született technológia pont úgy

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "született technológia pont úgy"

Átírás

1 HANDBOOK A láb a mozgás alapja. Ha a lábak mozoghatnak és rugalmasan nyúlhatnak, ahogyan azt szeretnék, a velünk született technológia pont úgy működik, ahogyan azt a természet elrendelte. A természetes mozgásban rejlő előnyök mindenki számára elérhetőek kell, hogy legyenek. A Nike Free ezt biztosítja a rugalmas és természetes mozgáson keresztül. A Nike forradalmasította a cipőtervezést, és a Nike Free révén biztosítja a természetes mozgást, amelynekköszönhetően erősödnek a lábfej izmai, javul a lábfej rugalmassága és kiegyensúlyozottsága.

2 CONTENTS ARTICULATED LAST TAGOLT KAPTAFA BAREFOOT RUNNING MEZÍTLÁBAS FUTÁS CUSTOMIZATION TESTRESZABÁS DYNAMIC FLYWIRE DINAMIKUS FLYWIRE EVOLUTION FEJLŐDÉS FLEXIBILITY RUGALMASSÁG GRIP TAPADÁS HOT KNIFING SPECIÁLIS VÁGÁSTECHNIKA INFLUENCE HATÁS JUST WHAT YOU NEED PONT AMIRE SZÜKSÉGED VAN KO- KITCHEN NYHA LIGHTWEIGHT PLUS KIS SÚLY MUSCLES IZMOK NATURAL MOTION TERMÉSZETES MOZGÁS ORIGINAL EREDETI PHILOSOPHY QUESTIONS KÉRDÉSEK RUNNING FUTÁS SPECTRUM TALPAK SZÁMOZÁSA TRAINING EDZÉS UPPER FELSŐRÉSZ VICTORY GYŐZELEM WHY? MIÉRT? X-FACTOR X-FAKTOR YOU TE ZERO NULLa

3 ARTICULATED LAST TAGOLT KAPTAFA A sportolók edzik a többi testrészeiket, a lábfejről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig az mindennek a kiindulási pontja. TOBIE HATFIELD, NIKE ATHLETE INNOVATION DIRECTOR A cipőkészítés folyamata általában a kaptafánál kezdődik. A kaptafát a lábfej formája alapján alakítják ki, majd a gyártás során különböző anyagokkal borítják be általában egy adott ponton rögzítik, és egy adott méret és pozíció szerint állítják elő. Ez a kaptafa azért készült, hogy bemutathassuk, ha bevágunk egy tömör tárgyat, az hajlékony lesz. Éppen úgy, ahogy a Nike Free is utánozza a lábfej természetes mozgását, ez a tagolt lábfej is képes csavarodni, meghajolni és éppen úgy mozog, mint az emberi lábfej. Ez a kreativitás egy dinamikus megközelítése, és nagy segítség a tervezéshez.

4 BAREFOOT RUNNING MEZÍTLÁBAS FUTÁS A futás régebben csak a helyváltoztatás eszköze volt. Nem mérték az időt, nem voltak nézők és versenyzők. Manapság a futás már sport és életstílus egyben, és bár sokat változott az évek során, a lábfej azonban ugyanaz maradt. Egy évtizeddel ezelőtt a Nike néhány munkatársa ellátogatott az elismert egyetemi atlétikaedzőhöz, Vin Lanannához, hogy megnézzék, hogyan edz a csapata. Igencsak kíváncsiak lettek, amikor kiderült, az edzés részeként Lananna mezítláb futtatta a sportolóit a füvön. A Nike munkatársai számára felvetődött a kérdés: vajon képesek-e olyan cipőt készíteni, amelyik a lábfej mezítlábas mozgását utánozza, ugyanakkor továbbra is védi a lábat? Az ezt követő hónapokban a Nike kutatólaboratóriuma (Nike Sport Research Lab) azon dolgozott, hogy a természetes mozgás és a lábfej mozgásának alaposabb vizsgálata keretében feltárja a füvön történő mezítlábas futás biomechanikai jellemzőit. A kutatás során szerzett információk egy teljesen új utat nyitottak meg a professzionális cipőtervezésben. A természetes mozgás természetesebb futásra ösztönöz: a lábfej izmainak edzésével a lábfej erősebb lesz. Az utóbbi időben a cél mindinkább az lett, hogy csökkenjen a futócipők súlya, ugyanakkor számos különleges tulajdonsággal is rendelkezzen. A természetes mozgás nélkülözhetetlen ezen célok eléréséhez. Azonban ennél is többről van szó: úgy alkotni termékeket, hogy odafigyelünk a sportolók igényeire. A Nike a kezdetektől fogva ezt tartja szem előtt!

5 CUSTOMIZATION TESTRESZABÁS A NIKEiD egyéni lehetőségei minden futót arra ösztönöznek, hogy egyéni megjelenést alakítsanak ki. A világbajnok sprinter, Allyson Felix is tervezett két Nike Free id cipőt a es athéni verseny emlékére. Az akkor 18 éves versenyző számára hatalmas eredménynek számított a második helyezés, amely még ma is komoly motivációt jelent számára. Nem minden láb egyforma, és természetesen nincs két egyforma futó sem. Lépj be a NIKEiD oldalra, ahol a saját stílusodnak megfelelően színek és részletek kiválasztásával testreszabhatod a Nike Free cipődet. És ez nem csupán esztétikai jellemzőkről szól! Például a Nike Free 3.0 zokniszerűen illeszkedését választhatod az 5.0 változathoz vagy az 5.0 változat dinamikus Nike Flywire technológiáját a 3.0-hoz, ha a mezítlábas futáshoz hasonló érzést szeretnél. LEFT TO RIGHT: NIKE FREE 3.0 id A legmezítlábasabb érzés NIKE FREE 3.0 HYBRID id Mezítlábas talpkialakítás és tartás NIKE FREE 5.0 HYBRID id Párnázottság és varrás nélküli felsőrész NIKE FREE 5.0 id A legpárnázottabb Nike Free ALLYSON FELIX NIKE FREE 3.0 id cipője (balra) és NIKE FREE 5.0 id cipője (jobbra)

6 DYNAMIC FLYWIRE TECHNOLOGY DINAMIKUS FLYWIRE Korábban a tartás áldozatokat kívánt. A biztos tartás nagyobb súllyal járt egészen a Nike Flywire megjelenéséig. E technológia rendkívül kis súly mellett célirányos tartást biztosít. A függőhidak mozgó és rugalmas tartókábelei ihlette Nike Flywire technológia 2008-ban jelent meg, és 2012-re továbbfejlődött: a lábfejet alulról dinamikusan körülölelve még szabadabb mozgás jellemző rá. A tartószálak a lábfej természetes mozgását követve megfeszülnek és ellazulnak, s ezáltal a megfelelő pontokon rögzítik a lábat anélkül, hogy túlzottan szorítanának. Az először a Nike Free 5.0+ válto- zatnál bemutatott dinamikus Nike Flywire technológiával a természetes futás egy új futópartnerrel egészült ki: a tökéletes tartórendszerrel.

7 EVOLUTION FEJLŐDÉS Az egykori áttörés örökre megváltoztatta a futócipőket es megjelenésekor a Nike Free a többi professzionális cipővel ellentétben egy férfi és női futócipő-kollekció volt. Azóta a Nike Free bővült, és most már más sportágaknál is megtalálható. A sportolók kiválaszthatják a saját igényeiknek megfelelő szintű természetes mozgást, például a mezítlábas futás élményét nyújtó 3.0-t vagy a fokozott párnázottságot biztosító 7.0-t. A mostani Nike Free kollekcióban számos futó- és edzőcipő található, amely a természetes mozgást és a dinamikus felsőrész-technológiákat ötvözve minden lábfej igényét képes kielégíteni. A talp és a felsőrész is fejlődik, s ennek a lábfej élvezheti az előnyét.

8 FLEXIBILITY RUGALMASSÁG Számos kiváló ötletgyáros, újító, tervező, tudós, edző és sportoló munkája kellett egy olyan cipő kifejlesztéséhez, amely minden addiginál rugalmasabban követte a lábfej mozgását. A Nike kutatólaboratóriuma mélyreható vizsgálatokat folytatott a mezítlábas futás természetes mozgásának utánzásával kapcsolatban. A teljes mozgásszabadság elősegítésének a kulcsa a rugalmasság volt. A cél az volt, hogy szabad mozgást biztosítsunk a lábfejnek: lehetővé tegyük, hogy természetesen mozogjon a lábujjaktól egészen a bokáig. A rugalmasság egy futó- vagy edzőcipőnél nem volt újdonság; az olyan cipők, mint a Nike Sock Racer, az Air Presto és az Air Kukini a speciális, rugalmas redőkkel már megteremtették az alapjait a természetes mozgásnak. Az igazi áttörés azonban csak ezt követően jött: mi lenne, ha a rugalmasság nem csak egy eleme lenne a teljes designnak, hanem az egész eleve erre épülne? A feladat, hogy egy olyan talpat készítsünk, amely a láb meghosszabbításaként szolgál, és nem csupán egy védelmet nyújtó felület, a Nike Free minden eddiginél tagoltabb, rugalmas talpához vezetett, amely így hajlítható, tapintható, mozgatható és természetesen mozgó lett. A futócipők talpának középrészén található redők fokozott rugalmasságot biztosítanak a lábfej középső része számára. Az edzőcipőknél az olyan újítások gondoskodnak erről a mozgásszabadságról, mint például a DiamondFLX. Mindegyik Nike Free cipő hajlik, hogy dolgoztassa a lábfejet és ezáltal erősítse annak izmait, amelyet gyakran elhanyagolunk.

9 GRIP TAPADÁS A tapadáshoz nem feltétlenül szükségesek nagy stoplik vagy egyéb robosztus megoldások. Bár nagy a kísértés, hogy a talpat a biztonság kedvéért jól tapadó elemekkel lássuk el, a Nike Free futócipők középtalpa képes ellátni a külsőtalp feladatát, mivel elég erős anyagból készült ahhoz, hogy állja a talajjal való érintkezést. Ahol szükséges, a megfelelő pontokon elhelyezett tömör gumiminták gondoskodnak fokozott tapadásról az extrém igénybevételnek kitett részeken anélkül, hogy ez a rugalmasság kárára menne. Mivel a hagyományos külsőtalp elhagyható, a cipő egyben könnyebb is lesz.

10 HOT KNIFING SPECIÁLIS VÁGÁSTECHNIKA Gondoljuk csak egy forró késre, amint áthalad a vajon. Ez a megoldás is hasonló, csak itt Phylite középtalpról és egy bonyolultabb technológiáról van szó, amely igen precíz bevágást biztosít. A lézeres vágás technológiája lehetővé teszi, hogy igen pontosan végezzünk bevágásokat, s ezáltal akár ívelt mintákat hozzunk létre, mint például keresztirányú bemetszéseket a lábboltozatnál. Ez a lábfej átgördülésénél természetesebb mozgást tesz lehetővé a középrészen ez az egyik legfontosabb elem a Nike Free talpaknál.

11 INFLUENCE HATÁS A Nike-futócipők tervezési igazgatója, Rob Dolan a következőkben látja ennek az újításnak a jelentőségét: A Nike Free hihetetlenül nagy hatással van a professzionális cipők gyártására. Ez különösen a futócipők terén jelentkezik, ahol a Nike Free hatása az összes modellnél tetten érhető. A sportcipők fogalma egyszerűen megváltozott azáltal, hogy megvizsgáltuk, mi történik akkor, ha a sportoló semmit nem visel a lábán. A sportolók igényeire adandó megoldások sokáig azt jelentették, hogy valami pluszt kell adni a cipőkhöz, ez a történet azonban az elvételről szól. A Nike Free-nél elsődleges szempontként megjelenőrugalmasság és a természetes mozgás utánzása mindent megváltoztatott. A letisztult, bemetszett talpak valami új kezdetét jelentették az iparágban. Manapság már az edző-, tenisz-, sőt a kosárlabdacipőknél is megkerülhetetlen a természetes mozgás fogalma.

12 JUST WHAT YOU NEED PONT AMIRE SZÜKSÉGED VAN Pont amire szükséged van. Se több, se kevesebb. Az edző Bowerman számára a legfontosabb mindig is a sportoló volt, s a Nike társalapítójaként a szemlélete minden terméknél megjelent. Korát megelőzve sajátos szemléletrendszert alakított ki arra vonatkozóan, hogyan is kellene sportcipőt előállítani. Kevesen ismerték fel, hogy a cipővel kapcsolatos tántoríthatatlan, ellentmondást nem ismerő gondolkodása jelenthette csak a helyes utat. Mindig is a legjobbat akarta kihozni sportolóiból, ezért képes volt grammokon lovagolni és kiszámította, hogy hosszabb távon milyen hatása lehet a fölösleges súlynak. Minél kevesebb akadályozó tényező volt, annál természetesebb, akadálytalanabb volt a futás, ami végső soron győzelmet eredményezett. Bowerman folyamatosan kereste a súlycsökkentés lehetőségét, és szó szerint grammokat faragott le a cipőkről az otthoni műhelyében, miközben egyedi megoldásokat dolgozott ki a sportolói számára, ha úgy látta, jobb párnázottságra, rugalmasságra, tökéletesebb illeszkedésre van szükség s mindezt évtizedekkel azelőtt, hogy ezek a dolgok megszokottá váltak volna az iparágban. A legendás edző másodállásban tudós és feltaláló is volt, aki szerint az ideális futócipő nem más, mint a mezítlábas láb, Amelyből szög áll ki. Szerencsére a dolgok soha nem mentek el ebbe az irányba, Bowermant pedig mindig is ez az ötlet vezérelte, amikor a tökéletességre törekedett a természetes mozgás terén. Ez a filozófia áthatja mindazt, amit a Nike a mozgás terén tesz. Mit gondolna Bowerman a Nike Free-ről? Le lenne nyűgözve. Aztán felmerülne az elkerülhetetlen kérdés: hogyan tehetnénk ezt még könnyebbé? Hiszen Bowerman mindenkinél is jobban tudta: nincs megállás! Amireszükséged van, az már benned van. BILL BOWERMAN

13 KITCHEN KONYHA A Nike innovációs műhelyének (Innovation Kitchen) munkatársai haladó gondolkodók és alkotók, és ez az a hely (a Nike központjának szívében), ahol lefektetik a sport jövőjének alapjait. Ugyanaz az egyszerű szemlélet teljesedik itt ki, amellyel a Nike társalapítója, Bill Bowerman házilag, felesége gofrisütőjével megalkotta a gofrimintázatú talpat. A Nike Free haladó technológiáknak, valamint egy darab habanyaggal és egy késsel folytatott hosszas kísérletezésnek köszönheti a megszületését. Számtalan helyről érkeznek ötletek, és az innovációs műhely az a hely, ahol ezek testet öltenek. Milyen technológiák születtek az innovációs műhelyben folytatott kísérletekből, és valójában milyen is volt Bowerman mint mentor? Ezt Tobie Hatfield tudja elmesélni.

14 KIS SÚLY ALACSONY KIALAKÍTÁS Mivel a Phylite elég erős ahhoz, hogy külső- és középtalpként is funkcionáljon, jelentős mértékben csökkenteni lehetett a súlyt. LIGHTWEIGHT PLUS KIS SÚLY Professzionális cipők esetében fontos a kis súly s ugyanilyen fontos a tartás, a természetes mozgás és a teljesítmény. A tervezők a megfelelően kis súly elérésére törekszenek. A kis súly és a teljesítmény tökéletes kombinációját keresik, hogy a lábfej ne is érezze, hogy visel valamit, csak természetes módon végezhesse a dolgát. A Nike Free-t úgy alkottuk meg, hogy ideális egyensúlyt képviseljen forma és funkció között, ezért a kiindulópont a szükséges volt, nem pedig a fölösleges. KIS SÚLY PLUSZ SZELLŐZÉS A Nike Free 3.0 felsőrészén zónaszerűen elrendezett speciális hálós anyagot találunk, így a felsőrész nyitott, ahol szellőzésre van szükség, és zárt, ahol a tartás a fontosabb. KIS SÚLY PLUSZ KÉNYELEM A Nike Free 4.0-nál alkalmazott könnyű, szendvicsszerkezetű hálós megoldás zokniszerűen illeszkedik a lábfejre, ami fokozott kényelmet biztosít. KIS SÚLY PLUSZ TARTÁS A Nike Free 5.0+ dinamikus Dynamic Nike Flywire rendszere körülfogja a lábfej középső részét és boltozatát, természetes módon mozog a lábfejjel, s úgy rögzíti azt, hogy gyakorlatilag nincs súlya. KIS SÚLY PLUSZ SEMMI VARRÁS A felsőrész varrásmentes borítása a minimalizmus irányába mutat, ugyanakkor a kényelmet szolgálja.

15 MUSCLES IZMOK Könnyű természetesnek venni a lábfejet. Az egész testünket (mellkas, karok, lábak) edzeni szoktuk, a lábfejről azonban könnyen megfeledkezhetünk. Sok még a tennivaló ezen a területen, mert a lábfej teljesítménye nagyon sokáig a cipőtől függött. A jó hír az, hogy a Nike Free viselése bizonyítottan fokozza a lábfej és a boka bizonyos izmainak erejét. Vegyük például a flexor hallucis és flexor digitorum izmokat, amelyek részt vesznek a metatarsophalangealis ízület mozgásában. Az elrugaszkodás a lépés folyamatának aktív része, mely során a lábfej és a boka erőt fejt ki a test felfelé és előre történő mozgatásához. Ez az a pont, amikor a metatarsophalangealis ízület kinyúlik. Ha ezeket az izmokat természetes mozgással eddzük, erősebbek lesznek. Ha erősebbek lesznek, jobb lesz a sportoló egyensúlya és a lábfej rugalmassága is javul. A lusta lábakból lesznek az utolsók.

16 NATURAL MOTION TERMÉSZETES MOZGÁS A természetes mozgás a sportoló azon veleszületett képessége, amellyel tökéletesen kiaknázhatja a benne rejlő teljesítőképességet. Természetes mozgás során szabadon nyújthatunk maximális teljesítményt. Vin Lananna edző ezt triviálisnak tartotta. Azonban hogyan lehet ezt lefordítani a cipők nyelvére? A Nike kutatólaboratóriumában Lananna elképzeléséből kiindulva behatóan tanulmányozták a lábfej biomechanikai jellemzőit. A lábfej mozgásának jobb megismerése révén a kutatók megállapíthatták, milyen előnyökkel jár a természetes módon történő futás. A Nike Free-vel történő természetes futás erősíti a lábfej izmait, fokozza a lábfej rugalmasságát és javítja az egyensúlyt. A lényeg, hogy hadd tegye azt a lábfej, amire hivatott, legyen szó edzésről, ugrásról, gyakorlásról vagy versenyzésről. Ezért van az, hogy egy elképzelés, amely beigazolódott és most már kiindulási alapnak tekinthető, csaknem minden Nike cipő tervezését áthatja.

17 ORIGINAL EREDETI Vin Lananna edző és sportolóinak mezítlábas edzés melletti elkötelezettsége jelentette a legfontosabb momentumot a Nike Free fejlesztése során. Lanannának a lábfej természetességébe vetett hite nyomán a kevesebb cipő, több te gondolata lett a fő hajtóerő a tervezés szintjén. A Nike vezető újítója, Tobie Hatfield tudta, mire van szükség: minden addiginál jobb mozgásra. A tartásra és súlyra kezdetektől fogva odafigyeltek a Nikecipőknél.

18 Különleges sarokkialakítás Anatómiailag kialakított belsőrész Kényelmes felsőrész Légáteresztő felsőrész Flywire tartószálak Varrás nélküli felsőrész A mozgás elősegítése érdekében a középtalp bemetszése tűnt ésszerű megoldásnak. A megfelelő mértékű rugalmasság megtalálása érdekében folytatott kitartó kísérletezés, a tömör habanyag kézzel történő bemetszése révén sikerült csökkenteni az anyag merevségét, és egyben új felfedezés született. A cipő felsőrészénél alkalmazva megváltoztatta a cipő illeszkedését is. E manuális módszert tovább folytatva a Nike kutatólaboratóriumának iránymutatása szerinti elrendezésben a megfelelő pontokon helyeztek el mélyebb és kevésbé mély bevágásokat, így több mint 11 prototípus született ben megszületett a Nike Free 5.0, amely érzésre félúton lehet a mezítlábas futás és a hagyományos futócipők között. Ehhez lett kifejlesztve a Nike Phylite, a gumi és a Phylon ultrakönnyű kombináicója, amely elég erős volt ahhoz, hogy a középtalp külsőtalpként is funkcionálhasson. Az egy dolog, hogy kézzel készítünk talpat, de a gyártás egészen más. Évtizedekkel azt követően, hogy Bill Bowerman a gofrisütőből merített ötletet, jégkockatartók adták az ötletet a Nike innovációs műhelye által kifejlesztett öntőformához, a lézerrel történő vágás jelentette a megoldást a nagyobb redőket felváltó pengevékony bemetszések elkészítéséhez. Az első Nike Free cipő igazi szenzáció volt, egy korát megelőző újítás. Aztán újabb modellek következtek. A józanész, a sokéves kísérletezés és a rugalmasságba vetett hit eredményeként egy modern klasszikus született.

19

20 IDÉN MI AZ ÚJDONSÁG A NIKE FREE FUTÓCIPŐKNÉL? QUESTIONS KÉRDÉSEK HOGYAN FOGJAK HOZZÁ A NIKE FREE VISELÉSÉHEZ? A középtalpak több éves kutatás eredményeként és a természetes mozgás jegyében születtek, s a 2012-es modellekhez képest változatlanok. Ami újdonság idén, az az egyes modellek felsőrészénél tapasztalható változtatás, amelynek eredményeként mindegyik cipő megfelelő tartást biztosít többletsúly nélkül. MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR A NIKE FREE-VEL VALÓ EDZÉS? A Nike Free arra ösztönzi a lábfej izmait, hogy természetes módon dolgozzanak. Egy edzőteremben sem rögtön a legnagyobb súlyok emelésével kezdenéd, ezért hogy kellemesebb legyen a viselete, fokozatosan szoktasd hozzá a lábadat a cipőhöz. A Nike Free természetesebb mozgást tesz lehetővé a lábfej számára. A fokozott mozgásszabadságnak köszönhetően erősödnek a lábfej izmai, javul a lábfej rugalmassága és kiegyensúlyozottsága. HÁNYAS TALPSZÁMÚ NIKE FREE CIPŐT HORDJAK? VISELHETEK FUTÓCIPŐT EDZÉSHEZ VAGY EDZŐCIPŐT FUTÁSHOZ? Ez attól függ, milyen sportágat űzöl és korábban hordtál-e már Nike Free cipőt. A talpszám azt mutatja meg, milyen közel áll a cipő a természetes mozgáshoz-- Mindenkinek más és más tartásra és párnázottságra van szüksége, kezdők számára azonban jó választás lehet a Nike Free Edzéshez próbáld ki a Nike Free Trainer 5.0-t vagy a Nike Free TR Fit Breathe modellt, szintén 5.0 változatban. A Nike Free futócipőkre teljes hosszukban rugalmasság jellemző és felsőrészük kialakítását is előre irányuló mozgáshoz tervezték. A Nike Free edzőcipők különböző irányú mozgást magában foglaló, alapvetően oldalirányú terheléshez lettek kifejlesztve ezt szolgálja a lézerrel kivágott felsőrész és a talp speciális mintázata is. Elképzelhető a csere, a legjobb mégis az, ha mindig a megfelelő változatot használod.

21 Egy maratonon megtett átlag lépésszám És egyre csak növekszik. A Nike+-ra feltöltött mérföldek száma Az Egyesült Államokban működő futóklubok száma Az első Nike Free-hez tesztelt talpmintázatok száma Az első Nike Free bemutatásának időpontja Németországgban, a kölni Sport Egyetemen Paula Radcliffe 2003-as maraton világrekordja Az emberi lábfejben található izmok száma A 2012-es Nagoya Női Maraton indulóinak száma RUNNING FUTÁS A futás egy folyton változó mozgás Amelynek a mozgás az alapja. Alkalmas saját meditatív szféra kialakítására, de tökéletes társas elfoglaltság is lehet, amely felejthetetlen élményekkel ajándékozhatja meg a benne részt vevőket. A megszokottól eltérő tempó mellett minden másként fest: a fények, az árnyékok, sőt, a minket körülvevő világ hangjai is. Olyan új értelmet nyernek dolgok, olyan új összefüggések fedezhetők fel, amely csak egy futó számára adatik meg. A jelzőtáblák célvonallá változnak, és a világ új ritmusra lüktet. A mozgással te is megújulsz: új szabadságra lelsz egy szabad térben.

22 SPECTRUM TALPAK SZÁMOZÁSA Mit jelentenek ezek a számok? Ugyan a Nike Free mögött komoly kutatás áll, a 3.0 és a 7.0 változat megkülönböztetése mégis egyszerű. A Nike Free skála 0-tól 10-ig terjed. Minél kisebb a szám, annál inkább a mezítlábas futás érzését nyújtja a cipő; a magasabb szám jobb tartást és magasabb átgördülést jelent. Bármilyen alacsonyan is van a lábfej, bizonyos fokú védelem és tapadás mindig jelen van. Kiindulásnak kitűnő az 5.0 változat, amely félúton helyezkedik el a mezítláb és a hagyományos cipő között. Ha azonban edzés során igen kemény igénybevételnek van kitéve a lábad, a 7.0 fokozott párnázottsága lesz megfelelő számodra. Nincs szükség matematikai tudásra, csupán józan észre, és mindössze azt kell tudni, mik az elvárásaid az edzéssel kapcsolatban. 4mm OFFSET 6mm OFFSET 8mm OFFSET barefoot cushioned Nike free spectrum: running Válaszd ki kedvenc Nike Free típusodat: minél alacsonyabb a Nike Free típusszáma, annál mezítlábasabb mozgást biztosít

23 TRAINING EDZÉS Ez az a pont, ahol belép az intenzitás. Bármilyen szinten is legyen egy sportoló, tisztában van vele, hogy az edzés elengedhetetlen ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot. Egyben ez az a terület, ahol edzésformától függően a Nike Free különböző formában segítheti a sportolókat. Edzés tekintetében a közös nevező a lábfej 360 fokos, többirányú mozgásának maximalizálása. Nőknél a természetes mozgás lehetővé teszi, hogy a lábfej szabadon mozogjon, amikor a sportoló a hat fő (nyomás, húzás, guggolás, kitörés, hajlítás és csavarás) mozdulatot hajtja végre. A Nike Free technológiának köszönhetően a lábfej a legkeményebb edzések során is természetesen mozoghat. A női sportolók különböző talpú edzőcipők közül választhatnak. A 3.0 változatnál a Nike Free Advantage rugalmas, ugyanakkor strapabíró, rendkívül jól szellőzik és egyedi színvilággal rendelkezik. Akik inkább az 5.0-t választanák, azoknak a természetes mozgás mellett fokozott tartást és párnázottságot biztosít a Nike Free TR Fit Breathe. A férfiaknál a Nike Training a természetes mozgás és a mezítlábas futás érzetét ötvözi a rugalmas párnázottsággal, oldalirányú tartással, valamint a különböző felületeken is kiváló tapadást biztosító speciális gumimintázattal. A különböző edzésekhez használható cipők igen erős igénybevételnek vannak kitéve, ezért a láb természetes mozgása mellett rendkívül fontos a stabilitás biztosítása. A Nike Free Trainer 5.0 speciális szőtt felsőrésze puha és rugalmas, és a Dynamic-Fit technológiával ötvözve biztosít megfelelő tartást. Azáltal, hogy a Nike Free legfőbb előnyei megjelennek a különböző sportágaknál, egy teljesen új irányt vett a Nike Training modellek tervezése, melynél együtt jár a sokoldalúság és a teljesítmény.

24 UPPER FELSŐRÉSZ A lábfejnek olykor csak egy ölelésre van szüksége. A Nike Free talpakat úgy alakították ki, hogy a természetes mozgást segítse elő, és ebben ugyanolyan fontos szerepet játszik a felsőrész is, amelynek úgy kell zokniszerű, súlytalan érzést kell biztosítania, hogy közben védi a lábfejet, nagy mozgásszabadságot és rugalmasságot tesz lehetővé. Az olyan újítások, mint például a Nike Free 3.0 speciális hálós megoldása, megfelelő szellőzést biztosít a szükséges pontokon, megfeszül ott, ahol a tartás a fontos, miközben a teljes felsőrész tökéletesen illeszkedik és tartja a lábat. A Nike Free 4.0-nál a középrészen nagy méretű hálós betét gondoskodik a fokozott szellőzésről, a speciális nyelvkialakítás és a varrás nélküli megoldás pedig a kényelemről. A Nike Free 5.0+ dinamikus Nike Flywire technológiája, valamint a zokniszerűen lábra simuló, hálós anyagból készült belsőrész tökéletes illeszkedést és stabilitást biztosít. A kevesebb olykor több!

25 VICTORY GYŐZELEM Azért nem adnak aranyérmet, ha valakit legyőzöl. Csak azért, ha mindenkit legyőzöl. MICHAEL JOHNSON Az eufórikus célba érkezés, az mindent megér! Ha nincs közönség, akkor az egyéni csúcsok megdöntése, a léc magasabbra helyezése a lényeg. A győzelem nem más, mint saját magunk próbára tevése, majd a célunk elérése és az elvárásaink túlszárnyalása. Valami olyan, amit nem lehet megvásárolni vagy mesterséges módon előállítani. Maga a felhőtlen öröm. A győzelem szelleme hatja át mindazt, amit teszünk.

26 WHY? MIÉRT? Miért lehet fontos számodra a Nike Free? Vannak technológiák, amelyek megvédenek az emberi test okozta hatásokkal szemben és egész extrém dolgokra képesek. Akkor miért is kell elhagyni ezeket? Mert ez nem áldozat, ez csak hasznunkra válhat. A Stanford Egyetemtől a Nike kutatólaboratóriumán a Nike beavertoni innovációs műhelyén keresztül számos nemzetközi kutatóintézetig igen komoly, átfogó kutatásnak és fejlesztésnek vetették alá a Nike Free-t, amelynek célja egy volt: : létrehozni egy olyan cipőt, amely szakít a korábbi szemlélettel. Ehhez számtalan kopásvizsgálatra, kísérletre és hibára volt szükség sportolók részvételével. Mindez a lábfej érdekében történt. Mit lehet leszűrni mindebből? A Nike Free-vel való futás elősegíti a lábfej természetes mozgását, a lábfej izmainak erősödését, fokozza a lábfej rugalmasságát és egyensúlyát. Ki ne szeretné ezt? Ez a mezítlábas futás érzésének és a védelemnek az ötvözése bizonyított fejlesztés, melyhez szép külső párosul, hiszen mindenki szép cipőt szeretne.

27 X-FACTOR X-FAKTOR ALLYSON FELIX Olimpiai aranyérmes atléta Feltevésekből kiindulva nem lehet kielégíteni a sportolók igényeit. Olyan emberektől származó információkra van szükség, akik hivatásszerűen a sporttal foglalkoznak: akik a sportért és a sportban élnek. Minden egyes Niketermék lelkét maguk a sportolók adják. Szorosan együttműködnek az újítás, a tudomány és a sport területén dolgozó szakemberekkel. Az olyan profik, mint például Allyson Felix, Gabby Douglas és Dathan Ritzenhein is használják a Nike Free rendszert az edzésprogramjuk részeként. Nélkülözhetetlen eszköz számukra a bemelegítések, levezetések, pihenés és erősítés során. Mindegyik cipőben benne van az X-faktor, amely biztosítja, hogy az újításokat a lehető legszigorúbb teszteknek vessék alá, hogy máshoz nem fogható előnyöket nyújthassanak. DATHAN RITZENHEIN Hosszútávfutó

28 YOU TE Az inspirációt az elit sportolók adják. Az ő győzelmeik és küzdelmeik mozgatnak bennünket, azonban ez az egész történet nem csak a profikról szól. Ami a világ legjobb sportolóival és az esélyeikkel kezdődött, az érted volt. Nemtől, stílustól, testalkattól és végcéltól függetlenül a Nike Free tökéletes futó vagy edzőtárs lehet. Mindenkiben rejlik egy sportoló, aki arra vár, hogy kiszabadítsák. Ezt Bill Bowerman egy kicsit tömörebben így fogalmazta meg: Ha van tested, sportoló vagy.

29 ZERO NULLA Minden a nullánál kezdődik. Ezzel versenyzünk (akkor is, amikor egyedül futunk vagy edzünk), és ez az alapja a szabadságnak, csakúgy mint a Nike Free skáláján a mezítlábnak. A nulla a természetes mozgás a maga legtisztább, legszabadabb formájában. Ahogyan a verseny a nullával kezdődik, úgy kezdődik a teljesítmény a lábfejnél: ez az eleje a kinematikai láncnak, amely az emberi test mozgását szabályozza. Sok tekintetben a Nike Free visszatérés a Nike gyökereihez, Bill Bowerman műhelyéhez, ugyanakkor a professzionális cipők jövőjét jelenti. A nulla a kezdet és egyben a befejezés is.

Salming Running Technológiák

Salming Running Technológiák Salming Running Technológiák A sarok csészét úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb mértékben növelje a cipő tömegét, és alkalmazkodjon a futó lábához A felsőrész kétrétegű szendvics szerkezettel és ExoSkeleton

Részletesebben

A megfelelő edzőcipő kiválasztása

A megfelelő edzőcipő kiválasztása A megfelelő edzőcipő kiválasztása Ha komolyan elkezdesz egy sportot űzni, nagyon fontos a jó cipő kiválasztása az edzésekhez. Ha rossz a a cipőd, vagy épp nem a funkciója szerint használod, komoly sérüléseket

Részletesebben

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes!

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! Cardo ispace matrac alvás egy más világ stílusában Képzelje el a tökéletes alvást, ami egész éjszakán át tartó könnyed, a lebegéshez

Részletesebben

SPECIÁLIS AJÁNLAT TESTNEVELŐ TANÁROKNAK

SPECIÁLIS AJÁNLAT TESTNEVELŐ TANÁROKNAK SPECIÁLIS AJÁNLAT TESTNEVELŐ TANÁROKNAK Contagrip talp Sensifit fűzőrendszer 379165 WINGS FLYTE 2 férfi terepfutó cipő Megbízható, klasszikus terepfutó cipő olyan futóknak, akik szeretik felfedezni a környezetüket

Részletesebben

ÚJ CSOMAGOLÁS. Ha többet szeretne megtudni a HARTMANN-ról és termékeinkrõl, kérjük látogassa meg honlapunkat:

ÚJ CSOMAGOLÁS.  Ha többet szeretne megtudni a HARTMANN-ról és termékeinkrõl, kérjük látogassa meg honlapunkat: DE PAUL HARTMANN AG 89522 Heidenheim Germany Ha többet szeretne megtudni a HARTMANN-ról és termékeinkrõl, kérjük látogassa meg honlapunkat: HU HARTMANN-RICO Hungária Kft. 2051 Biatorbágy, Paul Hartmann

Részletesebben

SiOCX protézistok. Még több kényelem felső végtag amputáltak számára

SiOCX protézistok. Még több kényelem felső végtag amputáltak számára SiOCX protézistok Még több kényelem felső végtag amputáltak számára Szilikon és karbon ötvözete: SiOCX protézistokok felső végtagokhoz Manapság megnőttek az elvárások a művégtagokkal szemben. Következésképpen

Részletesebben

VÁRJUK WEBSHOP- UNKBAN IS! , ,- Széles kínálat Márkás termékek Remek akciók Igazi szaktanácsadás intersport.hu TÖRZSVÁSÁRLÓI KÁRTYÁVAL

VÁRJUK WEBSHOP- UNKBAN IS! , ,- Széles kínálat Márkás termékek Remek akciók Igazi szaktanácsadás intersport.hu TÖRZSVÁSÁRLÓI KÁRTYÁVAL Érvényes 2019.10.16 21. között, ill. a készletek erejéig. OMNI-TECH VÍZÁLLÓ FELSŐRÉSZ női VÁRJUK WEBSHOP- UNKBAN IS! TECHLITE KÖZÉPTALP OMNI-GRIP TALP Peakfreak Venture férfi outdoor cipő Vízálló, lélegző

Részletesebben

Katalógus. Silver Horse Bt. H-1202 Budapest, Bácska u. 11. telefon: 06-1-286-4057 fax: 06-1-286-4057 mobil: 06-20-393-2664

Katalógus. Silver Horse Bt. H-1202 Budapest, Bácska u. 11. telefon: 06-1-286-4057 fax: 06-1-286-4057 mobil: 06-20-393-2664 Katalógus Hagyományos kézműves lábbeli gyártás Ha fontos önnek, hogy lovagláshoz de akár utcai viseletre a lábához legjobban illeszkedő csizmát vagy cipőt viselje nem kell kompromisszumokat kötnie. Munkatársaink

Részletesebben

3M PELTOR X4 fültokok

3M PELTOR X4 fültokok 3M PELTOR X4 fültokok Rendkívül keskeny, kiváló teljesítmény A magasabb teljesítményű zajcsökkentés többé nem jelent nagyméretű fültokokat. A PELTOR X4 fültokok akár 33 db-ig csillapítják a zajt, miközben

Részletesebben

Miért cserélné le a nyerő abroncsot?

Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Sokoldalúság A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja Valóban sokoldalú, valóban többcélú A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja az R-STEER

Részletesebben

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu Árnyékolás gördülékenyen biztonsági redőnyrács Katalógus www.umbroll.hu Umbroll - Árnyékolás gördülékenyen Az Umbroll mára Magyarország egyik legismertebb árnyékolástechnikai márkaneve. A fejlesztési kihívások

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

AVAS Egészségügyi Centrum Kft.

AVAS Egészségügyi Centrum Kft. AVAS Egészségügyi Centrum Kft. WOLF védőruhák és védőfelszerelések Röntgenköpenyek és röntgenkötények Egyszerű röntgenköpeny A szakma elvárásainak mindenben megfelelő köpeny kiválóan állítható a kétoldalt

Részletesebben

Kardiovaszkuláris tréning

Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív érrendszer edzése, erősítése. Lényege: Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

H i d r o m a s s z á z s m e d e n c é k. A pihenés. oázisa.

H i d r o m a s s z á z s m e d e n c é k. A pihenés. oázisa. H i d r o m a s s z á z s m e d e n c é k A pihenés oázisa Az Ön új kedvenc kikapcsolódása softub HidromAsszázs medencék A SOFTUB medencék azért készültek, hogy Önnek gondtalan pihenést biztosítsanak,

Részletesebben

A minimalizmus, amely kielégíti a maximális teljesítményigényeket.

A minimalizmus, amely kielégíti a maximális teljesítményigényeket. A minimalizmus, amely kielégíti a maximális teljesítményigényeket. A minimalizmus (vagy természetes futás) egy új trend a futásban. A minimalista futócipők középtalpában kissé eltér a sarok és a lábfej

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Használati javaslat Fontos figyelmeztetés - tanácsok Tisztítás

Használati javaslat Fontos figyelmeztetés - tanácsok Tisztítás Használati útmutató Köszönjük, hogy a számítógépes talpfelmérés alapján készült Batz egyedi talpbetétet választotta. Kérjük, hogy a tájékoztatót figyelmesen olvassa végig! A Batz egyedi talpbetét a megváltozott

Részletesebben

Bringások, nyeregbe! Kellékek két kerékhez. NAPTÁRI HÉT: 16. ÉRVÉNYES: 2011. április 20-tól május 31-ig. 02 Női kerékpáros mez

Bringások, nyeregbe! Kellékek két kerékhez. NAPTÁRI HÉT: 16. ÉRVÉNYES: 2011. április 20-tól május 31-ig. 02 Női kerékpáros mez Városi kerekezők, hétvégi túrázók, sportkerékpározók, figyelem! A kerékpározás jóval több, mint a közlekedés egyik formája: egyszerre jelent élményt, kikapcsolódást és egészséges életformát. Egy szabályt

Részletesebben

Fiatal sportolók edzésvezetése

Fiatal sportolók edzésvezetése Fiatal sportolók edzésvezetése Magyar Evezs Szövetség Edzi Fórum November 2006 Hosszútávú edzésfolyamat Edzés a gyzelemre Edzés a versenyzésre Edzés az edzésre Tanulunk edzeni Alapok 6-9 9-12 12-16 16-18

Részletesebben

Rátgéber László, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány A modern kondicionális és koordinációs képzés

Rátgéber László, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány A modern kondicionális és koordinációs képzés Rátgéber László, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány A modern kondicionális és koordinációs képzés konferencia A Testnevelési Egyetem és a Magyar Olimpiai

Részletesebben

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670 Xact 2 Xact Xact EGY SZÉK AZ ISKOLA MINDEN TERÉBE A multifunkcionális és ergonomikus iskolaszék, az Xact most két méretben is kapható: Xact és Xact Start. Ennek köszönhetően a szék az alsós osztálytermektől

Részletesebben

Vythos Ref

Vythos Ref Vythos Ref. 247592..0 A minimalizmus behatol a fürdőszobába és a jóléti környezetbe. Az egyszerű, kiegyensúlyozott és tiszta vonalak rugalmasságot és józanságot visznek a fürdőszobába egyetlen olyan termékkel,

Részletesebben

Technológiai fejlesztések tapasztalatai a sportban. Bezzeg Péter ArguScan Kft. fejlesztő mérnök

Technológiai fejlesztések tapasztalatai a sportban. Bezzeg Péter ArguScan Kft. fejlesztő mérnök Technológiai fejlesztések tapasztalatai a sportban Bezzeg Péter ArguScan Kft. fejlesztő mérnök - Bevezető (bemelegítés) háttér: 25 év fiziológiás adatok monitorozása, elemzése - > 6 év sportolók monitorozása

Részletesebben

Gyermek bútor katalógus 2012

Gyermek bútor katalógus 2012 Gyermek bútor katalógus 2012 langabútor kft A Langa Bútor Kft. Föleg kárpitos, gyerekágyak gyártására specializálódott magyar tulajdonú kisvállalkozás vagyunk, de a jövöben egyéb gyerekbútor gyártását

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

LEADEREK ÚTMUTATÓJA NIKE- ALKALMAZÁSOK

LEADEREK ÚTMUTATÓJA NIKE- ALKALMAZÁSOK NIKE- ALKALMAZÁSOK Ez a szimbólum a képzés levezetéséhez adott tippeket jelzi. Szükséged lesz a store egyik eszközére, amelyen rajta vannak az elérhető Nike-alkalmazások. BEVEZETÉS NIKE- ALKALMAZÁSOK EZT

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

24 hetes felkészülés a félmaraton lefutására

24 hetes felkészülés a félmaraton lefutására Lépj eggyel tovább haladó edzésterv és felkészülés a félmaratonra Edzésterv azoknak akik, akik 1: 45-ön belül szeretnék teljesíteni a Nike Félmaratont. edzéstervek Ehhez az edzéstervhez akkor kezdj hozzá,

Részletesebben

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN A kondicionális képességek fejlesztése állandó vita témát szolgáltat a csapatok felkészítése során. Van, aki a tiszta futásokkal kialakított,

Részletesebben

TÖRTÉNETE. Cregory Lekthtam volt az, aki feltalálta a Kangoo Jumps cipı sajátosságait. Denis Naville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt.

TÖRTÉNETE. Cregory Lekthtam volt az, aki feltalálta a Kangoo Jumps cipı sajátosságait. Denis Naville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt. TÖRTÉNETE Cregory Lekthtam volt az, aki feltalálta a Kangoo Jumps cipı sajátosságait. Denis Naville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt. Az elsı modellt 1994-ben Párizsban a SISEL Sportvásáron mutatták

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

A biztonság, az ergonómia és a kényelem szempontjai a védőcipőknél

A biztonság, az ergonómia és a kényelem szempontjai a védőcipőknél MUNKABIZTONSÁG 2.7 5.1 A biztonság, az ergonómia és a kényelem szempontjai a védőcipőknél Tárgyszavak: munkabiztonság; lábvédelem; védőcipő; személyi védőfelszerelés; kényelem; ergonómia. Követelmények

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI CLOSER TO YOU Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI Intraorális képalkotás Páciens kényelem és könnyű használat A lemez mérete és a pozicionálás megegyezik a tradicionális kisfilmes eljárással,

Részletesebben

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER KOMFORT A LEGMAGASABB SZINTEN A Champiro FE1 a GT Radial legújabb nagy teljesítményű gumiabroncsa, mely egyesíti a hosszú élettartam, a csendes, komfortos autózás,

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Mönks tehetségmodellje Kreativitás ISKOLA TÁRSAK Feladat iránti elkötelezettség Átlagon felüli képességek CSALÁD Játékossá válás GENETIKA EDZŐ KÉPZÉS CSALÁD

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

A még jobb. teljesítményért. Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje. Szemüveglencsék japán technológiával

A még jobb. teljesítményért. Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje. Szemüveglencsék japán technológiával A még jobb teljesítményért Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje Szemüveglencsék japán technológiával Magas vizuális teljesítmény Amennyiben Ön aktív életmódot él vagy rendszeresen sportol,

Részletesebben

BACOU BSL DEFENDER S3 HRO SRC félcipő REF. 6245931

BACOU BSL DEFENDER S3 HRO SRC félcipő REF. 6245931 BACOU BSL DEFENDER S3 HRO SRC félcipő REF. 6245931 ÁLTALÁNOS ADATOK Részleg : Testvédelem Család : Védőcipők Csoport : Triaxe Választék : Evolution A Márka korábbi neve : BACOU Üzleti partnerországok Hungary

Részletesebben

MaxiFoam. classicrange. nitrilhab varrat nélküli nylonbélésen. Olajos és szennyezett környezetben általános célokra. Fontosabb jellemzők

MaxiFoam. classicrange. nitrilhab varrat nélküli nylonbélésen. Olajos és szennyezett környezetben általános célokra. Fontosabb jellemzők MaxiFoam nitrilhab varrat nélküli nylonbélésen. Olajos és szennyezett környezetben általános célokra. MaxiFoam : nitrilhab rugalmas, 15-ös méretű nylon, varrat nélküli bélésen MaxiFoam Lite : ultrakönnyű

Részletesebben

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András A gyógytestnevelés a testnevelés alapértéke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András Szakvezető tanár,

Részletesebben

6000 & &

6000 & & 6000&8000 2 6000 & 8000 6000 & 8000 3 6000 & 8000 A 8000-es irodaszékek kialakítása és legtöbb komponense azonos a 6000-es székekkel. A különbség a mechanikában rejlik. A 8000-es modell szinkron mechanikával

Részletesebben

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02. UEFA B licencmegújító továbbképzés A gyorsaságfejlesztés alapjai Siófok 2014. 12. 02. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció

Részletesebben

terén Mérföldkő az ergonómia, kényelem és hallásvédelem Kimagasló védelem az élet minden területén

terén Mérföldkő az ergonómia, kényelem és hallásvédelem Kimagasló védelem az élet minden területén 3M Munka- és Környezetvédelmi Üzletág 3M Peltor X sorozatú fültokok Mérföldkő az ergonómia, kényelem és hallásvédelem terén Kimagasló védelem az élet minden területén ZAJOS VILÁGBAN ÉLÜNK Célunk az, hogy

Részletesebben

Mert szeretjük a könnyedséget.

Mert szeretjük a könnyedséget. 0 M96 Y90 K2 0 M0 Y0 K0 C13 M96 Y81 K54 C100 M100 Y100 K100 Tartósan alacsony ár Mert szeretjük a könnyedséget. OUTUBE LOGO SPECS RINT on light backgrounds standard on dark backgrounds standard ain red

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ÚJDONSÁG. Delta fűtőtestek. Lézertechnológiával

MAGYARORSZÁG ÚJDONSÁG. Delta fűtőtestek. Lézertechnológiával Delta fűtőtestek Lézertechnológiával MAGYARORSZÁG ÚJDONSÁG Delta Laserline Bevezetés A gyártás innovációs technológiájának, valamint a külcsínnek köszönhetően a DELTA fűtőtestek megfelelnek a legigényesebb

Részletesebben

"Emeljük a szintet 2. Képzési Nap. Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés.

Emeljük a szintet 2. Képzési Nap. Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés. "Emeljük a szintet 2. Képzési Nap Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés Sáfár Sándor Szakaszos Tartós Ciklikus mozgás. 140-160 ütés/perc munkapulzus. Állóképességi

Részletesebben

Boka Térd. Élj többet! http://solutions.3mmagyar.hu/wps/ portal/3m/hu_hu/eufuturo/global/

Boka Térd. Élj többet! http://solutions.3mmagyar.hu/wps/ portal/3m/hu_hu/eufuturo/global/ Boka Térd Élj többet! http://solutions.3mmagyar.hu/wps/ portal/3m/hu_hu/eufuturo/global/ csukló Csuklórögzítő kéztőalagút (Carplais) szindróma rándulás FuturoTM Night Éjszakai Csuklórögzítő éjszakai használatra

Részletesebben

MI AZ A NIKE.COM? LEADEREK ÚTMUTATÓJA SZÓLÍTSD MEG

MI AZ A NIKE.COM? LEADEREK ÚTMUTATÓJA SZÓLÍTSD MEG MI AZ A NIKE.COM? Ez a szimbólum a képzés levezetéséhez adott tippeket jelzi. Szükséged lesz a store egyik eszközére a Nike.com eléréséhez. BEVEZETÉS MI AZ A NIKE.COM? EZT A KÉPZÉS LEVEZETŐJE HANGOSAN

Részletesebben

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending Bevezetés Qbiss One 1, a költséghatékony homlokzati megoldás, amely az átszellőztetett homlokzatok ideális alternatívája. A teljes funkcionalitás és az esztétika kombinációja, természetes választás az

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

HI-GRIP. Elérhető anyagminőségek:

HI-GRIP. Elérhető anyagminőségek: TERMÉKKATALÓGUS HI-GRIP A kiváló minőségű, tartós és rendkívül ellenálló HI-GRIP hernyócsavaros tömlőbilincs az ipar számos területén elismert. Megfelel a BS5315 szabványnak, amely a nemzetközi szabványok

Részletesebben

Azoknak, akik munkájuk során legyőzik az akadályokat.

Azoknak, akik munkájuk során legyőzik az akadályokat. Konstantin Schmidt, Kereskedelmi igazgató Azoknak, akik munkájuk során legyőzik az akadályokat. Egy ZARGES koffer amely tökéletes megjelenésű, elegáns és strapabíró Annyira híres. Annyira elegáns. Az új

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Forgattyús tengely alátámasztás: Állítható magasságú kézi fogantyú: Alumínium présöntvény ház:

Forgattyús tengely alátámasztás: Állítható magasságú kézi fogantyú: Alumínium présöntvény ház: Forgattyús tengely alátámasztás: A forgattyús tengely alátámasztása a tengelynek kiegészít, oldalsó stabilitást biztosít ez csökkenti a motor sérülésének kockázatát a forgattyús tengely elhajlása miatt,

Részletesebben

Egészséges lábfejjel. jobban. megy a munka PROFESSZIONÁLIS KOLLEKCIÓ STANDARD KATALÓGUS

Egészséges lábfejjel. jobban. megy a munka PROFESSZIONÁLIS KOLLEKCIÓ STANDARD KATALÓGUS Egészséges lábfejjel megy a munka jobban PROFESSZIONÁLIS KOLLEKCIÓ STANDARD KATALÓGUS 2018 WWW.PATELLA.HU WWW.SCHOLLCIPO.HU SNEAKER Új, professzionális Scholl edzőcipő: a legmodernebb technikai megoldások

Részletesebben

HP sport ÉL-et. Jobbágy Eszter HR Generalist Wellness Program vezető

HP sport ÉL-et. Jobbágy Eszter HR Generalist Wellness Program vezető HP sport ÉL-et Jobbágy Eszter HR Generalist Wellness Program vezető Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A vállalat Sport szempontból Multinacionális informatikai nagyvállalat (ülőmunka,

Részletesebben

ŐSZ / TÉL KOLLEKCIÓ ÉLMÉNY MINDEN LÉPÉS

ŐSZ / TÉL KOLLEKCIÓ ÉLMÉNY MINDEN LÉPÉS ŐSZ / TÉL KOLLEKCIÓ 2016 ÉLMÉNY MINDEN LÉPÉS A PRESSURE VILÁGA A puhaság különleges érzése minden pillanatban valódi gyengédséggel kényezteti lábát. A Scholl Pressure cipőkollekciója minden lépésnél lágyan

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN AB Vállnyomó gép Steelflex PlateLoad Line PLSP

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN AB Vállnyomó gép Steelflex PlateLoad Line PLSP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 18265 AB Vállnyomó gép Steelflex PlateLoad Line PLSP TARTALOM BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 SZERKEZETI RAJZ... 4 ALKATRÉSZ LISTA... 5 ÖSSZESZERELÉS... 9 GYAKORLATOK... 13 KÖRNYEZETVÉDELEM...

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam 1. feladat A. Egy sakkozó 40 partit jatszott és 25 pontot szerzett (a győzelemért egy pont, a döntetlenért fél pont, a vereségért nulla pont jár). Mennyivel több partit nyert meg, mint amennyit elvesztett?

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2011/2088(INI) 24.5.2011. az iskolai lemorzsolódás felszámolásáról (2011/2088(INI))

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2011/2088(INI) 24.5.2011. az iskolai lemorzsolódás felszámolásáról (2011/2088(INI)) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Kulturális és Oktatási Bizottság 24.5.2011 2011/2088(INI) JELENTÉSTERVEZET az iskolai lemorzsolódás felszámolásáról (2011/2088(INI)) Kulturális és Oktatási Bizottság Előadó:

Részletesebben

gördülékeny árnyékolás -télikert/veranda- www.kontirkft.hu

gördülékeny árnyékolás -télikert/veranda- www.kontirkft.hu gördülékeny árnyékolás -télikert/veranda- www.kontirkft.hu TÉLIKERT árnyékolás A télikert árnyékoló divatos és hasznos megoldás családi házak teraszainak, télikertek üvegfelületeinek és egyéb tetőszerkezeteknek

Részletesebben

Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére

Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére Dr. Szabó-Kocsis Krisztina Reumatológus Praxisklinik Rennbahn for Orthopeadics und Sports Medizin (X. Kälin, L. Weisskopf, A. Rist, U. Martin,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Ózdi Kerékpáros Egyesület tevékenységéről. Ó z d, 2016. május 20. Előterjesztő: Ózdi Kerékpáros Egyesület Elnöke

TÁJÉKOZTATÓ. az Ózdi Kerékpáros Egyesület tevékenységéről. Ó z d, 2016. május 20. Előterjesztő: Ózdi Kerékpáros Egyesület Elnöke TÁJÉKOZTATÓ az Ózdi Kerékpáros Egyesület tevékenységéről Ó z d, 2016. május 20. Előterjesztő: Ózdi Kerékpáros Egyesület Elnöke Kezdetektől napjainkig A hegyikerékpározás az 1980-as években kezdte el meghódítani

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE (PL.3346) Érdekvédelem, érdekegyeztetés az Európai Unióban és Magyarországon I. Rácz-Káté Mónika CIMET - a civil világ fűszere TÁMOP 5.5.3-09/1-2009-0013

Részletesebben

Erő és egyszerűség tökéletes egyensúlyban: a legjobb segítség annak, aki szereti gondozni a természet gyümölcseit.

Erő és egyszerűség tökéletes egyensúlyban: a legjobb segítség annak, aki szereti gondozni a természet gyümölcseit. Erő és egyszerűség tökéletes egyensúlyban: a legjobb segítség annak, aki szereti gondozni a természet gyümölcseit. 155 Professzionális, nagy teljesítményű gépek, olíva és más gyümölcsök szedésére fejlesztve,

Részletesebben

enjoy technology a motorkerékpárokhoz tervezett kenőanyag új energiát ad a motornak

enjoy technology a motorkerékpárokhoz tervezett kenőanyag új energiát ad a motornak enjoy technology a motorkerékpárokhoz tervezett kenőanyag új energiát ad a motornak innováció, a legmagasabb technológiai színvonal és kitűnő minőség: ez az, amit az i-ride jelent az eni számára a hatlábú

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Övek kerekesszékhez Pozícionáló termékek Pizsama- lepedő, geriátriai pizsama. Rögzítő övek ágyhoz...6. Kiegészítők...8.

TARTALOMJEGYZÉK. Övek kerekesszékhez Pozícionáló termékek Pizsama- lepedő, geriátriai pizsama. Rögzítő övek ágyhoz...6. Kiegészítők...8. ADIGGY BETEGRÖGZÍTŐ ESZKÖZÖK 28 TARTAOJEGYZÉK Övek kerekesszékhez... 2. Pozícionáló termékek... 4. Pizsama- lepedő, geriátriai pizsama...5. Rögzítő övek ágyhoz...6. Kiegészítők...8. E ÖVEK KEREKESSZÉKHEZ

Részletesebben

mint A VARTA MINDENKI SZÁMÁRA TÖKÉLETES TELJESÍTMÉNYT NYÚJT. A VARTA ULTRA DYNAMIC ÉS A DYNAMIC TRIO AZ ÚJ www.varta-automotive.

mint A VARTA MINDENKI SZÁMÁRA TÖKÉLETES TELJESÍTMÉNYT NYÚJT. A VARTA ULTRA DYNAMIC ÉS A DYNAMIC TRIO AZ ÚJ www.varta-automotive. www.varta-automotive.com mint AZ ÚJ A VARTA MINDENKI SZÁMÁRA TÖKÉLETES TELJESÍTMÉNYT NYÚJT. A VARTA ULTRA DYNAMIC ÉS A DYNAMIC TRIO Thanks go to Peugeot, www.peugeot.com MINDIG JOBB: ENERGIA PRÉMIUM MINŐSÉGBEN

Részletesebben

A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei

A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei Szatmári János Kakatics Lili Szabó Zoltán Gyula A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei Összefoglaló: Az Állami Számvevőszék 2013-ban már harmadik alkalommal mérte fel a

Részletesebben

Edzéstervezési segédlet Tarján Tamás 2004. Alapozás

Edzéstervezési segédlet Tarján Tamás 2004. Alapozás Edzéstervezési segédlet Tarján Tamás 2004 Alapozás 2004-2005 Tartalom Előszó 4 Időszakos keretterv 5 Alapok 6 Edzésfajták 7 Görgő - Spinning 8-9 Conconi-teszt 10-11 Konditermi-edzések 12-13 Futás 14 Úszás

Részletesebben

PICCOLIO GYŰJTEMÉNY. Amely nyitott a merész ötleteire és kíméli a pénztárcáját. Meglátja milyen sok mindent elérhetünk együtt!

PICCOLIO GYŰJTEMÉNY. Amely nyitott a merész ötleteire és kíméli a pénztárcáját. Meglátja milyen sok mindent elérhetünk együtt! Katalógus 28 PICCOLIO GYŰJTEMÉNY Amely nyitott a merész ötleteire és kíméli a pénztárcáját. Meglátja milyen sok mindent elérhetünk együtt! P Kombinálja a különböző stílusokat és színeket a kívánt hatás

Részletesebben

BNM Áttörés a gyógyászatban!

BNM Áttörés a gyógyászatban! BNM Áttörés a gyógyászatban! Új generáció a komplementer gyógytermékek piacán! Cégünk olyan szemléletmóddal közelíti meg az egészségmegőrzést és a betegségmegelőzést, amelynek középpontjában az egész ember

Részletesebben

A tökéletes fürdőszoba nem csak álom. Váltsa valóra három stílusvilágunk segítségével!

A tökéletes fürdőszoba nem csak álom. Váltsa valóra három stílusvilágunk segítségével! A tökéletes fürdőszoba nem csak álom. Váltsa valóra három stílusvilágunk segítségével! Tervezze meg tökéletes fürdőszobáját az Avantgarde, Modern, vagy a Classic termékcsalád segítségével. Hosszú idő telt

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS KÉRDÉSEK? VIGYÁZAT! Modellszám: PFEVBE13710.0 Sorozatszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS KÉRDÉSEK? VIGYÁZAT! Modellszám: PFEVBE13710.0 Sorozatszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. Modellszám: PFEVBE1710.0 Sorozatszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. Sorozatszámmatrica HASZNÁLATI UTASÍTÁS KÉRDÉSEK? Ha van kérdése, vagy ha vannak hiányzó alkatrészek,

Részletesebben

Kézikönyv. az európai szurkolói charta kidolgozásához és kialakításához

Kézikönyv. az európai szurkolói charta kidolgozásához és kialakításához Kézikönyv az európai szurkolói charta kidolgozásához és kialakításához Készítette Thomas SCHNEIDER, a német sport- és ifjúsági szervezet szurkolói projekteket koordináló hivatalától és Daniela WURBS a

Részletesebben

Egér - Kézi mutatóeszköz

Egér - Kézi mutatóeszköz Egér - Kézi mutatóeszköz Egerek a tenyér alatt A grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszerek kezelése, de főleg a grafikus, képmanipuláló vagy a tervező szoftverek használata ma már szinte

Részletesebben

Az integrált vidékfejlesztés lehetôségei Magyarországon

Az integrált vidékfejlesztés lehetôségei Magyarországon BÍRÓ NAGY András Túl a magyar ugaron Az integrált vidékfejlesztés lehetôségei Magyarországon 2007. április Tartalom 1. VEZETÔI ÖSSZEFOGLALÓ 4 2. BEVEZETÉS 10 3. MIÉRT KELL FEJLESZTENI A VIDÉKET? 16 4.

Részletesebben

Általános bemelegítés

Általános bemelegítés Általános bemelegítés Összefoglalás A test tengelyei és síkjai a szaknyelv kialakításának az alapja. Test és szer viszonya a test szélességifőtengelyének viszonya alapján állapítható meg. Az álló helyzetek

Részletesebben

A PRINT JÖVŐJE A MI JÖVŐNK ÍGY LÁTJÁK ŐK KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS OKTATÁSI VITAFÓRUM 2016.

A PRINT JÖVŐJE A MI JÖVŐNK ÍGY LÁTJÁK ŐK KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS OKTATÁSI VITAFÓRUM 2016. A PRINT JÖVŐJE A MI JÖVŐNK ÍGY LÁTJÁK ŐK KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS OKTATÁSI VITAFÓRUM 2016. ÍGY LÁTJÁK ŐK MINI FELMÉRÉS KÖZÉPISKOLÁSOK ÉS EGYETEMISTÁK KÖZÖTT RÉSZTVEVŐ INTÉZMÉNYEK: EGRI IQ PONT SZAKKÖZÉPISKOLA,

Részletesebben

Teret adunk elképzeléseinek

Teret adunk elképzeléseinek Teret adunk elképzeléseinek T O K S Z E R K E Z E T E K R E J T E T T T O L Ó A J T Ó K H O Z Minõség, esztétika praktikusság Az olasz Ermetika falba futó rejtett tolóajtórendszerek segítségével megoldást

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell!

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Az edzéseken fontos a fegyelem. Ha végrehajtjuk az edző kérését, akkor lehetünk egyre ügyesebbek. Pista bácsi megtanít

Részletesebben

Kő-polírozó markolat burkolattal LK 602 VR

Kő-polírozó markolat burkolattal LK 602 VR Bahnhofstraße 5 77 Steinheim Telefon +49 744 828-0 Fax +49 744 25899 Kő-polírozó markolat burkolattal LK 602 VR 258.580 Max. polírozó szivacs Ø 220 mm Max. támaszlap átmérő 75 mm Üresjárati fordulatszám

Részletesebben

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés Keskeny Nyomda Effektlakk forma készítés Tisztelt Partnerünk! A Keskeny Nyomda új Hibrid effekt UV lakkozási technológiáinak alkalmazásával, olyan egyedi és elegáns megjelenésű nyomdatermékeket hozhatunk

Részletesebben

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL BEMUTATKOZÁS CSABAI EDVIN SPORTÁG KENU SZAKÁG MARATON VERSENYSZÁM KENU EGYES ÉS KENU PÁROS EREDMÉNYEK 17 VILÁGBAJNOKI GYŐZELEM MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL 1999 ÉS

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN Készítette: Kovalcsikné Czifrák Tímea gyógytornász SANITAS Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ 2017.09.16. FUNKCIONÁLIS

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. EVOLUTION in fitness. Kedves Vásárlónk!

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. EVOLUTION in fitness. Kedves Vásárlónk! 1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EVOLUTION in fitness Kedves Vásárlónk! Köszönjük, hogy cégünk, a Herky Sport Kft. által kifejlesztett terméket vásárolta meg, mely forradalmian új rendszerű, gazdaságos és sokoldalú

Részletesebben

Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén

Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, a 25. EU Fiatal Tudósok

Részletesebben

2018. MÁRCIUS-ÁPRILIS. Lapozz bele! tavaszi újdonságok.

2018. MÁRCIUS-ÁPRILIS. Lapozz bele! tavaszi újdonságok. Lapozz bele! 2018. MÁRCIUS-ÁPRILIS tavaszi újdonságok ÚJ! A márka Az 1978 óta áll fenn, a német gyártású termékek maximálisan úttörőnek számítanak a babatermékek piacán. Egyedi fejlesztések, biztonsági

Részletesebben

Kvantumkriptográfia III.

Kvantumkriptográfia III. LOGO Kvantumkriptográfia III. Gyöngyösi László BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Tantárgyi weboldal: http://www.hit.bme.hu/~gyongyosi/quantum/ Elérhetőség: gyongyosi@hit.bme.hu A kvantumkriptográfia

Részletesebben

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut A jól szellőző kesztyű a vágás elleni védelmet a kényelemmel, a rugalmassággal és a száraz környezetben történő precíz munkavégzéssel kombinálja. 6-féle méretben, 2-féle tenyérrel és 4 vágási szinttel

Részletesebben

ÉLMÉNY MINDEN LÉPÉS! FEDEZZE FEL A 2018 ŐSZ/TÉLI KOLLEKCIÓT!

ÉLMÉNY MINDEN LÉPÉS!     FEDEZZE FEL A 2018 ŐSZ/TÉLI KOLLEKCIÓT! ÉLMÉNY MINDEN LÉPÉS! WWW.PATELLA.HU WWW.SCHOLLCIPO.HU FEDEZZE FEL A 2018 ŐSZ/TÉLI KOLLEKCIÓT! Élmény minden lépés! Az életben sokszor teszünk fontos lépéseket, melyek fordulópontot jelentenek, új kalandokhoz

Részletesebben