A NEW YORK PALOTA KOMPLEXUM: EGY BERUHÁZÁS, AMELY MEGMENTETT EGY BELVÁROSI TÖMBÖT. Benyó László BENOLARCH KFT.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A NEW YORK PALOTA KOMPLEXUM: EGY BERUHÁZÁS, AMELY MEGMENTETT EGY BELVÁROSI TÖMBÖT. Benyó László BENOLARCH KFT."

Átírás

1 A NEW YORK PALOTA KOMPLEXUM: EGY BERUHÁZÁS, AMELY MEGMENTETT EGY BELVÁROSI TÖMBÖT Benyó László BENOLARCH KFT. KULCSSZAVAK MŰEMLÉKI REKONSTRUKCIÓ, TÖMBREHABILITÁCIÓ ÖSSZEFOGLALÁS Budapest belső történelmi városközpontjában, az Erzsébetvárosban, az utóbbi évtizedek egyedülálló tömbrehabilitációja valósult meg. Az Erzsébet körút Dohány utca Osvát utca Rákóczi út által határolt tömb több, mint fele teljes egészében megújult: a New York palota műemléki rekonstrukció keretében luxus szállodává épült át, és üzemel 2006 tavasza óta, illetve egy városrendezésileg is megtervezett koncepció alapján befejeződött az Osvát utca Rákóczi úti új beépítés, és a teljes tömbre kiterjedő környezetrendezés. A tömbben a domináns lakó funkciók (107 palotai + 71 új szárnyi = 178 szállodai szoba, 144 lakó apartman) mellett a palotában és az új

2 hotelszárnyban összekapcsolható módon, nemzetközi konferencia- és rendezvényközpontot, illetve az ún. New York passage-t (belső üzleti és gyalogos utcát) terveztünk, amely éjjel és nappal is élő funkcióval tölti meg a korábbi nem ideillő elhagyott és erősen leromlott tömbrészt. A New York Palota rekonstrukcióját 2006-ban Európa Nostra díjjal, 2007-ben Budapest Építészeti Nívódíjjal jutalmazták. A XVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton a tömbrehabilitáció két kategóriában I. díjat, valamint a pályázók (tervezők, kivitelezők, beruházók) szavazata alapján a legjobb projekt címet nyerte el. A New York Kávéházat most már több, mint öt év óta minden évben a világ legszebb kávéházának szavazzák meg.

3 KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Benyó László felelős tervező és felelős műszaki vezető munkáját segítőknek a tervezői team-ben közreműködőknek és az építési hatóság szakembereinek a New York Palota műemléki rekonstrukciójában: építészeti team: Benyó Gergely építész Berey Barna építész Dósa Gergely építész Giancarlo Munari építész Maurizio Papiri belsőépítész Massimo Iosa-Ghini belsőépítész Simone Micheli belsőépítész Marco Bizenzi építész műemléki tervezés: Kaló Judit építész Hild Csorba Bernadett építész Az új épületrészek tervezésében: építészeti team: Benyó Gergely építész Berey Barna építész Massimo Iosa-Ghini építész, belsőépítész Az építési hatóság részéről: Sajti Zsuzsa Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Simonné Müller Katalin Erzsébetváros Polgármesteri Hivatala Műszaki Irodájának vezetője

4 A NEW YORK PALOTA KOMPLEXUM: EGY BERUHÁZÁS, AMELY MEGMENTETT EGY BELVÁROSI TÖMBÖT Az ingatlanfejlesztés célja és koncepciója Budapest belső történelmi városközpontjában, az Erzsébetvárosban, az utóbbi évtizedek egyedülálló tömbrehabilitációja valósult meg. Az Erzsébet körút Dohány utca Osvát utca Rákóczi út által határolt tömb több, mint fele teljes egészében megújult: a New York palota műemléki rekonstrukció keretében luxus szállodává épült át, és üzemel 2006 tavasza óta, illetve egy városrendezésileg is megtervezett koncepció alapján befejeződött az Osvát utca Rákóczi úti új beépítés, és a teljes tömbre kiterjedő környezetrendezés (új forgalmi rend, gyalogos járófelületek díszburkolatai, új közvilágítás és épület díszvilágítás, az Osvát utca teljes újjáépítése az egykori, volt Atheneum nyomda ipari épületeinek telkein és környezetében).

5

6 A műemlék New York palota rekonstrukciója és az új épületrészek megfogalmazása mind funkciójában, kapcsolataiban, gyalogos közlekedési rendszerében úgy lett kialakítva, hogy a különösen jó közlekedési infrastruktúrával rendelkező (metró, 6 és 4 villamosok, Rákóczi úti gyors és normál buszjáratok), eddig meglehetősen lepusztult belvárosi tömb igazán új életre kelhessen. Ezért a tömbben a domináns lakó funkciók (107 palotai + 71 új szárnyi = 178 szállodai szoba, 144 lakó apartman) mellett a palotában és az új hotelszárnyban összekapcsolható módon, nemzetközi konferencia- és rendezvényközpontot, illetve az ún. New York passage-t (belső üzleti és gyalogos utcát) terveztünk, amely éjjel és nappal is élő funkcióval tölti meg a korábbi nem ideillő elhagyott és erősen leromlott tömbrészt. Fejlesztési és kivitelezési fázis 1. Építészeti és városfejlesztési koncepció A beruházás és ingatlanfejlesztés elindulásakor az Erzsébet körút Dohány utca Osvát utca Rákóczi úti belvárosi tömb, amely Budapest, mint nagyváros egyik legfrekventáltabb főúti kereszteződésének (Nagykörút Rákóczi út) északkeleti saroktömbje, nagyon méltatlan állapotban volt. A neoreneszánsz, Hauszmann Alajos által tervezett New

7 York palota és a világkülönlegességnek számító New York kávéház bezárva, elhagyatva, védőállványokkal takart, fizikailag és erkölcsileg teljesen leromlott állapotban volt. A palota hátsó homlokzatának utcájában az Osvát utcában a szintén elhagyott és kiürített egykori Atheneum nyomda ipari épület dzsumbuja, valamint a Rákóczi út sarkán az 1956-os ostrom után gyorsan odaépített, a nyomda irodaépületéül szolgáló szörnyű foghíjbeépítés éktelenkedett.

8 A tervezői és befektetői szándék kiindulási alapja az építési és műemléki hatóságokkal teljes egyetértésben az volt, hogy a különleges nemzeti örökséget képviselő New York palotát a műemlékvédelmi szempontból különösen értékes elemeinek teljes restaurálásával (külső és belső homlokzatok, tetőidomok, valamint a New York kávéház eredeti formájukban visszaépítve) kell rekonstruálni, miközben az épület szintjeit az épület önfenntartását biztosító funkcióval kell

9 átalakítani. Ezt a feladatot egy luxusszálló rendeltetési egységeinek betervezésével betöltésével oldottuk meg.

10

11

12 A neoreneszánsz loggiás belső udvart üvegtetővel fedtük le és kialakítottuk a szálloda exkluzív hallját, a korábbi alápincézetlen, nyitott belső udvar alá elhelyeztük a teljesen modern konyhaüzemet, a pincei tárolóterekben wellness központot, kis uszodával és technikai helyiségeket (uszodatechnika, belső tűzoltó medence, elektromos és gépészeti terek) helyeztünk el. A korábban az épülettől leválasztott New York kávéházat és az újonnan kialakított ötszintes, loggiasoros, üvegtetővel lefedett hallt vizuálisan összekapcsoltuk. Mindkét térben lévők észlelik, hogy a határoló boltíveken keresztül új térélmény nyílik és hívogat.

13

14

15

16

17 A szállodai szobaegységeken túlmenően, egy összekapcsolt, és bármilyen hazai vagy nemzetközi kongresszus és konferencia rendezvény lebonyolítására alkalmas közösségi térsorozatot is létrehoztunk. A műemlék palotában, az első emeleten (piano nobile) lévő, egy nagyobb (135 m 2 ) előadóterem és négy kisebb, szekció ülések megrendezésére alkalmas teremhez (egyenként 50 m 2 körüliek) szintbeli szerves összekötő folyosóval kapcsolódik az új építésű nagy kongresszusi előadóterem (460 m 2 és 450 fő befogadású), valamint két kisebb tanácskozóterem (egyenként 65 m 2 ). A műemlék-részben lévő konferenciatermek előtt az impozáns neoreneszánsz galériás folyosók adják a rendezvényi termek előtereit (zsibongók), míg a szervesen kapcsolódó új hotelrész első emeletén lévő nagy és kisebb termekhez háromszintes, nagy térélményt nyújtó foyer és kiszolgáló rendszer kapcsolódik, mintegy 2200 m 2 -rel. A keretes beépítésű tömbbelsőben, az új épületszárnyak megtervezésével, zöldtetővel (fákkal, cserjékkel, gyeppel) és díszburkolattal kialakított belső nyitott udvarokat építettünk.

18

19

20 A tömbbelső feltárásához az újonnan épített földszinti rendezvényi és kereskedelmi funkciókkal bíró területekkel alakítottuk ki az ún. New York passage -t, amely nyitvatartási időben (10 és 18 óra között) gyalogos sétáló zónaként működik az Erzsébet körúti, vagy New York palotai bejárattól egészen a Rákóczi úti árkádokig terjedő kijárattal. Ez a helyi Önkormányzat részére közcélú használat céljára átadott terület, belső sétaút. A helyiségcsoport úgy lett megtervezve, hogy a napi, a széles városi közönség által is használható közös területektől függetlenül, fent a konferenciaközpont, új szállodarészek és az apartmanokból álló residence, valamint a földalatti háromszintes mélygarázs (299 parkolóhely), a szállodai kiszolgáló egységek zavartalanul működhessenek. Az új épületrészeknél szándékosan nem kívántunk archaizálni, és a palotához igazodó eklekticizmussal sem éltünk, hanem az új főtömegek harmonikus illeszkedésével egy teljesen modern, sőt talán egy kissé avantgarde építészeti megformálást céloztunk meg.

21

22 2. Innovatív műszaki megoldások A műemlék New York palotának az új luxusszálló funkciójára való átépítésével a történelmi épületszerkezeteket megtartottuk: falak, pillérek, acélgerendás boltozott födémek, pincei alapfalak, stb. A karcsú és régi téglapillérek megerősítéséhez pl. üvegszálas és műgyantás kötözéses bandázsolást használtunk, a régi acélgerendákat feltárva, szórt tűzvédelmi bevonattal láttuk el. Az épület pincei alapfalaihoz és padlózatához injektálással utólagos víz elleni szigetelést készítettünk. A műemlék épület a legkorszerűbb tűzvédelmi berendezésekkel (Sprinkler rendszer, automatikus tűzjelző, hő- és füstelvezető, valamint épületfelügyeleti rendszer) lett felszerelve. Egyedileg készítettünk és minősítettünk az eredeti stílusban korhűen kialakított fafelületű, 1 óra tűzállóságú belső ajtókat. A palotában és az új épületrészekben mindenütt biztosítottuk az akadálymentes közlekedést, mozgássérült szobákat, toiletteket, parkolóhelyeket. A tetőteraszokon és az épület személy és gépkocsi bejáratainál a téli fagyokra és havazásokra gondolva fűtőszálas jégmentesítést építettünk.

23 Az épületrészekben a szétválasztott vendég, személyzet, árumozgatás céljára a legkorszerűbb személy- és teherfelvonó (autószállításra is alkalmas a konferenciatermekhez) rendszereket építettünk ki. Miután az épületkomplexum belső lakótömbök között helyezkedik el, és a legkorszerűbb épülettemperálási rendszerekkel van felszerelve (szellőzés, fűtés, hűtés), a tetőszinteken szükség volt zajvédő szerkezetek kiépítésére, melyek a területre előírt zajmértékre csillapítják az üzemelő berendezések hatását. Mind a műemléki palota, mind az új épületszárnyak homlokzata gondosan megtervezett, attraktív megjelenésű díszvilágítással rendelkezik. 3. A kivitelezés kezdete és befejezése A kiviteli munkák a New York palota esetében 2003-ban indultak és májusában fejeződtek be. Részben vele párhuzamosan, 2005-ben elbontódott a volt Atheneum nyomda ipari épületcsoportja és folyamatosan készült a mintegy m 2 volumenű új épületrész, mígnem januárjában ez is elkészült és használatba került.

24

25

26

27 A szálloda új szárnyának befejezésével (2010. év vége) a kiadható szobaszám 185-re bővült, plusz az elkészült 144 db apartman, amelyet apartman hotelként működtetnek. Jóllehet ezek közösségi terekkel való felszereltsége szerényebb, mint a palota és új hotelszárnya, de az apartmanok teljes, lakás jellegű felszereltséggel (modern konyha és étkező, nappali és több háló) rendelkeznek. A szállodai szobák és apartmanok kihasználtságát jóval felülmúlja a háromszintes nagy konferenciaközpont, valamint az ehhez kapcsolódó, a palotában kialakított kisebb és nagyobb konferenciatermek forgalma. (Nagy jelentőségű hazai és nemzetközi konferenciák, gála rendezvények, bálok, esküvők, stb.). Az évek óta a világ legszebb kávéházának választott New York Café reggeltől estig tele van, a palotában működő Salon étterem pedig a budapesti legjobb öt étterem sorába mindig bekerül. Minden héten különleges virágdíszítést kap a belépő foyer és szálloda grandiózus neoreneszánsz lobbyja. 4. Közösségi érdekek és környezeti hatások Az Erzsébet körút Dohány utca Osvát utca Rákóczi út által határolt tömb 2002-ig belvárosi és frekventált fekvése ellenére nagyon

28 leromlott, méltatlan fizikai és erkölcsi állapotban volt. A különleges műemlék New York palota akkor már csaknem tíz éve zárva volt, életveszély miatt védőállványokkal takart, szennyezett és teljesen elszlömösödött megjelenést nyújtott. Az Osvát utca talán még szomorúbb képet mutatott. A lepusztult New York palota hátsó homlokzatától kezdve, az elhagyott egykori Atheneum nyomda zűrzavaros beépítésekkel toldozott ipari épületei lesújtó látványt nyújtottak. Ezt a méltatlan állapotot még a Rákóczi útra is kifordulóan egy, az 56-os forradalom idején szétlőtt saroképület pótlására készült, a nyomda igazgatósági szárnyának csúnya, szocreál épülete is fokozta. Ilyen kiinduló előzmények után előbb kifejezetten a tömbre vonatkozó helyi szabályozási tervet készítettünk, amely lehetővé tette a lepusztult tömb rehabilitációját és revitalizációját. A történelmileg kialakult városszerkezeti tömb megtartható részének keretes nyomvonalát és kialakult homlokzati, illetve párkánymagasságait betartva tiszta lakó és városközponti funkciókkal (új hotelszárny, konferenciaközpont, apartmanok és háromszintes mélygarázs) alakítottuk ki az ún. New York Palota komplexum -ot. A sűrű beépítésű belvárosi környezet barátságosabbá tételét szolgálják az új épületrészek belső udvarán kialakított, fákkal, cserjékkel és gyeppel kiépített zöldterületek (földszinten és a harmadik emeleten). A tömbbelső feltárására, gépkocsi forgalomtól zavartalan, tágas belső passage (közcélú használatra átadott terület) épült, amely az Erzsébet körúti New York palotai bejáratától a tömbön áthaladva a Rákóczi útra érkezik. Az itt sétálók használhatják a földszinti belső parkot és a passage-ben lévő tágas férfi- női toilette-t. A tömbrekonstrukció kapcsán teljes egészében megújultak az épületeket körülvevő járdák (díszburkolatot kaptak), közvilágítás (új klasszikus és modern oszlopvilágítás, járdákba beépített led-világítás), az Osvát utca teljes átépítése és fásítása. Mind a műemlék palota, mind az Osvát utca Rákóczi úti új beépítés attraktív díszkivilágítást kapott, amely a vonzó esztétikai hatás mellett a közbiztonságot is javította. Az új épületrészben elhelyezett 299 gépkocsi férőhelyes mélygarázs amely a nyilvánosság részére is rendelkezésre áll lényegesen enyhítette a környék parkolási gondjait. A New York Palota rekonstrukcióját 2006-ban Európa Nostra díjjal, 2007-ben Budapest Építészeti Nívódíjjal jutalmazták. A XVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton a tömbrehabilitáció két kategóriában I. díjat, valamint a pályázók (tervezők, kivitelezők, beruházók) szavazata alapján a legjobb projekt címet nyerte el. A New

29 York Kávéházat most már több, mint öt év óta minden évben a világ legszebb kávéházának szavazzák meg.

beépítési koncepció A Károly körút térfala

beépítési koncepció A Károly körút térfala beépítési koncepció Szimbolikus, és funkcionális értelemben a központi elem egyértelműen a Városháza. A téren belül ennek az épületnek kell méltó, a funkciót kifejező megjelenéssel a középpontban állni.

Részletesebben

A XIV. MAGYAR INGATLANFEJLESZTÉSI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT TÁMOGATÓI

A XIV. MAGYAR INGATLANFEJLESZTÉSI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT TÁMOGATÓI A XIV. MAGYAR INGATLANFEJLESZTÉSI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT TÁMOGATÓI Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkár Magyar Ingatlanszövetség Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Urbanisztikai Társaság

Részletesebben

ELŐZETES AKCIÓTERÜLETI TERV

ELŐZETES AKCIÓTERÜLETI TERV ELŐZETES AKCIÓTERÜLETI TERV ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Parkvárosi alközpont (Bem tér) Készítette: 2009. december TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék...1 Előszó...1 1 A projektek bemutatása...1 1.1

Részletesebben

20 ÉVES A CÍVIS HÁZ ZRT.

20 ÉVES A CÍVIS HÁZ ZRT. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. kiemelkedően teljesítő tagvállalata n A mai értéken számolt 53,9 milliárd forint árbevételből 10,2 milliárd forint üzemi eredményt, 6,1 milliárd forint osztalékot termelt.

Részletesebben

RegGov. Local Action Plan

RegGov. Local Action Plan RegGov Regional Governance of Sustainable ntegrated Development of Deprived Urban Areas Local Action Plan City of Kőbánya (Budapest), Hungary April 2011 KÖZÉPMAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM Szociális célú

Részletesebben

Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja II. ütem

Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja II. ütem Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja II. ütem Készítette: Euro-Régió Ház Közhasznú Nonprofit Kft Debrecen, 2012. szeptember Tartalom 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Az akcióterület kijelölése,

Részletesebben

Kiemelt épületek kép és adatjegyzéke

Kiemelt épületek kép és adatjegyzéke XI. sz. függelék Kiemelt épületek kép és adatjegyzéke A tanulmány a TFC/3/0466/2003. számú MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY B-A-Z. megye gazdag ipari örökségének idegenforgalmi hasznosítására, az Európai kulturális

Részletesebben

VÉGSŐ JÓVÁHAGYÁSRA 1 SZÁNT VERZIÓ

VÉGSŐ JÓVÁHAGYÁSRA 1 SZÁNT VERZIÓ VÉGSŐ JÓVÁHAGYÁSRA 1 SZÁNT VERZIÓ KÉSZÍTETTÉKK MEGBÍZÓ SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 9600 Sárvár, Várkerület 2. GENERÁLTERVEZŐ FÜLÖP ÉPÍTÉSZIRODA BT. 1033 Budapest, Zab utca 12. 1 Fülöp Péter Fülöp Judit

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete. Kecskemét integrált városfejlesztési stratégiája

Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete. Kecskemét integrált városfejlesztési stratégiája Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete Kecskemét integrált városfejlesztési stratégiája 2007 2013 (második, átdolgozott változat) Előszó A város helye a térben

Részletesebben

FIABCI ************************************************* Tisztelt Címzett! A FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség. elindítja a XVI.

FIABCI ************************************************* Tisztelt Címzett! A FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség. elindítja a XVI. FIABCI ************************************************* Tisztelt Címzett! A FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség elindítja a XVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatát. Reméljük,

Részletesebben

C M Y CM MY CY CMY K XII. MAGYAR INGATLANFEJLESZTÉSI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT 2 0 1 0

C M Y CM MY CY CMY K XII. MAGYAR INGATLANFEJLESZTÉSI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT 2 0 1 0 FIABCI XI 2010 prosi 11/25/10 11:59 AM Page 1 XII. MAGYAR INGATLANFEJLESZTÉSI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT 2 0 1 0 FIABCI XI 2010 prosi 11/25/10 11:59 AM Page 2 A XII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁR MOSONI BELVÁROS FUNKCIÓBŐVÍTŐ REHABILITÁCIÓJA TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV

MOSONMAGYARÓVÁR MOSONI BELVÁROS FUNKCIÓBŐVÍTŐ REHABILITÁCIÓJA TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV MOSONMAGYARÓVÁR MOSONI BELVÁROS FUNKCIÓBŐVÍTŐ REHABILITÁCIÓJA TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV 2009. OKTÓBER Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 1. A FEJLESZTÉS ILLESZKEDÉSE AZ INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI

Részletesebben

új klinika 21 ezer négyzetméteres lesz. A projekt teljes költsége 12 milliárd 325 millió forint, ebből 1 milliárd 232 millió az önerő.

új klinika 21 ezer négyzetméteres lesz. A projekt teljes költsége 12 milliárd 325 millió forint, ebből 1 milliárd 232 millió az önerő. Kedves Miklós! Mintha csak borozgatás közben mesélnék. A kollégiummal szemközti terület anno libalegelő volt. Valami miatt tudták a régiek, hogy az itteni talaj nem alkalmas épület alapozására. Az egykori

Részletesebben

T Á R S A S H Á Z A K F E L Ú J Í T Á S A

T Á R S A S H Á Z A K F E L Ú J Í T Á S A Városszociológia / Az épített környezet Házi dolgozat Előadó: Fleischer Tamás 2002-2003 / I. félév V Á R O S R E H A B I L I T Á C I Ó B U D A P E S T E N T Á R S A S H Á Z A K F E L Ú J Í T Á S A Készítette:

Részletesebben

2013-2014 1. szám. Hatékony Ház Napok. Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu

2013-2014 1. szám. Hatékony Ház Napok. Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu 2013-2014 1. szám Hatékony Ház Napok Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu Szakmai partnereink Passzív és energiatakarékos házak Építtetőktől építtetőknek médiatámogatóink Projekt gazda A Hatékony Ház Napok

Részletesebben

Vital Pro Kft. 1082 Budapest, Üllői út 66a. Tel.: 210-0827 Fax: 785-5176 www.vitalpro.hu

Vital Pro Kft. 1082 Budapest, Üllői út 66a. Tel.: 210-0827 Fax: 785-5176 www.vitalpro.hu BUDAPEST, III. KER. ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA II. KÖTET - STRATÉGIA, ANTISZEGREGÁCIÓS TERV DÓM ÉPÍTÉSZMŰTEREM KFT. 1052 Budapest, Régiposta u. 5. V/2. Tel.: 235-0814 Fax: 235-0815

Részletesebben

MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY

MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY (KIEGÉSZÍTVE 2015.01.31.) 2014./2015. MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST A TANULMÁNY CÉLJA A jelen tanulmány célja, hogy összefoglalja azokat a városfejlesztési és városrendezési

Részletesebben

BUDAPEST, VI. KERÜLET TERÉZVÁROS KERÜLETI VÁROSRENDEZÉSI ÉS (TÉSZ) A javított dokumentációt: a BFVT KFT, a MŰ-HELY ZRT és az URBAN-LIS STÚDIÓ KFT

BUDAPEST, VI. KERÜLET TERÉZVÁROS KERÜLETI VÁROSRENDEZÉSI ÉS (TÉSZ) A javított dokumentációt: a BFVT KFT, a MŰ-HELY ZRT és az URBAN-LIS STÚDIÓ KFT BUDAPEST, VI. KERÜLET TERÉZVÁROS KERÜLETI VÁROSRENDEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI SzABÁLYZATA (TÉSZ) A javított dokumentációt: a BFVT KFT, a MŰ-HELY ZRT és az URBAN-LIS STÚDIÓ KFT 2010-ben véleményezett dokumentációja

Részletesebben

16c. Fejlődő kertváros, Pestújhely. Intézményi fejlesztés: A volt Észak-pesti Kórház. 13. épület fejlesztése

16c. Fejlődő kertváros, Pestújhely. Intézményi fejlesztés: A volt Észak-pesti Kórház. 13. épület fejlesztése Intézményi fejlesztés: A volt Észak-Pesti Kórház 13. épület fejlesztése 16c A volt Észak-pesti Kórház területén 2014-ben elkezdődik és reményeink szerint be is fejeződik a mentőállomás után a második fejlesztés:

Részletesebben

SÁROSPATAK. Sárospataki városközpont fejlesztése. Akcióterületi Terv

SÁROSPATAK. Sárospataki városközpont fejlesztése. Akcióterületi Terv Sárospatak Város Képviselı-testülete 12.855-2/270/2010. (IX. 24.) KT. számú határozatának melléklete SÁROSPATAK Sárospataki városközpont fejlesztése Akcióterületi Terv SÁROSPATAK SÁROSPATAKI VÁROSKÖZPONT

Részletesebben

TANULMÁNY Pécs Belváros jövőkép-fejlesztési lehetőségeinek feltárása

TANULMÁNY Pécs Belváros jövőkép-fejlesztési lehetőségeinek feltárása TANULMÁNY Pécs Belváros jövőkép-fejlesztési lehetőségeinek feltárása Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Közterek és Parkok újjáépítése II. ütem projekthez kapcsolódóan köztérfejlesztési társadalmi akciók

Részletesebben

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Integrált városfejlesztési programjának bemutatása

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Integrált városfejlesztési programjának bemutatása Nyíregyháza Megyei Jogú Város Integrált városfejlesztési programjának bemutatása Előadó: Veres István főépítész Nyíregyháza, 2010. január 22-23 Nyíregyháza hosszú távú, átfogó célja: Stabil alapokon nyugvó,

Részletesebben

PLATÁN LAKÓPARK BALATONBOGLÁR, HUNYADI UTCA 98.

PLATÁN LAKÓPARK BALATONBOGLÁR, HUNYADI UTCA 98. PLATÁN LAKÓPARK BALATONBOGLÁR, HUNYADI UTCA 98. Tartalom A környék Balatonboglár A lakóparkról Típuslakások Újépítésű lakások előnyei Az OTP Ingatlan Zrt. Elérhetőségeink 5 8 10 15 16 22 26 KÖZVETLEN STRANDKIJÁRAT

Részletesebben

A KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓJÁNAK TÁRSADALMI HATÁSAI

A KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓJÁNAK TÁRSADALMI HATÁSAI A KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓJÁNAK TÁRSADALMI HATÁSAI Budapest, 2006. július 1 A Ferencváros rehabilitációjának társadalmi hatásai Megbízó: Budapest, Ferencváros Önkormányzata A tanulmány készítői:

Részletesebben

RÓZSA[KERT]VÁROS HILD GYÖRGY DOKTORI ÉRTEKEZÉS BUDAPEST 2003.

RÓZSA[KERT]VÁROS HILD GYÖRGY DOKTORI ÉRTEKEZÉS BUDAPEST 2003. RÓZSA[KERT]VÁROS HILD GYÖRGY DOKTORI ÉRTEKEZÉS BUDAPEST 2003. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 I. AZ ÉRTEKEZÉS TÉMÁJA, CÉLJA...3 II. A TERÜLET FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL AZ 1980 AS ÉVEK VÉGÉIG...6

Részletesebben

A Moszkva tér története és felújítása

A Moszkva tér története és felújítása A Moszkva tér története és felújítása TDK dolgozat Készítették: Szatmári Zoltán és Váncsa Ildikó IV. évf. műszaki informatikus hallgatók Konzulens: Dr. Palasik Mária egyetemi docens Budapesti Műszaki és

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Integrált Településfejlesztési Stratégia 2014-2020

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Integrált Településfejlesztési Stratégia 2014-2020 Vezetői összefoglaló... 4 1. Módszertani bevezető... 15 1.1. A tervezés feltételrendszere... 15 1.2. Fejlesztéspolitika - az ITS megvalósulásának finanszírozása... 16 1.3. Partnerségi egyeztetési terv

Részletesebben

Műemlék Jelentőségű Terület

Műemlék Jelentőségű Terület Budapest belváros Műemlék Jelentőségű Terület - MJT - Védési javaslat 2010. Tartalomjegyzék: Kezdeményező fél: Fiatal Műemlékvédők Egyesülete Budapest rövid leírása Budapest épített örökség Budapest épületállománya

Részletesebben

a urbanisták, városvédõk, no meg a mûemlékvédõk

a urbanisták, városvédõk, no meg a mûemlékvédõk 2 Jegyzet ÖRÖKSÉG Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet

Részletesebben

Regionális Fejlesztés Operatív Program

Regionális Fejlesztés Operatív Program MAGYAR TERÜLET- ÉS REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HIVATAL Regionális Fejlesztés Operatív Program Programkiegészítő dokumentum 2004-2006 2004. január 28. TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 3 I.1 REGIONÁLIS FEJLESZTÉS

Részletesebben