Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek"

Átírás

1 Az alkoholról és a drogokról - 18 éven felülieknek

2 Állok a kocsmában, a város egyik legjobb negyedében, belülről ennek nyoma nincs, ugyanolyan, mint bárhol Magyarországon, az arcok is ugyanazok. Nem megfigyelni jöttem, én is tagja vagyok a kocsmai közönségnek. Egy pohár borra jöttünk be színház után, bármily furcsa nem adódott más hely a környéken. JÖTTÜNK, MERT A TÁRSASÁG ÍGY HATÁROZOTT. Innentől fogva AZ IVÁS MINDANNYIUNK SZÁMÁRA KÖTELEZŐ. VAGYUNK NÉHÁNYAN, AKIK EGYET ISZUNK, áldomást a színházi előadás szereplőire, akik közül néhányan családtagok. Kicsit feloldjuk a feszültséget is, mely az érintettség miatt keletkezett bennünk. Vannak közöttünk olyanok, akik e nem túl kényelmes, a BESZÉLGETÉSRE NEM IGAZÁN ALKALMAS HELYEN TÖBBET IS ISZNAK, ők vajon milyen plusz feszültséget oldanak? NÉZEM A TÖRZSKÖZÖNSÉGET, a kocsmait, legtöbbjük már NEM SZÍNHÁZBAN KEZDI AZ ESTÉT. Na jó, de ez a kiadvány nem a drogokról szól? Kérdezhetné bárki felháborodottan. Milyen marhaság az ivást ide rángatni? Fogytán a türelmünk!!! De nem az alkohol problémával, pedig Magyarországon a legtöbb droggal kapcsolatos probléma az alkohollal van. A legtöbben ennek hódolnak, kicsik és nagyok egyaránt. A LEGTÖBB FÜGGŐ ALKOHOLIZMUSBAN SZENVED MAGYAROR- SZÁGON, S A LEGTÖBB HALÁLESETET IS EZ A DROG OKOZZA. Az alkohol ugyanúgy drog, mint például a heroin, az egyik különbség közöttük az, hogy az utóbbi illegális. Természetesen különbözik a hatásuk, az egészségügyi következmények is nagyon mások lehetnek, és az emberek is másképpen ítélik meg az alkoholistát és a heroinistát.

3 A felnőttek aggodalma és félelme az ILLEGÁLIS DROGOKKAL, MÁS SZÓVAL KÁBÍTÓSZEREKKEL kapcsolatosan nagy. Velük beszélgetve, igen hasonló kérdéseket tettek fel nekem, ebben a kiadványban megpróbálok ezekre választ adni. A drogprobléma jobb megértéséért, többször fogok alkoholos példát hozni. Kérem, higgyék el, hogy AZ ALKOHOL IS DROG, ÉS A PROBLÉMÁS FOGYASZTÁS KIALAKULÁSA ÉS LEFOLYÁSA MEGTÉVESZTÉSIG HASONLÍT AZ ILLEGÁLIS DROGOKÉHOZ. Azt hiszem, hogy az én gyerekem soha nem nyúlna drogokhoz, úgy érzem ez lehetetlen! Hogy miért nyúl valaki drogokhoz, vagy nem, számtalan oka lehet. Nincs mindenkire érvényes válasz. De egy biztos, AZ ELKEZDÉS OKAI MERŐBEN MÁSOK, MINT A FOLYTATÁSÉ. Mi befolyásolja a kezdeti lépéseket? A drog könnyen hozzáférhető. Erős és hiteles családi, vallási, erkölcsi tiltás miatt nem akarom használni, ez sokszor erősebb korlát, mint a jog tiltása. Némely fiatal kortársainál könnyebben és gyakrabban szeg meg szabályokat. A kamaszokra ez fokozottan jellemző. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy nagy-nagy többségük most egy pillanatra gondoljunk magunkra és iskolatársainkra felnőtt korukra boldog, békés, a szabályokat elfogadó polgárok lesznek. A kortárs csoport véleménye. A drog belépőjegy lehet, vagy éppenséggel ellenkezőleg egy fiatal csoport világába, és kamasz álmaink minden más kívánságát is beteljesítheti.

4 A drog hatásának szeretete. Az alkohol lazító hatása majdnem mindannyiunk számára ismert. Valljuk be, általában szeretjük ezt az érzést. De van, aki más érzésre vágyik, s ez fogja meghatározni drog választását. A pozitív érzés, melyet a drogok kiválthatnak belőlünk, bármilyen furcsa, bizonyos mértékig örökletes tulajdonságunk. A DROG HATÁSÁNAK SZERETETE MÁR TOVÁBB KÉPES MINKET VINNI AZ ÚTON. Azon az úton, mely a FÜGGŐSÉGHEZ VEZETHET. Hosszú ez az út, NEM EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA KÖVETKEZIK BE ÉS NEM FELTÉTLENÜL. Gondoljunk bele, hányan fogyasztunk alkoholt úgy, hogy tudjuk a határokat, egyszerűen nem kívánunk belőle sokszor és sokat. Milyen drogokhoz juthat hozzá a gyerekem? Először tisztázzuk, mit nevezünk drogoknak: Olyan kémiai anyagok, vegyületek tartoznak ide, melyek AGYMŰKÖDÉSÜNKET MEGVÁLTOZTATJÁK. Az agyban található idegsejtekben fejtik ki hatásukat. AZ ÖRÖM VÁLTOZATOS FORMÁIT ÉLHETJÜK MEG,...AZ ELEJÉN! Az egyiktől hallucinálunk, a másiktól békéssé és barátságossá válunk, a harmadiktól mély gondolataink támadnak, a negyedik bátorrá tesz stb. Az idegsejteken keresztül a szerveink működését is módosítják, például van amelyik a szívünk ritmusát változtatja meg. Ezen kívül közvetlenül a szerveinkre is hatással vannak és megbetegíthetik azokat. Gondoljunk az alkohol májra gyakorolt hatására. A DROGOKAT TÖBBFÉLE MÓDON CSOPORTOSÍTHATJUK, néhány példa: Legális, illegális Téves azt gondolnunk, hogy ami legális, az veszélytelen, ami illegális, az veszélyes. Nagyon bonyolult kérdés ez. Egy biztos, hogy a törvényi szabályozás visszatartó erő a fogyasztásban.

5 Hatásuk alapján Az agyműködésre gyakorolt hatásuk alapján. Kemény és könnyű drogok Csak néhány drogot lehet így besorolni és félreértésekre ad okot. Azt sugallja, mintha a könnyű drog veszélytelen lenne! Természetes, mesterséges vegyületek. Visszatérve az eredeti kérdésre, minden nehézség nélkül hozzájuthatunk, és természetesen a gyermekünk is, a LEGÁLIS DROGokhoz. A ÉVFOLYAMRA JÁRÓ GYEREKEK között végzett kutatás szerint 90% FELETT van azok száma, akik FOGYASZTOTTAK MÁR életükben ALKOHOLt és 2/3-UK DOHÁNYZOTT MÁR. Legálisak még, hiszen a törvény nem bünteti beszerzésüket és használatukat: inhalánsok - festékek, hígítók, hajtógázok stb. gyógyszerek - nyugtatók, altatók, szorongásoldók. Az INHALÁNSOK, hallucinációt okoznak, az agysejtjeinkre és a légzőszervrendszerünkre rendkívül károsak. Értelmünk 5-6 év alatt teljesen leépülhet. Használatuk Magyarországon az elmúlt 10 évben nem emelkedik, de nem is csökken. Viszonylag kevesen használják. A NYUGTATÓK, ALTATÓK, SZORONGÁSCSÖKKENTŐK visszaélésszerű - nem mondta senki, hogy használjam, vagy nagyobb adagban használom, mint az orvosi javaslat - használatakor minősülnek drogoknak. Fogyasztásuk elsősorban a lányokra jellemző. Vajon miért? Bizony mi szülők kínáljuk meg először őket. Szorongó, feszült lánynak előbb ad a család egy kis mesterséges nyugalmat, mint a fiúgyermeknek. A nyugtatónak nincs szaga, lehet úgy használni, hogy ne, vagy nehezebben vegyék észre. Más a helyzet az ALKOHOL ÉS A NYUGTATÓK EGYÜTTES használatával. A két szer felerősíti egymást. Erősebb a hatás, mintha csak alkoholt fogyasztanánk tisztán. Ez a koktél egyre népszerűbb a kamaszok világában Magyarországon. Az ALKOHOL, A DOHÁNYZÁS ÉS A MARIHUANA KIPRÓBÁLÁSA UTÁN A 4. HELYEN ÁLL. Az ILLEGÁLIS szerek közül a MARIHUANA a legkedveltebb. Ez a világon mindenhol így van. Azonban nem kell azt gondolni, hogy minden fiatal kipróbálja. A statisztikák szerint a FIATALOK 26%-a szívott már marihuanát, közülük a többség megelégszik a KIPRÓBÁLÁSsal.

6 A marihuana hatására kifinomultakká válnak az érzékszerveink, a gondolataink szárnyalnak, nem gyorsabbá, hanem mélyebbé válnak. Jó kedvünk van, fél szavakból is értjük egymást. Enyhe hallucinációk is létrejöhetnek. Ha rossz kedvünk van, akkor viszont azt az állapotot erősíti fel az anyag. A rossz élménynek visszatartó hatása lehet.

7 A TÖBBI ILLEGÁLIS SZER használata sokkal alacsonyabb mértékű, a FIATALOK 12%- a KÍSÉR- LETEZETT velük életében valaha. A HALLUCINOGÉNEK - LSD, mágikus gombák, légyölő galóca, csattanó maszlag, hajnalka - hallucinációkat okoznak. Ezek az érzetek lehetnek szépek, balesetveszélyesek és nagyon megterhelők is. Ezt előre nem lehet megjósolni, befolyásolni. Az LSD megjelenési formája általában az úgynevezett bélyeg. A többi felsorolt szer megtalálható a természetben.

8 Az úgynevezett diszkó vagy parti drogok - speed, extasy - és a kokain a STIMULÁNSOKhoz tartoznak.feldobják, felpörgetik a fogyasztót. Energikussá, legyőzhetetlenné, kreatívvá válik a használó. A szexuális étvágy fokozódik. A kapcsolatteremtő készség javul. Természetesen az előbb felsoroltak a szer hatása alatt érezhetők. A szerek használata után az ember kimerültséget, nagyfokú fáradtságot érez. Napokig tart mire kipiheni magát. Ezek a szerek felpörgetik a szív működését, kizsákmányolják a szervezet energia tartalékait.

9 S végül, de nem utolsó sorban a heroin. A HEROIN olyan mértékű kábulatot okoz, mely segít abban, hogy a környezet teljesen közömbössé váljon, a használó lelkileg védettnek és problémamentesnek érzi magát. A heroint a köznyelv kemény drognak nevezi. Ennek az az oka, hogy nagyon gyorsan függőséget okozhat és könnyű túladagolni. A szenvedélybeteg heroinista, általában túladagolásban hal meg.

10 Mit adnak a drogok és főleg mi helyett? Érzés tekintetében azt, amiről az előzőekben írtam. De, minél tovább és rendszeresebben használom a drogokat, annál kevésbé jutok az elején megtapasztalt hatáshoz. NÉHÁNY ÉV A DROG ÚTJÁN MEGVÁLTOZTAT. Mást gondolunk magunkról, nincsenek vagy csak homályos terveink vannak az életben, megváltoznak a barátaink, a kapcsolataink, és a felelősség érzetünk. EZZEL A VÁLTOZÁSSAL EGYÜTT A DROGHASZNÁLATUNK MEGSZILÁRDUL, DE! EL IS MARADHAT. Az út, amelyen nem kell végig menni, a következő mérföldkövekkel jellemezhető: kipróbáló hétvégi használó, aki felüdülésnek használja a drogokat esetenként, elsősorban stresszes, problémás helyzetekben használ drogokat intenzív használó, aki hosszú időn át használ drogot annak érdekében, hogy hosszan fennálló problémáit enyhítse. Már valamilyen fokú függőség megfigyelhető nála, de még őrzi helyét a társadalomban. függő. Még egyszer, A FÜGGŐSÉG NEM EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA ZUHAN RÁNK, ÉS A FÜGGŐSÉ- GIG A HASZNÁLÓK 3-5 %-A JUT CSAK EL. MI AZ OKA A FÜGGŐSÉGNEK? Maga a drog! Már nem számít a kortárs csoport, a vérmérsékletem, a könnyen beszerezhetősége, csak a szer. A SZER ÁTVETTE FELETTÜNK AZ IRÁNYÍTÁST. Hiába tudom józan ésszel, hogy bármely heroin adagba belehalhatok, már nem a józan ész diktál.

11 Mi is számtalanszor cselekszünk az életben logikátlanul. Például reménytelenül szeretünk valakit, ésszel tudjuk, hogy badarság, az áhított nő vagy férfi sosem lesz a miénk, de az érzés nem múlik. Vagy hányszor tudtam fiatal koromban, hogy a következő órán biztosan én fogok felelni, mégsem készültem fel tisztességesen. Mi történt? Miért viselkedünk a józan ész ellenében? Növekedett az agyban a drog elviselésének mértéke, ezért tudja a nagyivó asztal alá inni társait, adott mennyiség már kevésbé hat rá, mint az alkalmi ivóra. Elvonási tünetei vannak, melyek nagyon változatos mértékűek lehetnek. Állandó a sóvárgás a drog iránt. Minden egyéb tevékenységét elhanyagolja az életben. De bármilyen furcsa, ez az állapot jelentős szenvedést okoz a függőnek. SOKSZOR HALLJUK, hogy aki nem tudja kordában tartani az ivászatát, egyéb droghasználatát, az gyenge ember. Tehát a GYENGE EMBEREKBŐL LESZ DROGHASZNÁLÓ? De mit is jelent ez? Fordítsuk meg a kérdést, KI AZ ERŐS EMBER? AKI ISMERI ÖNMAGÁT, AKINEK CÉLJAI VANNAK az életben, s ezek a célok hozzá méretezettek, AKI JÓL KOMMUNIKÁL, AKI MEG TUD OLDANI PROBLÉMÁKAT, AKI JÓL TŰRI A STRESSZT. Stb., stb., stb. Természetesen nem várható el egy kamasztól, hogy például úgy kommunikáljon, mint egy felnőtt ember. De, ha a korának megfelelően fejlettek a felsorolt készségei, akkor képes az életét kormányozni. EZEKNEK A KÉSZSÉGEKNEK A KIALAKULÁSÁBAN DÖNTŐ JELENTŐSÉGE VAN A CSALÁDNAK. Mindaz, amit teszünk, amit mondunk bár ez gyakran nincs összhangban egymással gyermekünknek, egyszerűen szólva neveljük, az formálja személyiségét, melynek alkotó elemei többek között a fentebb felsorolt készségek. Ha a drogok ellen tartunk előadást, de mi magunk a feszültségeinket alkohollal oldjuk, nem is sejtjük milyen mélyen rögzül gyermekünkben, de nem feltétlenül az, amit mondunk, hanem amit teszünk! Lehet, hogy ő is ezt a problémamegoldást fogja választani, de nem feltétlenül az alkohollal, hanem más, a számára "megoldást jelentő", vagy divatosabb, menőbb, elérhetőbb droggal.

12 Én tisztességgel és jól igyekeztem nevelni a gyerekemet, ez vissza fogja tartani őt a drogoktól? Jó szülő nincs, csak elég jó szülő. NINCS OLYAN CSALÁD, AHOL NE LENNÉNEK VITÁK, DE A VÉGÉN KI KELL EGYEZNÜNK. Mindig törekednünk kell arra, hogy az elvárásainkat, NEVELÉSÜNKET NE EGY ÁLTALÁNOS GYERMEKHEZ IGAZÍTSUK, hanem az egyszeri és megismételhetetlen mi gyerekünkhöz. Ő az, aki tükrözi hibáinkat, de erényeinket is, aki sokban hasonlít ránk, de számtalan generációnkat is hordozza magában, s ettől lesz ő egészen más. De a mi gyerekünk! Bízzunk magunkban mint szülők, hogy jól neveljük gyerekünket. HA NEM CSAK MONDJUK, HANEM VALÓBAN KIEGYENSÚLYOZOTT, MELEG, ŐSZINTE, BESZÉL- GETŐS nem a kamaszkorban kell elkezdeni,családban NEVELKEDIK GYERMEKÜNK, AKKOR JÓL FEJLŐDNEK MAJD A MÁR EMLÍTETT KÉSZSÉGEI is, amivel az élet feladatait meg tudja oldani. Nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minőség a fontos. Ilyen gyereknek nem kell majd a drog, NEM LESZ SZENVEDÉLYBETEG. DE LEHET, - emlékezzünk vissza a kipróbálás, más szóval a kezdeti lépések okaira - HOGY KIPRÓBÁLJA. Ez lehet a kamaszkor velejárója. Nem örülünk neki, de létező jelenség. BESZÉLNI KELL RÓLA, ha észre vesszük, ne dugjuk homokba a fejünket. Ebben az esetben nem kell azonnal pszichológusért kiáltani. Emlékezzünk, nem ez az egyetlen probléma, amit meg kell oldanunk a gyermekünk nevelése során. Nem tudok általános receptet mondani, hogyan kell ezt a helyzetet

13 megoldani, mert tudjuk, hogy ahány gyerek annyi féle. De mi szülők ismerjük a gyermekünket és annyi esetben győztünk már. Akkor megoldható a drogozás családon belül, vagy nem? Az előzőekből próbáljuk összeszedni azokat a jelenségeket, melyek feltétlenül aggodalomra adnak okot. A DROG HATÁSÁNAK SZERETETE. NÉHÁNY ÉV A DROG ÚTJÁN, MEGVÁLTOZTAT: - mást gondolunk magunkról, - nincsenek vagy csak homályos terveink vannak az életben, - megváltoznak a barátaink, a kapcsolataink, és a felelősség érzetünk., - életritmusunk átalakul, - higiénés szükségletek csökkennek, - aszexuális megjelenés - heves érzelmi kitörések, - gátlástalan kommunikáció, - a szülők felé teljes "hírzárlat", - iskolai teljesítmény látványos csökkenése, - szemkontaktus kerülése, - több zsebpénz követelése különösebb indok nélkül, - az érdeklődési kör megváltozása, közöny az addig érdekesnek tartott dolgok iránt, - a hétköznapi, "földi" feladatok elhanyagolása. A JÓL FEJLETT KÉSZSÉGEK HIÁNYA - lehet, hogy a drog fogja pótolni ezeket. A DROG BELÉPETT AZ OTTHONUNKBA már nem kell társaság, a használathoz. A FÜGGŐSÉG JELEI, de ezek kialakulását ne várjuk meg, ne legyünk vakok. A legfontosabb, hogy a használó érezze azt, hogy az ő fogyasztása nem megengedhető, határozottan elutasítjuk. Tudjuk ezt a felismerést siettetni, de sajnos helyette nem tudunk kilábalni a drogfogyasztásból. Legyünk nagyon következetesek, ne engedjük, hogy a családtagokat kijátssza egymás ellen. Kérjünk segítséget! Nem kell eljutni a függőségig ahhoz, hogy lássuk, gyermekünknek drogproblémája van.

14 Hol lehet segítséget kapni? Sokféle lehetőséget igénybe tudunk venni Magyarországon. Sajnos ezek elsősorban Budapesten találhatók és a vidéki nagyvárosokban. Az is igaz, hogy a drogprobléma 80%-a Budapestre koncentrálódik. SOHA NE SZÉGYELJÜK, HOGY DROGGAL KAPCSOLATOS PROBLÉMA VAN A CSALÁDUNK- BAN! Ha tanácstalanok vagyunk, próbáljunk a házi orvosunkkal beszélni, vagy keressünk olyan szervezetet, amely kifejezetten szülőknek ad tanácsot. Sok városban található drogambulancia, addiktológiai vagy pszichiátriai szaklrendelés vagy gondozó. A családsegítők is tudnak segíteni, vagy elirányítani segítő helyekre. Budapesten elsősorban a Nyírő Gyula Kórház foglalkozik drogbetegekkel. Léteznek Rehabilitációs Intézetek, ahová a függő drogfogyasztók fordulhatnak. Az úgynevezett önsegítő csoportok, például Anonim Alkoholisták, vagy Névtelen Drogfüggők, a felépülést támogatják. Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezeteknek is az a célja, hogy a droghasználó végül le akarjon szokni. Addig pedig megpróbálják a már meglévő problémáit enyhíteni. Például kaphat steril tűt, kimoshatja a ruháit, megvizsgálja orvos stb. A szülők segítséget kaphatnak a Mátrix Egyesülettől és az Önkontroll Egyesülettől is. Egyéb segítőhelyek címe megtalálható az NDI Nemzeti Drogmegelőző Intézet - honlapján, és az SZMM Szociális és Munkaügyi Minisztérium- honlapján belül, kábítószer ügyek, segítőhelyek, szakmai szervezetek. (Az Infotár dokumentumban minden szervezet megtalálható.) Az önsegítő szervezetek listája megtalálható: Drog-stop, non-stop segítségnyújtás: ,

15 Milyen jogi következményei lehetnek a kábítószerezésnek? Magyarországon a kábítószer fogyasztást a törvény bünteti. Jelenleg a kábítószer-fogyasztókat legfeljebb 2 évi szabadságvesztéssel büntethetik, ha saját használatra csak csekély mennyiségű kábítószert tartanak maguknál, vagy szereznek meg, illetve termesztenek. Kábítószerfüggők esetén a mennyiség nem haladhatja meg a csekély mennyiség húszszorosát (jelentős mennyiség). A függőket általában enyhébben büntetik. Ha valaki anyaggal kereskedik, csekély mennyiség felett 2-8 évig terjedő, jelentős mennyiség esetén 5-15 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Ha valaki oktatási-, közművelődési intézmény területén, vagy környezetében, fegyveres erők objektumában kábítószerrel kínál meg mást, vagy ha csak egyetlen adagot, akár ingyen, átad, a büntetés mértéke szintén 5-10 évig terjedhet. Amennyiben 18 évet betöltött személy 18 év alattinak ad át vagy kínál drogot, 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Abban az esetben, ha a fogyasztó a csekély mennyiséget (függők a jelentős mennyiséget) saját használatra történő tartás vagy megszerzés esetén nem lépik át, fél éves ingyenes kezeléssel elkerülhetik a büntetést; ezt elterelésnek hívjuk. Mivel az elfogyasztott mennyiséget összegezni kell, ha valaki elmondja, hogy mennyi, és milyen fajta drogot fogyasztott, és ezt mióta teszi, eleshet az eltereléstől és súlyosabb büntetést kaphat. Ilyen vallomást azonban senkinek nem kell tennie. A drogprobléma világjelenség. Nem ismer földrajzi és egyéb akadályokat. Ne féljünk a problémától, mi szülők sokat tehetünk a megoldásért!

16 A kiadványt készítette: Hay Éva Grafikai munkák: Nagy Lőrinc

~ NEMZETI ERÓFORRÁS MINISZTERIUM

~ NEMZETI ERÓFORRÁS MINISZTERIUM Kiadta: Zalaegerszegi Kábitószerügyi Egyeztetö Fórum és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Felelös kiadó: Gyutai Csaba polgármester Szerkesztette: Major Zsolt Fentösné Belléncs Andrea Vargáné

Részletesebben

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA tájékoztatója Készült a TÁMOP -6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0303 EgészségVár pályázat támogatásával Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE Mottó: Minden szenvedély

Részletesebben

Narkománok gondozása és gyógykezelése

Narkománok gondozása és gyógykezelése Narkománok gondozása és gyógykezelése Készítette: Halasi Anita 2005. Minden jog fenntartva a szerzőnek és a Rubeus Egyesületnek! Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 1. Bevezető.....2 2. Drogpolitika......

Részletesebben

A mai fiatalok hétköznapi boldogsága - és ahogy szert tesznek rá

A mai fiatalok hétköznapi boldogsága - és ahogy szert tesznek rá A mai fiatalok hétköznapi boldogsága - és ahogy szert tesznek rá Kapocs Ifjúsági Önsegító Szolgálat Budapest, 1995. A tanulmány a Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat önkéntes munkatársai által végzett vizsgálat

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség

TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség röviden... 5 Addikció fogalma... 5 Dependencia... 6 Kialakulás...

Részletesebben

A kazincbarcikai diákok mentálhigiénés helyzete - kutatási beszámoló -

A kazincbarcikai diákok mentálhigiénés helyzete - kutatási beszámoló - A kazincbarcikai diákok mentálhigiénés helyzete - kutatási beszámoló - A kutatási beszámolót írta: Domokos Tamás és Kulcsár László A kutatásra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Intézet megbízásából

Részletesebben

Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen

Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen Készült az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Kiadta a LIGA Szakszervezetek 1068 Budapest,

Részletesebben

FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban -

FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - 1 2 Tartalomjegyzék Előszó 4 Fogalmak 5 Drogok csoportosítása 9 Első figyelmeztető jelek 10 Függőség jelei 11 A kipróbálás mögött

Részletesebben

1. sz. Melléklet. Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek

1. sz. Melléklet. Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek 1. sz. Melléklet Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek A, Szituációs játék kapott probléma helyzetekkel: Kiscsoportos munka 3-4 fős csoportokban létszámtól függően. Minden csoport kap egy kártyát, amin

Részletesebben

Napjaink egyik legalapvetôbb

Napjaink egyik legalapvetôbb . FEJEZET Kéri Nagy Krisztina és Dr. Kéri Ildikó AZ EGÉSZSÉGRÔL Bevezetés: Az egészség védelmének alapkérdései Napjaink egyik legalapvetôbb társadalmi problémája az életminôség romlása, valamint az indokolatlan

Részletesebben

Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene

Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene Az e-cigi, ami nem robban, nem mérgez jobban, mint a kávé, és nem tartja el az államot még ha illegális is Az utóbbi időben (különösen az Egészségügyért

Részletesebben

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE?

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? Útmutató szülők és gyermekgondozók számára www.ogyei.hu www.gyermekbantalmazas.hu Miért állítottuk össze ezt az útmutatót? Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI)

Részletesebben

A teljesítmény lélektana

A teljesítmény lélektana Brian Tracy Phoenix szemináriuma A teljesítmény lélektana Bevezető... 2 A hét lelki törvény... 7 Képességeink Kibontakoztatása... 16 Tudat alatti erıforrások... 25 Vegyük kezünkbe sorsunkat!... 29 A negatív

Részletesebben

BE/KI/ZÁRVA. Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése. (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés)

BE/KI/ZÁRVA. Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése. (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés) Csáki Anikó - Mészáros Mercedes BE/KI/ZÁRVA Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés) 2011. A program megvalósulását

Részletesebben

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry)

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry) Marosfői Levente: Állatorvosként mentálhigiénés segítő (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 1. A STRESSZ BIOLÓGIÁJA...11 1.1. A rugalmasan reagáló szervezet...11 1.2. A veszély...12 1.3. A karmester...13

Részletesebben

MI TÖRTÉNT MA A SULIBAN? SZÜLŐI KÉZIKÖNYV

MI TÖRTÉNT MA A SULIBAN? SZÜLŐI KÉZIKÖNYV 1 MI TÖRTÉNT MA A SULIBAN? SZÜLŐI KÉZIKÖNYV Ez a kézikönyv a szülőknek és minden felnőttnek szól, akik tenni szeretnének a gyermekek közötti erőszak csökkentéséért KIADÓ: UNICЕF Bеlgrád, Szerb Köztársaság

Részletesebben

Miért várjunk a házasságig?

Miért várjunk a házasságig? Miért várjunk a házasságig? Írta: Tim Staffort A kiadványban szereplő adatok az Amerikai Egyesült Államok statisztikáiból származnak. A neveket néhány esetben megváltoztattuk. A kiadvány eredeti címe:

Részletesebben

Grezsa Ferenc BEVEZETÉS A MENTÁLHIGIÉNÉBE. (Segédanyag posztgraduális mentálhigiénés képzésekhez)

Grezsa Ferenc BEVEZETÉS A MENTÁLHIGIÉNÉBE. (Segédanyag posztgraduális mentálhigiénés képzésekhez) Grezsa Ferenc BEVEZETÉS A MENTÁLHIGIÉNÉBE (Segédanyag posztgraduális mentálhigiénés képzésekhez) Magyar Testnevelési Egyetem Mentálhigiénés Osztály 1998 Grezsa Ferenc BEVEZETÉS A MENTÁLHIGIÉNÉBE (Segédanyag

Részletesebben

Munkakalauz. a dolgozó szülőknek

Munkakalauz. a dolgozó szülőknek Munkakalauz a dolgozó szülőknek 1 József Attila Nem tud úgy szeretni Nem tud úgy szeretni a világon senki Mint az édesanyám tud engem szeretni. Akármit kivántam megtette egy szóra, Még a csillagot is reám

Részletesebben

A MAGYAR ADDIKTOLÓGIAI TÁRSASÁG VI. ORSZÁGOS KONGRESSZUSA AZ ADDIKTOLÓGIA KIHÍVÁSAI MULTIDISZCIPLINÁRIS NÉZÕPONTBÓL

A MAGYAR ADDIKTOLÓGIAI TÁRSASÁG VI. ORSZÁGOS KONGRESSZUSA AZ ADDIKTOLÓGIA KIHÍVÁSAI MULTIDISZCIPLINÁRIS NÉZÕPONTBÓL A MAGYAR ADDIKTOLÓGIAI TÁRSASÁG VI. ORSZÁGOS KONGRESSZUSA AZ ADDIKTOLÓGIA KIHÍVÁSAI MULTIDISZCIPLINÁRIS NÉZÕPONTBÓL SIÓFOK, 2007. NOVEMBER 22 24. ELÕADÁSKIVONATOK SZERKESZTETTE: Demetrovics Zsolt és Rácz

Részletesebben

Jelen kutatási beszámoló további felhasználásához lépjen kapcsolatba az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Közhasznú Társasággal!

Jelen kutatási beszámoló további felhasználásához lépjen kapcsolatba az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Közhasznú Társasággal! A kutatásra Ercsi Nagyközség Önkormányzatának megbízásából került sor. A program megvalósítója a Monitor Társadalomkutató Intézet és Módszertani Központ volt. 1999. január Jelen kutatási beszámoló további

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez

HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez 1 HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez Tartalom Bevezető Gyakorlatias teendők 5 Mi a gyász? 9 Meddig tart a gyász? 9

Részletesebben

RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK. Szerkesztette dr. Pogány Gábor és dr.somogyi Csilla ISBN: 963 06 0239 3

RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK. Szerkesztette dr. Pogány Gábor és dr.somogyi Csilla ISBN: 963 06 0239 3 1 RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK Készült a kiadványban szereplő szervezetek közreműködésével, a Nemzeti Civil Alapprogram, a civil szervezetek tartós területi

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

V. CSALÁD-, GYERMEK-, ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM

V. CSALÁD-, GYERMEK-, ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM Dr. Dobos László: V. CSALÁD-, GYERMEK-, ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM Alapelvek, alapfogalmak és alapfeladatok a szakterületen végzett önkormányzati szakmai, bűnmegelőzési tevékenységhez. Gyermekvédelmi alapelvek

Részletesebben

Cikk kivonatok a szenvedélybetegek világából

Cikk kivonatok a szenvedélybetegek világából Cikk kivonatok a szenvedélybetegek világából Tartalom Hátrányból...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hírlevél az igazságosabb esélyekért...hiba! A könyvjelző nem létezik. Cikk kivonatok a szenvedélybetegek

Részletesebben

Jelentés a súlyosan-halmozottan fogyatékos embereket nevelô családok életkörülményeirôl

Jelentés a súlyosan-halmozottan fogyatékos embereket nevelô családok életkörülményeirôl kutatas 11/2/04 14:21 Page 1 Jelentés a súlyosan-halmozottan fogyatékos embereket nevelô családok életkörülményeirôl kutatas 11/2/04 14:21 Page 2 A kiadvány az Egészségügyi, Szociális- és Családügyi Minisztérium

Részletesebben

NEM VAGY EGYEDÜL! INFORMÁCIÓS FÜZET TINÉDZSEREKNEK. Második átdolgozott kiadás készült a Nemzeti Civil Alap pályázati támogatásával

NEM VAGY EGYEDÜL! INFORMÁCIÓS FÜZET TINÉDZSEREKNEK. Második átdolgozott kiadás készült a Nemzeti Civil Alap pályázati támogatásával NEM VAGY EGYEDÜL! INFORMÁCIÓS FÜZET TINÉDZSEREKNEK Második átdolgozott kiadás készült a Nemzeti Civil Alap pályázati támogatásával Programgazda: Magyar Védőnők Egyesülete 2009. NEM VAGY EGYEDÜL! SZIA!

Részletesebben