Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek"

Átírás

1 Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek

2 Állok a kocsmában, a város egyik legjobb negyedében, belülről ennek nyoma nincs, ugyanolyan, mint bárhol Magyarországon, az arcok is ugyanazok. Nem megfigyelni jöttem, én is tagja vagyok a kocsmai közönségnek. Egy pohár borra jöttünk be színház után, bármily furcsa nem adódott más hely a környéken. JÖTTÜNK, MERT A TÁRSASÁG ÍGY HATÁROZOTT. Innentől fogva AZ IVÁS MINDANNYIUNK SZÁMÁRA KÖTELEZŐ. VAGYUNK NÉHÁNYAN, AKIK EGYET ISZUNK, áldomást a színházi előadás szereplőire, akik közül néhányan családtagok. Kicsit feloldjuk a feszültséget is, mely az érintettség miatt keletkezett bennünk. Vannak közöttünk olyanok, akik e nem túl kényelmes, a BESZÉLGETÉSRE NEM IGAZÁN ALKALMAS HELYEN TÖBBET IS ISZNAK, ők vajon milyen plusz feszültséget oldanak? NÉZEM A TÖRZSKÖZÖNSÉGET, a kocsmait, legtöbbjük már NEM SZÍNHÁZBAN KEZDI AZ ESTÉT. Na jó, de ez a kiadvány nem a drogokról szól? Kérdezhetné bárki felháborodottan. Milyen marhaság az ivást ide rángatni? Fogytán a türelmünk!!! De nem az alkohol problémával, pedig Magyarországon a legtöbb droggal kapcsolatos probléma az alkohollal van. A legtöbben ennek hódolnak, kicsik és nagyok egyaránt. A LEGTÖBB FÜGGŐ ALKOHOLIZMUSBAN SZENVED MAGYAROR- SZÁGON, S A LEGTÖBB HALÁLESETET IS EZ A DROG OKOZZA. Az alkohol ugyanúgy drog, mint például a heroin, az egyik különbség közöttük az, hogy az utóbbi illegális. Természetesen különbözik a hatásuk, az egészségügyi következmények is nagyon mások lehetnek, és az emberek is másképpen ítélik meg az alkoholistát és a heroinistát.

3 A felnőttek aggodalma és félelme az ILLEGÁLIS DROGOKKAL, MÁS SZÓVAL KÁBÍTÓSZEREKKEL kapcsolatosan nagy. Velük beszélgetve, igen hasonló kérdéseket tettek fel nekem, ebben a kiadványban megpróbálok ezekre választ adni. A drogprobléma jobb megértéséért, többször fogok alkoholos példát hozni. Kérem, higgyék el, hogy AZ ALKOHOL IS DROG, ÉS A PROBLÉMÁS FOGYASZTÁS KIALAKULÁSA ÉS LEFOLYÁSA MEGTÉVESZTÉSIG HASONLÍT AZ ILLEGÁLIS DROGOKÉHOZ. Azt hiszem, hogy az én gyerekem soha nem nyúlna drogokhoz, úgy érzem ez lehetetlen! Hogy miért nyúl valaki drogokhoz, vagy nem, számtalan oka lehet. Nincs mindenkire érvényes válasz. De egy biztos, AZ ELKEZDÉS OKAI MERŐBEN MÁSOK, MINT A FOLYTATÁSÉ. Mi befolyásolja a kezdeti lépéseket? A drog könnyen hozzáférhető. Erős és hiteles családi, vallási, erkölcsi tiltás miatt nem akarom használni, ez sokszor erősebb korlát, mint a jog tiltása. Némely fiatal kortársainál könnyebben és gyakrabban szeg meg szabályokat. A kamaszokra ez fokozottan jellemző. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy nagy-nagy többségük most egy pillanatra gondoljunk magunkra és iskolatársainkra felnőtt korukra boldog, békés, a szabályokat elfogadó polgárok lesznek. A kortárs csoport véleménye. A drog belépőjegy lehet, vagy éppenséggel ellenkezőleg egy fiatal csoport világába, és kamasz álmaink minden más kívánságát is beteljesítheti.

4 A drog hatásának szeretete. Az alkohol lazító hatása majdnem mindannyiunk számára ismert. Valljuk be, általában szeretjük ezt az érzést. De van, aki más érzésre vágyik, s ez fogja meghatározni drog választását. A pozitív érzés, melyet a drogok kiválthatnak belőlünk, bármilyen furcsa, bizonyos mértékig örökletes tulajdonságunk. A DROG HATÁSÁNAK SZERETETE MÁR TOVÁBB KÉPES MINKET VINNI AZ ÚTON. Azon az úton, mely a FÜGGŐSÉGHEZ VEZETHET. Hosszú ez az út, NEM EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA KÖVETKEZIK BE ÉS NEM FELTÉTLENÜL. Gondoljunk bele, hányan fogyasztunk alkoholt úgy, hogy tudjuk a határokat, egyszerűen nem kívánunk belőle sokszor és sokat. Milyen drogokhoz juthat hozzá a gyerekem? Először tisztázzuk, mit nevezünk drogoknak: Olyan kémiai anyagok, vegyületek tartoznak ide, melyek AGYMŰKÖDÉSÜNKET MEGVÁLTOZTATJÁK. Az agyban található idegsejtekben fejtik ki hatásukat. AZ ÖRÖM VÁLTOZATOS FORMÁIT ÉLHETJÜK MEG,...AZ ELEJÉN! Az egyiktől hallucinálunk, a másiktól békéssé és barátságossá válunk, a harmadiktól mély gondolataink támadnak, a negyedik bátorrá tesz stb. Az idegsejteken keresztül a szerveink működését is módosítják, például van amelyik a szívünk ritmusát változtatja meg. Ezen kívül közvetlenül a szerveinkre is hatással vannak és megbetegíthetik azokat. Gondoljunk az alkohol májra gyakorolt hatására. A DROGOKAT TÖBBFÉLE MÓDON CSOPORTOSÍTHATJUK, néhány példa: Legális, illegális Téves azt gondolnunk, hogy ami legális, az veszélytelen, ami illegális, az veszélyes. Nagyon bonyolult kérdés ez. Egy biztos, hogy a törvényi szabályozás visszatartó erő a fogyasztásban.

5 Hatásuk alapján Az agyműködésre gyakorolt hatásuk alapján. Kemény és könnyű drogok Csak néhány drogot lehet így besorolni és félreértésekre ad okot. Azt sugallja, mintha a könnyű drog veszélytelen lenne! Természetes, mesterséges vegyületek. Visszatérve az eredeti kérdésre, minden nehézség nélkül hozzájuthatunk, és természetesen a gyermekünk is, a LEGÁLIS DROGokhoz. A ÉVFOLYAMRA JÁRÓ GYEREKEK között végzett kutatás szerint 90% FELETT van azok száma, akik FOGYASZTOTTAK MÁR életükben ALKOHOLt és 2/3-UK DOHÁNYZOTT MÁR. Legálisak még, hiszen a törvény nem bünteti beszerzésüket és használatukat: inhalánsok - festékek, hígítók, hajtógázok stb. gyógyszerek - nyugtatók, altatók, szorongásoldók. Az INHALÁNSOK, hallucinációt okoznak, az agysejtjeinkre és a légzőszervrendszerünkre rendkívül károsak. Értelmünk 5-6 év alatt teljesen leépülhet. Használatuk Magyarországon az elmúlt 10 évben nem emelkedik, de nem is csökken. Viszonylag kevesen használják. A NYUGTATÓK, ALTATÓK, SZORONGÁSCSÖKKENTŐK visszaélésszerű - nem mondta senki, hogy használjam, vagy nagyobb adagban használom, mint az orvosi javaslat - használatakor minősülnek drogoknak. Fogyasztásuk elsősorban a lányokra jellemző. Vajon miért? Bizony mi szülők kínáljuk meg először őket. Szorongó, feszült lánynak előbb ad a család egy kis mesterséges nyugalmat, mint a fiúgyermeknek. A nyugtatónak nincs szaga, lehet úgy használni, hogy ne, vagy nehezebben vegyék észre. Más a helyzet az ALKOHOL ÉS A NYUGTATÓK EGYÜTTES használatával. A két szer felerősíti egymást. Erősebb a hatás, mintha csak alkoholt fogyasztanánk tisztán. Ez a koktél egyre népszerűbb a kamaszok világában Magyarországon. Az ALKOHOL, A DOHÁNYZÁS ÉS A MARIHUANA KIPRÓBÁLÁSA UTÁN A 4. HELYEN ÁLL. Az ILLEGÁLIS szerek közül a MARIHUANA a legkedveltebb. Ez a világon mindenhol így van. Azonban nem kell azt gondolni, hogy minden fiatal kipróbálja. A statisztikák szerint a FIATALOK 26%-a szívott már marihuanát, közülük a többség megelégszik a KIPRÓBÁLÁSsal.

6 A marihuana hatására kifinomultakká válnak az érzékszerveink, a gondolataink szárnyalnak, nem gyorsabbá, hanem mélyebbé válnak. Jó kedvünk van, fél szavakból is értjük egymást. Enyhe hallucinációk is létrejöhetnek. Ha rossz kedvünk van, akkor viszont azt az állapotot erősíti fel az anyag. A rossz élménynek visszatartó hatása lehet.

7 A TÖBBI ILLEGÁLIS SZER használata sokkal alacsonyabb mértékű, a FIATALOK 12%- a KÍSÉR- LETEZETT velük életében valaha. A HALLUCINOGÉNEK - LSD, mágikus gombák, légyölő galóca, csattanó maszlag, hajnalka - hallucinációkat okoznak. Ezek az érzetek lehetnek szépek, balesetveszélyesek és nagyon megterhelők is. Ezt előre nem lehet megjósolni, befolyásolni. Az LSD megjelenési formája általában az úgynevezett bélyeg. A többi felsorolt szer megtalálható a természetben.

8 Az úgynevezett diszkó vagy parti drogok - speed, extasy - és a kokain a STIMULÁNSOKhoz tartoznak.feldobják, felpörgetik a fogyasztót. Energikussá, legyőzhetetlenné, kreatívvá válik a használó. A szexuális étvágy fokozódik. A kapcsolatteremtő készség javul. Természetesen az előbb felsoroltak a szer hatása alatt érezhetők. A szerek használata után az ember kimerültséget, nagyfokú fáradtságot érez. Napokig tart mire kipiheni magát. Ezek a szerek felpörgetik a szív működését, kizsákmányolják a szervezet energia tartalékait.

9 S végül, de nem utolsó sorban a heroin. A HEROIN olyan mértékű kábulatot okoz, mely segít abban, hogy a környezet teljesen közömbössé váljon, a használó lelkileg védettnek és problémamentesnek érzi magát. A heroint a köznyelv kemény drognak nevezi. Ennek az az oka, hogy nagyon gyorsan függőséget okozhat és könnyű túladagolni. A szenvedélybeteg heroinista, általában túladagolásban hal meg.

10 Mit adnak a drogok és főleg mi helyett? Érzés tekintetében azt, amiről az előzőekben írtam. De, minél tovább és rendszeresebben használom a drogokat, annál kevésbé jutok az elején megtapasztalt hatáshoz. NÉHÁNY ÉV A DROG ÚTJÁN MEGVÁLTOZTAT. Mást gondolunk magunkról, nincsenek vagy csak homályos terveink vannak az életben, megváltoznak a barátaink, a kapcsolataink, és a felelősség érzetünk. EZZEL A VÁLTOZÁSSAL EGYÜTT A DROGHASZNÁLATUNK MEGSZILÁRDUL, DE! EL IS MARADHAT. Az út, amelyen nem kell végig menni, a következő mérföldkövekkel jellemezhető: kipróbáló hétvégi használó, aki felüdülésnek használja a drogokat esetenként, elsősorban stresszes, problémás helyzetekben használ drogokat intenzív használó, aki hosszú időn át használ drogot annak érdekében, hogy hosszan fennálló problémáit enyhítse. Már valamilyen fokú függőség megfigyelhető nála, de még őrzi helyét a társadalomban. függő. Még egyszer, A FÜGGŐSÉG NEM EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA ZUHAN RÁNK, ÉS A FÜGGŐSÉ- GIG A HASZNÁLÓK 3-5 %-A JUT CSAK EL. MI AZ OKA A FÜGGŐSÉGNEK? Maga a drog! Már nem számít a kortárs csoport, a vérmérsékletem, a könnyen beszerezhetősége, csak a szer. A SZER ÁTVETTE FELETTÜNK AZ IRÁNYÍTÁST. Hiába tudom józan ésszel, hogy bármely heroin adagba belehalhatok, már nem a józan ész diktál.

11 Mi is számtalanszor cselekszünk az életben logikátlanul. Például reménytelenül szeretünk valakit, ésszel tudjuk, hogy badarság, az áhított nő vagy férfi sosem lesz a miénk, de az érzés nem múlik. Vagy hányszor tudtam fiatal koromban, hogy a következő órán biztosan én fogok felelni, mégsem készültem fel tisztességesen. Mi történt? Miért viselkedünk a józan ész ellenében? Növekedett az agyban a drog elviselésének mértéke, ezért tudja a nagyivó asztal alá inni társait, adott mennyiség már kevésbé hat rá, mint az alkalmi ivóra. Elvonási tünetei vannak, melyek nagyon változatos mértékűek lehetnek. Állandó a sóvárgás a drog iránt. Minden egyéb tevékenységét elhanyagolja az életben. De bármilyen furcsa, ez az állapot jelentős szenvedést okoz a függőnek. SOKSZOR HALLJUK, hogy aki nem tudja kordában tartani az ivászatát, egyéb droghasználatát, az gyenge ember. Tehát a GYENGE EMBEREKBŐL LESZ DROGHASZNÁLÓ? De mit is jelent ez? Fordítsuk meg a kérdést, KI AZ ERŐS EMBER? AKI ISMERI ÖNMAGÁT, AKINEK CÉLJAI VANNAK az életben, s ezek a célok hozzá méretezettek, AKI JÓL KOMMUNIKÁL, AKI MEG TUD OLDANI PROBLÉMÁKAT, AKI JÓL TŰRI A STRESSZT. Stb., stb., stb. Természetesen nem várható el egy kamasztól, hogy például úgy kommunikáljon, mint egy felnőtt ember. De, ha a korának megfelelően fejlettek a felsorolt készségei, akkor képes az életét kormányozni. EZEKNEK A KÉSZSÉGEKNEK A KIALAKULÁSÁBAN DÖNTŐ JELENTŐSÉGE VAN A CSALÁDNAK. Mindaz, amit teszünk, amit mondunk bár ez gyakran nincs összhangban egymással gyermekünknek, egyszerűen szólva neveljük, az formálja személyiségét, melynek alkotó elemei többek között a fentebb felsorolt készségek. Ha a drogok ellen tartunk előadást, de mi magunk a feszültségeinket alkohollal oldjuk, nem is sejtjük milyen mélyen rögzül gyermekünkben, de nem feltétlenül az, amit mondunk, hanem amit teszünk! Lehet, hogy ő is ezt a problémamegoldást fogja választani, de nem feltétlenül az alkohollal, hanem más, a számára "megoldást jelentő", vagy divatosabb, menőbb, elérhetőbb droggal.

12 Én tisztességgel és jól igyekeztem nevelni a gyerekemet, ez vissza fogja tartani őt a drogoktól? Jó szülő nincs, csak elég jó szülő. NINCS OLYAN CSALÁD, AHOL NE LENNÉNEK VITÁK, DE A VÉGÉN KI KELL EGYEZNÜNK. Mindig törekednünk kell arra, hogy az elvárásainkat, NEVELÉSÜNKET NE EGY ÁLTALÁNOS GYERMEKHEZ IGAZÍTSUK, hanem az egyszeri és megismételhetetlen mi gyerekünkhöz. Ő az, aki tükrözi hibáinkat, de erényeinket is, aki sokban hasonlít ránk, de számtalan generációnkat is hordozza magában, s ettől lesz ő egészen más. De a mi gyerekünk! Bízzunk magunkban mint szülők, hogy jól neveljük gyerekünket. HA NEM CSAK MONDJUK, HANEM VALÓBAN KIEGYENSÚLYOZOTT, MELEG, ŐSZINTE, BESZÉL- GETŐS nem a kamaszkorban kell elkezdeni,családban NEVELKEDIK GYERMEKÜNK, AKKOR JÓL FEJLŐDNEK MAJD A MÁR EMLÍTETT KÉSZSÉGEI is, amivel az élet feladatait meg tudja oldani. Nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minőség a fontos. Ilyen gyereknek nem kell majd a drog, NEM LESZ SZENVEDÉLYBETEG. DE LEHET, - emlékezzünk vissza a kipróbálás, más szóval a kezdeti lépések okaira - HOGY KIPRÓBÁLJA. Ez lehet a kamaszkor velejárója. Nem örülünk neki, de létező jelenség. BESZÉLNI KELL RÓLA, ha észre vesszük, ne dugjuk homokba a fejünket. Ebben az esetben nem kell azonnal pszichológusért kiáltani. Emlékezzünk, nem ez az egyetlen probléma, amit meg kell oldanunk a gyermekünk nevelése során. Nem tudok általános receptet mondani, hogyan kell ezt a helyzetet

13 megoldani, mert tudjuk, hogy ahány gyerek annyi féle. De mi szülők ismerjük a gyermekünket és annyi esetben győztünk már. Akkor megoldható a drogozás családon belül, vagy nem? Az előzőekből próbáljuk összeszedni azokat a jelenségeket, melyek feltétlenül aggodalomra adnak okot. A DROG HATÁSÁNAK SZERETETE. NÉHÁNY ÉV A DROG ÚTJÁN, MEGVÁLTOZTAT: - mást gondolunk magunkról, - nincsenek vagy csak homályos terveink vannak az életben, - megváltoznak a barátaink, a kapcsolataink, és a felelősség érzetünk., - életritmusunk átalakul, - higiénés szükségletek csökkennek, - aszexuális megjelenés - heves érzelmi kitörések, - gátlástalan kommunikáció, - a szülők felé teljes "hírzárlat", - iskolai teljesítmény látványos csökkenése, - szemkontaktus kerülése, - több zsebpénz követelése különösebb indok nélkül, - az érdeklődési kör megváltozása, közöny az addig érdekesnek tartott dolgok iránt, - a hétköznapi, "földi" feladatok elhanyagolása. A JÓL FEJLETT KÉSZSÉGEK HIÁNYA - lehet, hogy a drog fogja pótolni ezeket. A DROG BELÉPETT AZ OTTHONUNKBA már nem kell társaság, a használathoz. A FÜGGŐSÉG JELEI, de ezek kialakulását ne várjuk meg, ne legyünk vakok. A legfontosabb, hogy a használó érezze azt, hogy az ő fogyasztása nem megengedhető, határozottan elutasítjuk. Tudjuk ezt a felismerést siettetni, de sajnos helyette nem tudunk kilábalni a drogfogyasztásból. Legyünk nagyon következetesek, ne engedjük, hogy a családtagokat kijátssza egymás ellen. Kérjünk segítséget! Nem kell eljutni a függőségig ahhoz, hogy lássuk, gyermekünknek drogproblémája van.

14 Hol lehet segítséget kapni? Sokféle lehetőséget igénybe tudunk venni Magyarországon. Sajnos ezek elsősorban Budapesten találhatók és a vidéki nagyvárosokban. Az is igaz, hogy a drogprobléma 80%-a Budapestre koncentrálódik. SOHA NE SZÉGYELJÜK, HOGY DROGGAL KAPCSOLATOS PROBLÉMA VAN A CSALÁDUNK- BAN! Ha tanácstalanok vagyunk, próbáljunk a házi orvosunkkal beszélni, vagy keressünk olyan szervezetet, amely kifejezetten szülőknek ad tanácsot. Sok városban található drogambulancia, addiktológiai vagy pszichiátriai szaklrendelés vagy gondozó. A családsegítők is tudnak segíteni, vagy elirányítani segítő helyekre. Budapesten elsősorban a Nyírő Gyula Kórház foglalkozik drogbetegekkel. Léteznek Rehabilitációs Intézetek, ahová a függő drogfogyasztók fordulhatnak. Az úgynevezett önsegítő csoportok, például Anonim Alkoholisták, vagy Névtelen Drogfüggők, a felépülést támogatják. Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezeteknek is az a célja, hogy a droghasználó végül le akarjon szokni. Addig pedig megpróbálják a már meglévő problémáit enyhíteni. Például kaphat steril tűt, kimoshatja a ruháit, megvizsgálja orvos stb. A szülők segítséget kaphatnak a Mátrix Egyesülettől és az Önkontroll Egyesülettől is. Egyéb segítőhelyek címe megtalálható az NDI Nemzeti Drogmegelőző Intézet - honlapján, és az SZMM Szociális és Munkaügyi Minisztérium- honlapján belül, kábítószer ügyek, segítőhelyek, szakmai szervezetek. (Az Infotár dokumentumban minden szervezet megtalálható.) Az önsegítő szervezetek listája megtalálható: Drog-stop, non-stop segítségnyújtás: ,

15 Milyen jogi következményei lehetnek a kábítószerezésnek? Magyarországon a kábítószer fogyasztást a törvény bünteti. Jelenleg a kábítószer-fogyasztókat legfeljebb 2 évi szabadságvesztéssel büntethetik, ha saját használatra csak csekély mennyiségű kábítószert tartanak maguknál, vagy szereznek meg, illetve termesztenek. Kábítószerfüggők esetén a mennyiség nem haladhatja meg a csekély mennyiség húszszorosát (jelentős mennyiség). A függőket általában enyhébben büntetik. Ha valaki anyaggal kereskedik, csekély mennyiség felett 2-8 évig terjedő, jelentős mennyiség esetén 5-15 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Ha valaki oktatási-, közművelődési intézmény területén, vagy környezetében, fegyveres erők objektumában kábítószerrel kínál meg mást, vagy ha csak egyetlen adagot, akár ingyen, átad, a büntetés mértéke szintén 5-10 évig terjedhet. Amennyiben 18 évet betöltött személy 18 év alattinak ad át vagy kínál drogot, 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Abban az esetben, ha a fogyasztó a csekély mennyiséget (függők a jelentős mennyiséget) saját használatra történő tartás vagy megszerzés esetén nem lépik át, fél éves ingyenes kezeléssel elkerülhetik a büntetést; ezt elterelésnek hívjuk. Mivel az elfogyasztott mennyiséget összegezni kell, ha valaki elmondja, hogy mennyi, és milyen fajta drogot fogyasztott, és ezt mióta teszi, eleshet az eltereléstől és súlyosabb büntetést kaphat. Ilyen vallomást azonban senkinek nem kell tennie. A drogprobléma világjelenség. Nem ismer földrajzi és egyéb akadályokat. Ne féljünk a problémától, mi szülők sokat tehetünk a megoldásért!

16 A kiadványt készítette: Hay Éva Grafikai munkák: Nagy Lőrinc

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve:

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve: A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március Gondozás 2013 SZ2 Intézmény sorszáma: Intézmény neve: Kérdező neve:.. Kérdező száma: Instruktor neve:.. Instruktor száma: Interjú kezdete:

Részletesebben

Négy évente ismétlődő kutatás a 16 éves fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól 1995-2011

Négy évente ismétlődő kutatás a 16 éves fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól 1995-2011 Négy évente ismétlődő kutatás a 16 éves fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól 1995-2011 2011: 36 európai ország, több mint 100 ezer diák CAN (The Swedish Council for Information on Alcohol

Részletesebben

2014. október 18., Dr. Németh Zoltán

2014. október 18., Dr. Németh Zoltán 2014. október 18., Dr. Németh Zoltán Miről lesz szó? 1. Hogyan terjedt el a modernkori drogfogyasztás? Hol tartunk? Mik a legnépszerűbb drogok? 2. Mik az okai annak, hogy a fiatalok kipróbálják és használják

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

~ NEMZETI ERÓFORRÁS MINISZTERIUM

~ NEMZETI ERÓFORRÁS MINISZTERIUM Kiadta: Zalaegerszegi Kábitószerügyi Egyeztetö Fórum és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Felelös kiadó: Gyutai Csaba polgármester Szerkesztette: Major Zsolt Fentösné Belléncs Andrea Vargáné

Részletesebben

Drogfüggık elvonókezelése

Drogfüggık elvonókezelése Drogfüggık elvonókezelése Készítette: Terjéki Ildikó, 2007 / aktualizálta: Papp László, 2008 Drogok típusai (összefoglalás): (Irinyi T., 1997, pp:121-125. alapján) Szedatívumok, szorongáscsökkentık, altatók

Részletesebben

Tanulói drogérintettségi vizsgálat a bicskei kistérségben - 2008 -

Tanulói drogérintettségi vizsgálat a bicskei kistérségben - 2008 - Tanulói drogérintettségi vizsgálat a bicskei kistérségben - 2008 - A kutatási beszámolót írta: Ruff Tamás A kutatás a Bicskei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum együttműködésével és támogatásával valósult

Részletesebben

Droghelyzet és jogi szabályozás. Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság

Droghelyzet és jogi szabályozás. Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság Droghelyzet és jogi szabályozás Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság Kábító hatású anyagok kábítószerek ( marihuána, extasy, speed, kokain, heroin ) új pszichoaktív anyagok ( C listás anyagok

Részletesebben

Drogellenes stratégia 2014 2020

Drogellenes stratégia 2014 2020 Tervezet Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Drogellenes stratégia 2014 2020 Készítette: Dr. Csorba József pszichiáter-addiktológus 1 Tartalomjegyzék I) Bevezetés I.1) Az Új Stratégia kidolgozásának

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

Márton Andrea Csizmadia Péter Grézló Orsolya: Alacsonyküszöbű pszicho-szociális ellátásban megjelenő kliensek kábítószer-fogyasztásának vizsgálata

Márton Andrea Csizmadia Péter Grézló Orsolya: Alacsonyküszöbű pszicho-szociális ellátásban megjelenő kliensek kábítószer-fogyasztásának vizsgálata Márton Andrea Csizmadia Péter Grézló Orsolya: Alacsonyküszöbű pszicho-szociális ellátásban megjelenő kliensek kábítószer-fogyasztásának vizsgálata A kutatást támogatta: Kutatás előzményei: Rév Szenvedélybeteg-segítő

Részletesebben

te meddig bírod? Haverok, buli, pia

te meddig bírod? Haverok, buli, pia SZKC 208_08 te meddig bírod? Haverok, buli, pia tanulói Te meddig bírod? 8. évfolyam 47 D1 Szerepkártyák SZÓVIVŐ JEGYZŐ IDŐFIGYELŐ FELADATMESTER tanulói Te meddig bírod? 8. évfolyam 49 D2 Alkohol, alkoholfogyasztás

Részletesebben

ADDIKCIÓ SÚLYOSSÁGI INDEX * EUROPASI

ADDIKCIÓ SÚLYOSSÁGI INDEX * EUROPASI Azonosító kód: ADDIKCIÓ SÚLYOSSÁGI INDEX * EUROPASI INSTRUKCIÓK 1. Ne hagyjon kérdést megválaszolatlanul! Ahol szükséges, a következő tételeket így kódolja: X = A kérdésre nem kapott választ N = A kérdés

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot A problémás diák Hiperaktivitás Hiperaktivitás okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy anoxiás agyi állapot, vagy agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot Hiperaktivitás Jellemzői: nagyfokú motoros

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Az alkohol veszélyei Javasolt évfolyam: 7 8. Időbeosztás

Részletesebben

Fejér megyei droghelyzetkép vezetői összefoglaló

Fejér megyei droghelyzetkép vezetői összefoglaló Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Echo Survey Sociological Research Institute H-8000 Székesfehérvár, Ady E. 19-21. Tel: +36 (22) 502-276, 504-201Fax: +36 (22) 379-622 E-mail: projekt@echosurvey.hu

Részletesebben

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek?

Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? Van kérdése, amit szeretne feltenni kezelôorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek? ARI18/06MAY Segít a javulásban Kezelési terv, útmutató és heti napló antipszichotikus kezelést kezdô betegek részére

Részletesebben

GRASSROOTS Gyermekvédelem

GRASSROOTS Gyermekvédelem GRASSROOTS Gyermekvédelem A gyermekbántalmazás A gyermekbántalmazás lényege a gyermekkel szembeni bárminemű rossz bánásmód egy szűk közösségen (pl:családon) belül, amelynek szerepe éppen a gyermek védelme

Részletesebben

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.)

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) TÁMOP-3.1.4.B-13/ 1 2013-0001 Függőség kávé Szerhez kötődő Nem szerhez

Részletesebben

Ellátás kérdőív csak olvasásra

Ellátás kérdőív csak olvasásra csak olvasásra Az ellátási programjához kapcsolódó kérdőívet megtekintheti és kinyomtathatja, hogy azután a rendszerben könnyebb legyen a kitöltés. A kérdőív a portálon 14 oldalas; ezt a 17 oldalas nyomtatható

Részletesebben

A drogfogyasztás és drogkereskedelem büntetőjogi fenyegetettsége az EU tagállamaiban (2005 februrár) Csekély. mennyiségnek.

A drogfogyasztás és drogkereskedelem büntetőjogi fenyegetettsége az EU tagállamaiban (2005 februrár) Csekély. mennyiségnek. A drogfogyasztás és drogkereskedelem büntetőjogi fenyegetettsége az EU tagállamaiban (2005 februrár) Ország Kannabisz Egyéb illegális drogok Csekély menynyiség limitje Személyes történő tartás Jelentős

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

Szakmai beszámoló Alkohol-Drogsegély Ambulancia 2011. január 1.-december 31.

Szakmai beszámoló Alkohol-Drogsegély Ambulancia 2011. január 1.-december 31. Szakmai beszámoló Alkohol-Drogsegély Ambulancia. január.-december 3. Az Alkohol-Drogsegély Ambulancia, mint járóbeteg ellátás a Közép-Dunántúli Regionális ÁNTSZ 8/833/3/4. számú működési engedélye alapján

Részletesebben

Kockázatvállalás, élménykeresés és rizikómagatartások kapcsolata

Kockázatvállalás, élménykeresés és rizikómagatartások kapcsolata Kockázatvállalás, élménykeresés és rizikómagatartások kapcsolata Kökönyei Gyöngyi Fiatalok baleseteinek megelőzése c. szeminárium 2008. November 24. Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása (HBSC) Németh

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Az Észlelt Stressz Kérdőív 14 tételes magyar változata (PSS14)

Az Észlelt Stressz Kérdőív 14 tételes magyar változata (PSS14) Az Észlelt Stressz Kérdőív 14 tételes magyar változata (PSS14) Az alábbi kérdések azokra az érzésekre és gondolatokra vonatkoznak, amelyek Önt az elmúlt hónap során jellemezték. Kérjük, hogy minden egyes

Részletesebben

Elekes Zsuzsanna: A drogfogyasztás nemek közötti különbözőségei és hasonlóságai

Elekes Zsuzsanna: A drogfogyasztás nemek közötti különbözőségei és hasonlóságai Elekes Zsuzsanna: A drogfogyasztás nemek közötti különbözőségei és hasonlóságai (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Elekes Zsuzsanna (2005): A drogfogyasztás

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Felnttkori kóros állapotok megelzése gyermekkorban Elhízás Hypertonia Szív-

Részletesebben

ISKOLAI DROGSTRATÉGIA

ISKOLAI DROGSTRATÉGIA ISKOLAI DROGSTRATÉGIA A drogstratégia a következő dokumentumokat veszi alapul: - Nemzeti Stratégia a Kábítószer visszaszorítására (Ifjúsági és Sportminisztérium 2000. június) - Pedagógiai program - Az

Részletesebben

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek ünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek gyermekeinknek átadjuk kromoszómáinkat és génjeinket, személyes

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

Boldog Karácsonyi Ünnepeket! Mucsony Nagyközségi Önkormányzat Hivatalos Folyóirata IX. évfolyam 2. szám 2012. december 21. www.mucsony.hu hivatal@mucsony.hu Boldog Karácsonyi Ünnepeket! Megint itt van a tél és megint eljön a karácsony

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

ISKOLAI KÁBÍTÓSZER PREVENCIÓ

ISKOLAI KÁBÍTÓSZER PREVENCIÓ ISKOLAI KÁBÍTÓSZER PREVENCIÓ Kábítószerek néhány szó a valóságról - Különböző drogok, különböző módon hatnak? - Miért fogyasztanak drogot az emberek? - Mit jelentenek a tablettákon a képek? - Minden drog

Részletesebben

dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat

dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat DROGPROBLÉMÁK Fogyasztási típusok Absztinens Kísérletező Szociális, rekreációs Helyzetfüggő Intenzifikált Kényszeres DROGPROBLÉMÁK A drogok felosztása Pszichoaktív

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

A fenntartó metadon terápia hatékonyságának feltételei. Demetrovics Zsolt

A fenntartó metadon terápia hatékonyságának feltételei. Demetrovics Zsolt A fenntartó metadon terápia hatékonyságának feltételei Demetrovics Zsolt ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék, Budapest Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, Budapest Első Magyarországi Ártalomcsökkentő

Részletesebben

A SZÉKESFEHÉRVÁRI ALBA DROGINFORMÁCIÓ RENDSZER

A SZÉKESFEHÉRVÁRI ALBA DROGINFORMÁCIÓ RENDSZER Alba Droginformáció Rendszer - koncepció - A SZÉKESFEHÉRVÁRI ALBA DROGINFORMÁCIÓ RENDSZER KIALAKÍTÁSÁNAK SZAKMAI KONCEPCIÓJA Készítette: Domokos Tamás A koncepció készítésére 369/2003. (XI.20) KGY határozatban

Részletesebben

Kábítószerfüggő betegek kezelése homeopátiával. Dr. Buki Mária

Kábítószerfüggő betegek kezelése homeopátiával. Dr. Buki Mária Kábítószerfüggő betegek kezelése homeopátiával Dr. Buki Mária Kábítószerfüggő betegek leszoktatása során jelentkező tünetek: somaticus (hasi panaszok, fájdalmak) psychés (depressio, psychosis, alvászavar,

Részletesebben

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19.

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Háziorvosi konferencia Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Alkohol okozta mentalis zavarok Magyarországon 2013-ban 720-725 ezer fő érintett az alkoholproblémával. Népesség 4,6 %-a nagyivó 15% mértékletes

Részletesebben

Család, barátok, közösségek a testi, lelki és szociális jól-lét kapcsolata városi fiatal felnőttek körében

Család, barátok, közösségek a testi, lelki és szociális jól-lét kapcsolata városi fiatal felnőttek körében Család, barátok, közösségek a testi, lelki és szociális jól-lét kapcsolata városi fiatal felnőttek körében Busa Csilla*, Tistyán László*, Kesztyüs Márk*, Füzesi Zsuzsanna** *Fact Alkalmazott Társadalomtudományi

Részletesebben

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos"

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól Kassai-Farkas Ákos Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos" Definíció A közösségi pszichiátriai gondozás és rehabilitáció a ma érvényes betegjogokkal összhangban igyekszik elkerülni

Részletesebben

Kockázati magatartás. Deviáns viselkedés

Kockázati magatartás. Deviáns viselkedés DEVIÁNS VISELKEDÉS Kockázati magatartás Deviáns viselkedés -egy adott korszakban és társadalomban a társadalom által elfogadott normák megszegése Régiónkban: Agresszivitás, deviáns viselkedés, öngyilkosság,

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

DROGFOGYASZTÓK UTÁNKÖVETÉSE

DROGFOGYASZTÓK UTÁNKÖVETÉSE DROGFOGYASZTÓK UTÁNKÖVETÉSE ÖSSZEFOGLALÓ A büntetőeljárás alá vont drogfogyasztók a pomázi Gyermekjóléti Szolgálatnál 6 hónapos megelőző, felvilágosító - elterelés - programon vettek részt. A drogprevenciós

Részletesebben

A GHB használati mintázata és kockázatai, valamint szerepe a szexuális bűncselekményekben.

A GHB használati mintázata és kockázatai, valamint szerepe a szexuális bűncselekményekben. A GHB használati mintázata és kockázatai, valamint szerepe a szexuális bűncselekményekben. Kapitány-Fövény Máté ELTE Pszichológiai Intézet Klinikai és Addiktológiai Tanszék Néhány szó a GHB-ról A GHB-t

Részletesebben

Tűcsere forgalmi és kliens adatok 2011/2012-ben előzetes adatok. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2013. 03. 18.

Tűcsere forgalmi és kliens adatok 2011/2012-ben előzetes adatok. Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2013. 03. 18. Tűcsere forgalmi és kliens adatok 2011/2012-ben előzetes adatok Tarján Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2013. 03. 18. Tűcsere programok hozzáférhetősége 2012-ben 2011/2012: Szervezetek száma: 24 29 Városok

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

2011/12. Csernus Ágnes

2011/12. Csernus Ágnes Szent Benedek Iskolaközpont 2011/12. Csernus Ágnes Szülősuli5. alkalom Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. (Ef4,26) A szelíd felelet csillapítja a

Részletesebben

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke. 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke. 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye. Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/296-19/2008. ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

A TASZ az ártalomcsökkentő drogpolitikáról

A TASZ az ártalomcsökkentő drogpolitikáról A TASZ az ártalomcsökkentő drogpolitikáról 1 Drogokról reálisan A XX. század végén talán nincs is olyan országa Földünknek, amelyben a kábítószerekkel való visszaélés ne lenne megoldásra váró probléma.

Részletesebben

Devianciák a Zala megyei középiskolások körében

Devianciák a Zala megyei középiskolások körében kutatás közben 699 maguknak, amelyek az egyéni megnyilvánulásra, kreativitásra, valamint felelősségvállalásra épülnek, továbbá lehetőséget kínálhatnak a szervezet életével kapcsolatos döntési folyamatokban

Részletesebben

Röviden a visszaesés-megelőzésről: tudományos modellek

Röviden a visszaesés-megelőzésről: tudományos modellek Röviden a visszaesés-megelőzésről: tudományos modellek Mi a visszaesés? A visszaesés-megelőzés célja, hogy megakadályozza a kémiai függőségből való felépülés során az újbóli szerhasználatot, illetve hogy

Részletesebben

ÖNINGERLÉS PRANCZ ÁDÁM

ÖNINGERLÉS PRANCZ ÁDÁM ÖNINGERLÉS PRANCZ ÁDÁM Az agyi jutalmazási ( revard ) rendszere: Egyes fiziológiai tevékenységek, mint az evés, ivás, nemi kontaktus 2jutalmazottak, örömmel, gyönyörrel, kellemes érzéssel vagy kielégüléssel

Részletesebben

UPSZ-ártalomcsökkentés. ártalomcsökkentés:

UPSZ-ártalomcsökkentés. ártalomcsökkentés: ÚJ SZEREK - ÚJ(KLIENS) UTAK? MAT / MADÁSZSZ / MADRISZ / ÁSZ Egyesület konferencia 2014. március 28. @ Budapest Móró Levente Centre for Cognitive Neuroscience, Turku, Finnország Multidiszciplináris Társaság

Részletesebben

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ SAN Stilnox BT_Alvasnaplo A5 5/13/09 1036 AM Page 1 Név Bárányszámolás helyett... év hó nap ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

Részletesebben

DROGSZIGOR: MI VÁLTOZIK AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYVBEN?

DROGSZIGOR: MI VÁLTOZIK AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYVBEN? DROGSZIGOR: MI VÁLTOZIK AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYVBEN? Az Országgyűlés 2012. júniusában jóváhagyta az új Büntető Törvénykönyvről szóló törvényjavaslatot, ami 2013. július elsején lép hatályba, és jelentősen

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Egészségtudatosság, egészséges életmód felmérés Készült a Médiaunió számára A Szonda Ipsos 2008-ban elnyerte a Business Superbrand címet. HÁTTÉR ÉS KUTATÁSI MEGKÖZELÍTÉS A Médiaunió

Részletesebben

Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr részére Miniszterelnöki Hivatal 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3. Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr részére Miniszterelnöki Hivatal 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr részére Miniszterelnöki Hivatal 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A sajtóból értesültünk arról, hogy a kormánya megkezdte az Alkotmánybíróságnak

Részletesebben

Burszki Mónika. Nemzeti Drogmegelőzési Iroda

Burszki Mónika. Nemzeti Drogmegelőzési Iroda Burszki Mónika Nemzeti Drogmegelőzési Iroda Új DS Szakértői munkacsoport Berényi András (diáktanácsadás, mentálhigiéné, civil szervezetek) Buda Béla (addiktológia, mentálhigiéné, kommunikáció) Grezsa Ferenc

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 25-i ülésére 131/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 25-i ülésére Jegyzői törvényességi észrevétel: nincs Tárgy: Fiatal- és Gyermekkorúak bűnmegelőzési

Részletesebben

Drogosok. Demetrovics Zsolt Balázs Hedvig. Bevezetés

Drogosok. Demetrovics Zsolt Balázs Hedvig. Bevezetés Drogosok Demetrovics Zsolt Balázs Hedvig Bevezetés A drogfogyasztásra általában mint betegségre, egészségügyi, családi és társadalmi problémára hivatkozunk. Ez valóban így is van, hiszen a különböző legális

Részletesebben

Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF

Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF ALKOHOL- ÉS DROGEPIDEMIOLÓGIAI HELYZET Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF Epidemiológia célja A droghasználat természetének, elterjedtségének leírása Incidencia

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 188-06/1 Egy (előzetesen megvalósított, egybefüggő, két hetes) addiktológiai gondozási folyamatot bemutató

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

Drogosok Demetrovics Zsolt Balázs Hedvig

Drogosok Demetrovics Zsolt Balázs Hedvig Drogosok Demetrovics Zsolt Balázs Hedvig Bevezetés A drogfogyasztásra általában mint betegségre, egészségügyi, családi és társadalmi problémára hivatkozunk. Ez valóban így is van, hiszen a különböző legális

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek

Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek Kérdőíves kutatás az e-könyv olvasási szokásokról Készítette a Társadalomkutatási Intézet Zrt. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Egészséged testben, lélekben c. személyiségfejlesztő, drogmegelőző program fiataloknak

Egészséged testben, lélekben c. személyiségfejlesztő, drogmegelőző program fiataloknak Egészséged testben, lélekben c. személyiségfejlesztő, drogmegelőző program fiataloknak A TÁMOP 5.2.5. pályázati konstrukció c) kábítószerügyi komponensére A program tematikáját kidolgozta: Benyusz Tamás

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló Alkohol - Drogsegély Ambulancia KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló Tárgy: Az Alkohol - Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek közösségi ellátásának

Részletesebben

Az ápolónő szerepe a daganatellenes kezelésben Együttműködés és kommunikáció a kezelés folyamán

Az ápolónő szerepe a daganatellenes kezelésben Együttműködés és kommunikáció a kezelés folyamán Az ápolónő szerepe a daganatellenes kezelésben Együttműködés és kommunikáció a kezelés folyamán Rabi Anna,Varró Mónika Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet,Onkológiai Osztály,Budapest

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

MAGYARORSZÁG Új fejlemények, trendek és részletes információk a kiemelt témákról

MAGYARORSZÁG Új fejlemények, trendek és részletes információk a kiemelt témákról 2009-es ÉVES JELENTÉS az EMCDDA számára készítette: Nemzeti Drog Fókuszpont MAGYARORSZÁG Új fejlemények, trendek és részletes információk a kiemelt témákról REITOX 1 A KÖTET SZERZŐI: CSESZTREGI TAMÁS,

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

Interjúvázlat szenvedélybetegséggel küzdők családjai

Interjúvázlat szenvedélybetegséggel küzdők családjai Interjúvázlat szenvedélybetegséggel küzdők családjai Interjúvázlat Kvalitatív vizsgálat a szenvedélybetegséggel küzdők családtagjainak körében. A szenvedélybetegséggel küzdők körében végzett kutatás harmadik

Részletesebben

Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz.

Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz. Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz. Kérem, alaposan fontolja meg válaszait, hiszen a kérdőív kiértékelése további segítséget nyújthat a sikeres leszokáshoz. A kérdőívet nem szükséges egyszerre kitölteni.

Részletesebben

Depresszió Soha többé!

Depresszió Soha többé! Depresszió Soha többé! Rolf Merkle Depresszió Soha többé! Önsegítõ program a negatív érzelmek leküzdésére Duna International Fordította: Barna Erika Szerkesztette: Bartha Elektra Az eredeti elsõ kiadás

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T Gyerekek és az alkohol Húsvét alkalmából sokan nem vesznek tudomást arról, hogy az alkohol gyerekekre gyakorolt hatása káros és kiszámíthatatlan, felelőtlenül kínálnak és fogadnak el alkohol tartalmú italokat.

Részletesebben

ESPAD 07 EURÓPAI ISKOLAVIZSGÁLAT A FIATALOK ALKOHOL ÉS EGYÉB. Kutatási beszámoló. Az OTKA által támogatott K60707 számú pályázatról

ESPAD 07 EURÓPAI ISKOLAVIZSGÁLAT A FIATALOK ALKOHOL ÉS EGYÉB. Kutatási beszámoló. Az OTKA által támogatott K60707 számú pályázatról ESPAD 07 EURÓPAI ISKOLAVIZSGÁLAT A FIATALOK ALKOHOL ÉS EGYÉB Kutatási beszámoló Az OTKA által támogatott K60707 számú pályázatról Az ESPAD magyarországi adatfelvételének előzetes eredményei Elekes Zsuzsanna

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ:

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Dr. Csörsz Ilona A ROSSZ HÍR FOGALMA A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Rosszindulatú betegségek diagnózisának közlése Krónikus betegségek (pl. diabetes, hypertónia stb.) diagnózisának

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON KŐVÁRI EDIT VIDÉKFEJLESZTŐ SZOCIÁLIS MUNKÁS, AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETÉSÉNEK ELNÖKE SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTETTSÉGE AUTIZMUSBAN Szint Jól

Részletesebben

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Dr. Szemelyácz János INDIT Közalapítvány Pécs 2005.okt.18.

Részletesebben

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com)

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Wednesday, April 27, 2011 Néhány egyszerű példa azzal kapcsolatosan, hogy egy átlagos lakásban milyen elektromos sugárzás

Részletesebben

A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási és ifjúságsegítő intézmények körében Nagykanizsán

A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási és ifjúságsegítő intézmények körében Nagykanizsán A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási és ifjúságsegítő intézmények körében Nagykanizsán A kutatási beszámolót írták: Domokos Tamás, Kulcsár László, Varga Ágnes A kutatásra Nagykanizsa Város

Részletesebben

Tudatmódosító szerek gyermekkorban

Tudatmódosító szerek gyermekkorban Tudatmódosító szerek gyermekkorban Vajda Zsolt, Láng Klára, Bojszkó Ágnes, Hammerl Beatrix, Takács Éva, Almássy Zsuzsanna Heim Pál Gyermekkórház Toxicológiai Osztály Amiről szó lesz Nyugtatók, altatók,

Részletesebben

NEMZETI STRATÉGIA A KÁBÍTÓSZER-PROBLÉMA VISSZASZORÍTÁSÁRA

NEMZETI STRATÉGIA A KÁBÍTÓSZER-PROBLÉMA VISSZASZORÍTÁSÁRA NEMZETI STRATÉGIA A KÁBÍTÓSZER-PROBLÉMA VISSZASZORÍTÁSÁRA A KORMÁNY KÁBÍTÓSZER-ELLENES STRATÉGIÁJÁNAK KONCEPCIONÁLIS ALAPJAI A stratégiai anyagot a Kormány 2000. július 4-én, az Országgyűlés 2000. december

Részletesebben

MAGYARORSZÁG Új fejlemények, trendek és részletes információk a kiemelt témákról

MAGYARORSZÁG Új fejlemények, trendek és részletes információk a kiemelt témákról 2008-as ÉVES JELENTÉS az EMCDDA számára készítette: Nemzeti Drog Fókuszpont MAGYARORSZÁG Új fejlemények, trendek és részletes információk a kiemelt témákról REITOX 1 A KÖTET SZERZŐI: CSESZTREGI TAMÁS,

Részletesebben