A KÁRPÁTALJAI TERÜLETI ÁLLAMI LEVÉLTÁR BEREGSZÁSZI RÉSZLEGÉNEK IRATAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KÁRPÁTALJAI TERÜLETI ÁLLAMI LEVÉLTÁR BEREGSZÁSZI RÉSZLEGÉNEK IRATAI"

Átírás

1 Foltin Dezső A KÁRPÁTALJAI TERÜLETI ÁLLAMI LEVÉLTÁR BEREGSZÁSZI RÉSZLEGÉNEK IRATAI Az 1944-es rendszerváltás után megalakult a Kárpátontúli Ukrajna Néptanácsa, amely 1945 november 6-án határozatilag megalakította a Területi Állami Levéltárat. Az es években lettek begyűjtve a levéltárba a volt Ung, Bereg, Ugocsa és részlegesen Máramaros megyék régi levéltárai. Azonkívül levéltárunkba kerültek az államosított bankok, gyárak, vállalatok, üzemek, magánszemélyek, egyházak irattári anyagai is. Ungváron helyhiány miatt a levéltári anyagokat a város öt különböző helyén tárolták. Végül 1953 májusában, a levéltár "ideiglenesen" át lett helyezve Beregszászba, ahol az egykori /1865-ben épült/ börtönépületben kapott helyet. Sajnos, a mai napig is ott vagyunk, nagyon szegényes körülmények között. A földszint iratraktárainak falai nedvesek, helyhiány miatt a három emelet folyosóit is kénytelenek voltunk igénybe venni az iratok tárolására. Az utolsó években nagy változások mentek végbe levéltárunk történetében. Kettéválasztottuk levéltárunk iratanyagait:- az úgynevezett régi levéltár irata a XlV-ik századtól 1945-ig Beregszászon van elhelyezve; tól napjainkig, azaz a szovjet periódus iratai Ungváron és Munkácson találhatók. Az ungvári részlegen találhatók a területi központi igazgatási szervek fondjai az os évekről. Azonkívül a volt KGB és a területi kommunista pártszervezetek iratai, melyeket nemrég vettünk át, azaz az átvételük még napjainkban is folyamatban van, szintén Ungváron találhatók. A munkácsi részlegen találhatók a gyárak, vállalatok, egészségügyi, közoktatásügyi stb. szervek fondjai as évekből. Erre a felosztásra úgy kerülhetett sor, hogy 1991-ben Ungváron megkaptuk a területi pártbizottság 1986-ban felépült impozáns, kimondottan irattárolásra szolgáló épületét. Nagyon röviden ismertettem levéltárunk történetét szervezési és elhelyezési szempontból. Sajnos, a levéltári iratok rendezéséről nem áll módomban beszámolni az idő rövidsége miatt. Most levéltárunk iratainak ismertetésére térnék át. Mint már korábban említettem, levéltárunkban Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros megyék levéltárainak iratai találhatók. Ebből kifolyólag, mint a többi magyarországi megyei levéltárak, mi is ugyanazokkal a megyei közigazgatási szervek irataival rendelkezünk, mivel Kárpátalja 1919-ig és 1938-tól 1944-ig Magyarország kötelékébe tartozott. Mint ismeretes, a Saint Germain - En - Laye-

2 i békeszersződés alapján Kárpátalja Csehszlovákiához lett csatolva az as években. Miután a főispáni, alispáni, főszolgabírói, körjegyzőségi, megyei közigazgatási bizottsági és kirendeltségi iratok, továbbá a megyei királyi bíróságok, pénzügyintézetek, adóhivatalok iratai a hallgatóság részére ismeretesek, részletes elemzésükkel nem fogok foglalkozni. Ugyanakkor szükségesnek tartom a főbb fondok időrendi felsorolását: a. / Ung megye főispáni hivatalainak iratai a 4-es számú fondban találhatók es évekről, 19-opiszban, jegy.hran-ban /tárolási egységben. A következőkben - egység/. A megyei gyűlések jegyzőkönyvei folytatólagosan 1615-től 1910-ig maradtak meg. Az es évekről a főispáni iratok a 47. számú fondban találhatók, 660. egységben. Ung megye alispáni iratai a 7-es számú fondban találhatók es évekről, 7- opiszban, 10,860 egységben es évekről sz. fond, 3,343 egységben. b. / Bereg megye főispán iratait: 10 sz. fond, es évekről - 6. opisz, 8,189 egység. Megyei gyűlések jegyzőkönyvei ig. Bereg megye legrégibb irata szeptember 5-iki dátummal van ellátva, amelyben Nagy Lajos király engedélyezi a Beregszászi Városi Bíróság működését. Bereg megye alispáni iratai 283. sz. fond es évekről, 10 opisz, 14,963 egység, es évekről 934. sz. fond 36. egység. ev Ugocsa megye főispánja iratai: 674. sz. fond es évekről, 10 opisz, 11,811 egység. Megyei gyűlések jegyzőkönyvei ig es évekről 259. sz. fond 151 egység. Az 1479-es év iratai Ugocsa megye jelentését tartalmazza a turterebesi és batonyi erdők határjeleinek szemléjéről, Perényi János és Csernavoda György közötti per elbírálása végett. Ugocsa megye alispáni iratai: 245. sz. fond es évekről, 7. opisz 7,657 egység. S végül a Máramarosi Megyei Levéltárból csak es évekről található iratok megőrzésünkben. A többi irat Románia levéltáraiban található. Részletesebben szeretném ismertetni Munkács város főbírájának levéltári iratait, mert a legtöbb mennyiségben, a legjobb minőségben és a legrégebbi iratok, amelyek megmaradtak levéltárunkban, viszonyítva Ungvár és Beregszász városainak polgármesteri levéltárához. Érdekes felsorolni néhányat a legrégibb iratok közül: - Munkács város főbírája /Váry László kollekciója/ sz. fond ös évekből, 3 opisz 4019 egység május 22. Beregszász. - Erzsébet magyar és lengyel királynő pecsétengedélyező privilégiuma Munkács lakosai részére. Másolat.

3 november 10. Beregszász. - Erzsébet királynő megtiltja a munkácsi vár castellánu- sainak /várnagyainak/, hogy a Munkács városban élő jobbágyok felett, akiknek saját bíróságuk van ítélkezzenek. Másolat május 9. Buda - Zsigmond király oltalmazó levele Munkács város hospesei /vendégei/ és népe érdekében. Másolat május 6, Nikodám. - István Rácország vajdája, felkér minden nemesi, papi és városi hatóságot, hogy a munkácsi vásárra igyekvőket engedjék akadálytalanul közlekedni. A vásártartási engedélyt Cosmas és Damián mártírok ünnepétől számított 15 napon belülre Zsigmond adta a városnak, eredeti papíron, ráütött vörös pecsét nyomával , április 14. -Böszörmény. - Hunyadi János Munkácsot szabad várossá emeli, az uradalmi tiszteket kirendeli belőle. A polgárok nem kötelezhetők évi 12 hordó átszállítására Beregszászból. Eredeti papíron, papírlappal borított rányomott pecséttel február 9. Vári. - Hunyadi János az ő Munkács városa polgárainak a következő előjogokat adományozta: 1. Evenként gabona-kilencedül köböl búzát és zabot fizessenek. 2. Disznók után tizenötöd járjon. 3. A kamara nyereség fizetésénél két kapu egynek számítson. 4. Borok kimérése a városban szabadon történhet, hacsak az uraság a maga borát nem méreti. Eredeti papíron, papírfelzetes ráütött pecséttel február 9. Vári - Hunyadi János elrendeli, hogy tekintettel Munkács szegény helyzetére, a város népei és jobbágyai a kiszabandó bírságpénzek egyharmadát fizessék csupán a bíráknak. Eredeti papíron, ráütött pecsét helyével június 13. Buda. - Hunyadi János Vince nagybányai plébánosnak és munkácsi várkapitánynak tudtára adja, hogy a Budethyna nevű földet a munkácsi polgárok használhatják és gyümölcsöztethetik. Eredeti papíron, rányomott pecsét töredékével március 9. Buda. - Corvin Mátyás király megerősíti ama három szabadságlevelet, melyeket atyja, Hunyadi János részint erdélyi vajdasága, részint kormányzósága idején adott a munkácsiaknak. Továbbá megújítja Hunyadi Jánosnak Zákmánymonostorban vízkeresztet követő vasárnapon /január 10./ 1451-ben kiadott parancslevelét, melyben Kenderes munkácsi várnagynak meghagyja, hogy őrködjön ama eredeti szabadságok fölött, melyeket egykor a régi despota és Mathus nádor és Fodor vezér idejében bírtak a munkácsi polgárok. Eredeti hártyán, melynek bőrszalagos és zöld-fehér selyemzsinóron függött pecsétje hiányzik március 17. Buda. - Szilágyi Erzsébet meghagyja Kezy Balázs munkácsi várnagynak, hogy az általa adóban szedett malacokat nem szabad a város lakóival neveltetni; hogy a polgárok takarmányt a szokásos mérték szerint szolgáltassanak; hogy Munkács város szokásait tiszteletben kell tartani. Eredeti papírlapon, rányomott pecsét töredékével.

4 Munkács polgármesteri hivatal iratai: F-1552, opisz 3, egység es évekről es évekről F-1553, opisz 4, egység Ungvár polgármestri hivatal iratai: F-6, opisz 7, egység , évekről es évekről F-94, opisz-8, egység Beregszász polgármesteri hivatal iratai: F-721, opisz 4, egység-4518, es évekről es évekről F-67, opisz 5, egység-4194 A polgármesteri hivatalok levéltárainak iratai szokványosak, hasonlóak a többi magyaroszági polgármesteri hivatal irataihoz. A továbbiakban rátérek azon levéltárak iratainak elemzésére, amlyek csak Kárpátalja területén létesültek. A máramarosi öt koronaváros levéltára. Técső. /Técső, Visk, Huszt, Hosszúmező, Máramarossziget/ F-61, opisz-2, egység-2510, évekből. Pontos évszámmal, mikor jött létre az öt koronaváros levéltára, nem rendelkezünk. Azonban iratforrások alapján tudjuk, hogy 1810-es években a levéltár saját épülettel rendelkezett, melyet 1813-ban tataroztak. Az öt koronaváros és lakosainak kiváltságait Magyarország királyai támogatták a szlatinai sóbányák kitermelésének érdekében. Magyarország királyai Európa országaival a só révén is tartották kereskedelmi kapcsolataikat. A koronavárosok técsői levéltárát a múlt század közepén Gazela János és László Mihály rendezte. Az öt koronaváros levéltárából a legrégibb iratok közül néhányat felsorolok: Magyar királyok és Báthory István erdélyi fejedelem oklevelei a Máramaros megyei falvak és városok kiváltságairól V. László király rendelete a máramarosi öt koronaváros privilégiumának védelméről A leleszi kolostor káptalanjának jelentése a hosszúmezői földek tagosításáról Mátyás király oklevele, amleyben az öt koronaváros adóztatásáról rendelkezik Mátyás király oklevele az öt koronaváros privilégiumairól Mátyás király oklevele az öt koronaváros kiváltságainak megerősítéséről.

5 II. Ulászló király oklevele a máramarosi öt koronaváros privilégiumairól Anna királynő dekrétuma a máramarosi öt koronaváros privilégiumainak megerősítéséről II. Ulászló király oklevele az öt koronaváros kiváltságleveleinek kiadásáról. - Ezen kívül az alábbi kérdésekben találunk iratokat a levéltár megőrzött anyaga között. - Királyok birtokadományi oklevelei a XVI-XVIII-ik századokból. - Földbirtokok adás-vétele. - Az öt koronaváros lakosságának és jobbágyainak nyilvántartása. - Adókivetések és azok behajtása. - A nemesség privilégiumai. - Települések és nemességi földek határainak megállapítása és kiigazítása. - Peres ügyek kezelése ingatlanok tulajdonjogi rendezése tárgyában. - Az öt koronaváros kiadásainak és bevételeinek nyilvántartása. - A Szlatinai Sóbányák termelésének fokozása és kereskedelme. - Kézipari üzemek létesítésére engedélyek kiadása. - Kereskedelmi engedélyek kiadása. - Magán házak építésére engedélyek kiadása. - A városok és egyházak közötti kapcsolat. - Az egészségügy helyzete a városokban. - Születések, házasságok és halálozások anyakönyvezési nyilvántartása. Mindezen iratok nagy értéket képviselnek és várják a kutatók beható tanulmányait. Az alábbiakban egy nagyon értékes fond ismertetésébe kezdek. Maga a tény is érdekes, hogy az egyetlen fond, amelyet 1965-ben, azaz a háború után kaptuk meg a kassai levéltárból. A Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium Hegyvidéki Kirendeltsége. F-772, opisz 1-7, 4517 egység / es évekről/. Egyike a legértékesebb fondjainknak, amely teljes egészében feltárja Kárpátalja hegyvidéki körzeteinek gazdasági helyzetét, jobban mondva gazdasági szegénységét, elmaradottságát a XIX. század végén, a XX. század elején. A múlt század utolsó évtizedében a központi állami szerveket elárasztották a panaszok a hegyvidék körzeteinek tarthatatlan helyzetéről. Végül is 1897-ben a Miniszterelnökség utasítására a Magyar Földművelési Minisztérium egy bizottságot nevezett ki Egán Ede vezetésével a kárpátaljai hegyvidék körzeteinek tanulmányozására. A bizottság a helyi közigazgatási hivatalnokok és különösen a görög katolikus papság segítségével részletes beszámolót nyújtott be a kormánynak, melynek eredményeként létrehozták a Földművelési Minisztérium kirendeltségi hivatalát Munkács város központjával, s később Szolyva fiókintézetével.

6 Miután a bizottság feltárta a hiányosságokat és rámutatott a kirendeltségi hivatal tevékenységének céljaira, megkezdődött a helyi, azas falusi, körzeti, járási és megyei szervek megalakítása. Erről részletesen nem áll módomban szólni. Rátérek a fond iratainak ismertetésére: - Földnélküliek és éhezők panaszos kérelmei. -Közjegyzőségek és csendőrőrsök jelentései a mezőgazdasági munkások megmozdulásairól. -Kérelmek adókirovás elengedésére, pénzbeli segítség nyújtásra, munkáltatási lehetőségre, ruházati és élelmiszer cikkek kiutalására, stb. - Minisztériumi bizottságok jegyzökönyvei a helyi gazdasági állapotokról. -A bizottsági jelentések a könnyűipari, kézipari, építészeti gyárak, vállalatok és üzemek helyetérői Kárpátalján. Statisztikai adatok. - Megyei ipari, földművelésügyi, kereskedelmi, népjóléti, oktatási, egészségügyi bizottságok megalakulásáról szóló jegyzőkönyvek és határozatok /a kirendeltségi hivatal hatáskörében./. - Értekezések az ásványi kincsek feltárásának lehetőségeiről. - Községi kosárfonó szövetkezetek alakulásáról szóló iratok. - Kőbányák és téglagyárak megnyitása, gépekkel és munkaeszközökkel való ellátsa. - Éle Imiszerlerakatok létesítése, kiskereskedelem szervezése községekben és tanyákon. - Bankok és hitelszövetkezetek létrehozása. - Kísérleti mezőgazdasági állomások alakulása. - Vetőmagok kiutalása kisgazdák részére. - Az aratás és terméstárolás biztosítása. - Tenyészállatok és tejelő szarvasmarha állomány bővítése, importálása Svájcból. Nagy gondot fordított a kirendeltség hivatala az analfabetizmus felszámolására. Új állami és egyházi elemi iskolák finanszírozását és építését támogatták. Falvakban és tanyákon olvasókörök alakultak. A statisztika szerint Közép-Európában a kárpátaljai hegyvidék állt az utolsó helyen egészségügyi kérdésekben. Az orvosi és gyógyszerellátás terén ázsiai körülmények uralkodtak. A kirendeltségi hivatal ezen a téren is nagy erőfeszítéseket tett az elmaradás felszámolása érdekében. Új orvosi rendelők, gyógyszerelosztók nyíltak és védőoltásokhoz juttatták a lakosságot. A fond iratai hűen tükrözik azon változásokat, melyek Kárpátalja gazdasági, oktatási és egészségügye terén mentek végbe századunk elején hivatala irányításával. Nagyértékű, hitelt érdemlő statisztikai adatok és tanulmányok maradtak ránk ebből az időszakból. Figyelmet érdemelnek az egykor területünkön földbirtokokkal rendelkező nemesi családok levéltárai, amelyek közül levéltárunkban megtalálhatók, a Perényi bárók, a Pribékek, a Schönborn grófok levéltárai.

7 A Perényi család levéltára. Nagyszőlős. F-60, opisz 4, egység-4180 / évekről/. A Perényi család levéltárát a XV-ik század elejétől Máramaros megye főispánja Perényi Péter és nemesi földbirtokos testvérei Imre és Gábor nyitják meg. Perényi Imre 1397-ben főpohárnok, 1412-ben titkos kancellár, a sárkányrend tagja. Megemlítendő, hogy 1321-től 1944-ig közel 50 főispán került ki a nemzetségből. A család férfi tagjai évszázadokon keresztül országgyűlési képviselők. A család birtoka kiterjedt Ugocsa, Bereg és Máramaros megyékre. A családi levéltár legrégibb iratai közül néhányat megemlítek: Ismeretlen szerző feljegyzései, amelyek a kassai minorita kolostor Perényiek általi alapítását bizonyítják Zsigmond király oklevele Perényi Péternek Máramaros megye főispánjának, melynek értelmében ő és örökösei jogot kapnak az arany és az ezüst szabad bányászására saját birtokukon Beseny István földjének elzálogosításáról Perényi Gábornak való tartozása miatt. - XIV. század első fele. Ismeretlen szerző feljegyzései a Szamos - Beti és Pete családok vagyonának átadásáról a Csáky családnak Ugocsa megye értesítése Bánfi Borbála fertősalmási lakos adósságának törlesztéséről Perényi János özvegyének Károlyi Krisztinának a javára. - XV. század vége. Ismeretlen szerző feljegyzései II. Ulászló magyar király adományairól a leleszi konventnek Iratmásolatok a Perényi család földbirtokainak állapotáról Turterebesen, Sásváron és más falvakban II. Lajos magyar király rendelete Perényi Imre királyi helytartónak és örököseinek tiszteletbeli kitüntetéséről Perényi Krisztina levele Perényi Imréhez VI. Alexander római pápa bullája a parasztszármazású katonák bűneinek feloldásáról, akik a törökökkel folytatott háborúban harcoltak. A Pribék család levéltára. F-777, opisz 1, egység-362 / évekről/ A Pribék nemesi család terjedelmes birtokkal rendelkezett Ung megye területén. A családi levéltárban megtaláljuk azon királyi adományozó okleveleket, melyek bizonyítják birtokuk gyarapodását. így például: I. Ferdinánd király 1553-ban birtokot adományoz nemes Pribék Józsefnek Egervára hősies védelméért Kapós járás Ung megye területén ban II. Ferdinándtól a királyság hűséges szolgálataiért Pribék Miklós részesül birtokadományozásban.

8 Később a XVII-XIX. században a Pribék család tagjai vezető poziciókat foglalnak el a megyei közigazgatásban. Az 1830-as években Pribék Antal Ung megye alispánja. A családi levéltár legrégibb okiratai: Magyarország királyi bírójának határozata Laurentió és Jakab Mihály nemesek iratainak visszaszolgáltatásairól, amelyek bizonyítják a nagymihályi és tibai birtokjogukat A leleszi konvent beadványa Gora Miklós királyi helytartó kérése tárgyában a birtokhatárok megjelöléséről Feljegyzés Aj ód István és Domahidz László nemesek közötti vitáról, ami a Kraszna és a Szolnok megyében lévő Gosva, Lampern, Hosszűmező falvak földjeiért robbant ki. A felsoroltakhoz még érdemes hozzá tenni, hogy 1834-ben Pribék Antal főszolgabíró ellen vizsgálatot indítottak a császári rend meggyalázásáért a megye közgyűlésén. A Schönborn család levéltára. Beregszentmiklós. F-1500, opisz-3, egység / évekről./ Schönborn régi főnemesi német család. Hazánkban a grófi család es években honosíttatott Schönborn Károly Frigyes gróf volt az első, aki honosztást nyert /l 715/. ugyanő 1731-ben császári illetőleg királyi adományul kapta a Rákóczi család munkácsi és szentmiklósi uradalmait, s 1740-ben pedig Bereg vármegye örökös főispánságát. Levéltárunkban főképpen gazdaság jellegű, domínium /uradalom/ irányításáról szóló iratok maradtak ránk. Ezenkívül találhatók magán, személyes jellegű levelezések. Értéket képviselnek a Németországból a Schönbornok által betelepített kézművesek, fafeldogozó családok tevékenysége, privilégiumai és beilleszkedése vidékünk társadalmába. A családi levéltár jelentős része az alábbi iratokat tartalmazza: - Királyi oklevelek földbirtokok adományozásáról. - Földbirtokok adás-vétele és cseréje. - Családi birtokok jobbágyainak nyilvántartása. - Adókivetések és behajtási peres iratok. - Családi hagyatékkezelési ügyek - Családi magán levelezések személyes ügyekben. - A családi birtokok földjeinek és erdőinek nyilvántartása, vezetése pénzbeli befektetése és nyeresége. - Bírósági peres ügyek, ingatlanok tulajdonjogi rendezése tárgyában. - Birtoki intézők jelentései és elszámolásai. - Okmányok és iratok a család viszonyáról az egyházhoz..

9 S legvégül áttérek egyházi levéltáraink ismertetésére. A Munkácsi Görög Katolikus Püspökség Levéltára. Ungvár. F-151, opisz 26, egység , évekről. A püspökség fondja levéltárunk legtöbb egységét adja, azaz 58,466-ot. A legrégibb eredeti két oklevél Hunyadi Mátyás királytól származnak. Az első március 20. melyben Hunyadi Mátyás király a máramarosi görög szertartású oláh papokat Ivanicius nádorfehérvári metropolita kérésére fölmenti az összes királyi adók alól, s utasítja a királyi adószedőket, hogy semmiféle királyi adót ne szedjenek tőlük. A második május 1. Hunyadi Mátyás a Munkács város mellet lévő monostorban lakó Lukács rutén presbiter azon panaszára, hogy Benedek iványi plébános néhány szerzetest, akiket a neki járó bortized beszedésére kiküldött volt, megvert, a bortizedet elszedte tőlük, meghagyta Ráskai Balázs budai udvárnagyának, vizsgálja meg az ügyet, amelyben a munkácsi várnagyok Lukácsnak nem adtak igazat. A XlII-XV-ik századbeli királyi oklevelek és pápai levelek, csak másolatban találhatók a püspöki levéltárban. Néhányat közülük is felsorolok: Malahia érsek jóslatainak jegyzéke Magyar királyok és más uralkodók okleveleinek fényképmásolatai IV. Innocentius római pápa határozata a görög és a latin szertartást gyakorló püspökök nézeteltéréseit illetően IV Innocentius római pápa levele a görög és a latin szertartást gyakorló püspökök ellentéteiről IV. Alexander római pápa levele a ciprusi királyság görög és latin szertartást gyakorló érsekeinek és püspökeinek megbékéléséről március 8. Korjatovics Tódor fejedelem oklevele a munkácsi csernekhegyi kolostor megalapításáról Magyar uralkodók rendeletei a munkácsi csernekhegyi kolostor megalapításáról és a hozzá tartozó falvak privilégiumairól Iratok a Máramaros megyei Hosszúmező szabad város területére vonatkozóan Mátyás és II. Ulászló magyar királyok kiváltságlevelei a máramarosi körfrélyesi kolostornak Igazolvány a leleszi premontrei kolostor megalapításáról Varga György adományleveléből származó kivonat a munkácsi csernekhegyi kolostornak átadott földekről II. Ulászló király dekrétuma a máramarosi pravoszláv kolostor előjogairól II. Ulászló király oklevele a máramarosi körtvélyesi kolostor megalapításáról.

