Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv"

Átírás

1 Természetismereti programok óvodásoknak Foglakozási terv Program azonosítója: NTP-OTM-MPA Kedvezményezett: Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület Cím: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. Tel./Fax: / Mobil: / Web: / Szeged, 2013.

2 A foglalkozás címe: Természetismereti programok óvodásoknak A foglalkozás része-e egy vagy több programnak, ha igen, azok címei: 1.program- Zöld közösségi ház és iskola megismerése A foglalkozás anyaga: Mórahalmi Zöld közösségi Ház és Iskola megismerése A tevékenység célja: A modell tartalmú ismeretek tapasztalatok megismerése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés: tolerancia, kooperáció, kommunikáció Emlékezet fejlesztése: tapasztalatok élmények felidézésével Eszközök: Képek, színezők, színes ceruza Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos Csoportszoba elrendezése Asztalok leterítése Eszközök előkészítése Gyermekek szőnyegre ültetése motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Magyar népzene hallgatása és a zenével együtt éneklés. Kérdést teszek fel a közvetlen környezetünkről, épületekről. Ki szokott az erdőben sétálni? Milyen növényeket találunk a környezetükben? A szőnyegen való elhelyezkedés után a gyerekeknek megmutatom milyen képek vannak a kezemben. Melyik képeken láttok állatokat? Ügyesek vagytok! A többi képen mit látunk? Nagyon jó! Növényeket!

3 1.Szervezés: A gyerekekkel közösen szétválogatjuk a képeket. 2. A feladat végrehajtása: A képekkel és a lelőhelyükkel meg kell ismerkedniük a gyermekeknek. Gyertek közelebb! Elsőnek nézzük meg az állatokat. Milyen állatokat láttok? Nagyon ügyesek vagytok Most nézzük meg a növényeket! Ez már sokkal nehezebb feladat. Felismertek közülük párat? Nem? Elárulom a nevüket! Valamelyikkel találkoztatok már? Tudjátok, hogy ez a sok állat és növény hol található? Nem? Eláruljam? Ezeket a növényeket és állatokat Mórahalmon egy iskolánál lehet megtalálni. A megnézett képeket a faliújságra tűzzük, hogy mindenki jól lássa. Mind ezután az asztalokhoz ülnek a gyerekek. Mindenki jól látja a képeket? Üljetek az asztalokhoz és vegyetek elő színes ceruzákat. Igen jól látjátok a növényeket, amiket megismertünk ki lehet színezni. Ha kész vagytok, rakjátok az eredeti kép mellé! 2.program Előző nap tanultak/ látottak átbeszélése és az új ismeretek elmélyítése A foglalkozás anyaga: A Zöld közösségi házról és iskoláról tanultak felelevenítése és elmélyítése A tevékenység célja: Új ismeretek elmélyítése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet fejlesztése Figyelem, türelem fejlesztése Eszközök: Képek állatokról és növényekről, Kirakó állatokról és növényekről, színező Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos

4 . A foglalkozás feltételeinek megteremtése: Asztalok leterítése Eszközök előkészítése Gyermekek szőnyegre ültetése motiváció segítségével b, Motiváció, érdeklődés felkeltése: Népdal éneklésével magam köré gyűjtöm a gyerekeket és közösen kígyó tekeredést utánozva együtt énekelünk. A dal többszöri eléneklése után megkérem a gyereket, hogy keressék meg a helyüket. II. Fő tevékenység, a foglalkozás kidolgozása: 1.Szervezés: Képek felhelyezése a faliújságra. Üres lapok kiosztása a gyerekeknek. 2. A feladat végrehajtása: tanulmányozzuk. Saját rajz készítése. A képeket újból szétválogatjuk, majd ezután alaposan Emlékeztek ezekre a képekre? Válogassuk szét az állatokat és a növényeket! Nagyon ügyesek vagytok. Nézzétek meg jó alaposan a képeket és válasszátok ki a kedvenceteket. Mindenkinek megvan a kedvenc képe? Az lesz a feladat, hogy próbáljátok lerajzolni. Kezdhetitek a munkát. Az elkészült alkotásokat az előző napi színezők mellé rakjuk fel. Akinek van kedve az kirakózhat.

5 3.program Állatokról való ismeretek felelevenítése ( Mit tudunk a Vadállatokról és a Szegedi Vadasparkról) A foglalkozás anyaga: Vadállatokról való ismeretek felelevenítése A tevékenység célja: Környezet tevékeny megismerése, környezetkultúra alakítása Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Figyelem fejlesztés Emlékezet fejlesztése Eszközök: műanyag vadállatok, fakocka, természetismeret körny Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos Csoportszoba elrendezése Eszközök előkészítése Motiváció segítségével gyermekek figyelmének felkeltése. b, Motiváció, érdeklődés felkeltése: Eszközök előkészítése alatt állathangokat tartalmazó Cd hallgatása. Érdeklődés felkeltése után megkérem őket, hogy foglaljanak helyet a szőnyegen. II. Fő tevékenység, a foglalkozás kidolgozása: 1.Szervezés: A gyerekeknek egy-egy műanyag állatot osztok ki. 2. A feladat végrehajtása Minden gyermek megnevezi azt az állatot amit a kezében tart. Mindenki kapott állatot? Rebekától indulva mindenki nevezze meg az állat nevét amit a kezében tart. Nagyon ügyesek vagytok! Minden gyermek megismerte az előkészített állatokat, ezután előveszem a nagy fakockákat. Ugye mindenki tudja mit szoktunk csinálni a kockákkal? Igen! Építeni szoktunk, de most nem akármit építünk, hanem Vadasparkot.

6 Az elkészült építményen közösen elhelyezzük az állatokat és elárulom a gyerekeknek, hogy másnap kirándulni megyünk. Nagyon szép parkot építettetek. Elárulok egy nagy meglepetést.! Holnap nem csak Vadasparkosat játszunk, és nem csak műanyag játékállatokat látunk, hanem élőben is megnézzük őket. Hol lehet őket megnézni? Igen a Szegedi Vadasparkban! 4.program Vadaspark látogatás, játékos fejlesztő foglalkozás- Bátorságpróba A foglalkozás anyaga: Vadaspark látogatás, bátorságpróba A tevékenység célja: A gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges és biztonságos környezet és lehetőségek biztosítása. Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet fejlesztés Figyelem fejlesztés Esztétikai nevelés Munkaformák: Csoportos, Egyéni Kirándulás időpontjának leegyeztetése Utazási feltétekeinek megteremtése Kirándulás leegyeztetése a szülőkkel Gyermekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Viselkedési illemszabályok letisztázása a gyermekekkel 2. A feladat végrehajtása: A Szegedi Vadaspark bejárása a gyerekekkel előre áttanulmányozott térkép alapján. Minden állat megtekintésénél megbeszélni mit tudunk eddig róla. Kihagyott tulajdonságok és jellemzők megbeszélése. A tanulmányi séta része egy fejlesztő foglalkozás. Bátorságpróba.

7 A foglalkozás célja, hogy nem mindennapi állatokkal is megismerkedjenek a gyermekek. A bátorságpróba nem csak az állatok megismeréséről és szeretetéről szól, hanem közeli közvetlen kapcsolatteremtésről is. Az igazán bátrak meg is simogathatják a bemutatott állatokat. A foglalkozást a Vadaspark egyik Zoopedagógusa tartja. A fejlesztő foglalkozás után minden gyermek kap ajándékba a Zoopedagógustól egy kis tájékoztató füzetet. A terem elhagyása után a kis csoport visszaindul az óvodába, de közben megtekinti az útba eső állatokat. 5.program Állatképek rendszerezése A foglalkozás anyaga: Állatkirakó, állatképek válogatása, csoportosítása és rendszerezése tulajdonságok szerint A tevékenység célja: Megismerkedés az állatok különböző tulajdonságaival; Logika, türelem és figyelem fejlesztése Nevelési feladatok: Figyelem fejlesztés Emlékezet fejlesztés Erkölcsi nevelés Eszközök: Kirakó, képek háziállatokról és vadállatokról, Cd hallgatása Munkaformák: Egyéni, Csoportos, Mikro csoportos Eszközök előkészítése Csoportszoba elrendezése Kedvező fényhatások megteremtése Gyermekek figyelmének felhívása motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Terem rendezésével és az eszközök előkészítésével a gyermekek már felfigyelnek a történésekre. Ezután bekapcsolom a magnót, amely állathangokat tartalmazó Cd-t tartalmaz. A Cd hallgatása közben a gyerekek a szőnyegre gyűlnek. A szőnyegen való elhelyezkedés után elmesélem nekik A három nyúl című mesélt. A mese végén közösen megbeszéljük a tartalmát és kérdéseket teszek fel.

8 Tegnap a Vadasparkban is láttunk nyulakat? Csak az emberek beszélnek? Az állatok tudnak beszélni? 1. Szervezés: Kirakó előkészítése az asztalokra, állatképek kiosztása a gyerekeknek. Pár kép elhelyezése a szőnyegre. A gyerekekkel közösen szétválogatjuk a képeket. 2. A feladat végrehajtása: A gyerekeknek a kezükbe kapott állatképeket el kell helyezniük a szőnyegen lévő képek köré. A szőnyegen lévő képek különböző tulajdonságokat, jellemzőket ábrázolnak ( vadon élő, háziállat,.stb) Mindenki nézze meg alaposan a kezébe kapott állat képét, és figyelje meg alaposan.! Mindenkinek sikerült? Most nézzétek meg a szőnyegen elhelyezett képet. Milyen képeket láttok? Nagyon jó!ezek az állatok tulajdonságai. Válasszátok ki, hogy a kezetekben tartott állatra mi a jellemző. Biztos, hogy csak egy tulajdonság illik egy állatra? Úgy van, nem. Most mindenki vegye vissza a saját képét és egyesével mondjátok el, melyik tulajdonságok illenek rá. Tomi te kezdd el! A képek csoportosítása után a gyerekeknek felkínálom az állatos kirakózást, vagy a már játszott Vadasparképítést. Nagyon ügyesek vagytok. Most pedig akinek van, kedve az asztaloknál kirakózhat,vagy ha ehhez nincs kedvetek, akkor mit szólnátok ha újra megépítenénk a Vadasparkot? Ha kész vagytok rakjátok az eredeti kép mellé!

9 6.program Füvészkert bejárása A foglalkozás anyaga: Füvészkert bejárása, termések és lehullott levelek gyűjtése A tevékenység célja: Környezeti tudásuk bővítése, önfegyelem és akaraterő fejlesztés Nevelési feladatok: Az élettelen világ változásainak megfigyelése, az évszakok körforgásának megfigyelése a hagyományőrzés kereteink belül. Természet és a környezet védelmére nevelés. Munkaformák: Csoportos, Mikro csoportos, Egyéni Utazás feltételeinek megteremtése Kirándulás időpontjának leegyeztetése Kirándulás leegyeztetése a szülőkkel Gyermekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Illem- és viselkedési szabályok letisztázása és elmélyítése a gyerekekkel. 2. A feladat végrehajtása: A Szegedi Füvészkert bejárása a csoporttal, térkép segítségével. Térkép közös megtekintése és átbeszélése. A kihelyezett feladatok közös megoldása. Növények közös és egyéni felismerése és tulajdonságainak felismerése és megbeszélése. A séta során alaposan megfigyeljük a természetet és közösen gyűjtünk lehullott faleveleket és terméseket, amelyeket a későbbi napokban majd felhasználunk. A séta végén minden gyermek kapott ajándékba egy tájékoztató füzetet. 7. program Növényekről képek rendszerezése A foglalkozás anyaga: Növényekről képek válogatása, csoportosítása, rendszerezése tulajdonságok szerint A tevékenység célja: Türelem és logika fejlesztése, általános ismeretek kibővítése, előző napi ismeretek elmélyítése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet és Figyelem fejlesztés

10 Eszközök: Növényekről képek, Növényekről könyv, színező Munkaformák: Csoportos, Mikro csoportos, Egyéni Eszközök előkészítése Teremrendezés Megfelelő fényviszonyok megteremtése Gyermekek figyelmének felkeltése motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Eszközök előkészítése után növény képeket rakok ki a faliújságra ezzel is felhívom a gyerekek figyelmét a foglalkozásra. A figyelmük felkeltése után eléneklem nekik az Erdő, erdő, kerek erdő című dalt, amivel teljesen felkeltem az érdeklődésüket és körém gyűlnek a szőnyegre. 1. Szervezés: Növényképek elhelyezése a szőnyegen és a faliújságon 2. A feladat végrehajtása: Közösen megnézzük a képeket a szőnyegen és a faliújságon. Megbeszéljük melyiket láttuk az elmúlt nap, és melyiket nem. Szétválogatjuk őket. A látott növények képeit a faliújságon lévő képek köré rendezzük. Mindegyik felhelyezett kép tulajdonságát megbeszéljük. Minden növénynek csak egy tulajdonsága van? Nagyon jó! Minden növénynek több tulajdonsága van. Rendezzétek át a faliújságot! Több lehetőség átvétele után minden gyermeket megkérek, hogy mesélje el az elmúlt nap legjobb részét. Közös élménybeszámoló után minden gyermek kap egy növény kirakót amelyet az asztalnál kirakhatnak.

11 8. program Fejlesztő feladatok A foglalkozás anyaga: Növény és állatos feladatlap, rendszerezés A tevékenység célja: Új ismeretek elmélyítése, Türelem és kommunikációfejlesztés Nevelési feladatok: Emlékezet fejlesztés Erkölcsi nevelés Figyelem fejlesztés Esztétikai nevelés Eszközök: Színes ceruza, Feladatlap, nyomda, Cd Munkaformák: Csoportos, egyéni Asztalok előkészítése, leterítése Kedvező fényviszonyok megteremtése a csoportszobában Eszközök és feladatlap előkészítése b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Terem rendezésével és eszközök előkészítésével magamra hívom a figyelmet. Ráhangolódásképp A természet hangjai című meditációs zenét kapcsolom be. Ezzel minden gyermek figyelmét felhívom, majd megkérem őket, hogy foglalják el a helyüket az asztalnál. 1. Szervezés: Feladatlapok kiosztása. Minden gyermek felrajzolja a jelét a lapra, a bal felső sarkába. 2. A feladat végrehajtása: A jelük felrajzolása után közösen áttekintjük a feladatlapot és mindenki egyénileg a saját tempójában megoldja. Nézzétek meg a lapot! Milyen képeket láttok rajta? Nagyon jó Zsombor! Növényeket és állatokat. Az a feladat, hogy színezzétek ki őket és találjátok meg a lakóhelyüket! Kezdhetitek a munkát! Egyéni munkavégzés. Aki kész van, az felnyújtja a kezét, ezzel jelezve, hogy befejezte a munkát. Hibátlan munkavégzésért nyomda a jutalom. Több hiba esetén közösen megbeszéljük a hibákat.

12 9. program Kreatív emlékalbum készítése A foglalkozás anyaga: Emlékalbum készítése A tevékenység célja: Emlékek és új ismeretek bemutatása ceruzarajzzal, Türelem és fegyelem fejlesztése Nevelési feladatok: Emlékezet és figyelem fejlesztése Eszközök: színes ceruza, formanyomó, Cd, színes papír, raffia, filc levelek és virágok Munkaformák: Egyéni Asztalok elrendezése és leterítése színes ceruza és lap kikészítése csoportszobában kedvező fényhatások kialakítása b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: A készülődéssel már a legtöbb gyermek figyelmét felkeltem. Cd bekapcsolásával minden gyermek figyelme rám szegeződik. 1. Szervezés: Ceruzarajz készítése 2. A feladat végrehajtása: Képzeljétek el, hogy kaptok egy varázsceruzát. Ezzel a ceruzával bármit le tudtok rajzolni. Mindenki találja ki, hogy számára mi volt a legnagyobb élmény az elmúlt pár napban! Mindenki kitalálta? Segítek kicsit! Voltunk a Vadasparkban, Füvészkertben és nagyon sok érdekes foglalkozást csináltunk itt az óvodában is. Rajzoljátok le a varázsceruzátokkal minél élet hűbben. Ha kész vagytok díszítsétek ki az ízléseteknek megfelelően. Az elkészült műveket mindenki bemutatja, és a faliújságra elhelyezzük, hogy mindenki jól lássa.

13 10. program Interaktív természeti tudástár meglátogatása A foglalkozás anyaga: Kirándulás az Interaktív Természeti tudástárba A tevékenység célja: Projekt lezárása. Az új ismeretek elmélyítése vizuális szemléltetés segítségével. Munkaformák: Csoportos I. a) A foglalkozás feltételeinek megteremtése: Szervezési feladatok: Kirándulás időpontjának leegyeztetése a szülőkkel és a fogadó intézménnyel Utazás feltételeinek megteremtése Gyerekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Illem- és viselkedési szabályok letisztázása a gyerekekkel. Közlekedés szabályainak megbeszélése. 2. A feladat végrehajtása: Tömegközlekedéssel ellátogatunk a Szegedi Interaktív Természeti Tudástárba, ahol egy idegenvezető várja a csoportot. A Vezető teljes tárlatvezetést ad a hely kínálta kiállításokon. A gyermekek közelebbről is megismerhetik a héten tanultakat és nagyon sok új ismerettel is gazdagodnak. Az idegenvezető fejlesztő kérdésekkel tesz fel a gyerekeknek a héten tanultakról, amellyel tudásukat átismételhetik és elmélyíthetik. III.A foglalkozás lezárása: A tudástár megtekintése után, az idegenvezető minden gyermeket egyenként megkérdez mi tetszett neki a legjobban. Elköszönés előtt minden gyermek ajándékba kap egy 2013/2013-es naptárt és kedvezményes belépésre jogosító kupont. A munkaforma (több forma is lehetséges): Csoportos munkaforma: az oktatás során 3-6 gyermek közösen old meg feladatokat. Nagyon nagy személyiségfejlesztő hatása van a közös együttműködésnek és az egymásra figyelésnek. Egyéni munkaforma: A gyermekek ugyanazon feladaton dolgoznak, személyre szabottan vagy saját vállalás alapján. Egyénre szabott munkaforma: Az eredményesség érdekében a gyermekek egyéni

14 Melyik tudásterülethez kötött? Külső világ tevékeny megismerése: A valóság felfedezése során pozitív érzelmi viszony alakul ki az emberi alkotásokhoz és a természethez. Tanulja azok védelmét és az értékek megőrzését. A gyermekek miközben felfedezik környezetüket, olyan tapasztalatok birtokába jutnak, melyek életkoruknak megfelelő biztos eligazodáshoz, tájékozódáshoz szükséges. Megismeri a szülőföld, a hazai táj értékét, megtanulja ezek szeretetét és védelmét is. Tanulás: A tanulás feltétele a gyermekek cselekvő aktivitása, a közvetlen érzékszervét foglalkoztató tapasztalás lehetőségének biztosítása. A foglalkozás célcsoportja (korosztály): A projekt célcsoportja a 4-6 éves gyermekek. A foglalkozás céljainak, tartalmi követelményeinek bemutatása: Cél: A természeti és szűkebb lakókörnyezethez való érzelmi viszonylás alapozása. A gyermekekben alakuljon ki a harmonikus környezet fenntartásához szükséges készségek, képességek, jártasságok. A közvetlen környezetünk és élőhelyünk megismerése során matematikai tartalmú tapasztalatokat és ismereteket szereznek a gyermekek. Alakul az ítélőképessége és fejlődik a tér-, sík- és mennyiségszemlélete. A gyermekek miközben felfedezik környezetüket, olyan tapasztaltok birtokába jutnak, melyek a környezetben való, életkoruknak megfelelő biztos eligazodáshoz és tájékozódáshoz szükséges. Megismerik a szülőföldüket, a hazai tájat/tájegységes, a tárgyi kultúra értékeit és megtanulja ezek szeretetét és védelmét. Tartalmi követelmény: A környezet védelmére, tiszteletére figyelem felhívás. A közvetlen környezetüknek megismerés. Növények, állatok ismerete. Természetben történő időtöltés megszerettetése. Olyan szokásokat és szokásrendszereket alakítsunk ki, amelyek meghatározzák a környezettel való kapcsolatát a gyermeknek. A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeinek megnevezése és tartalmának részletes leírása: A program megvalósítása alatt a fő tématerület a gyermekek külső világról alkotott képének a kiszélesítése, új ismeretekkel való gyarapítása. Minden program szélesíti látókörüket és tudásukat. A változatos programok és kirándulások segítik a csoportérzés kialakulását, mindeközben fejlődik a társas kommunikációjuk és kooperációjuk.

15 A foglalkozás során fejlesztendő kompetenciák: A szociális kompetencia Érzelmi és erkölcsi érzékenység Problémamegoldás Kritikai gondolkodás Együttműködési képesség Befogadás Érzelmi kompetencia Funkcionális integráció Spontán integráció Tisztelet Tolerancia A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez kapcsolódó helyszínek megnevezése és rövid leírása: A csoportos foglalkozások helyszíne a Reménysugár Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Kirándulások: Szegedi Vadaspark, Szegedi Füvészkert, Interaktív Természeti Tudástár. A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez szükséges humánerőforrás felsorolása szakterületük megnevezésével: Tamás Nóra Szakterület: Gyógytestnevelés Nagy Enikő Szakterület: Gyógytestnevelés Novák Krisztina Szakterület: Gyermekvédelem, Tehetséggondozás A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez felhasználható tárgyak, eszközök, oktatási anyagok: A foglalkozások alatt felhasznált tárgyak: csoportszoba berendezési tárgyai, műanyag játékok, A foglalkozás alatt felhasznált eszközök: színes ceruza, színes lap, ragasztó,színezők, állatos és növényes képek, puzzle, fa építő kocka, Cd, magnó, nyomda, feladatlap, A foglalkozás alatt felhasznált oktatási anyagok: Természettudományi könyvek, Gyermek képes enciklopédia, Képes állatkönyv, képes növénykönyv

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 2013.

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 2013. BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 2013. 1 Tartalomjegyzék 1. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 8 2. A program célrendszere... 10 2.1. Alapvető célok... 10 2.2. Általános

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ A Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A föld és az élő környezet Projekt ( A környezettudatos életmód kialakítása)

Részletesebben

HELYI ÓVODAI PROGRAM

HELYI ÓVODAI PROGRAM HELYI ÓVODAI PROGRAM Székhely: Napsugár Óvoda 1188. Budapest, Eke utca 16. OM azonosító: 034658 Hatályos: határozatlan időre Hatálybalépés időpontja: 2010. 09.01. Készítette: Perge Zsoltné óvodavezető

Részletesebben

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés NATURA 2000 Tananyagfejlesztés MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG Óvodapedagógusok részére Írta és szerkesztette: Sebők Éva Lektorálta: Kanczler Gyuláné dr. 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETŐ... 3

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640 PEDAGÓGIAI PROGRAM Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzata TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 2 2. Gyermekkép,

Részletesebben

Gárdonyi Géza Katolikus. Általános Iskola. Óvoda. Nevelési Programja. Miskolc, 2013. március 26. Készítette: Hoskó Bertalanné

Gárdonyi Géza Katolikus. Általános Iskola. Óvoda. Nevelési Programja. Miskolc, 2013. március 26. Készítette: Hoskó Bertalanné Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Nevelési Programja Miskolc, 2013. március 26. Készítette: Hoskó Bertalanné Tartalom I. BEVEZETŐ... 5 1. Az iskola hivatalos neve és címe... 5 2. TÖRVÉNYI

Részletesebben

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila.

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút. József Attila. Mert mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila Készítette: a Kolozsvári úti Óvoda nevelőtestülete 1 A múlt tisztelete

Részletesebben

A MAKÓI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

A MAKÓI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA A MAKÓI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA (6900 Makó, Návay Lajos tér 12/A) OM: 201694 PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. A pedagógiai program célja, feladata... 5 1.2. Jogszabályi

Részletesebben

Önálló innováció. A környezettudatos magatartás kialakításának Programja

Önálló innováció. A környezettudatos magatartás kialakításának Programja Maglód Város Önkormányzata Projektazonosító: TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0028 Önálló innováció A környezettudatos magatartás kialakításának Programja Projektcím: Szemét, vagy hulladék, avagy a hulladék nem mind

Részletesebben

H E L Y I P E D A G Ó G I A I

H E L Y I P E D A G Ó G I A I Ó V O D A I N E V E L É S A M Ű V É S Z E T E K E S Z K Ö Z E I V E L H E L Y I P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A OM azonosító: 036785 Jóváhagyta: Hujber Jánosné óvodavezető 2013. augusztus 27. 1 T

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Budapest, 2012 január 10. A dolgozatot készítette: Dr. Lengyelné Pomázi Erika Lakcím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 59. 6.em.66. mobil: 06-30-3400258

Részletesebben

CSEMETEKERT INTEGRÁLT ÓVODAI PROGRAM

CSEMETEKERT INTEGRÁLT ÓVODAI PROGRAM Budapest Pestszentlőrinc Pestszentimre Önkormányzat APRÓK FALVA ÓVODA CSEMETEKERT INTEGRÁLT ÓVODAI PROGRAM OM 034652 2010 ELŐSZÓ Nevelőtestületem tagjaival 20 éve dolgozom együtt. Pedagógiai munkájukra

Részletesebben

DIMENZIÓ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM

DIMENZIÓ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM DIMENZIÓ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM Változat Hatályba helyezve Változás 1.0 2008. Kiadás 2.0 2013. Kiadás Módosítva 1. 2009. Módosítva 2. 2013. Módosítva 3. 2014. 1 I. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 1. Alapadatok

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK - 2 -

TARTALOMJEGYZÉK - 2 - PIPITÉR ÓVODA FÄRBERKAMILLE KINDERGARTEN Szombathely, Bem József u. 9/C 9700 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készííttetttte:: Az óvoda nevellőttesttüllette Vélleményezésii jjogott gyakorolltt:: Szüllők Közössége

Részletesebben

Gyakorlati képzési útmutató óvodapedagógus szakos, levelező tagozatos hallgatók részére

Gyakorlati képzési útmutató óvodapedagógus szakos, levelező tagozatos hallgatók részére Gyakorlati képzési útmutató óvodapedagógus szakos, os hallgatók részére T A R T A L O M Gyakorlati képzési modul óra~és vizsgaterve... 4 A gyakorlóóvodák... 5 A gyakorlati képzés feladatai... 6 A gyakorlati

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODÁK. bemutatkoznak. Sajátos Óvodai koncepciónk. Magyarországi Német Pedagógiai Intézet

A MAGYARORSZÁGI NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODÁK. bemutatkoznak. Sajátos Óvodai koncepciónk. Magyarországi Német Pedagógiai Intézet A MAGYARORSZÁGI NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODÁK bemutatkoznak Sajátos Óvodai koncepciónk Magyarországi Német Pedagógiai Intézet Dél-Tirol Autonóm Tartomány A MAGYARORSZÁGI NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODÁK bemutatkoznak

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 1. 1.ÓVODÁNK SAJÁTOS ARCULATA 2 1.1.Természeti környezetünk bemutatása 2 1.2. Óvodáink bemutatása 2 1.3. Óvodánk szerkezete 4

TARTALOM. Bevezetés 1. 1.ÓVODÁNK SAJÁTOS ARCULATA 2 1.1.Természeti környezetünk bemutatása 2 1.2. Óvodáink bemutatása 2 1.3. Óvodánk szerkezete 4 TARTALOM Bevezetés 1 1.ÓVODÁNK SAJÁTOS ARCULATA 2 1.1.Természeti környezetünk bemutatása 2 1.2. Óvodáink bemutatása 2 1.3. Óvodánk szerkezete 4 2.KIPPKOPP HOP 5 2.1. Kippkopp Helyi Óvodai Programunk 5

Részletesebben

Hársliget Óvoda Csabacsűd-Örménykút

Hársliget Óvoda Csabacsűd-Örménykút Hársliget Óvoda Csabacsűd-Örménykút Pedagógiai program Csabacsűd, 2012. Csányi Istvánné közoktatási szakértő által elfogadott program. Tartalomjegyzék I. Alapító okirat Óvodánk bemutatása II. Nevelésünk

Részletesebben

Szociális, életviteli és környezeti kompetenciafejlesztés

Szociális, életviteli és környezeti kompetenciafejlesztés TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0119 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben Szociális, életviteli és környezeti kompetenciafejlesztés Önismeret moduláris program Oktató-nevelő munkát

Részletesebben

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2.

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2. Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2. Napjainkban a pedagógusokkal szemben hazánkban is elvárás, hogy képesek legyenek interkulturális programok alkalmazására, a sajátos nemzeti hagyományok, európai

Részletesebben

TARTALOM BEVEZETÉS I. HELYZETELEMZÉS II. AZ ÓVODA BEMUTATÁSA

TARTALOM BEVEZETÉS I. HELYZETELEMZÉS II. AZ ÓVODA BEMUTATÁSA - 2 - TARTALOM BEVEZETÉS...3 I. HELYZETELEMZÉS...4 II. AZ ÓVODA BEMUTATÁSA...5 1. Az óvoda adatai...5 2. Az óvoda funkciói...5 3. Az óvoda személyi feltételei...6 4. Tárgyi- dologi eszközök bemutatása,

Részletesebben

Munkaterv 2014/2015-ös nevelési évre

Munkaterv 2014/2015-ös nevelési évre Munkaterv 2014/2015-ös nevelési évre 1 I. Az intézmény jellemző adatai: Intézmény neve: Százszorszép Művészeti Bázisóvoda Székhely címe: Békéscsaba Wlassics sétány 4/1. Telephely: Békéscsaba Pásztor u.

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program KÉK BOLYGÓ, BESZÁMOLÓJA SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Készítették: Judtné Berényi Tímea Priskin Ágota Bükkösd, 2010. május 5. A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő

Részletesebben

T ü n d é r k e r t K e l e t i Ó v o d a. Pedagógiai Programja

T ü n d é r k e r t K e l e t i Ó v o d a. Pedagógiai Programja T ü n d é r k e r t K e l e t i Ó v o d a Pedagógiai Programja Készítette: Ács Sándorné Székhelyintézmény vezető és a Tündérkert Keleti Óvoda Tagintézményvezetői Nyíregyháza, 2013. augusztus 01. I. BEVEZETŐ

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Harmadik, javított kiadás Oktatási Hivatal Kiegészítés

Részletesebben

Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel

Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel Visszhang Óvoda Tihany 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK: TARTALOMJEGYZÉK:...2 A A pedagógiai program jogszabályi háttere: 3 Bevezető gondolatok,az óvoda bemutatása...3

Részletesebben

Önálló intézményi innováció

Önálló intézményi innováció Önálló intézményi innováció A TÁMOP- 3. 1. 4 /09/ 1. Kompetencia alapú oktatás egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben pályázati konstrukció egyik elemeként intézményünknek lehetősége nyílt saját innovációjának

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT

I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT 1 I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT Programunk célja: Nevelő munkánk az egyéni aktivitásból, a gyermekek egyéni megnyilvánulásaiból indul ki. Célunk: a 3-7 éves korú gyermekek társadalmi gyakorlatra való általános

Részletesebben

Az Egervári Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAMJA JELIGE: VADGESZTENYE

Az Egervári Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAMJA JELIGE: VADGESZTENYE Az Egervári Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: Az Egervári Óvoda nevelőtestülete 8913 Egervár, József Attila utca 13. JELIGE: VADGESZTENYE Ha a jövő évről akarsz gondoskodni - vess magot, ha egy évtizeddel

Részletesebben