VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / október 17.

3 Vendéglátó és turizmus alapismeretek 1. Egészítse ki a következő állításokat az oda illő fogalmakkal! (3 x 1) 3 pont Az/a turisztikai motiváció/motiváció az az utazási szándék, amely az embereket a turizmusban való részvételre ösztönzi. Az/a készletek/áruk azok a forgóeszközök, amelyek raktározhatók, mennyiségi mérőszámokkal mérhetőek. A jövedelem azon részét, mely az alapvető szükségletek kielégítése után fennmarad diszkrecionális jövedelemnek/szabadon elkölthető jövedelemnek/szabadon felhasználható jövedelemnek nevezzük. Értékelés: Csak olyan válaszok fogadhatóak el, melyek tartalmilag lefedik a fentieket. Minden helyes válaszért 1-1 pont jár. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az csak egész szám lehet. 2. Határozza meg a következő fogalmak jelentését! (2 x 1) 2 pont Kiutazó/Passzív turizmus: egy adott ország szempontjából kiutazásnak nevezzük, amikor a fogadóhely az ország határain kívül helyezkedik el. Nemzetközi turizmus: az adott ország iránt megnyilvánuló beutazó turizmus és a külföldre irányuló kiutazó turizmus összessége. Értékelés: A helyes válaszért 1-1 pont jár. A fentiektől eltérően megfogalmazott, de tartalmilag helyes válaszok is elfogadhatóak. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az csak egész szám lehet. 3. Soroljon fel három olyan területet, amelyre a hatóságok ellenőrzései vonatkozhatnak! (3 x 1) 3 pont 1. Nyugta/számlaadás kötelezettsége 2. Jövedéki termékekkel kapcsolatos ellenőrzések 3. Munkaügyi ellenőrzések Értékelés: A fentiekben felsoroltak tovább bonthatók, példák is elfogadhatóak (például bejelentették-e a dolgozókat, adóbefizetések ellenőrzése stb). Minden helyes meghatározásra egy pont adható. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az csak egész szám lehet. írásbeli vizsga / október 17.

4 4. Fogalmazza meg 4 mondatban, hogy mit tehet a vendéglátás a környezetvédelem érdekében! 4 pont A vendéglátó tevékenység is befolyásolja a természeti környezetet, mert ennek elemeit egyrészt felhasználja, másrészt kibocsátásaival szennyezi. Egyes növény- és állatfajták alapanyagként (teknősbéka, cápa, egyes vadak, védett madarak) történő felhasználását korlátozni kell vagy megszüntetni. Az energiahordozók használatában törekedni kell a takarékosságra (pl. elektromosság, víz). A szemetet szelektíven kell gyűjteni. A fáradt olaj (hús, burgonya sütése), az elhasznált elemek veszélyes hulladéknak minősülnek, elszállításukról gondoskodni kell. Az ételmaradékot tilos a csatornába juttatni. A helyiségek füstmentesítését meg kell oldani! A zajkibocsátást, az égéstermékek környezetbe kerülését csökkenteni szükséges. Értékelés: Négy érdemi megállapításért kaphatja meg a vizsgázó a maximális 4 pontot. Javítani értelemszerűen kell, részpont adható, figyelembe véve, hogy az csak egész szám lehet. 5. Komplex feladat Háromhegy egy kisváros, mely Nyugat-Dunántúlon található. Pest megyéből 30 fős középiskolás csoport osztálykirándulást tervez (16-17 évesek) ide szeptember végén. A csoport megoszlása: 17 lány, 13 fiú, 2 fő kísérő tanár (1 nő, 1 férfi, nem házaspár). Csak egy éjszakát és egy teljes napot szándékoznak Háromhegyen tölteni. A csoport reggelit is igényel. Előreláthatólag szombaton a déli órákban érkeznek (12-13 óra között) és vasárnap 18 órakor már haza kell indulniuk. Ön kapta a feladatot, hogy szervezze meg ellátásukat! A szombati vacsorát nem a szálláshelyen fogják elfogyasztani. Erre Önök már kértek ajánlatot a Háromhegy Étteremtől. a) A felsorolt szálláshelyek ajánlatai közül kell választania! Valamennyi szálláshelyről írja le, hogy milyen szempontból előnyös, illetve hátrányos az adott csoport számára! (Az ajánlatok után következő táblázat mind a két oszlopát töltse ki, legalább 1 megállapítással!) A feltüntetett szolgáltatásokat (ikonokat) is vegye figyelembe! 10 pont SZTÁR HOTEL Cím: Háromhegy, Mónika út 4. Elhelyezkedés: a városon kívül, a viadukt alatt Férőhely: 83 Nyitva: egész évben Árak: 2 ágyas szoba Ft 3 ágyas szoba Ft írásbeli vizsga / október 17.

5 LIGET PANZIÓ Cím: Háromhegy, József Attila u. 25. Elhelyezkedés: a külvárosban, családiházas övezetben Férőhely: 37 Nyitva: egész évben Árak: 1 ágyas szoba Ft 2 ágyas szoba Ft ERDEI CAMPING Cím: Háromhegy, Kittenberger K. u. 14. Elhelyezkedés: a városon kívül, az állatkert közelében Férőhely: 80 Nyitva: IV.15-X.15. Árak (saját sátorban): Áramhasználat 400 Ft Idegenforgalmi adó 300 Ft Személydíj 700 Ft VIRÁG PANZIÓ Cím: Háromhegy, Kossuth u 7. Elhelyezkedés: a városon kívül Férőhely: 54 Nyitva: IV.15-X.15. Árak: 1 ágyas szoba Ft 2 ágyas szoba Ft 3 ágyas szoba Ft HOTEL HÁROMHEGY Cím: Háromhegy, Budapesti út 6. Elhelyezkedés: a belvárosban, a sétáló utca mellett Férőhely: 112 Nyitva: egész évben Árak: Zuhanyzós szoba 1 főre Ft Zuhanyzós szoba 2 főre Ft Zuhanyzós szoba 3 főre Ft Zuhanyzós szoba 4 főre Ft írásbeli vizsga / október 17.

6 A szálláshely neve Előnyök Hátrányok SZTÁR HOTEL Elegendő férőhely Szép környezet Magas színvonal Sok szolgáltatás Van étkezési lehetőség, a reggeli megoldott LIGET PANZIÓ A diákok szempontjából nincs sok előnye Barátságos ERDEI CAMPING VIRÁG PANZIÓ HOTEL HÁROMHEGY Olcsó Szép a környezet Természeti vonzerő A diákok szeretik a kempinget, mert kötetlen Sok program szervezhető Megfelelő férőhelyszám Többágyas elhelyezés Olcsó árak Belvárosi elhelyezkedés Könnyen megközelíthető Reális árak Megfelelő férőhelyszám A reggeliztetés, egyéb étkezés megoldható Nagyon drága Messze van a városközponttól Nem a diákoknak szóló szolgáltatások Kevés a férőhely Messze van a városközponttól Kevés és nem a diákoknak szóló szolgáltatás Csendes, családiházas környezet Nincs többágyas szoba Nincs étkezési lehetőség, a reggelizés nehezen oldható meg Esti közös programra nincs lehetőség Csoportos útnál nem szoktak sátorozni, arra fel kell készülni Túl sok csomagot kellett volna hozni (sátor, hálózsák) A városon kívül található Egy éjszakára a sátor felállítása nem éri meg Nincs étkezési lehetőség Messze van a városközponttól Kevés és nem a diákoknak szóló szolgáltatás Nincs étkezési lehetőség, a reggelizés nehezen oldható meg Kevés a szolgáltatás Értékelés: egy-egy rovat kitöltése esetén már egyetlen meghatározásért jár az 1 pont. A szezonális nyitva tartási idő feszegetéséért ne adjunk pontot, hiszen a csoport szempontjából az lényegtelen. Többletpont nem adható. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az egész szám legyen. írásbeli vizsga / október 17.

7 b) Írjon hivatalos üzleti levelet az Ön által kiválasztott szálláshelynek, amelyben megrendeli a csoport szállását. A levelet a megadott megrendelő adataival lássa el! 5 pont Megrendelő: Főzősuli Középiskola, 2333 Kerekdomb, Vár tér 6. Telefon: / ; Fax: / ; fozosuli@kerekdomb.hu Erdei Virág tanuló Mintalevél, megoldási javaslat: Erdei Virág tanuló Főzősuli Középiskola 3333 Kerekdomb Vár tér 6. Telefon: / ; Fax: / fozosuli@kerekdomb.hu Címzett: a kiválasztott szálláshely neve, címe Tárgy: megrendelés Dátum: 20XX. XY hó. XY nap. Tisztelt Hölgyem/Uram!/Szobafoglalás A Főzősuli Középiskola megrendel Önöktől 30 fő diák és 2 fő tanár részére szállást szeptember x-re, egy éjszakára. A csoport tagjai középiskolai tanulók. A diákok megoszlása: 13 fiú, 17 lány. A tanárok számára egyágyas elhelyezést kérünk. Kérem, értesítsen a fenti címen, hogy milyen feltételekkel (ár, reggeli ára, idegenforgalmi adó) tudják a szállást teljesíteni. Üdvözlettel és köszönettel: Erdei Virág tanuló Értékelés: Négy pont adható ezért a levélért akkor, ha tartalmazza az üzleti levéllel szemben támasztott, a következőkben felsorolt követelményeket. Részpont értelemszerűen adható. Az üzleti leveleknek általánosan elfogadott szerkezete van. A fejléc tartalmazza a feladó nevét, cégmegjelölését, címét, telefon és faxszámát, címét. A belső címzés tartalmazza a cég nevét, a címzett személy nevét (ha tudjuk) és a pontos címet. A keltezést a fejléc alatt a jobb oldalon helyezzük el, de szerepeltethetjük a levél végén is. A levél tárgya a címzés után, rendszerint a Tárgy rovatban következik, amelynek rövidnek kell lennie. A Tárgy címszó alkalmazható, de el is hagyható. A megszólításban használhatjuk a beosztásra történő utalást is. A megszólítás lehet még a Tisztelt Hölgyem/Uram is, bár a beosztással való köszöntés udvariasabb forma. A jó üzleti levélben a következők szerepelnek: a levélírás oka, a levélírás célja, a célhoz vezető utak, kérelem, intézkedés, befejezés. írásbeli vizsga / október 17.

8 Értékelés: Ezek a szerkezeti elemek 1-2 mondatba összesűrítve is szerepelhetnek. A 4 pont a fenti kritériumok megléte esetén adható meg. Az objektivitás miatt többletpontszámmal nem tudjuk a kreativitást jutalmazni. A levél írásképére további 1 pont adható. c) Az Ön előzetes érdeklődésére a Háromhegy Étterem (Városháza tér 2.) a következő menüjavaslatot küldte el a vacsora ajánlataként. Nézze át és véleményezze! Nevezzen meg legalább öt olyan dolgot a javasolt menüben, melyet Ön kifogásolhatónak tart! Vegye figyelembe a menüösszeállítás szempontjait! (5 x 1) 5 pont A Háromhegy Étterem menüajánlata: Étvágygerjesztő: Leves: Meleg előétel: Főétel: Desszert: Ital: Házi barackpálinka tepertős pogácsával Jókai bableves csipetkével Mexikói chilis bab Rántott pontyszeletek, rizs, tartármártás 2 db házi rétes (mákos és túrós) 2 dl egri bikavér, kávé Az Ön véleménye a menüvel kapcsolatban: 1. A barackpálinka nem jó aperitif, mert 18 év alatti középiskolásoknak még tilos alkoholt fogyasztaniuk. 2. A hozzá adott tepertős pogácsa elveszi az étvágyukat, laktató, és általában erős, amit nem mindenki szeret. 3. Az egész menüre jellemző, hogy túl sok, magas kalóriatartalmú, nehéz ételek. 4. A babot kerülni szoktuk, mivel puffasztó hatása kellemetlen lehet. 5. A mexikói chilis bab szintén tartalmaz babot, tehát az alapanyagok nem változatosak. 6. A mexikói módozat és a chili nem képviseli a magyar gasztronómiát, ráadásul a chili is erős, amit a fiatalok nagy része nem kedvel. 7. A ponty szálkát tartalmaz, ezért veszélyes, illetve csak nagyon lassan fogyasztható, nem ajánlott! A halat nem mindenki szereti. 8. Desszert választásakor (is) figyelembe kellett volna venni az őszi szezont, pl. almás rétes vagy tökös-mákos rétes. 9. Az egri bikavér nem illeszkedik a főételhez és a desszerthez sem, nem jellemző a tájegységre, illetve 18 év alattiaknak nem is adható. 10. Az étkezés nem tartalmaz üdítőt vagy ásványvizet, pedig hasznos lenne. A diákoktól nem várható el, hogy erre külön költőpénzt hozzanak magukkal. Ásványvizet mindenképpen kellett volna tartalmaznia a menünek. 11. A menüben egyetlen, a szezonhoz igazodó fogás sincs. Értékelés: Minden érdemi állításra adjunk egy pontot, tehát maximális pontszám akkor adható, ha legalább ötöt felsorol a tanuló. Többletpont nem adható. A megadottakon kívül egyéb olyan megoldások is elfogadhatóak, melyek az alapanyagok, színek, készítési módok harmóniájára, a kalóriatartalomra, az életkori sajátosságokra, az idényjellegre stb. vonatkoznak és helyesek. írásbeli vizsga / október 17.

9 d) Az étterem a menüt kijavította, a megrendelő elfogadta. A már javított menüvel kapcsolatban számítsa ki, hogy mekkora haszonkulcsot alkalmazott a Háromhegy étterem, ha ismert, hogy egy menü fogyasztói ára: Ft (bruttó ár) egy menü nyersanyagértéke (elábé): 576 Ft az érvényes áfa 25% (3 x 1) 3 pont Kiszámítandó adatok Egy menü nettó eladási ára: Árrés: Mellékszámítások : 1,25 = Ft = 864 Ft Haszonkulcs: (864 : 576 ) x 100 = 150% Értékelés: Mindhárom mutató helyes kiszámításáért egy pont jár. Az útmutató a legegyszerűbb megoldást tartalmazza, más úton is el lehet jutni a helyes eredményhez. Részpont adható. 6. Milyen feladatokat kellene megoldani Ön szerint a hazai turizmus fejlesztése érdekében? Nevezzen meg ötöt! (5 x 1)5 pont 1. Az infrastruktúra színvonalának emelése 2. A nyelvismeret fejlesztése 3. Megfelelő információs hálózat létesítése 4. Igazodás a nemzetközi szervezetek ajánlásaihoz 5. Térbeli koncentráció csökkentése Értékelés: Elfogadható még: időbeli koncentráció, a szezonalitás csökkentése, a meglévő kapacitások jobb kihasználása, komplex kínálat, a színvonalemelés stb., illetve amit a szaktanár tartalmilag helyes megállapításnak értékel. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az egész szám lehet! írásbeli vizsga / október 17.

10 Szállodai alapismeretek 1. Mit jelent a tranzit kifejezés? Soroljon fel négyet a tranzitszállodák sajátosságai közül! 1 + (4 x 1) 5 pont A tranzit kifejezés jelentése: átutazó, átszálló A tranzitszállodák sajátosságai: 1) Közlekedési csomópontban helyezkednek el 2) Gyakran találhatóak repülőterek, pályaudvarok, kikötők mellett 3) Nagyon alacsony a vendégek tartózkodási ideje (néhány óra, maximum egy nap) 4) Kis alapterületű szobákat alakítanak ki 5) Nagyon kevés szolgáltatást nyújtanak 6) Gyakori, hogy 24 órában nyitva tartanak az ott található szolgáltatóhelyek Értékelés: A megadottaktól eltérő, de helyes megállapításokat a szaktanár belátása szerint fogadja el. A tranzit szó értelmezése és a felsorolt 4 helyes megállapítás mindegyike 1-1 pontot ér. Részpont adható. 2. Állítsa időrendi sorrendbe az alábbi feladatokat úgy, hogy írja elé a sorszámot (1-től 5-ig, ahol az 1-es jelenti az első munkafázist)! Nevezze meg azokat a munkaköröket, amelyeket az egyes feladatleírások takarnak! (5 x 1) 5 pont Munkafázis Feladatleírás Munkakör megnevezése sorszáma 3. Az érkező gépkocsi ajtajának kinyitása, a Doorman/Londiner vendég üdvözlése 5. A vendég folyószámlájának megnyitása Cashier 1. Az en érkező szobafoglalás Reservation Clerk megválaszolása 2. Az előleg beérkezésének regisztrálása Cashier 4. A Cardex Card kitöltetése, szobakulcs Receptionist átadása Értékelés: Csak akkor adható 1 pont, ha egyidejűleg helyes a sorszám és a feladatkör/ munkakör megnevezése is. A munkaköröket magyar nyelven is fogadjuk el. Részpont nem adható. írásbeli vizsga / október 17.

11 3. Ismertesse három mondatban az online szobafoglalás lényegét és előnyeit a vendégek részére! 3 pont A vendég az interneten keresztül közvetlenül tud a szállodában szobát foglalni. Ezt kényelmesen, akár otthonról is megteheti. A módszer olcsó (nem kell telefondíjat, postaköltséget fizetni). Könnyen lehet tájékozódni a kínálatról, és gyorsan történik a foglalás. Utolsó percre is hagyható, így még kedvezőbb ajánlatokat is találhat a vendég. Az adatok továbbítása pontos, nem lehet félreérteni. Értékelés: Legalább három érdemi megállapítást kell adnia a vizsgázónak a 3 pontért, melyek a fent megadottaktól eltérhetnek, ha tartalmilag és szakmailag helytállóak. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az csak egész szám lehet. 4. Válassza ki az alábbi felsorolásból az oda nem illőt! Aláhúzással jelölje, majd indokolja meg választását! (1 + 2) 3 pont levegővédelem kamerarendszer beléptető rendszer tűzvédelem munkavédelem Indoklás: minden fogalom a szállodai biztonsággal kapcsolatos, a levegővédelem pedig a környezetvédelem egyik területe. Értékelés: Egyéb, a javítótanár által helyesnek ítélt válasz is elfogadható, ha az tartalmilag, szakmailag helyes. Részpont adható. 5. Az alábbi mondatok hibás állításokat tartalmaznak. Keresse meg a tévedéseket, és javítsa ki a mondatokat! A helyes megfogalmazáshoz nem elegendő csak egyszerűen tagadni az állításokat, mert akkor nem járnak a pontok! (3 x 2) 6 pont a) A gondnoknő a szobalányok munkáját segíti a fizikailag nehéz feladatok (bútormozgatás, pótágy bekészítés, folyosótakarítás) elvégzésével. Helyesen: Az emeleti segédmunkás/londiner segíti a szobalányokat, a gondnoknő ellenőriz. b) A kintlévőség azoknak a szolgáltatásoknak a gyűjtő elnevezése, amelyeket a szálloda a szállodaépületen kívül nyújt. Helyesen: A kintlévőség a szálloda számára ki nem fizetett tartozásokat jelenti. c) A szállodai személyzet minden tagja folyamatos és közvetlen kapcsolatba kerül a vendégekkel. Helyesen: A szállodai háttérszemélyzet (takarítók, adminisztrátorok, karbantartók) általában nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a vendégekkel. Értékelés: A mondatok más megfogalmazásban is igazzá tehetők. A szaktanár fogadja el a megadottól eltérő, de tartalmilag helyes megoldásokat is. Részpont adható. írásbeli vizsga / október 17.

12 6. Párosítsa össze az egymással kapcsolatban álló fogalmakat! (3 x 1) 3 pont 1. üdülőszálloda a) kádelő 2. szervezeti felépítés b) függelmi kapcsolat 3. textília c) animátor Megoldás: 1-c, 2-b, 3-a Értékelés: Minden helyes párosításért 1-1 pont adható. 7. Egészítse ki értelemszerűen az alábbi mondatokat! (3 x 1) 3 pont A szállodai sales department a szolgáltatások minél hatékonyabb értékesítéséért felel. Ehhez szorosan együttműködik a bankett/banquet/rendezvény/f&b managerrel a konferenciatermek rendszeres kihasználtsága érdekében. Munkájukat a marketing department azzal segíti, hogy elvégzi a szükséges piackutatást és reklámozást. Értékelés: A fenti meghatározások fogadhatók el. Akkor is fogadja el a szaktanár a választ, ha a vizsgázó magyar nyelven szerepelteti a fenti idegen szavakat! Részpont adható. 8. Melyik nyomtatvánnyal kapcsolatosak az alább felsorolt fogalmak? Írja a kipontozott vonalra válaszát! (2 x 1) 2 pont a) Az esemény leírása, a kár becsült összege, dátum, aláírások Káreseti jegyzőkönyv b) Sorszám, eladó, vevő, tételes mennyiség, ár, érték, áfa Számla/áfás számla Minden helyes válasz 1 pontot ér. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az csak egész szám lehet. írásbeli vizsga / október 17.

13 Marketing alapismeretek 1. A Magyar Turizmus Zrt. a hazai turizmus élénkítése érdekében számos kampányt tervez. Fontos feladat az aktuális programokkal kapcsolatos üzenetek eljuttatása a lehetséges résztvevőkhöz. a) Ehhez a piac szegmentálása is szükséges, amellyel összefüggésben néhány alapfogalom meghatározására kérjük Önt. Válaszait írja a kipontozott helyre! (4 x 1) 4 pont Piacszegmentálás: a piac megismerését célzó és azt homogén részekre osztó eljárás. Szegmentum: a piac egyedi keresleti sajátosságokat mutató csoportjai. Célpiac: a szegmentumok értékelése alapján egy vagy több szegmentum kiválasztása. Termékpozicionálás: a termékek és szolgáltatások anyagi és nem anyagi tulajdonságainak fejlesztése, értékelése. A terméket olyan tulajdonságokkal látjuk el, hogy különbözzön a többi hasonló terméktől. A versenytársakkal történő összehasonlítás. /Vagy: megmutatja, hogy a vállalat és terméke hol helyezkedik el a piacon a többi versenytárshoz képest, és ezt a fogyasztóban tudatosítja. Értékelés: Akkor jár az 1-1 pont, ha a vizsgázó válasza tartalmazza a fenti meghatározások lényegét. Egyéb, szakmailag helyes megállapítás is elfogadható a javító szaktanár belátása szerint. Részpont adható, figyelembe véve, hogy az csak egész szám lehet. b) Milyen online marketingeszközöket alkalmazna a turisztikai programok népszerűsítése érdekében? Soroljon fel hármat! (3 x 1) 3 pont 1) Honlap készítés 2) Megjelenés a különféle internetes keresési helyeken 3) Hírlevél -ben Értékelés: A fentieken kívül még számos megoldás elfogadható, pl. hirdetések (bannerek), megjelenés fórumokban stb. Többletpont nem adható. Egész számú részpont adható. c) A programok kidolgozása magas kreativitást és a fogyasztói magatartás ismeretét feltételezi. A munkát termékfejlesztésként is felfoghatjuk. Rakja helyes sorrendbe az alábbi termékfejlesztési szakaszokat! 2 pont a koncepció tesztelése, ötletszelektálás, a koncepció kifejlesztése, ötletgyártás 1. Ötletgyártás 2. Ötletszelektálás 3. A koncepció kifejlesztése 4. A koncepció tesztelése Értékelés: Csak a teljesen helyes sorrend esetében adható a 2 pont. Ha pl. az 1.-t és a 2.-t jó helyre írja, és az utolsó kettőt felcseréli a vizsgázó, 1 pontot adjunk! írásbeli vizsga / október 17.

14 2. Az alábbi kérdések a promócióval (marketingkommunikáció) kapcsolatosak. a) Sorolja fel a marketingkommunikáció elemeit! (4 x 1) 4 pont 1. Reklám 2. Értékesítésösztönzés (Sales Promotion) 3. Public relations (Közönségkapcsolat) 4. Személyes eladás (Personal Selling) Értékelés: Csak ezek, illetve rokon értelmű megfelelőik fogadhatók el. A sorrend nem számít. Minden helyes válasz 1 pontot ér. b) Válassza ki az Ön által felsorolt marketingkommunikációs eszközök közül azt, amelyik leginkább arra irányul, hogy segítse az együttműködést, a kapcsolattartást a partnerekkel! Indoklásában három érdemi megállapítást tegyen! (1 + 3) 4 pont A választott eszköz: Public relations Indoklás: A PR nyilvánosságot, közönségkapcsolatokat jelent. A belső PR elsősorban a dolgozókra irányul, ezért a külső PR kihangsúlyozása szükséges. Fontos eszköze a kapcsolattartás a vendégekkel, az üzleti partnerekkel, a civil szférával és az ellenőrző szervekkel. A partnerek ösztönzése, tájékoztatása is része ennek a munkának. Szervezhető partner party, study tour, részvétel kiállításokon, vásárokon. Értékelés: A fenti válasz az igazán helyes. 1 pont a választásért, 3 pedig az indoklásért adható, ha tartalmaz 3 elfogadható elemet. Amennyiben az értékesítésösztönzést választja és elfogadható az indoklás (pl. akciók kihangsúlyozása, jutalékok, hostessek), megadhatjuk a teljes pontszámot. Egész számú részpont adható. 3. A marketingkutatás a piaci döntések meghozatalát segíti. Ezzel kapcsolatosak a következő feladatok. a) A vendéglátó üzletek, szállodák létesítése előtt indokolt piackutatást végezni. Milyen szekunder információkat hívna segítségül a helyes döntés érdekében? Soroljon fel a lehetséges szekunder információforrások közül hármat! (3 x 1) 3 pont 1. Statisztikai kiadványok: évkönyvek, közlemények, turizmusmutatók, szálláshelyi statisztika 2. Szakmai egyesületek kiadványai 3. Napilapok, folyóiratok, szaklapok 4. Szakkönyvek 5. Vásárok, kiállítások kiadványai 6. Belső információk, pl. üzleti tárgyalások dokumentumai, levelezések Értékelés: A választ tematikusan adtuk meg. Az egyes pontokhoz tartozó meghatározások még tovább bővíthetők. Értelemszerűen, a szaktanár belátása szerint fogadható el a válasz, melyért 1-1 pont jár. Részpont adható. írásbeli vizsga / október 17.

15 b) Ismertesse az információs rendszer szerepét a vállalkozások piaci döntésében! Tegyen két érdemi megállapítást ezzel kapcsolatban! 2 pont A vállalkozások életében egyre nagyobb szerepet kapnak az információk. Számos esetben az információk nem elérhetők, vagy túl későn érkeznek, esetleg nem megbízhatóak. A jól tervezett információs rendszer elsődleges célja a vezetői döntések megalapozása, a beavatkozáshoz szükséges információk biztosítása. Jó döntést csak megfelelő információk ismeretében szabad hozni. Értékelés: Ha a válasz a lényeget tartalmazza, megadhatjuk a 2 pontot. Hiányos válasz esetén 1 pont adható. A megfogalmazást nem szó szerint várjuk el a vizsgázótól. 4. A következő feladatban a termék életútjával (termékéletgörbe) kapcsolatos kérdések következnek. Oldja meg az ezzel kapcsolatos feladatokat! a) A termékéletgörbe fogalma: A termékéletgörbe a termékek esetében a piaci tartózkodás idejét és az adott időegység alatt értékesített mennyiség kapcsolatát jelzi. 1 pont b) Rajzolja le közös függvényben a hanyatlást és az elhúzódást mutató termékéletgörbét! Ne felejtse el megnevezni a függvény x és y tengelyét és a szakaszokat! Készítsen rajzot! A feltett kérdésekre a rajz segítségével válaszoljon, azon jelölje be a válaszokat! 3 pont Megoldás: Eladás Elhúzódás Hanyatlás Bevezetés Növekedés Érettség Hanyatlás Idő Értékelés: A helyes függvényért (rajz és a szakaszok pontos megnevezése), 3 pont jár. Rajz nélkül, csak a szakaszok helyes sorrendben történő megnevezéséért és jelöléséért 1 pont adható. írásbeli vizsga / október 17.

16 5. Mely tényezők tartoznak a vállalkozások mikrokörnyezetéhez? Húzza alá az oda illő elemeket! Indokolja, hogy a kimaradt elem(ek)et milyen csoportba sorolná, vagy milyen szempont szerint csoportosítaná! 4 pont versenytársak tudományos-technikai környezet vevők, vendégek demográfiai környezet szállítók technikai környezet Indoklás: A kimaradt elemek a vállalat makrokörnyezetéhez tartoznak. Értékelés: A helyesen kiválasztott elemekért jár a 3 pont. 1 pont adható a kimaradt elemek helyes kategorizálásáért. Más, a szaktanár által elfogadható magyarázatért is jár a pont. Részpont adható. írásbeli vizsga / október 17.

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladattípus: felsorolás Nevezzen meg nyolc hazai borvidéket! 4 pont 1.. 2.. 3.. 4.. 5.. 6.. 7.. 8.. 2. feladattípus: igaz-hamis Döntse

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 150 perc Elérhető pontszám: 100 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 1 6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai F&B Features 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 3. Szállodai vendéglátás költségei F&B Costs

Részletesebben

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja szöveges

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek szakmai előkészítő tantárgy érettségivizsgakövetelményeinek

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladattípus: felsorolás Nevezzen meg nyolc hazai borvidéket! 4 pont 1. Sopron (Soproni borvidék) 2.

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 52 812 01 Szállodai recepciós

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

AZ IPA TAPOLCAI SZERVEZETE 2013. szeptember 05-től szeptember 09-ig a Hunguest Hotel Pelion **** Tapolca Köztársaság tér 10. szám alatt rendezi meg a 20 éves jubileumi ünnepségét, rendezvényét. A rendezvényre

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

TURISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

TURISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA TURISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogtechnikus szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogtechnikus szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 1 3.9. Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KIADVÁNYSZERKESZTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KIADVÁNYSZERKESZTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KIADVÁNYSZERKESZTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Rövid választ igénylő feladatok Kiegészítés feladattípus 1. feladat Egészítse ki a mondatot és

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont.

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont. KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 1 3.8. Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 2. Épített és kiadható szobák Kapacitás - kínálat 3. Vendég motiváció és szegmentáció

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ. Cenzori. Írásbeli vizsgatevékenység

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ. Cenzori. Írásbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 04 / 155 /2012. MK/HU KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2012. május 15. 8.00. óra Minősítő neve: Pankucsi Zoltán Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET É 145206/1/17 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2010. 02. 03. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Írásbeli vizsga

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Írásbeli vizsga KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését. Soroljon fel a vállalat mikrokörnyezeti

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Elfogadható a megoldási

Részletesebben

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ Az előadás témái 1./ A marketingkommunikációs mix tartalma 2./ Reklám 3./ Eladásösztönzés 4./ Személyes eladás 5./ PR Kommunikációs mix Reklám Eladásösztönzés Public Relations Személyes

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 31 341 04 Raktáros Vizsgafeladat megnevezése: Raktározási feladatok

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására!

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására! A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése: 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat!

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat! 1.) Vendégfogadós szakmai ismeretek 1.) a.) Beszéljen a nemzetközi és magyar szállodaipar történetéről! Milyen jelentőségük van a kereskedelmi szálláshelyeknek a turizmus lebonyolításában! b.) Ismertesse

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAISMERETEK KÖZÉSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont. Írásbeli vizsga

II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont. Írásbeli vizsga II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot működtető intézmény biztosítja

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Rajz és vizuális

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vendéglátásszervező-vendéglős szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 11 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben