Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Természetismereti programok óvodásoknak. Foglakozási terv"

Átírás

1 Természetismereti programok óvodásoknak Foglakozási terv Program azonosítója: NTP-OTM-MPA Kedvezményezett: Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület Cím: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. Tel./Fax: / Mobil: / Web: / Szeged, 2013.

2 A foglalkozás címe: Természetismereti programok óvodásoknak A foglalkozás része-e egy vagy több programnak, ha igen, azok címei: 1.program- Zöld közösségi ház és iskola megismerése A foglalkozás anyaga: Mórahalmi Zöld közösségi Ház és Iskola megismerése A tevékenység célja: A modell tartalmú ismeretek tapasztalatok megismerése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés: tolerancia, kooperáció, kommunikáció Emlékezet fejlesztése: tapasztalatok élmények felidézésével Eszközök: Képek, színezők, színes ceruza Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos Csoportszoba elrendezése Asztalok leterítése Eszközök előkészítése Gyermekek szőnyegre ültetése motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Magyar népzene hallgatása és a zenével együtt éneklés. Kérdést teszek fel a közvetlen környezetünkről, épületekről. Ki szokott az erdőben sétálni? Milyen növényeket találunk a környezetükben? A szőnyegen való elhelyezkedés után a gyerekeknek megmutatom milyen képek vannak a kezemben. Melyik képeken láttok állatokat? Ügyesek vagytok! A többi képen mit látunk? Nagyon jó! Növényeket!

3 1.Szervezés: A gyerekekkel közösen szétválogatjuk a képeket. 2. A feladat végrehajtása: A képekkel és a lelőhelyükkel meg kell ismerkedniük a gyermekeknek. Gyertek közelebb! Elsőnek nézzük meg az állatokat. Milyen állatokat láttok? Nagyon ügyesek vagytok Most nézzük meg a növényeket! Ez már sokkal nehezebb feladat. Felismertek közülük párat? Nem? Elárulom a nevüket! Valamelyikkel találkoztatok már? Tudjátok, hogy ez a sok állat és növény hol található? Nem? Eláruljam? Ezeket a növényeket és állatokat Mórahalmon egy iskolánál lehet megtalálni. A megnézett képeket a faliújságra tűzzük, hogy mindenki jól lássa. Mind ezután az asztalokhoz ülnek a gyerekek. Mindenki jól látja a képeket? Üljetek az asztalokhoz és vegyetek elő színes ceruzákat. Igen jól látjátok a növényeket, amiket megismertünk ki lehet színezni. Ha kész vagytok, rakjátok az eredeti kép mellé! 2.program Előző nap tanultak/ látottak átbeszélése és az új ismeretek elmélyítése A foglalkozás anyaga: A Zöld közösségi házról és iskoláról tanultak felelevenítése és elmélyítése A tevékenység célja: Új ismeretek elmélyítése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet fejlesztése Figyelem, türelem fejlesztése Eszközök: Képek állatokról és növényekről, Kirakó állatokról és növényekről, színező Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos

4 . A foglalkozás feltételeinek megteremtése: Asztalok leterítése Eszközök előkészítése Gyermekek szőnyegre ültetése motiváció segítségével b, Motiváció, érdeklődés felkeltése: Népdal éneklésével magam köré gyűjtöm a gyerekeket és közösen kígyó tekeredést utánozva együtt énekelünk. A dal többszöri eléneklése után megkérem a gyereket, hogy keressék meg a helyüket. II. Fő tevékenység, a foglalkozás kidolgozása: 1.Szervezés: Képek felhelyezése a faliújságra. Üres lapok kiosztása a gyerekeknek. 2. A feladat végrehajtása: tanulmányozzuk. Saját rajz készítése. A képeket újból szétválogatjuk, majd ezután alaposan Emlékeztek ezekre a képekre? Válogassuk szét az állatokat és a növényeket! Nagyon ügyesek vagytok. Nézzétek meg jó alaposan a képeket és válasszátok ki a kedvenceteket. Mindenkinek megvan a kedvenc képe? Az lesz a feladat, hogy próbáljátok lerajzolni. Kezdhetitek a munkát. Az elkészült alkotásokat az előző napi színezők mellé rakjuk fel. Akinek van kedve az kirakózhat.

5 3.program Állatokról való ismeretek felelevenítése ( Mit tudunk a Vadállatokról és a Szegedi Vadasparkról) A foglalkozás anyaga: Vadállatokról való ismeretek felelevenítése A tevékenység célja: Környezet tevékeny megismerése, környezetkultúra alakítása Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Figyelem fejlesztés Emlékezet fejlesztése Eszközök: műanyag vadállatok, fakocka, természetismeret körny Munka formák: Csoportos, Mikro csoportos Csoportszoba elrendezése Eszközök előkészítése Motiváció segítségével gyermekek figyelmének felkeltése. b, Motiváció, érdeklődés felkeltése: Eszközök előkészítése alatt állathangokat tartalmazó Cd hallgatása. Érdeklődés felkeltése után megkérem őket, hogy foglaljanak helyet a szőnyegen. II. Fő tevékenység, a foglalkozás kidolgozása: 1.Szervezés: A gyerekeknek egy-egy műanyag állatot osztok ki. 2. A feladat végrehajtása Minden gyermek megnevezi azt az állatot amit a kezében tart. Mindenki kapott állatot? Rebekától indulva mindenki nevezze meg az állat nevét amit a kezében tart. Nagyon ügyesek vagytok! Minden gyermek megismerte az előkészített állatokat, ezután előveszem a nagy fakockákat. Ugye mindenki tudja mit szoktunk csinálni a kockákkal? Igen! Építeni szoktunk, de most nem akármit építünk, hanem Vadasparkot.

6 Az elkészült építményen közösen elhelyezzük az állatokat és elárulom a gyerekeknek, hogy másnap kirándulni megyünk. Nagyon szép parkot építettetek. Elárulok egy nagy meglepetést.! Holnap nem csak Vadasparkosat játszunk, és nem csak műanyag játékállatokat látunk, hanem élőben is megnézzük őket. Hol lehet őket megnézni? Igen a Szegedi Vadasparkban! 4.program Vadaspark látogatás, játékos fejlesztő foglalkozás- Bátorságpróba A foglalkozás anyaga: Vadaspark látogatás, bátorságpróba A tevékenység célja: A gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges és biztonságos környezet és lehetőségek biztosítása. Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet fejlesztés Figyelem fejlesztés Esztétikai nevelés Munkaformák: Csoportos, Egyéni Kirándulás időpontjának leegyeztetése Utazási feltétekeinek megteremtése Kirándulás leegyeztetése a szülőkkel Gyermekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Viselkedési illemszabályok letisztázása a gyermekekkel 2. A feladat végrehajtása: A Szegedi Vadaspark bejárása a gyerekekkel előre áttanulmányozott térkép alapján. Minden állat megtekintésénél megbeszélni mit tudunk eddig róla. Kihagyott tulajdonságok és jellemzők megbeszélése. A tanulmányi séta része egy fejlesztő foglalkozás. Bátorságpróba.

7 A foglalkozás célja, hogy nem mindennapi állatokkal is megismerkedjenek a gyermekek. A bátorságpróba nem csak az állatok megismeréséről és szeretetéről szól, hanem közeli közvetlen kapcsolatteremtésről is. Az igazán bátrak meg is simogathatják a bemutatott állatokat. A foglalkozást a Vadaspark egyik Zoopedagógusa tartja. A fejlesztő foglalkozás után minden gyermek kap ajándékba a Zoopedagógustól egy kis tájékoztató füzetet. A terem elhagyása után a kis csoport visszaindul az óvodába, de közben megtekinti az útba eső állatokat. 5.program Állatképek rendszerezése A foglalkozás anyaga: Állatkirakó, állatképek válogatása, csoportosítása és rendszerezése tulajdonságok szerint A tevékenység célja: Megismerkedés az állatok különböző tulajdonságaival; Logika, türelem és figyelem fejlesztése Nevelési feladatok: Figyelem fejlesztés Emlékezet fejlesztés Erkölcsi nevelés Eszközök: Kirakó, képek háziállatokról és vadállatokról, Cd hallgatása Munkaformák: Egyéni, Csoportos, Mikro csoportos Eszközök előkészítése Csoportszoba elrendezése Kedvező fényhatások megteremtése Gyermekek figyelmének felhívása motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Terem rendezésével és az eszközök előkészítésével a gyermekek már felfigyelnek a történésekre. Ezután bekapcsolom a magnót, amely állathangokat tartalmazó Cd-t tartalmaz. A Cd hallgatása közben a gyerekek a szőnyegre gyűlnek. A szőnyegen való elhelyezkedés után elmesélem nekik A három nyúl című mesélt. A mese végén közösen megbeszéljük a tartalmát és kérdéseket teszek fel.

8 Tegnap a Vadasparkban is láttunk nyulakat? Csak az emberek beszélnek? Az állatok tudnak beszélni? 1. Szervezés: Kirakó előkészítése az asztalokra, állatképek kiosztása a gyerekeknek. Pár kép elhelyezése a szőnyegre. A gyerekekkel közösen szétválogatjuk a képeket. 2. A feladat végrehajtása: A gyerekeknek a kezükbe kapott állatképeket el kell helyezniük a szőnyegen lévő képek köré. A szőnyegen lévő képek különböző tulajdonságokat, jellemzőket ábrázolnak ( vadon élő, háziállat,.stb) Mindenki nézze meg alaposan a kezébe kapott állat képét, és figyelje meg alaposan.! Mindenkinek sikerült? Most nézzétek meg a szőnyegen elhelyezett képet. Milyen képeket láttok? Nagyon jó!ezek az állatok tulajdonságai. Válasszátok ki, hogy a kezetekben tartott állatra mi a jellemző. Biztos, hogy csak egy tulajdonság illik egy állatra? Úgy van, nem. Most mindenki vegye vissza a saját képét és egyesével mondjátok el, melyik tulajdonságok illenek rá. Tomi te kezdd el! A képek csoportosítása után a gyerekeknek felkínálom az állatos kirakózást, vagy a már játszott Vadasparképítést. Nagyon ügyesek vagytok. Most pedig akinek van, kedve az asztaloknál kirakózhat,vagy ha ehhez nincs kedvetek, akkor mit szólnátok ha újra megépítenénk a Vadasparkot? Ha kész vagytok rakjátok az eredeti kép mellé!

9 6.program Füvészkert bejárása A foglalkozás anyaga: Füvészkert bejárása, termések és lehullott levelek gyűjtése A tevékenység célja: Környezeti tudásuk bővítése, önfegyelem és akaraterő fejlesztés Nevelési feladatok: Az élettelen világ változásainak megfigyelése, az évszakok körforgásának megfigyelése a hagyományőrzés kereteink belül. Természet és a környezet védelmére nevelés. Munkaformák: Csoportos, Mikro csoportos, Egyéni Utazás feltételeinek megteremtése Kirándulás időpontjának leegyeztetése Kirándulás leegyeztetése a szülőkkel Gyermekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Illem- és viselkedési szabályok letisztázása és elmélyítése a gyerekekkel. 2. A feladat végrehajtása: A Szegedi Füvészkert bejárása a csoporttal, térkép segítségével. Térkép közös megtekintése és átbeszélése. A kihelyezett feladatok közös megoldása. Növények közös és egyéni felismerése és tulajdonságainak felismerése és megbeszélése. A séta során alaposan megfigyeljük a természetet és közösen gyűjtünk lehullott faleveleket és terméseket, amelyeket a későbbi napokban majd felhasználunk. A séta végén minden gyermek kapott ajándékba egy tájékoztató füzetet. 7. program Növényekről képek rendszerezése A foglalkozás anyaga: Növényekről képek válogatása, csoportosítása, rendszerezése tulajdonságok szerint A tevékenység célja: Türelem és logika fejlesztése, általános ismeretek kibővítése, előző napi ismeretek elmélyítése Nevelési feladatok: Erkölcsi nevelés Emlékezet és Figyelem fejlesztés

10 Eszközök: Növényekről képek, Növényekről könyv, színező Munkaformák: Csoportos, Mikro csoportos, Egyéni Eszközök előkészítése Teremrendezés Megfelelő fényviszonyok megteremtése Gyermekek figyelmének felkeltése motiváció segítségével b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Eszközök előkészítése után növény képeket rakok ki a faliújságra ezzel is felhívom a gyerekek figyelmét a foglalkozásra. A figyelmük felkeltése után eléneklem nekik az Erdő, erdő, kerek erdő című dalt, amivel teljesen felkeltem az érdeklődésüket és körém gyűlnek a szőnyegre. 1. Szervezés: Növényképek elhelyezése a szőnyegen és a faliújságon 2. A feladat végrehajtása: Közösen megnézzük a képeket a szőnyegen és a faliújságon. Megbeszéljük melyiket láttuk az elmúlt nap, és melyiket nem. Szétválogatjuk őket. A látott növények képeit a faliújságon lévő képek köré rendezzük. Mindegyik felhelyezett kép tulajdonságát megbeszéljük. Minden növénynek csak egy tulajdonsága van? Nagyon jó! Minden növénynek több tulajdonsága van. Rendezzétek át a faliújságot! Több lehetőség átvétele után minden gyermeket megkérek, hogy mesélje el az elmúlt nap legjobb részét. Közös élménybeszámoló után minden gyermek kap egy növény kirakót amelyet az asztalnál kirakhatnak.

11 8. program Fejlesztő feladatok A foglalkozás anyaga: Növény és állatos feladatlap, rendszerezés A tevékenység célja: Új ismeretek elmélyítése, Türelem és kommunikációfejlesztés Nevelési feladatok: Emlékezet fejlesztés Erkölcsi nevelés Figyelem fejlesztés Esztétikai nevelés Eszközök: Színes ceruza, Feladatlap, nyomda, Cd Munkaformák: Csoportos, egyéni Asztalok előkészítése, leterítése Kedvező fényviszonyok megteremtése a csoportszobában Eszközök és feladatlap előkészítése b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: Terem rendezésével és eszközök előkészítésével magamra hívom a figyelmet. Ráhangolódásképp A természet hangjai című meditációs zenét kapcsolom be. Ezzel minden gyermek figyelmét felhívom, majd megkérem őket, hogy foglalják el a helyüket az asztalnál. 1. Szervezés: Feladatlapok kiosztása. Minden gyermek felrajzolja a jelét a lapra, a bal felső sarkába. 2. A feladat végrehajtása: A jelük felrajzolása után közösen áttekintjük a feladatlapot és mindenki egyénileg a saját tempójában megoldja. Nézzétek meg a lapot! Milyen képeket láttok rajta? Nagyon jó Zsombor! Növényeket és állatokat. Az a feladat, hogy színezzétek ki őket és találjátok meg a lakóhelyüket! Kezdhetitek a munkát! Egyéni munkavégzés. Aki kész van, az felnyújtja a kezét, ezzel jelezve, hogy befejezte a munkát. Hibátlan munkavégzésért nyomda a jutalom. Több hiba esetén közösen megbeszéljük a hibákat.

12 9. program Kreatív emlékalbum készítése A foglalkozás anyaga: Emlékalbum készítése A tevékenység célja: Emlékek és új ismeretek bemutatása ceruzarajzzal, Türelem és fegyelem fejlesztése Nevelési feladatok: Emlékezet és figyelem fejlesztése Eszközök: színes ceruza, formanyomó, Cd, színes papír, raffia, filc levelek és virágok Munkaformák: Egyéni Asztalok elrendezése és leterítése színes ceruza és lap kikészítése csoportszobában kedvező fényhatások kialakítása b) Motiváció, érdeklődés felkeltése: A készülődéssel már a legtöbb gyermek figyelmét felkeltem. Cd bekapcsolásával minden gyermek figyelme rám szegeződik. 1. Szervezés: Ceruzarajz készítése 2. A feladat végrehajtása: Képzeljétek el, hogy kaptok egy varázsceruzát. Ezzel a ceruzával bármit le tudtok rajzolni. Mindenki találja ki, hogy számára mi volt a legnagyobb élmény az elmúlt pár napban! Mindenki kitalálta? Segítek kicsit! Voltunk a Vadasparkban, Füvészkertben és nagyon sok érdekes foglalkozást csináltunk itt az óvodában is. Rajzoljátok le a varázsceruzátokkal minél élet hűbben. Ha kész vagytok díszítsétek ki az ízléseteknek megfelelően. Az elkészült műveket mindenki bemutatja, és a faliújságra elhelyezzük, hogy mindenki jól lássa.

13 10. program Interaktív természeti tudástár meglátogatása A foglalkozás anyaga: Kirándulás az Interaktív Természeti tudástárba A tevékenység célja: Projekt lezárása. Az új ismeretek elmélyítése vizuális szemléltetés segítségével. Munkaformák: Csoportos I. a) A foglalkozás feltételeinek megteremtése: Szervezési feladatok: Kirándulás időpontjának leegyeztetése a szülőkkel és a fogadó intézménnyel Utazás feltételeinek megteremtése Gyerekek felkészítése a kirándulásra 1. Szervezés: Illem- és viselkedési szabályok letisztázása a gyerekekkel. Közlekedés szabályainak megbeszélése. 2. A feladat végrehajtása: Tömegközlekedéssel ellátogatunk a Szegedi Interaktív Természeti Tudástárba, ahol egy idegenvezető várja a csoportot. A Vezető teljes tárlatvezetést ad a hely kínálta kiállításokon. A gyermekek közelebbről is megismerhetik a héten tanultakat és nagyon sok új ismerettel is gazdagodnak. Az idegenvezető fejlesztő kérdésekkel tesz fel a gyerekeknek a héten tanultakról, amellyel tudásukat átismételhetik és elmélyíthetik. III.A foglalkozás lezárása: A tudástár megtekintése után, az idegenvezető minden gyermeket egyenként megkérdez mi tetszett neki a legjobban. Elköszönés előtt minden gyermek ajándékba kap egy 2013/2013-es naptárt és kedvezményes belépésre jogosító kupont. A munkaforma (több forma is lehetséges): Csoportos munkaforma: az oktatás során 3-6 gyermek közösen old meg feladatokat. Nagyon nagy személyiségfejlesztő hatása van a közös együttműködésnek és az egymásra figyelésnek. Egyéni munkaforma: A gyermekek ugyanazon feladaton dolgoznak, személyre szabottan vagy saját vállalás alapján. Egyénre szabott munkaforma: Az eredményesség érdekében a gyermekek egyéni

14 Melyik tudásterülethez kötött? Külső világ tevékeny megismerése: A valóság felfedezése során pozitív érzelmi viszony alakul ki az emberi alkotásokhoz és a természethez. Tanulja azok védelmét és az értékek megőrzését. A gyermekek miközben felfedezik környezetüket, olyan tapasztalatok birtokába jutnak, melyek életkoruknak megfelelő biztos eligazodáshoz, tájékozódáshoz szükséges. Megismeri a szülőföld, a hazai táj értékét, megtanulja ezek szeretetét és védelmét is. Tanulás: A tanulás feltétele a gyermekek cselekvő aktivitása, a közvetlen érzékszervét foglalkoztató tapasztalás lehetőségének biztosítása. A foglalkozás célcsoportja (korosztály): A projekt célcsoportja a 4-6 éves gyermekek. A foglalkozás céljainak, tartalmi követelményeinek bemutatása: Cél: A természeti és szűkebb lakókörnyezethez való érzelmi viszonylás alapozása. A gyermekekben alakuljon ki a harmonikus környezet fenntartásához szükséges készségek, képességek, jártasságok. A közvetlen környezetünk és élőhelyünk megismerése során matematikai tartalmú tapasztalatokat és ismereteket szereznek a gyermekek. Alakul az ítélőképessége és fejlődik a tér-, sík- és mennyiségszemlélete. A gyermekek miközben felfedezik környezetüket, olyan tapasztaltok birtokába jutnak, melyek a környezetben való, életkoruknak megfelelő biztos eligazodáshoz és tájékozódáshoz szükséges. Megismerik a szülőföldüket, a hazai tájat/tájegységes, a tárgyi kultúra értékeit és megtanulja ezek szeretetét és védelmét. Tartalmi követelmény: A környezet védelmére, tiszteletére figyelem felhívás. A közvetlen környezetüknek megismerés. Növények, állatok ismerete. Természetben történő időtöltés megszerettetése. Olyan szokásokat és szokásrendszereket alakítsunk ki, amelyek meghatározzák a környezettel való kapcsolatát a gyermeknek. A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeinek megnevezése és tartalmának részletes leírása: A program megvalósítása alatt a fő tématerület a gyermekek külső világról alkotott képének a kiszélesítése, új ismeretekkel való gyarapítása. Minden program szélesíti látókörüket és tudásukat. A változatos programok és kirándulások segítik a csoportérzés kialakulását, mindeközben fejlődik a társas kommunikációjuk és kooperációjuk.

15 A foglalkozás során fejlesztendő kompetenciák: A szociális kompetencia Érzelmi és erkölcsi érzékenység Problémamegoldás Kritikai gondolkodás Együttműködési képesség Befogadás Érzelmi kompetencia Funkcionális integráció Spontán integráció Tisztelet Tolerancia A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez kapcsolódó helyszínek megnevezése és rövid leírása: A csoportos foglalkozások helyszíne a Reménysugár Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Kirándulások: Szegedi Vadaspark, Szegedi Füvészkert, Interaktív Természeti Tudástár. A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez szükséges humánerőforrás felsorolása szakterületük megnevezésével: Tamás Nóra Szakterület: Gyógytestnevelés Nagy Enikő Szakterület: Gyógytestnevelés Novák Krisztina Szakterület: Gyermekvédelem, Tehetséggondozás A foglalkozás egyes feldolgozandó tématerületeihez felhasználható tárgyak, eszközök, oktatási anyagok: A foglalkozások alatt felhasznált tárgyak: csoportszoba berendezési tárgyai, műanyag játékok, A foglalkozás alatt felhasznált eszközök: színes ceruza, színes lap, ragasztó,színezők, állatos és növényes képek, puzzle, fa építő kocka, Cd, magnó, nyomda, feladatlap, A foglalkozás alatt felhasznált oktatási anyagok: Természettudományi könyvek, Gyermek képes enciklopédia, Képes állatkönyv, képes növénykönyv

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) MŰVÉSZETI ESZTÉTIKAI KOMPETENCIA

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA. Modul az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Zeneművészet tanszak (8-14.

SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA. Modul az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Zeneművészet tanszak (8-14. TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

Vizsgálódás mikroszkóppal.

Vizsgálódás mikroszkóppal. Időtartam: 1,5 2,5 óra Melyik korcsoportnak ajánljuk? Kiscsoporttól nagycsoportos korosztályig, és 1. osztályosoknak ( A programcsomagot egészben ajánljuk, de egy-egy része külön is megvalósítható) Vizsgálódás

Részletesebben

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsonyi témahét 1.b Szabóné Bakó Márta Pintérné Legéndi Gabriella 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon.

Részletesebben

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_29 Barátaink az állatok Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 298 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea

HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea Beethoven Általános Iskola Martonvásár HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea Biró Lili Dömsödi Stella Hoffmann Balázs Hornyák

Részletesebben

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM A projekt címe Tisza Motto: Iskolánk: Tisza-parti Általános Iskola a név kötelez Időtartama témahét: 4 nap Célcsoport 5.a, 5.b osztály tanulói 3-3 csoportban Célja Kompetencia

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

Kultúra és hagyomány a hétvégi magyar nyelvű iskolában

Kultúra és hagyomány a hétvégi magyar nyelvű iskolában Bulátko-Lupkovics Erika (Kanada) Kultúra és hagyomány a hétvégi magyar nyelvű iskolában Iskolánk minden tanévben 30 szombaton át oktatja a gyerekeket. A foglalkozások 9-től 12:30-ig zajlanak 4 14 éves

Részletesebben

REND ÉS RENDETLENSÉG III. Rend és rendetlenség az időben

REND ÉS RENDETLENSÉG III. Rend és rendetlenség az időben SZK 104_15 ÉN DIMENZIÓI REND ÉS RENDETLENSÉG III. Rend és rendetlenség az időben modul szerzője: Schüttler Vera Z SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 4. ÉVFOLYM 180 SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika 6. osztály - 1 - Étkezés, egészséges táplálkozás Az innováció közvetlen célja táplálkozás témakörének bemutatása különböző tantárgyak bevonásával, minél szélesebb körű megismerése volt. Fejleszteni kívánt

Részletesebben

Hittan tanmenet 1. osztály

Hittan tanmenet 1. osztály Hittan tanmenet 1. osztály A Beszélgetés Istennel című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Heti óraszám: 1 Összes óra: 40 A gyakorlati órák, az azokat előkészítő és feldolgozó órák a tanmenetben

Részletesebben

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Téma:A hit útján Tanítási egység / a tanóra anyaga:az egyházi év Kulcsfogalmak:Katolikus ünnepek, ünnepkörök, egyházi év, Az óra fő céljai:

Részletesebben

Hittan tanmenet 1. osztály

Hittan tanmenet 1. osztály Hittan tanmenet 1. osztály A Beszélgetés Istennel című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A gyakorlati órák, az azokat előkészítő és feldolgozó órák a tanmenetben

Részletesebben

Fejlesztő játékok. MB 306029 Tapintós sétány. MB 118 210 Bűvös zsákok. MB 358023 Nagymosás. NA 337 224 Mágneses virágok 2+ ÉV 3+ ÉV 4+ ÉV 5+ ÉV

Fejlesztő játékok. MB 306029 Tapintós sétány. MB 118 210 Bűvös zsákok. MB 358023 Nagymosás. NA 337 224 Mágneses virágok 2+ ÉV 3+ ÉV 4+ ÉV 5+ ÉV MB 306029 Tapintós sétány 3 különböző mintával 6 négyzetet lehet összerakni, akár egymás után, akár egymás mellé. A gyerekek séta közben a talpukkal érzékelik a különböző mintázatot. Ezzel serkentik a

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig Projekt címe Víz víz tiszta víz Időtartam:Március 8-26-ig Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Téma: Vízi közlekedés Időtartam: 1 hét Külső világ tevékeny megismerése Vízi járművek Matematikai

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

RE11244 TANMENETJAVASLAT ERKÖLCSTAN. 2.osztály. Heti 1 óra

RE11244 TANMENETJAVASLAT ERKÖLCSTAN. 2.osztály. Heti 1 óra RE11244 TANMENETJAVASLAT ERKÖLCSTAN 2.osztály Heti 1 óra Összeállította: Báder Ilona Témakör: AZ ÉN VILÁGOM Nevelési fejlesztési cél: Az énkép, az önkifejezés és az önbizalom fejlesztése. A saját környezet

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. 1. Együttműködés az állatvilágban című szöveg egyéni elolvasása, majd közös megbeszélése. Képek megtekintése. (Melléklet 2.

Óravázlat. Az óra menete. 1. Együttműködés az állatvilágban című szöveg egyéni elolvasása, majd közös megbeszélése. Képek megtekintése. (Melléklet 2. Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5. Tematikai egység: Kortársi csoportok Az óra témája: Az együttműködés Az óra célja és feladata: A közösséghez tartozás fontosságának megéreztetése. A csoporttagok

Részletesebben

A tevékenység helyszíne: Gépmadár Óvoda A tevékenységet vezeti: Balyi Krisztina A tevékenység ideje: 2014.03.05. Korcsoport: 5-6 éves Tevékenységi

A tevékenység helyszíne: Gépmadár Óvoda A tevékenységet vezeti: Balyi Krisztina A tevékenység ideje: 2014.03.05. Korcsoport: 5-6 éves Tevékenységi A tevékenység helyszíne: Gépmadár Óvoda A tevékenységet vezeti: Balyi Krisztina A tevékenység ideje: 2014.03.05. Korcsoport: 5-6 éves Tevékenységi forma: külső világ tevékeny megismerése: matematikai tapasztalatok

Részletesebben

A foglalkozás megtartásához elengedhetetlen egymás tiszteletben tartása és a támogató légkör.

A foglalkozás megtartásához elengedhetetlen egymás tiszteletben tartása és a támogató légkör. Készítette: Barcziné Széles Zsuzsanna Tantárgy: Erkölcstan. osztály Témakör: Énkép - Önismeret Az óra anyaga: Milyen vagyok én? (Ismerjük meg önmagunkat!) Az óra típusa: Új ismeret feldolgozó, alkalmazó

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

1. nap. Helyszín (település) Tevékenységek megnevezése és leírása. Dátum Időpont 2012.

1. nap. Helyszín (település) Tevékenységek megnevezése és leírása. Dátum Időpont 2012. Dátum Időpont 14. 1. nap A nyírbátori, tákosi, csarodai református templomok meglátogatása. Annak rögzítése, hogy mi jellemzi ezt a vallást, mi a templomaikat. Megfogalmazzuk, miért ez a vallás az uralkodó

Részletesebben

TERÜLETMÉRÉS ALKALMI EGYSÉGGEL Mennyit ér a kézfogásod?

TERÜLETMÉRÉS ALKALMI EGYSÉGGEL Mennyit ér a kézfogásod? MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TERÜLETMÉRÉS ALKALMI EGYSÉGGEL Mennyit ér a kézfogásod? Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TERÜLETMÉRÉS

Részletesebben

ÖLTÖZKÖDÉS, ÉVSZAKOK. Német nyelvi projekt 9.g osztály 1. nyelvi csoport. Készítette: Létainé Sigulinszky Zsuzsanna

ÖLTÖZKÖDÉS, ÉVSZAKOK. Német nyelvi projekt 9.g osztály 1. nyelvi csoport. Készítette: Létainé Sigulinszky Zsuzsanna ÖLTÖZKÖDÉS, ÉVSZAKOK Német nyelvi projekt 9.g osztály 1. nyelvi csoport Készítette: Létainé Sigulinszky Zsuzsanna Intézmény: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium,

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI, FEGYVERNEK AZ UNIÓBAN

AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI, FEGYVERNEK AZ UNIÓBAN A MODUL CÍME AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI, FEGYVERNEK AZ UNIÓBAN A modul felhasználási területe: 5-8. évfolyam KÉSZÍTETTE: Baranyi Imre ISKOLA NEVE: Orczy Anna Általános Iskola Fegyvernek

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA

ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA ÓRAVÁZLAT 8. OSZTÁLYOS KÖNYVTÁR HASZNÁLATI ÓRA Tantárgy: könyvtárhasználati Tanár: Molnár Eleonóra Évfolyam: 8. (2 osztály) Tanulói létszám: 26 fő (csoport- és pármunka) Készítette: Molnár Eleonóra szabadidő-szervező

Részletesebben

2010. Demokrácia moduláris program. Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti és Táncművészeti Intézmény, Gyömrő

2010. Demokrácia moduláris program. Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti és Táncművészeti Intézmény, Gyömrő 2010. Demokrácia moduláris program Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti és Táncművészeti Intézmény, Gyömrő A témaválasztás indoklása: Demokrácia moduláris program 2009/2010-es tanév

Részletesebben

Fenyős Zoltán. Fenyősné Kircsi Amália. Tanmenet. informatika általános iskola 4. osztály ÉVES ÓRASZÁM 36 ÓRA

Fenyős Zoltán. Fenyősné Kircsi Amália. Tanmenet. informatika általános iskola 4. osztály ÉVES ÓRASZÁM 36 ÓRA Fenyős Zoltán Fenyősné Kircsi Amália Tanmenet informatika általános iskola 4. osztály ÉVES ÓRASZÁM 36 ÓRA AJÁNLOTT TANKÖNYVEK ÉS MUNKAFÜZET Fenyős Zoltán Fenyősné Kircsi Amália: Gyöngyforrás (Játékos informatika

Részletesebben

Fogalmazás óraterv - 3. évf.

Fogalmazás óraterv - 3. évf. Fogalmazás óraterv - 3. évf. Pedagógus neve: Poreisz Zoltánné Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom fogalmazás Dátum: 2015. 02. 26. Osztály: 3. Az óra témája:

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Kiscsávoly Projekt felelős: Ideje: 2014. március 26. április 16. Foglalkozások száma: 33 Bevont tanulók köre:

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

Helyi tanterv ÉNEK-ZENE NÉMET NYELVEN KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 1-4. OSZTÁLY

Helyi tanterv ÉNEK-ZENE NÉMET NYELVEN KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 1-4. OSZTÁLY Helyi tanterv ÉNEK-ZENE NÉMET NYELVEN KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 1-4. OSZTÁLY A német két tannyelvű oktatás szerves részét képezi a művészeti nevelés, mely műveltségi terület többek között az ének-zene

Részletesebben

Környezetünk védelmében: A környezetbarát energiaforrások

Környezetünk védelmében: A környezetbarát energiaforrások Környezetünk védelmében: A környezetbarát az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend három oktatási intézményében PIARISTA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

tut Beszprémy Katalin

tut Beszprémy Katalin A népi hagyományok oktatásának fontossága az iskolarendszerben tut Beszprémy Katalin A népi kézművesség megmaradásának záloga a mesterségbeli tudás hiteles átadása a felnövekvő nemzedékek számára, ami

Részletesebben

2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01.

2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01. 2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01. Március a tavasz ébredésének hónapja. A tavaszvárás,

Részletesebben

Alapvető játékformák és skálázás

Alapvető játékformák és skálázás TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) EGYÜTTMŰKÖDÉSI, SZOCIÁLIS

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

Körös vizinek napkeleti partján Barangolás a régi Kunszentmártonban

Körös vizinek napkeleti partján Barangolás a régi Kunszentmártonban Körös vizinek napkeleti partján Barangolás a régi Kunszentmártonban A KUNSZENTMÁRTONI HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMCSOMAGJA 2010. augusztus 20. 2011. augusztus 31. 1 Múzeumok és iskolák

Részletesebben

A felkészülésnél felhasznált szakirodalom: Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI Pedagógia program, Szitakötő 2014/1.

A felkészülésnél felhasznált szakirodalom: Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI Pedagógia program, Szitakötő 2014/1. Osztály: Tantárgy: 5. osztály Természetismeret - állat asszisztált oktatás Terápiás kutya neve: A foglalkozás témaköre: A foglalkozás anyaga: Alba Anyag, energia, információ, Állandóság, változás Anyagok

Részletesebben

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK A FÉLSIVATAGI NÉPEK ÉS KÖRNYEZETÜK Készítette: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 7. ÉVFOLYAM SZKA_207_15

Részletesebben

Új szolgáltatás: együttműködés a természettudományi érdeklődés felkeltése céljából

Új szolgáltatás: együttműködés a természettudományi érdeklődés felkeltése céljából Új szolgáltatás: együttműködés a természettudományi érdeklődés felkeltése céljából Tisztelt Pedagógus! Kérjük áldozzon idejéből néhány percet arra, hogy megismerje szolgáltatásainkat és felmérje, hogy

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

Szakértelem a jövő záloga

Szakértelem a jövő záloga 1211 Budapest, Posztógyár út. LEKTORI VÉLEMÉNY Moduláris tananyagfejlesztés Modul száma, megnevezése: Szerző neve: Lektor neve: Imagine Logo programozás Babos Gábor Újváry Angelika, Szabó Imre Sorszám

Részletesebben

Játszva Egészség Nevelek! 5 hetes egészségnevelő program általános iskolások számára

Játszva Egészség Nevelek! 5 hetes egészségnevelő program általános iskolások számára Kupai Krisztina (KUKIAAP. SZE) II. évfolyam Egészségfejlesztés kurzus Játszva Egészség Nevelek! 5 hetes egészségnevelő program általános iskolások számára Program célja és jelentősége Cél: Sok-sok érdekességet

Részletesebben

Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola. Karácsony projekt. Készítette: Borsóné Molnár Szilvia. Baracska, 2013. december

Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola. Karácsony projekt. Készítette: Borsóné Molnár Szilvia. Baracska, 2013. december Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola Karácsony projekt Készítette: Borsóné Molnár Szilvia Baracska, 2013. december Célok: 1. A karácsony sajátosságainak felfedezése, saját érzések megfogalmazása. 2.

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

A MODUL CÍME. Ünnepek MODULTÉRKÉP

A MODUL CÍME. Ünnepek MODULTÉRKÉP A MODUL CÍME Ünnepek A modul felhasználási területe: 5-7. évfolyam KÉSZÍTETTE: Baranyiné Bujdosó Ágnes ISKOLA NEVE: Orczy Anna Általános Iskola,Szakiskola MODULTÉRKÉP A modul kiemelt és általános céljai:

Részletesebben

Óravázlat Matematika. 1. osztály

Óravázlat Matematika. 1. osztály Óravázlat Matematika 1. osztály Készítette: Dr. Jandóné Bapka Katalin Az óra anyaga: Számok kapcsolatai, számpárok válogatása kapcsolataik szerint Osztály: 1. osztály Készség-és képességfejlesztés: - Megfigyelőképesség

Részletesebben

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára.

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára. TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba Évfolyam Elsı 1. nap Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. osok számára. Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-4.

Részletesebben

ke zmu ves tanszak 2013/2014

ke zmu ves tanszak 2013/2014 Művészeti beszámoló ke zmu ves tanszak 2013/2014 Az alapfokú művészeti képzés nagymértékben elõsegíti a tanulók személyiségfejlõdését és biztosítja a tehetséggondozás lehetõségét. Figyelembe veszi az életkori

Részletesebben

Az iskolai közélet megújítása. Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák. 12. évfolyam

Az iskolai közélet megújítása. Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák. 12. évfolyam Az iskolai közélet megújítása Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 12. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője: Zsigovits Gabriella Címlapkép:

Részletesebben

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem SZK_104_21 30 év múlva szerintem Jövőképformálás Én és a világ modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4. ÉVFOLYM tanári 30 év múlva szerintem 4. évfolyam 355 MODUlVÁZLT

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT Történetek a kincses erdő állatairól Készült: Forrás Általános Iskola Dávod 2009. október 19-22.

Részletesebben

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket!

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! SzóKiMondóka bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! 1 Küldetésünk Interaktív, készségfejlesztő játékok létrehozása kisgyermekek számára - Magyarországon

Részletesebben

A kompetencia terület neve: Esztétikai-művészeti tudatosság kulcskompetencia; szociális, életviteli kompetencia. A modul címe:

A kompetencia terület neve: Esztétikai-művészeti tudatosság kulcskompetencia; szociális, életviteli kompetencia. A modul címe: Pomáz Város Önkormányzata TÁMOP 3.1.4/08-1-2008-0024 A kompetencia terület neve: Esztétikai-művészeti tudatosság kulcskompetencia; szociális, életviteli kompetencia A modul címe: A reneszánsztánc, mint

Részletesebben

Állatok, ahogy én látom I. csoport

Állatok, ahogy én látom I. csoport TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

A Kisalföld tájegységünk

A Kisalföld tájegységünk Ruppertné Hutás Kinga A Kisalföld tájegységünk (bemutató tanítás) Tantárgy: Témakör: Óra típusa: Tanítás anyaga: Természetismeret, 4. osztály Földrajzi alapismeretek, tájékozódás, országismeret Új anyagot

Részletesebben

Családi vetélkedő. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24.

Családi vetélkedő. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24. Családi vetélkedő JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24. A projekt feladatterve Projekt témája: Családi vetélkedő Időkeret: 3 óra Projektfelelős: 1 pedagógus sorszám feladat felelős Teljesítés

Részletesebben

TANÓRÁN KÍVÜLI NEVELÉSI PROGRAMOK A SARKADI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP 3.2.13-12/1 pályázat megvalósítása 2012. DECEMBER

TANÓRÁN KÍVÜLI NEVELÉSI PROGRAMOK A SARKADI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP 3.2.13-12/1 pályázat megvalósítása 2012. DECEMBER 2012. DECEMBER A Városi könyvtárban honismereti vetélkedő zajlott decemberben. A népszerű nyomógombos pultnál, témakörök segítségével elevenítettük föl Sarkad város és környezete történelmét, földrajzát.

Részletesebben

SZKC_105_06. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_06. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. EMEREK KÖZÖTTÜNK, SZK_105_06 MI EMEREK KÖZÖTT a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári emberek közöttünk, mi

Részletesebben

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA A témahét célja: - Ismerjék meg a víz alapvető tulajdonságait - Ismerjék fel a víz szerepét életünkben, tudjanak példát mondani a víz hasznosítására a mindennapi élet, a

Részletesebben

Tananyag: Számfogalom erősítése a 100-as számkörben. Játékpénzzel számolunk.

Tananyag: Számfogalom erősítése a 100-as számkörben. Játékpénzzel számolunk. Óravázlat 2. osztályos matematika Tananyag: Számfogalom erősítése a 100-as számkörben. Játékpénzzel számolunk. Oktatási cél: Pénzhasználat, pénzváltás. Játék a játékpénzzel párokban. Megismerési képességek

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak.

Tanítási gyakorlat. 2. A tanárok használják a vizuális segítséget - képeket adnak. 1. szakasz - tanítási módszerek 1. A tananyagrészek elején megkapják a diákok az összefoglalást, jól látható helyen kitéve vagy a füzetükbe másolva mindig elérhetően, hogy követni tudják. 2. A tanárok

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

Ökomatek tehetséggondozás

Ökomatek tehetséggondozás Ökomatek tehetséggondozás Időpontja: szerda 6. óra Tehetséggondozó tanár: Németh Zoltánné A tehetséggondozó foglalkozásokba 8-14 év közötti gyerekeket vonok be. Érdekes és változatos programokkal szeretném

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Rajnai Virág Éva A Belső-somogyi erdők élővilágának megismerése

Rajnai Virág Éva A Belső-somogyi erdők élővilágának megismerése Rajnai Virág Éva A Belső-somogyi erdők élővilágának megismerése Cím: A Belső- somogyi erdők élővilága Választható projektek száma: 4 Projekttémák: Az erdő fái közt Erdőismeret Védd az erdőt - Környezetvédelem

Részletesebben

Europa entdecken. A moduláris program neve: Felfedezni Európát Idegennyelvi modul Országismeret

Europa entdecken. A moduláris program neve: Felfedezni Európát Idegennyelvi modul Országismeret Europa entdecken A moduláris program neve: Felfedezni Európát Idegennyelvi modul Országismeret A modul megvalósításának helye: Jókai Mór Általános Iskola Budapest A modul megvalósításának időpontja: 2010.

Részletesebben

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc)

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Óravázlat 4. osztályos környezet Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Oktatási cél: Az erdő életközössége, hazánk erdőinek jellemzői. A megfigyelések lejegyzése rajzos, összehasonlító vázlatok készítésével

Részletesebben

Projektalapí to okirat (9. e vf. 3. csoport)

Projektalapí to okirat (9. e vf. 3. csoport) Projektalapí to okirat (9. e vf. 3. csoport) A projekt adatai: Intézmény: Évfolyam: Csoport témája: Projektgazdák: A csoport levelezőlistájának címe: Digitális füzet belépési adatai: (www.webnode.hu felületen)

Részletesebben

Magunkról. Címe: Te is tudod, én is tudom, mi is tudjuk, együtt lenni jó!

Magunkról. Címe: Te is tudod, én is tudom, mi is tudjuk, együtt lenni jó! 1 Magunkról Óvodánk Budapest IV. kerületében, Káposztásmegyer 1-en található. Büszkén mondhatjuk, hogy jól felszerelt, pályázat útján kívül, belül megszépült. Programunkban kiemelt helyet kap a mozgás,

Részletesebben

Tanítás helye: Osztály: Tanító: Tantárgy: Téma: A gólya Célok: Műveletesített feladatok:

Tanítás helye: Osztály: Tanító: Tantárgy: Téma: A gólya Célok: Műveletesített feladatok: Lecketerv Tanítás helye: Gáspár András Általános Iskola Osztály: II. Tanító: Oros Erika Tantárgy: Környezetismeret Téma: A költöző madarak A gólya Célok: - feladatmegoldó gondolkodás, megfigyelőképesség,

Részletesebben

5-6. évfolyam. Kommunikációs szándékok:

5-6. évfolyam. Kommunikációs szándékok: 5-6. évfolyam Az 5-6. évfolyamon folytatódó nyelvoktatás legfontosabb célja a tanulók célnyelvi kommunikatív kompetenciájának további fejlesztése. Ez továbbra is szoros kölcsönhatásban történik az adott

Részletesebben

Magyar romantikus zene

Magyar romantikus zene TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) MŰVÉSZETI, ESZTÉTIKAI KIFEJEZŐKÉSZSÉG

Részletesebben

Ismerd meg és óvd környezetedet!

Ismerd meg és óvd környezetedet! Ismerd meg és óvd környezetedet! Három hetet meghaladó projekt A projekt címe: Ismerd meg és óvd környezetedet! A projektet megvalósító intézmény: Ady Endre Általános Iskola Tényő, Győri út 53. A projekt

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ

KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ KOCSIS ÉVA CSEREY-GOGA TECHNOLÓGIAI LÍCEUM, KRASZNA SZILÁGY MEGYE AZ OPCIONÁLIS TANTÁRGY CÍME: NAPSUGÁR-BÖNGÉSZŐ Az opcionális/választható tantárgy neve: Napsugár-böngésző Műveltségi terület: Nyelv és

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2008-0069

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2008-0069 Zsadány Község Önkormányzata Zsadányi Általános Művelődési Központ Napközi Otthonos Óvoda 5537, Zsadány Béke u. 56. TÁMOP 3.1.4.-08/2-2008-0069 Témahét Testünk Készítette:Tébiné Bari Anikó Lupsán Ildikó

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

Projektalapí to okirat (NYEK 20. csoport)

Projektalapí to okirat (NYEK 20. csoport) Projektalapí to okirat (NYEK 20. csoport) A projekt adatai: Intézmény: Évfolyam: Csoport témája: Projektgazdák: Vetési Albert Gimnázium nyelvi előkészítő évfolyam Veszprém (20. csoport) Csík Andrea Kun

Részletesebben

Pedagógiai és eszközrendszer bemutatása

Pedagógiai és eszközrendszer bemutatása Pedagógiai és eszközrendszer bemutatása A Montessori pedagógia erkölcsre, szabadságra, önfejlődésre, önállóságra, önfegyelemre és mély érzelemre nevel. Montessori pedagógiájának egyik alapelve a hit, hogy

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter)

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter) MÚZEUM ADATAI Múzeumpedagógiai szolgáltatások Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Blaskovich Múzeum Pest Tápiószele 2766

Részletesebben

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22.

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Hétfő 07. 18. 9.15-10.00 Bemutatkozás-ismerkedés. 10.00-12.00 Zeneiskola - Fúvószenekar bemutatója, hangszerek kipróbálása

Részletesebben

Project Water 5. a. Készítette: Mechlerné Gajdár Ibolya

Project Water 5. a. Készítette: Mechlerné Gajdár Ibolya Project Water 5. a Készítette: Mechlerné Gajdár Ibolya Water project Tanmenet Időkeret:9 óra Óra anyaga 64.óra Project:Water IKT Lesson 1 A Duna útja /Forrás:www.danube box.com/ 65.óraProject:Water IKT

Részletesebben

Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök Problémafelvetés. különböző Mi a dokumentum/információhordozó?

Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök Problémafelvetés. különböző Mi a dokumentum/információhordozó? ÓRATERV A pedagógus neve Iványiné Nagy Kinga Műveltségi terület Informatika Tantárgy Könyvtárhasználat Osztály 6. évfolyam Az óra témája A dokumentumok típusai: Információhordozók a könyvtárban Az óra

Részletesebben