Útmutató. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útmutató. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási"

Átírás

1 Útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet szerinti Vetésszerkezeti Kalkulátor alkalmazásához I. Regisztráció - bejelentkezés I/a. Regisztráció A regisztrációhoz szükséges a gazdálkodó MVH regisztrációs száma, a gazdálkodó neve, e- mail címe (az aktiváláshoz szükséges linket erre az címre kapja meg a felhasználó, illetve erre az címre küldjük el az új jelszót, amennyiben a felhasználó a régit elfelejtette). A regisztráció során meg kell adnia egy jelszót, amelyet a bejelentkezés során kell használnia. A jelszót a későbbiekben megváltoztathatja, a belépést követően az MVH regisztrációs szám mellett található profil menüben. A kért adatok megadását követően a Regisztráció gombra kell kattintania. Mivel nagyon sok gazdálkodó tanácsadó, szaktanácsadó, falugazdász vagy más közreműködő segítségével fogja használni a programot ezen esetekben is a gazdálkodó regisztrációs számát és nevét szükséges megadni a regisztráció során. Az cím esetében, ha a gazdálkodó nem rendelkezik saját címmel, vagy nem kívánja jelen esetben használni, úgy a közreműködő saját címét is megadhatja a regisztráció során.

2 Amennyiben pontosan kitöltötte a regisztrációhoz szükséges adatokat, úgy a következő ablak jelenik meg a képernyőn. I/b. Felhasználó aktiválása / bejelentkezés Az aktiváló linket a regisztráció során megadott címére küldjük meg. Az alábbiakban olvashatja az aktiváló linket is tartalmazó üzenetet, amelyet a regisztrációt követően kap meg a megadott címére. Tisztelt Ön sikeresen regisztrált a Gazdálkodói Információs Szolgálat agrárkörnyezetgazdálkodási támogatásban résztvevő gazdálkodók számára készített vetésszerkezet kalkulátor oldalon! A rendszerbe csak regisztrációja aktiválása után tud belépni. Az aktiváláshoz kérjük kattintson a következő linkre, vagy másolja be azt a böngésző címsorába: link)! A témában konkrét tájékoztatást adhat Önnek a Magyar Agrárkamara által működtetett Gazdálkodói Információs Szolgálat ügyfélszolgálati tanácsadója is! Elérhetőségüket az alábbi linken találja: (Ügyfélszolgálati tanácsadók elérhetősége) Javasoljuk, hogy a rendszeres információ szerzés érdekében iratkozzon fel a Gazdálkodói Információs Szolgálat hírlevelére, amelyet az alábbi oldalon ez címének megadásával tud megtenni! (Gazdálkodói Információs Szolgálat hírlevél) Tisztelettel: Gazdálkodói Információs Szolgálat ügyfélszolgálata Az aktiváló linkre való kattintást követően már a képernyő jobboldali menüsorában az MVH regisztrációs számának és a regisztráció során megadott jelszavának megadását követően (a Belépés gombra kattintva) beléphet az alkalmazás munkafelületére.

3 I/c. Hiba a regisztráció során Amennyiben nem érkezik meg a regisztráció során megadott címre az aktiváló levél ( címét elírta) akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az e- mail címen, vagy a nyitóoldalon, a bal oldali menüsoron a Regisztráció gomb alatti Nem érkezett meg az aktiváló levél? feliratra kattintva tudja az elvégzett, de még nem aktivált - az MVH regisztrációs számot foglaló - regisztrációja törlését kérni. A regisztráció törlését követően újra regisztrálhat ( ben értesítjük). A fenti kapcsolatfelvétel / regisztráció törlése előtt mindenképpen javasoljuk, hogy tekintse meg levelezőjének Spam mappáját is, s amennyiben az üzenet ott sincs, járjon el a fentiek szerint. Amennyiben az Ön regisztrációs száma tévesen más felhasználó által már regisztrálásra került így azzal nem tud regisztrálni - az címen teheti meg észrevételeit, kérheti a regisztrációs szám feloldását az Ön regisztrációjához.

4 I/d. Elfelejtett jelszó Amennyiben elfelejtette jelszavát úgy a képernyő jobb oldalán lévő menüsorban a Bejelentkezés gomb alatt található Elfelejtette a jelszavát? feliratra kattintva kérhet új jelszót. A kattintást követően az alábbi ablak jelenik meg: Új jelszavát az MVH regisztrációs számának és a regisztráció során megadott címének a felugró ablakban történő megadását követően tudjuk megküldeni az Ön részére. Az új jelszó igénylését követően az alábbi tartalmú t küldjük meg az Ön címére: Tisztelt! Ön az AKG vetésszerkezet kalkulátorhoz (AKG-VK) tartozó jelszavának megváltoztatását kérte. Az Ön új jelszava a következő: --99b----01f-- Új jelszavát belépés után megváltoztathatja! A témában konkrét tájékoztatást adhat Önnek a Magyar Agrárkamara által működtetett Gazdálkodói Információs Szolgálat ügyfélszolgálati tanácsadója is! Elérhetőségüket az alábbi linken találja: (Ügyfélszolgálati tanácsadók elérhetősége) Javasoljuk, hogy a rendszeres információ szerzés érdekében iratkozzon fel a Gazdálkodói Információs Szolgálat hírlevelére, amelyet az alábbi oldalon ez címének megadásával tud megtenni! (Gazdálkodói Információs Szolgálat hírlevél) Tisztelettel: Gazdálkodói Információs Szolgálat ügyfélszolgálata

5 II. Alkalmazás A különböző kultúrák, hasznosítási kódok vetésváltás szabályainak, valamint a vetésszerkezeti előírásoknak csoportokba sorolását a mellékelt excel táblázatban tekintheti meg. Kérjük, mindenképpen tekintse át a besorolásokat annak érdekében, hogy a vetésszerkezeti előírásokat minél pontosabban betarthassa, s ne vétsen a vetésváltási szabályok vonatkozásában sem. A vetésváltásra vonatkozó besorolás és ellenőrzés mind a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ), mind az AKG vetésváltás szabályait figyelembe veszi. FONTOS! Amennyiben Ön kötelezettség-átvállalásban érintett ismernie kell az átvett tábla előéletét, tehát azt, hogy adott kötelezettségátvállalással érintett terület vonatkozásában milyen növények termesztése folyt az AKG támogatás első évétől 2009/2010 kezdődően. A támogatás során a területnek kell megfelelnie az előírásoknak, nem pedig a gazdálkodónak. Például: Ha Ön 10 ha területtel lépett be az AKG integrált szántóföldi célprogramjába, úgy Ön számára a = 50 ha esetében az 5 év átlagában a vetésszerkezeten belül - fővetésű növények tekintetében - az őszi búza, szemeskukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 60%, a pillangós növények részaránya legalább 10% lehet. E szerint tehát az 5 éven belül az őszi búza, szemeskukorica és napraforgó összes területe nem haladhatja meg a 30 ha-t. Ez lehet három év egésze, vagy 5 évben megosztva is. A pillangósok közül, pedig legalább 5 ha szükséges. Ez teljesíthető egy évben, vagy 5 évre elosztva is. Amennyiben azonban Ön átvesz még két hektár AKG integrált szántóföldi célprogramban szereplő területet, amelyen az előző 3 gazdálkodási évben kukorica termesztése folyt, s Ön ugyancsak 2 év egészében kukoricát, majd a harmadik évben felerészben őszi búzát, fele részben pillangóst termesztett, úgy az alábbiak szerint kell terveznie. Tehát saját 50 ha + átvett 10 ha (5 évre felszorozva) úgy 60 ha-ból 36 ha on lehet az előbb felsorolt növényeket termeszteni 5 év vonatkozásában, s legalább 6 ha-on kell pillangós. Tehát az első három gazdálkodási évben összesen 32 ha-on termesztett korlátos (legfeljebb 60 %-ban termeszthet növényt, s 5 ha-on pillangóst. Ennek en az elkövetkező két évben mindösszesen nem évente - CSAK 4 ha-on termeszthet őszi búzát, szemeskukoricát, vagy napraforgót, s legalább még egy hektár kell pillangósok számára. Így a két évben a (2x 12 ha)- 4-1 = 19 ha-on egyéb, azaz nem őszi búza, nem szemeskukorica és nem napraforgó (lsd. mellékelt excel táblázat) termesztése szükséges a szankció elkerülése érdekében.

