A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA CARBON ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMOLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA CARBON 2014. ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMOLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE"

Átírás

1 A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA ARBN ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE

2 VÁLLALATUNK TEVÉKENYSÉGÜNK A Birla arbon a világ legnagyobb iparikorom-gyártója és szállítója nál több alkalmazottunknak és Ázsia, Európa, Afrika és Észak- és Dél- Amerika kulcsfontosságú piacain meglévő jelenlétünknek köszönhetően következetesen magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtunk 70-nél több országban található vevőink részére. Globális jelenlétünk mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon teljes szállítási lefedettséget biztosít. Átfogó termékportfóliónkban a gumiipar számára szabványos ASTM osztályú ipari korom, valamint alkalmazások széles skálájában használható Speciális Ipari korom is megtalálható. Kulcsfontosságú márkáink többek között: a Birla arbon, a Raven és a onductex. AZ ADITYA BIRLA SPRT Anyavállalatunk, az Aditya Birla soport, egy 40 milliárd dolláros globális tömörülés, amely a gyártó és szolgáltató iparágak széles tartományában vezető szerepet tölt be, például az ipari korom, a cement, a textil, a színesfém, a bányászat, a távközlés és a kiskereskedelem területén. Az indiai mumbai-i székhelyű csoport a világ 36 országában több mint munkavállalót foglalkoztat AUGUSZTUSÁBAN A MUNKAVÁLLALÓK 100%-a RÉSZESÜLT ETIKAI KÉPZÉSBEN AZ ÉV FLYAMÁN A NYERESÉG 3,5% -át FRGATTÁK VISSZA K+F-BE A 2014-ES ÜZLETI ÉVBEN TERMELT IPARI KRM MINDEN EGYES TNNÁJA UTÁN 7,82 GIGAJULE TÖBBLETENERGIA KELETKEZETT, EZZEL BIZTSÍTVA FLYAMATS ENERGIA-PZITIVITÁSUNKAT 47% A ÜZLETI ÉVHEZ KÉPEST 2014-RE AZ ÖSSZES ÉSZLELT BALESET ARÁNYA 47%-KAL SÖKKENT ALVÁLLALKZÓINKNÁL Míg a mindannyiunk számára jobb jövő megteremtéséért fáradozunk, szem előtt tartjuk azt, hogy mindennap felelősek vagyunk a tevékenységünk kiválóságának megteremtéséért. Folyamatos elsőbbséget élvez elkötelezettségünk munkavállalóink biztonságáért és jólétéért, munkavállalóink számára a tisztességes és biztonságos környezet megteremtéséért, és azért, hogy pozitívan hassunk azokra a közösségekre, ahol dolgozunk. NÉGY A 2014-ES ÜZLETI ÉV SRÁN EGYIPTM NÉGY FALUJÁBAN ÁLLÍTTTUNK FEL KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ EGYESÜLETEKET ELVÉGEZTÜK ELSŐ ÉLETIKLUS-ELEMZÉSÜNKET A NYERSLAJ-KITERMELÉSTŐL EGÉSZEN ADDIG, AMEDDIG AZ IPARI KRM VEVŐINK KAPUIT ELÉRI DR. SANTRUPT MISRA, DR. SANTRUPT MISRA, A BIRLA ARBN ELNÖK- VEZÉRIGAZGATÓJA ÉS EMBERI ERŐFRRÁS IGAZGATÓ AZ ADITYA BIRLA MANAGEMENT RP. PVT KFT.-NÉL

