MCSZESZ HÍRLEVÉL. Rövid hírek. Tartalom

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MCSZESZ HÍRLEVÉL. Rövid hírek. Tartalom"

Átírás

1 MCSZESZ HÍRLEVÉL S Z E P T E M B E R I. É V F O L Y A M 2. S Z Á M Kolozsvár Av. Bădescu (Balassa) utca, 35 szám, Telefon/fax: ,drótposta: Tartalom Rövid hírek Aktuális Beszámolók Honlapismertető Kommentár Felhívás Rövid hírek Hírek a civil szférából és nem csak: több mint ötezer szócikket fog tartalmazni az új Erdélyi Magyar Ki Kicsoda, új kezdeményezés gyermekeink egészségéért, pályázati lehetőségek, programok 1.oldal, 8.oldal Bemutatjuk a Civilek Háromszékért (CIVEK) felújított, folyamatosan bővülő, naprakész honlapját. 2.oldal Szülő és polgár: 2% az oktatásnak + 2% a civil szervezeteknek! ha egyetért a petícióval, támogassa Ön is aláírásával gyermekei oktatását ÉS a civil szervezeteket! 2.oldal A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének (MCSZESZ) tagszervezeteinek programbeszámolói: MIT őszi műhelytábor, Háromszéki szervezetek a bukaresti ONG Fest-en 3., 4. oldal Zöld civil kurázsi: szemben az árral címmel jelentkezik szeptemberi Kommentár rovatunk, Vizauer T. Csaba írásával, amelyben egy természetvédelmi szervezet kálváriájáról olvashatunk. 5. oldal Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum legutóbbi ülésének történései résztvevői szemmel, döntések, viták, előrelépés oldal Erdélyi Magyar Ki Kicsoda Október elején lezárul az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda legújabb kiadásának adatgyűjtési időszaka. A romániai magyar kultúra és közélet lexikonjának 2010-es kiadását jubileumi kiadványnak szánja a kiadó, hiszen a rendszerváltás huszadik évfordulójára jelenik meg. Lépést tartva a kor követelményeivel, a könyv tartalma az interneten is elérhető lesz (www. kikicsoda.ro). Stanik István főszerkesztő szerint az előkészületek jól haladnak, eddig több mint ötezer köztük kétezernél több új jelentkezést regisztráltak. A lexikon főszerkesztője felhívással fordul azokhoz a magyar politikai, önkormányzati és közigazgatási tisztségviselőkhöz, egyházi személyiségekhez, tudósokhoz, egyetemi tanárokhoz, pedagógusokhoz, művészekhez, orvosokhoz, jogászokhoz, mérnökökhöz, közgazdászokhoz, civil aktivistákhoz, vállalkozókhoz, sportolókhoz, akik névre szóló levélben, vagy az intézményük vezetőségén keresztül felkérést kaptak, hogy legkésőbb október 5-ig küldjék el kitöltött adatlapjukat, vagy jelezzék, amennyiben nem kívánnak szerepelni a lexikonban. Egyél, igyál, mozogj! A fenti jelszóval indított kezdeményezést Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési felelőse amelynek fő célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem. Az EU-ban 22 millió gyermek túlsúllyal, közülük 5 millió pedig az elhízással küzd. Azokat a fiatalokat, akik nem ismerik fel, mennyire fontos, hogy egészséges ételeket és italokat fogyasszanak, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a korai csontritkulás fenyegeti - mutatott rá a brüsszeli bizottság. A kampány interaktív honlapja:

2 2 MCSZESZ Hírlevél Háromszéki civil portál Furus Levente A Civilek Háromszékért Szövetség CIVEK, 2009 júliusában indította be civil honlapját név alatt. A honlap abból a meggondolásból született, hogy átláthatóvá tegye a szövetség és a tagszervezetek tevékenységét, segítséget nyújtson a tájékozódásban a háromszéki civil szervezetek számára és elősegítse a kapcsolatépítést, partnerkeresést hasonló szervezetekkel. Az internetes felület tartalmazza a Háromszéki Civil Katalógus kereső rendszert, amelynek segítségével könnyűszerrel adatok kérhetők le a háromszéki civil szervezetekről, fontosabb programjaikról. A honlap folyamatosan bővül a szervezetek adataival és hírtartalma állandó jelleggel frissítve van. Közvetlen kattintással regisztrálni lehet az országos civil adatbázisba, amelyet a Civil Társadalomfejlesztésért Alapítvány (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile) kezel. A CIVEK portál kezdőoldala Olvashatnak aktuális pályázati kiírásokról, civil hírekről, országos eseményekről, és egyéb szervezeti felhívásokról, programokról. A honlapon külön felületen megtalálhatók a tagszervezetek, valamint egy részletes bemutató a szövetségről. A honlap egyelőre két nyelven, magyarul és románul elérhető, nemsokára elkészül az angol nyelvű változata is. Felhívás Szülő és polgár: 2% az oktatásnak + 2% a civil szervezeteknek! 2009 szeptemberétől a román kormány határozata szerint a szülők 2%-os adójövedelmüket gyermekük számára ajánlhatják fel, létrehozva így egy oktatási alapot és kivonva a szervezeteket a rendszerből. A civil szervezetek úgy gondolják, hogy a folytonos oktatási rendszer nem működhet a civil szervezetek kivonásával ben, fenn áll az a veszély, hogy az új oktatásitörvény életbelépésével, szervezet nem tudja folytatni az eddig elkezdett munkáját ban, adófizető polgár ajánlotta fel 2%-át, egy civil szervezet valamelyikének, mert tudta, hogy vissza fordul a köz javára, és úgyanúgy az oktatási rendszerbe is. Gondoljunk csak a szervezetek által oktatott hátrányos helyzetű fiatalokra, idősgondozó szolgálatra, kulturális szervezetekre, árvaházakra, és sorolhatnánk. Nem a civil szervezetektől kell elvenni ezt a támogatási rendszert, hanem az oktatás számára, egy új 2%-os adófelajánlási alapot kell létrehozni. Támogasd te is a 2%-ot az oktatásnak + 2% a civil szervezetkenek a Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány peticíóját, és ezáltal hozzá-járulsz a közösséged fejlődéséhez, segíted a szervezeteket, hogy megoldják melletted élő emberek problémáit. Aki egyetért a felhívással, az a következő linkre kattintva írhatja alá a felhívást:

3 3 MCSZESZ Hírlevél MIT őszi műhelytábor Péter Emőke Katalin A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szeptember között Székelyudvarhelyen tartotta őszi műhelytáborát. A hétvége programját a Tusványos kiértékelője és továbbgondolása, az Adj, király, katonát! vetélkedő IV. felvonásának előkészítése, átbeszélése a helyi szervezőkkel, illetve a közelgő Civilsuli szervezése képezte. A XX. Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem és Diáktábort sikeresnek könyveltük el, úgy a programokat, mint a részvételt illetően. Küldöttgyűlés MIT-es módra Természet-esen voltak hibák, amelyeket a huszonegyedikre megpróbálunk kiküszöbölni. Az Adj, király, katonát! műhely keretén belül körvonalazódtak a vetélkedővel kapcsolatos feladatok, a regionális szakaszok helyszínei, valamint a döntő időpontja. Idén új helyszíneken is megszervezésre kerül a vetélkedő elődöntője, március 13-ra, a döntőre pedig Kolozsvárra várjuk a szokásos háromfős csapatokat. Korábbi vetélkedőkről beszámolók, információk a honlapon találhatóak, ugyanitt lehet jelentkezni az AKK! szervezői csapatába, családjába. Újra lesz Civilsuli; a karaván ezúttal is 12 városba látogat el és várja a civil szféra, közélet, demokrácia, emberi jogok, kisebbségi jogok, korrupció, véleményszabadság, sajtószabadság, környezetvédelem, stb. témák iránt érdeklődő fiatalokat. Október 23-án kezdünk Székelyudvarhelyen és március vége lesz mire bejárjuk az összes települést. Az első civilsuli előadásai letölthetők a oldalról. A műhelytábor utolsó programpontja a küldöttgyűlés volt. A napirendi pontok között az elnökségi és tagszervezeti beszámolók, az elindított programok további teendői, valamint több időszerű kérdés szerepelt. A táborban a MIT tagszervezetei közül a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), az Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE), az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) és a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) képviselői voltak jelen. Civil szervezetek fesztiválja Bukarestben ONG Fest Furus Levente 180 civil szervezet, 180 ok, hogy itt legyél, ezzel a jelmondattal indította útjára a Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány FDSC, az országos civil fesztivált és kiállítást, mely ONG Fest néven került megszervezésre. A rendezvényre, Bukarest régi központjában szeptember 11. és 13-a között került sor, melyre, több mint 200 szervezet iratkozott be az ország minden részéből. A szervezetek, sajátos programokkal, kiállító felülettel mutatták be mindennapi tevékenységüket, programjaikat.

4 4 MCSZESZ Hírlevél Folytatás a 3. Oldalról - Háromszékről Pont jókor őt jössz, civil szervezet mert ez vett a nap részt, legjobb melyek, része. egy sajátos összképpel igyekeztek megjeleníteni - megyénkmelyik értékeit, turizmusát, az civil aéletét, többrész? ezer - szóróanyaggal Az, amikor te meg alátámasztva én mi leszünk. azt. AMicimackó Civilek c. Háromszékért film Szövetség a háromszéki civil életet mutatta be saját kiadványával. Az Amőba Alpítvány, oktatási programjait mutatta be, kiemelve 1999 óta tartó országos programját a Global Teenager projektet. Eventus Pulsz Egyesület sajátos standdal, és erre az alaklommal elkeszült román nyelvű honlappal, probálta bemutatni Hargita és Kovászna megye turizmusát. A Rika Egyesület, mint a Székelyföldi Református Egyházak Erdőgazdálkodási Egyesülete, az erdőgazdálkodás terén, kifelytett munkásságukat jelenítették meg. Bedő Albert Környezetvédelmi és Ifjúsági Egyesület, Kálnokon elkezdett közösségépítő munkásságukat, és ezen a téren elkezdett programjaikat mutatták be, a széles közönségnek. Háromszéki kiállító sátrakat meglátogató emberek többsége, pozitívan értékelték valamint gratuláltak a részvételhez, a kifejtett munkához, és a megtett erőfeszítésekhez. Nagyon sokan elmondták, hogy ők már jártak székelyföldön, és tisztelik az ott lakó embereket. Akadtak viszont olyanok is, akik nem tudták, hogy hol van az országnak ez a vidéke. Őket sikerült fölvilágosítani, valamint az autonómiatörekvésekről szóló tévhiteket, félreértéseket eloszlatni. Pozitívan értékelték, hogy minden szóróanyag, két vagy három nyelven volt felíratozva, hogy mindenki számára érthető és közérthető legyen. A rendezvényen való bemutatkozás mellett, a szervezetek képviselői, szakmai előadásokon vehettek részt, melyen rangos szakértők és más civilek társaságában, különbőző szakmai témákról vitatkozhattak, vagy oszthatták meg tapasztalataikat. A témák, elsősorban a fiatalok bevonásáról, önkéntességről, civil szervezetek a fejlesztési programokban való részvételéről szólt. A szakmai előadások mellett, több civil szervezet, számszerint 95, saját kulturális programmal jelentkezett, melyet bemutatott a széles közösségnek. A fesztivál utcai része, sajátos családias hangulatot árasztott, bármelyik sátorhoz odamehetett az érdeklődő, beszélgethetett a szervezetek képviselőivel, partnerségi kapcsolatokat alakíthatott ki, vagy csak egyszerűen megfigyelhette, hogy más szervezetek milyen szakmai háttérrel és tapasztalatokkal rendelkeznek. Utcakép a civil találkozón A civil szervezetek mellett, megjelentek a politikai pártok, valamint nagykövetségek képviselői is. Azt, hogy civil szervezeteket, mennyire nem tekintik megfelelő partnernek, vagy nem értékelik munkásságukat, főleg a helyi önkormányzatok részéről volt érzkelhető. Háromszéki szervezeteknek, több partnerségi kapcsolatot, együttműködést sikerült kialakítaniuk, amelyek későbbiekben szakmai hátteret jelenthetnek különböző pályázatokban, programokban. A résztvevő háromszéki szervezetek képviselői, pozitív élményekkel térhettek haza erről a rangos szakmai rendezvényről. Az ONG Fest, egy olyan rendezvény, melyen minden szervezetnek legalább egyszer részt kell vennie, már csak azért is, hogy a magyar szervezetek által elvégzett munka is megfelelő hangsúlyt kapjon, az országos civil köztudatban, mert sok román szervezet elmondta, hogy számukra teljesen fehér folt a magyar civil szervezetek világa. A rendezvényről készült fényképek, megtekínthetők a honlap galériában.

