FÉRC. Itt a farsang! A tartalomból: Farsangi ünnepkör és szokások Álarckészítés lépésről-lépésre Művészportré: Tamara de Lempicka Coco Chanel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÉRC. Itt a farsang! A tartalomból: Farsangi ünnepkör és szokások Álarckészítés lépésről-lépésre Művészportré: Tamara de Lempicka Coco Chanel"

Átírás

1 FÉRC A Modell Divatiskola Diákújságja 1. évfolyam, 2-3. szám január - február Itt a farsang! A tartalomból: Farsangi ünnepkör és szokások Álarckészítés lépésről-lépésre Művészportré: Tamara de Lempicka Coco Chanel Az újság csak digitális formában jelenik meg, havi rendszerességgel.

2 Kedves Olvasók! Nyilván észrevettétek, hogy a 2009-es első szám, össze vontan jelenik meg, és magába foglalja a januári és a februári számot is. Mindannyian tudjátok, hogy itt volt a félév és ilyenkor őrült hajtás van az iskolában. Ezért kérjük megértéseteket, amiért összevontuk ezt a két számot. Most már igencsak benne vagyunk a farsangi mulatságok időszakában, ezért az újságot is úgy válogattuk össze, hogy ízelítőt kapjatok a magyar népszokások farsangi ünnepeiről, elsősorban a mohácsi Busójárásról, és egy-két néphiedelemmel is igyekeztünk gazdagítani ismereteiteket. Megismerkedhettek a farsangi fánkok elkészítési módjával, és ízléses álarcokat készíthettek akár magatok is. Kulturális ajánlónkban az Alkonyat című könyvvel ismerkedhettek meg, valamint Márkus Róbert díjnyertes versével, a Döntsd el cíművel. Most sem maradhatott ki egy divattervező, aki a női divat úttörője: Coco Chanel. Életmód rovatunkban pedig megtudhatjátok, valójában mi is a stressz és hogyan tudjátok kiiktatni életetekből egyszer és mindenkorra. Az iskola idén számos új szakkört indít, ezeket is összegyűjtöttük nektek, valamint kedvetekre böngészhettek az idei pályázatok között is. Jó szórakozást és kellemes újságolvasást kívánunk! A szerkesztők címünk: A decemberi szám elkészítésében közreműködtek: Rákosi Eszter, Sándor Kata, Sánta Kurszán, Simon Zsanett, Gyenes Natália, Tót Emese, Csanádi Kriszti A diákok munkáját segítette: Sinkó Márti, Jakab Kata, Dóczi Kriszti A decemberi és január-februári számot lektorálta: Varga Csilla. A borítón és az első oldalon Pieter Brueghel - Farsang és Böjt harca (1559, olaj-tölgyfa, 118x164,5 cm, Bécs, Kunsthistoriesches Museum) című festményének részletei láthatóak.

3 farsangi ünnepkör A farsangi ünnepkör hitvilága Adja Isten, így szól, többször is, másszor is, Hogy így megvídúljon közttünk a komor is; Más egészségéért, a magunk hasznára, Eresszük ezt a bort a többek útjára: Adjon Isten sok pénzt, bort, búzát, pecsenyét: Éltesse vármegyénk újj vejét és menyét A farsangi időszak vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart. Kis érdekesség, hogy hamvazószerda a húsvét előtti negyven napos böjtöt megelőző szerda. Persze a farsangi időszakhoz hozzátartozik még a hamvazó szerda utáni kövér vagy zabáló csütörtök. Ezt az időszakot országszerte színes farsangi bálok, alakos mulatozások jellemzik. Ilyenkor tartanak céhbálokat, asszonyfarsangot, külön mulatnak a vének, külön a fiatalok, külön a gyerekek. Eredete a német vaschang szóból származik, amely ünnepi periódust és böjt előtti napot jelent. Magyarországon már a középkori Európában elterjedt ez a fajta ünnepi mulatság (lásd: A Notre Dame-i toronyőr). Farsangi hiedelmek: A farsangi fánk és rétes véd a villámcsapástól, és a házat sem viszi el ilyenkor a szélvihar. Ha a farsangi rétes tésztája jól nyúlik akkor az ember élete is hosszúra nyúlik. Busójárás Számos jelmezbált tartanak ilyenkor határon innen és határon túl. Ezek közül kiemelném a Busójárást Mohácson, amely valójában egy állatalakoskodás. Maszkos alakoskodók ábrázolása már a kőkori barlangi rajzokon is feltűnik, s azóta is a tengerentúli primitív technológiájú népeknél éppúgy megtalálható, mint a népi kultúrákban. Az alakoskodók táncot járnak, gyakran dramatikus játékot adnak elő adománygyűjtő felvonulások keretében vagy házakhoz, ill. a mulatságok színhelyére betérve. Mohács régóta helyet ad a Busójárásnak és turisták ezrei érkeznek ide minden évben, hogy tanúi legye-

4 farsangi ünnepkör nek ennek a neves eseménynek. A böjti időszakot megelőző hat napig tart a mulatság az átváltozás és az újjászületés jegyében. A forgatókönyv ősi hagyományokra épül. A karnevál története A mohácsi csata és a török megszállás idején egyre többen kényszerültek búvóhelyet keresni a Mohácsisziget mocsaras, nádas vidékén. A török még nappal is félt erre a területre bemerészkedni. A menekültek egyre bátrabban kezdtek viselkedni. Az esti tábortüzeknél egy jóslat érkezett az égből, amely azt mondta, hogy: Készüljetek fel a harcra: készítsetek különféle fegyvereket fából, faragjatok magatoknak fűzfából rémisztő álarcokat, álljatok harcra készen mindenkor! Másnap nekifogtak a készülődésnek. Fegyvereket, álarcot, öltözéket készítettek és vártak. Vártak évek hosszú során keresztül. Egy viharos éjszakán eljött a harc ideje. A törökök a vihar alatt behúzódtak a mohácsi házakba. Már mindenki nyugodtan pihent, mikor éktelen ropogásra, zajra riadtak. Ahogy kitekintettek az ablakon, ördögi pofájú szörnyeket pillantottak meg. Fejvesztve menekültek el Mohácsról az oszmánok. Így alakult ki a hagyomány. Most pedig vegye kezdetét a féktelen farsangi mulatozás!! Jó szórakozást!

5 életmód Az alvás Az emberi szervezetnek a mindennapos megújuláshoz pihenésre, alvásra van szüksége. Ha nem tudjuk kialudni magunkat, csökken a koncentrálókészségünk, ilyenkor egyszerű esetben csak elfelejtünk dolgokat, de például autóvezetés közben, kiélezett forgalmi helyzetben akár halálos balesetet is okozhatunk. Élete különböző szakaszaiban az embernek különböző az alvásigénye. De mennyi az elég és mennyi a kevés? Hogyan definiálható az álom? Az alvás olyan tudatállapot, amit rendkívül alacsony fizikai aktivitás jellemez, és amelyben megszűnik az embernek a külvilággal való aktív kapcsolata. Mitől függ, hogy valaki álmodik-e vagy sem? Egészséges alvásunk természetes része az álom. Minden ember álmodik, a különbség az, hogy nem mindenki emlékszik rá. Vannak emberek, akiknek gyakori és intenzív álmai vannak. Leggyakrabban azokra az álmainkra emlékezünk, amelyek az ébredéshez vagy az elalváshoz közeliek. Egyes betegségekben, illetve számos alvászavar esetében lecsökken az álmok száma vagy akár el is tűnik. Mikortól beszélhetünk krónikus alvászavarról? Minden egészséges ember életében előfordul, hogy álmatlanul tölt el egy éjszakát. Abban az esetben azonban, ha valakinél ez az állapot állandósul és minimum egy hónapig fennáll, krónikus alvászavarról beszélünk. Ilyenkor specialistához kell fordulni. Milyen módszerekkel lehet ezen segíteni - gyógyszer nélkül? Az alvási zavarok hátterében csaknem mindig megfogható és kivizsgálható betegség áll. Ha valakinek rendszeres, visszatérő vagy állandósult alvási zavara van, esetleg éjszaka többször felébred vagy korai ébredő, amelyet követően nem tud visszaaludni, keressen fel alvásspecialistát. A zavarok elsődleges kiváltója az alvásfüggő légzés és mozgászavarok, de okozhatják egyéb belgyógyászati (légzőszervi betegségek, mint az asthma, allergia), szívbetegségek, mozgásszervi betegségek. Előidézhetik környezeti zavarok (lakókörnyezet, horkoló hálótárs) vagy rossz minőségű fekvőfelület, ágynemű. Fontos a megfelelő hőmérséklet, melegben nehezebben tudunk elaludni. Csecsemőknél kifejezetten veszélyes lehet a meleg ruházat, mert hőpangáshoz vezethet, amely fokozza a bölcsőhalál kockázatát. Rossz hatású a száraz levegő azáltal, hogy kiszárítja a nyálkahártyát, amely ébredést idézhet elő, ezért párologtatóval vagy más módon gondoskodjunk a levegő megfelelő páratartalmáról. Melyek az alvási nehézségek okai és fajtái? Alvásigényünket részben genetikai adottságaink, részben a környezet hatásai határozzák meg. Az életkorral fokozatosan csökken alvásszükségletünk. Az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen alvás csecsemőkorban a leghosszabb, később egyre kevesebbel is beérjük. Nemenként eltérő az alváshiányhoz való alkalmazkodási képességünk. A nők sokkal jobban képesek alkalmazkodni, mint a férfiak.

6 életmód Aki tésztát eszik okosabb - állítják Káros hatással van a memóriára és az agy kognitív képességeire a szénhidrátbevitel csökkentése derült ki a Tufts Egyetem pszichológiai osztályának legújabb kutatásából. Bár agyunk elsődleges erőforrása a glükóz, testünk nem képes tárolni azt, így szervezetünk a szénhidrátok lebontásával jut a pótlásához. A glükózt a véráram szállítja el az agyba, ahol az idegsejtek azonnal energiává alakítják a szükséges mennyiséget. A csökkentett szénhidrát-bevitellel tehát agyunk energiaszintjét is csökkentjük, ami negatívan hat a kognitív képességekre (észlelés, megismerés, megértés). A tudósok kutatásuk során 22 és 55 év közötti nőkkel dolgoztak, akiket megkértek, hogy kövessenek egy tetszőlegesen kiválasztott diétás étrendet. A 19 résztvevőből kilencen az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, tízen pedig a hagyományos alacsony kalória-bevitelre alapuló diétát választották. A tudósok a kísérlet ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérték a résztvevők figyelmét, rövid- és hosszú távú memóriáját, szövegértését, térbeli- és vizuális memóriáját. Az eredmények szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők kognitív képességei már egy hét alatt is jelentősen romlottak a hagyományos diétát követőkhöz képest, és amellett, hogy reakcióidejük megnőtt, még komoly figyelemzavarokkal is küzdöttek nyilatkozta Holly A. Taylor pszichológus professzor. A boldogság fertőző Tudósok dokumentációi szerint egy magát boldognak valló személy tovább él, mint boldogtalan környezete, még akkor is, ha krónikus betegségben szenved. Mint írják, a boldogság ragályos különösen, ha az ezt sugárzó személy a közelünkben van. Azoknak a boldog embereknek van a leghatásosabb felvidító képessége, akik a legközelebb laknak egymáshoz, továbbá azok a legboldogabbak, akik nagy társadalmi hálózatok közepén helyezkednek el. Egy barát boldogsága 9,3%-kal, de még a szomszéd testvérének barátja is 5,6%-kal képes emelni annak valószínűségét, hogy boldognak érezzük magunkat. Egy 800 méterre lakó barát öröme 42%-kal jobban derít minket jó kedvre, mint egy 3 km-re lakóé... Ennél nagyobb távolság esetén nincs észrevehető hatás. Veszekedésűző hormon Az elmúlt évek különböző tanulmányai ismételten kimutatták, hogy az emlősök agyában így az emberi agyban is termelődő oxitocin nevű hormon szerepet játszik a társas viselkedés szabályozásában, azaz csökkenti a vitatkozó párok stresszhormonszintjét, emellett a pozitív viselkedést is erősíti. A Zürichi Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatói 20 és 50 év közötti párokat vizsgáltak. Megkérték őket, vitatkozzanak egy közöttük állandó konfliktust okozó témáról. A vita előtt a párok vagy oxitocin hormont vagy placebót kaptak orrspray formájában. A párok viselkedését videóra rögzítették, majd egy kódrendszer segítségével analizálták és mindkét partnerben többször mérték a nyálban lévő, a streszszért felelő hormon szintjét, és mind a pozitív (például a figyelem, megerősítés vagy nevetés), mind a negatív viselkedést (úgymint a félbeszakítás, a vitapartner kritizálása vagy becsmérlése) kiértékelték. Azok a párok, akik oxitocint kaptak, jelentősen pozitívabb viselkedést tanúsítottak, mint a placebót kapók összegezte Beate Ditzen az eredményeket.

7 dekoráció farsangi álarc készítése modellfilcből Szükséges anyagok és eszközök: drótos kenderzsinór (2 m), modellfilc, akrilfestékek, struktúrfesték, decoupage ragasztó, műanyag vagy gipsz arcforma, ragasztópisztoly, zselés pillanatragasztó, olló, ceruza, ecset, szivacs Elkészítés: Az álarcunkat két fázisban készítjük el, először a modellfilcből egy kemény maszkformát készítünk, majd festéssel, ragasztással dekoráljuk a felületet. Az álarc alap elkészítése, modellfilc keményítése: A szabásmintát rárajzoljuk a filcanyagra, majd ollóval kivágjuk az alkatrészeket. A sűrű ragasztót egy kevés vízzel felhígítjuk a jobb kenhetés érdekében. Ezzel impregnáljuk a filcanyagot először az egyik oldalon, majd a másikon. A gipsz vagy műanyag-formát parafinos olajjal vagy tömény szappanos vízzel kenjük be, hogy megakadályozzuk a modell beleragadását a formába. Amikor már a filcanyag kellően telítődött a ragasztóval, ráfektetjük a formára és azt az ecsettel felülről rányomkodjuk, rásimítjuk. Szobahőmérsékleten 24 óráig hagyjuk száradni. Miután meggyőződtünk arról, hogy a forma kikeményedett, óvatosan leválasztjuk a mintáról. A formát megfordítjuk és a belső felületet is hagyjuk megszáradni. A középre felragasztandó alkatrészt is hasonlóan kikeményítjük. A maszk díszítése, dekorálása: A kissé rugalmas, de kemény formát ezután akrilfestékkel lealapozzuk, majd tetszés szerinti színnel lefestjük. Átlósan kenjük fel a két különböző színt, majd szivaccsal mossuk össze az árnyalatokat. Száradás után aranyszínű festékkel, szivacsos technikával antikoljuk a felületet. A két alkatrészt ragasztópisztollyal összeragasztjuk. A maszk belső (az arccal érintkező) felületét merített papírral vagy bársony anyaggal ragasztásos technikával burkoljuk. Száradás után a festett felületre drótos kenderzsinegből készítünk dekorációt, előre meghajlított elemekből, amelyet zselés pillanatragasztóval rögzítünk. Az álarcra szaténszalagból vagy kalapgumiból készítsünk pántot. Tipp: A modellfilc kikeményítését egy gyorsabb módszerrel is elvégezhetjük: a még folyékony, híg gipsszel átitatjuk a minta alapján kivágott modellfilcet, a felesleges folyadékot kinyomkodjuk az anyagból, majd ezután rásimítjuk a műanyag-formára. Teljes száradás után a felületet és az éleket megcsiszoljuk finom csiszolóvászonnal. Speciális dekorációs tollal érdekes felületeket hozhatunk létre.

8 kultúra Márkus Róbert Döntsd el! A következő történet mélyen el van temetve az időben. Elmúlt mintha szél fújta volna el a végtelen terekben. Már régen néztem fel álmodozva a holdra, Már régen gondoltam arra az éjszakára. Milyen távoli az álmodozás, melynek helyére sötét üresség lépett. Olyan voltam akkor mint akit vad szellő tépett. Azt hittem minden szép mint az álmok tengerében. De az álmokban semmi nem oly szép mint a valóság tündöklésében. Már megtanultam, hogyan kell élvezni az élet minden pillanatát, Ahelyett hogy szaladnék az álmok villanásai után. Tudom, hogy semmi nem lehet úgy ahogy elképzeltem, De mégis addig harcolok amíg élek mert a sírban már lehetetlen. Mindenki fél valamitől, amit nem tud, mindenki betart valamit amit nem kell Mégis mire jók a szabályok? Miért tartjátok magatokat egy láncon ami felperzsel? Szabályok, törvény, erkölcs csak ez számit? Kit érdekel mindez ha a boldogság hiányzik? Az emberek szomorúak, sírnak, és nem veszik észre hogy ennek ők az okai Csak az ő nyomorukat veszik észre, ami nem nyomor és nem látják meg mások bajait. Hagyják magukat hogy zuhanjanak egy szakadék felé Melynek a vége a végtelen üresség Bőgnek semmiségeken, sírnak a luxusban Miközben más haldoklik a nyomorban. Nem kapod meg mire vágysz? Ott van az orrod előtt te gyász.! Nem tudod élvezni az életet? Add másnak aki élvezi helyetted! Belehalsz a szerelmi bánatba? Nem ér semmit az egész hagyd a francba! Kötnek a szabályok? Azért mert te ezt kívánod! Érdekesen hangzik de így igaz! De nem tehetsz róla hogy gyáva vagy! Liberté Égalité Fraternité! Szerinted ezek üres szavak? Vagy csak egyszerű politika? Mit gondolsz miért mondták ezeket? Mit gondolsz mi hiányzik az életedből? A szemed arra van hogy lásd nyisd már ki! A füled arra van hogy halj! tanuld meg használni! Mindegy hogy hívod, nevezheted megvilágosodásnak De inkább újra kivilágosodásnak! Mert elvakított minden! Hogy nem vagy boldog ennyi kincsen? Van mit egyél? Van Vak vagy? Nem Süket vagy? Nem Tudsz járni?

9 Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához és mágnesként vonzza a bajt. Ezúttal azonban nem csak a mindennapi csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik Az eddig húsz nyelvre lefordított regény számos díjjal dicsekedhet, többek között a New York Times és a Teen People szerkesztői ajánlójával, az Amerikultúra Igen Mégis ezek után mi kéne még? Talán nem a világmindenség? Nem kapod meg az új cipődet? Ohh kész csoda hogy nem vágtad fel az ereidet!! Európai divat, minden azt mondja keljen több! Szerintem is több kéne, talán egy kis lélek? De mindegy hosszú történet Aki érti, az érti. Aki meg szomorkodik annak kell egy nagy adag zsepi És takarodjon a sarokba sírni. Ez kegyetlenül tud hangzani De amit ti csináltok az nem épp oly kegyetlen? Van egy computered A szádat mégis facsarni mered Más meg hálát ad az istennek ha étel van a tányérján.. Nem prédikálok többet, mindenki döntse el hogy a jó neki.. A világ legnagyobb és legsúlyosabb gyöngyszeme az élet A vers a 2008/2009. évben meghirdetett Így írtok ti... szépíró versenyen különdíjban részesült. Márkus Róbert az iskola 10 dj osztályos tanulója. Könyvajánló Stephenie Meyer: Twilight - Alkonyat

10 kultúra kai Könyvtárosok Szövetsége pedig beválasztotta a legjobb tíz, fiataloknak és alkalmi olvasóknak szóló irodalmi mű közé. A szerzőről A neten egyre szaporodnak a Stephenie Meyer rajongói oldalak, már nálunk is kultusza van. Eredeti hangú, friss, briliáns stílusú író, aki Twilight (Alkonyat) című regényével üstökösként robbant be az amerikai irodalmi elitbe úgy, hogy közben tinédzserek és Érdekességek: Stephenie Meyer honlapján - melyet öccse Seth Morgan szerkeszt - olyan extrák találhatóak, mint például a könyvekből kivágott részek, vagy az utólag érdekesség képpen megkomponált jelenetek, párbeszédek. Forksot úgy választotta ki az írónő, hogy rákeresett a Google-ön, az Egyesült Államok legesősebb területére. Karaktereinek nevét és tulajdonságát gyakran kölcsönzi valós, hozzá közel álló személyektől. Például a Burokban szereplő Melanie Stryder keresztnevét unokahúga után, míg vezetéknevét egy középiskolai ismerőse után választotta. felnőttek millióit hódította meg. A sikerszéria folytatódott, az Alkonyatot hamarosan követte a második rész, a New Moon, majd az Eclipse címet viselő harmadik kötet. A könyvsorozat negyedik része - Breaking Dawn - idén augusztusban jelent meg Amerikában. Az Alkonyat leszáll Az Alkonyat ötlete álmában fogant meg, egész pontosan június 2-án. Álmában egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn. A vámpír szerelmes volt a lányba, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta annak vérét is. Miután felébredt, úszó edzésre vitte fiait, és amíg rájuk várakozott, addig aprólékosan megírta álmának történéseit, később ez lett az Alkonyat (egyik leghíresebb) 13. fejezete. Miután elkészült a teljes könyv anyagával, megmutatta húgának, Emilynek, aki elolvasva azt ajánlotta neki, hogy mindenképpen próbálja meg kiadatni. Könyvét több kiadónak is elküldte, míg végül a Little, Brown and Company Kiadó szerződött vele, 3 további részt is megrendelve. Az Alkonyatban játszódó történetet, melyet a főhősnő, Bella elbeszélésben követhetünk figyelemmel, a további részekben más szemszögből is kifejti. Hogy lesz-e az Alkonyat sorozatnak folytatása? Előzőleg Meyer azt nyilatkozta, hogy úgy érzi Edward és Bella története véget ért, de nem volt egyértelmű a társszereplőkkel kapcsolatban. Jelenleg dolgozik az ötödik köteten, melynek címe - Midnight sun lesz. Az Alkonyatból filmet is forgattak, a bemutató november 21-én volt az Egyesült Államokban, s ha minden igaz, 2010-re jön a második rész adaptációja is.

11 kultúra Sterling North Barátom a mosómedvém, Rascal Thomas Sterling North egy farmon született a Koshkonong-tó partján, Wisconsinban, egy olyan vidéken, ahol nagyszülei még pionírnak számítottak. Európa akkoriban a boldog békeidők utolsó nyarait élte s fogalma sem volt saját közelgő tragédiájáról s a kis Sterling elveszítette édesanyját, éppen akkor, amikor már eléggé érett volt ahhoz, hogy teljes mértékben átérezhesse veszteségét. Tetézte bajait a rettegett paralízis, de azzal is megbirkózott; segítette ebben édesapja, testvérei és tágabb világa iránt érzett olthatatlan kíváncsisága, tenni vágyása. Rascalt kölyökkori csibészség révén birtokolta el a természettől s vált tanújává a még szintén kiskorú mosómaci fejlődésének. Felnőttként beszélve el az eseményeket, már tisztában van azzal, hogy mekkora nyereség volt számára az apró, szeretnivaló jószág szemével látni a világot. Mennyi minden került a helyére, feleslegessé, néha nevetségessé téve a neki szánt magyarázatokat és mennyivel könnyebbé vált felismerni a barátot, ellenséget A bumfordi, gyakran izgága kedvenc olyat adott, amit csak nemes lelkű szülőktől és legjobb tanáraitól várhat az embergyerek: megtanította látni és gondolkodni, önmagát és másokat is megérteni. Bár pályafutása során több könyve is született, a szerző Európában szinte ismeretlen, írásait inkább az amerikai olvasóközönségnek vagy szűkebb környezetének szánta. Ezzel a szinte költői művel azonban csatlakozott Durrell és Mowat világához, ráadásul egyenrangúként, saját hangján és azonnal világsikert aratott vele. Kár, hogy ifjúsági könyvként hirdetik. Nyugodtan állíthatjuk, ez nem egy újabb állatregény a többi között; igazából csak felnőttként érthetjük meg a titkot, amiről mesél. Talán az eredeti cím ezt hűebben adja vissza: Rascal: egy jobb világ emléke. Programajánló Gustave Moreau: Mítoszok földje Szépművészeti Múzeum 1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út február május 3. A Szépművészeti Múzeum a párizsi Gustave Moreau Múzeummal együttműködésben kiállítást szervez a francia szimbolizmus legkiemelkedőbb festőjének alkotásaiból. Az esemény fontosságát emeli, hogy a közép-európai térségben a művésznek korábban még soha nem volt önálló kiállítása.

12 kultúra Potpourri - Féner Tamás kiállítása Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház 1065 Budapest, Nagymező utca 20. Telefon: Fax: január március 8. hétköznap óráig, hétvégén óráig. Féner Tamás Balázs Béla-díjas, érdemes művész, tavaly töltötte be 70. életévét, így kézenfekvő, hogy a fotográfiai generációkat elindító alkotó egy életmű-kiállításon mutassa be pályafutását. Azonban ez az, ami Féner Tamástól a legtávolabb áll, hiszen ő még mind a mai napig aktív fotográfus. Ezért nem a hagyományos módon értelmeztük az életmű-kiállítás fogalmát a Mai Manó Házban rendezett kiállításkor, hanem csak az elmúlt 10 év fotográfiáit mutatjuk meg az érdeklődőknek. Mindezek tudatában nem meglepő, hogy a kiállítás címe a zenei életből vett potpourri, amely egyveleget jelent; hiszen erre a szellemileg folyton változó életműre talán ez a legjobb kifejezés. Féner Tamás kiállítása...ahogy a varrócérna kerüli a gombot... Kézimunka-technikák és -eszközök a kortárs művészetben Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, IX. kerület, Üllői út Telefon: web: január március 22. Kiállító művészek: Benczúr Emese, Berhidi Mária, Borsos Róbert, Csáky Marianne, Gőbölyös Luca, Gulyás Gyula, Háy Ágnes, HINTS, Imre Mariann, Kapala Györgyi, Kárpáti Tibor, Lénárd Anna, Lovas Ilona, Magyarósi Éva, Suzanne Nagy, Szenteleki Dóra, Rácmolnár Sándor-Hetényi Judit, Rutkai Bori, Somogyi Laura, Szabó Eszter Ágnes, Szenes Zsuzsa, Szövényi Anikó, Tarr Hajnalka, Vincze Ottó A kiállítás címe idézet az MR1 - Kossuth Rádió Vacka Rádió című folytatásos meseregénye egyik dalából, s ebben az összefüggésben a varrás, a hímzés, s eszközeik nem funkcionális használatára utal, hanem arra a hosszú, és számos részből álló történetnek tekinthető folyamatra, amelynek során a különböző öltés-technikák, s a varrással, kézimunkával való foglalkozás a kortárs magyar képzőművészeti színtéren az elmúlt évtizedekben újra és újra fontos szerephez jutottak. Mozi Benjamin Button különös élete színes feliratos amerikai filmdráma, 166 perc, oldalon bemutató: február 5. rendező: David Fincher író: F. Scott Fitzgerald forgatókönyvíró: Eric Roth operatőr: Claudio Miranda jelmeztervező: Jacqueline West látványtervező: Donald Graham Burt Bejamin Button (Brad Pitt) különös körülmények között született - és még különösebb élet jutott neki. Amikor ismeretlen kezek későbbi nevelőszülei küszöbére helyezik pólyáját, egy aggastyán újszülöttet bíznak a sorsra. A fiú csöpp, de nyolcvan éves. Őszen, kopaszon, meggörnyedve jár iskolába, ám ahogy telik az idő, izmai ruganyosabbá, bőre simábbá, arca mosolygósabbá válik. Számára visszafelé járnak az órák. Csak egy barátja van: egy kislány, aki meglátja a vén ifjoncban a lehetetlen szépségét - és kitart mellette élete végéig.

13 dalszöveg Anubisz letagadok mindent Junkies Maszk Valóság, csalódás Szívembe szúrt sok hazugság Lelkem mélyén forró indulatok Kiengedném, de nem tudom Valami megszűnt bennem Elpusztult rég Arcomon nem láthatod De belül üvöltenék Szintetikus lett az egész élet Hatás alatt élsz Százszor kértelek Nem engedtél Belül én már rég meghaltam Csak a maszkom él Belül én már rég meghaltam Egy maszk nevet feléd Hogyha egyszer embert ölnék Nem érezném Hogyha sírok, úgyse látod Második én Ilyenné tett ez a szemét élet De a maszkom véd Bárcsak gyermek lennék Ártatlan lény Vissza gondolnék néha Vissza visszatér még az emlék Tavasz volt bennem akkor Utána jöttek a téli esték Hideg volt és fáztam Vártam hogy hozzám bújhass végre De benned akkor már nyár volt És nem gondoltál vissza a télre Mennyi délelőtt vártam rád Ma már várjanak rád mások Megváltozott a címed is megváltoztak a szokások Régóta nem láttalak Mintha te jöttél volna szembe Fejed lehajtva az utcán Akkor csak az jutott eszembe Vajon emlékszel e még arra a nyárra Emlékszel még arra a nyárra Egyszer engedted el a kezem ennél több már nem is kell nekem Végre megint mosolyogni láttok És ismét szépek a lányok Ha találkoznánk csak annyi a vigasz Letagadok mindent semmi nem volt igaz Nem-nem ez nem igaz

14 művészet tamara de lempicka (Varsó, 1898 Mexico, 1980) Az egykori Tamara Gurwick-Gorska 1898-ban született, gazdag lengyel anya és orosz apa gyermekeként. Elkényeztetett, kultúrától átitatott gyermekkorának az 1917-es forradalom vetett hirtelen és drámai véget. Akkor kényszerült első ízben emigrációra: férjével, Tadeusz Lempickivel Párizsban telepedett le. Elsősorban kenyérkereseti megfontolásból kezdett el festeni, de ezt rövid idő alatt megváltozott (a festés összhangba került társadalmi becsvágyával). Elvégezte az Académie de la Grande Chaumiere-t. Kubista mesterei, mint André Lhote és Maurice Denis ugyanúgy befolyásolták, mint gyermekkori emlékei a reneszánsz művészetéről a nagymamájával többször megismételt olaszországi utazásokon, majd a Louvre-ban tett gyakori látogatások, a régi mesterek klasszikus egyszerűségének vonzereje. Az art déco az art décoratif francia kifejezés rövítése, az as évek építészeti és iparművészeti irányzata, melynek hatásai a festészetben, a szobrászatban és a filmművészetben is megmutatkoztak. Franciaországból indult útjára, legnagyobb hatással az Egyesült Államokban volt, de Európában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában is szerephez jutott. Eredete az art nouveau-hoz, a francia szecesszióhoz vezethető vissza, de a szecesszió organikus és hullámzó, kígyózó motívumaival ellentétben, az art déco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés jellemzi. Magába olvasztotta az avantgárd irányzatok egy-egy jellegzetes elemét is - a konstruktivizmusból a geometriai stilizációt, a futurizmusból a modern kor éltetését, a kubizmusból pedig a festészeti alapokat. Fiatal nő portréja zöld ruhában Az érzéki, titokzatos, kihívó ízlésű, kirívóan öltözködő de Lempicka egyhamar a dekadencia és a fényűzés jelképévé vált az as évek Párizsában, a világ akkori művészeti fővárosában. Szembeszökő festményei minden más művésznél jobban voltak képesek megragadni a modernizmus, a gépiesedés, az art déco szellemét, kifejezni a gazdagság és dekadencia kombinációját, ami annyira jellemezte a francia fővárost. De Lempicka szerencsés volt, hiszen az art déco stílus, amely az 1925-ös párizsi kiállítással tette le névjegyét, elsősorban az iparművészet, a dizájn, az építészet területén jeleskedett és a festészetben nem dobott nagyot, azaz nem volt versenytársa. Munkássága ezért nem más, mint az art déco soha meg nem fogalmazott művészeti kiáltványa. Az éles kontúrok, leegyszerűsített színek és formák sajátosan ötvözik az érzékiség és a hűvös klasszicizmus védjegyeit. Lempickat - akinek ruhatára és partijai éppúgy legendásak voltak, mint festményei - a kor legfelkapottabb portréfestőjeként tartották számon. Barátnők, mecénások, híres emberek álltak neki modellt. A társasági élet femme fatale-jaként Lempicka festészeti témát varázsolt a divat és csillogás világából. Dekoratív modelleket ábrázolt, és divatlapokat illusztrált. A hideg, fémes színvilágú festmények fehér testű, csábos pillantású nőalakjai az olasz manierista festők és Jean Doiminique Ingres hideg érzékiségű aktjainak utódai. Hasonlítanak a fehér kála virághoz, amelyet szintén szívesen festett az art déco korszak végzetes asz-

15 művészet szonytípusát megteremtő festőnő. Nem csupán kora, de a ma társasági elitje is számon tartja. Olyan személyek is gyűjtik képeit, mint Madonna, Jack Nicholson, Donna Karan vagy Wolfgang Joop. Lempicka halálában is hű maradt magához. Utasításainak megfelelően hamvait helikopterről a még aktív mexikói Popocatépetl vulkán kráterébe szórták. Egy festmény legyen tiszta és világos. Én voltam az első nő, aki tisztán és világosan festett, és ennek köszönhetem a sikerem - mondta. Kálák (balra) Önarckép zöld autóban Mrs. Allan Bott portréja (lent) A telefon II

16 divat coco chanel A modern nő megtervezője A művész gyerekkora Coco Chanel augusztus 19-én született Saumurban, Gabrielle Bonheur Chasnel néven. Születésekor az anyakönyvvezető kifelejtette az s betűt. Így lett Chasnel-ből Chanel, Coco pedig sosem javíttatta ki a hibát, hiszen nagy nevek is így születnek. A kislány hatévesen árvaságra jutott és először árvaházban, majd nagynénjénél nevelkedett. Talán innen ered a női egyenjogúság miatti elkötelezett harckészsége. A nagynénik szeretete akasztotta rá a Coco, vagyis állatka nevet. A sanzonénekesnő karrierje elkezdődik Coco a Vichy nevű kávézóban volt sanzonénekesnő 1905-től három évig. Itt a még fiatal lány további énekesnői karrierről álmodozott, és a férfiak készséggel fedezték kiadásait ban azonban az élete megváltozott, mikor az egyik ilyen szponzor segítségével divatkereskedést nyithatott, amelyben először kalapokat kínált, később pedig pulóvereket, szoknyákat és kiegészítőket is árusított. Újabb tehetős barátok segítségével 1914-ben megnyitotta első párizsi butikját. Aztán ban divatszalont nyitott Biarritz-ban, amely 1920-ban Párizsba, a Rue Cambon-ra, a Chanel divatház mai helyére költözött. A titok Sikere abban állt, hogy a jelenben élt, és ruháit a kor követelményeinek megfelelőn a dolgozó nők számára készítette. Az első világháború után inkább forradalminak számított, hogy a kényelmetlen, merev, fűzős viselet helyett egyszerű és praktikus ruhadarabokat kínált a frissen hivatali munkába állt női társadalomnak. Chanel szerint az igazi elegancia feltétele az akadálytalan mozgás lehetősége. Kijelentette, hogy az a divat, amelyik nem terjed el, nem is divat, ezért elsőként dolgozott a konfekcióiparnak a párizsi haute couture tervezői közül. Coco Chanel fittyet hányva a tradíciókra, kardigánt és pulóvert adott a nőkre, akik boldogan követték őt a kényelmes élet útján. A divattervezőnő nem átallotta az addig kizárólag alsóruházat céljára használt jersey anyagot felsőruházati textilként használni. De Coco hozta divatba az ingruhát, az estélyi stólát és a rövid női frizurát is, merthogy ő vágatta le először a modelljei haját. Viharos évek Coco Chanel 1938-ban fáradtságra hivatkozva bezárta boltját és visszavonult. A második világháború alatt üzlete megadta magát, ő maga ápolónőként dolgozott, majd Németország bukása után Svájcba emigrált náci származású szerelmével. Párizsba 1954-ben tért vissza, új tervekkel és álmokkal.

17 divat Amit neki köszönhetünk: Chanel kosztüm - Tweed szövetből készült és aranygombos, doboz formájú kabátjához egyenes szabású szoknyája járt. Little black dress - azaz a kis fekete ruha, amely minden alkalomra tökéletes eleganciát kölcsönöz viselőjének. Chanel No. 5 parfüm - Marilyn Monroe elhíresült kijelentése szerint egyedüli öltözetként visel magán éjszakánként. Az illatot a 20-as évek elején dobta piacra, nevében Coco kedvenc számával. A kölni a divattervezőnő ruhakollekcióihoz illő egyszerű csomagolást kapott. Soha nem ment férjhez, bár olyan híres és gazdag barátai voltak, mint Etienne Balsan gyáros, Arthur Boy Capel angol lovaspólós. A herceg meg is kérte az öntudatos nő kezét, aki állítólag erre csak annyit válaszolt: hercegné sok van, de Coco Chanel csak egy. A karrier csúcsán.a leghíresebbeknek ruhát tervezni Munkatársai között volt a színésznőből lett monacoi hercegnő Grace Kelly, Fibola (belga királyné), Marlene Dietrich, Ingrid Bergman. Coco ekkor a Time magazinnak a száz legnagyobb hatású személyiségét összegző százas listájára egyetlenként került fel a divat világából ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n Coco életéről, a címszerepben Katharine Hepburnnel. A tervezőnő 35 évig bérelte a Párizsi Ritz szálló egyik lakosztályát, és itt is halt meg január 10- én. Ma is működő divatházát a kiváló német főtervező Karl Lagerfeld irányítja.

18 horoszkóp Havi horoszkóp február Kos (III IV. 20.) Eleme: a tűz Stabilitása: kardinális Bolygója: a Mars Polaritása: pozitív Bika (IV V. 20.) Eleme: a föld Stabilitása: szilárd Bolygója: a Vénusz Polaritása: negatív Hevességgel most semmire nem megy. Gondolja végig, kitől mit vár, kinek mit mond, mert sem a dicsekvés, sem a rátartiság nem válik hasznára. Ossza meg kollégáival a gondokat - és később az örömön is osztozhatnak. A magánéletben is akkor jár jól, ha félreteszi a hiúságát és megteszi az első lépést a partnere felé. Ikrek (III IV. 20.) Eleme: a tűz Stabilitása: kardinális Bolygója: a Mars Polaritása: pozitív A munkahelyén nagy a feszültség. Ezúttal az a jobbik stratégia, ha békejobbot nyújt a haragosainak és közösen próbálnak úrrá lenni a kialakult helyzeten, és nem egymás ellen fordulva élezik tovább a helyzetet. A külső körülmények még jó ideig nehezítik a dolgát, nem kell önfejűséggel tovább rontani a helyzetét. Rák (VI VII. 22.) Eleme: a víz Stabilitása: kardinális Bolygója: a Hold Polaritása: negatív A Mars és a Plútó nemcsak a szertelenségét fokozza, hanem a balesetveszélyt is. Legyen kicsit körültekintőbb, vegyen vissza a lendületből. Baleset egyébként nemcsak a közutakon és a háztartásban érheti, hanem az emberi kapcsolataiban is. Főleg ha új kalandot keres, mert túl unalmasnak találja a családi fészket. Oroszlán (VII VIII. 23.) Eleme: a tűz Stabilitása: szilárd Bolygója: a Nap Polaritása: pozitív Nem a világgal van baj, hanem önnel. Annyira akarja a győzelmet, hogy közben semmi más nem érdekli. És csodálkozik, hogy magára marad. Az emberek nem fordultak el öntől, csak megunták, hogy örökké kifogások mögé bújik, és mindenkit elkerül. Hát most békén hagyják. De ez a pálya széli állapot igencsak idegesíti. Szűz (VIII. 24. IX. 23.) Eleme: a föld Stabilitása: szilárd Bolygója: a Merkúr Polaritása: pozitív A Jupiter is ludas abban, hogy túlzásokba esik. Könnyen magával ragadja a hév, pedig most megfontolt viselkedésre volna szükség. A boldogság karnyújtásnyira, de ha sietteti a dolgot, akkor mindent elszalaszthat. A munkában is többre jut, ha minden lépését megfontolja, s főleg ha nem köti elképzeléseit idegenek orrára. Fölényességgel, gúnyos megjegyzésekkel próbálja leplezni bizonytalanságát. Csakhogy ezzel még inkább ront a helyzetén. Így ugyanis azokra se számíthat, akik pedig szívesen segítenének. Az a baj, hogy nemcsak a munkahelyén visel álalcot, hanem a baráti társaságban, sőt, otthon is. Miért fél megmutatni igazi énjét?

19 horoszkóp Mérleg (IX X. 23.) Eleme: a levegő Stabilitása: kardinális Bolygója: a Vénusz Polaritása: pozitív Skorpió (X XI. 22.) Eleme: a víz Stabilitása: szilárd Bolygója: a Plútó Polaritása: negatív Néhány napig magányra volna szüksége ahhoz, hogy erőt gyűjtsön az új feladathoz, illetve hogy tisztázza az érzéseit. Érdemes volna ugyanis számot vessen eddigi életével, hogy a múltat végiggondolva új úton indulhasson tovább. Ha nem is rögtön januárban, de az új esztendő elején fordulatot vesz az élete. Nyilas (XI XII. 21.) Eleme: a tűz Stabilitása: változó Bolygója: a Jupiter Polaritása: pozitív Olyan érzelmi töltéssel indult az új esztendőnek, hogy szinte sugárzik lényéből a szerelem. Ez a pozitív érzés jó hatással van a munkájára, de az emberekhez fűződő kapcsolatára is. Sokkal elnézőbb, megértőbb, és könnyen együtt tud dolgozni még az esetleges vetélytársakkal is. Bak (XII I. 20.) Eleme: a föld Stabilitása: kardinális Bolygója: a Szaturnusz Polaritása: negatív A munkahelyi feszültséget nem kellene fokoznia örökös zsörtölődéssel. A magánélete is összekuszálódik. Nem tud dönteni, egyszerre szeretne mindenhonnan minden jót megkapni, így aztán a két (vagy több!) szék közül a pad alatt találhatja magát. A szerelem csak akkor lehet boldog, ha nemcsak elfogad, hanem ad is. Vízöntő (I II. 20.) Eleme: a levegő Stabilitása: szilárd Bolygója: az Uránusz Polaritása: pozitív Az élet szinte minden területén könnyen érvényesítheti az akaratát. Sőt, néhány olyan dologban is célt ér, amit eddig mondani sem mert a környezetének. Anyagi biztonságát sem fenyegeti veszély, még a nehezedő gazdasági helyzetben is megtalálja a számításait. Halak (II III. 20.) Eleme: a víz Stabilitása: változó Bolygója: a Neptun Polaritása: negatív A hónap első felében mindenre kétszer annyi energia kellett, mint amennyit egyébként az ügy megérdemelne. Erre mondja a népi bölcsesség: a rest kétszer fárad. Hiszen az idő nagy része azzal tölti, hogy elhárítsa a teendőket, aztán kifut az időből, marad a kapkodás. Mindez egy most induló szerelem miatt van így. Vízöntő hava Fölényességgel, gúnyos megjegyzésekkel próbálja leplezni bizonytalanságát. Csakhogy ezzel még inkább ront a helyzetén. Így ugyanis azokra se számíthat, akik pedig szívesen segítenének. Az a baj, hogy nemcsak a munkahelyén visel álalcot, hanem a baráti társaságban, sőt, otthon is. Miért fél megmutatni igazi énjét? A Vízöntő mitológiai rangját még abban az időben nyerte, amikor a Közel-Kelet földművelői az időszámítás alapjait megvetették. Ekkor, évvel ezelőtt, a téli napforduló csillagképe, és három zodiákusbéli társával, a Bikával, Oroszlánnal és a Skorpióval együtt a naptári sarokpontok és égtájak ura volt. Ennek emlékét őrzi a bibliai látomásokban szereplő négy apokaliptikus fenevad és a négy evangélista jelképe, melyek közül az emberarcú lény (angyal) testesíti meg a Vízöntőt.

20 receptek Tejszínes raguleves Kedvenc levesem következik most. Nagyon szeretem, és itt helye a gyűjteményemben. Igazság szerint nem is nagyon eszünk levest, ez azonban teljesíti, amit egy finom étellel szemben elvárhatok: sós, csípős, tejterméket is tartalmaz és hús is van benne. Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkebelsőség és -mell, 60 dkg répa, zeller, petrezselyem, petrezselyemlevél, csípős zöldpaprika, zöldborsó, 1 gramm fokhagyma vegyesen, só, 1 Maggi erőleveskocka, szemes bors, 2 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé A levest a húsleveshez hasonlóan feltesszük hideg vízben, kis lángon főzni. A petrezselyemlevél és a zöldborsó most még kimarad. Amikor már kb. 3/4 részben megfőtt, hozzáadjuk azokat is. Majd 2 dl tejszínnel felöntjük és besűrítjük. A lényeg, hogy csak annyi vízzel főzzük, ami éppen ellepi, mert tartalmasnak kell lennie. Nem teszek bele tésztát, nem fog hiányozni belőle, hiszen a leves maga is sűrű lesz. Amikor leveszem a tűzről, elkeverem benne a citromlét. Tálaláskor én még megszórom törött tarkaborssal. Mérsékelten csípős és a forró levesben nagyon jó az illata. Hozzávalók 4 személyre: 5 szem közepes krumpli 3 kanál liszt, só 1 púpozott kanál vaj 2 egész tojás 1 fej apróra vágott vöröshagyma 2 gerezd szétnyomott fokhagyma 3 kanál olaj 1 tejföl krumplis gánica (zalai hagymás dödölle) A krumplit megpucolom, összevagdosom, sós vízben puhára főzöm. Közben a hagymát olajon megfuttatom. A krumplit leszűröm, zsiradékkal összetöröm. Kicsit hűlni hagyom (kb. 5 perc), hozzáadok még kevés sót, a tojást, lisztet, fokhagymát. Összedolgozom és kanállal rászaggatom a hagymás zsiradékra. Megpirítom, és tejföllel tálalom. A szaggatást lehet olajos kanállal végezni, mert gusztusosabb lesz a formája. Lassú tűzön pirítom, hogy ropogós legyen, és a hagyma se égjen meg.

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Őskori barlangrajzok

Őskori barlangrajzok Őskori barlangrajzok Időpont: 2009. szeptember 29. 13.00 h-tól 16.00 h-ig Tanulócsoport: 3. évfolyam (9-10 éves) Téma: Őskor művészete. Az őskori barlangfestmények Vizuális feladat: Ismerkedés az őskori

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

VERSENYSZABÁLYZAT. PAPÍRMÁNIA avagy SZERETEM AZ ERDŐT! Helyi és országos rajzverseny 10-14 év közötti gyermekek részére a 2015/16 tanévben!

VERSENYSZABÁLYZAT. PAPÍRMÁNIA avagy SZERETEM AZ ERDŐT! Helyi és országos rajzverseny 10-14 év közötti gyermekek részére a 2015/16 tanévben! VERSENYSZABÁLYZAT PAPÍRMÁNIA avagy SZERETEM AZ ERDŐT! Helyi és országos rajzverseny 10-14 év közötti gyermekek részére a 2015/16 tanévben! Papír- és Nyomdaipari Szövetség - elsősorban tagvállalatai bevonásával

Részletesebben

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad.

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad. Receptötletek a friss, sütésre kész tésztákhoz. Friss gondolat. Finomat ad. Friss tészták - friss ötletekkel töltve! Friss és sokoldalú Minden évben elérkezik az idő, amikor újra megsüthetjük kedvenc karácsonyi

Részletesebben

Iskolánk az első középfokú intézmények között, 2000/2001-es tanévben kezdte meg a ruhatervezéssel összefüggő művészeti oktatását.

Iskolánk az első középfokú intézmények között, 2000/2001-es tanévben kezdte meg a ruhatervezéssel összefüggő művészeti oktatását. KÉPZÉSI KÍNÁLATUNK: Általános iskola 8. osztályos tanulóinak: 01: Divat- és stílustervező képzés OKJ 54 211 02 02: Textilműves képzés OKJ 54 211 08 01: DIVAT- ÉS STÍLUSTERVEZŐ PÁRHUZAMOS KÉPZÉS OKJ száma:

Részletesebben

Tervezz játékot! Lehet logikai, kártya, táblás, akár szerepjáték. játékhoz egyedi kiegészítő. Szelfi fotópályázat diákoknak

Tervezz játékot! Lehet logikai, kártya, táblás, akár szerepjáték. játékhoz egyedi kiegészítő. Szelfi fotópályázat diákoknak PÁLYÁZAT A homoludens.hu Egyesület célja, hogy minél többen ismerjék meg a hagyományos társasjátékozás örömét. Pályázhatnak XIII. kerületi lakosok és a kerületben élő és/vagy tanuló diákok. Részletes információ:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÉKMADÁR ÓVODA HÁZIRENDJÉRŐL 2014/2015

TÁJÉKOZTATÓ A KÉKMADÁR ÓVODA HÁZIRENDJÉRŐL 2014/2015 TÁJÉKOZTATÓ A KÉKMADÁR ÓVODA HÁZIRENDJÉRŐL 2014/2015 Címek telefonszámok: 1152 Budapest, Beller Imre u. 19. Telefon: Óvóda: +36 1 26601 88, Vezető: +36 20 573 9300 Honlap: aktualizálás alatt E-mail: aktualizálás

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Jó éjszakát, Vasarely!

Jó éjszakát, Vasarely! Jó éjszakát, Vasarely! Pályázat a Szépművészeti Múzeum Múzeum+ DESIGN felhívására Blaskó Ágnes Szabó Péter A pályázati anyag leírása Az Jó éjszakát, Vasarely! társasjáték esti játék a családnak. A játék

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

RAJZ- ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ- ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ- ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KERÜLETI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE A 2014/2015-ös TANÉVRE ÖSSZEÁLLÍTOTTA: BENKŐ CSILLA KERÜLETI MUNKAKÖZÖSSÉG VEZETŐ I. A munkaközösség helyzetének elemzése - a munkaközösség tagjai

Részletesebben

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél!

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! 7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com A hetedik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Irreális igényeid vannak,

Részletesebben

Kacsó András: Érdemes igent mondani.

Kacsó András: Érdemes igent mondani. Kacsó András: Érdemes igent mondani. Az úgynevezett tanúságtételek több veszéllyel és félreértéssel járnak. A tanúságtevő minden igyekezete ellenére gyakran úgy tűnik, mintha egyéni hőstettről lenne szó,

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Gyermek csereüdültetés Lengyel- Magyar középiskolások számára

PÁLYÁZAT. Gyermek csereüdültetés Lengyel- Magyar középiskolások számára PÁLYÁZAT Gyermek csereüdültetés Lengyel- Magyar középiskolások számára Szigethalom Város Önkormányzat Lengyel- Magyar Csereüdültetést hirdet középiskolások részére, Szigethalom testvérvárosába Jaworznoba,

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

A MELEGEK ÉS MELEGBARÁTOK PIACVEZETŐ MAGAZINJA

A MELEGEK ÉS MELEGBARÁTOK PIACVEZETŐ MAGAZINJA MÉDIAAJÁNLAT 2013 A MELEGEK ÉS MELEGBARÁTOK PIACVEZETŐ MAGAZINJA A Humen Magazinnak mint minden médiaterméknek elsődleges célja a tájékoztatás. Kiadványunk betekintést enged a kultúra, a szépségápolás

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

A Koller Galéria győjtemény felmérés, elemzés és befektetési tanácsadás programja

A Koller Galéria győjtemény felmérés, elemzés és befektetési tanácsadás programja A Koller Galéria győjtemény felmérés, elemzés és befektetési tanácsadás programja Minden jog fenntartva. 2009 Koller Galéria Győjteményfelmérés (Példa István gyüjteménye) Az alábbiakban egy 23 mőtárgyból

Részletesebben

ÉLETREVALÓ fiataloknak

ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak Budapest, 2008 A könyv a Microsoft Magyarország felkérésére és finanszírozásával jött létre. Köszönjük Somogyi Edit tanárnô és Szabó Vince munkáját a Jedlik

Részletesebben

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA Luca Di Fulvio ALMO ANDA A Cetta és fia, Christmas Olaszországból menekült az erőszak és a viszontagságok elől Amerikába, a remények országába. A nő egyetlen vágya, hogy a kisfia igazi amerikai legyen:

Részletesebben

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot.

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot. Radnóti-nap 2014 Mit is jelenthet húsz, vagy ötven év? múlt és jövendő századok sora? A költő oly idős, amennyi a világ, ( Radnóti Miklós: Köszöntő) A Városközponti Tulipános Általános Iskola Radnóti Miklós

Részletesebben

Mottó Esküvő után keresztelünk

Mottó Esküvő után keresztelünk A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola 2010. évi gasztronómiai versenyének programja Mottó Esküvő után keresztelünk 2010. április 15-17. BUDAPESTI Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

A nürnbergi diákcsereprogram szabályzata

A nürnbergi diákcsereprogram szabályzata A nürnbergi diákcsereprogram szabályzata 1. A csereprogram leírása 1.1. A csereprogram a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium (1071 Budapest, Városligeti Fasor 17-21.) és a nürnbergi Wilhelm-Löhe-Schule

Részletesebben

A MI ESKÜVŐNK. ilyen lesz

A MI ESKÜVŐNK. ilyen lesz szeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretleks zeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretleksz eretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretleksze retlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszeretlekszer

Részletesebben

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ SAN Stilnox BT_Alvasnaplo A5 5/13/09 1036 AM Page 1 Név Bárányszámolás helyett... év hó nap ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

Részletesebben

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP 2015. május 13-15. PAKS A Mobilitás hét és Autómentes nap című városi programsorozattal a környezettudatos magatartásra, a környezetbarát közlekedési módokra fókuszálva,

Részletesebben

Magyar Tolkien Társaság Alapítva 2002-ben

Magyar Tolkien Társaság Alapítva 2002-ben Tündék Törpök Emberek A Magyar Tolkien Társaság 2014. január 4-én J. R. R. Tolkien, a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve, 122. születésnapja

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve Szív nagy fonal X szalag egyéb: gipsz, festék, lakk, Alkalmazott technikák varrás X ragasztás X festés gyöngyözés 125 g gipsz, 3ml lakk, 10 cm organza szalag, 5 ml festék Szükséges eszközök gipsz kiöntő

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

XIII. évfolyam - 6. szám kodását! Ideális a fényt jól visszaverő világos, szellős, bőrünket a napsugaraktól védő, verejtékünket jól magába szívó, jól levegőző vékony pamut ruházat. Pótoljuk az elvesztett

Részletesebben

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK?

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Nagy Abonyi Ágnes MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Vidékünkön a XX. század közepe tájára tehető a lakodalmi torták fénykora. Zentán ekkor már több cukrászda is

Részletesebben

Családi vetélkedő. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24.

Családi vetélkedő. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24. Családi vetélkedő JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24. A projekt feladatterve Projekt témája: Családi vetélkedő Időkeret: 3 óra Projektfelelős: 1 pedagógus sorszám feladat felelős Teljesítés

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db

1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db 1. Ki Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, ki az országgyűlés elnöke? 4 db 2. Ki a helyi egyházközséged plébánosa, lelkésze? Hogy hívják az egyházad főbb vezetőit? 4 db 3. Kössél egy mentőcsomót!

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1.) A program címe: K ö z é p v e z e t ő i t o v á b b k é p z é s - V e z e t ő k é p z é s 2.) A program szervezője és jogtulajdonosa: Európai Vezetőképző Akadémia

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Az alkohol veszélyei Javasolt évfolyam: 7 8. Időbeosztás

Részletesebben

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra Előzetes könyvtári programok június 2., hétfő 11.00 Hahó, könyvtársak! Megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntője. A vetélkedő győztesei, összesen 45 gyermek egyhetes balatoni táborozáson vehet részt

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon.

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon. A helység atmoszférája azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok elkezdjenek gondolkodni arról, hogy mi a baj ezzel a világgal. Képek használata: rakj ki olyan képeket a falra, melyeken különbözõ karitatív

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD Ayurvéda = Az Élet Bölcsessége Az Ayurvéda célja Az ayurvéda célja, hogy helyreállítsa az élet egyensúlyát a tökéletes elme, test működés és viselkedés révén; Az ayurvéda

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Iskolánk ebben a tanévben is szeretettel hívja és várja a diákokat és kedves felkészítı kollégákat a Mária napok versenyeire. A kiírt versenyek és idıpontjaik: Március 21.,

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Retextil termékfejlesztői pályázat Kreatív termékötlet-pályázat textil újrahasznosítás témában Pályázni olyan termékötletekkel

Részletesebben

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT DUNAÚJVÁROSI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM OM 030180 BESZÁMOLÓ 2012-2015. Gipsz Jakab 11. B 2015. május 28.

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT DUNAÚJVÁROSI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM OM 030180 BESZÁMOLÓ 2012-2015. Gipsz Jakab 11. B 2015. május 28. ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT DUNAÚJVÁROSI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM OM 030180 BESZÁMOLÓ 2012-2015 Gipsz Jakab 11. B 2015. május 28. KEDVES 11. B-SEK! A BESZÁMOLÓ TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A beszámolónak

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1.

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1. Damjanich János Általános Iskola 2117 Isaszeg, Madách Imre u. 1. TÉMAHÉT "ADVENTI-HÉT" 2012. december 17. - 2012.

Részletesebben

Nyitott szemmel Szigethalmon

Nyitott szemmel Szigethalmon Nyitott szemmel Szigethalmon -pályázati felhívás- 2013. novemberében fotópályázatot hirdettünk Szigethalom télen címmel. Ezt tekinthetjük pályázati sorozatunk első állomásának, melynek mottója: Nyitott

Részletesebben

A tinik a valóságshow-kat kedvelik a legjobban

A tinik a valóságshow-kat kedvelik a legjobban A tinik a valóságshow-kat kedvelik a legjobban Baranyai Eszter Budapest, 2015. május 20. 1 Az elmúlt tizenöt évben - a kiskorúak szabadidejükből naponta legalább három órát szentelnek tévénézésre. A magyar

Részletesebben

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES Tolerancia Workshop YFU Szervezetünk, a Youth For Understanding (YFU) egy nemzetközi, non-profit szervezet, mely 1951 óta

Részletesebben

Játék az egész világ (On joue sur la terre) fotópályázat szabályzata

Játék az egész világ (On joue sur la terre) fotópályázat szabályzata Játék az egész világ (On joue sur la terre) fotópályázat szabályzata 1: szervezés és a verseny dátumai (magyar nyelvű kivonat) A párizsi Fondation Alliance française (székhely: 101 Boulevard Raspail 75006

Részletesebben

Hogyan navigáljuk. századot?

Hogyan navigáljuk. századot? fejezet BEVEZETÉS Hogyan navigáljuk a 21. századot? Hogyan adhatunk ÉRTELMET az ÉLETÜNKNEK és a TUDATOSSÁGUNKNAK? Mi lenne, ha lenne egy átfogó térképünk önmagunkról és erről a szép új világról, amelyben

Részletesebben

3 4 5 6 Kedves XVII. kerületi, péceli, maglódi Olvasó! A Q-pon Katalógus és Szolgáltatói Címtár, melyet most a kezében tart segít Önnek eligazodni a helyi kereskedők és szolgáltatók ajánlatainak tömegében,

Részletesebben

Portfólió AG és GR osztályoknak:

Portfólió AG és GR osztályoknak: Portfólió AG és GR osztályoknak: Nyomtatott Portfolió leadása 2015.04.29. Kedd 19:00! Portfólió fizikai és technikai paraméterei: - minimum 40 oldal - minimum méret 210 210 mm-es négyzet, maximum A4 méret

Részletesebben

www.pedellusinfo.hu w.pedellu

www.pedellusinfo.hu w.pedellu 1. 2. 3. 4. 5. Informatikai eszközök használata / 4 Infokommunikáció / 13 Prezentáció / 22 Algoritmusok / 30 Könyvtárhasználat / 38 Több feladat megoldásához használnod kell az általunk előkészített állományokat,

Részletesebben

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsonyi témahét 1.b Szabóné Bakó Márta Pintérné Legéndi Gabriella 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon.

Részletesebben

ISF ÚSZÁS 2007 KÖZÉPISKOLAI ÚSZÓ VILÁGKUPA. Bulletin N 1 SZÉKESFEHÉRVÁR MAGYARORSZÁG 2007. ÁPRILIS 28. MÁJUS 2.

ISF ÚSZÁS 2007 KÖZÉPISKOLAI ÚSZÓ VILÁGKUPA. Bulletin N 1 SZÉKESFEHÉRVÁR MAGYARORSZÁG 2007. ÁPRILIS 28. MÁJUS 2. ISF ÚSZÁS 2007 KÖZÉPISKOLAI ÚSZÓ VILÁGKUPA Bulletin N 1 SZÉKESFEHÉRVÁR MAGYARORSZÁG 2007. ÁPRILIS 28. MÁJUS 2. NEMZETKÖZI ISKOLASPORT SZÖVETSÉG (I. S. F.) BULLETIN N O 1 Székesfehérvár Magyarország, 2007.

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Lecsó fesztivál a Szt. István Általános Iskolában

Lecsó fesztivál a Szt. István Általános Iskolában 1. 1. Hétfő 2. 2. Kedd 3. 3. Szerda 4. 4. Csütörtök 5. 5. Péntek 6. Szombat 7. Vasárnap 6. 8. Hétfő 7. 9. Kedd 8. 10. Szerda 9. 11. Csütörtök 10. 12. Péntek 13. Szombat 14. Vasárnap 11. 15. Hétfő 12. 16.

Részletesebben

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8.

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8. TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET Írta: Vészits Andrea Vezeto író: Vészits Andrea Dalit Kahan karakterei alapján 8. változat 2013. április 18. Pre-clearance Shooting Draft HBO Holding Zrt. H: 1026

Részletesebben

JANUÁR SZIA, IDŐUTAS! ÚJÉ

JANUÁR SZIA, IDŐUTAS! ÚJÉ JANUÁR SZIA, IDŐUTAS! E NAPTÁR SEGÍTSÉGÉVEL SOSEM FOGOD ELFELEJTENI, MIOR VANNA A FONTOS IDŐPONTO A MÚLTBAN ÉS A JÖVŐBEN. Z T, RES NG E VÍZ ARSA A F ZDETE E V ÚJÉ 0 ÉRDE ESS ÉG MR. PEABODY ÉS SHERMAN VÁROSI

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA

Kémia: minden, ami körülvesz RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA Kémia: minden, ami körülvesz RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA TARTALOM RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA...2 1. óra...2 2. óra...4 3. óra...4 4. óra...7 1 1 RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA Ebben a részben óravázlatok

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET Miskolci Magister Gimnázium OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 2013/2014-es tanév 11. osztály Készítette : Berecz Mária OSZTÁLYFŐNÖKI MUNKATERV Az osztályfőnöki órák tematikája illeszkedik iskolánk nevelési koncepciójába

Részletesebben

Kedves Szülők, Pedagógusok!

Kedves Szülők, Pedagógusok! Kedves Szülők, Pedagógusok! Korunk társadalmában egyre több veszély fenyegeti a felnövekvő ifjúságot. A társadalmat sokkal összetettebb ingerek érik, mint évtizedekkel ezelőtt. Olyan társadalmilag elfogadott

Részletesebben

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA 2012-2013-as tanév Könyvtárosok: Tóthné Wittmann Borbála gyermekkönyvtáros Szabóné Faragó Szilvia gyermekkönyvtáros Elérhetőségek: Tel.: 343-070/17-es

Részletesebben

Volunteering is a lifestyle. Önkéntes Kézikönyv

Volunteering is a lifestyle. Önkéntes Kézikönyv Volunteering is a lifestyle. Önkéntes Kézikönyv BEVEZETŐ Tartalom Bevezető A nemzetközi YFU felépítése A magyar YFU felépítése Önkéntes feladatok A YFU egy önkéntes szervezet. Ez a füzet azért született,

Részletesebben

7a. AZ ATTITŰD- ÉS MOTIVÁCIÓKUTATÁS MÓDSZERTANA

7a. AZ ATTITŰD- ÉS MOTIVÁCIÓKUTATÁS MÓDSZERTANA REKLÁMPSZICHOLÓGIA 7a. AZ ATTITŰD- ÉS MOTIVÁCIÓKUTATÁS MÓDSZERTANA Kérdőívek A fogyasztó a motívumai alapján határoz és cselekszik. Ha így van, akkor a reklámokkal ezeket a fogyasztói késztetéseket, szükségleteket

Részletesebben

Kisbolygó-látogatások

Kisbolygó-látogatások Kisbolygó-látogatások A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata 1. A pályázat meghirdetői A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal együttműködve,

Részletesebben

Tevékeny Szeretet Iskolája- Váci Piar Szeretetszolgálat -10. évfolyam 2012/2013

Tevékeny Szeretet Iskolája- Váci Piar Szeretetszolgálat -10. évfolyam 2012/2013 Tevékeny Szeretet Iskolája- Váci Piar Szeretetszolgálat -10. évfolyam 01/013 Gimnáziumunkban erősíteni szeretnénk diákjaink szociális érzékenységét és elkötelezettségét. Ennek alapja az, hogy tapasztalatokat

Részletesebben

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret Kis pralinéismeret is pralinéismeret Ínyenc receptek édes finomságokhoz Saját készítésű ízletes pralinék. Jó alapanyagokkal, megfelelő kellékekkel és egy kis gyakorlattal Ön is varázsolhat kicsi, édes

Részletesebben

Nyitva tartás. Könyvtári TOP lista - január. Új klubjaink. Nyitva tartás. X-box Klub. DerekSzínpad - színjátszó kör. Akvarisztikai Klub. 2012.

Nyitva tartás. Könyvtári TOP lista - január. Új klubjaink. Nyitva tartás. X-box Klub. DerekSzínpad - színjátszó kör. Akvarisztikai Klub. 2012. 2012 Január Nyitva tartás Nyitva tartás Dr Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár Integrált Közösségi Szolgáltató Tér Érvényes: 2012 február 1-től visszavonásig Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat

Részletesebben

Tiszasziget NYILVÁNTARTÁS A BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGRŐL

Tiszasziget NYILVÁNTARTÁS A BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGRŐL Tiszasziget önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS A BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGRŐL A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (IX.29.) Korm. Rendelet 6. (1) bekezdése alapján kötelező. A nyilvántartás

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle programok

Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle programok Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle programok 2014. október 15 19. (szerda vasárnap) október 15. (szerda) 12.05 13.15 Versenyfilmek vetítése 13.30 15.00 Versenyfilmek vetítése 15.15 16.45 Versenyfilmek

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

GARA LÁSZLÓ: AZ ABSZOLÚT" FILM

GARA LÁSZLÓ: AZ ABSZOLÚT FILM GARA LÁSZLÓ: AZ ABSZOLÚT" FILM Az abszolút zene és az abszolút tánc régi és elfogadott terminusai a művészettörténetnek. Abszolút filmről csak mostanában kezdenek beszélni. 1925. május 3-án mutatták be

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÉS RÉSZVÉTELI SZABÁLYZAT Videó-, és fotópályázat kiírásához

PÁLYÁZATI ÉS RÉSZVÉTELI SZABÁLYZAT Videó-, és fotópályázat kiírásához PÁLYÁZATI ÉS RÉSZVÉTELI SZABÁLYZAT Videó-, és fotópályázat kiírásához Tartalomjegyzék 1. Általános tudnivalók: 2 2. Pályázati feltételek és kategóriák: 2 2.1. Videó pályázat 2 2.2. Fotó pályázat 2 3. Pályázat

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Egy hét a kedvencemmel

Egy hét a kedvencemmel PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Tisztelt Igazgatók, Igazgatónők, Pedagógusok! A környezeti nevelés és a felelős kisállattartás fontosságának hangsúlyozására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot hirdet

Részletesebben

Extrák az öntérképedhez

Extrák az öntérképedhez Extrák az öntérképedhez Nektár a Nagyoktól Nem érdemes figyelmen kívül hagyni a pszichológia alapjait sem, Tudományos alapokkal bíró felosztásról van itt szó, ha még nem ismernéd, feltétlen találkozz Vele,

Részletesebben

Haszon Lapkiadó Kft. Általános szerződési feltételek

Haszon Lapkiadó Kft. Általános szerződési feltételek ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A Haszon Lapkiadó Kft. kiadványainak felületeit marketing célokra értékesíti továbbiakban Hirdetőnek az alábbi általános feltételekkel: I. Hirdető Hirdető minden olyan jogi

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló MEGOLDÁSOK 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló 1. Az alábbi - Nagykanizsával kapcsolatos - állításokról állapítsd

Részletesebben

A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK

A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK A z Infinety Online Kft. felsőoktatásban tanuló hallgatók számára pályázatot ír ki Adatvizualizációs technikák megvalósítása kvantitatív adatokon címmel. A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A 21. században óriási

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben