Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.facebook.com/szepsigimi www.szepsigimi.tk"

Átírás

1 HA valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy "Egészségedre!", mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre. A garnélarák a szívét a fejében hordja. A babonás skótok soha nem viselnek pirosat és zöldet együtt. Ezen kívül Skóciában nem szabad ásót bevinni a házba, mert akkor hamarosan ássák valakinek a sírját. Ha pedig valaki három hattyút lát együtt repülni, az nemzeti csapást jelent. Máltán azokon a kéttornyú templomokon, melyeken két toronyóra is van, szándékosan különböző időt mutatnak az órák. Ennek a hagyománynak egy babona az alapja, mégpedig az Ördögöt akarják megtéveszteni, hogy ne tudja, mikor jön el az Ő ideje. Nigériai babona: ha egy férfit megütnek egy seprűvel, impotens lesz, hacsak nem üt vissza hétszer ugyanazzal a seprűvel. Az éjszakai sepregetés pedig balszerencsét hoz a ház lakóinak. A krokodilok egész életükben képesek új fogakat növeszteni. Kb. 75 millió ló él a Földön. Kanada, azaz Canada indián szó, jelentése: nagy falu. Összesen 2267 különböző kígyófajta él a földön. Az átlagos emberi húgyhólyag kb. 370 grammnyi folyadékot képes tárolni. Az emberi combcsont erősebb a betonnál. Az osztriga szeme nagyobb, mint az agya. A Hold nagyon kis mértékben, de mérhetően távolodik a Földtől. Az űrhajósoknak űrutazás előtt nem szabad babot enniük, mert az űrruhában kibocsájtott gáz sérülést okozhat. Sir Temulji Nariman és felesége, Lady Nariman 86 évig voltak házasok, ezzel ők a világrekorderek. Mindketten 5 évesek voltak, amikor összeházasodtak. A világon naponta 12 újszülött kerül tévedésből más szülőkhöz. Az űrszemét nagyon veszélyes dolog. Egy 0.5 milliméteres fémdarab képes kilyukasztani egy űrruhát és megölni az űrhajóst. Egy 10 milliméteres darab egy egész űrhajót is képes lenne elpusztítani. A jojó eredetileg egy fegyver volt, amit a Fülöp-szigeteken használtak, a dzsungelben. Egy egyhetes gazella gyorsabban fut, mint egy teljesen kifejlett ló. A gyomrunk kéthetente új nyálkahártyát termel, máskülönben megemésztené saját magát. Az USA Minnesota államában tilos egy nőnek Télapó jelmezben az utcára mennie. St. Louis-ban tilos a járdaszegélyen ülve csöbörből sört inni. Az USA Nevada államában tilos az autópályákon tevével közlekedni.

2 Az eddig talált legnagyobb paradicsom közel 4 kg-ot nyomott. Triskaidekaphobia: félelem a 13-as számtól. Az olajfák akár 1500 évig is elélhetnek. Dr. Jekyll keresztneve Henry, Mr. Hyde-é pedig Edward. Chucky, a "Gyerekjáték" című horrorfilm főhőse teljes nevén Charles Lee Ray. A név Charles Manson, James Earl Ray és Harvey Oswald nevének keverékéből állt össze. A Fülöp-szigetek 7107 szigetből áll. A világon eladott gyertyák 96 %-át nők vásárolják meg. Tokióban kutyaparókát is lehet kapni ban Indonéziában, a Krakatoa vulkán kitörése után a helyi lakosok a por miatt a naplementét zöld színűnek, míg a holdat kéknek látták. A hold a kitörés után még két éven át megőrízte kék színét. Peru fővárosában, Limában van egy hatalmas, rézből készült Micimackó szobor. A szőrös láb anyai ágról örökölhető. A Piroska és a farkas c. meséskönyvet 1990-ben több kaliforniai iskolában is betiltották, mert volt benne egy kép, melyen Piroska kosarába jól láthatóan egy üveg bort rajzoltak. A ma ismert tíz legidősebb ember közül nyolc koraszülöttként jött világra. Az eddigi leghosszabb matematikai egyenlet, melyet egy tudományos lapban leközöltek, 215 oldal hosszúságú volt. J. Robert Oppenheimer, az atombomba atyja, betegesen félt a macskáktól. Az 1600-as évek közepén Franciaországban illatosított kesztyűt viseltek. Észtország az egyetlen kelet-európai ország, ahol soha nem volt még polgárháború. Japán az első helyen áll a gumióvszer használatában. Náluk az óvszert házról-házra járó női árusoktól lehet beszerezni. Tavaly összesen kb. 3,6 millió dollár értékű pénzérmét dobtak az USA szökőkútjaiba. Monacoban tilos Grace Kelly filmjeit vetíteni, mert Rainer herceg betiltotta. Pár száz évvel ezelőtt csak a gazdagok viseltek fehérneműt. Az ó-latin nyelvben eredetileg csak két magánhangzót használtak. A világ első forgó étterme 1961-ben épült Seattle-ben. Átlagosan kéthetente kihal egy nyelv.

3 Michel Vienkot francia festőművész tehéntrágyát használ festékként képeihez. A viziló több, mint 25 percig képes folyamatosan víz alatt maradni ban Dél-Ugandában felfedeztek egy tavat, melyben 14 ismeretlen halfajt találtak. Ezek a halfajták az eddigi ismeretek szerint sehol máshol nem élnek. A papírpénz nem fűrészporból, hanem pamutból készül, így jobban ellenáll a mosásnak, mint a hagyományos papír. Sir Isaac Newton ugyanabban az évben született, amikor Galilei meghalt. Japánban az összes eladott sajtótermék 20%-a képregény. Az angol ABC 26, a magyar 44 betűjével szemben a tamil ABC 248 betűt tartalmaz. A közlekedési balesetek számát tekintve december 23-a az év legveszélyesebb napja. Hoplofóbia: rettegés a fegyverektől. Tapétát először kínai síremlékek díszítésére használtak. A legkisebb méretű emberi csont a kengyelcsont a fülben. Az agglegények átlagosan tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint a nős férfiak. Az afrikai szívorrú denevérnek olyan kifinomult a hallása, hogy közel két méter távolságból meghallja, ha egy bogár mászik a homokon. A világon eddig legtöbb lemezt a Beatles adott el, több, mint egymilliárd darabot. Az Empire State Building legfelső emeletére 1575 lépcsőfok vezet fel. Amerikában a megkövezés 1932-ig érvényben volt, mint alkotmányos kivégzési módszer. A kisállat tulajdonosok 3%-a vesz ajándékot kedvencének Valentin napra. Az űrhajósok 5-8 centiméterrel magasabbak az űrben, mint a Földön. Az amerikaiak 4,6 százalékát alkotják a világ összlakosságának, de testsúlyuk alapján az össznépesség 7 százalékát teszik ki ban Heinrich Heine német költő végrendeletet írt, melyben mindenét feleségére hagyta azzal a feltétellel, hogy az asszony újra férjhez megy majd. " Legalább egy ember legyen, aki sajnálja, hogy meghaltam." - írta a költő. A vöröshajúak közül átlagosan kétszer annyain házasodnak meg már 23 éves koruk előtt, mint a szőkék. A kondorkeselyű több, mint másfél kilómétert képes repülni csőrében egy kifejlett báránnyal. A patkány tüsszentése nem tartalmaz baktériumot ban olyan hideg tél volt, hogy az egész Niagara vízesés megfagyott.

4 Angliában az 1600-as években minden 7 év alatti gyermeket szoknyába öltöztettek, függetlenül attól, hogy lány volt-e vagy fiú. A Scooby Doo Bozontjának igazi neve Norville Rogers. A címe: Menőfalva, Maple utca 224. A kínaiak 60 százaléka beszél angolul és csak 1,5 százalékuk beszéli a kantoni nyelvet. Műszőrme kabátot az 1800-as évek végén készítettek először, és hatszor annyiba került, mint a valódi prémbunda. Elvis Presley zenéjét a világ hét országában tilos hallgatni. A lachanofóbia jelentése: félelem a zöldségektől. A házasságok 12 százaléka végződik válással új ház vásárlása után hat hónapon belül. Évente több, mint két tucat ember hal meg rosszul kilőtt pezsgősdugók miatt. A pezsgőbalesetek egyharmada esküvőkön következik be. Átlagosan 15-ször annyi sót fogyasztunk, mint borsot. Kutatások bebizonyították, hogy a legjobb véralvadásgátló a vámpírdenevér nyála. Az első spanyol telepesek különböző méretű, állatcsontokból faragott gömböket használtak fizetőeszközként. A Bibliában leggyakrabban említett állat a szamár. Kanadában még érvényes egy régi törvény, mely szerint a margarinnak a vajtól eltérű színűnek kell lennie. A felmérések szerint az emberek által legjobban utált állat: a kígyó. Az esküvő-ületágban dolgozók 37 %-a soha nem házasodik meg. Azoknak, akik ebben a szakmában dolgoznak, és házasságra lépnek, 97 %-a válik el két éven belül. Bár a Biblia nem tesz róla említést, de archeológusok és valláskutatók szerint Jézus vegetáriánus volt. New York City-ben több zsinagóga található, mint egész Izraelben. A számítógéphez használatos egér-alátétet 1974-ben találta fel James Spencer, aki eredetileg szőnyeg-ügynök volt. A golflabdát eleinte fából készítették. Később bőrből, és tollal tömték ki. A világon másodpercenként eladnak egy Barbie babát. Az ókori rómaiak a tarajos sül tüskéjét használták fogvájónak. Sylvester Stallone fiatalkorában dolgozott állatkertben is, mint az orszlánketrec takarítója. A hintaszéket Benjamin Franklin találta fel.

5 Az ember élete folyamán átlagosan 23 ezer liter nyálat termel, amivel meg lehetne tölteni két fürdőmedencét. A lány tücsök képes több mint hat kilométerről meghallani a fiú tücsök ciripelését. Felmérések szerint a világon a második legismertebb filmhős Darth Vader, akit csak James Bond előzött meg. Párizs egyszer, 1684-ben egyetlen évig a világ legnagyobb városa volt. Nagy Péter orosz cár rettegett a hídon való átkeléstől. Egy átlagos macska rövid távon mintegy 50 km/h sebességre képes. A kötél általi kivégzéshez általában 7 méteres kötelet használnak. Los Angeles teljes neve valójában El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula, de valamiért mégis jobban elterjedt az, hogy L. A. A Hold felszínén 3 golflabda található. A "Galaxis" szó a görög "galacticos" szóból származik, ami tejet jelent. A világon körülbelül 1 milliárd kerékpár közlekedik, kétszer annyi, mint autóból. Az Üdvhadsereg mottója: "Vér és tűz". Hawaii 132 szigetből áll. A pálcikás jégkrémet a 11 éves Fank Epperson találta fel 1905-ben. Véletlenül kintfelejtett egy pohár üdítőt, egy keverőpálcával a hidegben, és másnap reggelre az ital ráfagyott a pálcikára. I. Erzsébet angol királynőnek több, mint 3000 ruhája volt. A világ legedzettebb, azaz legszívósabb állata a szúnyog. Észak-Kanada és Szibéria területén, sőt az Északi Sarkon is képes megélni, csakúgy mint az egyenlítői őserdőkben. A 18. században a burgonyát desszertként fogyasztották. Egy szalvétában tálalták, melegen és sózva. A mozivásznon az első csók May Irwin és John Rice között csattant el, az "Özvegy Jones" című filmben, 1896-ban. Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison egyaránt 27 éves korában hunyt el. Egy amerikai cég olyan figyelmeztető lámpával ellátott vécét gyárt, mely éjjel zölden világít, ha fel van nyitva a tető. Egy átlagos felnőtt szervezetében milliárd zsírsejt található. Egy bolha a testhosszának 150-szeresére képes felugrani. Ez olyan, mintha mi, emberek, 300 méter magasra tudnánk szökkenni. Ha sosem vagy szomjas, akkor többet kell innod. A kiszáradásra a test válaszul fefüggeszti a szomjúság érzetet.

6 Natalie Portman, aki Amidala hercegnőt játszotta a Csillagok háborúja - Baljós Árnyak című filmben, lekéste a New York-i díszbemutatót, mivel éppen középiskolai vizsgáján vett részt. New York városában naponta átlagban 311 embert harapnak meg patkányok. Emellett évente 1519 lakost harapnak meg polgártársai. Herman Melville "Moby Dick" című könyve a szerző életében mindössze 3000 példányban kelt el. Becslések szerint az NBA (az amerikai profi kosárlabda liga) játékosainak 40%-a rendelkezik priusszal. Amikor a McDonald's 1994-ben éttermet nyitott Kuvait városban, en álltak sorba a nyitáskor. Az autós kiszolgáló rész előtt a kocsisor 11 km hosszú volt. A Mars két holdja a Phobos és Deimos nevet a két lóról kapták, akik a mítosz szerint Marsnak, a háború istenének harci szekerét húzták. Az ókori Egyiptomban a férfiak és a nők egyaránt bogarak páncéljából készült szemfényt használtak. Az M&M csokiban a két M jelentése: Mars és Murrie. Ők találták ki ezt az édességet 1941-ben ben egy Robert Ilg Chicago mellett megépítette a Pisa-i ferde torony felére kicsinyített mását és évekig lakott benne. Egy hangya akár két hetet is kibír a víz alatt ben mindössze 4 autó volt az egész Egyesült Államokban. A nyulak immunisak a fekete özvegy pók mérgére. Alektorophobia: rettegés a csirkéktől. Az emberi test minden sejtjében kb. 180 centiméter hosszú a DNS spirál. Az írott történelem legnagyobb orgiáját ie. 200-ban, Rómában tartották, mintegy 7000 résztvevővel. Ha a levegő páratartalma kicspódna és leesne, a Föld óceánjainak vízszintje 7.5 centimétert emelkedne. Egy házilégy percenként et verdes a szárnyával. A tehenek, a rizsföldek és a szemétdombok a világ legnagyobb metángáz előállítói. A hurrikánok elnevezésének szokása egy ausztrál időjóstól származik, aki az általa kevéssé kedvelt politikusok nevét adta a trópusi viharoknak. Indiában és Iránban van a házaknak egy nők számára elkülönített része, aminek a neve "zenana." A világ első napvédő kenőcsét egy floridai gyógyszerész készítette 1944-ben. Benjamin Green kakaóvajat és gránitkávét főzözz össze, majd a saját fején tesztelte. A kotyvalékot Coppertone Suntan Cream néven forgalmazta. San Salvadorban az ittas vezetők sortűz általi halálra ítélhetők.

7 A nők többször utasítják vissza a szívátültetés lehetőségét, mint a férfiak. A világ első vasból épült hídja az angliai Coalbrookdale városban egy család három generációjának munkájával készült el 1782-ben. Abraham Darby fejlesztette ki a kokszolásos technológiát, a fia gyártotta le a vas elemeket míg az unoka építette a hidat. William Shakespeare 154 szonettet írt. A navajo indiánok ugyanazt a szót használják a zöld, a kék és a bíbor színekre. Az emberiség 5000 éves írásos történelme során a többnejűség többször volt elterjedtebb, mint a monogámia. A futball és a vízilabda voltak az első csapatsportágak, amelyek bekerültek az Olimpiai Játékokba, 1900-ban. Az erdőtüzek gyorsabban terjednek hegynek felfelé, mint lefelé. Egy űrhajós alapfizetése a NASA-nál évi dollár. A villámok terjedési sebessége közel fele a fénysebességnek. A telex elterjedése az 1840-es években tette lehetővé az első időjárási térképek megszerkesztését. Előtte olyan lassan terjedt az információ, hogy nem volt értelme ezzel foglalkozni. Az Utah államban (USA) található Bingham Canyon rézbánya a világ legnagyobb, ember készítette gödre. Mélysége mintegy 800 méter, átmérője pedig 4 kilométer. Még az űrből is látható szabad szemmel. Thaiföldön a bal kéz tisztátalannak számít, így nem ildomos bal kézzel enni. Az ujjal való mutogatás durva sértésnek számít, így ujjal csak tárgyakra vagy állatokra szabad mutogatni. A világ legkisebb békája a brazil Aranybéka (Psyllophryne Didactyla), mérete mindössze 9.8 mm. A nagysikerű "Sötét zsaruk" (Men in black) című sci-fi "J" ügynökét eredetileg Chris O'Donnel játszotta volna. Miután ő visszamondta, így kapta meg Will Smith. A történelem során több hajó pusztult el viharokban, mint háborúkban. Bolygónk szárazföldjének kétharmada az északi féltekén található. Az átlagos felnőtt testében található 206 csontból 106 a kezekben (54) és a lábakban (52) helyezkedik el. Évszázadokkal ezelőtt Londonban, a taverna vendége ellenőrizhette a borospincét, hogy nem vizezik-e a bort. Ha a tulaj ezt megtagadta, még akár börtönbüntetést is kaphatott. Az ókori Egyiptomot a fáraók uralták ie től ie. 332-ig. Ezután Egyiptom idegen uralom alá került ban a philadelphiai Jones Wister feltalálta a kanyarpuskát, amellyel fal mögül is lehetett lőni. A fegyver csöve görbe volt, a célzást periszkópszerű eszköz segítette. A világ ügyvédeinek kétharmada az USA-ban tevékenykedik.

8 A "Határ a csillagos ég" kifejezés eredete a Don Quijote című könyvig nyúlik vissza. A rulettet Blaise Pascal, francia matematikus találta fel. A tudományos terminológiában a Nap egy "sárga G2-es törpecsillag". Mexikó a világ legnagyobb spanyol nyelvű, és a második legnagyobb római katolikus vallású országa. A felmérések szerint az összes gyilkosság 45%-át valamilyen vita miatt, hirtelen felindulásból követik el, jelentős részüket barátok, családtagok. Az 1896-os első modern kori olimpián csak az első és második helyet díjazták. Az első helyezett ezüstérmet és olajágból készült koronát kapott, míg a másodiknak bronzéremmel kellett beérnie. Egy 1999-es felmérés szerint egy normál, szavas angolszótár szavainak 93%-a volt regisztrálva, mint ".com" végződésű internetes domain név. Az első Harley Davidson motorkerékpár 1903-ban készült, és egy paradicsomkonzerv doboza szolgált karburátorként benne. Az ókori Egyiptom papjai minden szőrt kitéptek testükről, beleértve a szemöldöküket és a szempillájukat is. Szlovákia önálló államként 1996-ban, Atlantában szerepelt először olimpián. A legtöbb rovarcsípés a lábán éri az embereket. Ha egy homár elveszti az egyik szemét, növeszt helyette másikat. A világ első hordozható számológépét a Texas Instruments kezdte árusítani 1972-ben. A tömege több, mint 1 kg volt, az ára pedig 150 dollár. A Microsoft alkalmazottainak 34%-a indiai. A Vörös-tenger egy algafaj miatt kapta a nevét. Ezek az algák, pusztulásuk után vörösre festik a tenger vizét. A világ leggyorsabb repülő rovarja az Ausztráliai szitakötő, amely 57 km/h sebességre képes. A csigák közül az éticsiga a csúcstartó, 0,05 km/h sebességgel (50 méter óránként). Pályafutása kezdetén Picasso sokszor melegedett a saját munkáiból gyújtott tűz mellett. Floridában, ha egy hölgy elalszik a hajszárító alatt, nem csak ő, de a fodrászat tulajdonosa is megbüntethető. Érdekes módon Brazília még sosem szerzett olimpiai bajnokságot labdarúgásban. A karibi Bahamák 3000 szigete közül mindössze 20 lakott. Wichita városban (Kansas állam, USA)az, hogy egy férfi ki nem állhatja az anyósát, nem lehet válóok. Az izlandi főváros, Rejkjavik lakói télen napi 18 órában gyönyörködhetnek a csillagokban. Ellenben, nyáron napi 24 órát látni a napfényt.

9 A "Menekülés New Yorkból" című film főszerepére a stúdió vezetői Tommy Lee Jonest akarták megnyerni, de végül Kurt Russel lett a befutó. A Palau nevű országocska 2000-ben (Sydney) indult először az olimpiai játékokon. A legöregebb egyéni versenyző, aki olimpián érmet szerzett, a svéd Oscar Swahn volt. Ezüstérmét lövészetben szerezte, 1920-ban. Egy átlagos emberi agy a testsúly mindössze 2%-át teszi ki, és a belélegzett oxigén 25%-át használja fel. A vesék az oxigén 12%át, míg a szív csupán 7%-át használja el. A számítógépes adatvesztések 32%-a emberi hiba miatt következik be. A nyers brokkoli fajlagosan kétszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a narancs és közel annyi kalciumot, mint a tej. Az első 3.3 dl-es alumínium dobozos üdítő 1964-ben jelent meg és Royal Crown Cola üdítőt tartalmazott. A Coca Cola és a Pepsi csak 3 évvel később kezdte meg saját termékeinek ilyen dobozban történő forgalmazását. Egy átlagos emberi szem a szürke kb. 500 árnyalatát képes megkülönböztetni. Julio Iglesias ügyvéd volt, mielőtt zenei pályára lépett volna. A színész John Cleese szintén jogászként kezdte. A babagyűjtőket plangonologistáknak is nevezik. A delfinek energiatakarékosságból ugrálnak ki a vízből. Könnyebb a levegőben haladni, mint a vízben. Egy átlagos napon négyen hívják fel Graceland-et és keresik Elvis Presley-t telefonon. A világ fáinak 20%-a Szibériában található augusztus 12-én a Winona nevű tájfun, a nyári szabadságolással karöltve okozta Japán legnagyobb közlekedési dugóját. A 84 mérföld hosszú kocsisorban autó volt érintett. A Nap a közepesen nagy csillagok közé tartozik galaxisunkban, mindössze a csillagok 5%-a nagyobb nála (ami mintegy 5 millárd csillagot jelent). Az Internet egyik leghíresebb keresője a Yahoo. A cég szerint a név egy rövidítés: "Yet Another Hierarchical Officious Oracle." Három évig folyamatosan nyomtatták Johann Gutenberg Bibliáját, mire a 200 darab, két kötetes, 1284 oldalas könyv elkészült. Ebből a mennyiségből jelenleg 47 darab helye ismert. Az első technológiai cég, amely a kaliforniai Szilikon-völgyben telepedett le, a Hewlett-Packard volt, 1938-ban. A Stanford Egyetem két mérnöke, Bill Hewlett és Dave Packard egy garázsban indították cégüket, 1538 dollár tőkével. Az első termékük egy hanggenerátor volt, amit a Walt Disney Studios vett meg, a "Fantasia" című film effektusaihoz. Nagy-Britanniában 1789-ben törvénymódosítással vezették be az akasztásos kivégzési módot. Előtte az általános módszer a megégetés volt.

10 A világ legkisebb szigete, amely ország státuszt kapott a polinéziai szigetvilágban található Pitcairn. Területe mindössze 4,53 négyzetkilométer. Az amerikai Szabadságszobor mutatóujja 2,5 méter hosszú, a körmök rajta 33x25 centiméter méretűek. A Föld középpontjában a nyomás 4185 tonna négyzetcentiméterenként. Ugyanez az érték a Jupiter esetében háromszor ekkora. A térképkészítés művészete idősebb, mint az írás művészete. Olaszországban 1892-ben emelték 12 évre a házasulandó lányok életkorának alsó határát. Az egyiptomi Nakhla-ban egy meteorit agyonütött egy kutyát. Az 1911-ben történt eset az egyetlen modern kori bizonyított eset, amikor egy meteor agyonütött egy élőlényt. A Merkur bolygón egy nap kétszer annyi ideig tart, mint egy év, mivel a Merkur nagyon lassan forog a tengelye körül, viszont gyorsan kering a Nap körül. Egy Merkur-év kevesebb, mint 88 földi napig tart. Belgium az egyetlen ország, amelyben sosem hoztak az erotikus filmeket cenzúrázó törvényeket. A Muppet Show című sorozatot kitiltották a szaud-arábiai tévékből, mivel az egyik szereplője (Röfi kisasszony) egy malac. A testméretéhez képest legnagyobb aggyal a hangya rendelkezik az összes élőlény közül. Bár kevesebb, mint 10 év alatt sikerült embert a Holdra juttatni, a századi mérnököknek 22 évre volt szükségük a cipzár megtervezéséhez. Több, mint 500 halfaj képes mérhető mennyiségű elektromosságot termelni. Az angliai Stonehenge 1500 évvel idősebb, mint a római Colosseum. A mellbimbó piercing nem mai keletű találmány, igen népszerű volt az 1800-as években a hölgyek körében. A Jupiter körül keringő Ganümédesz a Naprendszer legnagyobb méretű holdja, nagyobb mint a Merkúr és a Plutó bolygók. A Naprendszerben található holdakat mind a római és görög mitológia szereplőiről nevezték el, kivéve az Uránusz holdjait, amelyeknek Shakespeare karakterei a névadói. A Belgiumban született Edda van Heemstra a hollywoodi filmek kedvéért változtatta meg a nevét Audrey Hepburn-re. A statisztikák azt mutatják, hogy a lóversenyeken a favoritnak kikiáltott ló az esetek kevesebb, mint 30%-ban győz. Egy disznó képes decibel hangnyomással visítani. (Az emberi fájdalomküszöb 120dB). Egy átlagos hód évente 200 fát képes kidönteni. A kaliforniai Livermore tűzoltóállomásán van egy villanykörte, amely 1901 óta folyamatosan ég.

11 A sumérok a sör istennőjét Ninkasi névvel illették. A rockzenész Meat Loaf eredeti neve: Marvin Lee Aday. Svédországban törvénytelen az orrán labdát egyensúlyozó fóka hátán utazni. A sörösüveg-gyűjtő tudományos neve: "labeorphilist". A szájharmonika a világon a legnagyobb mennyiségben eladott hangszer. A U2 rockegyüttes neve a megalakuláskor még Feedback volt. Amikor még állt, a berlini fal kb. 42 kilométer hosszúságú volt. Herbert Hoover, aki az USA 31-ik elnöke volt között, az államigazgatásban eltöltött 47 éve alatt valamennyi fizetési csekkjét jótékonysági célra ajánlotta fel. Már politikusi pályája előtt olyan gazdag volt, hogy nem volt szüksége a politizálással szerzett pénzre. Aranyat ékszer céljára először ie környékén használtak Közép- és Kelet Európa vidékein. A "karaoke" japán szó, jelentése "üres zenekar", eredetileg arra találták ki, hogy előadók egyedül is fel tudjanak lépni. Hans Christian Andersen, Cher, Tom Cruise, Albert Einstein, Whoopie Goldberg, Greg Louganis, Lee Harvey Oswald és George S. Patton tábornok egyaránt diszlexiában szenved(ett). Az angol és amerikai kolóniák 1752 szeptember 14-én vették át a Gergely naptárat. Ebben az évben 11 nap hiányzott a szeptember hónapból. Miki egeret Olaszországban "Topolino" néven ismerik. Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison egyaránt 27 éves korában halt meg. Az USA haditengerészetének szabályzata szerint tilos olyan újoncot felvenni, akin "illetlen vagy obszcén tetoválás" található. Némely perzsaszőnyeg akár 500 évet is kibír használatban. Richard Nixon elnök Watergate műveletében segédkező H.R. Haldeman és Ron Ziegler fiatal korában egyaránt dolgozott Disneyland-ben. A leghosszabb ABC-je a kambodzsai nyelvnek van, 74 betűből áll. A japán női bérgyilkosok neve: "kunoichi" (ők a női ninják). A tehenek 32 foggal rendelkeznek. A Dubaiban található Burj Al-Arab nevű szálloda a világ első, és egyetlen 7 csillagos szállodája 1947-ben New York városára 65 centiméter hó hullott mindössze 16 óra leforgása alatt. A zord időjárás 80 ember halálát okozta. Ha összeadjuk 1-től 100-ig a számokat, 5050-et kapunk eredményül.

12 Az USA Illinois államában a borbélyoknak tilos az ujjukkal felkenni a borotvahabot a kliens arcára. Az 1952-es Olimpián az orosz tornásznő Maria Gorokovszkaja 7 érmet szerzett, amivel azóta is csúcstartó. Egy átlagos villám 5-10 centiméter széles, és 3 kilométer hosszú. Az USA Connecticut államában található Atwoodville város rendeletben tiltotta meg polgárainak, hogy Scrabble-t játszanak, miközben egy politikus beszédére várnak. A "banán" szó afrikai eredetű. Az ókori görögök "pala" néven ismerték. A Phobos, a Mars egyik holdja olyan közel van a bolygóhoz, hogy a sarkkörön álló megfigyelő számára láthatatlan lenne. Naponta háromszor kerüli meg az anyabolygót ben a lengyel királyság Európa legnagyobb állama (Oroszországot leszámítva), lakossága pedig a franciák mögött a második legnagyobb volt. Anglia hivatalos nyelve 600 évig a francia volt. Gabrielle "Coco" Chanel első parfümjét 1921-ben mutatta be, Chanel No. 5 néven. Azért mindjárt az ötössel kezdte a sorozatot, mert ez volt a kedvenc száma. Ráadásul május (ötödik hó) 5-én indította világhódító útjára a legkeresettebb parfümöt. A Himalája - és a világ - legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest évente 4 millimétert nő a tektonikus mozgások következtében. Egy narancs felvágása, vagy megtisztítása után gyorsan elkezdi veszíteni a C vitamin tartalmából. 8 óra szobahőmérsékleten vagy 24 óra hűtőben, és a vitamintartalom 20%-a eltűnik. Cook kapitány 1768-as csendes óceáni utazása során a 98 fős legénység 41 tagját vesztette el skorbut (C vitamin hiánya miatt kialakuló betegség) miatt től az összes brit tengerjáró hajón kötelezővé tették a citrom és a citromlé fogyasztását. Kanada 1992-ben beszüntette a nemzeti szépségkirálynő választást, mert az illetékesek szerint ez ledegradálja a nőket. A páncélos lovagok annak idején a sisakrostélyuk felemelésével azonosították egymást, miközben a királyuk után lovagoltak. Ebből a mozdulatból alakult ki aztán a katonaságnál ma is alkalmazott tisztelgés. Az akupunktúrát orvosi céllal ie körül, a kínai Shen-Nung császár alkalmazta. A március 11-i madridi merénylet és a szeptember 11-i (09.11) amerikai merényletsorozat között 911 nap telt el. A világon Skóciában születik a legtöbb vöröshajú ember. A skót lakosság 11%-a vörös hajú. Agatha Christie "Egérfogó" című műve a történelem leghosszabb ideig játszott színdarabja. Az első, 1 milliónál nagyobb példányszámban eladott CD "Brothers in Arms" című volt, a Dire Straits együttestől. Az első milliós DVD pedig a Matrix. A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

13 A Naprendszerben a Föld az egyetlen bolygó, amely nem a római vagy a görög mitológiából kapta a nevét re a világ 33 legnagyobb városa közül 27 Ázsiában terül majd el. Houdini eredeti neve Erich Weiss volt. Felmérések szerint több nő beszél a kocsijához, mint férfi. Az emberi testben keringő vér körülbelül egy perc alatt tesz meg egy teljes kört. Becslések szerint az USA-ban a felfegyverzett civilek háromszor annyit bűnözőt ölnek meg, mint a rendőrség. A Vatikán Svájci Gárdistái olyan egyenruhát viselnek, amelyet Michelangelo még a XVI. században tervezett. A krokodilok időnként köveket nyelnek le, hogy könnyebben tudjanak lemerülni a víz alá. A filmekben leggyakrabban előforduló sportág a box. A világ legrövidebb folyója az USA Oregon államában található D River, amely mindössze 40 méter hosszú. Az indiai orrszarvúnak 2, az afrikainak 1 tülke van. "Peladophobia": félelem a kopaszodástól. A csótányok 5 km/h sebességgel képesek futni. Egy normál légzés során a tüdőnkben található levegő mindössze 10%-át cseréljük ki. Egy mély lélegzetvétel, vagy nagyobb megterhelés esetén ez az érték felmegy 80%-ra. Az 1700-as évek elejétől 1862-ig Angliában a szappan az arisztokrácia luxusának számított, és adót vetettek ki arra, aki használta. Amikor az első kereskedelmi telefonszolgáltatás elindult 1927-ben London és New York között, a beszélgetés első három perce 75 dollárba került. Walter Hunt 1848 augusztus 10-én szabadalmaztatta újfajta töltényét, amelyben már benne volt a kilövéshez szükséges puskapor is. A delfinek rendelkeznek a legfejlettebb hallással az állatvilágban. Az emberénél 14-szer érzékenyebb a hallószervük. A színész Walter Matthau apja pap volt a cári Oroszországban. Egy versenyló 7-10 kg között veszít a tömegéből egy verseny során. Fred Astaire és Ginger Rogers a filmes szerződésük szerint soha nem táncolhatott együtt nyilvános helyen. Egy daguerreotype (a fénykép elődje) elkészítéséhez 15 perc expozíciós időre volt szükség. New York városában 3000 hot dog árus működik.

14 Az emberi agy még 37 órával a halál beállta után is küld elektromos impulzusokat. Francis Galton angol antropológus, Charles Darwin unokatestvére dolgozta ki az ujjlenyomat általi személy azonosítás módszerét. Egy 1976-os, sertésinfluenza ellen adott védőoltás több halálesetet és megbetegedést okozott, mint az influenza, ami ellen bevetették. Melbourne, az ausztrál nagyváros területének 26%-át parkok foglalják el. Az ókori Mexikóban mindössze kétféle háziállatot tartottak: a kutyát és a pulykát. Egy 80 kilós ember csontváza mintegy 14 kilogrammot nyom. A méhek évente több embert ölnek meg, mint a mérgeskígyók. Az atléták tesztelését anabolikus szteroidok használatának kimutatása érdekében 1976 óta végzik. Az angol trónörökös Károly herceg és fia, William sosem utazhat ugyanazon a repülőgépen. Az MG angol autómárka a "Morris Garage" rövidítése. Szerte a világon 375 szervezet alapítottak Sherlock Holmes emlékének. A legnagyobb ilyen csoport a japán Sherlock Holmes Club, 1200 taggal. Andie McDowell az 1984-es Greystoke: The Legend of Tarzan című film forgatásakor képtelen volt változtatni délies akcentusán, ezért a film végleges változatában Glenn Close szinkronizálta. Az amerikai Jeep terepjárómárka a hadsereg által használt "General Purpose" szó rövidítéséből származik (G.P. kiejtve hasonlít a Jeep hangzásához). Az Amerika trópusi erdeiben élő háromujjú lajhár jól úszik, de a talajon csak vonszolni képes magát. A világ selyemtermelésének 70%-át Kína biztosítja. A brazil Rio de Janeiro polgárait úgy nevezik, hogy "Cariocas." Japán, Jordánia és San Marino himnusza egyaránt 4 sorból áll. A Neptun óriásbolygó 1846-os felfedezése óta a Nap körüli pályájának 3/4-ét futotta be. (Vagyis, 3/4 neptuni év telt el azóta). Libanon a Közel-Kelet egyetlen olyan állama, amelynek nincs sivataga. A burgonya semmivel sem hizlal jobban, mint mondjuk az alma. Szingapúrban tiltott a kétütemű motorok használata. Egy új autó adója mindössze 5 dollár, azonban az autó öregedésével ez az összeg egyre nő. 8 évesnél idősebb járművel tilos az utcára menni ben Clark Gable őrnagy leszerelési papírját a későbbi elnök, Ronald Reagan írta alá. Gable-t kapitánná nevezték ki. Egy átlagos felnőtt ember feje kb. 5.4kg - éppen mint egy kisebb bowling-golyó.

15 Ha egy pár két évig együtt él, az orosz törvények szerint házastársnak tekintendő. Ezt hívják polgári esküvőnek. A "Happy Birthday" című dal volt az első, amelyet az űrben elénekeltek március 8-án, az Apollo IX űrhajósai zendítettek rá. Egy átlagos pók közel 2 km/h sebességre képes. Clark Gable születési bizonyítványában a "nem" rovatban "lány" szerepelt. A Hófehérke eredeti, Grimm testvérek-féle verziójában a gonosz királynőt izzó vascipőkben táncoltatták halálra. Annak ellenére, hogy mindenki úgy tartja, hogy Napóleon alacsony ember volt, a testmagassága elérte a 167 centimétert, ami a mai Franciaországban sem tekinthető átlag alattinak. Egy tehén elérheti a 700 kg tömeget, és napi 28 kg táplálékot is fogyaszthat. Ulysses S. Grant amerikai elnököt egyszer letartóztatták, mivel lovával nem tartotta be a washingtoni sebességkorlátozást. A büntetése 20 dollár bírság volt. Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete. Emily Dickinson 900-nál több verset írt, amelyből mindössze 4 jelent meg életében ben a Hermész aszteroida veszélyes közelségben haladt el a Föld mellett. A távolsága kevesebb volt, mint a Hold távolságának kétszerese ben a New Jersey állambeli (USA) Atlantic City-ben 42 férfit tartóztatott le a rendőrség a helyi strandon, mivel topless fürdőruhát viseltek. A Vénusz bolygó közel kör alakú pályán kering a Nap körül, így ott nincsenek évszakok. 980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát. Egy Neander-völgyi előember agya nagyobb volt, mint a modern embereké. A Camel cigaretta dobozán látható teve beceneve: Old Joe. Alexander Borogyin, a híres orosz zeneszerző elismert kémiaprofesszor volt Szentpétervárott. Egy 60 kilós krokodil az állkapcsával 770 kg tömegnek megfelelő harapóerőt képes kifejteni. Egy ember kilogrammnyit. A Linckia columbiae nevű tengeri csillag képes akár egyetlen centiméteres darabkájából visszanöveszteni a teljes testét. A világ legrosszabb klímájú helye valószínűleg az oroszországi Jakutszk környéke. Télen nem ritka a -63 Celsius fok sem, nyáron pedig akár a 40 Celsius fokos hőség sem. Először a La Manche-csatornát mellúszásban úszták át, 1875-ben. Az első külföldi uralkodó, aki az USA-ban találmányt szabadalmaztatott, a marokkói II. Hasszán király volt. Találmánya egy videomagnóval kombinált elektrokrdiográf volt, amellyel a szív teljesítményét lehetett vizsgálni.

16 A kínai Tangshant sújtotta a XX. század leghalálosabb földrengése július 28-án ember, a lakosság egynegyede pusztult el. Svédországban a legmagasabb az egy főre jutó ketchup fogyasztás. Léteznek olyan sáskafajok, amelyek kifejlett állapotukban mindössze néhány hetet élnek. Előtte viszont 15 évet töltenek a földben lárvaként. India egyes részein a folyó medrében vörös iszap található. A környéken élő elefántok így rózsaszínben pompáznak, mivel rendszeresen hemperegnek az iszapban, így védekezve az élősködők ellen. Európa és a volt Szovjetunió tagállamai termelik a világ burgonyatermésének 75%-át. Egy jobb évben Oroszország egymaga adja a világ burgonyatermésének egyharmadát. Egy úszülött csecsemő feje teszi ki teljes tömegének egynegyedét ben az első fizikai Nobel-díjat Wilhelm Conrad Röntgen kapta, az általa - titokzatosságuk miatt - X sugaraknak nevezett felfedezéséért. A békák csontjaiban is új gyűrűk keletkeznek minden téli alvás során, hasonlóan a fák évgyűrűihez. A tudósok ez alapján meg tudják határozni az állat életkorát. Az ókori Görögországban egy nő, ha akár csak egyetlen olimpiai versenyszámot is megnézett, halállal lakolt érte. A McDonald's évente 2500 tonna szezámmagot használ fel az ételeiben. Ralph Macchio egy 14 éves srácot játszott a "Karate kölyök" című filmben. A színész akkor volt 22 éves. A világ népességének egynegyede vegetáriánus. Az első háziasított madár a lúd volt. A zsiráfok egyszerre 5 percet alszanak, összesen kb. 20 percet naponta. Évente 8.5 milliárd gumióvszert gyártanak világszerte. Manapság milliónyi ember iszik vodkát paradicsomlével keverve, de kevesen tudják, hogy ez az ital a New York-i Harry's Bar nevű kocsmából származik. Harry eredetileg Red Snapper névvel illette a italt, később viszont Bloody Mary néven vált híressé. A gin és a kanaszta nevű játékok egyaránt a mah-jongg nevű régi kínai játék leszármazottai, amely több, mint 1000 éves. Theodore Roosevelt volt az első amerikai, aki elnyerte a Nobel-békedíjat, 1906-ban. Napóleon egyik kezét mindig a ruhájába dugta, mivel krónikus viszketegségben szenvedett, és így feltűnés nélkül tudta a hasát vakarni. JP Morgan, az amerikai milliárdos 1902-ben megvásárolta a White Star Line nevű hajózási társaságot. A társaság a következő 10 évben megépítette a Titanicot, amely a hiedelemmel ellentétben nem brit, hanem amerikai hajó volt. Morgan részt vett volna a Titanic első - és egyetlen - útján, de az utolsó pillanatban lemondta az utazást.

17 Három olyan karakter csoport található egy írógépbillentyűzeten, amelyekben ABC sorrendben helyezkednek el a betűk: f-g-h, j-k-l, és o-p. Henry Cavendish, az 1700-as évek egyik legnagyobb tudósa olyan betegesen szégyenlős volt, hogy sosem beszélt egyszerre több ember előtt. A nőkkel szembeni félénksége miatt a női alkalmazottaival kizárólag írásban kommunikált, ha valamelyikük az útjába került, azonnal elbocsátotta. Külön bejáratot építtetett a házába, ahol úgy tudott távozni, hogy senkivel sem kellett találkoznia. Egyedül, magányosan halt meg. Egy John Haight nevű illető tartja a fánkevés világrekordját. Kicsit több, mint 6 perc kellett neki 29 fánk befalásához. A XVIII. századi angol szerencsebarlangokban külön alkalmazott volt, akinek semmi más munkája nem volt, csak a dobókockákat kellett lenyelnie, ha a rendőrség razziázott. Thomas Alva Edison első jelentősebb találmánya a négyszeres sebességű távíró volt, amely egy időben négy üzenetet tudott küldeni. Az 1994-es "Féktelenül" (Speed) című filmben 12 buszt használtak fel az elaknásított busz filmezésére. Kettőt felrobbantottak, egy busz fogyott az ugratós jelenetben. Eggyel vették fel a nagysebességű jeleneteket, egy pedig kizárólag csak az alulról filmezett jelenetekhez kellett. Az Encylopaedia Britannica hagyományosan olyan személyekkel íratja szócikkeit, akik abban a témakörben elismert szaktekintélyek. Így a "bűvészet" témakört Harry Houdini, a "pszichoanalízis" témakört pedig Sigmund Freud írta annak idején. Minden idők legnagyobb rock koncertjét Rod Stewart tartotta, 1994 Újévkor. Több, mint 3.5 millióan hallgatták. A Sargasso-tengernek nincsen partvidéke, mivel az Atlanti óceán közepén helyezkedik el. New Yorkban tilos a vevő előzetes tájékoztatása nélkül eladni egy szellemlakta házat. A férfiak 14 százaléka emlékszik vissza úgy, hogy nem élvezte élete első szexuális együttlétét. A nők körében ez az arány 60 százalék Ford T-Modell autót gyártottak, valamennyit fekete színben. Ahogyan a geológusok a Földet vizsgálják, a szelenológusok a Holdat. Időszámításunk előtti harmadik században Eratosztenész precíziós műszerek nélkül megmérte a Föld sugarát. Eredménye a jelenleg is elfogadott értékhez képest egy százalékos pontosságú. Henry Cavendish, az 1700-as évek egyik legnagyobb tudósa olyan betegesen szégyenlős volt, hogy sosem beszélt egyszerre több ember előtt. A nőkkel szembeni félénksége miatt a női alkalmazottaival kizárólag írásban kommunikált, ha valamelyikük az útjába került, azonnal elbocsátotta. Külön bejáratot építtetett a házába, ahol úgy tudott távozni, hogy senkivel sem kellett találkoznia. Egyedül, magányosan halt meg. Három olyan karakter csoport található egy írógépbillentyűzeten, amelyekben ABC sorrendben helyezkednek el a betűk: f-g-h, j-k-l, és o-p. A tevehús tisztátalannak van bélyegezve a Bibliában. A nők New Yorkban szabadon mászkálhatnak az utcán fedetlen keblekkel, amennyiben ezt nem üzleti célból teszik.

18 Az 1920-as években komolyan elterjedt nézet volt az, hogy a dzsessz zene szexuális diszfunkciót okoz. Egy cég odáig ment, hogy "dzsesszálló" bútort árusított. A spenót a mai Irán területén volt őshonos, a világ többi részén nem is ismerték a keresztény kor hajnaláig. Az aztékok olyan erős szexuális serkentő hatást tulajdonítottak az avokádó nevű gyümölcsnek, hogy a szűzeknek érinteniük sem volt szabad. A szürkebálnák évente közel kilométert vándorolnak, többet, mint bármelyik más emlős ben Annie Edson Taylor volt az első ember, aki végigment a Niagara vízesésen egy hordóban. Egy macska életének 30%-át tölti tisztálkodással. Michael J. Fox középső neve: Andrew. A kecskék pupillája téglalap alakú. Unatractiphobia: félelem a csúnya emberektől. A Play-Doh gyurma 1956-os bemutatkozásakor még csak fehér színben volt kapható. Egyetlen pamutbálából mintegy 215 farmernadrág készíthető. A híres csillagász, Johannes Kepler anyját boszorkánysággal vádolták. Amikor a vietnami háború során Saigon elesett, az amerikaiak evakuálására szólító jel Bing Crosby "Fehér Karácsony" című száma volt. James Bond fedőcégének neve: Universal Exports. Amathofóbia: bizarr félelem a portól. Mielőtt elindulna hazulról, a kisállattartók egyharmada kapcsolja be a tévét vagy a rádiót, hogy kedvence ne unatkozzon egyedül. Volt idő, amikor Kambodzsában tilos volt egy rizstövet bántalmazni. Egy felnőtt ember körülbelül lélegzetet vesz naponta. Az 1905-ös amerikai futball szezon során 18-an haltak meg, 159-en rokkantak le játék közben. A tudósok képesek agyműtétet végezni csótányokon. Nejlont először 1938-ban állítottak elő. Első felhasználási területe a fogkefék sörtéje volt. Ha az USA Kalifornia állama külön ország lenne, a világ ötödik legnagyobb gazdasága lenne. Thomas Jefferson úgy íratta meg saját sírfeliratát, hogy azon semmi nem utalt rá, hogy az USA elnöke volt. Bankrablás közben legnagyobb arányban a bankrablók haláloznak el.

19 Noha a világon mintegy emberi fogyasztásra alkalmas növényfaj létezik, a világ élelmiszereinek 90 százaléka mindössze 20 fajtából készül. Egy tehén először 1930 február 13-án repült repülőgépen. A legtöbb szakértő szerint Hasfelmetsző Jack balkezes volt. Hong Kong jelentése magyarul: "illatos kikötő". A világ legöregebb, még működő zongoráját 1720-ban készítették. Egy 50 kilogrammos ember a Marson csak 19 kilogrammot nyomna. A japán nők 75%-a rendelkezik vibrátorral. A világméretű átlag: 47%. A világ első videomagnója 1965-ben készült és egy zongora nagyságával vetekedett. A tizenéves lányok 68 százaléka a hasát formálná át leginkább. Az elmúlt 500 évben legalább embert öltek meg a vulkánok. Két kígyó között a szexuális aktus tipikusan 6 és 12 óra hosszat tart. Teréz Anya eredeti neve Agnes Gonxha Bojaxhiu volt. A liftek és a mozgólépcsők csak az USA-ban évente 30 embert ölnek meg és másik ember sérüléséért felelősek. A kanadai Manitoba-ban tilos a mellékhelyiségben dohányozni. AZ USA-ban 5 darab Las Vegas nevű város található. A darts tábla közepe ("bull's eye") a talajtól pontosan cm magasságban kell, hogy elhelyezkedjen. A Playboy alapítójáról (Hugh Hefner) egy nyúlfajt neveztek el. A faj latin neve: Sylvilagus palustris hefneri. Egy Boeing 747 (Jumbo Jet) tömege 76 afrikai elefántéval egyezik meg. A megfigyelések szerint azok az emberek, akik pattogatott kukoricát esznek a moziban, háromszor sűrűbben fakadnak sírásra a film alatt. A világ legnagyobb sörivói a csehek. Őket az írek és a németek követik. A teherhajókból évente körülbelül konténer veszik el. Ausztráliában kétszer annyi kenguru él, mint ember. A feljegyzett, leghosszabb csók világrekordja 30 óra 45 perc, amelyet 1999 április 5-én, az izraeli Tel Avivban rendezett csókversenyen állítottak fel. A valaha élt legalacsonyabb ember az indiai Gul Mohammed volt ( ), mindössze 57 centiméter testmagassággal.

20 Mary Shelley Frankenstein című könyvében a főhős Frankenstein által életre keltett élőlény neve Adam volt. Mongut, Sziám királyának 9000 felesége volt. Mielőtt szifiliszben meghalt volna, kijelentette, hogy csak az első 700-at szerette. A múzeumok aránya a lakosságra vetítve Izraelben a legmagasabb. Ha belép egy áruházba, a női vásárlók kilencven százaléka jobbra indul el. H. G. Wells utolsó szavai: "Menj innen! Jól vagyok!" A francia nős férfiak több kozmetikumot használnak, mint feleségeik. A világon percenként 70 ember kerül kórházba kutyaharapás miatt. A martini nevű italt először 1862-ben készítették. Az ókori Görögországban a lánykérés módszere az volt, ha egy almát dobtak a kiszemelt hölgynek. Ha a hölgy ezt elkapta, elfogadta az ajánlatot. Az USA-ban több törvény szabályozza a szexuális magatartást, mint az összes európai országban együttvéve. Genofóbia: félelem a szextől. A január, február és március hónapban házasulók között a legmagasabb a válási arány. A "felhőkarcoló" elnevezést először 1888-ban, egy 11 emeletes ház kapcsán használták először. Egy átlagos zongora kb alkatrészt tartalmaz. Mucofágia az orvosi elnevezés az orrpiszkálás eredményének elfogyasztására. A dél-ázsiai hím orángutánok hangos böfögéssel figyelmeztetik az élőhelyükre tévedő idegen hím fajtársaikat. A UNIX operációs rendszer neve egy rövidítés: UNiplexed Information and Computing System. A Szabadság-szobor koronája kilátótoronyként is üzemel. Az első osztályú tyúktojásnak el kell érnie a 65 grammot. Angliában a polcokra kerülő termékek 1,69%-át ellopják. A bírósági perektől való félelmet Liticaphobia-nak nevezik. A kontinensek tektonikus mozgásának köszönhetően az Atlanti óceán ma 40 méterrel szélesebb, mint Columbus idejében volt. A bagoly az egyetlen madár, amely a felső szemhéjával pislog. Az összes többi madár az alsó szemhéját húzza fel. Az indiában használt nyelvjárások száma eléri a 845-öt.

A világ legérdekesebb tényei

A világ legérdekesebb tényei A világ legérdekesebb tényei HA valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy "Egészségedre!", mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre. A garnélarák a szívét a fejében hordja. A babonás skótok

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük;

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; 1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; Tudod-e, kik ők, es melyik találmány fűződik a nevükhöz az alább felsoroltak közül? MÁJUS NE ONNAN... találmánya:... SOK DELI NYÁJ... találmánya:...

Részletesebben

Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból 8. szám 2014. augusztus szeptember MÓRAHALMI CSAHOLÓ Hírek a nagyvilágból Párt kapott a vörös panda A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után augusztus 26 tól

Részletesebben

Feladatgyűjtemény matematikából

Feladatgyűjtemény matematikából Feladatgyűjtemény matematikából 1. Pótold a számok között a hiányzó jelet: 123: 6 a 45:9.10 2. Melyik az a kifejezés, amelyik 2c-7 tel nagyobb, mint a 3c+7 kifejezés? 3. Határozd meg azt a legnagyobb természetes

Részletesebben

Nemzetközi turizmus Szerkezet (1) Világ (2004): 763,2 mil. turista Európa 431,3 mil. Ázsia és Csendes Óceán 151,2 mil. Amerika 127,7 mil. Közel-Kelet Kelet 22 mil. Afrika 18,2 mil. Ismeretlen 12,8 mil.

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 2

MagyarOK 1.: munkalapok 2 1. Bemutatkozás munkalap Egészítse ki a szavakat! Maria Fernandes v _. Portugál vagyok. Portugáliában é _. Portói vagyok, de Lisszabonban é _. 54 (Ötvennégy) é _ vagyok. Spanyolul és portugálul b _. Most

Részletesebben

Belföldi EMS Gyorsposta

Belföldi EMS Gyorsposta Belföldi EMS Gyorsposta Az EU területére megállapított zónadíjak ÁFA-t tartalmaznak. Az EMS küldemények EU-n kívüli szállításának díja csak a belföldi szakaszra vonatkozólag tartalmaz ÁFA-t. A táblázatban

Részletesebben

Gondolkozz szabadon!

Gondolkozz szabadon! Gondolkozz szabadon! 1 rész: az özönvíz előtti világ nem volt eső 900 év feletti kor óriás termet minden faj együtt Az özönvíz története mítosz vagy valóság 2. rész: az özönvíz A Biblia beszámolója az

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév Iskola: Csapatnév: 1 4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév 1. A rajzon a földünk belső felépítését láthatjátok. Nevezzétek meg a részeit! 2. Mit ábrázolnak a képek? Írjátok a nevét a kép

Részletesebben

Népesség és település földrajz

Népesség és település földrajz Népesség és település földrajz Népességet jellemző adatok: 1, Népesség szám: - adott évben hányan születtek - adott évben hányan haltak meg - vándorlási különbözet Ezek együttesen adják a tényleges szaporodást

Részletesebben

T E R M É S Z E T E S A N YA G

T E R M É S Z E T E S A N YA G KÖRNYZETBARÁT T E R M É S Z E T E S A N YA G SZOMORÚ TÉNYEK A MŰANYAG PALACKOKRÓL Az eldobható műanyag palackok jelentős veszélyt jelentenek az állatvilágra. A műanyagok lebomlási ideje több száz év, és

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK A XVI-XVIII. SZÁZADBAN

FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK A XVI-XVIII. SZÁZADBAN Petőfi-pályázat 2013 Történelem FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK A XVI-XVIII. SZÁZADBAN 1) Ismert és ismeretlen felfedezők Kire ismersz rá? Portugál herceg, támogatott minden felfedező utat, bár ő maga ritkán szállt

Részletesebben

980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát.

980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát. Élővilág 980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát. A dinoszauruszok nem ettek füvet - az ugyanis akkor még nem létezett. Egy házilégy mindössze 14 napig

Részletesebben

Az évezred pénze. Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt.

Az évezred pénze. Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt. Az évezred pénze Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt. Arany Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert,

Részletesebben

Az első Micimackó és barátai figurák. Micimackó. Egy regény, amely meghódította a világot

Az első Micimackó és barátai figurák. Micimackó. Egy regény, amely meghódította a világot Az első Micimackó és barátai figurák Micimackó Egy regény, amely meghódította a világot Az eredeti regény Micimackó című regényt (eredeti címe: Winnie-the-Pooh) A. A. Milne írta az általa kitalált mackó,

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák.

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens ENSZ világértekezlet: Stockholmi Környezetvédelmi Világkonferencia Stockholm, 1972. június 5-16.

Részletesebben

RPM International Inc. Utasítások a hotline szolgáltatás használatához

RPM International Inc. Utasítások a hotline szolgáltatás használatához RPM International Inc. Utasítások a hotline szolgáltatás használatához A megfelelőséggel kapcsolatos problémák többnyire helyi szinten kerülnek megoldásra, az RPM International Inc. ( RPM ) Hotline szolgáltatása

Részletesebben

XY_TANULÓ FELADATSOR 10. ÉVFOLYAM MATEMATIKA

XY_TANULÓ FELADATSOR 10. ÉVFOLYAM MATEMATIKA XY_TNULÓ FELTSOR. ÉVFOLYM MTEMTIK MTEMTIK -. ÉVFOLYM. feladat: autószámlálás mc22 Rita egyik nap az erkélyen állva nézte az elhaladó autókat, és feljegyezte az egyes gépkocsimárkákat, valamint azt, hogy

Részletesebben

TARTALOM. Varázslatos világûr. LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI

TARTALOM. Varázslatos világûr. LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI A Dorling Kindersley Book www.dk.com A fordítás alapja: It Can t Be True! First published in Great Britain, 2013 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2013

Részletesebben

Konzervált útipor. Ugyanaz ködös idõben, csak a jellegzetes hegygerincrõl és az iker-építésû magas házról lehet azonosítani.

Konzervált útipor. Ugyanaz ködös idõben, csak a jellegzetes hegygerincrõl és az iker-építésû magas házról lehet azonosítani. Etiópia A negyedik hét után a kistermetû, de magas beosztású hivatalnok a lakásosztályon megúnta látogatásaimat és lakást kaptam egy 12-emeletes ház 6. emeletén. A kisebbik szobából észak felé kitekintve

Részletesebben

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség A világn gnépesség g térbeli t eloszlása, sa, a népsûrûség 60 30 0 Fõ/km 2 < 1 30 1-10 11-25 26-50 51-100 101-200 > 200 A világn gnépesség g rasszok, nyelvek és s vallások szerinti megoszlása sa Rassz

Részletesebben

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig!

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig! Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1 Készlet erejéig! 14 cm 34 cm 23,5 cm 23,5 cm 73,5 cm 70,5 cm 38,5 cm 34 cm XL Fali Dekor 1 ív: 70x100 cm HL Fali Dekor 1 ív:50x70 cm L Fali Dekor 1 ív:35x100

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA

NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA 1 NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 24 ORSZÁG Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország,

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

A vitorlázórepülésről

A vitorlázórepülésről A vitorlázórepülésről Tartalom Tartalom 2 Bevezetés 4 Történelmi áttekintés 4 Vitorlázórepülés 5 Versenyzés 5 FELADAT TÍPUSOK 7 FELKÉSZÜLÉS 7 2 a vitorlázórepülés a légi sportok királynője, vagy még inkább

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER 1. Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. A fény terjedési sebessége: 300.000 km/s, így egy év alatt 60*60*24*365*300 000 km-t,

Részletesebben

Arányossággal kapcsolatos feladatok

Arányossággal kapcsolatos feladatok Arányossággal kapcsolatos feladatok 1. Egy régi óra 4 óra alatt 8 percet késik. Mennyivel kell elrevidd az órát este 10 órakor, ha reggel pontosan 7-kor akarsz ébredni?. 6 munkás egy munkát 1 nap alatt

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 1. HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

OLIMPIAI KVÍZ. Athéntól Londonig. A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A pályázó adatai. Név:.. E-mail cím:... Postacím:...

OLIMPIAI KVÍZ. Athéntól Londonig. A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A pályázó adatai. Név:.. E-mail cím:... Postacím:... OLIMPIAI KVÍZ Athéntól Londonig Kérdések az újkori olimpiák magyar vonatkozású eseményeiről Jelölje meg a helyes válaszokat, majd 2012. augusztus 3-án, pénteken 16 óráig dobja be a kölcsönzőpultnál elhelyezett

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Ausztria Országúton, lakott területen kívül 100 km/h Éjjel (22-05 óra között) az A10, az A13 és az A14 autópályán azonban csak max. 110 km/h Vannak továbbá

Részletesebben

A magyar felnőcek 70%- a esec már a kiberbűnözők csapdájába ÖSSZEFOGLALÁS A MAGYAR KIBERBŰNÖZÉSI HELYZETRŐL

A magyar felnőcek 70%- a esec már a kiberbűnözők csapdájába ÖSSZEFOGLALÁS A MAGYAR KIBERBŰNÖZÉSI HELYZETRŐL A magyar felnőcek 70%- a esec már a kiberbűnözők csapdájába ÖSSZEFOGLALÁS A MAGYAR KIBERBŰNÖZÉSI HELYZETRŐL 1 TARTALOM Tartalom Első rész: A Norton Kiberbűnözési Tanulmány eredményei Diaszám 3 1. A kiberbűnözés

Részletesebben

Virtuális világkaland otthon ülőknek

Virtuális világkaland otthon ülőknek Virtuális világkaland otthon ülőknek Kutasd fel a helyszíneket! Váltsd le a jeleket a helyszín NEVÉRE-VÁROSÁRA-ORSZÁGÁRA! 1. Helyszín: 2. Helyszín 3. Helyszín: 4. Helyszín 5. Helyszín: A Google Earth útvonal-mérőjével

Részletesebben

JANUÁR SZIA, IDŐUTAS! ÚJÉ

JANUÁR SZIA, IDŐUTAS! ÚJÉ JANUÁR SZIA, IDŐUTAS! E NAPTÁR SEGÍTSÉGÉVEL SOSEM FOGOD ELFELEJTENI, MIOR VANNA A FONTOS IDŐPONTO A MÚLTBAN ÉS A JÖVŐBEN. Z T, RES NG E VÍZ ARSA A F ZDETE E V ÚJÉ 0 ÉRDE ESS ÉG MR. PEABODY ÉS SHERMAN VÁROSI

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Fizikai mennyiség megadása Egy fizikai mennyiség megadásához meg kell adnunk a mérés alapegységét, ezt mértékegységnek nevezzük, valamint a mennyiség

Fizikai mennyiség megadása Egy fizikai mennyiség megadásához meg kell adnunk a mérés alapegységét, ezt mértékegységnek nevezzük, valamint a mennyiség MÉRTÉKEGYSÉGEK Fizikai mennyiség megadása Egy fizikai mennyiség megadásához meg kell adnunk a mérés alapegységét, ezt mértékegységnek nevezzük, valamint a mennyiség alapegységhez viszonyított nagyságát,

Részletesebben

A köles kül- és belpiaca

A köles kül- és belpiaca A köles kül- és belpiaca Györe Dániel tudományos segédmunkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet Köles Reneszánsza Konferencia 2013. október 25. Budapest Világ gabonatermelése - Az elmúlt 50 évben a főbb

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

1 ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, email: info@admiraltravel.hu

1 ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, email: info@admiraltravel.hu 1 KANUHURA 5 csillagos luxus sziget. Lhaviyani atoll észak keleti részén található ez a 1.000 m x 200 m s csodálatos hófehér homok partú sziget. Korall zátony 100-150 m - re. A legtökéletesebb partú hibátlan

Részletesebben

Az EU cukor exportjának világpiaci kilátásai

Az EU cukor exportjának világpiaci kilátásai Európai Cukorkereskedelmi Szövetség Az EU cukor exportjának világpiaci kilátásai Cukor Tanácsadó Testület 2010. június 28. 1 Prezentációs áttekintés Világpiaci áttekintés A globális kínálat és kereslet

Részletesebben

Budapest Maraton és Félmaraton 1.

Budapest Maraton és Félmaraton 1. Budapest Maraton és Félmaraton 1. 1984 óta kerülnek megrendezésre. A félmaraton szeptemberben, míg a maraton októberben. A két verseny 31 000 embert mozgatott meg 2012-ben. A Budapest Maraton Magyarország

Részletesebben

Élelmiszergazdálkodás és tudatos fogyasztás: miért pazarol az ember

Élelmiszergazdálkodás és tudatos fogyasztás: miért pazarol az ember Élelmiszergazdálkodás és tudatos fogyasztás: miért pazarol az ember Mikor az ember valóban felnőtté válik Gazdaság és fenntarthatóság a XXIszázadban Dr. Borbély Csaba borbely.csaba@ke.hu 30-5647533 Fogalmi

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke KIEMELÉSEK A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012 Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke A szerző által az egy milliárd szegény, éhes embernek, a sorsuk

Részletesebben

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém X. Energiatakarékossági vetélkedő Veszprém 011. május 19. III. feladatsor 1. oldal. oldal 3. oldal 4. oldal 5. oldal Elért pontszám: Technikatanárok Országos Egyesületének Veszprém Megyei Területi Szervezete

Részletesebben

Játékelmélet. előadás jegyzet. Kátai-Urbán Kamilla. Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli.

Játékelmélet. előadás jegyzet. Kátai-Urbán Kamilla. Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli. Játékelmélet Kátai-Urbán Kamilla Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli Irodalom előadás jegyzet J. D. Williams: Játékelmélet Filep László: Játékelmélet 1. Előadás Történeti

Részletesebben

DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSTERVEK 3.1 Kultúraközvetítés, ismeretterjesztés Elmés szerkezetek, rövid történetek

DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSTERVEK 3.1 Kultúraközvetítés, ismeretterjesztés Elmés szerkezetek, rövid történetek 5. Mellékletek M1 1. Egy francia mérnök* szerette a környékbeli erdőben, réteken sétáltatni a kutyáját. Nem szerette viszont a sétát követő tisztálkodást, mert a ruhája és a kutya szőre is tele volt undok,

Részletesebben

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926 Családfa Apai nagyapa Kauders Dávid 1854 1926 Apai nagyanya Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Anyai nagyapa Freiberger Mór? 1904/05 Anyai nagyanya Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937

Részletesebben

HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT

HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen.org ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: élvezd az italod felelősségteljesen Mi az alkohol, mi a hatása Amikor borról,

Részletesebben

Cartagena 2. - Kalózfészek

Cartagena 2. - Kalózfészek Cartagena 2. - Kalózfészek (A menekülés folytatódik) Tervezte: Leo Colovini Kiadja: Winning Moves Deutschland GmbH Luegallee 99 40545 Düsseldorf www.winning-moves.de 2-5 játékos részére, 8 éves kortól,

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

Foucault ingakísérlete a Szegedi Dómban

Foucault ingakísérlete a Szegedi Dómban Foucault ingakísérlete a Szegedi Dómban 2005. április 13. És mégis mozog a Föld A világról alkotott kép alakulása Ókorban 6 bolygót ismertek (Merkur,..., Szaturnusz) Ptolemaiosz (120-160) A geocentrikus

Részletesebben

Szintén a Pikes Peak tetején. Itt nem csak hogy júniusban még nem olvadt el a hó, hanem már agusztusban elkezd esni.

Szintén a Pikes Peak tetején. Itt nem csak hogy júniusban még nem olvadt el a hó, hanem már agusztusban elkezd esni. Excalibur Hotel, Las Vegas. 2003 december. Egy éjszakát Las Vegas-ban töltöttünk amikor Los Angeles-ből Denver-be költöztönk, ami egy három napos út volt, kb 1650 km. Az Excalibur Hotel kívül és belül

Részletesebben

Családfa. Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza) 1874 1944. Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944. Schillinger Lipót 1864 1944

Családfa. Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza) 1874 1944. Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944. Schillinger Lipót 1864 1944 Családfa Apai nagyapa Steinberger Dávid?? Apai nagyanya Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944 Anyai nagyapa Schillinger Lipót 1864 1944 Anyai nagyanya Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza)

Részletesebben

HÉTFŐ 9:00 gyülekező Tábori szabályok 9:45 ismertetése. 10:00 1. előadás: AFRIKA

HÉTFŐ 9:00 gyülekező Tábori szabályok 9:45 ismertetése. 10:00 1. előadás: AFRIKA HÉTFŐ 9:00 gyülekező Tábori szabályok 9:45 ismertetése 1. előadás: AFRIKA 11:00 sport, foci, akadályverseny 17:30 szünet A kollégiumnál kipakolás, elrendeződés A helyszín bemutatása, Csoportok beosztása,

Részletesebben

Barcelona, Spanyolország (a világranglistán a 20.)

Barcelona, Spanyolország (a világranglistán a 20.) Célok: A modern/kortárs építészet szerepének vizsgálata a nemzetközi turizmus kínálatában Szempontrendszer: Építészeti/művészettörténeti: klasszikus modern kortárs modern új épület/építmény rekordok (magasépítészet)

Részletesebben

A hajó. A felszerelés

A hajó. A felszerelés Kis hajó, nagy kaland Méder Áron hatméteres vitorlásával kerülte meg a Földet CARINA (39 éves) és Áron (29 éves) a 3 év alatt 40 országot érintett, 30 000 tengeri mérföldet tett meg (55 000 km), három

Részletesebben

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán 2009. október 16. Dr. Bernek Ágnes főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola "A jelenlegi globális világgazdaságban mindössze csak két

Részletesebben

Mintafeladatsor Matematikaverseny ált. iskola 7-8.osztályosainak Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola, Hatvan

Mintafeladatsor Matematikaverseny ált. iskola 7-8.osztályosainak Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola, Hatvan Mintafeladatsor Matematikaverseny ált. iskola 7-8.osztályosainak Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola, Hatvan TOLLAL DOLGOZZ, SZÁMOLÓGÉPET NEM HASZNÁLHATSZ, A LAPRA SZÁMOLJ! 1. A következő ábrán egy

Részletesebben

Kedvenc hősök. Felmérés rajzfilmek és számítógépes játékok szereplőiről

Kedvenc hősök. Felmérés rajzfilmek és számítógépes játékok szereplőiről Kedvenc hősök Felmérés rajzfilmek és számítógépes játékok szereplőiről Tartalom I. Felmérés Kedvenc játékok, rajzfilmek, képregények II. felmérés Konkrétabb, arra kíváncsi, hogy milyen számítógépes játék

Részletesebben

Phoenix Fireball Sport Egyesület

Phoenix Fireball Sport Egyesület Phoenix Fireball Sport Egyesület Egyesületünk 2005 júliusában alakult meg. Fő célunk, melyet az elkövetkezendő években is szeretnénk képviselni, hogy egy Európa-szerte igen népszerű sportágat, a FLOORBALL*-t

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Friedrich Vilmos Nincs adat. Interjúalany. Szeszlerné Göndör Márta (szül. Göndör Márta) 1919 2003.

Családfa. Anyai nagyapa. Friedrich Vilmos Nincs adat. Interjúalany. Szeszlerné Göndör Márta (szül. Göndör Márta) 1919 2003. Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa Göndör (Grünwald) Jakab Bauman?-né (Göndör /Grünwald/ Jakabné) (szül. Heimovics Regina) 1850-es évek 1940-es évek Anyai nagyapa Friedrich Vilmos Anyai nagyanya Friedrich

Részletesebben

Kognitív Profil Teszt 5 7 éves kor között

Kognitív Profil Teszt 5 7 éves kor között Kognitív Profil Teszt 5 7 éves kor között KIÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EGYÉNI FELADATLAPHOZ A teszt szabadon felhasználható a forrás feltüntetésével. A teszt készítőjét segíti, ha az eredményekről tájékoztatást

Részletesebben

Select 86 Kft. 2009. decemberi új megjelenések UNIVERSAL PICTURES

Select 86 Kft. 2009. decemberi új megjelenések UNIVERSAL PICTURES Bunyó (Fighting) Select 86 Kft. 2009. decemberi új megjelenések UNIVERSAL PICTURES Az isten háta mögül jött Shawn MacArthur (Channing Tatum Közellenségek, G.I. Joe: A Kobra árnyéka) lopott áruk csencseléséből

Részletesebben

Speciális Olimpia Nyári Európa Játékok Antwerpen, Belgium 2014

Speciális Olimpia Nyári Európa Játékok Antwerpen, Belgium 2014 Speciális Olimpia Nyári Európa Játékok Antwerpen, Belgium 2014 1 2 / Special Olympics Általános ismertető A Speciális Olimpia Nyári Európai Játéka Antwerpen városában, Belgiumban került megrendezésre 2014.

Részletesebben

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY ELSŐ FORDULÓJÁNAK FELADATLAPJA I. KATEGÓRIA Tudnivalók A feladatokat figyelmesen olvasd el! A megoldásokat a mellékelt értékelőlapon kell beadni. Az értékelőlapon

Részletesebben

1408/71 rendelet: 12.; 72. cikk 574/72 rendelet: 10a.; 85.2. és 3. cikk

1408/71 rendelet: 12.; 72. cikk 574/72 rendelet: 10a.; 85.2. és 3. cikk MIGRÁNS MUNKAVÁLLALÓK SZOCIÁLIS BIZTONSÁGÁVAL FOGLALKOZÓ IGAZGATÁSI BIZOTTSÁG Lásd az Útmutatót a 3. oldalon E 405 ( 1 ) A BIZTOSÍTÁSI, FOGLALKOZTATOTTSÁGI VAGY MUNKANÉLKÜLISÉGI IDŐSZAKOK ÖSSZESÍTÉSÉRE,

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010.

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010. Közlekedés az EU-ban Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2010. A Közlekedés Jogosítvány Az EU bármely tagállamában megszerzett jogosítvány az egész Európai Unión belül érvényes. Az Európai

Részletesebben

A fenntartható fejlődés globális kihívásai

A fenntartható fejlődés globális kihívásai A fenntartható fejlődés globális kihívásai Társadalmi igazságtalanság, növekvő konfliktusok, fokozódó szegénység Erkölcsi hanyatlás A környezet degradációja, az erőforrások szűkössége a növekedés fenntartásához

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve:

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve: APÁCZAI KÖNYVKIADÓ ÉS KÖNYVTERJESZTŐ KFT. SZIVÁRVÁNY HETED 7 HATÁRON 9502 Celldömölk, Pf. 6 Tel.: 95/525-018, Fax: 95/525-027, e-mail: szivarvany@apaczai.hu TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY

Részletesebben

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva Az ökoszisztémát érintő károk Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva A fajeloszlás változása A fajeloszlás a változó klíma, vagy a környezetszennyezés következtében változik, az ellenálló fajok

Részletesebben

TÖRTÉNELMI TÉRKÉPEK. Magyarország honismereti térképe (fóliázva, fa lécezéssel)

TÖRTÉNELMI TÉRKÉPEK. Magyarország honismereti térképe (fóliázva, fa lécezéssel) TÖRTÉNELMI TÉRKÉPEK Kódszám Megnevezés Méret 1314 Európai Unió 160 x 115 Z 055 Magyarország honismereti térképe (fóliázva, fa lécezéssel) 100 x 70 6 145 Ft MT1 Az ókori keleti birodalmak MT2 Az ókori Görögország

Részletesebben

2014.09.22. A felszín:

2014.09.22. A felszín: 1 A felszín: Környezetszennyezés, klímaváltozás Munkanélküliség (Fiatalok?) Szegénység Vidék elnéptelenedése Urbanizáció Bűnözés Betegségek Éhség lázadás? 2 3 Lábnyomozás. 1 liter benzin elégetéséből 2,331

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

Phoenix Fireball Sport Egyesület

Phoenix Fireball Sport Egyesület Phoenix Fireball Sport Egyesület Egyesületünk 2005 júliusában alakult meg. Fő célunk, melyet az elkövetkezendő években is szeretnénk képviselni, hogy egy Európa-szerte igen népszerű sportágat, a FLOORBALL*-t

Részletesebben

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Aktív hétvégére várjuk a sportszerető családokat! Ezt a hétvégét olyan családoknak vagy egyéneknek ajánljuk, akik szeretnének egy sportos

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege A Biblia gyermekeknek bemutatja A Nílus hercege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

A fordított út módszere és a gráfok

A fordított út módszere és a gráfok A fordított út módszere és a gráfok 1. feladat: Ilonka az els nap elköltötte pénzének felét, a második nap a meglév pénzének egyharmadát, a harmadik nap a meglév pénz felét, negyedik nap a meglév pénz

Részletesebben

GKIeNET T-Home T-Mobile

GKIeNET T-Home T-Mobile GKIeNET T-Home T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés 1/3 Gyorsjelentés az Fókuszban a mobil eszközök és szolgáltatások kutatási anyagból 2009. szeptember 2009 GKIeNET Internetkutató és

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

DÁTUM ESEMÉNY HELYSZÍN ÁRAK. 2009. december 7. IL DIVO London, Egyesült Királyság Lekérésre

DÁTUM ESEMÉNY HELYSZÍN ÁRAK. 2009. december 7. IL DIVO London, Egyesült Királyság Lekérésre IL DIVO KONCERTEK A legnépszerűbb opera kvartett, az Il Divo, 2004-ben jött létre Simon Cowell irányításával. Az opera virtuóz vegyítése a romantikus és népszerű pop dalokkal nagy vihart kavart a világban,

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén VÁZLATOK II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai Népek, nyelvek, vallások Európa benépesedésének irányai: Ázsia, Afrika alpi típusú emberek közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában:

Részletesebben

SUBIECTELE Limba maghiar

SUBIECTELE Limba maghiar ROMÂNIA JUDEUL TIMI MUNICIPIUL TIMIOARA DIRECIA DE MEDIU SERVICIUL PROTECIA MEDIULUI SUBIECTELE Limba maghiar pentru competiia intercolar în vederea seleciei unitilor colare (elevi i cadre didactice) care

Részletesebben

STATISZTIKA PÉLDATÁR

STATISZTIKA PÉLDATÁR STATISZTIKA PÉLDATÁR www.matektanitas.hu www.matektanitas.hu info@matektanitas.hu 1 Minden feladat csak szöveges válasszal együtt ad teljes értékű megoldást! Becslés 1. feladat Az alábbi táblázat megadja

Részletesebben

Környezettudatos informatikai rendszerek kialakítása a gyakorlatban. Baranyák Zoltán HUMUSZ

Környezettudatos informatikai rendszerek kialakítása a gyakorlatban. Baranyák Zoltán HUMUSZ Környezettudatos informatikai rendszerek kialakítása a gyakorlatban Baranyák Zoltán HUMUSZ Egyre több számítógép globális hatás! Jelenleg ~ 1 milliárd számítógép világszerte Ebbıl ~ 1/3 hordozható és növekszik

Részletesebben

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944 Családfa Apai nagyapa Lazarovits József 1860-as évek 1944 Apai nagyanya Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943 Anyai nagyapa Fülöp Jakab 1860-as évek 1939 Anyai nagyanya Fülöp Jakabné

Részletesebben

A mezőgazdaság jelene és jövője a fenntarthatóság tükrében. Gyulai Iván Mezőtúr 2012. október 17.

A mezőgazdaság jelene és jövője a fenntarthatóság tükrében. Gyulai Iván Mezőtúr 2012. október 17. A mezőgazdaság jelene és jövője a fenntarthatóság tükrében Gyulai Iván Mezőtúr 2012. október 17. Agrárium a fenntarthatóság tükrében Fenntartható az a tevékenység, amely a megújulás mértékén használja

Részletesebben

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A)

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) A Móricz Akadémia keretein belül lehetőségünk nyílt, hogy egy általunk választott témából prezentációval előadást tartsunk. Én a második

Részletesebben

Műhely. Ünnepi tévénézés. Naponta átlagosan min. 6 órát tévét nézők társadalmi csoporton belüli aránya

Műhely. Ünnepi tévénézés. Naponta átlagosan min. 6 órát tévét nézők társadalmi csoporton belüli aránya Műhely Ünnepi tévénézés Az év végi ünnepek - Karácsony, Újév és a kettő közötti időszak - a televíziós csatornák számára mindig komoly kihívást jelentenek, hiszen ezen időszak alatt a nézők különlegesen

Részletesebben

USA, Nyári táborok. 1. Kalifornia felfedezése (15+) Helyszín: Los Angeles, Kalifornia (Citrus College) Általános leírás: 20 tanóra/hét

USA, Nyári táborok. 1. Kalifornia felfedezése (15+) Helyszín: Los Angeles, Kalifornia (Citrus College) Általános leírás: 20 tanóra/hét USA, Nyári táborok Amerika a lehetőségek országa! 11 különböző helyszínen ajánl sporttal, vakációs programokkal egybekötött táborokat, 10 20 évesek számára! 1. Kalifornia felfedezése (15+) Helyszín: Los

Részletesebben

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában!

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Szeretnénk a látogatás előtt egy áttekintést nyújtani a Bárka madarairól, amely talán tartalmasábbá teheti a látogatást. A Bárka

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Szerelem, szerelem...

Szerelem, szerelem... Szerelem, szerelem... 0. Vers a szerelemről: Kelemen Zoltán: Szerelem Ő Igen, jól látja, ennyi az egész. Vers ez egyáltalán Ön szerint? 1. Aforizmák. Férfiak mondták őket nőkről. Egészítse ki! mit akar

Részletesebben