Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára"

Átírás

1 Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban megjelenő feladatokat készítették: Tillinger Péterné közoktatási szakértő Petrilla Csaba kerületi munkaközösség-vezető és a földrajz-biológia munkaközösség tagjai Felelős kiadó: Frank Gabriella Kiadja: XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

2 BEVEZETŐ A környezeti nevelés átfogó célja, hogy elősegítse minden korosztály környezettudatos szemléletének, magatartásának, életvitelének kialakulását. Ezzel érhető el, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen majd tevékenységében, döntéseiben alkalmazni, érvényesíteni ezt a szemléletet és ismeretanyagot. A környezeti nevelés alapja a természetismeret, amely a közvetlen élményszerzésen keresztül alakítja ki a helyes cselekvésre késztető, pozitív viszonyulást a természeti értékekhez, azok védelme érdekében. A Pedagógiai Intézet földrajz biológia szakos munkaközössége Tillinger Péterné, majd Petrilla Csaba vezetésével egy évtizede rendezi meg a felső tagozatos diákok számára a kétfordulós kerületi környezetvédelmi vetélkedőt. A tíz év színes, változatos, önálló egyéni vagy csoportos tanulói tevékenységekre épülő, játékos, gondolkodtató, kutató- és gyűjtőmunkát igénylő, szóbeli, ill. írásbeli vagy manuális feladataiból válogattunk, amikor ezt a gyűjteményt összeállítottuk. A kiadvány megjelentetésével a környezeti nevelés céljainak teljesülését kívánjuk segíteni. Reméljük, hogy tanárkollégáink ötletadó, hasznos segédeszköznek tartják majd a feladatgyűjteményt. Képek a 2009-ben szervezett környezetvédelmi vetélkedőről

3 I ÁLLATVILÁG 1. feladat Melyik állat a természetvédelem jelképe? 2. feladat Pénzérméinken védett élőlényeket találunk. Melyiken mit? 3. feladat Válasszatok ki egy védett hazai madárfajt, és mutassátok be! Le is rajzolhatjátok! (Bemutatási szempontok: elterjedés, fészkelő hely, költési idő, táplálkozás, vonulás, állomány nagysága) 4. feladat Melyik történelmi család címere ez? Melyik az a fokozottan védett madár, amelyik a címeren látható?

4 5. feladat Egészítsétek ki a címerállat nevével a következő települések nevét, majd kössétek össze a rájuk vonatkozó állításokkal! -háza -kő -stető Kiemelkedő néprajzi és népművészeti község Bükki kirándulóhely Porcelángyártása tette híressé 6. feladat Három keresztes pók lábainak a számát vonjátok ki öt folyami rák lábainak a számából, majd osszátok el az őz egy lábán lévő patáinak számával! A kapott eredményhez adjátok hozzá egy tulipán sziromleveleinek számát, majd vonjátok ki belőle a rovarok testtájainak számát! Végül osszátok el a kocsányos tölgy szikleveleinek számával, s írjátok le a kapott eredményt! Póklábak száma: Ráklábak száma: Őz patái: Tulipán szirmai: Rovar testtájai: Tölgy sziklevelei: Végeredmény:

5 7. feladat A bal oldali oszlopban fajnevek szerepelnek. Kössétek egy-egy vonallal a jobb oldali megállapításokat a megfelelő névhez! Vigyázat, minden névhez egy megállapítás tartozik! Fehér gólya Éti csiga Szarvasbogár Kuvik Kökény Alföldi szitakötő Ponty Vaddisznó Óriás amőba Őz tölgyfa nedve ágtövis tükör ezüstös nyálkacsík termik álláb hodály oldalvonal átváltozás konda 8. feladat Egy kis növény- és állatismeret. Milyen élőlény? Hol él? Boldogasszony papucsa Bölömbika Lápi póc Küszvágó csér Verő-költő bodobács Vöröshasú unka

6 Erdélyi hérics Zöld küllő Nyuszt Óriás acsa 9. feladat A verő-költő bodobács hétköznapi élőlény, akár iskolába menet is találkozhattok vele. Persze több népi neve is van, talán Ti is ismeritek valamelyiket. Írjatok le egyet! Rajzoljátok is le ezt a lényt! 10. feladat Figyeljétek meg a környezetetekben előforduló madarakat! Egy héten keresztül minden nap figyeljétek meg a kiválasztott helyet! Ez lehet az iskola udvara, valakinek a kertje, utca vagy egy park. Ha etető is van a területen, több madarat láthattok! Készítsetek jegyzeteket: milyen fajokat láttatok, kb. hányan voltak, hogyan viselkedtek? Figyelhetitek az égboltot is, érdekesek lehetnek a magasan átrepülő madarak is. Valahogy így: Észlelt fajok felsorolása darabszámmal 1. nap 2. nap 3. nap Érdekesség, viselkedés:

7 4. nap 5. nap 6. nap 7. nap Töltsétek ki a táblázatot! 10. feladat Töltsétek ki a táblázatot! Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett (karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?... Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!)

8 Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?... Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!) Melyik állatot ábrázolja a kép?... Védett - nem védett ( karikázd be! ) Mivel szaporodik?... Testét mi fedi?.. Növényevőmindenevőhúsevő/ragadozó (karikázz!)

9 11. feladat Itt a tél, fáznak és éheznek a madarak. Készítsetek egyszerű etetőt műanyag flakonból! A tiszta, száraz és kupakkal lezárt italos flakon oldalán ollóval kb. 8 cm átmérőjű nyílást vágunk, a nyílásig megtöltjük napraforgóval, és madzagot kötünk az üveg nyakára. Helyezzétek el az etetőt az iskola udvarán! Folyamatosan etessétek a madarakat márciusig napraforgóval! Vigyázat! A kenyérmorzsa nem jó táplálék, mert átázik és megromlik, ezzel betegséget okozhat! Fényképezzétek le az etetőt! Figyeljétek az itt megjelenő madarakat! Írjátok le, milyen fajok jelentek meg! II. NÖVÉNYVILÁG 1. feladat Ismeritek-e az erdők fáit, cserjéit Társítsátok a számokkal az alábbi fajneveket! Vadrózsa Virágos kőris Molyhos tölgy Szelídgesztenye Mezei szil Gyertyán 2. feladat Készítsetek őszi levélgyűjteményt! Gyűjtsétek be és préseljétek le 10 fafaj levelét, ragasszátok egy lapra, határozzátok meg a nevét! 3. feladat Készítsetek a fákról kéreglenyomatot is! (a kéregre tegyetek papírlapot, és elfektetett zsírkrétával satírozzátok át). Ne felejtsétek el ráírni a neveket!

