Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?"

Átírás

1 Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném: Miért fontos egy honlap látogatottsága? Talán furcsának tűnhet egy látogatottság növelő tanfolyamot éppen ezzel a kérdéssel kezdeni. Elvégre, aki regisztrált, ha nem tartaná fontosnak nem lenne itt. De nem árt tudni, hogy miért küzd manapság a világban több millió vállalkozó köztük te is és én is - azon, hogy a honlapjaikat minél többen látogassák. Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Egy honlap látogatottsága az a szám, ahányan a honlapot megnézik egy nap, egy héten vagy egy hónapban. Hogy mi számít jónak vagy rossznak az nagyon változó lehet, és függ attól is, hogy egy honlapnak mi a célja. Egy céges weblap, ami csak általános információkat ad nyilván sokkal kevesebb látogatóval is megelégszik, mint egy országos hírportál. Magyarországon kisebb céges honlapok napi látogatót is sokszor elégnek tartanak. Egy napi látogatóval rendelkező weboldal itthon már értékesíthető reklámfelületként működhet. Amikor a tanfolyam anyagát

2 írtam, napi látogatóval be lehetett kerülni a 3000 legolvasottabb magyar honlap közé. Ha tovább megyünk, a napi több ezres honlap látogatottság már jelentős és hozzáértő háttérmunkát feltételez, az ilyen honlap már könnyen dominálja a saját területét. A látogatottság aztán szépen növekszik egészen a legnagyobb hírportálok napi 2-3 milliós látogatószámáig. Fontos kiemelni, hogy ezek magyarországi adatok. Angol nyelvterületen pl. a sokkal több internetező miatt nagyobb látogatószámok is vannak, bár mivel ott több a honlap is, ezért a néhány százas napi látogatottság bizonyos helyzetekben már ott is eredménynek számít. A látogatással kapcsolatban sok adatot lehet mérni. Ami egy internetes vállalkozó számára ezek közül kiindulásnak a legfontosabb: - Látogatások: összesen hányszor nézték meg a honlapot. Ha ugyanaz az ember pl. 2-szer megy föl a honlapodra egy nap, akkor az itt kettőnek számít. - Egyedi látogatók: hány ember nézte meg a honlapodat. Az előző példánál maradva, aki egy nap kétszer ment föl a honlapodra, az itt csak egynek számít. - Oldalmegtekintések: Összesen hány oldalt (aloldalt) néztek meg. Ha egy látogató alaposan szétnézett a honlapodon, és a menüben kattintgatva öt aloldalt nézett meg, az itt 5-nek számít.

3 - Oldal/látogatás: egy látogató átlagosan hány oldalt nézett meg, amikor felment a honlapodra. Ez általában egy törtszám, hiszen itt átlagot számítanak. - Látogatás átlagos időtartama: Egy látogató mennyi időt (perc: másodpercben szokás mérni) töltött el a honlapod oldalait böngészve. Ezeknek az adatoknak a mérésére léteznek egyszerűen használható, ingyenes programok, erről a levél végén írok. A nagy számok törvénye, vagyis miért fontos valójában a honlapod látogatottsága Ha le akarom egyszerűsíteni az egészet, akkor egy honlap jövedelemtermelő képessége annál jobb, minél nagyobbak az előző pontban felsorolt számok (látogatások, oldalmegtekintések stb.). Minél több ember nézi a honlapodat, annál több lehetőséged van eladni, feliratkozót szerezni, hirdetőt találni. Aki már profi az internetes pénzcsinálásban, az mondhatja erre, hogy ez nem mindig igaz. Egy konyhai eszközöket áruló web áruháznak például nem sokat ér, ha több tízezer tizenhat éves tini lány látogatja. Ez igaz is. De hacsak nincs valami lézerpontosságú eszközöd, amivel képes vagy a célközönségedet becélozni a neten, akkor a látogatószám növelésével könnyen és egyszerűen érhetsz el nagyobb profitot.

4 Nézzük, hogyan járul hozzá a nagyobb látogatószám ténylegesen a nagyobb online profithoz: - Hirdetési bevételek. Az a honlap, ami hirdetést jelenít meg, általában a megtekintések száma vagy a hirdetésre kattintások száma alapján szerez bevételt. Nem kell magyarázni, hogy minél több a látogató, annál nagyobb lesz a bevétel. - Feliratkozók. Ha a honlapod feliratkozókat gyűjt, akkor van egy úgynevezett konverziós arányod. Ez azt jelenti, hogy száz látogatóból hányan iratkoznak fel. Mondjuk 2%, 10% vagy 28%. Ha régi motoros vagy a szakmában, pontosan ismered a közönséged, mindent tudsz a piacodról, akkor a látogatószám növelésénél kifizetődőbb lehet a feliratkozási arány növelésén dolgoznod. De ha most kezdted, vagy nem vagy még vérprofi, akkor a célod a minél több feliratkozó legyen, hogy így minél több emberhez tudj kommunikálni. Mert több feliratkozót, több vásárlót első körben legegyszerűbben több látogatóból tudsz szerezni. Egy példa: ha van napi 10 látogatód és 20%-os a feliratkozási arány, akkor az napi 2 új feliratkozó, egy év alatt kb Ezzel szemben ha van napi 100 látogatód, de csak 5% a feliratkozási arány (vagyis 4-szer rosszabb), az napi 5, évi 1825 feliratkozó, több mint a duplája. Te melyiket választanád?