3 FENNTARTHATÓ ÜZEMELTETÉSI KIVÁLÓSÁG STRATÉGIÁNK Ahhoz, hogy elérjük azon célunkat, hogy a legnagyobb tiszteletnek örvendő, fenntartható és dinamikus, globális ipari korom-termelő vállalattá váljunk, felelősen és fenntartható módon kell eljárnunk, miközben a bolygó minden részére megbízhatóan szállítjuk a legjobb minőségű ipari kormot. A Fenntartható Üzemeltetési Kiválóság (FÜK) c. stratégiánk ad iránymutatást abban, miként járjunk el összes globális tevékenységünkben. A Vállalati Kockázatkezelés és a Legjobb Gyakorlatok által támogatott FÜK révén javíthatjuk szabványainkat, a lehető legnagyobb hatékonysággal gyárthatunk ipari kormot, és csökkenthetjük a környezetre és a társadalomra gyakorolt hátrányos hatást, míg vevőink számára folyamatosan kiváló teljesítményt nyújtunk. Ez a stratégia határozza meg magatartásunkat és üzleti döntéshozatalunkat, létesítményeink megtervezésétől és üzemeltetésétől egészen a munkavállalóinkkal fennálló kapcsolatunkig. A SZÉNATMK A szén minden élet alapját képező, a természetben megtalálható kémiai elem. Felelősek vagyunk azért, hogy az általunk felhasznált minden egyes szénatomot a lehető legnagyobb hatékonysággal aknázzuk ki. TERMÉKÜNK ÉS ELJÁRÁSAINK Az ipari korom lényegében szénből álló finom fekete por, amellyel számos mindennapi használati tárgyunk erősebbé, jobbá és tartósabbá tehető. Pirolízissel állítjuk elő részben alacsony értékű olajmaradványok magas hőmérsékleten való elégetésével ellenőrzött eljárási feltételek mellett. Az ipari korom főként járműabroncsok gumijának megerősítésére használatos, azonban pigmentként, UV-stabilizátorként, vezető vagy szigetelőanyagként is használatos különféle speciális gumi-, műanyag-, tinta- és festékanyagokban. SZÉNFELHASZNÁLÁS Energia- és kibocsátási stratégiánk két pilléren nyugszik: az alapanyagként általunk használt olajból és gázból nagyobb mennyiségű ipari korom előállítása, és az akár villamos, gőz, akár véggáz formájú energia értékként való kezelése, amelyet termelési költségünk csökkentésére és értékesítésre használunk fel, ezáltal új, fejlettebb technológiákba visszaforgatható bevételeinket növelve. A szénben gazdag nyersolajat nyersanyagként bányásszák, és finomítókba szállítják. A szakaszos lepárló eljárás hulladékát, az alacsony értékű, ám szénben gazdag olajmaradványt használjuk fel. A létrejött véggázt el kell égetni, mielőtt a légkörbe bocsátanánk. Az ebből az eljárásból keletkező hőt energiává alakítjuk át. BIRLA ARBN MANUFATURING SITES A nyersolajat szakaszos lepárlással különféle vegyi anyagokra, ideértve gázolajra, benzinre és kerozinra bontják. Gyártási eljárásunk során a szénben gazdag olajmaradvány értékes ipari korommá alakul át. A végtermék az ipari korom, amelyet vevőink ezerféle cikkben használnak, a járműabroncsoktól az élelmiszerek csomagolóanyagaiig.

4 KULSFNTSSÁGÚ TERÜLETEINK Fenntarthatósági stratégiánk a partnereink számára legfontosabb, valamint a vállalatunk jövőbeni versenyképességére jelentősen ható területekre összpontosít ban felülvizsgáltuk az előző évben lefolytatott jelentős tényezőket vizsgáló elemzésünket, amely alapján finomíthatjuk a meglévő fókuszpontjainkat, és azonosíthatjuk a felmerülő gondokat. Ennek köszönhetően határozhattuk meg a partnereink számára legfontosabbnak megítélt területek fontossági sorrendjét, többek között a termékbiztonságot, az emberi jogokat, a biztonsági teljesítményt, a megfelelőséget és az etikát. A témaköröket hat területre csoportosítottuk, ezek alkotják a Birla arbon évi Fenntarthatósági beszámolójának elemeit. EZEK AZ IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA A TERMÉKFELELŐSSÉG A KÖRNYEZET A VEVŐK ÉS BESZÁLLÍTÓK AZ EMBEREK A KÖZÖSSÉGEK LEGFNTSABB TERÜLETEINK Az alábbi diagram bemutatja, ezeken a területeken belül a kockázatok és lehetőségek hogyan alakulnak egymáshoz képest a vállalatunk számára fennálló jelentőségük szempontjából. Termékbiztonság Üzletmenet-folytonossága A termék állandó minősége Erőforrások felhasználása A vállalat megítélése Irányítási keretek Etika Üvegházhatású gázok Munkavállalói elkötelezettség Munkavállalók megtartása Közösségi elkötelezettség Munkavállalói jólét Termékgondnokság Víz Vezetőség Ellátási lánc Átláthatóság Biztonság Emberi jogok Hulladék Energia Kibocsátások a levegőbe Jótékonyság További olvasnivalók itt:

5 PRIRITÁSAINK IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA élunk, hogy tevékenységünket mindenkor tisztességesen végezzük, a tisztelet kultúráját előmozdítva a vevőink, a beszállítóink és a környezetünk érdekében. Magatartási kódexünk, globális programjaink és irányítási struktúránk biztosítja, hogy folyamatosan magas szintű etikai szabályokat tekintsünk mércének, és a törvényeket betartva járjunk el függetlenül attól, a tevékenységünket hol folytatjuk augusztusában munkavállalóink 100%-át kívántuk elérni az etikai képzéssel. Bevezettünk egy forróvonalat, amelyen keresztül munkavállalóink névtelenül jelenthetik be a munkájuk során tapasztalt bármilyen törvényellenes, vagy szabályellenes magatartást. Idáig 11 telephelyen vehető igénybe, és 2014 végéig az összes telephelyen működtetni kívánjuk. Egy új üzleti folytonossági kezdeményezést is elindítottunk, amely az IS üzletmenetfolytonossági szabványról lett mintázva. A szabvány segítségével a szervezetek méretüktől, földrajzi elhelyezkedésüktől vagy tevékenységüktől függetlenül jobban felkészülhetnek arra, hogy minden fennakadást kezeljenek. Az IS szabvány elérése szemléltetni fogja vevőink és beszállítóink számára, mennyire előrelátóan kezeljük az üzletmenet kockázatait ÁPRILISÁBAN ELINDÍTTTUK ÉS FRISSÍTETTÜK AZ ETIKAI KÓDEXET TERMÉKFELELŐSSÉG Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy vevőink számára olyan csúcsminőségű, gondosan tesztelt termékeket szállítsunk, amelyek az összes jogszabályi előírást teljesítik vagy túlteljesítik, és a leghatékonyabbak. Ez által biztosíthatják a saját vevőik számára a legbiztonságosabb, legnagyobb teljesítményű termékeket. Az is fontos, hogy az ipari koromról szerzett folyamatosan bővülő ismereteinkről az összes partnerünknek beszámoljunk. Terméktesztelő kapacitásunkat tavaly közel 400%-kal fejlesztettük, míg termékfelelősségi csapatunk alkalommal foglalkozott a vevőkkel. Továbbá a üzleti év során végzett hét termékfelelősségi ellenőrzés alapján fény derült arra, hogy a munkavállalóink nem mindig tudják, hol található a frissített termékbiztonsági útmutató, és hogy lehetnek következetlenségek abban, ahogyan a vevők termékfelelősségi adatkéréseit közöljük. Ezért terveztünk egy Biztonsági adatlap tárat, és Termékgondnokokat fogunk kinevezni annak érdekében, hogy munkaerőnk tudását és szakértelmét fejlesszük. 95% A ÜZLETI ÉVBEN, A VEVŐK ADATKÉRÉSEINEK 95%-ÁRA 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZLTUNK, A TERVEZETT ÖT NAPNÁL KRÁBBAN További olvasnivalók itt:

6 Felismerjük, hogy a siker nem csupán a növekedésről szól; a siker azt jelenti, hogy a társadalom kihívásaira megoldásokat nyújtunk. Hitem szerint lényeges, hogy a környezet felelős gondnokaiként, és az iparágunk jellegéből adódóan a világ szénkészletének felelős gondnokaiként járjunk el. KEVIN BYLE, ÜZEMELTETÉSI FŐIGAZGATÓ KÖRNYEZET Tevékenységünk olyan korlátozott természeti erőforrásoktól függ, mint az olaj, a gáz és a víz, és elismerjük, hogy felelősek vagyunk azért, hogy tevékenységünket az előbbi erőforrások bölcs felhasználásával fejlesszük. Környezeti stratégiánk négy területre összpontosít energia és kibocsátások, víz, hulladék, valamint felelős beszerzés és felhasználás. A üzleti évben 20,2 millió dollárt fektettünk be az energiahatékonysággal összefüggő és az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását csökkentő eljárások fejlesztésébe, például magas hőmérséklet és hővisszanyerő technológiába, amely csökkenti az üzemanyag-felhasználást és fokozza a teljesítményt. Ezenfelül elkezdtük kinevezni Regionális Energiaigazgatóinkat (REI-k) ázsiai, európai és afrikai létesítményeinkben annak érdekében, hogy potenciális kibocsátás-csökkentő intézkedéseket azonosítsanak, és a fejlesztések életbe léptetésével egyidejűleg szakértelmet és támogatást nyújtsanak a telephelyek számára. Tavaly egy további Birla arbon gyár vált energiapozitívvá, amely globálisan azt jelenti, hogy az ipari korom előállítása során többletenergiát termelünk. A üzleti évben Életciklus-elemzést (ÉE) végeztünk annak mérésére, a bejövő anyagainknak és az ipari koromnak milyen hatásai vannak a nyersolaj-kitermeléstől egészen addig, ameddig az ipari korom vevőink kapuit eléri. Az elemzés révén jobban megérthetjük hatásunkat a 2 - kibocsátások tekintetében, és azonosíthatjuk a szénlábnyomunkat csökkentő lehetőségeket. 4,6% A KÖZVETLEN 2 -KIBSÁTÁS INTENZITÁSÁNAK 4,6%-S SÖKKENÉSE A ÜZLETI ÉVRŐL A ÜZLETI ÉVRE VEVŐK ÉS BESZÁLLÍTÓK Az ipari koromtermelésre egyedüliként összpontosító globális vállalatként, nagyon erős a pozíciónk a tekintetben, hogy vevőink részére a legjobb minőségű forradalmi termékeket szállítsuk. élunk annak biztosítása, hogy az általunk előállított ipari korom minden egyes tétele megfeleljen vevőinknek a tisztaságra, a morfológiára és szemcsetulajdonságokra vonatkozó legszigorúbb előírásainak. Ahhoz, hogy világszinten vezető ipari koromtermelők maradhassunk, szoros kapcsolatokat kell ápolnunk vevőinkkel az igényeik teljes megértése, a szigorú termékminőség programunk további erősítése érdekében, és a beszállítókkal együtt kell működnünk azért, hogy mindig teljesíteni tudják magas szintű előírásainkat. A üzleti évben megtartottuk a második globális Vevőelégedettségi felmérésünket, amely fontos visszajelzést ad arról, mi számít leginkább vevőink számára. Tavaly számos auditot végeztünk vevőinknél, és dolgozunk a saját beszállítói magatartási kódexünkön, amellyel felszólítjuk majd beszállítóinkat arra, hogy olyan kulcsfontosságú területeken feleljenek meg, mint az emberi jogok, a munkaügyi gyakorlatok és a vállalati irányítás ELKÖTELEZETTSÉG A BESZÁLLÍTÓI MAGATARTÁSI KÓDEX ÜZLETI ÉVI BEVEZETÉSE IRÁNT További olvasnivalók itt:

7 A belső tehetségek fejlesztése és gondozása munkavállalói stratégiánk kulcsfontosságú része, azért, mert ezzel biztosítható, hogy a tevékenység minden szintjén megfelelő szakképzettségű munkaerő álljon rendelkezésre. TIMTHY FEDRIGN, DHELYETTES EMBERI ERŐFRRÁS VEZÉRIGAZGATÓ EMBEREK A Birla arbonnál elkötelezzük munkavállalóinkat és sikeres karrierépítési lehetőségeket teremtünk számukra. Ez az egyik oka annak, sok munkavállalónk miért marad nálunk olyan hosszú ideig. Elsődleges szempontunk, hogy a felsőoktatásból frissen kikerülteket vonzzunk, fejlesszünk és tartsunk meg, és sok területünkön veszünk fel több végzőst, a műszaki és a vezetői készségekre hangsúlyt helyezve ban a Birla arbon elindította a Vezetőfejlesztési programot, amely egy középvezető munkavállalók számára kialakított műszaki és magatartási kompetenciákon alapuló fejlesztési kezdeményezés. Az online rendszer összegyűjti a vállalatnál dolgozó összes munkavállaló fejlesztési igényeit. Majd a feletteseik segítségével és támogatásával a munkavállalók a saját fejlődési tervüket szerkezetbe foglaltan határozhatják meg. A középvezető munkavállalók 100%-a vesz részt jelenleg a Vezetőfejlesztési programban. Számunkra semmi nem fontosabb munkavállalóink egészségénél és biztonságánál. Míg a munkavállalóink összes rögzíthető baleseti aránya (ÖRSA) az iparágunkon belül igen jónak mondható, ez az arány az utóbbi években emelkedett. élunk évről évre, továbbra is a nulla sérülés marad, és folytatjuk az e cél érdekében végzett munkát, a Birla arbon jobb belső biztonsági kultúrájára összpontosítva. 7,9 Millió $-t FRDÍTTTUNK AZ EGÉSZSÉGRE, AZ INFRASTRUKTÚRÁRA ÉS BERENDEZÉSEKRE KÖZÖSSÉGEK Szoros kapcsolatokat ápolunk a helyi közösségekkel a területen jelenlévő legfontosabb ügyek megértése és kezelése céljából. A helyi közösségi csoportokkal közösen kifejlesztett társadalmi befektetési programjaink hosszú távú társadalmi-gazdasági előnyt jelentenek a régiónak és támogatják a helyieket.. Legfontosabb területeink az egészségügy, az oktatás, a társadalmi befektetés és a jótékonysági adakozás. A üzleti évi közösségi tevékenységünk része volt Közösségfejlesztő Egyesületeket (KFE) indítani négy egyiptomi faluban. Ezek a helyileg irányított szervezetek segítséget nyújtanak a közösségeknek saját fejlesztési programjaik a rendelőintézetektől az írástanító tanfolyamokig megalkotásában, hivatalossá tételében és összehangolásában. A thaiföldi Anghthongban a helyi általános iskolai tanárok számára angol nyelvtanítási programot indítottunk és az indiai Gummidipoondiban kilenc iskolába telepítettünk víztisztítókat tanuló javára. Szakmai tanfolyamot is tartottunk a helyi asszonyok számára az indiai Patalganga és Renukoot településeken, amely alapján megbízható jövedelemre tehetnek szert szeptemberében és októberében európai gyáraink (Németország, Spanyolország, laszország és Magyarország) nyílt napokat tartottak, amelyek során a helyi közösséget gyárlátogatásra hívtuk meg. A cél bővebb tájékoztatásuk volt a vállalatról és az ipari koromról DLLÁRT GYŰJTÖTTÜNK A TÁRSADALMI FEJLESZTÉSI PRGRAMKAT TÁMGATÓ UNITED WAY NEVŰ JÓTÉKNYSÁGI SZERVEZET SZÁMÁRA További olvasnivalók itt:

8 ÉLJAINK ÉS FEJLŐDÉSÜNK ì Fejlődés è A cél teljesítése felé jó úton haladunk î Ütemtervtől elmarad ÜZLETI IRÁNYÍTÁS Vezető pozíciónk megtartása az iparikorom-gyártó kapacitás tekintetében Kb. kétszerese az éves tőke befektetésnek szemben a ü. évi alappal 100 millió $ elérésére IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA A munkavállalók 100%-át kell részesíteni Kombinált Etikai Kódex képzésben KÖRNYEZET Közvetlen kibocsátási intenzitásunk csökkentése (t 2 / t ipari korom ) több mint 22%-kal szemben a évi alappal Növelni a nettó energiatermelési intenzitásunkat (t 2 eq/ t ipari korom ) több mint 25%-kal szemben a ü. évi alappal 50%-kal csökkenteni a vízfelhasználási intenzitásunkat (m 3 /t ipari korom ) szemben a ü. évi alappal 50%-kal csökkenteni a hulladék-kibocsátási intenzitásunkat (t/t ipari korom ) szemben a ü. évi alappal TELJESÍTMÉNY FEJLŐDÉS ÉL Ü. ÉV Ü. ÉV Ü. ÉV Ü. ÉV 1. sz. 1. sz. 1. sz. è 1. sz. 51,8M $ 66,5M $ 64,1M $ è > 100M $ 94% 94% 100% 1 ì 100% 98,8% 95,2% 2 90,7% ì < 78% n./a. 100% 99,6% è > 125% 100% 106% 104% è < 50% 100% 208% 144% è < 50% Nulla környezeti kibocsátás î 0 EMBEREK Nulla baleseti arány (beszámoló az ÖRSA alakulásáról) 0,62 0,57 0,78 î 0 A Birla arbon vezetőinek 100%-a nevezett meg és mért éves vezetői fejlődési célokat KÖZÖSSÉGEK Létesítményeink 100%-ának részt kell vennie a közösségi tevékenységekben n./a. n./a. 100% è 100% 100% 100% 100% è 100% 1 A tervnek megfelelően haladunk, és ezt 2014 augusztusáig elérhetjük 2 A javított számítási módszertan alapján módosított érték VISSZAJELZÉS A Fenntartható üzemi kiválóság c. stratégiánk iránti elkötelezettségünk lényeges eleme a második beszámolónkra vonatkozó visszajelzés. A vezetőségünk a véleményeket áttekinti és sok esetben beépíti a későbbi beszámolókba. További tájékoztatásért látogasson el ide: Kérjük, visszajelzését a következő személynek küldje el: Dr. Gilles Moninot Globális Fenntarthatósági Igazgató Birla arbon birlacarbon.sustainability@adityabirla.com Készítette: Flag [FS Logo} Újrahasznosított, prémium, bevonat nélküli papírra nyomtatva. 100% fogyasztói hulladékot tartalmazó újrahasznosítási mérték, amelyet az IS környezetgazdálkodási szabvány szerint akkreditált papírgyárban állítottak elő. Az e termékben használt rostpépet elemi klórtól mentes (EKM) eljárással fehérítették.

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai.

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai. Újrahasznosítási ipar Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai www.lcpackaging.com Kiváló minőség, 100%- os újrahasznosíthatóság 02 A bigbag zsákok vezető szakértője az újrahasznosítási iparágban

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA 2017 KIVONAT IPACKCHEM CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA Tevékenységünk EGYESÜLT KIRÁLYSÁG FRANCIAORSZÁG BRAZÍLIA OROSZORSZÁG MAGYARORSZÁG DÉL AFRIKA Az IPACKCHEM csoport

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Élelmiszerbiztonsági. Program.

Élelmiszerbiztonsági. Program. Élelmiszerbiztonsági Program www.lcpackaging.com Tisztább, biztonságosabb és fenntarthatóbb 02 Innovatív bigbag program a prémium minőségű élelmiszerbiztonsági csomagolásokért Az élelmiszereket és az élelmiszer-ipari

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

ÚTJA AZ ÉRTÉKLÁNCUNKON KERESZTÜL

ÚTJA AZ ÉRTÉKLÁNCUNKON KERESZTÜL A KIVÁLÓSÁG ÚTJA ON KERESZTÜL BIRLA CARBON ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ sustainability.birlacarbon.com A VÍZIÓNK 2 sustainability.birlacarbon.com 3 KÖSZÖNTŐ A Birla Carbon az Aditya Birla

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

M OL-csoport Beszállítói Fórum március 27. MOL-csoport stratégiája Etikai kódex, Minő ségpolitika 1. SZAKMAI SZEKCIÓ

M OL-csoport Beszállítói Fórum március 27. MOL-csoport stratégiája Etikai kódex, Minő ségpolitika 1. SZAKMAI SZEKCIÓ M OL-csoport Beszállítói Fórum 2003. március 27. 2003. március 27. MOL-csoport stratégiája Etikai kódex, Minő ségpolitika 1. SZAKMAI SZEKCIÓ Beruházás, karbantartás, indirekt és segédanyagok, Mosonyi György

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

Gyógyszerbiztonsági. Program.

Gyógyszerbiztonsági. Program. Gyógyszerbiztonsági Program www.lcpackaging.com Tisztább, biztonságosabb és fenntarthatóbb 02 Innovatív bigbag program a prémium minőségű gyógyszerbiztonsági csomagolásokért A gyógyszeripar számára a fogyasztók

Részletesebben

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe Szerkesztette Grafikai koordináció Vállalati Kommunikáció Jóváhagyta Assicurazioni Generali S.p.A. Igazgatósága Milánó, 2011. december 16. Bevezető Az elmúlt

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A feddhetetlenség a legfontosabb. Úgy kell dolgoznunk a mindennapok során, hogy megfeleljünk azoknak a legmagasabb szintű etikai normáknak, amelyek elvárhatók

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

vállalati felelősségvállalás alapelvei

vállalati felelősségvállalás alapelvei Az ALDI SÜD vállalatcsoport vállalati felelősségvállalás alapelvei Bevezetés Az ALDI DÉL vállalatcsoportra a felelős vállalatirányítás elvei érvényesek. Ebben az iratban szemléltetjük, melyik alapelvek

Részletesebben

EQ80 a Canontól ÉPÍTSÜNK JOBB VÁLLALKOZÁST! EGYÜTT.

EQ80 a Canontól ÉPÍTSÜNK JOBB VÁLLALKOZÁST! EGYÜTT. EQ80 a Canontól ÉPÍTSÜNK JOBB VÁLLALKOZÁST! EGYÜTT. See the bigger picture Intelligensebb megoldások egy jobb vállalkozásért A Canonnál elköteleztük magunkat amellett, hogy ügyfeleinknek innovatív termékek

Részletesebben

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása 2017. január 16-tól 2018. január 15-ig lehetséges.

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

Szállítói szabványok

Szállítói szabványok Szállítói szabványok Az Arconic fenntartható és etikus üzleti gyakorlatok iránti folyamatos elkötelezettsége részeként együttműködünk beszállítóinkkal, alvállalkozóinkkal, tanácsadóinkkal és más felekkel,

Részletesebben

Szakértelem Elkötelezettek

Szakértelem Elkötelezettek MINŐSÉGPOLITIKA ALAPVETŐ ÉRTÉKEINK Értékeink alapját az oktatás, a kutatás és a gyógyítás terén egyaránt az egyetem 650 éves hagyománya képezi, amely képes a folyamatos megújulásra. Szakértelem abban,

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Transznacionális programok

Transznacionális programok Transznacionális programok Csalagovits Imre János csalagovits@vati.hu 06 30 2307651 OTKA Konferencia 2009 Május 22 1 Tartalom Hidden Agenda Nemzeti és transznacionális érdek Stratégia és menedzsment Transznacionális

Részletesebben

Esettanulmány 1. Üzleti Etika Munkahelyi környezet Környezetvédelem Piaci Környezet Társadalom (Közösség)

Esettanulmány 1. Üzleti Etika Munkahelyi környezet Környezetvédelem Piaci Környezet Társadalom (Közösség) 1. Cég adatok Esettanulmány 1 Cég név: Van Dorp installaties bv Tevékenységi Ágazat: Műszaki berendezések Tevékenységi kör/ Fő tevékenység: Tűzvész megakadályozása, műszaki támogatás, klíma technika és

Részletesebben

A magyar élelmiszeripar prioritások és kihívások: az Élelmiszer az életért Magyar Nemzeti Technológiai Platform. 1 A Magyar Nemzeti Élelmiszertechnológiai Platform Célja ipar igényeinek Rendszeres párbeszéd

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság)

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A fenntarthatóságot segítő regionális támogatási rendszer jelene és jövője ÉMOP - jelen ROP ÁPU Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A környezeti fenntarthatóság érvényesítése A környezeti

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu Belső ellenőrzés és compliance Cover szolgáltatások KPMG.hu Stratégiai fontosságú lehetőségek a belső ellenőrzésben Valós képet nyújt a szervezet működésének hatásosságáról és hatékonyságáról. Felderíti

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása. 1. Támogatás célja: 2. Támogatás összege:

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása. 1. Támogatás célja: 2. Támogatás összege: GINOP 1.2.2-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása 2017. január 16-tól 2019. január 16-ig

Részletesebben

Társaságunk. Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával

Társaságunk. Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával Társaságunk Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával A Xypex Chemical Corporation egyike a világ vezető vízszigetelő anyag gyártóinak. A társaság a Xypex kristályos technológia bevezetésével

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

Pályázati összefoglaló

Pályázati összefoglaló Pályázati összefoglaló Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16 Célja: Jelen felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával, vissza nem térítendő

Részletesebben

AZ ÖN ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÓJA

AZ ÖN ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÓJA Z Elektronika Kft. AZ ÖN ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÓJA www.zelektronika.eu TISZTELT LEENDŐ PARTNERÜNK! FEJLŐDÉSÜNK ZÁLOGA AZ ÖN SIKERE Z ELEKTRONIKA KFT. SZÉLES KÖRŰ SZOLGÁLTATÁST NYÚJT AZ ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÁS

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a NN Biztosító Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN

AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN ERŐFORRÁS HATÉKONYSÁG A HAZAI ÉPÍTŐIPARBAN - Jó gyakorlatok a körforgásos gazdaság és az ökoinnováció terén - Budapest CONSRTUMA

Részletesebben

LOKÁLIS KAPCSOLATOK

LOKÁLIS KAPCSOLATOK LOKÁLIS KAPCSOLATOK 2018.02.28. JÖVŐKÉPÜNK: megváltoztatja a [vásárlókét] [kollégákét] [partnerekét] életet ÉRTÉKEINK BIZALOM KIVÁLÓSÁG NYITOTTSÁG 2 meggyőződésünk Az Auchannál azt gondoljuk, hogy A kereskedő

Részletesebben

keeps your industry going

keeps your industry going keeps your industry going 90 éve vagyunk jelen a csomagolóanyagiparban, és mára már a flexibilis falú szövetkonténerek területén is (FIBC) szakértők vagyunk Az LC Packaging egy családi vállalkozás, amely

Részletesebben

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA Lajosmizse (2017.05.16) Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Galambos

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

A fenntarthatóság útján 2011-ben??

A fenntarthatóság útján 2011-ben?? A fenntarthatóság útján 2011-ben?? Válogatás a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 legfontosabb megállapításaiból Az összefoglalót a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

Részletesebben

Szabóné Dr. Veres Tünde

Szabóné Dr. Veres Tünde Szabóné Dr. Veres Tünde 15.09.04. A transzferár rendszer, mint vállalat vezetési eszköz megítélése Kérdőíves kutatási eredmények A transzferár dokumentáció üzleti információi A dokumentáció tartalmának

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 XV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL -BESZÉLGETÉS SZOMOLÁNYI KATALIN BUDAPEST, 2014. SZEPTEMBER 3. MAGYAR TELEKOM ÜGYFÉLSZÁMAI ~ ~ Energia 175 000 TV 900 000 ~ Internet 850

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Eco echo szalvéták. Célja. Fenntartható irányvonal, környezetvédelem. Koncepció leírása

Eco echo szalvéták. Célja. Fenntartható irányvonal, környezetvédelem. Koncepció leírása Eco echo szalvéták Célja Fenntartható irányvonal, környezetvédelem Koncepció leírása Nyers anyag, újrahasznosított anyag tónus, Tissue és Dunisoft, komposztálhatóság Koncepció neve Eco echo Minőség Dunisoft

Részletesebben

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás megelőzése és csökkentése érdekében NÉB)( Maradék nélkül konferencia 2016. november 18. Szöllősi Réka Élelmiszer-feldolgozók Országos

Részletesebben

ECONATURAL. Mérföldkő a papírgyártás történetében

ECONATURAL. Mérföldkő a papírgyártás történetében ECONATURAL Mérföldkő a papírgyártás történetében Lucart Professional EcoNatural: a környezettudatos papír új generációja. Az újrafelhasznált italos kartondobozokból készült EcoNatural a 100%-osan környezetbarát

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Engedjék meg, hogy a következőkben sajátosságról is említést tegyek a témához kapcsolódóan.

Engedjék meg, hogy a következőkben sajátosságról is említést tegyek a témához kapcsolódóan. Fenntartható élelmiszer-rendszerek az egészséges táplálkozásért Európában és Közép-Ázsiában FAO-WHO regionális szimpózium megnyitó Budapest, 2017. december 4. 9:00-9:30 Tisztelt FAO Főigazgató-helyettes

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC Martin János Szakképző Iskola A Martin János Szakképző Iskola felvállalta a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális képzését és számtalan új ötlettel, differenciált

Részletesebben

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23.

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület 2013. szeptember 19. Bevezető kérdés Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 1 Felelősség a közjóért

Részletesebben

Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) Áttekintés

Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) Áttekintés Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) Áttekintés 1 Tartalomjegyzék 1. BCSDH bemutatkozás 2. BCSDH megközelítés 3. BCSDH szervezet 2 1. BCSDH bemutatkozás 3 A Magyarországi Üzleti

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban?

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? 1 fólia Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? A termelés globalizációja következtében teljesen átalakul a termelő vállalatok struktúrálódása.

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

Környezetvédelmi szaktanácsadás

Környezetvédelmi szaktanácsadás Környezetvédelmi szaktanácsadás ELEMZÉS TANÁCSADÁS TERVEZÉS WWW.WESSLING.HU Szakértői szaktanácsadói tevékenységünket folyamatosan terjesztjük ki az épített környezet kérdéseire. Az ezen a területen végzett

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

EGYEDI, ADAPTÁLHATÓ UNIVERZÁLIS KARTÁMASZ KIFEJLESZTÉSE AZ ARMSTER TERMÉKCSALÁD BŐVÍTÉSÉVEL GINOP

EGYEDI, ADAPTÁLHATÓ UNIVERZÁLIS KARTÁMASZ KIFEJLESZTÉSE AZ ARMSTER TERMÉKCSALÁD BŐVÍTÉSÉVEL GINOP 2017I08I07 EGYEDI, ADAPTÁLHATÓ UNIVERZÁLIS KARTÁMASZ KIFEJLESZTÉSE AZ ARMSTER TERMÉKCSALÁD BŐVÍTÉSÉVEL GINOP-2.1.7-15-2016-00128 TÁJÉKOZTATÓ A RATI Autófelszerelési Cikkeket Fejlesztő, Gyártó és Forgalmazó

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ!

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt:

Részletesebben

Az élelmiszeripar jelene, jövője

Az élelmiszeripar jelene, jövője Az élelmiszeripar jelene, jövője dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. április 25. Élelmiszergazdaság jelentősége Stratégiai jelentőségű ágazat:

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Jean-François Jalkh az ENF képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Jean-François Jalkh az ENF képviselőcsoport nevében 8.3.2017 A8-0034/244 244 6 preambulumbekezdés (6) Ahhoz, hogy az újrafeldolgozási célértékek meghatározása megbízható és összehasonlítható adatok alapján történjen, illetve lehetővé váljon e célértékek

Részletesebben

Fejlesztési projektjeink eredményei

Fejlesztési projektjeink eredményei Fejlesztési projektjeink eredményei 1 www.bosch.hu Fejlesztési projektjeink eredményei 2 Miskolc Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult,

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2013. augusztus 26.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2013. augusztus 26. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2013. augusztus 26. SÓLYOM Befektetési és Vagyonkezelési Holding Korlátolt Felelősségű Társaság A SÓLYOM cégcsoport tagjai 2013 májusától alakultak meg folyamatosan. Először a SÓLYOM Befektetési

Részletesebben

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Tartalom Bevezető / FTP általában Stratégiai Kutatási Terv (SRA) Az SRA megvalósítása = FTP FTP szervezetei Összefoglalás

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.7.13. C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2016/1011 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Közös Kutatóközpont Joint Research Centre (JRC) e. r p. / r 65 % 80 % 60 % 20 % 73 % HU TSUNAMIS ALERT SYSTEM MUNICIPAL SERVICE + 27.5 1020.0

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP-1.2.2-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti

Részletesebben

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése,

Részletesebben

Energia menedzsment tanúsítói szemmel

Energia menedzsment tanúsítói szemmel Energia menedzsment tanúsítói szemmel Bárczi István Környezetvédelmi divízióvezető 2012. november 7. XXI. Magyar Minőség Hét Cégünkről Vizsgálat, ellenőrzés és tanúsítás 140 országban, kb. 60.000 munkatárssal,

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. július 18., hétfő TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben