E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére"

Átírás

1 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: /2007-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a III. középtávú fogyasztóvédelmi politikáról, valamint a közötti időszakra szóló fogyasztóvédelmi cselekvési programról Budapest, április

2 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ I. Tartalmi összefoglaló Az előterjesztés célja a fogyasztóvédelem stratégiai céljainak kitűzése, valamint az azok megvalósításához szükséges cselekvési program meghatározása. Az előterjesztés 1. számú melléklete kormányhatározatot tartalmaz a fogyasztóvédelem területén elvégzendő feladatokról. A kormányhatározat első része a fogyasztóvédelem szervezetrendszere tekintetében határozza meg a következő főbb feladatokat: - egységes fogyasztóvédelmi szervezetrendszer kialakítása; - összehangolt működés megteremtése a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti szervek között; - a jegyző fogyasztóvédelmi feladatainak áttekintése, fogyasztóvédelmi jellegű határozataival kapcsolatos jogorvoslati fórumrendszer módosítása; - Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozása, javaslattételi, véleményezési jogkörrel, melynek feladata tripartit fórumként az érdekegyeztetés ellátása; - Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózatának kiépítése. A kormányhatározat második része a fogyasztóvédelem eszközrendszerében szükséges változtatásokat határozza meg, melyek a következők: - általános fogyasztóvédelmi hatáskör biztosítása a fogyasztóvédelmi hatóságok részére; - békéltető testületek szabályozásának korrekciója; - hatósági határozatok nyilvánosságának erősítése; - a fogyasztóvédelmi szankciókra vonatkozó szabályozás módosítása; - pénzügyi és energiapolitikai szolgáltatások, megszokottól eltérő kereskedelmi formák fogyasztóvédelmének erősítése; - betegek és ellátottak fogyasztóvédelmének kialakítása; - a fogyasztói jogérvényesítés megkönnyítése; - iskolarendszerű és iskolán kívüli fogyasztóvédelmi oktatás bevezetése; - fogyasztóbarát vállalkozó, fogyasztóbarát termék programok indítása. A 2. számú mellékletben szerepel a III. középtávú fogyasztóvédelmi politika, mely 7 évre ( ) határozza meg a fogyasztóvédelmi stratégia főbb elemeit. A politika a következő stratégiai célok köré épül fel: - erős és hatékony fogyasztóvédelmi hatóság kialakításával határozottabb állami fellépés és szerepvállalás, - a fogyasztóvédelem társadalmasításával a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása, a fogyasztó kiszolgáltatottságának felszámolása, továbbá a civil szektor fogyasztóvédelemben betöltött szerepének megerősítése.

3 2 A 3. számú mellékletet a rövidebb távon megvalósítandó feladatokról szóló 4 éves ( ) fogyasztóvédelmi cselekvési program képezi, mely a politikában foglalt általános célkitűzések konkrétabb kifejtését tartalmazza. A cselekvési program függeléke összefoglaló táblázatot tartalmaz a II. középtávú, ig szóló fogyasztóvédelmi politika feladattervének végrehajtásáról. II. Kormányprogramhoz való viszony Az előterjesztés összhangban van a kormány Új Magyarország című programjának Védelem a fogyasztóknak című fejezetével. A kormányprogram is kiemeli, hogy egy jól működő gazdaság elengedhetetlen feltétele az erős fogyasztóvédelem. Ennek érdekében a program célul tűzte ki, a hatóságok együttműködésének erősítését, a hatékonyabb finanszírozási rendszer felállítását és a fogyasztóvédelemben létrejött szervezetek bővítését. A jelen előterjesztés e szempontok figyelembevételével kívánja a jelenlegi fogyasztóvédelem hiányosságait pótolni, problémáit orvosolni egy hatékony fogyasztóvédelemi intézményrendszer kialakítása érdekében. III. Előzmények A III. középtávú fogyasztóvédelmi politika, valamint az ahhoz kapcsolódó cselekvési program kidolgozását a 1012/2003. (II. 25.) Korm. határozattal elfogadott közötti időszakra szóló II. fogyasztóvédelmi politika lezárása tette indokolttá. A fogyasztóvédelmi politikáról társadalmi vitát folytattunk a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testületen keresztül. A szakmapolitikai értekezlet március 30-án az előterjesztést megtárgyalta, és úgy döntött, hogy az a PM-mel történő előzetes egyeztetést követően az IRM által írásban átadott észrevételek figyelembevételével közigazgatási egyeztetésre bocsátható azzal, hogy a Fogyasztóvédelmi Tanács szerepkörét az előterjesztés hangsúlyosabban mutassa be. IV. Várható szakmai hatások A fogyasztók egyre erősebben igénylik nemcsak a termékek magas minőségét és biztonságát, hanem azok megfelelő társadalmi és környezeti hatékonyságát. Az előterjesztésben foglalt javaslatok ezen követelmények kielégítését is szolgálják, törekedve a fenntartható fogyasztás megvalósítására. A fogyasztói tudatosság erősödése javítja a versenyképességet, kedvezőbb piaci helyzetet teremtve. V. Várható gazdasági hatások

4 3 A kormány-határozatban foglalt intézkedésekhez szükséges költségvetési forrásokra vonatkozó számítások még zajlanak, a pénzügyi vonatkozások a későbbiekben kerülnek beépítésre az előterjesztésbe. VI. Várható társadalmi hatások A tervezett változások eredményeként várhatóan megerősödik a fogyasztóvédelem társadalmi bázisa, amely következtében az állam egyre nagyobb mértékben adhat át fogyasztóvédelmi feladatokat a társadalmi szervezeteknek. Ezáltal pedig az állami gondoskodás rendszerét fokozatosan felválthatja a fogyasztó öntudatosabb fellépése a saját ügyében. A fogyasztói tudatosság erősödésével, a fogyasztó saját jogainak és kötelezettségeinek tudatában körültekintőbbé válik a vásárlásainál, a szolgáltatások igénybevételénél. Képessé válik arra, hogy önállóan, közvetlenül is érvényesítse jogait. VII. Az Európai Unió jogával való összeegyeztethetőség Az előterjesztésben foglaltak összhangban vannak az Európai Bizottság hétéves ( ) fogyasztóvédelmi politikai stratégiájában meghatározott célkitűzésekkel. VIII. Kapcsolódások Az előterjesztés más folyamatban lévő kormány-előterjesztéshez nem kapcsolódik.

5 H A T Á R O Z A T I J A V A S L A T A Kormány megtárgyalta és elfogadta a III. középtávú fogyasztóvédelmi politikáról, valamint a közötti időszakra szóló fogyasztóvédelmi cselekvési programról szóló előterjesztést és elrendeli az előterjesztés 1. számú mellékletét képező Korm. határozatnak a Kormány határozataként a Magyar Közlönyben történő közzétételét.

6 1. számú melléklet a /2007-SZMM számú kormány-előterjesztéshez A Kormány./2007. (.) Korm. h a t á r o z a t a a III. középtávú fogyasztóvédelmi politika megvalósítására irányuló, közötti időszakra szóló cselekvési program végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről A Kormány a fogyasztóvédelem megerősítése, a fogyasztóvédelmi hatósági tevékenység célzottabbá és hatékonyabbá tétele, a fogyasztói érdekek érvényesülésének fokozott biztosítása, továbbá a fogyasztóvédelem széleskörű társadalmi alapokra helyezése érdekében elfogadta a III. középtávú fogyasztóvédelmi politikát, valamint az annak megvalósítására irányuló közötti időszakra szóló cselekvési programot és annak végrehajtására elrendeli a következőket: A fogyasztóvédelem szervezetrendszere tekintetében I. 1. az egységes fogyasztóvédelmi szervezetrendszer megteremtése céljából a fogyasztóvédelmi felügyelőségeket a közigazgatási hivatalok szervezetéből a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szervezetébe kell integrálni; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter önkormányzati és területfejlesztési miniszter Határidő: szeptember meg kell teremteni az egyes fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti tevékenységet végző szervek összehangolt működését a fogyasztóvédelemért felelős minisztérium szerepének erősítése és a Piacfelügyeleti Tanács rendszeres működtetése mellett; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter egészségügyi miniszter földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gazdasági és közlekedési miniszter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter pénzügyminiszter Határidő: december 31.

7 2 3. a jegyző fogyasztóvédelmi, valamint kereskedelmi igazgatási feladatait szét kell választani, fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörében hozott határozatai tekintetében a másodfokú hatósági feladatokat a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez kell telepíteni; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter gazdasági és közlekedési miniszter önkormányzati és területfejlesztési miniszter Határidő: december az érdekegyeztetés biztosítása céljából tripartit fórumként létre kell hozni és működtetni kell a Fogyasztóvédelmi Tanácsot; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter Határidő: december létre kell hozni a panaszügyintézésben részt vevő Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózatát a civil szervezetek jogosítványainak növelése érdekében; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter Határidő: december módosítani kell a békéltető testületi tagok díjazására vonatkozó szabályozást, valamint a testületek támogatási rendszerét az ügyszámarányosság elve alapján; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter Határidő: december 31. II. A fogyasztóvédelem eszközrendszere tekintetében 1. a feladat- és hatásköri szabályozás módosításával általános fogyasztóvédelmi hatáskört kell biztosítani a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek számára; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter Határidő: szeptember el kell végezni a békéltető testületek eljárása szabályozásának korrekcióját a működés hatékonyságának növelése érdekében; Felelős: igazságügyi és rendészeti miniszter szociális és munkaügyi miniszter Határidő: december 31.

8 3 3. a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó hatóságok döntéseinek a lehető legnagyobb nyilvánosságot kell biztosítani a jogsértések mind szélesebb körben történő ismertté válása, és ezáltal a jogkövető magatartás kikényszerítése érdekében; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter egészségügyi miniszter földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gazdasági és közlekedési miniszter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter pénzügyminiszter igazságügyi és rendészeti miniszter Határidő: december a szankcionálás visszatartó erejének növelése érdekében, a hatóságoknak a jogsértések feltárásában és megszüntetésében való érdekeltté tétele céljából ki kell alakítani a többletfeladat finanszírozás érdekeltségi rendszerét; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter pénzügyminiszter Határidő: szeptember erősíteni kell a pénzügyi szolgáltatási és az energiapolitikai szolgáltatási területekkel, továbbá a megszokottól eltérő kereskedelmi formákkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi tevékenységet, ideértve a szolgáltatók és kereskedők önkorlátozó magatartása ösztönzését is; Felelős: pénzügyminiszter gazdasági és közlekedési miniszter szociális és munkaügyi miniszter igazságügyi és rendészeti miniszter Határidő: december a betegek és ellátottak jogainak védelme érdekében meg kell határozni az egészségügyi szolgáltatásokkal szemben felmerülő fogyasztói panaszokkal kapcsolatos feladatokat, illetve erre vonatkozóan szabályozási javaslatot kell készíteni; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter egészségügyi miniszter Határidő: december a fogyasztói jogérvényesítés megkönnyítése érdekében módosítani kell a fogyasztóvédelmet érintő jogszabályokat, különös tekintettel a szavatossággal és jótállással kapcsolatos szabályozására; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter gazdasági és közlekedési miniszter igazságügyi és rendészeti miniszter

9 4 Határidő: december az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzésben alkalmazandó fogyasztóvédelmi oktatási anyagot kell kidolgozni; Felelős: Határidő: oktatási és kulturális miniszter szociális és munkaügyi miniszter az oktatási anyag kidolgozására: március 31. az oktatás megkezdésére: szeptember be kell vezetni a pályázati úton elnyerhető fogyasztóbarát vállalkozó, illetve fogyasztóbarát termék emblémát; Felelős: szociális és munkaügyi miniszter gazdasági és közlekedési miniszter Határidő: december Ez a határozat a közzétételének napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a II. középtávú, ig szóló fogyasztóvédelmi politikáról szóló 1012/2003. (II. 25.) Korm. határozat hatályát veszti.

10 2. számú melléklet a /2007-SZMM számú kormány-előterjesztéshez III. középtávú fogyasztóvédelmi politika ( ) A III. KÖZÉPTÁVÚ FOGYASZTÓVÉDELMI POLITIKÁBAN T KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEKRŐL Az Új Magyarország Kormányprogram leszögezi: Az erős fogyasztóvédelem a jól működő gazdaság elengedhetetlen feltétele. Az erős fogyasztóvédelem nemcsak növeli a verseny tisztaságát, védi a fogyasztók egészségét, biztonságát, anyagi érdekeit, csökkenti kiszolgáltatottságukat a piacon erőfölényben lévőkkel szemben, hanem érvényt szerez az értéket a pénzért elv érvényesülésének és ezzel nemcsak fogyasztóként, de adófizetőként is védi a köztársaság polgárait. A rendszerváltozást megelőző évtizedekben a minőségi szempontok érthetően háttérbe szorultak, hiszen csak korlátozott lehetőség volt alternatív termék vagy szolgáltatás igénybevételére. A demokratikus érdekérvényesítési intézmények hiánya, illetve korlátozott volta következtében hatékony fogyasztóvédelem és tudatos fogyasztói magatartás létre sem jöhetett. A rendszerváltozást követően, történelmileg rendkívül rövid idő alatt változott meg a gazdaság, illetve a piac szerkezete. Kialakult a gazdasági verseny, a fogyasztók a termékek és szolgáltatások bő választékával találkozhatnak. A cégek multinacionalizálódtak, a fogyasztókat akciókkal csalogatják üzleteikbe, és a ma még működő kisebb vállalkozások is igyekeznek megfelelni a piac növekvő elvárásainak. A változást felerősítette az Európai Unióhoz történt csatlakozás, valamint a technológia rohamos fejlődése. A fogyasztó ezen új kihívásoknak ilyen rövid idő alatt nem tudott megfelelni, a termékek és az új típusú szolgáltatások (pl. e-kereskedelem) megismerése a fogyasztó számára jelentős kihívást teremt. Magyarország fogyasztói társadalom lett, de egyúttal jelentkeztek a mindig irigyelt nyugati fogyasztói társadalmak kevésbé irigyelt problémái is. A mai Magyarország fogyasztója az egyre inkább nemzetközivé váló termelési és szolgáltatási lánc végén nehezen képes eligazodni a rázúduló áru-, szolgáltatás- és az ezekhez kapcsolódó információözönben. Nincs mindig birtokában azoknak az információknak és ismereteknek, amelyek lehetővé tennék, hogy a pénzét valóban az elképzelései, érdeke, szükséglete szerinti biztonságos termékekre, és tisztességes feltételekkel működő szolgáltatások igénybevételére költse el. Ennek következtében a fogyasztó egyre kiszolgáltatottabbá válik, és nem az eseményeket befolyásoló, hanem azzal sodródó szereplővé. A Kormány eltökélt szándéka ezért annak elérése, hogy a gazdálkodó szervezetek meg se kíséreljék a nem biztonságos termékek forgalmazását, a fogyasztók megtévesztését a szolgáltatások feltételeinek bonyolult jogi megfogalmazásával, a fogyasztók tájékoztatásának hiányára építve. Ne tehesse meg egyetlen cég sem, hogy erőszakos üzletpolitikai módszereket alkalmazzon a védtelenebb fogyasztókkal szemben, s ezzel kényszerítse rá silány minőségű, vagy máshol olcsóbban megvásárolható termékek vásárlására. Ne kísérelje meg a minőségi kifogás alapjául szolgáló bizonylat vagy jótállási jegy átadásának elmulasztását, és ezzel felelősségének elhárítását.

11 2 A fogyasztók részéről is kialakult egy érzékenység aziránt a politika iránt, melynek célja egy olyan fogyasztóvédelem kialakítása, mely növeli a verseny tisztaságát, védi a fogyasztók egészségét, biztonságát, anyagi érdekeit, csökkenti kiszolgáltatottságukat a piacon erőfölényben lévőkkel szemben, és élővé teszi az értéket a pénzért elv érvényesülését. A fogyasztóvédelmi politikát modern, európai mederbe kell terelni, fel kell számolni azt a szemléletet, hogy Magyarországon mindent el lehet adni, mert gyenge a fogyasztóvédelem, és a vásárlók sem olyan kritikusak, mint más tagországokban. Egy nagy társadalompolitikai kihívásról van szó, amelynek úgy lehet megfelelni, hogy a fogyasztók maguk mögött érezzék a kormányzatot, illetve annak intézményrendszerét. A következő időszak átmeneti abból a szempontból, hogy ugyan jelen van és bővül a jogaival tisztában lévő és azt érvényesíteni képes fogyasztói réteg, de még többségében vannak azok, akik megvédésére csak egy érdemben megerősödő civil szerveződés és maga az állam képes. Ezért a Kormány feladata egyfelől a polgárok segítése, a civil szervezetek megerősítése, amely hosszabb folyamat, másfelől az állam hatósági feladatainak hatékonyabb ellátása, elsősorban a leginkább kiszolgáltatottak érdekében. A Kormány új fogyasztóvédelmi politikájának elsődleges célja a fogyasztók és ez által a polgárok biztonságérzetének az erősítése, és ezzel párhuzamosan az érdekeit megvédeni képes, tájékozott, tudatos fogyasztóvá formálás. A Kormány meggyőződése, hogy éppen a hatékony fogyasztóvédelemmel segítheti a polgárok igényének teljesülését: a tisztességes munkával szerzett fizetésük biztonságos elköltését. A jó minőségű termék és szolgáltatás, a tisztességes kereskedelem biztosítása a kormány mellett csak valamennyi szereplő a termelő, a szolgáltató, a kereskedő és természetesen a fogyasztó közreműködése esetén lehetséges. Az új fogyasztóvédelmi politika ezért minden szereplőre számít, mert a maga helyén mindenkinek megvan a felelőssége. A Kormány ezért célul tűzi, hogy a fogyasztóvédelem váljon össztársadalmi üggyé, amely egyfelől a tudatos, önálló érdekérvényesítésre képes fogyasztói magatartás általánossá válását, a civil fogyasztóvédelmi szervezetek érdekérvényesítő képességének növelését, másfelől a gyártók, forgalmazók, szolgáltatók ez irányú társadalmi felelősségvállalásának megvalósulását jelenti. A Kormány időről-időre ki fogja jelölni azokat az érzékeny területeket és helyszíneket, amely minden embert érint és ahol fokozott ellenőrzésre van szükség. A Kormány hangsúlyozza azt is, hogy léteznek területek (feketepiac), ahol nem biztosíthat védelmet a fogyasztó számára. Ennek alapján folyamatos, célzott ellenőrzési tevékenységet kell kifejteni azokon a helyszíneken, ahol a fogyasztók nagy száma vásárol. Ezek a helyszínek az üzletközpontok, hipermarketek, szupermarketek. A fogyasztók ugyanis itt költik el pénzük legnagyobb részét, nagyobb mennyiségben és rendszeresen vásárolnak, fokozottabban vannak kitéve érdekeit veszélyeztető jogsértéseknek. Az ellenőrzéseket azokra a termékcsoportokra kell koncentrálni, melyek közvetlen elfogyasztásukkal vagy használatukkal veszélyt jelentenek a fogyasztók egészségére, biztonságára, anyagi érdekeire: élelmiszerek, vegyszerek, kozmetikumok, gyermekjátékok, festett textiltermékek, műszaki cikkek,

12 3 és azokra a szolgáltatásokra, amelyekkel nap mint nap találkoznak és problémát okozhatnak: közszolgáltatások, pénzügyi szolgáltatások, megszokottól eltérő kereskedelmi formák, beteg- és ellátotti szolgáltatások. A fogyasztók érdekeit a piacgazdaság jelenlegi fejlettségi szintjén, a fogyasztói jogokat és érdekeket világosan meghatározó szabályoknak, és hatékonyan működő intézményeknek kell védeniük. A globális gazdasági együttműködés új veszélyforrások felbukkanásával jár, mely tovább növelte a fogyasztóvédelmi garanciák iránti igényt. A fogyasztás világát is alapvetően érintő új kihívásokra fogyasztóként is képessé kell tennünk mindenkit arra, hogy megállja helyét, sikeres, szuverén önvédelemre képes állampolgár legyen. A fogyasztók kiszolgáltatottságának felszámolására a megoldást a fogyasztóvédelem társadalmasítása jelenti, kiegészítve a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó állami, civil, és önkormányzati szervezetek tevékenysége összehangolásának és hatékonyságának javításával. Mindezen törekvések érdekében a Kormány jelen 7 évre szóló fogyasztóvédelmi politikájában célul tűzi ki a tisztességes verseny és a fogyasztó biztonságának megerősítését: a fogyasztóvédelem társadalmasításával, vagyis a társadalom önvédelmének megerősítésével, mely eredményezi a tudatos fogyasztói magatartás kialakulását, és a fogyasztó kiszolgáltatottságának felszámolását, továbbá a civil szektor fogyasztóvédelemben betöltött szerepének megerősödését. egy erős és hatékony fogyasztóvédelmi hatóság kialakításával, mely alkalmas lesz a határozottabb állami fellépésre és szerepvállalásra. A FOGYASZTÓVÉDELMI POLITIKA FŐ PRIORITÁSAI A fogyasztóvédelem társadalmasítása (a társadalom önvédelmének megerősítése) A társadalom önvédelmének legjelentősebb elemei: tudatos fogyasztói magatartás kialakítása fogyasztóvédelmi civil szervezetek megerősítése társadalmi párbeszéd nyilvánosság. A fogyasztói közérzet javítása érdekében szükség van a fogyasztóvédelem széles körű társadalmi alapokra helyezésére, törekedve a mainál erősebb tudatos fogyasztói magatartás elősegítésére. A tudatos fogyasztók körültekintőbbek a vásárlásoknál, szolgáltatások igénybevételénél. A termékek kiválasztása alkalmával ismerik azokat a tájékoztató adatokat, amelyek figyelembevételével hozzák meg döntésüket. Képesek arra, hogy önállóan, közvetlenül is érvényesítsék jogaikat. A társadalmasítás lényege a tudatos fogyasztóvá nevelés. A fogyasztók tájékoztatását és oktatását kell ösztönözni, támogatni, mert akkor érhető el az a tudatosság, mely alkalmassá teszi a fogyasztót érdekei védelmére. A fogyasztó biztonságának erősítését célzó oktatási tananyagot kell beépíteni az iskolai és iskolarendszeren kívüli képzésbe. Ezen keresztül a fogyasztók tisztában lesznek jogaikkal és kötelességeikkel, és ennek tudatában választják meg

13 4 cselekedeteiket, vásárolnak termékeket, és vesznek igénybe szolgáltatásokat. Az állam elsősorban a tájékoztatás és oktatás mellett ott segít, hogy kiszűri a fogyasztókat fenyegető veszélyhelyzeteket, így minél kevesebb konfrontációra kerül majd sor a gazdálkodó szervezetek és a fogyasztók mindennapi viszonyában. A társadalmasítás sikere nagyban függ attól, hogy a gazdálkodó szervezetek tudatának átformálása is megtörténjen. A kormányzat ezért feladatának tekinti, hogy minél több olyan lehetőséget teremtsen, ahol tájékoztatják a gazdálkodó szervezetek képviselőit arról, melyek a fogyasztóvédelem fejlődésének irányai, milyen hatósági fellépésre számíthatnak, orientálva ezzel is a fogyasztói érdekeket fokozottabban figyelembe vevő jogkövető magatartás elfogadására. A társadalmasítás haszna a fogyasztók általános közérzetének javulásához vezet, mert vásárlásaikat és a szolgáltatások igénybe vételét körültekintőbben fogják megszervezni, egészséges kritikát fognak gyakorolni a gazdálkodó szervezetek, sőt, saját maguk felé. Képesek lesznek arra, hogy önállóan, közvetlenül érvényesítsék jogaikat. Az európai fogyasztóvédelemben a társadalmi szervezetek, civil mozgalmak szerepe, súlya - a hatósági szerephez képest is - jelentősebb, sok esetben a civil kezdeményezések legalább olyan komoly eredményeket érhetnek el, mint egy hatósági témavizsgálat. A társadalmi szervezetek támogatása tehát szükségképpen hozzájárul a fogyasztóvédelem egészének jelentős fejlődéséhez. Az állam feladata ezen a területen a folyamatos, kiszámítható és eredményorientált anyagi támogatás biztosítása, részben közvetlenül költségvetési forrásból, részben a hatóságok által kiszabott bírságösszegekből való a jelenleginél nagyobb arányú részesedéssel. A tudatos fogyasztói magatartás és az erősebb civil fogyasztóvédelmi szervezetek érdekérvényesítésének elősegítése, továbbá az alternatív vitarendezés fórumainak, a Békéltető Testületek működtetése és fejlesztése a hatósági tevékenység mellett kulcsfontosságú. Az állami fogyasztóvédelmi hatóságok hatósági jogkörük révén, és annak határain belül alkalmasak a jogkövető magatartás kikényszerítésére, míg a civil szervezetek a nyilvánosság erejével, és a hatásköri határoktól mentes korlátlanabb szereplésükkel tudnak fellépni a fogyasztói érdekek érvényesítése tekintetében. Az önkormányzatok a helyi adottságokról történő felvilágosítással, adatszolgáltatással, és együttműködéssel tudnak közreműködni a fogyasztói jogok védelmében. Ösztönözni kell ezért a civilek, az önkormányzatok és az állami szervek közösen megoldható feladatainak együttes végrehajtását, tipikusan az ügyfélszolgálatok, tanácsadó irodák közös működtetését. A civil szervezetek tevékenységének jelentős részét képező tájékoztatási tevékenység támogatása jelentős mértékben járulhat hozzá a tudatos fogyasztóvá nevelés tárgyköréhez. Mind a hatóságoknak, mind a civileknek közelebb kell kerülniük a fogyasztókhoz a tájékoztató anyagok közvetlenebb eljuttatásán és a tartalmak célcsoport-centrikus összeállításán keresztül. A kormányzati szándékok, a fogyasztói érdekek és a szakmai teljesíthetőség összehangolása végett szükséges a jogalkotási és jogalkalmazási folyamatban egy új típusú párbeszéd mechanizmus kidolgozása. A Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozásának célja, hogy a kormányzati szintű döntéshozatalban résztvevők, a társadalmi szervezetek képviselői, illetőleg a jogszabályok

14 5 betartására kötelezettek valódi és működő konzultációs lehetőséget kapjanak a koncepcionális kérdésekben, a jogszabályok megalkotásának folyamatában és a stratégiai jellegű jogalkalmazási kérdésekben egyaránt. Az érdekegyeztetés országos szinten tripartit rendszerben - az állami, kormányzati oldal, a civil szervezetek, valamint a szakmai szövetségek részvételével - kell, hogy működjön, ágazati és regionális szinten pedig a civilek és a szakma bekapcsolódását lehetővé tévő módon, annak érdekében, hogy a döntéshozatali folyamatban valódi részvételt lehessen biztosítani az érdekeltek számára. A nyilvánosságot a pozitív magatartások szolgálatába is be kell állítani. Közös interaktív portálok működtetésével el kell érni, hogy bárki, aki fogyasztóvédelmi információhoz szeretne jutni, ezt megtehesse és felkészülten tudjon vásárolni. E portálokon megtalálhatóak lesznek azok a jogszabályok, melyek ismerete elengedhetetlen a biztonságos vásárlás szempontjából. Szerepelni fognak rajta a negatív és pozitív listák a jogsértő, illetve fogyasztóbarát gazdálkodó szervezetekről. Megismerhetik az érdeklődők azokat a termékeket és intézkedéseket, melyeket a fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrző-feltáró munkájának eredményeképpen hoznak, illetve veszélyes, nem biztonságos termékeknek minősülnek nemcsak Magyarországon, hanem az Unió bármely tagállamában. Az információk a piac fogyasztókat érintő kihívásaira azonnali vagy preventív választ fognak adni, és tájékoztatják őket az éppen aktuális veszélyekről. Erős és hatékony állami szerepvállalás A fogyasztó közérzete akkor javulhat, ha a fogyasztóvédelem és a piacfelügyelet felső szintű irányítása erős. A hazai fogyasztóvédelemben így továbbra is elsődleges fontosságú az állami intézmények, hatóságok erőteljes szerepe. A hatékony fogyasztóvédelemhez hatékony szervezetet, széleskörű felhatalmazást, egyértelmű hatáskört kell biztosítani. A fogyasztók biztonságát elsősorban azon termékek tekintetében, amelyek az életét-egészségét veszélyeztetik, a teljes ellátási lánc a gyártó, importőr, forgalmazó viszonylatában meg kell teremteni. Ebbe beletartozik a fogyasztók tájékoztatása és a vagyoni érdekeinek védelme. A regionális fogyasztóvédelmi felügyelőségeket a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség közvetlen irányítása és felügyelete alá kell rendelni. Így biztosítható a leggyorsabban az egységes és hatékony jogalkalmazási gyakorlat, az igazságos és jogkövető magatartást ténylegesen is biztosító bírságpolitika kialakítása. A fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó hatóságok közötti valódi, működő és hatékony együttműködés szükséges ahhoz, hogy a jogsértések a lehető legnagyobb százalékban legyenek felderíthetők. Ehhez szükséges az egyes hatósági hatáskörök áttekintése, ésszerű és eredményes munkamegosztás megfogalmazása, valamint a fogyasztóvédelmi főhatóság mint általános hatáskörű hatóság hatásköri prioritásának jogszabályi rögzítése. Az együttműködést folyamatossá és hatékonyabbá kell tenni közös ellenőrzések megtartásával, és ebben a hatóságok hatáskörét tükröző tevékenység érvényre juttatásával, és a szankciórendszer valamennyi formájának tényleges alkalmazásával. A települési jegyzők helyzetükből adódóan nehezen képesek a fogyasztóvédelmi feladatok szakmailag megalapozott ellátására, ezért indokolt fogyasztóvédelmi határozataik tekintetében a másodfokú feladatok területi fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez történő telepítése. Ezzel a lépéssel egyúttal biztosítható, hogy végre ténylegesen is javuljon az

15 6 együttműködés a jegyző, mint helyi fogyasztóvédelmi hatóság, illetve a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek tekintetében. A jogsértéseket folyamatosan és ismételten elkövető cégek ellen valódi visszatartó erejű bírságokra van szükség. A kiszabható pénzbeni szankciók mellett - ahol szükséges - élni kell az üzlet bezárásának lehetőségével, ezen eszköz alkalmazásának lehetőségét pedig egyszerűsíteni kell. Azokkal a cégekkel szemben, amelyek esetében a közigazgatási szankciók nem használnak, új eszközöket kell keresni, így ki kell a fogyasztók szempontjából súlyos és notórius jogsértőket zárni az állami megrendelések, támogatások, pályázati lehetőségek rendszeréből, illetve élni kell a büntetőjogi következmények alkalmazásával. A hatóságok közötti együttműködés fejlesztése, valamint a vonatkozó jogszabályok módosítása együttes eredményként hozhatja magával az eddig kisebb figyelmet kapott ellenőrzési területek, így pl. az energiaszolgáltatók, valamint az egyéb pénzügyi, elektronikus, távközlési szolgáltatások területén jelentkező problémák orvoslását, annak elérését, hogy a fogyasztók minőségi szolgáltatást kaphassanak, érthetővé, követhetővé és kiszámíthatóvá váljon a ma még túlságosan bonyolult számlázási rendszer. A büntetések mellett alapvető fontosságú, hogy a pozitív magatartás előnyökkel járjon és nyilvánosságot kapjon. A Kormány célja, hogy a felelősségteljes magatartást tanúsító vállalkozások között egyedül maradjon a jogsértéseket halmozottan elkövető, a fogyasztói jogvitákban automatikusan elutasító magatartást tanúsító gazdálkodó szervezet. A jogszabálysértést elkövető cégek nevének megismerhetővé tétele jogos elvárás mind a civil szervezetek, mind a széles értelemben vett közvélemény részéről. A hatóságok jelenlegi nyilvánosságra hozatali lehetőségeiben rejlő ellentmondásokat és szükségtelen korlátozásokat fel kell oldani, illetve haladéktalanul meg kell szüntetni. Kormányzati cél, hogy a fogyasztók közvetlenül tudomást szerezhessenek a gazdálkodó szervezetek által elkövetett jogszabálysértésekről, és olyan adatbázisok is rendelkezésre álljanak, amelyekből a fogyasztó pontos képet kaphat az egyes kereskedők és szolgáltatók által elkövetett érdeksértésekről. Az állami hatósági döntések közvetlen elérhetővé tétele mellett biztosítani kell az alternatív vitarendezési fórumok, a békéltető testületek határozatainak, valamint a társadalmi szervezetek által elvégzett felmérések, vizsgálatok tartalmának elérhetőségét is, részben a civil szervezetek közvetlen, ez irányú támogatásával, részben a társadalmi szervezetek és a hatóságok közötti kommunikációs kapcsolat fejlesztésének ösztönzésével.

16 3. számú melléklet a /2007-SZMM számú kormány-előterjesztéshez Fogyasztóvédelmi cselekvési program a közötti időszakra A fogyasztóvédelem prioritásait és céljait a kormányzat a fogyasztóvédelmi politikájában határozza meg. A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.), valamint a kormányzati munkamegosztás alapján a fogyasztóvédelmi politika kidolgozása és a Kormány elé terjesztése a szociális és munkaügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) hatáskörébe tartozik. A közötti időszakra szóló, II. fogyasztóvédelmi politikát a Kormány a 1012/2003. (II. 25.) Korm. határozattal fogadta el. Ez a periódus lezárult, ezért indokolttá vált a kitűzött célok végrehajtásának értékelése, továbbá a közötti időszakra szóló új, III. középtávú fogyasztóvédelmi politika és az arra épülő részletes, rövidebb távú cselekvési program kidolgozása. Az elkövetkező hét évre szóló fogyasztóvédelmi célok kijelöléséhez szükség van a hatályos fogyasztóvédelmi politika végrehajtásának értékelésére, és az EU fogyasztóvédelmi politikájában kitűzött célok érvényesítésére. Ezért értékeljük a korábbi fogyasztóvédelmi politikában kitűzött célok megvalósítását, számba vesszük a feltárt hiányosságokat és az azok megszüntetését célzó intézkedéseket, majd az uniós és a hazai fogyasztóvédelmi politikában kitűzött célok mentén javaslatot teszünk a közötti időszakra szóló részletes fogyasztóvédelmi cselekvési program intézkedéseire. A cselekvési porgramban fogyasztóvédelmi hatóság megjelölés alatt a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségeket (a továbbiakban: felügyelőségek) és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget (a továbbiakban: FVF) értjük. Azok a hatóságok, amelyek a fő szakmai tevékenységük mellett fogyasztóvédelmi hatáskörben is eljárnak, fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó egyéb hatóság elnevezéssel szerepelnek. 1. Az Európai Unió fogyasztóvédelmi stratégiájában kitűzött célok Az EU a tagországoktól európai szintű fogyasztóvédelmet vár el. Ennek alapelvei a fogyasztóvédelmi stratégiában, és az ennek megvalósítását szolgáló, időről-időre megújított cselekvési programokban öltenek testet ban az Európai Parlament és a Tanács a tagállamok fogyasztóvédelmi politikáinak összehangolására közösségi cselekvési programot, a közösségi cselekvések finanszírozását szolgáló általános keret létrehozásáról pedig határozatot fogadott el a as költségvetési időszakra. Eszerint kiemelkedő jelentősége van annak, hogy a fogyasztói érdekeket beépítsék az összes közösségi szakpolitikába, valamint a fogyasztóvédelmi politikában megfogalmazott célok megvalósítását elősegítő cselekvési programba. Ez a feltétele annak, hogy a fogyasztói érdekeket más szakpolitikák teljes mértékben figyelembe vegyék. A szinergiák elősegítése és a párhuzamos munka elkerülése érdekében más közösségi alapoknak és programoknak kell pénzügyi támogatást nyújtaniuk a fogyasztói érdekek beépítéséhez az adott területeken.

17 2 Általános európai érdekként jelenik meg a közösségi szintű fogyasztói érdekek képviselete az egészség, a szolgáltatások és nem élelmiszertermékek biztonsága, a polgárok gazdasági érdekei, valamint a termékekre és a szolgáltatásokra vonatkozó szabványok kidolgozása terén. A belső piac ugyanis nem működhet megfelelően, ha a fogyasztók védelme nem minden tagállamban azonos. A program ezért a május 1-je óta csatlakozott tagállamoktól megkülönböztetett figyelmet vár el a fogyasztóvédelem és a fogyasztói tudatosság területén. A program célja tehát, hogy kiegészítse, támogassa és nyomon kövesse a tagállamok szakpolitikáit, és hozzájáruljon a fogyasztók egészségének, biztonságának és gazdasági érdekeinek védelméhez, valamint információhoz való joguk erősítéséhez, oktatásukhoz, és ahhoz, hogy megszervezzék saját érdekeik védelmét. A kitűzött célok eléréséhez az alábbiakat kell megvalósítani: a) a fogyasztóvédelem magasabb szintjének biztosítása, főleg pontosabb adatok, jobb konzultáció és a fogyasztói érdekek jobb képviselete révén; b) a fogyasztóvédelmi szabályok eredményesebb alkalmazásának biztosítása, különösen a jogalkalmazói együttműködés, a tájékoztatás, az oktatás és a jogérvényesítés által. Az uniós és a hazai követelmények figyelembevételével a közötti időszakra szóló fogyasztóvédelmi cselekvési program céljai a következők: A piacgazdaság körülményei között a fogyasztók sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezért érdekeiket és jogaikat világos szabályoknak és hatékonyan működő intézményeknek kell védeniük. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a globális gazdasági együttműködés új veszélyforrások és kihívások felbukkanásával is járt, s ez tovább növeli a fogyasztóvédelmi garanciák fontosságát. Mivel Magyarország az Európai Unió tagállama, a többi fejlett országhoz hasonlóan hazánkban is egyre fontosabbá válik a fenntartható fogyasztás. Ezért fontosak a fogyasztás tágabb társadalmi vonatkozásai, például a jelenlegi vásárlási szokások és a fogyasztási szerkezet társadalmi, környezeti hatásai. A fogyasztóvédelem területén az Európai Unió ösztönzi a magasabb szintű tagállami szabályozást. A fogyasztóvédelmi közösségi irányelvek általában ki is mondják a szigorúbb szabályozás lehetőségét. Így tehát nincs akadálya annak, hogy a hazai szabályozás a fogyasztók számára nagyobb védelmet nyújtson a jelenleginél, tehát a minimum követelményeket teljesítő jogharmonizáción túl egyéb előírásokat vezessen be. Ugyanakkor az unió is törekszik a fogyasztóvédelmi jogalkotás javítására. Erre utal, hogy az Európai Unió Bizottsága által elfogadott fogyasztóvédelmi program as időszakra vonatkozó stratégiájának egyik fő célja olyan társadalmi és gazdasági környezet megteremtése, amely magas szintű védelmet garantál, elősegítve a fogyasztó gazdasági érdekeinek és biztonsághoz való jogának érvényre juttatását. Az új és a korszerűsített, a fogyasztóvédelemhez kapcsolódó magyar jogszabályok esetében az Európai Unió új és globális megközelítési elvét kell alkalmazni. A fogyasztói közérzet javítása érdekében szükség van a fogyasztóvédelem és piacfelügyelet felső szintű irányításának erősítésére, a fogyasztóvédelem széles körű

18 3 társadalmi alapokra helyezésére, törekedve a tudatos fogyasztói magatartás és a mainál erősebb civil érdekérvényesítés elősegítésére, az alternatív vitarendezés fórumainak működtetésére, valamint a hatósági tevékenység és a békéltető testületi eljárás fejlesztésére. A megvalósításhoz azonban indokolt átalakítani az intézményrendszer jelenlegi szabályozását és a finanszírozási feltételek biztosítását. A kitűzött célok megvalósításába indokolt bevonni a Nemzeti Fejlesztési Tervben előirányzott operatív programokhoz rendelhető finanszírozási forrásokat is. A fogyasztói biztonság garantálása elsődleges feladat. A termékek választéka bővül, az ellátási lánc hossza és tagoltsága növekszik. A minőséget az ellátási lánc teljes hosszában kell garantálni, ez pedig rugalmasabb és gyorsabb ellenőrzési gyakorlatot, hatékonyabb jogérvényesítést igényel. Ezekről a területekről az állam nem vonulhat ki. Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kormányzati elképzelések kizárólag akkor hozhatnak eredményeket, ha megfelelő pénzügyi források állnak rendelkezésre. A közötti időszakra szóló fogyasztóvédelmi politikában megfogalmazott alapvető startégiai célokat kell megvalósítani. Ezt szolgálja a jelenlegi 4 éves, illetve a as időszakra kidolgozandó 3 éves cselekvési program, melynek három alapeleme a következő: - határozott állami fellépésre van szükség a fogyasztóvédelmi hatóságok révén; - meg kell erősíteni a civil szféra fogyasztóvédelemben betöltött szerepét; - el kell érni a fogyasztóvédelem társadalmasítását, a tudatos fogyasztói magatartás kialakulását, és a fogyasztó kiszolgáltatottságának felszámolását. 2. Az állami intézményrendszer hatékonyságának javítása 2.1 Általános fogyasztóvédelmi hatáskör a fogyasztóvédelmi hatóságok számára A jelenlegi hatáskör-telepítési elv szerint az államigazgatásban decentralizáltak a fogyasztóvédelmi hatóságok, munkájuk nem mindig koordinált és ezért a munkaerő kihasználása nem a legjobb. A hatékonyság javítása érdekében az lenne indokolt, ha az FVF, valamint a felügyelőségek feladat- és hatáskörét a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szervezetéről, feladat- és hatásköréről, valamint a fogyasztóvédelmi bírság felhasználásáról szóló 89/1998. (V. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 89/1998-as Korm. rendelet) nem szubszidiárius jellegűként határozná meg. Az általános fogyasztóvédelmi hatóság feladat- és hatáskörének ki kell terjednie minden olyan, a fogyasztói érdekek sérelmével és piacfelügyelettel kapcsolatos ügyre, amelyben jogszabály lehetőség szerint törvény nem zárja ki a fogyasztóvédelmi hatóság jelenlétét. Ezzel a szabályozással nem zárnánk ki azt, hogy tekintettel az egyes ágazatok specialitásaira különös hatáskörű fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó egyéb hatóságok is működjenek, ám a fogyasztóvédelmi hatóság is eljárhatna az ügyekben, érvényesítve az egységes fogyasztóvédelmi politikát. A kormányzati politika kiemelten foglalkozik a hatékony létszámgazdálkodás szükségességével, ám egy átfogó, új szerepvállalás és az azzal szükségszerűen együtt járó feladatnövekedés szükségessé teszi a feltételek biztosítását.

19 4 A 89/1998-as Korm. rendelet 4. -a (2) bekezdésének a) pontja módosításával megszűnne az FVF és a felügyelőségek hatásköreinek fokozatos elvonása. Az esetleges párhuzamosságok pedig könnyen feloldhatók. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) nem zárja ki, hogy egy adott ügyben több hatóság rendelkezzen azonos feladat- és hatáskörrel. Az ilyen, ún. párhuzamos hatáskörök esetében a hatóságok együttes eljárása során a hatásköri összeütközés csak látszólagos, mert az eljáró szerv kijelölésére azonos illetékesség esetén az úgynevezett megelőzési szabály alapján kerül sor. Természetesen ez a megoldás nem zárja ki azt, hogy a különös hatáskörű fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó egyéb hatóságok abban az esetben, amikor a főeljárást a fogyasztóvédelmi hatóságok vezetik le, szakvéleményt adjanak ki, vagy a fogyasztóvédelmi hatóságok megkeresése alapján a megalapozott döntéshez szükséges előzetes kérdés elbírálásában működjenek közre. A párhuzamos hatáskör-telepítés előnye, hogy hatékonyabb jogvédelmet tesz lehetővé, hiszen az adott rendelkezések megtiltásának ellenőrzésére nem egy, hanem két vagy több szerv rendelkezik feladat- és hatáskörrel, így nagyobb a valószínűsége a jogsértések feltárásának. A párhuzamos hatáskör-telepítés azonban a jogállamiság szempontjából problematikusnak is tekinthető, hiszen a különböző hatóságok tevékenysége során eltérő jogalkalmazási gyakorlat alakulhat ki azonos ügyeknél és ez jogbizonytalanságot eredményezhet. Erre tekintettel akkor indokolt a párhuzamos hatáskör-telepítés, ha a fogyasztói érdekek mellett más szempontok is megjelennek. Amennyiben viszont az adott ügyben az államigazgatás beavatkozására elsődlegesen a fogyasztói érdekek védelme érdekében kerül sor, a közigazgatási hatásköröket kizárólag az általános fogyasztóvédelmi hatóságra indokolt telepíteni. A hatáskörök telepítésének kérdése különösen jelentős a piacfelügyeleti ügyeknél. A piacfelügyeletnek ugyanis különböző jogszabályi definíciói ismertek. A magyar jog piacfelügyelet alatt elsősorban az általános termékbiztonságot érti, valamint olyan feladatokat, amelyek a kereskedők, szolgáltatók, termelők közötti verseny szabadságát és tisztességességét biztosítják, elősegítik, de a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörén kívül esnek. Más esetben azonban általánosságban a fogyasztók tájékoztatását és védelmét szolgáló szabályok betartatásához kapcsolódó eljárásokat tekintjük piacfelügyeleti eljárásnak. A közösségi jogban is előfordul a piacfelügyeletnek általában a fogyasztók érdekeit védő szabályok megsértésével kapcsolatos eljárásként való értelmezése is. Amennyiben tehát a piacfelügyeleti hatáskör fő célja a fogyasztói érdekek védelme, a hatáskört kizárólag az általános fogyasztóvédelmi hatóságra indokolt telepíteni. Mindez azt jelenti, hogy a piacfelügyeleti ügyek tekintetében, amennyiben elbírálásukhoz nincs szükség valamilyen különleges szakismeretre, vagy amennyiben azok a kiskereskedelembe került árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatosak, az FVF-nek, illetve a felügyelőségeknek kell eljárniuk. A felügyelőségek felügyelői felkészültek az ellenőrzési tevékenység valamennyi területének ellátására. Az FVF szakosodott szervezeti felépítése és laboratóriumi háttere pedig alkalmas a szakmai szempontok érvényesítésére, s mint másodfokú közigazgatási eljárást lefolytató hatóság a jogorvoslati eljárások lefolytatására. Nincs hasonlóan komplex

20 5 működésre képes szervezet a különös hatáskörű fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó egyéb hatóságok között. 2.2 Az FVF és a felügyelőségek kettős irányításának megszüntetése Nagyon fontos az egységes, országos fogyasztóvédelmi szervezetrendszer visszaállítása. Ezen szervezeti struktúra nélkül a fogyasztóvédelmi feladatok egységes, összehangolt irányítása gyakorlatilag lehetetlen. Minderre tekintettel célszerű az FVF és a felügyelőségek kettős irányításának megszüntetése. Az egységes irányítású fogyasztóvédelmi szervezetrendszer visszaállításának várható eredménye a hatékonyabb állami fellépés, szerepvállalás lesz. Az egységes szervezet visszaállításával lehetővé válik: a fogyasztóvédelem hatékonyságának növelése; a fogyasztók gazdasági esélyegyenlőségének növelése, a fogyasztói tudatosság erősítése; egységes szemléletű fogyasztóvédelmi politika és rugalmas piacfelügyeleti módszerek érvényre juttatása, ami a fogyasztók pozícióit, testi épségét és anyagi biztonságát erősíti; a felügyelőségek eltérő működési, irányítási feltételeinek megszüntetése. Mindez az egységes hatósági fellépés erősítésével szolgálja mind a fogyasztók jogainak, mind a gazdálkodó szervezetek jogszerű működésének érvényre juttatását; a jogszabályban előírt feladatok ellátásához szükséges feltételek megteremtése; a helyi befolyástól mentes működés; az áttételek nélküli, az operatív munkát elősegítő szervezeti forma lehetővé teszi a hatóság gyors és hatékony intézkedését, mely a nem biztonságos áruk kiszűrését, illetve visszahívását hivatott elősegíteni; a bírságbevételek elosztásának felülvizsgálata, módosítása, a források növelése a felügyelőségeknél, amely további lehetőséget biztosít a fogyasztók szélesebb körű tájékoztatására és oktatására; a jogerősen kiszabott bírságok végrehajtása eredményesebbé válhat, s ez jelentős mértékben javíthatja a jogkövető magatartás kikényszerítését, a vállalkozói morál javulását; a humán erőforrások jobb felhasználása, fejlesztése, adott esetben a feladatokhoz igazodó átcsoportosítása. 2.3 Másodfokú hatósági feladatok telepítése a felügyelőségekhez

21 6 A fogyasztóvédelmi igazgatás számára további nehézséget jelent, hogy az önálló fogyasztóvédelmi hatóságok legalacsonyabb szintje január 1-je óta a régió. A helyi fogyasztóvédelmi feladatokat a települési jegyzők látják el a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 7. -a alapján államigazgatási hatáskörben. A helyi fogyasztóvédelmi feladatok ellátását a kereskedelmi igazgatási feladatokkal együttesen, azokba ágyazva telepítették a települési jegyzőkre. A fenti feladatok, bár számuk statisztikailag nem jelentős, bonyolultságukra, összetettségükre tekintettel jelentős erőforrásokat kötöttek le. A másodfokú határozatok többsége elsősorban kereskedelmi igazgatási jellegű (döntő részben az üzletek működési engedélyezésével és a telepengedélyezéssel kapcsolatos határozatokról van szó). A jegyzők által ellátott, fogyasztóvédelmi jellegűnek tekinthető feladat- és hatáskörökben hozott határozatok száma viszonylag alacsony (ilyen például a jegyzőnek a működési engedélyben meghatározott termékkörön kívüli termékek árusításának megtiltására, az üzlet éjszakai nyitva tartásának engedélyezésére, továbbá a vendégkönyvet nem hitelesíttető szállásadónak a nyilvántartásból való törlésére vonatkozó hatásköre). A fenti hatáskörök döntően a május 1-jén hatályát vesztett, belkereskedelemről szóló évi I. törvényben biztosított felhatalmazás alapján kiadott Korm. rendeletekkel, valamint miniszteri rendeletekkel kerülnek megállapításra. A hatékonyabb jogalkalmazást segítené elő, ha az elsősorban a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgáló jegyzői hatósági hatásköröknél a felügyeleti szervi feladatokat a felügyelőségek látnák el. Ez tekintettel az ügyek rendkívül alacsony számára nem járna többletkiadással, azonban elősegítené, hogy javuljon az együttműködés a jegyző és a területi szinten működő felügyelőségek között. A két szervezet együttműködése hozzájárulhat a jegyzők fogyasztóvédelmi szemléletének javulásához. 2.4 A fogyasztóvédelmi hatóságok szankcióinak, bírságolási gyakorlatának és a bírságok felhasználásának átalakítása A fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése esetén alkalmazandó intézkedéseket az Fgytv ának (1) bekezdése határozza meg. A gyakorlati alkalmazhatóság javítása érdekében célszerű az itt, valamint az egyéb jogszabályokban [pl. a jelenleg még hatályos, az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet] meghatározott szankciók felülvizsgálata, egymáshoz való viszonyuk meghatározása. Felül kell vizsgálni az üzletbezárás szabályait, pontosítani és szigorítani kell alkalmazásának feltételeit, hatáskört adva a felügyelőségeknek nemcsak az üzlet bezárásának kezdeményezésére, hanem annak bezárására is. Az Fgytv a értelmében a fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése esetén fogyasztóvédelmi bírság szabható ki. Ennek mértékét azonban a törvény nem határozza meg, és ez mind a jogalkalmazó hatóságok, mind az ügyfelek számára bizonytalanságot jelenthet. Ezért meg kell vizsgálni, hogy szükséges-e a fogyasztóvédelmi bírság alsó és felső határának megállapítása. A bírság esetleges felső határának megállapításakor természetesen figyelembe kell venni, hogy annak mértéke a nagyobb szolgáltatók, kereskedelmi üzletláncot fenntartó cégek számára is alkalmas legyen a jogkövető magatartás elérésére. Figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy a jelenlegi jogi környezet lehetővé teszi a mérlegelést. Így az

22 7 alsó határ megállapítása és a felső határ rögzítése elveheti a hatóságtól azt a jogszerű szabadságot, hogy a konkrét jogsértéshez igazítsa a bírság összegét. A jogsértéseket folyamatosan és ismételten elkövető cégek ellen valódi visszatartó erejű bírságokra van szükség. Súlyosabb fogyasztóvédelmi szankció alkalmazása esetén, illetve ha a fogyasztóvédelmi bírságot nem fizetik meg, a gazdálkodó szervezeteket ki kell zárni az állami forrásokra vonatkozó pályázati lehetőségekből (hasonlóan a rendezett munkaügyi kapcsolatok rendszeréhez). Ezzel összefüggésben felül kell vizsgálni a 89/1998-as Korm. rendeletet is. 2.5 Növelni kell a fogyasztóvédelmi hatóságok határozatainak nyilvánosságát A fogyasztóvédelmi hatóságok döntéseinek nagyobb nyilvánosságot kell biztosítani. Az elmúlt évek fogyasztóvédelmi kommunikációja is azt mutatja, hogy a nyilvánosság preventív módon hozzájárul a jogsértések számának csökkenéséhez. Ezért konkrétabban kell meghatározni, hogy milyen feltételek mellett hozható nyilvánosságra egy jogsértő vállalkozás neve, és nevesíteni kell azokat, akik a fogyasztói érdekek figyelembe vétele nélkül végzik tevékenységüket. A fogyasztói kiszolgáltatottság elsősorban azáltal csökkenthető, hogy a fogyasztók érdekeit érintő ügyekben a nyilvánosságot a lehető legszélesebb körre terjesztjük ki. A nyilvánosság nemcsak fegyver a piaci helyzetükkel visszaélő kereskedőkkel és szolgáltatókkal szemben, de egyben érdeke a tisztességes piaci szereplőknek. A közérdekű adatok nyilvánossága hozzájárul a fogyasztói jogok érvényesüléséhez, az információk nyilvánossága elősegíti a fogyasztóvédelmi szabályok érvényesülését, a fogyasztóvédelmi hatóságok tevékenységének átláthatóságát. Jogi szabályozással is elő kell segíteni a nagyobb nyilvánosságot a fogyasztók jogait érintő ügyekben. A jelenlegi hazai szabályozás meglehetősen összetett, a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó hatóságok különféle eljárási szabályok szerint járnak el, melyek eltérő mértékű nyilvánosságot biztosítanak, ráadásul a jogszabályok értelmezésében is akadnak nehézségek. A fogyasztóvédelmet szabályozó jogszabályok tartalmazzák a fogyasztók ún. tájékoztatáshoz való jogát. Ez mindenekelőtt a gyártók és szolgáltatók számára ír elő kötelezettséget, és egyrészt az áruk, szolgáltatások jellegzetességeire, a címkén feltüntetendő adatokra, másrészt veszély, kockázat esetén a fogyasztók figyelmének felhívására vonatkozik. A fogyasztók érdekeinek és jogainak hatékony védelméhez azonban ez nem elegendő, és az információszabadság ennél sokkal többet jelent. Legfőképpen azt, hogy a fogyasztóvédelmi ügyekben intézkedő hatóságok eljárása, és a tevékenységük során keletkezett adatok, információk is megismerhetőekké váljanak. Az Alkotmány, valamint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) rendelkezései széles körben biztosítják az állam működésével kapcsolatos adatok nyilvánosságát. A fogyasztóvédelmet érintő legfontosabb jogszabályok áttekintése alapján azonban megállapítható, hogy a nyilvánossággal kapcsolatos jelenleg hatályos rendelkezések számos

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 194/2009-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről Budapest, 2009. január 2 Vezetői összefoglaló

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Szociális és Munkaügyi Minisztérium Szám: 22.616-3/2007-SZMM. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a Miniszterelnöki Hivatalban, a minisztériumokban, az igazgatási

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által kiszabott egyes bírságok felhasználásáról

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által kiszabott egyes bírságok felhasználásáról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 23.945-1/2007-SZMM ELŐ TERJESZTÉS a Kormány részére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által kiszabott egyes bírságok felhasználásáról Budapest, 2007. november

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI MINISZTER Szám: 6162-1/2006. TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a fogyasztóvédelmi jogszabályok alkalmazásáért felelős nemzeti hatóságok

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVEZET MINISZTER Szám: 2690-3/2006. E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos

Részletesebben

A fogyasztóvédelem a fogyasztók szemszögéből Dr. Baranovszky György

A fogyasztóvédelem a fogyasztók szemszögéből Dr. Baranovszky György A fogyasztóvédelem a fogyasztók szemszögéből Dr. Baranovszky György Budapest, 2014. december 4. Mi alapján ítél a fogyasztó? - Szempontok A hétköznapokban nyert saját tapasztalatok. A média, mint hírforrás

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozásáról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozásáról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 371-1/2008-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozásáról Budapest, 2008. február 2 Vezetői összefoglaló I. Tartalmi

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságról

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 5435-4/2006-SZMM TERVEZET ELŐ TERJESZTÉS a Kormány részére a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságról Budapest, 2006. november Vezetői összefoglaló I. Tartalmi összefoglaló

Részletesebben

A lakossági pénzügyi szolgáltatások egyes kérdéseiről. A szakértői bizottság jelentése fogyasztóvédelmi hatósági megközelítésben

A lakossági pénzügyi szolgáltatások egyes kérdéseiről. A szakértői bizottság jelentése fogyasztóvédelmi hatósági megközelítésben A lakossági pénzügyi szolgáltatások egyes kérdéseiről A szakértői bizottság jelentése fogyasztóvédelmi hatósági megközelítésben Budapest, 2007. május m 22. Wittich Tamás főigazgató Fogyasztóvédelmi FőfelF

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET Gazdasági és közlekedési miniszter TERVEZET az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007 (VI. 13.) Korm.

Részletesebben

Erős fogyasztóvédelem lépésről lépésre

Erős fogyasztóvédelem lépésről lépésre Erős fogyasztóvédelem lépésről lépésre eredmények és feladatok a Kormány 2007-2010 közötti időszakra szóló fogyasztóvédelmi cselekvési programjának tükrében 2009.09.17. Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program A fogyasztóvédelem társadalmasítása tudatos fogyasztói magatartás kialakításával c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.5.6/08/2 A projektek

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

különös tekintettel a január 1. utáni változásokra Petrik Sándor

különös tekintettel a január 1. utáni változásokra Petrik Sándor különös tekintettel a 2017. január 1. utáni változásokra Petrik Sándor A fogyasztóvédelmi hatóság kijelölése a háttérintézményi átalakulást követően 2017. január 1. után főszabály szerint a Kormány általános

Részletesebben

Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége A fogyasztóvédelmi referens intézménye Dosztánné dr. Császár Eszter A fogyasztóvédelemről szóló 1997. CLV. törvény (Fgytv.) preambuluma szerint

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NFGM/ /2009. ELŐTERJESZTÉS az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. augusztus 2 EGYEZTETÉSI LAP 1. Az egyeztetés alapadatai

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkárság

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 13.880-1/2006-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére egyes fogyasztóvédelmi tárgyú kormányrendeletek kormányzati szervezetalakítással összefüggő

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 5109-1/2007-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatkörének

Részletesebben

2140/2008. (X. 15.) Korm. határozat a 2008 2010. évekre szóló Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégiához kapcsolódó intézkedési tervről

2140/2008. (X. 15.) Korm. határozat a 2008 2010. évekre szóló Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégiához kapcsolódó intézkedési tervről 2140/2008. (X. 15.) Korm. határozat a 2008 2010. évekre szóló Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégiához kapcsolódó intézkedési tervről Az Új rend és szabadság programban megfogalmazott célok megvalósítása,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló Vezetői összefoglaló I. Tartalmi összefoglaló A nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról szóló 173/2003. (X. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) módosításának célja a nem

Részletesebben

fogyasztóvédelmi szemmel

fogyasztóvédelmi szemmel Fogyasztói i tudatosság és s vásárlv rlói öntudat fogyasztóvédelmi szemmel dr. Kathi Attila főosztályvezető Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya A Magyar Fogyasztó 2007 Budapest,

Részletesebben

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG HATÓSÁG 2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI ÚJ HATÓSÁGI FOGYASZTÓVÉDELMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG HATÓSÁG 2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI ÚJ HATÓSÁGI FOGYASZTÓVÉDELMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK A NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG 2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI ÚJ HATÓSÁGI FOGYASZTÓVÉDELMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK CZINEGE ÁGNES NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS Az ember a megszerzett földdarabon igyekszik megfelelő körülményeket teremteni magának, családjának, közösségének. Amíg az építési szándékát megvalósítja, számos feltételt

Részletesebben

A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11)

A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11) C 200/58 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.8.25. A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11) A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA üdvözli az előző programoknak

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel A szociális védelemről és társadalmi befogadásról szóló 2008. évi Közös Jelentés A szegénység 78 millió embert, köztük

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT

KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT INTEGRÁLT TERÜLETI BEFEKTETÉS KOHÉZIÓS POLITIKA 2014 ÉS 2020 KÖZÖTT Az EU kohéziós politikájának következő, 2014 és 2020 közötti időszakával kapcsolatos új szabályokat és jogszabályokat 2013 decemberében

Részletesebben

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. február 6. Élelmiszergazdaság

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE (PL.3346) Érdekvédelem, érdekegyeztetés az Európai Unióban és Magyarországon I. Rácz-Káté Mónika CIMET - a civil világ fűszere TÁMOP 5.5.3-09/1-2009-0013

Részletesebben

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KVVM/KJKF/32/2010. Tervezet az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Külügyi Bizottság. 21.3.2005 PE 355.681v01-00

EURÓPAI PARLAMENT. Külügyi Bizottság. 21.3.2005 PE 355.681v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Külügyi Bizottság 2009 21.3.2005 1-24.MÓDOSÍTÁS Véleménytervezet Gerardo Galeote Quecedo Az Európai Külügyi Szolgálat létrehozásának intézményi vonatkozásai (2004/2207(INI))

Részletesebben

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02.

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02. Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, 2014. október 02. Tölgyes Gabriella Vezető főtanácsos, CSR koordinátor Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Bűnmegelőzés Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnmegelőzés fogalma - az állami szervek - önkormányzati szervek - társadalmi szervezetek - gazdasági társaságok - állampolgárok és csoportjaik minden olyan tevékenysége,

Részletesebben

Erős fogyasztóvédelem lépésről lépésre. Kormány 4 éves fogyasztóvédelmi cselekvési programjának tükrében

Erős fogyasztóvédelem lépésről lépésre. Kormány 4 éves fogyasztóvédelmi cselekvési programjának tükrében Erős fogyasztóvédelem lépésről lépésre Kormány 4 éves fogyasztóvédelmi cselekvési programjának tükrében 2010.02.25. - DUNAÚJVÁROS Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető-helyettes Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET. 2009. június 24. 1

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET. 2009. június 24. 1 MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2009. június 24. 1 MŰSZAKI TARTALMÚ JOGSZABÁLYOK EGYSZERŰSÍTÉSE, SZABVÁNYOK MEGISMERTETÉSE ÁROP-1.1.3-2008-0002 azonosító számú projekt A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Civil szervezetek a hátrányos helyzetű térségekben

Civil szervezetek a hátrányos helyzetű térségekben Civil szervezetek a hátrányos helyzetű térségekben NOSZA Egyesület 2014. február 28. A projekt célok és tevékenységek Alapgondolat hátrányos helyzetű térségekben alacsonyabb részvételi képesség Célok civil

Részletesebben

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25.

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25. J a v a s l a t Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban című ÁROP-1.A.3.- 2014. pályázat benyújtására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH.

Részletesebben

Fogyasztóvédők Országos Egyesülete 2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 132. www.foved.hu, foved@foved.hu

Fogyasztóvédők Országos Egyesülete 2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 132. www.foved.hu, foved@foved.hu Fogyasztóvédők Országos Egyesülete 2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 132. www.foved.hu, foved@foved.hu Dr. Nagy Róza közigazgatási államtitkár asszony részére Közigazgatási Államtitkárság Nemzetgazdasági

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról MeH-et vezető miniszter Iktatószám:MEH/ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról Budapest, 2008. május Melléklet A Kormány./2008.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

Hatósági szerződés kulcs a jogkövetéshez

Hatósági szerződés kulcs a jogkövetéshez ÖRT Szakmai Fórum 2008. szeptember 9., Budapest Hatósági szerződés kulcs a jogkövetéshez Új fogyasztóvédelmi szabályok Az Országgyűlés 2008. június 9-én elfogadta: A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen

Részletesebben

XXX. Gazdasági Versenyhivatal

XXX. Gazdasági Versenyhivatal XXX. Gazdasági Versenyhivatal I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH vagy Hivatal ) státuszát és jogosítványait a tisztességtelen piaci

Részletesebben

9645/17 ac/ms 1 DG E 1A

9645/17 ac/ms 1 DG E 1A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 24. (OR. en) 9645/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2017. május 23. Címzett: a delegációk ENV 540 FIN 326 FSTR 42 REGIO 62 AGRI 286

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA Jordán László elnökhelyettes 2015. január 5. A növényvédelem helye az élelmiszerláncban Élelmiszer-biztonság egészség Élelmiszerlánc-biztonság Egészség gazdaság - környezet

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTER III-3TK/137/1/2006. TERVEZET! E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az Ipari Park címről és az ipari parkok fejlesztését szolgáló rendszer működéséről szóló 186/2005.

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01. A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Fókuszban a földmegfigyelés: Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programja

Fókuszban a földmegfigyelés: Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programja Fókuszban a földmegfigyelés: Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programja Zboray Zoltán szakmai tanácsadó Magyar Űrkutatási Iroda (NFM-MŰI) V. EURÓPAI FÖLDMÉRŐK ÉS GEOINFORMATIKUSOK NAPJA

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat

1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat 1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat a Nemzeti Korrupcióellenes Program és az azzal összefüggő intézkedések 2015-2016. évre vonatkozó terve elfogadásáról 1. A Kormány elfogadta a Nemzeti Korrupcióellenes

Részletesebben

Az Európai Unió Erdészeti Stratégiája október 4. Budapest

Az Európai Unió Erdészeti Stratégiája október 4. Budapest Az Európai Unió Erdészeti Stratégiája 2013. október 4. Budapest Szepesi András Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály Az Európai Unió Erdészeti Stratégiája - 1998 Az EU-ban nincs közös erdészeti politika,

Részletesebben

A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály

A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről Általános rész Büntető

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 764-2/2009-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről,

Részletesebben

A bizottság a törvényjavaslat ának a következő módosítását javasolja: 58.

A bizottság a törvényjavaslat ának a következő módosítását javasolja: 58. Hivatkozási szám a TAB ülésén: 3. (T/6410) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára, a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel

Részletesebben

Fogyasztóvédelem eszközei

Fogyasztóvédelem eszközei Az előadás vázlata Európai Unió politikái Fogyasztóvédelmi politika 2012. tavasz dr. Lattmann Tamás 1. Fogyasztóvédelmi pillanatfelvétel Az EU fogyasztóvédelmi politikájának eszközei A fogyasztóvédelem

Részletesebben

A hatályos szabályozás

A hatályos szabályozás A hatályos szabályozás Az adóeljárási szabályokat, az adózók és az adóhatóságok jogviszonyát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályozza. A törvény formai - tartalmi

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiája hat éves időtávban (2014-2020) fogalmazza meg az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájával kapcsolatos célokat és az ezekhez kapcsolódó

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag E l ő t e r j e s z t é s (közigazgatási egyeztetés anyaga) a Bernben 1980. május 9-én kelt, Nemzetközi Vasúti Fuvarozási

Részletesebben

A8-0380/3. A vidékfejlesztési programok időtartamának meghosszabbítása

A8-0380/3. A vidékfejlesztési programok időtartamának meghosszabbítása 6.12.2017 A8-0380/3 Módosítás 3 Czesław Adam Siekierski a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság nevében Jelentés A8-0380/2017 Albert Deß A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén érvényben lévő

Részletesebben

A KÖZFELADATOK KATASZTERE

A KÖZFELADATOK KATASZTERE A KÖZFELADATOK KATASZTERE A közfeladatok katasztere 2/5 1. A közfeladatok felülvizsgálata és a közfeladatok katasztere A közigazgatás korszerűsítése a világban az elmúlt másfél-két évtizedben vált központi

Részletesebben

XXX. Gazdasági Versenyhivatal

XXX. Gazdasági Versenyhivatal XXX. Gazdasági Versenyhivatal I. A célok meghatározása, felsorolása A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH vagy Hivatal ) státuszát és jogosítványait a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás

Részletesebben

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult.

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Szovátai Ajánlás Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Az ifjúsági mozgalom, az ifjúsági szervezetek spektruma

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

Az Európai Unió regionális politikája a 2007-13-as időszakban

Az Európai Unió regionális politikája a 2007-13-as időszakban dr. Ránky Anna: Az Európai Unió regionális politikája a 2007-13-as időszakban I. A 2007-13-as időszakra vonatkozó pénzügyi perspektíva és a kohéziós politika megújulása A 2007-13 közötti pénzügyi időszakra

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont. 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr.

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont. 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Szabó József JAVASLAT Nógrád Megye Integrált Területi Programja módosításának igénybejelentésére

Részletesebben

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Készült: A Fejér Megyei Önkormányzat megbízásából a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. Területi és építésügyi szakértői osztályán

Részletesebben

Lattmann Tamás 1. Fogyasztóvédelmi politika. Az előadás vázlata. Fogyasztói jogok érvényesítése. 1. Fogyasztóvédelmi pillanatfelvétel

Lattmann Tamás 1. Fogyasztóvédelmi politika. Az előadás vázlata. Fogyasztói jogok érvényesítése. 1. Fogyasztóvédelmi pillanatfelvétel Európai Unió politikái Fogyasztóvédelmi politika 2011. ősz Lattmann Tamás Az előadás vázlata 1. Fogyasztóvédelmi pillanatfelvétel Az EU fogyasztóvédelmi politikájának eszközei A fogyasztóvédelem intézményi

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

Települési ÉRtékközpont

Települési ÉRtékközpont TÉR Települési ÉRtékközpont Lajosmizse Város Önkormányzata településüzemeltetési és -fejlesztési program kidolgozása KÉPZÉS Stratégiák szerepe 2009. A közpolitika fogalma Közpolitika: az aktuálpolitika

Részletesebben

SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK

SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK Szolgáltató önkormányzat, szolgáltató kistérség Az Európai Unióhoz való csatlakozás új teret nyitott hazánkban. Az önkormányzati testületek, kistérségi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTER FM/JGF/1218/2015. A 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) bekezdésének rendelkezései szerint: NEM NYILVÁNOS Készült: 2015. szeptember 8-án ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére az erdőgazdálkodási

Részletesebben

14127/16 ea/kz 1 DGG 2B

14127/16 ea/kz 1 DGG 2B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 8. (OR. en) 14127/16 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2016. november 8. Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 13265/16 Tárgy: FIN

Részletesebben

Az élelmiszeripar jelene, jövője

Az élelmiszeripar jelene, jövője Az élelmiszeripar jelene, jövője dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. április 25. Élelmiszergazdaság jelentősége Stratégiai jelentőségű ágazat:

Részletesebben

Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu

Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu Digitális követ az információs társadalom segítésére Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu EU 2020 uniós gazdasági stratégia és Európai digitális menetrend Komoly kihívás

Részletesebben

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei

I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei TARTALOMJEGYZÉK I. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának célja II. III. IV. Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának feltételei Az ÉFE Panaszmentességi Igazolás kiállításának megtagadása

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

OPERATÍV PROGRAMOK

OPERATÍV PROGRAMOK OPERATÍV PROGRAMOK 2014-2020 Magyarország 2020-ig 12 000 milliárd forint fejlesztési forrást használhat fel az Európai Unió és a hazai költségvetés támogatásával. A Kormány által benyújtott és az Európai

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS UDVARDY Péter egyetemi docens ÓE AMK NVS A Nemzeti Vidékstratégia (NVS) célja, hogy a Magyarország vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

A HENT 2009. évi működése

A HENT 2009. évi működése A HENT 2009. évi működése Szakmai rendezvény a Szellemi Tulajdon Világnapja tiszteletére Budapest, 2010. április 23. dr. Tóth Zita Bevezető A HENT 2009. évi működése Európai kitekintés HENT Létrehozatal,

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

5125/15 hk/tk/kb 1 DGB 3A LIMITE HU

5125/15 hk/tk/kb 1 DGB 3A LIMITE HU Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. január 12. 5125/15 LIMITE EMPL 4 SOC 6 ECOFIN 15 EDUC 5 FELJEGYZÉS Küldi: az elnökség Címzett: a szociális kérdésekkel foglalkozó munkacsoport Dátum: 2015. január

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2006R1084 HU 01.07.2013 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 1084/2006/EK RENDELETE (2006. július 11.) a

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

8831/16 eh/ju 1 DG C 1

8831/16 eh/ju 1 DG C 1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 12. (OR. en) 8831/16 DEVGEN 89 ACP 67 RELEX 378 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2016. május 12. Címzett: a delegációk Előző dok. sz.:

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.9.10. COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) C7-0265/13 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a belvízi hajózás fejlesztését szolgáló közösségi belvízi flottakapacitási

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 4. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0086 (COD) 8838/17 ADD 7 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 2. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az

Részletesebben

A Felügyelet eljárásainak új szabályai, különös tekintettel a prudenciális eljárásokra

A Felügyelet eljárásainak új szabályai, különös tekintettel a prudenciális eljárásokra A Felügyelet eljárásainak új szabályai, különös tekintettel a prudenciális eljárásokra 2011. április 13. Dr. Csere Bálint ügyvezető igazgató Engedélyezési és jogérvényesítési igazgatóság A Felügyelet eljárásai

Részletesebben