Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. Etika november 7.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. Etika 2014. november 7."

Átírás

1 Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS Etika november 7.

2 Mit gondoltok, hogy a múlt órán említett fátumelméletből mi következhet a sztoikusok számára a morális felelősséget illetően? Segítség: gondoljatok az ismeretelmélet részben megismert jóváhagyás fogalmára!

3 1) Morális felelősség és kettős okság A sztoikusok szerint a morális felelősség kérdése inkább a fizikához, mint az etikához tartozik. A mindennapi felfogásunk szerint a kauzális determinizmus veszélyeztetni látszik az ember autonómiáját: minden jóváhagyási aktus előzetes okra vezethető vissza nem áll tehát semmi a hatalmunkban a morális értékelés ebben az esetben nem helyénvaló nincs sem vétek, sem erény.

4 Khrüszipposz szerint azonban összeegyeztethetőa morális felelősség a kauzális determinizmussal: kettős okság elmélete = kompatibilizmus Khrüsszipposz ennek keretében megkülönböztet okokat: 1. fő okok (causae perfectae et principales) 2. segéd-vagy közvetlen okok (causae adjuvantes et proximae) a kétfajta ok alapján a jóváhagyás: 1. fő oka: elménk belső természete, 2. segédoka: külső szituáció és a nyomában támadó képzet maga a jóváhagyás a mi hatalmunkban áll! a morális felelősséghez szerinte elegendő, ha szerinte a belső tényező játssza a főszerepet.

5 Aphrodisziaszi Alexandrosz: Az uralkodókhoz a sorsról Aphrodisziaszi Alexandrosz maga egyébként az egyik legnagyobb hatású Arisztotelész-kommentátor. Kr.u között a peripatetikus iskola vezetője. 3 forrásunk van még a sztoikus fátumelmélethez: a) Cicero: A végzetről b) Gellius: Attikai éjszakák VII 2 c) Plutarkhosz: A sztoikusok ellentmondásai

6 Aphrodisziaszi Alexandrosz: Az uralkodókhoz a sorsról Hogyan épül fel a mű? Arisztotelész nézeteit tartalmazza a sorsról és arról, ami rajtunk múlik (1.), de valójában ez csak az első 6 fejezetet tölti ki, a maradék 33 fejezet szembenálló nézetek képtelenségeit fejti ki, mivel ez alapján még nyilvánvalóbbá válik az arisztotelészi tanítás. Ez a képtelen vélemény a sztoikusok fátumelmélete. Felfigyeltetek egy érdekességre? Aphrodisziaszi Alexandrosz egyszer sem jelenti ki, hogy a sztoikusokról vagy Khrüszipposzról beszél, de a nézetek alapján ez egyértelmű, így ez az egyik legfontosabb forrásunk a sztoikus fátumelmélethez.

7 Egyből ugorjunk a sztoikusok gondolataihoz! Miről van szó a 7. részben? Sorsszerű vs. véletlen Minden sorsszerűen keletkezik. (7.) Véletlen: nem létezik, mert a véletlen csak látszat. A véletlen az az emberi értelem számára homályos ok. (8.) tevékenysége valami más célra irányult, de ez az elsődleges cél mellett mást is elért vele (8.) például amikor ásunk a kertben, és véletlenül kincsre bukkanunk (8.) Tehát már itt egyből ráközelítünk a fő ok és a segédok megkülönböztetésére

8 Mivel hasonlítja össze utána a fejezetben a szükségszerűséget? Szükségszerű vs. lehetséges Szükségszerű = amely ellentétének lehetetlen létrejönnie (a szükségszerű dolgok képtelenek a sajátjukkal ellentétes állapotot felvenni) (9.) Lehetséges = az olyan dolgok, amelyek lehetnek egyfajta vagy azzal ellentétes állapotban is. (9.) a minden sorsszerűen történik még nem zárja ki a lehetséges -t (10.) mert lehetséges az, amelynek megtörténését semmi nem akadályozza (10.)

9 Mi jellemzi a megfontolást? (11.) Az ember értelemmel rendelkezik: ez vonja maga után a megfontolás képességét Csak azokat a dolgokat fontoljuk meg, amelyeket mi magunk cselekszünk, mégpedig a jövőben A megfontolás által tehát valami többletre teszünk szert Ez tehát a jóváhagyásaktusa. Milyen érvet olvashatunk a részben a szabad akaratról? Ha nem lenne szabad akaratunk, akkor az emberre jellemző megfontolás hiábavaló lenne de a megfontolás létezik és a természet a fontos dolgok egyikét sem alkotta hiába Mire használjuk a szabadságunkban áll kifejezést? (12-13.) A szabadságunkban áll kifejezést azokra a dolgokra alkalmazzuk, amelyekkel kapcsolatban tudjuk a dolgokat vagy azok ellentéteit is választani

10 Mit tudunk meg az ok nélkül való mozgásról? (15-22.) Ha elfogadnánk, hogy azonos körülmények között egyszer így, máskor úgy fog cselekedni valaki. (15.) Azonos ok ugyanis azonos hatást vált mindig ki A kozmoszt eleven, értelmes és eszes természet vezérli szervezettséggel rendelkezik, amelyben minden mindennel összefügg ok-okozati kapcsolatban a kozmoszban semmi sem keletkezik önmagában a kozmosz elpusztulna, ha olyan dolog létezne benne, amelynek nincs oka (22.)

