A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA CARBON ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMOLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA CARBON 2014. ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMOLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE"

Átírás

1 A KIVÁLÓSÁG ALAPJA FENNTARTHATÓ JÖVŐ A BIRLA ARBN ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI BESZÁMLÓJÁNAK ÖSSZEGZÉSE

2 VÁLLALATUNK TEVÉKENYSÉGÜNK A Birla arbon a világ legnagyobb iparikorom-gyártója és szállítója nál több alkalmazottunknak és Ázsia, Európa, Afrika és Észak- és Dél- Amerika kulcsfontosságú piacain meglévő jelenlétünknek köszönhetően következetesen magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtunk 70-nél több országban található vevőink részére. Globális jelenlétünk mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon teljes szállítási lefedettséget biztosít. Átfogó termékportfóliónkban a gumiipar számára szabványos ASTM osztályú ipari korom, valamint alkalmazások széles skálájában használható Speciális Ipari korom is megtalálható. Kulcsfontosságú márkáink többek között: a Birla arbon, a Raven és a onductex. AZ ADITYA BIRLA SPRT Anyavállalatunk, az Aditya Birla soport, egy 40 milliárd dolláros globális tömörülés, amely a gyártó és szolgáltató iparágak széles tartományában vezető szerepet tölt be, például az ipari korom, a cement, a textil, a színesfém, a bányászat, a távközlés és a kiskereskedelem területén. Az indiai mumbai-i székhelyű csoport a világ 36 országában több mint munkavállalót foglalkoztat AUGUSZTUSÁBAN A MUNKAVÁLLALÓK 100%-a RÉSZESÜLT ETIKAI KÉPZÉSBEN AZ ÉV FLYAMÁN A NYERESÉG 3,5% -át FRGATTÁK VISSZA K+F-BE A 2014-ES ÜZLETI ÉVBEN TERMELT IPARI KRM MINDEN EGYES TNNÁJA UTÁN 7,82 GIGAJULE TÖBBLETENERGIA KELETKEZETT, EZZEL BIZTSÍTVA FLYAMATS ENERGIA-PZITIVITÁSUNKAT 47% A ÜZLETI ÉVHEZ KÉPEST 2014-RE AZ ÖSSZES ÉSZLELT BALESET ARÁNYA 47%-KAL SÖKKENT ALVÁLLALKZÓINKNÁL Míg a mindannyiunk számára jobb jövő megteremtéséért fáradozunk, szem előtt tartjuk azt, hogy mindennap felelősek vagyunk a tevékenységünk kiválóságának megteremtéséért. Folyamatos elsőbbséget élvez elkötelezettségünk munkavállalóink biztonságáért és jólétéért, munkavállalóink számára a tisztességes és biztonságos környezet megteremtéséért, és azért, hogy pozitívan hassunk azokra a közösségekre, ahol dolgozunk. NÉGY A 2014-ES ÜZLETI ÉV SRÁN EGYIPTM NÉGY FALUJÁBAN ÁLLÍTTTUNK FEL KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ EGYESÜLETEKET ELVÉGEZTÜK ELSŐ ÉLETIKLUS-ELEMZÉSÜNKET A NYERSLAJ-KITERMELÉSTŐL EGÉSZEN ADDIG, AMEDDIG AZ IPARI KRM VEVŐINK KAPUIT ELÉRI DR. SANTRUPT MISRA, DR. SANTRUPT MISRA, A BIRLA ARBN ELNÖK- VEZÉRIGAZGATÓJA ÉS EMBERI ERŐFRRÁS IGAZGATÓ AZ ADITYA BIRLA MANAGEMENT RP. PVT KFT.-NÉL

3 FENNTARTHATÓ ÜZEMELTETÉSI KIVÁLÓSÁG STRATÉGIÁNK Ahhoz, hogy elérjük azon célunkat, hogy a legnagyobb tiszteletnek örvendő, fenntartható és dinamikus, globális ipari korom-termelő vállalattá váljunk, felelősen és fenntartható módon kell eljárnunk, miközben a bolygó minden részére megbízhatóan szállítjuk a legjobb minőségű ipari kormot. A Fenntartható Üzemeltetési Kiválóság (FÜK) c. stratégiánk ad iránymutatást abban, miként járjunk el összes globális tevékenységünkben. A Vállalati Kockázatkezelés és a Legjobb Gyakorlatok által támogatott FÜK révén javíthatjuk szabványainkat, a lehető legnagyobb hatékonysággal gyárthatunk ipari kormot, és csökkenthetjük a környezetre és a társadalomra gyakorolt hátrányos hatást, míg vevőink számára folyamatosan kiváló teljesítményt nyújtunk. Ez a stratégia határozza meg magatartásunkat és üzleti döntéshozatalunkat, létesítményeink megtervezésétől és üzemeltetésétől egészen a munkavállalóinkkal fennálló kapcsolatunkig. A SZÉNATMK A szén minden élet alapját képező, a természetben megtalálható kémiai elem. Felelősek vagyunk azért, hogy az általunk felhasznált minden egyes szénatomot a lehető legnagyobb hatékonysággal aknázzuk ki. TERMÉKÜNK ÉS ELJÁRÁSAINK Az ipari korom lényegében szénből álló finom fekete por, amellyel számos mindennapi használati tárgyunk erősebbé, jobbá és tartósabbá tehető. Pirolízissel állítjuk elő részben alacsony értékű olajmaradványok magas hőmérsékleten való elégetésével ellenőrzött eljárási feltételek mellett. Az ipari korom főként járműabroncsok gumijának megerősítésére használatos, azonban pigmentként, UV-stabilizátorként, vezető vagy szigetelőanyagként is használatos különféle speciális gumi-, műanyag-, tinta- és festékanyagokban. SZÉNFELHASZNÁLÁS Energia- és kibocsátási stratégiánk két pilléren nyugszik: az alapanyagként általunk használt olajból és gázból nagyobb mennyiségű ipari korom előállítása, és az akár villamos, gőz, akár véggáz formájú energia értékként való kezelése, amelyet termelési költségünk csökkentésére és értékesítésre használunk fel, ezáltal új, fejlettebb technológiákba visszaforgatható bevételeinket növelve. A szénben gazdag nyersolajat nyersanyagként bányásszák, és finomítókba szállítják. A szakaszos lepárló eljárás hulladékát, az alacsony értékű, ám szénben gazdag olajmaradványt használjuk fel. A létrejött véggázt el kell égetni, mielőtt a légkörbe bocsátanánk. Az ebből az eljárásból keletkező hőt energiává alakítjuk át. BIRLA ARBN MANUFATURING SITES A nyersolajat szakaszos lepárlással különféle vegyi anyagokra, ideértve gázolajra, benzinre és kerozinra bontják. Gyártási eljárásunk során a szénben gazdag olajmaradvány értékes ipari korommá alakul át. A végtermék az ipari korom, amelyet vevőink ezerféle cikkben használnak, a járműabroncsoktól az élelmiszerek csomagolóanyagaiig.

4 KULSFNTSSÁGÚ TERÜLETEINK Fenntarthatósági stratégiánk a partnereink számára legfontosabb, valamint a vállalatunk jövőbeni versenyképességére jelentősen ható területekre összpontosít ban felülvizsgáltuk az előző évben lefolytatott jelentős tényezőket vizsgáló elemzésünket, amely alapján finomíthatjuk a meglévő fókuszpontjainkat, és azonosíthatjuk a felmerülő gondokat. Ennek köszönhetően határozhattuk meg a partnereink számára legfontosabbnak megítélt területek fontossági sorrendjét, többek között a termékbiztonságot, az emberi jogokat, a biztonsági teljesítményt, a megfelelőséget és az etikát. A témaköröket hat területre csoportosítottuk, ezek alkotják a Birla arbon évi Fenntarthatósági beszámolójának elemeit. EZEK AZ IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA A TERMÉKFELELŐSSÉG A KÖRNYEZET A VEVŐK ÉS BESZÁLLÍTÓK AZ EMBEREK A KÖZÖSSÉGEK LEGFNTSABB TERÜLETEINK Az alábbi diagram bemutatja, ezeken a területeken belül a kockázatok és lehetőségek hogyan alakulnak egymáshoz képest a vállalatunk számára fennálló jelentőségük szempontjából. Termékbiztonság Üzletmenet-folytonossága A termék állandó minősége Erőforrások felhasználása A vállalat megítélése Irányítási keretek Etika Üvegházhatású gázok Munkavállalói elkötelezettség Munkavállalók megtartása Közösségi elkötelezettség Munkavállalói jólét Termékgondnokság Víz Vezetőség Ellátási lánc Átláthatóság Biztonság Emberi jogok Hulladék Energia Kibocsátások a levegőbe Jótékonyság További olvasnivalók itt:

5 PRIRITÁSAINK IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA élunk, hogy tevékenységünket mindenkor tisztességesen végezzük, a tisztelet kultúráját előmozdítva a vevőink, a beszállítóink és a környezetünk érdekében. Magatartási kódexünk, globális programjaink és irányítási struktúránk biztosítja, hogy folyamatosan magas szintű etikai szabályokat tekintsünk mércének, és a törvényeket betartva járjunk el függetlenül attól, a tevékenységünket hol folytatjuk augusztusában munkavállalóink 100%-át kívántuk elérni az etikai képzéssel. Bevezettünk egy forróvonalat, amelyen keresztül munkavállalóink névtelenül jelenthetik be a munkájuk során tapasztalt bármilyen törvényellenes, vagy szabályellenes magatartást. Idáig 11 telephelyen vehető igénybe, és 2014 végéig az összes telephelyen működtetni kívánjuk. Egy új üzleti folytonossági kezdeményezést is elindítottunk, amely az IS üzletmenetfolytonossági szabványról lett mintázva. A szabvány segítségével a szervezetek méretüktől, földrajzi elhelyezkedésüktől vagy tevékenységüktől függetlenül jobban felkészülhetnek arra, hogy minden fennakadást kezeljenek. Az IS szabvány elérése szemléltetni fogja vevőink és beszállítóink számára, mennyire előrelátóan kezeljük az üzletmenet kockázatait ÁPRILISÁBAN ELINDÍTTTUK ÉS FRISSÍTETTÜK AZ ETIKAI KÓDEXET TERMÉKFELELŐSSÉG Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy vevőink számára olyan csúcsminőségű, gondosan tesztelt termékeket szállítsunk, amelyek az összes jogszabályi előírást teljesítik vagy túlteljesítik, és a leghatékonyabbak. Ez által biztosíthatják a saját vevőik számára a legbiztonságosabb, legnagyobb teljesítményű termékeket. Az is fontos, hogy az ipari koromról szerzett folyamatosan bővülő ismereteinkről az összes partnerünknek beszámoljunk. Terméktesztelő kapacitásunkat tavaly közel 400%-kal fejlesztettük, míg termékfelelősségi csapatunk alkalommal foglalkozott a vevőkkel. Továbbá a üzleti év során végzett hét termékfelelősségi ellenőrzés alapján fény derült arra, hogy a munkavállalóink nem mindig tudják, hol található a frissített termékbiztonsági útmutató, és hogy lehetnek következetlenségek abban, ahogyan a vevők termékfelelősségi adatkéréseit közöljük. Ezért terveztünk egy Biztonsági adatlap tárat, és Termékgondnokokat fogunk kinevezni annak érdekében, hogy munkaerőnk tudását és szakértelmét fejlesszük. 95% A ÜZLETI ÉVBEN, A VEVŐK ADATKÉRÉSEINEK 95%-ÁRA 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZLTUNK, A TERVEZETT ÖT NAPNÁL KRÁBBAN További olvasnivalók itt:

6 Felismerjük, hogy a siker nem csupán a növekedésről szól; a siker azt jelenti, hogy a társadalom kihívásaira megoldásokat nyújtunk. Hitem szerint lényeges, hogy a környezet felelős gondnokaiként, és az iparágunk jellegéből adódóan a világ szénkészletének felelős gondnokaiként járjunk el. KEVIN BYLE, ÜZEMELTETÉSI FŐIGAZGATÓ KÖRNYEZET Tevékenységünk olyan korlátozott természeti erőforrásoktól függ, mint az olaj, a gáz és a víz, és elismerjük, hogy felelősek vagyunk azért, hogy tevékenységünket az előbbi erőforrások bölcs felhasználásával fejlesszük. Környezeti stratégiánk négy területre összpontosít energia és kibocsátások, víz, hulladék, valamint felelős beszerzés és felhasználás. A üzleti évben 20,2 millió dollárt fektettünk be az energiahatékonysággal összefüggő és az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását csökkentő eljárások fejlesztésébe, például magas hőmérséklet és hővisszanyerő technológiába, amely csökkenti az üzemanyag-felhasználást és fokozza a teljesítményt. Ezenfelül elkezdtük kinevezni Regionális Energiaigazgatóinkat (REI-k) ázsiai, európai és afrikai létesítményeinkben annak érdekében, hogy potenciális kibocsátás-csökkentő intézkedéseket azonosítsanak, és a fejlesztések életbe léptetésével egyidejűleg szakértelmet és támogatást nyújtsanak a telephelyek számára. Tavaly egy további Birla arbon gyár vált energiapozitívvá, amely globálisan azt jelenti, hogy az ipari korom előállítása során többletenergiát termelünk. A üzleti évben Életciklus-elemzést (ÉE) végeztünk annak mérésére, a bejövő anyagainknak és az ipari koromnak milyen hatásai vannak a nyersolaj-kitermeléstől egészen addig, ameddig az ipari korom vevőink kapuit eléri. Az elemzés révén jobban megérthetjük hatásunkat a 2 - kibocsátások tekintetében, és azonosíthatjuk a szénlábnyomunkat csökkentő lehetőségeket. 4,6% A KÖZVETLEN 2 -KIBSÁTÁS INTENZITÁSÁNAK 4,6%-S SÖKKENÉSE A ÜZLETI ÉVRŐL A ÜZLETI ÉVRE VEVŐK ÉS BESZÁLLÍTÓK Az ipari koromtermelésre egyedüliként összpontosító globális vállalatként, nagyon erős a pozíciónk a tekintetben, hogy vevőink részére a legjobb minőségű forradalmi termékeket szállítsuk. élunk annak biztosítása, hogy az általunk előállított ipari korom minden egyes tétele megfeleljen vevőinknek a tisztaságra, a morfológiára és szemcsetulajdonságokra vonatkozó legszigorúbb előírásainak. Ahhoz, hogy világszinten vezető ipari koromtermelők maradhassunk, szoros kapcsolatokat kell ápolnunk vevőinkkel az igényeik teljes megértése, a szigorú termékminőség programunk további erősítése érdekében, és a beszállítókkal együtt kell működnünk azért, hogy mindig teljesíteni tudják magas szintű előírásainkat. A üzleti évben megtartottuk a második globális Vevőelégedettségi felmérésünket, amely fontos visszajelzést ad arról, mi számít leginkább vevőink számára. Tavaly számos auditot végeztünk vevőinknél, és dolgozunk a saját beszállítói magatartási kódexünkön, amellyel felszólítjuk majd beszállítóinkat arra, hogy olyan kulcsfontosságú területeken feleljenek meg, mint az emberi jogok, a munkaügyi gyakorlatok és a vállalati irányítás ELKÖTELEZETTSÉG A BESZÁLLÍTÓI MAGATARTÁSI KÓDEX ÜZLETI ÉVI BEVEZETÉSE IRÁNT További olvasnivalók itt:

7 A belső tehetségek fejlesztése és gondozása munkavállalói stratégiánk kulcsfontosságú része, azért, mert ezzel biztosítható, hogy a tevékenység minden szintjén megfelelő szakképzettségű munkaerő álljon rendelkezésre. TIMTHY FEDRIGN, DHELYETTES EMBERI ERŐFRRÁS VEZÉRIGAZGATÓ EMBEREK A Birla arbonnál elkötelezzük munkavállalóinkat és sikeres karrierépítési lehetőségeket teremtünk számukra. Ez az egyik oka annak, sok munkavállalónk miért marad nálunk olyan hosszú ideig. Elsődleges szempontunk, hogy a felsőoktatásból frissen kikerülteket vonzzunk, fejlesszünk és tartsunk meg, és sok területünkön veszünk fel több végzőst, a műszaki és a vezetői készségekre hangsúlyt helyezve ban a Birla arbon elindította a Vezetőfejlesztési programot, amely egy középvezető munkavállalók számára kialakított műszaki és magatartási kompetenciákon alapuló fejlesztési kezdeményezés. Az online rendszer összegyűjti a vállalatnál dolgozó összes munkavállaló fejlesztési igényeit. Majd a feletteseik segítségével és támogatásával a munkavállalók a saját fejlődési tervüket szerkezetbe foglaltan határozhatják meg. A középvezető munkavállalók 100%-a vesz részt jelenleg a Vezetőfejlesztési programban. Számunkra semmi nem fontosabb munkavállalóink egészségénél és biztonságánál. Míg a munkavállalóink összes rögzíthető baleseti aránya (ÖRSA) az iparágunkon belül igen jónak mondható, ez az arány az utóbbi években emelkedett. élunk évről évre, továbbra is a nulla sérülés marad, és folytatjuk az e cél érdekében végzett munkát, a Birla arbon jobb belső biztonsági kultúrájára összpontosítva. 7,9 Millió $-t FRDÍTTTUNK AZ EGÉSZSÉGRE, AZ INFRASTRUKTÚRÁRA ÉS BERENDEZÉSEKRE KÖZÖSSÉGEK Szoros kapcsolatokat ápolunk a helyi közösségekkel a területen jelenlévő legfontosabb ügyek megértése és kezelése céljából. A helyi közösségi csoportokkal közösen kifejlesztett társadalmi befektetési programjaink hosszú távú társadalmi-gazdasági előnyt jelentenek a régiónak és támogatják a helyieket.. Legfontosabb területeink az egészségügy, az oktatás, a társadalmi befektetés és a jótékonysági adakozás. A üzleti évi közösségi tevékenységünk része volt Közösségfejlesztő Egyesületeket (KFE) indítani négy egyiptomi faluban. Ezek a helyileg irányított szervezetek segítséget nyújtanak a közösségeknek saját fejlesztési programjaik a rendelőintézetektől az írástanító tanfolyamokig megalkotásában, hivatalossá tételében és összehangolásában. A thaiföldi Anghthongban a helyi általános iskolai tanárok számára angol nyelvtanítási programot indítottunk és az indiai Gummidipoondiban kilenc iskolába telepítettünk víztisztítókat tanuló javára. Szakmai tanfolyamot is tartottunk a helyi asszonyok számára az indiai Patalganga és Renukoot településeken, amely alapján megbízható jövedelemre tehetnek szert szeptemberében és októberében európai gyáraink (Németország, Spanyolország, laszország és Magyarország) nyílt napokat tartottak, amelyek során a helyi közösséget gyárlátogatásra hívtuk meg. A cél bővebb tájékoztatásuk volt a vállalatról és az ipari koromról DLLÁRT GYŰJTÖTTÜNK A TÁRSADALMI FEJLESZTÉSI PRGRAMKAT TÁMGATÓ UNITED WAY NEVŰ JÓTÉKNYSÁGI SZERVEZET SZÁMÁRA További olvasnivalók itt:

8 ÉLJAINK ÉS FEJLŐDÉSÜNK ì Fejlődés è A cél teljesítése felé jó úton haladunk î Ütemtervtől elmarad ÜZLETI IRÁNYÍTÁS Vezető pozíciónk megtartása az iparikorom-gyártó kapacitás tekintetében Kb. kétszerese az éves tőke befektetésnek szemben a ü. évi alappal 100 millió $ elérésére IRÁNYÍTÁS ÉS ETIKA A munkavállalók 100%-át kell részesíteni Kombinált Etikai Kódex képzésben KÖRNYEZET Közvetlen kibocsátási intenzitásunk csökkentése (t 2 / t ipari korom ) több mint 22%-kal szemben a évi alappal Növelni a nettó energiatermelési intenzitásunkat (t 2 eq/ t ipari korom ) több mint 25%-kal szemben a ü. évi alappal 50%-kal csökkenteni a vízfelhasználási intenzitásunkat (m 3 /t ipari korom ) szemben a ü. évi alappal 50%-kal csökkenteni a hulladék-kibocsátási intenzitásunkat (t/t ipari korom ) szemben a ü. évi alappal TELJESÍTMÉNY FEJLŐDÉS ÉL Ü. ÉV Ü. ÉV Ü. ÉV Ü. ÉV 1. sz. 1. sz. 1. sz. è 1. sz. 51,8M $ 66,5M $ 64,1M $ è > 100M $ 94% 94% 100% 1 ì 100% 98,8% 95,2% 2 90,7% ì < 78% n./a. 100% 99,6% è > 125% 100% 106% 104% è < 50% 100% 208% 144% è < 50% Nulla környezeti kibocsátás î 0 EMBEREK Nulla baleseti arány (beszámoló az ÖRSA alakulásáról) 0,62 0,57 0,78 î 0 A Birla arbon vezetőinek 100%-a nevezett meg és mért éves vezetői fejlődési célokat KÖZÖSSÉGEK Létesítményeink 100%-ának részt kell vennie a közösségi tevékenységekben n./a. n./a. 100% è 100% 100% 100% 100% è 100% 1 A tervnek megfelelően haladunk, és ezt 2014 augusztusáig elérhetjük 2 A javított számítási módszertan alapján módosított érték VISSZAJELZÉS A Fenntartható üzemi kiválóság c. stratégiánk iránti elkötelezettségünk lényeges eleme a második beszámolónkra vonatkozó visszajelzés. A vezetőségünk a véleményeket áttekinti és sok esetben beépíti a későbbi beszámolókba. További tájékoztatásért látogasson el ide: Kérjük, visszajelzését a következő személynek küldje el: Dr. Gilles Moninot Globális Fenntarthatósági Igazgató Birla arbon Készítette: Flag [FS Logo} Újrahasznosított, prémium, bevonat nélküli papírra nyomtatva. 100% fogyasztói hulladékot tartalmazó újrahasznosítási mérték, amelyet az IS környezetgazdálkodási szabvány szerint akkreditált papírgyárban állítottak elő. Az e termékben használt rostpépet elemi klórtól mentes (EKM) eljárással fehérítették.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

ÚTJA AZ ÉRTÉKLÁNCUNKON KERESZTÜL

ÚTJA AZ ÉRTÉKLÁNCUNKON KERESZTÜL A KIVÁLÓSÁG ÚTJA ON KERESZTÜL BIRLA CARBON ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ sustainability.birlacarbon.com A VÍZIÓNK 2 sustainability.birlacarbon.com 3 KÖSZÖNTŐ A Birla Carbon az Aditya Birla

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság)

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A fenntarthatóságot segítő regionális támogatási rendszer jelene és jövője ÉMOP - jelen ROP ÁPU Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A környezeti fenntarthatóság érvényesítése A környezeti

Részletesebben

A magyar élelmiszeripar prioritások és kihívások: az Élelmiszer az életért Magyar Nemzeti Technológiai Platform. 1 A Magyar Nemzeti Élelmiszertechnológiai Platform Célja ipar igényeinek Rendszeres párbeszéd

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 XV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL -BESZÉLGETÉS SZOMOLÁNYI KATALIN BUDAPEST, 2014. SZEPTEMBER 3. MAGYAR TELEKOM ÜGYFÉLSZÁMAI ~ ~ Energia 175 000 TV 900 000 ~ Internet 850

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23.

Bevezető kérdés. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 2013.09.23. Mitől felelős egy vállalat, egy vállalkozás? dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület 2013. szeptember 19. Bevezető kérdés Mi jut eszükbe, ha meghallják a felelős vállalat kifejezést? 1 Felelősség a közjóért

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Technológia és felelősség

Technológia és felelősség Technológia és felelősség Napjaink emberisége folyamatosan önmaga alkotásaival konfrontálódik, miközben egyre kevesebb köze k lesz a természethez, de megőrzi a természethez hasonló törékenységét. Mittelstrass

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Transznacionális programok

Transznacionális programok Transznacionális programok Csalagovits Imre János csalagovits@vati.hu 06 30 2307651 OTKA Konferencia 2009 Május 22 1 Tartalom Hidden Agenda Nemzeti és transznacionális érdek Stratégia és menedzsment Transznacionális

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

LEADER vállalkozási alapú

LEADER vállalkozási alapú HPME-hez rendelt forrás HPME HVS célkitűzéshez Helyi termékre épülő bemutató helyek, látványműhelyek kialakítása Versenyképesség (411) LEDER vállalkozási alapú 55 000 000 Ft Míves Térség térség gazdasági

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21.

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIA 2011-2015 FŐ CÉLKITŰZÉS, VÍZIÓ, MEGKÖZELÍTÉS

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

2014-2020 Pályázatok irányai

2014-2020 Pályázatok irányai 2014-2020 Pályázatok irányai Operatív programok 2014-2020 ÁROP VOP TIOP 2007-2013 EKOP GOP 975 Mrd 2014-2020 KOOP TÁMOP VEKOP VOP GINOP 2 668 Mrd KEOP EFOP ROP KÖZOP 1322/2013 (VI. 12.) Korm. határozat

Részletesebben

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC Martin János Szakképző Iskola A Martin János Szakképző Iskola felvállalta a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális képzését és számtalan új ötlettel, differenciált

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ!

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt:

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek. Energy Online - szinte ingyen

Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek. Energy Online - szinte ingyen Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek Energy Online - szinte ingyen Energiafelügyelet a legmodernebb eszközökkel Intelligens és célirányos információ akkor és ahogy Ön szeretné Napjainkban már végtelen

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

A vállalatok és a minőségbiztosítás

A vállalatok és a minőségbiztosítás 4. A vállalatok és a minőségbiztosítás 4.1 Minőségbiztosítás piaci ösztönzői A vállalatok piaci helyzete nagyon különböző. A minőségbiztosítás bevezetésére vonatkozó kényszereket és ösztönzőket ez a piaci

Részletesebben

Fejlesztési projektjeink eredményei

Fejlesztési projektjeink eredményei Fejlesztési projektjeink eredményei 1 www.bosch.hu Fejlesztési projektjeink eredményei 2 Miskolc Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult,

Részletesebben

Integrált Direkt Expressz Biztonságos, hatékony

Integrált Direkt Expressz Biztonságos, hatékony Integrált Direkt Expressz Biztonságos, hatékony Biztonságos, hatékony elosztási megoldás a TNT-től Az Integrált Direkt Expressz ténylegesen az ügyfelek igényei alapján létrehozott megoldás, amely egyszerűbb

Részletesebben

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN Balassagyarmat, 2013.május 09. Mizik András erdőmérnök Ipoly Erdő Zrt. Miért Zöldgazdaság? A Zöldgazdaság alapelvei:

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Esélyegyenlőség támogatása, diszkriminációmentesség segítése vállalaton belül és kívül

Esélyegyenlőség támogatása, diszkriminációmentesség segítése vállalaton belül és kívül Esélyegyenlőség támogatása, diszkriminációmentesség segítése vállalaton belül és kívül Delfin Díj 2013 mit tesz a Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézet az esélyegyenlőség érdekében? A Fogyatékosügyi Kommunikációs

Részletesebben

A Magyar Telekom legutóbbi fenntarthatósági eredményei

A Magyar Telekom legutóbbi fenntarthatósági eredményei A Magyar Telekom legutóbbi fenntarthatósági eredményei Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Osztály, osztályvezető 2009.06.25. 1 Tartalom 1. Vállalati fenntarthatóság 2. Magyar Telekom gyakorlat

Részletesebben

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság

Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve. Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Az FTP és Stratégiai Kutatási Terve Birte Schmetjen, Lengyel Atilla CEPF Titkárság Tartalom Bevezető / FTP általában Stratégiai Kutatási Terv (SRA) Az SRA megvalósítása = FTP FTP szervezetei Összefoglalás

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Energia menedzsment tanúsítói szemmel

Energia menedzsment tanúsítói szemmel Energia menedzsment tanúsítói szemmel Bárczi István Környezetvédelmi divízióvezető 2012. november 7. XXI. Magyar Minőség Hét Cégünkről Vizsgálat, ellenőrzés és tanúsítás 140 országban, kb. 60.000 munkatárssal,

Részletesebben

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás

A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Mentor NET A siker egyik titka - a tudatos vállalkozás-indítás Dr. Vecsenyi János egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem ügyvezető VJV Consulting Kft Prof. Vecsenyi János 2012. 1 A vállalkozásindító

Részletesebben

Beszállítói programok GOP-2012-1.3.1/D

Beszállítói programok GOP-2012-1.3.1/D Beszállítói programok GOP-2012-1.3.1/D Kedvezményezettek köre: Jelen pályázati kiírásra pályázhatnak a Magyarországon székhellyel rendelkező, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. július 18., hétfő TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása

Részletesebben

GE Power & Water Water & Process Technologies. Értékes erőforrások, erőteljes kihívások. Tisztább Megoldások.

GE Power & Water Water & Process Technologies. Értékes erőforrások, erőteljes kihívások. Tisztább Megoldások. GE Power & Water Water & Process Technologies Értékes erőforrások, erőteljes kihívások Tisztább Megoldások. Értékes erőforrások Amennyiben a vízfogyasztás ilyen mértékben növekszik, a statisztikák figyelemfelkeltőek:

Részletesebben

Az Eiffel Palace esettanulmánya

Az Eiffel Palace esettanulmánya Az Eiffel Palace esettanulmánya avagy egy résfalas munkatér-határolás kivitelezői és tervezői tapasztalatai dr.deli Árpád műszaki igazgató HBM Kft., címzetes egyetemi tanár SZE 2014. november 18. SZE KOCKÁZATKEZELÉS

Részletesebben

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Kertész Csaba, Horváth Gergő 2015 október 16. Agenda Az NI bemutatása Ellátási lánc, ellátási lánc menedzsment Az NI egységei, kapcsolatai

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET BERUHÁZÁSI TERVEZET VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ Feladat Termékek Cél Vörösiszap és egyéb ipari hulladékok hasznosítására alkalmas létesítmény megvalósítása innovatív

Részletesebben

á Eszter EMAS Nyilvántartó Hivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség

á Eszter EMAS Nyilvántartó Hivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség Nyári á Eszter EMAS Nyilvántartó Hivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség Új szervezeteink HU-000016: Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. HU-000017:

Részletesebben

ISO 14000-es szabványrendszer

ISO 14000-es szabványrendszer ISO 14000-es szabványrendszer Szabvány Jele Hazai jelzet Szabvány címe ISO 14001 MSZ EN ISO 14001:2005 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek ISO 14004 MSZ EN

Részletesebben

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság European Road Transport Research Advisory Council Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság Háttér EU-irányelvek: Barcelonai, Lisszaboni, Gothenburgi nyilatkozatok Európai Kutatási Tanácsadó

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

A fenntarthatóság útján 2011-ben??

A fenntarthatóság útján 2011-ben?? A fenntarthatóság útján 2011-ben?? Válogatás a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 legfontosabb megállapításaiból Az összefoglalót a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2013. augusztus 26.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2013. augusztus 26. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2013. augusztus 26. SÓLYOM Befektetési és Vagyonkezelési Holding Korlátolt Felelősségű Társaság A SÓLYOM cégcsoport tagjai 2013 májusától alakultak meg folyamatosan. Először a SÓLYOM Befektetési

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE Támogatás célja: A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során

Részletesebben

A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében

A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében A MÁV környezetvédelmi tevékenysége a fenntarthatóság tükrében Püski Imre osztályvezető Egészség-, Biztonság- és Környezetvédelmi Főosztály A fenntartható fejlődés s célja: c Hosszú távon - a gazdaság

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE

A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE ÉMI Kht. 2005.06.21. CRISP Construction and City Related Sustainability Indicators * * * Fenntartható építés? Háttér 1 Egészséges épített környezet

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

A helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban

A helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban A helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban Döbrönte Katalin Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság Gazdaságtervezési Főosztály

Részletesebben

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK

UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK UNILEVER NYILATKOZAT AZ EMBERI JOGOKRÓL - IRÁNYELVEK Meggyőződésünk, hogy az üzlet csak olyan társadalmakban lehet sikeres, ahol védik és tiszteletben tartják az emberi jogokat. Elismerjük, hogy az üzleti

Részletesebben

A BIZTONSÁG RAJTAD MÚLIK!

A BIZTONSÁG RAJTAD MÚLIK! A BIZTONSÁG RAJTAD MÚLIK! Fókuszban az EMBER a Chinoin Zrt. veresegyházi telephelyén Szőcs István, HSE vezető A SANOFI CSOPORT VEZETŐ GLOBÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI VÁLLALAT A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari

Részletesebben

A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok

A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok MAFABE KONFERENCIA Dr. Molnár Sándor főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Ipari Főosztály Telefon: (+36-1) 472-8549, E-mail: molnar.sandor@gkm.gov.hu

Részletesebben

IT biztonsági törvény hatása

IT biztonsági törvény hatása IT biztonsági törvény hatása IT biztonság a modern államigazgatás szolgálatában Tim Zoltán CISA, CISM, CRISC, CCSK, IPMA B Budapest, 2014. Október 16. 1 Informatikai biztonság jogszabályai Today 1 2 3

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Nagy Miklós Csaba egyéni vállalkozó Nagy Miklós egyéni vállalkozásának fejlesztése

Nagy Miklós Csaba egyéni vállalkozó Nagy Miklós egyéni vállalkozásának fejlesztése Nagy Miklós Csaba egyéni vállalkozó Nagy Miklós egyéni vállalkozásának fejlesztése Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások

Részletesebben

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft.

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Világítástechnika mesterfokon Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Egyedi igényekre szabott tervezés 2 A Webs Világítástechnikai Kft. komplex és egyedi megoldásokat kínál a kül-, és beltéri díszvilágítás,

Részletesebben

Papíralapon nem beküldendő

Papíralapon nem beküldendő 2. SZÁMÚ PROJEKT FENNTARTÁSI JELENTÉS Alátámasztó dokumentumok papír alapú benyújtásának kérvényezése: Nem 1. Jelentés azonosító adatai: A jelentés tárgyát képező időszak kezdő dátuma 2013.09.26 A jelentés

Részletesebben

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA Tanúsítás, hitelesítés és audit Bárczi István, SGS Hungária Kft. MIRŐL LESZ SZÓ? SGS-ről (nem sok) Fogalmakról Tanúsítható nyomon követési rendszerről Új lehetőség

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése,

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment Ügyfélkapcsolat-kezelés Integrált vállalatirányítás Iparágak Üzleti intelligencia Üzleti folyamatmenedzsment Rendszerfejlesztés Logisztika és disztribúció Rendszerintegráció Üzleti tanácsadás, oktatás

Részletesebben

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS Versenyképességünk helyzete Európában 2010 2014. Előzmények: a hazai agrár-élelmiszer ipar elmúlt 25 éve ~ A '80-as évek végére a tőkeigényes állattenyésztési

Részletesebben

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi

Részletesebben

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft.

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft. Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás OTP Hungaro-Projekt Kft. Vállalati célok, problémák Elég versenyképesek a termékeink? Hogyan javítsuk versenyképességünket? Hogyan növeljük az árbevételünket

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára A kis és közepes vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy kompetenciákon alapuló humán erőforrás rendszert

Részletesebben