MAGYAR ÁLLAMVASUTAK RT. GYŐR-SOPRON-EBENFURTI VASÚT RT.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR ÁLLAMVASUTAK RT. GYŐR-SOPRON-EBENFURTI VASÚT RT."

Átírás

1 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK RT. GYŐR-SOPRON-EBENFURTI VASÚT RT. BAKOS PÁL A SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD RENDJE A VASÚTI ALÁGAZATNÁL, A JELENLEGI GYAKORLAT ÁTTEKINTÉSE, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK, ÚJ MÓDSZEREK Budapest, január 22.

2 2 Tényfeltáró tanulmány A vasúti alágazat szociális egyeztetési rendjéről, gyakorlatáról és jövőjéről, Helyzetelemzés a munkaadói oldalról Tartalomjegyzék I. A vasúti alágazat szociális partnereinek bemutatása, az érdekegyeztetés rendje. 1. A vasúti alágazat szerepe a közlekedési ágazatban 2. Az alágazatot alkotó két fő vasúttársaság tulajdonosi szerkezetének, eszköz- és gazdálkodási feltételeinek fő jellemzői 3. Vagyongazdálkodás, létszámgazdálkodás, bér és érdekeltségi rendszer, jóléti intézmények a MÁV Rt-nél II. A szociális dialógus működése a vasutaknál. 1. Az érdekegyeztetés rövid történeti áttekintése 2. Az érdekegyeztetés gyakorlati tapasztalatai (konfliktusok kezelése, azok feloldása, eszközei.) III. Munkaadói belföldi és nemzetközi kapcsolatrendszer IV. Következtetések, javaslatok a jövő útja Mellékletek

3 3 I. A vasúti alágazat szociális partnereinek bemutatása, az érdekegyeztetés rendje 1. A vasúti alágazat szerepe a közlekedési ágazatban A magyar vasutak története több mint 150 éves múltra tekint vissza. A XX. század közepéig egyik motorja volt a társadalmi-gazdasági fejlődésnek. Az ország földrajzi fekvése, a centrális rendszerben kiépített vasúthálózat, a vasúti közlekedést nélkülözhetetlen, stratégiai fontosságú ágazattá avatta. Más országokhoz hasonlóan a vasúti vállalatok egy-egy ország legnagyobb vállalatává, a legnagyobb létszámot alkalmazó szervezetekké váltak. A múlt század ötvenes éveiben beinduló és rohamos ütemben fejlődő motorizáció alapvető változásokat idézett elő a magyar vasutak fejlődésében és működésében. A vasúti áru- és személyfuvarozás részaránya fokozatosan csökkent, míg a közúti ágazat teljesítményei erőteljesen növekedtek. Az ország fejlesztési forrásainak egyre nagyobb része a közutak, a közúti közlekedés fejlesztését támogatta. Míg a közutak építése, fenntartása, működtetése állami költségvetési finanszírozásból táplálkozott, addig a vasúti közlekedési ágazatnak saját magának kellett a pályát, vasúti járműveit, azok fenntartását finanszíroznia. Ennek a folyamatnak az eredményeként a vasúti fuvarozások visszaszorultak, a szolgáltatások minősége csökkent és egyre nagyobb finanszírozási problémákkal kellett a vasutaknak megküzdeniük. Itt kell megjegyezni azonban, hogy a magyar vasutak fejlődésében kialakult helyzet azonban nem elszigetelt jelenség volt, ugyanez a folyamat volt tapasztalható Európaés ezen túlmenően világszerte is. A motorizáció szinte robbanásszerű fejlődése nyomán nyilvánvalóvá vált számos, a közúti közlekedés aránytalanul nagy fejlődéséből adódó probléma, ezek elsősorban a káros környezeti hatások, valamint a torlódások a közutakon, gépjárművezetők munkaügyi problémái stb ben az EU napirendjére tűzte az európai közlekedéspolitika újrafogalmazását, és elkészült az un. 91/440 sz. irányelv. Ennek a dokumentumnak az alapgondolata a következő volt: Európának szüksége van a vasúti közlekedésre. Az európai vasutak fejlesztése, újraélesztésük elkerülhetetlen, erre új stratégiát kell kidolgozni. Ezen új stratégia az európai vasúti versenyképesség fokozását tűzte ki célul, a vasúti szervezetek a korábban nemzeti keretek között szerveződött monopolhelyzetű vállalatok átalakításával.

4 4 A magyar közlekedési kormányzat decemberében az EU csatlakozási tárgyalásokon lezárta az un. Közlekedési-csomagot, amelyben rögzítették azt az időpontot, amikorra a magyar vasutaknak euro-konformmá kell válniuk. Ez azt jelenti, hogy az európai közlekedéspolitika vasútra vonatkozó részét, így a vasúti vállalatok szervezeteinek átalakítását, az infrastruktúra és vállalkozó vasút szétválasztását, továbbá a szabad pályára jutás feltételeinek kialakítását legkésőbb 2006-ig végre kell hajtania. Ez a reform-folyamat a magyar vasutaknál (MÁV Rt, GYSEV Rt) elkezdődött. E folyamat során a magyar vasutaknak alapvető változásokon kell átmenniük. Szervezeteik átalakításának folyamata megkezdődött, elkészült az a program, melynek során a határidőre az egyes vasúti szakmai részterületek szétválnak, illetve felkészülnek a magyar vasutak arra, hogy infrastruktúrájuk más kereskedő vasutak által is szabadon használható legyen. Az EU-ban időközben megszületett az un. Második Fehér könyv az a stratégiai dokumentum, amely kiemelten foglalkozik a vasutak fejlesztésével, az európai vasúti interoperabilitás megteremtésével, valamint az un. intermodalitás kialakításával. Az anyag célkitűzésként fogalmazza meg a különböző közlekedési ágazatok kiegyensúlyozott fejlesztését, a szükséges feltételek megteremtését. A MÁV Rt-nél az elmúlt hetekben zárult le a reformfolyamat előkészítése és minisztériumi elfogadtatása. E dokumentum megállapítja: A romló pénzügyi helyzet, a társaságon belül a strukturális, illetve az anyagi-műszaki és a humán erőforrásoknál is jelentkező feszültségek kezelése szükségessé tette a MÁV Rt helyzetének áttekintését. Ebből kiindulva, továbbá a várható környezeti határok, változások és az állami támogatás lehetőségeinek korlátai miatt elengedhetetlen a MÁV átfogó reformja, mely a későbbiekben alkalmassá teszi a társaságot a változó feltételekhez történő igazodásra. A vasút szerepének átértékelését, ennek okait a tömegközlekedés és ezen belül elsősorban a vasút különleges (a piaci tényezőkön túlmutató) helyzetében kereshetjük, ami Magyarországon is érvényes tényező.)

5 5 A tömegközlekedés (közösségi, közforgalmú közlekedés) különleges helyzete az alábbiakból vezethető le: - Környezetvédelmi szempontból a tömegközlekedés többek között az alacsonyabb fajlagos energia felhasználásnak is köszönhetően - kedvezőbb, mint az egyéni. A vasúti és vízi közlekedésben ez különösen igaz. - Területfejlesztési szempontból a mai magyar településszerkezet és életkörülmények mellett az egyéni közlekedés lehetősége sokak számára nem biztosítható. A tömegközlekedésen belül is kiemelhetjük a vasút különleges helyzetét, miszerint: - a vasúti közlekedés biztonsága fajlagos baleseti mutatók jóval kedvezőbbek a közúthoz képest. - a vasút kisebb fajlagos helyigénye - a vasút tömegszállító képessége - a környezetvédelem szempontjai a vasúti közlekedés preferálását erősítik. Ezzel összefüggésben nem kerülhető meg a vasút-közút társadalmi költségeinek összevetése, amely során a közvetlen költségvetési kapcsolatokon (adóbefizetések és szubvenciók egyenlegén ) túl figyelembe kell venni az alábbiakat: - a (vasúti és közúti) pálya beruházásaival és fenntartásával kapcsolatos ráfordításokat és a realizált pályadíjakat is figyelembe vevő nettó társadalmi költségek - a felhasználóra rá nem terhelhető és közvetlenül nehezen forintositható externális költségeket (környezetvédelmi költségek, baleseti mutatók, helykihasználás stb.) Részben az externális költségek nem kellő érvényesítéséből következik a tömegközlekedés versenyhátránya. Az externális költségek figyelembevétele alapozza meg az állam szerepvállalását a tömegközlekedés támogatása terén. A vasúti közlekedés alapvető piaci szereplői a vasúti szolgáltatók és a szolgáltatást igénybevevők (utazóközönség és a fuvaroztatók). Kapcsolatuk alapvetően piaci és megrendelői-teljesítői jogviszonyon alapul. További piaci szereplők a vasúti beszállítók, a háttériparágak más vasúttársaságok (pl. a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt, röviden GYSEV Rt) illetve a hazai és külföldi befektetők.

6 6 A tömegközlekedés és a vasút különleges helyzetéből, piaci versenyhátrányából vezethetők le Magyarországon a vasútügy főbb piacon kívüli szereplői: - Az állam, mint a közlekedéspolitika alakítója- szabályozás, hatósági jogkörök, stb. - Az állam, mint közszolgáltató funkcióiból (közlekedés, mobilitás biztosítása, területfejlesztés, szerződő, a személyszállítási közlekedési szolgáltatásokat megrendelő fél. - Az állam, mint az országos közforgalmi vasúti pálya és tartozékai (infrastruktura) kizárólagos tulajdonosa (részben kivétel a GYSEV RT) - A szociális funkciókat ellátó állam (rétegdotációk, fogyasztói árkiegészítés) - Az állam, mint a MÁV Rt egyedüli részvényese - Önkormányzatok, jövőbeni regionális struktúrák. Felkészülés az EU csatlakozásra. A magyar vasutaknál végbemenő folyamatok összhangban vannak az Európai Uniónak a vasútvállalatok átalakításával kapcsolatos irányelveivel. A vasútreform ütemezésének az alábbi fő elemei vannak: Intézményi reform a MÁV Rt-nél október 15-vel egyelőre a MÁV Rt keretein belül megalakult a pályakapacitás-elosztó és díjmeghatározó szervezet. Ez a részleg a következő félévben kidolgozza főként a más vasutak áruszállítása előtt megnyíló 2682 km pálya elosztásának elveit, a pályahasználati díjak megállapításának módját, a hálózati szabályzatot. E szervezet 2004-ig önállóvá, a MÁV Rt-től független szervezetté válik. A már számvitelileg elkülönült pályavasúti szervezet- az európai gyakorlatnak megfelelően integrálja a forgalomirányítást, a menetrendszerkesztést, az állomások kiszolgáló személyzetét is január 1-vel a szintén önállóvá váló árufuvarozási szakterület átveszi a teherkocsikat a gépészeti szakigazgatóságtól. (Az átalakítás folyamata beindult) Egy évvel később a személyszállítási szakterület a személykocsikat és motorvonatokat fogja átvenni a gépészeti szakigazgatóságtól. A vontató járművek a tervek szerint továbbra is a gépészeti szakigazgatóságnál maradnak.

7 7 A fenti átszervezések jelentős belső átcsoportosításokkal járnak. A 2002-ben bekövetkező árufuvarozási szakterületet érintő átalakítás 3000 fős létszámmozgással jár majd. Az infrastruktúrát üzemeltető szakmai szervezet ezer fő átcsoportosítását jelenti majd. A személyszállítás átalakítása pedig mintegy 6000 ember új szervezetben történő foglalkoztatását fogja jelenteni. A vasúthálózat átalakítása a következőket jelenti: a vasúti forgalom döntő többsége fővonalakon bonyolódik le. Ennek megfelelően megkezdődik a kizárólagos állami tulajdonban maradó 4000 km hosszúságú törzshálózat és a regionális helyi hálózat szétválasztása. A vasúti törvény előírja, hogy a közszolgáltatások teljesítéséről és azok állami ellentételezéséről szerződést kell kötnie az államnak és a vasutaknak. E tekintetben az éves egyeztetések, megállapodások helyett a közszolgáltatások állami finanszírozásának normatív alapon történő rendezése a cél. A vasúti pályahálózat több mint 40 %-án van jelenleg sebességkorlátozás és a járművek életkora meghaladja a 20 évet. A helyzet kedvező változtatásához az állami források mellett az Európai Unió támogatási alapjaiból kaphat a vasúthálózat segítséget. Elsősorban az EU ISPA támogatási alapja tekintendő olyan forrásnak, melyre folyamatosan készülhetnek felújítási programok, korszerűsítési projektek. Az átalakítás a következő főbb területeket fogja a közeljövőben érinteni: Elővárosi, városkörnyéki hivatásforgalom, minőségi személyszállítás (IC, IP, ICR vonatok), távolsági és nemzetközi személyszállítás színvonalának növelése, fuvaroztatói igények komplex kielégítése, infrastruktúra, - hálózatfejlesztés, pályaudvarok, állomások, utasperonok, villamosítás -fejlesztése, járműbeszerzés, felújítás, minőségbiztosítási rendszerek, fuvarkövetés, elektronika, hatékony gazdálkodás. 2. Az álágazatot alkotó két fő vasúttársaság tulajdonosi szerkezetének, eszköz- és gazdálkodási feltételeinek fő jellemzői. MÁV Rt 1993 július 1-vel a Magyar Államvasutak 100 %-os állami tulajdonú részvénytársasággá vált, 188 milliárd forintos alaptőkével.

8 8 Az átalakulással egyidejűleg beindult a korábban MÁV-hoz tartozó fő szakszolgálatok, központok egy részének a leválasztása és önálló vállalattá alakítása. A vasúti tervezés, járműjavítók, pályaépítés, vendéglátás, oktatás, egészségügy egy részének tevékenységeire az elmúlt években 106 önálló szervezet, vállalat, Kft alakult meg. A 106 önálló vállalat össz-alaptőkéje 13 milliárd forint. Jelenleg folyik a járműjavító vállalatok értékesítése, mint a privatizációs folyamat második lépcsőfoka. GYSEV Rt és a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút Rt. (Röviden: Fhév Rt) A vállalat engedély és alapító okiratainak értelmében, azok lejártakor a Magyar Köztársaságot és az Osztrák Köztársaságot is különleges jogok (un. Háramlás) illetik meg. A jogilag egységes Társaságok működését a mindkét országban érvényes engedély-okiratok mellett kétoldalú magyar-osztrák államközi szerződések, valamint a magyarországi területen fekvő üzem vonatkozásában magyar, az ausztriai területeken lévő üzem vonatkozásában osztrák törvények és rendeletek szabályozzák. A részvénytulajdonosok jogi helyzete: A GYSEV Rt 1879 óta, a FHÉV Rt 1896 óta működik. Az eredetileg Magyarországon alapított cégek és az általuk ugyancsak Magyarországon üzemeltetett vasutak az I. Világháború utáni realitások következtében két állam Magyarország és Ausztria - területére kerültek. Koncesszióikat az Évi Saint Germain-i Államszerződés, valamint az évi Trianoni Békeszerződés alapján az Osztrák Köztársaság érvényesnek ismerte el. A GYSEV Rt és a FHÉV Rt magyarországi és ausztriai működése, tehát világpolitikai változások következménye. Más szóval a cégeket és a két országban tevékenykedő üzemeiket nem a globalizáció vagy egy multinacionális befektetés hozta létre. A társaságok tulajdonosai az alapítás óta többször változtak. A jelenlegi tulajdonosi struktúra a GYSEV Rt-nél az alábbi: Magyar Köztársaság: 61,0 % Osztrák Köztársaság: 33,3 % HHLA AG (Hamburgi Kikötő) 4,3 % Szórványtulajdon: 1,4 %

9 9 Jelenlegi tulajdonosi struktúra a FHÉV Rt-nél GYSEV Rt 70,0 % Magyar Köztársaság 25,1 % FHÉV Rt 1,2 % Szórványtulajdon 3,3 % A két társaság között megkötött üzemviteli szerződés alapján a FHÉV Rt üzemvitelét a GYSEV Rt látja el. 3. Vagyongazdálkozás, létszámgazdálkodás, bér- és érdekeltségi rendszer, jóléti intézmények a MÁV Rt-nél A MÁV Rt gazdálkodásának javítására reformjának során számos intézkedést irányoz elő. Felülvizsgálja a MÁV alapítású Kft-k működését, gazdálkodását és meghozza a szükséges intézkedéseket (privatizáció, végelszámolás stb.) A MÁV Rt tervezi e társaságok részleges vagy teljes privatizációját, elsősorban nem a privatizációs bevétel miatt (jelentős összegek e tranzakciókból nem várhatók), hanem a megrendelői szerep és a tulajdonosi motivációk következetes szétválasztása érdekében. A MÁV Rt aktuális intézkedési programja időzíti a vagyonhasznosítási koncepció részletes átdolgozását, beleértve a vagyonhasznosítás szervezeteinek és a kapcsolódó jogosultságoknak a felülvizsgálatát és átalakítását is. A társaság ennek során komplex módon mérlegeli az összevonások és áttelepítések, valamint a tudatos visszafejlesztés lehetőségeit is. A koncepció alapelve, hogy mindazon vagyontárgyak, amelyek a megújuló vasút működéséhez nem feltétlenül szükségesek, hasznosításra, értékesítésre kerüljenek. Ennek megfelelően kerül áttekintésre, csoportosításra a MÁV Rt eszközállománya, kijelölve a hasznosítás, értékesítés célszerű technikáit. Az elgondolások szerint 2001 januárjától a MÁV Vagyonkezelő Rt a MÁV központ irányítása mellett végzi a kezelésébe kerülő MÁV befektetések és ingatlanok vagyongazdálkodási feladatait, beleértve azok hasznosítását, értékesítését is.

10 10 A MÁV Rt számára feleslegessé váló, vagy üzletileg jól értékesíthető vagyontárgyak hasznosítása révén nő a fejlesztési célokra átcsoportosítható keret. Ezen túlmenően a megmaradó vasúti terület is felértékelődik, közvetett módon is javítva az alaptevékenység piaci pozícióit A nagyobb állomásoknál a MÁV Rt tervezi a vállalkozói tőke bevonását az ingatlanfejlesztésbe. A befolyó gazdálkodás terén a MÁV Rt középtávú tervjavaslata 2004-ig mintegy 13 Mrd Ft pénzforgalmi bevételt irányoz elő, ebből napjainkig mintegy 5 milliárd esik. A létszámgazdálkodás fő jellemző mutatója, hogy az elmúlt években folyamatosan és jelentősen csökkent a létszám óta 63 ezer fő létszámcsökkenés igen jelentős még akkor is, ha a főként nem alaptevékenységgel foglalkozó főnökségeit a MÁV Rt Kft-kbe szervezte (A kft-alapítások mintegy 15 ezer fő létszámcsökkenést eredményeztek, amelyből 12 ezer fő a jelenlegi leányvállalatokban dolgozó létszám) A MÁV Rt a részvénytársaság teljes munkaidős létszámát december 31-ig legalább további 800 fővel mérsékelte annak érdekében, hogy hozzájáruljon a reálbér-növekedés feltételeinek megteremtéséhez, 2004-ig a létszámot további 10 %-kal kívánja a MÁV csökkenteni. A költségek legjelentősebb eleme ma is a bérköltség (a személyi jellegű költségek az összes költség cca %-át teszik ki.) Ezért létfontosságú az elmaradt karbantartások elvégzésével, a technikai és biztosítottság szint jelentős emelésével párhuzamosan a létszámhatékonyság javítása. A következő években a létszám szakmai és képzettségi összetétele figyelembe véve, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya mindössze 5,6% és a rajtuk kívül érettségivel rendelkezők aránya is 40% alatt marad jelentős javuláson kell, hogy átmenjen. Ez nagyarányú képzést, továbbképzést és minőségi cseréket igényel. A feleslegessé váló munkaerő megtakarítható költségei a megmaradó állomány keresetének növelését és továbbképzését szolgálják. A vasút modernizációs programja a vasutas munkavállalók többsége részére korszerűbb munkahelyet, jobb munkafeltételeket, a reálkeresetek növelését kívánja biztosítani. Erre akkor van mód, ha teljesülnek a MÁV reformjában megfogalmazott alábbi elvárások:

11 11 - középtávon az inflációt követő bértömeg ellentételezése mellett a reálkeresetek növelése csak a hatékonyság javulásából, az ebből adódó létszámcsökkentésből és termelékenység növekedéséből finanszírozható. - a teljesítményt és a felelősségvállalást elismerő és azzal harmonizáló piackonform bér-és érdekeltségi rendszer alakul ki. Ennek feltételeként a MÁV Rt-nél a központi átlagbér-szabályozást bértömeg szabályozás váltja fel. A MÁV Rt jövője nagymértékben függ attól, hogy az érdekképviseletek a MÁV vezetésével együtt milyen módon vesznek részt az átalakulásban, az új korszerű szervezeti irányítási és bér-érdekeltségi rendszerek kialakításában. A MÁV Rt jóléti intézményeinek felülvizsgálatára az alábbiak figyelembe vételével kerül sor. A cél a szociális háló mainál igazságosabb, valamennyi munkavállalóra kiterjedő, egységesen érzékelhető szisztémájának kialakítása, az ilyen szempontból diszfunkcionális intézmények egy részének fokozatos megszüntetése, illetve annak vizsgálata, hogy miképpen teremthető meg a MÁV-nál működő jóléti rendszerek és a megfelelő állami társadalombiztosítási ellátási rendszerek közötti összhang. A MÁV aktuális munkaerő- és bérgazdálkodását, a létszámhelyzet és pénzügyi tevékenység tükrében jól mutatja be az alábbi összeállítás. /2001. I-XI. havi értékelés/ Létszámhelyzet A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma a tizenegy hónapban fő volt, ami az elmúlt év azonos időszakának adatától 799 fővel, 1,5 %-kal marad el január 1. november 30. között munkaviszony-megszűnés és új munkaerő felvétele mellett a létszámfogyás 718 fő volt. Az újfelvételesek közül diplomával rendelkezik 178 fő, melyből vasúti szakirányú végzettséggel 49 fő, a többi pedig a vasútnál azonnal hasznosítható gépész, informatikai, számviteli, jogász stb. diplomával rendelkezik, középiskolai végzettségű 875 fő, ebből vasúti szakközépiskolából jött 153 fő, szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik 746 fő, 8 általános végzettségű 375 fő.

12 12 A teljes munkaidőben foglalkoztatottakat érintő létszámcsökkenés jellemző okai: 789 fő közös megegyezéssel távozott a MÁV RT állományából, korengedményes nyugdíjba vonult 248 fő, 397 főnek a munkáltató által eszközölt, végkielégítéssel együtt járó, rendes felmondással szűnt meg a munkaviszonya, átszervezés, létszámleépítés, illetve rokkantsági nyugdíjazás címén, rendkívüli felmondással 323 fő munkaviszonya szűnt meg. Bérfelhasználás A január-novemberben felmerült bérköltség M Ft volt, az előző év azonos időszakának adatát M Ft-tal haladta meg, mértéke pedig 631 M Ft-tal alacsonyabb az időarányos M Ft-os tervnél. Az átlagkeresetek az első tizenegy hónapban 16,6 %-kal nőttek az üzleti tervben szereplő a január 1-jei hatállyal májusban végrehajtott un. 2,5 %-os alanyi jogú, inflációkövető bérkiegészítést is figyelembe vevő 11,25 %-os éves keresetfejlesztési mértékkel szemben. Az anyagjellegű ráfordítások elmaradása az október végi 5,5 Mrd Ft-tal szemben 4,9 Mrd Ft volt a novemberi záráskor: - az anyagköltségek (üzemeltetési anyagok, saját kivitelezésű beruházási, felújítási anyagok), valamint a ruhafelhasználás költségei együttesen 2,3 Mrd Ft-tal (ezen belül saját kivitelezésű munkák anyagköltsége továbbra is 1,6 Mrd Ft-tal), - az üzemanyag- és energiafelhasználás (vontatási célú villamos energia, fűtési díjak víz-és csatorna díjak, egyéb célú energiafelhasználás) költségei együttesen 1 Mrd Fttal, - az igénybevett anyagjellegű szolgáltatások összesen már csak 0,6 Mrd Ft-tal (ezen belül az idegenfeles karbantartási költségek az októberi 0,7 Mrd Ft-tal szemben 0,3 Mrd Ft-tal),

13 13 - az igénybevett nem anyagjellegű, illetve egyéb szolgáltatások (pl. szakértői díjak, jutalékok, köztisztasági költségek, biztonsági szolgáltatások, hatósági, biztosítási díjak) összesen mintegy 1 Mrd Ft-tal alacsonyabbak a tervezettnél. A személyi jellegű ráfordítások tervhez viszonyított elmaradása 1,1 Mrd Ft, ebből 0,6 Mrd Ft a bérmegtakarítás. Az értékcsökkenési leírási költségek túllépése a novemberi záráskor is mintegy 0,7 Mrd Ft-ot tett ki, főleg a visszamenőleges aktiválások következtében. Az aktivált saját teljesítmények értékének előirányzathoz viszonyított elmaradása növekedett, az ebből eredő eredményrontó hatás 3,7 Mrd Ft volt. A bevétel-elmaradás és a jelzett költségmegtakarítás eredményeként az értékesítési tevékenység I-XI. havi 15,5 Mrd Ft-os vesztesége az előirányzatnál 1,1 Mrd Ft-tal kisebb, az értékesítés eredmény-javulása tehát az októberihez hasonló mértékű. A 0,8 Mrd Ft-os egyéb üzleti veszteség lényegesen, 2,8 Mrd Ft-tal kisebb a tervnél (ez az elmozdulás az előző havinál mintegy 1,7 Mrd Ft-tal kedvezőbb). A jelentős eredményjavulás főként a tervezett eszköz döntően ingatlan értékesítések nagy részének november havi realizálódásával kapcsolatos, ugyanakkor megjegyzendő, hogy a megvalósult eladások kapcsán mintegy 0,2-0,3 Mrd Ft összeget kitevő ráfordítás felmerülése várható a nettó értékek kivezetésekor. A selejtezési ráfordítások, késedelmi kamatok, hitelezési veszteségek megtakarításai is növekedtek az előző havihoz képest, de megjegyzendő, hogy e tételek felmerülésével éves szinten nagyrészt kalkulálni kell. Pénzügyi tevékenység A pénzügyi műveletek I-XI. havi 3,4 Mrd Ft-os vesztesége az előirányzatnál 1,4 Mrd Ft-tal nagyobb, a pénzügyi bevételek kiesésével összefüggésben. Az 1,8 Mrd Ft-os bevételkiesés a tervezett üzletrész-értékesítések egy részének ez évi elmaradásával kapcsolatos, a részesedések eladása során realizált 0,5 Mrd Ft összegű árfolyamnyereség 1,6 Mrd Ft-tal kisebb, mint az előirányzat. A keletkezett bevételkiesét csak mérsékli a kamatok megtakarítása.

14 14 Rendkívüli tételek Az 1 Mrd Ft-os rendkívüli eredmény 0,5 Mrd Ft-tal kedvezőbb, mint az előirányzat, a többlet bevételi elszámolások mint pl. a soroksági Logisztikai Központ földingatlanával kapcsolatos bevételei tétel következtében Megjegyzendő, hogy a hálózati beszámolóban a kincstári vagyon leltározása kapcsán szükségessé vált rendező tételeket a rendkívüli műveletek között vettük számba, kontrolling adatként.

15 15 II/A. A szociális dialógus működése a vasutaknál. A szociális dialógus és az érdemi érdekegyeztetés történelmileg a rendszerváltáshoz kötődik. Ennek folyamatában alakultak meg azok a szereplők, illetve fórumok, amelyek azóta is meghatározzák az érdekegyeztetés kereteit. Mindkét vasúttársaságnál három reprezentatív szakszervezet működik, mégpedig analóg módon. A MÁV Rt-nél a Vasutasok Szakszervezete /VSZ/, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete MÁV Rt /VDSZSZ MÁV Rt/ és a Mozdonyvezetők Szakszervezte /MOSZ/ látja el a dolgozók érdekképviseletét, míg a GySEV Rt-nél az előbbieknek megfelelően, de eltérő súlyokkal a GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezete /GyDSZSZ/, valamint a Vasutasok Szakszervezete és a MOSZ vesz részt az érdekegyeztetésben. A vasutasok szervezettsége és érdekérvényesítő ereje a közlekedési ágazat egyéb szakmáihoz illetve álágazataihoz viszonyítottan is, de országos viszonylatban is hagyományosan magas. Mindkét vasúttársaságnál a szakszervezeti tagok aránya meghaladja a 60 %-ot, de az egyes szakszervezetek taglétszáma, illetve súlya eltérő. A MÁV Rt-nél egymáshoz viszonylag közel állóan nagy taglétszámot mutat fel a VSZ és a VDSZSZ, de az elmúlt mintegy 10 év tapasztalatait tekintve a legerősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező, noha taglétszámát tekintve lényegesen kisebb tömörülés a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Ez utóbbi szakszervezet különösen a közelmúlt éveiben tanúsított több alkalommal is a tárgyaló asztaloknál, de munka-beszüntetéseknél is igen magas fokú szervezettséget és érdekérvényesítő erőt. A GySEV RT-nél meghatározó súlyt képvisel a GyDSZSZ, melynek taglétszáma meghaladja a szervezett dolgozók 50 %-át. Szerényebb erőt képvisel, de megbízható partner a VSZ, és nem az országosan mérhetően és tapasztalhatóan, de jelentős erőt mutatnak a mozdonyvezetők. A két vasúttársaság létszám- és szervezettségre vonatkozó főbb adatait mellékletben foglaltuk össze. /1.sz./

16 16 A MÁV Rt-nél meghatározó fórum a VÉT /Vasutas Érdekegyeztető Tanács/, amely a munkaadói oldal delegáltjait és a három reprezentatív szakszervezet vezetőit foglalja magában. A munka világát alkotó valamennyi főkérdést bér, foglalkoztatás, szociális juttatások keretei a felek itt vitatják meg, és törekszenek megállapodásra jutni. A GySEV Rt-nél az úgynevezett ÉT /Érdekegyeztető Tanács/ a fő érdekegyeztető fórum, melynek tagjai munkáltatói oldalról a menedzsment, illetve delegáltjai, valamint munkavállalói oldalról a három reprezentatív szakszervezet vezetői. Mindkét vasúttársaságnál fontos szerepet töltenek be a területileg szervezett Üzemi Tanácsok. Ezekben a munkáltató és a munkavállalók képviselői együtt döntenek a VÉT, illetve ÉT által meghatározott és a Kollektív Szerződésben rögzített szociális, kulturális és egyéb célú keretek felhasználásáról. Az üzemi tanácsok rendszere is jelentős munkavállalói képviseletet jelenít meg a MÁV Rt, illetve GySEV Rt stratégiai céljainak, üzleti tervének formálásában és megvalósításában. Vezetőik FB-tagságán és egyéb formális és informális csatornákon érvényesítik véleményezési jogukat a munka világát érintő kérdésekben. Mindkét vasúttársaság érdekegyeztetési mechanizmusának igen fontos jellemzője, hogy a munka világát érintő valamennyi fontos kérdést munkaadói oldalról a menedzsment, munkavállalói oldalról pedig a szakszervezetek képviselői vitatják meg, és törekszenek megállapodásra jutni. A vasúttársaságok tulajdonosai az érdekegyeztetés fórumán nem vesznek részt, közvetlen befolyásuk a konkrét megállapodásokra, illetve döntésekre nincs. Hozzá kell azonban fűzni, hogy az érdekegyeztető felek, természetesen a Munka Törvénykönyvében, az adott társaság Kollektív Szerződésében foglaltak mellett, különösen munkaadói oldalról tekintetbe vették és veszik a tulajdonosi szándékokat, illetve érdekeket is, mivel mindkét vasúttársaságnál meghatározó módon a MÁV RT-nél kizárólagosan állami tulajdonosi képviselet érvényesül. A társaságok egészének és a menedzsmentnek is érdeke a tulajdonosi szempontok figyelembevétele. Ennek néhány konkrétabb tapasztalati vonatkozásáról a későbbiekben még említést teszünk.

17 17 II/B. Az érdekegyeztetés gyakorlati tapasztalatai. Az előzőekben bemutattuk, hogy a két vasúttársaság érdekegyeztetésének milyen fórumai, mely szereplőkkel működnek. Ezek határozzák meg természetesen a kereteket, és ahogy az előzőekben láttuk, ezek a két Társaságnál hasonlóak. Az érdekegyeztető munka tartalmi vonatkozásai, a konfliktusok kezelésének eszközei azonban jelentősen eltérőek. A MÁV Rt-nél a munka világát meghatározó feltételt rendszerint, legalábbis az utóbbi években, két úgynevezett hároméves megállapodás rögzíti. Az első megállapodás as évekre szólt, és lényegében az országos gazdasági környezetnek megfelelően, egy, a gazdálkodási stabilitást célzó szerepe volt, természetesen a munkabéke megőrzésének igényével. A megállapodás főbb elemei tükrözték a munkaadói és munkavállalói oldal akkori mozgásterét és pozícióit. Köztudott, hogy az úgynevezett Bokros-csomag bevezetésének idején ban jelentős reálbércsökkenésre került sor országszerte, így a MÁV Rt-nél is. Nagyon jól jellemzi az akkori gazdálkodási lehetőségeket és egyúttal a reprezentatív szakszervezetek akkori álláspontját, hogy a hároméves megállapodás második évére, tehát 1997-re visszaesett reálkeresetek szintentartását célozta meg. A megállapodás egyéb fő elemei is inkább szándékolt tendenciákat fogalmaznak meg, mint egzakt célokat és kötelezettségeket. A menedzsment és az érdekvédelmi szervezetek együttesen megfogalmazott szándéka szerint a vasutasok munka-jövedelmében meghatározó elemnek kell tekinteni az alapbéreket, ezért a munkavállalók bérének növelését alapvetően a bértarifatáblázat értékeinek folyamatos emelésével kell biztosítani. A két fél célul tűzi ki azt is, hogy a bértáblát oly módon módosítják, hogy ennek következményeként erősödjék a bértábla állandósága és kiszámíthatósága. Közeledjék az induló összeg a mindenkori minimálbérhez, javítsa a bérrendszer az áttekinthetőséget és a technikai kezelhetőséget. E megállapodásban fogadták el először a szakszervezetek a bérrendszer ösztönző erejének fokozására irányuló munkaadói törekvést, valamint a vasúti teljesítmények alakulásában kiemelkedő jelentőségű munkavállalók /menedzserek/ ösztönzésének szükségességét. A hároméves megállapodás foglalkoztatás-politikai törekvéseit illetően a két fél tényként rögzítette, hogy a műszaki fejlesztések, a technológiai módosítások és az élő munka termelékenységének elvárt növekedéséből adódóan a Társaság létszáma középtávú időszakban előreláthatólag folyamatosan csökkenni fog.

18 18 A szakszervezetek pozícióját jelzi, hogy a két fél megállapodása szerint a létszámcsökkentésnél alkalmazott módszerek közül elsődlegesen a természetes fogyás, az új társaságok alapításának következtében adódó létszámcsökkenés és a korengedményes nyugdíjazás kerüljön előtérbe. Alapvetően helyes megfontolásra utal az a közös szándék, amely szerint a strukturális és területi feszültségek oldására hatékonyabban kell alkalmazni a belső munkaerő átcsoportosítást és az új munkakör betöltésének átképzés útján történő biztosítását. A megállapodásban foglalt céloknak jelentős mértékben az ellenoldala a munkabéke megőrzésének fontossága. Ezt a felek a következőkben juttatják kifejezésre: a., A MÁV Rt garantálja az ezen megállapodásban foglaltak teljesítését. b., A szakszervezetek jelen megállapodásban foglaltakkal szemben a munkaharc eszközeit nem alkalmazzák. /Megállapodás VI/3./ A hároméves megállapodás lejártával, valamint az évi választások eredményeként megalakuló új Kormány hivatalba lépésével és kényszerű vezérigazgatói váltással is összefüggően új fejezet nyílt a MÁV Rt munkaügyi kapcsolatainak történetében. Ismét előtérbe kerültek a hosszú folyamatra nyúló béralkuk, kiéleződtek a bérharcok és számos munkabeszüntetésre került sor. Mindezeket követte az a felismerés, hogy a nemzetközi vasutak átalakuló rendszerében, a közúti és kombi fuvarozás folyamatos és jelentős térnyerésével a versenyképesség csak a gazdálkodási feltételek stabilizálásával, a munkabéke helyreállításával őrizhető meg, illetve javítható. Mindezek következtében és eltökélt munkaadói törekvés mellett született meg az újabb hároméves megállapodás február 22-én, amely jelenleg is érvényben van és végéig határozza meg a menedzsment és a szakszervezetek szándékait és lehetőségeit. Megjegyzendő, hogy a VDSZSZ ugyan közepén felmondta decemberére a hároméves megállapodást, de a benne foglaltak a munkáltatói és munkavállalói oldal számára továbbra is irányadóak. Az újabb hároméves megállapodás tükrözi a makro-gazdaság javuló teljesítményét és a kedvezőbbé vált gazdálkodási feltételrendszert. Természetesen ennek a megállapodásnak is a legfontosabb fejezete a bérek, illetve a bruttó átlagkeresetek alakulása.

19 19 Figyelemre méltó kötelezettség vállalása a MÁV RT menedzsmentjének, hogy a hároméves időszak során a vasutas munkavállalók átlagos reálkeresete évente emelkedik. A mértéket illetően a szakszervezeti vezetők elfogadták azt az alapelvet, hogy az éves átlagkeresetnövekedés centruma a nemzetgazdaság GDP-je éves növekedés ütemének fele legyen. Külön melléklet rögzíti az erre vonatkozó számítási metodikát. Új fejezetet nyitott a bérgazdálkodásban az arra vonatkozó egyetértés, hogy január 1-től a MÁV Rt-nél bevezették és ez azóta ténylegesen is működik a teljesítményösztönző besorolási és bértarifa rendszert. Ez nyilvánvalóan egy alapvetően fontos munkaadói szempontot támogat, mert lehetővé teszi, hogy az objektív, de némileg valóban merev bértáblázat helyett egy rugalmasabb, a teljesítmények szerint differenciáltabb bérfejlesztésre kerülhessen sor. Ugyancsak újszerű a Megállapodásban a MÁV Rt stratégiájára vonatkozó fejezet. Tekintettel arra, hogy vasúttársaságok szerte Európában egy változó, alakuló időszakot élnek át pályavasút és kereskedővasút szétválása, szabaddá váló nemzetközi vasútpályák e hosszú távú és nagy horderejű változások feltételezik és igénylik a munkaadói és munkavállalói oldal konszenzusát. Erre vonatkozó szándékot jelez, hogy a MÁV Rt vezetése támogatást helyezett kilátásba arra vonatkozóan, hogy a létrehozni kívánt Vasúti Reformtanácsba a reprezentatív szakszervezetek egy-egy képviselőt delegálhassanak. Természetesen a megállapodásban foglaltak teljesítése, a kilátásba helyezett bér- és szociális juttatások növelése ellenoldalaként egyértelmű a reprezentatív szakszervezetek kötelezettség vállalása, a munkabéke megőrzése. Összegezve tehát, a hároméves megállapodásban foglaltakat és végrehajtásának tapasztalatait, az értékelés alapvetően pozitív. A MÁV Rt menedzsmentje figyelmének, energiájának minden korábbinál nagyobb hányadát tudja a stratégiai célok megvalósítására, az érdemi, szakmai munkára fordítani, míg a munkavállalók egy kiszámítható, folyamatos reálkereset-emelkedésben részesülnek, a munkabéke megőrzése mellett.

20 20 A GySEV Rt-nél az érdekegyeztetésen részt vevő felek nem kívántak középtávú megállapodásokat kötni, az elmúlt 10 évben minden esetben éves bértárgyalásokra került sor és ezeket követően jutottak megállapodásra. Ezek a bértárgyalások többhetes előkészítő munkát, a Kollektív Szerződés módosítására vonatkozó javaslatok feldolgozását, a várható költségkihatások elemzését követően, minden évben november elején kezdődnek és jellemzően december közepéig be is fejeződnek. A tapasztalatok szerint három-négy, esetleg öt tárgyalási fordulóban közelednek az álláspontok, és mindkét fél a saját álláspontjának határozott képviselete mellett rugalmasságot és felelősségérzetet is tanúsít. Minden évben, és valamennyi tárgyalási forduló során az érződik, hogy nem legyőzni, térdre kényszeríteni akarja a munkavállalói és munkaadói oldal a másikat, hanem a Társaság egészének további sikeres működése érdekében, a versenyképesség javítását és a foglalkoztatási szint őrzését célozva, reális kompromisszumokat találni. Természetesen, mint állami többségű vállalat, a GySEV Rt is több szempontot mérlegel a munkaadói pozíciók kialakításánál. A bérfejlesztési lehetőség meghatározásánál, a Kollektív Szerződésben történő módosítási javaslatok elbírálásánál döntően esik latba a költségszínvonal még felvállalható mértéke, a gazdálkodás egyensúlya megőrzésének szempontja. További figyelembe vehető tényező a tulajdoni szerkezetből adódóan, hogy a kormányzati, illetve ágazati megfontolások milyen mozgásteret biztosítanak a menedzsment számára. Harmadikként pedig nyilvánvalóan gondosan kell mérlegelni a munkavállalói oldal, a szakszervezetek képviselőinek igényeit, a szakmai és egyéb munkavállalói érdekcsoportok érdekérvényesítő erejét. A három tényező együttesen határozza meg a munkáltató álláspontját és természetesen mindenkor ügyelni kell az érdekek és törekvések előrelátó és rugalmas mederben tartására és ezek egyensúlyának újrateremtésére.

21 21 Mindezen feladatokat a GySEV Rt-nél az elmúlt években hangsúlyozottan mindkét érdekelt fél jóakaratával és közreműködésével jól oldottuk meg. Adott esetben éles vitákat követően, de a nélkülözhetetlen határozottsággal, egyúttal kompromisszum-készséggel és felelősségtudattal, minden évben sikerült a Kollektív Szerződés módosításában és a bérfejlesztés nagyságában mindkét felet kielégítő megállapodásra jutni. Ennek eredménye az, hogy a GySEV Rt történetében a munkavállalók fő fegyverének tartott munkabeszüntetésre, sztrájkra, egyetlen alkalommal sem került sor. A korábbi években nem ritkán elhúzódó, országos vasutas sztrájk idején a GySEV Rt által üzemeltetett vonatok maradéktalanul közlekedtek, egyetlen perc időtartamra sem volt munkabeszüntetés. Ilyen alkalmakkor a GySEV Rt dolgozói kék szalag viselésével vagy nyilatkozat közzétételével fejezték ki szolidaritásukat vasutas kollegáik iránt.

22 22 III. Munkaadói belföldi és nemzetközi kapcsolatrendszer. A vasúti alágazat társaságainak szociális dialógust illető kapcsolatrendszerében a munkavállalói oldal rendelkezik kiterjedtebb és tagoltabb kapcsolatrendszerrel mind belföldön, mind nemzetközi téren. Ezekről a másik résztanulmány nyújt áttekintést. A munkaadók érdekképviseleti kapcsolatrendszere, mint számszakilag, mint pedig minőségét, az érdekérvényesítés erősségét tekintve szerényebb, mint a munkavállalói oldalon. A MÁV Rt és a GySEV Rt is tagja a STRATOSZ-nak, amely a stratégiai és közszolgáltató vállalatok érdekvédelmi szervezete. Ezen kívül mindkét vállalatnak van kamarai és egyéb kapcsolatrendszere, de a szociális dialógusban működő szervezetek közül a STRATOSZ látja el a Gazdasági Tanácsban és egyéb belföldi, illetve nemzetközi szervezetekben a két vasúttársaság képviseletét. A STRATOSZ több mint száz, jelentős részben állami tulajdonban működő és közszolgálatot ellátó vállalat munkaadói érdekképviseleti szervezete, melynek tagjai közlekedési, közmű és egyéb vállalatok, igen jelentős kapitalizációval, több százezer fős összlétszámmal, tehát a magyar gazdaság erős befolyással bíró szereplői. A STRATOSZ fontos és aktív szereplője a Gazdasági Tanácsban folyó szociális párbeszédnek, a tíz munkaadói szervezet egyik meghatározó súlyú tényezője. A két vasutas társaság a STRATOSZ-on keresztül már számottevő nemzetközi kapcsolatrendszerrel is rendelkezik januárja óta tagja a CEEP-nek, amely az Európai Unió legfelső szintjén szociális partner. A CEEP-nek számos szakbizottsága működik, az ezek munkájában való részvétel sporadikus, az érdemi munkában való részvétel intenzitását fokozni célszerű. A STRATOSZ révén mindkét vasúttársaság közvetve képviselethez jutott az januárjában megalakult, úgynevezett ernyőszervezetnek, a Magyar Munkaadói Szervezetek Nemzetközi Együttműködési Szövetségének /MMNSZ/.

23 23 Nyilvánvaló, hogy Magyarország Európai Uniós tagfelvételének előkészítése során, de a belépést követően különösen rendkívüli fontosságot kapnak majd azok a nemzetközi munkakapcsolatok, amelyek az európai szociális dialógusba való bekapcsolódást és aktív részvétel lehetőségét biztosítják a STRATOSZ-nak, de a vasúti alágazatot képviselő MÁV Rtnek és a GySEV Rt-nek, valamint az MMNSZ-nek. Feltétlenül több figyelmet és energiát kell fordítania arra, hogy a tagvállalatok érdekei Brüsszelben és a szociális dialógus minden színterén megfelelően érvényesülhessenek. Mindkét vasúttársaság aktív tagja az Európában működő nemzetközi vasúti szervezeteknek, az UIC-nek (Nemzetközi Vasútegylet), az OSzZsD-nek (Vasutak Együttműködési Szervezete) OTIF-nak (Vasúti Fuvarozások Nemzetközi Szervezete) és az Európai Vasutak Szövetségének a GEB-nek. Ez utóbbi szervezetben a két magyar vasút egyelőre az EU csatlakozásig megfigyelői státussal rendelkezik. Az UIC több mint 75 éves múltra tekint vissza, több tagjainak száma meghaladja a 150-et. Gyakorlatilag a világ minden jelentős vasútja a tagja. Székhelye Párizsban van. Az OSzZsD a Kelet-középeurópai valamint az Ázsiai volt szocialista országok vasutai által alapított nemzetközi szervezet. A szervezet központja Varsóban van. Mindkét szervezetben, azok munkájában évtizedek óta vesznek részt a magyar vasutak. E szervezetek vezérigazgatóságain magyar munkatársak is dolgoznak, bizonyos vezető fórumokat magyar szakemberek irányítanak. Az UIC kelet-középeurópai ügyekkel foglalkozó elnökhelyettese novemberétől a MÁV Rt vezérigazgatója. A nemzetközi vasúti szervezetekben kifejtett közös munka célja olyan közös vasúti eljárási rend, műszaki előírások stb. kidolgozása melyek megkönnyítik a vasúti gördülőállomány áthaladását az államhatárokon. Az Európai Vasutak Nemzetközi szervezetében jelenleg kiemelkedően fontos tevékenység folyik az un. Európai Vasúti Interoperabilitás megteremtése. Ez gyakorlatilag a határok nélküli Európában egy új egységes vasúti rendszer kialakulását jelenti.

24 24 Az Interoperabilitás kérdéskörével az UIC Árufuvarozási Bizottságban is kiemelt jelentőséggel foglalkoznak. Ennek a magas szintű fórumnak a vezetője több éve a GySEV Rt elnök vezérigazgatója A vasúti szakmai nemzetközi szervezetekben elsősorban az UIC ben és a GEB ben folyó munka különös jelentőségű az EU csatlakozásunk szempontjából, a magyar vasutak ezt az együttműködést továbbra is kulcskérdésnek tekintik.

25 25 IV. Következtetések, javaslatok, a jövő útja E résztanulmány alapvető konklúziójaként rögzíthetjük, hogy Magyarországon, a vasúti álágazatokban működő társaságoknál is a munka világát, a szociális párbeszédet, az érdekegyeztetést illetően, a megfelelő struktúrák kialakultak, megszilárdultak és működnek. Mindkét vasúttársaságnál az Érdegyeztető Tanács, mint legfontosabb fórum, megfelelő rendszerességgel és az érdemi kérdések napirendjével tartja üléseit és vitatja meg a legfontosabb bér- és szociális kérdéseket. Mint munkaadói, mint pedig munkavállalói szempontból megnyugtatóan érvényesül a munkavállalói érdekképviselet az adott társaságok felügyelő bizottságában, illetve az üzemi tanácsokon keresztül. Kedvezően értékelhető az is, hogy eltérő súllyal és gyakorisággal, és természetesen intenzitással, de kiépültek és működnek a nemzetközi kapcsolatrendszerek munkavállalói és munkaadói oldalon egyaránt. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt tíz esztendőben a munkaügyi konfliktusok és munkabeszüntetések a MÁV Rt-t jellemezték, ahol a partnerek erőegyensúlya, illetve annak hiánya kevésbé volt képes biztosítani az érdekek egyensúlyát. A GySEV Rt-nél némileg kedvezőbb gazdálkodási feltételek és mindkét fél partneri, konstruktív együttműködése következtében az érdekegyeztetés mechanizmusai valóban betöltötték szerepüket. A jövőre vonatkozóan az elmúlt évek tapasztalatai, valamint a maradéktalan EU-kompatibilitás jelöli ki a követendő utat. Az érdekegyeztetés struktúrái megfelelőek, a partnerek viszont a reprezentativitás követelményei szerint változhatnak a szakszervezeti megmérettetések eredményeként. Továbbra is alapvető követelmény, hogy mindkét együttműködő félnek ügyelnie kell az esetleges politikai indíttatású törekvések minimalizálására, és az adott vasúttársaságok versenyképességének, gazdálkodási feltételeinek javítására. Szerencsésnek tartjuk és a jövőben is megőrizni célszerű azt a gyakorlatot, hogy a Társaságok tulajdonosi köre, illetve annak képviselői távol tartják magukat a munka világát érintő viták, konfliktusok közvetlen befolyásolásától, érdekeiket, szempontjaikat, az üzleti tervek elbírálásánál és a menedzsment megítélésénél érvényesítik.

26 26 A mindenkori gazdaságpolitikai környezettől és az együttműködő partnerek motivációitól függ, hogy vasúttársaságainknál mikor kerül sor, mely tartalommal és milyen időtávra a Kollektív Szerződés-t és a béreket érintő megállapodásra. Nyilvánvaló azonban, hogy mindkét fél érdekeit jól szolgálhatja, egyúttal kiszámíthatóságot és stabilitást nyújthat egy középtávú megállapodás. A jövőre vonatkozóan munkaadói és munkavállalói oldalon jelentős teendők vannak a nemzetközi kapcsolatrendszer bővítésében, az EU-szintű szociális dialógusban való intenzívebb érdemi részvételre vonatkozóan. Ennek kétségkívül van bizonyos idő igénye, megteremtendő illetve bővítendő forrás igénye, végül pedig a személyi feltételek /szakmai, nyelvismeret, társadalmi kapcsolatokban, szociális dialógusban való tapasztaltság/ biztosításának igénye. A vasúti alágazatban folyó szociális párbeszéd jellemzője, hogy az nem tekinthető a szó szoros értelmében vett álágazati szintű párbeszédnek, azonban jellegét tekintve sok tekintetben hasonlít hozzá. Ennek okai a következők: a vasúti álágazatban működő két meghatározó vasúttársaság ( MÁV Rt, GYSEV Rt ) birtokolja az országos közforgalmú vasúti hálózat 10 %-át. Mindkét vasúttársaságnál szakszervezeti oldalon a szociális párbeszédnek ugyanaz a három reprezentatív szakszervezet (VSZ, VDSZSZ, MOSZ) a meghatározó szereplője, ezért törekvéseik is hasonlóak mindkét vállalatnál. A szociális párbeszéd eredményeként létrejött kollektív szerződések tartalmukban csak kis mértékben térnek el egymástól és a évre kötött bérmegállapodások alapján végrehajtott bérfejlesztés mértéke szinte azonos mértékűnek mondható. Mindezek mellett a MÁV Rt szinte egyedül lefedi az egész magyarországi közforgalmú vasúthálózatot. A kollektív szerződésének és bérmegállapodásának hatálya ugyan csak egy vállalatra terjed ki, azonban a vállalat méretéből adódó szervezeti tagoltására, valamint a munkáltatói jogkör jelentős mértékű megosztására (megközelítőleg 500 önálló munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető beosztású munkavállaló önálló helyi függelékkötési joggal) a MÁV Rt-nél kötött, kollektív szerződés erejű megállapodások magukon hordozzák az ágazati jelleget.

27 27 1. sz. melléklet A magyar vasúttársaságok főbb teljesítményi mutatóinak alakulása az elmúlt években. MÁV Rt Árufuvarozás Árutonna: (ezer) Árutonnakm: (millió) Személyfuvarozás Utasszám: (millió) Utaskm: (millió) Vonalhálózat (vágányhossz): (km) Járműállomány: Vontató jármű (jármű/kw) Létszámalakulás: MÁV Rt: GYSEV Rt: magyar dolgozó 174 osztrák dolgozó Árbevétel alakulása 2000-ben MÁV Rt GYSEV Rt Értékesítés nettó árbevétel: (1000 Ft-ban) Eredmény: (1000 Ft-ban)

28 28 Teljesítményi mutatók a GYSEV Rt-nél Árutonna: (millió to) Árutonnakm: (millió) Utasszám: (millió) Utaskm: (millió) Vonalhálózat: (km.)

29 29 2.sz.melléklet Az Üzemi Tanács választásokon elért eredmények 1998-ban: MÁV GySEV VSz 50,17 15,18 VDSZSZ 25,67 GyDSZSZ 59,52 Mozdonyvezetők 14,28 24,04 Egyéb 5,4 - Független 4,49 1, ben: MÁV GySEV VSZ 40,78 15,49 VDSZSZ 23,82 GYDSZSZ 63,48 Mozdonyvezetők 17,42 17,09 Független 7,52 3,94 Szolgálati helyek száma Üzemi tanácsok száma Központi Üzemi Tanács Tagjainak száma: Ebből VSZ VDSZSZ Mozdonyvezetők Független GYDSZSZ 10 1

30 30 3.sz.melléklet Foglalkoztatottak összesen, létszámadatok életkori bontásban, illetve megoszlás %-ban. Férfi Nő Életkor Összes Fizikai Nem fizikai Összes Fizikai Nem fizikai MÁV GYSEV MÁV GYSEV MÁV GYSEV MÁV GYSEV MÁV GYSEV MÁV GYSEV Összes: Nyelvismeret Nyelvismeret Alapfokú Középfokú Felsőfokú 2000-ben MÁV GYSEV MÁV GYSEV MÁV GySEV Német Angol Francia Orosz Egyéb Összesen Nyelvismeret Alapfokú Középfokú Felsőfokú 2001-ben MÁV GYSEV MÁV GYSEV MÁV GYSEV Német Angol Francia Orosz Egyéb Összesen

31 31 4.sz.melléklet Iskolai végzettség és létszámarány Iskolai végzettség Létszámarány 2000 Létszámarány 2001 MÁV GYSEV MÁV GYSEV Nincs adat 0, , Általános iskola 0-7 oszt. 0, , Általános iskola 20,64 24,6 19,72 24,0 Szakmunkásképző 32,16 19,9 32,15 20,1 Szakközépiskola 20,51 16,7 20,99 16,5 Gimnázium 14,24 18,5 14,37 18,3 Technikum 6,02 8,5 6,21 8,4 Főiskola 3,96 6,8 4,07 7,2 Egyetem 1,87 5,0 1,95 5,5 Összesen 100,0 100,0 100,0 100,0

32 32 5. sz. melléklet A MÁV Rt-nél működő szakszervezetek* Sorsz. M e g n e v e z é s Cím Becsült taglétszám 1. Vasutasok Szakszervezete Budapest, Benczúr u. 41. ** Vasúti Dolgozók Szabad Budapest, Benczúr u Szakszervezete MÁV Rt 3. Mozdonyvezetők Szakszervezete Budapest, Bácskai u Mérnökök és Technikusok Szabad Budapest, Kerepesi u Szakszervezete Vasúti Tagozat 5. Vasutasok Független Szakszervezeti Budapest, Kerepesi u Szövetsége 6. Állomásfőnökök és Tatabánya, Jedlik Á. u Termelésirányítók Szakszervezete 7. Forgalmi és Kereskedelmi Dolgozók Budapest, 62. Pf.: Szakszervezete 8. Vasutasok Autonóm Szakszervezete Budapest, Teréz krt Vasutasok Értelmiségiek Andrássy u Érdekvédelmi Szervezete 10. Gépészek Szakszervezete Budapest, Fék u Pályavasúti Dolgozók Budapest, Bulcsú u Szakszervezete 12. Munkástanácsok Országos Szövetsége Vasúti Ágazat 13. Vasutasok és Közlekedésben Dolgozók Demokratikus Munkástanácsa 14. Vasutas Kocsiszolgálat Szakszervezeti Szövetség Székesfehérvár, Béke tér 5-7. *** Kecskemét, Kodály tér Budapest, Kerepesi u * Forrás: MÁV Rt ** Ebből a MÁV Rt-nél foglalkoztatott létszám: fő *** Kaposvári Munkástanáccsal együtt

K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL JANUÁR 16.

K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL JANUÁR 16. K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT. 2010. ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL 2010. JANUÁR 16. 1 A MÁV Zrt. és az aláíró szakszervezetek megállapodnak, hogy a Társaság 2010.

Részletesebben

A GYSEV ZRT ÉVI ÜZLETI TERV TERVEZETÉNEK PÁLYAHÁLÓZAT MŰKÖDTETŐI TERV KIVONATA

A GYSEV ZRT ÉVI ÜZLETI TERV TERVEZETÉNEK PÁLYAHÁLÓZAT MŰKÖDTETŐI TERV KIVONATA A GYSEV ZRT. 2018 2020. ÉVI ÜZLETI TERV TERVEZETÉNEK PÁLYAHÁLÓZAT MŰKÖDTETŐI TERV KIVONATA a Vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. tv. 12. (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően 1 A 2018-2020.

Részletesebben

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata 2004. március 2 Bevezetés Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat a vízi-közmű szolgáltatók, - munkáltatói és munkavállalói

Részletesebben

A MÁV ZRT. CSOPORT HELYZETE,

A MÁV ZRT. CSOPORT HELYZETE, PÁL LÁSZLÓ PÁLYAMŰKÖDTETÉSI ÉS ÜZLETFEJLESZTÉSI ÁLTALÁNOS VEZÉRIGAZGATÓ-HELYETTES MÁV MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. A MÁV ZRT. CSOPORT HELYZETE, ÁTALAKULÁS 1 A VASÚTI SZEKTOR MAGYARORSZÁGON ÁLLAMI SZERVEZETEK

Részletesebben

PIACFELÜGYELETI ÉS UTASJOGI FŐOSZTÁLY VASÚTI IGAZGATÁSI SZERV. Piaci jelentés év

PIACFELÜGYELETI ÉS UTASJOGI FŐOSZTÁLY VASÚTI IGAZGATÁSI SZERV. Piaci jelentés év PIACFELÜGYELETI ÉS UTASJOGI FŐOSZTÁLY VASÚTI IGAZGATÁSI SZERV Vasúti árufuvarozás Piaci jelentés 2017. év A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a vasúti árufuvarozás teljesítménye 2017-ben 52

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Iktatószám: Gy. 4-3/2012. MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Budapest, 2012. január 06. MÁV-TRAKCIÓ VASÚTI VONTATÁSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1087 Budapest,

Részletesebben

TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ

TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ Európai Tükör Műhelytanulmányok, 85. sz. Miniszterelnöki Hivatal Integrációs Stratégiai Munkacsoportjának kiadványa TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓ TÉMAKÖRÉBŐL Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A

Részletesebben

A vasúti képzési rendszer átalakítása a megrendelői és szabályozói követelmények változása tükrében

A vasúti képzési rendszer átalakítása a megrendelői és szabályozói követelmények változása tükrében A vasúti képzési rendszer átalakítása a megrendelői és szabályozói követelmények változása tükrében Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV ZRt. 1 Adottságaink Munkavállalók összetétele a végzett

Részletesebben

Megszületett a évi bérmegállapodás

Megszületett a évi bérmegállapodás Megszületett a 2017. évi bérmegállapodás A Rail Cargo Hungaria és a szakszervezetek (VDSZSZ, VSZ, MTSZSZ, MOSZ) hosszú előkészítő munka és többhetes tárgyalássorozat eredményeként december 8-án aláírták

Részletesebben

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről 1997. év Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács 1996. december 20-i üléséről Napirend előtti felszólalásában a munkavállalói oldal a szervezkedési szabadságot veszélyeztető és a munka világát szabályozó

Részletesebben

PIACFELÜGYELETI ÉS UTASJOGI FŐOSZTÁLY VASÚTI IGAZGATÁSI SZERV. Piaci jelentés év

PIACFELÜGYELETI ÉS UTASJOGI FŐOSZTÁLY VASÚTI IGAZGATÁSI SZERV. Piaci jelentés év PIACFELÜGYELETI ÉS UTASJOGI FŐOSZTÁLY VASÚTI IGAZGATÁSI SZERV Vasúti árufuvarozás Piaci jelentés 2016. év A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a vasúti árufuvarozás teljesítménye 2016- ban 50

Részletesebben

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét?

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Holnapy László főosztályvezető, titkárságvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárság

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 01 ${pukorzet} 0012 27 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat

Részletesebben

5306/2019/FKG. MEGÁLLAPODÁS A ÉVRE VONATKOZÓ TOVÁBBI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL A MÁV FKG KFT-NÉL

5306/2019/FKG. MEGÁLLAPODÁS A ÉVRE VONATKOZÓ TOVÁBBI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL A MÁV FKG KFT-NÉL 5306/2019/FKG. MEGÁLLAPODÁS A 2019. ÉVRE VONATKOZÓ TOVÁBBI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL A MÁV FKG KFT-NÉL Preambulum: 2019. március 27. napján az aláíró felek a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítására

Részletesebben

./2018/FKG. MEGÁLLAPODÁS A ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL

./2018/FKG. MEGÁLLAPODÁS A ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL ./2018/FKG. MEGÁLLAPODÁS A 2018. ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL Preambulum: 2017. március 13. napján az aláíró felek a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítására 11703/2017/MAV számon megállapodást

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Közlekedéspolitika Dr. Juhász János egyetemi docens Közlekedéspolitika az Európai

Részletesebben

A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA

A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA DR. HORVÁT FERENC főiskolai tanár 1. BEVEZETÉS KözOP-2.5.0-09-11-2011-0008 sz. projekt: Vasúti műszaki

Részletesebben

Készült: :36

Készült: :36 Tartalomjegyzék Szám Űrlap megnevezés 01 K1-K8. Költségvetési kiadások 02 Beszámoló a B1. - B7. költségvetési bevételek előirányzatának teljesítéséről 04 B8. Finanszírozási bevételek 05/A Teljesített kiadások

Részletesebben

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közúthálózat üzemeltetésben és fenntartásában Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2016. április 22. 1 Társadalmi cél Hazánk gazdasági fejlődésének és állampolgárai jólétének

Részletesebben

Együttműködési Megállapodás. a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. munkavállalóinak. egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról

Együttműködési Megállapodás. a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. munkavállalóinak. egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról .../2014.SZK. Együttműködési Megállapodás a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. munkavállalóinak egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról 2014. január 22. Jelen megállapodást aláíró felek

Részletesebben

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban Kövesdi Szilárd vezérigazgató GYSEV Zrt. 2012.11.08. Kőrös Norbert vezérigazgató GYSEV CARGO Zrt. 1. GYSEV általános bemutatása

Részletesebben

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET V.A.

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET V.A. MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET V.A. Székhely: 7623 Pécs, Köztársaság tér 2. Adószám: 11017897-2-02 KSH: 11017897-6419-122-02 Cg.: 02-02-060334 Honlap: www.mvhsz.hu ELŐTERJESZTÉS Beszámoló a Magyar Vidék

Részletesebben

Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra

Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra Alapvetés: a tárgyalások célja, hogy hosszú távon fenntartható, sőt fejleszthető térségi vasúti szolgáltatás jöjjön létre.

Részletesebben

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON AKTUALITÁSOK Balatonföldvár, 2012. május 15-17. A közlekedés helyzete és az állami költségvetés Dr. Kovács Árpád Elnök Költségvetési Tanács Múltidézés A rendszerváltozás

Részletesebben

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben 2017. Bérbesorolási rendszer Tartalomjegyzék Vasúti tevékenység bérbesorolási rendszere... Hiba! A könyvjelz nem

Részletesebben

A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet évi közhasznúsági jelentése

A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet évi közhasznúsági jelentése A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet 2008. évi közhasznúsági jelentése 1) Számviteli beszámoló A jelentés részét képező, ahhoz mellékelt számviteli beszámolót, amely a hatályos számviteli,- és adójogszabályoknak

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. a következő állásokat hirdeti meg:

A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. a következő állásokat hirdeti meg: A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. a következő állásokat hirdeti meg: Marketing menedzser Projekt munkatárs Műszaki munkatárs Pozíciókat érintő háttérinformációk 1 oldal 2 oldal 3 oldal 4-5 oldal Marketing

Részletesebben

SAVARIA VÁROSFEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT I. FÉLÉVI MÉRLEG BESZÁMOLÓ SZÖVEGES ELEMZÉSE. Szombathely, augusztus 4.

SAVARIA VÁROSFEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT I. FÉLÉVI MÉRLEG BESZÁMOLÓ SZÖVEGES ELEMZÉSE. Szombathely, augusztus 4. SAVARIA VÁROSFEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT. 2016. I. FÉLÉVI MÉRLEG BESZÁMOLÓ SZÖVEGES ELEMZÉSE Szombathely, 2016. augusztus 4. A Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. 2016. I. félév Pénzügyi gazdasági tevékenysége

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció. Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár

Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció. Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár 2 3 Szolgáltatási struktúra 2015.évi adatok alapján Menetrendi teljesítmény *Km/év+ Helyközi Szolgáltatók

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2011 Adószám: 13953757-2-15 Bejegyző szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság Regisztrációs szám: 15-09-071493 Tömöttvár 2007 Közhasznú Nonprofit Kft 4900 Fehérgyarmat, Tömöttvár út 5-7. 2011 Fordulónap:

Részletesebben

Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés

Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés Kálnoki Kis Sándor okl. mérnök, okl. városrendezı szakmérnök 2007. március 28. Az EU közlekedéspolitikájának prioritásai Cél: gazdasági, társadalmi

Részletesebben

Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509

Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509 Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509 gaalb@sze.hu 1 A rendszerváltás utáni időszak Kiindulási helyzet: Új társadalmi gazdasági környezet Állami költségvetés helyzete Infrastruktúra 2 90-es évtizedre reális

Részletesebben

A Pedagógusok Szakszervezete programja 2013-2018

A Pedagógusok Szakszervezete programja 2013-2018 A Pedagógusok Szakszervezete programja 2013-2018 Június 30-án a Pedagógusok Szakszervezete XX. konresszusa elfogadta a szakszervezet 2013-2018 közötti progamját. A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE P R O G R

Részletesebben

Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben

Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben Szaktudás. Üzembiztonság. Hatékonyság. Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben Virág István igazgató Bükfürdő, 2019. április 09-11. XX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia

Részletesebben

A évi költségvetési eljárás A költségvetés-tervezet összeállítása Az intézmények igazgatási kiadásai

A évi költségvetési eljárás A költségvetés-tervezet összeállítása Az intézmények igazgatási kiadásai AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. július 6. (07.07) (OR. en) 11621/09 FIN 237 FELJEGYZÉS Küldi Címzett:: Tárgy: az Állandó Képviselők Bizottsága a Tanács A 2010. évi költségvetési eljárás A költségvetés-tervezet

Részletesebben

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Hatályos: 2005. december 15-től. Tartalom 1. A szabályzat célja 2. A szabályzat hatálya 3. A szabályzat ereje 4. Speciális szabályok 5. A szabályzat

Részletesebben

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1 2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1. (1) A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 2. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

MÁTRAMINDSZENT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

MÁTRAMINDSZENT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA MÁTRAMINDSZENT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP-ÉS HOSSZÚTÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE 1. BEVEZETÉS A folyamatosan változó társadalmi-gazdasági környezet, az átalakulások korszakát élő közszolgáltatások, a közigazgatási

Részletesebben

1. Az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. tevékenységi körének ismertetése. 2. Foglalkoztatás

1. Az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. tevékenységi körének ismertetése. 2. Foglalkoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. felügyelő bizottsági tagjai, továbbá a vezető

Részletesebben

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Banai Péter Benő államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 1 2017-ben makrogazdasági és költségvetési stabilitás jellemzi az országot Forrás: *: Európai

Részletesebben

Integrált Ütemes Menetrend. A jövő vasútja most

Integrált Ütemes Menetrend. A jövő vasútja most Integrált Ütemes Menetrend A jövő vasútja most Integrált Ütemes Menetrend A jó befektetés 7%-3%-2% utasszám-növekedést feltételezve (1.-2.-3. év): 3 év alatt megtérülő beruházás; nemzetgazdaságossági eredményt

Részletesebben

Vegyipari bér- és létszám trendekről. Budai Iván Magyar Vegyipari Szövetség December 7. MAVESZ VDSZ konzultáció

Vegyipari bér- és létszám trendekről. Budai Iván Magyar Vegyipari Szövetség December 7. MAVESZ VDSZ konzultáció Vegyipari bér- és létszám trendekről Budai Iván Magyar Vegyipari Szövetség 2017. December 7. MAVESZ VDSZ konzultáció VEGYIPAR = vegyi anyagok és termékek gyártása (TEÁOR 20) - műanyag alapanyagok - szerves

Részletesebben

Együttműködési Megállapodás a 2011. évre a. MA V Zrt. munkavállalóinak egyes foglalkoztatási. kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról

Együttműködési Megállapodás a 2011. évre a. MA V Zrt. munkavállalóinak egyes foglalkoztatási. kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról Együttműködési Megállapodás a 2011. évre a, MA V Zrt. munkavállalóinak egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról 2011. január 18. A megállapodást aláíró felek egyetértenek abban,

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

1. Az MVM GTER Zrt. az MVM Csoport tagja

1. Az MVM GTER Zrt. az MVM Csoport tagja Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM GTER Gázturbinás Erőmű Zrt. i tagjai, továbbá a vezető besorolású, valamint

Részletesebben

3. Felügyelő bizottsági tagok

3. Felügyelő bizottsági tagok Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. felügyelő bizottsági tagjai, továbbá a vezető

Részletesebben

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet... Szerv számjele Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 1600 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Eredmény és eredménykimutatás

Eredmény és eredménykimutatás Eredmény és eredménykimutatás Eredmény Eredmény Az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbsége. Nyereség Veszteség 0 A hozam - bevétel A létrehozott teljesítmények várható ellenértéke Az értékesített,

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Győrffi Dezső kamarai tag könyvvizsgáló 3800 Szikszó Hunyadi u. 40. Tel: (46) 596-270 KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Borsodnádasd Város Önkormányzata 2011. évi költségvetési rendelettervezetének felülvizsgálatáról

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

1. A magyar közszolgálatban a hosszú idő óta érvényes

1. A magyar közszolgálatban a hosszú idő óta érvényes 1. A magyar közszolgálatban a hosszú idő óta érvényes alacsony keresetek, a rossz munkakörülmények, a szervezeti kultúra hiánya miatt jelentős munkaerőhiány van, amely az állampolgárok számára különösen

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

Összesítő riport. Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv. Szűrési feltételek. PIR (Teljes egyezés)

Összesítő riport. Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv. Szűrési feltételek. PIR (Teljes egyezés) Összesítő riport Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv Szűrési feltételek Szűrés Érték - 1 - Tartalomjegyzék Szám Űrlap megnevezés 01 K1-K8. Költségvetési kiadások 02 B1-B7.

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétől

Sárospatak Város Polgármesterétől Sárospatak Város Polgármesterétől 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselő-testületnek - az INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő

Részletesebben

Vasúti áruszállítási szolgáltatások pályavasúti támogatással. Tóth Csaba, üzemeltetési igazgató

Vasúti áruszállítási szolgáltatások pályavasúti támogatással. Tóth Csaba, üzemeltetési igazgató Vasúti áruszállítási szolgáltatások pályavasúti támogatással Tóth Csaba, üzemeltetési igazgató GYSEV CARGO Főbb adatok Vezérigazgatóság Képviseletek Leányvállalat Tulajdonosi szerkezet Alkalmazottak száma

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Összesítő riport. Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv. Szűrési feltételek. PIR (Teljes egyezés)

Összesítő riport. Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv. Szűrési feltételek. PIR (Teljes egyezés) Összesítő riport Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv Szűrési feltételek Szűrés Érték - 1 - Tartalomjegyzék Szám Űrlap megnevezés 01 K1-K8. Költségvetési kiadások 02 B1-B7.

Részletesebben

1.NEGYEDÉVES MŰKÖDÉSI ADATOK

1.NEGYEDÉVES MŰKÖDÉSI ADATOK Tisztelt Adatszolgáltatónk! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kérdőívben a II. negyedévtől a tárgyidőszak végi, év elejétől göngyölt adatokat kérjük megadni. Negyedévenként részletezve: a II. negyedévben

Részletesebben

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET Székhely: 7623 Pécs, Köztársaság tér 2. Adószám: 11017897-2-02 KSH: 11017897-6419-122-02 Cg.: 02-02-060334 Honlap: www.mvhsz.hu ELŐTERJESZTÉS A 2. NAPIRENDI PONTHOZ Beszámoló

Részletesebben

A TÉRSÉGI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÁTALAKÍTÁSA.

A TÉRSÉGI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÁTALAKÍTÁSA. Települési Önkormányzatok Szövetsége. A TÉRSÉGI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÁTALAKÍTÁSA. Integrációs, Szervezeti és Finanszírozási lehetőségek. Budapest 2012. Szeptember 26. Danka Lajos TÖOSZ Közlekedéspolitikai

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének május 31-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének május 31-ei ülésére VESZPRÉM MEGYEI CSOLNOKY FERENC NONPROFIT ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 8200 Veszprém, Kórház u. 1. Tel: 88/556-556 Fax: 88/556-209 e-mail: titkarsag@vmkorhaz.hu Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének

Részletesebben

Összesítő riport. Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv. Szűrési feltételek. PIR (Teljes egyezés)

Összesítő riport. Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv. Szűrési feltételek. PIR (Teljes egyezés) Összesítő riport Riportoló intézmény: Központi Statisztikai Hivatal irányító szerv Szűrési feltételek Szűrés Érték - 1 - Tartalomjegyzék Szám Űrlap megnevezés 01 K1-K8. Költségvetési kiadások 02 B1-B7.

Részletesebben

Fejlesztésekről és beruházásokról üzemeltetői szemmel

Fejlesztésekről és beruházásokról üzemeltetői szemmel Fejlesztésekről és beruházásokról üzemeltetői szemmel A MÁV Zrt. Pályavasúti üzemeltetési főigazgatóság működése napjainkban XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia BÜKFÜRDŐ 2015.04.15-17.

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet ... Szerv számjele. Irányító (fejezetet irányító) szerv:... Elemi költségvetés

${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet ... Szerv számjele. Irányító (fejezetet irányító) szerv:... Elemi költségvetés Adatellenőrző kód: 6146f-32-33-1c2b-7d-3-42207d35-d-5665-75-6b-1929 Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 11 1200 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA KÖZPONTI APPARÁTUSÁNAK ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

AZ ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA KÖZPONTI APPARÁTUSÁNAK ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE AZ ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA KÖZPONTI APPARÁTUSÁNAK 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE 2018. április 13. AZ ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA KÖZPONTI APPARÁTUSA 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK SZÖVEGES INDOKOLÁSA I. Az

Részletesebben

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /242 mellék

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /242 mellék Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/242 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Önkormányzati alkalmazottak

Részletesebben

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember 24-25. Berlin/Potsdam 1 2 A megszorító programok hatása a közszférára Spanyolországban:

Részletesebben

Vasúti Erősáramú Konferencia

Vasúti Erősáramú Konferencia Vasúti Erősáramú Konferencia 2015. NOVEMBER 17-19. Pál László általános vezérigazgatóhelyettes MÁV Zrt. Pályaműködtetési szerződés a Magyar Állam és a MÁV Zrt. között 2016-2025 A MÁV Zrt. 2016-ra tervezett

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Győrffi Dezső kamarai tag könyvvizsgáló 3800 Szikszó Hunyadi u. 40. Tel: (46) 596-270 KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Borsodnádasd Város Önkormányzata 2013. évi költségvetési rendelettervezetének felülvizsgálatáról

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre

Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre Üzemeltetés. Fejlesztés. Modernizáció. Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre Veszprémi László üzemeltetési vezérigazgató-helyettes MÁV Zrt. Tartalom Fejlesztési igények általában Fejlesztések

Részletesebben

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE

A KONZUM NYRT ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A KONZUM NYRT. 2011. ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE A Konzum Kereskedelmi és Ipari Nyrt. 1988-ban alakult a Konzum Áruház Szövetkezeti Közös Vállalat jogutódaként. Kezdetben a cég meghatározó profilja a kereskedelem,

Részletesebben

Az egészségügyben, gazdasági műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése 2013.

Az egészségügyben, gazdasági műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése 2013. Az egészségügyben, gazdasági műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése 2013. Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak az

Részletesebben

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében 2014 2020) Kovács-Nagy Rita Balatonföldvár 2013. május 15. 2007-2013 időszak általános végrehajtási tapasztalatai Az operatív

Részletesebben

A vasúti közlekedés jogi szabályozásának jelenlegi és tervezett rendelkezései KTE XIX. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban, február 26.

A vasúti közlekedés jogi szabályozásának jelenlegi és tervezett rendelkezései KTE XIX. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban, február 26. A vasúti közlekedés jogi szabályozásának jelenlegi és tervezett rendelkezései KTE XIX. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban, 2015. február 26. Dr. Rácz Gábor, NFM Az előkészületben lévő jogszabályok

Részletesebben

Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 3527 Miskolc, József Attila út 70.

Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 3527 Miskolc, József Attila út 70. Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 3527 Miskolc, József Attila út 70. Beszámoló az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Hajdúszoboszló város helyi közforgalmú autóbusz-közlekedésével

Részletesebben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított energetikai társaságcsoport tagja a Vértesi Erőmű Zrt. Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Vértesi Erőmű Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai, továbbá

Részletesebben

A HM ipari részvénytársaságok 2010. I-III, negyedéves gazdálkodásának elemzése. 2009. év bázis. 2010. évi terv

A HM ipari részvénytársaságok 2010. I-III, negyedéves gazdálkodásának elemzése. 2009. év bázis. 2010. évi terv A HM ipari részvénytársaságok 21. I-III, es gazdálkodásának elemzése 1./ HM Armcom Kommunikációtechnikai Zrt. Megnevezés 29. év bázis 21. évi 21. III. Adatok ezer Ft-ban Bázis Terv index index () () Nettó

Részletesebben

Bodnár Sándor 4150, Püspökladány, Toldi u.10. Adószám: 47773275-2-29. Beszámoló

Bodnár Sándor 4150, Püspökladány, Toldi u.10. Adószám: 47773275-2-29. Beszámoló Bodnár Sándor 4150, Püspökladány, Toldi u.10. Adószám: 47773275-2-29 Beszámoló a Püspökladány város közigazgatási határán belül autóbusszal végzett menetrendszerinti helyi személyszállítási tevékenységről,

Részletesebben

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskemét 2016. szeptember 17. Az előadás tézise 2 Magyarország

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Megbízható bérezési adatok a DUIHK 2014 es Bérezési Tanulmányában Jövőre átlagosan négy százalékkal szeretnék a külföldi vállalatok munkavállalóik

Részletesebben

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya Dr. Horváth Balázs tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszék 1 Nemzetgazdasági ágak besorolása Primerszektor kitermelő

Részletesebben

A KÖZFELADATOK KATASZTERE

A KÖZFELADATOK KATASZTERE A KÖZFELADATOK KATASZTERE A közfeladatok katasztere 2/5 1. A közfeladatok felülvizsgálata és a közfeladatok katasztere A közigazgatás korszerűsítése a világban az elmúlt másfél-két évtizedben vált központi

Részletesebben

Előterjesztés a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. javadalmazási szabályzatáról

Előterjesztés a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. javadalmazási szabályzatáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Előterjesztés a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. javadalmazási szabályzatáról A köztulajdonban álló gazdasági társaságok

Részletesebben

A közúti közösségi közlekedés kérdései tulajdonosi szcenáriók

A közúti közösségi közlekedés kérdései tulajdonosi szcenáriók A közúti közösségi közlekedés kérdései tulajdonosi szcenáriók Fülöp Attila igazgató-helyettes MNV Zrt. Társaságokért Felelős Igazgatóság Harkány, 2016. november 10-11. A Volán Közlekedési Központok régiók

Részletesebben

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás

1. Az MVM Zrt. állami szerepvállalásának ismertetése. 2. Foglakoztatás Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON Konferencia Balatonföldvár, május A közlekedésfejlesztés aktuális kérdései, feladatai

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON Konferencia Balatonföldvár, május A közlekedésfejlesztés aktuális kérdései, feladatai KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON Konferencia Balatonföldvár, 2015. május 12-14. A közlekedésfejlesztés aktuális kérdései, feladatai Dr. Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

Vezetõi összefoglaló

Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2013 Gyógyszerészeti és Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság AZ EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A MÁV-START Zrt. nemzetközi kapcsolatai, innovatív infrastruktúra fejlesztés Lóczi Csaba MÁV-START Zrt.

A MÁV-START Zrt. nemzetközi kapcsolatai, innovatív infrastruktúra fejlesztés Lóczi Csaba MÁV-START Zrt. A MÁV-START Zrt. nemzetközi kapcsolatai, innovatív infrastruktúra fejlesztés Lóczi Csaba MÁV-START Zrt. Előadó: KTE Határok Kozák nélküli Tamás partnerség konferencia, 2016. október 6-7. A MÁV-START stratégiája

Részletesebben

Előadó: Dávid Ilona Elnök-vezérigazgató 2019.

Előadó: Dávid Ilona Elnök-vezérigazgató 2019. Környezettudatosság a VOLÁNBUSZ Zrt. közlekedési stratégiájában Előadó: Dávid Ilona Elnök-vezérigazgató 2019. 15 éve a közlekedésben Tisztségeim: Hungrail-Magyar Vasúti Egyesület elnök STRATOSZ elnök Volán

Részletesebben