A támogatott projekt főbb adatai: Kézzelfoghatóan Zöld Fesztivál Váltsd vissza a korsódat! - összefoglaló - A pályázat címe:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A támogatott projekt főbb adatai: Kézzelfoghatóan Zöld Fesztivál Váltsd vissza a korsódat! - összefoglaló - A pályázat címe:"

Átírás

1 ZöldÖvezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület Kézzelfoghatóan Zöld Fesztivál Váltsd vissza a korsódat! Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában megvalósuló project - összefoglaló - A támogatott projekt főbb adatai: A pályázat címe: A pályázat témaköre: Kézzelfoghatóan Zöld Fesztivál Váltsd vissza a korsódat! Környezetvédelem és fenntartható fejlődés A projekt időtartama: június december 30. Projekt helyszínei: Monostorapáti (Művészetek völgye) Monorierdő (Reagee Camp) Bánk (Bánki-tó fesztivál) Szeged (Szegedi Ifjúsági Napok) Budapest (Triatlon Világbajnokság) Budapest (Faludy 100 Fesztivál) Event Expo kiállítás

2 A projekt ütemezése: A) Előkészítés (június-július) A Munkacsoport összeállt, megtervezte a nyári teendőket o Projekt vezető kiválasztási szempontok: Projektvezetésben való tapasztalat Környezetvédelmi ügyekben való jártasság A RePohár rendszer ismerete Külföldi tapasztalatok Rugalmasság Felmerülő problémák gyors kezelése Életre hívtuk a ZöldRe Pohár elnevezést, elkészült az ehhez kapcsolódó arculati kézikönyv is. Megindultak az egyeztetések a rendezvényekkel a nyári időszakra vonatkozóan Megkezdtük a RePoharak gyártását, valamint egyéb beszerzéseket: tárolóedények, csomagolófóliák, zsákok, munkaruházat megvásárlását ZöldInfó pontok ZöldRe Pohár bemutatójának megtervezése Önkéntes programot összeállítása, tervezések Egyeztettünk az önkéntesekkel, részükre oktatást tartottunk a feladatokról és tudnivalókról Bemutattuk a pohár programot a gyakorlatban a június eleji Stargarden fesztiválon Éves sajtótájékoztatónkon beszéltünk a RePohár nyári debütálásáról, július elején Részt vettünk a pohár program megvalósításban a Hegyalja fesztiválon, ahol minden vendéglátó egység érintett volt a RePohár használatban B) Választott rendezvények 1. Művészetek Völgye Monostorapáti színpad 2. Reagee Camp - Monorierdő 3. Tekerj a tóra! Bánki-tó fesztivál, - Bánk 4. Szegedi Ifjúsági Napok Szeged 5. Triatlon Világbajnokság - Budapest 6. Gödör klub fesztivál Budapest Rendezvényekre szabott RePohár programunkban a következő programelemek voltak: ZöldInfó pont üzemeltetés Pohár információs pont üzemeltetés Raktársátor kialakítása Pohár visszaváltó pont üzemeltetés Önkéntes program Egyedi figyelemfelkeltő akciók Hirdetések Pohár mosás mosóközponttal Készletezés

3 C) Értékelő munkák: Szakmai program, Kiadvány készítés és Weblap fejlesztés 1. Event expo kiállítás Szakmai program Szakmai programunk helyszínének a Hungexpon megrendezésre kerülő Event expo kiállítást választottuk. A rendezvényszervezőknek, a rendezvényszervezésben részt vevő cégeknek szóló kiállításon a szakma képviselőivel, valamint kiegészítő szolgáltatások vezetőivel találkozhattunk. Az expo két napján standdal jelentünk meg, hogy minél több érdeklődőnek bemutathassuk a RePohár rendszert. Kiállítottuk az összes eddig készült saját brandinges és a külföldről beszerzett pohár mintákat, és bemutattuk a ZöldRePohár arculatát, az elkészült 3 és 5 dl-es magyar gyártmányú repoharakat. Első ízben itt találkozhatott a közönség a ZöldRe Pohár kiadvánnyal, melyet ingyen osztottunk az érdeklődőknek. Az Expó szakmai program eleme volt a ZöldRe Pohár szeminárium, melyet a ZöldÖvezet Társulás elnöke tartott a előre meghívott partnereknek, rendezvényszervezőknek, valamint a helyszíni érdeklődőknek. Az előadáson felépítését úgy állítottuk össze, hogy a teljes fesztiválkorsó történetról szó essen. A RePoharak történetéről, magyarországi első fecske rendezvényekről beszéltünk, ahol RePoharat használtak, majd a 2010-es évben jelen támogatással indított projektünk tapasztalatairól számoltunk be, végül a tervekről is szó eset. A prezentáció tartalmazta a ReKorsó bevezetés lépéseit és a szükséges ráfordításokat, melyből világosan láthatta a szakma, hogy inkább kell újragondolni a költségeket mintsem nagy pénzeket beleölni a rendszerbe. Célunk volt, hogy mindenképpen szóljunk ezekről a lehetőségekről. A bemutatkozó végén kérdések alapján folytatódott a beszélgetés, majd megvendégeltünk egy RePoharas üdítőre mindenkit a standunkon. A szakmai program eredményeképpen több rendevényszervező kereste meg szervezetünket saját rendezvényen való RePohár bevezetés céljából, valamint vendéglátósok közül akadt érdeklődő, cateringben való RePoharasítás miatt. Az Expót remek fórumnak értékeljük, a fogyasztók és a szakma is megismerhette a RePohár rendszert, annak működését és kialakítási lehetőségeit. 2. Kiadvány Kiadványunk célja, és feladata hogy bemutassa a ZöldRe Pohár rendszert és bevezetésének lehetőségeit online formában, a könnyebb elérhetőség érdekében. Az anyagot gondosan szerkesztettük annak érdekében hogy egy átlátható teljes képet kapjon az érdeklődő a REpohár előnyeiről. Megszólaltattuk benne azokat a fesztiválszervezőket is, akik használják a poharakat saját rendezvényükön, hogy miért tartják fontosnak és jó környezetvédelmi intézkedésnek a visszaválthatós rendszert. Részletezzük a gazdaságosságot, és a működés alapjait benne. Az anyag online verzióját megtalálhatják az oldal letöltések menüpontjában!

4 3. Weblap A fesztiválkorsóról szóló információkat első körben a ZöldÖvezet Társulás weboldalán keresztül lehetett elérni, a aloldalaként. Az aloldalon rövid összefoglalóban volt elérhető a repohár rendszerhez való kapcsolódás lehetőségének összefoglalója. Itt lehetett felvenni a kapcsolatot a ZöldÖvezet Társulással, amennyiben valaki saját pohárvisszaváltási programot szeretne indítani erre az infrastruktúrára támaszkodva. Nagyon fontos kiegészítő eleme a statikus oldalnak az egyik közösségi médián júliusban elindított oldal, mely lévén ún. nyílt oldal, bárki megtekintheti nem regisztrált felhasználóként is. A facebook ZöldRePohár oldalán folyamatosan közöltük az aktuális híreket és megjelenési, találkozási lehetőségeket. Célunk a nagyközönség megszólítása, hiszen fontos az igény kialakítása is az újrahasználati rendszerre. Mivel a gyakorlati teljesítésre koncentráltunk, csak később, 2010 decemberében került lefejlesztésre a ZöldRePohár széles körű megismertetéséhez egy önálló oldal a domain név alatt. Bár korábban nem vállaltunk teljesen külön oldalt, mégis a tapasztalatok alapján fontosnak tartottuk, hogy a repohár újrahasználati rendszernek egy külön oldalt indítsunk, mely természetesen elérhető saját honlapunkról is. A kiadvány analógiájára épülő ZöldRePohár weboldal tartalmazza az összes fontos információt, eddigi tapasztalatokat, képeket, referenciát, valamint a 2010-es repohár bevezetési projektről egy összefoglaló anyagot. A weboldalon letölthető a pdf formátumú kiadvány is.

5 A projektidőszakban eltervezett célok és azok eredménye: Arculati célok: Megalkottunk egy új arculatot a fesztiválkorsó számára, mely a szemléletformálásban is részt vesz mint egy szórólap : a poháron megtalálható a ZöldRe Pohár működési elve: Válts vissza (Válts ZöldRe), valamint a jogszabály szerint is kötelezett betétdíjas pohár felirat, és a ZöldÖvezet Társulás elérhetősége. A ZöldRe Pohár bevezettett új arculatával a könnyebb megismerést kívántuk segíteni, hiszen a fiatalok több helyszínen is találkozhattak a mintával. A pohár megalkotása közben három fejlesztést vittünk véghez: Infrasturktúra fejlesztési célok: 2.1. A nyomat minőségén javítottunk, a mosási terhelhetőséget figyelembe véve A fesztiválkorsó már nem csak korsó,méretben elérhető, a poharak további űrmértékében kerültek és kerülnek a jövőben legyártásra: 5000 darab 3 dl-es RePoharat a projekt finanszírozásában gyártottunk és hamarosan elkészül a 2 dl-es pohár szerszáma is a fröccsöntő üzemben, mellyel kapcsolatban állunk Új csomagolási technikát alkalmazunk, mely a projekt tapasztalata alapján került bevezetésre Legyártottunk db új RePoharat, melyet legalább 100 elmosásig tudunk még használni a rendezvényzöldítés frontján Beszereztünk jó minőségű tárolódobozokat, rekeszeket, melyet a tárolás során és a mosási folyamatokban maximálisan tudunk használni Munkaruhákat vásároltunk és a sima fehér pólókat arculatnak megfelelő nyomással láttuk el. A munkaruhákat önkénteseink viselték a fesztiválokon és fogják is még jóideig. Tájékoztatási célok: 3.1. Elkészült egy külön, önálló honlap, mely a RePohár kiadvány analógiájára épül. A weboldal tartalmazza az összes fontos információt, eddigi tapasztalatokat, képeket, referenciát és kapcsoaltfelvételi elérhetőségeket. A letölthető a pdf formátumú kiadvány is. 3.2 A projekt gyakorlatának köszönhetően a jövőben könnyebben tudunk testre szabott megoldásokat javasolni a fesztiválok, rendezvények számára. RePohár rendszert minden rendezvényen az adott szervezési feltételekhez igyekeztünk alakítani. A pályázati időszak során a vendéglátásban dolgozók felé a lobbimunka hatalmasat fejlődött. Rajtuk nagyban múlik a repohár sikere a nyári fesztiválidőszaknak hála pozitívabban állnak a RePohár rendszeréhez, megértették a lényegét. Jövőben mindenképpen a koncentráltabb előzetes kommunikáción fogunk dolgozni: a fiatalok, fesztiválozók tájékoztatása, rádöbbentése lesz a célunk Az elkészült kiadványt eljuttattuk szakmabelieknek és partnereinknek, hogy minél több emberhez eljusson az információ a fesztiválkorsóról.

6 A projekt megvalósítása során elért eredmények számokban Eredmény Eredménymutató Projekt tervezett értéke Projekt megvalósult értéke Újrapoharat használó fesztiválok alkalom 6 (a pályázat keretében, de várhatóan legalább 12-15) 6 (a pályázat keretében, de összesen 15 rendezvény) Önkéntes-napok száma nap Újrakorsót fesztiválvendégek száma használó fő Bevont rendezvényszervezők és vendéglátósok fő Elkészült újra-söröskorsók száma db Kézikönyv (pdf) db 1 1 Félnapos szeminárium a rendezvényszakma képviselőinek alkalom 1 1 (+ 1 Magyar Fesztivál Szövetség konferenciáján való részvétel, előadás)

7 Horizontális szempontok 1. A fenntartható fejlődés elve A ZöldÖvezet Társulás 2010-ben jelen támogatásnak köszönhetően egy óriásit lépett a fenntartható környezet felé: már nem csak az újrahasznosításra kínál elérhető megoldásokat, hanem az újrahasználat irányában ad alternatívákat. Az igény egyértelmű, mai világban a túlgyártás létezik, a termékek egy idő után használhatatlanná válnak, az eldobásra berendezkedett gondolkodásmód jellemző. A fesztiválkorsók alapanyaga bár nem újrahasznosított, DE újrahasznosítható, és szemben az eldobhatós polistyrol pohárral, 100-szor legalább elmosható. Másik pályázati forrásból beszerzett ipari mosogatógépünk pedig minimális vízfelhasználással képes kiváltani azt a környezeti terhelést, ami az egyszer használatos poharak szemétlerakóban való elhelyezését jelenti. 2. Az esélyegyenlőség elve A projekt egyik legfontosabb célja volt a különböző szektorok együttműködése, az önkéntesek mozgatása", a szemléletformálás és tájékoztatás, a kreatív megoldások kialakítása a fesztiválokon. Programunkban 22 önkéntes 132 önkéntes napon át dolgozott a repohár programban. Többféle munkalehetőségből választhattak: volt aki a mosóban dolgozott, volt aki a tájékoztatásban próbálta ki magát. Kreativitásukhoz mérten fiataljaink játékokat találtak ki, feldíszítették az információs pontot, kapcsolódtak a rendezvény résztvevőivel. A programban korra, nemre, iskolázottságra és anyagi lehetőségekre való tekintet nélkül bárki részt vehetett. Kirekesztés, diszkrimináció a projekt tartalmában nem merült fel. 3. A jó kormányzás elve Nyilvánosság, átláthatóság és elszámoltathatóság: az információkat nyilvánosan kezeljük, közzé tesszük, igény esetén a dokumentációkba is bepillantást engedünk. Pl. az önkéntes programot közzétettük a greenfo.hu internetes portálon, bárki jelentkezhetett. Ill. A RePohár program működése, gazdaságossága, eredményei megtalálhatóak a honlapunkon. Összeférhetetlenség: a projekt megvalósítóinak kiléte nyilvános, a kiválasztási kritériumokat közzé tesszük, a döntéseket érdemben megindokoljuk. A projekt vezetőjét megadott kritériumok alapján választottuk ki a tagságból. A kiválasztáskor figyelembe vettük a releváns szakmai tapasztalatot, hasonló projektben való jártasságot, a rendezvények világában való otthonos mozgást és az angol nyelvtudást. Vezetőnek Dominus Ákosra esett választásunk. A projekt lebonyolításában az asszisztensi feladatot az egyesület titkára, Csobay Krisztina végezte. Részvétel: a tartalmi és operatív döntések meghozatala is nyilvánosan, a résztvevők tudtával és bevonásával történik.a felhatalmazott felelősök személye, a jogkörök és döntések módja is nyilvános, visszakövethető és ellenőrizhető. Hetente, szerdai napokon projekt megbeszéléseket tartottunk a szervezet elnökségének részvételével. A projektről a közgyűlésen tájékoztatva lett a tagság. A projekt vezetője és a munkatársak pontos leírást kaptak a munkakörükről, az önkéntesek oktatáson vettek részt, majd a helyszínen további tájékoztatást kaptak a munkarendről. Jogkövetés: A projekt során az uniós, a nemzeti és a mechanizmusok által előirt jogszabályokat betartottuk. A poharakat anyagában a hivatalos szerveknél bevizsgáltattuk, a pohármosásban részt vevő önkénteseknek előírtuk és lehetősgeinkhez mérten segítettük az egészségi kiskönyv megszerzését.

8 A jövő A projektnek köszönhetően a választott 6 fesztivál érdeklődik a továbblépés ügyében: megkeresésünkre pozitívan nyilatkoztak. A rendezvényszervezők belátták, hogy jogos a ZöldÖvezet álláspontja, miszerint akkor van igazán értelme a bevezetésnek, ha a RePohár kizárólagosan működik a rendezvényen. Olyan rendezvényeket választottunk a projekt lebonyolítására, amelyek példaképpen szolgálhatnak további fesztiválok zöldítésére. A Bánki tó és a Reagge camp a kisebb fesztiváloknak példa, a Művészetek völgye a több helyszínes fesztiváloknak, a Triatlon vb a sportrendezvények meggyőzésére jól használható, a Gödör klub pedig az állandó programhelyszínek repoharasításához hasznos. Természetesen igyekszünk elérni, hogy minél előbb akár központi előírás legyen, hogy fesztiválokon a rekorsókat kell használni. Azonban ehhez még szeretnénk egy nyári időszakot magunk mögött tudni, hogy egy komplex anyaggal tudjunk a minisztérium és érintett hivatalok elé állni. Figyelve a kormány intézkedésit és aktuális eseményeket igyekszünk a stratégiát kialakítani és megfelelő időpontban megkeresni az államtitkár Urat ill. további érintetteket nyár végén ill 2012 elején tartjuk reálisnak a megkeresést. Addig is felvettük a kapcsolatot a Magyar Fesztiválszövetséggel és legutóbbi konferenciájukon Százhalombattán egy prezentáció formájában bemutattuk a fesztiválkorsó bevezetési lehetőségeit. Készült: 2011 január ZöldÖvezet Társulás Egyesület

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója Bevezető... 2 Szolgáltatási területek... 3 I. Általános információs szolgáltatások... 3 II. Személyes információs-, tanácsadási

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 27. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás 2 1.1. A TF szolgáltatás ismertetése 2 1.2. A TF szolgáltatás gyakorlati eredményei

Részletesebben

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 június Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS

Részletesebben

Széchenyi 2020 Kedvezményezettek. Kötelezettségei útmutató és arculati kézikönyv KTK 2020

Széchenyi 2020 Kedvezményezettek. Kötelezettségei útmutató és arculati kézikönyv KTK 2020 Széchenyi 2020 Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei útmutató és arculati kézikönyv KTK 2020 Széchenyi 2020 Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei útmutató 2 Az első rész tartalmazza

Részletesebben

8. Promóció, reklám, kommunikáció

8. Promóció, reklám, kommunikáció 8. Promóció, reklám, kommunikáció Az intézkedés célja és indokoltsága: Egy tematikus út esetében a fejezet címében szereplő tevékenységek a Palóc Út üzenetének eljuttatása a célközönséghez a legfontosabb

Részletesebben

Magyarország Nemzeti Programjának munkaterve

Magyarország Nemzeti Programjának munkaterve Magyarország Nemzeti Programjának munkaterve TARTALOMJEGYZÉK 1. ALAPVETÉSEK... 3 1.1. BEVEZETÉS... 3 1.2. ELŐZMÉNYEK... 3 1.3. AZ ÖNKÉNTESSÉG MAGYARORSZÁGI HELYZETE... 4 2. CÉLKITŰZÉSEK... 6 2.1. KIHÍVÁSOK...

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Bevezető Az MNT valamennyi szakmai programját maga dolgozta ki és kutatta fel hozzá a forrásokat, pályázatok és előterjesztések benyújtásával

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Szerző: Kovács Anikó Készült: Az NPM Új Közmenedzsment Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság, valamint a PDCA

Részletesebben

Beszélgessünk Európáról

Beszélgessünk Európáról Beszélgessünk Európáról nemzeti akcióterv a társadalmi párbeszéd elősegítésére A kormány múlt heti ülésén megtárgyalta és elfogadta a Beszélgessünk Európáról elnevezésű akciótervet, amely azokat a programokat

Részletesebben

Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye helyi Turisztikai desztinációmenedzsment Szervezet

Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye helyi Turisztikai desztinációmenedzsment Szervezet Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye helyi Turisztikai desztinációmenedzsment Szervezet TDM Szervezet Fejlesztési és Fenntarthatósági Program (TDMSZ FFP) Budapest, 2009. március 31. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A 1812 ROCHESTER PROGRAM - MODELLKÍSÉRLET CÍMŰ PROGRAM AJÁNLÁS A JEGYZETELŐ SZOLGÁLTATÁS FELSŐFOKÚ OKTATÁSI BUDAPEST 2009.

A 1812 ROCHESTER PROGRAM - MODELLKÍSÉRLET CÍMŰ PROGRAM AJÁNLÁS A JEGYZETELŐ SZOLGÁLTATÁS FELSŐFOKÚ OKTATÁSI BUDAPEST 2009. A 1812 ROCHESTER PROGRAM - MODELLKÍSÉRLET CÍMŰ PROGRAM ÉRTÉKELŐ ZÁRÓ TANULMÁNYA AJÁNLÁS A JEGYZETELŐ SZOLGÁLTATÁS FELSŐFOKÚ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN TÖRTÉNŐ BIZTOSÍTÁSÁRA BUDAPEST 2009. DECEMBER 1 A záró

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL Fiatalok Lendületben Program 2 ÖSSZEFOGLALÓ A FIATALOKKAL ÉS IFJÚSÁGI SZERVEZETEKKEL A SPANYOL

Részletesebben

Önkormányzati jó gyakorlatok

Önkormányzati jó gyakorlatok Ökopolitika az önkormányzatokban képzés háttéranyaga: Önkormányzati jó gyakorlatok Írta: Schmidt Gergő 1 Tartalomjegyzék Bevezető...3 Kommunikáció...3 Hulladékcsökkentést eredményező lépések...5 Közösségi

Részletesebben

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK!

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK! 2011. április, Különszám A tartalomból: XVI. EGER ÜNNEPE FELHÍVÁS EGRI CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az egri civilek összefogásával az EGER ÜNNEPE. A három

Részletesebben

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt.

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt. Fenntarthatósági 2010/2011 jelentés Tesco-Global Áruházak Zrt. 4 Vezérigazgatói köszöntő 6 A Tesco Magyarországon 6 köszöntő Tartalomjegyzék 8 20 12 Vállalati felelősség a Tescónál Vállalati értékeink

Részletesebben

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK BUDAPEST, 2015. MÁJUS 06. KIEGÉSZÍTÉS 2014. év 1 A civil törvény 2012. január 1-től érvénybe lépve módosította Társaságunk

Részletesebben

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31)

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül megerősítése projektelemmel két alapvető feladatunk tűztünk ki magunk elé: egy kb. negyven fős Kiemelt Terjesztői mintacsoport

Részletesebben

Készítette: Kepe Róbert Füsti Molnár Sándor MILYEN JÓ MEGOLDÁSOK, ELJÁRÁSOK JÁRULHATNAK HOZZÁ A HAJLÉKTALAN EMBEREK TÁRSADALMI REHABILITÁCIÓJÁHOZ

Készítette: Kepe Róbert Füsti Molnár Sándor MILYEN JÓ MEGOLDÁSOK, ELJÁRÁSOK JÁRULHATNAK HOZZÁ A HAJLÉKTALAN EMBEREK TÁRSADALMI REHABILITÁCIÓJÁHOZ Készítette: Kepe Róbert Füsti Molnár Sándor MILYEN JÓ MEGOLDÁSOK, ELJÁRÁSOK JÁRULHATNAK HOZZÁ A HAJLÉKTALAN EMBEREK TÁRSADALMI REHABILITÁCIÓJÁHOZ Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának

Részletesebben

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010.

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETÉS 3 INTÉZMÉNYI IRÁNYULTSÁG, ÁLTALÁNOS INTÉZMÉNYI CÉLOK 3 REHABILITÁCIÓS IDŐ RÖVIDÜLÉSE MIATTI

Részletesebben

TESTVÉRTELEPÜLÉSI KAPCSOLATOK A GYAKORLATBAN

TESTVÉRTELEPÜLÉSI KAPCSOLATOK A GYAKORLATBAN TESTVÉRTELEPÜLÉSI KAPCSOLATOK A GYAKORLATBAN 2 0 0 4 A kötet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megbízásából készült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal Európai Integrációs Irodájának

Részletesebben

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.esoember.hu Adószám 19025915-1-41 Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014.

Részletesebben

Társadalmi felelősségvállalási jelentés Szerencsejáték Zrt.

Társadalmi felelősségvállalási jelentés Szerencsejáték Zrt. Tartalomjegyzék 1 FELELŐS JÁTÉKSZERVEZÉS, KÖZSZOLGÁLATI SZEREPVÁLLALÁS 2 BEVEZETŐ 4 JELENTÉSTÉTELI ELVEINK 5 1. TEVÉKENYSÉGÜNK 6 2. KÜLDETÉSÜNK ÉS ÉRTÉKEINK 8 3. VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI STRUKTÚRA 9 4. FELELŐS

Részletesebben

BMSZKI MÓDSZERTAN 2012 ÉVI BESZÁMOLÓ

BMSZKI MÓDSZERTAN 2012 ÉVI BESZÁMOLÓ BMSZKI MÓDSZERTAN 2012 ÉVI BESZÁMOLÓ MUNKATÁRSAK: FEHÉR BORÓKA TATÁR BABETT VIDA JUDITH 1 1. REGIONÁLIS MÓDSZERTANI TEVÉKENYSÉGEK A Közép-magyarországi régió Módszertani feladatait a Magyar Máltai Szeretetszolgálat,

Részletesebben

G S 1 M a g y a r o r s z á g. ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9

G S 1 M a g y a r o r s z á g. ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9 G S 1 M a g y a r o r s z á g ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9 GS1 Hungary 2009 Tartalom Elnöki köszöntő A vezérigazgató összefoglalója Az operatív igazgató összefoglalója A GS1 MAGyArorSzáGról röviden

Részletesebben

Fenntartható élelmiszerlánc Projekt Alapító Dokumentum

Fenntartható élelmiszerlánc Projekt Alapító Dokumentum Projekt Alapító Dokumentum Tartalomjegyzék 1 Vezetői összefoglaló...4 1.1 A pályázat előzményei... 4 1.2 A projekt összefoglalása... 4 1.3 A pályázat támogatásának folyamata...5 2 A projektgazda és projektmenedzsment

Részletesebben

Tanulmány a korábbi ÁROP szervezetfejlesztési projekt értékelési és felülvizsgálati eredményeiről

Tanulmány a korábbi ÁROP szervezetfejlesztési projekt értékelési és felülvizsgálati eredményeiről Tanulmány a korábbi ÁROP szervezetfejlesztési projekt értékelési és felülvizsgálati eredményeiről Eredmények hasznosulásának és horizontális szempontok érvényesülésének vizsgálata DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ

Részletesebben

A TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL A HELYI FEJLESZTÉSI

A TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL A HELYI FEJLESZTÉSI Civil_Szemle_2012_1_beliv 3/6/12 5:32 AM Page 23 A TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL A HELYI FEJLESZTÉSI POLITIKÁBAN MA GYAR OR SZÁ GON fókuszban a civil/nonprofit szervezetek Reisinger Adrienn Témafelvetés Tanulmányom

Részletesebben

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában 3 Tartalomjegyzék Bevezetés...5 I. Az értelmileg akadályozott emberek helyzete...6 1. Statisztikai adatok...6

Részletesebben

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK A GYAKORLATBAN Önkéntes Központ Alapítvány Kiadja: Önkéntes Központ Alapítvány 1123 Budapest, Kékgolyó u. 20. I./4a Szerkesztõ: Francsics Dorina Szakmai lektor: F. Tóth András

Részletesebben