10 4. feladat Miért káros, ha túl sok erdőt vágunk ki? Mi az a tarvágás? 5. feladat Európában kb. minden 5. lakos allergiás a virágporra. Mely gyomnövények leveleit látjátok az alábbi ábrán? 6. feladat A zuzmók érzékenyek a levegő tisztaságára. Ahol szennyezett a levegő, nem élnek meg. Különösen az autók kipufogó gázait és a gyárak füstjét nem bírják. Figyeljétek meg, nő-e az iskolátok környékén zuzmó! Megfigyeléseiteket indokoljátok is! 7. feladat Gyűjtéssel, szedéssel veszélyeztetett növényfajok jellemzőit olvashatjátok az alábbiakban. Melyikre ismertek? Rajzoljátok le! a) cm magas, hagymagumós évelő. Levelei tőállóak, hosszúkáslándzsásak, 6-9 cm hosszúak, kissé húsosak, átellenesek, számuk rendszerint 2, ritkán 3. Leveleinek mintázata nagyon jellegzetes: élénkzöld vagy hamuszürke alapon szabálytalan alakú barna foltos. A virágzás előrehaladtával a foltok fokozatosan kifakulnak. A tőkocsány cm magas. Virága bókol. Leplei harang alakúak, hosszúkáslándzsásak, 2,5-4 cm hosszúak, lekerekített csúcsúak, élénk bíborpirosak vagy rózsaszínűek. A kinyílás kezdetén előrenéznek, majd később hátrahajlanak, így láthatóvá válik a fehérfoltos torok és a virágból kiálló kékes porzók a bibével. A nyugat-dunántúli piacokon találkozhatunk vele.

11 b) Évelő, cm magas, gumós növény. Fényes, áttelelő, szíves kerekded, majdnem vese alakú, ép vagy kanyargós élű, sötétzöld alapszínű és fehéren márványos leveleiről akkor is felismerhető, ha nem virágzik. A virág a 8-10 cm-es, levéltelen tőkocsányon magános, bimbós állapotban sodrott, kinyílva vöröses rózsaszín vagy bíboros, bókoló és erősen illatos. A párta 5 cimpája hátrafelé tört, cimpái mm-esek csöve jóval rövidebb a cimpánál. Elsősorban a dunántúli piacokon várható a feltűnése. c) cm magas évelő. Levelei bőrneműek, fényesek, páratlanul szárnyaltan összetettek. Virágai nagyok, rózsaszínűek, bordón erezettek, és végálló virágzatban állnak. A növény mirigyes, érintésétől az emberi bőrön kellemetlen kiütések, hólyagok képződhetnek. A citromfélékre jellemző illóolajokat tartalmaz, megdörzsölve citromillatú. Régóta tömegesen gyűjtött gyógynövény. Virágainak impozáns megjelenése miatt gyűjtik csokornövényként. Természetvédelmi értéke: 5000 Ft. (Segítségül a három növény nevének szótagjai keverve: e-erman-lá-cik-zer-i-jó-kó-ka-nagy-de-di-kas-men-fű) 8. feladat Milyen pénzérméinket díszíti növény vagy állat képe? Töltsétek ki a táblázatot! pénzérme értéke élőlény neve élőhelye tápláléka

12 III. A VÍZ 1. feladat 2111-et írunk, egy űrhajó érkezik a Föld felé, benne néhány utazó. - Te jártál már erre? Melyik bolygó ez? - Ez a Föld, a kék bolygó. Különleges a Nap körüli bolygók sorában, mert folyékony halmazállapotú vizet tartalmaz. - Vizet? Mi az a víz? Segítsetek az űrlakóknak, hogy megismerkedjenek a vízzel! Egészítsétek ki a mondatokat! -A víz hidrogénnek -nel alkotott vegyülete. Az egyetlen anyag, amely a természetben halmazállapotban fordul elő. Sűrűsége C-on a legnagyobb. A Föld felszínének %-át borítja. Az ember testének kb. %-a, de még a kiszárított fának is %-a víz. Ez az egyik legfontosabb környezeti elem a Földön. 2. feladat - Te, mire lehet használni ezt az izé vizet? Válaszoljatok! Mire használjuk a vizet? Legalább 10 dolgot gyűjtsetek!

13 3. feladat - Ha ez ilyen értékes anyag, akkor biztosan nagy becsben tartják, nem? - Sajnos, nem. Pazarlóan bánnak vele. Amíg ásott kutak voltak, 10 liter vizet használt egy ember naponta, de ma litert! Kérdezzetek meg három családot, mennyi vizet fogyasztanak átlagosan egy hónap alatt! A három értékből számítsatok átlagot! Mennyibe kerül egy liter víz? 4. feladat Írjatok három ötletet, amellyel csökkenteni lehet a család vízfogyasztását! feladat - Sőt, nemcsak pazarolják, hanem szennyezik, piszkolják is. - Hogyan? - Például beleöntik a patakokba a fáradt olajat. Nézzetek utána, hány liter vizet tesz ihatatlanná 1 liter fáradt olaj!

14 6. feladat - Képzeld el, nemrégen hallottam, hogy ismét elsüllyedt egy olajszállító tankhajó, ami katasztrófát okozott! - Milyen katasztrófát? - Több ezer tonna olaj ömlött a tengerbe, tudod a nagy sós vízbe. Hol történt a katasztrófa? Milyen problémákat okozott a hajótörés? Írjatok le két példát! 7. feladat Milyen hatással van a vízimadarak tollára a vízen elterülő olajréteg? Modellezzétek a problémát! Egy tálba öntsetek vizet, a másikba olajat, majd mártsatok bele mindkettőbe egy-egy tollat! Mi történt? Hogyan hat ez a madarakra? 8. feladat -A Földön édesvíz is van, ennek egy része a folyókban, patakokban található. Sajnos ma már ezek sem kristálytiszták. 9. feladat Hasonlítsátok össze a Magyarország felszíni vizeinek minősége című térkép segítségével a Zagyva és a Dráva folyók vízminőségét! Mi lehet a különbség oka?

15 10. feladat - Te, ez borzasztó, tenni kellene valamit! - Erre már az emberek is kezdenek rájönni, és próbálkoznak. Már kijelölték a Víz Világnapját is. -Drukkolok nekik, hogy sikerüljön! -Én bízom benne, de most már induljunk tovább! És az űrhajó távolodott a Mars irányába Mikor van a Víz Világnapja? 11. feladat Egy üdülőtó pusztulása A Tisza szabályozása során számtalan kanyarulatot levágtak, hogy az árvízveszélyt csökkentsék, a víz folyását pedig gyorsítsák. A levágott kanyarulatokból lettek a morotvatavak. Sok ilyen tó van a Tisza mentén. Némelyiken motorcsónakkal száguldoznak, a partján autót mosnak. A nyaralóházak szennyvízelvezetése nem megoldott. Nyáron sokszorosára nő a tó körül a népesség. Rajzoljátok le a tavat! Gondoljátok végig a tó jövőképét! Rajzoljátok le, milyen lesz tíz év múlva! Milyen növényfajok megjelenése utal a tó pusztulására? Készítsetek vázlatos tervet a tó megmentésére!

16 12. feladat Kísérletezzünk! Honnan kerül a víz a csapba, és hova folyik le? Tegyetek egy műanyag edényt a mosdókagylóba! Egyikőtök mosson kezet úgy, ahogy mindig szokott, a kézmosó vizet fogjátok fel az edénybe! A felfogott vizet mérjétek meg egy mérőhenger segítségével! Jegyezzétek le, mennyi víz fogyott el! Figyeljétek meg az edényben levő vizet! Milyen? Meg lehet-e inni? Hasonlítsátok össze a csapból folyó vízzel! Járjatok utána, honnan kerül a víz a csapba, és hova folyik a lefolyóból! 13. feladat Készítsetek tablót ásványvizes, kristályvizes címkékből!

17 14. feladat Mi az a savas eső? Milyen károkat okoz az erdőkben, édesvizekben, épületekben? 15. feladat Jelöld be a nagyobb magyarországi felszíni vizeket! 16. feladat A víz körforgása

18 Egészítsd ki a mondatokat! Az eső a -ben keletkezik. A felszínre jutott víz egy része a talajba. Ezt -nek nevezzük. A tengerbe a, a és az által jut víz. A légkörbe a víz a -ről és a -ből való, valamint az élőlények és során jut vissza. Felhők akkor keletkeznek, amikor a víz a légkörből. 17. feladat Állapítsd meg a víz fizikai tulajdonságait! a) Mérd meg a hőmérsékletét! Tapasztalat: C b) Vizsgáld meg a víz színét! Tapasztalat: c) Figyeld meg a víz átlátszóságát! Húzd alá a megfelelő szót! átlátszó opálos zavaros nem átlátszó c) Állapítsd meg a víz szagát! Az alábbi kifejezések közül válassz! szagtalan szúrós szagú záptojás szagú földszagú ürülékszagú áporodott

19 18. feladat Sorold fel a víz felhasználásának területeit! Mire használja a lakosság a vizet? 19. feladat Hogyan kerül a víz a lakásotokba? Egészítsd ki a mondatokat!

20 A vízművek - a, illetve a juttatják el a Itt történik a víz tisztítása, illetve fertőtlenítése. Az ivóvíz innen a -ba kerül. A lakosság ellátása a keresztül történik. 20. feladat Engedj átlátszó, lehetőleg üvegpohárba (ne főzőpohárba!) csapvizet. Vizsgáld meg a tulajdonságait! a) színe: b) szaga: c) íze: d) átlátszósága: e) lebegő anyag: f) Tölts egy kisebb főzőpohárba vizet, és mérd meg a hőmérsékletét! C g) Vizsgáld meg, kimutatható-e a klór? j ezüst-nitrát Tapasztalat: Magyarázat: csapvíz

21 21. feladat Gyűjts és ragassz be képeket, amelyek a víz jelentőségét szemléltetik! 22. feladat Csoportosítás. Írjátok be a megfelelő helyre a víz különböző előfordulási, megjelenési formáit! Felszíni vizek: Felszín alatti vizek: Légköri víz:

22 23. feladat Magyarázzátok meg az alábbi fogalmakat! Ülepítés: Erózió: Korrózió: Üledék: Hordalék: Zátony: Árvíz: Gát: 24. feladat Miről híresek az alábbiak? Az elmúlt időkben mi történt itt? Holt-tenger ' Bajkál-tó: Rába: Golf-áramlat: Aral-tó: _ Watt-tenger: 25. feladat Pestszentlőrinchez hol van a legközelebbi szennyvíztisztító? 26. feladat Számozással tegyétek sorrendbe! mocsár tó láp fertő

23 27. feladat

24 IV. Energia 1. feladat Soroljatok fel megújuló energiahordozókat! 2. feladat Időutazás. Gondoljátok végig azt, hogy milyen energiákat, erőforrásokat használtak fel elődeink mindennapjaik során! Gondolataitokat, ötleteiteket foglaljátok egy történetbe! Legyen benne minél több energianyerési módozat! 3. feladat Hol vannak hazánkban hőerőművek? Melyiket milyen fűtőanyaggal táplálják? Írjatok legalább 6 példát! A szélenergia 4. feladat Mi a szél? Hogyan alakul ki? Rajzoljátok le! 5. feladat Írólapból vágjatok ki egy csigavonalat! A közepét tűzzétek rá egy hurkapálca végére, és tartsátok meleg hely (pl. radiátor) fölé. Mit tapasztaltatok? Mi a magyarázata ennek?

25 6. feladat Mi a neve a forgószélnek Dél-Amerikában: Észak-Amerikában: Dél- és Kelet-Ázsiában: 7. feladat Hány működő szélerőmű van Magyarországon? 8. feladat Manapság a szélerőművek hatalmas repülőgépcsavarokra emlékeztetnek. A szél energiájának jobb kihasználása érdekében az erőműveket nagy számban hatalmas területen helyezik el. Hol találhatók Magyarországon ilyen erőművek? (Két helyet írjatok!) A vízenergia 9. feladat Mivel használták ki régebben a víz munkavégző képességét? 10. feladat Napjainkban a víz energiájának kihasználását turbinákkal oldják meg. Hogyan biztosítják az állandó és egyenletes vízhozamot a turbina működéséhez?

26 11. feladat Hol van Magyarországon vízerőmű? 12. feladat Hol érdemesebb vízerőművet építeni? Húzzátok alá! Nagy esésű folyóra hegyvidéken vagy Kis esésű, bővizű folyóra sík területen Indokoljátok meg, hogy miért! 13. feladat Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy duzzasztómű felépítése? Írjatok 3-3 példát! 14. feladat Hol érdemes Magyarországon vízierőművet építeni?

27 V. KÖRNYEZETVÉDELEM 1. feladat Melyek hazánk nemzeti parkjai? Készítsetek térképet, és jelöljétek rajta, hol találhatóak! Minden nemzeti park területére rajzoljatok 3 jellemző élőlényt, vagy írjátok oda a nevét! 2. feladat Soroljátok fel hazánk nemzeti parkjait megalakulásuk sorrendjében, és írjátok le melléjük, milyen növény, állat vagy mindkettő található a címerükben! Az egyik címert rajzoljátok is le! 3. feladat Írjátok le minél érthetőbben a saját megfogalmazásotokban, mi a különbség a természetvédelmi terület és a nemzeti park között. 4. feladat Mágikus 3-as : 3-3 fogalom egyértelműen meghatároz egy nemzeti parkot. Melyek ezek? Forráscsiga, tornai vértő, terra rossa talaj Szurdokvölgy, havasi ikravirág, Szent István barlang Őrállók, szerek, veleméri Árpádkori templom Daru, hazánk leghosszabb közúti kőhídja, halastavak

28 Dévaványai túzokrezervátum, lösz, folyóköz 9 tájegység, szikes tavak, Tőserdő Hany Istók, parlagi vipera, nagy kócsag Barcsi ősborókás, királyharaszt, csermelyciprus Tanúhegyek, garda, barátlakások Melyik NP maradt ki? Írjatok róla 3 dolgot! 5. feladat Tervezzetek egynapos őszi kirándulást valamelyik nemzeti parkunk meglátogatására! A tervben a következők szerepeljenek: 1. Tervezett útvonal 2. Látnivalók 3. Igénybevett járművek, megtett távolságok, gyalogtúra hossza. 4. Indulás, érkezés ideje, időbeosztás (hol mennyi időt töltünk) 5. Néhány mondat a terület (látnivalók) jelentőségéről. 6. feladat Keressetek, érdeklődjetek! Milyen folyóiratok foglalkoznak a természettel, természet- és környezetvédelemmel? Soroljatok fel legalább négyet!

29 7. feladat Keressetek az ötödikes és a hatodikos természetismeret tankönyvben olyan fogalmakat, meghatározásokat, amelyek a környezet - az élőlények védelmével kapcsolatosak! Ezeket írjátok ki és a saját szavaitokkal magyarázatokat is írjatok melléjük 8. feladat Mit szabályoznak az alábbi egyezmények? Riói egyezmény Washingtoni egyezmény Ramsari egyezmény 9. feladat Kössétek össze a megfelelőket! Autómentes nap Október első vasárnapja A Föld világnapja Március 22. Madarak és fák Június 5. napja Környezetvédelmi Május 10. világnap Állatok világnapja Szeptember 22. A víz világnapja Április 22.

30 10. feladat Rajzoljatok le egy olyan utcát, amelyet az autók uralnak, majd ugyanezt az utcát gyalogosbaráttá alakítás után! 11. feladat Minek a rövidítése HÉV? 12. feladat Milyen tömegközlekedési eszközzel utazhatsz Budapesten, ami nem szennyezi a levegőt? 13. feladat Hol áll meg vasút a főváros területén belül? Gyűjtsétek össze a megállók neveit (pl. Internet segítségével)! 14. feladat Miért van szüksége a környezetnek arra, hogy az autókban rendszeresen cseréljék az olajat, a szűrőket? 15. feladat Hogyan alakítanátok iskolátokat zölddé, azaz környezetbaráttá? Milyen területeket vizsgálnátok meg? Mit alakítanátok át? Mi az, ami már jó? 16. feladat Mit nevezünk hulladéknak? Fogalmazzátok meg egy mondatban!

31 17. feladat Mennyi hulladék keletkezik egy évben hazánkban? Karikázzátok be a jó választ! 1. kb. 120 ezer tonna 2. kb. 12 millió tonna 3. kb. 120 millió tonna 18. feladat Hogyan csökkenthetjük ennek mennyiségét? (Pl. nem fogadom el a boltban a nejlonzacskót, visszaváltható üveges italokat veszek stb.) Gyűjtsetek még ilyen ötleteket, és írjatok le belőlük legalább ötöt! 19. feladat Derítsétek fel, hogy a XVIII. és a környező kerületekben, hova viheted a szelektíven gyűjtött hulladékokat, pl. fémet, papírt, veszélyes hulladékot! Készítsetek hozzá térképet, ezeket jelöljétek be, és az iskolátokban is tegyétek ki! 20. feladat Hány hulladékudvar működik Budapesten? Melyik kerületben van 2 db? Melyik kerületekben nincs? Vajon miért?

32 21. feladat Látogassatok el egy zöld szigetre (szelektív hulladékgyűjtő sziget)! Vigyetek egy-egy szatyornyi hulladékot! Nézzétek meg, milyen színűek a hulladékgyűjtő tartályok! Papír- műanyag- Fém- Fehér üveg- Színes üveg- 22. feladat Hogyan hosszabbíthatnátok meg a következő tárgyak élettartamát? Mindhez 3 példát írjatok! Kinőtt ruhák: Kiürült mosószeres doboz: Kimustrált fogkefe: Tojástartó doboz: Műanyag tejfölös vagy margarinos doboz: Műanyagzacskó: 23. feladat Készítsetek egy olyan nagyméretű tablót, ami látványosan - és könnyen érthető magyarázó szöveggel ellátva - mutat be egy, a hulladékokkal és a háztartással kapcsolatos témát! Pl: energia a mindennapi életben,... szemét vagy hulladék?... újrahasznos - hasznos?... Az értékelés szempontjai: eredeti ötlet, érthetőség, igényes munka

33 24. feladat Nem minden hulladék szemét! A jobb oldalon felsorolt hulladékok segítségével nevezzétek meg a szelektív hulladékgyűjtő tartályok színét! Válogassátok ki a felsorolásból, amit bele lehet dobni! Tartály színe: Beledobhatom: Tartály színe: Beledobhatom: tükör, átlátszó konzerves üveg, neon-cső, villanykörte, fehér szörpös üveg, nagyító, szemüveg, átlátszó parfümös üveg, barna sörös üveg kólás palack, videokazetta, tejfölös pohár, ásványvizes flakon, tisztítószeres flakon, margarinos doboz, hungarocell Tartály színe: Beledobhatom: újság, hullámpapír, kartondoboz, füzet, csomagoló papír Tartály színe: Beledobhatom: kerámia, zöld boros palack, drótszövetes üveg, rózsaszín parfümös üveg, barna sörös üveg Tartály színe: Beledobhatom: fém sörös doboz, fém májkrémes doboz, konzerves doboz, fém üdítős doboz

34 25. feladat Hol találhatók a következő dolgok? (egy-egy település, félsziget, egyéb földrajzi név beírásával válaszoljatok!) Napóleon kalapja Ingókövek Kuruc körút Kecskeköröm Előembertelep Tavas barlang Kaptárkövek Ókeresztény katakombák Bazaltorgonák Csillagvizsgáló 26. feladat Miről híres? Miért különleges? (Környezetvédelmi, természeti ritkaságokra gondoljatok!) Vácrátót: Sas-hegy: Szentendre: Tapolca:_ Jósvafő:_ Pákozd Velencei-hg: 27. feladat Nézzetek utána a következőknek! Legcsapadékosabb tájunk (nem nagytájra gondolunk!!!) Melyik két hegy között található a Szécsényi hideg zsák"?

35 Mérjétek meg a térképen, melyik a Szarvasi Arborétumhoz legközelebbi megyeszékhely! Melyik a legszárazabb, legaszályosabb táj ( nem nagytáj!!) hazánkban? Melyik évben mérték az eddigi legmelegebb hőmérsékletet országunkban? Mi a közös bennük? Kispest Ajka Mátra Tisza Lőrinc Pécs Csepel Oroszlány Melyik a legcsapadékosabb hónap hazánkban? Melyik a leghidegebb hónap Magyarországon? Melyik Nemzeti Parkban él a sisakos sáska? 28. feladat Hogyan keletkezik a talaj? Írjátok le a folyamatot! Mitől függ a talaj termőképessége? Mi a talajerózió?

36 29. feladat Mi a szmog? Milyen típusai vannak? Hogyan jön létre? Mikor rendelnek el szmogriadót hazánkban? Volt-e Magyarországon már szmogriadó? 30. feladat A levegő átlagos szén-dioxid tartalma 0,03 %. Szén-dioxid keletkezik széntartalmú anyagok égésekor, légzéskor. A növények a fotoszintézishez szén-dioxidot használnak fel. Végezzétek el az alábbi kísérletet! Négy kémcsövet számozzatok meg! Mindegyikbe töltsetek ujjnyi meszes vizet! (A meszes víz színtelen, de ha szén-dioxid kerül bele, megzavarosodik. A zavarosodás mértékéből lehet következtetni az elnyelt szén-dioxid mennyiségére.) Két műanyag zacskóba szedjetek néhány friss levelet, a zacskókat gumizzátok rá két kémcsőre! Az egyik kerüljön világos, a másik sötét helyre 5 órán keresztül! A harmadik kémcsőre olyan zacskót gumizzatok, amibe előtte valaki szívószállal többször belefújt! A negyediket zárjátok le, ez a kontroll. Jegyezzétek le a megfigyeléseiteket!

37 31. feladat Miért jó az élővilág számára az erdő"? 32. feladat Melyik évben volt az aranymálinkó" az év védett állata? 33. feladat Hogyan van fölhelyezve, hogy néz ki egy tökéletes fészekodú? Mire kell figyelni az elhelyezéskor és a megépítéskor? 34. feladat Minek a rövidítése: OMSZ? 35. feladat Magyarázzátok meg röviden saját szavaitokkal az alábbi fogalmakat! Erőmű: Zajártalom: Energia: Pollen:

38 Szelektív gyűjtés: Erodálódás: Táj seb: Zöld mozgalmak: 36. feladat Írjatok egy mesét! A mese egy történetet mondjon el, legyenek benne olyan szereplők, akik szerintetek segítik a környezet megőrzését, akikre érdemes vigyázni, és olyanok is, akik rombolják a környezetet! A mese a fővárosban játszódjék! (Legyen kerek a történet, olvasható és stílusos!) 37. feladat Menjetek el a Földrajzi Múzeumba és pecsételtessetek le legalább egy belépőjegyet! Ha tudtok, készítsetek magatokról közös fényképet a Természettudományi Múzeum ruhatáránál! 38. feladat Készítsetek egy olyan max. 5 perces power pointos előadást, ami a szelektív hulladékgyűjtés témáját dolgozza föl - minél egyénibb, ötletesebb, gyerekek számára könnyen megérthető módon!

39 VI. REJTVÉNYEK 1. feladat Oldjátok meg a keresztrejtvényt! A vastagon keretezett függőleges oszlop egy élőlény nevét rejti (két szó). Melyik nemzeti parkunk jelvénye jut róla eszetekbe? 1. Egyik tavunk 2. A földi giliszta mozgásszerve 3. Hazánk legmagasabb csúcsa 4. Legnagyobb bogarunk 5. Ilyen a baglyok egyik ujja 6. Több évig élő növény 7. Levélerezete párhuzamos, gyökérzete bojtos és lepellevele van

40 8. Módosult földbeni szár 9. Az Aggteleki-cseppkőbarlang másik neve 10. Zápfoguk gumós felületű 11. A vadrózsa szúrós képződménye 12. Vulkáni hamuból keletkezik 13. Nagy méretű ragadozó halunk 14. Porzós és termős virágai külön növényen nyílnak 15. Róla kapta a nevét a kezdő hosszúsági kör A nemzeti park neve : 2. feladat

41 MEGHATÁROZÁSOK: 1. Savas eső okozója lehet. 2. A kék bolygó. 3. Az élő szervezetek fő alkotói, széntartalmú vegyületek. (két szó) 4. Növekedése a légkörben az üvegházhatás fokozódásához vezet. 5. A hazai természetvédelem címermadara (két szó). 6. Ilyen sólyom is van. 7. Légköri védőpajzsunk alkotója. 8. A legtöbb hulladék nem ez. 9. Az állóvizek elöregedési folyamata idegen szóval. 10. Életfeltétel, nélküle nincs élet. 11. Az égést tápláló gáz. 12. Szmog magyarul. 13. A bordói lé is ez. 14. Tankhajók katasztrófája során sok jut a tengerek vizébe. 15. Létfontosságú gázkeverék. 16. A vizekben az algák elszaporodását idézik elő, szennyezik az élővizeket, de a mezőgazdaság még elég sokat használ belőlük. A megoldás függőlegesen:

42 3. feladat Az alábbi betűhálóban nemzeti parkjaink részterületeinek nevét találjátok, szám szerint 12-t. Ha a neveket áthúzzátok, a kimaradó betűkből egy csodálatos képződmény nevét rakhatjátok össze. A képződmény neve: Melyik nemzeti parkban található? B U G A C B N G O D G L A P A R A Ó H É T I H A N Y G R A V B F R J H P Y É T A G E L P A I S S I V E H D U N L Á T E Á M É A S S I R A R N E R N Z Á S R N D Y N T A T G A É Y Ő A C Ó B A L Á T A T Ó 4. feladat TOTÓ 1. Mi a különbség a szemét és a hulladék között? 1. a hulladék újrahasznosítható 2. mindkettő újrahasznosítható X. egyik sem újrahasznosítható

43 2. Mit jelent: szelektív hulladékgyűjtés? 1. kitisztítva 2. összevágva X. különválogatva 3. Milyen anyagokat válogatunk külön? 1. papír, elem, műanyag 2. fém, üveg, papír, műanyag X. tükör, fém, műanyag 4. Mi az újrahasznosítható anyagok jelképe? 1. zöld kör 2. piros háromszög X. önmagába visszatérő nyilak 5. Mi a környezetbarát anyagok jelképe? 1. virág 2. fa X. bokor 6. Mit lehet tenni a konyhai zöld hulladékkal? 1. komposztálni 2. megenni X. lefagyasztani 7. Mit nevezünk napenergiának? 1. bámulás 2. fotoszintézis X. napenergiát elektromos árammá alakítják 8. Mi a szmog? 1. füstköd 2. trágya X. növényvédő szerda

44 9. Mi az ózon? 1. köd 2. a szmog összetevője X. káros anyag 10. Mi az a természetvédelmi terület? 1. természeti értékekben gazdag kisebb terület 2. állatkertek területei X. a Nemzeti Parkok egy része 11. Milyen nevezetes nap van március 22-én? 1. a Föld napja 2. a Víz napja X. az Állatok napja 12. Melyik halfaj védett? 1. ámbráscet 2. réti csík X. tükör ponty 13. Melyik növény védett? 1. tündérrózsa 2. fonalas zöldmoszat X. békanyál Mi veszélyezteti leginkább az óceánokat, tengereket? 1. halászat 2. strandok X. olajbalesetek 5. feladat Egy-egy szót rejtenek a betűk. Mi ez a szó? Mit tudtok róla? aramúzz, tseetémzlep asleznreégi Imvziíaom ghuéedlakéltő sloocmgasá

45 6. feladat IGAZ HAMIS Írjátok az állítás után a megfelelő betűt (I H)! A Dunántúli-középhegység részei: Pilis, Budai-hg., Keszthelyi-hg. A bauxit az alumínium érce. A tihanyi kecskeköröm őskecskék patáinak maradványa. A Velencei - hg. kristályos kőzete a gránit. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja a Pilis. A füredi visszhang az apátság faláról szóródik vissza. Veszprém a Vértes fővárosa. A tihanyi apátság templomának egy tornya van. A Hévízi-tó nevezetessége a tündérrózsa. A tihanyi gejzírkúpok mészkőből épülnek fel. A Bakony és a Vértes között fekszik a Tapolcai-medence. A badacsonyi szőlőből híres bor készül. A Dunántúl széntüzelésű hőerőműveit földgázzal fűtik. A Dunakanyar a Börzsöny és a Pilis között található szoros neve. Az esztergomi bazilika hazánk legnagyobb temploma. A Balaton északi medre mélyebb, mint a déli. A Festetics - kastély Keszthelyen található. A Balaton fő tápláló folyója a Rába. Badacsony és Szent György-hegy bazaltorgonái lávából épülnek föl. A Kis-Balaton mocsaras, lapos táj. 7. feladat IGAZ HAMIS Írjátok az állítás után a megfelelő betűt (I H)! Hazánk leghosszabb folyója a Duna. A Kaszpi - tenger nem áll kapcsolatban a világtengerekkel. Bükkábrányból került elő a világ legidősebb, faanyagában megőrződött, lábon álló mamutcsontváza. A lignit szénféleség, hazánkban erőművet már nem fűtenek vele.

46 A hód Európa legnagyobb rágcsálója, védett hazánkban is. A Szentendrei-sziget mészkőrétegei látják el Budát és a szigeti településeket ivóvízzel, ezért korlátozni kell az itteni autóforgalmat. A hollókői Ófalu a világörökség része. A hiúz annyira elszaporodott már hazánkban, hogy nem védett. A Budapest területén lévő barlangok hossza együtt 20 km-nél is több. A budapesti Molnár János-barlang aktív járatokkal is rendelkezik. A Káli-medence híres a kőtengerről, és része a Duna - Ipoly Nemzeti Parknak is. A Vadálló-kövek sziklái a Visegrádi-hegység részei. A Dunakanyar a Duna - Ipoly N. P. része. A Föld napja áprilisban van. Savas esők hatása még nem mutatható ki hazánkban. A foltos szalamandra az Aggteleki N. P. címerállata. A Sas-hegy híres a ritka pókokról, a pannon gyíkról. Megközelíthető a 8-as busszal. 8. feladat Mi lehet ez? Nézzétek is meg őket! Egy növényt és egy állatot rajzoljatok le! Növények: Gyaamr cseiikkr- Jrnáottá- Erantus hiemalis- Cypripedium calceolus- Lipiis nle- Állatok Ablepharus kitaibelii- Gyna gcsóak- Bombina bombina- Ivadr- Kbmlbööia-

Jelentkezési lap. Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

Jelentkezési lap. Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma Jelentkezési lap Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma dr. Gánti Tibor Természetismeret Verseny az általános iskolák számára 2016-2017. tanév Nevező iskola adatai:

Részletesebben

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben 4. állomás Környezetismeret- környezetvédelem Békésen Békésben 1 BÉKÉSEN BÉKÉSBEN 1. feladat Mottó: Ha majd mindnyájan összefogunk, S küzdünk a környezetszennyezés ellen, Senki sem fog majd szemetelni,

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály III. forduló (természetvédelem, környezetvédelem, Herman Ottó)

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály III. forduló (természetvédelem, környezetvédelem, Herman Ottó) Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

D R O L O M Ó É X G B G J Z I R E A H I G A N Y Z V É F Z S K É N I I A E C E T N V

D R O L O M Ó É X G B G J Z I R E A H I G A N Y Z V É F Z S K É N I I A E C E T N V 1. Idegen az ábrában 11 anyag neve bujkál az ábra soraiban vagy oszlopaiban. Közéjük furakodott egy tulajdonság. Ha az ismertetés alapján felismered az anyagokat, és a betűket az ábrában áthúzod, akkor

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:...

