökerének a körmére nézzünk. Tavaly tavasszal a Polgár-Társ Alapítvány és a Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe támogatásával watchdog jellegű pályázatot indítottunk, A Bükk-erdő megmentése Kolozsvár kiterjedése által veszélyeztetett Natura 2000-es terület címmel. A legnagyobb és legsürgősebb megoldandó prob-lémának az erdő beépítésének meggátolását tekintettük. Miután a városi és környezetvédelmi hivatalok honlapjain az építkezési engedélyek kérésének lavinájával szembesültünk, egy nagyobb lélegzetű befektetésen akadt meg a szemünk: az erdő szélén, egy 22 hektáros területen tömbházak és lakóházak negyedét tervezik. Mindez 2008 nyarán történt. A Mănăştur Holding nevű, a Bahamákban bejegyzett cég volt a lakópark megálmodója. Mivel a Bükk-erdőből 1639 hektárt európai uniós érdekeltségű természetvédelmi területnek nyilvánította ki az 1964/2007 számú Környezetvédelmi Miniszter rendelete, a befektető köteles volt a környezeti engedélyeztetési procedú-rának alávetni dédelgetett tervét. Ekkor léptünk közbe: kikértük a környezeti hatástanulmányt és átvizsgáltuk A tanulmány megírója összetévesztette Kolozsvárt Verespatakkal, és nem véletlenül: a verespataki befektetés hatástanulmányának egy részét is ő írta. Munkamódszerét tekintve az összetallózás gyors és hatékony pénzszerzési módo-zatát használta. Törvényes jogunkkal élve megfellebbeztük a hatástanulmányt, egy 23 oldalas dokumentációt sikerült összeállítani az alig százol-dalas hatástanulmány hibáiból. A kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatal munkatár-sainak fel sem tűntek ezek a hiányosságok, mert ők csak a tanulmány féloldalas következtetését olvasták el, miszerint a befektetésnek semmilyen rossz hatással nincs a védett növény- és állatfajokra, sőt, a gyepterület 65 százalékának lebetonozásával tulajdonképpen feltételt teremtenének az amúgy ritka, és emiatt védett élőlények megtelepedésére. A sajtóban és a romániai környezetvédelmi civil szférában is nyilvánosságra hoztuk a hírt; következésképpen a környezetvédelmi engedélyt nem adták ki. A környezetvédelmi civilek országszerte biztosítottak támogatásukról, legalább morális szinten. Ez tör-tént tavaly ősszel és télen első honapjában egy kolozsvári román környezetvédelmi civil szervezet Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu érdeklődött a környezeti engedély kibocsátásának helyzetéről. A hivatalos szervek válasza szerint kérték a lakópark úrjatervezését. Úgy tűnt, hogy minden rendben, szélcsend lett az ügy körül. Májusban viszont igazgatócsere következett be a kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatalban. Az új igazgató nem látott semmi fennakadást a környezeti engedély kiadatására, így július közepén kiadta a vállakozónak. Erre gyorsan reagáltunk: megfellebbeztük a döntést és közzétettük a sajtóban. A környezetvédelmi hivatal válaszát már előre sejtettük: az új vezetőség kitart az engedély jogossága mellett. Ezután már csak a jogi úton való fellépés következhetett. Anyagi keret nélkül nem volt lehetőségünk ügyvédet alkalmazni. Viszont a civil szféra részéről megkaptuk a remélt támogatást. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület szatmárnémeti fiókszervezete lekérte az eddigi tevékenységeink dokumentációját, kidolgozta és továbbította a peranyagot, így augusztusban már a bukaresti székhelyű Centrul de Resurse Juridice civil szervezet vette át az ügyet, és követelte a környezetvédelmi engedély visszavonását. A kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatal megalapozatlannak tartotta a vádakat, emiatt elutasította az engedély visszavonásának kérését. Szeptember utolsó napjaiban a lakópark ügyét a bukaresti civil szervezet viszi tovább, egy PHARE 2006 projekt keretén belül. Az ügy természetesen még lezáratlan, a Kolozsvár melletti Natura 2000 terület sorsa a bíróságon fog eldölni. De a Zöld Erdély Egyesület által felgöngyölített és ismertetett esetet sikeres civil kurázsi példájaként emlegeti a romániai környezetvédelmi civil szféra és a kolozsvári média.

7 7 MCSZESZ Hírlevél Számunkra is sikerélményt jelentett ez a tö-rekvés. A környezetünk megóvásának alkotmányos jogunkért kiállva az elmúlt másfél évben sikerült ügyünk mellé állítani döntéshozókat, román és magyar környezetvédő nonprofit szervezeteket, ifjúsági egyesületeket, a helyi médiát és az egyszerű kolozsvári állampolgárokat is. Reméljük, hogy az eurómilliókat forgató cég terve kezdeményezésünk miatt fog megbukni a vé-dett természeti értékek és a civilizált túrázók javára. Zöldek vagyunk, tehát reménykedünk. Bővebb információk a Zöld Erdély Egyesület portálján, címen olvasható. Ilyen volt és ilyen lesz a kolozsvári Bükk-erdő, európai érdekeltségű természetvédeli terület? Támogatáspolitikai szakbizottság alakult az EMEF keretében Varga Zoltán Az erdélyi magyar civil szféra számára is reménykeltő eredménnyel zárult az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) szeptember 25.-én Kolozsváron megtartott ülése. A megbeszélés napirendi pontjai között szerepelt többek között újabb szakbizottságok létrehozása. A résztvevők döntöttek öt szakbizottság létrehozásáról. Ezek a következők: szociális, gazdasági, oktatási, külpolitikai- és nemzetpolitikai, valamint a támogatáspoltikai. Ez utóbbi társelnökei Takács Csaba az RMDSZ és Bodó Barna MCSZESZ (Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége)-elnök az EMNT részéről. A pénteki ülésen az MCSZESZ-t Varga Zoltán alelnök képviselte. Emlékeztetünk, hogy április elején az EMNT felkérte ernyőszervezetünket, hogy vegyen részt az EMEF munkálataiban. Figyelembe véve, hogy így esélyt látunk a támogatáspolitika több civil szervezet által jelzett, évek óta megoldásra váró kérdések rendezésére, az MCSZESZ Igazgató Tanácsa úgy döntött, hogy részt vesz az EMEF munkálataiban.

8 8 MCSZESZ Hírlevél Napirenden Az Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatot hirdet ifjúsági civil szervezetek számára. A jelentkezési iratcsomó leadási határideje október 7. délután óra. A pályázat témája A kreativitás és innováció támogatása az ifjúsággal tevékenységek során. A maximálisan igényelhető összeg pályázatonként ezer lej. Bővebb információk és a pályázati űrlap az alábbi linkre kattintva érhetők el: Segíthetek? Gyermekgyógyító program A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia meghirdeti a Segíthetek? Gyermekgyógyító Programot. A program útján olyan civil szervezetek juthatnak támogatáshoz, amelyek krónikus betegségben szenvedő, fogyatékkal élő vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek számára szerveznek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat. A pályázatok benyújtásának határideje: október 23. Egy civil szervezet egy programmal pályázhat, és legtöbb RON értékű támogatást kaphat előfinanszírozásként egy olyan programra, amelyet november 23. és 1010 október 23. között szervez meg. A pályázati dossziékat szakértői zsűri rangsorolja. Bővebb információk linken olvashatók. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma meghírdette a 2009.évi második felhívásait. A pályázat benyújtásának határideje október 23. Azok a Románia területén működő civil szervezetek pályázhatnak,akik valamilyen oktatással kapcsolatos projektet szeretnének megvalósítani 2009 szeptember 24. és 2010 május 31. Között. A pályázatok céljairól, az igényelhető összegekről, illetve más fontos tudnivalókról a linken olvashatnak az érdeklődők. Hírek XVI. Bartalis János vers- és énekmondó verseny Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület (Brassó) vezetősége, a évben meghirdeti a Bartalis János költő nevével fémjelzett versmondó és népdaléneklő versenyét immár 16. alkalommal. Idén a vetélkedő irodalmi anyaga mindkét kategóriában: egy szabadon választott Kányádi Sándor vers /megzenésített vers, egy szabadon választott XX. századi magyar költő verse/megzenésített verse. A versennyel kapcsolatos információkat és a jelnetkezés feltételeit a honlapon a pályázatok almenüben találják az érdeklődők. Rosszúl teljesít Románia az EU-s felméréseken Utolsó előtti helyen, 489 ponttal az 1000-ből, végzett Románia az Európai Egészségi Indexen (EHCI 2009), amelyet Brüsszelben tettek közzé, és amelyen 33 ország szerepel. Romániában jelenleg a betegek alapvető jogai sem teljesülnek kellőképpen, még mindig elsődleges probléma a zsebbe csúsztatott hálapénzek jelnsége. A helyezés is mutatja, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátás hierarchikus, nem átlátható, a betegek nincsenek bevonva a döntéshozatalba. Az Európai Egészségügy Index standard mércévé vált, így már 33 ország eredményeit foglalja magába, amelyeket 38 mutató alapján állítanak össze. A muatók között ilyenek szerepelnek: a betegek jogai és informálása, várakozási idő az egyszerű kezelésekre, eredmények, gyógyszerhozzáférhetőség, stb.

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 21. (2015)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 21. (2015) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 21. (2015) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére Kapcsolat: hargitakultura@gmail.com MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR Elindítottuk önkéntes programunkat A

Részletesebben

A Nemzeti Vese Program 2013-ban

A Nemzeti Vese Program 2013-ban 2013 A Nemzeti Vese Program 2013-ban Számos programot terveztünk és indítottunk útjára az év elején, de az év közbeni új ötleteknek, megkereséseknek köszönhetően mégtöbbet sikerült megvalósítani: 1. Vese

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is!

HÍRLEVÉL. Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is! HÍRLEVÉL Kedves Olvasó! A Zala Megyei Civil Információs Centrum 60. hírlevele érkezett Önhöz. Rendszeresen küldünk hírlevelet országos és megyei civil aktualitásokról, eseményekről, a civil szervezeteket

Részletesebben

A II. Debreceni Székely Nap

A II. Debreceni Székely Nap A II. Debreceni Székely Nap Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület és a Debreceni Unitárius Egyházközség 2013. június 8-án immáron második alkalommal rendezte meg a Székely Napot, Debrecenben. Sok emlékezetes

Részletesebben

Médiaajánlat - www.greenfo.hu

Médiaajánlat - www.greenfo.hu Médiaajánlat - www.greenfo.hu Érvényes: 2011. október 14-től visszavonásig Honlapunkra elsősorban környezetkímélő termékek és szolgáltatások, illetve környezetvédelemmel, természetvédelemmel és energiatakarékossággal

Részletesebben

Magyarország, a pannon értékek őre az Európai Unióban

Magyarország, a pannon értékek őre az Európai Unióban Magyarország, a pannon értékek őre az Európai Unióban Schmidt András Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegőrzési Főosztály Natura 2000 területek az EU területén Jelenleg 26 106 Natura 2000 terület,

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/4. szám

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/4. szám PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/4. szám Tisztelt Klaszter Tagok! A pályázati intézményrendszer szerkezeti átalakításának eredményeként a 2004-2006-os Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) projektjeinek,

Részletesebben

ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ

ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ 2012 őszén került sor Papp Éva tanárnő szervezésével, a Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola könyvtárában az országos Harry Potter műveltségi vetélkedő döntőjére.

Részletesebben

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet TARTALOM Elõszó................................ 11 Érdekképviseleti lehetõség integrációs alku............ 17 1. Az MNSZ a magyar és a román történeti diskurzusban......... 17 2. A romániai magyarság kisebbségpolitikai

Részletesebben

PÁLYÁZAT. alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre

PÁLYÁZAT. alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre PÁLYÁZAT alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre A pályázat kiírója: A pályázat beadási határideje: A pályázat

Részletesebben

------------------- --------------------

------------------- -------------------- A Járók Társasága bemutatja a KiallitasAjanlo.hu szolgáltatását helyszíneknek Ügyfélkapu Portál Kortársak egymás közt Programajánló Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy a sajtónak küldött bejelentések,

Részletesebben

A Szolnoki Főiskola. 2015. május 29-én. a hagyományokat folytatva megrendezi a XXI. NEMZETKÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI DIÁKKONFERENCIÁT

A Szolnoki Főiskola. 2015. május 29-én. a hagyományokat folytatva megrendezi a XXI. NEMZETKÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI DIÁKKONFERENCIÁT A Szolnoki Főiskola 2015. május 29-én a hagyományokat folytatva megrendezi a XXI. NEMZETKÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI DIÁKKONFERENCIÁT A konferenciára várjuk tehetséges főiskolai, egyetemi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS RÉGIÓS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉTEN

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS RÉGIÓS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉTEN PÁLYÁZATI FELHÍVÁS RÉGIÓS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉTEN Az NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda pályázatot hirdet ifjúsági és/vagy fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek számára

Részletesebben

Pályázati felhívás a SIRHA Budapest 2014 innovációs versenyre

Pályázati felhívás a SIRHA Budapest 2014 innovációs versenyre Budapest X., Albertirsai út 10. Levélcím 1441 Budapest, Pf. 44. Tel: +06 1 263-6455, Fax: +06 1 263 6086 K&H Bank 10402283-50526554-52511006 SIRHA Budapest - Nemzetközi Élelmiszeripari, Sütő- és Cukrászipari,

Részletesebben

2009. évi szakmai program

2009. évi szakmai program 2009. évi szakmai program Áttekintés A Szociális Intézmények Országos Szövetségének (SZIOSZ) életében a 2008-as évben jelentkező szakmai és szervezeti kihívásokat, feladatokat áttekintve született meg

Részletesebben

Civilek Erdélyért Határok Nélkül

Civilek Erdélyért Határok Nélkül A z E r d é l y t J á r ó k K ö z h a s z n ú E g y e s ü l e t é s a z É l ő E r d é l y E g y e s ü l e t b e m u t a t j a : Civilek Erdélyért Határok Nélkül - Civil konferencia Debrecen, 2014. február

Részletesebben

150 éves a magyar tőzsde

150 éves a magyar tőzsde 150 éves a magyar tőzsde Jótékonysági árverés (2014. június 17.) Az összeállítás a Sándor Imre PR-díj 2014 zsűrije számára készült. Az eseménnyel kapcsolatos anyagok itt elérhetőek: www.frontpage.hu/bet150-sandorimre

Részletesebben

=============================================

============================================= A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kéthetenként megjelenő, 9000 címre eljutó hírlevelének 262. számát böngészheti a Tisztelt Olvasó. Reméljük, talál benne hasznosíthatót. A www.nonprofit.hu

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minőségirányítási Eljárás 1. melléklet ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 23-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat pályázat

Részletesebben

Megvalósíthatósági tanulmány NCA-NK-10-B-0449

Megvalósíthatósági tanulmány NCA-NK-10-B-0449 1. Általános információk Megvalósíthatósági tanulmány NCA-NK-10-B-0449 Projekt címe: Túra utak a Szatmár-Beregben Megvalósulás helyszíne: Szatmár-Bereg, Fehérgyarmat Kedvezményezett(ek) bemutatása: Szabolcs-Szatmár-Beregi

Részletesebben

2014-ben a verseny megújul, változnak a településkategóriák a települések lélekszámától

2014-ben a verseny megújul, változnak a településkategóriák a települések lélekszámától Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 1_,::._H számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a 2014. évi "Virágos Magyarországért" országos környezetszépítő

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Zöld Óvoda információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

A jövő hídja 2013. Budapest Győr Szeged Debrecen

A jövő hídja 2013. Budapest Győr Szeged Debrecen 2013 A JÖVŐ HÍDJA A jövő hídja 2013 Budapest Győr Szeged Debrecen (TERVEZET) kiemelt támogatóink A 2011. és 2012. évi rendezvényeken Összefoglaló Immáron harmadik alkalommal rendezzük meg Magyarország

Részletesebben

NEA szakmai támogatások (2014)

NEA szakmai támogatások (2014) NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, 2013. november www.emet.gov.hu Nemzeti Együttműködési Alap Civil szervezetek szakmai célú támogatása NEA-14 Pályázati célok Közösségi környezet (KK), Társadalmi

Részletesebben

Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület. Konferencia-honlap tudnivalók. Fiók létrehozása a honlapon

Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület. Konferencia-honlap tudnivalók. Fiók létrehozása a honlapon Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület Konferencia-honlap tudnivalók Fiók létrehozása a honlapon 1. Látogasson el a http://konferencia.mktudegy.hu címre, ahol a Regisztráció linkre kattintva létrehozhat

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Nefelejcs Fogyatékos Személyek Nappali Ellátást Nyújtó Intézmény 2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Január 2011. január

Részletesebben

a szerkesztők =================

a szerkesztők ================= A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kéthetenként megjelenő, 9000 címre eljutó hírlevelének 266. számát böngészheti a Tisztelt Olvasó. Reméljük, talál benne hasznosíthatót. A www.nonprofit.hu

Részletesebben

Neme Férfi Születési dátum 1987. 10. 19. Állampolgárság román. Hallgatói képviselő a Sapientia EMTE szenátusába

Neme Férfi Születési dátum 1987. 10. 19. Állampolgárság román. Hallgatói képviselő a Sapientia EMTE szenátusába SZEMÉLYI ADATOK András Előd Gyöngyvirág utca, 16 szám, 12/A/12, 520085 Sepsiszentgyörgy (Románia) +40 720 039 343 andraselod@yahoo.com Neme Férfi Születési dátum 1987. 10. 19. Állampolgárság román BETÖLTENI

Részletesebben

Felhasználói Dokumentáció

Felhasználói Dokumentáció ÚJ KÖZSZOLGÁLATI ÉLETPÁLYA ÁROP-2.2.17 PROJEKT Felhasználói Dokumentáció Vezető Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2-4. Telefon: +36 (1) 795 1000 Honlap: www.kormany.hu

Részletesebben

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető Zala Megyei Civil Információs Centrum Horváth Rita - irodavezető Tevékenységek Szakmai tanácsadási rendszer biztosítása: Jogi, közhasznúsági Pénzügyi, könyvviteli és adózási Pályázati Forrásteremtési Számítógép-kezelési

Részletesebben

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról 2008 2013 Martonvásár, 2013. május 16. Takács Géza elnök Elnökségi ülések Az Elnökség évente ülést tartott az elmúlt időszakban és minden

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése

A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése Pető Csilla Parlamenti képviselő Nagyvárad 2009 decembere A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése A). Parlamenti tevékenység B). Területi

Részletesebben

A forrásbevonás politikai mintázata

A forrásbevonás politikai mintázata A forrásbevonás politikai mintázata avagy van-e színe, szaga az EU-s pénznek? Másodelemzés a Közpolitikai Intézet által készített tanulmányról a ROP és a KKFOP felhasználásáról (Fondurile Structurale de

Részletesebben

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein Fordítsuk figyelmünket az emberre. Az ő sorsa legyen a fő szempont mindig, minden technikai törekvésben. Soha ne feledjük ezt el diagramjaink és egyenleteink között. Albert Einstein TISZTELT OLVASÓ! Az

Részletesebben

Kategóriánként a legszebbnek tartott helyszín esetében az emléktábla mellé jutalomban (növény) is részesül a pályázó.

Kategóriánként a legszebbnek tartott helyszín esetében az emléktábla mellé jutalomban (növény) is részesül a pályázó. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 2011. április 28-i ülés.9. sz. napirendi pontja Tárgy: Javaslat a "Virágos Új Kőbánya" pályázat kiírására Tisztelt Kerületfejlesztési és

Részletesebben

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Ki pályázhat? A kedvezményezett lehet: Konzorcium Önálló jogi entitás Országokra vonatkozó szabályok Kutatók Kutatói csoportok Együttműködés Párhuzamos finanszírozások

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

Sárhida Község Önkormányzata

Sárhida Község Önkormányzata Sárhida Község Önkormányzata H-8944 Sárhida, Béke utca 26. Telefon/Telefax: +36-92-461-042, +36-92-693-964 e-mail: polgarmester@sarhida.hu, www.sarhida.hu PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Sárhida Község Önkormányzatának

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

KONFERENCIA TÁMOGATÓI CSOMAGOK ÉS KIÁLLÍTÁSI ÉRTESÍTŐ. Siófok, 2011. március 25-27.

KONFERENCIA TÁMOGATÓI CSOMAGOK ÉS KIÁLLÍTÁSI ÉRTESÍTŐ. Siófok, 2011. március 25-27. KONFERENCIA TÁMOGATÓI CSOMAGOK ÉS KIÁLLÍTÁSI ÉRTESÍTŐ Siófok, 2011. március 25-27. http://www.diamond-congress.hu/sejt2011 A Magyar Genetikusok Egyesülete és a Magyar Biológiai Társaság Sejt- és Fejlődésbiológiai

Részletesebben

Pályázat hazai élő könnyűzenei tehetségkutató rendezvények támogatására

Pályázat hazai élő könnyűzenei tehetségkutató rendezvények támogatására Pályázat hazai élő könnyűzenei tehetségkutató rendezvények támogatására A pályázat célja: a hazai könnyűzenei tehetségkutatás és gondozás elősegítése. A pályázatban kizárólag olyan rendezvények támogathatóak,

Részletesebben

2015. április 14. Budapest ISZEF Nemzetpolitikai munkacsoport ülése

2015. április 14. Budapest ISZEF Nemzetpolitikai munkacsoport ülése Garbai Ádám elnökségi tag beszámolója Eseménynaptár 2015. március 1. 2015. május 1. Időpont Helyszín Esemény 2015. március 6. Budapest HÖOK Elnökségi ülése 2015. március 6. Budapest HÖOK Választmányi ülése

Részletesebben

A Szent Gellét Alapítvány 2011. évi tevékenysége

A Szent Gellét Alapítvány 2011. évi tevékenysége A Szent Gellét Alapítvány 2011. évi tevékenysége Célunk: Hátrányos helyzetűek - sérültek, lelki problémákkal küzködő fiatalok, árvák, idősek, nagycsaládosok -, iskolás korúak és fiatalok szociális, kulturális,

Részletesebben

Beszámoló A GONDVISELÉS SEGÉLYSZERVEZET. működéséről

Beszámoló A GONDVISELÉS SEGÉLYSZERVEZET. működéséről Beszámoló A GONDVISELÉS SEGÉLYSZERVEZET működéséről A Segélyszervezettel kapcsolatos fontosabb adatok, információk Székhely 1055 Budapest, Alkotmány u. 12. Jogi forma egyesület Jelleg közhasznú Alakulás

Részletesebben

V. Mária Út Konferencia. Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17.

V. Mária Út Konferencia. Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17. V. Mária Út Konferencia Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17. 2015. október 16., péntek Helyszín: Csíksomlyó, Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központ - Hotel Salvator** 17.00

Részletesebben

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület A szervezet célja A Dél-Zalai civil szektor tevékenységének, érdekvédelmének, forrásteremtésének és környezetvédelmi,- karitatív akcióinak koordinálása. Térségfejlesztési

Részletesebben

1998 Senior menedzser Hálózati értékesítés MLM rendszerben

1998 Senior menedzser Hálózati értékesítés MLM rendszerben Önéletrajz Név: Derzsi Sámuel Születési adatok: Barót, 1960. október 25. Lakhely: Barót Foglalkozás: menedzser Munkahelyek: 1995 Tulajdonos EX LIBRIS KFT. Barót Újság-kiadás, építkezés, épületrestaurálás

Részletesebben

EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070

EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070 EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070 Kedves Hagyományőrző! Fontos állomásához érkezett a Civil Csillagok, az

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Pályázati figyelő 2013. május

Pályázati figyelő 2013. május Jelmagyarázat Műemlék-felújításhoz pályázatok kapcsolódó 1 i Nemzeti Fejlesztési Ügynökség A Területfejlesztési tevékenység támogatása a konvergencia régiókban lévő megyei önkormányzatok számára ÁROP-1.2.11/A-2013

Részletesebben

Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének 2010. december 10-i ülésére

Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének 2010. december 10-i ülésére Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének 2010. december 10-i ülésére 6. napirend: Az Egyesület 2011-es tervei Tisztelt Közgyűlés! 2011-es tervezett

Részletesebben

Kivonat. Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 08. napján megtartott rendkívüli nyílt üléséről készült jegyzőkönyvből

Kivonat. Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 08. napján megtartott rendkívüli nyílt üléséről készült jegyzőkönyvből Isaszeg Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Kivonat Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. augusztus 08. napján megtartott rendkívüli nyílt üléséről készült jegyzőkönyvből 184/2013.

Részletesebben

Befektetővonzás Hargita megyébe

Befektetővonzás Hargita megyébe HMTJ/16(2014/2/25) Ikt. Szám: 5740/02.03.2014 JELENTÉS Befektetővonzás Hargita megyébe Előterjesztő: Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoport A JELENTÉS ELŐTERJESZTÉSÉNEK IDŐPONTJA 2014. február 25. www.judetulharghita.ro

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TANULÓK RÉSZÉRE Készítette: FOK Nonprofit Kft. Készült: 2014. május 27. Tartalomjegyzék

Részletesebben

2008. évi Közhasznúsági jelentése

2008. évi Közhasznúsági jelentése ÚTON Ifjúsági - Kulturális Egyesület 4024 Debrecen, Rákóczi u. 62./A. 2008. évi Közhasznúsági jelentése Debrecen, 2008. május 30. Szűcs Kornél Balázs Elnök 1 A z ÚTON Ifjúsági Kulturális Egyesület Közhasznúsági

Részletesebben

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu SOMOGY MEGYEI CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM 7400 Kaposvár, Csokonai u.1. 3/5. - EGYÜD Árpád Kulturális Központ, Agóra - ÉLÉSTÁR Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület 30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com

Részletesebben

A Keresztényekért Alapítvány 2009. évi aktivitásai

A Keresztényekért Alapítvány 2009. évi aktivitásai A Keresztényekért Alapítvány 2009. évi aktivitásai Egy civil szervezet éves tevékenységének számbavételekor többirányú munkáról számolhatunk be, melynek során az alapítvány alapító okiratának megfelelően,

Részletesebben

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16.

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. Vers József, tájegység-vezető Balaton-felvidéki

Részletesebben

ORSZÁGOS PÓTPÁLYÁZAT RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

ORSZÁGOS PÓTPÁLYÁZAT RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ORSZÁGOS PÓTPÁLYÁZAT RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Figyelem! Jelen pótpályázati felhívás nem azonos a TÁMOP4.2.4B/2 projekt által, kizárólag a konvergencia régiók felsőoktatási intézményeinek hallgatói

Részletesebben

Aktuális pályázatok. Civil szervezetek szakmai programjának támogatása

Aktuális pályázatok. Civil szervezetek szakmai programjának támogatása Aktuális pályázatok Civil szervezetek szakmai programjának támogatása NEA-KK-15-SZ, NEA-MA-15-SZ NEA-NO-15-SZ, NEA-TF-15-SZ NEA-UN-15-SZ Pályázat célja: NEA-KK-15-SZ Kulturális tevékenység, közművelődés,

Részletesebben

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás IV. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás Hírlevél 2015. július A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 4. alkalommal rendezi

Részletesebben

A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés)

A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) Új Széchenyi Terv / Zöldgazdaság-fejlesztési Program Környezet és Energia Operatív Program KEOP-6.1.0/A/09-11 és KEOP-6.1.0/B/09-11 A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző

Részletesebben

Tisztelt Érdeklődők!

Tisztelt Érdeklődők! Tisztelt Érdeklődők! A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata 2015-ben is megrendezi az immáron hagyományosnak tekinthető nemzetközi, több tudományterületet összefogó szakmai rendezvényét. A

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR Székesfehérvári Szervezete - közhasznú szervezet- 8000 Székesfehérvár, Malom u. 2. Tel./ Fax: 00-36-22 311-255 E-mail: htbk.szfvár@regiment.hu HÁTTÉRANYAG a 2013. június

Részletesebben

A Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács pályázatot hirdet a közép-dunántúli regionális ifjúsági hálózatok együttműködésének fejlesztésére

A Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács pályázatot hirdet a közép-dunántúli regionális ifjúsági hálózatok együttműködésének fejlesztésére PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács pályázatot hirdet a közép-dunántúli regionális ifjúsági hálózatok együttműködésének fejlesztésére A pályázat kódja: IFJ-GY-KD-06-F 1. A pályázat

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 8. szám 2013. március 4. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium 2012. évi bírálói tapasztalatai. Udvaros Renáta NEA- TF Kollégium Civil tagja

Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium 2012. évi bírálói tapasztalatai. Udvaros Renáta NEA- TF Kollégium Civil tagja Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium 2012. évi bírálói tapasztalatai Udvaros Renáta NEA- TF Kollégium Civil tagja NEA szabályozása A NEA működését a 5/ 2012 (II.16) KIM rendelet

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT Történetek a kincses erdő állatairól Készült: Forrás Általános Iskola Dávod 2009. október 19-22.

Részletesebben

Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület PME 2011 Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület 2011. december 1. A PME célja és tevékenysége Az egyesület 1993-ban alakult. Jelenleg 200 tagja van. Elnöksége: Dr. Juhászné Halász Judit elnök, tagok:

Részletesebben

Igényelt összeg (Ft) Számítógépes irodahelység kialakítása - Zselyk

Igényelt összeg (Ft) Számítógépes irodahelység kialakítása - Zselyk Romániai szervezetek által benyújtott pályázatok Pályázati Érvénytelen pályázatok 1.4. 432/2008 Szent Ferenc Alapítvány Déva Iroda felszerelés, védelem 2 820 000 1.4. 1516/2008 Pro Zselyk Zselyk Számítógépes

Részletesebben

1. Számviteli beszámoló: 1.1. Számviteli beszámoló bemutatása: A beszámoló a közhasznúsági jelentés mellékleteként megtekinthető. 1.2. Könyvvizsgálat: Az alapítvány nem könyvvizsgálatra kötelezett 1.3.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja: Hajléktalan, fogyatékos, időskorú személyek valamint gyermekek programpályázat útján történő támogatása.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja: Hajléktalan, fogyatékos, időskorú személyek valamint gyermekek programpályázat útján történő támogatása. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szociális Bizottsága pályázatot hirdet debreceni székhelyű non-profit szervezetek programjainak támogatására A pályázók köre: Pályázatot nyújthatnak

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ Kecskeméti Katona József Gimnázium Becsület és dicsőség az érdemesnek! 6000 Kecskemét, Dózsa György u. 3. Telefon: 76/481-583 www.kjg.hu OM azonosító: 027944 A 2016-2017. tanévben

Részletesebben

3. számú napirendi pont NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Ikt. szám: 33-20/2013. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT

3. számú napirendi pont NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Ikt. szám: 33-20/2013. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT 3. számú napirendi pont NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE Ikt. szám: 33-20/2013. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT a közgyűlés és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Részletesebben

Kutatási eredmény Ta r t a l m i s z e m p o n t o k :

Kutatási eredmény Ta r t a l m i s z e m p o n t o k : Kutatási eredmény A kutatás 2013. áprilisi állapotot tükröz, a fókuszcsoportban a városok, a megyei jogú városok, valamint a megyék önkormányzatai voltak. Összesen 370 önkormányzatot vizsgáltunk meg. A

Részletesebben

NÁDASDY TAMÁS HALÁLÁNAK 450. ÉVFORDULÓJÁN A KEGYELMED SZERELMES URÁT AZ ÚRISTEN EZ VILÁGBÓL KIVETTE CÍMŰ KONFERENCIA

NÁDASDY TAMÁS HALÁLÁNAK 450. ÉVFORDULÓJÁN A KEGYELMED SZERELMES URÁT AZ ÚRISTEN EZ VILÁGBÓL KIVETTE CÍMŰ KONFERENCIA Pályázati szakmai beszámoló az NKA Múzeumi Szakmai Kollégium 3508 altéma kódszámú kiírására NÁDASDY TAMÁS HALÁLÁNAK 450. ÉVFORDULÓJÁN A KEGYELMED SZERELMES URÁT AZ ÚRISTEN EZ VILÁGBÓL KIVETTE CÍMŰ KONFERENCIA

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A KözösALAPON program pályázatot hirdet közösségi alapítványok létrehozásának támogatására

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A KözösALAPON program pályázatot hirdet közösségi alapítványok létrehozásának támogatására PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A KözösALAPON program pályázatot hirdet közösségi alapítványok létrehozásának támogatására Jelen felhívás célja, hogy segítséget nyújtson a Szándéknyilatkozatok (pályázatok)

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

TÁMOP -5.2.5-08/1-2008-0089

TÁMOP -5.2.5-08/1-2008-0089 Ismertető a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. Fecske Családok Átmeneti Otthona Gyermekek és fiatalok integrációs programja TÁMOP -5.2.5 / 08 /1 / A Gyermekvédelmi komponens pályázatáról TÁMOP- 5.2.5-08/1-2008-0089

Részletesebben

a) börze (erre iskolai osztályokat várunk) b) szakmai fórum (erre az oktatási intézmények közszolgálatos felelőseit, intézményvezetőit várjuk)

a) börze (erre iskolai osztályokat várunk) b) szakmai fórum (erre az oktatási intézmények közszolgálatos felelőseit, intézményvezetőit várjuk) Tisztelt Intézményvezetők, kedves Kollégák! A Pro Kultúra Liszt-központja egy Közösségi Szolgálati Börzét szervez a soproni középiskoláknak. Részvétel esetén 2 óra igazolható az érettségihez szükséges

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is!

HÍRLEVÉL. Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is! HÍRLEVÉL Kedves Olvasó! A Zala Megyei Civil Információs Centrum 59. hírlevele érkezett Önhöz. Rendszeresen küldünk hírlevelet országos és megyei civil aktualitásokról, eseményekről, a civil szervezeteket

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

A polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy az 5 fős testület 4 tagja jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja.

A polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy az 5 fős testület 4 tagja jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja. J e g y z ő k ö n y v Készült Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 9.-én, a Községházán 10 órai kezdettel megtartott, telefon útján összehívott soron kívüli üléséről. Jelen vannak:,

Részletesebben

Civilek a sajtó tükrében

Civilek a sajtó tükrében Bodó Barna Civilek a sajtó tükrében Mi/ki a civil? Valami történik Tudjuk. És nem tudjuk. Mert sok mindent tudunk, de nem mind ugyanarra gondolunk. Ha azt mondom tisztviselő, a válaszok sokkal inkább összetartanak,

Részletesebben

Szaftex I. Felhasználói kézikönyv 1.0 Szakdolgozók részére

Szaftex I. Felhasználói kézikönyv 1.0 Szakdolgozók részére Szaftex I. Felhasználói kézikönyv 1.0 Szakdolgozók részére az egészségügyi szakdolgozók kötelező továbbképzési pontjait nyilvántartó rendszer 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 5 A rendszer elérése... 6 Regisztráció...

Részletesebben

Készült: a Marcali Városi Önkormányzat nagytermében 2015. július 28-án megtartott soron kívüli nyilvános képviselő-testületi ülésen.

Készült: a Marcali Városi Önkormányzat nagytermében 2015. július 28-án megtartott soron kívüli nyilvános képviselő-testületi ülésen. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: a Marcali Városi Önkormányzat nagytermében 2015. július 28-án megtartott soron kívüli nyilvános képviselő-testületi ülésen. Helyszín: Marcali Közös Önkormányzati Hivatal

Részletesebben

HÍRLEVÉL. I V. é v f o l y a m 1. s z á m 2 0 1 4. m á r c i u s

HÍRLEVÉL. I V. é v f o l y a m 1. s z á m 2 0 1 4. m á r c i u s I V. é v f o l y a m 1. s z á m 2 0 1 4. m á r c i u s HÍRLEVÉL A TARTALOMBÓL: Kihívások és lehetőségek a felsőoktatásban 1 A 10. MELLearN Konferencia programja 2 MELLearN hírek 4 A MELLearN Felsőoktatási

Részletesebben

Csomafáy Ferenc. Romániában az Országos Statisztikai Hivatal közlése szerint 2013 márciusában az elõzõ hónaphoz képest 4,1%-kal növekedett a névleges

Csomafáy Ferenc. Romániában az Országos Statisztikai Hivatal közlése szerint 2013 márciusában az elõzõ hónaphoz képest 4,1%-kal növekedett a névleges 68 Gazdasági hírek CSOMAFÁY FERENC Zöld Ipari Innováció Kolozsváron, 2013. április 3-án a Napoca Szállóban tartották meg a Zöld Ipari Innováció programmal kapcsolatos értekezletet. A rendezvény szervezõi

Részletesebben

Adó1százalék.com. Adó1százalék.com

Adó1százalék.com. Adó1százalék.com Bemutatkozás Látogatottság Az idén 2 éves Magyarország vezető portálja az adó 1+1% felajánlás témakörében. Az oldal hiánypótló találkozási pontot jelent az adót felajánló magánszemélyek, az adományt fogadó

Részletesebben

ETR Hallgatói webes alkalmazás

ETR Hallgatói webes alkalmazás ETR Hallgatói webes alkalmazás Az ETR elérhetősége: https://etr.kefo.hu Ill. a www.ketif.hu oldalról Gyorslinkek menüpont ETR link (jobb oldali menüsor) Bevezetés Tisztelt Felhasználó! Ön az Egységes Tanulmányi

Részletesebben

MINDENNAPI SZOLIDARITÁS - MEGHÍVÓ DEVECSERBE ÉS KOLONTÁRRA 2011. december 13.

MINDENNAPI SZOLIDARITÁS - MEGHÍVÓ DEVECSERBE ÉS KOLONTÁRRA 2011. december 13. Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról 2011. november 30. - 10. évfolyam 20. szám A. Meghívó - Autóbusszal Devecserbe és Kolontárra B. Jelentkezési lap C. Önkéntesség

Részletesebben