FÉRC. Itt a farsang! A tartalomból: Farsangi ünnepkör és szokások Álarckészítés lépésről-lépésre Művészportré: Tamara de Lempicka Coco Chanel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÉRC. Itt a farsang! A tartalomból: Farsangi ünnepkör és szokások Álarckészítés lépésről-lépésre Művészportré: Tamara de Lempicka Coco Chanel"

Átírás

1 FÉRC A Modell Divatiskola Diákújságja 1. évfolyam, 2-3. szám január - február Itt a farsang! A tartalomból: Farsangi ünnepkör és szokások Álarckészítés lépésről-lépésre Művészportré: Tamara de Lempicka Coco Chanel Az újság csak digitális formában jelenik meg, havi rendszerességgel.

2 Kedves Olvasók! Nyilván észrevettétek, hogy a 2009-es első szám, össze vontan jelenik meg, és magába foglalja a januári és a februári számot is. Mindannyian tudjátok, hogy itt volt a félév és ilyenkor őrült hajtás van az iskolában. Ezért kérjük megértéseteket, amiért összevontuk ezt a két számot. Most már igencsak benne vagyunk a farsangi mulatságok időszakában, ezért az újságot is úgy válogattuk össze, hogy ízelítőt kapjatok a magyar népszokások farsangi ünnepeiről, elsősorban a mohácsi Busójárásról, és egy-két néphiedelemmel is igyekeztünk gazdagítani ismereteiteket. Megismerkedhettek a farsangi fánkok elkészítési módjával, és ízléses álarcokat készíthettek akár magatok is. Kulturális ajánlónkban az Alkonyat című könyvvel ismerkedhettek meg, valamint Márkus Róbert díjnyertes versével, a Döntsd el cíművel. Most sem maradhatott ki egy divattervező, aki a női divat úttörője: Coco Chanel. Életmód rovatunkban pedig megtudhatjátok, valójában mi is a stressz és hogyan tudjátok kiiktatni életetekből egyszer és mindenkorra. Az iskola idén számos új szakkört indít, ezeket is összegyűjtöttük nektek, valamint kedvetekre böngészhettek az idei pályázatok között is. Jó szórakozást és kellemes újságolvasást kívánunk! A szerkesztők címünk: A decemberi szám elkészítésében közreműködtek: Rákosi Eszter, Sándor Kata, Sánta Kurszán, Simon Zsanett, Gyenes Natália, Tót Emese, Csanádi Kriszti A diákok munkáját segítette: Sinkó Márti, Jakab Kata, Dóczi Kriszti A decemberi és január-februári számot lektorálta: Varga Csilla. A borítón és az első oldalon Pieter Brueghel - Farsang és Böjt harca (1559, olaj-tölgyfa, 118x164,5 cm, Bécs, Kunsthistoriesches Museum) című festményének részletei láthatóak.

3 farsangi ünnepkör A farsangi ünnepkör hitvilága Adja Isten, így szól, többször is, másszor is, Hogy így megvídúljon közttünk a komor is; Más egészségéért, a magunk hasznára, Eresszük ezt a bort a többek útjára: Adjon Isten sok pénzt, bort, búzát, pecsenyét: Éltesse vármegyénk újj vejét és menyét A farsangi időszak vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart. Kis érdekesség, hogy hamvazószerda a húsvét előtti negyven napos böjtöt megelőző szerda. Persze a farsangi időszakhoz hozzátartozik még a hamvazó szerda utáni kövér vagy zabáló csütörtök. Ezt az időszakot országszerte színes farsangi bálok, alakos mulatozások jellemzik. Ilyenkor tartanak céhbálokat, asszonyfarsangot, külön mulatnak a vének, külön a fiatalok, külön a gyerekek. Eredete a német vaschang szóból származik, amely ünnepi periódust és böjt előtti napot jelent. Magyarországon már a középkori Európában elterjedt ez a fajta ünnepi mulatság (lásd: A Notre Dame-i toronyőr). Farsangi hiedelmek: A farsangi fánk és rétes véd a villámcsapástól, és a házat sem viszi el ilyenkor a szélvihar. Ha a farsangi rétes tésztája jól nyúlik akkor az ember élete is hosszúra nyúlik. Busójárás Számos jelmezbált tartanak ilyenkor határon innen és határon túl. Ezek közül kiemelném a Busójárást Mohácson, amely valójában egy állatalakoskodás. Maszkos alakoskodók ábrázolása már a kőkori barlangi rajzokon is feltűnik, s azóta is a tengerentúli primitív technológiájú népeknél éppúgy megtalálható, mint a népi kultúrákban. Az alakoskodók táncot járnak, gyakran dramatikus játékot adnak elő adománygyűjtő felvonulások keretében vagy házakhoz, ill. a mulatságok színhelyére betérve. Mohács régóta helyet ad a Busójárásnak és turisták ezrei érkeznek ide minden évben, hogy tanúi legye-

4 farsangi ünnepkör nek ennek a neves eseménynek. A böjti időszakot megelőző hat napig tart a mulatság az átváltozás és az újjászületés jegyében. A forgatókönyv ősi hagyományokra épül. A karnevál története A mohácsi csata és a török megszállás idején egyre többen kényszerültek búvóhelyet keresni a Mohácsisziget mocsaras, nádas vidékén. A török még nappal is félt erre a területre bemerészkedni. A menekültek egyre bátrabban kezdtek viselkedni. Az esti tábortüzeknél egy jóslat érkezett az égből, amely azt mondta, hogy: Készüljetek fel a harcra: készítsetek különféle fegyvereket fából, faragjatok magatoknak fűzfából rémisztő álarcokat, álljatok harcra készen mindenkor! Másnap nekifogtak a készülődésnek. Fegyvereket, álarcot, öltözéket készítettek és vártak. Vártak évek hosszú során keresztül. Egy viharos éjszakán eljött a harc ideje. A törökök a vihar alatt behúzódtak a mohácsi házakba. Már mindenki nyugodtan pihent, mikor éktelen ropogásra, zajra riadtak. Ahogy kitekintettek az ablakon, ördögi pofájú szörnyeket pillantottak meg. Fejvesztve menekültek el Mohácsról az oszmánok. Így alakult ki a hagyomány. Most pedig vegye kezdetét a féktelen farsangi mulatozás!! Jó szórakozást!

5 életmód Az alvás Az emberi szervezetnek a mindennapos megújuláshoz pihenésre, alvásra van szüksége. Ha nem tudjuk kialudni magunkat, csökken a koncentrálókészségünk, ilyenkor egyszerű esetben csak elfelejtünk dolgokat, de például autóvezetés közben, kiélezett forgalmi helyzetben akár halálos balesetet is okozhatunk. Élete különböző szakaszaiban az embernek különböző az alvásigénye. De mennyi az elég és mennyi a kevés? Hogyan definiálható az álom? Az alvás olyan tudatállapot, amit rendkívül alacsony fizikai aktivitás jellemez, és amelyben megszűnik az embernek a külvilággal való aktív kapcsolata. Mitől függ, hogy valaki álmodik-e vagy sem? Egészséges alvásunk természetes része az álom. Minden ember álmodik, a különbség az, hogy nem mindenki emlékszik rá. Vannak emberek, akiknek gyakori és intenzív álmai vannak. Leggyakrabban azokra az álmainkra emlékezünk, amelyek az ébredéshez vagy az elalváshoz közeliek. Egyes betegségekben, illetve számos alvászavar esetében lecsökken az álmok száma vagy akár el is tűnik. Mikortól beszélhetünk krónikus alvászavarról? Minden egészséges ember életében előfordul, hogy álmatlanul tölt el egy éjszakát. Abban az esetben azonban, ha valakinél ez az állapot állandósul és minimum egy hónapig fennáll, krónikus alvászavarról beszélünk. Ilyenkor specialistához kell fordulni. Milyen módszerekkel lehet ezen segíteni - gyógyszer nélkül? Az alvási zavarok hátterében csaknem mindig megfogható és kivizsgálható betegség áll. Ha valakinek rendszeres, visszatérő vagy állandósult alvási zavara van, esetleg éjszaka többször felébred vagy korai ébredő, amelyet követően nem tud visszaaludni, keressen fel alvásspecialistát. A zavarok elsődleges kiváltója az alvásfüggő légzés és mozgászavarok, de okozhatják egyéb belgyógyászati (légzőszervi betegségek, mint az asthma, allergia), szívbetegségek, mozgásszervi betegségek. Előidézhetik környezeti zavarok (lakókörnyezet, horkoló hálótárs) vagy rossz minőségű fekvőfelület, ágynemű. Fontos a megfelelő hőmérséklet, melegben nehezebben tudunk elaludni. Csecsemőknél kifejezetten veszélyes lehet a meleg ruházat, mert hőpangáshoz vezethet, amely fokozza a bölcsőhalál kockázatát. Rossz hatású a száraz levegő azáltal, hogy kiszárítja a nyálkahártyát, amely ébredést idézhet elő, ezért párologtatóval vagy más módon gondoskodjunk a levegő megfelelő páratartalmáról. Melyek az alvási nehézségek okai és fajtái? Alvásigényünket részben genetikai adottságaink, részben a környezet hatásai határozzák meg. Az életkorral fokozatosan csökken alvásszükségletünk. Az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen alvás csecsemőkorban a leghosszabb, később egyre kevesebbel is beérjük. Nemenként eltérő az alváshiányhoz való alkalmazkodási képességünk. A nők sokkal jobban képesek alkalmazkodni, mint a férfiak.

6 életmód Aki tésztát eszik okosabb - állítják Káros hatással van a memóriára és az agy kognitív képességeire a szénhidrátbevitel csökkentése derült ki a Tufts Egyetem pszichológiai osztályának legújabb kutatásából. Bár agyunk elsődleges erőforrása a glükóz, testünk nem képes tárolni azt, így szervezetünk a szénhidrátok lebontásával jut a pótlásához. A glükózt a véráram szállítja el az agyba, ahol az idegsejtek azonnal energiává alakítják a szükséges mennyiséget. A csökkentett szénhidrát-bevitellel tehát agyunk energiaszintjét is csökkentjük, ami negatívan hat a kognitív képességekre (észlelés, megismerés, megértés). A tudósok kutatásuk során 22 és 55 év közötti nőkkel dolgoztak, akiket megkértek, hogy kövessenek egy tetszőlegesen kiválasztott diétás étrendet. A 19 résztvevőből kilencen az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, tízen pedig a hagyományos alacsony kalória-bevitelre alapuló diétát választották. A tudósok a kísérlet ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérték a résztvevők figyelmét, rövid- és hosszú távú memóriáját, szövegértését, térbeli- és vizuális memóriáját. Az eredmények szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők kognitív képességei már egy hét alatt is jelentősen romlottak a hagyományos diétát követőkhöz képest, és amellett, hogy reakcióidejük megnőtt, még komoly figyelemzavarokkal is küzdöttek nyilatkozta Holly A. Taylor pszichológus professzor. A boldogság fertőző Tudósok dokumentációi szerint egy magát boldognak valló személy tovább él, mint boldogtalan környezete, még akkor is, ha krónikus betegségben szenved. Mint írják, a boldogság ragályos különösen, ha az ezt sugárzó személy a közelünkben van. Azoknak a boldog embereknek van a leghatásosabb felvidító képessége, akik a legközelebb laknak egymáshoz, továbbá azok a legboldogabbak, akik nagy társadalmi hálózatok közepén helyezkednek el. Egy barát boldogsága 9,3%-kal, de még a szomszéd testvérének barátja is 5,6%-kal képes emelni annak valószínűségét, hogy boldognak érezzük magunkat. Egy 800 méterre lakó barát öröme 42%-kal jobban derít minket jó kedvre, mint egy 3 km-re lakóé... Ennél nagyobb távolság esetén nincs észrevehető hatás. Veszekedésűző hormon Az elmúlt évek különböző tanulmányai ismételten kimutatták, hogy az emlősök agyában így az emberi agyban is termelődő oxitocin nevű hormon szerepet játszik a társas viselkedés szabályozásában, azaz csökkenti a vitatkozó párok stresszhormonszintjét, emellett a pozitív viselkedést is erősíti. A Zürichi Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatói 20 és 50 év közötti párokat vizsgáltak. Megkérték őket, vitatkozzanak egy közöttük állandó konfliktust okozó témáról. A vita előtt a párok vagy oxitocin hormont vagy placebót kaptak orrspray formájában. A párok viselkedését videóra rögzítették, majd egy kódrendszer segítségével analizálták és mindkét partnerben többször mérték a nyálban lévő, a streszszért felelő hormon szintjét, és mind a pozitív (például a figyelem, megerősítés vagy nevetés), mind a negatív viselkedést (úgymint a félbeszakítás, a vitapartner kritizálása vagy becsmérlése) kiértékelték. Azok a párok, akik oxitocint kaptak, jelentősen pozitívabb viselkedést tanúsítottak, mint a placebót kapók összegezte Beate Ditzen az eredményeket.

7 dekoráció farsangi álarc készítése modellfilcből Szükséges anyagok és eszközök: drótos kenderzsinór (2 m), modellfilc, akrilfestékek, struktúrfesték, decoupage ragasztó, műanyag vagy gipsz arcforma, ragasztópisztoly, zselés pillanatragasztó, olló, ceruza, ecset, szivacs Elkészítés: Az álarcunkat két fázisban készítjük el, először a modellfilcből egy kemény maszkformát készítünk, majd festéssel, ragasztással dekoráljuk a felületet. Az álarc alap elkészítése, modellfilc keményítése: A szabásmintát rárajzoljuk a filcanyagra, majd ollóval kivágjuk az alkatrészeket. A sűrű ragasztót egy kevés vízzel felhígítjuk a jobb kenhetés érdekében. Ezzel impregnáljuk a filcanyagot először az egyik oldalon, majd a másikon. A gipsz vagy műanyag-formát parafinos olajjal vagy tömény szappanos vízzel kenjük be, hogy megakadályozzuk a modell beleragadását a formába. Amikor már a filcanyag kellően telítődött a ragasztóval, ráfektetjük a formára és azt az ecsettel felülről rányomkodjuk, rásimítjuk. Szobahőmérsékleten 24 óráig hagyjuk száradni. Miután meggyőződtünk arról, hogy a forma kikeményedett, óvatosan leválasztjuk a mintáról. A formát megfordítjuk és a belső felületet is hagyjuk megszáradni. A középre felragasztandó alkatrészt is hasonlóan kikeményítjük. A maszk díszítése, dekorálása: A kissé rugalmas, de kemény formát ezután akrilfestékkel lealapozzuk, majd tetszés szerinti színnel lefestjük. Átlósan kenjük fel a két különböző színt, majd szivaccsal mossuk össze az árnyalatokat. Száradás után aranyszínű festékkel, szivacsos technikával antikoljuk a felületet. A két alkatrészt ragasztópisztollyal összeragasztjuk. A maszk belső (az arccal érintkező) felületét merített papírral vagy bársony anyaggal ragasztásos technikával burkoljuk. Száradás után a festett felületre drótos kenderzsinegből készítünk dekorációt, előre meghajlított elemekből, amelyet zselés pillanatragasztóval rögzítünk. Az álarcra szaténszalagból vagy kalapgumiból készítsünk pántot. Tipp: A modellfilc kikeményítését egy gyorsabb módszerrel is elvégezhetjük: a még folyékony, híg gipsszel átitatjuk a minta alapján kivágott modellfilcet, a felesleges folyadékot kinyomkodjuk az anyagból, majd ezután rásimítjuk a műanyag-formára. Teljes száradás után a felületet és az éleket megcsiszoljuk finom csiszolóvászonnal. Speciális dekorációs tollal érdekes felületeket hozhatunk létre.

8 kultúra Márkus Róbert Döntsd el! A következő történet mélyen el van temetve az időben. Elmúlt mintha szél fújta volna el a végtelen terekben. Már régen néztem fel álmodozva a holdra, Már régen gondoltam arra az éjszakára. Milyen távoli az álmodozás, melynek helyére sötét üresség lépett. Olyan voltam akkor mint akit vad szellő tépett. Azt hittem minden szép mint az álmok tengerében. De az álmokban semmi nem oly szép mint a valóság tündöklésében. Már megtanultam, hogyan kell élvezni az élet minden pillanatát, Ahelyett hogy szaladnék az álmok villanásai után. Tudom, hogy semmi nem lehet úgy ahogy elképzeltem, De mégis addig harcolok amíg élek mert a sírban már lehetetlen. Mindenki fél valamitől, amit nem tud, mindenki betart valamit amit nem kell Mégis mire jók a szabályok? Miért tartjátok magatokat egy láncon ami felperzsel? Szabályok, törvény, erkölcs csak ez számit? Kit érdekel mindez ha a boldogság hiányzik? Az emberek szomorúak, sírnak, és nem veszik észre hogy ennek ők az okai Csak az ő nyomorukat veszik észre, ami nem nyomor és nem látják meg mások bajait. Hagyják magukat hogy zuhanjanak egy szakadék felé Melynek a vége a végtelen üresség Bőgnek semmiségeken, sírnak a luxusban Miközben más haldoklik a nyomorban. Nem kapod meg mire vágysz? Ott van az orrod előtt te gyász.! Nem tudod élvezni az életet? Add másnak aki élvezi helyetted! Belehalsz a szerelmi bánatba? Nem ér semmit az egész hagyd a francba! Kötnek a szabályok? Azért mert te ezt kívánod! Érdekesen hangzik de így igaz! De nem tehetsz róla hogy gyáva vagy! Liberté Égalité Fraternité! Szerinted ezek üres szavak? Vagy csak egyszerű politika? Mit gondolsz miért mondták ezeket? Mit gondolsz mi hiányzik az életedből? A szemed arra van hogy lásd nyisd már ki! A füled arra van hogy halj! tanuld meg használni! Mindegy hogy hívod, nevezheted megvilágosodásnak De inkább újra kivilágosodásnak! Mert elvakított minden! Hogy nem vagy boldog ennyi kincsen? Van mit egyél? Van Vak vagy? Nem Süket vagy? Nem Tudsz járni?

9 Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához és mágnesként vonzza a bajt. Ezúttal azonban nem csak a mindennapi csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik Az eddig húsz nyelvre lefordított regény számos díjjal dicsekedhet, többek között a New York Times és a Teen People szerkesztői ajánlójával, az Amerikultúra Igen Mégis ezek után mi kéne még? Talán nem a világmindenség? Nem kapod meg az új cipődet? Ohh kész csoda hogy nem vágtad fel az ereidet!! Európai divat, minden azt mondja keljen több! Szerintem is több kéne, talán egy kis lélek? De mindegy hosszú történet Aki érti, az érti. Aki meg szomorkodik annak kell egy nagy adag zsepi És takarodjon a sarokba sírni. Ez kegyetlenül tud hangzani De amit ti csináltok az nem épp oly kegyetlen? Van egy computered A szádat mégis facsarni mered Más meg hálát ad az istennek ha étel van a tányérján.. Nem prédikálok többet, mindenki döntse el hogy a jó neki.. A világ legnagyobb és legsúlyosabb gyöngyszeme az élet A vers a 2008/2009. évben meghirdetett Így írtok ti... szépíró versenyen különdíjban részesült. Márkus Róbert az iskola 10 dj osztályos tanulója. Könyvajánló Stephenie Meyer: Twilight - Alkonyat

10 kultúra kai Könyvtárosok Szövetsége pedig beválasztotta a legjobb tíz, fiataloknak és alkalmi olvasóknak szóló irodalmi mű közé. A szerzőről A neten egyre szaporodnak a Stephenie Meyer rajongói oldalak, már nálunk is kultusza van. Eredeti hangú, friss, briliáns stílusú író, aki Twilight (Alkonyat) című regényével üstökösként robbant be az amerikai irodalmi elitbe úgy, hogy közben tinédzserek és Érdekességek: Stephenie Meyer honlapján - melyet öccse Seth Morgan szerkeszt - olyan extrák találhatóak, mint például a könyvekből kivágott részek, vagy az utólag érdekesség képpen megkomponált jelenetek, párbeszédek. Forksot úgy választotta ki az írónő, hogy rákeresett a Google-ön, az Egyesült Államok legesősebb területére. Karaktereinek nevét és tulajdonságát gyakran kölcsönzi valós, hozzá közel álló személyektől. Például a Burokban szereplő Melanie Stryder keresztnevét unokahúga után, míg vezetéknevét egy középiskolai ismerőse után választotta. felnőttek millióit hódította meg. A sikerszéria folytatódott, az Alkonyatot hamarosan követte a második rész, a New Moon, majd az Eclipse címet viselő harmadik kötet. A könyvsorozat negyedik része - Breaking Dawn - idén augusztusban jelent meg Amerikában. Az Alkonyat leszáll Az Alkonyat ötlete álmában fogant meg, egész pontosan június 2-án. Álmában egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn. A vámpír szerelmes volt a lányba, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta annak vérét is. Miután felébredt, úszó edzésre vitte fiait, és amíg rájuk várakozott, addig aprólékosan megírta álmának történéseit, később ez lett az Alkonyat (egyik leghíresebb) 13. fejezete. Miután elkészült a teljes könyv anyagával, megmutatta húgának, Emilynek, aki elolvasva azt ajánlotta neki, hogy mindenképpen próbálja meg kiadatni. Könyvét több kiadónak is elküldte, míg végül a Little, Brown and Company Kiadó szerződött vele, 3 további részt is megrendelve. Az Alkonyatban játszódó történetet, melyet a főhősnő, Bella elbeszélésben követhetünk figyelemmel, a további részekben más szemszögből is kifejti. Hogy lesz-e az Alkonyat sorozatnak folytatása? Előzőleg Meyer azt nyilatkozta, hogy úgy érzi Edward és Bella története véget ért, de nem volt egyértelmű a társszereplőkkel kapcsolatban. Jelenleg dolgozik az ötödik köteten, melynek címe - Midnight sun lesz. Az Alkonyatból filmet is forgattak, a bemutató november 21-én volt az Egyesült Államokban, s ha minden igaz, 2010-re jön a második rész adaptációja is.

11 kultúra Sterling North Barátom a mosómedvém, Rascal Thomas Sterling North egy farmon született a Koshkonong-tó partján, Wisconsinban, egy olyan vidéken, ahol nagyszülei még pionírnak számítottak. Európa akkoriban a boldog békeidők utolsó nyarait élte s fogalma sem volt saját közelgő tragédiájáról s a kis Sterling elveszítette édesanyját, éppen akkor, amikor már eléggé érett volt ahhoz, hogy teljes mértékben átérezhesse veszteségét. Tetézte bajait a rettegett paralízis, de azzal is megbirkózott; segítette ebben édesapja, testvérei és tágabb világa iránt érzett olthatatlan kíváncsisága, tenni vágyása. Rascalt kölyökkori csibészség révén birtokolta el a természettől s vált tanújává a még szintén kiskorú mosómaci fejlődésének. Felnőttként beszélve el az eseményeket, már tisztában van azzal, hogy mekkora nyereség volt számára az apró, szeretnivaló jószág szemével látni a világot. Mennyi minden került a helyére, feleslegessé, néha nevetségessé téve a neki szánt magyarázatokat és mennyivel könnyebbé vált felismerni a barátot, ellenséget A bumfordi, gyakran izgága kedvenc olyat adott, amit csak nemes lelkű szülőktől és legjobb tanáraitól várhat az embergyerek: megtanította látni és gondolkodni, önmagát és másokat is megérteni. Bár pályafutása során több könyve is született, a szerző Európában szinte ismeretlen, írásait inkább az amerikai olvasóközönségnek vagy szűkebb környezetének szánta. Ezzel a szinte költői művel azonban csatlakozott Durrell és Mowat világához, ráadásul egyenrangúként, saját hangján és azonnal világsikert aratott vele. Kár, hogy ifjúsági könyvként hirdetik. Nyugodtan állíthatjuk, ez nem egy újabb állatregény a többi között; igazából csak felnőttként érthetjük meg a titkot, amiről mesél. Talán az eredeti cím ezt hűebben adja vissza: Rascal: egy jobb világ emléke. Programajánló Gustave Moreau: Mítoszok földje Szépművészeti Múzeum 1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út február május 3. A Szépművészeti Múzeum a párizsi Gustave Moreau Múzeummal együttműködésben kiállítást szervez a francia szimbolizmus legkiemelkedőbb festőjének alkotásaiból. Az esemény fontosságát emeli, hogy a közép-európai térségben a művésznek korábban még soha nem volt önálló kiállítása.

12 kultúra Potpourri - Féner Tamás kiállítása Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház 1065 Budapest, Nagymező utca 20. Telefon: Fax: január március 8. hétköznap óráig, hétvégén óráig. Féner Tamás Balázs Béla-díjas, érdemes művész, tavaly töltötte be 70. életévét, így kézenfekvő, hogy a fotográfiai generációkat elindító alkotó egy életmű-kiállításon mutassa be pályafutását. Azonban ez az, ami Féner Tamástól a legtávolabb áll, hiszen ő még mind a mai napig aktív fotográfus. Ezért nem a hagyományos módon értelmeztük az életmű-kiállítás fogalmát a Mai Manó Házban rendezett kiállításkor, hanem csak az elmúlt 10 év fotográfiáit mutatjuk meg az érdeklődőknek. Mindezek tudatában nem meglepő, hogy a kiállítás címe a zenei életből vett potpourri, amely egyveleget jelent; hiszen erre a szellemileg folyton változó életműre talán ez a legjobb kifejezés. Féner Tamás kiállítása...ahogy a varrócérna kerüli a gombot... Kézimunka-technikák és -eszközök a kortárs művészetben Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, IX. kerület, Üllői út Telefon: web: január március 22. Kiállító művészek: Benczúr Emese, Berhidi Mária, Borsos Róbert, Csáky Marianne, Gőbölyös Luca, Gulyás Gyula, Háy Ágnes, HINTS, Imre Mariann, Kapala Györgyi, Kárpáti Tibor, Lénárd Anna, Lovas Ilona, Magyarósi Éva, Suzanne Nagy, Szenteleki Dóra, Rácmolnár Sándor-Hetényi Judit, Rutkai Bori, Somogyi Laura, Szabó Eszter Ágnes, Szenes Zsuzsa, Szövényi Anikó, Tarr Hajnalka, Vincze Ottó A kiállítás címe idézet az MR1 - Kossuth Rádió Vacka Rádió című folytatásos meseregénye egyik dalából, s ebben az összefüggésben a varrás, a hímzés, s eszközeik nem funkcionális használatára utal, hanem arra a hosszú, és számos részből álló történetnek tekinthető folyamatra, amelynek során a különböző öltés-technikák, s a varrással, kézimunkával való foglalkozás a kortárs magyar képzőművészeti színtéren az elmúlt évtizedekben újra és újra fontos szerephez jutottak. Mozi Benjamin Button különös élete színes feliratos amerikai filmdráma, 166 perc, oldalon bemutató: február 5. rendező: David Fincher író: F. Scott Fitzgerald forgatókönyvíró: Eric Roth operatőr: Claudio Miranda jelmeztervező: Jacqueline West látványtervező: Donald Graham Burt Bejamin Button (Brad Pitt) különös körülmények között született - és még különösebb élet jutott neki. Amikor ismeretlen kezek későbbi nevelőszülei küszöbére helyezik pólyáját, egy aggastyán újszülöttet bíznak a sorsra. A fiú csöpp, de nyolcvan éves. Őszen, kopaszon, meggörnyedve jár iskolába, ám ahogy telik az idő, izmai ruganyosabbá, bőre simábbá, arca mosolygósabbá válik. Számára visszafelé járnak az órák. Csak egy barátja van: egy kislány, aki meglátja a vén ifjoncban a lehetetlen szépségét - és kitart mellette élete végéig.

13 dalszöveg Anubisz letagadok mindent Junkies Maszk Valóság, csalódás Szívembe szúrt sok hazugság Lelkem mélyén forró indulatok Kiengedném, de nem tudom Valami megszűnt bennem Elpusztult rég Arcomon nem láthatod De belül üvöltenék Szintetikus lett az egész élet Hatás alatt élsz Százszor kértelek Nem engedtél Belül én már rég meghaltam Csak a maszkom él Belül én már rég meghaltam Egy maszk nevet feléd Hogyha egyszer embert ölnék Nem érezném Hogyha sírok, úgyse látod Második én Ilyenné tett ez a szemét élet De a maszkom véd Bárcsak gyermek lennék Ártatlan lény Vissza gondolnék néha Vissza visszatér még az emlék Tavasz volt bennem akkor Utána jöttek a téli esték Hideg volt és fáztam Vártam hogy hozzám bújhass végre De benned akkor már nyár volt És nem gondoltál vissza a télre Mennyi délelőtt vártam rád Ma már várjanak rád mások Megváltozott a címed is megváltoztak a szokások Régóta nem láttalak Mintha te jöttél volna szembe Fejed lehajtva az utcán Akkor csak az jutott eszembe Vajon emlékszel e még arra a nyárra Emlékszel még arra a nyárra Egyszer engedted el a kezem ennél több már nem is kell nekem Végre megint mosolyogni láttok És ismét szépek a lányok Ha találkoznánk csak annyi a vigasz Letagadok mindent semmi nem volt igaz Nem-nem ez nem igaz

14 művészet tamara de lempicka (Varsó, 1898 Mexico, 1980) Az egykori Tamara Gurwick-Gorska 1898-ban született, gazdag lengyel anya és orosz apa gyermekeként. Elkényeztetett, kultúrától átitatott gyermekkorának az 1917-es forradalom vetett hirtelen és drámai véget. Akkor kényszerült első ízben emigrációra: férjével, Tadeusz Lempickivel Párizsban telepedett le. Elsősorban kenyérkereseti megfontolásból kezdett el festeni, de ezt rövid idő alatt megváltozott (a festés összhangba került társadalmi becsvágyával). Elvégezte az Académie de la Grande Chaumiere-t. Kubista mesterei, mint André Lhote és Maurice Denis ugyanúgy befolyásolták, mint gyermekkori emlékei a reneszánsz művészetéről a nagymamájával többször megismételt olaszországi utazásokon, majd a Louvre-ban tett gyakori látogatások, a régi mesterek klasszikus egyszerűségének vonzereje. Az art déco az art décoratif francia kifejezés rövítése, az as évek építészeti és iparművészeti irányzata, melynek hatásai a festészetben, a szobrászatban és a filmművészetben is megmutatkoztak. Franciaországból indult útjára, legnagyobb hatással az Egyesült Államokban volt, de Európában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában is szerephez jutott. Eredete az art nouveau-hoz, a francia szecesszióhoz vezethető vissza, de a szecesszió organikus és hullámzó, kígyózó motívumaival ellentétben, az art déco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés jellemzi. Magába olvasztotta az avantgárd irányzatok egy-egy jellegzetes elemét is - a konstruktivizmusból a geometriai stilizációt, a futurizmusból a modern kor éltetését, a kubizmusból pedig a festészeti alapokat. Fiatal nő portréja zöld ruhában Az érzéki, titokzatos, kihívó ízlésű, kirívóan öltözködő de Lempicka egyhamar a dekadencia és a fényűzés jelképévé vált az as évek Párizsában, a világ akkori művészeti fővárosában. Szembeszökő festményei minden más művésznél jobban voltak képesek megragadni a modernizmus, a gépiesedés, az art déco szellemét, kifejezni a gazdagság és dekadencia kombinációját, ami annyira jellemezte a francia fővárost. De Lempicka szerencsés volt, hiszen az art déco stílus, amely az 1925-ös párizsi kiállítással tette le névjegyét, elsősorban az iparművészet, a dizájn, az építészet területén jeleskedett és a festészetben nem dobott nagyot, azaz nem volt versenytársa. Munkássága ezért nem más, mint az art déco soha meg nem fogalmazott művészeti kiáltványa. Az éles kontúrok, leegyszerűsített színek és formák sajátosan ötvözik az érzékiség és a hűvös klasszicizmus védjegyeit. Lempickat - akinek ruhatára és partijai éppúgy legendásak voltak, mint festményei - a kor legfelkapottabb portréfestőjeként tartották számon. Barátnők, mecénások, híres emberek álltak neki modellt. A társasági élet femme fatale-jaként Lempicka festészeti témát varázsolt a divat és csillogás világából. Dekoratív modelleket ábrázolt, és divatlapokat illusztrált. A hideg, fémes színvilágú festmények fehér testű, csábos pillantású nőalakjai az olasz manierista festők és Jean Doiminique Ingres hideg érzékiségű aktjainak utódai. Hasonlítanak a fehér kála virághoz, amelyet szintén szívesen festett az art déco korszak végzetes asz-

15 művészet szonytípusát megteremtő festőnő. Nem csupán kora, de a ma társasági elitje is számon tartja. Olyan személyek is gyűjtik képeit, mint Madonna, Jack Nicholson, Donna Karan vagy Wolfgang Joop. Lempicka halálában is hű maradt magához. Utasításainak megfelelően hamvait helikopterről a még aktív mexikói Popocatépetl vulkán kráterébe szórták. Egy festmény legyen tiszta és világos. Én voltam az első nő, aki tisztán és világosan festett, és ennek köszönhetem a sikerem - mondta. Kálák (balra) Önarckép zöld autóban Mrs. Allan Bott portréja (lent) A telefon II

16 divat coco chanel A modern nő megtervezője A művész gyerekkora Coco Chanel augusztus 19-én született Saumurban, Gabrielle Bonheur Chasnel néven. Születésekor az anyakönyvvezető kifelejtette az s betűt. Így lett Chasnel-ből Chanel, Coco pedig sosem javíttatta ki a hibát, hiszen nagy nevek is így születnek. A kislány hatévesen árvaságra jutott és először árvaházban, majd nagynénjénél nevelkedett. Talán innen ered a női egyenjogúság miatti elkötelezett harckészsége. A nagynénik szeretete akasztotta rá a Coco, vagyis állatka nevet. A sanzonénekesnő karrierje elkezdődik Coco a Vichy nevű kávézóban volt sanzonénekesnő 1905-től három évig. Itt a még fiatal lány további énekesnői karrierről álmodozott, és a férfiak készséggel fedezték kiadásait ban azonban az élete megváltozott, mikor az egyik ilyen szponzor segítségével divatkereskedést nyithatott, amelyben először kalapokat kínált, később pedig pulóvereket, szoknyákat és kiegészítőket is árusított. Újabb tehetős barátok segítségével 1914-ben megnyitotta első párizsi butikját. Aztán ban divatszalont nyitott Biarritz-ban, amely 1920-ban Párizsba, a Rue Cambon-ra, a Chanel divatház mai helyére költözött. A titok Sikere abban állt, hogy a jelenben élt, és ruháit a kor követelményeinek megfelelőn a dolgozó nők számára készítette. Az első világháború után inkább forradalminak számított, hogy a kényelmetlen, merev, fűzős viselet helyett egyszerű és praktikus ruhadarabokat kínált a frissen hivatali munkába állt női társadalomnak. Chanel szerint az igazi elegancia feltétele az akadálytalan mozgás lehetősége. Kijelentette, hogy az a divat, amelyik nem terjed el, nem is divat, ezért elsőként dolgozott a konfekcióiparnak a párizsi haute couture tervezői közül. Coco Chanel fittyet hányva a tradíciókra, kardigánt és pulóvert adott a nőkre, akik boldogan követték őt a kényelmes élet útján. A divattervezőnő nem átallotta az addig kizárólag alsóruházat céljára használt jersey anyagot felsőruházati textilként használni. De Coco hozta divatba az ingruhát, az estélyi stólát és a rövid női frizurát is, merthogy ő vágatta le először a modelljei haját. Viharos évek Coco Chanel 1938-ban fáradtságra hivatkozva bezárta boltját és visszavonult. A második világháború alatt üzlete megadta magát, ő maga ápolónőként dolgozott, majd Németország bukása után Svájcba emigrált náci származású szerelmével. Párizsba 1954-ben tért vissza, új tervekkel és álmokkal.

17 divat Amit neki köszönhetünk: Chanel kosztüm - Tweed szövetből készült és aranygombos, doboz formájú kabátjához egyenes szabású szoknyája járt. Little black dress - azaz a kis fekete ruha, amely minden alkalomra tökéletes eleganciát kölcsönöz viselőjének. Chanel No. 5 parfüm - Marilyn Monroe elhíresült kijelentése szerint egyedüli öltözetként visel magán éjszakánként. Az illatot a 20-as évek elején dobta piacra, nevében Coco kedvenc számával. A kölni a divattervezőnő ruhakollekcióihoz illő egyszerű csomagolást kapott. Soha nem ment férjhez, bár olyan híres és gazdag barátai voltak, mint Etienne Balsan gyáros, Arthur Boy Capel angol lovaspólós. A herceg meg is kérte az öntudatos nő kezét, aki állítólag erre csak annyit válaszolt: hercegné sok van, de Coco Chanel csak egy. A karrier csúcsán.a leghíresebbeknek ruhát tervezni Munkatársai között volt a színésznőből lett monacoi hercegnő Grace Kelly, Fibola (belga királyné), Marlene Dietrich, Ingrid Bergman. Coco ekkor a Time magazinnak a száz legnagyobb hatású személyiségét összegző százas listájára egyetlenként került fel a divat világából ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n Coco életéről, a címszerepben Katharine Hepburnnel. A tervezőnő 35 évig bérelte a Párizsi Ritz szálló egyik lakosztályát, és itt is halt meg január 10- én. Ma is működő divatházát a kiváló német főtervező Karl Lagerfeld irányítja.

18 horoszkóp Havi horoszkóp február Kos (III IV. 20.) Eleme: a tűz Stabilitása: kardinális Bolygója: a Mars Polaritása: pozitív Bika (IV V. 20.) Eleme: a föld Stabilitása: szilárd Bolygója: a Vénusz Polaritása: negatív Hevességgel most semmire nem megy. Gondolja végig, kitől mit vár, kinek mit mond, mert sem a dicsekvés, sem a rátartiság nem válik hasznára. Ossza meg kollégáival a gondokat - és később az örömön is osztozhatnak. A magánéletben is akkor jár jól, ha félreteszi a hiúságát és megteszi az első lépést a partnere felé. Ikrek (III IV. 20.) Eleme: a tűz Stabilitása: kardinális Bolygója: a Mars Polaritása: pozitív A munkahelyén nagy a feszültség. Ezúttal az a jobbik stratégia, ha békejobbot nyújt a haragosainak és közösen próbálnak úrrá lenni a kialakult helyzeten, és nem egymás ellen fordulva élezik tovább a helyzetet. A külső körülmények még jó ideig nehezítik a dolgát, nem kell önfejűséggel tovább rontani a helyzetét. Rák (VI VII. 22.) Eleme: a víz Stabilitása: kardinális Bolygója: a Hold Polaritása: negatív A Mars és a Plútó nemcsak a szertelenségét fokozza, hanem a balesetveszélyt is. Legyen kicsit körültekintőbb, vegyen vissza a lendületből. Baleset egyébként nemcsak a közutakon és a háztartásban érheti, hanem az emberi kapcsolataiban is. Főleg ha új kalandot keres, mert túl unalmasnak találja a családi fészket. Oroszlán (VII VIII. 23.) Eleme: a tűz Stabilitása: szilárd Bolygója: a Nap Polaritása: pozitív Nem a világgal van baj, hanem önnel. Annyira akarja a győzelmet, hogy közben semmi más nem érdekli. És csodálkozik, hogy magára marad. Az emberek nem fordultak el öntől, csak megunták, hogy örökké kifogások mögé bújik, és mindenkit elkerül. Hát most békén hagyják. De ez a pálya széli állapot igencsak idegesíti. Szűz (VIII. 24. IX. 23.) Eleme: a föld Stabilitása: szilárd Bolygója: a Merkúr Polaritása: pozitív A Jupiter is ludas abban, hogy túlzásokba esik. Könnyen magával ragadja a hév, pedig most megfontolt viselkedésre volna szükség. A boldogság karnyújtásnyira, de ha sietteti a dolgot, akkor mindent elszalaszthat. A munkában is többre jut, ha minden lépését megfontolja, s főleg ha nem köti elképzeléseit idegenek orrára. Fölényességgel, gúnyos megjegyzésekkel próbálja leplezni bizonytalanságát. Csakhogy ezzel még inkább ront a helyzetén. Így ugyanis azokra se számíthat, akik pedig szívesen segítenének. Az a baj, hogy nemcsak a munkahelyén visel álalcot, hanem a baráti társaságban, sőt, otthon is. Miért fél megmutatni igazi énjét?

19 horoszkóp Mérleg (IX X. 23.) Eleme: a levegő Stabilitása: kardinális Bolygója: a Vénusz Polaritása: pozitív Skorpió (X XI. 22.) Eleme: a víz Stabilitása: szilárd Bolygója: a Plútó Polaritása: negatív Néhány napig magányra volna szüksége ahhoz, hogy erőt gyűjtsön az új feladathoz, illetve hogy tisztázza az érzéseit. Érdemes volna ugyanis számot vessen eddigi életével, hogy a múltat végiggondolva új úton indulhasson tovább. Ha nem is rögtön januárban, de az új esztendő elején fordulatot vesz az élete. Nyilas (XI XII. 21.) Eleme: a tűz Stabilitása: változó Bolygója: a Jupiter Polaritása: pozitív Olyan érzelmi töltéssel indult az új esztendőnek, hogy szinte sugárzik lényéből a szerelem. Ez a pozitív érzés jó hatással van a munkájára, de az emberekhez fűződő kapcsolatára is. Sokkal elnézőbb, megértőbb, és könnyen együtt tud dolgozni még az esetleges vetélytársakkal is. Bak (XII I. 20.) Eleme: a föld Stabilitása: kardinális Bolygója: a Szaturnusz Polaritása: negatív A munkahelyi feszültséget nem kellene fokoznia örökös zsörtölődéssel. A magánélete is összekuszálódik. Nem tud dönteni, egyszerre szeretne mindenhonnan minden jót megkapni, így aztán a két (vagy több!) szék közül a pad alatt találhatja magát. A szerelem csak akkor lehet boldog, ha nemcsak elfogad, hanem ad is. Vízöntő (I II. 20.) Eleme: a levegő Stabilitása: szilárd Bolygója: az Uránusz Polaritása: pozitív Az élet szinte minden területén könnyen érvényesítheti az akaratát. Sőt, néhány olyan dologban is célt ér, amit eddig mondani sem mert a környezetének. Anyagi biztonságát sem fenyegeti veszély, még a nehezedő gazdasági helyzetben is megtalálja a számításait. Halak (II III. 20.) Eleme: a víz Stabilitása: változó Bolygója: a Neptun Polaritása: negatív A hónap első felében mindenre kétszer annyi energia kellett, mint amennyit egyébként az ügy megérdemelne. Erre mondja a népi bölcsesség: a rest kétszer fárad. Hiszen az idő nagy része azzal tölti, hogy elhárítsa a teendőket, aztán kifut az időből, marad a kapkodás. Mindez egy most induló szerelem miatt van így. Vízöntő hava Fölényességgel, gúnyos megjegyzésekkel próbálja leplezni bizonytalanságát. Csakhogy ezzel még inkább ront a helyzetén. Így ugyanis azokra se számíthat, akik pedig szívesen segítenének. Az a baj, hogy nemcsak a munkahelyén visel álalcot, hanem a baráti társaságban, sőt, otthon is. Miért fél megmutatni igazi énjét? A Vízöntő mitológiai rangját még abban az időben nyerte, amikor a Közel-Kelet földművelői az időszámítás alapjait megvetették. Ekkor, évvel ezelőtt, a téli napforduló csillagképe, és három zodiákusbéli társával, a Bikával, Oroszlánnal és a Skorpióval együtt a naptári sarokpontok és égtájak ura volt. Ennek emlékét őrzi a bibliai látomásokban szereplő négy apokaliptikus fenevad és a négy evangélista jelképe, melyek közül az emberarcú lény (angyal) testesíti meg a Vízöntőt.

20 receptek Tejszínes raguleves Kedvenc levesem következik most. Nagyon szeretem, és itt helye a gyűjteményemben. Igazság szerint nem is nagyon eszünk levest, ez azonban teljesíti, amit egy finom étellel szemben elvárhatok: sós, csípős, tejterméket is tartalmaz és hús is van benne. Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkebelsőség és -mell, 60 dkg répa, zeller, petrezselyem, petrezselyemlevél, csípős zöldpaprika, zöldborsó, 1 gramm fokhagyma vegyesen, só, 1 Maggi erőleveskocka, szemes bors, 2 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé A levest a húsleveshez hasonlóan feltesszük hideg vízben, kis lángon főzni. A petrezselyemlevél és a zöldborsó most még kimarad. Amikor már kb. 3/4 részben megfőtt, hozzáadjuk azokat is. Majd 2 dl tejszínnel felöntjük és besűrítjük. A lényeg, hogy csak annyi vízzel főzzük, ami éppen ellepi, mert tartalmasnak kell lennie. Nem teszek bele tésztát, nem fog hiányozni belőle, hiszen a leves maga is sűrű lesz. Amikor leveszem a tűzről, elkeverem benne a citromlét. Tálaláskor én még megszórom törött tarkaborssal. Mérsékelten csípős és a forró levesben nagyon jó az illata. Hozzávalók 4 személyre: 5 szem közepes krumpli 3 kanál liszt, só 1 púpozott kanál vaj 2 egész tojás 1 fej apróra vágott vöröshagyma 2 gerezd szétnyomott fokhagyma 3 kanál olaj 1 tejföl krumplis gánica (zalai hagymás dödölle) A krumplit megpucolom, összevagdosom, sós vízben puhára főzöm. Közben a hagymát olajon megfuttatom. A krumplit leszűröm, zsiradékkal összetöröm. Kicsit hűlni hagyom (kb. 5 perc), hozzáadok még kevés sót, a tojást, lisztet, fokhagymát. Összedolgozom és kanállal rászaggatom a hagymás zsiradékra. Megpirítom, és tejföllel tálalom. A szaggatást lehet olajos kanállal végezni, mert gusztusosabb lesz a formája. Lassú tűzön pirítom, hogy ropogós legyen, és a hagyma se égjen meg.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. Karácsony 22. évfolyam 82. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 14-19. oldal Tartalom Antal Emília: Mit üzen a Betlehem? 1 Csorbai Virág: (9.A): Beszélgetés Huszárné Mánfai Máriával

Részletesebben

KÉt újság egyben. szarvas, leicester, túró rudi SzoSzó angliáról. ÉrzÉKi nyár volt. kezdd a lapot hátulról! rovat. szarvasi receptek. bringás.

KÉt újság egyben. szarvas, leicester, túró rudi SzoSzó angliáról. ÉrzÉKi nyár volt. kezdd a lapot hátulról! rovat. szarvasi receptek. bringás. 2012 TÉL 100% original lauder-joint summer camp SPIRIT szarvas, leicester, túró rudi SzoSzó angliáról KÉt újság egyben kezdd a lapot hátulról! ÉrzÉKi nyár volt egy az érzékek a zsidó kultúrában rovat szarvasi

Részletesebben

Ajánló a Sávolyi Hírmondó tartalmából:

Ajánló a Sávolyi Hírmondó tartalmából: Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja VII. évfolyam I. szám 2013. március Ajánló a Sávolyi Hírmondó tartalmából: Január 12-én élelmiszerosztásra került sor a Posta épületében. A 2012. évi novemberi

Részletesebben

ÉLETKÉPEK 2010. XVIII.

ÉLETKÉPEK 2010. XVIII. Római Parti Hírek DUNAI ÉLETKÉPEK 2010. XVIII. évf. 9. sz. Rómaifürdõ Telep Környezetvédõ, Szabadidõ és Diák Vízisport Egyesület Bp. III., Nánási út 55. Tel.: 240-1188 NYITVA TARTÁS: minden nap 9,00 19,30-ig

Részletesebben

Kél a magasból tiszta fény

Kél a magasból tiszta fény Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja VII. évfolyam IV. szám 2013. december Ajánló a Sávolyi Hírmondó tartalmából: -4. oldalon: Sávolyi arcok- Sávolyi sorsok -5. oldalon: Írás a Szent Család

Részletesebben

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám Áprilisi I. évfolyam 8. szám Pünkösd Negyven nappal húsvét után a feltámadt Krisztus fölvitetett a mennyekbe, és ahogy az Apostolok cselekedeteiben is olvasható (1:2-12) amikor a tanítványok keresték,

Részletesebben

Székesfehérvár és Vidéke

Székesfehérvár és Vidéke II. évfolyam 7. szám 2013. március 21. Székesfehérvár és Vidéke Az újság a 130 éves múltú, azonos címmel megjelent napilap utódjaként a 2013-as Szent István Emlékév eseményeihez kapcsolódva jelenik meg.

Részletesebben

SZABOLCS HÍRADÓ. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden pusztaszabolcsi honfitársamnak! "Ember lenni mindig, minden körülményben.

SZABOLCS HÍRADÓ. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden pusztaszabolcsi honfitársamnak! Ember lenni mindig, minden körülményben. SZABOLCS HÍRADÓ ÁRA:120Ft PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉLETI ÉS KULTÚRÁLIS LAPJA XXII. ÉVFOLYAM 2012. JANUÁR MÁRCIUS Kassák Lajos: Harangszó Feltámadott, mondják a népek és Megsüvegelik, Nevét

Részletesebben

DIÓSD VÁROS INGYENES KÖZÉLETI HAVILAPJA. XXV. évfolyam 5. szám 2015. május. Majális és Európa nap

DIÓSD VÁROS INGYENES KÖZÉLETI HAVILAPJA. XXV. évfolyam 5. szám 2015. május. Majális és Európa nap DIÓSD VÁROS INGYENES KÖZÉLETI HAVILAPJA XXV. évfolyam 5. szám 2015. május Majális és Európa nap AUTÓCENTRUM SZABÓ KFT. 2030 ÉRD, KIS-DUNA U. 9. TEL.: +36 (23) 524 028 WEB.: WWW.AUTOCENTRUMSZABO.HU Migrain

Részletesebben

Big Ben Club Étterem A PÁLFFY ÉTTEREM. Álom a belváros szívében

Big Ben Club Étterem A PÁLFFY ÉTTEREM. Álom a belváros szívében Presztízs BIV Cyan Magenta Yellow Black Presztízs BI Cyan Magenta Yellow Black KISALFÖLDI PRESZTÍZS MAGAZIN 2008. MÁRCIUS PRESZTÍZS ESKÜVÔ A SIKERES EMBER MAGAZINJA 2008. MÁRCIUS Big Ben Club Étterem Álom

Részletesebben

SMs üzenet. SM-centrum bemutató: a szolnoki Hetényi Géza Kórház. amik rajtad állnak. A mozgáskorlátozottak. lakásátalakítási támogatásáról

SMs üzenet. SM-centrum bemutató: a szolnoki Hetényi Géza Kórház. amik rajtad állnak. A mozgáskorlátozottak. lakásátalakítási támogatásáról SMs üzenet INFORMÁCIÓS MAGAZIN SM-centrum bemutató: a szolnoki Hetényi Géza Kórház amik rajtad állnak A mozgáskorlátozottak lakásátalakítási támogatásáról 2005. tavasz elérhetõségeink Internet: www.smsuzenet.hu

Részletesebben

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan üzenet vár ránk. Hány szent szobra áll a munkahelyünk és az otthonunk között? Mind minket néz, mind ránk szeretne figyelni, mind felajánlkozik segítségül.

Részletesebben

125 FT. Regionális Közösségi lap. IX. ÉvfolYam - 8. szám 2013. október

125 FT. Regionális Közösségi lap. IX. ÉvfolYam - 8. szám 2013. október 125 FT Regionális Közösségi lap IX. ÉvfolYam - 8. szám 2013. október CIVIL KÖZÖSSÉGEK HÁZA H-7624 Pécs, Szent István tér 17. Telefon: +36 72/ 215 543, 511-815; Fax: +36 72/ 315 679 E-mail: nevhaz@t-online.hu;

Részletesebben

Vállalkozna? Fejlesztene?

Vállalkozna? Fejlesztene? Szekszárdon légkondicionált, 130 m 2 -es rendezvényterem tréningek, termékbemutatók, üzleti megbeszélések, oktatás, találkozó tartására bérelhetõ! Szekszárd, Rákóczi u. 15. Tel.: 74/511-345, 06-20/9417-027

Részletesebben

GALGA. Nem elég most föl Budára, Ott egy író fogva van, Mert nemzetének javára Célozott munkáiban.

GALGA. Nem elég most föl Budára, Ott egy író fogva van, Mert nemzetének javára Célozott munkáiban. INGYENES GALGA Havonta megjelenô olvasnivaló 3. szám 2000. MÁRCIUS HÉVÍZ A szabadságharc versekben Az 1848-49-es szabads gharcrûl kˆnyvt rnyi irodalmat Ìrtak a tˆrtènèszek. Mi most mègsem az esemènyek

Részletesebben

Nyugdíjas Élet GYÓGYFÜRDÔK. Újra itt az Olimpia!!! Újra itt az Olimpia!!! REJTVÉNY PROGRAMOK. ÁRA: 295 Ft A HILD KLUBBAN

Nyugdíjas Élet GYÓGYFÜRDÔK. Újra itt az Olimpia!!! Újra itt az Olimpia!!! REJTVÉNY PROGRAMOK. ÁRA: 295 Ft A HILD KLUBBAN Nyugdíjas Élet ÉLETMÓD MAGAZIN ÁRA: 295 Ft IV. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2008. JÚLIUS-AUGUSZTUS GYÓGYFÜRDÔK Újra itt az Olimpia!!! Újra itt az Olimpia!!! SOHA NINCS KÉSÔ RÁTALÁLNI A BOLDOGSÁGRA -INTERJÚ PROGRAMOK

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?!

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?! IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2012 12 DECEMBER XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM HOL A HATÁR?! BELSŐSÉGEK BELSŐSÉGEK Pálizs Szőke Brigitta Szilvia Továbbtanulás korlátok nélkül! NEM CSAK

Részletesebben

Novák Péter Üvegplafon Dogossy Katalin Hova tegyem a gyereket? Janics Natasa

Novák Péter Üvegplafon Dogossy Katalin Hova tegyem a gyereket? Janics Natasa Az élhetőbb élet magazinja 2011. augusztus Novák Péter Üvegplafon Dogossy Katalin Hova tegyem a gyereket? Janics Natasa Az Ön szimpatikája: AUGUSZTUSI AKCIÓ Tartalom Kövessen minket a nyaralás alatt is

Részletesebben

MOSONVÁRMEGYE. A víz megmutatta erejét. MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KÖRNYÉKE KÖZÉLETI LAP 2013. június 14. XVII. ÉVFOLYAM 12. SZÁM

MOSONVÁRMEGYE. A víz megmutatta erejét. MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KÖRNYÉKE KÖZÉLETI LAP 2013. június 14. XVII. ÉVFOLYAM 12. SZÁM MOSONVÁRMEGYE MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KÖRNYÉKE KÖZÉLETI LAP 2013. június 14. XVII. ÉVFOLYAM 12. SZÁM A víz megmutatta erejét Mire lapunk megjelenik, remélhetőleg elmúlt a veszély, s fellélegeztek a veszélyeztetett

Részletesebben

Helyszíni VIZSGA állomás Tel.:

Helyszíni VIZSGA állomás Tel.: R ó m a i P a r t i H í r e k DUNAI ÉLETKÉPEK 2009. XVII. ÉV. 1. SZ. R Ó M A I Ü R D Õ T E L E P K Ö R N Y E Z E T V É D Õ, S Z A B A D I D Õ É S D I Á K V Í Z I S P O R T E G Y E S Ü L E T Helyszíni VIZSGA

Részletesebben

SZABOLCS HÍRADÓ. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékeztünk. Ember lenni mindig, minden körülményben.

SZABOLCS HÍRADÓ. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékeztünk. Ember lenni mindig, minden körülményben. SZABOLCS HÍRADÓ PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS LAPJA XXIV. ÉVFOLYAM 2014. MÁRCIUS Ára: 120 Ft Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékeztünk Tompa Mihály:

Részletesebben

2012. IX. évfolyam 7. szám

2012. IX. évfolyam 7. szám 2012. IX. évfolyam 7. szám Köszöntő Kedves Bárczisok! Búcsúszám ez a mostani. Búcsúzom Tőletek mint főszerkesztő. Nagyon szerettem a Bárczium élén azért tevékenykedni, hogy jobbnál jobb olvasnivalók kerüljenek

Részletesebben

Kedves Tagtársak, Barátaink!

Kedves Tagtársak, Barátaink! A Kiss Áron Magyar Játék Társaság lapja. Megjelenik negyedévente. XII. évfolyam 1. szám, 2011. március Kedves Tagtársak, Barátaink! Ki gondolta volna, hogy a múltkori Forgóban meghirdetett papírmasé program

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. HÚSVÉT 21. évfolyam 79. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja xx-xx. oldal Tartalom Kiss Péter O.Cist.: Húsvét 1 Páprádi Bíborka (10.E): Akik még mindíg randiznak... 2-3 Csontos

Részletesebben

KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXII. évfolyam 6. szám március 28.

KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXII. évfolyam 6. szám március 28. ÁRPÁDFÖLD CINKOTA MÁTYÁSFÖLD RÁKOSSZENTMIHÁLY SASHALOM KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXII. évfolyam 6. szám március 28. www.budapest16.hu 3 Bölcsődei Felvételi Tájékoztató 6-7 Ünnepi

Részletesebben

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija Sződligeti KÖZÉLETI MAGAZIN 2. évfolyam 2. szám, 2011. április hírforrás Húsvéti ünnepkör Mindenki Misi bácsija Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel A harang(ozás) története Az internet és a

Részletesebben

NAPLÓ. Jánossomorjai. TARTALOM- JEGYZÉK A Város szépítése 3. oldal Gondolatok egy aktuális témára Búcsú 5-6. oldal Jogász válaszol 11.

NAPLÓ. Jánossomorjai. TARTALOM- JEGYZÉK A Város szépítése 3. oldal Gondolatok egy aktuális témára Búcsú 5-6. oldal Jogász válaszol 11. Jánossomorjai NAPLÓ VII. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM 2008. JÚLIUS KÖZÉLETI LAP 200 Ft Fotó: Hossala Tamás TARTALOM- JEGYZÉK A Város szépítése 3. oldal Gondolatok egy aktuális témára Búcsú 5-6. oldal Jogász válaszol

Részletesebben

3alappillér. Tatár Csilla. A harcias nők ünnepe? a megújuláshoz. Örülök, ha nőként is elismernek. Egy teljes menü SAJTból! Március 8.

3alappillér. Tatár Csilla. A harcias nők ünnepe? a megújuláshoz. Örülök, ha nőként is elismernek. Egy teljes menü SAJTból! Március 8. Résen vannak Autóshírek Hyundai i20 Én és az autóm 95, 98, Evo? Útitárs a mol-csoport ingyenes magazinja 2015. március Éljenek a hölgyek! Március 8. A harcias nők ünnepe? 5 változás az idei Forma 1 szezonban

Részletesebben

A költészet napja Perkátán Jókai Annával

A költészet napja Perkátán Jókai Annával XXIII. ÉVFOLYAM, 2013. 4. SZÁM ÁPRILIS A költészet napja Perkátán Jókai Annával Április 11-én igazi irodalmi hírességgel ünnepelhettük meg a költészet napját. Jókai Anna, az élõ klasszikus, Kossuthdíjas

Részletesebben

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért.

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért. ANK H Í R L E V É L 2013/ 2. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Beszámolunk a II. SNI Szépíró verseny megyei döntőjéről. Megtartottuk a Szak alkalmazotti értekezletet. Mi

Részletesebben