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:... Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07.

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07. Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! 2014.07.07. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

ÉN ÉS A VILÁG 5. ÉVFOLYAM

ÉN ÉS A VILÁG 5. ÉVFOLYAM diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 165 D1 Tóth Árpád: A fa Ó nézd a furcsa, ferde fát, Mint hajlik a patakon át, Ó, lehet-e, hogy ne szeresd, Hogy benne társad ne keresd? Már ága között az arany napot

Részletesebben

KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007

KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007 Csapat száma: Elért pontszám: KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007 Megoldási időtartam: 75 perc Összes pontszám: 40 pont FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI INTÉZET 2006 2007 I. Írjátok

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály 3. osztály Az év melyik napján van az új kenyér ünnepe? Jellemezzétek az évszakot az időjárás, a növények és az állatok szempontjából! Válaszoljatok az érzékszervekkel kapcsolatos alábbi kérdésekre! Mely

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

I. Nobel-díjasok (kb. 20 perc)

I. Nobel-díjasok (kb. 20 perc) OM 037757 NÉV: VIII. Tollforgató 2016.0.02. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 3. : 06 29 / 19-113 : titkarsag@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Veszélyes anyagok álruhában

Veszélyes anyagok álruhában Veszélyes anyagok álruhában SZKA103_29 Vegyszerek a környezetben tanulói Veszélyes anyagok álruhában 3. évfolyam 121 Diákmelléklet D1 Megfigyelési feladatok A csoport Figyeljétek meg, milyen hatással van

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

,,Az energia nem vész el, csak átalakul." Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék

,,Az energia nem vész el, csak átalakul. Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék ,,Az energia nem vész el, csak átalakul." Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék Az energia nem vész el csak átalakul Szerkeztők:Abonyi Blanka Fekete Gergő

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

2. forduló. Matematika

2. forduló. Matematika 2. forduló Matematika 1. Három öreg bölcs alszik egy nagy fa alatt. Egy arra járó csintalan gyerkőc mindhármuk homlokára egy piros kört fest, majd kacagva elszalad. Amikor a bölcsek felébrednek, és meglátják

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! Falunéző séta 2013.07.15.

Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! Falunéző séta 2013.07.15. Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! 2013.07.15. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

Indul a Túzok Tusa I. fordulója!

Indul a Túzok Tusa I. fordulója! ndul a Túzok Tusa. fordulója! A Körös-Maros Nemzeti Park gazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontja idén is meghirdeti természetismereti vetélkedőjét az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Fotó: Bese E. 1. kép: A szelektív hulladékgyűjtés érdekében létesített úgynevezett gyűjtőszigetek különböző színű konténerek sorozata, amelyek bedobónyílásai igazodnak

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese

Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese Iskolai munkánk során pozitív eredményről számolhatunk be a csoportmunkák közösségfejlesztő hatását illetően. Míg a frontális tanítási órán mi, nevelők cselekszünk

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály II. forduló (fizikai és földrajzi alapismeretek)

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály II. forduló (fizikai és földrajzi alapismeretek) 1 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal!

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! A római számok 1. Budapesten a kerületeket római számokkal jelölik. Vizsgáld meg a térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! Hányadik kerületben található a Parlament épülete? Melyik kerületbe

Részletesebben

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére K I S T É RSÉGI SZAKTÁRGYI TÖRTÉNELEMVERSENY Feladatlap az 5-6. osztályosok részére Az Emlékpont a magyar történelem 1945 és 1990 közötti időszakát mutatja be Hódmezővásárhely lakóinak élettörténetein

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2016-2017 ORSZÁGJÁRÁS 5-6. osztályosok feladatai 1. JÁTÉK A FÖLDRAJZI NEVEKKEL Első feladatunkban hazai településeket találtok. Nevüket megtudjátok, ha a magánhangzókat megfelelő módon

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Látvány elemek koncepció terve

Látvány elemek koncepció terve Látvány elemek koncepció terve A A Modern Városok Program keretében megvalósuló Pangea Ökocentrum (Sóstói Többfunkciós Oktatási Központ) Építési Kivitelezési Tervdokumentációjához Építtető: Nyíregyházi

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

Környezetvédelmi totó 1.

Környezetvédelmi totó 1. Környezetvédelmi totó 1. Miből áll a háztartási hulladék? 1 mindenféle lomokból 2 papír-, műanyag-, üveg-, textil-, kevert- és egyéb hulladékokból, komposztálható anyagokból x amit a konyhában a szemetesbe

Részletesebben

Ismerkedés az anyagi világ egységével, az anyagok tulajdonságaival és az anyagokkal kapcsolatos emberi tudás alakulásával

Ismerkedés az anyagi világ egységével, az anyagok tulajdonságaival és az anyagokkal kapcsolatos emberi tudás alakulásával Ismerkedés az anyagi világ egységével, az anyagok tulajdonságaival és az anyagokkal kapcsolatos emberi tudás alakulásával diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 131 D1 Feladatlap Adatlap a világűrben

Részletesebben

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3 SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA Szeged, Földmíves u. 3 CÉLOK Alakuljon és tudatosodjon a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonya. Ismerjék meg a gyerekek a kulturált életvitel szokásait. Legyenek

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

A víz kincs n no a -C F W y / W a llow o t H a C

A víz kincs n no a -C F W y / W a llow o t H a C Cat Holloway / WWF-Canon kincs A földi Élet egyik alapvető feltétele folyamatosan mozgásban van folyások alakítják a felszínt Hogyan? folyások alakítják a felszínt A patakok mélyítik a völgyeket - a hordalék

Részletesebben

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat 2004. 1.feladat - totó A helyes válaszokat karikázd be! 1. Melyek a levegő legfontosabb

Részletesebben

Csapat neve: 1. Elrejtettük az ábrában 10 olyan élőlény nevét, amelyik részt vesz a felszíni vizek tisztításában. Keresd meg őket!

Csapat neve: 1. Elrejtettük az ábrában 10 olyan élőlény nevét, amelyik részt vesz a felszíni vizek tisztításában. Keresd meg őket! Csapat neve: 1. Elrejtettük az ábrában 10 olyan élőlény nevét, amelyik részt vesz a felszíni vizek tisztításában. Keresd meg őket! K R E V Í R I L O É S U L Y O M T Q A W N K L Á Z U I I T V S K Á Á D

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / Dunaújváros,

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

1. feladat. 2. feladat. tapasztalatok: 3. feladat. tapasztalatok: 4. feladat származási hely:

1. feladat. 2. feladat. tapasztalatok: 3. feladat. tapasztalatok: 4. feladat származási hely: 1. feladat K R E V Í R I L O É S U L Y O M T Q A W N K L Á Z U I I T V S K Á Á D V G Y É K É N Y B U U K S W I N Z J Í Y W E R N I O C A V Ü F E Y Ö U C C L F R T Z U I J K L S V É L O R E C Ó B E R Z

Részletesebben

Témaválasztás, anyaggyűjtés

Témaválasztás, anyaggyűjtés Témaválasztás, anyaggyűjtés Honnan gyűjtenél anyagot a következő témákhoz? Válaszd ki és írd le! Ha van saját ötleted, azt is írd oda! beszélgetés, lexikon, fényképek, családi beszélgetés, értelmező szótár,

Részletesebben

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról!

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: Közös dolgaink" A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! 1. A Caturum folyó a világ legszennyezettebb folyója. Bár Magyarországon

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / A csapat

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese?

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese? TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló 1. Hol található a világ legnagyobb trópusi erdőterülete? a. A Kongó-medencében. b. Amazóniában. c. Pápua-Új Guineán. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó

Részletesebben

Készítette: Cseresznyés Dóra Környezettan Bsc 2014.03.05.

Készítette: Cseresznyés Dóra Környezettan Bsc 2014.03.05. Készítette: Cseresznyés Dóra Környezettan Bsc 2014.03.05. Megújulóenergia Megújulóenergiaforrás: olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően

Részletesebben

2. Az Ör. 2. alcíme helyébe a következő alcím lép: 2. A vegyes hulladék és az elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtése, átvétele és elszállítása

2. Az Ör. 2. alcíme helyébe a következő alcím lép: 2. A vegyes hulladék és az elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtése, átvétele és elszállítása Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016. (I. 28.) önkormányzati rendelete a gazdálkodási közszolgáltatásról szóló 4/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról Eplény Községi

Részletesebben

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - Őszi mese. - Október - Őszhó. - A vidra. - A sziklaugró pingvin

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - Őszi mese. - Október - Őszhó. - A vidra. - A sziklaugró pingvin 2011. október A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja XI. évf. 10. szám Kalendárium - Október - Őszhó Zöld mozaik - A vidra Ügyeskedj! - Rejtvények, fejtörők Mese - Őszi mese Tudod-e? -

Részletesebben

1. KÖRNYEZETSZENNYEZÉS

1. KÖRNYEZETSZENNYEZÉS 1. KÖRNYEZETSZENNYEZÉS Munkánkat, környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, papíralapú forrásanyagok felhasználása nélkül végeztük el. Gondolataink alapmotívumait az interneten fellelhető ismeretanyagok

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS HULLADÉK ÉS SZEMÉT Hulladék - az ember termelő-fogyasztó tevékenysége során keletkező anyagok melyeket már nem tudnak/akarnak felhasználni. Kezeléséről

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév Iskola: Csapatnév: _ 1 4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 14 1. Az Északi-középhegység

Részletesebben

A feladatokat az iskola honlapján tudjátok megnézni, vissza csak a megoldólapot kell hoznotok, április 25-ig.

A feladatokat az iskola honlapján tudjátok megnézni, vissza csak a megoldólapot kell hoznotok, április 25-ig. ZÖLDKÖZNAPOK 2013 2014, III. FORDULÓ A Zöldköznapok versenyünk utolsó fordulóját tartjátok a kezetekben. Változatlanul a talaj és a levegő körül forognak a kérdések. A feladatokat az iskola honlapján tudjátok

Részletesebben

A víz, mint környezetpolitikai tényező. Dr. Domokos Endre. Pannon Egyetem - Környezetmérnöki Intézet ÖkoRET. domokose@uni-pannon.

A víz, mint környezetpolitikai tényező. Dr. Domokos Endre. Pannon Egyetem - Környezetmérnöki Intézet ÖkoRET. domokose@uni-pannon. A víz, mint környezetpolitikai tényező Dr. Domokos Endre Pannon Egyetem - Környezetmérnöki Intézet ÖkoRET domokose@uni-pannon.hu 8200 Veszprém, Egyetem út 10. Jelen írás célja, hogy néhány szemléletes

Részletesebben

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő Felszerelések előkészítése szünetben. (Csoportok megszervezése; keresztrejtvények kiosztása; számítógép és projektor bekapcsolása, beállítása.) Óra eleji szervezési feladatok Képek, keresztrejtvény, számítógép,

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára van szükséged. Még alvás közben is használsz

Részletesebben

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc)

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Óravázlat 4. osztályos környezet Tananyag: Séta az erdőben (2x45 perc) Oktatási cél: Az erdő életközössége, hazánk erdőinek jellemzői. A megfigyelések lejegyzése rajzos, összehasonlító vázlatok készítésével

Részletesebben

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára.

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára. 1/9. oldal FELHÍVÁS A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetismereti és kulturális vetélkedőt hirdet Békés megye természeti értékei címmel

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

1. feladat: Állattartás, háziállatok

1. feladat: Állattartás, háziállatok 1 12/1.oldal 1. feladat: Állattartás, háziállatok Melyik háziállatfajhoz kapcsolhatók az alábbi kifejezések? A szarvasmarhához, a juhhoz, esetleg a lóhoz? Csoportosítsátok őket a megadott ábra szerint!

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben