Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv"

Átírás

1 Természetismereti programok óvodásoknak Foglakozási terv Program azonosítója: NTP-OTM-MPA Kedvezményezett: Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület Cím: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. Tel./Fax: / Mobil: / Web: / Szeged, 2013.

2 A foglalkozás címe: Természetismereti programok óvodásoknak A foglalkozás része-e egy vagy több programnak, ha igen, azok címei: 1.program- Zöld közösségi ház és iskola megismerése A foglalkozás anyaga: Mórahalmi Zöld közösségi Ház és Iskola megismerése A tevékenység célja: A modell tartalmú ismeretek tapasztalatok megismerése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés: tolerancia, kooperáció, kommunikáció Emlékezet fejlesztése: tapasztalatok élmények felidézésével Eszközök: Képek, színezők, színes ceruza Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos Csoportszoba elrendezése Asztalok leterítése Eszközök előkészítése Gyermekek szőnyegre ültetése motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Magyar népzene hallgatása és a zenével együtt éneklés. Kérdést teszek fel a közvetlen környezetünkről, épületekről. Ki szokott az erdőben sétálni? Milyen növényeket találunk a környezetükben? A szőnyegen való elhelyezkedés után a gyerekeknek megmutatom milyen képek vannak a kezemben. Melyik képeken láttok állatokat? Ügyesek vagytok! A többi képen mit látunk? Nagyon jó! Növényeket!

3 1.Szervezés: A gyerekekkel közösen szétválogatjuk a képeket. 2. A feladat végrehajtása: A képekkel és a lelőhelyükkel meg kell ismerkedniük a gyermekeknek. Gyertek közelebb! Elsőnek nézzük meg az állatokat. Milyen állatokat láttok? Nagyon ügyesek vagytok Most nézzük meg a növényeket! Ez már sokkal nehezebb feladat. Felismertek közülük párat? Nem? Elárulom a nevüket! Valamelyikkel találkoztatok már? Tudjátok, hogy ez a sok állat és növény hol található? Nem? Eláruljam? Ezeket a növényeket és állatokat Mórahalmon egy iskolánál lehet megtalálni. A megnézett képeket a faliújságra tűzzük, hogy mindenki jól lássa. Mind ezután az asztalokhoz ülnek a gyerekek. Mindenki jól látja a képeket? Üljetek az asztalokhoz és vegyetek elő színes ceruzákat. Igen jól látjátok a növényeket, amiket megismertünk ki lehet színezni. Ha kész vagytok, rakjátok az eredeti kép mellé! 2.program Előző nap tanultak/ látottak átbeszélése és az új ismeretek elmélyítése A foglalkozás anyaga: A Zöld közösségi házról és iskoláról tanultak felelevenítése és elmélyítése A tevékenység célja: Új ismeretek elmélyítése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet fejlesztése Figyelem, türelem fejlesztése Eszközök: Képek állatokról és növényekről, Kirakó állatokról és növényekről, színező Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos

4 . A foglalkozás feltételeinek megteremtése: Asztalok leterítése Eszközök előkészítése Gyermekek szőnyegre ültetése motiváció segítségével b, Motiváció, érdeklődés felkeltése: Népdal éneklésével magam köré gyűjtöm a gyerekeket és közösen kígyó tekeredést utánozva együtt énekelünk. A dal többszöri eléneklése után megkérem a gyereket, hogy keressék meg a helyüket. II. Fő tevékenység, a foglalkozás kidolgozása: 1.Szervezés: Képek felhelyezése a faliújságra. Üres lapok kiosztása a gyerekeknek. 2. A feladat végrehajtása: tanulmányozzuk. Saját rajz készítése. A képeket újból szétválogatjuk, majd ezután alaposan Emlékeztek ezekre a képekre? Válogassuk szét az állatokat és a növényeket! Nagyon ügyesek vagytok. Nézzétek meg jó alaposan a képeket és válasszátok ki a kedvenceteket. Mindenkinek megvan a kedvenc képe? Az lesz a feladat, hogy próbáljátok lerajzolni. Kezdhetitek a munkát. Az elkészült alkotásokat az előző napi színezők mellé rakjuk fel. Akinek van kedve az kirakózhat.

5 3.program Állatokról való ismeretek felelevenítése ( Mit tudunk a Vadállatokról és a Szegedi Vadasparkról) A foglalkozás anyaga: Vadállatokról való ismeretek felelevenítése A tevékenység célja: Környezet tevékeny megismerése, környezetkultúra alakítása Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Figyelem fejlesztés Emlékezet fejlesztése Eszközök: műanyag vadállatok, fakocka, természetismeret körny Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos Csoportszoba elrendezése Eszközök előkészítése Motiváció segítségével gyermekek figyelmének felkeltése. b, Motiváció, érdeklődés felkeltése: Eszközök előkészítése alatt állathangokat tartalmazó Cd hallgatása. Érdeklődés felkeltése után megkérem őket, hogy foglaljanak helyet a szőnyegen. II. Fő tevékenység, a foglalkozás kidolgozása: 1.Szervezés: A gyerekeknek egy-egy műanyag állatot osztok ki. 2. A feladat végrehajtása Minden gyermek megnevezi azt az állatot amit a kezében tart. Mindenki kapott állatot? Rebekától indulva mindenki nevezze meg az állat nevét amit a kezében tart. Nagyon ügyesek vagytok! Minden gyermek megismerte az előkészített állatokat, ezután előveszem a nagy fakockákat. Ugye mindenki tudja mit szoktunk csinálni a kockákkal? Igen! Építeni szoktunk, de most nem akármit építünk, hanem Vadasparkot.

6 Az elkészült építményen közösen elhelyezzük az állatokat és elárulom a gyerekeknek, hogy másnap kirándulni megyünk. Nagyon szép parkot építettetek. Elárulok egy nagy meglepetést.! Holnap nem csak Vadasparkosat játszunk, és nem csak műanyag játékállatokat látunk, hanem élőben is megnézzük őket. Hol lehet őket megnézni? Igen a Szegedi Vadasparkban! 4.program Vadaspark látogatás, játékos fejlesztő foglalkozás- Bátorságpróba A foglalkozás anyaga: Vadaspark látogatás, bátorságpróba A tevékenység célja: A gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges és biztonságos környezet és lehetőségek biztosítása. Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet fejlesztés Figyelem fejlesztés Esztétikai nevelés Munkaformák: Csoportos, Egyéni Kirándulás időpontjának leegyeztetése Utazási feltétekeinek megteremtése Kirándulás leegyeztetése a szülőkkel Gyermekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Viselkedési illemszabályok letisztázása a gyermekekkel 2. A feladat végrehajtása: A Szegedi Vadaspark bejárása a gyerekekkel előre áttanulmányozott térkép alapján. Minden állat megtekintésénél megbeszélni mit tudunk eddig róla. Kihagyott tulajdonságok és jellemzők megbeszélése. A tanulmányi séta része egy fejlesztő foglalkozás. Bátorságpróba.

7 A foglalkozás célja, hogy nem mindennapi állatokkal is megismerkedjenek a gyermekek. A bátorságpróba nem csak az állatok megismeréséről és szeretetéről szól, hanem közeli közvetlen kapcsolatteremtésről is. Az igazán bátrak meg is simogathatják a bemutatott állatokat. A foglalkozást a Vadaspark egyik Zoopedagógusa tartja. A fejlesztő foglalkozás után minden gyermek kap ajándékba a Zoopedagógustól egy kis tájékoztató füzetet. A terem elhagyása után a kis csoport visszaindul az óvodába, de közben megtekinti az útba eső állatokat. 5.program Állatképek rendszerezése A foglalkozás anyaga: Állatkirakó, állatképek válogatása, csoportosítása és rendszerezése tulajdonságok szerint A tevékenység célja: Megismerkedés az állatok különböző tulajdonságaival; Logika, türelem és figyelem fejlesztése Nevelési feladatok: Figyelem fejlesztés Emlékezet fejlesztés Erkölcsi nevelés Eszközök: Kirakó, képek háziállatokról és vadállatokról, Cd hallgatása Munkaformák: Egyéni, Csoportos, Mikro csoportos Eszközök előkészítése Csoportszoba elrendezése Kedvező fényhatások megteremtése Gyermekek figyelmének felhívása motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Terem rendezésével és az eszközök előkészítésével a gyermekek már felfigyelnek a történésekre. Ezután bekapcsolom a magnót, amely állathangokat tartalmazó Cd-t tartalmaz. A Cd hallgatása közben a gyerekek a szőnyegre gyűlnek. A szőnyegen való elhelyezkedés után elmesélem nekik A három nyúl című mesélt. A mese végén közösen megbeszéljük a tartalmát és kérdéseket teszek fel.

8 Tegnap a Vadasparkban is láttunk nyulakat? Csak az emberek beszélnek? Az állatok tudnak beszélni? 1. Szervezés: Kirakó előkészítése az asztalokra, állatképek kiosztása a gyerekeknek. Pár kép elhelyezése a szőnyegre. A gyerekekkel közösen szétválogatjuk a képeket. 2. A feladat végrehajtása: A gyerekeknek a kezükbe kapott állatképeket el kell helyezniük a szőnyegen lévő képek köré. A szőnyegen lévő képek különböző tulajdonságokat, jellemzőket ábrázolnak ( vadon élő, háziállat,.stb) Mindenki nézze meg alaposan a kezébe kapott állat képét, és figyelje meg alaposan.! Mindenkinek sikerült? Most nézzétek meg a szőnyegen elhelyezett képet. Milyen képeket láttok? Nagyon jó!ezek az állatok tulajdonságai. Válasszátok ki, hogy a kezetekben tartott állatra mi a jellemző. Biztos, hogy csak egy tulajdonság illik egy állatra? Úgy van, nem. Most mindenki vegye vissza a saját képét és egyesével mondjátok el, melyik tulajdonságok illenek rá. Tomi te kezdd el! A képek csoportosítása után a gyerekeknek felkínálom az állatos kirakózást, vagy a már játszott Vadasparképítést. Nagyon ügyesek vagytok. Most pedig akinek van, kedve az asztaloknál kirakózhat,vagy ha ehhez nincs kedvetek, akkor mit szólnátok ha újra megépítenénk a Vadasparkot? Ha kész vagytok rakjátok az eredeti kép mellé!

9 6.program Füvészkert bejárása A foglalkozás anyaga: Füvészkert bejárása, termések és lehullott levelek gyűjtése A tevékenység célja: Környezeti tudásuk bővítése, önfegyelem és akaraterő fejlesztés Nevelési feladatok: Az élettelen világ változásainak megfigyelése, az évszakok körforgásának megfigyelése a hagyományőrzés kereteink belül. Természet és a környezet védelmére nevelés. Munkaformák: Csoportos, Mikro csoportos, Egyéni Utazás feltételeinek megteremtése Kirándulás időpontjának leegyeztetése Kirándulás leegyeztetése a szülőkkel Gyermekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Illem- és viselkedési szabályok letisztázása és elmélyítése a gyerekekkel. 2. A feladat végrehajtása: A Szegedi Füvészkert bejárása a csoporttal, térkép segítségével. Térkép közös megtekintése és átbeszélése. A kihelyezett feladatok közös megoldása. Növények közös és egyéni felismerése és tulajdonságainak felismerése és megbeszélése. A séta során alaposan megfigyeljük a természetet és közösen gyűjtünk lehullott faleveleket és terméseket, amelyeket a későbbi napokban majd felhasználunk. A séta végén minden gyermek kapott ajándékba egy tájékoztató füzetet. 7. program Növényekről képek rendszerezése A foglalkozás anyaga: Növényekről képek válogatása, csoportosítása, rendszerezése tulajdonságok szerint A tevékenység célja: Türelem és logika fejlesztése, általános ismeretek kibővítése, előző napi ismeretek elmélyítése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet és Figyelem fejlesztés

10 Eszközök: Növényekről képek, Növényekről könyv, színező Munkaformák: Csoportos, Mikro csoportos, Egyéni Eszközök előkészítése Teremrendezés Megfelelő fényviszonyok megteremtése Gyermekek figyelmének felkeltése motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Eszközök előkészítése után növény képeket rakok ki a faliújságra ezzel is felhívom a gyerekek figyelmét a foglalkozásra. A figyelmük felkeltése után eléneklem nekik az Erdő, erdő, kerek erdő című dalt, amivel teljesen felkeltem az érdeklődésüket és körém gyűlnek a szőnyegre. 1. Szervezés: Növényképek elhelyezése a szőnyegen és a faliújságon 2. A feladat végrehajtása: Közösen megnézzük a képeket a szőnyegen és a faliújságon. Megbeszéljük melyiket láttuk az elmúlt nap, és melyiket nem. Szétválogatjuk őket. A látott növények képeit a faliújságon lévő képek köré rendezzük. Mindegyik felhelyezett kép tulajdonságát megbeszéljük. Minden növénynek csak egy tulajdonsága van? Nagyon jó! Minden növénynek több tulajdonsága van. Rendezzétek át a faliújságot! Több lehetőség átvétele után minden gyermeket megkérek, hogy mesélje el az elmúlt nap legjobb részét. Közös élménybeszámoló után minden gyermek kap egy növény kirakót amelyet az asztalnál kirakhatnak.

11 8. program Fejlesztő feladatok A foglalkozás anyaga: Növény és állatos feladatlap, rendszerezés A tevékenység célja: Új ismeretek elmélyítése, Türelem és kommunikációfejlesztés Nevelési feladatok: Emlékezet fejlesztés Erkölcsi nevelés Figyelem fejlesztés Esztétikai nevelés Eszközök: Színes ceruza, Feladatlap, nyomda, Cd Munkaformák: Csoportos, egyéni Asztalok előkészítése, leterítése Kedvező fényviszonyok megteremtése a csoportszobában Eszközök és feladatlap előkészítése b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Terem rendezésével és eszközök előkészítésével magamra hívom a figyelmet. Ráhangolódásképp A természet hangjai című meditációs zenét kapcsolom be. Ezzel minden gyermek figyelmét felhívom, majd megkérem őket, hogy foglalják el a helyüket az asztalnál. 1. Szervezés: Feladatlapok kiosztása. Minden gyermek felrajzolja a jelét a lapra, a bal felső sarkába. 2. A feladat végrehajtása: A jelük felrajzolása után közösen áttekintjük a feladatlapot és mindenki egyénileg a saját tempójában megoldja. Nézzétek meg a lapot! Milyen képeket láttok rajta? Nagyon jó Zsombor! Növényeket és állatokat. Az a feladat, hogy színezzétek ki őket és találjátok meg a lakóhelyüket! Kezdhetitek a munkát! Egyéni munkavégzés. Aki kész van, az felnyújtja a kezét, ezzel jelezve, hogy befejezte a munkát. Hibátlan munkavégzésért nyomda a jutalom. Több hiba esetén közösen megbeszéljük a hibákat.

12 9. program Kreatív emlékalbum készítése A foglalkozás anyaga: Emlékalbum készítése A tevékenység célja: Emlékek és új ismeretek bemutatása ceruzarajzzal, Türelem és fegyelem fejlesztése Nevelési feladatok: Emlékezet és figyelem fejlesztése Eszközök: színes ceruza, formanyomó, Cd, színes papír, raffia, filc levelek és virágok Munkaformák: Egyéni Asztalok elrendezése és leterítése színes ceruza és lap kikészítése csoportszobában kedvező fényhatások kialakítása b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: A készülődéssel már a legtöbb gyermek figyelmét felkeltem. Cd bekapcsolásával minden gyermek figyelme rám szegeződik. 1. Szervezés: Ceruzarajz készítése 2. A feladat végrehajtása: Képzeljétek el, hogy kaptok egy varázsceruzát. Ezzel a ceruzával bármit le tudtok rajzolni. Mindenki találja ki, hogy számára mi volt a legnagyobb élmény az elmúlt pár napban! Mindenki kitalálta? Segítek kicsit! Voltunk a Vadasparkban, Füvészkertben és nagyon sok érdekes foglalkozást csináltunk itt az óvodában is. Rajzoljátok le a varázsceruzátokkal minél élet hűbben. Ha kész vagytok díszítsétek ki az ízléseteknek megfelelően. Az elkészült műveket mindenki bemutatja, és a faliújságra elhelyezzük, hogy mindenki jól lássa.

13 10. program Interaktív természeti tudástár meglátogatása A foglalkozás anyaga: Kirándulás az Interaktív Természeti tudástárba A tevékenység célja: Projekt lezárása. Az új ismeretek elmélyítése vizuális szemléltetés segítségével. Munkaformák: Csoportos I. a) A foglalkozás feltételeinek megteremtése: Szervezési feladatok: Kirándulás időpontjának leegyeztetése a szülőkkel és a fogadó intézménnyel Utazás feltételeinek megteremtése Gyerekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Illem- és viselkedési szabályok letisztázása a gyerekekkel. Közlekedés szabályainak megbeszélése. 2. A feladat végrehajtása: Tömegközlekedéssel ellátogatunk a Szegedi Interaktív Természeti Tudástárba, ahol egy idegenvezető várja a csoportot. A Vezető teljes tárlatvezetést ad a hely kínálta kiállításokon. A gyermekek közelebbről is megismerhetik a héten tanultakat és nagyon sok új ismerettel is gazdagodnak. Az idegenvezető fejlesztő kérdésekkel tesz fel a gyerekeknek a héten tanultakról, amellyel tudásukat átismételhetik és elmélyíthetik. III.A foglalkozás lezárása: A tudástár megtekintése után, az idegenvezető minden gyermeket egyenként megkérdez mi tetszett neki a legjobban. Elköszönés előtt minden gyermek ajándékba kap egy 2013/2013-es naptárt és kedvezményes belépésre jogosító kupont. A munkaforma (több forma is lehetséges): Csoportos munkaforma: az oktatás során 3-6 gyermek közösen old meg feladatokat. Nagyon nagy személyiségfejlesztő hatása van a közös együttműködésnek és az egymásra figyelésnek. Egyéni munkaforma: A gyermekek ugyanazon feladaton dolgoznak, személyre szabottan vagy saját vállalás alapján. Egyénre szabott munkaforma: Az eredményesség érdekében a gyermekek egyéni

14 Melyik tudásterülethez kötött? Külső világ tevékeny megismerése: A valóság felfedezése során pozitív érzelmi viszony alakul ki az emberi alkotásokhoz és a természethez. Tanulja azok védelmét és az értékek megőrzését. A gyermekek miközben felfedezik környezetüket, olyan tapasztalatok birtokába jutnak, melyek életkoruknak megfelelő biztos eligazodáshoz, tájékozódáshoz szükséges. Megismeri a szülőföld, a hazai táj értékét, megtanulja ezek szeretetét és védelmét is. Tanulás: A tanulás feltétele a gyermekek cselekvő aktivitása, a közvetlen érzékszervét foglalkoztató tapasztalás lehetőségének biztosítása. A foglalkozás célcsoportja (korosztály): A projekt célcsoportja a 4-6 éves gyermekek. A foglalkozás céljainak, tartalmi követelményeinek bemutatása: Cél: A természeti és szűkebb lakókörnyezethez való érzelmi viszonylás alapozása. A gyermekekben alakuljon ki a harmonikus környezet fenntartásához szükséges készségek, képességek, jártasságok. A közvetlen környezetünk és élőhelyünk megismerése során matematikai tartalmú tapasztalatokat és ismereteket szereznek a gyermekek. Alakul az ítélőképessége és fejlődik a tér-, sík- és mennyiségszemlélete. A gyermekek miközben felfedezik környezetüket, olyan tapasztaltok birtokába jutnak, melyek a környezetben való, életkoruknak megfelelő biztos eligazodáshoz és tájékozódáshoz szükséges. Megismerik a szülőföldüket, a hazai tájat/tájegységes, a tárgyi kultúra értékeit és megtanulja ezek szeretetét és védelmét. Tartalmi követelmény: A környezet védelmére, tiszteletére figyelem felhívás. A közvetlen környezetüknek megismerés. Növények, állatok ismerete. Természetben történő időtöltés megszerettetése. Olyan szokásokat és szokásrendszereket alakítsunk ki, amelyek meghatározzák a környezettel való kapcsolatát a gyermeknek. A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeinek megnevezése és tartalmának részletes leírása: A program megvalósítása alatt a fő tématerület a gyermekek külső világról alkotott képének a kiszélesítése, új ismeretekkel való gyarapítása. Minden program szélesíti látókörüket és tudásukat. A változatos programok és kirándulások segítik a csoportérzés kialakulását, mindeközben fejlődik a társas kommunikációjuk és kooperációjuk.

15 A foglalkozás során fejlesztendő kompetenciák: A szociális kompetencia Érzelmi és erkölcsi érzékenység Problémamegoldás Kritikai gondolkodás Együttműködési képesség Befogadás Érzelmi kompetencia Funkcionális integráció Spontán integráció Tisztelet Tolerancia A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez kapcsolódó helyszínek megnevezése és rövid leírása: A csoportos foglalkozások helyszíne a Reménysugár Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Kirándulások: Szegedi Vadaspark, Szegedi Füvészkert, Interaktív Természeti Tudástár. A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez szükséges humánerőforrás felsorolása szakterületük megnevezésével: Tamás Nóra Szakterület: Gyógytestnevelés Nagy Enikő Szakterület: Gyógytestnevelés Novák Krisztina Szakterület: Gyermekvédelem, Tehetséggondozás A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez felhasználható tárgyak, eszközök, oktatási anyagok: A foglalkozások alatt felhasznált tárgyak: csoportszoba berendezési tárgyai, műanyag játékok, A foglalkozás alatt felhasznált eszközök: színes ceruza, színes lap, ragasztó,színezők, állatos és növényes képek, puzzle, fa építő kocka, Cd, magnó, nyomda, feladatlap, A foglalkozás alatt felhasznált oktatási anyagok: Természettudományi könyvek, Gyermek képes enciklopédia, Képes állatkönyv, képes növénykönyv

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsonyi témahét 1.b Szabóné Bakó Márta Pintérné Legéndi Gabriella 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon.

Részletesebben

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_29 Barátaink az állatok Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 298 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) MŰVÉSZETI ESZTÉTIKAI KOMPETENCIA

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (8-16.

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (8-16. TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév)

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév) TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI

Részletesebben

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika 6. osztály - 1 - Étkezés, egészséges táplálkozás Az innováció közvetlen célja táplálkozás témakörének bemutatása különböző tantárgyak bevonásával, minél szélesebb körű megismerése volt. Fejleszteni kívánt

Részletesebben

SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA. Modul az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Zeneművészet tanszak (8-14.

SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA. Modul az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Zeneművészet tanszak (8-14. TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám: ISKOLA: Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Osztály: 3.-4. Tanév: 2017/2018 Műveltségi terület: - természettudomány - társadalomtudomány - művészetek - technika

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Osztály: 4. Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Osztály: 4. Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám: ISKOLA: Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Tantárgy: Technika Osztály: 4. Tanév: 2017/2018 Műveltségi terület: - természettudomány - társadalomtudomány - művészetek - technika ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Részletesebben

HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea

HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea Beethoven Általános Iskola Martonvásár HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea Biró Lili Dömsödi Stella Hoffmann Balázs Hornyák

Részletesebben

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul: TÖMEGMÉRÉS KOFÁK

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja ÓRAVÁZLAT Az óra címe: Ismeretek a kis számokról Készítette: Nagy Istvánné Osztály nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja Tudatos észlelés, megfigyelés és a figyelem fejlesztése, pontosítása. Tapasztalatszerzés

Részletesebben

Hittan tanmenet 1. osztály

Hittan tanmenet 1. osztály Hittan tanmenet 1. osztály A Beszélgetés Istennel című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A gyakorlati órák, az azokat előkészítő és feldolgozó órák a tanmenetben

Részletesebben

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné 1. osztály Írjunk hát egy medve-dalt! Minden medve tudja majd, minden medve megtanulja, két perc múlva fejből fújja: medve-dal, medve-dal, amit minden medve hall! (Nemzetközi medve-induló) Készítette:

Részletesebben

Vizsgálódás mikroszkóppal.

Vizsgálódás mikroszkóppal. Időtartam: 1,5 2,5 óra Melyik korcsoportnak ajánljuk? Kiscsoporttól nagycsoportos korosztályig, és 1. osztályosoknak ( A programcsomagot egészben ajánljuk, de egy-egy része külön is megvalósítható) Vizsgálódás

Részletesebben

FÜRKÉSZ PROGRAM A KÖRNYEZETI KULTÚRA ALAPOZÁSA HELYI HÁTRÁNYCSÖKKENTŐ JÓ GYAKORLAT MENTÉN

FÜRKÉSZ PROGRAM A KÖRNYEZETI KULTÚRA ALAPOZÁSA HELYI HÁTRÁNYCSÖKKENTŐ JÓ GYAKORLAT MENTÉN FÜRKÉSZ PROGRAM A KÖRNYEZETI KULTÚRA ALAPOZÁSA HELYI HÁTRÁNYCSÖKKENTŐ JÓ GYAKORLAT MENTÉN Szabóné Lancz Anna Mária Intézményvezető Keszthelyi Életfa Óvoda EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

SZKA_103_16. A modul szerzôje: Szebeni Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

SZKA_103_16. A modul szerzôje: Szebeni Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM é n é s a v i l á g Lakóhelyünk felfedezése modul szerzôje: Szebeni Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZK_103_16 212 Szociális, életviteli és környezeti KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Hittan tanmenet 1. osztály

Hittan tanmenet 1. osztály Hittan tanmenet 1. osztály A Beszélgetés Istennel című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Heti óraszám: 1 Összes óra: 40 A gyakorlati órák, az azokat előkészítő és feldolgozó órák a tanmenetben

Részletesebben

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM A projekt címe Tisza Motto: Iskolánk: Tisza-parti Általános Iskola a név kötelez Időtartama témahét: 4 nap Célcsoport 5.a, 5.b osztály tanulói 3-3 csoportban Célja Kompetencia

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (12-14.

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (12-14. TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS

Részletesebben

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT Általános Iskola Vokány 1. osztály A farsangi témahét programja: Osztály: 1. Buzás Tamás, Gartner Anna, Győrfi Attila, Horváth Adrián, Horváth

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Óravázlat Erkölcstan / Technika

Óravázlat Erkölcstan / Technika Óravázlat Erkölcstan / Technika A pedagógus neve: Csillag Beáta Tantárgy: Erkölcstan / Technika Iskola/Osztály: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola / 3.c Az óra témája: A barátság

Részletesebben

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat Az ot készítő pedagógus: Csörsz Katalin Az címe, témája: MIT MESÉL A TERMÉSZET? - a Tizenkét hónap című újgörög népmese feldolgozása 6 10 éves (általános iskola alsó tagozat) Ajánlott korosztály: 1. változat

Részletesebben

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve 2018/2019. tanév Az ÖKO munkaterv az alábbi dokumentumok alapján készült: az intézményi Pedagógiai Program, melynek része a helyi tanterv az intézmény

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

Szülői igények A logopédiai foglalkozások az óvodában történjenek. Több fakultatív program ( pld. ovi foci ) beépítése délelőtt időszakba.

Szülői igények A logopédiai foglalkozások az óvodában történjenek. Több fakultatív program ( pld. ovi foci ) beépítése délelőtt időszakba. Az elmúlt 10 év Nevelési cél Ami jól működik: - Óvodai szokásrendszer kialakítása, megtartása (4,8 4,9). - Gyermekem gondozottsága (gondozási feladatok végzése, alakítása (4,8-4,9) - Az óvodában kínált

Részletesebben

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket!

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! SzóKiMondóka bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! 1 Küldetésünk Interaktív, készségfejlesztő játékok létrehozása kisgyermekek számára - Magyarországon

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton

A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton A tehetséggondozás gyakorlata és lehetőségei alsó tagozaton Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás

Részletesebben

PROJEKTTERV FORRÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS KÖNYVTÁR DÁVOD

PROJEKTTERV FORRÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS KÖNYVTÁR DÁVOD PROJEKTTERV FORRÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS KÖNYVTÁR DÁVOD Ha majd az erdőre kimégy, figyelve járj és lábujjhegyen. Ahogy a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell,

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? Én és a világ A modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 76 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat I. FOGLALKOZÁS Népünk genetikai családfája c. kiállítás megtekintése Alsó tagozaton olvasott mondatok felelevenítése Megfigyelési szempontok kiosztása és csoportalakítás. Szempontsor alapján kiállítás

Részletesebben

Bogáncs Tanoda Beszámoló

Bogáncs Tanoda Beszámoló Bogáncs Tanoda Beszámoló "Ha segítik a gyereket abban, hogy harmóniában legyen a természettel és önmagával, ha a gyereket minden lehetséges módon támogatják, táplálják, bátorítják, hogy természetes legyen

Részletesebben

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK TANMENETEK 2017/2018 tanév Dobó István Általános Iskola Balatonszentgyörgy, 2017. szeptember.1. Készítette: Ottné Bene Teréz TANMENET Könyv- és könyvtárhasználati

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel tanári A MI TAVUNK I. 35 SZKb_102_04 A mi tavunk I. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA Kérjük, készítsen projekt-tervet és írja le a tervezett tevékenységeket, legfeljebb 2 oldalon. A projekt-tervet bontsa lépésekre: tervezési, szervezési, megvalósítási,

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA

ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA Tantárgy: könyvtárhasználati Tanár: Molnár Eleonóra Évfolyam: 8. (2 osztály) Tanulói létszám: 26 fő (csoport- és pármunka) Készítette: Molnár Eleonóra szabadidő-szervező

Részletesebben

Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda HODÁSZ

Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda HODÁSZ TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0039 Kompetencia alapú oktatás fejlesztése Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda HODÁSZ Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázati program

Részletesebben

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Téma:A hit útján Tanítási egység / a tanóra anyaga:az egyházi év Kulcsfogalmak:Katolikus ünnepek, ünnepkörök, egyházi év, Az óra fő céljai:

Részletesebben

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc út

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc út Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2019.04.17., 11:00-11:45 Iskola, osztály: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 9. osztály Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

MIÉRT FONTOS HOGY VIZET IGYUNK?

MIÉRT FONTOS HOGY VIZET IGYUNK? MIÉRT FONTOS HOGY VIZET IGYUNK? Az egészséges táplálkozás alapjai az ivóvízfogyasztás és a folyadékbevitel ÉVFOLYAM: 1 2. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 1-2. AZ ÓRA TÉMÁJA:

Részletesebben

3. ÉVFOLYAM SZKA_103_14

3. ÉVFOLYAM SZKA_103_14 é n é s a v i l á g Állampolgársága magyar modul szerzôje: IF Mûhely (dr. Mihály Ottó, dr. Falus Katalin, Jakab György, F. Kristóf Mária, Czincz Józsefné, Iván Márta, Janicsek Lajos Tamás, Kálmán Katalin,

Részletesebben

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3 SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA Szeged, Földmíves u. 3 CÉLOK Alakuljon és tudatosodjon a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonya. Ismerjék meg a gyerekek a kulturált életvitel szokásait. Legyenek

Részletesebben

IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA

IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 11. modul IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 11. modul: IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA 2 A modul célja

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM ÓRATERVEZET Tantárgy: Magyar nyelv Osztály: 5.d Az óra címe: Hangalak és jelentés a szavakban A tematikus egység: A szavak alakja és szerkezete. Az óra célja: A tudatos és igényes szóbeli és írásbeli nyelvhasználat

Részletesebben

REND ÉS RENDETLENSÉG III. Rend és rendetlenség az időben

REND ÉS RENDETLENSÉG III. Rend és rendetlenség az időben SZK 104_15 ÉN DIMENZIÓI REND ÉS RENDETLENSÉG III. Rend és rendetlenség az időben modul szerzője: Schüttler Vera Z SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 4. ÉVFOLYM 180 SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév Felsős munkaterve 2016/2017. tanév Célok, feladatok A szóbeli kommunikáció erősítése A kommunikációs Az önálló ismeretszerzés képességének Önértékelés, önbecsülés Élmény alapú tanulás, tanítás alkalmazása

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TERMÉSZETISMERET Évfolyam: 5-6.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TERMÉSZETISMERET Évfolyam: 5-6. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 5-6. Óraszám Tantárgy Óraszám évfolyamonként 5. 6. 7. 8. Természetismeret 2 3 Éves óraszám 72 108 Célok és feladatok A környezetismeretben elsajátított alapismeretek

Részletesebben

TERÜLETMÉRÉS LEFEDÉSSEL FEDD LE A LOMB RAJZÁT!

TERÜLETMÉRÉS LEFEDÉSSEL FEDD LE A LOMB RAJZÁT! MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 9. modul TERÜLETMÉRÉS LEFEDÉSSEL FEDD LE A LOMB RAJZÁT! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 9. modul: TERÜLETMÉRÉS

Részletesebben

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Kiscsávoly Projekt felelős: Ideje: 2014. március 26. április 16. Foglalkozások száma: 33 Bevont tanulók köre:

Részletesebben

Osztály: Tananyag: Fejlesztési fókusz: Domináns didaktikai feladat: Hosszú távú célok:

Osztály: Tananyag: Fejlesztési fókusz: Domináns didaktikai feladat: Hosszú távú célok: Osztály: 5. Tananyag: Ha én felnőtt volnék - Janikovszky Éva (Mesetárban: 10p a felolvasás) Fejlesztési fókusz: Értő olvasás Domináns didaktikai feladat: Tanult ismeretek gyakorlása Hosszú távú célok:

Részletesebben

4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 4. modul: EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Tanári útmutató

Részletesebben

A WALLA JÓZSEF ÓVODA

A WALLA JÓZSEF ÓVODA A WALLA JÓZSEF ÓVODA Mottónk: Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát! Ha terved egy életre szól, embert nevelj! (kínai bölcs mondás) ÓVODÁNK TÖRTÉNETE: Walla

Részletesebben

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP-17-0021 KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA PÁLYÁZATBAN VÁLLALT FŐ TEVÉKENYSÉG: TERMÉSZETI INTERPERSZONÁLIS,

Részletesebben

magyar nyelv és irodalom 3.o.

magyar nyelv és irodalom 3.o. ÓRATERV A pedagógus neve: Kiss Andrásné Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: olvasás Évfolyam: 3. Résztvevők: a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló 4. b osztályos

Részletesebben

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM tanári tudod-e, hol van? 1. évfolyam 237 MODULVÁZLAT Tevékenységek

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

Kultúra és hagyomány a hétvégi magyar nyelvű iskolában

Kultúra és hagyomány a hétvégi magyar nyelvű iskolában Bulátko-Lupkovics Erika (Kanada) Kultúra és hagyomány a hétvégi magyar nyelvű iskolában Iskolánk minden tanévben 30 szombaton át oktatja a gyerekeket. A foglalkozások 9-től 12:30-ig zajlanak 4 14 éves

Részletesebben

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés 2014-15 tanév Aki másokat felüdít, maga is felüdül ( Példabeszédek 11.25) Amit akaratok, hogy az emberek veletek cselekedjenek,

Részletesebben

Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben

Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben SZKB_105_06 Titkok a Titkok Kamrájából 3. Én és a MÁSIK Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS,

Részletesebben

A Kézműves munkaközösség. 2014/2015 nevelési évre szóló munkaterve. Mottónk: Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni - haladás.

A Kézműves munkaközösség. 2014/2015 nevelési évre szóló munkaterve. Mottónk: Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni - haladás. A Kézműves munkaközösség 2014/2015 nevelési évre szóló munkaterve Mottónk: Összejönni - jó kezdés Együtt maradni - haladás. Együtt is dolgozni - siker. - Henry Ford - 2014 08 29.-én az érdeklődő kolleganők

Részletesebben

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig Projekt címe Víz víz tiszta víz Időtartam:Március 8-26-ig Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Téma: Vízi közlekedés Időtartam: 1 hét Külső világ tevékeny megismerése Vízi járművek Matematikai

Részletesebben

SZKA_101_26. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM

SZKA_101_26. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM SZK_101_26 Élőlények és életműködésük Én és a világ modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 274 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK A FÉLSIVATAGI NÉPEK ÉS KÖRNYEZETÜK Készítette: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 7. ÉVFOLYAM SZKA_207_15

Részletesebben

Fejezetek a barokk életmódból és művészetekből

Fejezetek a barokk életmódból és művészetekből TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

1. nap. Helyszín (település) Tevékenységek megnevezése és leírása. Dátum Időpont 2012.

1. nap. Helyszín (település) Tevékenységek megnevezése és leírása. Dátum Időpont 2012. Dátum Időpont 14. 1. nap A nyírbátori, tákosi, csarodai református templomok meglátogatása. Annak rögzítése, hogy mi jellemzi ezt a vallást, mi a templomaikat. Megfogalmazzuk, miért ez a vallás az uralkodó

Részletesebben

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 Milyen kincseket rejt az erdő? Kubu maci és barátai segítségével választ kapunk a kérdésre. A mesekönyv szerkesztése közben a tanulók megismerkednek a Scatch programozás alapjaival. Fejlődik problémamegoldó

Részletesebben

TÚL A TANÓRÁN MŰVÉSZETEK ÉS A FEJLŐDŐ, KIBONTAKOZÓ EMBER. Csépe Valéria

TÚL A TANÓRÁN MŰVÉSZETEK ÉS A FEJLŐDŐ, KIBONTAKOZÓ EMBER. Csépe Valéria TÚL A TANÓRÁN MŰVÉSZETEK ÉS A FEJLŐDŐ, KIBONTAKOZÓ EMBER Csépe Valéria csepe.valeria@ttk.mta.hu 1 TÉMÁK Szerep Hely Hatás Tanóra és azon túl 2 A MŰVÉSZETEK SZEREPE Világgazdasági Fórum- a tíz legfontosabb

Részletesebben

Komplex foglalkozás

Komplex foglalkozás http://webovoda.blogspot.com/ Komplex foglalkozás Ezt a foglalkozást nyílt napra terveztem, középső és nagycsoportos korú gyermekek számára (12 gyermek) A célom az volt, hogy a szülők minél több területen

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok A tanítás helye: Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest 1155 Tóth István utca 100.) A tanítás ideje: 2017. március 29. A tanító tanár neve: Szilvásiné Turzó Ágnes

Részletesebben

Modul címe: Szent Iván éj

Modul címe: Szent Iván éj TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0207 pályázat Moduláris program megszervezése EZ AZ ÉJSZAKA MÁS MINT A TÖBBI.. Modul címe: Szent Iván éj Készítette: Kiss Tamás MODUL LEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret:

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni foglalkozások egyszerre csak egy gyerek mindig egyénre szabott egyéni értelmi és érzelmi szint dominál a személyesség, a meghittség

Részletesebben