5 5 MCSZESZ Hírlevél Vizauer T. Csaba A Zöld Erdély Egyesületet 2003-ban a környezetvédelem iránt elkötelezett lelkes kolozsvári magyar egyetemisták hívták életre. Tevékenységi körünk egész Erdélyre kiterjed, szervezetünk neve olyan környezeti problémák körül merült fel az elmúlt években, mint a verespataki aranybánya vagy a gyergyóditrói szienitbánya óta fokozottan érdeklődünk a természetvédelmi problémák iránt is, amelyet elsősorban szűkebb pátriánk, pontosabban székhelyünk és aktív tagjaink fogadott lakóhelye, Kolozsvár környékén próbáljuk orvosolni. Kezelésbe vettük a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területet, és figyelemmel követjük a Kolozsvár melletti Bükk-erdő természeti állapotát és ezek veszélyeztető tényezőit. Beismerjük, a környezetvédelem, és ezen belül főleg a természetvédelem a mai világban sokak számára úri hóbortnak tűnik. Napi híradóink gazdasági válságról, politikai csatározásról, vasúti és közúti balesetekről bombáznak bennünket. A természetvédelem, ha felmerül, mint az Európai Unió mumusaként van jelen. Románia csatlakozási szerződésében felvállalt környezetvédelmi kötelezettségek határidőit rendszeresen túllépi, ilyenkor a szabálysértési figyelmeztetés Damoklész kardja lóg felettünk. Emiatt a környezetvédelem elsősorban kötelességként ivódik be a köztudatba, és nem jogként vagy netán felelősségként. Pedig a világ felelős tudósai szüntelenül kongatják a vészharangot, szinte háttérzajként könyveljük el az olyan címszavakat, mint globális felmelegedés, túlszennyezés, biodiverzitás csökkenés és így tovább. Mert sokkal fontosabb a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem kimenetele, s a vészharangok egyre távolabbról szólnak a napi gondjainktól terhes agyunkban. Ez valahol érthető is. A döntéselmélet diszkontálás szabálya mondja ki az emberi tér-idő szemléletnek azt a sajátosságát, hogy a tőlünk térben és időben távolabb eső dolgokat kisebb jelentőségűeknek tekintjük, mint a hozzánk térben és időben Kommentár Zöld civil kurázsi: szemben az árral közelebb eső dolgokat. Világkép-modellünk kiindulópontnak az embert tekinti, akit környezete övez. Külső környezetünkben a társadalmi, po-litikai, gazdasági és kulturális környezetünket a mesterségesen alkotott, épített környezetünk veszi körül. A természeti környezet csupán egyik alárendelt ága a központi szerepet betöltő ember külső környezetének, ami nem más, mint a családi otthon, a kert, a lakóhely tovább bővített térbeli kiteljesedése. Az emberek perspektívái az itt és most körül sűrűsödnek, a felelősségérzet a távolság növekedésével ellentétesen arányos. Ilyen körülmények között nehéz legyűrni polgártársaink torkán a környezetvédelmet, hát még a természetvédelmet.... a környezetvédelem, és ezen belül főleg a természetvédelem a mai világban úri hóbortnak tűnik.... Hogy ez mennyire igaz, elég csak kisétálni egy verőfényes hétvégi napon a Kolozsvár mel-letti Bükkerdőbe. A kincses város polgáriasodásának rene-szánsz korszakában, amikor a városból a Majális utca végén léptek ki, a Bükk-erdő klasszi-kus és kultúrált kirándulási helynek számított. Jelenleg a Hajnal negyed betonrengetege terpeszkedik a volt városszélen. De még ez sem elég: a Bükk-erdőben a kaotikusan épített ízléstelen villák egy külön várost hoztak létre. Az illegális szemétlerakók, a rendszeres falopások, a gépesített járművekkel randalírozók nyomai közt a hétvégi kiránduló mégis otthonosan érzi magát. Nem kell csodálkozni, mert aki gépkocsival jár kirándulni a város széléig, ahol a tömegben, közvetlenül a kocsi mellett süti a félkész ételét, miközben bömbölteti a zenét az általa otthagyott szemétkupac közepén tökéletesen beleillik a tájba. Városlakóink széles körében elterjedt igénytelensége a belső lelki,

6 6 MCSZESZ Hírlevél szellemi és érzelmi környezetének sivárságát is tükrözi. Az ingerek sokasága és erőssége késztetett arra, hogy a Bükk-erdőt érintő problémák gyökerének a körmére nézzünk. Tavaly tavasszal a Polgár-Társ Alapítvány és a Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe támogatásával watchdog jellegű pályázatot indítottunk, A Bükk-erdő megmentése Kolozsvár kiterjedése által veszélyeztetett Natura 2000-es terület címmel. A legnagyobb és legsürgősebb megoldandó prob-lémának az erdő beépítésének meggátolását tekintettük. Miután a városi és környezetvédelmi hivatalok honlapjain az építkezési engedélyek kérésének lavinájával szembesültünk, egy nagyobb lélegzetű befektetésen akadt meg a szemünk: az erdő szélén, egy 22 hektáros területen tömbházak és lakóházak negyedét tervezik. Mindez 2008 nyarán történt. A Mănăştur Holding nevű, a Bahamákban bejegyzett cég volt a lakópark megálmodója. Mivel a Bükk-erdőből 1639 hektárt európai uniós érdekeltségű természetvédelmi területnek nyilvánította ki az 1964/2007 számú Környezetvédelmi Miniszter rendelete, a befektető köteles volt a környezeti engedélyeztetési procedú-rának alávetni dédelgetett tervét. Ekkor léptünk közbe: kikértük a környezeti hatástanulmányt és átvizsgáltuk A tanulmány megírója összetévesztette Kolozsvárt Verespatakkal, és nem véletlenül: a verespataki befektetés hatástanulmányának egy részét is ő írta. Munkamódszerét tekintve az összetallózás gyors és hatékony pénzszerzési módo-zatát használta. Törvényes jogunkkal élve megfellebbeztük a hatástanulmányt, egy 23 oldalas dokumentációt sikerült összeállítani az alig százol-dalas hatástanulmány hibáiból. A kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatal munkatár-sainak fel sem tűntek ezek a hiányosságok, mert ők csak a tanulmány féloldalas következtetését olvasták el, miszerint a befektetésnek semmilyen rossz hatással nincs a védett növény- és állatfajokra, sőt, a gyepterület 65 százalékának lebetonozásával tulajdonképpen feltételt teremtenének az amúgy ritka, és emiatt védett élőlények megtelepedésére. A sajtóban és a romániai környezetvédelmi civil szférában is nyilvánosságra hoztuk a hírt; következésképpen a környezetvédelmi engedélyt nem adták ki. A környezetvédelmi civilek országszerte biztosítottak támogatásukról, legalább morális szinten. Ez tör-tént tavaly ősszel és télen első honapjában egy kolozsvári román környezetvédelmi civil szervezet Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu érdeklődött a környezeti engedély kibocsátásának helyzetéről. A hivatalos szervek válasza szerint kérték a lakópark úrjatervezését. Úgy tűnt, hogy minden rendben, szélcsend lett az ügy körül. Májusban viszont igazgatócsere következett be a kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatalban. Az új igazgató nem látott semmi fennakadást a környezeti engedély kiadatására, így július közepén kiadta a vállakozónak. Erre gyorsan reagáltunk: megfellebbeztük a döntést és közzétettük a sajtóban. A környezetvédelmi hivatal válaszát már előre sejtettük: az új vezetőség kitart az engedély jogossága mellett. Ezután már csak a jogi úton való fellépés következhetett. Anyagi keret nélkül nem volt lehetőségünk ügyvédet alkalmazni. Viszont a civil szféra részéről megkaptuk a remélt támogatást. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület szatmárnémeti fiókszervezete lekérte az eddigi tevékenységeink dokumentációját, kidolgozta és továbbította a peranyagot, így augusztusban már a bukaresti székhelyű Centrul de Resurse Juridice civil szervezet vette át az ügyet, és követelte a környezetvédelmi engedély visszavonását. A kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Hivatal megalapozatlannak tartotta a vádakat, emiatt elutasította az engedély visszavonásának kérését. Szeptember utolsó napjaiban a lakópark ügyét a bukaresti civil szervezet viszi tovább, egy PHARE 2006 projekt keretén belül. Az ügy természetesen még lezáratlan, a Kolozsvár melletti Natura 2000 terület sorsa a bíróságon fog eldölni. De a Zöld Erdély Egyesület által felgöngyölített és ismertetett esetet sikeres civil kurázsi példájaként emlegeti a romániai környezetvédelmi civil szféra és a kolozsvári média.

7 7 MCSZESZ Hírlevél Számunkra is sikerélményt jelentett ez a tö-rekvés. A környezetünk megóvásának alkotmányos jogunkért kiállva az elmúlt másfél évben sikerült ügyünk mellé állítani döntéshozókat, román és magyar környezetvédő nonprofit szervezeteket, ifjúsági egyesületeket, a helyi médiát és az egyszerű kolozsvári állampolgárokat is. Reméljük, hogy az eurómilliókat forgató cég terve kezdeményezésünk miatt fog megbukni a vé-dett természeti értékek és a civilizált túrázók javára. Zöldek vagyunk, tehát reménykedünk. Bővebb információk a Zöld Erdély Egyesület portálján, címen olvasható. Ilyen volt és ilyen lesz a kolozsvári Bükk-erdő, európai érdekeltségű természetvédeli terület? Támogatáspolitikai szakbizottság alakult az EMEF keretében Varga Zoltán Az erdélyi magyar civil szféra számára is reménykeltő eredménnyel zárult az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) szeptember 25.-én Kolozsváron megtartott ülése. A megbeszélés napirendi pontjai között szerepelt többek között újabb szakbizottságok létrehozása. A résztvevők döntöttek öt szakbizottság létrehozásáról. Ezek a következők: szociális, gazdasági, oktatási, külpolitikai- és nemzetpolitikai, valamint a támogatáspoltikai. Ez utóbbi társelnökei Takács Csaba az RMDSZ és Bodó Barna MCSZESZ (Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége)-elnök az EMNT részéről. A pénteki ülésen az MCSZESZ-t Varga Zoltán alelnök képviselte. Emlékeztetünk, hogy április elején az EMNT felkérte ernyőszervezetünket, hogy vegyen részt az EMEF munkálataiban. Figyelembe véve, hogy így esélyt látunk a támogatáspolitika több civil szervezet által jelzett, évek óta megoldásra váró kérdések rendezésére, az MCSZESZ Igazgató Tanácsa úgy döntött, hogy részt vesz az EMEF munkálataiban.

8 8 MCSZESZ Hírlevél Napirenden Az Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatot hirdet ifjúsági civil szervezetek számára. A jelentkezési iratcsomó leadási határideje október 7. délután óra. A pályázat témája A kreativitás és innováció támogatása az ifjúsággal tevékenységek során. A maximálisan igényelhető összeg pályázatonként ezer lej. Bővebb információk és a pályázati űrlap az alábbi linkre kattintva érhetők el: Segíthetek? Gyermekgyógyító program A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia meghirdeti a Segíthetek? Gyermekgyógyító Programot. A program útján olyan civil szervezetek juthatnak támogatáshoz, amelyek krónikus betegségben szenvedő, fogyatékkal élő vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek számára szerveznek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat. A pályázatok benyújtásának határideje: október 23. Egy civil szervezet egy programmal pályázhat, és legtöbb RON értékű támogatást kaphat előfinanszírozásként egy olyan programra, amelyet november 23. és 1010 október 23. között szervez meg. A pályázati dossziékat szakértői zsűri rangsorolja. Bővebb információk linken olvashatók. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma meghírdette a 2009.évi második felhívásait. A pályázat benyújtásának határideje október 23. Azok a Románia területén működő civil szervezetek pályázhatnak,akik valamilyen oktatással kapcsolatos projektet szeretnének megvalósítani 2009 szeptember 24. és 2010 május 31. Között. A pályázatok céljairól, az igényelhető összegekről, illetve más fontos tudnivalókról a linken olvashatnak az érdeklődők. Hírek XVI. Bartalis János vers- és énekmondó verseny Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület (Brassó) vezetősége, a évben meghirdeti a Bartalis János költő nevével fémjelzett versmondó és népdaléneklő versenyét immár 16. alkalommal. Idén a vetélkedő irodalmi anyaga mindkét kategóriában: egy szabadon választott Kányádi Sándor vers /megzenésített vers, egy szabadon választott XX. századi magyar költő verse/megzenésített verse. A versennyel kapcsolatos információkat és a jelnetkezés feltételeit a honlapon a pályázatok almenüben találják az érdeklődők. Rosszúl teljesít Románia az EU-s felméréseken Utolsó előtti helyen, 489 ponttal az 1000-ből, végzett Románia az Európai Egészségi Indexen (EHCI 2009), amelyet Brüsszelben tettek közzé, és amelyen 33 ország szerepel. Romániában jelenleg a betegek alapvető jogai sem teljesülnek kellőképpen, még mindig elsődleges probléma a zsebbe csúsztatott hálapénzek jelnsége. A helyezés is mutatja, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátás hierarchikus, nem átlátható, a betegek nincsenek bevonva a döntéshozatalba. Az Európai Egészségügy Index standard mércévé vált, így már 33 ország eredményeit foglalja magába, amelyeket 38 mutató alapján állítanak össze. A muatók között ilyenek szerepelnek: a betegek jogai és informálása, várakozási idő az egyszerű kezelésekre, eredmények, gyógyszerhozzáférhetőség, stb.

NÓGRÁD MEGYEI CIVIL HÍRLEVÉL 2016/3. SZÁM

NÓGRÁD MEGYEI CIVIL HÍRLEVÉL 2016/3. SZÁM NÓGRÁD MEGYEI CIVIL HÍRLEVÉL 2016/3. SZÁM PÁLYÁZAT Pályázati felhívás Salgótarjánban 1. Közeledő határidő:2016. április 13. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet salgótarjáni sportszervezetek

Részletesebben

Zöld Nap Egyesület. Zöld Nap Egyesület beszámoló

Zöld Nap Egyesület. Zöld Nap Egyesület beszámoló Zöld Nap Egyesület beszámoló A Zöld Nap Egyesület pártpolitikától mentes, független nonprofit; jogi személyiséggel rendelkező; környezetvédelmi, szakmai-tudományos szervezet, amely a 26/2000.01.30-i kormányrendelet

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 21. (2015)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 21. (2015) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 21. (2015) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére Kapcsolat: hargitakultura@gmail.com MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR Elindítottuk önkéntes programunkat A

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére TARTALOM MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR 2 Rendezvénysorozat a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2 Készülünk

Részletesebben

Médiaajánlat - www.greenfo.hu

Médiaajánlat - www.greenfo.hu Médiaajánlat - www.greenfo.hu Érvényes: 2011. október 14-től visszavonásig Honlapunkra elsősorban környezetkímélő termékek és szolgáltatások, illetve környezetvédelemmel, természetvédelemmel és energiatakarékossággal

Részletesebben

Célterület: nincs korlátozás a tevékenységi területre vonatkozóan. Előnyt élveznek a helyi termékeket és szolgáltatásokat népszerűsítő projektek.

Célterület: nincs korlátozás a tevékenységi területre vonatkozóan. Előnyt élveznek a helyi termékeket és szolgáltatásokat népszerűsítő projektek. A pályázati program fő célja: A márka neve: Háromszék! - PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A helyi értékek, sajátosságok védelme, a velük való gazdálkodás fontosságának tudatosítása a polgárokban. Helyi értékek: kulturális,

Részletesebben

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület A szervezet célja A Dél-Zalai civil szektor tevékenységének, érdekvédelmének, forrásteremtésének és környezetvédelmi,- karitatív akcióinak koordinálása. Térségfejlesztési

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető Zala Megyei Civil Információs Centrum Horváth Rita - irodavezető Tevékenységek Szakmai tanácsadási rendszer biztosítása: Jogi, közhasznúsági Pénzügyi, könyvviteli és adózási Pályázati Forrásteremtési Számítógép-kezelési

Részletesebben

Éves beszámoló 2012. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk.

Éves beszámoló 2012. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk. Éves beszámoló 2012 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Kapott támogatások és egyéb bevételek bemutatása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Vagyon kimutatás a 2012. évre 5. A cél szerinti

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

Előadók: Páliné Keller Csilla 4. napirend Munkaszervezet évi munkatervének és költségvetési tervének bemutatása Előadók: Páliné Keller Csilla 5.

Előadók: Páliné Keller Csilla 4. napirend Munkaszervezet évi munkatervének és költségvetési tervének bemutatása Előadók: Páliné Keller Csilla 5. Szám: 1/2010. JEGYZŐKÖNYV Készült: Az Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület 2010. május 18.-án 15.00 órai kezdettel megtartott elnökségi ülésén. Helye: Fertőszentmiklós, Polgármesteri Hivatal, Házasságkötő

Részletesebben

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

Éves beszámoló 2013. Tartalom

Éves beszámoló 2013. Tartalom Éves beszámoló 2013 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Kapott támogatások és egyéb bevételek bemutatása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Vagyon kimutatás a 2013. évre 5. A cél szerinti

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

civil és sportszervezetek támogatása tárgyában pályázat kiírására

civil és sportszervezetek támogatása tárgyában pályázat kiírására Pásztó Város Polgármestere 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/13 Fax: (06-32) 460-918 Szám :1-21/2016 A javaslat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel. JAVASLAT civil és

Részletesebben

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről.

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről. SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának 2007. március 21-i üléséről. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma a Miniszterelnöki Hivatal épületében

Részletesebben

2008. évi Közhasznúsági jelentése

2008. évi Közhasznúsági jelentése ÚTON Ifjúsági - Kulturális Egyesület 4024 Debrecen, Rákóczi u. 62./A. 2008. évi Közhasznúsági jelentése Debrecen, 2008. május 30. Szűcs Kornél Balázs Elnök 1 A z ÚTON Ifjúsági Kulturális Egyesület Közhasznúsági

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám Kedves Klaszter Tagok! Továbbra is korlátozott a pályázati lehetőségek száma, de a friss lehetőségekről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy

Részletesebben

a) szociális ellátás alanyainak életminőség-javítását célzó programok, akciók

a) szociális ellátás alanyainak életminőség-javítását célzó programok, akciók 1 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS szociális és egészségügyi keretre Hatvan Város Önkormányzata pályázatot hirdet a hatvani civil szervezetek támogatásáról szóló 15/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelet alapján, a Hatvan

Részletesebben

Gárdony-Kápolnásnyék-Nadap-Pákozd-Pázmánd-Sukoró-Velence-Vereb-Zichyújfalu

Gárdony-Kápolnásnyék-Nadap-Pákozd-Pázmánd-Sukoró-Velence-Vereb-Zichyújfalu HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI FELÜLVIZSGÁLAT (HVS) 2013! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatósága 16/2013. (III.6.) közlemény értelmében elrendelte

Részletesebben

Bereczki Kinga elnök, Civilek Háromszékért Szövetség- CIVEK

Bereczki Kinga elnök, Civilek Háromszékért Szövetség- CIVEK ÉVES JELENTÉS 2013 Egy közösség ereje civil öntudatában rejlik, a civil öntudatot pedig elsõsorban az igaz értékek határozzák meg. A háromszéki civil szervezetek összefogásával 2006-ban létrejött Civilek

Részletesebben

------------------- --------------------

------------------- -------------------- A Járók Társasága bemutatja a KiallitasAjanlo.hu szolgáltatását helyszíneknek Ügyfélkapu Portál Kortársak egymás közt Programajánló Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy a sajtónak küldött bejelentések,

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Infokommunikációs eszközök szerepe a sikeres pályáztatás illetve megvalósítás érdekében

Infokommunikációs eszközök szerepe a sikeres pályáztatás illetve megvalósítás érdekében Infokommunikációs eszközök szerepe a sikeres pályáztatás illetve megvalósítás érdekében Önkormányzati döntéshozók az e-önkormányzatban Konferencia Miskolc - 2004. február 25. Laky Csaba Ügyvezetõ www.municipium.hu

Részletesebben

Pályázati kiírás. A pályázat kiírója: Isaszeg Város Önkormányzata, 2117 Isaszeg, Rákóczi u. 45.

Pályázati kiírás. A pályázat kiírója: Isaszeg Város Önkormányzata, 2117 Isaszeg, Rákóczi u. 45. Pályázati kiírás A pályázat címe: Civil pályázat A pályázat kiírója: Isaszeg Város Önkormányzata, 2117 Isaszeg, Rákóczi u. 45. A pályázat célja: isaszegi székhelyű, bejegyzésű civil szervezetek,egyesületek,

Részletesebben

Civil szervezetek működési célú támogatása 2015 (NEA-15-M)

Civil szervezetek működési célú támogatása 2015 (NEA-15-M) Civil szervezetek működési célú támogatása 2015 (NEA-15-M) A pályázatok benyújtása az alábbiak szerint lehetséges: Közösségi környezet kollégiuma esetén: 2015. március 16-ig Mobilitás és alkalmazkodás

Részletesebben

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ 2004 KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK 1. Mit jelent a tematikus konferencia és a training szeminárium? 2. Ki szervezhet konferenciákat és szemináriumokat? 3. Ki pályázhat? 4.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV VitaFutura az életért, a jövőért Közhasznú Alapítvány 1139 Budapest, Teve u. 9/c 3/15. Budapest, 2013. április 24. képviselő www.vitafutura.hu * info@vitafutura.hu * Tel.:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet pályázatot hirdet az ÉAOP-2009. 5.1.1/D-09-2f 2011 0006 számú, Kisújszállás városközpont funkcióbővítő

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Polgármesteri Hivatal Tanácskozótermében Balmazújváros Város Önkormányzat Intézményfelügyeleti, Oktatási és Sportbizottságának 2009. február 25-i nyílt üléséről. Jelen

Részletesebben

PÁLYÁZAT. alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre

PÁLYÁZAT. alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre PÁLYÁZAT alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre A pályázat kiírója: A pályázat beadási határideje: A pályázat

Részletesebben

=============================================

============================================= A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kéthetenként megjelenő, 9000 címre eljutó hírlevelének 262. számát böngészheti a Tisztelt Olvasó. Reméljük, talál benne hasznosíthatót. A www.nonprofit.hu

Részletesebben

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az egyesület 1991 októbere óta működik, a Fővárosi Bíróság közhasznú szervezeteként a Pk.66925/1991/1 számú végzése alapján jegyezte be. Az Andaxínház a különböző

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés A Lét Teljessége Egyesület 2010. január 01-jétől 2010. december 31-éig folytatott tevékenységéről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Alkalmazott könyvelés: egyszeres könyvvitel. Az Egyesület

Részletesebben

Fehérvári Civil Központ Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Fehérvári Civil Központ Székesfehérvár, Rákóczi u. 25. 2012-2014 Fehérvári Civil Központ Székesfehérvár, Rákóczi u. 25. -Iroda - Tanácsadó tér - Térítésmentesen használható számítógépes állomások - Heti 40 órában nyitva tartó szolgáltató iroda Információs

Részletesebben

ÁROP 1.A.2/A-2008-0227 ÉRINTETTEK BEVONÁSA A TERVEZÉSBE, A MEGVALÓSÍTÁSBA RÉSZVÉTELI TERV

ÁROP 1.A.2/A-2008-0227 ÉRINTETTEK BEVONÁSA A TERVEZÉSBE, A MEGVALÓSÍTÁSBA RÉSZVÉTELI TERV ÉRINTETTEK BEVONÁSA A TERVEZÉSBE, A MEGVALÓSÍTÁSBA RÉSZVÉTELI TERV I. Kommunikációs lehetőségek: Az önkormányzatok egyik legalapvetőbb funkciója a helyi társadalom életének szervezése. Ennek hatékonysága

Részletesebben

2016 FEBRUÁRI HÍRLEVÉL

2016 FEBRUÁRI HÍRLEVÉL BIHAR-SÁRRÉT VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 4100 BERETTYÓÚJFALU, KOSSUTH UTCA 25 WWW.BSVE.HU INFO@BSVE.HU 2016 FEBRUÁRI HÍRLEVÉL Tisztelt Érdeklődők! Szeretettel köszöntjük a Bihar-Sárrét Vidékfejlesztési

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ az első világháborút és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programok, művészeti tevékenységek

Részletesebben

A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban

A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban A Zöld Régiók Hálózata program bemutatása, civilek a monitoring bizottságokban Dönsz Teodóra, csoportvezető Magyar Természetvédők Szövetsége Zöld Régiók Hálózata A program célja a hazai környezetvédők

Részletesebben

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG hirdet a Kulturális és tudományos keretből elnyerhető támogatásra. A felosztható keretösszeg: 3 millió Ft. 1. A 2012. évben megvalósítandó ünnepi rendezvényekre, eseményekre, kiemelten az irodalmi, történelmi,

Részletesebben

Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005.

Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005. Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005. Adószám: 18559334-2-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs szám: Pk. 62 121/2000 Fordulónap:

Részletesebben

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás).

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás). COMENIUS pályázattal Romániában Közel kétéves előkészítés után a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola az Európai Unió Oktatási Bizottsága által támogatott, Egész életen át tartó tanulás COMENIUS

Részletesebben

KÉPZŐI FELHÍVÁS. Roma fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek szóló képzés levezetése

KÉPZŐI FELHÍVÁS. Roma fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek szóló képzés levezetése KÉPZŐI FELHÍVÁS Tárgy Roma fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek szóló képzés levezetése Kiíró NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda és a Konszenzus Alapítvány Budapesti Szervezete Határidő 2013. február

Részletesebben

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat 392. szám KULTÚRPONT HÍRLEVÉL 2011-06-09 ************************************************************************** Nemzetközi kulturális hírek A KultúrPont Iroda ingyenes elektronikus hírlevele hirlevel@kulturpont.hu

Részletesebben

Éves beszámoló 2010. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk.

Éves beszámoló 2010. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk. Éves beszámoló 2010 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Kapott támogatások és egyéb bevételek bemutatása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Vagyon kimutatás a 2010. évre 5. A cél szerinti

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Bogács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 21. ) önkormányzati rendelete a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről Bogács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Sajtómegjelenések összegyűjtése és elemzése

Sajtómegjelenések összegyűjtése és elemzése HÓDMEZŐVÁSÁRHELY SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA ÉS KISHOMOK VÁROSRÉSZÉNEK SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA KEOP-7.1.2.0-2008-0295 Sajtómegjelenések összegyűjtése és elemzése 2011. október 26. A Hódmezővásárhely szennyvíztisztítása

Részletesebben

INFORMATIKAI VEZETŐK TÁRSASÁGA Közhasznú Egyesület IVETAR

INFORMATIKAI VEZETŐK TÁRSASÁGA Közhasznú Egyesület IVETAR Informatikai Vezetők Társasága Elnökségi Ülés Jegyzőkönyv Az elnökségi ülés időpontja: 2015. február 27, 11:00 óra A helye: 7621, Pécs, Király utca 46. Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint Meghirdetett

Részletesebben

Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉV

Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉV Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2009. ÉV A közgyűlés a jelentést elfogadta. A szervezet adatai: Elnevezés: Viharsarok Néptáncszövetség Képviselő: Dombi Ildikó Székhely: 5600 Békéscsaba,

Részletesebben

Kategóriánként a legszebbnek tartott helyszín esetében az emléktábla mellé jutalomban (növény) is részesül a pályázó.

Kategóriánként a legszebbnek tartott helyszín esetében az emléktábla mellé jutalomban (növény) is részesül a pályázó. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 2011. április 28-i ülés.9. sz. napirendi pontja Tárgy: Javaslat a "Virágos Új Kőbánya" pályázat kiírására Tisztelt Kerületfejlesztési és

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúsági Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2016.03.30. 1 Cél A pályázók oly

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében pályázati felhívást tesz közzé az alábbi területeken:

Részletesebben

A pályázaton nem vehetnek részt:

A pályázaton nem vehetnek részt: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS T Budapest Főváros IV. ker. Újpest Önkormányzata pályázatot hirdet Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (I.30.) önkormányzati rendelete alapján

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. IV. Greennovációs Nagydíj. Szakmai partner:

VERSENYKIÍRÁS. IV. Greennovációs Nagydíj. Szakmai partner: VERSENYKIÍRÁS IV. Greennovációs Nagydíj Szakmai partner: IV. Greennovációs Nagydíj 01 VERSENYFELHÍVÁS IV. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ Greennovációs Nagydíj - A környezettudatosabb gazdaságért. A fejlett gazdaságban

Részletesebben

A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdi a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket

A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdi a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 42/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt arról, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a megyei kormányhivatalok

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is!

HÍRLEVÉL. Köszönjük az eddigi sok-sok visszajelzést, programötletet! Kövessék a híreket a www.zalacivil.hu illetve a facebook oldalon is! HÍRLEVÉL Kedves Olvasó! A Zala Megyei Civil Információs Centrum 60. hírlevele érkezett Önhöz. Rendszeresen küldünk hírlevelet országos és megyei civil aktualitásokról, eseményekről, a civil szervezeteket

Részletesebben

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT TrEE Teaching re cycling and Environmental Education Az újrahasznosítás és a környezetvédelem oktatása GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT Partnerek : Ulixes scs (IT) - coordinator Association "Social

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága 2015. február

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS RÉGIÓS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉTEN

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS RÉGIÓS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉTEN PÁLYÁZATI FELHÍVÁS RÉGIÓS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉTEN Az NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda pályázatot hirdet ifjúsági és/vagy fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek számára

Részletesebben

A K ÁRPÁTIKUM KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY MUNK ÁI A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN

A K ÁRPÁTIKUM KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY MUNK ÁI A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN A K ÁRPÁTIKUM KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY MUNK ÁI A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN A KÁRPÁTIKUM ALAPÍTVÁNY FONTOSABB CÉLJAI: 1. A kárpát-medencei magyar kulturális és természeti örökségek népszerűsítése. 2. Globalizálódó

Részletesebben

Záró rendelkezések. Dr. Rónaszéki László jegyző

Záró rendelkezések. Dr. Rónaszéki László jegyző Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. ker. Önkormányzatának 36/2007. (X. 19.) sz. rendelete az egyházak, a társadalmi és civil szervezetek, valamint alapítványok támogatására elkülönített előirányzat

Részletesebben

V. Mária Út Konferencia. Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17.

V. Mária Út Konferencia. Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17. V. Mária Út Konferencia Mária út, amely összeköt! Csíksomlyó 2015. október 16 17. 2015. október 16., péntek Helyszín: Csíksomlyó, Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központ - Hotel Salvator** 17.00

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum

Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum III. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2016. FEBRUÁR 08. CIC-16- Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület Cím: 6200 Kiskőrös, Klapka Gy. u. 79. Telefon: +36 (20) 295 59 35 E-mail:

Részletesebben

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education TrEE Teaching recycling and Environmental Education 3 Hírlevél 2015 TrEE Hírlevél 3. A 3. HÍRLEVél mindazon tevékenységekről számolbe, amelyet a projekt 2. évében végeztek a partnerek. TrEE Hírlevelet

Részletesebben

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ Kecskeméti Katona József Gimnázium Becsület és dicsőség az érdemesnek! 6000 Kecskemét, Dózsa György u. 3. Telefon: 76/481-583 www.kjg.hu OM azonosító: 027944 A 2016-2017. tanévben

Részletesebben

Célterület adatlap. KERTÉSZEK FÖLDJE AKCIÓCSOPORT Egyesület

Célterület adatlap. KERTÉSZEK FÖLDJE AKCIÓCSOPORT Egyesület Célterület adatlap Célterület azonosító: 1 013 241 HACS neve: Jogcím: Célterület megnevezése: I. Fogalom magyarázat KERTÉSZEK FÖLDJE AKCIÓCSOPORT Egyesület Rendezvény Hagyományőrző, helyi identitást erősítő

Részletesebben

Békés Megyei Civil Információs Centrum

Békés Megyei Civil Információs Centrum III. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2016. FEBRUÁR 08. CIC-16- Békés Megyei Civil Információs Centrum Cetera Egyesület Cím: 5630, Békés, Nyíri u. 1/1. Telefon: +36 (20) 291 9769 E-mail: cicbekes@gmail.com Honlap: www.recic.hu

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Almásfüzitő Község Képviselő-testülete pályázatot hirdet civil szervezetek szakmai programjainak támogatására

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Almásfüzitő Község Képviselő-testülete pályázatot hirdet civil szervezetek szakmai programjainak támogatására PÁLYÁZATI KIÍRÁS Almásfüzitő Község Képviselő-testülete pályázatot hirdet civil szervezetek szakmai programjainak támogatására 1. A pályázat célja A pályázat a civil társadalom erősítését, a civil szervezetek

Részletesebben

Ösztöndíjakért felelős biztos Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló

Ösztöndíjakért felelős biztos Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló 2016.02.10.-2016.04.12. 1 Időrendi bontás 2016.02.10. Kémia Intézeti Tanács 2016.02.11. Kémia SzaB 2016.02.15. EHSZÖB ülés 2016.02.17. Kari Tanács 2016.02.19. Kari

Részletesebben

NETPUBLICA Alapítvány

NETPUBLICA Alapítvány NETPUBLICA Alapítvány Székhely: 1237 Budapest, Hrivnyák Pál u. 154/b www.netpublica.hu e-mail: p.csery@netpublica.hu Adószám: 18262809-1-43 Bankszámlaszám: 10409015-50485557-55501016 A bírósági végzés

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Taita Alapítvány 1011 Budapest, Hunyadi János u. 22. Közhasznúsági jelentés 2010.12.31 Budapest, 2011.05.10 Az éves beszámoló adati könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva TARTALOMJEGYZÉK A Taita Alapítvány

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 13-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 13-i rendes ülésére 8. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 13-i rendes ülésére Tárgy: Pályázat kiírása a 2014. évi civil keretre Előterjesztő:

Részletesebben

POGÁNYI INFORMÁCIÓS NAPOK

POGÁNYI INFORMÁCIÓS NAPOK POGÁNYI INFORMÁCIÓS NAPOK 2017.03.09-10. Felsőoktatási és Középiskolás Diákközpontú Szellemiségért és Világért Egyesület rendezésében A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap - Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Részletesebben

Pályázati felhívás a SIRHA Budapest 2014 innovációs versenyre

Pályázati felhívás a SIRHA Budapest 2014 innovációs versenyre Budapest X., Albertirsai út 10. Levélcím 1441 Budapest, Pf. 44. Tel: +06 1 263-6455, Fax: +06 1 263 6086 K&H Bank 10402283-50526554-52511006 SIRHA Budapest - Nemzetközi Élelmiszeripari, Sütő- és Cukrászipari,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.)

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2014.11.25. C(2014) 9048 final A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) a Bizottság főigazgatói, valamint a szervezetek vagy önfoglalkoztató személyek közötti megbeszélésekről

Részletesebben

49/2015. (VI. 26.) számú határozat. A Vas Megyei Közgyűlés a június 26-i ülésének tárgysorozatát az alábbiak szerint határozza meg:

49/2015. (VI. 26.) számú határozat. A Vas Megyei Közgyűlés a június 26-i ülésének tárgysorozatát az alábbiak szerint határozza meg: 49/2015. (VI. 26.) számú határozat A Vas Megyei Közgyűlés a 2015. június 26-i ülésének tárgysorozatát az alábbiak szerint határozza meg: Nyílt ülés keretében tárgyalja: 1. Beszámoló a közgyűlés legutóbbi

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai

A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai Paksi Adrienn A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai Partnerség és kommunikáció a területi tervezésben - Elmélet és gyakorlat Lechner Lajos Tudásközpont 2014. december 15. Az energikus 314-es

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program Időtartam: 2007-2013 Célja: Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási közegben a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

Pályázati figyelő 2010. október

Pályázati figyelő 2010. október Jelmagyarázat n.r. nincs adat nem releváns Műemlék-felújításhoz pályázatok A) Magyar pályázatok kapcsolódó 1 i Nemzeti Kulturális Alap - NKA NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégiuma

Részletesebben

Szertelen Egyesület 2009 évi tevékenysége

Szertelen Egyesület 2009 évi tevékenysége Szertelen Egyesület 2009 évi tevékenysége Szervezetünk 2004 tavaszán jött létre fiatal, szenvedélybeteg-ellátás területén dolgozó szakemberek,gyógyult szenvedélybetegek és ifjúságpolitikai szakemberek

Részletesebben

Az Európai Unió. Az Európai Unió Tanácsa INFORMÁCIÓS FORRÁSOK AZ EURÓPAI TANÁCSRÓL ÉS A TANÁCSRÓL

Az Európai Unió. Az Európai Unió Tanácsa INFORMÁCIÓS FORRÁSOK AZ EURÓPAI TANÁCSRÓL ÉS A TANÁCSRÓL Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Unió INFORMÁCIÓS FORRÁSOK AZ EURÓPAI TANÁCSRÓL ÉS A TANÁCSRÓL Mi a különbség az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa között? Hogyan látogathatom meg ezt a két intézményt?

Részletesebben

novakhunor.hu Médiaajánlat 2017

novakhunor.hu Médiaajánlat 2017 Médiaajánlat 2017 Bemutató A 2017-ben indult egészségügyi portál, melynek tartalomszolgáltatója Dr. Novák Hunor, a magyar internet egyik legismertebb orvosa. Munkásságát 2016 decemberében a Nekem szól!

Részletesebben

2014-ben a verseny megújul, változnak a településkategóriák a települések lélekszámától

2014-ben a verseny megújul, változnak a településkategóriák a települések lélekszámától Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 1_,::._H számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a 2014. évi "Virágos Magyarországért" országos környezetszépítő

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, október

Szakmai beszámoló. Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, október Szakmai beszámoló Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, 2016. október 7-8-9. Az Európa a polgárokért program támogatásával 2016. október 7-8-9-én az Európa jövője Az euroszkepticizmus és az aktív

Részletesebben