10 A Munkácsi Görög-Katolikus Püspökséget 1646-ban alapították. Az alapítási okmányokon kívül megtalálhatjuk a magyar királyok okleveleit, pápai bullákat és leveleket a püspökség jogainak rendezése, megerősítése tárgyában. Fennmaradtak a püspöki Szentszék jegyzőkönyvei, körlevelei, határozatai és sok más irat a papok felszenteléséről, kinevezéséről és áthelyezéséről. A püspöki ügyész kezelte a püspökség birtokjogainak érdekeit, amiről sok irat maradt ránk. A görög katolikus egyházi tanintézetek fenntartásáról, irányításáról, építéséről, a tanítók kinevezéséről a püspökségi tanfelügyelőség gondoskodott. A püspöki számvevőség iratai tanúsítják az egyház sokoldalú tevékenységét az új templomok, kápolnák, iskolák, paplakok, gazdasági épületek létrehozását az utolsó évszázadainkban. Az idők folyamán a kolostori levéltárak és könyvtárak megsemmisültek. Szerencsére a legértékesebb és legnagyobb kolostornak a levéltárát mi őrizzük. A Munkácsi Csernekhegyi Kolostor Levéltára. F-64, opisz 5, egység / évekről/ március 8-án Korjatovics Tódor megalapította a Munkácsi Csernekhegyi Kolostort. A megalapításról szóló Korjatovics féle oklevelet egyes történészek hamisítványnak minősítik. Ennek ellenére sok más oklevél és irat tanúskodik arról, hogy végtére is a kolostor az es években alapíttatott. A levéltárunkban található régebbi iratok a csernekhegyi kolostor levéltárából: március 8. Korjatovics Tódor oklevele a munkácsi csernekhegyi kolostor megalapításáról Oklevelek a munkácsi görög katolikus püspökség és a munkácsi csenekhegyi kolostor közötti pereskedésekről Lanka és Boboviscse falvak tulajdonjogát illetően Korjatovics Tódor fejedelem oklevele a csernekhegyi kolostor megalapításáról, amelyben Boboviscse és Lanka falvakat a kolostornak ajándékozta Oklevelek a munkácsi csernekhegyi kolostor és a munkácsi római katolikus egyház tizedbeszedési jogával kapcsolatos vitákról Mátyás király oklevele, amelyben megerősíti a munkácsi csernekhegyi kolostor tulajdonjogát Boboviscse és Lanka falvakról július 31. II. Ulászló magyar király a máramarosi Szent Mihály kolostorban időző János rutén püspök azon panaszára, hogy a földesurak a birtokaikon lakó rutén papoknak nem engedik meg, hogy a psüpöknek régi szokás szerint járó adózásokat leróják, meghagyja az ország összes földesurainak, hogy e tartozások lerovását ne akadályozzák Egyezség a munkácsi római katolikus egyház és a csernekhegyi kolostor között az egyházi adózással kapcsolatban Corvin János oklevele az egri káptalan tizedbehajtási jogáról II. Ulászló oklevele a munkácsi vár birtokaival kapcsolatosan.

11 Mária királyné oklevele a boboviscsei Szerencse Jánosnak, amelyben engedélyezi Szerencse falva megalapítását és 12 évre felszbadítja az új falu lakóit az adófizetés alól Sajnos a felsorolt királyi oklevelek csak másolatban maradtak ránk. A kolostor szerzetesei évszázadokon keresztül aktívan foglalkoztak vallásfilozófiai, teológiai és vallástörténeti kérdésekkel. Ennek köszönhetően a kolostor levéltárában őrizzük tanulmányaikat. Említésre méltóak a szerzetesek által írt nagyünnepi szertartásoknak levezetési rendje, prédikációs szövegei, vallásos versei. Levéltárunkban találhatók még az Ungvári és Beregszászi református egyház vezetőség levéltárainak töredékei as évekről. Úgyszintén a Beregszászi és Huszti Zsidó egyházközség iratai. A főispáni levéltárak ismertetése alkalmával szándékosan nem említettem meg a Rákóczi vezette szabadságharc /l / idejéből való iratokat, mert ezekről külön, most szeretnék röviden beszámolni. A beregszászi levéltárban őrzött kuruc kori dokumentumok többé-kevésbé részletes képet tárnak elénk a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcról / /. A magyar történelem e fontos mérföldkövéről mintegy 900 irat tanúskodik, nagy részük a beregi, ungi és ugocsai fősipáni hivatalból maradt ránk. Ezt az adattárat egészíti ki a munkácsi görög katolikus püspökség és a máramarosi öt koronaváros levéltára, amelyek ugyan kisebb mennyiségben, de szintén tartalmaznak leveleket a szabadságharc korából. Hangsúlyozni szeretném az iratok számát, amelyek közvetlenül az l-es szabadságharc menetét és gazdasági hátterét vázolják. Az említett kilencszáz iraton belül a szabadságharc vezéreinek aláírásával ellátott levelek száma négy és fél százra tehető. Kutatásaink jelenlegi állása szerint II. Rákóczi Ferenc saját kezű aláírásával - 164, Károlyi Sándoréval - 97, Bercsényi Miklóséval - 40, Eötvös Miklóséval - 70, Palocsay Györgyével - 25, Krucsay Mártonéval - 20 dokumentum maradt ránk. Ezenkívül, ha kisebb számban is, fellelhetők Forgács Simon, Buday István, Orosz Pál, Pekry Lőrinc, Csáky István, Bertóty Ferenc, Keczer Sándor és Galambos Ferenc által aláírt rendeletek is. Az iratok kb. 15 százaléka latin nyelvű, a korabeli írásmód és a papír sajátos korróziója miatt olykor nehezen olvasható. Számos latin szóval találkozunk a magyar szövegben is, folyékony olvasásuk elsősorban latin tudást és nagy rutint igényel. A szabadságharc idején írt vármegyei jegyzőkönyvek alapos részletességgel tárják fel vidékünk megyéinek viszonyulását a felszabadító harchoz. A bőrkötéses jegyzőkönyvekből kitűnik, hogyan szavazták meg a hadibeadásokat, az újoncállítást stb. Bizonyára érdekelni fogja Önöket, milyen kutatási lehetőségek vannak levéltárunkban. Először is örömmel közlöm, hogy mindenféle zár és korlát megszűnt. Ez azt jelenti, hogy külföldi kutatók számára is nyitott levéltárunk. A régebben zárolt fondokat feloldottuk, tehát szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A hatalomváltások hatása Kárpátalja népességszámának alakulására 1869-től napjainkig

A hatalomváltások hatása Kárpátalja népességszámának alakulására 1869-től napjainkig A hatalomváltások hatása Kárpátalja népességszámának alakulására 1869-től napjainkig MELLÉKLETEK Egyetemi doktori (PhD) értekezés Szerző: Molnár D. István Témavezető: Prof. Dr. Süli-Zakar István DEBRECENI

Részletesebben

Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában. Leányvár, június 24.

Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában. Leányvár, június 24. Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában Leányvár, 2017. június 24. Az MNL KEM Levéltára Esztergom vármegye és Esztergom szabad királyi megyei jogú város levéltárainak

Részletesebben

Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből

Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára rendkívül kevés Bereg megyére vonatkozó dokumentumot őriz. Ezért is érdemel ki emelt figyelmet

Részletesebben

Ingatlan és Birtokrendezés az erdélyi restituciós folyamat tükrében Dr. Dimén Levente, Gyulafehérvári T.E Komáromi Attila Sándor

Ingatlan és Birtokrendezés az erdélyi restituciós folyamat tükrében Dr. Dimén Levente, Gyulafehérvári T.E Komáromi Attila Sándor Ingatlan és Birtokrendezés az erdélyi restituciós folyamat tükrében Dr. Dimén Levente, Gyulafehérvári T.E Komáromi Attila Sándor Közösségi javak államosításasa Az államosítások sok és s elkobzások okát

Részletesebben

Szlovák Nemzeti Levéltár

Szlovák Nemzeti Levéltár Szlovák Nemzeti Levéltár Csoportunkat az intézmény vezetőhelyettese fogadta. Először általános tájékoztatást kaptunk, majd megtekinthettük a levéltár legérdekesebb kincseit, dokumentumait. A Szlovák Nemzeti

Részletesebben

DEBRECEN VÁROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA II. Gazdag István

DEBRECEN VÁROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA II. Gazdag István DEBRECEN VÁROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA II Gazdag István Kronológiánk második fejezetében városunk eseményekben, megpróbáltatásokban bővelked ő korszakát követjük nyomon a szabad királyi város státusának

Részletesebben

I. Mátyás ( ) az igazságos

I. Mátyás ( ) az igazságos I. Mátyás (1458-1490) az igazságos született: 1443 Kolozsvár meghalt: 1490 Bécs feleségei: Podjebrád Katalin (cseh) Aragóniai Beatrix (nápolyi) (eljegyezve Cillei Borbála és Garai Anna) - Edelpock Borbála

Részletesebben

Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét)

Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét) Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét) Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (VÉL:PL Veszprém Szent Mihály) Raktári

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2015/2016 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2015/2016 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2015/2016 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B. 1426. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS FELEKEZETI ANYAKÖNYVI MÁSODPÉLDÁNYAINAK LEVÉLTÁRI GYŰJTEMÉNYE 1827 1895 1,62 ifm (12 nagydoboz, 1 doboz) 1,19 kfm

Részletesebben

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS FOGYASZTÁSI ADÓHIVATALÁNAK IRATAI ( 1946)

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS FOGYASZTÁSI ADÓHIVATALÁNAK IRATAI ( 1946) Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B. 1430. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS FOGYASZTÁSI ADÓHIVATALÁNAK IRATAI 1872 1944 ( 1946) T.: 4,45 ifm (37 doboz) 9,31 kfm (534 kötet) 13,76 fm A földesúri

Részletesebben

XIII.10. 1752-1884. 1 doboz 0,13 fm /864 fólió/ Raktári hely: 22/402/8. Iratjegyzék

XIII.10. 1752-1884. 1 doboz 0,13 fm /864 fólió/ Raktári hely: 22/402/8. Iratjegyzék MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA VAS MEGYE SZOMBATHELY XIII.10. MONYORÓKERÉKI GRÓF ERDİDY CSALÁD IRATAI 1752-1884 1 doboz 0,13 fm /864 fólió/ Raktári hely: 22/402/8 Iratjegyzék 1. doboz 1.

Részletesebben

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének. Határozat száma 71/2016. 72/2016. 73/2016. 74/2016. 75/2016. Előterjesztő Gulyás Tibor Határozat tartalma A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

Részletesebben

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt.

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt. Őseink útján járva A vecsési Halmi Telepi Általános Iskola húsz hetedik osztályos tanulója 2012. május 10.- 2012. május 13. között Ukrajnába utazott tanulmányi kirándulásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Részletesebben

Somogy Megyei Levéltár. Stephaits Richárd szolgabíró iratai

Somogy Megyei Levéltár. Stephaits Richárd szolgabíró iratai Somogy Megyei Levéltár Stephaits Richárd szolgabíró iratai 1784-1848. XIV. 32. Terjedelem Raktári egységek száma Terjed ifm. elem kisdoboz, nagy doboz, 1 csomó, Iratok: 0. 04. ifm. kötet, Kötetek: - ifm.

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/ Csót plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Csót plébánia levéltára (VÉL VI.42.) Raktári egység száma: 12 doboz, 1 köteg Terjedelem: 2,14 ifm Évkör: 1779

Részletesebben

Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján. Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék

Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján. Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék Demográfiai és etnikai viszonyok Kárpátalján Molnár József II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszék 6 5 4 3 2 1 A Föld népességszám-változása az utóbbi kétezer évben (adatforrás:

Részletesebben

Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól: a kárpátaljai magyarságot érintő problémák és perspektívák. Piliscsaba, 2013. július 12.

Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól: a kárpátaljai magyarságot érintő problémák és perspektívák. Piliscsaba, 2013. július 12. Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól: a kárpátaljai magyarságot érintő problémák és perspektívák Piliscsaba, 2013. július 12. Ukrajna lakossága nemzetiség és anyanyelv szerint a 2001. évi

Részletesebben

KÁRPÁTALJA TEMPLOMAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMOK

KÁRPÁTALJA TEMPLOMAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMOK KÁRPÁTALJA TEMPLOMAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMOK UNGVÁR 1997 TARTALOM BEREGSZÁSZI JÁRÁS V Beregszász /EeperoBe Bakos/CBo6o,qa Szent László templom Bene/flo6pocinrm Jézus Szíve templom Bótrágy/EaTpaflb Szűz

Részletesebben

XIV. 1 Személyi fondok töredékeinek levéltári gyűjteménye g) Still Ferenc iratai (1918 ) , é. n.

XIV. 1 Személyi fondok töredékeinek levéltári gyűjteménye g) Still Ferenc iratai (1918 ) , é. n. XIV. 1 Személyi fondok töredékeinek levéltári gyűjteménye 1800 2005 g) Still Ferenc iratai (1918 ) 1922 1990, é. n. Still Ferenc (Vác, 1919. aug. 6 Vác, 2010. jún. 15.), szülei: id. Still Ferenc ácssegéd

Részletesebben

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a Kárpátok hegyvonulatai határolják, gazdag nemesfém, vasérc

Részletesebben

Határtalanul a Felvidéken

Határtalanul a Felvidéken Határtalanul a Felvidéken A nyitrai piarista gimnázium 1698-tól 1919-ig működött. Bottyán János ezredestől misealapítványt szereztek. Végül 1701-ben Mattyasovszky László püspök tett számukra nagyobb alapítványt.

Részletesebben

XIII. 1. Családi fondok töredékeinek levéltári gyűjteménye 1569-1965

XIII. 1. Családi fondok töredékeinek levéltári gyűjteménye 1569-1965 Terjedelem: 0,73 fm, 7 doboz (0,70 fm), 1 kötet (0,03 fm), 8 raktári egység 1 ; 101. állvány, 3. polc a) Balogh család iratai 1724-1841 0,03 ifm b) Boronkay család iratai 1569-1786 0,20 ifm c) Lukanyényei

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

ASZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI LEVÉLTÁR KIADVÁNYAI 1976-1997. ÉVKÖNYVEK

ASZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI LEVÉLTÁR KIADVÁNYAI 1976-1997. ÉVKÖNYVEK László Géza ASZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI LEVÉLTÁR KIADVÁNYAI 1976-1997. ÉVKÖNYVEK Szabolcs-Szatmár megyei helytörténetírás, 1-2. Szerk.: Gyarmathy Zsigmond. Nyíregyháza, 1979. 424 p. /Szabolcs-Szatmár

Részletesebben

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára IV. B HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS HÁZIPÉNZTÁRI HIVATALÁNAK IRATAI (1871 )

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára IV. B HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS HÁZIPÉNZTÁRI HIVATALÁNAK IRATAI (1871 ) Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára IV. B. 1411. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS HÁZIPÉNZTÁRI HIVATALÁNAK IRATAI (1871 ) 1872 1944 T: 16,28 ifm (108 doboz, 16 csomó) 6,96 kfm (373 kötet) 23,24

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

A LELESZI KONVENT ORSZÁGOS LEVÉLTÁRÁRÓL

A LELESZI KONVENT ORSZÁGOS LEVÉLTÁRÁRÓL Németh Péter A LELESZI KONVENT ORSZÁGOS LEVÉLTÁRÁRÓL A középkorban, de közel a feudális kor végéig az egyházi intézmények közül a hiteleshelyi megbízatással rendelkezők látták el a tulajdonképpeni közjegyzői

Részletesebben

MNL HEVES MEGYEI LEVÉLTÁRA LEVÉLTÁR-ISMERTETŐ

MNL HEVES MEGYEI LEVÉLTÁRA LEVÉLTÁR-ISMERTETŐ MNL HEVES MEGYEI LEVÉLTÁRA LEVÉLTÁR-ISMERTETŐ HEVES VÁRMEGYE LEVÉLTÁRA A vármegye levéltára azt a hivatalt szolgálta ki, amely létrehozta iratait, tehát megőrző helyek, latinul conservatoriumok voltak.

Részletesebben

A PERÉNYI CSALÁD KÉZIRATHAGYATÉKA A KÁRPÁTALJAI HONISMERETI MÚZEUMBAN

A PERÉNYI CSALÁD KÉZIRATHAGYATÉKA A KÁRPÁTALJAI HONISMERETI MÚZEUMBAN KOBÁLY ILONA A PERÉNYI CSALÁD KÉZIRATHAGYATÉKA A KÁRPÁTALJAI HONISMERETI MÚZEUMBAN A Kárpátaljai Honismereti Múzeum (KHM) archívuma igen gazdag, többnyelvű és nagy értékkel bíró anyagot ölel fel, amely

Részletesebben

Az Ebergényi levéltár 16-17. századi egyedi dokumentumainak restaurálása A Smidt Múzeum Közérdekű Muzeális Gyűjteményben

Az Ebergényi levéltár 16-17. századi egyedi dokumentumainak restaurálása A Smidt Múzeum Közérdekű Muzeális Gyűjteményben A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának pályázata Pályázati azonosító: 3511/03849 Az Ebergényi levéltár 16-17. századi egyedi dokumentumainak restaurálása A Smidt Múzeum Közérdekű Muzeális

Részletesebben

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI Az ingatlan-nyilvántartási eljárás az ingatlannal kapcsolatos jogok bejegyzésére és tények feljegyzésére, illetve az ingatlan és a jogosultak adataiban bekövetkezett változások

Részletesebben

,11 ifm. Fancsal filiájára vonatkozó adatokat találunk az egyháztanácsi jegyzőkönyvekben is. Pénztárnaplóját külön fondba soroltuk.

,11 ifm. Fancsal filiájára vonatkozó adatokat találunk az egyháztanácsi jegyzőkönyvekben is. Pénztárnaplóját külön fondba soroltuk. 1720-1995 2,11 ifm Székelyszentkirály első okleveles említése 1566-ban történt, azonban első szent királyunkról nevezett településeink alapítása még a 12-13. századra tehető. Ma is álló templomát 1796-1799

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/ , fax: 88/ Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 18., tel: 88/426-088, fax: 88/426-287 e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár

Részletesebben

AZ ERDÉLYI KIRÁLYI KÖNYVEK DIGITÁLIS KIADÁSA

AZ ERDÉLYI KIRÁLYI KÖNYVEK DIGITÁLIS KIADÁSA KONFERENCIÁK, KIADVÁNYOK, KÖZÉRDEKŰ ESEMÉNYEK AZ ERDÉLYI KIRÁLYI KÖNYVEK DIGITÁLIS KIADÁSA A kiadásról A magyarországi forráskiadás egyik jelentős vállalkozása, az erdélyi fejedelmek okleveleinek kiadása

Részletesebben

XIII.56. A SAÁGHY CSALÁD IRATAI 1279-1889. 1 doboz 0,12 fm /199 folió + 2 db fénykép/ Raktári hely: 22/403/19

XIII.56. A SAÁGHY CSALÁD IRATAI 1279-1889. 1 doboz 0,12 fm /199 folió + 2 db fénykép/ Raktári hely: 22/403/19 MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA VAS MEGYE SZOMBATHELY XIII.56. A SAÁGHY CSALÁD IRATAI 1279-1889 1 doboz 0,12 fm /199 folió + 2 db fénykép/ Raktári hely: 22/403/19 1. Leszármazási táblázat

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

Ugodi plébánia levéltára

Ugodi plébánia levéltára Ugodi plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Ugodi plébánia levéltára (VÉL:Pl Ugod) Raktári egység száma: 15 doboz + 42 kötet Terjedelem: 3,425 ifm + 1

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont

HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA ( ) Csapat neve:... Iskola:... A forduló maximális pontszáma: 61 pont KATEDRA TÖRTÉNELEMVERSENY II. forduló tori.katedra@gmail.com Rovatvezető: Presinszky Ágnes Beküldési határidő: 2013. november 30. HUNYADI MÁTYÁS URALKODÁSA (1458-1490) Csapat neve:... Iskola:... A forduló

Részletesebben

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21.

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. Felhasznált irodalom: I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. II. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat2szabadbattyan.jpg

Részletesebben

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye VIII. 117. Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye 1859-1948 Raktári helye: Nagykőrös, D. épület, 41. raktár, 21-25. polc a/ Nagykőrösi ref. elemi népiskolák iratai 1859-1948

Részletesebben

Somogy Megyei Levéltár. Siófoki mgtsz-ek (tszcs-k) iratgyűjteménye 1953 1990. XXX. 377.

Somogy Megyei Levéltár. Siófoki mgtsz-ek (tszcs-k) iratgyűjteménye 1953 1990. XXX. 377. Somogy Megyei Levéltár Siófoki mgtsz-ek (tszcs-k) iratgyűjteménye 1953 1990. XXX. 377. Terjedelem Raktári egységek száma Terjedelem ifm. kisdoboz, 69 nagy doboz, csomó, Iratok: 8,63 ifm. kötet, Kötetek:.

Részletesebben

Előző évi rendezetlen fm. Rendezett fm

Előző évi rendezetlen fm. Rendezett fm A levéltári anyag feldolgozottsága a 23. dec. 31-én A fondfőcsoport Ssz. Száma Megnevezése Előző évi rendezett fm Előző évi rendezetlen fm Tárgyévi rendezetlen fm Rendezett fm alapszinten középszinten

Részletesebben

Székely Tanintézet Tevelen

Székely Tanintézet Tevelen Mentoromnak, Földi Istvánnak emlékére Fábián Margit Székely Tanintézet Tevelen A Teveli Kőrösi Csoma Sándor Székely Tanintézet története Földi István leveleinek tükrében Előszó 2007-ben Erdős Borbála,

Részletesebben

XIII.21. GÉRCEI KUTASSY-KARTORY CSALÁD IRATAI 1408-1796. 1 doboz 0,13 fm /187 fólió/ Raktári hely: 22/402/17. Iratjegyzék

XIII.21. GÉRCEI KUTASSY-KARTORY CSALÁD IRATAI 1408-1796. 1 doboz 0,13 fm /187 fólió/ Raktári hely: 22/402/17. Iratjegyzék MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA VAS MEGYE SZOMBATHELY XIII.21. GÉRCEI KUTASSY-KARTORY CSALÁD IRATAI 1408-1796 1 doboz 0,13 fm /187 fólió/ Raktári hely: 22/402/17 Iratjegyzék 1. d. I. sorozat

Részletesebben

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI dr. SPENIK SÁNDOR, Ungvári Nemzeti Egyetem Kárpátalja SZOLNOK - 2014 Kárpátalja

Részletesebben

XII. 1. A zalavári és kapornaki konventek hiteleshelyi levéltárainak oklevélregesztái

XII. 1. A zalavári és kapornaki konventek hiteleshelyi levéltárainak oklevélregesztái ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. LAJSTROM XII. 1. A zalavári és kapornaki konventek hiteleshelyi levéltárainak oklevélregesztái 1527-1544 Terjedelme: 348 darab (5 doboz) Helyrajzi jelzete:

Részletesebben

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Az ország főpapjai, bárói, nemesei és

Részletesebben

Ukrajnai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok

Ukrajnai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok Ukrajnai szervezetek által benyújtott pályázatok Pályázati Érvénytelen pályázatok 4.2 1247/2008 Csapi 2. Sz. Középiskola Csap Művészeti programok lebonyolításához szükséges technikai eszközök 409 990 Érvénytelenség

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága 2011. október 3-i ülés

Kulturális Javak Bizottsága 2011. október 3-i ülés Kulturális Javak Bizottsága 2011. október 3-i ülés Az ülés napirendje 1. Ligeti Antal (Nagykároly, 1823 Budapest, 1890): Az ifjú Mukácsy Mihály portréja [papír, ceruza, 450x610 mm, jelezve jobbra lent:

Részletesebben

Háziorvosi körzetek. Dr. Balla Ferenc általános orvostan, sebész, Traumatológia szakorvos, háziorvostan

Háziorvosi körzetek. Dr. Balla Ferenc általános orvostan, sebész, Traumatológia szakorvos, háziorvostan Háziorvosi körzetek Körzet megnevezése/ Rendelés helye/ Háziorvos neve/ képesítési adatai I. számú felnőtt Kálvin tér 7. Dr. Király Tímea II. számú felnőtt Petőfi u. 14. Dr. Ungvári Zsigmond általános

Részletesebben

VASVÁR NAGYKÖZSÉGI JEGYZİSÉG IRATAI

VASVÁR NAGYKÖZSÉGI JEGYZİSÉG IRATAI MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA VAS MEGYE SZOMBATHELY V.K.81. VASVÁR NAGYKÖZSÉGI JEGYZİSÉG IRATAI 1875-1950 db (0,12) doboz = ifm 38 db csomó = 2, 61 ifm 184 db kötet = 4, 26 ifm Összesen:

Részletesebben

XIII. 11. Gálos család iratai (Nemesnép)

XIII. 11. Gálos család iratai (Nemesnép) ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. LAJSTROM XIII. 11. Gálos család iratai (Nemesnép) 1650-1941 Raktári száma, neve, terjedelme: Összes raktári és terjedelme: 1 csomó = 0,04 ifm 1 csomó

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...3 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL...4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 I. Fejezet Alapvető elvek...4 A törvény célja...4 A bíróság feladatai a polgári perben...5

Részletesebben

BÁRÓ EÖTVÖS JÓZSEF ÉS BORSOD MEGYE * GÁNGÓ GÁBOR

BÁRÓ EÖTVÖS JÓZSEF ÉS BORSOD MEGYE * GÁNGÓ GÁBOR Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Philosophica Tomus XVII., Fasc. 1. (2012), pp. 171 175. BÁRÓ EÖTVÖS JÓZSEF ÉS BORSOD MEGYE * GÁNGÓ GÁBOR Báró Eötvös József 1838-tól 1841-ig tartó Borsod

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága

Kulturális Javak Bizottsága Kulturális Javak Bizottsága 2016. november 14-i ülés KJB / 2016.03.10.. Ismeretlen mester: A vát-szentkúti Mária-kápolna egykori kegyképe, 1743 előtt (fémfonál, fém, vászon, öntött, aranyozott, festett,

Részletesebben

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára A Magyar Hidrológiai Társaság XXXI. Országos Vándorgyűlése Gödöllő, 2013. július 3. Kissné Bognár Krisztina főlevéltáros, levéltárvezető Szent István Egyetem Kosáry Domokos

Részletesebben

A KİSZEGSZERDAHELYI SCHULTER CSALÁD IRATAI 1662-1935

A KİSZEGSZERDAHELYI SCHULTER CSALÁD IRATAI 1662-1935 MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁR KİSZEGI FIÓKLEVÉLTÁRA VAS MEGYE SZOMBATHELY XIII.62. A KİSZEGSZERDAHELYI SCHULTER CSALÁD IRATAI 1662-1935 db doboz = 0,12 fm db doboz = ifm db kötet = ifm Összesen:

Részletesebben

BEVEZETŐ. A magyarországi németek történetének levéltári forrásai (1670-1950)

BEVEZETŐ. A magyarországi németek történetének levéltári forrásai (1670-1950) BEVEZETŐ A magyarországi németek történetének levéltári forrásai (1670-1950) A kutatás célja A mai magyarországi önkormányzati levéltárakban található azon fondok és állagok mutatójának és rövid ismertetésének

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez -

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - 4 MÁTÉSZALKA V Á R O S POLGÁRMESTERÉTŐ L 4701. Mátészalka, Hősök-tere 9. Tel.: (44) 501-358, Fax: (44) 501-360 e-mail:polgarmester@mateszalka.hu Száma: 60/2008. E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez

Részletesebben

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején?

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... Felkészítő: 1. A Rákóczi-szabadságharc Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? Milyen okai voltak a szabadságharc kirobbanásának?

Részletesebben

VII. 102. Pestvidéki kir. Törvényszéki Fogház iratai 1880 1944 ( 1949)

VII. 102. Pestvidéki kir. Törvényszéki Fogház iratai 1880 1944 ( 1949) VII. 102. Pestvidéki kir. Törvényszéki Fogház iratai 1880 1944 ( 1949) Raktári helye: Mester utca, földszint, 43. állvány, 2. polc-44. állvány, 6. polc Rövid történeti áttekintés a büntetőintézetekről:

Részletesebben

Csatáry György. A máramarosi öt koronaváros levéltára 1326-1910

Csatáry György. A máramarosi öt koronaváros levéltára 1326-1910 Csatáry György A máramarosi öt koronaváros levéltára 1326-1910 1 2 A máramarosi öt koronaváros levéltárának iratai (1326-1910) II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Закарпатський угорський інститут

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának Szakkönyvtára. A hely, ahol a helytörténet- és a családkutatás kezdődik

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának Szakkönyvtára. A hely, ahol a helytörténet- és a családkutatás kezdődik A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának Szakkönyvtára A hely, ahol a helytörténet- és a családkutatás kezdődik A könyvtár rövid története 19. századi források A könyvtár rövid

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK. 16 17. század

KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK. 16 17. század KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK 16 17. század Osiris Kiadó Budapest, 2002 TARTALOM ELOSZO JEGYZETEK AZ ELŐSZÓHOZ n 25 SZEPETNEKI GÁSPÁR MESTER, VESZPRÉMI ORKANONOK ÖSSZEÍRÁSA (1554) Szepetneki

Részletesebben

XIII. 13. Búz-Fitos-Ugró családok iratai 1771-1942

XIII. 13. Búz-Fitos-Ugró családok iratai 1771-1942 XIII. 13. Búz-Fitos-Ugró családok iratai 1771-1942 Terjedelem: 0,40 fm, 4 doboz, 4 raktári egység Raktári helye: Nagykőrös, II. emeleti folyosó Amint az a mellékelt genealógiai táblázatból is kitetszik,

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága 2011. február 9-i ülés

Kulturális Javak Bizottsága 2011. február 9-i ülés Kulturális Javak Bizottsága 2011. február 9-i ülés Az ülés napirendje 1. Pontormo, Jacopo (Pontormo, 1494 1557)-nak tulajdonítva: Mária gyermekével, Keresztelő Szent Jánossal és két angyallal, 1523 körül

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE. Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE. Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről (egységes szerkezetben a módosításáról rendelkező 39/2005.(XI.5.),

Részletesebben

Beszámoló a évi ajándékgyűjtésről. 9 tonna ajándék külhoni magyar óvodáknak, iskolának, gyermekotthonnak, szórványközösségeknek

Beszámoló a évi ajándékgyűjtésről. 9 tonna ajándék külhoni magyar óvodáknak, iskolának, gyermekotthonnak, szórványközösségeknek Beszámoló a 2018. évi ajándékgyűjtésről 9 tonna ajándék külhoni magyar óvodáknak, iskolának, gyermekotthonnak, szórványközösségeknek Tisztelt Igazgató Asszony, Igazgató Úr! Főtisztelendő Plébános Atya!

Részletesebben

I. feladat. Ne a tojást törd!

I. feladat. Ne a tojást törd! I. feladat Ne a tojást törd! Köszöntelek benneteket! Remélem sok tojást sikerül gyűjtenetek a mai napon! Fejtsétek meg a rejtvényt! 8 tojás (Megoldásonként 0,5 pont jár.) 1. Ilyen típusú épületben kötött

Részletesebben

9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről

9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről 9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről Tanulmányok, recenziók, cikkek, kéziratok, kiadványszerkesztés Barthó Zsuzsanna 1. A salgótarjáni házicselédek

Részletesebben

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. LAJSTROM XIII. 3. Bogyai család iratai 1761-1880 (1915) Raktári száma, neve, terjedelme: Összes raktári és terjedelme: 1 doboz = 0,11 ifm 1 raktári =

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI TISZAHÁT TÖRTÉNETÉNEK FORRÁSAI A BEREGSZÁSZI LEVÉLTÁRBAN

A MAGYARORSZÁGI TISZAHÁT TÖRTÉNETÉNEK FORRÁSAI A BEREGSZÁSZI LEVÉLTÁRBAN Csatáry György A MAGYARORSZÁGI TISZAHÁT TÖRTÉNETÉNEK FORRÁSAI A BEREGSZÁSZI LEVÉLTÁRBAN A történelmi Magyarország feldarabolása következményeként az egykori Bereg megyéből csak a Tisza folyóhoz közel eső

Részletesebben

IV. 3. CSANÁD VÁRMEGYE NEMESI KÖZGYŰLÉSÉNEK IRATAI (1736 ) ( 1870)

IV. 3. CSANÁD VÁRMEGYE NEMESI KÖZGYŰLÉSÉNEK IRATAI (1736 ) ( 1870) IV. 3. CSANÁD VÁRMEGYE NEMESI KÖZGYŰLÉSÉNEK IRATAI (1736 ) 1790 1848 ( 1870) 34,84 ifm (268 nagydoboz) 0,18 ifm (5 csomó) 7,88 kfm (136 kötet) 42,90 fm II. József halála után Csanád vármegye visszanyerte

Részletesebben

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR LAJSTROM

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR LAJSTROM ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. LAJSTROM XIII. 9. Dervarits család iratai 1757-1870 száma, neve, terjedelme: Összes raktári és terjedelme: 2 doboz = 0,22 ifm 2 doboz = 0,22 ifm Helyrajzi

Részletesebben

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 12/2011. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 12/2011. (X. 14.) önkormányzati rendelete Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (X. 14.) önkormányzati rendelete az óvodai és az alapfokú oktatási intézmény felvételi körzethatárainak meghatározásáról, az általános iskolai

Részletesebben

Somogy Megyei Levéltár. Kisbárapáti mgtsz-ek (tszcs-k) iratgyűjteménye 1953 2001. XXX. 306.

Somogy Megyei Levéltár. Kisbárapáti mgtsz-ek (tszcs-k) iratgyűjteménye 1953 2001. XXX. 306. Somogy Megyei Levéltár Kisbárapáti mgtsz-ek (tszcs-k) iratgyűjteménye 1953 2001. XXX. 306. Terjedelem Raktári egységek száma Terjedelem ifm. kisdoboz, 106 nagy doboz, csomó, Iratok: 13,25 ifm. kötet, Kötetek:.

Részletesebben

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M 2017/2018. II. forduló írásbeli teszt (munkapéldány) Online kitöltendő: https://goo.gl/forms/4drkcstj0m6bce1x2 határidő:

Részletesebben

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai TÖRTÉNELEMBŐL I. KÉPAZONOSÍTÁS (5 pont) A képeken különböző korok templomai láthatóak. Válassza

Részletesebben

A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI

A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI Köntös László gy jteményi igazgató (Pápa) 2015 Szabadon tenyészik A Pápai Református Kollégium a történeti hagyomány szerint 1531 óta m ködik

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 TÁJÉKOZTATÓ 2015. augusztus 26-án Veszprémben, Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán megrendezésre kerülő

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ A Zsigmond-kor és Hunyadi János kormányzósága

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ A Zsigmond-kor és Hunyadi János kormányzósága liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ A Zsigmond-kor és Hunyadi János kormányzósága II. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. TOTÓ

Részletesebben

Kiegészítı és gyakorló feladatok a 9-10/8-as leckéhez Reformáció és katolikus megújulás a szétszabdalt Magyarországon

Kiegészítı és gyakorló feladatok a 9-10/8-as leckéhez Reformáció és katolikus megújulás a szétszabdalt Magyarországon Kiegészítı és gyakorló feladatok a 9-10/8-as leckéhez Reformáció és katolikus megújulás a szétszabdalt Magyarországon I. Teszt 1. Ki volt az alábbiak közül katolikus püspök? a. Bornemissza Péter b. Forgách

Részletesebben

Kossuth Lajos Ált. Isk.

Kossuth Lajos Ált. Isk. TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ 2016/2017 tanév 1 4 Tatabánya Vezető: Németh Attila Dózsakerti Váci Mihály Ált. Isk. Huszti Dávid 9,100 7,500 16,600 Oláh Bence 8,800 8,850 17,650 Kullai Gergely 8,200

Részletesebben

Boros László. Kutatási beszámoló. Klebelsberg Kunó-ösztöndíj

Boros László. Kutatási beszámoló. Klebelsberg Kunó-ösztöndíj Boros László Kutatási beszámoló Klebelsberg Kunó-ösztöndíj 2013 Opisz 1. Név: Boros László 2. A kutatás témája: Katonai parancsnokságok Kárpátalján (19). Leventemozgalom 3. A kutatás helyszíne: Kárpátaljai

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Készült: Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27. napján a Demecseri Polgármesteri Hivatal A épülete (4516. Demecser, Kétezer-egy tér 1.) Polgármester

Részletesebben

2009. Fejlıdött a mezıgazdasági technika:.

2009. Fejlıdött a mezıgazdasági technika:. 1. Egészítsétek ki a hiányos szöveget! Az uradalom gazdája a. A munkát a rabszolgákból és a harcosokból kialakult végzik. Az uradalom részei: A földesúr saját használatára fenntartott ; a házhelybıl, szántóból,

Részletesebben

Párhuzamos történet, avagy hová juthat el egy tehetséges ember Kelet- és Nyugat-Magyarországon

Párhuzamos történet, avagy hová juthat el egy tehetséges ember Kelet- és Nyugat-Magyarországon Párhuzamos történet, avagy hová juthat el egy tehetséges ember Kelet- és Nyugat-Magyarországon Az 1532-ben, Pozsonyban született Esterházy Ferenc családja a vármegyei középnemesek egyike volt. Miklós nevű

Részletesebben

Erdély etnikai és felekezeti statisztikája II. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megye. Táblamellékletek

Erdély etnikai és felekezeti statisztikája II. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megye. Táblamellékletek Varga E. Árpád Erdély etnikai és felekezeti statisztikája II. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megye Táblamellékletek I. A népmozgalom főeredményei Bihar, Máramaros, Szatmár, Ugocsa, Közép-Szolnok,

Részletesebben

MYKHAYLO DELEGAN Ungvár 18 19. századi forrásai a Kárpátaljai Állami Levéltárban 1

MYKHAYLO DELEGAN Ungvár 18 19. századi forrásai a Kárpátaljai Állami Levéltárban 1 MYKHAYLO DELEGAN Ungvár 18 19. századi forrásai a Kárpátaljai Állami Levéltárban 1 A Kárpátaljai Állami Levéltárban az Ungvár történetéhez kapcsolódó írott források többsége Ung vármegye fő- és alispánjának,

Részletesebben

Rákóczi-szabadságharc: 1703-1711

Rákóczi-szabadságharc: 1703-1711 A kuruc kor zenéje Rákóczi-szabadságharc: 1703-1711 1699-re Magyarország felszabadul a török uralom alól ebben a magyar államnak szinte egyáltalán nincs szerepe > a békekötés feltételeit a Habsburgok diktálják

Részletesebben

2017. október 5. Konferencia helyszíne: Korona Hotel (4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 1.) 11.00 13.00 Érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása 12.30 14.00 Ebéd 14.00 15.00 A Vándorgyűlés megnyitója

Részletesebben

1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez. Pályázati felhívás-minta

1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez. Pályázati felhívás-minta 1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez Pályázati felhívás-minta P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S Kazincbarcika város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati

Részletesebben

A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME

A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME 2012. július 15. július 21. FŐVÉDNÖK: P. DR. NÉMET LÁSZLÓ SVD NAGYBECSKEREKI MEGYÉSPÜSPÖK A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME 2012. július 17. 2012.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

3. Közvetlen jogelődjének neve, székhelye pontjában a következőket határozza meg: Veszprém Megyei Közművelődési Intézet, 8200 Veszprém, Vár u. 6.

3. Közvetlen jogelődjének neve, székhelye pontjában a következőket határozza meg: Veszprém Megyei Közművelődési Intézet, 8200 Veszprém, Vár u. 6. 192/2009. (XII. 17.) MÖK határozat A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. (1) bekezdése g) pontja és a költségvetési szervek jogállásáról és

Részletesebben

XIII.54. A nagyrákosi Fölnagy család iratai 1362-1939. 1 doboz (0,12) = 0,12 ifm Raktári hely:

XIII.54. A nagyrákosi Fölnagy család iratai 1362-1939. 1 doboz (0,12) = 0,12 ifm Raktári hely: MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA VAS MEGYE SZOMBATHELY XIII.54. A nagyrákosi Fölnagy család iratai 1362-1939 1 doboz (0,12) = 0,12 ifm Raktári hely: Az iratok 1992-ben vétel útján kerültek

Részletesebben

Családtörténetek. I. A program bemutatása II. Segédanyag III. Információ, bejelentkezés

Családtörténetek. I. A program bemutatása II. Segédanyag III. Információ, bejelentkezés Családtörténetek I. A program bemutatása II. Segédanyag III. Információ, bejelentkezés I. A program leírása A személyes történelmi emlékezet alapja a családi emlékezet, amely az egymást követő generációk

Részletesebben