5 - Online ajánlatkérések. Sok céges honlapnak az a fő célja, hogy a látogató megadja az adatait egy ajánlatkéréshez, amit onnantól telefonon vagy en keresztül szolgálnak ki. Itt ugyanúgy érvényes a fenti számítás. Lehet, hogy napi 10 látogatóból 20% kér ajánlatot, napi 100-ból csak 5%. De az első esetben 2 ajánlatkérésed van naponta, míg a másodikban 5. Ismét jön a százforintos kérdés: te melyiket választod? - Webáruház. Aki webáruházat működtet, az szintén konverziós számokkal dolgozik: pl. hány látogatónként lesz egy vásárlás. A több látogató lehet hígabb, jelenthet rosszabb vásárlási arányt, viszont azt nézd, hogy a végén hány Ft-ot költenek el nálad, mennyi profitot vehetsz ki. És a nagy számok törvénye itt is működik. Minél több ember jön a honlapodra, annál több pénzt kereshetsz. A legeslegelső lépés Talán a fentiek után érted, hogy egy honlap jövedelemtermelő képességének megalapozásában miért a látogatószám a legeslegelső lépés. Ha van elég látogatód, akkor tudod finomítani az ajánlatodat. Tudod javítani a konverziós számokat, tudsz egy kicsit még többet keresni. De ha nincs elég látogatód, akkor lehet a tiéd a legprofibban összerakott honlap, mire mész vele? Egy kicsit profibban.

6 Ha egy kicsit profibban állunk a dologhoz, akkor a látogatószám puszta növelése mellett lehet második cél, hogy minél inkább a célközönségbe tartozó látogatókat hozz a honlapodra. A legtöbb honlap esetében ez hihetetlen lehetőségeket rejt magában, mert jó, ha a célpiacuk 1-2%-át elérik. Tehát azzal, ha csupán a minél nagyobb számokra koncentrálva megpróbálnak több embert vonzani a honlapjukra, még jó ideig nem hígítják a látogatókat, nem rontják a konverziókat, csak a profitot növelik. Hogyan mérheted a honlapod látogatottságát? Joggal merülhet föl benned a kérdés, hogy honnan tudhatod, hány látogatód volt, azok hány oldalt néztek meg stb. Ennek mérésére több módszer van, én azt javaslom, hogy ha csak nincs valami külön indokod rá, akkor használd a Google ingyenes, Analytics (magyarul: elemzések) nevű programját. Nagyon egyszerű beállítani és használni, magyarul is elérhető, profi, rengeteg adatot mér, és sok haladó lehetőséget is kínál. Ha nincs még a honlapodra beállítva a Google Analytics, akkor kattints ide: Itt lépésről lépésre elolvashatod, hogyan aktiválhatod. Javaslom, hogy a következő levelem előtt állítsd is be! Így élesben, a saját honlapodon tudod majd megnézni mindazt, amiről olvasol.

7 Ha már be van állítva, akkor egy kicsit nézegesd meg az adatokat. Honnan jönnek látogatók, milyen oldalakra érkeznek, mik a legjobban teljesítő napok vagy órák, mik a legrosszabbak. Ha érdekelnek más honlapok látogatottsági adatai, akkor még a webaudit.hu oldalon érdemes szétnézned. 2. Honnan jöhetnek látogatók a honlapodra? Ha a honlapodra már be van állítva a Google Analytics, akkor javaslom, hogy most nézd meg kicsit az adatait. (Ha az előző levelem után állítottad be, akkor még sok adatot nem fog mutatni, de innentől kezdve napról-napra többet fogsz látni.) A honlap adatlapján belül (amennyiben a fölső, narancssárga sávban a "Szabványos jelentések" menüponton állsz), a baloldalon lévő menüsávból válaszd a "Forgalmi források" pontot. Ezen belül az "Áttekintés" egy általános képet ad, a további almenükben (pl. "Források") részletes információt kapsz arról, hogy a vizsgált időszakban a honlapod látogatói honnan érkeztek. Honnan jöhetnek látogatók a honlapodra?

8 Én most az Analytics-nél egy kicsit több elemre szedem szét a látogatóid forrását, hogy később majd jobban megértsd, hogyan növelhető a látogatószám. 1. Keresőkből (ebbe én nem veszem bele a fizetett keresési megjelenést). Ezek azok a látogatók, akik pl. egy kerti szerszámot árusító web áruház esetében beírták a Google-be, hogy "metszőolló árak", és a kapott találatok közül rákattintottak a web áruház linkjére. Hosszú távon kevés kivételtől eltekintve ez kell, hogy legyen a honlapod legstabilabb látogató forrása! Miért? Egyrészt ez egy ingyenes forrás. Ha egyszer megcsináltad a honlapod, és jó eredményt ért el a keresőkben, akkor onnantól szinte magától, bármilyen költség vagy egyéb munka nélkül is folyamatosan tudja a látogatókat hozni. Persze a helyezésed idővel gyengülhet, a konkurensek megpróbálhatnak lenyomni, de ez mégis egy stabil, kiapadhatatlan forrás lesz sokáig. Másrészt a keresőkből érkező látogatók pontosan téged keresnek. A Google van elég nagy és okos ahhoz, hogy egyre inkább olyan honlapokat hozzon fel találatként, ami a látogatót valóban érdekli. Vagyis ha valaki a keresőből jutott el a honlapodra, akkor annak tényleg rád van szüksége, aranyat ér számodra! A keresőkből érkező látogatószerzés legnagyobb (és talán egyetlen) hátránya, hogy nagyon lassan alakítható ki. Stabil

9 látogatószámhoz rengeteg, érdekes és egyedi információt tartalmazó oldal kell a honlapra. Ráadásul még ha ezek megjelennek sem kerülnek azonnal a Google listájára. Vagyis a keresőkből származó látogatók nem képesek egy induló honlap vagy vállalkozás számára a kezdő szikrát megadni. A Google Analyticsben a keresőkből származó ingyenes forgalom a "Források" - "Keresés" - "Organikus" menü alatt található. 2. Levelezési listákról. Ezek a saját hírleveledből vagy más hírlevelekből érkezők látogatók. A hírlevél lehet a honlapod látogatottságának az a kitörési pontja, amit a kereső nem képes megadni. Induláskor, új termék bevezetésekor egy hírlevéllel azonnal, mindenféle kereső optimalizálási munka nélkül szerezhetsz több száz vagy akár több ezer látogatót, akik aztán feliratkozóként, vásárlóként profitot hoznak neked. A hírlevél két legnagyobb hátránya a látogatószerzés szempontjából, hogy pénzbe kerül, és az eredményessége nem ismételhető. Pénzbe kerül ugyanis minden esetben (így vagy úgy), ha nem saját listára küldöd ki. És hiába küldöd ki százszor ugyanarra a listára, nem fog százszor annyi látogatót hozni, mint ha egyszer küldenéd ki (kivéve persze, ha ez száz különálló ajánlat). Összességében csak a keresőkből és hírlevelekből származó forgalommal be lehet indítani és nagyon jó számokkal életben lehet tartani egy internetes vállalkozást!

10 A Google Analyticsben a hírlevelekből érkező látogatókat nem mindig könnyű egyértelműen azonosítani. Általában a "Források" - "Ajánlatok" menüpont alatt, a Forrás mezőben a látogató levelezőjének címét (pl. fre .hu), vagy a partner weboldalát megjelenítve láthatod. Lehetőség van pontosabb mérésre is, azonban ez ennek a tanfolyamnak az anyagát meghaladó téma. 3. Reklámokból. Én ebbe a kategóriába sorolok minden olyan látogatót (a partner listára kiküldött hírlevelekből származókat kivéve), akikért fizettél. Ilyenek lehetnek a Google Adwords, a Facebook fizetett hirdetései, más honlapokon pénzért elhelyezett linkek, hirdetések, stb. Ezek úgy működnek, mint általában a reklámok. Hozhatnak elegendő és aztán költeni is hajlandó látogatót ahhoz, hogy a hirdetésre elköltött pénz megtérüljön. Nagyon sok cég képes AdWords kampányokkal és internetes bannerekkel jól keresni. De szakember vagy tapasztalat nélkül itt is inkább az a jellemző, ami általában a reklámokra. Kapkodás, rengeteg elköltött pénz a hirdetésekre, amik a végén csak ímmelámmal hoznak látogatót, sokszor nem is olyanokat, akikre szükség van. Pénzért hirdetni csak akkor javaslom, ha van rá elegendő kereted (az egy hirdetés nem hirdetés elv itt is működik), és vagy van elegendő tapasztalatod, vagy meg tudsz fizetni egy valóban hozzáértő, a piacon már bizonyított szakembert. A

11 hatékony online hirdetés egy egész külön téma, ezzel nem foglalkozom ezen a tanfolyamon. A Google Analyticsben a fizetett hirdetésekről érkező forgalom általában a "Források" - "Keresés" - "Fizetett" menü alatt (Google Adwords), vagy a "Források" - "Direkt" menü alatt jelenik meg (Facebook hirdetés vagy más honlapokon elhelyezett hirdetés). 4. Direkt forgalom. Ezek azok a látogatók, akik "tudják" a honlapod címét, és egyszerűen beírják a keresőbe. Az internet hajnalán nagyon sok látogatót lehetett így szerezni, ez volt a könnyen megjegyezhető, rövid honlap nevek korszaka. Ma is sok, jó nevű honlap alakult abban az időben, amiknek a nevét talán te is és én is pontosan ismerjük. Mára ez megváltozott. Több ezer honlap bombáz minket hirdetéseivel, az egy-két legfontosabb kivételével nem jegyezzük meg a címüket. Ráadásul a rövid, egyszerű címek egyszerűen elfogytak, lefoglalták őket. Ma már egy honlap címének kiválasztásakor sokkal fontosabb szempont, hogy a keresőnek tetsszen? kukutyinbt.hu helyett hasznosabb gyerekfajatekok.hu jellegű honlapcímeket foglalni. A könnyen megjegyezhető honlap cím és a direkt forgalom generálása nagyrészt a régi motorosok és a multik kiváltsága lett. De ami nagyon fontos, és amit sokan elfelejtenek! Az emberek különböző módokon használják az internetet, a

12 böngészőjüket. Ahány ház annyi szokás. Sokan egyszerűen a böngésző címsorába írják be, amit keresnek. Ebből is szerezhető direkt forgalom, jól megválasztott aloldal címekkel. Példa: valaki járt már a honlapodon, és meglátogatta az xy.hu/kutyasampon oldalt. Ha ez az ember a böngészője címsorában legközelebb arra keres, hogy "kutyasampon", a böngésző a korábban felkeresett oldalak listáját fogja megjeleníteni, amiben a te honlapod is szerepelni fog. Ha így rád kattint, az direkt forgalomnak számít, és tulajdonképpen ajándék! A Google Analyticsben a direkt forgalom a "Források" - "Direkt" menü alatt található. 5. Közösségi médiából (Facebook, Iwiw, Google+, stb.). Nagyon felkapott, talán túlságosan nagy figyelmet kapó szelete az internetnek mostanában. Tény, hogy ezekről az oldalakról szerezhetsz látogatókat, de az is tény, hogy egy-két kivételtől eltekintve az innen szerzett látogatók száma elhanyagolható. Fontosnak tartom elmondani, hogy még a legprofibbak is általában azt mondják, hogy a közösségi média megjelenés csak kiegészítő legyen, soha ne alapozz csupán a Facebookra egy honlapot vagy egy kampányt. Ha nincs tapasztalatod benne, vagy nincs akkora bevételed, hogy megfizess egy külön embert, akkor nagy figyelmet ne

13 szentelj neki. A saját profilodban vagy egy külön üzleti oldalon jelentesd meg a honlapodon megjelenő információkat, néha írj ezt-azt, de ne várj innen csodát. A Facebook kezdő honlapoknak könnyen tud látogatókat szerezni (bár ezt legtöbbször csak a saját ismeretségi körből). A Google+ segíthet a keresési eredmények javításában (nem azzal, hogy ettől jobb eredményeid lesznek, hanem a Google bizonyos embereknek előrébb mutathatja a te honlapodat csak azért, mert te vagy más azt "+1-ezte"). A Google Analyticsben a közösségi médiából származó forgalom a "Források" - "Direkt" menü alatt, az adott oldal címével (pl. facebook.com) látható. A "Közösségi" - "Források" menü alatt szerezhetsz még hasznos információkat. 6. Egyéb forrásokból. Átkattintásos forgalmat (Analytics: "Források" - "Ajánlatok") hozhatnak olyan megjelenések, amiért nem fizetsz. Ide tartozik pl. a linkgyűjteményekben való megjelenés (pl. lap.hu csoport), a linkmegosztókon való megjelenés (pl. propeller.hu), vagy ha más honlapokon el tudod helyeztetni a hirdetésedet, linkedet. Induló honlapoknál nehéz ebből jelentős forgalmat szerezni, a komolyabb linkgyűjtemények meg sem jelentetnek pl. félig kész honlapokat. A működtetés során azonban érdemes erre (szakszóval a linképítésre) figyelmet szánni, legalább heti egykét órát. A minél több link javítja a keresőkben való helyezésedet, és idővel stabil forgalmat hoz.

14 Nézz szét az Analyticsben! Javaslom, hogy a következő levelem előtt nézz szét a saját Analytics fiókodban. Keresd meg, hogy milyen forrásokból jönnek a látogatóid. Melyik teljesít a legjobban, melyik legrosszabbul. 3 Mit akar a látogató? Miért jön a honlapodra? A saját területükbe belebolondult szakemberek (pl. keresőoptimalizálók, linképítők, fejlesztők) néha elfelejtkeznek az internetes marketing sava-borsáról. Pedig ha eredményes akarsz lenni az interneten (nem csak ott, bárhol az üzleti életben), akkor nap, mint nap fel kell tenni magadnak a kérdést: Mit akar a látogató? Mit akar a vásárló? Hogy ennek a kérdésnek a fontosságát megvilágítsam, egy pillanatra dőlj hátra, és felejtkezz el az internetről. Képzeld el, hogy nem létezik online világ, csak a hagyományos, "offline" üzletek, magyarul boltok vannak. Ahogy az még nem is annyira régen, évvel ezelőtt volt. Ki volt az a vállalkozó, aki igazán sikeres tudott lenni ebben a világban? Persze fontos volt, hogy sokat és ügyesen hirdessen, de hosszú távon sikeres csak az maradt, aki tudta,

15 hogy mit akart a vásárlója, és azt adta neki. A hirdetéseiben is arról beszélt, a teljes marketingjét arra alapozta. A 80-as évek végén a leleményes bécsi kereskedők tudták, hogy az árura kiéhezett magyarok olcsó elektronikai cuccokat akarnak. Hűtőszekrényt, mikro sütőt, hifi tornyot vagy Commodore 64-et. Ezt is kínálták. És emlékezz vissza a határon átnyúló Gorenje-importra abból az időszakból. Tudod, hányan csináltak nagy pénzt ebből kint Bécsben? De elég, ha bekapcsolod a TV-t, és megnézed a multik reklámjait. A margarinos cég nem margarint, hanem egészséges életmódot kínál. A dezodoros reklám nem dezodort, hanem a férfiakra tapadó csajokat ígér. Nagyon jól tudják, hogy a vásárlók mit akarnak, és ezt fogják meg, erre építik a teljes stratégiájukat. Hogyan működik ez az interneten? Keresőoptimalizálásra költeni egy olyan honlap esetében, ami nem a látogatóknak szól vagy nem a látogatók igényei szerint lett tervezve éppen olyan, mint egy kifosztott, üres polcokkal telerakott üzletet reklámozni. Linkeket építeni egy olyan honlapra, ahol az átlagos látogató nem találja meg, amit keres éppen olyan, mint olcsó zsemlét hirdető szórólapot kiszórni egy olyan üzletnek, ahol csak kínai lábbalzsam kapható, és az is csak naponta óra között. (A linképítés egyfajta kereső optimalizáló és forgalom növelő megoldás, egy későbbi levélben többet írok róla.)

16 Csilivili dizájnt, logót terveztetni egy honlaphoz, amin aztán a cég történetén kívül nem sok hasznos adat van éppen olyan, mint kibérelni a legdrágább irodát egy csupa-üveg palotában, beülni a legkényelmesebb bőrfotelbe, aztán várni, hogy a sült galamb végre berepüljön az ablakon. Ugye érted, mire gondolok? Hiába a legtöbb fejlesztés, hiába a reklám, az egész nem ér sokat, ha a honlapod nem arról szól, amit a látogatód valójában akar. De ez fordítva is igaz. Ha eltalálod, amire a célközönségnek szüksége van, akkor még a mai online zajban is viszonylag kis költséggel tudsz majd jó eredményeket elérni (példa a Facebook-on több százezer megosztást elérő, cuki-muki képeket, poénokat vagy hasonlókat közlő oldalak sikere). Nézzük akkor konkrétan, hogy mit akar a látogató 1. Érdekes vagy hasznos tartalmat. Az, hogy mi érdekes és mi hasznos, szakmánként és közönségenként, de akár cégenként változhat. Még az is lehet, hogy az egyik vízvezeték szerelő ügyfeleinek az hasznos, hogy milyen csaptelepek illenek a legjobban a mediterrán stílusú lakásokba, míg egy másik szerelő célközönsége inkább azt értékeli, hogy hogyan tud házilag elhárítani egy kisebb csőtörést. Van néhány alapelv, amit ha betartasz, könnyen tudsz hasznos vagy érdekes honlapot csinálni. a) Egy aloldalt egyetlen témának szentelj. Aki a csőtörés elhárításáról akar olvasni, az nem akarja megtudni, hogy

17 hogyan fejlődtek ki a mai vízvezeték-hálózatok, de még kevésbé akarja elolvasni például a cégtörténetedet. b) Próbálj meg sztorizni, viccesen írni. Minden cég életében vannak érdekes történetek, amiket érdemes megosztani másokkal, ezeket nyugodtan írd le. A legszárazabb szakmai téma is könnyebben eladható, ha valamilyen sztoriba, életből vett példába csomagolod. c) Legyen minél több anyagod az interneten. A saját honlapodon, blogodon, ha ügyes vagy akár más honlapokon is jelenjen meg minél gyakrabban minél több írásod. Egyszerűen a nagy számok törvénye működik itt is, ha 100 cikked van, akkor könnyebben rád találnak, mintha csak 5. d) Legjobb és legközvetlenebb módszer, ha megkérdezed a vásárlóidat, hogy miről olvasnának szívesen, mit hiányolnak a honlapodról. 2. A látogató mindent ingyen akar Ma már az interneten szinte minden elérhető ingyen. Az emberek egyszerűen hozzászoktak, hogy bármit megkapnak, csak egy kicsit keresniük kell. Ügyesen válogasd meg, hogy mit adsz teljesen ingyen, miért kérsz címet, és miért kérsz pénzt. Ha sok ingyenes tartalmad van, akkor egyrészt a keresők is könnyebben hoznak neked látogatókat, másrészt ezzel bizalmat építesz a látogatóid felé. Azt fogják látni, hogy nem csak a pénzre vagy

18 a személyes adatokra hajtasz, hanem valóban segíteni szeretnél. Még egy előnye van a sok ingyenes tartalomnak. Mégpedig az, hogy hitelessé tesz. Ha a honlapodon sok hasznos, érdekes tartalmat talál ingyen a látogató, akkor ha valamiért később pénzt vagy címet kérsz, biztos lesz benne, hogy azzal még többet, még jobbat kap. Megosztani is többen fogják, ez mind a nagyobb látogatottság, nagyobb bizalom irányába hat. 3. A látogatók megoldást akarnak a saját problémájukra A sikeres eladás egyik titka, hogy eladni érzelmekkel lehet (az érvek aztán az érzelmi alapon meghozott döntés utólagos megmagyarázására szolgálnak). Nagyképernyős TV-t nem azért vesznek az emberek, mert pénzt akarnak költeni, de még csak azért sem, mert 115 cmes, vagy 3D-s. Nagyképernyős TV-t azért vesznek, mert a szomszédnak vagy a haveroknak is van, mert ma már ciki nem olyat venni, mert olyan jó akkorában nézni a filmeket, vagy mert egyszerűen megérdemlik. Szerinted ezek közül melyik érv nem az érzelmekről szól? Fogd meg a látogatók érzelmeit már a legelső pillanatban. Ezt legkönnyebben úgy tudod elérni, ha a problémájukról írsz. Mindenkinek vannak problémái, és minden vállalkozó, így te is tudsz olyan problémákat találni, amik szinte minden vásárlódnál ugyanazok. Keresd meg ezeket, és írj erről, bemutatva a megoldást is.

19 Megint csak a legjobb ötlet, ha megkérdezed a vásárlóidat, hogy milyen problémájukra kerestek és találtak megoldást, amikor téged vagy a termékedet választották. Két gondolat még a vásárlóid problémáihoz: - Ezek nem mindig köthetők közvetlenül a szakmához. Pl. ha engem kérdezel, egy ingatlanközvetítő esetén nekem a legnagyobb problémám vagy félelmem az lenne, hogy csinál-e valamit azon kívül, hogy fölrakja két-három weboldalra a hirdetést, aztán rám csörög, hogy engedjem be a lakásba, ha éppen talál valakit. Egy ingatlanügynök tehát nálam (és szerintem még sok mindenkinél) nem azzal érne el eredményt, ha bizonygatná hogy hány ingatlant adott el, hanem ha bemutatná, hogyan dolgozik, hogyan veszi le a vállamról eredményesen a lakáseladás és lakásmutogatás terheit. - A látogatók nem minden esetben akarnak konkrét problémára megoldást. Sokszor inkább jobb életkörülmények iránt vágyakoznak, mint pl. a fenti TV-s példában. Ki akar ma pénzt költeni? Végül egy gondolat, amit sok honlap tulajdonosa mintha nem venne figyelembe. A látogató csak nagyon ritkán akar vásárolni. Amikor így van, akkor is egy problémájára keres megoldást vagy a jobb életre vágyakozás van a vásárlási szándék mögött, és nem a pénzköltés élvezete. Arra alapozni egy honlapot, hogy egy látogató vásárolni akar, üzleti

20 öngyilkosság. Legfeljebb egy web áruház engedheti meg ezt magának, és az is csak karácsony előtt. Van egy érdekes elv a honlapok optimalizálásban, ami nagyon szorosan kapcsolódik ide. Úgy hangzik, hogy "a Google az embereket követi". Ha ezt megérted, akkor sok fölösleges kiadást megspórolhatsz magadnak, és valószínűleg sokkal sikeresebb leszel az online világban. Erről olvashatsz egy cikkemben ide kattintva: Feladat: Javaslom, hogy a következő levélig nézd át a honlapodat. Mi szól rólad, mi szól a vásárlókról vagy a látogatókról? Hogyan lehetne átfogalmazni egy-két oldalt úgy, hogy a látogatók azt érezzék, ez valóban róluk szól? Ha még tovább akarsz menni, akkor kérdezd meg a leghűségesebb vásárlóidat. Hívd fel őket, vagy menj le az üzletbe és szólítsd meg őket. Szokták-e nézni a honlapodat? Ha nem, miért nem? Ha igen, mit szeretnek benne a legjobban? Mit hiányolnak? Magad is meglepődhetsz, milyen értékes információkhoz juthatsz így. 4

21 Hogyan szerezz látogatókat levelezési listával? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelés tanfolyamnak arra a részére, amikor már konkrét lépésekről lesz szó. Vagy hogy úgy mondjam, itt kezd el érdekes lenni a játék! Honnan szerezhetsz legkönnyebben látogatókat? Ahogy egy korábbi részben írtam, a látogatók elég sok forrásból jöhetnek a honlapodra. Ezek közül én ezen a tanfolyamon kettőre, a levelezési listából és az ingyenes keresési forgalomból érkező látogatókra koncentrálok. Néhány gondolatban összefoglalom, hogy miért. Ez az a két forrás, amik hosszú távon önmagukban is életképessé tehetnek egy honlapot. Ez az a két forrás, amit alapszinten könnyen meg tud tanulni bárki, aki honlapok üzemeltetésével foglalkozik. Bárki, tehát itt a magyar vállalkozókra gondolok, vagyis rád, aki szeretnél az interneten pénzt keresni. Ez a két forrás, a keresők és a hírlevelek, ahol nem kell vagyonokat vagy legalábbis súlyos pénzeket kockáztatnod az eredményhez. De nézzük, hogyan tudod a honlapod látogatottságát levelezési listákkal növelni!

22 Kétfajta levelezési lista létezik ebből a szempontból, az egyik a sajátod, a másik valaki másé. Kezdjük a sajáttal. Bármilyen címlista, amit korábban gyűjtöttél (pl. feliratkozók, vásárlók, másik céged listája) ebbe a körbe tartozik. Nekik t kiküldve viszonylag egyszerűen hozhatsz látogatókat a honlapodra. Ismernek téged, tudják ki vagy. Ezzel a körrel mégis óvatosan bánj. Egy dolog a rendszeres kommunikáció a címlistád felé, pl. hírlevél formájában. Ez nagyon fontos, sőt ma már szinte elengedhetetlen egy jól működő marketinghez. De egy másik dolog a honlapod látogatottsága. Tedd föl magadnak a kérdést: a saját hírleveled olvasóit tényleg minden áron a honlapodra akarod hozni? Sok cég úgy küld hírlevelet, hogy megírnak egy csali szöveget, egy-két bekezdést, és ezt küldik ki a címlistára. A csali szöveg alján ott van egy link a honlapjuk egy oldalára, ahol az olvasó megtalálja a cikk folytatását. Ez a módszer valóban alkalmas arra, hogy látogatókat szerezz a honlapodra, viszont szerintem, amit nyersz a réven, azt elveszted a vámon. Gondolj bele! Cégek százai versengenek rajtad kívül az olvasók figyelméért. Miért nehezíted meg akkor kétszeresen a saját dolgodat? Éppen elég feladat olyan tárgy szövegeket kitalálni, amivel arra ráveszed az olvasót, hogy megnyissa a leveled. Ha ez is ennyire nehéz, miért teszel oda

23 még egy lépést, még egy akadályt azzal, hogy a honlapodra is át kell kattintania? Mert kétséged ne legyen. Ha 100 ember kap tőled t, abból nem fogja mind a 100 megnyitni. Szakmától és a hírleveledtől függően valahol 10-30% között van az átlagos megnyitás. Tegyük fel, hogy 100 olvasóból megnyitja 20. Tudod mennyi az átlagos átkattintási arány (vagyis a 100 olvasódból átlagosan hány fog a honlapodra mutató linkre kattintani a levélben?) Szintén szakmától és a hírlevéltől függően 2,5-5% között. Tehát a 20 emberből, aki megnyitotta a hírleveledet, 3-4 fog a honlapodra tovább kattintani. Tedd fel magadnak a kérdést: megéri azt a 3-4 embert a honlapodra hozni, és cserébe elveszíteni olvasót? Mi pluszt hoz az a 3-4 ember, akik már amúgy is jó eséllyel ismerik a honlapodat, hiszen feliratkoztak vagy rendeltek tőled? Nem tudnál többet kihozni a hírleveledből, ha már az ben elolvasható információkat küldenél ki? Hogy csinálják a legjobbak? Nem véletlen, hogy a marketing szakma legnagyobbjai Magyarországon is végig elolvasható eket küldenek, nem átkattintható blog bejegyzéseket. Ráadásul leggyakrabban szöveges és nem képekkel teletűzdelt formátumban.

24 Gondold tehát végig, hogyan tudod legjobban hasznosítani a címlistádat, és adj értékes információt az olvasóidnak. A dolog kétszeresen meghálálja magát: a rendszeres, hasznos és egyszerűen elolvasható információ könnyebben szerethetővé teszi a hírleveled, így az olvasási átlagot a konkurenseid fölé viheted. Másrészt az olvasóid megszokják, hogy amikor nálad kattintani kell, akkor tényleg valami komoly akció van, amit legalább megnézni érdemes. Így amikor valóban szükség lesz rá, az átkattintási arány is magasabb lesz. Természetesen a kivétel az, amikor valami új, érdekes dolog jelenik meg a honlapodon. De ha ügyesen csinálod, akkor ilyenkor is szívesen fogják venni az olvasóid, hogy megmutatod nekik az újdonságot, és hogy kattinthatnak. A saját hírlevéllel, címlistával tehát ne a honlap látogatottságodat növeld, hanem az elismertségedet, a beléd vetett bizalmat, és időnként a közvetlen eladást. De nézzük a hírlevelek másik csoportját, mások címlistáit. Ez az a forrás, amivel valóban érdemes növelni a látogatottságot. Egy idegen címlistára kiküldött levéllel a honlapodra hozott látogatóknak te még új leszel. Ők hasonlóan fognak viselkedni, mint akik pl. a keresőkből jönnek. De honnan szerezhetsz idegen címlistákat? Ha van másik üzleted, másik vállalkozásod, annak a címlistája is ide tartozik a szememben. Ha pl. van egy cipőboltod és egy éttermed, és mind a kettőben profin marketingezel, akkor

25 lesz két címlistád. A kettő nem ugyanaz, más célközönség, más érdeklődési terület. De sok a kapcsolódás, és időnként érdemes a cipőboltos listának az éttermedet reklámozni és fordítva. Ezen túlmenően más vállalkozók listáit tudod használni. Legelső körben azokat érdemes megkeresned, akikkel közelebbi az üzleti viszonyod. Ilyen esetben a bizalmatlanságot nem kell leküzdeni, és az ő listájuk arra mindenképpen jó lehet, hogy teszteld, mire fogékonyak és mire nem a látogatók. Második körben írj össze minél több hírlevelet, amire fel vagy iratkozva vagy amiről hallottál. Csinálj egy mini kutatást az interneten. Ha egyszerűen beírod a Google-ba azt, hogy "hírlevél feliratkozás", akkor 6 és fél millió oldalt kapsz. Ezek egy részén működő hírleveleket találsz. Ha finomítod ezt egy kicsit, pl. "étterem hírlevél feliratkozás" vagy "gasztronómia hírlevél feliratkozás", akkor egy szűkebb iparág hírleveleit kapod meg. Szedj össze minél több hírlevelet így, írj össze minél több olyat, ahová szívesen kiküldenéd a reklámodat. Ne legyél nagyon válogatós, inkább csak azokat hagyd ki, akikkel valamilyen okból semmiképp sem üzletelnél. Aztán keresd meg ezeknek a hírleveleknek a tulajdonosát, és ajánld fel nekik, hogy valamiért cserébe küldjék ki a reklámodat. Harmadik körben, ha már elég tapasztalatot szereztél, és elég érdeklődőt a vállalkozásod beindításához, érdemes a folyamatot finomítani. Ennek többféle módja van, és túlmutatnak ezen az ingyenes tanfolyamon. Egy mondatban

Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED vásároljanak?

Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED vásároljanak? HÍRLEVÉL TITKOK 1. Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED Ismerd meg az automatizált és célzott email marketing hatékonyságát és érj el látványos növekedést az értékesítésben! Égerházi

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok -

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Marketing Commando blog - különkiadás MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Háttér: 2007 novemberében meghirdettem egy "nyílt hetet" a Marketing Commando blog-on, ahol bárki beküldhetett olyan kérdést,

Részletesebben

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között?

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? Bevezető 2007 nyarán, amikor az első honlapomat indítottam anyukáknak babalélektanról (és mamalélektanról)

Részletesebben

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket A Google neve mára gyakorlatilag összeforrott az internetes kereséssel, ha valamilyen információra van szükségünk,

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten?

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? Villányi Balázs Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? onlinemarketinges.hu Előszó 1 Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? És egyáltalán: mi az, hogy siker az Interneten?

Részletesebben

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Író: Tóth Mihály Első kiadás Minden jog fenntartva. A könyv - a kiadó írásos jóváhagyása nélkül - sem egészében, sem részleteiben

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY SZÖVEGES KERESŐHIRDETÉSEK HATÉKONY HASZNÁLATA A GOOGLE ADWORDS RENDSZERÉBEN

Részletesebben

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008.

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT Online Marketing KÉSZÍTETTE: Név: Mester Gábor Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ INTERNET, MINT

Részletesebben

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs eszköz Belső konzulens: Weinwurm Bence Vadász Gábor Üzleti kommunikáció szak Budapest 2009

Részletesebben

63 bevált módszer új ügyfelek szerzésére

63 bevált módszer új ügyfelek szerzésére 63 bevált módszer új ügyfelek szerzésére Írta: Pálinkás Róbert Marketingzseni.hu 2 63 bevált módszer új ügyfelek szerzésére Mivel sokan kérdezték már tőlem, hogy honnan lehetne ötleteket meríteni új ügyfelek

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette:

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette: Debreceni Egyetem Informatika Kar Keresőmarketing és weblap optimalizálás Témavezető: Dr. Rutkovszky Edéné Egyetemi tanársegéd Készítette: Cselényi Dávid Informatika tanár szak Debrecen 2008 1 Bevezetés...

Részletesebben

Röviden a keresőoptimalizálásról

Röviden a keresőoptimalizálásról Röviden a keresőoptimalizálásról Mielőtt a közepébe vágnánk Miért kell kiemelt figyelmet szentelned a keresőkben lévő helyezéseidre? A magyar felhasználók többsége az internetet keresésre használják. Nézd

Részletesebben

A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára?

A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára? A keresőmarketing alapjai: Hogyan tegye weboldalát vonzóvá a keresők számára? írta: Csepregi Balázs, a MarketingSzoftverek társtulajdonosa és vezető tanácsadója Ha írásunk elnyerte tetszését és szeretné

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető.......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE 2013 MÁSODIK KIADÁS MERJEN ELÔRE LÉPNI! CIB DINAMIKUS FOLYÓSZÁMLAHITEL MIKROVÁLLALKOZÁSOKNAK Biztonságos megoldás átmeneti pénzügyi nehézségekre és a fejlôdés

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 7.0 version tartalomjegyzék 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv... 13 4.5. A pénzügyi

Részletesebben

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás

Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére. Első kiadás Üzleti tanácsok fejlődő kisvállalkozások részére 2014 Első kiadás Péter kisvállalkozó, tulajdonos-ügyvezetô. A tegnapra ígért kifizetés késik az ügyfelétôl, beosztottjai pedig holnapra várják a bérüket.

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr.

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr. MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009 Konzulens: Dr. Kandikó József Főiskolai tanár Online marketing 2009 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

Hogyan indítsunk webáruházat? Kulcsár Róbert

Hogyan indítsunk webáruházat? Kulcsár Róbert Hogyan indítsunk webáruházat? Kulcsár Róbert Miről lesz most szó? 1) Milyen előnyökkel jár egy webáruház? 2) Mik a trendek jelenleg hazánkban, mi várható a következő években? 3) Mit lehet és mit nem lehet

Részletesebben

Akkor nézz be a kulisszák mögé!

Akkor nézz be a kulisszák mögé! Érdekel egy cég és egy üzleti honlap fejlesztésének teljes története? Akkor nézz be a kulisszák mögé! nevem Juhász Attila. Alapító tag vagyok az Online Vállalkozó Klubban, Volenszki Sándor kollégámmal

Részletesebben

Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget!

Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget! M A G Y A R C É G E K A L A P Í T Á S A FIGYELEM!!! Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget! Nem vagyok adótanácsadó,

Részletesebben

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza!

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! A teljes könyv beszerezhető dr. Tóth András internetes könyvesboltjában: http://tothandras.shoprenter.hu/

Részletesebben

"Rendbehozzuk az 500 Ft-os frizuráját!"

Rendbehozzuk az 500 Ft-os frizuráját! "Egy jómódú nyugat-magyarországi városban, amit gyakran látogatnak a turisták, egy ügyfelem, Forgács Kata már évek óta működtetett egy elegáns és népszerű fodrászatot. Exkluzív hely volt, ahol a legolcsóbb

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben