Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek"

Átírás

1 Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek

2 Állok a kocsmában, a város egyik legjobb negyedében, belülről ennek nyoma nincs, ugyanolyan, mint bárhol Magyarországon, az arcok is ugyanazok. Nem megfigyelni jöttem, én is tagja vagyok a kocsmai közönségnek. Egy pohár borra jöttünk be színház után, bármily furcsa nem adódott más hely a környéken. JÖTTÜNK, MERT A TÁRSASÁG ÍGY HATÁROZOTT. Innentől fogva AZ IVÁS MINDANNYIUNK SZÁMÁRA KÖTELEZŐ. VAGYUNK NÉHÁNYAN, AKIK EGYET ISZUNK, áldomást a színházi előadás szereplőire, akik közül néhányan családtagok. Kicsit feloldjuk a feszültséget is, mely az érintettség miatt keletkezett bennünk. Vannak közöttünk olyanok, akik e nem túl kényelmes, a BESZÉLGETÉSRE NEM IGAZÁN ALKALMAS HELYEN TÖBBET IS ISZNAK, ők vajon milyen plusz feszültséget oldanak? NÉZEM A TÖRZSKÖZÖNSÉGET, a kocsmait, legtöbbjük már NEM SZÍNHÁZBAN KEZDI AZ ESTÉT. Na jó, de ez a kiadvány nem a drogokról szól? Kérdezhetné bárki felháborodottan. Milyen marhaság az ivást ide rángatni? Fogytán a türelmünk!!! De nem az alkohol problémával, pedig Magyarországon a legtöbb droggal kapcsolatos probléma az alkohollal van. A legtöbben ennek hódolnak, kicsik és nagyok egyaránt. A LEGTÖBB FÜGGŐ ALKOHOLIZMUSBAN SZENVED MAGYAROR- SZÁGON, S A LEGTÖBB HALÁLESETET IS EZ A DROG OKOZZA. Az alkohol ugyanúgy drog, mint például a heroin, az egyik különbség közöttük az, hogy az utóbbi illegális. Természetesen különbözik a hatásuk, az egészségügyi következmények is nagyon mások lehetnek, és az emberek is másképpen ítélik meg az alkoholistát és a heroinistát.

3 A felnőttek aggodalma és félelme az ILLEGÁLIS DROGOKKAL, MÁS SZÓVAL KÁBÍTÓSZEREKKEL kapcsolatosan nagy. Velük beszélgetve, igen hasonló kérdéseket tettek fel nekem, ebben a kiadványban megpróbálok ezekre választ adni. A drogprobléma jobb megértéséért, többször fogok alkoholos példát hozni. Kérem, higgyék el, hogy AZ ALKOHOL IS DROG, ÉS A PROBLÉMÁS FOGYASZTÁS KIALAKULÁSA ÉS LEFOLYÁSA MEGTÉVESZTÉSIG HASONLÍT AZ ILLEGÁLIS DROGOKÉHOZ. Azt hiszem, hogy az én gyerekem soha nem nyúlna drogokhoz, úgy érzem ez lehetetlen! Hogy miért nyúl valaki drogokhoz, vagy nem, számtalan oka lehet. Nincs mindenkire érvényes válasz. De egy biztos, AZ ELKEZDÉS OKAI MERŐBEN MÁSOK, MINT A FOLYTATÁSÉ. Mi befolyásolja a kezdeti lépéseket? A drog könnyen hozzáférhető. Erős és hiteles családi, vallási, erkölcsi tiltás miatt nem akarom használni, ez sokszor erősebb korlát, mint a jog tiltása. Némely fiatal kortársainál könnyebben és gyakrabban szeg meg szabályokat. A kamaszokra ez fokozottan jellemző. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy nagy-nagy többségük most egy pillanatra gondoljunk magunkra és iskolatársainkra felnőtt korukra boldog, békés, a szabályokat elfogadó polgárok lesznek. A kortárs csoport véleménye. A drog belépőjegy lehet, vagy éppenséggel ellenkezőleg egy fiatal csoport világába, és kamasz álmaink minden más kívánságát is beteljesítheti.

4 A drog hatásának szeretete. Az alkohol lazító hatása majdnem mindannyiunk számára ismert. Valljuk be, általában szeretjük ezt az érzést. De van, aki más érzésre vágyik, s ez fogja meghatározni drog választását. A pozitív érzés, melyet a drogok kiválthatnak belőlünk, bármilyen furcsa, bizonyos mértékig örökletes tulajdonságunk. A DROG HATÁSÁNAK SZERETETE MÁR TOVÁBB KÉPES MINKET VINNI AZ ÚTON. Azon az úton, mely a FÜGGŐSÉGHEZ VEZETHET. Hosszú ez az út, NEM EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA KÖVETKEZIK BE ÉS NEM FELTÉTLENÜL. Gondoljunk bele, hányan fogyasztunk alkoholt úgy, hogy tudjuk a határokat, egyszerűen nem kívánunk belőle sokszor és sokat. Milyen drogokhoz juthat hozzá a gyerekem? Először tisztázzuk, mit nevezünk drogoknak: Olyan kémiai anyagok, vegyületek tartoznak ide, melyek AGYMŰKÖDÉSÜNKET MEGVÁLTOZTATJÁK. Az agyban található idegsejtekben fejtik ki hatásukat. AZ ÖRÖM VÁLTOZATOS FORMÁIT ÉLHETJÜK MEG,...AZ ELEJÉN! Az egyiktől hallucinálunk, a másiktól békéssé és barátságossá válunk, a harmadiktól mély gondolataink támadnak, a negyedik bátorrá tesz stb. Az idegsejteken keresztül a szerveink működését is módosítják, például van amelyik a szívünk ritmusát változtatja meg. Ezen kívül közvetlenül a szerveinkre is hatással vannak és megbetegíthetik azokat. Gondoljunk az alkohol májra gyakorolt hatására. A DROGOKAT TÖBBFÉLE MÓDON CSOPORTOSÍTHATJUK, néhány példa: Legális, illegális Téves azt gondolnunk, hogy ami legális, az veszélytelen, ami illegális, az veszélyes. Nagyon bonyolult kérdés ez. Egy biztos, hogy a törvényi szabályozás visszatartó erő a fogyasztásban.

5 Hatásuk alapján Az agyműködésre gyakorolt hatásuk alapján. Kemény és könnyű drogok Csak néhány drogot lehet így besorolni és félreértésekre ad okot. Azt sugallja, mintha a könnyű drog veszélytelen lenne! Természetes, mesterséges vegyületek. Visszatérve az eredeti kérdésre, minden nehézség nélkül hozzájuthatunk, és természetesen a gyermekünk is, a LEGÁLIS DROGokhoz. A ÉVFOLYAMRA JÁRÓ GYEREKEK között végzett kutatás szerint 90% FELETT van azok száma, akik FOGYASZTOTTAK MÁR életükben ALKOHOLt és 2/3-UK DOHÁNYZOTT MÁR. Legálisak még, hiszen a törvény nem bünteti beszerzésüket és használatukat: inhalánsok - festékek, hígítók, hajtógázok stb. gyógyszerek - nyugtatók, altatók, szorongásoldók. Az INHALÁNSOK, hallucinációt okoznak, az agysejtjeinkre és a légzőszervrendszerünkre rendkívül károsak. Értelmünk 5-6 év alatt teljesen leépülhet. Használatuk Magyarországon az elmúlt 10 évben nem emelkedik, de nem is csökken. Viszonylag kevesen használják. A NYUGTATÓK, ALTATÓK, SZORONGÁSCSÖKKENTŐK visszaélésszerű - nem mondta senki, hogy használjam, vagy nagyobb adagban használom, mint az orvosi javaslat - használatakor minősülnek drogoknak. Fogyasztásuk elsősorban a lányokra jellemző. Vajon miért? Bizony mi szülők kínáljuk meg először őket. Szorongó, feszült lánynak előbb ad a család egy kis mesterséges nyugalmat, mint a fiúgyermeknek. A nyugtatónak nincs szaga, lehet úgy használni, hogy ne, vagy nehezebben vegyék észre. Más a helyzet az ALKOHOL ÉS A NYUGTATÓK EGYÜTTES használatával. A két szer felerősíti egymást. Erősebb a hatás, mintha csak alkoholt fogyasztanánk tisztán. Ez a koktél egyre népszerűbb a kamaszok világában Magyarországon. Az ALKOHOL, A DOHÁNYZÁS ÉS A MARIHUANA KIPRÓBÁLÁSA UTÁN A 4. HELYEN ÁLL. Az ILLEGÁLIS szerek közül a MARIHUANA a legkedveltebb. Ez a világon mindenhol így van. Azonban nem kell azt gondolni, hogy minden fiatal kipróbálja. A statisztikák szerint a FIATALOK 26%-a szívott már marihuanát, közülük a többség megelégszik a KIPRÓBÁLÁSsal.

6 A marihuana hatására kifinomultakká válnak az érzékszerveink, a gondolataink szárnyalnak, nem gyorsabbá, hanem mélyebbé válnak. Jó kedvünk van, fél szavakból is értjük egymást. Enyhe hallucinációk is létrejöhetnek. Ha rossz kedvünk van, akkor viszont azt az állapotot erősíti fel az anyag. A rossz élménynek visszatartó hatása lehet.

7 A TÖBBI ILLEGÁLIS SZER használata sokkal alacsonyabb mértékű, a FIATALOK 12%- a KÍSÉR- LETEZETT velük életében valaha. A HALLUCINOGÉNEK - LSD, mágikus gombák, légyölő galóca, csattanó maszlag, hajnalka - hallucinációkat okoznak. Ezek az érzetek lehetnek szépek, balesetveszélyesek és nagyon megterhelők is. Ezt előre nem lehet megjósolni, befolyásolni. Az LSD megjelenési formája általában az úgynevezett bélyeg. A többi felsorolt szer megtalálható a természetben.

8 Az úgynevezett diszkó vagy parti drogok - speed, extasy - és a kokain a STIMULÁNSOKhoz tartoznak.feldobják, felpörgetik a fogyasztót. Energikussá, legyőzhetetlenné, kreatívvá válik a használó. A szexuális étvágy fokozódik. A kapcsolatteremtő készség javul. Természetesen az előbb felsoroltak a szer hatása alatt érezhetők. A szerek használata után az ember kimerültséget, nagyfokú fáradtságot érez. Napokig tart mire kipiheni magát. Ezek a szerek felpörgetik a szív működését, kizsákmányolják a szervezet energia tartalékait.

9 S végül, de nem utolsó sorban a heroin. A HEROIN olyan mértékű kábulatot okoz, mely segít abban, hogy a környezet teljesen közömbössé váljon, a használó lelkileg védettnek és problémamentesnek érzi magát. A heroint a köznyelv kemény drognak nevezi. Ennek az az oka, hogy nagyon gyorsan függőséget okozhat és könnyű túladagolni. A szenvedélybeteg heroinista, általában túladagolásban hal meg.

10 Mit adnak a drogok és főleg mi helyett? Érzés tekintetében azt, amiről az előzőekben írtam. De, minél tovább és rendszeresebben használom a drogokat, annál kevésbé jutok az elején megtapasztalt hatáshoz. NÉHÁNY ÉV A DROG ÚTJÁN MEGVÁLTOZTAT. Mást gondolunk magunkról, nincsenek vagy csak homályos terveink vannak az életben, megváltoznak a barátaink, a kapcsolataink, és a felelősség érzetünk. EZZEL A VÁLTOZÁSSAL EGYÜTT A DROGHASZNÁLATUNK MEGSZILÁRDUL, DE! EL IS MARADHAT. Az út, amelyen nem kell végig menni, a következő mérföldkövekkel jellemezhető: kipróbáló hétvégi használó, aki felüdülésnek használja a drogokat esetenként, elsősorban stresszes, problémás helyzetekben használ drogokat intenzív használó, aki hosszú időn át használ drogot annak érdekében, hogy hosszan fennálló problémáit enyhítse. Már valamilyen fokú függőség megfigyelhető nála, de még őrzi helyét a társadalomban. függő. Még egyszer, A FÜGGŐSÉG NEM EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA ZUHAN RÁNK, ÉS A FÜGGŐSÉ- GIG A HASZNÁLÓK 3-5 %-A JUT CSAK EL. MI AZ OKA A FÜGGŐSÉGNEK? Maga a drog! Már nem számít a kortárs csoport, a vérmérsékletem, a könnyen beszerezhetősége, csak a szer. A SZER ÁTVETTE FELETTÜNK AZ IRÁNYÍTÁST. Hiába tudom józan ésszel, hogy bármely heroin adagba belehalhatok, már nem a józan ész diktál.

11 Mi is számtalanszor cselekszünk az életben logikátlanul. Például reménytelenül szeretünk valakit, ésszel tudjuk, hogy badarság, az áhított nő vagy férfi sosem lesz a miénk, de az érzés nem múlik. Vagy hányszor tudtam fiatal koromban, hogy a következő órán biztosan én fogok felelni, mégsem készültem fel tisztességesen. Mi történt? Miért viselkedünk a józan ész ellenében? Növekedett az agyban a drog elviselésének mértéke, ezért tudja a nagyivó asztal alá inni társait, adott mennyiség már kevésbé hat rá, mint az alkalmi ivóra. Elvonási tünetei vannak, melyek nagyon változatos mértékűek lehetnek. Állandó a sóvárgás a drog iránt. Minden egyéb tevékenységét elhanyagolja az életben. De bármilyen furcsa, ez az állapot jelentős szenvedést okoz a függőnek. SOKSZOR HALLJUK, hogy aki nem tudja kordában tartani az ivászatát, egyéb droghasználatát, az gyenge ember. Tehát a GYENGE EMBEREKBŐL LESZ DROGHASZNÁLÓ? De mit is jelent ez? Fordítsuk meg a kérdést, KI AZ ERŐS EMBER? AKI ISMERI ÖNMAGÁT, AKINEK CÉLJAI VANNAK az életben, s ezek a célok hozzá méretezettek, AKI JÓL KOMMUNIKÁL, AKI MEG TUD OLDANI PROBLÉMÁKAT, AKI JÓL TŰRI A STRESSZT. Stb., stb., stb. Természetesen nem várható el egy kamasztól, hogy például úgy kommunikáljon, mint egy felnőtt ember. De, ha a korának megfelelően fejlettek a felsorolt készségei, akkor képes az életét kormányozni. EZEKNEK A KÉSZSÉGEKNEK A KIALAKULÁSÁBAN DÖNTŐ JELENTŐSÉGE VAN A CSALÁDNAK. Mindaz, amit teszünk, amit mondunk bár ez gyakran nincs összhangban egymással gyermekünknek, egyszerűen szólva neveljük, az formálja személyiségét, melynek alkotó elemei többek között a fentebb felsorolt készségek. Ha a drogok ellen tartunk előadást, de mi magunk a feszültségeinket alkohollal oldjuk, nem is sejtjük milyen mélyen rögzül gyermekünkben, de nem feltétlenül az, amit mondunk, hanem amit teszünk! Lehet, hogy ő is ezt a problémamegoldást fogja választani, de nem feltétlenül az alkohollal, hanem más, a számára "megoldást jelentő", vagy divatosabb, menőbb, elérhetőbb droggal.

12 Én tisztességgel és jól igyekeztem nevelni a gyerekemet, ez vissza fogja tartani őt a drogoktól? Jó szülő nincs, csak elég jó szülő. NINCS OLYAN CSALÁD, AHOL NE LENNÉNEK VITÁK, DE A VÉGÉN KI KELL EGYEZNÜNK. Mindig törekednünk kell arra, hogy az elvárásainkat, NEVELÉSÜNKET NE EGY ÁLTALÁNOS GYERMEKHEZ IGAZÍTSUK, hanem az egyszeri és megismételhetetlen mi gyerekünkhöz. Ő az, aki tükrözi hibáinkat, de erényeinket is, aki sokban hasonlít ránk, de számtalan generációnkat is hordozza magában, s ettől lesz ő egészen más. De a mi gyerekünk! Bízzunk magunkban mint szülők, hogy jól neveljük gyerekünket. HA NEM CSAK MONDJUK, HANEM VALÓBAN KIEGYENSÚLYOZOTT, MELEG, ŐSZINTE, BESZÉL- GETŐS nem a kamaszkorban kell elkezdeni,családban NEVELKEDIK GYERMEKÜNK, AKKOR JÓL FEJLŐDNEK MAJD A MÁR EMLÍTETT KÉSZSÉGEI is, amivel az élet feladatait meg tudja oldani. Nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minőség a fontos. Ilyen gyereknek nem kell majd a drog, NEM LESZ SZENVEDÉLYBETEG. DE LEHET, - emlékezzünk vissza a kipróbálás, más szóval a kezdeti lépések okaira - HOGY KIPRÓBÁLJA. Ez lehet a kamaszkor velejárója. Nem örülünk neki, de létező jelenség. BESZÉLNI KELL RÓLA, ha észre vesszük, ne dugjuk homokba a fejünket. Ebben az esetben nem kell azonnal pszichológusért kiáltani. Emlékezzünk, nem ez az egyetlen probléma, amit meg kell oldanunk a gyermekünk nevelése során. Nem tudok általános receptet mondani, hogyan kell ezt a helyzetet

13 megoldani, mert tudjuk, hogy ahány gyerek annyi féle. De mi szülők ismerjük a gyermekünket és annyi esetben győztünk már. Akkor megoldható a drogozás családon belül, vagy nem? Az előzőekből próbáljuk összeszedni azokat a jelenségeket, melyek feltétlenül aggodalomra adnak okot. A DROG HATÁSÁNAK SZERETETE. NÉHÁNY ÉV A DROG ÚTJÁN, MEGVÁLTOZTAT: - mást gondolunk magunkról, - nincsenek vagy csak homályos terveink vannak az életben, - megváltoznak a barátaink, a kapcsolataink, és a felelősség érzetünk., - életritmusunk átalakul, - higiénés szükségletek csökkennek, - aszexuális megjelenés - heves érzelmi kitörések, - gátlástalan kommunikáció, - a szülők felé teljes "hírzárlat", - iskolai teljesítmény látványos csökkenése, - szemkontaktus kerülése, - több zsebpénz követelése különösebb indok nélkül, - az érdeklődési kör megváltozása, közöny az addig érdekesnek tartott dolgok iránt, - a hétköznapi, "földi" feladatok elhanyagolása. A JÓL FEJLETT KÉSZSÉGEK HIÁNYA - lehet, hogy a drog fogja pótolni ezeket. A DROG BELÉPETT AZ OTTHONUNKBA már nem kell társaság, a használathoz. A FÜGGŐSÉG JELEI, de ezek kialakulását ne várjuk meg, ne legyünk vakok. A legfontosabb, hogy a használó érezze azt, hogy az ő fogyasztása nem megengedhető, határozottan elutasítjuk. Tudjuk ezt a felismerést siettetni, de sajnos helyette nem tudunk kilábalni a drogfogyasztásból. Legyünk nagyon következetesek, ne engedjük, hogy a családtagokat kijátssza egymás ellen. Kérjünk segítséget! Nem kell eljutni a függőségig ahhoz, hogy lássuk, gyermekünknek drogproblémája van.

14 Hol lehet segítséget kapni? Sokféle lehetőséget igénybe tudunk venni Magyarországon. Sajnos ezek elsősorban Budapesten találhatók és a vidéki nagyvárosokban. Az is igaz, hogy a drogprobléma 80%-a Budapestre koncentrálódik. SOHA NE SZÉGYELJÜK, HOGY DROGGAL KAPCSOLATOS PROBLÉMA VAN A CSALÁDUNK- BAN! Ha tanácstalanok vagyunk, próbáljunk a házi orvosunkkal beszélni, vagy keressünk olyan szervezetet, amely kifejezetten szülőknek ad tanácsot. Sok városban található drogambulancia, addiktológiai vagy pszichiátriai szaklrendelés vagy gondozó. A családsegítők is tudnak segíteni, vagy elirányítani segítő helyekre. Budapesten elsősorban a Nyírő Gyula Kórház foglalkozik drogbetegekkel. Léteznek Rehabilitációs Intézetek, ahová a függő drogfogyasztók fordulhatnak. Az úgynevezett önsegítő csoportok, például Anonim Alkoholisták, vagy Névtelen Drogfüggők, a felépülést támogatják. Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezeteknek is az a célja, hogy a droghasználó végül le akarjon szokni. Addig pedig megpróbálják a már meglévő problémáit enyhíteni. Például kaphat steril tűt, kimoshatja a ruháit, megvizsgálja orvos stb. A szülők segítséget kaphatnak a Mátrix Egyesülettől és az Önkontroll Egyesülettől is. Egyéb segítőhelyek címe megtalálható az NDI Nemzeti Drogmegelőző Intézet - honlapján, és az SZMM Szociális és Munkaügyi Minisztérium- honlapján belül, kábítószer ügyek, segítőhelyek, szakmai szervezetek. (Az Infotár dokumentumban minden szervezet megtalálható.) Az önsegítő szervezetek listája megtalálható: Drog-stop, non-stop segítségnyújtás: ,

15 Milyen jogi következményei lehetnek a kábítószerezésnek? Magyarországon a kábítószer fogyasztást a törvény bünteti. Jelenleg a kábítószer-fogyasztókat legfeljebb 2 évi szabadságvesztéssel büntethetik, ha saját használatra csak csekély mennyiségű kábítószert tartanak maguknál, vagy szereznek meg, illetve termesztenek. Kábítószerfüggők esetén a mennyiség nem haladhatja meg a csekély mennyiség húszszorosát (jelentős mennyiség). A függőket általában enyhébben büntetik. Ha valaki anyaggal kereskedik, csekély mennyiség felett 2-8 évig terjedő, jelentős mennyiség esetén 5-15 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Ha valaki oktatási-, közművelődési intézmény területén, vagy környezetében, fegyveres erők objektumában kábítószerrel kínál meg mást, vagy ha csak egyetlen adagot, akár ingyen, átad, a büntetés mértéke szintén 5-10 évig terjedhet. Amennyiben 18 évet betöltött személy 18 év alattinak ad át vagy kínál drogot, 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Abban az esetben, ha a fogyasztó a csekély mennyiséget (függők a jelentős mennyiséget) saját használatra történő tartás vagy megszerzés esetén nem lépik át, fél éves ingyenes kezeléssel elkerülhetik a büntetést; ezt elterelésnek hívjuk. Mivel az elfogyasztott mennyiséget összegezni kell, ha valaki elmondja, hogy mennyi, és milyen fajta drogot fogyasztott, és ezt mióta teszi, eleshet az eltereléstől és súlyosabb büntetést kaphat. Ilyen vallomást azonban senkinek nem kell tennie. A drogprobléma világjelenség. Nem ismer földrajzi és egyéb akadályokat. Ne féljünk a problémától, mi szülők sokat tehetünk a megoldásért!

16 A kiadványt készítette: Hay Éva Grafikai munkák: Nagy Lőrinc

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Drog- InFo Egészítsd ki a táblázatot a hiányzó adatok számaival! A szer neve: Használata: Hatása: Következményei: Por alakban kapható, Torzul a

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina 1. Mi a szenvedélybetegség? Ki a szenvedélybeteg? - fogalom meghatározás Szenvedélybetegségnek nevezzük

Részletesebben

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Elhajlás, (helyes) úttól való eltérés. Deviáns viselkedés Olyan viselkedésforma, amely a társadalom többsége által elfogadott normát, normákat sért. Társas együttélésünket

Részletesebben

Én már csak így tudom jól érezni magam!

Én már csak így tudom jól érezni magam! Jenei Patrícia 13. Ápoló BVHSzC Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Én már csak így tudom jól érezni magam! Figyeljetek ránk! Napok óta valami nyomasztó rossz hangulat miatt kínozgatom

Részletesebben

Alkoholfogyasztás és fiatalok

Alkoholfogyasztás és fiatalok Elekes Zsuzsanna Alkoholfogyasztás és fiatalok ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, Országos Addiktológiai Centrum konferenciája Budapest, 2009. december 3. Európában a 90-es években a fiatalok

Részletesebben

Négy évente ismétlődő kutatás a 16 éves fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól 1995-2011

Négy évente ismétlődő kutatás a 16 éves fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól 1995-2011 Négy évente ismétlődő kutatás a 16 éves fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól 1995-2011 2011: 36 európai ország, több mint 100 ezer diák CAN (The Swedish Council for Information on Alcohol

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

Kábítószeres bűnözés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

Kábítószeres bűnözés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Kábítószeres bűnözés Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A kábítószerek kapcsolata a bűnözéssel Visszaélés kábítószerrel (BTK 282-282/C) - fogyasztói magatartás - terjesztői magatartás Kábítószer megszerzése érdekében

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve:

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve: A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március Gondozás 2013 SZ2 Intézmény sorszáma: Intézmény neve: Kérdező neve:.. Kérdező száma: Instruktor neve:.. Instruktor száma: Interjú kezdete:

Részletesebben

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és viselkedészavarok kialakulásában Nézd, halld, érezd, mondd! az észlelés fejlesztése a hatékony tanulásért

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Kérdőív MIELŐTT ELKEZDENÉD, KÉRJÜK, OLVASD EL!

Kérdőív MIELŐTT ELKEZDENÉD, KÉRJÜK, OLVASD EL! Kérdőív MIELŐTT ELKEZDENÉD, KÉRJÜK, OLVASD EL! Ennek a kérdőívnek a kitöltésével a program majdani értékeléséhez nyújtasz segítséget. A kérdőív névtelen, azaz nem tartalmazza a nevedet és semmi egyéb olyan

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Dévaványa Város Önkormányzat Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Bevezetés A kilencvenes évek történései nem csak az államok gazdasági-politikai

Részletesebben

Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében

Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében Kábítószerprevenció a büntetésvégrehajtási intézeteknél és az együttműködő szervezeteknél BaracskaAnnamajor, 2011. október 27. Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében Dr. Grezsa Ferenc Nemzeti

Részletesebben

Miért más ez a program, mennyiben dolgoznak másképpen a szakemberek itt, a családokkal és a gyerekekkel?

Miért más ez a program, mennyiben dolgoznak másképpen a szakemberek itt, a családokkal és a gyerekekkel? A biztonság jelei A gyerek szociális munkásának a neve: Elérhetőség, nyilvántartási szám: A Biztonság jele megközelítés A módszer olyan családok segítését erősíti, akik gyerek gondozási, nevelési nehézségekkel

Részletesebben

Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban. Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK

Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban. Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK 1 SANANIM Drogszolgálat Cseh Köztársaság - 1990-ben alakult, napjainkban

Részletesebben

GRASSROOTS Gyermekvédelem

GRASSROOTS Gyermekvédelem GRASSROOTS Gyermekvédelem A gyermekbántalmazás A gyermekbántalmazás lényege a gyermekkel szembeni bárminemű rossz bánásmód egy szűk közösségen (pl:családon) belül, amelynek szerepe éppen a gyermek védelme

Részletesebben

Fiatalodó alkoholisták

Fiatalodó alkoholisták 3. szint Szeptember Fiatalodó alkoholisták A hazai lakosság tíz százaléka italfüggő(1) Megközelítően(2) egymillió magyar rabja kisebb-nagyobb mértékben(3) az alkoholnak. Egy tízmilliós országban ez az

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Tárgyleírás A drog és az idegrendszer. A drogok hatásmechanizmusa. Addiktológiai alapfogalmak. A függőség kialakulását

Részletesebben

IV A kialakított helyi szolgáltatási térképek különböző verzióinak kialakítása (döntéshozó, szakmai alkalmazó, lakossági stb.

IV A kialakított helyi szolgáltatási térképek különböző verzióinak kialakítása (döntéshozó, szakmai alkalmazó, lakossági stb. Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések megalapozása TÁMOP 5.4.1. Kiemelt projekt A kábítószer-probléma kezelésével

Részletesebben

Drogfüggık elvonókezelése

Drogfüggık elvonókezelése Drogfüggık elvonókezelése Készítette: Terjéki Ildikó, 2007 / aktualizálta: Papp László, 2008 Drogok típusai (összefoglalás): (Irinyi T., 1997, pp:121-125. alapján) Szedatívumok, szorongáscsökkentık, altatók

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Szolnok Városi Óvodák- Székhely (Szapáry utcai Óvoda) GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Készítette: Kindernay Dóra óvodapedagógus Szolnok 2018. 1 Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.)

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) TÁMOP-3.1.4.B-13/ 1 2013-0001 Függőség kávé Szerhez kötődő Nem szerhez

Részletesebben

DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 10. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT

DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 10. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 1. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT készítette: Elekes Zsuzsanna Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet készült:

Részletesebben

2014. október 18., Dr. Németh Zoltán

2014. október 18., Dr. Németh Zoltán 2014. október 18., Dr. Németh Zoltán Miről lesz szó? 1. Hogyan terjedt el a modernkori drogfogyasztás? Hol tartunk? Mik a legnépszerűbb drogok? 2. Mik az okai annak, hogy a fiatalok kipróbálják és használják

Részletesebben

Addikció a családban. Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!)

Addikció a családban. Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!) Addikció a családban 1. Tudja-e Ön mit nevezünk szenvedélybetegségnek? Nem Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!) 2. Mit gondol mely családokat érinti jobban ez a probléma? a.,

Részletesebben

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek ünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek gyermekeinknek átadjuk kromoszómáinkat és génjeinket, személyes

Részletesebben

Kábítószer-használat a szegregátumban élő általános iskolás gyerekek körében

Kábítószer-használat a szegregátumban élő általános iskolás gyerekek körében Kábítószer-használat a szegregátumban élő általános iskolás gyerekek körében Kutatásvezető: Lannert Judit Háttértanulmányok szerzői: Ciboly Ádám, Gyenge Zsuzsanna, Kaderják Anita, Németh Szilvia, Szécsi

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

Agresszió. Agresszió. Tartalom. Megjegyzés

Agresszió. Agresszió. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Az emberi agresszió, mely bár nagyrészt rossz, azért meglehetnek a hasznai is. Az agresszió biológiai és társadalmi háttere, ahogyan a körülmények alakítják a viselkedést, a viselkedés pedig a

Részletesebben

Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés. Eredmények/Felnőtt

Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés. Eredmények/Felnőtt Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés Bevezetés Magyarországon a lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul többek között a

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ. A szentendrei középiskolások egészséges életmódbeli és szerhasználati szokásairól

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ. A szentendrei középiskolások egészséges életmódbeli és szerhasználati szokásairól KUTATÁSI BESZÁMOLÓ A szentendrei középiskolások egészséges életmódbeli és szerhasználati szokásairól Készítették: Ikvai-Szabó Emese, Torba Judit Kelt: Szentendre, 2005. június Bevezetés A szentendrei Kábítószer

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN VÍGH KATA ELTE-TÁTK KINEK AZ ÉRDEKE? GYERMEKVÉDELMI KONFERENCIA 2017. NOVEMBER 23. Speciális, különleges és kettős szükséglet (Gyvt. 53. ) Speciális:

Részletesebben

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT KÉRDŐÍV B ORSZÁGOS LAKOSSÁGI ADE VIZSGÁLAT 2001 BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT ELŐSZÖR NÉHÁNY KÉRDÉS AZ ALKOHOL- FOGYASZTÁSSAL KAPCSOLATBAN. KÉRJÜK,

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára

2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára 2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára KKB ülés, 2016. október 7. Nyírády Adrienn Nemzeti Drog Fókuszpont Megváltozott az Éves Jelentés 2014-ig: nagyon részletes, táblázatok + szöveges elemzések csak

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek?

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek? Bevezető A kábítószer (drog) fogyasztása mind az egyén, mind pedig a társadalom szintjén mérhetetlenül káros. Divatból vagy új élmények szerzése miatt elfogyasztott első adag után nagyon könnyű a kábítószerhez

Részletesebben

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára.

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára. Én-térkép! Az Én-ek, olyan állapotok, melyekkel azonosul az ember. Meg kell vizsgálni, hogy milyen viszony fűzi az embert ezekhez az állapotokhoz, illetve mi indította el az adott viszony kialakulását.

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Droghelyzet és jogi szabályozás. Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság

Droghelyzet és jogi szabályozás. Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság Droghelyzet és jogi szabályozás Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság Kábító hatású anyagok kábítószerek ( marihuána, extasy, speed, kokain, heroin ) új pszichoaktív anyagok ( C listás anyagok

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka Készült: Baranyi Hajnalka pályamunkája alapján Kerettantervi modul / témakör: Egészséges táplálkozás Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, A tanóra témája: Az egészséges táplálkozás

Részletesebben

~ NEMZETI ERÓFORRÁS MINISZTERIUM

~ NEMZETI ERÓFORRÁS MINISZTERIUM Kiadta: Zalaegerszegi Kábitószerügyi Egyeztetö Fórum és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Felelös kiadó: Gyutai Csaba polgármester Szerkesztette: Major Zsolt Fentösné Belléncs Andrea Vargáné

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholfogyasztásról Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholhoz való lehetséges viszonyulások absztinensek, akik nem fogyasztanak alkoholos italokat; szociális ivók, akik főleg társaságban

Részletesebben

Tematika: Időpont: helyszín: Tevékenység témája tartalma célcsoport eszközök,kellékek

Tematika: Időpont: helyszín: Tevékenység témája tartalma célcsoport eszközök,kellékek Tematika: C.1.1.10. Prevenciós tevékenységek a deviáns magatartás, a korai iskolaelhagyás, a korai terhességek, káros szenvedélyek leküzdése érdekében. Előadó: Rácz Tamás C.1.1.10. Prevenciós előadás káros

Részletesebben

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás.

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás. Tnetek Az alkohol legális drog. Gymölcsök, zöldségek vagy magvak erjesztésével készl. A legelterjedtebb és legveszélyesebb szenvedélykeltő anyag. Súlyos testi és lelki fggőséget okoz. Testi fggés: az alkohol

Részletesebben

Daath.hu A Magyar Pszichedelikus Közösség 9 éve

Daath.hu A Magyar Pszichedelikus Közösség 9 éve Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért Pszichedelikumok a 21. századi kultúrában és gyógyításban 2011. március 12. Daath.hu A Magyar Pszichedelikus Közösség 9 éve Móró Levente MSc,

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot A problémás diák Hiperaktivitás Hiperaktivitás okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy anoxiás agyi állapot, vagy agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot Hiperaktivitás Jellemzői: nagyfokú motoros

Részletesebben

Tanulói drogérintettségi vizsgálat a bicskei kistérségben - 2008 -

Tanulói drogérintettségi vizsgálat a bicskei kistérségben - 2008 - Tanulói drogérintettségi vizsgálat a bicskei kistérségben - 2008 - A kutatási beszámolót írta: Ruff Tamás A kutatás a Bicskei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum együttműködésével és támogatásával valósult

Részletesebben

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 MONOSTORI JUDIT 1 AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 BEVEZETÉS Az családokról való ismereteink bizonyos dimenziók vonatkozásában igen gazdagok.

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Felnttkori kóros állapotok megelzése gyermekkorban Elhízás Hypertonia Szív-

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Az alkohol veszélyei Javasolt évfolyam: 7 8. Időbeosztás

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSULÁSI FELTÉTELEI A NAGYVÁROSOKBAN Köszönöm a meghívást.

Részletesebben

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül!

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 2 down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 3 Kedves Szülôk! Megszületett

Részletesebben

Józan Babák Klub Krízisellátás várandós szerhasználó nők részére

Józan Babák Klub Krízisellátás várandós szerhasználó nők részére Józan Babák Klub Krízisellátás várandós Oberth József Józan Babák Klub, 2016. március 21. Ártalomcsökkentő - és tűcsere-szolgáltatók éves szakmai találkozója A Józan Babák Klub diszpécsere a jozanbabakklub@gmail.com

Részletesebben

Gondold ki, beszéld meg, osszad meg. Párbeszéd folytatása

Gondold ki, beszéld meg, osszad meg. Párbeszéd folytatása Gondold ki, beszéld meg, osszad meg Mit gondol a tárgyról vagy témáról.. Párbeszéd folytatása Ötletek megosztása.. 1 Úgy gondoltam, de most azt hiszem Régebben úgy gondoltam, hogy. Most úgy látom, hogy.

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

The 2011 ESPAD Report Substance Use Among Students in 36 European Countries

The 2011 ESPAD Report Substance Use Among Students in 36 European Countries The 2011 ESPAD Report Substance Use Among Students in 36 European Countries Björn Hibell, Ulf Guttormsson, Salme Ahlström, Olga Balakireva, Thoroddur Bjarnason, Anna Kokkevi, Ludwig Kraus Közreműködő szerzők:

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

Érdeklődés és jelentkezés

Érdeklődés és jelentkezés 06-20- 913 9432 Érdeklődés és jelentkezés SPIRITUÁLIS, LELKI ÉRTÉKEK Őszinteség Elhatározás Alázatosság Lelkesedés Jótett Hajlandóság Tisztelet Harmónia Türelem Közvetlenség Átélés Tudatosság Méltóság

Részletesebben

Tisztelt Bizottság! Vizsgálatunk 4 fő területre oszlik:

Tisztelt Bizottság! Vizsgálatunk 4 fő területre oszlik: Tisztelt Bizottság! A Hétszínvilág Egyesület szerződéséhez híven elkészítette a kortárssegítő képzésre jelentkezők fiatalok körében felmérését. A kérdőív az Ifjúság Kutatás 2000 Dunaújváros felhasználásával

Részletesebben

Tagsági felmérés 2018

Tagsági felmérés 2018 Tagsági felmérés 2018 Három évente igyekszünk információt gyűjteni tagjainkról és ez az idő most jött el. Bizonyára vannak, akik kíváncsiak, mire kell ez az információ és hogyan használjuk fel. Az NA szolgálat

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Reflexológia Reflexológia A Reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Lényege: bõrterületek, pontok, zónák ingerlése. Az ingerre reflex, visszahatás keletkezik a hozzá tartozó szervben, testrészben.

Részletesebben

KIFELÉ! KI FELÉ? Farnas István Géza március 28.

KIFELÉ! KI FELÉ? Farnas István Géza március 28. KIFELÉ! KI FELÉ? Farnas István Géza 2017. március 28. RÉV SZENVEDÉLYBETEG-SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK ORSZÁGOS HÁLÓZATA, 1992 TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK SZENVEDÉLYBETEGEKNEK ÉS HOZZÁTARTOZÓIKNAK Egyéni konzultációk Családkonzultációk

Részletesebben

Család, barátok, közösségek a testi, lelki és szociális jól-lét kapcsolata városi fiatal felnőttek körében

Család, barátok, közösségek a testi, lelki és szociális jól-lét kapcsolata városi fiatal felnőttek körében Család, barátok, közösségek a testi, lelki és szociális jól-lét kapcsolata városi fiatal felnőttek körében Busa Csilla*, Tistyán László*, Kesztyüs Márk*, Füzesi Zsuzsanna** *Fact Alkalmazott Társadalomtudományi

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek?

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? ARI18/06MAY Segít a javulásban Kezelési terv, útmutató és heti napló antipszichotikus kezelést kezdô betegek részére

Részletesebben