Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára"

Átírás

1 Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban megjelenő feladatokat készítették: Tillinger Péterné közoktatási szakértő Petrilla Csaba kerületi munkaközösség-vezető és a földrajz-biológia munkaközösség tagjai Felelős kiadó: Frank Gabriella Kiadja: XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

2 BEVEZETŐ A környezeti nevelés átfogó célja, hogy elősegítse minden korosztály környezettudatos szemléletének, magatartásának, életvitelének kialakulását. Ezzel érhető el, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen majd tevékenységében, döntéseiben alkalmazni, érvényesíteni ezt a szemléletet és ismeretanyagot. A környezeti nevelés alapja a természetismeret, amely a közvetlen élményszerzésen keresztül alakítja ki a helyes cselekvésre késztető, pozitív viszonyulást a természeti értékekhez, azok védelme érdekében. A Pedagógiai Intézet földrajz biológia szakos munkaközössége Tillinger Péterné, majd Petrilla Csaba vezetésével egy évtizede rendezi meg a felső tagozatos diákok számára a kétfordulós kerületi környezetvédelmi vetélkedőt. A tíz év színes, változatos, önálló egyéni vagy csoportos tanulói tevékenységekre épülő, játékos, gondolkodtató, kutató- és gyűjtőmunkát igénylő, szóbeli, ill. írásbeli vagy manuális feladataiból válogattunk, amikor ezt a gyűjteményt összeállítottuk. A kiadvány megjelentetésével a környezeti nevelés céljainak teljesülését kívánjuk segíteni. Reméljük, hogy tanárkollégáink ötletadó, hasznos segédeszköznek tartják majd a feladatgyűjteményt. Képek a 2009-ben szervezett környezetvédelmi vetélkedőről

3 I ÁLLATVILÁG 1. feladat Melyik állat a természetvédelem jelképe? 2. feladat Pénzérméinken védett élőlényeket találunk. Melyiken mit? 3. feladat Válasszatok ki egy védett hazai madárfajt, és mutassátok be! Le is rajzolhatjátok! (Bemutatási szempontok: elterjedés, fészkelő hely, költési idő, táplálkozás, vonulás, állomány nagysága) 4. feladat Melyik történelmi család címere ez? Melyik az a fokozottan védett madár, amelyik a címeren látható?

4 5. feladat Egészítsétek ki a címerállat nevével a következő települések nevét, majd kössétek össze a rájuk vonatkozó állításokkal! -háza -kő -stető Kiemelkedő néprajzi és népművészeti község Bükki kirándulóhely Porcelángyártása tette híressé 6. feladat Három keresztes pók lábainak a számát vonjátok ki öt folyami rák lábainak a számából, majd osszátok el az őz egy lábán lévő patáinak számával! A kapott eredményhez adjátok hozzá egy tulipán sziromleveleinek számát, majd vonjátok ki belőle a rovarok testtájainak számát! Végül osszátok el a kocsányos tölgy szikleveleinek számával, s írjátok le a kapott eredményt! Póklábak száma: Ráklábak száma: Őz patái: Tulipán szirmai: Rovar testtájai: Tölgy sziklevelei: Végeredmény:

5 7. feladat A bal oldali oszlopban fajnevek szerepelnek. Kössétek egy-egy vonallal a jobb oldali megállapításokat a megfelelő névhez! Vigyázat, minden névhez egy megállapítás tartozik! Fehér gólya Éti csiga Szarvasbogár Kuvik Kökény Alföldi szitakötő Ponty Vaddisznó Óriás amőba Őz tölgyfa nedve ágtövis tükör ezüstös nyálkacsík termik álláb hodály oldalvonal átváltozás konda 8. feladat Egy kis növény- és állatismeret. Milyen élőlény? Hol él? Boldogasszony papucsa Bölömbika Lápi póc Küszvágó csér Verő-költő bodobács Vöröshasú unka

6 Erdélyi hérics Zöld küllő Nyuszt Óriás acsa 9. feladat A verő-költő bodobács hétköznapi élőlény, akár iskolába menet is találkozhattok vele. Persze több népi neve is van, talán Ti is ismeritek valamelyiket. Írjatok le egyet! Rajzoljátok is le ezt a lényt! 10. feladat Figyeljétek meg a környezetetekben előforduló madarakat! Egy héten keresztül minden nap figyeljétek meg a kiválasztott helyet! Ez lehet az iskola udvara, valakinek a kertje, utca vagy egy park. Ha etető is van a területen, több madarat láthattok! Készítsetek jegyzeteket: milyen fajokat láttatok, kb. hányan voltak, hogyan viselkedtek? Figyelhetitek az égboltot is, érdekesek lehetnek a magasan átrepülő madarak is. Valahogy így: Észlelt fajok felsorolása darabszámmal 1. nap 2. nap 3. nap Érdekesség, viselkedés:

7 4. nap 5. nap 6. nap 7. nap Töltsétek ki a táblázatot! 10. feladat Töltsétek ki a táblázatot! Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett (karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?... Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!)

8 Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?... Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!)

9 11. feladat Itt a tél, fáznak és éheznek a madarak. Készítsetek egyszerű etetőt műanyag flakonból! A tiszta, száraz és kupakkal lezárt italos flakon oldalán ollóval kb. 8 cm átmérőjű nyílást vágunk, a nyílásig megtöltjük napraforgóval, és madzagot kötünk az üveg nyakára. Helyezzétek el az etetőt az iskola udvarán! Folyamatosan etessétek a madarakat márciusig napraforgóval! Vigyázat! A kenyérmorzsa nem jó táplálék, mert átázik és megromlik, ezzel betegséget okozhat! Fényképezzétek le az etetőt! Figyeljétek az itt megjelenő madarakat! Írjátok le, milyen fajok jelentek meg! II. NÖVÉNYVILÁG 1. feladat Ismeritek-e az erdők fáit, cserjéit Társítsátok a számokkal az alábbi fajneveket! Vadrózsa Virágos kőris Molyhos tölgy Szelídgesztenye Mezei szil Gyertyán 2. feladat Készítsetek őszi levélgyűjteményt! Gyűjtsétek be és préseljétek le 10 fafaj levelét, ragasszátok egy lapra, határozzátok meg a nevét! 3. feladat Készítsetek a fákról kéreglenyomatot is! (a kéregre tegyetek papírlapot, és elfektetett zsírkrétával satírozzátok át). Ne felejtsétek el ráírni a neveket!

10 4. feladat Miért káros, ha túl sok erdőt vágunk ki? Mi az a tarvágás? 5. feladat Európában kb. minden 5. lakos allergiás a virágporra. Mely gyomnövények leveleit látjátok az alábbi ábrán? 6. feladat A zuzmók érzékenyek a levegő tisztaságára. Ahol szennyezett a levegő, nem élnek meg. Különösen az autók kipufogó gázait és a gyárak füstjét nem bírják. Figyeljétek meg, nő-e az iskolátok környékén zuzmó! Megfigyeléseiteket indokoljátok is! 7. feladat Gyűjtéssel, szedéssel veszélyeztetett növényfajok jellemzőit olvashatjátok az alábbiakban. Melyikre ismertek? Rajzoljátok le! a) cm magas, hagymagumós évelő. Levelei tőállóak, hosszúkáslándzsásak, 6-9 cm hosszúak, kissé húsosak, átellenesek, számuk rendszerint 2, ritkán 3. Leveleinek mintázata nagyon jellegzetes: élénkzöld vagy hamuszürke alapon szabálytalan alakú barna foltos. A virágzás előrehaladtával a foltok fokozatosan kifakulnak. A tőkocsány cm magas. Virága bókol. Leplei harang alakúak, hosszúkáslándzsásak, 2,5-4 cm hosszúak, lekerekített csúcsúak, élénk bíborpirosak vagy rózsaszínűek. A kinyílás kezdetén előrenéznek, majd később hátrahajlanak, így láthatóvá válik a fehérfoltos torok és a virágból kiálló kékes porzók a bibével. A nyugat-dunántúli piacokon találkozhatunk vele.

11 b) Évelő, cm magas, gumós növény. Fényes, áttelelő, szíves kerekded, majdnem vese alakú, ép vagy kanyargós élű, sötétzöld alapszínű és fehéren márványos leveleiről akkor is felismerhető, ha nem virágzik. A virág a 8-10 cm-es, levéltelen tőkocsányon magános, bimbós állapotban sodrott, kinyílva vöröses rózsaszín vagy bíboros, bókoló és erősen illatos. A párta 5 cimpája hátrafelé tört, cimpái mm-esek csöve jóval rövidebb a cimpánál. Elsősorban a dunántúli piacokon várható a feltűnése. c) cm magas évelő. Levelei bőrneműek, fényesek, páratlanul szárnyaltan összetettek. Virágai nagyok, rózsaszínűek, bordón erezettek, és végálló virágzatban állnak. A növény mirigyes, érintésétől az emberi bőrön kellemetlen kiütések, hólyagok képződhetnek. A citromfélékre jellemző illóolajokat tartalmaz, megdörzsölve citromillatú. Régóta tömegesen gyűjtött gyógynövény. Virágainak impozáns megjelenése miatt gyűjtik csokornövényként. Természetvédelmi értéke: 5000 Ft. (Segítségül a három növény nevének szótagjai keverve: e-erman-lá-cik-zer-i-jó-kó-ka-nagy-de-di-kas-men-fű) 8. feladat Milyen pénzérméinket díszíti növény vagy állat képe? Töltsétek ki a táblázatot! pénzérme értéke élőlény neve élőhelye tápláléka

12 III. A VÍZ 1. feladat 2111-et írunk, egy űrhajó érkezik a Föld felé, benne néhány utazó. - Te jártál már erre? Melyik bolygó ez? - Ez a Föld, a kék bolygó. Különleges a Nap körüli bolygók sorában, mert folyékony halmazállapotú vizet tartalmaz. - Vizet? Mi az a víz? Segítsetek az űrlakóknak, hogy megismerkedjenek a vízzel! Egészítsétek ki a mondatokat! -A víz hidrogénnek -nel alkotott vegyülete. Az egyetlen anyag, amely a természetben halmazállapotban fordul elő. Sűrűsége C-on a legnagyobb. A Föld felszínének %-át borítja. Az ember testének kb. %-a, de még a kiszárított fának is %-a víz. Ez az egyik legfontosabb környezeti elem a Földön. 2. feladat - Te, mire lehet használni ezt az izé vizet? Válaszoljatok! Mire használjuk a vizet? Legalább 10 dolgot gyűjtsetek!

13 3. feladat - Ha ez ilyen értékes anyag, akkor biztosan nagy becsben tartják, nem? - Sajnos, nem. Pazarlóan bánnak vele. Amíg ásott kutak voltak, 10 liter vizet használt egy ember naponta, de ma litert! Kérdezzetek meg három családot, mennyi vizet fogyasztanak átlagosan egy hónap alatt! A három értékből számítsatok átlagot! Mennyibe kerül egy liter víz? 4. feladat Írjatok három ötletet, amellyel csökkenteni lehet a család vízfogyasztását! feladat - Sőt, nemcsak pazarolják, hanem szennyezik, piszkolják is. - Hogyan? - Például beleöntik a patakokba a fáradt olajat. Nézzetek utána, hány liter vizet tesz ihatatlanná 1 liter fáradt olaj!

14 6. feladat - Képzeld el, nemrégen hallottam, hogy ismét elsüllyedt egy olajszállító tankhajó, ami katasztrófát okozott! - Milyen katasztrófát? - Több ezer tonna olaj ömlött a tengerbe, tudod a nagy sós vízbe. Hol történt a katasztrófa? Milyen problémákat okozott a hajótörés? Írjatok le két példát! 7. feladat Milyen hatással van a vízimadarak tollára a vízen elterülő olajréteg? Modellezzétek a problémát! Egy tálba öntsetek vizet, a másikba olajat, majd mártsatok bele mindkettőbe egy-egy tollat! Mi történt? Hogyan hat ez a madarakra? 8. feladat -A Földön édesvíz is van, ennek egy része a folyókban, patakokban található. Sajnos ma már ezek sem kristálytiszták. 9. feladat Hasonlítsátok össze a Magyarország felszíni vizeinek minősége című térkép segítségével a Zagyva és a Dráva folyók vízminőségét! Mi lehet a különbség oka?

15 10. feladat - Te, ez borzasztó, tenni kellene valamit! - Erre már az emberek is kezdenek rájönni, és próbálkoznak. Már kijelölték a Víz Világnapját is. -Drukkolok nekik, hogy sikerüljön! -Én bízom benne, de most már induljunk tovább! És az űrhajó távolodott a Mars irányába Mikor van a Víz Világnapja? 11. feladat Egy üdülőtó pusztulása A Tisza szabályozása során számtalan kanyarulatot levágtak, hogy az árvízveszélyt csökkentsék, a víz folyását pedig gyorsítsák. A levágott kanyarulatokból lettek a morotvatavak. Sok ilyen tó van a Tisza mentén. Némelyiken motorcsónakkal száguldoznak, a partján autót mosnak. A nyaralóházak szennyvízelvezetése nem megoldott. Nyáron sokszorosára nő a tó körül a népesség. Rajzoljátok le a tavat! Gondoljátok végig a tó jövőképét! Rajzoljátok le, milyen lesz tíz év múlva! Milyen növényfajok megjelenése utal a tó pusztulására? Készítsetek vázlatos tervet a tó megmentésére!

16 12. feladat Kísérletezzünk! Honnan kerül a víz a csapba, és hova folyik le? Tegyetek egy műanyag edényt a mosdókagylóba! Egyikőtök mosson kezet úgy, ahogy mindig szokott, a kézmosó vizet fogjátok fel az edénybe! A felfogott vizet mérjétek meg egy mérőhenger segítségével! Jegyezzétek le, mennyi víz fogyott el! Figyeljétek meg az edényben levő vizet! Milyen? Meg lehet-e inni? Hasonlítsátok össze a csapból folyó vízzel! Járjatok utána, honnan kerül a víz a csapba, és hova folyik a lefolyóból! 13. feladat Készítsetek tablót ásványvizes, kristályvizes címkékből!

17 14. feladat Mi az a savas eső? Milyen károkat okoz az erdőkben, édesvizekben, épületekben? 15. feladat Jelöld be a nagyobb magyarországi felszíni vizeket! 16. feladat A víz körforgása

18 Egészítsd ki a mondatokat! Az eső a -ben keletkezik. A felszínre jutott víz egy része a talajba. Ezt -nek nevezzük. A tengerbe a, a és az által jut víz. A légkörbe a víz a -ről és a -ből való, valamint az élőlények és során jut vissza. Felhők akkor keletkeznek, amikor a víz a légkörből. 17. feladat Állapítsd meg a víz fizikai tulajdonságait! a) Mérd meg a hőmérsékletét! Tapasztalat: C b) Vizsgáld meg a víz színét! Tapasztalat: c) Figyeld meg a víz átlátszóságát! Húzd alá a megfelelő szót! átlátszó opálos zavaros nem átlátszó c) Állapítsd meg a víz szagát! Az alábbi kifejezések közül válassz! szagtalan szúrós szagú záptojás szagú földszagú ürülékszagú áporodott

19 18. feladat Sorold fel a víz felhasználásának területeit! Mire használja a lakosság a vizet? 19. feladat Hogyan kerül a víz a lakásotokba? Egészítsd ki a mondatokat!

20 A vízművek - a, illetve a juttatják el a Itt történik a víz tisztítása, illetve fertőtlenítése. Az ivóvíz innen a -ba kerül. A lakosság ellátása a keresztül történik. 20. feladat Engedj átlátszó, lehetőleg üvegpohárba (ne főzőpohárba!) csapvizet. Vizsgáld meg a tulajdonságait! a) színe: b) szaga: c) íze: d) átlátszósága: e) lebegő anyag: f) Tölts egy kisebb főzőpohárba vizet, és mérd meg a hőmérsékletét! C g) Vizsgáld meg, kimutatható-e a klór? j ezüst-nitrát Tapasztalat: Magyarázat: csapvíz

21 21. feladat Gyűjts és ragassz be képeket, amelyek a víz jelentőségét szemléltetik! 22. feladat Csoportosítás. Írjátok be a megfelelő helyre a víz különböző előfordulási, megjelenési formáit! Felszíni vizek: Felszín alatti vizek: Légköri víz:

22 23. feladat Magyarázzátok meg az alábbi fogalmakat! Ülepítés: Erózió: Korrózió: Üledék: Hordalék: Zátony: Árvíz: Gát: 24. feladat Miről híresek az alábbiak? Az elmúlt időkben mi történt itt? Holt-tenger ' Bajkál-tó: Rába: Golf-áramlat: Aral-tó: _ Watt-tenger: 25. feladat Pestszentlőrinchez hol van a legközelebbi szennyvíztisztító? 26. feladat Számozással tegyétek sorrendbe! mocsár tó láp fertő

23 27. feladat

24 IV. Energia 1. feladat Soroljatok fel megújuló energiahordozókat! 2. feladat Időutazás. Gondoljátok végig azt, hogy milyen energiákat, erőforrásokat használtak fel elődeink mindennapjaik során! Gondolataitokat, ötleteiteket foglaljátok egy történetbe! Legyen benne minél több energianyerési módozat! 3. feladat Hol vannak hazánkban hőerőművek? Melyiket milyen fűtőanyaggal táplálják? Írjatok legalább 6 példát! A szélenergia 4. feladat Mi a szél? Hogyan alakul ki? Rajzoljátok le! 5. feladat Írólapból vágjatok ki egy csigavonalat! A közepét tűzzétek rá egy hurkapálca végére, és tartsátok meleg hely (pl. radiátor) fölé. Mit tapasztaltatok? Mi a magyarázata ennek?

25 6. feladat Mi a neve a forgószélnek Dél-Amerikában: Észak-Amerikában: Dél- és Kelet-Ázsiában: 7. feladat Hány működő szélerőmű van Magyarországon? 8. feladat Manapság a szélerőművek hatalmas repülőgépcsavarokra emlékeztetnek. A szél energiájának jobb kihasználása érdekében az erőműveket nagy számban hatalmas területen helyezik el. Hol találhatók Magyarországon ilyen erőművek? (Két helyet írjatok!) A vízenergia 9. feladat Mivel használták ki régebben a víz munkavégző képességét? 10. feladat Napjainkban a víz energiájának kihasználását turbinákkal oldják meg. Hogyan biztosítják az állandó és egyenletes vízhozamot a turbina működéséhez?

26 11. feladat Hol van Magyarországon vízerőmű? 12. feladat Hol érdemesebb vízerőművet építeni? Húzzátok alá! Nagy esésű folyóra hegyvidéken vagy Kis esésű, bővizű folyóra sík területen Indokoljátok meg, hogy miért! 13. feladat Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy duzzasztómű felépítése? Írjatok 3-3 példát! 14. feladat Hol érdemes Magyarországon vízierőművet építeni?

27 V. KÖRNYEZETVÉDELEM 1. feladat Melyek hazánk nemzeti parkjai? Készítsetek térképet, és jelöljétek rajta, hol találhatóak! Minden nemzeti park területére rajzoljatok 3 jellemző élőlényt, vagy írjátok oda a nevét! 2. feladat Soroljátok fel hazánk nemzeti parkjait megalakulásuk sorrendjében, és írjátok le melléjük, milyen növény, állat vagy mindkettő található a címerükben! Az egyik címert rajzoljátok is le! 3. feladat Írjátok le minél érthetőbben a saját megfogalmazásotokban, mi a különbség a természetvédelmi terület és a nemzeti park között. 4. feladat Mágikus 3-as : 3-3 fogalom egyértelműen meghatároz egy nemzeti parkot. Melyek ezek? Forráscsiga, tornai vértő, terra rossa talaj Szurdokvölgy, havasi ikravirág, Szent István barlang Őrállók, szerek, veleméri Árpádkori templom Daru, hazánk leghosszabb közúti kőhídja, halastavak

28 Dévaványai túzokrezervátum, lösz, folyóköz 9 tájegység, szikes tavak, Tőserdő Hany Istók, parlagi vipera, nagy kócsag Barcsi ősborókás, királyharaszt, csermelyciprus Tanúhegyek, garda, barátlakások Melyik NP maradt ki? Írjatok róla 3 dolgot! 5. feladat Tervezzetek egynapos őszi kirándulást valamelyik nemzeti parkunk meglátogatására! A tervben a következők szerepeljenek: 1. Tervezett útvonal 2. Látnivalók 3. Igénybevett járművek, megtett távolságok, gyalogtúra hossza. 4. Indulás, érkezés ideje, időbeosztás (hol mennyi időt töltünk) 5. Néhány mondat a terület (látnivalók) jelentőségéről. 6. feladat Keressetek, érdeklődjetek! Milyen folyóiratok foglalkoznak a természettel, természet- és környezetvédelemmel? Soroljatok fel legalább négyet!

29 7. feladat Keressetek az ötödikes és a hatodikos természetismeret tankönyvben olyan fogalmakat, meghatározásokat, amelyek a környezet - az élőlények védelmével kapcsolatosak! Ezeket írjátok ki és a saját szavaitokkal magyarázatokat is írjatok melléjük 8. feladat Mit szabályoznak az alábbi egyezmények? Riói egyezmény Washingtoni egyezmény Ramsari egyezmény 9. feladat Kössétek össze a megfelelőket! Autómentes nap Október első vasárnapja A Föld világnapja Március 22. Madarak és fák Június 5. napja Környezetvédelmi Május 10. világnap Állatok világnapja Szeptember 22. A víz világnapja Április 22.

30 10. feladat Rajzoljatok le egy olyan utcát, amelyet az autók uralnak, majd ugyanezt az utcát gyalogosbaráttá alakítás után! 11. feladat Minek a rövidítése HÉV? 12. feladat Milyen tömegközlekedési eszközzel utazhatsz Budapesten, ami nem szennyezi a levegőt? 13. feladat Hol áll meg vasút a főváros területén belül? Gyűjtsétek össze a megállók neveit (pl. Internet segítségével)! 14. feladat Miért van szüksége a környezetnek arra, hogy az autókban rendszeresen cseréljék az olajat, a szűrőket? 15. feladat Hogyan alakítanátok iskolátokat zölddé, azaz környezetbaráttá? Milyen területeket vizsgálnátok meg? Mit alakítanátok át? Mi az, ami már jó? 16. feladat Mit nevezünk hulladéknak? Fogalmazzátok meg egy mondatban!

31 17. feladat Mennyi hulladék keletkezik egy évben hazánkban? Karikázzátok be a jó választ! 1. kb. 120 ezer tonna 2. kb. 12 millió tonna 3. kb. 120 millió tonna 18. feladat Hogyan csökkenthetjük ennek mennyiségét? (Pl. nem fogadom el a boltban a nejlonzacskót, visszaváltható üveges italokat veszek stb.) Gyűjtsetek még ilyen ötleteket, és írjatok le belőlük legalább ötöt! 19. feladat Derítsétek fel, hogy a XVIII. és a környező kerületekben, hova viheted a szelektíven gyűjtött hulladékokat, pl. fémet, papírt, veszélyes hulladékot! Készítsetek hozzá térképet, ezeket jelöljétek be, és az iskolátokban is tegyétek ki! 20. feladat Hány hulladékudvar működik Budapesten? Melyik kerületben van 2 db? Melyik kerületekben nincs? Vajon miért?

32 21. feladat Látogassatok el egy zöld szigetre (szelektív hulladékgyűjtő sziget)! Vigyetek egy-egy szatyornyi hulladékot! Nézzétek meg, milyen színűek a hulladékgyűjtő tartályok! Papír- műanyag- Fém- Fehér üveg- Színes üveg- 22. feladat Hogyan hosszabbíthatnátok meg a következő tárgyak élettartamát? Mindhez 3 példát írjatok! Kinőtt ruhák: Kiürült mosószeres doboz: Kimustrált fogkefe: Tojástartó doboz: Műanyag tejfölös vagy margarinos doboz: Műanyagzacskó: 23. feladat Készítsetek egy olyan nagyméretű tablót, ami látványosan - és könnyen érthető magyarázó szöveggel ellátva - mutat be egy, a hulladékokkal és a háztartással kapcsolatos témát! Pl: energia a mindennapi életben,... szemét vagy hulladék?... újrahasznos - hasznos?... Az értékelés szempontjai: eredeti ötlet, érthetőség, igényes munka

33 24. feladat Nem minden hulladék szemét! A jobb oldalon felsorolt hulladékok segítségével nevezzétek meg a szelektív hulladékgyűjtő tartályok színét! Válogassátok ki a felsorolásból, amit bele lehet dobni! Tartály színe: Beledobhatom: Tartály színe: Beledobhatom: tükör, átlátszó konzerves üveg, neon-cső, villanykörte, fehér szörpös üveg, nagyító, szemüveg, átlátszó parfümös üveg, barna sörös üveg kólás palack, videokazetta, tejfölös pohár, ásványvizes flakon, tisztítószeres flakon, margarinos doboz, hungarocell Tartály színe: Beledobhatom: újság, hullámpapír, kartondoboz, füzet, csomagoló papír Tartály színe: Beledobhatom: kerámia, zöld boros palack, drótszövetes üveg, rózsaszín parfümös üveg, barna sörös üveg Tartály színe: Beledobhatom: fém sörös doboz, fém májkrémes doboz, konzerves doboz, fém üdítős doboz

34 25. feladat Hol találhatók a következő dolgok? (egy-egy település, félsziget, egyéb földrajzi név beírásával válaszoljatok!) Napóleon kalapja Ingókövek Kuruc körút Kecskeköröm Előembertelep Tavas barlang Kaptárkövek Ókeresztény katakombák Bazaltorgonák Csillagvizsgáló 26. feladat Miről híres? Miért különleges? (Környezetvédelmi, természeti ritkaságokra gondoljatok!) Vácrátót: Sas-hegy: Szentendre: Tapolca:_ Jósvafő:_ Pákozd Velencei-hg: 27. feladat Nézzetek utána a következőknek! Legcsapadékosabb tájunk (nem nagytájra gondolunk!!!) Melyik két hegy között található a Szécsényi hideg zsák"?

35 Mérjétek meg a térképen, melyik a Szarvasi Arborétumhoz legközelebbi megyeszékhely! Melyik a legszárazabb, legaszályosabb táj ( nem nagytáj!!) hazánkban? Melyik évben mérték az eddigi legmelegebb hőmérsékletet országunkban? Mi a közös bennük? Kispest Ajka Mátra Tisza Lőrinc Pécs Csepel Oroszlány Melyik a legcsapadékosabb hónap hazánkban? Melyik a leghidegebb hónap Magyarországon? Melyik Nemzeti Parkban él a sisakos sáska? 28. feladat Hogyan keletkezik a talaj? Írjátok le a folyamatot! Mitől függ a talaj termőképessége? Mi a talajerózió?

36 29. feladat Mi a szmog? Milyen típusai vannak? Hogyan jön létre? Mikor rendelnek el szmogriadót hazánkban? Volt-e Magyarországon már szmogriadó? 30. feladat A levegő átlagos szén-dioxid tartalma 0,03 %. Szén-dioxid keletkezik széntartalmú anyagok égésekor, légzéskor. A növények a fotoszintézishez szén-dioxidot használnak fel. Végezzétek el az alábbi kísérletet! Négy kémcsövet számozzatok meg! Mindegyikbe töltsetek ujjnyi meszes vizet! (A meszes víz színtelen, de ha szén-dioxid kerül bele, megzavarosodik. A zavarosodás mértékéből lehet következtetni az elnyelt szén-dioxid mennyiségére.) Két műanyag zacskóba szedjetek néhány friss levelet, a zacskókat gumizzátok rá két kémcsőre! Az egyik kerüljön világos, a másik sötét helyre 5 órán keresztül! A harmadik kémcsőre olyan zacskót gumizzatok, amibe előtte valaki szívószállal többször belefújt! A negyediket zárjátok le, ez a kontroll. Jegyezzétek le a megfigyeléseiteket!

37 31. feladat Miért jó az élővilág számára az erdő"? 32. feladat Melyik évben volt az aranymálinkó" az év védett állata? 33. feladat Hogyan van fölhelyezve, hogy néz ki egy tökéletes fészekodú? Mire kell figyelni az elhelyezéskor és a megépítéskor? 34. feladat Minek a rövidítése: OMSZ? 35. feladat Magyarázzátok meg röviden saját szavaitokkal az alábbi fogalmakat! Erőmű: Zajártalom: Energia: Pollen:

38 Szelektív gyűjtés: Erodálódás: Táj seb: Zöld mozgalmak: 36. feladat Írjatok egy mesét! A mese egy történetet mondjon el, legyenek benne olyan szereplők, akik szerintetek segítik a környezet megőrzését, akikre érdemes vigyázni, és olyanok is, akik rombolják a környezetet! A mese a fővárosban játszódjék! (Legyen kerek a történet, olvasható és stílusos!) 37. feladat Menjetek el a Földrajzi Múzeumba és pecsételtessetek le legalább egy belépőjegyet! Ha tudtok, készítsetek magatokról közös fényképet a Természettudományi Múzeum ruhatáránál! 38. feladat Készítsetek egy olyan max. 5 perces power pointos előadást, ami a szelektív hulladékgyűjtés témáját dolgozza föl - minél egyénibb, ötletesebb, gyerekek számára könnyen megérthető módon!

39 VI. REJTVÉNYEK 1. feladat Oldjátok meg a keresztrejtvényt! A vastagon keretezett függőleges oszlop egy élőlény nevét rejti (két szó). Melyik nemzeti parkunk jelvénye jut róla eszetekbe? 1. Egyik tavunk 2. A földi giliszta mozgásszerve 3. Hazánk legmagasabb csúcsa 4. Legnagyobb bogarunk 5. Ilyen a baglyok egyik ujja 6. Több évig élő növény 7. Levélerezete párhuzamos, gyökérzete bojtos és lepellevele van

40 8. Módosult földbeni szár 9. Az Aggteleki-cseppkőbarlang másik neve 10. Zápfoguk gumós felületű 11. A vadrózsa szúrós képződménye 12. Vulkáni hamuból keletkezik 13. Nagy méretű ragadozó halunk 14. Porzós és termős virágai külön növényen nyílnak 15. Róla kapta a nevét a kezdő hosszúsági kör A nemzeti park neve : 2. feladat

41 MEGHATÁROZÁSOK: 1. Savas eső okozója lehet. 2. A kék bolygó. 3. Az élő szervezetek fő alkotói, széntartalmú vegyületek. (két szó) 4. Növekedése a légkörben az üvegházhatás fokozódásához vezet. 5. A hazai természetvédelem címermadara (két szó). 6. Ilyen sólyom is van. 7. Légköri védőpajzsunk alkotója. 8. A legtöbb hulladék nem ez. 9. Az állóvizek elöregedési folyamata idegen szóval. 10. Életfeltétel, nélküle nincs élet. 11. Az égést tápláló gáz. 12. Szmog magyarul. 13. A bordói lé is ez. 14. Tankhajók katasztrófája során sok jut a tengerek vizébe. 15. Létfontosságú gázkeverék. 16. A vizekben az algák elszaporodását idézik elő, szennyezik az élővizeket, de a mezőgazdaság még elég sokat használ belőlük. A megoldás függőlegesen:

42 3. feladat Az alábbi betűhálóban nemzeti parkjaink részterületeinek nevét találjátok, szám szerint 12-t. Ha a neveket áthúzzátok, a kimaradó betűkből egy csodálatos képződmény nevét rakhatjátok össze. A képződmény neve: Melyik nemzeti parkban található? B U G A C B N G O D G L A P A R A Ó H É T I H A N Y G R A V B F R J H P Y É T A G E L P A I S S I V E H D U N L Á T E Á M É A S S I R A R N E R N Z Á S R N D Y N T A T G A É Y Ő A C Ó B A L Á T A T Ó 4. feladat TOTÓ 1. Mi a különbség a szemét és a hulladék között? 1. a hulladék újrahasznosítható 2. mindkettő újrahasznosítható X. egyik sem újrahasznosítható

43 2. Mit jelent: szelektív hulladékgyűjtés? 1. kitisztítva 2. összevágva X. különválogatva 3. Milyen anyagokat válogatunk külön? 1. papír, elem, műanyag 2. fém, üveg, papír, műanyag X. tükör, fém, műanyag 4. Mi az újrahasznosítható anyagok jelképe? 1. zöld kör 2. piros háromszög X. önmagába visszatérő nyilak 5. Mi a környezetbarát anyagok jelképe? 1. virág 2. fa X. bokor 6. Mit lehet tenni a konyhai zöld hulladékkal? 1. komposztálni 2. megenni X. lefagyasztani 7. Mit nevezünk napenergiának? 1. bámulás 2. fotoszintézis X. napenergiát elektromos árammá alakítják 8. Mi a szmog? 1. füstköd 2. trágya X. növényvédő szerda

44 9. Mi az ózon? 1. köd 2. a szmog összetevője X. káros anyag 10. Mi az a természetvédelmi terület? 1. természeti értékekben gazdag kisebb terület 2. állatkertek területei X. a Nemzeti Parkok egy része 11. Milyen nevezetes nap van március 22-én? 1. a Föld napja 2. a Víz napja X. az Állatok napja 12. Melyik halfaj védett? 1. ámbráscet 2. réti csík X. tükör ponty 13. Melyik növény védett? 1. tündérrózsa 2. fonalas zöldmoszat X. békanyál Mi veszélyezteti leginkább az óceánokat, tengereket? 1. halászat 2. strandok X. olajbalesetek 5. feladat Egy-egy szót rejtenek a betűk. Mi ez a szó? Mit tudtok róla? aramúzz, tseetémzlep asleznreégi Imvziíaom ghuéedlakéltő sloocmgasá

45 6. feladat IGAZ HAMIS Írjátok az állítás után a megfelelő betűt (I H)! A Dunántúli-középhegység részei: Pilis, Budai-hg., Keszthelyi-hg. A bauxit az alumínium érce. A tihanyi kecskeköröm őskecskék patáinak maradványa. A Velencei - hg. kristályos kőzete a gránit. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja a Pilis. A füredi visszhang az apátság faláról szóródik vissza. Veszprém a Vértes fővárosa. A tihanyi apátság templomának egy tornya van. A Hévízi-tó nevezetessége a tündérrózsa. A tihanyi gejzírkúpok mészkőből épülnek fel. A Bakony és a Vértes között fekszik a Tapolcai-medence. A badacsonyi szőlőből híres bor készül. A Dunántúl széntüzelésű hőerőműveit földgázzal fűtik. A Dunakanyar a Börzsöny és a Pilis között található szoros neve. Az esztergomi bazilika hazánk legnagyobb temploma. A Balaton északi medre mélyebb, mint a déli. A Festetics - kastély Keszthelyen található. A Balaton fő tápláló folyója a Rába. Badacsony és Szent György-hegy bazaltorgonái lávából épülnek föl. A Kis-Balaton mocsaras, lapos táj. 7. feladat IGAZ HAMIS Írjátok az állítás után a megfelelő betűt (I H)! Hazánk leghosszabb folyója a Duna. A Kaszpi - tenger nem áll kapcsolatban a világtengerekkel. Bükkábrányból került elő a világ legidősebb, faanyagában megőrződött, lábon álló mamutcsontváza. A lignit szénféleség, hazánkban erőművet már nem fűtenek vele.

46 A hód Európa legnagyobb rágcsálója, védett hazánkban is. A Szentendrei-sziget mészkőrétegei látják el Budát és a szigeti településeket ivóvízzel, ezért korlátozni kell az itteni autóforgalmat. A hollókői Ófalu a világörökség része. A hiúz annyira elszaporodott már hazánkban, hogy nem védett. A Budapest területén lévő barlangok hossza együtt 20 km-nél is több. A budapesti Molnár János-barlang aktív járatokkal is rendelkezik. A Káli-medence híres a kőtengerről, és része a Duna - Ipoly Nemzeti Parknak is. A Vadálló-kövek sziklái a Visegrádi-hegység részei. A Dunakanyar a Duna - Ipoly N. P. része. A Föld napja áprilisban van. Savas esők hatása még nem mutatható ki hazánkban. A foltos szalamandra az Aggteleki N. P. címerállata. A Sas-hegy híres a ritka pókokról, a pannon gyíkról. Megközelíthető a 8-as busszal. 8. feladat Mi lehet ez? Nézzétek is meg őket! Egy növényt és egy állatot rajzoljatok le! Növények: Gyaamr cseiikkr- Jrnáottá- Erantus hiemalis- Cypripedium calceolus- Lipiis nle- Állatok Ablepharus kitaibelii- Gyna gcsóak- Bombina bombina- Ivadr- Kbmlbööia-

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben 4. állomás Környezetismeret- környezetvédelem Békésen Békésben 1 BÉKÉSEN BÉKÉSBEN 1. feladat Mottó: Ha majd mindnyájan összefogunk, S küzdünk a környezetszennyezés ellen, Senki sem fog majd szemetelni,

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály III. forduló (természetvédelem, környezetvédelem, Herman Ottó)

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály III. forduló (természetvédelem, környezetvédelem, Herman Ottó) Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07.

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07. Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! 2014.07.07. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály 3. osztály Az év melyik napján van az új kenyér ünnepe? Jellemezzétek az évszakot az időjárás, a növények és az állatok szempontjából! Válaszoljatok az érzékszervekkel kapcsolatos alábbi kérdésekre! Mely

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

1. feladat. 2. feladat. tapasztalatok: 3. feladat. tapasztalatok: 4. feladat származási hely:

1. feladat. 2. feladat. tapasztalatok: 3. feladat. tapasztalatok: 4. feladat származási hely: 1. feladat K R E V Í R I L O É S U L Y O M T Q A W N K L Á Z U I I T V S K Á Á D V G Y É K É N Y B U U K S W I N Z J Í Y W E R N I O C A V Ü F E Y Ö U C C L F R T Z U I J K L S V É L O R E C Ó B E R Z

Részletesebben

Csapat neve: 1. Elrejtettük az ábrában 10 olyan élőlény nevét, amelyik részt vesz a felszíni vizek tisztításában. Keresd meg őket!

Csapat neve: 1. Elrejtettük az ábrában 10 olyan élőlény nevét, amelyik részt vesz a felszíni vizek tisztításában. Keresd meg őket! Csapat neve: 1. Elrejtettük az ábrában 10 olyan élőlény nevét, amelyik részt vesz a felszíni vizek tisztításában. Keresd meg őket! K R E V Í R I L O É S U L Y O M T Q A W N K L Á Z U I I T V S K Á Á D

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére K I S T É RSÉGI SZAKTÁRGYI TÖRTÉNELEMVERSENY Feladatlap az 5-6. osztályosok részére Az Emlékpont a magyar történelem 1945 és 1990 közötti időszakát mutatja be Hódmezővásárhely lakóinak élettörténetein

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Környezetvédelmi totó 1.

Környezetvédelmi totó 1. Környezetvédelmi totó 1. Miből áll a háztartási hulladék? 1 mindenféle lomokból 2 papír-, műanyag-, üveg-, textil-, kevert- és egyéb hulladékokból, komposztálható anyagokból x amit a konyhában a szemetesbe

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc)

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Óravázlat 4. osztályos környezet Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Oktatási cél: Az erdő életközössége, hazánk erdőinek jellemzői. A megfigyelések lejegyzése rajzos, összehasonlító vázlatok készítésével

Részletesebben

Versenyző iskola neve:... 2... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. 6. osztály. I. forduló

Versenyző iskola neve:... 2... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. 6. osztály. I. forduló 1 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL

MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL Helyszín: időpont: Osztály: Csoporttagok: 1. Nézzetek körül a tó partján. Milyen? Húzzátok alá a megfelelő jellemzőt. csak nádas és erdő veszi körül

Részletesebben

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára.

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára. 1/9. oldal FELHÍVÁS A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetismereti és kulturális vetélkedőt hirdet Békés megye természeti értékei címmel

Részletesebben

C S U S Z K A F Ü Z E T E K 1. T E R M É S Z E T I S M E R E T I T Ú R Á K NYUGAT-NÓGRÁDBAN ERDEI TANÓRÁK NÓGRÁDBAN PROGRAM

C S U S Z K A F Ü Z E T E K 1. T E R M É S Z E T I S M E R E T I T Ú R Á K NYUGAT-NÓGRÁDBAN ERDEI TANÓRÁK NÓGRÁDBAN PROGRAM C S U S Z K A F Ü Z E T E K 1. T E R M É S Z E T I S M E R E T I T Ú R Á K NYUGAT-NÓGRÁDBAN ERDEI TANÓRÁK NÓGRÁDBAN PROGRAM T E R E P I F O G L A L K O Z T A T Ó F Ü Z E T AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 1-2. OSZTÁLYOSOK

Részletesebben

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév Szentlőrinc, 2014. 09. 24. Készítette: Tóth Beáta Iskolánk, a Szentlőrinci Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye pályázati úton, a 2012/2013-as

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

3. feladat: Csak EGY! Csak 1 helyes válasz olvasható a kérdésekre. Melyek azok?

3. feladat: Csak EGY! Csak 1 helyes válasz olvasható a kérdésekre. Melyek azok? Csapatnév: 8. osztály Kedves Környezetvédı Barátaink! A feladatokra adott válaszaitokat a mellékelt válaszlapon várjuk tıletek. 1. feladat: Írjátok az állítások után I betőt ha igazak, N betőt ha nem igazak!

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

SZKA208_41. tudatosan

SZKA208_41. tudatosan SZKA208_41 Vásárlás tudatosan tanulói VÁSÁRLÁS TUDATOSAN 8. évfolyam 421 41/1 MELYIK HULLADÉK HOVÁ KERÜLJÖN? Páros feladatlap Gondoljátok át, hogy a vegyes hulladék melyik darabját hol helyeznétek el,

Részletesebben

A BALATON ÉLŐVILÁGA TANÖSVÉNY BALATONFENYVES. Kölcsey u. 3.

A BALATON ÉLŐVILÁGA TANÖSVÉNY BALATONFENYVES. Kölcsey u. 3. A BALATON ÉLŐVILÁGA TANÖSVÉNY BALATONFENYVES Kölcsey u. 3. Köszöntünk Benneteket a Balatonfenyvesi élővilágát bemutató tanösvényen! Ifjúsági Üdülőben, a Balaton Sétátok közben ennek a füzetnek és a tanösvény

Részletesebben

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel!

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! Iskola: Osztály: Csapattagok neve (3fő): 1. feladat Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! 1. A föld alól is előteremti. a) Nagyon buta.

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve:

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve: APÁCZAI KÖNYVKIADÓ ÉS KÖNYVTERJESZTŐ KFT. SZIVÁRVÁNY HETED 7 HATÁRON 9502 Celldömölk, Pf. 6 Tel.: 95/525-018, Fax: 95/525-027, e-mail: szivarvany@apaczai.hu TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY

Részletesebben

Környezetvédelmi modul Margaréta csoport 2009/2010. tanév. I. félév beszámoló

Környezetvédelmi modul Margaréta csoport 2009/2010. tanév. I. félév beszámoló Környezetvédelmi modul Margaréta csoport 2009/2010. tanév I. félév beszámoló Készítette: Csatlós Pálné 1 A Támop-3.1.4-08/2-2008-0114 számú pályázathoz kapcsolódva óvodánkban a Környezetvédelmi modult

Részletesebben

CSAPVÍZ. kvíz rejtvény játék

CSAPVÍZ. kvíz rejtvény játék CSPVÍZ kvíz rejtvény játék Villámkérdések 2 3 Karikázd be a jó megoldást! Itt a tó. Hol a tó 1. Melyek azok az anyagok, amelyek mindhárom halmazállapotban megtalálhatóak a földön nitrogén víz higany 2.

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva Az ökoszisztémát érintő károk Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva A fajeloszlás változása A fajeloszlás a változó klíma, vagy a környezetszennyezés következtében változik, az ellenálló fajok

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

Energia a hétköznapokban, energiahordozók keletkezése és felhasználása

Energia a hétköznapokban, energiahordozók keletkezése és felhasználása Energia a hétköznapokban, energiahordozók keletkezése és felhasználása diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 191 D1 Milyen energiával működtek? Hogyan oldották meg a következő feladatokat akkor, amikor

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Fotó: Bese E. 1. kép: A szelektív hulladékgyűjtés érdekében létesített úgynevezett gyűjtőszigetek különböző színű konténerek sorozata, amelyek bedobónyílásai igazodnak

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Az alkohol veszélyei Javasolt évfolyam: 7 8. Időbeosztás

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály II. forduló (fizikai és földrajzi alapismeretek)

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály II. forduló (fizikai és földrajzi alapismeretek) 1 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Ökomunkaközösség E g e r, 2011. szeptember 01. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

ZÖLDKÖZNAPOK. Csapat neve Tagjai. Osztály: Kedves versenyzők!

ZÖLDKÖZNAPOK. Csapat neve Tagjai. Osztály: Kedves versenyzők! ZÖLDKÖZNAPOK Csapat neve Tagjai Osztály: Kedves versenyzők! Ebben a tanévben is meghirdetjük a Zöldköznapok vetélkedőt. Nevezni 3-4 fős csapatokban lehet. (a megoldólapon tüntessétek fel csapatotok nevét

Részletesebben

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Hulladék vagy szemét? Segíts eldönteni! EZT NE! Hulladékok csoportosítása Keletkezés helye

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése

Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése (KEOP-1.1.1./2F/09-11-2013-0003) TÁJÉKOZTATÓ GYEREKEKNEK (Oktatási segédanyag) Kohéziós

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (IV.8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK GAZDÁLKODÁSRÓL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (IV.29.)

Részletesebben

BICIKLIZZ VELÜNK! a) Mit gondolsz, miért barátkoztak össze? b) Neked melyik gyerek a legszimpatikusabb? Miért?

BICIKLIZZ VELÜNK! a) Mit gondolsz, miért barátkoztak össze? b) Neked melyik gyerek a legszimpatikusabb? Miért? BICIKLIZZ VELÜNK! Már régen álmodozunk arról, hogy bringával körbetekerjük a Balatont! Most végre indulhatunk! Szívesen látunk útitársnak! Barangolhatsz velünk az északi part természeti csodái között.

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

1. forduló 3 4. osztály

1. forduló 3 4. osztály 1 forduló 3 4 osztály ÁLLATISMERET 1 Az alábbi állatok mindegyike védett Magyarországon! Elérhető összesen: 125 pont Írjátok a megoldólapra az állatok nevét! A 12 védett állat felismeréséhez, megnevezéséhez

Részletesebben

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG KIALAKULÁSA Zala folyótól a Dunakanyarig Középidő sekély tengereiben mészkő és dolomit rakódott le. Felboltozódás Összetöredezés Kiemelkedés (a harmadidőszak végén) Egyenetlen

Részletesebben

2. forduló. Matematika

2. forduló. Matematika 2. forduló Matematika 1. Három öreg bölcs alszik egy nagy fa alatt. Egy arra járó csintalan gyerkőc mindhármuk homlokára egy piros kört fest, majd kacagva elszalad. Amikor a bölcsek felébrednek, és meglátják

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános Iskola Természetismeret Évfolyam: 5 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök:

Részletesebben

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára.

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára. TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba Évfolyam Elsı 1. nap Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. osok számára. Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-4.

Részletesebben

FLL KUTATÁSI FELADAT 2013 FELKÉSZÜLÉS, BEAVATKOZÁS, MENTÉS

FLL KUTATÁSI FELADAT 2013 FELKÉSZÜLÉS, BEAVATKOZÁS, MENTÉS FLL KUTATÁSI FELADAT 2013 FELKÉSZÜLÉS, BEAVATKOZÁS, MENTÉS Kutatási feladat Válasszatok ki egy olyan helyszínt, amely érintett lehet természeti katasztrófákban. Határozzatok meg egy olyan problémát, amely

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak

HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak Tisztelt pedagógusok, kedves tanulók! Ennek az útmutatónak elsődleges feladata a tanulók és a pedagógusok számára segítséget nyújtani a hulladékgyűjtésben

Részletesebben

Igaz, hogy sok régi épület, vár, kolostor, régi falu is a természetvédelem alá tartozik nálatok?

Igaz, hogy sok régi épület, vár, kolostor, régi falu is a természetvédelem alá tartozik nálatok? diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 125 D1 Ed Romejn levele Kedves Ismeretlen Barátom! Ed Romejn vagyok. Leidenben lakom, ez egy szép kis város Nederlandban (Hollandiában). Tizenegy éves vagyok, az

Részletesebben

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken

ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Séta a Balaton-felvidéken ÖVEGES KÁLMÁN KOMPLEX ANYANYELVI VERSENY 2012. április 19. Kódszám: Séta a Balaton-felvidéken A Káli-medence a Balaton-felvidéken található. Honfoglaló ősünknek, Kál vitéznek őrzi a nevét. Az Árpád-korban

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára van szükséged. Még alvás közben is használsz

Részletesebben

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei A téma tartalma: A hulladékudvarban gyűjthető hulladékok A hulladékudvarok kialakítása Hulladékudvar példák Egy hulladékudvar Budapesten Kapcsolódó témák:

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE Territóriumtartó fajok Ezeknél a fajoknál az ún. territóriumtérképezés klasszikus módszerét alkalmazzuk. Ez abból áll, hogy a mintaterületünkről részletes, 1:10.000 vagy 1:25.000 méretarányú térképet kell

Részletesebben

Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosban, BIOTOWNS Cod HURO/0901/128/1.3.4.

Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosban, BIOTOWNS Cod HURO/0901/128/1.3.4. Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosban, BIOTOWNS Cod HURO/0901/128/1.3.4. Környezeti nevelés a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban Mottó: Védeni csak azt tudjuk, amit

Részletesebben

Globális klímaváltozás

Globális klímaváltozás Három hetet meghaladó iskolai projekt Globális klímaváltozás Okok - következmények - megoldások Készítette: H. Fazekas Erika, Kaszt Erika, Lakatos Ferenc, Zalai Edina A három hetet meghaladó iskolai projekt

Részletesebben

GYŰJTSD A VIRÁGOT TÁRSASJÁTÉK

GYŰJTSD A VIRÁGOT TÁRSASJÁTÉK GYŰJTSD A VIRÁGOT TÁRSASJÁTÉK Játékosok száma:2-4 Korosztály: 6+ Tartozékok: 4 db bábu 1 db dobókocka 1 db játéktábla 4x15 db virág 32 db kártya kérdésekkel 1 db játékleírás Játék menete: A legfiatalabb

Részletesebben

Öko munkaterv 2015-2016. tanév

Öko munkaterv 2015-2016. tanév Öko munkaterv 2015-2016. tanév Az Ökoiskola munkacsoport tagjai: Nagy Sándor, földrajz-történelem tanár, a munkacsoport vezetője Szűcsné Csontos Katalin, földrajz-német tanár, intézményvezető-helyettes

Részletesebben

Tanítás helye: Osztály: Tanító: Tantárgy: Téma: A gólya Célok: Műveletesített feladatok:

Tanítás helye: Osztály: Tanító: Tantárgy: Téma: A gólya Célok: Műveletesített feladatok: Lecketerv Tanítás helye: Gáspár András Általános Iskola Osztály: II. Tanító: Oros Erika Tantárgy: Környezetismeret Téma: A költöző madarak A gólya Célok: - feladatmegoldó gondolkodás, megfigyelőképesség,

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban,

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, Kedves Gyerekek! Közös városismereti barangolásra hívunk benneteket Fürgével és Görgivel. háromfős, 3., 4., és 5. osztályos csapatokat várunk játékunkra. Háromhetente új feladatlapot juttatunk el hozzátok,

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Történelmi áttekintés A világ első ismert hulladéklerakója: ókori Athén Krisztus kora: Gyehenna hulladékégetője

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Gyakorlati madárvédelem a ház körül 4. Téli madáretetés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Mikor etessünk? Téli madáretetés - a tartós fagyok beálltával, ezek megszűntéig (novembertől

Részletesebben

Vizsgálódás mikroszkóppal.

Vizsgálódás mikroszkóppal. Időtartam: 1,5 2,5 óra Melyik korcsoportnak ajánljuk? Kiscsoporttól nagycsoportos korosztályig, és 1. osztályosoknak ( A programcsomagot egészben ajánljuk, de egy-egy része külön is megvalósítható) Vizsgálódás

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Házhoz menő lomtalanítás Társaságunk a 2014. évben is elvégzi az évente legalább 1 alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban háztól történő,

Részletesebben

Curie Környezetvédelmi Emlékverseny Országos döntő 5-6. évfolyam 2010/2011. A MEGOLDÓKULCSRA NAGY NYOMTATOTT BETŰVEL ÍRJATOK!

Curie Környezetvédelmi Emlékverseny Országos döntő 5-6. évfolyam 2010/2011. A MEGOLDÓKULCSRA NAGY NYOMTATOTT BETŰVEL ÍRJATOK! A feladatokat készítette: A csapat kódszáma: Birkiné Nyéki Andrea, Tarnaőrs Tarjányi Györgyné, Szolnok Lektorálta:... Dr. Jakabné Illés Nikoletta, Szolnok 2011. április 16. Curie Környezetvédelmi Emlékverseny

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

I. rész 6. 3. Feladatsor

I. rész 6. 3. Feladatsor Feladatsor 2. I. rész Az I. részfeladatlap megoldásához középiskolai atlasz, illetve egyéb segédeszköz nem használható. 1. Oldja meg a feladatokat a térképvázlat alapján! a) Nevezze meg a tér ké pvázlaton

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Fókuszcsoportos interjúk budapesti lakosokkal Készítette: Perfect Shopping Kft. 2013. január Tartalomjegyzék A szelektív hulladékgyűjtés Célja, előnyei Budapesti lehetőségek

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. 2006. május 5., péntek / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP. 2006. május 5., péntek / 60 perc A t a n u l ó k ó d s z á m a: Državni izpitni center *N063* MÁJUSI MÉRÉS MAGYAR NYELV ÍRÁSBELI FELMÉRŐLAP 006. május 5., péntek / 60 perc Engedélyezett segédeszközök: a tanuló által hozott kék vagy fekete

Részletesebben

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA ELŐDISKOLÁINK FÉNYES TÁNCSICS SZIGETI KOSSUTH A Budai Középiskola születése 2004 Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Az idő járás a

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Az idő járás a A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben