- kilépés, - vissza a menülistába, - vissza a honlap főoldalára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- kilépés, - vissza a menülistába, - vissza a honlap főoldalára"

Átírás

1 - kilépés, - vissza a menülistába, - vissza a honlap főoldalára - vissza a tételek listájához (szerkesztésen belül) - új tétel rögzítése - a kijelölt sorban lévő tétel törlése - a kijelölt sorban lévő tétel módosítása / szerkesztése

2 Navigáció a listában 1. léptető csúszka: a csúszka eleje az első az vége az utolsó tételt jelöli, amelyen 1-es lépésközzel lehet a kis hasáb egérrel való megfogásával továbblépni. Miközben az egérrel a kis hasábot mozgatja, a kék szám a kezdő tételt jelöli, amelytől a navigáló gombok közötti megjelenítendő tételek száma szerinti tételsor fog megjeleni vagy annyi, amennyi még az utolsó tételig hátra van még. 2. tétel információk: Példánkban: összesen 12 tétel van, amelyből az első 10 jelenik meg. 3. navigáló gombok - első tétel (inaktív) -ugrás az első első tételre - előző tétel - következő tétel - ugrás az utolsó tételre A navigáló nyilak közötti szám az egy oldalon megjelenítendő tételek számát jelenti. A listánál a fejlécben a gyorskereső segítségével lehetséges minden mezőben egy adott szótöredékre keresni: A kívánt keresőszó beírása után a távcső gombra kattintva lehet a keresést elindítani. A keresést a mező bal oldalán megjelenő gombbal lehet törölni.

3 Tétel szerkesztés, új tétel felvitele A szerkesztő ablak általában több fület tartalmaz, példánkban: hír adatai, megjelenítési adatok, stb. A fülek a tárolni kívánt adatok téma szerinti csoportosítását szolgálják, illetve a képernyőn történő kényelmesebb megjelenítés érdekében alkalmazzuk. A rögzítéskor a mezőre való ugráskor lehetőség van rögzítési utasítás vagy segítség megjelenítésére is. Bizonyos típusú mezők esetében felugró adatbeviteli segédek pl. naptár, gyorsítják a rögzítést. A mezőkre lehetőség van maszkok felvitelére is, amely szám adat bevitele esetén nem engedi meg karakterek tárolását, illetve a adott számformátumok esetén (pl. telefonszámok) a számok beírásakor helyesen formázódik meg a bevitt adat. Szövegmezőkre szövegszerkesztőt lehet illeszteni, amely segíti és gyorsítja az adatok formázását bizonyos keretek között.

4 A rögzítéskor az adatok helyességét azonnal (illetve mentés előtt) ellenőrzi a rendszer, hibás vagy hiányos adatokat nem enged eltárolni. Pl: Az ellenőrzés több szintű: kliens oldalon rögzítéskor próbáljuk meg kiszűrni a rögzítési hibákat, de eltároláskor a szerver oldalon is végez ellenőrzéseket a rendszer. Képek, fájlok kezelése Minden tételhez több fájlt is hozzá lehet rendelni, a feltölthető maximális számot az adott adattábla jellegéhez lehet hozzárendelni. Pl. hírek 1 kép, galéria: korlátlan számú. A képfájlok (jpg, png, gif) feltöltésekor a rendszer az adattábla jellegéhez kötött méreteket automatikusan létrehozza a fájlok feltöltésekor. Pl. egy 1024x768-as eredeti méretű kép feltöltésekor általában létrejön egy mini 100x100 és midi 200x200 as befoglaló méretű változat, amelyek tetszőlegesen felhasználhatóak a honlap egyéb részeinél.

5 A feltöltött kép címét meg lehet módosítani. A felesleges fájlokat egyesével vagy csoportosan is ki lehet törölni. A szövegszerkesztő képes képek beszúrására is, amelyek során ki lehet választani az egyes rekordok felvitelekor feltöltött fájlokat és azok klf méretváltozatait:

6 A _mini_ és a _midi_ könyvtárakban ugyanazzal a fájlnévvel megtalálhatóak az eredeti fájl különböző méretváltozatai.

7 Szövegszerkesztő (FCKEDITOR) helyes kezelése A szövegszerkesztő program alkalmas ugyan arra, hogy Word dokumentumból közvetlenül átvegyen anyagokat, de ezt NEM JAVASOLJUK sőt bármilyen felmerülő hiba esetén (pl. honlap helytelenül jelenik meg, nem lehet használni a szerkesztőt stb.) elhatároljuk magunkat. Javasoljuk, hogy a szerkesztőt valóban szerkesztőként használja. Ebben írja meg a szövegeket, a program lehetőségei szerint formázza meg a tartalmat. Ha nagyobb anyag átvétele szükséges Word vagy Excel programokból mindenképp iktassa közbe a NOTEPAD azaz Jegyzettömb programot amely része a Windows rendszereknek:

8 Ha nagyobb a programba másolja bele a beszúrni kívánt szöveget. Ez a program eltávolít minden formázást és csak a szöveg, maga a tartalom marad megy, amelyet innen kimásolva már nyugodtan át lehet másolni a honlap szövegszerkesztőjébe. A bemásolt tartalmat már nyugodtan meg lehet formázni a beépített szövegszerkesztőben. Tekintettel arra, hogy a honlap speciális stíluslapokat tartalmaz, csak alap formázásokat használjon. A megjelenítést bízza a honlapra. Pl. Táblázat beszűrása esetén, nem kell megadni szélességet, keretet, hátteret stb, mert azt a honlap automatikusan meg fogja jeleníteni: Szerkesztőbeli nézet: honlap nézet: A formázáshoz csak ezeket kellett alkalmazni: címsort a formátum legördülő menü FEJLÉC 3 -as stípusára állítottuk

9 A táblázatban a neveket elláttuk hiperhivatkozással a honlap megfelelő lapjaira, amelyhez először nyitottunk egy új böngészőablakot, amelyeb behívtuk az oldalt. Ott a megfelelő lapot kiválasztottuk: versenyzők -> versenyző személyes adatlapja. A böngésző címsorában kijelöltük az internetcímet és a CTRL-C vel kimásoltuk vágólapra. Az admin szerkesztőablakban a táblázatban kijelöltük a nevet, majd a hiperhivatkozás ikonra kattintottunk: A webcímhez CTRL-V-vel bemásoltuk a weboldal címét (amelyet a másik böngészőablakból másoltunk ki korábban) Azért, hogy a működés során a linkre kattintáskor új ablakban nyíljon meg a hivatkozás, itt a Megjelenítés fülön is be kell ezt állítani:

10 Után a rendben gombbal lehet lementeni a módosítást. tételhez kapcsolódó anyagok összerendelése Több adattáblához kapcsolható más adattáblához tartozó tétel. Pl. egy hír esetén más hírek egy többnapos esemény korábbi hírei vagy a hírben szereplő helyszínek, versenyzők stb. De termék esetén lehetnek ezek hasonló vagy helyettesítő termékek is. Szöveges tartalom esetén pedig bővebb információk egy részlethez kifejtve. Az összekapcsolás vagy a hozzárendelt tétel leválasztása a fájlfeltöltésnél megszokott kiválasztással kezdődik. 2 csoportban jelennek meg az már hozzárendelt (eltávolítható) és a még nem hozzákapcsolt (hozzárendelhető anyagok). Az egyes tételek a kapcsolódó adattábla szerint vannak csoportosítva. A példában hírek és honlap-szövegekre korlátozva.

11 A kiválasztott tételek pirossal jelennek meg:

12 Majd a frissítés gombot: megnyomva. A kiválasztott kapcsolatok megszüntetésre illetve létrehozásra kerülnek. Az itt eltávolításra kijelölt tételek nem törlődnek, hanem csak a kapcsolat szűnik meg. A fenti kiválasztás frissítés után így néz ki:

13 Keresőoptimalizálás Az egyes oldalaknak megadhatóak a fontosabb meta adatok és az oldal címe. Fontos, hogy minden oldal egyedi címet (title), keresőszavakat és meta leírást kapjon, olyat amely az oldal tartalmával összhangban van. Az oldal tartalmában legyen minél nagyobb a kulcsszavak gyakorisága.

14 Fa struktúrájú adattáblák: A fa struktúra lehetővé teszi az alá-fölé rendelt viszony ábrázolását. Az alá-fölé rendelt adatokat a megjelenítéskor többféle módon lehet alkalmazni. A fa struktúrájú adattáblák tároláskor felépítik a hierarchiát és mint a következő ábra is mutatja szemléltetik is megjelenítéskor. A fa gyökere (lehet több ilyen elem is) úgy képződik, hogy az ős elem önmagára mutat.

15 Azonosítók A kereső optimalizáció miatt olyan azonosítókat alkalmazunk, amelyek a böngésző címsorában megjelenve felismerhetővé teszi az elemet. Pl. a régebbi honlapoknál alkalmazott paraméterek helyett: Az adott azonosítónak egyedinek kell lennie és bizonyos karaktereket nem tartalmazhatnak: pl. ékezetes betűk, különleges karakterek: kérdőjel, pont stb. Kérjük ennek megfelelően válasszon egyedi azonosítókat. Keresőcímkék (címke felhő) Az oldal alján véletlenszerűen megjelenő kis kulcsszavakat lehet itt módosítani, feltölteni. A kulcsszavakra lehet linket is kapcsolni. Célszerűen mutasson ez a saját oldal egy belső linkjére:

16 A linkek a kattintások számának függvényében nagyobb betűkkel íródnak ki, mint a normál szövegek. Minél többet kattintanak egy linkre, annál nagyobb betűvel íródik ki.

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6 PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor Felhasználói kézikönyv V1.6 1 Tartalomjegyzék: 1. A PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA... 4 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 5 2.1. PC OLDALI HARDVER ÉS SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 AZ ADATBÁZIS-KEZELŐ ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...9 ADATBÁZIS ALAPFOGALMAI...9 ADATBÁZIS FOGALMA...9 AZ ADATBÁZIS SZERKEZETE...10 ELSŐDLEGES

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.14) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok Az Access indítása A Start menü - Programok - Microsoft Access ikonra kattintással, vagy az Intézőben valamelyik, az Access-hez társított adatbázis-fájlra kattintva elindul a program. Ha az Access-t a

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAK RÉSZEI...10 AZ ESZKÖZTÁRAK KEZELÉSE...13 ESZKÖZTÁRAK TESTRESZABÁSA...14

Részletesebben

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL PROGRAM HASZNÁLATA...9 A PROGRAM INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAKÁNAK RÉSZEI...10 A TÁBLÁZATKEZELÉS ELSŐ LÉPÉSEI...13

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 ALAPISMERETEK...7 ADATBÁZIS...7 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...7 ADATMODELL...9 ADATBÁZISOK

Részletesebben

SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal. Számla. Kezelési kézikönyv

SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal. Számla. Kezelési kézikönyv SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal Számla Kezelési kézikönyv Tartalomjegyzék: Általános ismertető... 2 Törzsadatok áttekintése... 4 Anyagtörzs... 7 Partnertörzs... 7 Számlázás... 9 Számla stornó...

Részletesebben

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08.

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

1. Az Office programcsomag

1. Az Office programcsomag 1. Az Office programcsomag Az Office programcsomag elemei Az Office 2000-nek több kiadása létezik: Standard, Small Business, Professional és Premium. A Standard kiadás általános irodai alkalmazásokat (Word,

Részletesebben

E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VERZIÓ 1.0 AZ E-PORTFÓLIÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ CÉLJA ÉS FELÉPÍTÉSE A pedagógus-szakvizsgával és tizennégy év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógusok 2014. április

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

Art Invoice kézikönyv

Art Invoice kézikönyv Art Invoice kézikönyv Verzió: 2.3.94 2005 2015 Art Invoice Hungary Kft. Art Invoice kézikönyv A rendszer felépítése A rendszer felépítése A rendszerbe való bejelentkezés után az Art Invoice rendszer felületét

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu Kádár Gábor Segédanyag az adatbáziskezeléshez Forrás: www.kadarinfo.extra.hu 1 Definíciók Adatbázis: a rendezett formában - általában táblázatokban tárolt adatokon kívül -, az ezek összefüggéseit kezelő

Részletesebben

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap:

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap: Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos! 2002 Provimax Kft. A könyv készítése

Részletesebben

Integrált Egészségügyi Infrastrukturális Adatbázis

Integrált Egészségügyi Infrastrukturális Adatbázis Integrált Egészségügyi Infrastrukturális Adatbázis Felhasználói útmutató 1.1 verzió Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 3 2. ÁTTEKINTÉS... 4 2.1. A

Részletesebben

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

D.A.S. IroDATA 2002 telepítési és használati útmutató

D.A.S. IroDATA 2002 telepítési és használati útmutató D.A.S. IroDATA 2002 telepítési és használati útmutató 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET A PROGRAM LETÖLTÉSE, TELEPÍTÉSE 1. A program letöltése az Internetről 5 oldal 2. A program telepítése 5 oldal 3. Manuális

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bacsó Miklós. Szövegszerkesztés haladóknak. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés

MUNKAANYAG. Bacsó Miklós. Szövegszerkesztés haladóknak. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Bacsó Miklós Szövegszerkesztés haladóknak A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés A követelménymodul száma: 1142-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

Közoktatási Dokumentumportál

Közoktatási Dokumentumportál Közoktatási Dokumentumportál Kft. v1.0 [ DOKUMENTUMTÁR A ZUGLÓI KÖZOKTATÁSI ÉS EGYÉB INTÉZMÉNYEK SZÁMÁRA] Felhasználói Kézikönyv Dokumentumtár a zuglói közoktatási és egyéb intézmények számára Oktatási

Részletesebben

KÉSZÍTÉS 2011. Verzió:2.9

KÉSZÍTÉS 2011. Verzió:2.9 Felhasználói dokumentáció verzió 2.9. Budapest, 2011. Oldalszám: 1 / 89 Változáskezelés Verzió 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 2.9 Dátum Pont 2010.11.24.. 2.4.1 2010.11.24.. 2.4.4 2010.11.24..

Részletesebben

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv Kerszám Silver Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos!

Részletesebben

Felhasználói leírás. A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról

Felhasználói leírás. A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról 1 Felhasználói leírás A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: 3.1 Készült: 2012. október 22. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 4 2 Általános tudnivalók a program kezeléséről:... 5 2.1 A CKB

Részletesebben

Segítség a hivatali kapu használatához

Segítség a hivatali kapu használatához Segítség a hivatali kapu használatához Készítette: Kopint-Datorg Zrt. Tartalomszolgáltatási Igazgatóság Utolsó módosítás: 2011.06.03. Probléma esetén írásos segítséget az info@magyarorszag.hu e-mail címen,

Részletesebben

K e z e l ő i l e í r á s

K e z e l ő i l e í r á s Kezelői leírás Kezelői leírás 2010 május 10 HNS SPC Statisztikai folyamatszabályozó és minőségellenőrző program Copyright 1995-2010 HNS Műszaki Fejlesztő Kft. 9027 Győr, Gesztenyefa u. 4. Tel.: (96) 506-930

Részletesebben

BUSTER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

BUSTER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BUSTER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Bevezetés A mai világba mikor már szinte minden felköltözik az internetre un. felhőkbe felmerül a kérdés, hogy az vállalkozások ügyvitele miért helyhez kötött még mindig.

Részletesebben