A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA CARBON ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMOLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA CARBON 2014. ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMOLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE"

Átírás

1 A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA ARBN ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE

2 VÁLLALATUNK TEVÉKENYSÉGÜNK A Birla arbon a világ legnagyobb iparikorom-gyártója és szállítója nál több alkalmazottunknak és Ázsia, Európa, Afrika és Észak- és Dél- Amerika kulcsfontosságú piacain meglévő jelenlétünknek köszönhetően következetesen magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtunk 70-nél több országban található vevőink részére. Globális jelenlétünk mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon teljes szállítási lefedettséget biztosít. Átfogó termékportfóliónkban a gumiipar számára szabványos ASTM osztályú ipari korom, valamint alkalmazások széles skálájában használható Speciális Ipari korom is megtalálható. Kulcsfontosságú márkáink többek között: a Birla arbon, a Raven és a onductex. AZ ADITYA BIRLA SPRT Anyavállalatunk, az Aditya Birla soport, egy 40 milliárd dolláros globális tömörülés, amely a gyártó és szolgáltató iparágak széles tartományában vezető szerepet tölt be, például az ipari korom, a cement, a textil, a színesfém, a bányászat, a távközlés és a kiskereskedelem területén. Az indiai mumbai-i székhelyű csoport a világ 36 országában több mint munkavállalót foglalkoztat AUGUSZTUSÁBAN A MUNKAVÁLLALÓK 100%-a RÉSZESÜLT ETIKAI KÉPZÉSBEN AZ ÉV FLYAMÁN A NYERESÉG 3,5% -át FRGATTÁK VISSZA K+F-BE A 2014-ES ÜZLETI ÉVBEN TERMELT IPARI KRM MINDEN EGYES TNNÁJA UTÁN 7,82 GIGAJULE TÖBBLETENERGIA KELETKEZETT, EZZEL BIZTSÍTVA FLYAMATS ENERGIA-PZITIVITÁSUNKAT 47% A ÜZLETI ÉVHEZ KÉPEST 2014-RE AZ ÖSSZES ÉSZLELT BALESET ARÁNYA 47%-KAL SÖKKENT ALVÁLLALKZÓINKNÁL Míg a mindannyiunk számára jobb jövő megteremtéséért fáradozunk, szem előtt tartjuk azt, hogy mindennap felelősek vagyunk a tevékenységünk kiválóságának megteremtéséért. Folyamatos elsőbbséget élvez elkötelezettségünk munkavállalóink biztonságáért és jólétéért, munkavállalóink számára a tisztességes és biztonságos környezet megteremtéséért, és azért, hogy pozitívan hassunk azokra a közösségekre, ahol dolgozunk. NÉGY A 2014-ES ÜZLETI ÉV SRÁN EGYIPTM NÉGY FALUJÁBAN ÁLLÍTTTUNK FEL KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ EGYESÜLETEKET ELVÉGEZTÜK ELSŐ ÉLETIKLUS-ELEMZÉSÜNKET A NYERSLAJ-KITERMELÉSTŐL EGÉSZEN ADDIG, AMEDDIG AZ IPARI KRM VEVŐINK KAPUIT ELÉRI DR. SANTRUPT MISRA, DR. SANTRUPT MISRA, A BIRLA ARBN ELNÖK- VEZÉRIGAZGATÓJA ÉS EMBERI ERŐFRRÁS IGAZGATÓ AZ ADITYA BIRLA MANAGEMENT RP. PVT KFT.-NÉL

3 FENNTARTHATÓ ÜZEMELTETÉSI KIVÁLÓSÁG STRATÉGIÁNK Ahhoz, hogy elérjük azon célunkat, hogy a legnagyobb tiszteletnek örvendő, fenntartható és dinamikus, globális ipari korom-termelő vállalattá váljunk, felelősen és fenntartható módon kell eljárnunk, miközben a bolygó minden részére megbízhatóan szállítjuk a legjobb minőségű ipari kormot. A Fenntartható Üzemeltetési Kiválóság (FÜK) c. stratégiánk ad iránymutatást abban, miként járjunk el összes globális tevékenységünkben. A Vállalati Kockázatkezelés és a Legjobb Gyakorlatok által támogatott FÜK révén javíthatjuk szabványainkat, a lehető legnagyobb hatékonysággal gyárthatunk ipari kormot, és csökkenthetjük a környezetre és a társadalomra gyakorolt hátrányos hatást, míg vevőink számára folyamatosan kiváló teljesítményt nyújtunk. Ez a stratégia határozza meg magatartásunkat és üzleti döntéshozatalunkat, létesítményeink megtervezésétől és üzemeltetésétől egészen a munkavállalóinkkal fennálló kapcsolatunkig. A SZÉNATMK A szén minden élet alapját képező, a természetben megtalálható kémiai elem. Felelősek vagyunk azért, hogy az általunk felhasznált minden egyes szénatomot a lehető legnagyobb hatékonysággal aknázzuk ki. TERMÉKÜNK ÉS ELJÁRÁSAINK Az ipari korom lényegében szénből álló finom fekete por, amellyel számos mindennapi használati tárgyunk erősebbé, jobbá és tartósabbá tehető. Pirolízissel állítjuk elő részben alacsony értékű olajmaradványok magas hőmérsékleten való elégetésével ellenőrzött eljárási feltételek mellett. Az ipari korom főként járműabroncsok gumijának megerősítésére használatos, azonban pigmentként, UV-stabilizátorként, vezető vagy szigetelőanyagként is használatos különféle speciális gumi-, műanyag-, tinta- és festékanyagokban. SZÉNFELHASZNÁLÁS Energia- és kibocsátási stratégiánk két pilléren nyugszik: az alapanyagként általunk használt olajból és gázból nagyobb mennyiségű ipari korom előállítása, és az akár villamos, gőz, akár véggáz formájú energia értékként való kezelése, amelyet termelési költségünk csökkentésére és értékesítésre használunk fel, ezáltal új, fejlettebb technológiákba visszaforgatható bevételeinket növelve. A szénben gazdag nyersolajat nyersanyagként bányásszák, és finomítókba szállítják. A szakaszos lepárló eljárás hulladékát, az alacsony értékű, ám szénben gazdag olajmaradványt használjuk fel. A létrejött véggázt el kell égetni, mielőtt a légkörbe bocsátanánk. Az ebből az eljárásból keletkező hőt energiává alakítjuk át. BIRLA ARBN MANUFATURING SITES A nyersolajat szakaszos lepárlással különféle vegyi anyagokra, ideértve gázolajra, benzinre és kerozinra bontják. Gyártási eljárásunk során a szénben gazdag olajmaradvány értékes ipari korommá alakul át. A végtermék az ipari korom, amelyet vevőink ezerféle cikkben használnak, a járműabroncsoktól az élelmiszerek csomagolóanyagaiig.

4 KULSFNTSSÁGÚ TERÜLETEINK Fenntarthatósági stratégiánk a partnereink számára legfontosabb, valamint a vállalatunk jövőbeni versenyképességére jelentősen ható területekre összpontosít ban felülvizsgáltuk az előző évben lefolytatott jelentős tényezőket vizsgáló elemzésünket, amely alapján finomíthatjuk a meglévő fókuszpontjainkat, és azonosíthatjuk a felmerülő gondokat. Ennek köszönhetően határozhattuk meg a partnereink számára legfontosabbnak megítélt területek fontossági sorrendjét, többek között a termékbiztonságot, az emberi jogokat, a biztonsági teljesítményt, a megfelelőséget és az etikát. A témaköröket hat területre csoportosítottuk, ezek alkotják a Birla arbon évi Fenntarthatósági beszámolójának elemeit. EZEK AZ IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA A TERMÉKFELELŐSSÉG A KÖRNYEZET A VEVŐK ÉS BESZÁLLÍTÓK AZ EMBEREK A KÖZÖSSÉGEK LEGFNTSABB TERÜLETEINK Az alábbi diagram bemutatja, ezeken a területeken belül a kockázatok és lehetőségek hogyan alakulnak egymáshoz képest a vállalatunk számára fennálló jelentőségük szempontjából. Termékbiztonság Üzletmenet-folytonossága A termék állandó minősége Erőforrások felhasználása A vállalat megítélése Irányítási keretek Etika Üvegházhatású gázok Munkavállalói elkötelezettség Munkavállalók megtartása Közösségi elkötelezettség Munkavállalói jólét Termékgondnokság Víz Vezetőség Ellátási lánc Átláthatóság Biztonság Emberi jogok Hulladék Energia Kibocsátások a levegőbe Jótékonyság További olvasnivalók itt:

5 PRIRITÁSAINK IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA élunk, hogy tevékenységünket mindenkor tisztességesen végezzük, a tisztelet kultúráját előmozdítva a vevőink, a beszállítóink és a környezetünk érdekében. Magatartási kódexünk, globális programjaink és irányítási struktúránk biztosítja, hogy folyamatosan magas szintű etikai szabályokat tekintsünk mércének, és a törvényeket betartva járjunk el függetlenül attól, a tevékenységünket hol folytatjuk augusztusában munkavállalóink 100%-át kívántuk elérni az etikai képzéssel. Bevezettünk egy forróvonalat, amelyen keresztül munkavállalóink névtelenül jelenthetik be a munkájuk során tapasztalt bármilyen törvényellenes, vagy szabályellenes magatartást. Idáig 11 telephelyen vehető igénybe, és 2014 végéig az összes telephelyen működtetni kívánjuk. Egy új üzleti folytonossági kezdeményezést is elindítottunk, amely az IS üzletmenetfolytonossági szabványról lett mintázva. A szabvány segítségével a szervezetek méretüktől, földrajzi elhelyezkedésüktől vagy tevékenységüktől függetlenül jobban felkészülhetnek arra, hogy minden fennakadást kezeljenek. Az IS szabvány elérése szemléltetni fogja vevőink és beszállítóink számára, mennyire előrelátóan kezeljük az üzletmenet kockázatait ÁPRILISÁBAN ELINDÍTTTUK ÉS FRISSÍTETTÜK AZ ETIKAI KÓDEXET TERMÉKFELELŐSSÉG Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy vevőink számára olyan csúcsminőségű, gondosan tesztelt termékeket szállítsunk, amelyek az összes jogszabályi előírást teljesítik vagy túlteljesítik, és a leghatékonyabbak. Ez által biztosíthatják a saját vevőik számára a legbiztonságosabb, legnagyobb teljesítményű termékeket. Az is fontos, hogy az ipari koromról szerzett folyamatosan bővülő ismereteinkről az összes partnerünknek beszámoljunk. Terméktesztelő kapacitásunkat tavaly közel 400%-kal fejlesztettük, míg termékfelelősségi csapatunk alkalommal foglalkozott a vevőkkel. Továbbá a üzleti év során végzett hét termékfelelősségi ellenőrzés alapján fény derült arra, hogy a munkavállalóink nem mindig tudják, hol található a frissített termékbiztonsági útmutató, és hogy lehetnek következetlenségek abban, ahogyan a vevők termékfelelősségi adatkéréseit közöljük. Ezért terveztünk egy Biztonsági adatlap tárat, és Termékgondnokokat fogunk kinevezni annak érdekében, hogy munkaerőnk tudását és szakértelmét fejlesszük. 95% A ÜZLETI ÉVBEN, A VEVŐK ADATKÉRÉSEINEK 95%-ÁRA 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZLTUNK, A TERVEZETT ÖT NAPNÁL KRÁBBAN További olvasnivalók itt:

6 Felismerjük, hogy a siker nem csupán a növekedésről szól; a siker azt jelenti, hogy a társadalom kihívásaira megoldásokat nyújtunk. Hitem szerint lényeges, hogy a környezet felelős gondnokaiként, és az iparágunk jellegéből adódóan a világ szénkészletének felelős gondnokaiként járjunk el. KEVIN BYLE, ÜZEMELTETÉSI FŐIGAZGATÓ KÖRNYEZET Tevékenységünk olyan korlátozott természeti erőforrásoktól függ, mint az olaj, a gáz és a víz, és elismerjük, hogy felelősek vagyunk azért, hogy tevékenységünket az előbbi erőforrások bölcs felhasználásával fejlesszük. Környezeti stratégiánk négy területre összpontosít energia és kibocsátások, víz, hulladék, valamint felelős beszerzés és felhasználás. A üzleti évben 20,2 millió dollárt fektettünk be az energiahatékonysággal összefüggő és az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását csökkentő eljárások fejlesztésébe, például magas hőmérséklet és hővisszanyerő technológiába, amely csökkenti az üzemanyag-felhasználást és fokozza a teljesítményt. Ezenfelül elkezdtük kinevezni Regionális Energiaigazgatóinkat (REI-k) ázsiai, európai és afrikai létesítményeinkben annak érdekében, hogy potenciális kibocsátás-csökkentő intézkedéseket azonosítsanak, és a fejlesztések életbe léptetésével egyidejűleg szakértelmet és támogatást nyújtsanak a telephelyek számára. Tavaly egy további Birla arbon gyár vált energiapozitívvá, amely globálisan azt jelenti, hogy az ipari korom előállítása során többletenergiát termelünk. A üzleti évben Életciklus-elemzést (ÉE) végeztünk annak mérésére, a bejövő anyagainknak és az ipari koromnak milyen hatásai vannak a nyersolaj-kitermeléstől egészen addig, ameddig az ipari korom vevőink kapuit eléri. Az elemzés révén jobban megérthetjük hatásunkat a 2 - kibocsátások tekintetében, és azonosíthatjuk a szénlábnyomunkat csökkentő lehetőségeket. 4,6% A KÖZVETLEN 2 -KIBSÁTÁS INTENZITÁSÁNAK 4,6%-S SÖKKENÉSE A ÜZLETI ÉVRŐL A ÜZLETI ÉVRE VEVŐK ÉS BESZÁLLÍTÓK Az ipari koromtermelésre egyedüliként összpontosító globális vállalatként, nagyon erős a pozíciónk a tekintetben, hogy vevőink részére a legjobb minőségű forradalmi termékeket szállítsuk. élunk annak biztosítása, hogy az általunk előállított ipari korom minden egyes tétele megfeleljen vevőinknek a tisztaságra, a morfológiára és szemcsetulajdonságokra vonatkozó legszigorúbb előírásainak. Ahhoz, hogy világszinten vezető ipari koromtermelők maradhassunk, szoros kapcsolatokat kell ápolnunk vevőinkkel az igényeik teljes megértése, a szigorú termékminőség programunk további erősítése érdekében, és a beszállítókkal együtt kell működnünk azért, hogy mindig teljesíteni tudják magas szintű előírásainkat. A üzleti évben megtartottuk a második globális Vevőelégedettségi felmérésünket, amely fontos visszajelzést ad arról, mi számít leginkább vevőink számára. Tavaly számos auditot végeztünk vevőinknél, és dolgozunk a saját beszállítói magatartási kódexünkön, amellyel felszólítjuk majd beszállítóinkat arra, hogy olyan kulcsfontosságú területeken feleljenek meg, mint az emberi jogok, a munkaügyi gyakorlatok és a vállalati irányítás ELKÖTELEZETTSÉG A BESZÁLLÍTÓI MAGATARTÁSI KÓDEX ÜZLETI ÉVI BEVEZETÉSE IRÁNT További olvasnivalók itt:

7 A belső tehetségek fejlesztése és gondozása munkavállalói stratégiánk kulcsfontosságú része, azért, mert ezzel biztosítható, hogy a tevékenység minden szintjén megfelelő szakképzettségű munkaerő álljon rendelkezésre. TIMTHY FEDRIGN, DHELYETTES EMBERI ERŐFRRÁS VEZÉRIGAZGATÓ EMBEREK A Birla arbonnál elkötelezzük munkavállalóinkat és sikeres karrierépítési lehetőségeket teremtünk számukra. Ez az egyik oka annak, sok munkavállalónk miért marad nálunk olyan hosszú ideig. Elsődleges szempontunk, hogy a felsőoktatásból frissen kikerülteket vonzzunk, fejlesszünk és tartsunk meg, és sok területünkön veszünk fel több végzőst, a műszaki és a vezetői készségekre hangsúlyt helyezve ban a Birla arbon elindította a Vezetőfejlesztési programot, amely egy középvezető munkavállalók számára kialakított műszaki és magatartási kompetenciákon alapuló fejlesztési kezdeményezés. Az online rendszer összegyűjti a vállalatnál dolgozó összes munkavállaló fejlesztési igényeit. Majd a feletteseik segítségével és támogatásával a munkavállalók a saját fejlődési tervüket szerkezetbe foglaltan határozhatják meg. A középvezető munkavállalók 100%-a vesz részt jelenleg a Vezetőfejlesztési programban. Számunkra semmi nem fontosabb munkavállalóink egészségénél és biztonságánál. Míg a munkavállalóink összes rögzíthető baleseti aránya (ÖRSA) az iparágunkon belül igen jónak mondható, ez az arány az utóbbi években emelkedett. élunk évről évre, továbbra is a nulla sérülés marad, és folytatjuk az e cél érdekében végzett munkát, a Birla arbon jobb belső biztonsági kultúrájára összpontosítva. 7,9 Millió $-t FRDÍTTTUNK AZ EGÉSZSÉGRE, AZ INFRASTRUKTÚRÁRA ÉS BERENDEZÉSEKRE KÖZÖSSÉGEK Szoros kapcsolatokat ápolunk a helyi közösségekkel a területen jelenlévő legfontosabb ügyek megértése és kezelése céljából. A helyi közösségi csoportokkal közösen kifejlesztett társadalmi befektetési programjaink hosszú távú társadalmi-gazdasági előnyt jelentenek a régiónak és támogatják a helyieket.. Legfontosabb területeink az egészségügy, az oktatás, a társadalmi befektetés és a jótékonysági adakozás. A üzleti évi közösségi tevékenységünk része volt Közösségfejlesztő Egyesületeket (KFE) indítani négy egyiptomi faluban. Ezek a helyileg irányított szervezetek segítséget nyújtanak a közösségeknek saját fejlesztési programjaik a rendelőintézetektől az írástanító tanfolyamokig megalkotásában, hivatalossá tételében és összehangolásában. A thaiföldi Anghthongban a helyi általános iskolai tanárok számára angol nyelvtanítási programot indítottunk és az indiai Gummidipoondiban kilenc iskolába telepítettünk víztisztítókat tanuló javára. Szakmai tanfolyamot is tartottunk a helyi asszonyok számára az indiai Patalganga és Renukoot településeken, amely alapján megbízható jövedelemre tehetnek szert szeptemberében és októberében európai gyáraink (Németország, Spanyolország, laszország és Magyarország) nyílt napokat tartottak, amelyek során a helyi közösséget gyárlátogatásra hívtuk meg. A cél bővebb tájékoztatásuk volt a vállalatról és az ipari koromról DLLÁRT GYŰJTÖTTÜNK A TÁRSADALMI FEJLESZTÉSI PRGRAMKAT TÁMGATÓ UNITED WAY NEVŰ JÓTÉKNYSÁGI SZERVEZET SZÁMÁRA További olvasnivalók itt:

8 ÉLJAINK ÉS FEJLŐDÉSÜNK ì Fejlődés è A cél teljesítése felé jó úton haladunk î Ütemtervtől elmarad ÜZLETI IRÁNYÍTÁS Vezető pozíciónk megtartása az iparikorom-gyártó kapacitás tekintetében Kb. kétszerese az éves tőke befektetésnek szemben a ü. évi alappal 100 millió $ elérésére IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA A munkavállalók 100%-át kell részesíteni Kombinált Etikai Kódex képzésben KÖRNYEZET Közvetlen kibocsátási intenzitásunk csökkentése (t 2 / t ipari korom ) több mint 22%-kal szemben a évi alappal Növelni a nettó energiatermelési intenzitásunkat (t 2 eq/ t ipari korom ) több mint 25%-kal szemben a ü. évi alappal 50%-kal csökkenteni a vízfelhasználási intenzitásunkat (m 3 /t ipari korom ) szemben a ü. évi alappal 50%-kal csökkenteni a hulladék-kibocsátási intenzitásunkat (t/t ipari korom ) szemben a ü. évi alappal TELJESÍTMÉNY FEJLŐDÉS ÉL Ü. ÉV Ü. ÉV Ü. ÉV Ü. ÉV 1. sz. 1. sz. 1. sz. è 1. sz. 51,8M $ 66,5M $ 64,1M $ è > 100M $ 94% 94% 100% 1 ì 100% 98,8% 95,2% 2 90,7% ì < 78% n./a. 100% 99,6% è > 125% 100% 106% 104% è < 50% 100% 208% 144% è < 50% Nulla környezeti kibocsátás î 0 EMBEREK Nulla baleseti arány (beszámoló az ÖRSA alakulásáról) 0,62 0,57 0,78 î 0 A Birla arbon vezetőinek 100%-a nevezett meg és mért éves vezetői fejlődési célokat KÖZÖSSÉGEK Létesítményeink 100%-ának részt kell vennie a közösségi tevékenységekben n./a. n./a. 100% è 100% 100% 100% 100% è 100% 1 A tervnek megfelelően haladunk, és ezt 2014 augusztusáig elérhetjük 2 A javított számítási módszertan alapján módosított érték VISSZAJELZÉS A Fenntartható üzemi kiválóság c. stratégiánk iránti elkötelezettségünk lényeges eleme a második beszámolónkra vonatkozó visszajelzés. A vezetőségünk a véleményeket áttekinti és sok esetben beépíti a későbbi beszámolókba. További tájékoztatásért látogasson el ide: Kérjük, visszajelzését a következő személynek küldje el: Dr. Gilles Moninot Globális Fenntarthatósági Igazgató Birla arbon Készítette: Flag [FS Logo} Újrahasznosított, prémium, bevonat nélküli papírra nyomtatva. 100% fogyasztói hulladékot tartalmazó újrahasznosítási mérték, amelyet az IS környezetgazdálkodási szabvány szerint akkreditált papírgyárban állítottak elő. Az e termékben használt rostpépet elemi klórtól mentes (EKM) eljárással fehérítették.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

Fejlesztési projektjeink eredményei

Fejlesztési projektjeink eredményei Fejlesztési projektjeink eredményei 1 www.bosch.hu Fejlesztési projektjeink eredményei 2 Miskolc Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult,

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai

A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai A Deloitte 2008-as Középeurópai Környezeti Jelentés Díjának bírálati szempontjai A bírálati szempontok két csoportra oszlanak: Tartalom (50%) Jelentési alapelvek (50%) 1. Tartalom Ez a bírálati szempont

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság)

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A fenntarthatóságot segítő regionális támogatási rendszer jelene és jövője ÉMOP - jelen ROP ÁPU Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A környezeti fenntarthatóság érvényesítése A környezeti

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke KIEMELÉSEK A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012 Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke A szerző által az egy milliárd szegény, éhes embernek, a sorsuk

Részletesebben

A történet elindult. A Pannon Papír megalakulása.

A történet elindult. A Pannon Papír megalakulása. IRODAI MEGOLDÁSOK Történetünk A Pannon Papírt 2005-ben magyarországi magánszemélyek alapították győri székhellyel, többéves papír-írószer kereskedelmi tapasztalattal. A régi kereskedők szakmai elkötelezettsége

Részletesebben

Beszállítói programok GOP-2012-1.3.1/D

Beszállítói programok GOP-2012-1.3.1/D Beszállítói programok GOP-2012-1.3.1/D Kedvezményezettek köre: Jelen pályázati kiírásra pályázhatnak a Magyarországon székhellyel rendelkező, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon

Részletesebben

A találmány, ami megváltoztatta a világot

A találmány, ami megváltoztatta a világot Willis Carrier 1902-ben alkotta meg a modern légkondicionáló berendezések működési elvét. Erre épült fel azután a Carrier, a világ fűtési, légkondicionáló és hűtési megoldásainak vezető gyártója. A Carrier

Részletesebben

Alma CG: A #costconsulting európai piacvezetője

Alma CG: A #costconsulting európai piacvezetője Alma CG: A #costconsulting európai piacvezetője Küldetésünk Cost Consulting: megtakarítások az eredményre ható összes költséggel kapcsolatban A COST CONSULTING ALAPELVEI Megtakarítások azonosítása és realizálása

Részletesebben

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK Meggyőződésünk, hogy az üzlet csak olyan társadalmakban lehet sikeres, ahol védik és tiszteletben tartják az emberi jogokat. Elismerjük, hogy az üzleti

Részletesebben

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Az ANY Biztonsági Nyomda Etikai Kódexe... 4 2.1. Az Etikai Kódex alapelvei... 4 2.2. Az Etikai Kódex hatálya... 4 3. Az ANY Biztonsági

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Mi a bioszén? Hogyan helyettesíthetjük a foszfor tartalmú műtrágyákat

Mi a bioszén? Hogyan helyettesíthetjük a foszfor tartalmú műtrágyákat Bioszén, a mezőgazdaság új csodafegyvere EU agrár jogszabály változások a bioszén és komposzt termékek vonatkozásában Mi a bioszén? Hogyan helyettesíthetjük a foszfor tartalmú műtrágyákat A REFERTIL projekt

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 XV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL -BESZÉLGETÉS SZOMOLÁNYI KATALIN BUDAPEST, 2014. SZEPTEMBER 3. MAGYAR TELEKOM ÜGYFÉLSZÁMAI ~ ~ Energia 175 000 TV 900 000 ~ Internet 850

Részletesebben

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA Tanúsítás, hitelesítés és audit Bárczi István, SGS Hungária Kft. MIRŐL LESZ SZÓ? SGS-ről (nem sok) Fogalmakról Tanúsítható nyomon követési rendszerről Új lehetőség

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

Papíralapon nem beküldendő

Papíralapon nem beküldendő 2. SZÁMÚ PROJEKT FENNTARTÁSI JELENTÉS Alátámasztó dokumentumok papír alapú benyújtásának kérvényezése: Nem 1. Jelentés azonosító adatai: A jelentés tárgyát képező időszak kezdő dátuma 2013.09.26 A jelentés

Részletesebben

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Tartalom Bevezető / FTP általában Stratégiai Kutatási Terv (SRA) Az SRA megvalósítása = FTP FTP szervezetei Összefoglalás

Részletesebben

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft.

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft. Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás OTP Hungaro-Projekt Kft. Vállalati célok, problémák Elég versenyképesek a termékeink? Hogyan javítsuk versenyképességünket? Hogyan növeljük az árbevételünket

Részletesebben

Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek. Energy Online - szinte ingyen

Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek. Energy Online - szinte ingyen Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek Energy Online - szinte ingyen Energiafelügyelet a legmodernebb eszközökkel Intelligens és célirányos információ akkor és ahogy Ön szeretné Napjainkban már végtelen

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

Energiatudatosság a társadalom peremén

Energiatudatosság a társadalom peremén Energiatudatosság a társadalom peremén Dr. Nagy József Bükkaranyos, 2008 BÜKK-MAK LEADER A BÜKK-Miskolc Térségi Vidékfejlesztési Akciócsoport (BÜKK-MAK LEADER) Elhelyezkedés: Miskolc körül, patkó alakban

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Dr. Szuchy Róbert, PhD irodavezető ügyvéd egyetemi docens

Dr. Szuchy Róbert, PhD irodavezető ügyvéd egyetemi docens ENERGIA AUDITTAL ÉS AZ ISO 50001-ES SZABVÁNNYAL KAPCSOLATOS ENERGIAHATÉKONYSÁGI KÖTELEZETTSÉGEK Dr. Szuchy Róbert, PhD irodavezető ügyvéd egyetemi docens Az energiahatékonysági irányelv átültetése a magyar

Részletesebben

"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen)

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta. (Woody Allen) "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen) Kapcsolt energiatermelés helyzete és jövője, MET Erőmű fórum, 2012. március 22-23.; 1/18 Kapcsolt energiatermelés

Részletesebben

Válaszok a leggyakrabban feltett kérdéseikre

Válaszok a leggyakrabban feltett kérdéseikre Strukturális alapok 2014-2020 Gyakorlati útmutató Hogyan tervezzünk egy több alapból finanszírozott működési programot az épületállomány energiahatékony felújítására Ön tervezi azokat a működési programokat,

Részletesebben

A csoki útja SZKA_210_31

A csoki útja SZKA_210_31 A csoki útja SZKA_210_31 TANULÓI A CSOKI ÚTJA 10. ÉVFOLYAM 369 31/1 TUDOD-E HONNAN ÉRKEZIK A KAKAÓ? Járj körbe az osztályban és kérdezgessétek társaidat: tudod-e, hogy honnan érkezik a kakaó Magyarországra?

Részletesebben

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A Nap- és szél alapú megújuló energiaforrások nagyléptékű integrálása az országos és

Részletesebben

A hamarosan megjelenő GINOP pályázat prioritásai, keretösszegei és várható pályázatok száma

A hamarosan megjelenő GINOP pályázat prioritásai, keretösszegei és várható pályázatok száma A hamarosan megjelenő GINOP pályázat ai, keretösszegei és várható pályázatok száma 2014-2020 Uniós források kb. 133 pályázat kb. 2733 milliárd Ft 2015 GINOP kb. 70 pályázat kb. 830 milliárd Ft Várható

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP-1.2.1-15

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Támogatás célja GINOP-1.2.1-15 A hazai ipar fejlesztése érdekében Felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai KKVk

Részletesebben

Web Értékesítő" 3. 1. Szerepkör leírás" 3. 2 Szerepkör profil" 4. 2.1 Profil összefoglalása" 4. 2.2 Részletes profil" 5

Web Értékesítő 3. 1. Szerepkör leírás 3. 2 Szerepkör profil 4. 2.1 Profil összefoglalása 4. 2.2 Részletes profil 5 ! Web Értékesítő Web Értékesítő" 3 1. Szerepkör leírás" 3 2 Szerepkör profil" 4 2.1 Profil összefoglalása" 4 2.2 Részletes profil" 5 2 Web Értékesítő 1. Szerepkör leírás Profil neve Profil alternatív nevei

Részletesebben

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Autóbuszgyártó Klaszter Budapest, 2010 augusztus 9. Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Magyar Autóbuszgyártó Klaszter 2010 áprilisában 31 magyar vállalat és a Budapesti Műszaki Egyetem Járműgyártás tanszéke

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat 404 milliárd forinttól esett el a hazai kkv-szektor tavaly az elavult eszközök miatt Továbbra is visszafogott a magyar

Részletesebben

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Erdély 2020/ Ágazat pg. 1 of 9 Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Ágazati konzultációs dokumentum

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

Német részvény ajánló

Német részvény ajánló Német részvény ajánló Mario Draghi január végi bejelentésével biztossá vált, hogy nagy mennyiségű tőke (60 milliárd /hó) érkezik az európai piacokra legalább 2016 szeptemberéig. Ennek jótékony hatásai

Részletesebben

AZ LCA JELENTŐSÉGE AZ ÉLELMISZERIPARBAN. Gyuró Ágnes Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

AZ LCA JELENTŐSÉGE AZ ÉLELMISZERIPARBAN. Gyuró Ágnes Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. AZ LCA JELENTŐSÉGE AZ ÉLELMISZERIPARBAN Gyuró Ágnes Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. TARTALOM Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Hazai fenntarthatóság javításának lehetőségei az élelmiszer-előállításban

Részletesebben

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.1-15

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.1-15 A felhívás célja a hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének növelése olyan hazai kutatás-fejlesztési és innovációs

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21.

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21. CSR az érdekképviseleti szervezeteknél Fertetics Mandy ügyvezető, vezető tanácsadó Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate Kft. Mai program Délelőtt: Alternate Kft. bemutatása Mi fán terem

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 02. dr. Torma András 2011.09.13. Tartalom 1. Technológiák anyagáramai, ábrázolásuk 2. Folyamatábrák 3. Technológiai mérőszámok 4. Technológia telepítésének feltételei 5. Technológia

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY Munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételei 1. A munkáltatók tevékenységük alapján a következő munkavédelmi szempontú veszélyességi osztályba tartoznak

Részletesebben

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban % közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe A Start Zrt. negyedévente adja közre a Start Jeremie Kockázati Tőke Monitor című jelentését, amelyben

Részletesebben

Legjobb gyakorlati alkalmazások

Legjobb gyakorlati alkalmazások Legjobb gyakorlati alkalmazások Korszerű Elektronikus Minőségirányítás A minőségirányítás alapelvei Ahhoz, hogy egy szervezetet sikeresen vezessenek és működtessenek, szükséges, hogy a vezetés és a szabályozás

Részletesebben

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Mentor NET A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Dr. Vecsenyi János egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem ügyvezető VJV Consulting Kft Prof. Vecsenyi János 2012. 1 A vállalkozásindító

Részletesebben

HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM. Budapest, 2014. június 17.

HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM. Budapest, 2014. június 17. HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM Budapest, 2014. június 17. Bevezetés A szervezetek mőködésük és szolgáltatásaik révén felelısek

Részletesebben

LEADER vállalkozási alapú

LEADER vállalkozási alapú HPME-hez rendelt forrás HPME HVS célkitűzéshez Helyi termékre épülő bemutató helyek, látványműhelyek kialakítása Versenyképesség (411) LEDER vállalkozási alapú 55 000 000 Ft Míves Térség térség gazdasági

Részletesebben

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Gazdasági-társadalmi kihívások Jövedelem különbségek Áringadozás, kockázatmenedzsment

Részletesebben

LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM FENNTARTHATÓSÁGI TERV

LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM FENNTARTHATÓSÁGI TERV LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM FENNTARTHATÓSÁGI TERV 1 Az Egyetem a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0022 Aktív szakmai fejlesztés az LFZE Doktori Iskolában című projekt megvalósítása során a fenntartható fejlődés,

Részletesebben

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE Támogatás célja: A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során

Részletesebben

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Szabadkai Andrea MIS-ÖKO Kft. Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete www.kisleptek.hu

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi szabályzat

Egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi szabályzat Egzségügyi, biztonsági környezetvédelmi szabályzat Novartis globális irányelv 2014. március 1. HSE 001.V1.HU verzió 1. Bevezet A Novartisnál célunk az, hogy világelsők legyünk az egzség, biztonság környezetvédelem

Részletesebben

Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft.

Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft. Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft. Nádas Bence - Menedzselt szolgáltatások vezető, Fujitsu Siemens Computers Kft. 2009. március 18. Vállalatunk A Fujitsu Siemens Computers

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Energia menedzsment tanúsítói szemmel

Energia menedzsment tanúsítói szemmel Energia menedzsment tanúsítói szemmel Bárczi István Környezetvédelmi divízióvezető 2012. november 7. XXI. Magyar Minőség Hét Cégünkről Vizsgálat, ellenőrzés és tanúsítás 140 országban, kb. 60.000 munkatárssal,

Részletesebben

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Cementgyártás ki- és bemenet Bocskay Balázs alternatív energia menedzser A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős hulladékhasznosítási kapacitással Beremendi Gyár 1,2mio t cement/év

Részletesebben

Kezeljük a stresszt!

Kezeljük a stresszt! A munkavédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek #EUManageStress Kezeljük a stresszt! www.healthy-workplaces.eu Nevezési felhívás Európai Helyes Gyakorlat Díjak A

Részletesebben

GINOP-1.2.2-15 MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSAINAK TÁMOGATÁSA

GINOP-1.2.2-15 MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSAINAK TÁMOGATÁSA GINOP-1.2.2-15 MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSAINAK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, munkahelyek

Részletesebben

Pályázatok a gazdaságfejlesztésért, 2007

Pályázatok a gazdaságfejlesztésért, 2007 Pályázatok a gazdaságfejlesztésért, 2007 Ormosy Gábor, vezérigazgató 2007. május 10. Legfőbb kritika az NFT I. időszakából Hosszú átfutás az értékelés, a szerződéskötés és a kifizetés tekintetében Bonyolult

Részletesebben

Jó gyakorlati példák a Közép-Dunántúlon

Jó gyakorlati példák a Közép-Dunántúlon Jó gyakorlati példák a Közép-Dunántúlon Sablon a jó gyakorlatok azonosításához A jó gyakorlat neve A jó gyakorlat típusa A megvalósítás időtartama Területi hatókör Legfontosabb célcsoport(ok) A jó gyakorlat

Részletesebben

Czirják László bemutatkozás

Czirják László bemutatkozás Czirják László bemutatkozás Társalapitó és ügyvezető partnere az ieurope Capital regionális magántőke befektetési alapnak - www.ieurope.com A United Way Magyarország Alapitvány elnöke - www.unitedway.hu

Részletesebben

2011 Április. Szállítói Etikai Szabályzat

2011 Április. Szállítói Etikai Szabályzat 2011 Április Szállítói Etikai Szabályzat BEVEZETÉS A magas etikai színvonalon folytatott üzleti tevékenység alapvető fontosságú a Sodexo számára. Ennek tükrében jött létre a Szállítói Etikai Szabályzat,

Részletesebben

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012.

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. Zöldenergia Konferencia Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. június 14 A zöldenergia szerepe a hazai energiatermelés és felhasználás

Részletesebben

Bevezető a profit kb. 300% nem szabad ilyet csinálni piac-semleges opciós prémiumokból Call és Put opciókat shortoltunk hónapról hónapra

Bevezető a profit kb. 300% nem szabad ilyet csinálni piac-semleges opciós prémiumokból Call és Put opciókat shortoltunk hónapról hónapra 1 Bevezető A történet 212 márciusában kezdődik és 213 áprilisáig tart, a profit kb. 3%. A cím pedig egyértelművé teszi: nem szabad ilyet csinálni. És, hogy miért a tiltás, az alábbiakban kiderül. Kezdetben

Részletesebben

Balázs Árpád. 2014. május 22.

Balázs Árpád. 2014. május 22. Mesterségem címere: pénzügyi vezető Balázs Árpád 2014. május 22. Pénzügyi vezető Bevezetés Befektetési döntések Finanszírozási döntések Osztalék politikai döntések Pénzügyi kockázatok Kérdések Szereplők

Részletesebben

A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében

A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében Püski Imre osztályvezető Egészség-, Biztonság- és Környezetvédelmi Főosztály A fenntartható fejlődés s célja: c Hosszú távon - a gazdaság

Részletesebben

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten A projekt kidolgozásakor, a részletes követelményekben meghatározott szintenkénti elvárásoknak kell tükröződniük. A projekt témák után

Részletesebben

Az Országos Széchényi Könyvtár Fenntarthatósági Terve

Az Országos Széchényi Könyvtár Fenntarthatósági Terve Az Országos Széchényi Könyvtár Fenntarthatósági Terve Készült: Budapest, 2009. január 14. TARTALOM PREAMBULUM...3 HELYZETFELMÉRÉS...4 I. KÖRNYEZETTUDATOS MENEDZSMENT ÉS TERVEZÉS...5 I./A Környezeti menedzsment

Részletesebben

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon: EU eszközök és támogatási lehetőségek szeminárium Budapest, 2014.

Részletesebben

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése,

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára Pályázati Hírlevél RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2015. június Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára 2015. június 9-én megjelent két új GINOP pályázat KKV-k kapacitásbővítésének

Részletesebben

Hospodárska geografia

Hospodárska geografia Hospodárska geografia A GAZDASÁGI ÉLET JELLEMZŐI Világgazdaság szereplői: - nemzetközi óriáscégek, - integrációk(együttműködések), - országok, Ezek a földrajzi munkamegosztáson keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Részletesebben

A Vodafone beszerzési etikai kódexe

A Vodafone beszerzési etikai kódexe A Vodafone beszerzési etikai kódexe A Vodafone a világ egyik legnagyobb mobil távközlési szolgáltató vállalataként jelentős szerepet játszik az emberek életminőségének javításában. Tudjuk, hogy vállalatunk

Részletesebben