1. f e l a d a t: Me z í t l á b a f ö l d ö n. Mi a z, a m i n j á ru n k?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. f e l a d a t: Me z í t l á b a f ö l d ö n. Mi a z, a m i n j á ru n k?"

Átírás

1 1. f e l a d a t: Me z í t l á b a f ö l d ö n. Mi a z, a m i n j á ru n k? Cél: Felfigyelni arra, amin járunk. Érzékelés fejlesztése: tapintás kézzel és lábbal, szaglás. Feladatok: Mi a különbség a talaj, a szônyeg, a kövezet, a beton, a homok, stb. között? Menjenek végig rajtuk a gyerekek mezítláb. Kérdések: Milyen anyagból van? Természetes? Ember készítette? Szerves anyag? Élô anyag? Rugalmas? Meleg? Hideg? Nôhetnek rajta növények? Egy tornazsákba tegyünk homokot, köveket, levelet, ágat, gyökeret, tehát minden olyan (már) élettelen tárgyat, ami a talajban van. Erre megkérhetjük a gyerekeket is, hiszen szívesen gyûjtögetnek. Ezután a gyerekek bekötött szemmel próbálják meg kitalálni, hogy mi van a zsákban. Ugyanígy megkereshetjük a letakart talajminták között egy-egy talajfajta párját.* Tegyünk egy-egy (nem átlátszó) zacskóba avart, homokot, iszapot stb. Szagoltassuk meg a gyerekekkel. Melyikben mi van? Tegyünk különbözô talajokat üres konzervdobozokba. Figyeljük meg, hogy megrázva mindnek más-más hangja lesz!* Ezeket játszhatjuk szabad téren is, ha nincsen túl hideg. Eszközök: Lavór víz, szappan, törülközô a játék utáni tisztálkodáshoz. Vászon vagy nem átlátszó mûanyag zacskók. Különbözô tapintású és szagú talajból vett anyagok, kendôk. *Forrás: dr. Kuti István és dr. Kuti Istvánné: Környezeti nevelés az óvodában (Körlánc). Kecskemét, 1995.

2 2. f e l a d a t : Be sz é lget é s a t a l a j r ó l Cél: Elsô kognitív találkozás a témával. Kiderül, mit ismernek már a gyerekek, és hogyan állnak hozzá a talajhoz. Fontos megerôsíteni, hogy a föld nem rossz önmagában, csak ha például leesik valami étel vagy ruha, és koszos lesz, azt nem szeretjük, mert akár betegek is lehetünk tôle. Attól még a föld nagyon fontos és jó minden élôlény, így az ember életében is. Feladat: Helyezzünk egy marék talajt egy nagy csomagolópapír közepére. Beszélgessünk a gyerekekkel a talajról. A beszélgetést kérdésekkel segíthetjük: Mi is valójában a talaj? Ki használja a talajt? Miért van szükségünk a talajra? stb. Egy-egy új talajfunkció felmerülésekor a hozzá kapcsolódó, elôre elôkészített képet helyezzük a lapra, és vonallal kössük össze a középen lévô talajjal. Eszközök: Fényképek a talajról, csomagolópapír, ceruza, rajzok vagy fényképek, amelyek a talaj különbözô funkcióit ábrázolják (lásd a mellékelt színes képeket). A talaj mint élôhely = kép gilisztáról, vakondról vagy más talajlakó állatról. A talaj mint növények élôhelye = kép egy növényrôl, ami a talajból nô. A talaj mint a növénytermesztés helyszíne = kép egy gazdálkodóról, ahogy ül a traktoron, vagy kép egy asszonyról, aki zöldségeket szed a kertben. A talaj mint a vizet tároló elem = rajz a talajvízrôl. A talaj mint szûrô = kép egy szennyvíztisztító teleprôl vagy csápos kútról. A talaj mint építôanyag = kép vályog- vagy téglaházról. A talaj, amire lehet támaszkodni = kép focizó gyerekekrôl vagy egy épülô házról. A talaj mint a régészeti kincsek lelôhelye = kép kutató régészekrôl.

3 3. f e l a d a t: Tá pl á l é k a t a l a j b ó l* Cél: Megértetni a gyerekekkel, hogy a táplálékaink a talajból származnak. Feladat: Mindenki mondja meg, mi a kedvenc étele. Vezessük le együtt, hogyan származnak a hozzávalók a talajból. Például a mogyoró: bokron terem, ami a földbôl nô. Sült csirke: a csirke kukoricát és más magokat eszik, amik a földbôl nônek. Rántotta: a tojást, amibôl készül, a tyúk tojja, ami magokat eszik. A magok a földbôl táplálkozó növények termései. További feladat lehet egy tápláléklánc összeállítása, vagy egy lánc tagjainak sorba rendezése. Eszközök: kártyák a tápláléklánc tagjaival. *Forrás: Víz- és talajvédelmi gyakorlatok (Körlánc)., Nyírtelek: Herman Ottó Ált. Isk., United States Department of Agriculture Soil Csonservation Service: Soil conservation topics education kit.

4 4. f e l a d a t : Ta l ajsz e lv é n y v i z sg á l at A talaj felépítése Cél: Megtanulni, hogy a talaj felsô rétege sötét, humuszban, tehát régi, lebontott levelekben gazdag. Minél vastagabb ez a réteg, annál szebben nônek a virágok, hiszen innen szívják föl a táplálék jó részét. El lehet mondani, hogy a növények nem vitaminokkal, hanem vízben oldott ásványi anyagokkal, vízzel és napsugárral táplálkoznak. Feladatok: Beszélgessünk a gyerekekkel, mindenki mondjon egy olyan állatot, ami a földön jár, egyet, ami a levegôben repül, és egyet, ami a vízben úszik. Ki tud olyat mondani, amelyik a földben, azaz a talajban, a talpunk alatt él? Ássanak a gyerekek egy nagy gödröt (talajszelvényt) és rajzolják le amit látnak. Aki még sosem ásott, annak mutassuk meg, hova tegye a lábát, hogyan fogja meg a nyelét. A gödörbe késôbb fát is ültethetünk. Eszközök: Ásó, ceruzák, papír/kutatási napló.

5 5. f e l a d a t: Faü lt e t é s (késô ôsszel esetleg tavasszal) Cél: Megérteni, hogy a növények a talajból táplálkoznak a gyökereiken keresztül. Elmondani, hogy a trágya és a komposzt (lebontott növények) táplálják a fákat, füveket. A táplálékon kívül vízre van szüksége a növényeknek, akár csak nektek ételre és italra. Locsoljátok meg az elültetett fát! Feladat: Ássanak hozzá a gyerekek közösen egy gödröt. A talajszelvényt (a gödör falát a különbözô színû sávokkal) alaposan figyeljük meg. Városban, ház mellett valószínûleg csak két réteget látunk majd, hiszen az épületek alapozásakor a talajt megbolygatják, összekeverik. Az is lehet, hogy ásás közben sittet találunk. A gyerekek rajzolják le a füzetükbe, amit láttak. Az ültetés együttmûködést igényel, így fejleszti a kommunikációt. Jó alkalom az együttmûködés megtanítására. Például István, kérdezd meg Timit, van-e kedve fogni a fát, amíg te a földet a gyökerére hányod! A jó együttmûködési mintákat dicsérjük meg mindenki elôtt. Az ültetés lehetôséget ad a gyerekeknek környezetük alakítására, szépítésére, ami motiválja ôket és sikerélményt ad. Hogyan ültessük el a fát: A fák számára 120x120 cm alapterületû és 70 cm mély gödröket alakítunk ki. A cserjék részére elegendô 60x60 cm alapterületû és 50 cm mély gödröt ásni. A gödör aljába tegyünk komposztot vagy istállótrágyát. Ezután tegyünk vissza annyi földet, hogy a fát belehelyezve a gyökerek a majdani talajfelszín alatt legyenek. Ha a kis csemetét olyan helyre ültetjük, ahol nagy eséllyel neki fognak dôlni a gyerekek, akkor bástyázzuk körül karókkal. Az ültetés munkájához két személy szükséges. Az egyik tartja a csemetét gondosan ügyelve arra, hogy a gyökérzet a kiásott gödör közepén helyezkedjék el, és a törzs függôleges legyen. A másik személy ráhúzza a földet a csemete gyökerére. Teljes talppal tapossuk körbe a kis fát, majd öntözzük körbe, hogy jól beiszapolódjék. Ha esetleg a tanév vége felé ültetnénk, akkor hetekig minden nap öntözzük meg a kis fát, különben kiszárad. Az ôszi, legkésôbb októberi ültetés után nem kell öntözni. Az elültetett csemetét ôsszel felkupacoljuk, hogy a fagyérzékeny gyökérzetet és a szemzés helyét megvédjük a szélsôségesen alacsony téli hômérséklettôl. Eszközök: Ásó, lapát, komposzt vagy szerves trágya, víz, locsoló eszköz, karó(k), facsemete. Talajfertôtlenítôt, mûtrágyát, más vegyipari termékeket ne használjunk. (A talajból az esôvel kimosódnak, és a talajvizet szennyezik. Az elôállításuk során veszélyes vegyszereket használnak és eresztenek a folyókba. Az egészségre ártalmasak; szembe, bôrre jutva irritációt okoznak.)

6 6. f e l a d a t: Ta l ajl a kók k er e sé se Cél: A gyerekek felfigyeljenek arra, hogy a talaj fontos élôhelye sok-sok állatnak. Feladat: Ássunk ki egy adag talajt, és ebbôl a földbôl mindenki vegyen egy marokkal, és tegye egy félig már használt fehér papír üres oldalára. Az állatokat figyeljük meg nagyítóval. Mindenki rajzolja le a számára legszebbet vagy legérdekesebbet a kutatási naplóba. Miután ez megtörtént, minden élôlényt tegyünk vissza az otthonába. Tipp: Ássunk gödröt, és egy következô alkalommal ültessünk bele fát, bokrot. Gondoskodjunk róla, hogy senki ne essen bele, és tévedésbôl ne temesse be más a gödröt. Eszközök: Újságpapír, befôttesüvegek, nagyító, ceruzák, kutatási füzet vagy papír, Forrás: Dr. Bakonyi Gábor Dr. Kiss István Veres László: A talaj élôvilága. Officina Nova, f e l a d a t: Gi l i s z tá k m e g f i g y e l é s e Cél: A gyerekek megismerik azokat az állatokat, amelyek a szemetet lebontják talajjá. (Vigyázat! Itt nem a mûanyag flakonról van szó, hanem csak a lebomló anyagokról, mint a papír, krumpli héj, stb.) Megtapasztalják, hogy ezeknek a parányi állatoknak milyen fontos szerepük van a talaj és a mi életünkben egyaránt. Feladat: Egy nagy befôttes üvegbe (min. 5 literes) rétegeljünk nedves földet, homokot, leveleket, kis gallydarabkákat, nedves földet, homokot és így tovább. A tetején legyenek levelek. A földdel kerüljön néhány földigiliszta is az üvegbe. Rajzoljuk le a kutatási füzetbe, majd fedjük le egy ruhával az üveget, hogy sötétben legyenek a giliszták. Vigyázzunk arra, hogy mindig nedves legyen a föld, de ne tocsogjon! Fontos, hogy kapjanak levegôt a giliszták, ne csavarjunk fedôt az üvegre! Fél-egy nap múlva nézzük meg újra, és rajzoljuk le, amit látunk. Tapasztalni fogjuk néhány nap után, hogy a giliszták összekeverték a földet, ahogy járkáltak, behúzkodták a tetejérôl a leveleket, és megették a földet és benne az elhalt növényi részeket. De ne lôjük le elôre a poént! A kísérlet végén elmondhatjuk, hogy a giliszta és más lebontó élôlények a lehullott faleveleket eszik. Képzeltessük el a gyerekekkel, hogy mi lenne, ha ezek nem volnának, mi történne az ôszi avarral? Eszközök: Min. 5 literes befôttes üveg, földigilisztával, lehullott falevelek, gallyak, homok, vastag anyagú sötét terítô. Forrás (számos helyen leírt kísérlet): Steve Pollock és Peter Wingham: Veszélyben a világunk: A Föld. Magvetô Kiadó dr. Kuti István és dr. Kuti Istvánné: Környezeti nevelés az óvodában (Körlánc). Kecskemét, 1995.

7 8. f e l a d a t: Cs í r á z tatá s Cél: Megtapasztalni, hogy miért fontos a növényeknek a föld (abba kapaszkodnak, az tárolja nekik a vizet és táplálja ôket tápanyagokkal. Nélküle nem tud fejlôdni a növény.). Feladat: Áztassunk be magokat (búza vagy bab) fél napra, majd a felét egy földdel teli tálba vessük, a másik felét hagyjuk egy ronggyal bélelt tálban. Naponta nedvesítsük ôket, és figyeljük a fejlôdésüket. Hétvégére tegyük ôket a terem árnyékosabb sarkába, hogy ne száradjanak el. Továbblépési lehetôség*: Különbözô talajokba ültessük a magokat, és figyeljük meg a fejlôdési különbségeket. Melyik talaj a termékenyebb? Eszközök: Alul lukas mûanyag tálak (pl. amiben a gombát, gyümölcsöt lehet kapni) vagy virágcserepek, 2 marok étkezési minôségû, csíraképes mag (nem vegyszerrel csávázott, például bioboltokban kapható), víz, szobai vízpermetezô, rongy, virágföld, illetve különbözô talajok. *Forrás: Cullen, Sara (összeáll.): Környezeti nevelési gyakorlatok. Játékok és kísérletek kisdiákok számára. Peace Corps Hungary, Budapest f e l a d a t: Ta l a j m ú z e u m Cél: Észrevenni, hogy többféle talaj létezik. Átélni, hogy a sokféleség szép, értékes dolog. Feladat: Ebben a feladatban a gyerekeket arra kérjük, hogy keressenek különbözô talajokat, és szedjenek mintát belôlük otthon, az iskola kertben vagy a hétvégi kiránduláson. A mintákat tegyük kis befôttes üvegekbe, írjuk rá, hogy ki, hol és mikor szedte, vagy csak rajzoljuk rá az óvodai jelet, és állítsuk ki ôket. Az üvegeket elôre címkézzük fel a gyerekekkel. Tipp: Lehet a beszélgetést az emberek sokféleségére és annak a szépségére is terelni, vagy más népek játékait játszani. Eszközök: Lekváros üvegek, hely az üvegeknek, színes tollak, matrica vagy papír és ragasztó a minták megjelölésére Forrás: dr. Kuti István és dr. Kuti Istvánné: Környezeti nevelés az óvodában (Körlánc). Kecskemét, 1995.

8 10. f e l a d a t: Ujj-p r ó b a Háttér információ: A legtöbb talaj többféle méretû részecskébôl áll össze. Kô, kavics, durva homok (2-0,2 mm), finom homok (0,2-0,02 mm), por és iszap (0,02-0,002 mm), agyag (ennél is kisebb részecskeátmérô). A következô kísérletek arra keresnek választ, melyik részecske típusból van több az adott talajban. Cél: Megtapasztalni, hogy különbözô talajok vannak a kertekben, építkezések mellett, tavak és folyók mellett, erdôkben, mezôkben. Feladat: Vegyünk a gyerekekkel talajmintákat az óvoda/iskola közvetlen környezetébôl, vagy használjuk a talajmúzeum mintáit. a) Vegyünk egy kis darab nedves talajt az ujjaink közé és dörzsöljük, morzsoljuk a fülünk mellett. Ha csikorgó hangot ad, akkor a talaj homokos. Ha kiszáradt a talaj, nedvesítsük meg, hogy annyira legyen nedves, mint egy kicsavart szivacs. Ismételje meg minden gyerek az összes talajjal. b) *Melyikben van több por vagy agyag? Vegyenek a gyerekek egy darab talajt a két kezükbe, és készítsenek belôle gilisztát. Sikerült? Ha nem, akkor a talajban sok a homok, ha sikerült, de könnyen szétesett, akkor kevesebb a homok, de kevés az agyag is. Ha sikerült, és stramm giliszta lett belôle, aminek fényes a felülete, akkor a vett talajmintában sok az agyag, tehát fôleg apró, finom részecskékbôl áll. Rajzold le, amit tapasztaltál a füzetedbe. Eszközök: Különbözô talajminták, füzet a kutatási eredmények rögzítésére (ezt közösen beboríthatjuk csomagolópapírral, és a gyerekek otthon feldíszíthetik). *Forrás: Cullen, Sara (összeáll.): Környezeti nevelési gyakorlatok. Játékok és kísérletek kisdiákok számára. Peace Corps Hungary, Budapest 1995.

9 11. f e l a d a t: Fe st é s ta l ajja l Cél: Megismerni a talaj tulajdonságait, észrevenni, hogy a talaj színe sokféle lehet. Feladat: Fessünk a talajjal. Eszközök: Talaj, víz, befôttesüveg, ecset (ecset helyett ujjal, tenyérrel is lehet). 12. f e l a d a t: Sz i t á l á s o s k í sé r l e t Cél: Megtapasztalni, hogy a talaj nem homogén, különbözô finomságú részecskékbôl tevôdik össze. Feladat: Különbözô lyukméretû szitákkal válasszuk el a talaj egyes összetevôit. Nézzük meg, mi a különbség a sziták között (a lyukméret a fontos most.) Vegyünk a megszitált földbôl az ujjunk közé, és nézzük meg, melyik a legfinomabb, legselymesebb. Mindezt a sokféle földet ugyanabból a talajból vettük. A talaj különbözô méretû szemcsékbôl áll. Tipp: Jelöljük a szitát és a hozzá tartozó talaj tálkáját azonos módon, hogy mindig be lehessen azonosítani, hogy melyik melyikhez tartozik. Eszközök: Talaj, különbözô sziták, tálkák az egyes csoportoknak, matricák vagy alkoholos filc a jelöléshez.

10 13. f e l a d a t: Ül e p e d é s i k í sé r l e t* Cél: Megtapasztalni, hogy a talaj nem homogén, hanem különbözô finomságú részecskékbôl tevôdik össze. Feladat: Egy levágott tetejû flakont vagy nagyobb befôttes üveget jelöljünk meg a negyedénél és a felénél. Az alsó vonalig földet, a második vonalig vizet tegyünk bele. Jól keverjük el, és hagyjuk utána ülepedni egy órán keresztül. Figyeljük meg a homok, iszap és agyag rétegeit. Állítsunk egy lapot a flakon mellé, és jelöljük meg a szinteket. Továbblépési lehetôség**: Mérjük meg az egyes rétegek ülepedési idejét. Ugyanezt tegyük meg több különbözô talajjal (erdei, homokos, patak menti agyagos). Vessük össze a mért ülepedési idôket a talaj termékenységével. Azonos mennyiségû talajokkal és ugyanolyan flakonokkal dolgozzunk! Eszközök: 1-1 levágott tetejû flakon (ha lehet olyan, ami nem göröngyös aljú) mindenkinek, talaj, víz, kanál vagy bot keveréshez, (stopper) óra. *Forrás: Cullen, Sara (összeáll.): Környezeti nevelési gyakorlatok. Játékok és kísérletek kisdiákok számára. Peace Corps Hungary, Budapest ** Victor András: Zseblabor-vizsgálat. Országos Oktatástechnikai Központ, Veszprém 1990.

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

14. f e l a d a t : Ra j z o l j u n k h o m o k s z e m c s é t, k ö v e t, s z i k l át

14. f e l a d a t : Ra j z o l j u n k h o m o k s z e m c s é t, k ö v e t, s z i k l át Ho g y j ö n l é t r e a t a l a j? (Kezdjük a 22. feladat hulladék elásós kísérletének beállításával, hiszen legalább három hét kell az almacsutka lebomlásához.) Háttér információa kôzetaprózódásról:

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Az épített környezet anyagai SZKA103_03

Az épített környezet anyagai SZKA103_03 Az épített környezet anyagai SZKA103_03 tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 13 Diákmelléklet D1 Memóriajáték tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 15 tanulói Az épített környezet

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Jelentősége Összes mennyiség 2015-ben: 3 709 ezer tonna Veszélyes hulladék 1% Papír 13% Egyéb

Részletesebben

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük?

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük? Kérdések komposztálásról 1. Milyen élőlények segítik a komposztálást? a, gombák, baktériumok, férgek b, vírusok, lótetűk, sugárgombák c, baktériumok, tetvek, kérészek és medveállatkák 2. Környezetbarát

Részletesebben

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés 6. tétel Földművek szerkezeti kialakítása, építés előkészítése Ismertesse a földmunkákat kiterjedésük szerint! Osztályozza a talajokat fejthetőség, tömöríthetőség, beépíthetőség szerint! Mutassa be az

Részletesebben

1. A OSZTÁLYOSOK FELSZERELÉSI JEGYZÉKE

1. A OSZTÁLYOSOK FELSZERELÉSI JEGYZÉKE 1. A OSZTÁLYOSOK FELSZERELÉSI JEGYZÉKE Táska Törölköző Pohár Tolltartó: 3db HB ceruza, 2 db postairon (vastag piros-kék), 2db vékony piros-kék, 2 db zöld színű ceruza, színes ceruzák 4 db 14-32 számú vonalas

Részletesebben

Taneszközszükséglet 1. osztályosok számára a 2018/2019-es tanévre

Taneszközszükséglet 1. osztályosok számára a 2018/2019-es tanévre Taneszközszükséglet 1. osztályosok számára a 2018/2019-es tanévre matematika: 2 db négyzetrácsos füzet, 1 db kicsi egyenes vonalzó, 1 csomag pálcika, 1 doboz korong, 1 db műanyag óra magyar nyelv és irodalom:

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Eszközlista 1. osztály 2018/2019

Eszközlista 1. osztály 2018/2019 Eszközlista 1. osztály 2018/2019 Magyar Környezetismeret 3 db vonalas füzet(14-32) 1 db sima füzet (80-32) 1 db sima füzet (80-32) 1 db A/4 vázlatok füzet Testnevelés fehér póló, rövidnadrág Matematika

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás SZKA_106_38 Halmazállapotok Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás szka106_01_d.indd 241 2007.10.16. 21:52:40 szka106_01_d.indd 242 2007.10.16. 21:52:40 tanulói HALMAZÁLLAPOTOK 6. évfolyam 243

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

A játékhoz tartozó négy táblán egy-egy képet láthatunk, melyek a szelektív szemétgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz

A játékhoz tartozó négy táblán egy-egy képet láthatunk, melyek a szelektív szemétgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz ML 31953 Környezetvédelem mágneses játék A játékhoz tartozó négy táblán egy-egy képet láthatunk, melyek a szelektív szemétgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz kapcsolódó jeleneteket ábrázolnak. Ezek egyes

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

Veszélyes anyagok álruhában

Veszélyes anyagok álruhában Veszélyes anyagok álruhában SZKA103_29 Vegyszerek a környezetben tanulói Veszélyes anyagok álruhában 3. évfolyam 121 Diákmelléklet D1 Megfigyelési feladatok A csoport Figyeljétek meg, milyen hatással van

Részletesebben

titkai Munkáltató feladatgyûjtemény elsõ osztályosoknak

titkai Munkáltató feladatgyûjtemény elsõ osztályosoknak Árvainé Libor Ildikó Horváth Andrásné Szabados Anikó Környezetünk titkai Munkáltató feladatgyûjtemény elsõ osztályosoknak Mozaik Kiadó 2013 Növények az iskola környékén 1. Melyik iskolai környezet barátságosabb?

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 Anyaglista: 2 Nyárfafurnérlap 200 x 200 x 6 mm (A) 2 Nyárfafurnérlap 195 x 55 x 8 mm (B) 3 Műanyag doboz kb. 50 x 50 x 40 mm Megjegyzés az oktatónak: Pontosan ügyeljünk

Részletesebben

Szennyvíziszap és szennyvíziszap termékek hasznosítása a gyakorlatban NAK szerepvállalás

Szennyvíziszap és szennyvíziszap termékek hasznosítása a gyakorlatban NAK szerepvállalás Szennyvíziszap és szennyvíziszap termékek hasznosítása a gyakorlatban NAK szerepvállalás Szász Imola Vízgazdálkodási szakértő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ELŐZMÉNY Szennyvíziszap Kezelési és Hasznosítási

Részletesebben

2018/2019. TANÉV 2.A OSZTÁLY ESZKÖZKÉSZLETE

2018/2019. TANÉV 2.A OSZTÁLY ESZKÖZKÉSZLETE 2.A OSZTÁLY ESZKÖZKÉSZLETE 1 db kottafüzet (jó a tavalyi) 10 db vonalas füzet sz. 16-32 (másodikos vonalazású) 3 db négyzetrácsos füzet 1 db leckefüzet (előrenyomtatott) 2 db dobókocka 1 méteres mérőszalag

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

Karácsonyi készülődéshez. Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk.

Karácsonyi készülődéshez. Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk. Karácsonyi készülődéshez Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk. Festékek közül ajánlom a Pannoncolor gyár MANOKOLOR

Részletesebben

*** 1.A taneszközök. Egyéb:

*** 1.A taneszközök. Egyéb: Iskolába lépő gyermeke számára a legfontosabb taneszközök - a tankönyvek, munkatankönyvek, munkafüzetek - az ingyenes tankönyvellátás keretében lesznek biztosítva. Az egyéb taneszközök listáját - osztályonkénti

Részletesebben

SZKA_103_29. Vegyszerek. A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3.

SZKA_103_29. Vegyszerek. A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. é n é s a v i l á g Veszélyes anyagok álruhában Vegyszerek a környezetben A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM SZKA_103_29

Részletesebben

1. osztály. 2015-2016 -os tanévben szükséges taneszközök

1. osztály. 2015-2016 -os tanévben szükséges taneszközök 5 db vonalas füzet (kódszáma: 14-32) 5 db négyzetrácsos füzet 1 db hangj egyfüzet 1. osztály 2015-2016 -os tanévben szükséges taneszközök 1 db gyűjtő mappa rajz órára, mely tartalmazzon: 30 db rajzlapot,

Részletesebben

2.A osztályban szükséges eszközök

2.A osztályban szükséges eszközök 2.A osztályban szükséges eszközök 3db 16-32 vonalas füzet 2db 27-32 négyzetrácsos füzet 1db sima füzet 1db hangjegyfüzet+ 1db szolfézsra(aki jár) 1cs írólap 2db dobókocka 1db mérőszalag 1db rövid vonalzó

Részletesebben

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban A Föld pohara Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI) Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály, Bakacsi Zsófia 2 Minden léptékben

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai.

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. -Tervezésialapelvek, műszakivédelemkialakítása, vízrendezés,

Részletesebben

1.A OSZTÁLY FELSZERELÉSI JEGYZÉKE

1.A OSZTÁLY FELSZERELÉSI JEGYZÉKE Iskolába lépő gyermeke számára a legfontosabb taneszközök - a tankönyvek, munkatankönyvek, munkafüzetek - az ingyenes tankönyvellátás keretében lesznek biztosítva. 1.A OSZTÁLY FELSZERELÉSI JEGYZÉKE iskolatáska

Részletesebben

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! Óvd a Földet és a környezetedet, ugyanis TE tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek! Szemét

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS

5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS 5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS 5.1. CÉL, FELADAT 5.1.1. Cél: 1. Síkvidék: magas TV szintcsökkentés Teherbírás növelés, fagyveszély csökkentés 2. Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: rá hullott

Részletesebben

es tanév 1. a osztály Taneszközök

es tanév 1. a osztály Taneszközök 2016-2017-es tanév 1. a osztály Taneszközök 3 db kis vonalas füzet (14-32), 2 db sima, kicsi füzet vázlatok (sima lapokkal) B/5-32 2 db HB-s és 2 db 2B-s grafit ceruza (fogása miatt javaslom a háromszög

Részletesebben

Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt!

Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt! Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt! Első nap megismerkedünk a gombokkal. Csak fogj egy marék gombot, és beszéljétek meg, melyik milyen színű, milyen a formája, hány lyuk

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

1. osztály. 3 db írásfüzet 14-32-es 1 db matematika füzet 1 db kotta füzet

1. osztály. 3 db írásfüzet 14-32-es 1 db matematika füzet 1 db kotta füzet 1. osztály 3 db írásfüzet 14-32-es 1 db matematika füzet 1 db kotta füzet 1 csomag korong 2 csomag írólap 2 db HB-s grafitceruza 1 db postairon /piros-kék/ 12-es vékony színesceruza 12-es vastag színesceruza

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

KissKirály-Manufaktúra Kft. Tel.: 06 (36) 516 088 Mob: 06 (30) 383 0399 E-mail: uzlet@prodrofa.hu. Kép CikkszámMegnevezés Leírás nettó ár.

KissKirály-Manufaktúra Kft. Tel.: 06 (36) 516 088 Mob: 06 (30) 383 0399 E-mail: uzlet@prodrofa.hu. Kép CikkszámMegnevezés Leírás nettó ár. 10002 Kürtőskalács készítő (kicsi) Anyaga: fa + fém Mérete: 64 cm hosszú a nyéllel együtt; a sütőfelület 20 cm hosszú és 4,5 cm átmérőjű Súlya: 535 g Tisztítása: semleges folyékony mosószerrel mossa el.ne

Részletesebben

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A biohulladék elkülönítése és kezelése Egy magyarországi lakos átlagos éves hulladéktermelése meghaladhatja a 430 kg-ot. Ennek akár 45%-a is állhat

Részletesebben

Játékok 6-7 éveseknek

Játékok 6-7 éveseknek Játékok 6-7 éveseknek 1. oldal alma gyűjtő Kövesd a filctolladdal, ceruzáddal az almák útját! Melyik alma melyik kosárba pottyant? Érdemes laminálni az oldalt, mert így a filccel írt vonalak könnyedén

Részletesebben

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán Utak földművei Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör Dr. Ambrus Kálmán 1. Az utak földműveiről általában 2. A talajok vizsgálatánál használatos fogalmak 3. A talajok

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS HULLADÉK ÉS SZEMÉT Hulladék - az ember termelő-fogyasztó tevékenysége során keletkező anyagok melyeket már nem tudnak/akarnak felhasználni. Kezeléséről

Részletesebben

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc)

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Óravázlat 4. osztályos környezet Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Oktatási cél: Az erdő életközössége, hazánk erdőinek jellemzői. A megfigyelések lejegyzése rajzos, összehasonlító vázlatok készítésével

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája 1 ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI 01 04 08 kő törmelék és hulladék kavics, amely

Részletesebben

TANESZKÖZLISTA 1. évfolyam

TANESZKÖZLISTA 1. évfolyam 1. évfolyam Hátitáska Tolltartó Vonalas füzet (14-32) 2 db Radír Hegyző 2 B-s ceruza 2 db HB-s ceruza 5 db Matek füzet 2 db Írólap 2 csomag Rajzlap 30 db Színes ceruza 12 db-os 1 doboz Iratgyűjtő (rajztömbnek)

Részletesebben

Szükséges felszerelés 1.osztály

Szükséges felszerelés 1.osztály Szükséges felszerelés 1.osztály Tanszerek: 5 db vonalas füzet 5 db négyzetrácsos füzet 2 db sima füzet 1 db kottafüzet 3 csomag írólap 4 db ceruza (2 db HB, 2 db B) 1 csomag színes ceruza (12 színű) 1

Részletesebben

Vegyszerek a háztartásban

Vegyszerek a háztartásban szk103_28 Vegyszerek a háztartásban Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 3. évfolyam Programcsomag neve: Én és a világ A modul szerzője: Tóth Tamás MODULLEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott

Részletesebben

Játékok 3-4 éveseknek

Játékok 3-4 éveseknek Játékok 3-4 éveseknek 1. oldal lekvár főzés Vágd ki az oldal alján található kis képeket, majd keressétek meg, melyik lekváros üveg mellé melyik kép illik! (Érdemes laminálni, mert így tartósabb lesz a

Részletesebben

Tisztelt Szülő / Gondviselő!

Tisztelt Szülő / Gondviselő! Egyéb közlendők: Tolltartóba KÉREM, HOGY MINDEN ESZKÖZRE, felszerelésre ÍRJÁK RÁ A GYERMEK ÓVODAI JELÉT. A tankönyveket csak átlátszó, erős nejlonba csomagolják be! A könyvek, füzetek címkéire kérem ráírni

Részletesebben

- megadott szempontok alapján keresse meg a választ a videóból,

- megadott szempontok alapján keresse meg a választ a videóból, Készítette: Frank Judit Tantárgy: Környezetismeret Témakör: Élet az erdőben Tananyag: Az erdő és az ember Oktatási célok: - tudjon példát mondani növény-, állat- és mindenevőkre, - alkalmazza a táplálékláncról

Részletesebben

MP 62 H Kéz- és lábápoló készlet Használati utasítás

MP 62 H Kéz- és lábápoló készlet Használati utasítás MP 62 H H Kéz- és lábápoló készlet Használati utasítás BEURER GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) www.beurer.com MAGYAR Tartalom 1. Fontos megjegyzések... 3 2. Üzembe helyezés... 5 2.1 Tudnivalók

Részletesebben

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Készítette Aigner Petra Ildikó Bélteki Berta Borsodi Judit Vass Nikolett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula

Részletesebben

LB12. Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.

LB12. Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer. LB12 O Luchtbevochtiger voor op reis Gebruikshandleiding...2 P Humidificador de ar portátil Instruções de utilização...8 K Υγραντήρας αέρα για ταξίδι Οδηγίες χρήσης...14 c Rejseluftfugter Brugsanvisning...21

Részletesebben

Sütés, főzés a szabadban

Sütés, főzés a szabadban SZKA_106_02 Sütés, főzés a szabadban Hogyan táplálkozhattak az ősemberek? szka106_01_d.indd 21 2007.10.16. 21:48:28 szka106_01_d.indd 22 2007.10.16. 21:48:28 tanulói Sütés, főzés a szabadban 6. évfolyam

Részletesebben

ESZKÖZLISTA 1. osztály. Magyar 4 db vonalas füzet (14-32)

ESZKÖZLISTA 1. osztály. Magyar 4 db vonalas füzet (14-32) ESZKÖZLISTA 1. osztály Magyar 4 db vonalas füzet (14-32) Matematika kis doboz az eszközök tárolására színes rudad logikai lapok 1 doboz színes korong 1 csomag számolópálcika 4 db dobókocka 2 db négyzetrácsos

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ Az Oxyfa áprilistól augusztusig ültethető, de az ideális ültetési időszak május, június hónapban van, a talajmenti fagyok elmúltával. Ezért a talaj-előkészületi munkálatokat érdemes akár

Részletesebben

Második forduló feladatai

Második forduló feladatai Második forduló feladatai A víz biológiai jelentősége és a vízszennyezés 1. A víz a legfontosabb környezeti tényező, amely lehetővé tette a földi élet kialakulását. (9 pont) a) A sejteknek hány %-a a víz?

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Lerakási útmutató. Kövek a természetnek. A lapok helyes lerakásának módja. Minta a lerakáshoz. Lapformátum. 3. és 4. oldal. 5., 6. és 7.

Lerakási útmutató. Kövek a természetnek. A lapok helyes lerakásának módja. Minta a lerakáshoz. Lapformátum. 3. és 4. oldal. 5., 6. és 7. FSZ-lapok Lerakási útmutató Lapformátum A lapok helyes lerakásának módja Minta a lerakáshoz 6 kb. 59 4 kb. 119 2. oldal 3. és 4. oldal 5., 6. és 7. oldal www.kovek.hu FSZ-lapformátum FSZ-lapok A legfinomabb

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5 Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 20/20 II. forduló. A macska és az egér jobbra indulnak el. Ha az egér négyzetet ugrik, akkor a macska 2 négyzetet lép előre. Melyik négyzetnél éri utol a macska az

Részletesebben

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan?

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan? HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés Hogyan vásároljunk környezettudatosan? A hulladékmegelőzés első lépése tudatos vásárlás A hulladékmegelőzés célja, hogy vásárláskor ne keletkezzen sok hulladék. Ha

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 SZAKÉRTŐ NEVE: Prof. Dr. Benedek Pál Feladat megnevezése: EDAFON MINTAVÉTELEZÉS

Részletesebben

MINI ME FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

MINI ME FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MINI ME FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV www.dolce-gusto.com TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK.... 3-4 ÁTTEKINTÉS.... 5 KÁVÉVÁLASZTÉK.... 6-7 ELSŐ HASZNÁLAT.... 8 KÁVÉ KÉSZÍTÉSE.... 9 BIZTONSÁGOS HASZNÁLATRA

Részletesebben

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZMÉNY Az innováció címe: Barátom a természet Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria Az

Részletesebben

Swivel Sweeper G6 vezetéknélküli elektromos seprű

Swivel Sweeper G6 vezetéknélküli elektromos seprű HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Köszönjük, hogy termékünket választotta. Kérjük, olvassa el figyelmesen a Használati útmutatót. Biztonsági figyelmeztetések Győződjön meg róla, hogy az elektromos seprűt használat előtt

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Dr. Gyuricza Csaba SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytermesztési Intézet, Gödöllő Dr. László Péter MTA Talajtani

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez.

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez. Első kísérletek: növények Rendelési szám: 19 04 29 Általános tanácsok és utasítások szülőknek és felhasználóknak: Figyelem! Ennek a kísérletező doboznak egyes részei a funkciójukból adódóan hegyesek vagy

Részletesebben

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét?

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? 1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? A) 37 m B) 22 m C) 30 m D) 44 m E) 105 m 2. Ádám három barátjával közösen a kis kockákból

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Közlekedésépítő technikus

Közlekedésépítő technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA Termék: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Felszerelés és füzetjegyzék a 2015/16-os tanévre

Felszerelés és füzetjegyzék a 2015/16-os tanévre Felszerelés és füzetjegyzék a 2015/16-os tanévre 1.osztály Füzetek: 27-32 (mat.) 3 db 14-32 (Írás) 4 db 36-16 (ének) 1 db 20-32 (sima) 1db házi feladat 2 db Felszerelés: grafitceruzák: 3 db HB-s, 2H-s

Részletesebben

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu HU PL CZ SK Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu Fagyasztóláda Zamrażarka skrzyniowa Mrazicí box Mraznička Fagyasztóláda HU Köszönjük a bizalmat, amit a készülék megvásárlásával

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben Játéklehetőségek a logi munkafüzetben gyereketeto.hu/jatekok/jateklehetosegek-logi-munkafuzetben/ Szerző: Virag 2016. 11. 15. A Budapesti POK Őszi Pedagógiai Napok keretében tartottam egy előadást, melynek

Részletesebben

3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK

3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK 3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK Kockapaci egyszer csak meglátott a polcon egy doboz színes ceruzát. Ezek a te ceruzáid? kérdezte. Az én ceruzáim válaszolt Pipacska. Én szeretek rajzolni mondta Kockapaci. És mit

Részletesebben

Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola Tanszerlista - 1. osztály. 1 db technika csomag 1. osztályos 10 db hurkapálca 1 db piros-kék postairón

Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola Tanszerlista - 1. osztály. 1 db technika csomag 1. osztályos 10 db hurkapálca 1 db piros-kék postairón Tanszerlista - 1. osztály 4 db négyzetrácsos füzet 4 db vonalas füzet 14-32 4 db sima füzet 1 db technika csomag 1. osztályos 5cs írólap 1 db piros-kék postairón piros-kék ceruza grafitceruza /2B / 1 doboz

Részletesebben

Módosult gyökerek megfigyelése

Módosult gyökerek megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A gyökér módosulatok felismerése, vizsgálata Funkciójuk és változataik megismertetése Föld alatti és föld feletti gyökér típusok bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG PATTEX - TÁR 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG 1. A fal átalakítása még sosem volt ilyen egyszerû: tiszta, gyors és könnyû munka! Vigye fel a ragasztót a tartópanelekre. 1mp Rögzítse a falra. Nyomja

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: A készítmény típusa: A hatóanyag neve: A hatóanyag CAS-neve: A biocid termék besorolása: Kiszerelés: PIRETOX

Részletesebben

Tanuló zene-szék tanulóasztallal

Tanuló zene-szék tanulóasztallal K2832 Tanuló zene-szék tanulóasztallal Kérjük, őrizze meg ezt az útmutatót, mert fontos információkat tartalmaz, melyekre később is szüksége lehet. Működtetése 3 AA típusú elemet igényel (tartozék). Az

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben