A varázsgömbön túl - 3. rész: Adatmentés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A varázsgömbön túl - 3. rész: Adatmentés"

Átírás

1 A varázsgömbön túl - 3. rész: Adatmentés A modern számítástechnika egyik alapfeltétele az adatok rendszeres biztonsági mentése. A vésztartalékra számos esetben szükség lehet, villámcsapás okozta, vagy más balesetből kifolyólag - és valljuk be, sajnos a hardverek egyre silányabb minősége miatt is. Már a Windows 2000 és az XP is tartalmazott adatmentő és rendszervisszaállító lehetőségeket, a Vista pedig még tovább lép ezen a téren is. Shadow Copies A Windows Server 2003 megjelenésével került bemutatásra az úgynevezett "árnyélmásolatok", azaz Shadow Copies szolgáltatás, melynek lényege, hogy a rendszer eltárolja minden egyes fájl korábbi verzióit. Ez hatalmas erőforrást és lemezterületet igényelhet - gondolhatnánk, azonban a VSS (Volume Shadow Copy Service) nem az egész fájlt, csupán annak módosulásait menti. Az árnyékmásolatok segítségével bármikor visszaállíthatjuk egy-egy fájl vagy mappa korábbi állapotát, ehhez csak az objektum tulajdonságlapját kell megnyitnunk, majd a "Korábbi változatok" (Previous Versions) fülről kiválasztani a nekünk megfelelőt. Bár a Shadow Copies szolgáltatás eddig csak Windows Server 2003-on volt elérhető, hálózati környezetben a kliensgépekre is elérhető egy kiegészítés, mellyel lehetőségünk van a szerveren található fájlok árnyékmásolatainak kezelésére. Az árnyékmásolatok ugyan nem a klasszikus értelemben vett adatmentésre valók, de mint ahogy a következőkben láthatjuk, fontos szerepet töltenek be a rendszerben.

2 Egy fájl árnyékmásolatai System Protection A rendszervisszaállítás ötlete nem új dolog, bizonyára sokan emlékeznek a jobb sorsra érdemes Windows Millennium-ban megjelenő új szolgáltatásra, a System Restore-ra. A kezdetleges technológiát megújult formában a Windows XP-ben láthattuk viszont, ahol már valóban képes volt ellátni feladatát, azaz hiba esetén visszaállíthattuk vele a Windows-t egy korábbi állapotra. A rendszerhelyreállítás Windows XP-beli megvalósítása sem tökéletes, az adatokat ugyanis egyetlen gyűjtőkonténerben, a System Volume Information mappában tárolja, így azok egy lemezsérülés vagy vírustámadás esetén könnyen megsérülhet. Az ok, amiért az árnyékmásolatokkal kezdtük az, hogy tisztább képet kapjunk a Vista rendszervisszaállításának működéséről, az új Windows-ban ugyanis a teljes System Protection szolgáltatás az árnyékmásolatokra épül. A Windows Vista már beépítve tartalmazza a Shadow Copies szolgáltatást, így nem szükséges, hogy szerveren tároljuk az adatainkat, azokat a saját gépünkön is vissza tudjuk állítani. Mivel a rendszervisszaállítás az árnyékmásolatokon alapszik, nincs központi tárolóhely a biztonsági mentések számára. Ha a rendszert egy korábbi állapotra kívánjuk visszaállítani, a rendszervisszaállítás az árnyékmásolatokat használja fel a cél érdekében. Amikor egy kötetre engedélyezzük a rendszervédelmet, a Windows automatikusan követi a fájlok módosulásait eltárolja azok korábbi változatait, de csak akkor ha valóban módosult az adat. Ennek több előnye is van, egyrészt szinte nem igényel rendszererőforrást, másrészt lehetőségünk van nem csak az egész rendszer, hanem egyes fájlok vagy mappák visszaállítására is. Rendszervisszaállítási pontot kézzel is létrehozhatunk, de a Windows erről automatikusan is gondoskodik, alapértelmezés szerint 24 óránként, valamint minden olyan program telepítésekor és törlésekor, mely fel van készítve a műveletre (például Windows Installer-t használó szoftverek esetén).

3 Rendszervisszaállítási pont manuális létrehozása A rendszervisszaállítás folyamata - amennyiben a teljes kötet helyreállítását választjuk - hasonlóan zajlik a Windows XP-ben megszokotthoz, és természetesen továbbra is lehetőség van az utolsó helyreállítás visszavonására is.

4 Rendszervisszaállítás vagy az utolsó művelet visszavonása Backup and Restore Center A Windows korábbi változataiban található NTBackup nevű biztonsági mentőszoftver kevesett változott az idők folyamán. Az eredetileg a Veritas által kifejlesztett program ugyan okosodott, az XP-s és Server 2003-as változatban például már optikai lemezre is menthetünk vele, de az eszköz kezelése némileg nehézkes lehet az otthoni felhasználók számára. A Windows Vista egy teljesen új módszer szerint közelíti meg a biztonsági mentések készítésének folyamatát. A Vezérlőpultból nyíló Backup and Restore Center-ben egyetlen központi helyről állíthatjuk vissza adatainkat és készíthetünk - akár a teljes rendszerről is - biztonsági másolatot.

5 A Backup and Restore Center Mint láthatjuk innen egyetlen gombnyomással indíthatunk mentést illetve visszaállítást, de a folyamat akár időzíthető is, előtte azonban egy varázsló segítségével meg kell határoznunk, mely fájlokat és hová kívánjuk menteni. Az új eszközben lehetőség van merevlemezre vagy optikai adattárolóra is elkészítenünk a mentést, valamint a fájlrendszer hosszas böngészése helyett egyszerűen ki kell választanunk, mely fájltípusokat mentse a rendszer. Utolsó lépésként a művelet gyakoriságát állíthatjuk be, így nem kell attól félnünk, hogy elfelejtünk mentést készíteni.

6

7

8

9 A visszaállítás hasonlóan egyszerű, csupán a visszaállítani kívánt fájlokat, illetve könyvtárakat kell kitallóznunk a mentésből, majd megadhatjuk, hogy azokat az eredeti helyükre, vagy egy általunk megadott mappába kérjük-e visszahelyezni.

10

11

12 Complete PC Backup Mivel a felhasználók szeretnének minél több időt megspórolni egy rendszerösszeomlást vagy vírustámadást követő újratelepítéskor, a Norton Ghost és a hozzá hasonló - a teljes rendszert elmenteni és visszaállítani képes - alkalmazások nagy népszerűségre tettek szert. A Windows Vista beépítve tartalmazza a Complete PC Backup nevű eszközt, mely az imént említett programhoz hasonlóan a teljes rendszert, minden adatával és beállításaival együtt képes elmenteni. A varázslóban mindössze a mentés helyét (optikai- vagy merevlemez) kell megadnunk majd megvárnunk amíg a Windows - újraindítás nélkül - lementi az adatokat.

13 Complete PC Backup A Complete PC Backup egy úgynevezett képfájlt (image) hoz létre a célnak kijelölt helyen. A Complete PC Backup használata egyszerű és gyors módja a számítógép gyors helyreállításnak, azonban néhány kötöttséggel számolnunk kell. A kötet, melyről a mentés készül NTFS fájlrendszert kell hogy tartalmazzon, valamint csak alap (basic) kötetről készíthetünk mentést, dinamikusról nem. Visszaállításkor nincs lehetőségünk különálló fájlok vagy mappák kiválasztására, a teljes mentés visszaállításra kerül. A Complete PC Backup által készített mentés visszaállításához újra kell indítanunk a számítógépet, majd az F8 billentyű lenyomásával elő kell hívnunk az indítómenüt, melyből a helyreállító szolgáltatásokat (Recovery Options) választva elindíthatjuk a folyamatot. A visszaállítás előtt a Windows automatikusan leformázza a jelenlegi rendszerpartíciót, ezután visszaállítja a korábbi állapotot. Érdekesség, hogy a Complete PC Backup ugyanazt a VHD fájlformátumot alkalmazza a lemezkép elmentéséhez, mint amit a Virtual PC virtuális lemezmeghajtóként kezel. Talán mindez nem véletlen és a Microsoft virtualizációs törekvéseinek előszele, mindenesetre figyelemre méltó lenne, ha a valódi és a virtuális lemezek csereszabatosak lennének a jövőben.

14 A Complete PC Backup által készített lemezkép A következő részben a Windows Vista új vagy megújult kommunikációs eszközeit tárgyaljuk, melyek könnyebbé teszik a számítógép mindennapi használatát. Szó lesz többek között a közösmunkát elősegítő Windows Meeting Space-ről, a távoli asztal kapcsolatot létrehozó Remote Desktop Connection-ről, valamint a Vista egyik legérdekesebb újításáról, a hangvezérlésről.

tovább használhatjuk a Windows-t.

tovább használhatjuk a Windows-t. Complete PC Backup A Windows Vista többfajta adatmentési és rendszer-helyreállítási funkcióval rendelkezik, ezek közül az egyik legérdekesebb és leghasznosabb a teljes rendszert egy gombnyomással visszaállítani

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 8. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 8. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 8. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.04.20. Mentés és visszaállítás Visszaállítási esetek Adat visszaállítás: A leggyakrabban

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Symantec Backup Exec System Recovery 7.0 Server Edition. Teljes Windows rendszerek helyreállítása csak percek, nem pedig napok vagy órák kérdése

Symantec Backup Exec System Recovery 7.0 Server Edition. Teljes Windows rendszerek helyreállítása csak percek, nem pedig napok vagy órák kérdése A FŐBB KÉZZELFOGHATÓ ELŐNYÖK Teljes Windows rendszerek helyreállítása csak percek, nem pedig napok vagy órák kérdése A Symantec már több ízben bizonyította nyilvános bemutatókon, hogy a Backup Exec System

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG II. rész. Összeállította: Huszár István

HÁLÓZATBIZTONSÁG II. rész. Összeállította: Huszár István HÁLÓZATBIZTONSÁG II. rész Összeállította: Huszár István 1. Védelmi alapmegoldások Felhasználói név + jelszó. Kiszolgáló esetén fokozottabb követelmények a jelszóval kapcsolatban. Belépés után az erőforrásokhoz

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó Előszó A kapcsolódó tananyag Ha már ötször kiolvastuk a könyvet... Gyakorlás nélkül nem megy! Köszönetnyilvánítás xi xii xiii xiii xiv I. rész: Az ügyfél 1 1. Alapismeretek 3 Ügyféloldal bevezetés 3 Mikor

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése!

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése! 5.6.2 Laborgyakorlat: Visszaállítási pontok Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és végezd el a laborgyakorlat lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton egy visszaállítási pontot fogunk létrehozni és a számítógépet

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

LINUX Backup megoldások. Források: Adatmentési (backup) megoldások Linux alatt (pdf) Linux szerverek üzemeltetése (bme.hu)

LINUX Backup megoldások. Források: Adatmentési (backup) megoldások Linux alatt (pdf) Linux szerverek üzemeltetése (bme.hu) Források: Adatmentési (backup) megoldások Linux alatt (pdf) Linux szerverek üzemeltetése (bme.hu) Mi a backup? Adatok biztonsági mentése Mi a restore? Adatok visszaállítása a mentésből Miért fontos az

Részletesebben

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu

MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre. ember@vodafone.hu MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre 1 Előzmények Új gép esetén meg kell győződnünk arról, hogy a gép XP kompatibilis Lehetséges, hogy csak Vista drivereket kínál a gyártó a géphez,

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

I. A program áttelepítése másik számítógépre

I. A program áttelepítése másik számítógépre I. A program áttelepítése másik számítógépre 1. A telepítő CD-ről fel kell telepíteni a programot az új számítógépre. 2. A program kétféle adatbázis-kezelővel tud működni: InterBase illetve FireBird. A

Részletesebben

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program A Kulcs-Soft programok telepítése (újratelepítése) előtt javasolt Adatmentést készíteni a számítógépen található összes

Részletesebben

13. Biztonsági mentések

13. Biztonsági mentések 13. Biztonsági mentések Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Miért hízik a Vista? System Volume Information

Miért hízik a Vista? System Volume Information Miért hízik a Vista? A Windows Vista telepítéskor körülbelül 7-7,5 GB lemezterületet foglal, ami bár soknak mondható, a rengeteg új szolgáltatásért cserébe elfogadható arányú. Jobban tesszük azonban, ha

Részletesebben

Szoftverek frissítése, biztonsági mentése és helyreállítása

Szoftverek frissítése, biztonsági mentése és helyreállítása Szoftverek frissítése, biztonsági mentése és helyreállítása Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai

Részletesebben

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz 2010/11 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML 8. HTML 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás A Windows felhasználói

Részletesebben

Floppix linux disztribúció üzembe helyezése VirtualBox alatt fizikai floppy meghajtó nélkül

Floppix linux disztribúció üzembe helyezése VirtualBox alatt fizikai floppy meghajtó nélkül Floppix linux disztribúció üzembe helyezése VirtualBox alatt fizikai floppy meghajtó nélkül Készítette: Petróczy Tibor Floppix linux disztribúció üzembe helyezése VirtualBox alatt fizikai floppy meghajtó

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése

Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése Tanúsítvány és kulcspár biztonsági mentése/telepítése Számítógépen tárolt tanúsítvány esetén 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver korlátozásai... 3 4.

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 8. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.04.23.

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 8. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.04.23. Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 8. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.04.23. Mentés és visszaállítás Visszaállítási esetek Adat visszaállítás: A leggyakrabban

Részletesebben

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET Windows áttelepítő használatához INFORMATIKA TANTÁRGY 2014. január 31.......

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Opensuse automatikus telepítése

Opensuse automatikus telepítése Leírás www.npsh.hu Opensuse automatikus telepítése Tartalomjegyzék I. Automatikus telepítés indokai... 3 II. Automatikus telepítés lehetőségei opensuse rendszerrel...3 III. Automatikus telepítés előkészítése...

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

Be- és kikapcsolás, rendszerleállítás

Be- és kikapcsolás, rendszerleállítás 11.A Windows operációs rendszer jellemzése (3.1) Hogy történik a be- és kikapcsolás, valamint a rendszerleállítás a használt operációs rendszernél? Milyen komponensei vannak a használt operációs rendszernek?

Részletesebben

USB-RS485 illesztô egység Telepítési útmutató

USB-RS485 illesztô egység Telepítési útmutató USB-RS485 illesztô egység Kiadás: 2009. november P Köszönjük, hogy a PROCON Hajtástechnika Kft. termékét választotta. Ez az útmutató tartalmazza az Ön számára szükséges információkat az USB-RS485 illesztő

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

VMware. technológiával. ADATMENTÉS VMware környezetben IBM Tivoli eszközökkel

VMware. technológiával. ADATMENTÉS VMware környezetben IBM Tivoli eszközökkel VMware mentés IBM technológiával ADATMENTÉS VMware környezetben IBM Tivoli eszközökkel Megoldások Előnyök és hátrányok Piaci termékek Érintett témák IBM megoldásai: - IBM Tivoli Storage Manager - IBM Tivoli

Részletesebben

Rendszer-visszaállítás

Rendszer-visszaállítás Rendszer-visszaállítás Gondolt már valaha arra, hogy bárcsak visszaforgathatná az időt egy nagy összeomlás után? A Windows rendszerrel megteheti. Előfordul, hogy egy program vagy illesztőprogram telepítése

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Veeam Agent for Windows and Linux

Veeam Agent for Windows and Linux Veeam Agent for Windows and Linux Mátyás Keszler Matyas.Keszler@Veeam.com Cristian Suteu Cristian.Suteu@Veeam.com Erről a webináriumrol Bemutatjuk a Veeam Windows és Linux Agenteket Beszélünk a technikai

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SONY VGC-RT1SU http://hu.yourpdfguides.com/dref/1114127

Az Ön kézikönyve SONY VGC-RT1SU http://hu.yourpdfguides.com/dref/1114127 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SONY VAIO VPCW11S1R http://hu.yourpdfguides.com/dref/3723197

Az Ön kézikönyve SONY VAIO VPCW11S1R http://hu.yourpdfguides.com/dref/3723197 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

Hálózatos beállítás. A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet:

Hálózatos beállítás. A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet: WIN-TAX programrendszerek hálózatos beállítása A Novitax ügyviteli programrendszerek hálózatos beállítása a következők alapján történhet: Hálózatos beállítás Szerver és kliens gépre telepítendő programok

Részletesebben

Windows. Készítette: Csatlós István

Windows. Készítette: Csatlós István Windows Készítette: Csatlós István Windows alapok Legfontosabb jellemzői: 1. Grafikus felhasználói felület (GUI) 1. Ablak- és egértechnika 2. Menü- és ikonrendszer 2. Többfeladatos (MultiTask) és egyes

Részletesebben

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Ön a jogi feladataira koncentrálhat, az informatikai hátteret mi biztosítjuk. Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Elektronikus cégeljárás Szoftver és hardver megoldások Ügyviteli

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

Win 8 változatok. 2. sz. melléklet 2014.02.18. 2013.felnottkepzes@gmail.com. Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot!

Win 8 változatok. 2. sz. melléklet 2014.02.18. 2013.felnottkepzes@gmail.com. Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot! 2 sz melléklet 20140218 Bemutatkozás Horváth Zoltán informatika tanár vagyok Az Inczédy György középiskolában tanítok Tudásszint felmérés Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot! Tananyag elérhető:

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken Protection Service for Business Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató

ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató Ügyvédi Iroda telepítési útmutató 1 Telepítési útmutató Minimális rendszerkövetelmények............................................................... 3 Szerver..................................................................................

Részletesebben

VirtualBox, Debian telepítés

VirtualBox, Debian telepítés VirtualBox, Debian telepítés 1 VirtualBox Az Oracle VirtualBox egy x86-alapú (azaz AMD vagy Intel rendszerekre kifejlesztett), több platformon is futtatható virtualizációs program. A segítségével virtuális

Részletesebben

Védené értékes adatait, de még nem tudja hogyan?

Védené értékes adatait, de még nem tudja hogyan? Védené értékes adatait, de még nem tudja hogyan? Ismerje meg az easysafe kulcs által nyújtott megoldást! Az easysafe kulcs két megoldást ötvöz az adatvédelem érdekében: 1. easydrive: titkosított adattárolásra

Részletesebben

Modem telepítése Windows 98 alatt

Modem telepítése Windows 98 alatt A modem, legyen az külső kommunikációs portra köthető, vagy belső kártya, egy illesztő program által vezérelhető. A gyártók mindig mellékelnek az eszközhöz egy CD-t vagy floppyt, mely tartalmazza a szükséges

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(10) 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Telepítési és indítási útmutató. DataPage+ 2013

Telepítési és indítási útmutató. DataPage+ 2013 DataPage+ 2013 Tartalomjegyzék Telepítés előfeltételei Alkotólemek... 1 Áttekintés... 1 1. lépés: Futtassuk a setup.exe fájlt és indítsuk el a varázslót... 1 2. lépés: Fogadjuk el a licencszerződést...

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Windows Screencast teszt

Windows Screencast teszt Windows Screencast teszt Question 1 Mely rendszerbeállító komponens opcióit láthatjuk illetve állíthatjuk be legelsőként a Windows Server 2008 telepítése után? a. Initial Configuration Tasks b. Remote

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Windows Server 2012: a felhő OS

Windows Server 2012: a felhő OS Windows Server 2012: a felhő OS Minden alapképesség gyökeresen átalakul: biztonság, fájlszerver, hálózat, storage, szerver és desktop virtualizáció, távelérés, felügyelet Az operációs rendszer több, korábban

Részletesebben

Telepítési és karbantartási FAQ Gyakran Ismételt Kérdések

Telepítési és karbantartási FAQ Gyakran Ismételt Kérdések Telepítési és karbantartási FAQ Gyakran Ismételt Kérdések Telepítési problémák... 2 A program telepítése nem sikerült... 2 Telepítéskor egy Visual Basic alkalmazás fut... 2 A rendszer nyelve nem megfelelő...

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver

Részletesebben

Windows történet. 1985 Windows 1.0. DOS kiegészítő Grafikus felület

Windows történet. 1985 Windows 1.0. DOS kiegészítő Grafikus felület Windows 1985 Windows 1.0 DOS kiegészítő Grafikus felület 1987 Windows 2.0 Átlapoló ablakok Utolsó lemezekre telepíthető verzió 1990 Windows 3.0 VGA felbontás (640x480), 16 szín Monokróm üzemmód is van,

Részletesebben

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Szükséges elofeltétel Szükséges operációs rendszer: Windows 2003 SP1 Oracle kliens verzió: 9.2.0.1.0 (9R2) Valid SQLNet.ORA fájl, amely tartalmazza a céges

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE

STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE Megjegyzések STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE 1. A konkurrens hálózati verzió telepítése két részből áll: a) szerver telepítés, és b) munkaállomás telepítés minden kliensen. Ezzel szemben,

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

Az előrelátó emberek elolvassák az útmutatót.

Az előrelátó emberek elolvassák az útmutatót. Az előrelátó emberek elolvassák az útmutatót. Tartalom Első lépések... 1 A meghajtó biztonságos be- és kikapcsolása... 1 esata és 1394 eszközök leválasztása... 2 esata eszközök... 3 1394 eszközök... 4

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet

Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect telepítési segédlet A Sony Ericsson P910i BlackBerry Connect online levelezô alkalmazásának telepítése Microsoft Exchange szerverrel való együttmûködéshez : Megjegyzés:

Részletesebben

mhtml:file://d:\users\zsolt\appdata\local\temp\fartmp0g.q30\3-lenovo_recovery...

mhtml:file://d:\users\zsolt\appdata\local\temp\fartmp0g.q30\3-lenovo_recovery... 1. oldal, összesen: 5 oldal Partner oldal - Helyreállító lemezek Helyreállító lemezek készítése és használata Lenovo számítógépekhez A Lenovo (és elődje az IBM) már évek óta nem ad recovery lemezt a gépeihez.

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

Rugalmas Windows, a komplex VHD segítségével.

Rugalmas Windows, a komplex VHD segítségével. Rugalmas Windows, a komplex VHD segítségével. I. Bevezetés VHD-n, a Windows által használt Virtual Hard Disk-et értjük, ami egy jó nagyméretű, speciális tulajdonságokkal bíró, vhd kiterjesztéssel rendelkező

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Szoftverek frissítése, biztonsági mentése és helyreállítása

Szoftverek frissítése, biztonsági mentése és helyreállítása Szoftverek frissítése, biztonsági mentése és helyreállítása Dokumentum cikkszáma: 405533-211 2006. január Tartalomjegyzék 1 Szoftverek frissítése A HP-szoftverek frissítéseinek automatikus telepítése......................................

Részletesebben

Ismerkedés a Windows Explorer-rel

Ismerkedés a Windows Explorer-rel Ismerkedés a Windows Explorer-rel A Windows operációs rendszerek egyik legősibb összetevője az ablakkezelőként és fájlmenedzserként is működő Windows Explorer, vagy ahogy a magyar fordításból ismerjük,

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben