Pályázat Az Év Pincészete 2015 díjra. Csányi Pincészet Zrt.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pályázat Az Év Pincészete 2015 díjra. Csányi Pincészet Zrt."

Átírás

1 Pályázat Az Év Pincészete 2015 díjra Csányi Pincészet Zrt.

2 Villány, a magyar vörösbor hazája Magyarország legdélebbi és egyben legjobb adottságokkal rendelkező borvidéke a Villányi, mely azonos földrajzi szélességi fokon fekszik a bordeaux-i szőlőtermő terület északi részével. Éghajlata is egyedülállónak számít a szőlőtermesztés szempontjából, ugyanis a Villányi-hegység vonulata felfogja az északról érkező barátságtalan, hideg áramlatokat, ugyanakkor a több oldalról védett déli lejtők melegét felerősíti a Földközi-tenger vidékéről beáramló langymeleg levegő. Szerencsés a szőlőszem, amelyik itt gömbölyödik ki! A Dráva folyó közelsége hajnali harmatot varázsol a szőlőlevelekre, így még a meleg nyári napokon is üdék és erősek az ültetvények. A szőlővirágzásra is pozitívan hat a hajnali harmat, mert az ültetvényekre csalja a beporzásban segítő repülő rovarokat. A hegy mészkőanyaga - melyet helyenként több méter vastagságú, tápanyagban dús lösztakaró borít - nappal elnyeli a meleget, hogy a hűvösebb éjszakákon visszasugározza a fürtöknek. A Szársomlyó mészkőtömbje egy óriási "cserépkályhaként" működik. Az éves csapadék mennyisége megközelíti a 700 millimétert, az évi napsütéses órák száma eléri a 2100 órát, a vegetációs időszak átlaghőmérséklete 17,5 C, mely Magyarországon a legmagasabb érték. Nem elhanyagolható jelentőségű a geotermikus hő hatása sem. A szőlő gyökereit alulról melegen tartja, mely szintén ennek a területnek a különlegessége. A fényben is gazdag, szubmediterrán mikroklíma kiváló, zamatban gazdag, tüzes bort adó szőlőt varázsol a tőkékre. A környékbeli ásatások bizonyítják a borvidék római kori szőlőtermesztését, és arra is utalnak jelek, hogy a görögök által elterjesztett szőlőműveléssel már az ősidőkben itt élt kelták is foglalkoztak. A honfoglalást (896) követő évszázadokban kialakuló magyar szőlő- és borkultúra több forrásból is táplálkozott, és évszázadokon át, töretlenül virágzott. A 150 éves török uralmat követően az ide érkező szerbek meghonosították a Kadarkát, a később betelepülő németek pedig - a fejlett mezőgazdasági ismeretek és a munkafegyelem mellett - a Kékoportó, valamint a Kékfrankos szőlőfajtákat hozták magukkal, új lendületet adva a villányi bortermelésnek. A Savoyai, Albrecht, Batthyány, illetve később Montenuovo földesúri családok birtokain kibontakozó szakszerű és korszerű mezőgazdaság a borkészítést mesterfokra emelte ezen a területen. Ennek köszönhetően Villány az 1870-es évekre nemzetközileg is híres borvidékké vált. Az itt érlelt borokat Európán túl, Észak- és Dél-Amerikában is sokan fogyasztották.

3 A Csányi Pincészet történelme Villány hegység keleti nyúlványának tövében, Villány város szélén, a főútvonal mentén, a hatalmas pincerendszert rejtő lankák lábánál található a Csányi Pincészet Zrt., melynek elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. A császári és királyi udvari szállító neve a filoxéra vész idején vált Európa szerte ismertté - az általa kikísérletezett, filoxérának ellenálló alanyfajták szelekciója révén. Munkásságát fiai, Andor, illetve Sándor folytatták. A Chateau Teleki Borászat később jelentős érdemeket szerzett a szőlőtermelés, a borkészítés, és a szőlőoltványok előállítása mellett, a szőlész-borász szakemberképzésben is. Évszázadok óta termelnek itt jóféle vörös borokat. A világhírű pincészet államosításával létrejött szocialista borgazdaság túlméretezett üzemi együttese diffúz telepítésével a mennyiségi bortermelés jegyében jött létre: az országút egyik felén a szőlőfeldolgozó, másik oldalán a borászati üzem helyezkedett el, a hegy túloldalán a palackozó és a raktár működött. A hegy két oldalán települt üzemi épületeket a hegy alatt húzódó hatalmas, régi pincerendszer kötötte össze. A szőlőlé és a bor sok száz méteres vezetékeken utazott egyik helyről a másikra, ami nem tett jót a minőségnek. Az üzem magánosítása után az új tulajdonosok a minőségi bortermelés elkötelezettjeiként a teljes struktúra átrendezése mellett döntöttek. Megszüntették a régi üzemi együttes területi széttagoltságát és az országút és a Villányi hegység keleti nyúlványa közé ékelődő - a régi pincerendszerhez szervesen kötődő - elnyúló területen lineáris telepítési rendben jött létre az új, csúcstechnológiára épülő pincészetet. A tervezés során meghatározó cél volt, hogy az épület mind építészetileg, mind belsőépítészetileg a bor, a bor készítés és fogyasztás hagyományait kifejezve, a jövő és a múlt felé egyaránt kapcsolódó, "időtlen", kortalan épületté válhasson. Az építészeti koncepció lényege egy olyan épületegyüttes létrehozása volt, mely az ipari lépték és funkció vállalása mellett képes a táji és városi környezettel harmonikus egységet alkotni. Kiindulási alapja a század elején a régióban is tömegesen épült ipari-mezőgazdasági tégla architektúrájú építmények tradíciójának vállalása, mai építészeti és belsőépítészeti nyelven történő újrafogalmazása.

4 Pincészetünk fejlesztéseinek eredményeképpen a külső megújuláson túl modern borászati üzemmé vált, ahol a haladó szellemű borkészítéshez nélkülözhetetlen technológia birtokában sem feledkezünk meg a kialakult nagyszerű borkészítési hagyományokról, melyek lényege: a szőlőben megtermelt értékeket maximálisan és nagy biztonsággal megjeleníteni a borokban. Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerünk módszerében a hagyományokra épül, boraink hagyományos fahordós és barrique hordós érlelését pedig biztonságos palackozás követi jelenleg legmodernebbnek számító palackozó gépsorral. Évente 2 millió palack bort készítünk. A minőségbiztosítási rendszerünk nagyon fejlett, az ország egyik legjobban felszerelt borászati laboratóriumával rendelkezünk, melyben boraink analitikai vizsgálatát végezzük. A minőségbiztosítás rendszeréhez tartozik az egész céget átfogó integrált számítástechnikai és vállalatirányítási rendszer is, az SAP. A minőség iránti elkötelezettségünk minden munkatársunk munkájában visszaköszön a szőlőműveléstől az értékesítésig. Minden palack borhoz a minőségbiztosítás rendszerében minden munkatárs hozzáadja a nevét, így akár tíz év elteltével is visszanézhető, hogy ki milyen munkát végzett. Tisztaság, precizitás, szakértelem és megbízhatóság ad biztos alapot a jövő sikereihez. Hisszük, hogy csak elégedett vevőkkel lehet a piacon tartós sikereket elérni. A beruházással felszabaduló, az országút túloldalán elhelyezkedő korábbi ipari területen a Rendezvénytér kialakításával az Önkormányzat a város szerkezetébe szervesen illeszkedő, a főútvonalat gyalogos zónával meghosszabbított új városnegyedet hozott létre, ami helyt ad a város kulturális rendezvényeinek, Villány és a borkultúra híveinek örömére.

5 Ültetvényeink A szőlőművelés döntően befolyásolja a leszüretelt szőlő, s a bor minőségét. Kiváló borok alapja csak egészséges, igényesen művelt szőlő lehet. A Csányi Pincészet ültetvényei a Villányi-borvidék legjobb dűlőin találhatók, ezek közül a legjelentősebbek a Kopár, a Csillagvölgy, illetve a Hársos. Teljes területünk meghaladja a 380 hektárt, ebből jelenleg közel 370 ha termő, melynek 44%-át a Cabernet fajták, 17%-át a Merlot, 16%-át a Kékfrankos, 8-8%-át a Portugieser és a Pinot Noir, 7%-át pedig az egyéb fajták adják. Az ún. szakcsoporti területek újratelepítését követően területnagyságunk 2020 körül meghaladja a 450 ha-t. Az egyre magasabb minőségi színvonal elérése érdekében, a folyamatosan végzett telepítések során is olyan művelésmódot és termesztéstechnológiát választunk, mellyel a talaj és az égöv adottságait kihasználva a lehető legjobb minőségű termést lehet elérni. A terület, az éghajlat, valamint a szőlőfajták adottságait figyelembe véve határozzuk meg a termelt szőlő mennyiségét is, élve a terméskorlátozás minőségjavító hatásával.

6 Termékpalettánk A piaci helyzetre a folyamatos változás jellemző, amely nem csak a partnereink átcsoportosulásában, hanem az újabbnál újabb versenytársak megjelenésében is realizálódik. Jelenleg öt borcsaláddal, classicus és prémium minőségű borokkal igyekszünk minden piaci szegmensben jelen lenni. "Jó bort nem lehet elhivatottság nélkül készíteni." - vallotta Teleki Zsigmond, kinek szőlőnemesítő munkája nélkül szegényebb lenne Európa borászata. Különleges kihívás elé állítva magunkat Telekiről neveztük el ezen új borcsaládot, s minden erőnket arra koncentráljuk, hogy méltó legyen az európai szőlészet és borászat egykori megújítójához. A Villányi-borvidék jellemző szőlőfajtáiból alkottuk meg a Teleki borcsaládot, mely két fehér (Olaszrizling, Hárslevelű), egy rosé és tizenegy vörösborból (Portugieser, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot és három Cuvée) illetve egy gyöngyöző rosé borból áll. E boraink a friss gyümölcsök illat- és ízvilágát nyújtják azok számára, akik kortyolnak belőle. Zamatuk, harmonikus jellegük magukban hordozzák a borvidék mediterrán jellegét. Fiatalos borcsaládunk két olyan Cuvéet tartalmaz, melyeket könnyed, fűszeres és inspiráló ízükkel - a 2,5 bar gyöngyöző roséval egyetemben - csavaros kupakjuknak köszönhetően bárhova, bármikor magával vihet a fogyasztó. Csavarzáras kínálatunk 2014 második felében a Shirazzal bővült. A nagyközönség jelentős része a Teleki márkanéven futó borokat ismeri, ezek teszik ki a termelés 90 százalékát. Ezen borok értékesítése főként a hiper- és szupermarketekben történik a forintos kategóriában. A classicus borokból összeállított Teleki Válogatás megjelenésében a letisztult vonalat követi. Az öt vörösborból álló borcsaládunkat éttermek, szállodák kínálatában találhatják meg.

7 Amikor a természet remekművet alkot, az embernek az a dolga, hogy méltó türelemmel és féltő gonddal segítse. E szellemben érleljük a villányi dűlők válogatott szőlőjét, míg azzá a zamatos borrá nemesedik, ami méltó az európai hírű szőlőnemesítő és borász elődünk, Teleki Zsigmond szellemiségéhez. A Teleki család számára - az alanynemesítő tevékenység mellett - anno legendás boruk, a Chateau Teleki méltán hozott sikert és elismerést. A prémium borok kategóriájába tartozó, bordói stílusú nagy vörösök felveszik a versenyt a legjobb magántermelők hasonló boraival. Az új irányzat szellemében készített Alex Cuvée, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc az elért sikerek tükrében úgy tűnik, megfelel a szakmai és fogyasztói ízlésnek. Chateau Teleki borcsaládunk mind a borszaküzletek, mind pedig a hiper- és szupermarketek polcain is megtalálható, utóbbiak esetében többnyire a forintos árkategóriában. A Csillagvölgy déli lejtőjén szőlőink ölelik körül a Kővillát, amely hosszú ideje tanúja a borvidék fontos eseményeinek. Az épület rendíthetetlensége és egyedi szépsége ihlette prémium borválogatásunkat a Kővilla Válogatást, melynek több nemzetközi díjjal is büszkélkedő Cuvée és Cabernet Franc bora kizárólag borszaküzletekben, borkereskedésekben illetve webshopunkban érhető el. Bátran állíthatjuk, hogy a legjobb villányi dűlőink legkiválóbb terméseinek háziasításából készült pincészetünk különleges minőségű, Csányi Selection borcsaládja. Borszaküzletekben, borkereskedésekben illetve webshopunkban megvásárolható Elegance Cuvée és Prestige Cuvée igazi értéket képvisel, és páratlan élménnyel ajándékozza meg a borkedvelőket.

8 A legkiemelkedőbb fejlődést azoknál az üzlethálózatoknál tudunk elérni, melyeknél központból történik a kiszolgálás. Kiemelt figyelmet szentelünk Magyarország vezető, legelegánsabb éttermeinek. A borászat borai jelenleg országszerte közel 60 étterem borlapján találhatóak meg. A Pincészet gasztronómiában való jelenlétének erősítése és a prémium borok forgalmának növelése érdekében évente több eseményt szerveztünk, zömében borvacsorákat, borbemutatókat illetve birtoklátogatásokat. A világ vezető borászatai gyakran túl fiatalon, gyorsérleléssel fásítva dobják piacra vörösboraikat, így a finomra csiszolt vörösborokat sokan meg sem ismerhetik, ha csupán a bordivatot követik. Ez a divat egy gyorsuló világ kapkodó tendenciáit tükrözi: kevés maradandó érték születik, és az is csak szűk fogyasztói szegmens számára. A kulturált borfogyasztás népszerűsítésére, illetve a jó bor iránt elkötelezett, igényes fogyasztók megbecsülésére létrehozott Borklubunk egy exkluzív borcsomagon felül kedvezményes vásárlási lehetőséget és számos programot (borvacsora, borkóstoló, közös szüret) kínál tagjai részére. Fontosnak tartjuk a fogyasztókkal való kétirányú kommunikációt, így saját Facebook oldalt működtetünk. Weboldalunkon a folyamatosan frissített információkon túl online vásárlásra is van lehetőség.

9 Termékeink külföldi piaca Termékeink megtalálhatók számos külföldi országban is. Export piacunkat folyamatosan bővítjük. Az európai partnerországok közül Németország a legerősebb, de szállítunk Angliába, Ausztriába, Szlovákiába, Romániában pedig új nagykereskedő partnerrel kezdtük meg a munkát. Egyéb európai országok tekintetében Horvátországba indítottunk export kiszállítást, és aktív svájci partner kapcsolattal is rendelkezünk. Európán kívülre is eljutnak boraink: szállítunk Brazíliába, Kínába és Hong Kongba is. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a meglévő és aktív partnereinket zökkenőmentesen kiszolgáljuk, az aktív üzleti kapcsolatokat megőrizzük és továbbfejlesszük. A korábbi évek tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy a megfelelő minőségű borok szállításán és a zökkenőmentes bonyolításon kívül személyre szabott szolgáltatásokkal tudjuk növelni termékünk értékét. Meglévő, potenciális és új partnereink esetében is törekszünk arra, hogy speciálisan, a vevő illetve a vevő piacának megfelelően alakítsuk ki termékünket. Szükségesnek érezzük, hogy részt vegyünk a célpiacok jelentős kiállításain, illetve párhuzamosan a személyes látogatásunkkal segítsük partnereink munkáját, részt vegyünk borkóstolókon, tárgyalásokon. Kiemelten kezeljük Kínát, és továbbra is az egyik legfontosabb feladatnak tekintjük, hogy partnereinkkel kialakított kapcsolatokat rendszeres, tervezhető kiszállításokká váltsuk, a távol-keleti export ingadozó, szezonális jellegét kiküszöböljük. Mindehhez továbbra is építünk a személyes jelenlétünk, támogatásunk fontosságára. Részt veszünk a HITA és az AMC által szervezett programokon. Egyéb országok tekintetében fontosnak tartjuk Oroszország piacát, e mellett Észak-Amerikában, Kanada területén is keresünk ügynököt, hogy British Columbia és Alberta tartományokban is jelen lehessünk a monopóliumnál. Az Európai Unió területén szoros kapcsolatot kívánunk kialakítani Nagy- Britannia területén dolgozó partnerünkkel, és mindent megteszünk, hogy kiszolgáljuk igényeiket. Fontosnak tartjuk a skandináv piacot, figyeljük a megjelenő tendereket, és partnereink segítségével szeretnénk azokon bort indítani. A szomszédos országokban Szlovákia, Horvátország, Románia a forgalom növekedését a hálózatokba való bekerülés ill. a szortiment bővítésében látjuk.

10 Szakmai rendezvények, borversenyek Termékeink minél szélesebb körben történő népszerűsítése végett igyekszünk jelen lenni minden hazai (pl. Budavári Borfesztivál, Szegedi Borfesztivál) és persze a rangosabb külföldi szakmai vásáron, kiállításon, borbemutatón, konferencián (pl. London Wine, Guizhou International Kína, Hong Kong Wine Fair, Prowein Shanghai). Boraink megállják helyüket a nemzetközi és persze nem utolsó sorban a hazai porondon. A legjobb tételeket indítjuk a világ számos pontján megrendezésre kerülő, rangos megmérettetéseken. A korábbi francia, angol, belga, német, osztrák és ázsiai borversenyek mellett a jövőben az amerikai, kanadai, szlovák, holland illetve román babérokra is pályázunk. Az eredményeket tekintve a korábbi évekhez hasonlóan 2014-ben is sikeres évet zártak a pincészet borai, ugyanis a hazai és nemzetközi borversenyekről összesen 9 arany, 18 ezüst, 10 bronz és 2 commended minősítést gyűjtöttek be. Az újabb Bordeaux-i aranyéremnek köszönhetően már 3 borászunk 3 bora büszkélkedhet ezzel a rangos díjjal. Az idei évben több új évjárat is megmérettetésre került, hazai és nemzetközi borversenyeken egyaránt. Elsőként a China Wine & Spirits Awards-on arattuk le a babérokat. A 2012-es évjáratú Chateau Teleki Cabernet Franc aranyérmet, a Chateau Teleki Cabernet Sauvignon 2011 pedig dupla aranyérmet kapott. A Nemzeti Borkiválóság Program évi Vörösborok országkóstolóján ugyanezen két borunkat ***-os Borkiválóságnak minősítették. Úgy tűnik a Cabernet Franc-nak jó éve volt 2012-ben! Legutóbb a brüsszeli Concours Mondial versenyről is aranyérmet hozott haza, a Decanteren egy bronz gazdája lett, az IWC-n pedig commended minősítést kapott. Brüsszelben az Elegance Cuvée 2012-es forgalomban még nem kapható évjárata is aranyéremben részesült, a Decanter és IWC versenyekről pedig commended minősítéssel tért haza. A Pécsett megrendezett Portugieser du Monde borversenyen a Teleki Portugieser és Teleki Cuvée is ezüstéremmel gazdagodott, bizonyítván a borcsalád kiváló minőségét!

11 A Pincészet tagja a Villány-Siklósi Borút Egyesületnek, mely 1994-ben, európai példák alapján, elsőként alakult meg Magyarországon illetve az 1995-ben alapított Villányi Hegyközség Borvidéki Tanácsnak. Ezen túl részt veszünk a 2008-ban a Borút munkaszervezeteként és az összefogás eredményeként létrehozott Villányi Marketing Műhely munkájában, melynek feladata a Villányi Hegyközség Borvidéki Tanácsának együttműködésével az egész borvidék marketing stratégiájának kidolgozása. A közös munka, az egység fontosságának köszönhető, hogy a hazánkban elsőként a Villányi borvidéken 2006-ban életre hívott eredetvédelmi rendszer a mai napig is rendíthetetlenül működik, amely szabályozza a villányi szőlők termesztését, valamint a borok készítését. A hatályos jogszabályoknál jóval szigorúbb előírásokon alapuló termelési rendszer a biztosítéka a kiváló minőségű boroknak. A jövőben a rendszer működésének finomra hangolásával még magasabbra emeljük a villányi borok nimbuszát, melynek két alapköve a kiváló minőségű ellenőrzött körülmények között termesztett szőlő és a hasonló feltételek mellett készített bor. Az Eredetvédelmi Bizottságnak Bakonyi Antal vezérigazgató is tagja, a bizottságon belül működő Villányi Borbíráló Bizottság munkáját pedig jelenlegi főborászunk Szakál Zoltán is segíti. A Csányi Pincészet is tagja a több, mint 25 éve működő Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének. Szakmai és anyagi támogatást nyújtunk a Magyar Sommelier Club részére illetve a Bonafarm csoport tagjaként részt veszünk a Bonafarm Uzsonna Programban, mely mintegy 1500 nehéz körülmények között élő gyermek élelmezését biztosítja a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül, ezen felül segítjük a Csányi Alapítvány munkáját is. Azon túl, hogy a Pincészet dolgozói folyamatos trainingeken vesznek részt, fontosnak tartjuk a jövő szakembereinek képzését is, így több oktatási intézménnyel (Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Debrecen, Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász mérnöki BSc képzés, PTE-TTK Szőlészeti és Borászati Intézet, Pécs) állunk kapcsolatban, és évente 3-4 fő részére biztosítunk gyakorlati lehetőséget. A Bonafarm Zrt ban elindított ösztöndíj programjának keretein belül évente 1 fő szőlész-borász hallgató ösztöndíjban részesül általunk. A Pincészetről megjelent cikkek:

12 Csányi Pincészet Zrt Villány, Ady fasor 2. Tel.: Fax:

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat AZ ÉV PINCÉSZETE Pályázat 2014 Tartalomjegyzék Gyökereink... 4 A susogó szőlő szerelme... 4 A terroir... 4 Alapok... 5 Helyünk a borvidéken... 6 A csapat... 8 Technológia... 9 A borotai pincészet... 10

Részletesebben

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor 2015. nyár Hírlap VIII. /82. szám www.borhirlap.hu Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor és Életmód A főváros új gasztrokülönlegessége, a Panificio Il Basilico kézműves olasz-magyar

Részletesebben

IV. évfolyam, 2. szám

IV. évfolyam, 2. szám IV. évfolyam, 2. szám SZERKESZTŐI levél az olvasókhoz Magyar Vidéki Mozaik Tartalom AKTUÁLIS 3 FŐIGAZGATÓI köszöntő PARTNERSÉG az európai mezőgazdaságért a tudomány és a gazdálkodók közt ZALAI SIKER az

Részletesebben

Közösség által támogatott mezőgazdaság

Közösség által támogatott mezőgazdaság ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND Közösség által támogatott mezőgazdaság Útmutató

Részletesebben

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter Középtávú marketingstratégiája és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter létrehozása - Néprajzi értékekre épülő tematikus út, turisztikai célterületté alakítása

Részletesebben

Az in téz mé nyi mar ke ting és a DPR kap cso la ta a Szé che nyi Ist ván Egye te men

Az in téz mé nyi mar ke ting és a DPR kap cso la ta a Szé che nyi Ist ván Egye te men VENDÉGOLDAL Az in téz mé nyi mar ke ting és a DPR kap cso la ta a Szé che nyi Ist ván Egye te men FELSÔOKTATÁSI MŰHELY Filep Bá lint Tamándl Lász ló A Szé che nyi Ist ván Egye tem a Nyu gat-du nán tú l

Részletesebben

VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei

VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei AZ AMERIKAI KERESKEDELMI KAMARA KIADVÁNYA The American Chamber of Commerce in Hungary 1051 Budapest,

Részletesebben

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA 2014-2020 programozási időszak tervezése Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 2. Európai Uniós Irányelvek, hazai stratégiai tervdokumentumok... 7 2.1 Európai Uniós stratégiák

Részletesebben

MAGAZIN. 30 pontos munkavédelem. Alternatív tüzelőanyag. a zöld az új kék!

MAGAZIN. 30 pontos munkavédelem. Alternatív tüzelőanyag. a zöld az új kék! 2014 MAGAZIN 30 pontos munkavédelem a zöld az új kék! Alternatív tüzelőanyag 3 4 8 11 12 13 Tartalom Köszöntő 30 pontos munkavédelem Zöld Megoldások a fenntarthatóságért Cementgyár az éterben Online kommunikációban

Részletesebben

MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?!

MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?! Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány MINDENRE VAN KÉSZ ÖTLETE?! AVAGY A PRAKTIKER LEHETSÉGES MARKETING

Részletesebben

CSR itthon: merre tovább?

CSR itthon: merre tovább? CSR itthon: merre tovább? 05 A legnagyobb családi vállalkozások 16 Körkérdés Önkormányzatok a válságról 41 Work for peace! Roma majális nem csak romáknak A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. magazinja Mutassa

Részletesebben

AGRÁR Iránytű 2013/2. április - június. tartalom

AGRÁR Iránytű 2013/2. április - június. tartalom AGRÁR Iránytű 2013/2 4. Köszöntő 6. Bemutatkozik az Abaúji Charolais Zrt., Léh 7. Búzapiaci összefoglaló 9. Bemutatkozik a hercegkúti Bodrog Agro Trade Kft. 10. Kukoricapiaci összefoglaló 11. Bemutatkozik

Részletesebben

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM www.ujnemzedek.hu www.facebook.com/ujnemzedek

Részletesebben

10 ÉVES A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDÔK SZÖVETSÉGE

10 ÉVES A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDÔK SZÖVETSÉGE 1996 10 ÉVES A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDÔK SZÖVETSÉGE 2006 Tisztelt Olvasó! A Gyógyszer-nagykereskedõk Szövetsége 2006- ban kettõs jubileumot ünnepel. Éppen 10 éve annak, hogy 21 gyógyszer-nagykereskedelmi

Részletesebben

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2953 E-mail:ipargazd@t-online.h Internet:http://www.ikt.hu Az innovációs

Részletesebben

A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA

A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Gazdaságdiplomácia és nemzetközi menedzsment szak Nappali tagozat Szakdiplomácia szakirány A SIKERES KISVÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ MTM AUTÓSISKOLA

Részletesebben

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ A FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK KIADVÁNYA 16. évfolyam 2008/1. szám HAZÁNKBAN TARTOTTÁK A III. NEMZETKÖZI EUROGITES FALUSI TURIZMUS KONFERENCIÁT A kiadvány a

Részletesebben

Idén április utolsó péntekén rendezték meg a XX. Alföldi Állattenyésztési

Idén április utolsó péntekén rendezték meg a XX. Alföldi Állattenyésztési Hírlevél A Holstein Genetika kft. időszaki kiadványa 2013. június A Magyar Mezőgazdaság melléklete... a még jobb tájékoztatásért! A Holstein Genetika Kft. a 24. üzleti évét kezdte meg 2013 januárjában.

Részletesebben

365 nap turizmus Nyugat-Dunántúlon. Nyugat-Dunántúl Turisztikai Régió szezonon túli turizmusfejlesztési programja

365 nap turizmus Nyugat-Dunántúlon. Nyugat-Dunántúl Turisztikai Régió szezonon túli turizmusfejlesztési programja 365 nap turizmus Nyugat-Dunántúlon Nyugat-Dunántúl Turisztikai Régió szezonon túli turizmusfejlesztési programja Nyugat-Dunántúl Turisztikai Régió szezonon túli turizmusfejlesztési programja 3 365 nap

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány A COCA-COLA HBC MAGYARORSZÁG KFT. ÉS A PEPSICO FÁÜ ZRT.

Részletesebben

Egészségfejlesztési terv

Egészségfejlesztési terv Egészségfejlesztési terv Fráter György Gimnáziumért Alapítvány 2014. január Tartalom 1. Előszó... 4 2. Az egészségfejlesztés indokoltsága, értékei... 5 2.1 Népegészségügyi indokoltság... 5 2.2 Szakmai

Részletesebben

MEZŐHEGYES VÁROS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA FEJLESZTÉSI STRATÉGIA

MEZŐHEGYES VÁROS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA FEJLESZTÉSI STRATÉGIA MEZŐHEGYES VÁROS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA FEJLESZTÉSI STRATÉGIA KÉSZÍTETTE: Tér és Terület BT. Gyula, Hajnal utca 25. Demográfia, munkanélküliség-foglalkoztatás, oktatás -nevelés, szociális ellátás, városrészi

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 22 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége

Részletesebben

TARTALOM... 1 HELYZETÉRTÉKELÉS... 4 LEHETŐSÉGEK, PRIORITÁSOK, SWOT ANALÍZIS, A VÁROSFEJLESZTÉS KIEMELT CÉLJAI... 8 STRATÉGIAI PROGRAM...

TARTALOM... 1 HELYZETÉRTÉKELÉS... 4 LEHETŐSÉGEK, PRIORITÁSOK, SWOT ANALÍZIS, A VÁROSFEJLESZTÉS KIEMELT CÉLJAI... 8 STRATÉGIAI PROGRAM... Több, mint Balaton! Keszthely város Önkormányzata Képviselő Testületének Gazdasági Programja 2003-200 2006 Keszthely, 2003. december A gazdasági programot írta és összeállította: Huszti Levente közgazdász

Részletesebben

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat A Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai-Pszichológiai Tanszéke és a Koroknay Dániel Általános Iskola (Mád) által 15 év a tehetségesekért: elmélet

Részletesebben

Év végi hajrá. a szereldében. 1 oldal. 10. oldal. A Rába Jármûipari Holding lapja. Rába: Fenntartott üzemi szintû nyereség az év elsô

Év végi hajrá. a szereldében. 1 oldal. 10. oldal. A Rába Jármûipari Holding lapja. Rába: Fenntartott üzemi szintû nyereség az év elsô 1 oldal A Rába Jármûipari Holding lapja LXI. évfolyam 8. szám 2009. november-december www.raba.hu Rába: Fenntartott üzemi szintû nyereség az év elsô 9 hónapjában 2. oldal A jármûiparban észlelhetô lassú

Részletesebben

Tisza-tó marketingkommunikációja

Tisza-tó marketingkommunikációja Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Tisza-tó marketingkommunikációja Készítette: Kiss Éva Budapest, 2006 3 Tartalomjegyzék Bevezető A Tisza-tó bemutatása Primer Kutatás Területi

Részletesebben

A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) Szellemi Tőke Jelentése

A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) Szellemi Tőke Jelentése A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) Szellemi Tőke Jelentése Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Pannon Autóipari Klaszter Divízió, Győr 2007 Dr. Grosz András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési

Részletesebben

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ VÁROSLIGET ZRT. 2014. június 20. 0 Korlátozó feltételek A KPMG Tanácsadó Kft. (a továbbiakban

Részletesebben