6 FONTOS! Amennyiben Ön bármely adott célprogram vetésszerkezeti előírásában érintett kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területet visszavont, úgy adott egységet az 5 év egészére törölnie kell a vetésszerkezet vonatkozásában (a vetésváltási szabályok mindattól függetlenül kötelezettségként szerepeltek). Például: Fenti példánál maradva, ha Ön 10 ha területtel lépett be az AKG integrált szántóföldi célprogramjába, úgy Ön számára a = 50 ha esetében az 5 év átlagában a vetésszerkezeten belül - fővetésű növények tekintetében - az őszi búza, szemeskukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 60%, a pillangós növények részaránya legalább 10% lehet. E szerint tehát az 5 éven belül az őszi búza, szemeskukorica és napraforgó összes területe nem haladhatja meg a 30 ha-t. Ez lehet három év egésze, vagy 5 évben megosztva is. A pillangósok közül, pedig legalább 5 ha szükséges. Ez teljesíthető egy évben, vagy 5 évre elosztva is. Amennyiben azonban Ön visszavont egy két hektáros egységet AKG integrált szántóföldi célprogram esetében a negyedik gazdálkodási évre, amelyen az előző 3 gazdálkodási évben kukorica termesztése folyt, s a többi területen 2 év egészében kukoricát, majd a harmadik évben felerészben őszi búzát, fele részben pillangóst termesztett, úgy az alábbiak szerint kell terveznie. Tehát az eredeti 50 ha 10 ha visszavont (5 évre visszavonva) úgy 40 ha-ból 24 ha on lehet az előbb felsorolt növényeket termeszteni 5 év vonatkozásában, s legalább 4 ha-on kell pillangós. Tehát az első három gazdálkodási évben a megmaradt területre vetítve összesen 20 ha-on termesztett korlátos (legfeljebb 60 %-ban termeszthető) növényt, s 4 ha-on pillangóst. Ennek en az elkövetkező két évben mindösszesen - nem évente! - CSAK 4 ha-on termeszthet őszi búzát, szemeskukoricát, vagy napraforgót. A pillangós részaránya már most. Így a két évben a (2x 8 ha)-4 = 12 ha-on egyéb, azaz nem őszi búza, nem szemeskukorica és nem napraforgó (lsd. mellékelt excel táblázat) termesztése lehetséges csak a szankció elkerülése érdekében. Részleges visszavonásnál (vis maior esetében) TÁBLASZINTŰ, vagy részlet terület visszavonása szükséges fenti elveknek en! Amennyiben a KET-en belül a jogszabályoknak en megengedett részleges visszavonásra lehetősége adódik (vis maior, más jogcímbe történő átlépés), úgy a KET területét is FELTÉTLENÜL csökkentse a KET területe (ha) oszlopban! Fentiek szerinti tábla, vagy KET törlésénél a vetésváltás, valamint a vetésszerkezet adatokat újból kell számolnia.

7 FONTOS! Amennyiben Ön valamely kötelezettségvállalással érintett terület vonatkozásában nem ad be AKG kifizetési kérelmet ezt az 5 év alatt egyszer megteheti -, úgy azon a területen termesztett kultúra az AKG igénylés mellőzése esetén egyéb növényként figyelembe vételre kerül a vetésszerkezetben, vetésváltásban! III. Felület Bejelentkezést követően, a munkafelület felső részén található menüsorban a Célprogram választó lenyíló ablak mellett találja meg a kitöltési útmutatót letölthető formátumban, melyet az INFO ( Útmutató Vetésszerkezeti Kalkulátor alkalmazásához ) ikonra kattintva tölthet le. FONTOS! A vetésszerkezeti kalkulátor alkalmazásához az útmutatót figyelmesen olvassa el! A különböző kultúrák, hasznosítási kódok vetésváltás szabályainak, valamint a vetésszerkezeti előírásoknak csoportokba sorolását az XLS ( AKG vetésszerkezeti előírásoknak növénycsoportok ) ikonra kattintva letölthető excel táblázatban tekintheti át. A munkafelület menüsorában az MVH REG. SZÁM felirat alatt láthatja a felhasználó MVH regisztrációs számát. A programból a menüsorban lévő piros hátterű körben lévő X ( Kijelentkezés ) ikonra kattintva jelentkezhet ki. III/a. Felhasználói profil / jelszó megváltoztatása Az MVH regisztrációs szám melletti Profil ikonra kattintva megnyithatja felhasználói profilját, melyben ellenőrizheti, módosíthatja alap adatait (Név / cégnév; Telefonszám), valamint megváltoztathatja jelszavát. Profilját a jobb felső sarokban található piros X -re kattintva zárhatja be.

8 III/b. Célprogramok A Célprogramok mellett a lenyíló ablak alkalmazásával választhatja ki azon AKG szántóföldi célprogramot, amelyben a vetésszerkezetet rögzíteni kívánja. A célprogram kiválasztását követően a lenyíló ablak mellett közvetlenül szereplő I ( Vetésszerkezetre vonatkozó előírások ) ikon fölé húzva az egeret a megjelenő szövegbuborékban olvashatja a kiválasztott célprogramban elvárt vetésszerkezetre vonatkozó előírásokat. III/c. KET- Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területet A célprogram kiválasztását követően a KET hozzáadása feliratra kattintással adhat hozzá Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területet. Ezt annyiszor ismételje meg, amennyi KET szerepel adott célprogramhoz rendelten a Területazonosítási kérelmére hozott határozatában.

9 KET hozzáadásával automatikusan egy táblasor feltöltődik. Amennyiben további táblák tartoznak adott KET-hez, úgy a Táblasor hozzáadása gomb melletti szövegmezőbe adhatja meg azok számát. Ezt követően a Táblasor hozzáadása gombra kattintva a táblasorok hozzáadásra kerülnek. Annyi táblasort vegyen fel, amennyi tábla az adott KET-ben 5 év vonatkozásában a kifizetési kérelmekben legfeljebb rögzítésre került. (Például az első évben a KET 1. táblából állt, majd valamely évben elérve a maximumot 5 tábla került rögzítésre a kifizetési kérelemben, úgy 5 táblasor felvitele szükséges.) Azon esetre is vegye számításba a tábla darabszámokat, ha adott évben nem kért rá AKG kifizetési kérelmet. Az 5 éven belül lehetősége van arra, hogy szankciómentesen egyszer az AKG kifizetési kérelmét mellőzze, de ez esetben is beszámításra kerül a vetésszerkezetbe a terület, mint egyéb növény. A felületre írt adatok automatikusan mentésre kerülnek, így mentés gomb beiktatására nem került sor. A KET megnevezésű oszlop jelenti az AKG-ban a Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület fogalmát. A KET azonosító -hoz a területazonosítási kérelemre hozott határozatban szereplő 8 számjegyű egyedi azonosító számot kell megadnia (ez a szám szerepel a kifizetési kérelemre hozott határozatok első oszlopában is, mint Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület azonosítója ) A KET Területe (ha) oszlopban azt az egységet, területet kell feltüntetni (hektárban), két tizedesjegy pontossággal, amely a területazonosítási kérelemre hozott határozatban a Kötváll terület. (ha) / Poligon Terület (ha) / Véglegesen jóváhagyott terület oszlopban a Megállapított (ha) aloszlopban szereplő terület és a Támogatásra jogosultság mértéke

10 (ha) / Támogatásra jogosult terület / Véglegesen jóváhagyott terület közül a nagyobb. A KET terület megadása kötelező. Ennek hiányában ellenőrzéskor hibaüzenet jelenik meg. Amennyiben a KET-en belül a jogszabályoknak en megengedett részleges visszavonásra lehetősége adódik (vis maior, más jogcímbe történő átlépés), úgy a KET területét is FELTÉTLENÜL csökkentse a KET területe (ha) oszlopban, mind az öt év vonatkozásában! Abban az esetben ne változtassa meg a KET területét, ha csak adott évben nem nyújt rá be kifizetési kérelmet. Ez esetben az eredeti területi értéket kell alkalmaznia a vetésszerkezeti számításokhoz! III/d. Táblák Tábla sorszáma mezőbe az adott évi kifizetési kérelemben (vagy határozatban) szereplő tábla sorszámát adhatja meg. Tábla név mezőbe a gazdálkodó által mindennapokban használt név írható pl. Sándor dűlői tábla. Terület (ha) mezőbe az adott évi kifizetési kérelemben vagy határozatban az adategyeztetés után megállapított terület (ha), vagy a Fizikai ellenőrzéssel megállapított terület (ha) -ek közül a kisebbet kell beírni. A tábla területének megadása kötelező. Ennek hiányában ellenőrzéskor hibaüzenet jelenik meg. HASZ.KÓD mezőbe az adott évi kifizetési kérelemben, vagy meglévő határozatban szereplő termesztett kultúra amennyiben a fizikai ellenőrzés mező hasznosítási kódot tartalmaz, úgy azt kell alkalmazni - MVH által közétett hasznosítási kódját kell rögzíteni a legördülő ablak segítségével. A hasznosítási kód megadása kötelező, ennek hiányában ellenőrzéskor hibaüzenet jelenik meg.

11 FONTOS! Amennyiben vis maior miatt PIH01 kód alkalmazására került sor, vagy a célprogramban nem engedélyezett kultúra termesztése folyt, úgy ezen területek az Egyéb növény vetésszerkezeti kategóriába kerülnek. FONTOS! Amennyiben adott évben nem nyújtott be kifizetési kérelmet, úgy az érintett tábla, vagy KET, vagy célprogram(ok) kifizetési kérelemmel nem érintett területére vonatkozóan a EGY01 hasznosítási kódot válassza, mert a vetésszerkezetbe egyéb növényként kell figyelembe venni a területet. Adott táblában lehetőség van javasolt a másodvetés rögzítésére is. Ezt akkor is adja meg, ha csak résztáblán hajtotta végre. A másodvetés természetesen a vetésszerkezetbe nem, csak a vetésváltásnál kerül figyelembe vételre. Adott gazdálkodási évet tartalmazó oszlopok között lévő sárga nyílra ( Adatok másolása ) kattintva lehetősége van arra, hogy az adott gazdálkodási év táblaadatait átmásolja a következő gazdálkodási évhez. III/e. KET illetve tábla törlés/visszavonás Amennyiben Ön bármely adott célprogram vetésszerkezeti előírásában kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területet visszavont, úgy adott egységet az 5 év egészére törölnie kell a vetésszerkezet vonatkozásában (a vetésváltási szabályok mindattól függetlenül kötelezettségként szerepelnek). A táblasorok végén megjelenő piros hátterű X ( Táblasor / KET törlése ) lenyomásával törölheti az adott táblasort. Amennyiben az adott KET-hez csak egy táblasor tartozik, a táblasor törlésekor az adott KET is törlésre kerül.

12 Erre szükség lehet pl. visszavonás esetén, hiszen akkor az egész KET-nek törlésre kell hogy kerüljön az 5 évre vonatkoztatottan elvárt vetésszerkezetből. Tábla törlése külön nem lehetséges. A táblához tartozó mezők üresen hagyásával, illetve a mezőkben lévő adatok törlésével a tábla inaktiválódik. IV. A célprogram vetésszerkezetre vonatkozó előírásainak ellenőrzése Adott gazdálkodási év valamennyi KET, és ehhez tartozó táblák adatainak felvitelét követően a hasáb alján szereplő pl évi ellenőrzés feliratra kattintva megkapja a számítást az adott évi tervezett/megvalósított illetve a göngyölített 5 gazdálkodási év - vetésszerkezetre vonatkozóan. Bármely adat módosítása esetén, illetve táblasor vagy KET törlésekor az egyes évek oszlopai alatt a pl évi ellenőrzés feliratra történő kattintás indokolt, az új helyzetnek vetésszerkezeti arányok ismételt átszámítása miatt. IV/a. Vetésszerkezet adott évi adatainak értelmezése Adott évi vetésszerkezet a pl évi ellenőrzés feliratra történő kattintás után lenyíló hasáb felső részében ellenőrizhető az alábbiak szerint.

13 KET terület a célprogramhoz tartozó KET területek összessége hektárban. Tábla terület (előírás) a célprogram vetésszerkezeti előírásaiban nevesített kultúrák/növénycsoportok által elfoglalt összes terület hektárban Tábla terület (nem előírás) a célprogram vetésszerkezeti előírásaiban külön nem nevesített kultúrák/növénycsoportok által elfoglalt összes terület hektárban. Előírás - Terület (ha/%) a célprogram vetésszerkezeti előírásaiban szereplő kultúrák/növénycsoportok felsorolása, megjelenítve az adott évben a csoporthoz tartozóan összesített hektárt és az adott évi összes területhez viszonyított %-os arányt ( Tábla területe (előírás) = kultúrák/növénycsoport szerinti területek összessége évente). IV/b. A vetésszerkezet göngyölített adatainak értelmezése A támogatási időszak teljes egészére vonatkoztatott részarány a pl évi ellenőrzés feliratra történő kattintás után lenyíló hasáb alsó részében ellenőrizhető az alábbiak szerint Előírás - Terület (ha/%) a célprogram vetésszerkezeti előírásaiban szereplő kultúrák/növénycsoportok felsorolása, megjelenítve az aktuális és az előző években már adott kultúrához/növénycsoporthoz tartozó mindösszesen terület hektárban és ennek %-os aránya a támogatási időszak egészében a célprogramhoz tartozó KET -ek összes területéhez viszonyítva ( KET Terület x 5 gazdálkodási év) (göngyölített adat). Amennyiben a göngyölített adatsorban A támogatási időszak teljes egészére vonatkoztatott részarány - piros színnel jelenik meg a %-os értéket mutató szám, úgy az jelzi, hogy ott a gazdálkodó MÉG nem teljesítette az 5 év átlagában a növénycsoportra vonatkozóan elvárt vetésszerkezeti arányt.

14 A célprogramnál rögzített vetésszerkezetet ugyanis nem évente, hanem az 5 év átlagában kell teljesítenie az előírások szerint a főnövények által alkotott növénycsoportok vonatkozásában. A célprogramra vonatkozó előírás növénycsoportonkénti teljesítésének mértékét a 2014 évet jelző oszlop mutatja. V. Vetésváltás szabályainak ellenőrzése Valamennyi KET sorában szerepel a Vetésváltás hasáb, melyben táblasoronként a törlés ikon felett található Vetésváltás ellenőrzése ikonra kattintással tájékoztató jelleggel áttekintheti, hogy Ön a KET vonatkozásában, adott táblasorban en alkalmazta-e, a HMKÁ (Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot), vagy az AKG vetésváltás szabályait. A program által tényleges táblaszintű ellenőrzés nem lehetséges, hiszen térinformatikailag nem ellenőrizhető, hogy adott KET-hez tartozó táblák átfedése milyen mértékű, vagy elhelyezkedése változott-e az előző évekhez képest. Ezen háttéradat hiányában csak esetleges meg nem felelést jelez a rendszer, ha adott táblában az 5 év során vetésváltás szabályainak figyelmen kívül hagyását észleli a rögzített adatok alapján. Vetésváltás esetén természetesen a másodvetés is figyelembe vételre kerül, ezért a másodvetés rögzítése kötelező.

15 Zöld pipával és növénnyel jelzett kép látható, amennyiben a beírt adatok alapján meg nem felelés nem állapítható meg vetésszerkezet vonatkozásában. Meg nem felelés esetén a hasábban rögzítésre kerül, az érintett kultúrára vonatkozó előírás, valamint annak jelzése, hogy melyik évben, mely AKG-s vagy HMKÁ előírást sérthet. Ez a beírt adatokban visszakereshető, illetve a gazdálkodó a térképi adatok áttekintésével ellenőrizheti. Amennyiben adott évben nem nyújtott be kifizetési kérelmet, s ezért a vetésszerkezet miatt az EGY01 kódot rögzítette, úgy a vetésváltás szabályainak ellenőrzéséhez átmenetileg írja be a területen ténylegesen termelt növény hasznosítási kódját, s ezt követően ellenőrizze a vetésváltási szabályokat a táblasor végén lévő Vetésváltás ellenőrzése ikon megnyomásával. Természetesen a vetésszerkezet számításához az EGY01 kódot kell rögzítenie ismét, s úgy számítania az adatokat. A vetésváltás szabályainak korrekt ellenőrzéséhez fel kell vinnie pl. táblabontás során a táblák előéletét, azaz, hogy mely növényi kultúra volt fellelhető az elődtáblán. Ugyanez vonatkozik, ha táblaegyesítésre került sor, ekkor az egyesített táblát kell az előd tábláknak sorokra bontania. FONTOS! Amennyiben valamely adat módosításra kerül, akkor az ellenőrzés ikonokra történő ismételt kattintás szükséges a módosult adatokkal történő számítás érdekében. Az AKG szántóföldi célprogramokban résztvevők kötelesek évente célprogramonként külön, a támogatásba bevont területre vonatkozóan szeptember 30-ig földhasználati tervet készíteni vetésváltási szabályok figyelembevételével. Amennyiben a főnövény betakarítására szeptember 30-át követően kerül sor, a terveket a betakarítást követően kell haladéktalanul elkészíteni. A földhasználati terv tartalmi követelményei az alábbiak. A kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területenként az egyes táblák esetében fel kell tüntetni: a már vetett előveteményt, azaz az előző gazdálkodási év főnövényét vagy másodvetését;

16 a hasznosításra kerülő főnövények körét, valamint Az adott célprogramban rögzített vetésszerkezeti előírások szerinti növénykultúra-csoportok esetében meg kell határozni: a területnagyságot; az adott gazdálkodási évre vonatkoztatott százalékos részarányt, valamint a támogatási időszak teljes egészére vonatkoztatott százalékos részarányt. A tervek eredeti példányát a támogatási időszak alatt meg kell őrizni. VI. Vetésszerkezeti követelmények célprogramonként Integrált szántóföldi növénytermesztés cp: az őszi búza, szemeskukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 60%, a pillangós növények részaránya legalább 10% lehet; Tanyás és Ökológia szántóföldi növénytermesztés cp-ok: az őszi búza, szemeskukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 50%, a pillangós növények részaránya legalább 10% lehet; Szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal cp. vegyes szántóföldi: legalább 20% kalászos gabona, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 20% zöldugar, legalább 10% őszi repce, legfeljebb 20% egyéb kultúra; Szántóföldi növénytermesztés vadlúd- és daruvédelmi előírásokkal cp: legalább 30% kalászos gabona, legalább 20% szemeskukorica, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 20% zöldugar, legfeljebb 10% egyéb kultúra; Szántóföldi növénytermesztés madár- és apróvad élőhely-fejlesztési előírásokkal cp: legalább 30% kalászos gabona, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 10% zöldugar, legfeljebb 25% egyéb kultúra; Szántóföldi növénytermesztés kék vércse élőhely-fejlesztési előírásokkal cp: legfeljebb 30% kalászos gabona, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 20% zöldugar, legfeljebb 20% egyéb kultúra; Vízerózió elleni cp: szemeskukorica, csemegekukorica, burgonya, csicsóka, dohány, cukorrépa, takarmányrépa és a napraforgó együttes részaránya legfeljebb 20% lehet;

17 Szélerózió elleni cp: az őszi vetésű vagy évelő növények aránya legalább 60% és a tavaszi vetésű növények aránya legfeljebb 40% lehet, valamint az alábbi növények összesített részaránya el kell, hogy érje a 20%-ot: köles, pohánka, cirkok, szudáni fű, mohar, rostkender, baltacim, bükkönyök, somkóró, homoki bab, lucerna, facélia, tarka koronafürt, csillagfürt; NEM KELL vetésszerkezeti számítást végezniük a következő szántóföldi célprogramok esetében: Szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram évelő szálas pillangós takarmánynövény Szántóföldi növénytermesztés kék vércse élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram - évelő szálas pillangós takarmánynövény VII. Vetésváltás HMKÁ vetésváltás szabályai Önmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye; Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék; tökre oltott dinnye. Egymás után legfeljebb három évig termeszthető: dohány és a kukorica; Egymás után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmag termesztés céljából hibridkukorica; Minden egyéb növény több évig termeszthető önmaga után. AKG vetésváltás szabályai cukorrépa, cékla, takarmányrépa, burgonya, lóbab, szója és csillagfürt csak egyszer termeszthető 4 éven belül; napraforgó, szárazborsó csak egyszer termeszthető 5 éven belül; két hüvelyes növény, illetve hüvelyes növény és szálas pillangós takarmánynövény termesztése között legalább két évnek kell eltelnie; lucerna után hüvelyes növény nem termeszthető; szója, olajrepce, napraforgó nem követheti egymást a vetésváltásban. A vetésváltási szabályok teljesítésébe a másodvetést figyelembe kell venni. VIII. Szankciók Vetésszerkezet, vetésváltás esetére vonatkozó szankciók

18 S0: figyelmeztető levél; S1: a támogatásra jogosult részére a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 3%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; S2: a támogatásra jogosult részére a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 15%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; S3: a támogatásra jogosult részére a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 30%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; S4: a támogatásra jogosult részére a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 60%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; S5: a támogatásra jogosult részére a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában az egy gazdálkodási évre járó teljes támogatási összeg nem kerül kifizetésre; S6: a támogatásra jogosult a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában a célprogramból az adott célprogram támogatási időszakának lejáratáig kizárásra kerül, és a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni; S7: a támogatásra jogosult részére a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 3%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; S8: a támogatásra jogosult részére a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 15%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; S9: a támogatásra jogosult részére a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 30%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; S10: a támogatásra jogosult részére a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 60%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre; Nem támogatott növény termesztése esetén a kifizetési kérelem adott tábla vonatkozásában elutasításra kerül, de a növényt a vetésszerkezetben, mint egyéb növény figyelembe vételre kerül.

19 IX. További, várható rendszerfejlesztések nyomtatható verzió szankció megjelenítése: buborékban az adott hiányosság mellett megjelenik a lehetséges szankció

20 Melléklet Előírás Meg nem felelés mértéke Szankció Ismétlődés esetén szankció Integrált szántóföldi célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése és végrehajtása Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a vetésszerkezeten belül - fővetésű növények tekintetében - az őszi búza, szemes kukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 60% lehet, a pillangós növények részaránya legalább 10% kell hogy legyen Tanyás gazdálkodás célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése és végrehajtása Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött Vetésszerkezet célprogram 5 éve alatt a vetésszerkezeten belül - fővetésű növények tekintetében - az őszi búza, szemes kukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 50% lehet, a pillangós növények részaránya legalább 10% kell hogy legyen Szankció szintje Nem készült terv S7- S8 célprogram/év Tartalmában nem felel meg S0 S 1 a célprogram területének 20% alatti részén nem célprogram területének 20% feletti részén nem Az őszi búza, szemes kukorica és napraforgó együttes részaránya meghaladja a 60%-ot, de a részarány mértéke 80% alatti A részarány mértéke 80% feletti A pillangós növények részaránya nem éri el a 10%-ot, de 5 % feletti A részarány mértéke 5 % alatti S5 S6 tábla/év S6 - S9 - célprogram/5.év S10 - S7 - S8 - Nem készült terv S7- S8 célprogram/év Tartalmában nem felel meg S0 S 1 a célprogram területének 20% alatti részén nem célprogram területének 20% feletti részén nem S5 S6 tábla/év S6 - Az őszi búza, szemes S9 - célprogram/5.év kukorica és napraforgó együttes részaránya meghaladja a 50%-ot, de 60 % alatti 60 % feletti a részarány S10 - célprogram/5. A pillangós növények részaránya nem éri el a 10%-ot de 5 % feletti S7 - év A részarány 5 % alatti S8 - Ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése Nem készült terv S7- S8 célprogram/év

21 és végrehajtása Tartalmában nem felel meg S0 S 1 Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött S5 S6 tábla/év 20% alatti részén nem 20% feletti részén nem S6 - Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a vetésszerkezeten belül - fővetésű növények tekintetében - az őszi búza, szemes kukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 50% lehet, a pillangós növények részaránya legalább 10% kell, hogy legyen Az őszi búza, szemes kukorica és napraforgó együttes részaránya meghaladja az 50%-ot, de 70 % alatti több, mint 70 %-a A pillangós növények részaránya nem éri el a 10%-ot, de 5 % feletti A pillangós 5 % alatti S8 Szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése és végrehajtása Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a célprogramba bevitt teljes területen a következő vetésszerkezet betartása kötelező fővetésű növények tekintetében: legalább 20% kalászos gabona, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 20% zöldugar, legalább 10% őszi repce, legfeljebb 20% egyéb kultúra S9 S10 S7 célprogram/5. év Nem készült terv S7- S8 célprogram/év Tartalmában nem felel meg S0 S 1 20% alatti részén nem 20% feletti részén nem A kalászos gabona aránya nem éri el a 20%-ot, a részarány mértéke 10% alatti A részarány mértéke 10% feletti, de 20 % alatti Az évelő szálas pillangós takarmánynövény (évelő szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke) aránya nem éri el a 20%-ot, a részarány mértéke 10% alatti A részarány mértéke 10% feletti, de 20 % alatti A zöldugar aránya nem éri el a 20%-ot, de részarány mértéke 10% alatti A részarány mértéke 10% feletti, de 20 % alatti Az őszi repce aránya nem éri el a 10%-ot, de a részarány mértéke 5% alatti S5 S6 tábla/év S6 - S8 - célprogram/5. év S7 - S9 - S8 - S8 - S7 - S9 - A részarány mértéke 5% S8 -

22 feletti, de 10 % alatti Az egyéb kultúra aránya S7 - meghaladja a 20%-ot, de 25% alatti A részarány mértéke 25% S8 - feletti Szántóföldi növénytermesztés vadlúd- és daruvédelmi előírásokkal célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése és végrehajtása Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a célprogramba bevitt teljes területen a következő vetésszerkezet betartása kötelező fővetésű növények tekintetében: legalább 30% kalászos gabona, legalább 20% szemeskukorica, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 20% zöldugar, legfeljebb 10% egyéb kultúra Nem készült terv S7- S8 célprogram/év Tartalmában nem felel meg S0 S 1 20% alatti részén nem 20% feletti részén nem A kalászos gabona aránya nem éri el a 30%-ot, de a részarány mértéke 20% alatti A részarány mértéke 20% feletti A szemes kukorica aránya nem éri el a 20%-ot, a részarány mértéke 10% alatti A részarány mértéke 10% feletti A szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke) aránya nem éri el a 20%-ot, a részarány mértéke 10% feletti részarány mértéke 10% alatti A zöldugar aránya nem éri el a 20%-ot, a részarány mértéke 10% alatti A részarány mértéke 10% feletti, de 20 % alatti Az egyéb kultúra aránya meghaladja a 10%-ot, de 15% alatti A részarány mértéke 10% alatti S5 S6 tábla/év S6 - S8 - célprogram/5. év S7 - S8 - S7 - S8 - S9 - S9 - Szántóföldi növénytermesztés madár- és apróvad élőhelyfejlesztési előírásokkal célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése Nem készült terv S7- S8 célprogram/év és végrehajtása Tartalmában nem felel meg S0 S 1 Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött 20% alatti részén nem S8 S7 S8 S5 S6 tábla/év

23 Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a célprogramba bevitt teljes területen a következő vetésszerkezet betartása kötelező fővetésű növények tekintetében: legalább 30% kalászos gabona, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 10% zöldugar, legfeljebb 25% egyéb kultúra 20% feletti részén nem kalászos gabona aránya nem éri el a 30%-ot, és a részarány mértéke 20% alatti A részarány mértéke 20% feletti, de 30 % alatti Az szálas pillangós takarmánynövény aránya nem éri el a 20%-ot, de 10 % feletti S6 - S8 - célprogram/5. év S7 - S8 - A részarány 10 % alatti S9 - A zöldugar aránya nem éri S8 - el a 10%-ot, de 5 % feletti A részarány 5 % alatti S9 - Az egyéb kultúra aránya S7 - meghaladja a 25%-ot, de 30 % alatti A részarány 30 % feletti S8 - Szántóföldi növénytermesztés kék vércse élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése Nem készült terv S7- S8 célprogram/év és végrehajtása Tartalmában nem felel meg S0 S 1 Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a célprogramba bevitt teljes területen a következő vetésszerkezet betartása kötelező fővetésű növények tekintetében: legfeljebb 30% kalászos gabona, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 20% zöldugar, legfeljebb 20% egyéb kultúra 20% alatti részén nem 20% feletti részén nem A kalászos gabona aránya meghaladja a 30%-ot, de a részarány mértéke 40% alatti A részarány mértéke 40% feletti A szálas pillangós takarmánynövény (szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke) aránya nem éri el a 20%-ot, de 10 % feletti A részarány mértéke 10% alatti A zöldugar aránya nem éri el a 20%-ot, de 10 % feletti A részarány mértéke 10% alatti Az egyéb kultúra aránya meghaladja a 20%-ot, de 25 % alatti S5 S6 tábla/év S6 - S7 - célprogram/5. év S8 - S8 - S9 - S8 S9 S7

24 Vízerózió elleni célprogramok Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése és végrehajtása Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a vetésszerkezeten belül a szemes kukorica, vetőmagkukorica, csemegekukorica, burgonya, csicsóka, dohány, cukorrépa, takarmányrépa és a napraforgó együttes részaránya legfeljebb 20% lehet Szélerózió elleni célprogram Földhasználati terv évente földhasználati terv készítése és végrehajtása Vetésváltás Az 5 előírás külön-külön ellenőrzött Vetésszerkezet a célprogram 5 éve alatt a vetésszerkezeten belül őszi vetésű vagy évelő növények aránya legalább 60% és tavaszi vetésű növények aránya legfeljebb 40% lehet, az alábbi növények összesített részaránya el kell hogy érje a 20%-ot: köles, pohánka, cirkok, szudáni fű, mohar, rostkender, baltacim, bükkönyök, somkóró, homoki bab, lucerna, facélia, tarka koronafürt A részaránya 25 % feletti S8 Nem készült terv S7- S8 célprogram/év Tartalmában nem felel meg S0 S 1 20% alatti részén nem 20% feletti részén nem a szemes kukorica, vetőmagkukorica, csemegekukorica, burgonya, csicsóka, dohány, cukorrépa, takarmányrépa és a napraforgó együttes részaránya 20 és 30% közötti S5 S6 tábla/év S6 - meghaladja a 30%-ot S10 - S9 - célprogram/5. év Nem készült terv S7- S8 célprogram/év Tartalmában nem felel meg S0 S 1 20% alatti részén nem 20% feletti részén nem Az őszi vetésű vagy évelő növények aránya nem éri el a 60%-ot, de 50 % feletti S5 S6 tábla/év S6 - A részarány 50 % alatti S10 - A köles, pohánka, cirkok, S8 - szudáni fű, mohar, rostkender, baltacim, bükkönyök, somkóró, homoki bab, lucerna, facélia, somkóró, tarka koronafürt együttes részaránya nem éri el a 20%-ot, de 10 % feletti A részarány 10 % alatti S9 - S9 - célprogram/5. év

Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése

Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése 16. számú melléklet a /2009. ( )FVM rendelethez Az egyes célprogramok előírásaihoz tartozó meg nem felelések, azok ellenőrzési szempontjai, illetve szankciói és azok értelmezése Az egyes szankciótípusok

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodással, földhasználattal kapcsolatos egyes tudnivalók (forrás: www.agrarkamara.hu)

Tápanyag-gazdálkodással, földhasználattal kapcsolatos egyes tudnivalók (forrás: www.agrarkamara.hu) Tápanyag-gazdálkodással, földhasználattal kapcsolatos egyes tudnivalók (forrás: www.agrarkamara.hu) I. Talajmintavétellel kapcsolatos tudnivalók A szántóföldi, valamint az ültetvény célprogramcsoport esetében

Részletesebben

Tisztelt Tulajdonosok!

Tisztelt Tulajdonosok! Tisztelt Tulajdonosok! A társasház honlapja a www.tarsashazi-manager.hu oldalon elindult, feltöltése, fejlesztése folyamatosan folyik. A honlap használatához regisztrálniuk kell a tulajdonosoknak. A regisztráció

Részletesebben

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom EU LOGIN KÉZIKÖNYV Az EU Login az Európai Bizottság megújult felhasználó-azonosítási rendszere, amely a korábbi ECAS rendszert váltja fel. Az EU Login lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ Regisztrációra akkor van szükség, ha még nem volt nálunk semmilyen

Részletesebben

Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz

Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz Tisztelt Partnerünk! Ezúton tájékoztatom, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (a továbbiakban: MNVH) szolgáltatásai (hírlevél, projektötlet

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

EU Login kézikönyv (rövidített változat)

EU Login kézikönyv (rövidített változat) EU Login kézikönyv (rövidített változat) Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (EU Login, régebbi nevén: ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Csavarhat webáruház Részletes útmutató a webáruház használatához Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Cégeknek, kis- és nagykereskedőknek,

Részletesebben

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió Új jelszó igénylése Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL 1.0 verzió 2016.10.24. TARTALOMJEGYZÉK 1 Áttekintés...

Részletesebben

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet Tele Élettel Programportál Adminisztrátori segédlet 2015 Tartalomjegyzék 1. Belépés az admin felületre... 2 2. Profil adatok, jelszó megváltoztatása... 3 3. Új esemény feltöltése... 3 3.1. Az esemény fő

Részletesebben

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Útmutató Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Tartalomjegyzék I. Fontos tudnivalók... 3 II. Belépés a felületre... 3 III. E-ügyintézés... 4 1. Bizonylatkitöltés

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv 2. Szervezet regisztrálása képzési referensek számára Fontos! A szervezet rögzítése a Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál rendszerben

Részletesebben

Használati útmutató a NÚSZ Zrt. e-ügyfélszolgálat portál kezeléséhez

Használati útmutató a NÚSZ Zrt. e-ügyfélszolgálat portál kezeléséhez Használati útmutató a NÚSZ Zrt. e-ügyfélszolgálat portál kezeléséhez A NÚSZ Zrt., mint Szolgáltató az ematrica.nemzetiutdij.hu címen e-ügyfélszolgálati portált működtet. A portál szolgáltatásait a Felhasználó

Részletesebben

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2015 Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 Nyitóoldal... 4 3 Belépés... 5 4 Intézményválasztás... 7 5 Kezdőoldal... 8

Részletesebben

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv Védőnői jelentés összesítője modul eform Felhasználói kézikönyv 1. ÁNTSZ eform Védőnői jelentés modul... 3 1.1 Bejelentkezés... 3 1.2. Az eform alkalmazás használata... 4 1.2.1 Területi védőnői jogkörrel

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer

Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer Kedves Tag! Az eddigi papíralapú foglalási forma helyett, bevezetünk egy új, online edzés-regisztrációs rendszert, mely kezeli a, szabad helyeket, várólistákat,

Részletesebben

ECAS KÉZIKÖNYV. Tartalom

ECAS KÉZIKÖNYV. Tartalom ECAS KÉZIKÖNYV Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen jelszó megadásával férhessenek

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

ÁNTSZ portál regisztráció, felhasználói adatok módosítása, jogosultságok felhasználói leírás [Alcím]

ÁNTSZ portál regisztráció, felhasználói adatok módosítása, jogosultságok felhasználói leírás [Alcím] ponte.hu Kft. ÁNTSZ portál regisztráció, felhasználói adatok módosítása, jogosultságok felhasználói leírás Kapcsolattartó: Céginformációk: ponte.hu Kft. 1 ponte.hu Kft. 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitotta a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől függően,

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

TAOEKR felhő alapú tanúsítvány igénylése

TAOEKR felhő alapú tanúsítvány igénylése TAOEKR felhő alapú tanúsítvány igénylése Tartalom A dokumentum célja... 2 Tanúsítvány igénylése... 2 Új kérelem beadása... 2 Dokumentumok kezelése... 3 Fiók aktiválása (tanúsítvány igénylés megerősítése)...

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében végzett informatikai eszközellátottság felméréséhez 1 1 1 TÁJÉKOZTATÓ az OTH

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv 1. A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: http://tvp.nki.gov.hu/ Támogatott

Részletesebben

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Bevezető A Citibank Online Internet Banking segítségével a nap 24 órájában, biztonságosan intézheti pénzügyeit, hiszen számos banki szolgáltatás elérhető

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében REGISZTRÁCIÓ A regisztrációs felület a bejelentkező ablak jobb alsó sarkában

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében REGISZTRÁCIÓ A regisztrációs felület a bejelentkező ablak jobb alsó sarkában

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2016 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére

Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére Regisztrációs útmutató a Közokos- a BME Közoktatási Vezető Képzésének Online Oktatási Rendszeréhez 2014. Őszi beíratkozott hallgatók részére FONTOS: A dokumentáció a 2014. Őszi Czimmer I. László gyors

Részletesebben

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015.

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015. HBCSKódex Felhasználói kézikönyv HBCS Audit KFT 2015. Tartalomjegyzék Regisztrálás:... 3 Bejelentkezés:... 3 Általános információk az egyes funkciók használatáról... 4 Keresés:... 4 Rendezés:... 4 Kereszthivatkozások:...

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Készítette: Simon Viktória. Varga Norbert

Kitöltési útmutató. Készítette: Simon Viktória. Varga Norbert Kitöltési útmutató VP-AKG támogatás horizontális ültetvény tematikus előíráscsoport keretében ültetvénycsoport kivágás és újratelepítés bejelentés webes beadó felülethez. Készítette: Simon Viktória Varga

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása A program az asztalról, az ikonról indul el. Az ikonra való dupla kattintás után először ellenőrzi a gépre letöltött program állapotát, és ha frissítésre

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük hívja az alábbi telefonszámot: +3670-418- 9207.

Részletesebben

A CompuTREND ügyfélkapu használata

A CompuTREND ügyfélkapu használata A CompuTREND ügyfélkapu használata A http://ugyfelkapu.computrend.hu címen érhető el a CompuTREND Ügyfélkapu, ahol partnereink számára a szoftverkövetési és adatkarbantartási szolgáltatásunk keretében

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TANULÓK RÉSZÉRE Készítette: FOK Nonprofit Kft. Készült: 2014. május 27. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör... 3 Regisztráció... 3 Személyes felület használata... 4 Kérdéseim... 4 Mentor keresés... 5

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

1. Bejelentkezés. 2. Ügyfélkapu nyitólap

1. Bejelentkezés. 2. Ügyfélkapu nyitólap 1. Bejelentkezés A WorCare Ügyfélkaput a www.ugyfelkapu-worcare.peas.hu címről lehet elindítani. A lap letöltődése után a Felhasználónév mezőbe a felhasználó megadott nevét kell beírni, majd ezt követően

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ ONLINE NEVEZÉS

ÚTMUTATÓ ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ ONLINE NEVEZÉS ÚTMUTATÓ 2016. ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ 1. REGISZTRÁCIÓ A HONLAPRA: ONLINE NEVEZÉS A Kihívás Napja eseményre történő nevezési lap kitöltéséhez először regisztrálnia kell a honlapra. http://www.kihivasnapja.hu/regisztracio

Részletesebben

Használati útmutató az Üzleti e-pack kedvezmény igénybevételéhez

Használati útmutató az Üzleti e-pack kedvezmény igénybevételéhez Használati útmutató az Üzleti e-pack kedvezmény igénybevételéhez 1 Az Üzleti e-pack kedvezmény együttes igénybevételi feltételei: elektronikus számlaküldés igénylése (Távszámla, Telemátrix e-számla) számla

Részletesebben

Egységes Kérelem Keresztellenőrzéshez kapcsolódó Adategyeztetés(W0139) elektronikus kitöltése és benyújtása 1.kör

Egységes Kérelem Keresztellenőrzéshez kapcsolódó Adategyeztetés(W0139) elektronikus kitöltése és benyújtása 1.kör Felhasználói kézikönyv Egységes Kérelem Keresztellenőrzéshez kapcsolódó Adategyeztetés(W0139) elektronikus kitöltése és benyújtása 1.kör 2013. Verzió 01. 1 Tartalomjegyzék 1 Bejelentkezés... 3 2 Egységes

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Az e-naplóba belépéshez először a http://www.gyulai-abony.sulinet.hu oldal bal oldali menüjében található E-napló -ra, majd a

Részletesebben

Útmutató önkéntesek számára v.1

Útmutató önkéntesek számára v.1 Útmutató önkéntesek számára v.1 2 Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Feliratkozás az alkalmazásba... 4 2.1. Feliratkozás - magánszemély... 5 2.2. Feliratkozás jogi személy... 6 2.3. E-mail cím ellenőrzése...

Részletesebben

Internet bank felhasználói leírás v1.1

Internet bank felhasználói leírás v1.1 Internet bank felhasználói leírás v1.1 Miután az Internet Bank használatára leadta igénylését, 5 munkanapon belül E- mailben megkapja a Csoport, illetve a Felhasználó nevét, SMS-ben pedig az első belépéshez

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Frissítve: 2012.12.03

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Frissítve: 2012.12.03 Frissítve: 2012.12.03 1. Bevezető A visszavett.hu egy aukciós oldal, ahol olyan eszközökre (gépjármű, haszongépjármű, stb.) lehet licitálni, amelyekre korábbi tulajdonosuk hitelt vett fel, vagy lízingelte,

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület. Konferencia-honlap tudnivalók. Fiók létrehozása a honlapon

Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület. Konferencia-honlap tudnivalók. Fiók létrehozása a honlapon Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület Konferencia-honlap tudnivalók Fiók létrehozása a honlapon 1. Látogasson el a http://konferencia.mktudegy.hu címre, ahol a Regisztráció linkre kattintva létrehozhat

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL GYIK Gyakran Ismételt Kérdések A DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL NEM TUDOK REGISZTRÁLNI! 2 NEM TUDOK BELÉPNI, NEM FOGADJA EL AZ AZONOSÍTÓT ÉS A JELSZÓT! 3 NEM TUDOK BELÉPNI, ELFELEJTETTEM A JELSZÓT!

Részletesebben

Technikai segédlet. Az Oktatói - Szakértői Kiválasztási Rendszer Kérelmezői Felületének használatához. Tisztelt Jelentkező!

Technikai segédlet. Az Oktatói - Szakértői Kiválasztási Rendszer Kérelmezői Felületének használatához. Tisztelt Jelentkező! Technikai segédlet Az Oktatói - Szakértői Kiválasztási Rendszer Kérelmezői Felületének használatához Tisztelt Jelentkező! Az alábbiakban mutatjuk be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem PROBONO felületén található

Részletesebben

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Rendszerkövetelmények: Operációs rendszer: amennyiben Ön Windows 7 operációs rendszerrel szeretné a programot használni, kérjük,

Részletesebben

Belépési útmutató a MIAG weboldalra

Belépési útmutató a MIAG weboldalra Belépési útmutató a MIAG weboldalra www.miag.com Classification level: Public MEMBER OF METRO GROUP 1 Tartalom 1. Fontos tudnivaló p. 3 2. Bejelentkezés a www.miag.com weboldalra p. 4-5 3. E-mail cím regisztrálása

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Adatgyűjtés a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók létszámáról

Adatgyűjtés a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók létszámáról Adatgyűjtés a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók létszámáról Felhasználói útmutató Készült: 2015. január Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat

Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat KÉZIKÖNYV Online ügyfélszolgálat Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Budai Egészségközpontban immár online ügyfélszolgálaton keresztül is módja van egészségügyi ellátással

Részletesebben

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán https://www.otpportalok.hu Készítette: Konyicsák Zoltán Tartalom 1 Néhány szó az OTP Portálok programról... 3 1.1 Az OTP Portálok bevezetésének célja... 3 2 Belépés az OTP Portálok oldalra... 4 2.1 A bejelentkezéshez

Részletesebben

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Regisztráció 1. lépés Az edu.prompt.hu címen elérhető e-learning portál használatához minden résztvevőnek szükséges elkészítenie a saját

Részletesebben

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok 30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok Ebben a dokumentumban lépésről lépésre leírjuk a "Felkészítés a köznevelési regisztrációs és tanulmányi alaprendszer (KRÉTA) pedagógusmoduljaihoz"

Részletesebben

Szállítói igény jelzése

Szállítói igény jelzése Szállítói igény jelzése 1. A rendszer elérése: http://www.mavcsoport.hu/mavcsoport/szallitominosités 2. A megjelenő adatlapot ki kell tölteni a megfelelő adatokkal. A kötelező mezők *- gal vannak jelölve.

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához szakembereknek számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 3. Jelszó szerkesztése... 3 4. Akadálymentesített nézet... 4 5. Kijelentkezés...

Részletesebben

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011

EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011 EMVA AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI (EMVA AKG) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2011 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének

Részletesebben

Tanári felület Felhasználói útmutató

Tanári felület Felhasználói útmutató Tanári felület Felhasználói útmutató MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG, 2014 2. ábra: Település választó 1. ábra: Dátum választó 3. ábra: Cím típusának megadása: belföld 4. ábra: Cím típusának megadása: külföld

Részletesebben

Felhasználói útmutató. Probono közigazgatási szakvizsga felkészítő és vizsgaszervezési rendszer. (Közszolgálati tisztviselők részére)

Felhasználói útmutató. Probono közigazgatási szakvizsga felkészítő és vizsgaszervezési rendszer. (Közszolgálati tisztviselők részére) Felhasználói útmutató Probono közigazgatási szakvizsga felkészítő és vizsgaszervezési rendszer (Közszolgálati tisztviselők részére) 2015. február Tartalom 1. Regisztráció folyamatának bemutatása közszolgálati

Részletesebben

Regisztráció (kb. 10 perc)

Regisztráció (kb. 10 perc) EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja ECAS Kézikönyv Az Európai Bizottság Felhasználó-azonosítási

Részletesebben

Belépés Éles és Demo számlára

Belépés Éles és Demo számlára Belépés Éles és Demo számlára Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba Ügyfélszolgálatunkkal. E-mail: : concordetrader@con.hu Telefon: : (+36 1) 489

Részletesebben

Regisztrációs és felhasználói beállítások www.d-lab.hu

Regisztrációs és felhasználói beállítások www.d-lab.hu Determination Laboratory Consulting Kft. Adószám: 11708379-2-02 Cg.: 02-09-075186 Baranya H-7771 Palkonya Fő utca 109. www.d-lab.hu info@d-lab.hu Mobitel: +36 30 445 8932 Regisztrációs és felhasználói

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus 1 1. Bevezetés Az adatbekérő felület célja, hogy a Magyar Energia Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a víziközműszolgáltatásról szóló

Részletesebben

Csődfigyelő. Figyelje Ön is gazdasági partnerit!

Csődfigyelő. Figyelje Ön is gazdasági partnerit! Csődfigyelő Figyelje Ön is gazdasági partnerit! 1. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Bevezetés Regisztráció Kupon kód aktiválás Belépés az alkalmazásba Megfigyelt cégek listája Csődfigyelési beállítások

Részletesebben

Az egységes BME egyetemi TDK portál használata. 1. rész

Az egységes BME egyetemi TDK portál használata. 1. rész Az egységes BME egyetemi TDK portál használata 1. rész Készítette: Dr. Iváncsy Renáta 2012.09.20. Jelen dokumentum röviden összefoglalja, hogy milyen lépéseken keresztül tud egy hallgató dolgozatot regisztrálni

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Kézikönyv. a HGCS-2014 Háztartási nagygépek cseréje. pályázati kiíráshoz kapcsolódó pályázati portál működéséhez. http://uszt-hgcs.

Kézikönyv. a HGCS-2014 Háztartási nagygépek cseréje. pályázati kiíráshoz kapcsolódó pályázati portál működéséhez. http://uszt-hgcs. Kézikönyv a HGCS-2014 Háztartási nagygépek cseréje pályázati kiíráshoz kapcsolódó pályázati portál működéséhez http://uszt-hgcs.hu https://uszt-hgcs.hu/hgcs I. Regisztráció Tartalomjegyzék I. Regisztráció

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ. Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ. Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról Belépő felület https://www.eper.hu/webeper/paly/palybelep.aspx Egyszerűsített regisztráció Célja, hogy a már korábban a rendszerbe bekerült szervezetek regisztrációját

Részletesebben

A folyamat nagy vonalakban

A folyamat nagy vonalakban A folyamat nagy vonalakban Berendezés tulajdonosa regisztrál a rendszerben és rögzíti a hűtőköröket Tulajdonos megbíz egy céget a berendezés jegyzőkönyveinek vezetésével Megbízott cég elfogadja a megbízást,és

Részletesebben

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag Tartalom 1. Bevezető...2 2. Online regisztrációs felület elérése...2 3. Perkapu nyitása...2 4. Ügykezelő(k) hozzáadása...5 5. Ügykezelői jelszó módosítása...6 6. Ügykezelő törlése...7 7. Főkapcsolattartói

Részletesebben

35/2010. (XI. 30.) VM 61/2009. (V. 14.) FVM

35/2010. (XI. 30.) VM 61/2009. (V. 14.) FVM 35/2010. (XI. 30.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet

Részletesebben

KÖZSZOLGÁLATI ÉS VEZETŐKÉPZÉSEK IGÉNYBEVÉTELE TISZTVISELŐK SZÁMÁRA. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet

KÖZSZOLGÁLATI ÉS VEZETŐKÉPZÉSEK IGÉNYBEVÉTELE TISZTVISELŐK SZÁMÁRA. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet KÖZSZOLGÁLATI ÉS VEZETŐKÉPZÉSEK IGÉNYBEVÉTELE TISZTVISELŐK SZÁMÁRA Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet Közszolgálati és vezetőképzések igénybevétele A közszolgálati és vezetőképzési

Részletesebben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Bejelentkezési oldalak a felhasználói profil frissítéséhez a MOL-csoport értesítőben található

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 1.0.1.8.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 1.0.1.8. Felhasználói útmutató verziószám: 1.0.1.8. 2011. március 23. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: Bevezető...3 QB-SULI Help...3 Regisztráció...4 Bejelentkezés...4 Elfelejtette jelszavát?...4 Kezdőlap...5

Részletesebben

Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz. https://aat.mta.hu/aat

Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz. https://aat.mta.hu/aat Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz https://aat.mta.hu/aat 1 Belépés a pályázati rendszerbe Kattintson a Pályázatok menüponton belül a Domus gombra. Kérdéseikkel, észrevételeikkel

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben