AS RACING F1 rfactor LIGA VERSENYSZABÁLYZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AS RACING F1 rfactor LIGA VERSENYSZABÁLYZAT"

Átírás

1 AS RACING F1 rfactr LIGA VERSENYSZABÁLYZAT 1) szezn bajnkság: megengedett segítségek: Kipörgés gátló Blkklásgátló Stabilitási segítség Figyelem! Fenti hárm segítség használata súlytöbbletet eredményez! Autmata kuplung Autmataváltó 2) A LIGA irányító testülete a Bírói Testület (BT). A BT működését külön szabályzza.(bírói testület alapszabályzat) BT. tagk a szeznban: SÖÖR, Mawerick, jj, htibrc, Sebenli, MX 3) Versenyszabályk 3.1 A versenyhétvége menete A futamk 2 hetente kerülnek megrendezésre vasárnapnként este 20:00 órától. Az időpnt néhány esetben (pl. ütközés az élő F1 futammal) váltzhat. Ez minden esetben jó előre egyeztetésre kerül. Idmérő edzés: vasárnapnként 20:00-tól. Üres tankkal történik, de mért kör teljesítése után csak az üzemanyag, első szárny, féknymás, és fékerő elsztás módsítható. Időtartam 15 vagy annál kevesebb induló esetén 10 perc Legalább 16 versenyző esetén Q2: 10 perc ; Q3: 10 perc Bemelegítés: időmérő után, tartama 5 perc Verseny: bemelegítő edzés után Tesztelési lehetőség minden nap Verseny beállításk: Versenytáv: 75 % Sérülések mértéke: 50 % Gumikpás: nrmál Üzemanyag fgyasztás: nrmál Mechanikai hibák: nrmál Időjárás: Száraz, előre kijelölt pályákn váltzó (Versenynaptár szerint)

2 Zászló szabályk: Teljes, kivéve Safety Car 3.3 Chat szabályk A szabadedzéseken és a verseny előtti bemelegítő edzésen engedélyezett a chat használata. Időmérő edzésen a zöld lámpára váltást követően és a versenyeken a felvezető kör megkezdése után a chat használata tils! Ennek megszegése büntetést vn maga után. Chat szabály megsértéséért a Büntetések pnt alatti büntetés adható. Az állandó bírák valamelyike a bemelegítő edzés végén felteszi a kérdést, hgy mindenki készen áll-e a flytatásra, a többi résztvevőnek pedig kötelezően jeleznie kell néhány karakter beírásával (k, g, stb.), hgy készen áll a tvábbi megmérettetésekre. 3.4 Vezetési szabályk Vágásk A kanyarkat, lassítókat tils levágni. Vágással jgsulatlan előnyt szerezni, előzni szintén tils. Levágásnak számít az, ha az autónak mind a négy kereke (teljes felületükkel) nincs a pályán, vagy a pálya szélét jelző fehér vnaln. A pálya szélét a fehér vagy más színű vnal jelöli! Minden esetben a vnal külső széléhez kell visznyítani! A vágás szabály alól kivételt képezhetnek biznys pályákn a műfüves részek, de azt minden esetben a futam előtt a BT. a fórumban kihirdeti. Csak a BT. által elfgadtt helyek képezhetnek kivételt! A BT. eltekinthet a büntetés kiszabásától, ha a vétkes versenyző a vágással szerzett pzíciót rövid időn belül visszaadja, illetve ha a vágás baleset elkerülése miatt történt. Az utóbbi esetben is aznban a megszerzett pzíciót vissza kell adni az így megelőzött versenyzőnek. Az időmérő edzésen történő vágás nem engedélyezett, és büntetést vn maga után Szabálytalan előnyszerzés A pályát, melynek része a széleket jelző fehér vagy sárga esetleg más színű vnal, elhagyni maximum egyldali két kerékkel lehet, az-az egyldali két keréknek mindig a pályán kell maradnia. A műfüves részek és kerékvetők alapesetben nem a pályák részei. Szabálytalan előnyszerzésről beszélünk, ha vezetői hiba esetén a krrigálásra tett kísérletnek, azaz látható fékezési próbálkzásnak, vagy elkerülendő baleseti helyzetnek jól látható feltételei nem állnak fenn, tvábbá a pálya vnalát elhagyva gyrsítás (mindig a BT. megítélésébe tartzik) történik. A szabálytalan előnyszerzés büntetést vn maga után. Pályaelhagyás típusai: vágás illetve szélesítés. Esetei: vágás nem lassulva vágás csak gurítva fékezési kísérlettel (jelentősen lassulva) szélesítés gyrsulva szélesítés gurítva (nem gyrsulva, körültekintő visszatérés a pályára) Ezek közül minősített eset a vágás nem lassulva illetve szélesítés gyrsulva. Ez a két eset egyértelműen szándéks. és büntetendő. Nem minősített esetekben, vágás gurítva fékezési kísérlettel (jelentősen lassulva), illetve szélesítés gurítva (nem gyrsulva, körültekintő visszatérés a pályára) eseteknél a rendelkezésre álló időeredményeket fgja vizsgálni a BT., ahl az előnyszerzéssel járó eseteknél a minősített eseteknek megfelelő büntetést szabhatja ki.

3 3.3.3 Kicsúszás, visszatérés A kicsúszást követően a lehető legnagybb körültekintéssel kell visszatérni a pályára! Tils rögtön az ideális ívre vágni abban az esetben, ha mögöttünk másk jönnek (ugyanez a szabály vnatkzik a bxutcából visszatérő versenyzőkre is)! Az ideális ívre merőlegesen visszatérni szigrúan tils és balesetveszélyes. A szabálys visszatérés, megfelelő körültekintéssel, és megfelelő sebességgel történik, ügyelve a balesetveszély elkerülésére. Ha a visszatérő versenyző balesetet, vagy balesetveszélyt kz, illetve versenytársait lyan manőverre kényszeríti, amellyel a sértett pzíciót veszít, akkr az eset súlysságától függően a BT. büntetést szab ki. A felvezető körön kicsúsztt vagy megpördült versenyzőnek kötelező megvárni, míg a mezőny elhalad, csak akkr térhet vissza a pályára! A mögötte érkező pilótáknak nem kell lassítani és bevárni a kicsúsztt pilótát. Lassítani csak annyira szükséges, amennyire az adtt szituáció megköveteli a sérülésmentes, de biztnságs tvábbhaladást. Az így elvesztett pzíció(ka)t vissza kell fglalni a többi pilóta veszélyeztetése nélkül. A hátrébbról indulóknak a kicsúsztt versenyző segítségére kell lenniük (pl. félrehúzódással), de a rajtrácsn is vissza lehet venni a helyeket a már felsrakztt pilóták veszélyeztetés nélkül, autójuk kikerülésével! Felvezető körön történt baleset kzásánál a BT. a versenyen alkalmaztt büntetéseket szab ki! Előzés Az előzés a verseny egyik kulcsfntsságú és egyben legkckázatsabb manővere! Tils több autónyi távlságból megpróbálni az előzést, ugyanis az elől haladó autóját nem lehet felhasználni a pályán maradásra! TILOS a féktávn a megelőzött, vagy a lekörözött versenyző elé visszavágni és ezzel veszélyeztetni a másik felet! A lekörözött versenyzőnek kötelessége mielőbb elengedni a lekörözőt (lásd: pnt)! A védekező (elől lévő) versenyzőnek van jga először ráfrdulni a kanyarra az általa választtt sebességgel és íven (visznt a védekező versenyző nem próbálgathatja a féket verseny közben!). Aznban ha az előzni kívánó autójának első kereke egy vnalba kerül az előzendő autójának hátsó kerekével még a kanyardása megkezdése előtt, az előzött versenyzőnek kötelezően egy autónyi helyet kell hagyni számára. Természetesen pályán kívülről kezdett előzési kísérletnél ez a kötelezettség nem áll fenn. Az előzésből származó sérüléseknél bármelyik versenyzőnek hátránya származik (sérülést szenved, pzíciót veszít), akkr az eset súlysságától függően a BT. büntetést ad. Ha a vétkes pzícióvesztés esetén visszaengedi az előzött versenyzőt, a BT. eltekint a büntetés kiszabásától. Egyenesben, egymás mellett történő haladásnál kedvezményezett nincs, visznt a másik félre ráhúzni, meglökni, veszélyeztetni tils. A verseny hevében bekövetkezett lyan kismértékű esetekben ahl pályaelhagyás, menetirányváltás nem következik be, valamint az autó nem sérül, szankció nem kerül alkalmazásra, de felhívjuk a versenyzők figyelmét, hgy ezzel ne éljenek vissza. Az esetek megítélésében óvás esetén a BT. büntetést szabhat ki.

4 3.3.5 Előzés felvezető körön Felvezető körön kizárólag a feltűnően lassú, valamint kicsúsztt versenyző előzhető. Ennek megszegése büntetést vn maga után Lekörözés, elengedés Tükrök használata kötelező, hiszen ezek nélkül elég nehéz megítélni a hátul lévő helyzetét. A lekörözésnél a lassúbb versenyzőnek az utlérés pntjáhz visznyíttt első egyenes szakaszn (mely nem két sikán közötti rövid szakasz) kötelezően el kell engednie a lekörözőt. Amennyiben ezt legalább 1 körön keresztül nem teszi meg, tartós feltartásnak minősül, mely büntetést vn maga után. Ismételt esetekben, az elkövetés rendjére vnatkzóan tvábbi büntetést vn maga után. Természetesen a leköröző versenyzőre is vnatkznak az előzés általáns szabályai, azaz semmi nem jgsítja fel arra, még a tartós feltartás sem, hgy az előtte haladó lassúbb autót meglökje, letlja a pályáról, vagy bármilyen módn veszélyeztesse. Az ilyen esteket a BT. a lekörözés tényétől függetlenül bünteti Haladás sérült autóval Ha a sérült autóval közlekedő versenyző mögött más pilóták jönnek (ép autóval, versenytempóban), akkr a sérült autóval versenyző pilótának tils az ideális ívet használni (tehát a többieket feltartani). Sérült autónak minősül már az első szárny nélkül közlekedő versenyautó, az üres üzemanyag tartállyal, vagy meghibásdtt mtrral haladó is. Sérültnek számító versenyautóval TILOS a többi versenyzőt bármilyen frmában akadályzni. Az ebből bekövetkező baleseteket, vagy feltartáskat, és veszélyeztetést a BT. a fentebb lévő szabályk alapján bünteti Cikázás, ív váltztatása, tlatás, prgram általi diszkvalifikáció TILOS a cikázás azaz, az egyenesben a haladási ív egynél többszöri megváltztatása! TILOS a frgalmmal szemben közlekedni! Megszegéséért a verseny után kizárás jár. A BT. csak akkr büntet az ilyen szabálytalanságkért, ha azt a prgram verseny közben nem tette meg! TILOS a tlatás! Csak akkr engedélyezett, ha valaki a bxutcában szerelőcsapatán kis mértékben túlcsúszik, illetve, ha a pályán lyan helyzetbe kerül, amiből csak tlatással tud a pályára visszatérni! TILOS tlatással újra lendületet szerezni! TILOS diszkvalifikált versenyzőnek a pályán tartózkdni! Amikr a prgram kiszabja a büntetést, a versenyző köteles aznnal a bxba hajtani és feladni a versenyt. Ha ezt mégsem teszi meg, akkr a versenyző utólagsan büntetendő! Bxutca szabályk TILOS a bxutca meghsszabbítását jelző fehér vagy sárga vnalat átlépni. Megengedett a vnalra való ráhajtás, de, ha a kerék rálóg a pályára, az már átlépésnek számít, és büntetést vn maga után. Mértéke esetenként 20 másdperc utólags időbüntetés versenyen, Időmérőn egy elkövetett eset után figyelmeztetés, ismétlődés esetén, utlsó rajthelyre srlás a következő versenyre.

5 TILOS a bxban a megengedett sebességet átlépni. Limiter használata kötelező! Ez a szabály az idmérő edzésre is vnatkzik. A versenyen a prgram magától bünteti a vétkeseket Baleset kzása, a vezetési szabályk megszegésének szankciói TILOS a szándéks ütközés, meglökés és ezzel egyidejű jgtalan előnyszerzés. A balesetet kzó pilóta büntetése a szabályzat Büntetések pntja szerint történik. 4) A versenyhétvége szabályai 4.1. Részvétel az edzéseken, versenyen: A versenyeken való részvétel feltétele a versenyszabályzat elfgadása, és betartása Versenyzői licensz! Versenyzői licenszet az a pilóta kaphat, aki 3 egymást követő futamn prblémamentesen teljesített a liga valamely szeznjában! Prblémamentes alatt értendő: büntetések nélkül teljesített. Azk a pilóták, akik nem rendelkeznek Versenyzői licenszel, csak abban az esetben vehetnek részt éles futamn, ha prblémamentesen teljesítik az azt megelőző héten a Tesztfutamt! Ez mindenkire vnatkzik. Ezen felül a versenyeken való indulás feltétele, hgy az adtt pályán a Htlaps-n regisztrált legjbb ideje 107%-n belül legyen az első helyezetthez képest. Ha valamilyen kból a Htlaps nem jelzi ki autmatikusan ezt a tényt, vagy az első helyezett ideje biznyítttan irreális, akkr a BT. kiszámítja a szükséges köridőt, majd azt rögzíti a fórumban legkésőbb a versenyt megelőző napn. Ez alapján kapják meg a versenyzők az indulási jgt Tesztfutam Rajtpróba - Funrace A futamkn, különösen a rajtknál előfrduló lehetséges prblémák felismerése érdekében több lehetősége van a pilótáknak: Minden éles futamt megelőző vasárnap este 20:00 órától tesztfutamt tartunk. Ezen való részvétel azknak is ajánltt, akiknek az előző pnt miatt már nem kötelező érvényű. Az időmérő, és a futam eseményeken való részvétel gyakrlható, a prgram működése ellenőrizhető. Emellett az éles futamkat megelőző héten hétfőig jelezhető a fórumban, ha valaki igényt tart próbarajtkra, itt hétköznap esti 18:00-21:00 óráig terjedő időpnt jelölhető meg. A kijelölt időpntban akár több próbarajt is végezhető, valamint néhány körös kisebb tesztfutamk. Ha valakinek ezeken az eseményeken bármi prblémája adódik, azt jelezze a fórumban, ezután mindent megteszünk annak elhárítása érdekében, hgy az éles futam időpntjában minden rendben legyen. Ezen túlmenően az éles futamn előfrduló egyedi hibákért, és az ebből adódó kellemetlenségekért felelősséget nem tudunk vállalni. A versenyeken csak és kizárólag az alábbi pntban felsrlt esetekben van újraindítás. 4.2 A futamk szabályai A bajnkság futamai előre meghirdetett időpntkban, előre kötelezően meghirdetett gumikeverékek használatával lesznek megrendezve. A szerverre a futamk kezdete előtt minimum 10 perccel ajánltt csatlakzni.

6 Amelyik versenyző előre jelezte késését, az időmérő után a warm-up n tud csatlakzni, és a rajtrács végéről kezdheti meg a futamt. Ha valaki az idmérő után leszakad, technikai prbléma miatt újra kell csatlakznia, ha a szerver nem jegyzi meg az idejét, akkr szintén a rajtrács végéről kezdi meg a futamt, függetlenül az időmérőn elért eredményétől, arra tekintet nélkül. Ha bármilyen k miatt a hétvégét újra kell indítani, az elért rajtpzíciók megtartása miatt mindenki a BOX-ban marad, és megvárja, amíg a rendszergazda átléptet a futamra. Aki ezt megszegi, az aznnali kizárást kap! Amennyiben a szerverrel technikai prbléma lép fel, azt aznnal közöljük a versenyzőkkel, hivatalsan a FÓRUMBAN. Ilyen esetekben lehetőség van a futamk elhalasztására, egy későbbi időpntra, illetve az adtt futamt privát szerveren való megtartására. A választást a versenyzők egyszerű szótöbbséggel hzzák, erre hivatkzni később nem lehet. A versenyeken semmilyen baleset miatt NINCS újraindítás! Ha a verseny a szerver kapcslati hibája miatt a táv 10%-ának megtételéig megszakad, akkr van lehetőség újraindításra, e fölötti táv megtétele után a verseny új időpntban kerül lebnylításra. Ha többszöri szerverhiba frdul elő, akkr új időpntt tűzünk ki. Az újraindítás alkalmával 10 perc áll a versenyzők rendelkezésére az újra kapcslódásra. Az újraindíttt futamn az eredetileg indult versenyzők 80%-ának indulni kell. Ha ez a feltétel nem áll fenn, a futam nem tartható meg, és új időpnt kerül kiírásra. A versenyen a rajtrácsra ugyanazzal a gumikeverékkel kell felállni, amivel a leggyrsabb körét futtta az adtt pilóta. Ez a szabály nem érvényes, ha az időmérőt az időjárás miatt nem a száraz pályás gumikkal kell teljesíteni. A versenyen kötelező az adtt futamra előírt mindkét keverékű gumit használni. Ez a szabály érvényét veszti az adtt versenyzőnél, ha a verseny ideje alatt bármikr esik az eső, és emiatt a vizes keverékek egyikét használja. Ha valaki a gumikkal kapcslats szabályk ellen vét, annak a következő futamn a bxból kell rajtlnia! 5) Óvás, panasztétel Minden versenyzőnek jga, hgy az óvás lehetőségével éljen, ha sérelem éri mind a versenyen, mind az időmérő edzéseken. Általáns szabály, hgy a sérelmet szenvedő versenyző az esetet követő 48 órán belül a BT. felé kell, hgy jelentse az esetet, a megszegett szabályt, a pnts időpntt (replay idő) és azt, hgy óvása melyik versenyző ellen irányul. A teljes verseny minden részletére történő ellenőrzés nem megvalósítható, ezért amennyiben a benyújttt óvás hiánys, a BT. nem tárgyalja, hanem elutasítja az óvást. A határidő letelte után benyújttt óvást a BT. figyelmen kívül hagyja! Ha nem a knkrét óvásban szereplő, de az óvtt eseményhez kapcslódó egyéb szabálytalanság derül ki a vizsgálat srán, azt a BT. szintén megvizsgálja, és ha szabályszegés következett be, büntetheti. Ha egyéb kból jut tudmására valamelyik BT. tagnak szabálytalanság, akkr a szabálytalan versenyzőt a BT. figyelmezteti, de büntetést nem szab ki.

7 6) Etikai szabályk: A durva beszólásk tilsak a fórumban, a versenyek alatt és után még tesztnapkn is. A BT. az ilyen eseteket szigrúan bünteti, és minősített büntetéseket szab ki. A versenytársak tehát használják a privát kmmunikációs csatrnákat, vélt vagy valós sérelmeik verbális kmmunikáció útján történő rendezésére. A BT. nem fgja vizsgálni ki vlt a megszólító és ki vlt, aki csak válaszlt. 7) Pntzás Mivel a versenyeken a létszám nem állandó, mint a valós F1 futamkn, ezért egyéni pntzási szabályt alkalmazunk. A pntszámítás menete a következő: A versenyeken a maximális létszám 22 fő. A kaptt pntszám kiszámítása úgy történik, hgy ha a teljes mezőny teljesítené a futamt a 22. versenyző 0 pntt, míg az első 21 pntt kap, helyezésenként 1 pnttal növekvő srrendben. A pntszám szempntjából mindegy, hgy a versenyen hány versenyző indult el. Adtt helyezés mindig ugyanannyi pntt ér, így ösztönözve a részvételre, valamint a futamk befejezésére a pilótákat. Az így kaptt pntkn felül az Első helyezett +5 jutalm pntt a másdik helyezett +3 jutalm pntt a harmadik helyezett +1 jutalm pntt kap. A kiesett versenyzők nem kapnak pntt. A versenytáv 85%-t teljesítő versenyzők futamát tekintjük befejezettnek. Csapatversenynél a csapattagk pntjai összegződnek. 8) Büntetések 8.1 Vágás, és szélesítés az alábbi pntszámítási rendszer szerint: 1 szélesítés -1 pnt 1 vágás -2 pnt 0-4 -> nincs büntetés > 30 mp büntetés 15 -> utlsó helyre srlás Nagyn extrém esetben -> futam eredményének törlése 8.2 Ütközésekre, balesetekre vnatkzó büntetések, ahl a vétkes fél egyértelműen megállapításra került: baleset kzása egy versenyzőnek törés nélkül, bevárással -> 5 másdperc /alkalm bevárás nélkül -> 10 másdperc /alkalm

8 látható töréssel -> 20 másdperc /alkalm a felsrlt akciók elkövetése a rajt pillanatától, az első mérési pntig tvábbi bxrajt a következő versenyen szándéks baleset kzás futameredmény törlése / futameltiltás, ismételt esetben évadról történő kizárás 8.3 Egyéb szabályszegések kék zászló figyelmen kívül hagyása 20 másdperc / alkalm (ha a prgram nem büntetett) etikai szabályk megsértése 20 másdperc / alkalm chat szabály megsértése -> következő futamn bxrajt Bxvnal átlépés 5mp, 2-nél több esetén következő futamn az utlsó helyről indulás A versenyek hivatals végeredménye csak a vizsgálatk, és a büntetések kiszabása után kerül kihirdetésre. A BT. fenntartja a jgát, hgy a fentebb felsrltaktól eltérő büntetéseket is kiszabhassn, vagy akár a flyamatsan büntetett versenyzőt a futamról, vagy az évad tvábbi flytatásától eltiltsa. 9) Szabályváltztatásk A versenyévad alatti szabálymódsításkról a BT. dönt, és a váltztatáshz legalább kétharmads többség szükséges. A versenyeket közvetlenül, illetve a már futó bajnkságkat jelentős mértékben, érintő kérdésben a ligatagk véleményét szavazás frmájában a BT. köteles kikérni, de a döntés kialakításánál csak figyelembe veszi.

FIA - ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

FIA - ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK FIA - ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A General Prescriptions applicable to all FIA Championships, challenges, trophies and cups and to their qualifying competitions run on circuits, valamint a General Prescriptions

Részletesebben

HÁZIREND TARTALOMJEGYZÉK

HÁZIREND TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1. Az isklai házirend jgszabályi háttere... 2 2. A házirend általáns rendelkezései és hatálya... 2 3.. A házirend célja és a tanulók viselkedése... 3 4. A tanulók közösségei... 4 5. A tanulói

Részletesebben

- TRUSTAIR - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK

- TRUSTAIR - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK - TRUSTAIR - ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK 1. A Szlgáltató adatai Név: TrustAir Aviatin Krlátlt Felelősségű Társaság Székhely: H-9099 Pér, Petőfi u. 1. Cégjegyzékszám: 08-09-026981 Közösségi adószám: HU25140433

Részletesebben

HUMÁNERŐFORRÁS- MENEDZSMENT LEONARDO DA VINCI INNOVÁCIÓTRANSZFER

HUMÁNERŐFORRÁS- MENEDZSMENT LEONARDO DA VINCI INNOVÁCIÓTRANSZFER LEONARDO DA VINCI INNOVÁCIÓTRANSZFER HUMÁNERŐFORRÁS- MENEDZSMENT Az Európai Bizttság támgatást nyújttt ennek a prjektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program

Pénzügyi Iránytű Program A hónap témája, érintett témakörök: Pénzügyi Iránytű Prgram Háttéranyag a 2013.07. havi tartalmakhz Hgy nyugdtan nyaralhassunk! 1. Vagynbiztsításk 2. Minimalizált készpénztartás és használat 3. Biztnságs

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. Az AM kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. Az AM kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az AM kategóriás járművezető-képző tanflyamk számára 2015 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (tvábbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Krm.

Részletesebben

HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLY

HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLY Szervezeti és Működési Szabályzat 5. számú melléklet HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLY Budapest, 2013. május 21. TARTALOM PREAMBULUM... 3 1. Általáns rendelkezések... 3 2. Hallgatói Közösség HÖK... 3

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. Az A kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. Az A kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az A kategóriás járművezető-képző tanflyamk számára 2013 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (tvábbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Krm.

Részletesebben

FORRÁS Rallye Sprint Komló Zobákpuszta, 2014. szeptember 20-21.

FORRÁS Rallye Sprint Komló Zobákpuszta, 2014. szeptember 20-21. 1 2 3 4 TARTALOM 1., BEVEZETÉS 6. oldal 2., RENDEZÉS 6. oldal 3., PROGRAM 7. oldal 4., NEVEZÉSEK 9. oldal 5., BIZTOSÍTÁS 13. oldal 6., REKLÁMOK ÉS AZONOSÍTÓK 13. oldal 7., GUMIABRONCSOK 14. oldal 8., ÜZEMANYAG

Részletesebben

2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ

2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ 2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ 2.1 Alkalmazás területe Az alábbi szabályokat kell alkalmazni a vívó számban, amelyet egy csoportban, elektromos párbajtőrrel és minden hivatalos UIPM versenyen teremben kell

Részletesebben

Magyarország 2015/2016. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása

Magyarország 2015/2016. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása Magyarország 2015/2016. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása 1 Az 2014/2015. évi kiíráshoz képest történő változásokat vastag betűvel szedtük, kérjük azokra fordítsanak

Részletesebben

FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2013-2017

FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2013-2017 FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2013-2017 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek a magyarországi vízilabda eseményeken. A

Részletesebben

Porrogszentkirály 2015. július 18-19.

Porrogszentkirály 2015. július 18-19. 7x görbe Kupa Porrogszentkirály 2015. július 18-19. 1 Szállás lehetőség: Csurgó kollégium: Sikesdi Endréné Tel: 30/701-1623 Csurgó kollégium: Bertalan Marliees Tel: 30/480-4325 Porrogszentkirály, Öregtölgy

Részletesebben

PAJKOS ÓVODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI-, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAMJA

PAJKOS ÓVODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI-, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAMJA PAJKOS ÓVODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI-, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAMJA 1 Tartalmjegyzék Oldal I. Általáns szabályk 1. 1. A szabályzat célja 1. 2. A szabályzat hatálya 1. 3. Az esélyegyenlőség biztsítása, és az egyenlő

Részletesebben

TASZÁRI SZLALOM MAJÁLIS. Amatőr autós ügyességi szlalomverseny. Versenykiírás

TASZÁRI SZLALOM MAJÁLIS. Amatőr autós ügyességi szlalomverseny. Versenykiírás TASZÁRI SZLALOM MAJÁLIS Amatőr autós ügyességi szlalomverseny 1. Program Versenykiírás 08:00 Nevezés és kategóriába besorolás kezdete (pályarajz kifüggesztése) 08:05 Gyalogos pályabejárás kezdete 09:35

Részletesebben

Az egyéni squash játékszabályai

Az egyéni squash játékszabályai 1 Az egyéni squash játékszabályai 2010. (1-8 Mellékletekkel) Érvényes: 2010. november 01-től 2 Tartalom 1. A játék 2. Pontozás rendszere 3. Bemelegítés 4. Adogatás 5. A labdamenet 6. A jó visszaütés 7.

Részletesebben

ATLÉTIKAI SZABÁLYKÖNYV

ATLÉTIKAI SZABÁLYKÖNYV ATLÉTIKAI SZABÁLYKÖNYV 2010 A Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából az IAAF Competition Rules 2008, 2009, 2010-2011, valamint a korábbi hazai kiadások alapján összeállította: ifj. Mátraházi Imre és a

Részletesebben

Szabályzat 2011. dátum: 2011/08/07

Szabályzat 2011. dátum: 2011/08/07 Szabályzat 2011 dátum: 2011/08/07 Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók...3 1.1. Ring Challenge...3 1.2. Fogalmak, alap információk...3 1.2.1. Rendező...3 1.2.2. Résztvevő...3 1.2.3. Szabályzat...3 1.2.4.

Részletesebben

AZ InCash KERESKEDELMI SZÁMLÁZÓ ÉS KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ RENDSZERPROGRAM. LIGHT és Standard verziójának. InCash 2006 Budapest

AZ InCash KERESKEDELMI SZÁMLÁZÓ ÉS KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ RENDSZERPROGRAM. LIGHT és Standard verziójának. InCash 2006 Budapest AZ InCash KERESKEDELMI SZÁMLÁZÓ ÉS KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ RENDSZERPROGRAM LIGHT és Standard verziójának InCash 2006 Budapest TARTALOMJEGYZÉK ÜDVÖZÖLJÜK! 7 NYILATKOZAT 9 BEVEZETÉS 11 A KEZELÉSI ÚTMUTATÓRÓL

Részletesebben

Ezúton szeretnénk meghívni a 18. Lóerő Vetélkedő egyéni indítású amatőr versenyre

Ezúton szeretnénk meghívni a 18. Lóerő Vetélkedő egyéni indítású amatőr versenyre Ezúton szeretnénk meghívni a 18. Lóerő Vetélkedő egyéni indítású amatőr versenyre A verseny össztávja: 0-30 nevező között 16 km (4 x 4 kör) 30 nevező felett 15 km (3 x 5 kör) az 50% aszfaltos, 50% murvás

Részletesebben

Egy szörfversenyen az alábbi versenyszámok vagy versenyformák közül egy vagy több is szerepelhet: Pályaverseny; Szlalom; Maraton

Egy szörfversenyen az alábbi versenyszámok vagy versenyformák közül egy vagy több is szerepelhet: Pályaverseny; Szlalom; Maraton B FÜGGELÉK SZÖRF VERSENY SZABÁLYOK A szörfversenyeket a Vitorlázás versenyszabályai szerint kell vitorlázni az e függelékében leírt módosításokkal. A versenyszabályok más részeiben szereplő hajó kifejezés

Részletesebben

A LABDARÚGÁS JÁTÉKSZABÁLYAI 2014/2015

A LABDARÚGÁS JÁTÉKSZABÁLYAI 2014/2015 A LABDARÚGÁS JÁTÉKSZABÁLYAI 2014/2015 Fax: -222 7878 Internet: www.fifa.com A labdarúgás játékszabályai 2014/2015 Készült a FIFA és az International Football Association Board 2014. évi szabálykönyve alapján

Részletesebben

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014.

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. FODISZ országos diáksport versenynaptár Sportág A verseny megnevezése Korcsoport

Részletesebben

Általános Üzleti Feltételek - Könyvelési szolgáltatás B-Top cégcsoport

Általános Üzleti Feltételek - Könyvelési szolgáltatás B-Top cégcsoport Általáns Üzleti Feltételek - Könyvelési szlgáltatás B-Tp cégcsprt A jelen Általáns Üzleti Feltételek a B-Tp cégcsprt által nyújttt könyvelési (könyvviteli, könyvvezetési) szlgáltatáskra vnatkznak, függetlenül

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. komplex vállalati technológia fejlesztés c. pályázati konstrukcióhoz.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. komplex vállalati technológia fejlesztés c. pályázati konstrukcióhoz. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram kmplex vállalati technlógia fejlesztés c pályázati knstrukcióhz Kódszám: GOP-2010-211/C A prjektek az Európai Unió támgatásával, az

Részletesebben

1.1. Mit jelent a napközbeni átutalás bevezetése? Miért volt szükség a napközbeni átutalás bevezetésére?

1.1. Mit jelent a napközbeni átutalás bevezetése? Miért volt szükség a napközbeni átutalás bevezetésére? 1 Az eddig megszokotthoz képest egy munkanappal rövidebb lesz a belföldi forintátutalások teljesítési ideje, ha elektronikusan utal a más banknál, takarékszövetkezetnél, hitelszövetkezetnél (együtt: pénzforgalmi

Részletesebben

Squash Világszövetség A S Q U A S H S Z A B Á L Y A I. (Jóváhagyta: World Squash Federation) Hatályba lépett: 1999 május 1-én.

Squash Világszövetség A S Q U A S H S Z A B Á L Y A I. (Jóváhagyta: World Squash Federation) Hatályba lépett: 1999 május 1-én. Squash Világszövetség A S Q U A S H S Z A B Á L Y A I (Jóváhagyta: World Squash Federation) Hatályba lépett: 1999 május 1-én. Előszó A jelenlegi szabálymódosítást a játék teljes és általános felülvizsgálata

Részletesebben

Dől a lé! - promóciós játék - Játékszabályzat

Dől a lé! - promóciós játék - Játékszabályzat Dől a lé! - prmóciós játék - Játékszabályzat A játék célja A játék szervezője az önkéntesen regisztráló személyek adataiból üzletszerzési és kapcslat felvételi listát állít össze, és az összegyűjtött adatkat

Részletesebben

(N)agymenők avagy MINDEN AMI KOCSI

(N)agymenők avagy MINDEN AMI KOCSI (N)agymenők avagy MINDEN AMI KOCSI Mint ismeretes községünkben találták fel a mai kocsi ősét, a történetével itt most nem szeretnék foglalkozni. Községünk ad otthont a Kocsitoló fesztiválnak, mely idén

Részletesebben

Közigazgatási jog 3 Különös rész by Doki You ll never walk alone!!!!

Közigazgatási jog 3 Különös rész by Doki You ll never walk alone!!!! 2008. Közigazgatási jg 3 Különös rész by Dki Yu ll never walk alne!!!! Tételek kidlgzva (előző évi tételsr alapján csináltam, azóta annyi váltzás vlt, hgy 2 tételt kivettek és néhányat összevntak, úgyhgy

Részletesebben