11 Mi áll és mi nem áll szabadságunkban? (13-33.) 1. Nem áll szabadságunkban: Természet szerinti létrejövés: minden dolognak megvan a saját természete, amely ezáltal nem képes másként viselkedni Ösztön váltja ki ezeket élettelen tárgyakra és értelemmel nem rendelkező élőlényekre jellemző Például a tűz nem képes nem meleg lenni Amikor a sztoikusok azt mondják, hogy az istenek tudják előre a bekövetkező dolgokat, akkor erre gondolnak (30.) 2. Szabadságunkban áll: megfontolásalapján elhatároznivalamit: Az értelemmel rendelkező élőlények = emberek esetében vannak olyan mozzanatok, amelyekről hatalmunkban áll dönteni (33.) A szabadságunkban azok a mozzanatok állnak, amelyek az értelemmel vannak összefüggésben (33.)

12 Mi a tökéletes cselekvés? Amikor valakinek hatalmában áll, hogy a rosszabbat válassza, de ő mégis a jobbat cselekszi. (34.) Ha minden a sors szerint történne, akkor nem létezne tökéletes cselekvés sem, mert akkor nem állna hatalmunkban választani (37.) Hogyan írja le a kettős okság, avagy kompatibilizmus elméletét? (22 37.) Kétféle ok létezik: (1) Elsődleges ok, (2) Járulékos ok (24.) A külső történéseket nem lehet befolyásolni, de azt igen, hogy mit hagyunk jóvá.

13 MOST TÉRJÜNK ÁT A SZTOIKUS ETIKA TÖBBI RÉSZÉRE!

14 A sztoikus etika klasszikus felosztása 1. Az ösztönről 2. A jó és a rossz fajtáiról 3. A szenvedélyekről Khrüszipposz osztotta fel így az etikát

15 1) Az ösztönről a) Kiindulópont: az újszülött és az állat elsődleges ösztöne, amely önmaga megőrzésére irányul (DL VII 85) A természet olyannak alkotta meg az élőlényeket, hogy gondoskodjanak önmagukról Ártalmas dolgokat kerüljük, A számunkra jó dolgokat keressük. b) Az embereknek emellett van értelmük, amely felülmúlja az ösztönt (DL VII 86) Az ember célja, hogy a fejlődéssorán, neveléssel eljusson az ösztön szintjétől odáig, hogy az értelem által irányítsa az életét. Ez a fejlődés folyamatos, amit gyakorolnikell a tetteken keresztül Babiloni Diogenész (aki Khrüszipposzt követette a sztoikus iskola élén) az élet célját is így foglalta össze: ésszerűen cselekedni, a természetnek megfelelő dolgok kiválasztásában (DL VII 88) ezt jelenti a Természettel összhangban való élet

16 A fejlődés 5 fokozata Cicero leírja az emberi fejl ődés öt fokozatát (Cicero: Fin ) 1. szakasz: önfenntartásra irányuló ösztön táplálék, búvóhely 2. szakasz: természettel összhangban lévő dolgok választása és a természettel ellentétes dolgok elutasítása szépség, egészség nem minden jó vagy rossz, vannak közömbös dolgok is lehet, hogy valaki azért kezd el edzeni, hogy bankot raboljon 3. szakasz: helyénvaló cselekedetek választása értelem által tehát itt már megjelenik az értelem és felismerjük, hogy az értelmes cselekedetek illenek hozzánk 4. szakasz: a helyénvaló cselekedetek rendszeres, folyamatos választása 5. szakasz: tökéletesen konzisztens viselkedés a Természettel összhangban

17 2) A jó és a rossz fajtáiról A jó és a rossz a lélek beállítottsága ilyen vagy olyan előjelű döntések meghozatalára. A jó és a rossz tárgyát mindig a közömbös létállapotok adják. 1. Jó (agathón) = nélkülözhetetlen a boldogsághoz Jó = erkölcsi jó a közömbös dolgok helyes használata 2. Rossz (kakón) = összeférhetetlen a boldogsággal Rossz = hitványság a közömbös dolgok helytelen használata 3. Közömbös(adiaphoron)= éppúgy boldogok lehetünk velük, mint nélkülük. 3 altípus: Természetnek megfelelők vagy természetnek ellentmondók Amelyről se az nem állítható, hogy jó, sem az, hogy rossz A közömbös dolgok mindig alany-állítmány formában leírhatók és nem pusztán akaratunktól függő körülmények és létállapotok pl. gyönyör a természetnek megfelelő, a fájdalom nem egészség-betegség; élet-halál. alany-állítmány formában: gyönyört érezni vs. fájdalmat érezni.

18 Cselekedetek osztályozása 1. Erkölcsileg helyes(katorthómata) = jó 2. Erkölcsileg hitvány = rossz Bűn = a helyénvaló cselekedet elmulasztása 3. Közömbös = amely nem helyes, nem hitvány. 3 fajtája van: a) Helyénvaló cselekedet= természetnek megfelelő létállapot elérésére irányul (kathékonta / officia) Kétféle definíció a helyénvalóhoz: i. olyan cselekedet, amelynek végrehajtása valószínűségi alapon igazolható (eulogon iszkhei apologiszmon) ii. olyan cselekedet, amely illik (oikeion) a természet rendeléseihez: amit az értelem megtenni választ (DL VII 108), illetve: amit ha megtettünk, ésszerű igazolásunk van rá (DL VII 107)

19 Például: szülők, testvérek szeretete, egészségünk megőrzése Ezek összessége alkotja a végcélt (telosz) A helyénvaló cselekedeten belül 2-féle cselekdet létezik: i. Körülményektől független (pl. egészség fenntartása minden körülmények között helyénvaló) ii. Körülményektől függő (pl. vagyonunk elköltése csak bizonyos esetekben helyénvaló) b) Nem helyénvaló cselekedet= természetnek ellentmondó létállapotok elérésére irányulnak c) Teljesen közömbös dolgok(pl. hogy éppen most ülünk) Epokhé (= ítéletfelfüggesztés) Ha nem tudjuk, hogy mi a helyes cselekedet az adott helyzetben, akkor a sztoikusok tanácsa: ne függesszük fel az ítéletünket.

20 Hogyan ítélhetők meg a konkrét cselekedetek? A kiinduló szándék alapján dönthető el, hogy egy cselekedet az 1. erkölcsileg helyes vagy a 3/a. közömbös / helyénvaló cselekdet pont alá sorolható-e be Látszólag ugyanis egybeesik a kettő Különbség: az 1. erkölcsileg helyes = tökéletesen helyénvaló cselekedet (kathékon teleion / officium perfectum) a 3/a. közömbös / helyénvaló cselekedet = hétköznapi helyénvaló cselekedet (officium medium) Keretet ad a 3/a. az életnek: ez írja elő, hogy MITkell tenni, De az 1. írja elő a HOGYANt A bölcs olykor elrugaszkodhat a 3/a. adta keretektől.

21 Mi az erény? Az erény a tudás vagy mesterség egyik fajtája (SVF III 256, 202). Szókratész hatása = a természettel összhangban lévő élet az erényes élet A lélek egységes diszpozíciója, amely 4 elsődleges erényre osztható: 1) Gyakorlati bölcsesség (phronészisz) 2) Igazságosság (dikaioszüné) 3) Mértékletesség (szophroszüné) 4) Bátorság (andreia) (a dolgok elviselésének tudása, SVF II 285) Ahhoz, hogy egy erény birtokában legyünk, rendelkeznünk kell az erény egészére vonatkozó tudással.

22 3) A szenvedélyekről A pathosz szenvedély, amelynek 4 fő nemevan: 1. Aktív: a. vágy (epithümia / libido) b. gyönyör(hédoné / voluptas) 2. Passzív: a. félelem(phobosz / metus) b. lelki fájdalom/ szomorúság (lüpé / aegritudo)

23 A szenvedélyek 3 aspektusból határozhatók meg: 1. Természetfilozófiai: a. Aktív pathoszok: a pneuma túlzott kitágulása b. Passzív pathoszok: a pneuma túlzott összeszűkülése 2. Etikai: a pathoszok a lélek irracionális, túlzásba vitt törekvései (hormé pleonadzúsza) 3. Ismeretelméleti: friss (prophatosz) vélekedések = hamis vagy gyenge jóváhagyást hordozó ítéletek a. Vágy és gyönyör: nem tőlünk függő, jelen vagy jövő idejű dolgokat jónak minősítünk b. Félelem és lelki fájdalom: nem tőlünk függő, jelen vagy jövő idejű dolgokat rossznak minősítünk

24 Szenvedélyek elhatalmasodása és megszilárdulása A szenvedély alapvetően mindig frissen jelentkezik és közvetlenül hat a lélekre, de hosszú távon hatva képes elhatalmasodni. Amikor a szenvedély lényegét adó vélekedés már nem olyan friss és a pneuma kitágulása lecsillapult, akkor: 1. lépés: A szenvedély lelki betegséggé válik (noszéma / morbus) lelki betegség = a vágyakozásnak megfelelő vélekedés jellemé szilárdult és megizmosodott formája, amelynek értelmében az emberek a nem választandó dolgokat nagyon is választandónak tartják (pl. kéjsóvárság, kapzsiság, iszákosság) 2. lépés: A lelki betegség legyöngültséggé válik (arrhósztéma / aegrotatio) legyöngültség = gyengeséggel párosuló betegség

25 Apatheia Cél: az apatheia Az apatheia állapotában a szenvedélyeket és a lelki torzulásokat a lelki alkattá szilárdult helyes érzelmek váltják fel: a. vágy elhatározás / ésszerű döntés (bulészisz / voluntas) b. gyönyör öröm(khara / gaudium) c. félelem óvatosság(eulabeia / cautio) d. lelki fájdalom -(nincs, mert a bölcsnek már semmi sem fáj) Az apatheia tehát nem szenvtelenség vagy érzelemmentesség hanem dinamikus életforma, amelyben az ember törekvéseivel ráhangolódik a logosz törekvéseire gondosan választ a természetnek megfelelő dolgok között ilyenkor érez az ember igazán úgy, ahogy az embernek éreznie kell

26 A mindenség pneumájával egy húron pendülő lélek törekvései racionálisak: az elérni kívánt állapotot közömbösnek tekinti a bölcs feltételesen elkötelezi magát a tárgya mellett előre megbékél a sors döntésével, de erőfeszítéseket tesz eupatheia = az ilyen törekvések apatheia = az ilyen törekvések együttes működése.

27 Bölcs emberideálja A korai sztoa ideálja a tévedhetetlen és tökéletes erénnyel rendelkező bölcs. Aki nem tökéletesen erényes, az ostoba és hitvány. Nincs átmenet és fokozat a kettő között. Az erénykozmológiai vonatkozása: a bölcs betekint a gondviselés terveibe, és ezért a viselkedését összhangba hozza a természetben kibontakozó isteni logosztörekvéseivel. Az erény nem morális, hanem intellektuális erény elsősorban. Nem faktuálisan mindentudó a bölcs Hanem megragadó képzeteinek konzisztenciája hasonlít ahhoz az isteni rendhez eközben pneumája olyan állapotban van, mint amilyen a mindenséget pneumáját jellemzi

28 A bölcs mindig a természetnek megfelelőt és az értékesebbet választja. Bölcs jellemzője: apatheia Középső és kései sztoa ideálja: a prokoptón Panaitiosz, a középső sztoa megalapítója lesz majd az, aki feléleszti a paideia kérdését azáltal, hogy megfogalmaz egy másik választ a hellenizmus kora által felvetett kérdése. Panaitiosz ebben a zavarban visszahelyezte az egyént a közösségbe, akinek egyben jól használható gyakorlati útmutatót is nyújtott. Panaitiosz nevelő célzattal végezte el változtatásait a sztoicizmus addigi rendszerén: Panaitiosz a kora sztoa elérhetetlen eszményképe, a bölcs helyett a hétköznapi emberre helyezi a hangsúlyt, aki folyamatosan megközelíti, de nem éri el szükségképpen a bölcsességet. Prokoptón= haladó = az az ember, aki folyamatosan törekszik az erény felé. Hangsúly a kathékonon, nem a katorthómán.

29 Az új ideál mellett milyen egyéb újításokat hozott be a kései sztoa az etikába? Hogyan hatott a sztoicizmus később? Jövő órán éppen ezekről lesz szó. * * * * * KÖVETKEZŐ ÓRA: november 21. DOLGOZAT LEADÁSI HATÁRIDŐ & ZH: november 28.

30 A mai órához ajánlott olvasmány: Boros G. (szerk.): Filozófia, Akadémiai, 2007, Inwood, B.: The Cambridge Companion to the Stoics, CUP, Cambridge, 2003, Long, A. A.: Hellenisztikus filozófia, Osiris, Budapest, 1998,

31 Következő órára kötelező olvasmány: Epiktétosz: Beszélgetések I Következő órára ajánlott olvasmány: Epiktétosz: Beszélgetések II III IV , valamint a könyv végén lévő tanulmány és szószedet.

Hendrik Nikoletta. SZTOICIZMUS Középső és kései sztoa 2014. november 21.

Hendrik Nikoletta. SZTOICIZMUS Középső és kései sztoa 2014. november 21. Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS Középső és kései sztoa 2014. november 21. Tekintsük át, hogy miként változtak az eddig megismert sztoikus gondolatok a középső és a kései sztoa időszakában! KÖZÉPSŐ SZTOA

Részletesebben

Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. Logika II október 3.

Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. Logika II október 3. Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS Logika II. 2014. október 3. Az előző órán a sztoikus logikába kezdtünk bepillantani. Ma ezt folytatjuk: a sztoikus episztemológia következik. Bevezetésként a legfontosabb

Részletesebben

A KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIA SZTOIKUS GYÖKEREI. Hendrik Nikoletta 2015. 06. 05.

A KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIA SZTOIKUS GYÖKEREI. Hendrik Nikoletta 2015. 06. 05. A KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIA SZTOIKUS GYÖKEREI Hendrik Nikoletta 2015. 06. 05. SZEMLÉLETMÓD ÉRZELMEK VISELKEDÉS Nem a dolgok rendítik meg az embereket, hanem a dolgokról alkotott nézeteik. EPIKTÉTOSZ PAUL

Részletesebben

Hendrik Nikoletta: SZTOICIZMUS. Bevezetés szeptember 19.

Hendrik Nikoletta: SZTOICIZMUS. Bevezetés szeptember 19. Hendrik Nikoletta: SZTOICIZMUS Bevezetés 2014. szeptember 19. Mit jelent a sztoikus bölcs kifejezés? 1) Korszakolás A sztoicizmust 3 korszakraszokás osztani: 1. Korai sztoa:kitioni Zénón, Kleanthész és

Részletesebben

Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. Sztoikus logika I szeptember 26.

Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. Sztoikus logika I szeptember 26. Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS Sztoikus logika I. 2014. szeptember 26. LOGIKA I. Ahogy a bevezető órán elhangzott, a sztoikusok 3 részre osztották a filozófiát: logikára, fizikára és etikára. Több hasonlattal

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 15. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. feladat Írja

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába. Szalai Judit, ELTE

Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába. Szalai Judit, ELTE Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába Szalai Judit, ELTE I. ETIKAI GONDOLATKÍSÉRLETEK A levél és az oldtimer Mercedes (Peter Unger) 1. Levél az UNICEF-től: 3 dollárért vegyünk rehidratációs

Részletesebben

VII. TÉTEL A HELLENIZMUS

VII. TÉTEL A HELLENIZMUS VII. TÉTEL A HELLENIZMUS A hellenizmus a Nagy Sándor halálától (Kr. e. 323) a Nyugatrómai Császárság bukásáig (Kr. u. 476) terjedő sokszínű szellemi áramlat. Ebbe az áramlatba tartozik többek között a

Részletesebben

Oktatási Hivatal. A 2007/2008. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. első (iskolai) fordulójának. javítási-értékelési útmutatója

Oktatási Hivatal. A 2007/2008. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. első (iskolai) fordulójának. javítási-értékelési útmutatója Oktatási Hivatal A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának javítási-értékelési útmutatója FILOZÓFIÁBÓL 1. Sorolja korszakokhoz a következő filozófusokat!

Részletesebben

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus - Mit nevezünk kapcsolatnak? - Azt a közös alapot,

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

A nevelés eszközrendszere. Dr. Nyéki Lajos 2015

A nevelés eszközrendszere. Dr. Nyéki Lajos 2015 A nevelés eszközrendszere Dr. Nyéki Lajos 2015 A nevelési eszköz szűkebb és tágabb értelmezése A nevelési eszköz fogalma szűkebb és tágabb értelemben is használatos a pedagógiában. Tágabb értelemben vett

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA. Javítási-értékelési útmutató

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató 1. Sorolja korszakokhoz a következő filozófusokat! Írja a nevüket a megfelelő

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások 1. A következő állítások három filozófusra vonatkoznak. Az állítások számát írja a megfelelő

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 18. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató Az A vizsgarész

Részletesebben

Kecskemét, április-június SÁFÁRSÁG ÖRÖME

Kecskemét, április-június SÁFÁRSÁG ÖRÖME Kecskemét, 2016. április-június SÁFÁRSÁG ÖRÖME Az időnk is az Úré! Miért foglalkozunk ezzel a témával? o o o o o o Az élet nem élhető visszafelé (és nem főpróba) Ura, ne pedig rabszolgája légy az időnek.

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató OKTV 2013/2014 1. forduló 1. feladat Igazságkeresés! A következő állításokról

Részletesebben

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért.

1. Bevezetés* * Külön köszönettel tartozom Madácsy Istvánnak és Murányi Tibornak a szöveg előkészítésében nyújtott baráti segítségéért. 1. Bevezetés* Ha nem is minden előzmény nélkül, de a tradicionális iskola magyar ágában jelent meg az a nézet, amely az európai filozófia egyik kifejezését, a szolipszizmust alkalmazta a tradicionális

Részletesebben

Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek. Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, december 6.

Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek. Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, december 6. Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, 2017. december 6. Az erkölcs és az anyagi világ viszonya Erkölcs Környezet Anyagi javak Az erkölcs és az anyagi

Részletesebben

Mi a legszembetűnőbb különbség az Állam és a Törvények között a szövegrészlet alapján?

Mi a legszembetűnőbb különbség az Állam és a Törvények között a szövegrészlet alapján? PLATÓN TÖRVÉNYEK Mi a legszembetűnőbb különbség az Állam és a Törvények között a szövegrészlet alapján? Vajon Platón szerette-e volna, hogy megvalósuljon az Állam utópiája? Igen Ne feledjük, Platón a peloponnészoszi

Részletesebben

Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra.

Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra. 1 Öltözzük fel Krisztust, de hogyan? Textus: Róm. 13,14 Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra. Bevezetés Sok olyan kifejezést olvasunk a Bibliában, amiket

Részletesebben

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus V. Tanuláselméleti perspektíva Behaviorizmus Tanuláselméleti perspektíva Kiindulópont: az élettapasztalat nyomán változunk, törvényszerű, és előre jelezhető módon Személyiség: korábbi tapasztalatok nyomán

Részletesebben

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség Vázlat 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség 6. Termodinamika 7. Informatika 8. Filozófiai következtetések 9. Szociológiai háttér 1.

Részletesebben

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála,

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, CSELEKEDJ! 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. 2 Ezért előhívatta, és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj

Részletesebben

Platónhoz képest mi tűnik fel Arisztotelésszel kapcsolatban?

Platónhoz képest mi tűnik fel Arisztotelésszel kapcsolatban? ARISZTOTELÉSZ Platónhoz képest mi tűnik fel Arisztotelésszel kapcsolatban? Arisztotelész életrajz Életrajz legjobb forrása: Diogenész Laertiosz (Kr. u. 3. sz. eleje) Kr. e. 384 322, Sztageirában született

Részletesebben

I. BEVEZETÉS: az etika tárgya, alanya és módszere (1. fej. 1094 a1-1095 a10)

I. BEVEZETÉS: az etika tárgya, alanya és módszere (1. fej. 1094 a1-1095 a10) Várőri Tímea: ARISZTOTELÉSZ: NIKOMAKHOSZI ETIKA I.-II. ÉS VI. KÖNYV Szövegelemzés Vázlat: I. KÖNYV: A BOLDOGSÁG MINT A LEGFŐBB JÓ VIZSGÁLATA (1094a1-1103a10) I. Bevezetés: az etika tárgya, alanya és módszere

Részletesebben

GONDOLATOK 2000-BEN AZ ASZÓDI JAVÍTÓINTÉZET PEDAGÓGIAI TÖREKVÉSEIRŐL

GONDOLATOK 2000-BEN AZ ASZÓDI JAVÍTÓINTÉZET PEDAGÓGIAI TÖREKVÉSEIRŐL GONDOLATOK 2000-BEN AZ ASZÓDI JAVÍTÓINTÉZET PEDAGÓGIAI TÖREKVÉSEIRŐL "Tisztelt Jogász-egylet! Én valóban nagy lelki örömöt s élvezetet éreztem az itt töltött időm alatt, hallván azon lelkesedést, amelyet

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tágabb értelem - A szaktudományok holisztikus megközelítése Dr. Baritz Sarolta Laura OP Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1012 É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 21. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A rész 1. Mely korszakokban lettek

Részletesebben

Asztoikus mozgalom hat évszázadot átívelő története alatt mind a hellénisztikus

Asztoikus mozgalom hat évszázadot átívelő története alatt mind a hellénisztikus Hendrik Nikoletta (1984) doktorandusz az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskolájában. Kutatási területe a sztoikus paideia. Kései sztoikus paideia Hendrik Nikoletta Asztoikus mozgalom hat évszázadot

Részletesebben

Lelki és érzelmi egészség. Igazságban járni: 1. előadás

Lelki és érzelmi egészség. Igazságban járni: 1. előadás Igazságban járni: 1. előadás 1 1. lépés: Nevezd meg a problémát Bűn Bizonytalanság 2 Az ember öt dimenziója Szellemi Erkölcsi Társadalmi Pszichológi ai Biológiai 3 A teremtek sorrend Lélek (lelki) Jellem

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

Újpüthagoreusok: Tüanai Apollón, Hermész Triszmegisztosz Eklekticizmus: birodalmi filozófia válogatott elemekbıl

Újpüthagoreusok: Tüanai Apollón, Hermész Triszmegisztosz Eklekticizmus: birodalmi filozófia válogatott elemekbıl Hellenista filozófia Epikureizmus, sztoicizmus, szkepticizmus, neoplatonizmus, (újpüthagoreisták, eklekticizmus) Epikurosz sztoicizmus szkeptikusok újplatonizmus mértékletes gyönyör Hédoné, ataraxia, tartózkodás

Részletesebben

Az elme minősége. Az elme minősége. Tartalom. Megjegyzés

Az elme minősége. Az elme minősége. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Mi az elme, hogyan épül fel, és mi adja a jelentőségét a világ és az élet számára, illetve a saját szempontunkból? Az elme univerzalitása és konkrét megjelenései. Megjegyzés Alapjában nem tudom

Részletesebben

Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre

Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre Statisztika az orvoslásban, amikor élőlény és személy is vagyunk egyszerre Kellermayer Miklós A Központi Statisztikai Hivatal Konferenciája Budapest 2017. október 18. 1 Miért én? A Klinikai Biokémia diszciplina

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 20. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Általános útmutató Az A vizsgarész

Részletesebben

Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. A sztoicizmus hatása november 21.

Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS. A sztoicizmus hatása november 21. Hendrik Nikoletta SZTOICIZMUS A sztoicizmus hatása 2014. november 21. 1) Korai kereszténység A sztoicizmus a kereszténység megszületésének pillanatában élte fénykorát, így már a kezdetektől is voltak arra

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 20. FILOZÓFIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A vizsgarész (20 pont) 1. B

Részletesebben

2015. március 1. Varga László Ottó

2015. március 1. Varga László Ottó 2015. március 1. Varga László Ottó 2Kor 4:6 Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

Erkölcsi felelősség és gyakorlati modalitások

Erkölcsi felelősség és gyakorlati modalitások Huoranszki Ferenc Erkölcsi felelősség és gyakorlati modalitások A szabad akarattal kapcsolatos viták egyik központi kérdése a gyakorlati modalitások és az erkölcsi felelősség viszonya. Gyakorlati modalitáson

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 19. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. Írja be a táblázatba

Részletesebben

KÖZÉPSZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖZÉPSZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Általános jellemzok FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegíto beszélgetés 1. Társalgási feladat: három témakör interakció kezdeményezés nélkül 2. Szituációs feladat: interakció a vizsgázó

Részletesebben

3. óra ETIKAI ELMÉLETEK 1.

3. óra ETIKAI ELMÉLETEK 1. 3. óra ETIKAI ELMÉLETEK 1. Célok A kurzus alapvető célja (lásd korábban!), hogy segítsen a morálisan is helyes szakmai döntések meghozatalában, az erkölcs dilemmák megoldásában. Ehhez tudni kell, hogy

Részletesebben

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Pasarét, 2013. június 27. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Alapige: Malakiás 1,6a A fiú tiszteli atyját, a szolga is az ő urát. És ha én atya

Részletesebben

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.)

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.) Az individuálpszichológia megjelenése a nevelési tanácsadói munkában avagy: ˇBirtokba venni a Napot nem elég, ha nem tudjuk másoknak is odaadni. Készítette: Kolozsvári Katalin pszichopedagógus Óvodai intézményünkben

Részletesebben

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás 1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás A korrupció latin eredetű szó, mely megrontást, megvesztegetést, valamilyen kártételt, rossz útra csábítást jelent. Az ún. korrupciós

Részletesebben

A résztvevők felkészítése a mérnöki munkában adódó erkölcsi problémák, konfliktusok megértésére, kezelésére.

A résztvevők felkészítése a mérnöki munkában adódó erkölcsi problémák, konfliktusok megértésére, kezelésére. Mérnöketika 1. óra ÁTTEKINTÉS A tárgy céljai A résztvevők felkészítése a mérnöki munkában adódó erkölcsi problémák, konfliktusok megértésére, kezelésére. Az erkölcsi döntések eszközeinek ismertetése. A

Részletesebben

A törzsszámok sorozatáról

A törzsszámok sorozatáról A törzsszámok sorozatáról 6 = 2 3. A 7 nem bontható fel hasonló módon két tényez őre, ezért a 7-et törzsszámnak nevezik. Törzsszámnak [1] nevezzük az olyan pozitív egész számot, amely nem bontható fel

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 3. Előadás A karakterisztikai elmélet Bizonytalan körülmények közötti választás A karakterisztikai elmélet Hagyományos modell a fogyasztó különböző

Részletesebben

Kiadja a: Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Demokrata Magyar Ifjak Szövetsége (DMISZ) Felelős kiadók: Kovács Péter és Borboly Csaba

Kiadja a: Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Demokrata Magyar Ifjak Szövetsége (DMISZ) Felelős kiadók: Kovács Péter és Borboly Csaba Kiadja a: Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Demokrata Magyar Ifjak Szövetsége (DMISZ) Felelős kiadók: Kovács Péter és Borboly Csaba Szerkesztette: Olti Ágoston Nyomda: Exodus Kft, Csíkszereda Készült 400

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

A létezés lehetőségének

A létezés lehetőségének 1. A létezés lehetőségének megbecsülése Mit jelent létezni? Mi lehet a különbség a létezés és a nemlétezés között? Mit értünk általában azon, hogy valaki számunkra nem létezik? Van ilyen az életedben?

Részletesebben

JELLEMZŐ GONDOLKODÁS MÓDOK

JELLEMZŐ GONDOLKODÁS MÓDOK JELLEMZŐ GONDOLKODÁS MÓDOK szegénység evangéliuma bővölködés teológiája sáfárság a nekünk adott javak gonoszok jár nekem felelősséget jelent azért dolgozom szükségek betöltése meggazdagodjak szolgáljam

Részletesebben

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27.

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27. 4. tanulmány Boldog és hálás július 21 27. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 12:2; 1Korinthus 13; Galata 5:19-23; 1Thesszalonika 1:1-10; 1Timóteus 1:15 Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 TARTALOMJEGYZÉK Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 1. A katolikus társadalmi tanítás - követelmény és valóság 33 1.1 A katolikus társadalmi tanítás politikai funkciója 33 1.2 A katolikus

Részletesebben

Okság és morális felelősség Plótinosznál

Okság és morális felelősség Plótinosznál BENE LÁSZLÓ Okság és morális felelősség Plótinosznál I. HELLÉNISZTIKUS ÉS CSÁSZÁRKORI ELŐZMÉNYEK Az okság elve és a morális felelősség összeegyeztethetőségének kérdése mely a mai filozófiában centrális

Részletesebben

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája Kora modern kori csillagászat Johannes Kepler (1571-1630) A Világ Harmóniája Rövid életrajz: Született: Weil der Stadt (Német -Római Császárság) Protestáns környezet, vallásos nevelés (Művein érezni a

Részletesebben

A többdimenziós gazdaság. Dr. Baritz Sarolta Laura OP

A többdimenziós gazdaság. Dr. Baritz Sarolta Laura OP A többdimenziós gazdaság Dr. Baritz Sarolta Laura OP Paradigma váltás Erkölcs Környzet Anyagi világ Paradigma váltás Erkölcs Környezet Anyagi Világ Paradigma váltás Erkölcs Környezet Anygi világ Paradigma

Részletesebben

Az érett személyiség Allport szerint

Az érett személyiség Allport szerint A tanár személye Az érett személyiség Allport szerint 1. Az én érzésének kiterjesztése, a szükséglet-kielégítéstol a külvilág iránti nyitottságig. 2. Meghitt viszony másokkal. Intimitás, megértés, tisztelet.

Részletesebben

Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány. Mátrixetika. Etika tantárgy. Dr. Kollár József 2009.02.14.

Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány. Mátrixetika. Etika tantárgy. Dr. Kollár József 2009.02.14. Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Mátrixetika Etika tantárgy Dr. Kollár József 2009.02.14. A karteziánus szkeptikus érvei közül a két legismertebb az álom- és a démonargumentum. A démon által

Részletesebben

A színházi előadás elemzési szempontjai

A színházi előadás elemzési szempontjai A színházi előadás elemzési szempontjai I/a) Az előadásról, a színházi jelrendszerről globálisan Miről szól számodra az előadás? Mi a rendezői elképzelés, koncepció lényege szerinted? Milyen címet adnál

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

Pszichológus etika II. Egy szentélybe lép be a lélekkel foglalkozó ember, amikor a másik ember lelkén kopogtat. I. A dilemma fogalma II. A dilemma felbukkanása III. Nem minden dilemma etikai dilemma IV.

Részletesebben

Budapest, 2014. Tevékenységünk minden percében látnunk kell a jövőt és a célt is, különben minden igyekezetünk értelmetlen és hiábavaló marad.

Budapest, 2014. Tevékenységünk minden percében látnunk kell a jövőt és a célt is, különben minden igyekezetünk értelmetlen és hiábavaló marad. A Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Tevékenységünk minden percében látnunk kell a jövőt és a célt is, különben minden igyekezetünk értelmetlen

Részletesebben

Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata

Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata mari szerzői kiadása - Budapest 2012 ISBN 978-963-08-4652-3 Semmilyen jog nincs fönntartva!

Részletesebben

Mindenkit Szeressetek

Mindenkit Szeressetek Gondolatok Mindenkit Szeressetek Életem napjaiban Szivem sarkaiban Egyszerű szeretettel Gondolok mindenkire. A szél fújásával Szabadon száguldok. Szivem dobogásával Ajkam suttogásával Szeretettel kérlek

Részletesebben

Egy helyen a 1O egyetemes törvény

Egy helyen a 1O egyetemes törvény Egy helyen a 1O egyetemes törvény Karmikus horoszkópértelmezések és horoszkóprendelés Kozma Botond Szilárd család-asztrológussal Kozma Szilárd: Tíz év után, teljesen újraírt (tisztázott) és kibõvített

Részletesebben

AZ EVOLÚCIÓ KERESZTÉNY SZEMMEL

AZ EVOLÚCIÓ KERESZTÉNY SZEMMEL AZ EVOLÚCIÓ KERESZTÉNY SZEMMEL AZ EVOLÚCIÓ KERESZTÉNY SZEMMEL/1. A fejlődni szó szerint annyit jelent, mint kibontani egy tekercset, vagyis olyan, mintha egy könyvet olvasnánk. A természetnek, mint könyvnek

Részletesebben

A nevelés módszerei. Dr. Nyéki Lajos 2015

A nevelés módszerei. Dr. Nyéki Lajos 2015 A nevelés módszerei Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai művelet Egy-egy adott probléma megoldására szolgáló egyedi stratégia, részei a módszerek. Bár a nevelési módszerek önmagukban elkülöníthetők, felhasználásuk

Részletesebben

Hittan tanmenet 2. osztály

Hittan tanmenet 2. osztály Hittan tanmenet 2. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 Az Isten szava című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

jellemezhető csoportot; továbbá azt, hogy az értékorientációk összefüggnek az egészségmagatartás mutatóival.

jellemezhető csoportot; továbbá azt, hogy az értékorientációk összefüggnek az egészségmagatartás mutatóival. Opponensi vélemény dr. Pikó Bettina: Fiatalok lelki egészsége és problémaviselkedése a rizikó- és protektív elmélet, a pozitív pszichológia és a társadalomlélektan tükrében című akadémiai doktori értekezéséről

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A SZEMÉLYISÉG Lélektana. Dr Szabó Attila

A SZEMÉLYISÉG Lélektana. Dr Szabó Attila A SZEMÉLYISÉG Lélektana Dr Szabó Attila Mi különbözteti meg az embereket egymástól? A személyiség definiciója Allport (1961) meghatározása: A személyiség a személyen belüli pszichofizikai rendszerek olyan

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM . Esszék

Részletesebben

Érdekességek az elemi matematika köréből

Érdekességek az elemi matematika köréből Érdekességek az elemi matematika köréből Csizmadia László Bolyai Intézet, Szegedi Tudományegyetem Kutatók éjszakája Szeged, SZTE L. Csizmadia (Szeged) Kutatók éjszakája 2011. 2011.09.23. 1 / 17 Társasház

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

A szabadság motívuma

A szabadság motívuma Tartalom A szabadság és annak korlátai. Miért jó és miért lehet rossz a szabadság az egyénnek és a társadalomnak? Honnan erednek és milyen fajtái vannak a korlátainknak? Miért korlátozza a társadalom a

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

21. Dragán György: A beavatás szerepe az emberi életben, a pszichológiában és az iskolában

21. Dragán György: A beavatás szerepe az emberi életben, a pszichológiában és az iskolában 21. Dragán György: A beavatás szerepe az emberi életben, a pszichológiában és az iskolában A beavatás szerepe az emberi élet alakulásában nagyon fontos momentum. Péley Bernadett ennek egy hosszú tanulmányt

Részletesebben

Mexikó, »HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete «

Mexikó, »HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete « 166 C A RT I E R- B RE S S O N Mexikó, 1934»HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete « BEVEZETÉS A PSZICHOANALÍZISBE SIGMUND FREUD HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete ne volna nemi izgalma, kívánsága és ne

Részletesebben

Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók

Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók Személyes konstrukciók Kiindulópont: A fizikai valóság, önmagunk és az események megtapasztalása személyenként jelentősen változik személyes képet alakítunk

Részletesebben

ember helye ebben az Univerzumban

ember helye ebben az Univerzumban szka105_23 É N É S A V I L Á G Helyünk az Univerzumban Az Univerzum felépítésének lényege, s az ember helye ebben az Univerzumban Készítette: nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Tanári kompetenciák diák szemmel. Suplicz Sándor BMF Tanárképző és Mérnökpedagógiai Központ

Tanári kompetenciák diák szemmel. Suplicz Sándor BMF Tanárképző és Mérnökpedagógiai Központ Tanári kompetenciák diák szemmel Suplicz Sándor BMF Tanárképző és Mérnökpedagógiai Központ A jó és rossz tanár elemzése Ki volt a legjobb középiskolai tanára? Mi volt az a (legfeljebb) három jellemző ami

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

AZ EURÓPAI U IÓ TA ÁCSA. Brüsszel, 2008. augusztus 20. (OR. en) 11119/08 Intézményközi referenciaszám: 2006/0136 (COD) AGRILEG 116 E V 407 CODEC 867

AZ EURÓPAI U IÓ TA ÁCSA. Brüsszel, 2008. augusztus 20. (OR. en) 11119/08 Intézményközi referenciaszám: 2006/0136 (COD) AGRILEG 116 E V 407 CODEC 867 AZ EURÓPAI U IÓ TA ÁCSA Brüsszel, 2008. augusztus 20. (OR. en) 11119/08 Intézményközi referenciaszám: 2006/0136 (COD) AGRILEG 116 E V 407 CODEC 867 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS ÁLTAL

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

A HITOKTATÁSRÓL. Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.

A HITOKTATÁSRÓL. Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa. A HITOKTATÁSRÓL Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa. (Mt 19,14) HIT ÉS ERKÖLCSTAN VAGY ERKÖLCSTAN? Az általános iskolai

Részletesebben