Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára"

Átírás

1 Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban megjelenő feladatokat készítették: Tillinger Péterné közoktatási szakértő Petrilla Csaba kerületi munkaközösség-vezető és a földrajz-biológia munkaközösség tagjai Felelős kiadó: Frank Gabriella Kiadja: XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

2 BEVEZETŐ A környezeti nevelés átfogó célja, hogy elősegítse minden korosztály környezettudatos szemléletének, magatartásának, életvitelének kialakulását. Ezzel érhető el, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen majd tevékenységében, döntéseiben alkalmazni, érvényesíteni ezt a szemléletet és ismeretanyagot. A környezeti nevelés alapja a természetismeret, amely a közvetlen élményszerzésen keresztül alakítja ki a helyes cselekvésre késztető, pozitív viszonyulást a természeti értékekhez, azok védelme érdekében. A Pedagógiai Intézet földrajz biológia szakos munkaközössége Tillinger Péterné, majd Petrilla Csaba vezetésével egy évtizede rendezi meg a felső tagozatos diákok számára a kétfordulós kerületi környezetvédelmi vetélkedőt. A tíz év színes, változatos, önálló egyéni vagy csoportos tanulói tevékenységekre épülő, játékos, gondolkodtató, kutató- és gyűjtőmunkát igénylő, szóbeli, ill. írásbeli vagy manuális feladataiból válogattunk, amikor ezt a gyűjteményt összeállítottuk. A kiadvány megjelentetésével a környezeti nevelés céljainak teljesülését kívánjuk segíteni. Reméljük, hogy tanárkollégáink ötletadó, hasznos segédeszköznek tartják majd a feladatgyűjteményt. Képek a 2009-ben szervezett környezetvédelmi vetélkedőről

3 I ÁLLATVILÁG 1. feladat Melyik állat a természetvédelem jelképe? 2. feladat Pénzérméinken védett élőlényeket találunk. Melyiken mit? 3. feladat Válasszatok ki egy védett hazai madárfajt, és mutassátok be! Le is rajzolhatjátok! (Bemutatási szempontok: elterjedés, fészkelő hely, költési idő, táplálkozás, vonulás, állomány nagysága) 4. feladat Melyik történelmi család címere ez? Melyik az a fokozottan védett madár, amelyik a címeren látható?

4 5. feladat Egészítsétek ki a címerállat nevével a következő települések nevét, majd kössétek össze a rájuk vonatkozó állításokkal! -háza -kő -stető Kiemelkedő néprajzi és népművészeti község Bükki kirándulóhely Porcelángyártása tette híressé 6. feladat Három keresztes pók lábainak a számát vonjátok ki öt folyami rák lábainak a számából, majd osszátok el az őz egy lábán lévő patáinak számával! A kapott eredményhez adjátok hozzá egy tulipán sziromleveleinek számát, majd vonjátok ki belőle a rovarok testtájainak számát! Végül osszátok el a kocsányos tölgy szikleveleinek számával, s írjátok le a kapott eredményt! Póklábak száma: Ráklábak száma: Őz patái: Tulipán szirmai: Rovar testtájai: Tölgy sziklevelei: Végeredmény:

5 7. feladat A bal oldali oszlopban fajnevek szerepelnek. Kössétek egy-egy vonallal a jobb oldali megállapításokat a megfelelő névhez! Vigyázat, minden névhez egy megállapítás tartozik! Fehér gólya Éti csiga Szarvasbogár Kuvik Kökény Alföldi szitakötő Ponty Vaddisznó Óriás amőba Őz tölgyfa nedve ágtövis tükör ezüstös nyálkacsík termik álláb hodály oldalvonal átváltozás konda 8. feladat Egy kis növény- és állatismeret. Milyen élőlény? Hol él? Boldogasszony papucsa Bölömbika Lápi póc Küszvágó csér Verő-költő bodobács Vöröshasú unka

6 Erdélyi hérics Zöld küllő Nyuszt Óriás acsa 9. feladat A verő-költő bodobács hétköznapi élőlény, akár iskolába menet is találkozhattok vele. Persze több népi neve is van, talán Ti is ismeritek valamelyiket. Írjatok le egyet! Rajzoljátok is le ezt a lényt! 10. feladat Figyeljétek meg a környezetetekben előforduló madarakat! Egy héten keresztül minden nap figyeljétek meg a kiválasztott helyet! Ez lehet az iskola udvara, valakinek a kertje, utca vagy egy park. Ha etető is van a területen, több madarat láthattok! Készítsetek jegyzeteket: milyen fajokat láttatok, kb. hányan voltak, hogyan viselkedtek? Figyelhetitek az égboltot is, érdekesek lehetnek a magasan átrepülő madarak is. Valahogy így: Észlelt fajok felsorolása darabszámmal 1. nap 2. nap 3. nap Érdekesség, viselkedés:

7 4. nap 5. nap 6. nap 7. nap Töltsétek ki a táblázatot! 10. feladat Töltsétek ki a táblázatot! Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett (karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?... Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!)

8 Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?... Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!)

9 11. feladat Itt a tél, fáznak és éheznek a madarak. Készítsetek egyszerű etetőt műanyag flakonból! A tiszta, száraz és kupakkal lezárt italos flakon oldalán ollóval kb. 8 cm átmérőjű nyílást vágunk, a nyílásig megtöltjük napraforgóval, és madzagot kötünk az üveg nyakára. Helyezzétek el az etetőt az iskola udvarán! Folyamatosan etessétek a madarakat márciusig napraforgóval! Vigyázat! A kenyérmorzsa nem jó táplálék, mert átázik és megromlik, ezzel betegséget okozhat! Fényképezzétek le az etetőt! Figyeljétek az itt megjelenő madarakat! Írjátok le, milyen fajok jelentek meg! II. NÖVÉNYVILÁG 1. feladat Ismeritek-e az erdők fáit, cserjéit Társítsátok a számokkal az alábbi fajneveket! Vadrózsa Virágos kőris Molyhos tölgy Szelídgesztenye Mezei szil Gyertyán 2. feladat Készítsetek őszi levélgyűjteményt! Gyűjtsétek be és préseljétek le 10 fafaj levelét, ragasszátok egy lapra, határozzátok meg a nevét! 3. feladat Készítsetek a fákról kéreglenyomatot is! (a kéregre tegyetek papírlapot, és elfektetett zsírkrétával satírozzátok át). Ne felejtsétek el ráírni a neveket!

10 4. feladat Miért káros, ha túl sok erdőt vágunk ki? Mi az a tarvágás? 5. feladat Európában kb. minden 5. lakos allergiás a virágporra. Mely gyomnövények leveleit látjátok az alábbi ábrán? 6. feladat A zuzmók érzékenyek a levegő tisztaságára. Ahol szennyezett a levegő, nem élnek meg. Különösen az autók kipufogó gázait és a gyárak füstjét nem bírják. Figyeljétek meg, nő-e az iskolátok környékén zuzmó! Megfigyeléseiteket indokoljátok is! 7. feladat Gyűjtéssel, szedéssel veszélyeztetett növényfajok jellemzőit olvashatjátok az alábbiakban. Melyikre ismertek? Rajzoljátok le! a) cm magas, hagymagumós évelő. Levelei tőállóak, hosszúkáslándzsásak, 6-9 cm hosszúak, kissé húsosak, átellenesek, számuk rendszerint 2, ritkán 3. Leveleinek mintázata nagyon jellegzetes: élénkzöld vagy hamuszürke alapon szabálytalan alakú barna foltos. A virágzás előrehaladtával a foltok fokozatosan kifakulnak. A tőkocsány cm magas. Virága bókol. Leplei harang alakúak, hosszúkáslándzsásak, 2,5-4 cm hosszúak, lekerekített csúcsúak, élénk bíborpirosak vagy rózsaszínűek. A kinyílás kezdetén előrenéznek, majd később hátrahajlanak, így láthatóvá válik a fehérfoltos torok és a virágból kiálló kékes porzók a bibével. A nyugat-dunántúli piacokon találkozhatunk vele.

11 b) Évelő, cm magas, gumós növény. Fényes, áttelelő, szíves kerekded, majdnem vese alakú, ép vagy kanyargós élű, sötétzöld alapszínű és fehéren márványos leveleiről akkor is felismerhető, ha nem virágzik. A virág a 8-10 cm-es, levéltelen tőkocsányon magános, bimbós állapotban sodrott, kinyílva vöröses rózsaszín vagy bíboros, bókoló és erősen illatos. A párta 5 cimpája hátrafelé tört, cimpái mm-esek csöve jóval rövidebb a cimpánál. Elsősorban a dunántúli piacokon várható a feltűnése. c) cm magas évelő. Levelei bőrneműek, fényesek, páratlanul szárnyaltan összetettek. Virágai nagyok, rózsaszínűek, bordón erezettek, és végálló virágzatban állnak. A növény mirigyes, érintésétől az emberi bőrön kellemetlen kiütések, hólyagok képződhetnek. A citromfélékre jellemző illóolajokat tartalmaz, megdörzsölve citromillatú. Régóta tömegesen gyűjtött gyógynövény. Virágainak impozáns megjelenése miatt gyűjtik csokornövényként. Természetvédelmi értéke: 5000 Ft. (Segítségül a három növény nevének szótagjai keverve: e-erman-lá-cik-zer-i-jó-kó-ka-nagy-de-di-kas-men-fű) 8. feladat Milyen pénzérméinket díszíti növény vagy állat képe? Töltsétek ki a táblázatot! pénzérme értéke élőlény neve élőhelye tápláléka

12 III. A VÍZ 1. feladat 2111-et írunk, egy űrhajó érkezik a Föld felé, benne néhány utazó. - Te jártál már erre? Melyik bolygó ez? - Ez a Föld, a kék bolygó. Különleges a Nap körüli bolygók sorában, mert folyékony halmazállapotú vizet tartalmaz. - Vizet? Mi az a víz? Segítsetek az űrlakóknak, hogy megismerkedjenek a vízzel! Egészítsétek ki a mondatokat! -A víz hidrogénnek -nel alkotott vegyülete. Az egyetlen anyag, amely a természetben halmazállapotban fordul elő. Sűrűsége C-on a legnagyobb. A Föld felszínének %-át borítja. Az ember testének kb. %-a, de még a kiszárított fának is %-a víz. Ez az egyik legfontosabb környezeti elem a Földön. 2. feladat - Te, mire lehet használni ezt az izé vizet? Válaszoljatok! Mire használjuk a vizet? Legalább 10 dolgot gyűjtsetek!

13 3. feladat - Ha ez ilyen értékes anyag, akkor biztosan nagy becsben tartják, nem? - Sajnos, nem. Pazarlóan bánnak vele. Amíg ásott kutak voltak, 10 liter vizet használt egy ember naponta, de ma litert! Kérdezzetek meg három családot, mennyi vizet fogyasztanak átlagosan egy hónap alatt! A három értékből számítsatok átlagot! Mennyibe kerül egy liter víz? 4. feladat Írjatok három ötletet, amellyel csökkenteni lehet a család vízfogyasztását! feladat - Sőt, nemcsak pazarolják, hanem szennyezik, piszkolják is. - Hogyan? - Például beleöntik a patakokba a fáradt olajat. Nézzetek utána, hány liter vizet tesz ihatatlanná 1 liter fáradt olaj!

14 6. feladat - Képzeld el, nemrégen hallottam, hogy ismét elsüllyedt egy olajszállító tankhajó, ami katasztrófát okozott! - Milyen katasztrófát? - Több ezer tonna olaj ömlött a tengerbe, tudod a nagy sós vízbe. Hol történt a katasztrófa? Milyen problémákat okozott a hajótörés? Írjatok le két példát! 7. feladat Milyen hatással van a vízimadarak tollára a vízen elterülő olajréteg? Modellezzétek a problémát! Egy tálba öntsetek vizet, a másikba olajat, majd mártsatok bele mindkettőbe egy-egy tollat! Mi történt? Hogyan hat ez a madarakra? 8. feladat -A Földön édesvíz is van, ennek egy része a folyókban, patakokban található. Sajnos ma már ezek sem kristálytiszták. 9. feladat Hasonlítsátok össze a Magyarország felszíni vizeinek minősége című térkép segítségével a Zagyva és a Dráva folyók vízminőségét! Mi lehet a különbség oka?

15 10. feladat - Te, ez borzasztó, tenni kellene valamit! - Erre már az emberek is kezdenek rájönni, és próbálkoznak. Már kijelölték a Víz Világnapját is. -Drukkolok nekik, hogy sikerüljön! -Én bízom benne, de most már induljunk tovább! És az űrhajó távolodott a Mars irányába Mikor van a Víz Világnapja? 11. feladat Egy üdülőtó pusztulása A Tisza szabályozása során számtalan kanyarulatot levágtak, hogy az árvízveszélyt csökkentsék, a víz folyását pedig gyorsítsák. A levágott kanyarulatokból lettek a morotvatavak. Sok ilyen tó van a Tisza mentén. Némelyiken motorcsónakkal száguldoznak, a partján autót mosnak. A nyaralóházak szennyvízelvezetése nem megoldott. Nyáron sokszorosára nő a tó körül a népesség. Rajzoljátok le a tavat! Gondoljátok végig a tó jövőképét! Rajzoljátok le, milyen lesz tíz év múlva! Milyen növényfajok megjelenése utal a tó pusztulására? Készítsetek vázlatos tervet a tó megmentésére!

16 12. feladat Kísérletezzünk! Honnan kerül a víz a csapba, és hova folyik le? Tegyetek egy műanyag edényt a mosdókagylóba! Egyikőtök mosson kezet úgy, ahogy mindig szokott, a kézmosó vizet fogjátok fel az edénybe! A felfogott vizet mérjétek meg egy mérőhenger segítségével! Jegyezzétek le, mennyi víz fogyott el! Figyeljétek meg az edényben levő vizet! Milyen? Meg lehet-e inni? Hasonlítsátok össze a csapból folyó vízzel! Járjatok utána, honnan kerül a víz a csapba, és hova folyik a lefolyóból! 13. feladat Készítsetek tablót ásványvizes, kristályvizes címkékből!

17 14. feladat Mi az a savas eső? Milyen károkat okoz az erdőkben, édesvizekben, épületekben? 15. feladat Jelöld be a nagyobb magyarországi felszíni vizeket! 16. feladat A víz körforgása

18 Egészítsd ki a mondatokat! Az eső a -ben keletkezik. A felszínre jutott víz egy része a talajba. Ezt -nek nevezzük. A tengerbe a, a és az által jut víz. A légkörbe a víz a -ről és a -ből való, valamint az élőlények és során jut vissza. Felhők akkor keletkeznek, amikor a víz a légkörből. 17. feladat Állapítsd meg a víz fizikai tulajdonságait! a) Mérd meg a hőmérsékletét! Tapasztalat: C b) Vizsgáld meg a víz színét! Tapasztalat: c) Figyeld meg a víz átlátszóságát! Húzd alá a megfelelő szót! átlátszó opálos zavaros nem átlátszó c) Állapítsd meg a víz szagát! Az alábbi kifejezések közül válassz! szagtalan szúrós szagú záptojás szagú földszagú ürülékszagú áporodott

19 18. feladat Sorold fel a víz felhasználásának területeit! Mire használja a lakosság a vizet? 19. feladat Hogyan kerül a víz a lakásotokba? Egészítsd ki a mondatokat!

20 A vízművek - a, illetve a juttatják el a Itt történik a víz tisztítása, illetve fertőtlenítése. Az ivóvíz innen a -ba kerül. A lakosság ellátása a keresztül történik. 20. feladat Engedj átlátszó, lehetőleg üvegpohárba (ne főzőpohárba!) csapvizet. Vizsgáld meg a tulajdonságait! a) színe: b) szaga: c) íze: d) átlátszósága: e) lebegő anyag: f) Tölts egy kisebb főzőpohárba vizet, és mérd meg a hőmérsékletét! C g) Vizsgáld meg, kimutatható-e a klór? j ezüst-nitrát Tapasztalat: Magyarázat: csapvíz

21 21. feladat Gyűjts és ragassz be képeket, amelyek a víz jelentőségét szemléltetik! 22. feladat Csoportosítás. Írjátok be a megfelelő helyre a víz különböző előfordulási, megjelenési formáit! Felszíni vizek: Felszín alatti vizek: Légköri víz:

22 23. feladat Magyarázzátok meg az alábbi fogalmakat! Ülepítés: Erózió: Korrózió: Üledék: Hordalék: Zátony: Árvíz: Gát: 24. feladat Miről híresek az alábbiak? Az elmúlt időkben mi történt itt? Holt-tenger ' Bajkál-tó: Rába: Golf-áramlat: Aral-tó: _ Watt-tenger: 25. feladat Pestszentlőrinchez hol van a legközelebbi szennyvíztisztító? 26. feladat Számozással tegyétek sorrendbe! mocsár tó láp fertő

23 27. feladat

24 IV. Energia 1. feladat Soroljatok fel megújuló energiahordozókat! 2. feladat Időutazás. Gondoljátok végig azt, hogy milyen energiákat, erőforrásokat használtak fel elődeink mindennapjaik során! Gondolataitokat, ötleteiteket foglaljátok egy történetbe! Legyen benne minél több energianyerési módozat! 3. feladat Hol vannak hazánkban hőerőművek? Melyiket milyen fűtőanyaggal táplálják? Írjatok legalább 6 példát! A szélenergia 4. feladat Mi a szél? Hogyan alakul ki? Rajzoljátok le! 5. feladat Írólapból vágjatok ki egy csigavonalat! A közepét tűzzétek rá egy hurkapálca végére, és tartsátok meleg hely (pl. radiátor) fölé. Mit tapasztaltatok? Mi a magyarázata ennek?

25 6. feladat Mi a neve a forgószélnek Dél-Amerikában: Észak-Amerikában: Dél- és Kelet-Ázsiában: 7. feladat Hány működő szélerőmű van Magyarországon? 8. feladat Manapság a szélerőművek hatalmas repülőgépcsavarokra emlékeztetnek. A szél energiájának jobb kihasználása érdekében az erőműveket nagy számban hatalmas területen helyezik el. Hol találhatók Magyarországon ilyen erőművek? (Két helyet írjatok!) A vízenergia 9. feladat Mivel használták ki régebben a víz munkavégző képességét? 10. feladat Napjainkban a víz energiájának kihasználását turbinákkal oldják meg. Hogyan biztosítják az állandó és egyenletes vízhozamot a turbina működéséhez?

26 11. feladat Hol van Magyarországon vízerőmű? 12. feladat Hol érdemesebb vízerőművet építeni? Húzzátok alá! Nagy esésű folyóra hegyvidéken vagy Kis esésű, bővizű folyóra sík területen Indokoljátok meg, hogy miért! 13. feladat Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy duzzasztómű felépítése? Írjatok 3-3 példát! 14. feladat Hol érdemes Magyarországon vízierőművet építeni?

27 V. KÖRNYEZETVÉDELEM 1. feladat Melyek hazánk nemzeti parkjai? Készítsetek térképet, és jelöljétek rajta, hol találhatóak! Minden nemzeti park területére rajzoljatok 3 jellemző élőlényt, vagy írjátok oda a nevét! 2. feladat Soroljátok fel hazánk nemzeti parkjait megalakulásuk sorrendjében, és írjátok le melléjük, milyen növény, állat vagy mindkettő található a címerükben! Az egyik címert rajzoljátok is le! 3. feladat Írjátok le minél érthetőbben a saját megfogalmazásotokban, mi a különbség a természetvédelmi terület és a nemzeti park között. 4. feladat Mágikus 3-as : 3-3 fogalom egyértelműen meghatároz egy nemzeti parkot. Melyek ezek? Forráscsiga, tornai vértő, terra rossa talaj Szurdokvölgy, havasi ikravirág, Szent István barlang Őrállók, szerek, veleméri Árpádkori templom Daru, hazánk leghosszabb közúti kőhídja, halastavak

28 Dévaványai túzokrezervátum, lösz, folyóköz 9 tájegység, szikes tavak, Tőserdő Hany Istók, parlagi vipera, nagy kócsag Barcsi ősborókás, királyharaszt, csermelyciprus Tanúhegyek, garda, barátlakások Melyik NP maradt ki? Írjatok róla 3 dolgot! 5. feladat Tervezzetek egynapos őszi kirándulást valamelyik nemzeti parkunk meglátogatására! A tervben a következők szerepeljenek: 1. Tervezett útvonal 2. Látnivalók 3. Igénybevett járművek, megtett távolságok, gyalogtúra hossza. 4. Indulás, érkezés ideje, időbeosztás (hol mennyi időt töltünk) 5. Néhány mondat a terület (látnivalók) jelentőségéről. 6. feladat Keressetek, érdeklődjetek! Milyen folyóiratok foglalkoznak a természettel, természet- és környezetvédelemmel? Soroljatok fel legalább négyet!

29 7. feladat Keressetek az ötödikes és a hatodikos természetismeret tankönyvben olyan fogalmakat, meghatározásokat, amelyek a környezet - az élőlények védelmével kapcsolatosak! Ezeket írjátok ki és a saját szavaitokkal magyarázatokat is írjatok melléjük 8. feladat Mit szabályoznak az alábbi egyezmények? Riói egyezmény Washingtoni egyezmény Ramsari egyezmény 9. feladat Kössétek össze a megfelelőket! Autómentes nap Október első vasárnapja A Föld világnapja Március 22. Madarak és fák Június 5. napja Környezetvédelmi Május 10. világnap Állatok világnapja Szeptember 22. A víz világnapja Április 22.

30 10. feladat Rajzoljatok le egy olyan utcát, amelyet az autók uralnak, majd ugyanezt az utcát gyalogosbaráttá alakítás után! 11. feladat Minek a rövidítése HÉV? 12. feladat Milyen tömegközlekedési eszközzel utazhatsz Budapesten, ami nem szennyezi a levegőt? 13. feladat Hol áll meg vasút a főváros területén belül? Gyűjtsétek össze a megállók neveit (pl. Internet segítségével)! 14. feladat Miért van szüksége a környezetnek arra, hogy az autókban rendszeresen cseréljék az olajat, a szűrőket? 15. feladat Hogyan alakítanátok iskolátokat zölddé, azaz környezetbaráttá? Milyen területeket vizsgálnátok meg? Mit alakítanátok át? Mi az, ami már jó? 16. feladat Mit nevezünk hulladéknak? Fogalmazzátok meg egy mondatban!

31 17. feladat Mennyi hulladék keletkezik egy évben hazánkban? Karikázzátok be a jó választ! 1. kb. 120 ezer tonna 2. kb. 12 millió tonna 3. kb. 120 millió tonna 18. feladat Hogyan csökkenthetjük ennek mennyiségét? (Pl. nem fogadom el a boltban a nejlonzacskót, visszaváltható üveges italokat veszek stb.) Gyűjtsetek még ilyen ötleteket, és írjatok le belőlük legalább ötöt! 19. feladat Derítsétek fel, hogy a XVIII. és a környező kerületekben, hova viheted a szelektíven gyűjtött hulladékokat, pl. fémet, papírt, veszélyes hulladékot! Készítsetek hozzá térképet, ezeket jelöljétek be, és az iskolátokban is tegyétek ki! 20. feladat Hány hulladékudvar működik Budapesten? Melyik kerületben van 2 db? Melyik kerületekben nincs? Vajon miért?

32 21. feladat Látogassatok el egy zöld szigetre (szelektív hulladékgyűjtő sziget)! Vigyetek egy-egy szatyornyi hulladékot! Nézzétek meg, milyen színűek a hulladékgyűjtő tartályok! Papír- műanyag- Fém- Fehér üveg- Színes üveg- 22. feladat Hogyan hosszabbíthatnátok meg a következő tárgyak élettartamát? Mindhez 3 példát írjatok! Kinőtt ruhák: Kiürült mosószeres doboz: Kimustrált fogkefe: Tojástartó doboz: Műanyag tejfölös vagy margarinos doboz: Műanyagzacskó: 23. feladat Készítsetek egy olyan nagyméretű tablót, ami látványosan - és könnyen érthető magyarázó szöveggel ellátva - mutat be egy, a hulladékokkal és a háztartással kapcsolatos témát! Pl: energia a mindennapi életben,... szemét vagy hulladék?... újrahasznos - hasznos?... Az értékelés szempontjai: eredeti ötlet, érthetőség, igényes munka

33 24. feladat Nem minden hulladék szemét! A jobb oldalon felsorolt hulladékok segítségével nevezzétek meg a szelektív hulladékgyűjtő tartályok színét! Válogassátok ki a felsorolásból, amit bele lehet dobni! Tartály színe: Beledobhatom: Tartály színe: Beledobhatom: tükör, átlátszó konzerves üveg, neon-cső, villanykörte, fehér szörpös üveg, nagyító, szemüveg, átlátszó parfümös üveg, barna sörös üveg kólás palack, videokazetta, tejfölös pohár, ásványvizes flakon, tisztítószeres flakon, margarinos doboz, hungarocell Tartály színe: Beledobhatom: újság, hullámpapír, kartondoboz, füzet, csomagoló papír Tartály színe: Beledobhatom: kerámia, zöld boros palack, drótszövetes üveg, rózsaszín parfümös üveg, barna sörös üveg Tartály színe: Beledobhatom: fém sörös doboz, fém májkrémes doboz, konzerves doboz, fém üdítős doboz

34 25. feladat Hol találhatók a következő dolgok? (egy-egy település, félsziget, egyéb földrajzi név beírásával válaszoljatok!) Napóleon kalapja Ingókövek Kuruc körút Kecskeköröm Előembertelep Tavas barlang Kaptárkövek Ókeresztény katakombák Bazaltorgonák Csillagvizsgáló 26. feladat Miről híres? Miért különleges? (Környezetvédelmi, természeti ritkaságokra gondoljatok!) Vácrátót: Sas-hegy: Szentendre: Tapolca:_ Jósvafő:_ Pákozd Velencei-hg: 27. feladat Nézzetek utána a következőknek! Legcsapadékosabb tájunk (nem nagytájra gondolunk!!!) Melyik két hegy között található a Szécsényi hideg zsák"?

35 Mérjétek meg a térképen, melyik a Szarvasi Arborétumhoz legközelebbi megyeszékhely! Melyik a legszárazabb, legaszályosabb táj ( nem nagytáj!!) hazánkban? Melyik évben mérték az eddigi legmelegebb hőmérsékletet országunkban? Mi a közös bennük? Kispest Ajka Mátra Tisza Lőrinc Pécs Csepel Oroszlány Melyik a legcsapadékosabb hónap hazánkban? Melyik a leghidegebb hónap Magyarországon? Melyik Nemzeti Parkban él a sisakos sáska? 28. feladat Hogyan keletkezik a talaj? Írjátok le a folyamatot! Mitől függ a talaj termőképessége? Mi a talajerózió?

36 29. feladat Mi a szmog? Milyen típusai vannak? Hogyan jön létre? Mikor rendelnek el szmogriadót hazánkban? Volt-e Magyarországon már szmogriadó? 30. feladat A levegő átlagos szén-dioxid tartalma 0,03 %. Szén-dioxid keletkezik széntartalmú anyagok égésekor, légzéskor. A növények a fotoszintézishez szén-dioxidot használnak fel. Végezzétek el az alábbi kísérletet! Négy kémcsövet számozzatok meg! Mindegyikbe töltsetek ujjnyi meszes vizet! (A meszes víz színtelen, de ha szén-dioxid kerül bele, megzavarosodik. A zavarosodás mértékéből lehet következtetni az elnyelt szén-dioxid mennyiségére.) Két műanyag zacskóba szedjetek néhány friss levelet, a zacskókat gumizzátok rá két kémcsőre! Az egyik kerüljön világos, a másik sötét helyre 5 órán keresztül! A harmadik kémcsőre olyan zacskót gumizzatok, amibe előtte valaki szívószállal többször belefújt! A negyediket zárjátok le, ez a kontroll. Jegyezzétek le a megfigyeléseiteket!

37 31. feladat Miért jó az élővilág számára az erdő"? 32. feladat Melyik évben volt az aranymálinkó" az év védett állata? 33. feladat Hogyan van fölhelyezve, hogy néz ki egy tökéletes fészekodú? Mire kell figyelni az elhelyezéskor és a megépítéskor? 34. feladat Minek a rövidítése: OMSZ? 35. feladat Magyarázzátok meg röviden saját szavaitokkal az alábbi fogalmakat! Erőmű: Zajártalom: Energia: Pollen:

38 Szelektív gyűjtés: Erodálódás: Táj seb: Zöld mozgalmak: 36. feladat Írjatok egy mesét! A mese egy történetet mondjon el, legyenek benne olyan szereplők, akik szerintetek segítik a környezet megőrzését, akikre érdemes vigyázni, és olyanok is, akik rombolják a környezetet! A mese a fővárosban játszódjék! (Legyen kerek a történet, olvasható és stílusos!) 37. feladat Menjetek el a Földrajzi Múzeumba és pecsételtessetek le legalább egy belépőjegyet! Ha tudtok, készítsetek magatokról közös fényképet a Természettudományi Múzeum ruhatáránál! 38. feladat Készítsetek egy olyan max. 5 perces power pointos előadást, ami a szelektív hulladékgyűjtés témáját dolgozza föl - minél egyénibb, ötletesebb, gyerekek számára könnyen megérthető módon!

39 VI. REJTVÉNYEK 1. feladat Oldjátok meg a keresztrejtvényt! A vastagon keretezett függőleges oszlop egy élőlény nevét rejti (két szó). Melyik nemzeti parkunk jelvénye jut róla eszetekbe? 1. Egyik tavunk 2. A földi giliszta mozgásszerve 3. Hazánk legmagasabb csúcsa 4. Legnagyobb bogarunk 5. Ilyen a baglyok egyik ujja 6. Több évig élő növény 7. Levélerezete párhuzamos, gyökérzete bojtos és lepellevele van

40 8. Módosult földbeni szár 9. Az Aggteleki-cseppkőbarlang másik neve 10. Zápfoguk gumós felületű 11. A vadrózsa szúrós képződménye 12. Vulkáni hamuból keletkezik 13. Nagy méretű ragadozó halunk 14. Porzós és termős virágai külön növényen nyílnak 15. Róla kapta a nevét a kezdő hosszúsági kör A nemzeti park neve : 2. feladat

41 MEGHATÁROZÁSOK: 1. Savas eső okozója lehet. 2. A kék bolygó. 3. Az élő szervezetek fő alkotói, széntartalmú vegyületek. (két szó) 4. Növekedése a légkörben az üvegházhatás fokozódásához vezet. 5. A hazai természetvédelem címermadara (két szó). 6. Ilyen sólyom is van. 7. Légköri védőpajzsunk alkotója. 8. A legtöbb hulladék nem ez. 9. Az állóvizek elöregedési folyamata idegen szóval. 10. Életfeltétel, nélküle nincs élet. 11. Az égést tápláló gáz. 12. Szmog magyarul. 13. A bordói lé is ez. 14. Tankhajók katasztrófája során sok jut a tengerek vizébe. 15. Létfontosságú gázkeverék. 16. A vizekben az algák elszaporodását idézik elő, szennyezik az élővizeket, de a mezőgazdaság még elég sokat használ belőlük. A megoldás függőlegesen:

42 3. feladat Az alábbi betűhálóban nemzeti parkjaink részterületeinek nevét találjátok, szám szerint 12-t. Ha a neveket áthúzzátok, a kimaradó betűkből egy csodálatos képződmény nevét rakhatjátok össze. A képződmény neve: Melyik nemzeti parkban található? B U G A C B N G O D G L A P A R A Ó H É T I H A N Y G R A V B F R J H P Y É T A G E L P A I S S I V E H D U N L Á T E Á M É A S S I R A R N E R N Z Á S R N D Y N T A T G A É Y Ő A C Ó B A L Á T A T Ó 4. feladat TOTÓ 1. Mi a különbség a szemét és a hulladék között? 1. a hulladék újrahasznosítható 2. mindkettő újrahasznosítható X. egyik sem újrahasznosítható

43 2. Mit jelent: szelektív hulladékgyűjtés? 1. kitisztítva 2. összevágva X. különválogatva 3. Milyen anyagokat válogatunk külön? 1. papír, elem, műanyag 2. fém, üveg, papír, műanyag X. tükör, fém, műanyag 4. Mi az újrahasznosítható anyagok jelképe? 1. zöld kör 2. piros háromszög X. önmagába visszatérő nyilak 5. Mi a környezetbarát anyagok jelképe? 1. virág 2. fa X. bokor 6. Mit lehet tenni a konyhai zöld hulladékkal? 1. komposztálni 2. megenni X. lefagyasztani 7. Mit nevezünk napenergiának? 1. bámulás 2. fotoszintézis X. napenergiát elektromos árammá alakítják 8. Mi a szmog? 1. füstköd 2. trágya X. növényvédő szerda

44 9. Mi az ózon? 1. köd 2. a szmog összetevője X. káros anyag 10. Mi az a természetvédelmi terület? 1. természeti értékekben gazdag kisebb terület 2. állatkertek területei X. a Nemzeti Parkok egy része 11. Milyen nevezetes nap van március 22-én? 1. a Föld napja 2. a Víz napja X. az Állatok napja 12. Melyik halfaj védett? 1. ámbráscet 2. réti csík X. tükör ponty 13. Melyik növény védett? 1. tündérrózsa 2. fonalas zöldmoszat X. békanyál Mi veszélyezteti leginkább az óceánokat, tengereket? 1. halászat 2. strandok X. olajbalesetek 5. feladat Egy-egy szót rejtenek a betűk. Mi ez a szó? Mit tudtok róla? aramúzz, tseetémzlep asleznreégi Imvziíaom ghuéedlakéltő sloocmgasá

45 6. feladat IGAZ HAMIS Írjátok az állítás után a megfelelő betűt (I H)! A Dunántúli-középhegység részei: Pilis, Budai-hg., Keszthelyi-hg. A bauxit az alumínium érce. A tihanyi kecskeköröm őskecskék patáinak maradványa. A Velencei - hg. kristályos kőzete a gránit. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja a Pilis. A füredi visszhang az apátság faláról szóródik vissza. Veszprém a Vértes fővárosa. A tihanyi apátság templomának egy tornya van. A Hévízi-tó nevezetessége a tündérrózsa. A tihanyi gejzírkúpok mészkőből épülnek fel. A Bakony és a Vértes között fekszik a Tapolcai-medence. A badacsonyi szőlőből híres bor készül. A Dunántúl széntüzelésű hőerőműveit földgázzal fűtik. A Dunakanyar a Börzsöny és a Pilis között található szoros neve. Az esztergomi bazilika hazánk legnagyobb temploma. A Balaton északi medre mélyebb, mint a déli. A Festetics - kastély Keszthelyen található. A Balaton fő tápláló folyója a Rába. Badacsony és Szent György-hegy bazaltorgonái lávából épülnek föl. A Kis-Balaton mocsaras, lapos táj. 7. feladat IGAZ HAMIS Írjátok az állítás után a megfelelő betűt (I H)! Hazánk leghosszabb folyója a Duna. A Kaszpi - tenger nem áll kapcsolatban a világtengerekkel. Bükkábrányból került elő a világ legidősebb, faanyagában megőrződött, lábon álló mamutcsontváza. A lignit szénféleség, hazánkban erőművet már nem fűtenek vele.

46 A hód Európa legnagyobb rágcsálója, védett hazánkban is. A Szentendrei-sziget mészkőrétegei látják el Budát és a szigeti településeket ivóvízzel, ezért korlátozni kell az itteni autóforgalmat. A hollókői Ófalu a világörökség része. A hiúz annyira elszaporodott már hazánkban, hogy nem védett. A Budapest területén lévő barlangok hossza együtt 20 km-nél is több. A budapesti Molnár János-barlang aktív járatokkal is rendelkezik. A Káli-medence híres a kőtengerről, és része a Duna - Ipoly Nemzeti Parknak is. A Vadálló-kövek sziklái a Visegrádi-hegység részei. A Dunakanyar a Duna - Ipoly N. P. része. A Föld napja áprilisban van. Savas esők hatása még nem mutatható ki hazánkban. A foltos szalamandra az Aggteleki N. P. címerállata. A Sas-hegy híres a ritka pókokról, a pannon gyíkról. Megközelíthető a 8-as busszal. 8. feladat Mi lehet ez? Nézzétek is meg őket! Egy növényt és egy állatot rajzoljatok le! Növények: Gyaamr cseiikkr- Jrnáottá- Erantus hiemalis- Cypripedium calceolus- Lipiis nle- Állatok Ablepharus kitaibelii- Gyna gcsóak- Bombina bombina- Ivadr- Kbmlbööia-

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS!

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Útmutató óvodáskorú gyermekek környezetvédelmi neveléséhez A rohanó 21. század elején segítsünk megmenteni az élő természetet, annak varázsát.

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy 2012. X. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

1. óra Az erdő a fák birodalma

1. óra Az erdő a fák birodalma 1. óra Az erdő a fák birodalma Az erdő legjellemzőbb élőlényei a fák, de sok más élőlénynek is védelmet, biztonságot és élelmet nyújtanak. Az erdő életközösség. Az erdő növényei táplálékul szolgálnak az

Részletesebben

Forgó Morgó a tengeren. Mesék a tudatos vásárlásról, takarékoskodásról, energiahatékonyságról, újrahasznosításról. és persze a tengerről

Forgó Morgó a tengeren. Mesék a tudatos vásárlásról, takarékoskodásról, energiahatékonyságról, újrahasznosításról. és persze a tengerről Forgó Morgó a tengeren Mesék a tudatos vásárlásról, takarékoskodásról, energiahatékonyságról, újrahasznosításról és persze a tengerről 1 1. A találkozás Csodálatos nap volt: a nyári szünet első napja!

Részletesebben

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5.

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztériuma

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program KÉK BOLYGÓ, BESZÁMOLÓJA SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Készítették: Judtné Berényi Tímea Priskin Ágota Bükkösd, 2010. május 5. A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő

Részletesebben

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Dráviczki Csaba Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Bárányka füzetek I. 2012 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet 1146 Budapest, Abonyi u. 21. www.refpedi.hu

Részletesebben

Süvöltõ. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja XVI. évfolyam 2007/2.

Süvöltõ. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja XVI. évfolyam 2007/2. Süvöltõ Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja XVI. évfolyam 2007/2. A klímaváltozás csak egy tünet!...ez a tünet elég sokba kerül már most is nekünk, és ha a Földanya rendesen benyújtja

Részletesebben

OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951. Természetvédelem. Készítette: Mikulás Krisztina

OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951. Természetvédelem. Készítette: Mikulás Krisztina Kövessssii Errzssébett Szakképző IIsskolla éss Giimnáziium OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951 E-mail: titkarsag@neteverest.hu honlap: www.esely-szakkepzo.hu

Részletesebben

Környezetvédelmi erőfeszítések. a Duna-medencében

Környezetvédelmi erőfeszítések. a Duna-medencében Környezetvédelmi erőfeszítések 6 a Duna-medencében Használva védjük 243 Bevezetés 245 Célok, eszközök, szervezés 246 1. feladat: a legszebb folyók 247 2. feladat: Ős-Duna Terv 247 3. feladat: Segítsünk

Részletesebben

Süvöltõ. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja nevelési programunkat XVIII. évfolyam 2009/2. szám támogatja

Süvöltõ. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja nevelési programunkat XVIII. évfolyam 2009/2. szám támogatja Süvöltõ Ára: 200 Ft - mellyel környezeti Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja nevelési programunkat XVIII. évfolyam 2009/2. szám támogatja Vele boldog vagy? Mit gondolnak, szabadidejükben

Részletesebben

Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium

Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Komplex természettudományos és környezettudatos nevelés módszertani kézikönyv 2010. Gál Ildikó Szerencsy Nóra Dunayné Limbek Andrea Készítették: biológia

Részletesebben

TermészetBúvár ALAPÍTVA: 1935

TermészetBúvár ALAPÍTVA: 1935 69. évfolyam 2014/2. szám Ára: 420 Ft. Előfizetőknek: 350 Ft TermészetBúvár ALAPÍTVA: 1935 Madárcsalogató NAGY-SZIK Szelek szárnyán illatok itt a tavasz Korallszigetek a Mexikói-öbölben Pádis Erdély karsztvilága

Részletesebben

Tanári segédkönyv a Pálfája tanösvényhez. Nagykőrös. Bemutatóhelyeink:

Tanári segédkönyv a Pálfája tanösvényhez. Nagykőrös. Bemutatóhelyeink: Bemutatóhelyeink: Alcsúti Arborétum Telefon: 22/353-219 e-mail: info@alcsuti-arboretum.hu www.alcsuti-arboretum.hu Királyréti Erdei Iskola 2624 Szokolya, Királyrét Telefon: 27/585-625 e-mail: kiralyret@dinpig.hu

Részletesebben

Válaszok gyerekeknek és minisztereknek

Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Miért fontos a biodiverzitás? Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Miért fontos a biodiverzitás? Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Copyright CEEweb for Biodiversity, 2010 A CEEweb a Biológiai Sokféleségért

Részletesebben

A fenntarthatóság: mennyiségi növekedés helyett minőségi fejlődés avagy ami a GDP-n túl van: elszámolások a társadalom jóllétéről Története

A fenntarthatóság: mennyiségi növekedés helyett minőségi fejlődés avagy ami a GDP-n túl van: elszámolások a társadalom jóllétéről Története Kedves Tagtársak! A mostani Módszerkosár anyagának jelentős részét a szeptember közepén Visegrádon rendezett Országos Találkozó szakmai anyagának rövidített változata adja. A környezetegészség és életminőség

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ A Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A föld és az élő környezet Projekt ( A környezettudatos életmód kialakítása)

Részletesebben

AUTÓPÁLYÁK ÉS MADARAK

AUTÓPÁLYÁK ÉS MADARAK 1. oldal 2005/6. szám ZÖLD HÍRADÓ 2005 december AUTÓPÁLYÁK ÉS MADARAK (Autópályák építésének és üzemeltetésének hatása a madárfaunára) Az elmúlt időszakban egyre hosszabb autópálya szakaszok készülnek

Részletesebben

TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK

TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK BUDAÖRS KISÚJFALU (NOVÁ VIESKA) ÚTIKALAUZ DR. MESTER EDIT LECHNER JUDIT BÁRD BARBARA KORBULY ÁDÁM HOÓS EDIT KAROL KÓSA BEÁTA UDVARDI PETRONELLA BERNÁTH BUDAÖRS, 2006 KÉSZÜLT AZ INTERREG

Részletesebben

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa. 10 éves a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa. 10 éves a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány BAGOLYSORS A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa 10 éves a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány II. évfolyam 1. szám - 2007 Bagolysors - 1-2007 II/1 Kiadja Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Részletesebben

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár Csudamadár Szervátültetésben érintett gyermekeknek, családtagjaiknak és minden érdeklődőnek A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július Csudamadár 1 Válogatás a táborban

Részletesebben

GÉZENGÚZ világ. Óvodánk nyári zárva tartása. 2014. június 16 - július 18. Hivatalos ügyben, ügyeleti rend itt az óvodában:

GÉZENGÚZ világ. Óvodánk nyári zárva tartása. 2014. június 16 - július 18. Hivatalos ügyben, ügyeleti rend itt az óvodában: GÉZENGÚZ világ Káldi János: Itt a szünidő Itt a víg nyár, a szünidő. Csupa arany erdő-mező. Minden nap látsz újabb csodát: bari-felhőt, mókus-komát. Futó folyót, benne halat. A cserjésben nyuszi szalad.

Részletesebben

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

Istenes versek órai elemzése

Istenes versek órai elemzése Braunné Fodor ZsuZsanna Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban savio szent domonkos katolikus Általános Iskola Békéscsaba 2002. Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban BeveZetés Jeligémet

Részletesebben

MÁRCIUS 15. AKARATTYÁN TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ RENDEZVÉNYTERV. 2015. MÁRCIUS ÁPRILIS II. évfolyam 3. szám

MÁRCIUS 15. AKARATTYÁN TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ RENDEZVÉNYTERV. 2015. MÁRCIUS ÁPRILIS II. évfolyam 3. szám MÁRCIUS 15. AKARATTYÁN TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ RENDEZVÉNYTERV 2015. MÁRCIUS ÁPRILIS II. évfolyam 3. szám ÖNKORMÁNYZAT ÖNKORMÁNYZAT Március 15-i ünnepség Akarattyán Balatonakarattya új településfejlesztési

Részletesebben

PUSZTADOKTOR MAGAZIN

PUSZTADOKTOR MAGAZIN PUSZTADOKTOR MAGAZIN VI. évfolyam 9-11. szám a Madárkórház Alapítvány magazinja 2011. szeptember-november A Szellővé vált Csutka kiröptetése Bogyó Mérföldkő a darvak színes gyűrűs jelölésében Madarak és

Részletesebben

ÚJABB HÉTKÖZNAPI CSODÁK

ÚJABB HÉTKÖZNAPI CSODÁK ÚJABB HÉTKÖZNAPI CSODÁK AGYKONTROLL(lal) Szerkesztette: dr. Domján László és Sólyom Ildikó Agykontroll Kft., Budapest 1389 Budapest, Pf. 115, tel.: 394-4812 ISBN 963 7959 68 8 Borítóterv és tördelés: B&B

Részletesebben

69. évf., 2015. I. 22., 2. szám

69. évf., 2015. I. 22., 2. szám 69. évf., 2015. I. 22., 2. szám Grubanov Dorottya alkotása (8 éves, EmArt Műhely, Szabadka) A versek szerelmese Az óbecsei Kiskomáromi Zsombor a magyar kultúra napján Budapesten szavalja a Himnuszt Kiskomáromi

Részletesebben