több mint száz vállalat vezette be idáig GE Lighting Tungsram MOL, Hungária Biztosító Magyar Nemzeti Bank Zwack Unicum

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "több mint száz vállalat vezette be idáig GE Lighting Tungsram MOL, Hungária Biztosító Magyar Nemzeti Bank Zwack Unicum"

Átírás

1 rendszer elsı verziója, az SAP R/ ben került piacra Ekkor csak mainframe gépeken volt használható Ez behatárolta a felhasználók körét >> kicsi és közepes vállalatok számára a rendszer alkalmazása nem lett volna kifizetıdı R/2 rendszert úrraprogramozták, (2000 emberévnyi fejlesztés) >> létrejött az SAP R/3 rendszer R/3-mal 1992-ben jelent meg a vállalat, Két év múlva 4000 vállalatból álló ügyfélbázissal és évi 1.8 milliárd márka bevétel piacvezetı szereppel bír 1972-ben megalapított SAP AG Európa legnagyobb független szoftverháza csak egyetlen terméket fejleszt nagyvállalatok igényeire tervezett integrált ügyviteli és termelésirányítási programcsomag képes változtatások nélkül, csupán a program paramétereinek megfelelı beállításával egy tetszıleges nagyvállalat teljes gazdálkodását a számviteltıl a gyártósorok irányításáig magába integrálni több mint száz vállalat vezette be idáig GE Lighting Tungsram MOL, Hungária Biztosító Magyar Nemzeti Bank Zwack Unicum

2 Nemzetköziség. A világ majd minden országában megtalálható az SAP AG leányvállalata vagy helyi forgalmazója, mely gondoskodik a szaktanácsadásról, fordításról, illetve a termék fejlesztésérıl és adaptálásáról a helyi igényekhez és törvényekhez. Az R/3 már több mint 30 nyelven elérhetı. Rugalmasság. Az R/3 nem iparág specifikus, bármely fajta vállalat tevékenységénél használható, termelı vállalatoktól, a bankokon át a kereskedelmi vállalatokig és képes ezeknek a cégek minden területét irányítani. Nyitottság. Rendkívül nagyszámú hardver típussal, operációs rendszerrel és külsı alkalmazással kompatibilis, az architektúra nemzetközi szabványokon alapul. Így az R/3 szabad utat nyit a gyártótól független nyílt rendszerek adatfeldolgozási lehetıségeinek kialakítására. Integráció. Egy üzleti esemény megtörténtekor az ezzel kapcsolatos minden információ a vállalati adatbázis minden érintett pontjára azonnal eljut. Megszőnik az adatbázis redundancia, a többszörös munkavégzés, a folyamatok optimalizálhatók. Fejleszthetıség. Ha a felhasználónak bármilyen speciális igénye van amely nem oldható meg az SAP moduljaival, a rendszer fejleszthetı a saját programnyelvével (ABAP). Ezenkívül több mint 130 interfész áll rendelkezésre a külsı alkalmazásokkal való kapcsolatokhoz. Modularitás. A rendszer moduláris felépítésének köszönhetıen lehetséges a teljesen rugalmas, ügyfél specifikus és a peremfeltételekhez alkalmazkodó bevezetés és használat. A modulokat rendszerint a következı módon szokták csoportosítani: Logisztikai modulok: SD, MM, PP, de ide sorolható a QM és PM is. Pénzügyi és számviteli modulok: FI, CO, AM. Egyéb modulok: HR, IS, WF, PS.

3 A logisztika fogalma az SAP szerint: logisztika az anyagi javak, és szolgáltatások mennyiség, kapacitás, érték, idı, költség, stb. szerinti követése Ide tartozik a rendszer minden folyamata, amely nem csak érték mozgáshoz kapcsolódik. Az SAP rendszer logisztikai moduljai: értékesítés és elosztás (SD), anyaggazdálkodás (MM), termelés tervezés és irányítás (PP). Ezek a modulok alkotják az R/3-as integrált logisztikai rendszerét, mely az összes készletgazdálkodási, termelési és értékesítési feladatot magába foglalja. A mennyiségi készletnyilvántartás valamennyi tároló helyre, raktárra kiterjed. A rendszer támogatja az összes létezı készletmozgást szállításra, költséghelyre, gyártásra, és az áttárolásra gyárak között, illetve gyáron belül raktárak között. A leltározás megszervezhetı folyamatos vagy fordulónapos alapon. Számos speciális készlet (pl. bérfeldolgozáson lévı, tranzitkészleten lévı, minıségellenırzésen lévı, konszignációs készlet, stb.) is nyilvántartható. Az MM anyaggazdálkodási modul intézi a készletgazdálkodás, a beszerzés, az anyag bevételezés, és a számlaellenırzés teljes folyamatát. Percre kész információt nyújt a készletekrıl, készletértékrıl. Az egyes anyagok szükséglet számítási metódusát üzem (gyár) lebontásban lehet meghatározni, de alternatívaként megadható az anyagok egy csoportjára is. Meghatározható, hogy a szükségletszámítás a felhasználáson vagy a tervezett igényeken alapuljon-e. Ha az MRP felhasználás bázisú, akkor a számítás alapja az értékesítési terv vagy a már beérkezett megrendelések figyelembevételével történik oly módon, hogy a rendszer a kapcsolódó darabjegyzékek alapján valamennyi ezzel összefüggı igényt is kiszámolja. Az MRP beszerzési megrendelési igényléseket (BMIG) hoz létre az anyagbeszerzés, illetve tervezett gyártási megrendeléseket a termelés tervezés számára. Ha bizonyos cikkek esetében egy gyár igényeit egy másik gyár, vagy egy központ látja el, az MRP futás áttárolási (transzfer) megrendeléseket hoz létre, amit a másik gyárra futtatott MRP számítás figyelembe vesz.

4 Az MRP a beszerzési megrendelési igénylések segítségével további tevékenységeket kezdeményez a beszerzés területén is. A beszerzési szervezetek felépíthetık úgy is, hogy több gyárért legyenek felelısek, melyek akár különbözı vállalatokhoz is tartozhatnak a vállalatcsoporton belül. Ha egy anyag esetében ütemezett szállításról történt megállapodás, akkor az MRP határidıkkel ellátott tételes bontású beszerzési igénylést jegyez be az ütemtervbe. A beszerzési igénylések alapján a rendszer automatikusan állít elı lehívásokat, ha keretszerzıdést kötöttünk, illetve létrehozza a megrendelést, ha a cikknek rögzített szállítója van. Ha nincs beszerzési igénylés akkor egy információs rendszer segíti a szállító kiválasztását. A rendszer részletes adatokat tárol a cikk összes korábbi szállítójáról, és statisztikai adatokkal támogatja az egyes szállítók kiértékelését. A megrendelés pillanatában ismert szállítási költségek a beszerzési megrendelés részeként tárolódnak. Természetesen a megrendelés generálódás folyamatába engedélyezési pontokat lehet beiktatni számos helyen. Az automatikus számlaellenırzés nagyban csökkenti a kézzel végzendı emberi munkát. A rendszer a megrendelésekre hivatkozva, automatikusan hozza létre a várt számlát, melyet mennyiségben és értékben összevet a beérkezett számlával. Az anyagbeszerzés és a bevételezés integrációjának köszönhetıen az összes szükséges információ jelen van a rendszerben, és az alapbizonylatok teljes terjedelmükben néhány gombnyomással elıhívhatók. Az anyagok bevételezése, készletre vétele a beszerzési megrendelésre hivatkozva történik, a rendszer figyelemmel tudja kísérni az összes korábbi részszállítást, ellenırizni tudja a rendelésben engedélyezett túl- vagy alulszállítás mértékét. A rendszer automatikusan rögzíti a bevételezést a megrendelésben, és a raktári készlet mennyiségi adatainak frissítésén túl elvégzi a tétel fıkönyvi könyvelését is. A beszerzési megrendelésen betervezett szállítási költség a készlet érkezésekor mennyiségi alapon osztódik fel. A raktározási rendszer képes a különbözı típusú (automatizált, blokk, véletlen eléréső, stb.) raktárak vegyes használatának támogatására, fix raktárhelyek kezelésére, a tároló helyrıl, a tároló helyre és a tároló helyek közötti ki-, be-, és áttárolásra. A bizonylatok és címkék (ideértve a vonalkódot is) elıállíthatóak a különbözı szinteken, a bevételezéstıl a kivételezésig. A raktározási rendszernek saját leltározási eljárása van, mely biztosítja, hogy minden tároló hely egy évben legalább egyszer leltározásra kerüljön. A rendszer kezelni tudja a különbözı mérető raklapokat, speciális készleteket és a veszélyes árukat is. A raktár gazdálkodási komponenst egy olyan alrendszerként is ki lehet építeni, amely a fontosabb funkciókat a központi adatbázist kezelı szerver üzemzavara esetén is el tudja látni.

5 A piaci igényekre gyorsan és rugalmasan reagáló értékesítési rendszer minden vállalat sikeres mőködésének kulcsfontosságú feltétele. Az SD modul egy megbízható, integrált értékesítési rendszer, mely teljesen kielégíti ezeket a feltételeket. A PP termelésirányítási modul a központi eszköz az igény és az értékesítés közötti termelés lebonyolításához. A termelésirányítás a vállalati irányításnak olyan szerves része, mely megszervezi a termelést végzı rendszert, megtervezi a termelıfolyamat mőködését, és megteremti ennek a mőködésnek az elıfeltételeit, végül pedig ellenırzi a folyamat terv szerinti megvalósulását és annak eredményeit. A kommunikáció vezérlése: a különbözı üzleti események (számlák, megrendelések, stb.) feldolgozása és a vele kapcsolatos adatcsere irányítása a belsı és külsı partnerek között. Ez történhet postai úton, vagy , telefax, EDI, és egyéb eszközök segítségével. A piac megfelelı ellátását biztosító értékesítési szervezet nyilvántartása, felügyelése és irányítása. Ide tartoznak az értékesítési csatornák, irodák, ágazatok, üzletkötık, ügynökségek, stb. Az értékesítési részfeladatok nyomon követése és ellenırzése, mint például rendelkezésre áll-e a megfelelı áru a megfelelı határidıre és feltételekkel, milyen lépések történtek idáig ennek érdekében, stb.

6 Az értékesítési törzsadatok kezelése: az üzleti partnerek és a velük kötött megállapodások, az eladásra kerülı termékek adatbázisa, az értékesítési árak, kedvezménykategóriák, a kedvezményre jogosultak köre. A kiszállítandó megrendelések kezelése: az esedékes szállítmányok összeállítása, a kigyőjtés irányítása, ellenırzése. Számlázás: a szállítási utasítások és a terhelési jóváírási igények feldolgozása, ezek alapján számla generálás. az R/3 rendszer bevezetése egy vállalatnál, nem alkalmazható sablonszerően mindig az aktuális felhasználói igényekhez, környezethez, elıfeltételekhez kell igazítani. Négy alapvetı fázist azonban mindig jellemzıen felfedezhetı a bevezetési projektek során, melyekben a párhuzamosan végzett tevékenységek további szinteket alkotnak. Célja egyrészt a vállalati folyamatok pontos megismerése, felmérése, másrészt a bevezetés elıkészítése 1. Szint: a felhasználói igények elemzése, a projektmunka megszervezése, a projekt-team felépítése, a projekt során követett szabványok meghatározása. 2. Szint: a bevezetési projekt határidı tervének elıállítása, a rendszer installálása, a projekt team tagjainak tanfolyami beosztása és oktatása, az SAP funkciók begyakoroltatása a projekt team tagjaival. 3. Szint: vállalati funkciók, folyamatok és illetékesség felmérése, interfészek (a külsı alkalmazások és az SAP kommunikációját lehetıvé tevı kapcsolatok) megtervezése, a rendszer-infrastruktúra megtervezése (hardver, operációs rendszer, hálózat, környezet, stb.) 4. Szint: a koncepció minıségi ellenırzése, az elsı fázis végeredménye a koncepció és a projektterv

7 Célja az elsı fázisban megismert rendszer funkcióinak és folyamatainak leképezése az SAP modulokra, funkciókra és folyamatokra. 1. Szint: szervezeti struktúra modell elıállítása, az SAP alapadatok, adatbázisok meghatározása, megtervezése, az SAP folyamatok modelljének elıállítása, a periodikusan ismétlıdı folyamatok modelljének elkészítése, interfészek megvalósítása. 2. Szint: nyomtatványok, dokumentumok megtervezése, beszámolók megtervezése, az egyes felhasználók jogosultságainak meghatározása. 3. Szint: a prototípus minıségi ellenırzése. A második fázis végeredménye a dokumentált prototípus. Cél a futó rendszer megfigyelése, a még szükséges javítások elvégzése. technikai mőveletek optimalizálása, szervezési mőveletek optimalizálása. technikai mőveletek optimalizálása, szervezési mőveletek optimalizálása. Célja az elızı fázisban megtervezett rendszer gyakorlati megvalósítása. 1. Szint: a produktív üzem megtervezése, 2. Szint: a rendszer-infrastruktúra felállítása a produktív rendszerhez, a rendszeradminisztráció megszervezése, a reorganizáció és archiválás meghatározása, a felhasználók oktatása. 3. Szint: integrációteszt végrehajtása, rendszerterhelés elemzése, adatbázisok feltöltése a produktív rendszerben, adatkarbantartás, manuális bevitel. 4. Szint: a produktív rendszer minıségi ellenırzése. A harmadik fázis végeredménye a kész produktív rendszer.

V&T Consulting Bt. Az alábbi tanulmány röviden ismerteti az SAP R/3 rendszert, és vázlatosan bemutatja logisztikai moduljait.

V&T Consulting Bt. Az alábbi tanulmány röviden ismerteti az SAP R/3 rendszert, és vázlatosan bemutatja logisztikai moduljait. Az alábbi tanulmány röviden ismerteti az SAP R/3 rendszert, és vázlatosan bemutatja logisztikai moduljait. 1.1 Az SAP rendszerről általában Az 1972-ben megalapított SAP AG Európa legnagyobb független szoftverháza.

Részletesebben

Bevezetés a Warehouse Management azaz a raktárgazdálkodás rejtelmeibe

Bevezetés a Warehouse Management azaz a raktárgazdálkodás rejtelmeibe A raktárgazdálkodás segítségével hatékonyan tárolhatjuk és mozgathatjuk az anyagokat, alacsony szinten tarthatjuk a raktárkészletet, magas szolgáltatási színvonalat nyújtva. A WM be- és kitárolási stratégiákkal

Részletesebben

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST TKR Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer VISZK Bt Székesfehérvár TKR - Jelentısebb referenciák ( 1997 ) Bán József Kiadva : 2003 október BÁN JÓZSEF

Részletesebben

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára JÖVŐBIZTONSÁG A szoftver gyártója Invesztíció az elmúlt évben 1.700 új dolgozó 600 új fejlesztő 5.293 új programfunkció A harmadik

Részletesebben

a A vezetés fogalmi meghatározása, a vezetés lényegi kérdései. A vállalkozáson belül

a A vezetés fogalmi meghatározása, a vezetés lényegi kérdései. A vállalkozáson belül 1.tétel a A vezetés fogalmi meghatározása, a vezetés lényegi kérdései. A vállalkozáson belül létrehozandó vezetıi szintek, azok fontosabb, elkülönült feladatai. b. Az innováció fogalma,szerepe a vállalkozásoknál.

Részletesebben

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT A CÉG Vevők Bank KFT Állam Szállítók 1 A FELADAT A cég tevékenységének, működésének megismerése Üzleti folyamatok dokumentálása Információs rendszerrel szemben támasztott követelmények e meghatározása

Részletesebben

LogControl Raktármenedzsment

LogControl Raktármenedzsment LogControl Raktármenedzsment A rendszer kialakítása korszerű rendszertervezési módszertanok alkalmazása a hibalehetőségek minimálissá tétele (a lehető legtöbb helyen vonalkódok használata tárolóhely, cikk,

Részletesebben

Vezetői információs rendszer

Vezetői információs rendszer Vezetői információs rendszer A stratégiai tervezés (általában a tervezés) elemzések, döntések, választások sorozata, melynek során a stratégiai menedzsmentnek elemeznie kell a környezetet, a szervezet

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

SAP Business One. Pénzügy, számvitel. Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526

SAP Business One. Pénzügy, számvitel. Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526 Pénzügy, számvitel Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526 Kimutatások Ellenırzés - Egyeztetés Egyeztetési felületek ellenırzéshez Automatikus könyvelés a háttérben Gazdasági események bizonylatainak

Részletesebben

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI Történelmi áttekintés Római Birodalom: Marcus Terentius Varro: Logisticon c. mőve A római hadseregben a logistas-ok biztosították a hadtápellátást. Középkor: Baron de

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

Technológia a gyógyítás szolgálatában. EMMA Integráció az SAP vállalatirányítási rendszerrel. Technológiai ismertető 2015. 04.

Technológia a gyógyítás szolgálatában. EMMA Integráció az SAP vállalatirányítási rendszerrel. Technológiai ismertető 2015. 04. EMMA Integráció az SAP vállalatirányítási rendszerrel Technológiai ismertető 2015. 04. EMMA Integráció az SAP vállalatirányítási rendszerrel Az Enterprise Group ehealth és Consulting ainak szoros együttműködésének

Részletesebben

Infor ERP LN6.1 - Logisztika

Infor ERP LN6.1 - Logisztika Infor ERP LN6.1 - Logisztika Hogyan fejlődik a vállalatirányítási szoftver a kihívások mezején? Jándy Géza geza.jandy@snt.hu 2009.11.04. www.snt.hu 1 INFOR ERP LN verziók életciklusának áttekintése Triton

Részletesebben

Program verzió:

Program verzió: Program verzió: 7.12 2013.03.27. A HostWare ANY Anyagnyilvántartó rendszer alapvető funkciója a vendéglátó- és szállodaiparban előforduló anyagok, kéziszerszámok, munkaruhák és a szigorú számadású bizonylatok

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2146-06 Gazdasági és vezetési ismeretek alkalmazása

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2146-06 Gazdasági és vezetési ismeretek alkalmazása PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2146-06 Gazdasági és vezetési ismeretek alkalmazása vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Gazdasági és vezetési

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

TKR-Vendéglátó Standard TKR W.T.K.R. M.B.N. M.V.K. V6.21. Mini Vendéglátóipari és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár - 6 / 1 -

TKR-Vendéglátó Standard TKR W.T.K.R. M.B.N. M.V.K. V6.21. Mini Vendéglátóipari és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár - 6 / 1 - TKR-Vendéglátó Standard TKR W.T.K.R. M.B.N. M.V.K. V6.21. Mini Vendéglátóipari és Kereskedelmi Rendszer VISZK Bt. Székesfehérvár - 6 / 1 - Kinek? Minden vállalkozásnak ( de kimondottan olyan vendéglátós

Részletesebben

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben.

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben. Logisztikai szolgáltatók integrációja B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben Külső logisztikai szolgáltatók integrációja interdiszciplináris web-alapú platformon The logistic domai under the 6th Fram

Részletesebben

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban A FLUID-WIN projekt Nyertes projekt az EU 6. Kutatás fejlesztési és demonstrációs keretprogramjában Prioritás: Információs Társadalom Technológiák

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 ztk rendelések, beszerzések, értékesítés (termék,

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Megoldásjavító szabályzókör A Kybernos egyszerűsített modellje Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika Logisztikai rendszerek Termelési logisztika Termelési logisztika A termelési logisztika a mőködési területek jellegzetessége szerint a mikrologisztika, ezen belül a vállalati logisztika legmeghatározóbb

Részletesebben

TKR Cégirányítási Információs Rendszer -ek

TKR Cégirányítási Információs Rendszer -ek TKR Cégirányítási Információs Rendszer -ek A számítógépek és a szoftverek gyártásának és kereskedelmének óriási technikai fejlıdése eddig soha nem látott lehetıségeket nyitott a számítógéppel és szoftverrel

Részletesebben

Anyagmozgatás gépei. Raktározás

Anyagmozgatás gépei. Raktározás Anyagmozgatás gépei Raktározás Raktározási rendszer értelmezése Raktározás: Raktár Integrálja a tárolást közvetlenül megelızı és követı raktáron belüli fizikai folyamatokat(mozgatás,egységrakomány- képzés,stb.)továbbá

Részletesebben

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével.

A szükséges új mérıpontok kialakítása, mérık, kommunikációs hálózat, adattovábbító eszközök elhelyezésével. A FÜGGELÉK Az Energy Online szolgáltatás terjedelme A szolgáltatások telepítése és konfigurálása Meglévı intelligens (kommunikáció képes) mérık integrálása és adattovábbítása az Energy Online szerverek

Részletesebben

AZ SAP BUSINESS ONE PROGRAMMAL MINDEN OLYAN EGYSZERŰ

AZ SAP BUSINESS ONE PROGRAMMAL MINDEN OLYAN EGYSZERŰ itelligence BusinessForum 2014. AZ SAP BUSINESS ONE PROGRAMMAL MINDEN OLYAN EGYSZERŰ AZ EGYES FUNKCIÓK KAPCSOLÓDÁSA A VÁLLALATI ÜZEMGAZDASÁGI FOLYAMATOKHOZ (SAP BUSINESS ONE 9.1) Váradi László Budapest,

Részletesebben

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Navision modulok Szállítók és beszerzés Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Ez a rész a beszerzési folyamatokat támogatja. Szállítókról tárolt

Részletesebben

A beszerzés logisztikája

A beszerzés logisztikája A beszerzés logisztikája A beszerzés feladatai Feladata: termelés igényének megfelelı készletbe helyezze a felhasználandó anyagokat és az ezekhez kapcsolódó információkat. (iparvállatok bevételük 55-60%-át,

Részletesebben

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés Mozgás a tökéletesség jegyében Királykategória a lég-, szabályozás- és meghajtástechnikában Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés A ZIEHL-ABEGG Kft. minden partnerére érvényes Tartalom 1. Alkalmazási terület

Részletesebben

SAP Business One: hatékonyabb ellenőrzés, átláthatóbb üzleti folyamatok, megalapozottabb döntések, eredményesebb gazdálkodás

SAP Business One: hatékonyabb ellenőrzés, átláthatóbb üzleti folyamatok, megalapozottabb döntések, eredményesebb gazdálkodás SAP Business One: hatékonyabb ellenőrzés, átláthatóbb üzleti folyamatok, megalapozottabb döntések, eredményesebb gazdálkodás Budapest, 2015. április 9. Váradi László 1 itelligence 21 éve Magyarországon

Részletesebben

Vevővel kapcsolatos informatikai folyamatok

Vevővel kapcsolatos informatikai folyamatok Vevő Szállító VAM Számla C&K SZAM Sz.fszla V.fszla Vevővel kapcsolatos informatikai folyamatok Új vevő felvitele Mikor veszünk fel vevőt Minimális adatkör Duplikáció és elkerülési módszerei Hibák kiszűrése

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

Vállalatirányítási rendszerek. Felvételi mintakérdések

Vállalatirányítási rendszerek. Felvételi mintakérdések Vállalatirányítási rendszerek Felvételi mintakérdések 1. Igaz-e, hogy beszerzési áras és FIFO elvű kiadás esetén a bevételezési bizonylat egy lépésben stornózható? Igen nem 2. Többszörös választás. Karikázza

Részletesebben

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán Szakmérnöki továbbképzés Épületgépészeti szabályozástechnika Dr. Magyar Zoltán Tartalom 1. Épületgépészeti rendszerek üzemeltetése Beüzemelés, commissioning tevékenység Épületek belsı légállapotának kritériumai

Részletesebben

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar 89-ben 4 személy által alapított Kft. 2003-től régi tulajdonosokkal

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél Gyakornoki álláslehetőségek a -nél A gyakorlat helye:, Hatvan (gépjármű elektronika üzletág) A gyakorlat időtartama: 2-6 hónap, vagy akár több Elméletbõl már felkészültél. Szeretnél gyakorlati tapasztalatot

Részletesebben

BÁN JÓZSEF. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. Bjsoft Studio. TKR - tartalmi áttekintés BÁN JÓZSEF

BÁN JÓZSEF. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. Bjsoft Studio. TKR - tartalmi áttekintés BÁN JÓZSEF BÁN JÓZSF FRTŐSZÉPLAK - TKR Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer Bjsoft Studio TKR - tartalmi áttekintés Bán József Kiadva : 2003. október 2017. július 2017. december BÁN JÓZSF 9436 Fertőszéplak,

Részletesebben

Program verzió:

Program verzió: Program verzió: 7.12 2013.03.27. A HostWare ARU Áruforgalom rendszer alapvető funkciója a vendéglátóiparban előforduló ételnyersanyagok és italok készletnyilvántartása, a készletgazdálkodás támogatása,

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Tanirodai ismeretek I., II. Készítette: Rétfalvi Imre Semegi Ildikó

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Tanirodai ismeretek I., II. Készítette: Rétfalvi Imre Semegi Ildikó Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Tanirodai ismeretek I., II. Készítette: Rétfalvi Imre

Részletesebben

Hagyományos termelésirányítási módszerek:

Hagyományos termelésirányítási módszerek: Hagyományos termelésirányítási módszerek: - A termelésirányítás határozza meg, hogy az adott termék egyes technológiai műveletei - melyik gépeken vagy gépcsoportokon készüljenek el, - mikor kezdődjenek

Részletesebben

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma.

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Raktárforgalom kezelése. Bevét napló adattartalma. Kivét napló adattartalma. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Raktárforgalom kezelése 2 Bevét napló adattartalma Bevételezés Beszerzési egységár Fogadó raktár kódja A tevékenységért felelős kódja A bevételezési

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2011. március 1.

HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2011. március 1. 1/9 KÉSZÍTETTE: dr. Tölli Katalin al ELLENİRIZTE: Nagy István osztályvezetı HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2011. március 1. 2/9 I. Az osztályon ellátandó feladatokhoz tartozó munkakörök 1. osztályvezetı, városi

Részletesebben

BÁN JÓZSEF. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár. TKR - tartalmi áttekintés BÁN JÓZSEF

BÁN JÓZSEF. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár. TKR - tartalmi áttekintés BÁN JÓZSEF BÁN JÓZF FRİZÉPLK ZÉKFHÉRVÁR - BUDP KR ermelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer VIZK Bt. zékesfehérvár KR - tartalmi áttekintés Bán József Kiadva : 2003. október BÁN JÓZF 9436 Fertıszéplak, zent Imre

Részletesebben

Herdon Miklós egyetemi docens. Rózsa Tünde egyetemi adjunktus

Herdon Miklós egyetemi docens. Rózsa Tünde egyetemi adjunktus Herdon Miklós egyetemi docens Rózsa Tünde egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem AGTC, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, Gazdaságelemzés- módszertani és Alkalmazott Informatikai Intézet Forrás:

Részletesebben

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég.

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég. A vállalat mint rendszer Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek erőforrások Cég Gazdálkodó szervezet Vállalat erőforrások Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Valóságos Működő Gazdasági

Részletesebben

ÁTI DEPO Zrt. A Logisztika Napja Miskolc Miskolc régió vezető logisztikai cége mára már több, mint logisztika.

ÁTI DEPO Zrt. A Logisztika Napja Miskolc Miskolc régió vezető logisztikai cége mára már több, mint logisztika. ÁTI DEPO Zrt. A Logisztika Napja Miskolc 2017.04.27. Miskolc régió vezető logisztikai cége mára már több, mint logisztika Vojdyla Judit Bevezetés Cégnév: ÁTI DEPO Zrt. Cím: 1131 Budapest Pannónia út 11.

Részletesebben

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy JELLEMZŐK A GroupBy program a gyűjtőpontok közötti szállítási feladatok kezelésére optimalizált, annak minden járulékos adminisztrációs

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

ROOL Bázis - élelmiszeripar

ROOL Bázis - élelmiszeripar ROOL Bázis - élelmiszeripar ROOL Informatika Kft. www.rool.hu 4026 Debrecen, Péterfia u. 4. Tel.: 20/510-7853 ROOL Bázis célok Ágazatspecifikus megoldás az élelmiszeripar és beszállítói kör számára Operatív

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

VBKTO logisztikai modell bemutatása

VBKTO logisztikai modell bemutatása VBKTO logisztikai modell bemutatása Logisztikai rendszerek információs technológiája: Szakmai nyílt nap Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar 2007. június 6. Tartalom Vagyontárgy nyilvántartó központ

Részletesebben

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZEREPE ÉS MÓDJAI 6. TÉTEL Készletezés I. Az árukészlet az az árumennyiség, mely a forgalom lebonyolításához nélkülözhetetlen. A készletgazdálkodásra azért van szükség,

Részletesebben

KSZC Gróf Károlyi Sándor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 6000 Kecskemét, Bibó István u. 1. Tel: 76/ Képzés megnevezése

KSZC Gróf Károlyi Sándor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 6000 Kecskemét, Bibó István u. 1. Tel: 76/ Képzés megnevezése Kereskedő nappali képzés OKJ szám 54 341 01 Mi a kereskedő feladata? 1 év ágazati érettségivel rendelkezők számára 2 év érettségivel rendelkezők számára - élelmiszer- és vegyi áruismeret - műszaki cikk

Részletesebben

2004. január Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben. Európai Uniós adószám Magyarország Európai Uniós tagságával a belső piac részesévé válik. A tagállamok közötti

Részletesebben

CobraConto.Net v0.44. verzió. Pénzügy modul

CobraConto.Net v0.44. verzió. Pénzügy modul CobraConto.Net v0.44. verzió Pénzügy modul Pénzügy / listák / Számlaegyenleg listák: vevő / szállító lejáró számlák Viszonyítási dátumhoz képest, X napon belül lejáró vevő / szállító számlák listájának

Részletesebben

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor Üzleti intelligencia (Teljesítmény menedzsment) Web Scorecard & Műszerfal Excel Email riasztás Riportok Irányít Összehangol Ellenőriz Stratégia Stratégia

Részletesebben

A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása

A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása A Web-alapú tudásbázis a logisztika és kereskedelem területén (WebLogTrade) projekt bemutatása Típus: Leonardo da Vinci projekt Innovációtranszfer Fıpályázó: TÜV Rheinland Akademie GmbH, Berlin, Németország

Részletesebben

ERP rendszer a gyakorlatban az Anda Present Kft-nél

ERP rendszer a gyakorlatban az Anda Present Kft-nél ERP rendszer a gyakorlatban az Anda Present Kft-nél Cégünkről Piacvezető üzleti- és reklámajándék tárgy nagykereskedelem 20 éve a piacon Központi iroda és raktár (6.000m 2 ) Budapesten Front office irodák

Részletesebben

Kézikönyv. Leltárív létrehozása, nyomtatása, nyitása

Kézikönyv. Leltárív létrehozása, nyomtatása, nyitása Kézikönyv Leltárív létrehozása, nyomtatása, nyitása Összefoglalás Verzió: 2011r2n08 A tanulás célja Ön képes lesz egy új leltárívet létrehozni, kinyomtatni, megnyitni. A leltár készítés folyamata az abas-ban

Részletesebben

3 gyakorlati tipp a logisztikai költségek csökkentésére.

3 gyakorlati tipp a logisztikai költségek csökkentésére. 3 gyakorlati tipp a logisztikai költségek csökkentésére A Ghibli Kft. 1996-ban alakult olasz-magyar cégként. 2001 óta 100 %-os magyar tulajdonban van. 2008-ban több mint 1300 aktív megbízó. Az új ügyfeleink

Részletesebben

A rendszer új verziója lehetőséget nyújt az erőforrások Excel táblázatba exportálására és a táblázatban elvégzett ármódosítások betöltésére.

A rendszer új verziója lehetőséget nyújt az erőforrások Excel táblázatba exportálására és a táblázatban elvégzett ármódosítások betöltésére. NewSoft Team 9400 Sopron, Avar u. 10. Tel.: 06-30/364-8694 E-mail: newsoft@t-online.hu http://newsoft.hu KöVeT - építőipari költségvetés készítő rendszer Tisztelt Érdeklődő! A KöVeT építőipari költségvetés

Részletesebben

MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása

MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása Az informatikai rendszer elsősorban húsipari cégek értékesítési folyamataira nyújt teljes körű megoldást, a megrendelések feldolgozásától,

Részletesebben

MCE Workshop Budapest. 10. Oktober 2018

MCE Workshop Budapest. 10. Oktober 2018 MCE Workshop Budapest 10. Oktober 2018 Operativ controlling 2 A stratégia hatása a vállalat egészére Q1 Jövőkép, stratégia Q4 Szervezet Q2 Üzleti modell Termékszerkezet Értékesítési csatornák In-Outsourcing

Részletesebben

NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez

NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez Szapporta Megoldások NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez Áttekintés 2018. július 1-jétől kötelező NAV online számla-adatszolgáltatás Rövid határidő

Részletesebben

ACTUAL Ügyviteli Rendszer

ACTUAL Ügyviteli Rendszer ACTUAL Ügyviteli Rendszer Programunkat azoknak az igényes vállalkozásoknak ajánljuk, akik az ügyviteli területre jó minıségő, megbízható, integrált megoldást kínáló szoftvert keresnek. A program logikus

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 2. félév 5. Gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalomjegyzék Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

Explosion Protection Documentation System EPDS

Explosion Protection Documentation System EPDS EMES Explosion Protection Documentation System EPDS Maintenance Documentation Management System MDMS Engineering Documentation Management System EDMS Safety Documentation Management System SDMS A feladat

Részletesebben

TRL Hungary Kft. Cégismertető. TRL Hungary Kft. www.trl.hu

TRL Hungary Kft. Cégismertető. TRL Hungary Kft. www.trl.hu Cégismertető www.trl.hu Cégismertető A 2000. óta Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Finnország és a balti államok regionális Maconomy disztribútora. A ezenkívül Európától Ázsiáig számos nemzetközi

Részletesebben

Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei. Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft.

Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei. Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft. Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft. Környezetvédelmi informatika Tevékenységi területek HULLADÉK TERMELŐK Veszélyes

Részletesebben

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto hajtókargyártás vezetıje Tartalom 1 Bevezetés 2 A gyártási mélység

Részletesebben

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan Krázli Zoltán - vezető szakértő IBCS Nyílt nap - 2014. szeptember 17. Tartalom I. Miért van szükség szabványokra? II. A GS1 szabványrendszerről

Részletesebben

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

MLBKT XIII. kongresszusa

MLBKT XIII. kongresszusa MLBKT XIII. kongresszusa 2005. november 16-18. Werle Zoltán Beszerzési Igazgató, Magyar Telekom Rt. 2005.11.16-18., page 1 Szabályozott környezet Tulajdonosi szabályozások Vezérigazgatói szabályozások

Részletesebben

DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA

DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA gyógyszerellátás 2 egészségügyi szolgáltatás gyógyszerellátás egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatás gyógyszerellátás 3 egészségbiztosítás egészségügyi

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Papír helyett elektronikus űrlap Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Csamangó András SAP tanácsadó Creative 4U Kft., Budapest 2010 Bemutatás 2002-ben alakult SAP Service Partner fő tevékenység:

Részletesebben

Szigma Integrisk integrált kockázatmenedzsment rendszer

Szigma Integrisk integrált kockázatmenedzsment rendszer Szigma Integrisk integrált kockázatmenedzsment rendszer A rendszer kidolgozásának alapja, hogy a vonatkozó szakirodalomban nem volt található olyan eljárás, amely akkor is megbízható megoldást ad a kockázatok

Részletesebben

Az út legalább olyan fontos mint az eredmény Mayer Zoltán dm Kft. 2015.05.14

Az út legalább olyan fontos mint az eredmény Mayer Zoltán dm Kft. 2015.05.14 Az út legalább olyan fontos mint az eredmény Mayer Zoltán dm Kft. 2015.05.14 A dm (logisztikai) története 1993.07.08. dm001 nyitás 1997. DEPO raktár indítás (7.500m2) 2000. 100. dm üzlet 2003. DEPO raktár

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 2 1.1. ÁFA bevallás... 2 1.2. Átutalási csomag karbantartó... 3 1.3. Általános kimenő számlázás... 4 1.4. Folyószámlakezelés... 5 1.5.

Részletesebben

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza.

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza. Melléklet a. /2014. (XII. 16.) kt. határozathoz Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény, az államháztartásról

Részletesebben

Tisztaszınyeg nyilvántartó

Tisztaszınyeg nyilvántartó Tisztaszınyeg nyilvántartó A szoftver célja a szınyegtisztításhoz tartozó rendelés-nyilvántartásának biztosítása. A program lehetıvé teszi egyszerre több felhasználó egyszerre történı munkáját egyszerre.

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

PRÉMIUM TULAJDONSÁGOK VALÓS IDEJŰ NYOMKÖVETÉS ÜZLETI INTELLIGENCIA (BI) JELENTÉS

PRÉMIUM TULAJDONSÁGOK VALÓS IDEJŰ NYOMKÖVETÉS ÜZLETI INTELLIGENCIA (BI) JELENTÉS Mobil megoldások A Mobiz egy, az értékesítést támogató mobil alkalmazás, ami az területi képviselők napi feladatainak végrehajtását segíti. Széleskörű kommunikációt tesz lehetővé a cég központja, az értékesítők

Részletesebben

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói 9., ELŐADÁS LOGISZTIKA A TERMELÉSIRÁNYÍTÁSBAN Hagyományos termelésirányítási módszerek A termelésirányítás feladata az egyes gyártási műveletek sorrendjének és eszközökhöz történő hozzárendelésének meghatározása.

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek

Vállalati információs rendszerek Vállalati információs rendszerek 2. előadás: Egy konkrét vállalatirányítási rendszer Elekes Edit, 2015. elekes.edit@eng.unideb.hu Miért épp a kórház? Mindenkinek van róla személyes tapasztalata, volt bent

Részletesebben

6. A szervezet. Az egyik legfontosabb vezetıi feladat. A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése,

6. A szervezet. Az egyik legfontosabb vezetıi feladat. A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése, 6. A szervezet Az egyik legfontosabb vezetıi feladat A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése, 1 Formális és informális szervezetek A formális szervezet formákban

Részletesebben

JUPI-W integrált beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver

JUPI-W integrált beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver JUPI-W integrált beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver A Jupi-W beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver Win 95 / Win 98 / Win 98 II / WinME / WinXP / Win2000 / WinNT4 Windows operációs rendszerek

Részletesebben

Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat

Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat SAJÓSZENTPÉTER VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Projektmenedzsment Szervezet Szervezeti és Mőködési Szabályzat 2009 Tartalomjegyzék 1. A szervezet feladat- és hatásköre... 3 2. Szervezet felépítése... 4 3. A tagok

Részletesebben

Részletes ismertetô. Projektmenedzsment

Részletes ismertetô. Projektmenedzsment Részletes ismertetô Projektmenedzsment proalpha - Projektmenedzsment A proalpha projektmenedzsment modul egy olyan eszköz, amellyel minden, a projekttel kapcsolatban felmerülô feladat kezelhetô. A többfelhasználós

Részletesebben

MIKROFYN GÉPVEZÉRLÉSEK. 2D megoldások:

MIKROFYN GÉPVEZÉRLÉSEK. 2D megoldások: MIKROFYN GÉPVEZÉRLÉSEK Néhány szó a gyártóról: Az 1987-es kezdés óta a Mikrofyn A/S a világ öt legnagyobb precíziós lézer és gépvezérlés gyártója közé lépett. A profitot visszaforgatta az új termékek fejlesztésébe

Részletesebben

új verziójának bemutatása

új verziójának bemutatása BIBLION könyvesbolti szoftver új verziójának bemutatása Hotel Holiday Inn 2011. június 22. Schwarczenberger Istvánné dr. Ügyvezető igazgató A tervezett program: 10:00 10:15 Köszöntő Schwarczenberger Istvánné

Részletesebben

LABMASTER anyagvizsgáló program

LABMASTER anyagvizsgáló program LABMASTER anyagvizsgáló program A LABMASTER anyagvizsgáló szabványok szerinti vizsgálatok kialakítására és végzésére lett kifejlesztve. Szabványos vizsgálatok széles skálája érhetı el a mérések végrehajtásához

Részletesebben

Hírlevél. 2009. május. Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben. 2009. II. negyedév

Hírlevél. 2009. május. Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben. 2009. II. negyedév Hírlevél Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben 2009. II. negyedév 2009. május Tartalom Közös fıkönyvi számla-, és partnertörzs használata... 3 Számlázás modul

Részletesebben

LogiStock - WebStock - RFStock

LogiStock - WebStock - RFStock RÉGENS LOGISTICS RAKTÁRMEGOLDÁSOK LogiStock - WebStock - RFStock JELLEMZŐK A Régens Zrt. a piaci igényeket figyelembe véve alakította ki raktárlogisztikai rendszerét, amely rugalmas megoldást kínál a gyorsan

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben