SZILÁRDTEST DOZIMETRIA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZILÁRDTEST DOZIMETRIA"

Átírás

1 о SZILÁRDTEST DOZIMETRIA / *<л»«й /1-80 WW Sow state dositattiy DatloitioN of tents E aérti. A ) «Mtt kilőtt stfttk пяммн 9.И ahfjfa a «омк,fefeévc,hogy K etaftéa az íabtv*a»é^ga*ama ésafagyabxlai 1. AKTTVÄTOR (activator) Olyan kismennyiségu' adalékanyal, amely rekombináció» centrumok és csapdák kialakításával létrehozza vagy fokozza a terrmriurnineszcens (a továbbiakban: TL) anyag érzékenységét. 2. ALBEDO TL DÓZISMÉRŐ (ajbedo doamteter) A lassú és közepes energiájú neutronok mérésére alkalmas személyi TL dózismérő, amely a testből visszaszóródó neutronok mérésén alapul 3. AUTOMATIKUS ÉRZÉKENYSÉG SZABÁLYOZÁS (automatic gain control) Elektronikus módszer a mérőkészülék érzékenységének stabilizálására. Az érzékenységszabályozó egy ellenőrző fényforrás segítségévei automatikusan úgy változtatja az alkalmazott elektronikus mérőlánc paramétereit, hogy a fényforrással kapott jelzés változatlan maradjon. 4. AUTOMATIKUS TL MÉRŐKÉSZÜLÉK (automatic TL reader) Olyan TL mérőkészülék, amely a TL detektorokat kézi beavatkozás nélkül, sorozatban méri és a mérési eredményeket rögzíti. BURÁBA SZERELT TL DETEKTOR (TL bulb) Kis izzólámpához hasonló kivitelű detektor, amelynél a burában lévő ellenálláshuzalra TL-anyagot visznek fel, így a TL anyag elektromos áram segítségével közvetlenül fűthető. * Az állami szabványok hatályára vonatkozó szabályokat a szabványosításról szóló 19/1976. (VI. 12.) MT saámú rendelet 5-12.S-a tartalmazza. (A rendelet közzétéve a Szabványügyi Közlöny évi 12. számában is.) A KGST-izabvánvoknalr ín a magyar állami szabványoknak a külkereskedelemben való alkalmazását a külkereskedelmi miniszter és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke együttesen szabályozza. Az erre vonatkozó 12/1978. (Kk. É. 14.) KkM számú utasítás a Szabványügyi Közlöny évi 21. számában is megjelent. < A levánaayai lawpontlo: lf*0. Junius 6. A hatah/osiaavt юром»: IWI.jemírl. Ara: 14,- Ft (7 oldal)

2 BZI9357fl-M -2- tv CSAPDA, ekktrooé»чу lywké(el»cti«i ót hole trap) A szjurdtesttk szerkezetében tatámat* bjbshery, «hol azewitroik^v^y >^iriukbcfc«6dbatn>késrk«zabb ideig helyhez köt«* maradhattak. 7. CSÚCSMAGASSÁG MÉRÉS (ptak height mtanmmmt) A dózis meghatározása a kífotésá görbe - hőmérséklet és fényintenzitás saerint - legkedvezőbb csúcs magasságinak mérése alapján. 8. EGYEDI ÉRZÉKENYSÉG (mdiwdual sensitivity) A mérettartó detektorra (pl. tabletta, rúd stb.) jekemző TL érzékenység. Ez detektoronként változhat, ezért a mérés pontosságának fokozása érdekében szokás az egyes TL dózísméteiekhez rendelt egyedi érzékenységit rnsghatározni. 9. EU^NCíMÖFÉhryTOIUlAS (control hght source) Állandó intenzítású fényforrás a mérőkészülék érzékenységének edenőrzésére, esetleg automatikus szabályozására. 10. ELLENŐRZŐ TL DETEKTOROK (control TL detectors) Kalibrációs dózismérőkkel azonos módon kezelt (hőkezelés, előélet, tárolási heh/ és időtartam) besugárzatlan TL detektor, amely a kaubrádós dózison ksvük egyéb, a kezelésből származó járulékos dózisokat detektálja hőkezelésüktől a TLD készüléken való lemérésűkig. U. ELÖHöKEZELES(Príwnetlini) Felejtést csökkentő besugárzás után, a TL detektorok mérése előtt aocalnwott hőkezelés. Mtt/tgytét: Történhet TL юагвкевыексп benu n*y ktmön MkexekS eszközben <uá*«ó«ekiei»yben. hőké»tó kemencében). 12. FELEJTÉS (fading) Az integráló nukleáris detektoroknál «gy a TL detektor esetében is) tapasztalható jelenség: a detektor besugárzása és a kiértékelés között eltelt idő alatt, a detektorban különböző tényezők hatására mformádóveszteség léphet fel. A jelenséget nevezhetjük taformádócsottenésnek it. 13. FÉNY ÁLTAL KELTETT FELETTES (light induced fading) A besugárzott TL detektorban megvilágítás - különösen ultraibolya fényű rnegvgágftás - hatására létrejövő felejtés. 14. FÉNYÉRZÉKENYSÉG (HghtiCTÉtivity) Fény (különösen ultraibolya fény) hatására létrejövő TL jelzés.

3 MSZ193ГЧ l-«t IS. FÉrATÍi3enriSÉGMAÉS(li )itiuromeawmnet) A dózis magtiitáromi a lefutási görbe alatti terület vagy a tenhet agy részének mérése alapján. lé. FOTONSZAÜULAS (photon couning) A dózis meghatározása az egyes fotonok által keltett impulzusok megszámlálása alapján. (Igen kis dózisok mérésénél hasznait módszer.) 17. FOIŰTAL (heating tray, heating pat.) A TL mérőkészülékben lévő tálka, amely a TL anyag ki fűtésére szolgál. IS. GAZOlLÍTÉS (gas flushing) Semleges (pl. N 2 ) gáz átvezetése a készülék fűtőterén, a tcernilumineszcencia csökkentés céljából. 19. HIDEG HATTÉR, készüléké (background) A készülék által mutatott jelzés fűtés nélkül, a kifűtési programnak megfelelő idő alatt. 20. HŐKEZELÉS (annealing) A TL detektor újnfelhasznádtatósága érdekében a TL detektorokon alkalmazott tartós hőhatás. Mtgfegyiésj Történhet a TL mérőkészülékben vagy pedig erre a célra alkalmazott szárítószekrényben vagy kályhában. Fontos, hogy a hőkezelésre használt eszköz stabilitása, megízhatósága jó legyen, a hőmérséklet ±5 Vo«pontossággal szabályozható legyen. A hőkezelés reprodukálhatósága, sok TL detektornál elsőrendű követelmény. l.ik-nál a szokásos hőkezelés újrafelhasználásához: 400 Con I h majd reprodukálható módon történő szobahőmérsékletre hűtés után 100 "Con 2 h (vagy a 100 "C 2 h helyett: 80 ton h alkalmazható). 21. HÖSZÍÍRÖ (heat filter) A TL mérőkészülékben a TL anyag és az elektronsokszorozó közé helyezett infravörös szűrő, amely a hősugárzás elnyelése révén védi az elektronsokszorozót a felmelegedéstől. 22. KALIBRÁCIÓS BESUGÁRZÁS (calibration expos re) Ismert sugárzási térben történő besugárzás, amelynek célja, hogy ismert nagyságú dózissal sugározzuk be a TL detektorokat (ezeket kalibrációs TL detektoroknak hívjuk). Mtgffgyzét: Kalibrációs besugárzás céljára általában hosszú felezési idejű radioaktív izotópokat * Co-t, 1, 7 Csot," 4 PU-t vagy röntgen berendezéseket használnak. A kalibrációs besugárzás pontossága határozza meg a TL dózismérés pontosságát. 23. KAU1R ACrÓS TÉNYEZŐ (calibration factor) Az adott TL detektorra, TL mérőkészülékre és az alkalmazott hőkezelésre, mérési beállításra vonatkozó állandó, amely segítségével megállapítható egy ismeretlen dózissal besugárzott TL detektor mérési eredményéből az ismeretlen dózis.

4 MSZ193S7/!-» -4- A ШЫШ* téarytiőt égy kapjdt mag, hegy kilbrtrtoi itrtriwri binagaimuu TL <tnktw(cb) TL jebésénefc isjsgálirl kjvctajuk at MBfo»» брнаьмктшй hiiiagémieuan TL cktekto^ok) TL jelzésének átjagét It«így kapott értéket el<tytk a kalibráció» «Mát nagyságéval. K3L B* (1) Dk ahol: JTL K alcalibraciosbesiigárttqttilkulb^ XI ЬмщагопИад.еаюДпбТЬ detektorok TL jelzésének átlaga DK «kajíbrícíói<»óm 24. KAPUZÁS fényjelé (gaeng) A TL jel detektálásának letiltása (díszkrimmálisa) bizony«hőmérséklet vagy időtartományban. 25. Ka^OLIlaWISZCENaA(cheimiittmfeifscciioe) Kémiai reakció hatására létrejövő lumineszcencia. 26. KJFÖTÉSIGÖRBt(flowcurvt) A TL fény intenzitásának hőmérsékletfüggését leíró görbe. Mtjtgyzés: A kifűtési görbén a TL-anyag tol függően egy vagy több maximumot (TL csúcsot) találunk. 27. KffCh-ÉSI PROGRAM (heating programme) A TL detektor hőmérsékletének változám az idő függvényében egy mérési ciklus alatt. 28. KIMUTATHATOSA«HATÁR (detection Hírit) Lásd legkisebb kimutatható dózis. 29. LEGWSE»B KIMUTATHATÓ DÓZIS (ninimum de tenable dose) Egy adott típusú TL dózismérővel mérhető legkisebb dózis. MtgtgytéK Szokásos maghaiirméia TL dózismérőknél: a besugénathn TL detckioml a TL mérőkészülékben mén dozitegystgben kifejezett TL jelzés empirikus szórásának háromszorosa. 30. MARADÉKDÓZIS (residual dote) A mér kifutott TL detektor ismetelt fűtésekor mérhető dózis. 31. MELIG HÁTTÉR, készüléké (zero dote midiiig without TLD) A készülék által mutatott jelzés TL detektor nélkül, egy kifűtési ciklus alatt.

5 - 5 - MSZ 1*357/1-» 32 MÉRÉSI CIKLUS (measuring cyde) Azt az időtartamot jelök, amely alatt egy TL detektor a TL mérőkészülékben megmérhető. A mérést dklus általában - a TLD készüléktől függően - felosztható előfűtésic (amfcor a TL detektort a TLD készülék mar fűti, de a TL detektorból kilépő fényt még a készülék nem méri) a tényleges mérési időtartamra és utófűtésre. Az utófűtés szerepe, hogy a TL detektor további hőkezelés nélkül legyen újra felhasználható. A fűtési program vagy fűtési dklus is az előbbiek szerint tagozódik. (Preheating, heating, annealing). 33. NEUTRON ÉRZÉKENYSÉG (neutron sensitivity) Egységnyi dózisú neutron sugárzás hatására létrejövő TL jelzés. A neutron érzékenység megadási módja: dózisegységnyi neutron sugárzás és dózisegységnyi ' Co gamma sugárzás által keltett jelzés hányadosa, tehát dimenziótlan szám. Megftgyzés: a múltban gyakran az I rad neutron dózis által keltett jelzés és az ÍR * Co besugárzási dózis által keltett jelzés hányadosát adták meg, tehát itt rad/r dimenziójú értéket kaptunk.) 34. RAMO-TERMOLUMINESZCENC1A (radio thermoiunúnescenoe) Ionizáló sugárzások által létrehozott jelenség. Az ionizáló sugárzások dozimetriájában a radio-termolurraneszcendát röviden termoiumeneszcenáának nevezzük. A jelenség lényege, hogy a sugárzás hatására a TL anyag a sugárzás energiájának egy részét magában tárolja és a tárolt energiának egy részét egy későbbi felmelegítés alkalmával fény formájában - a hőmérsékleti sugárzásnál nagyobb mértékben kibocsátja magából. 35. SUGÁRKÁROSODÁS (radiation damage) A TL anyag érzékenységének irreverzibilis csökkenése besugárzás hatására. 36. SZABÁLYOZATLAN FŰTÉS (uncontrolled heating) Visszaszabályozás és ellenőrzés nélküli fűtés. 37. SZABÁLYOZOTT FŰTÉS (Controlled heating) Előre elhatározott, ellenőrzött módon történő fűtés. Megfegyzéi: A szabályozás általában a fűtőeszkoz hőmérsékletének hőelemmel történd ellenőrzésével és a fűtés visszaszabályozáséval történ«. 38. SZUPRAUNEARITÁS (supralinearity) Egyes TL detektorokra jellemző tulajdonság. Elsősorban nagyobb dózisokkal történő besugárzás esetén a TL érzékenység nem állandó, hanem a dózis függvényében növekszik. A UF alapanyagú TL detektorok szuprannearitása pl. néhány Gy (néhány 100 rad) nagyságú dózisnál jelentkezik. A szupralinearítás mértékét több tényező, így pl. az ionizáló sugárzás ionizációs sűrűsége, akiértékelést megelőző kezelési eljárások, a TL-anyag rácsszerkezetében végzett kémiai módosítások, a TL-anyag felhasználása korábbi dózismetri-i méréseknél, hőkezelés stb. befolyásolják. 39. TELÍTÉS (saturation) Az a jelenség, hogy a TL-jelzés egy adott dózisérték felett már nem növekszik. A TL detektor a telítési tartományban nem használható dózismérésre.

6 MSZ19357/I-» TtRMOLUMINESZCENaAdherrnoluimiesoence) Lásd radios, mdtunineszccncia 41. TL ANYAG (TL material) Tenndurnmeszcens tulajdonságokkal rendelkező anyag. 42. TL CSÚCS (TL peak) A TL-detektorok kifűtési görbéin található lokális maximum. A TL-csúcs magassága és a dózis között egyértelmű - bizonyos esetekben lineáris - összefüggés tapasztalható. 43. TL DETEKTOR (TLD, TL dosimeter) TL tulajdonságai miatt dózis mérésre (az ionizáló sugárzás detektálására) alkalmas anyag. Megftgyzés: Kivilek lehet por, tabletta, stb. formájú. 44. TL DÓZISMÉRŐ (TLD system) A TL detektor és a TL mérőkészülék együttest hívjuk TL dózismérőnek, mivel a kettő csak együtt alkalmas az ionizáló sugárzástól származó dózisnak a mérésére. 45. TL DÓZISMÉRŐ RENDSZER (TLD system and its evaluation procedure) A TL dózismérőt és a teljes mérési folyamatot (beállítási paraméterek a TLD készüléknél, hőkezelési folyamat, előhókezelés, tisztítás, tokozás stb.) magábafoglaló egység. Megjtgyzéi: Bármelyik paraméternek a megváltozása a TL dózismérő rendszer megváltozását vonja maga 'Kan. 46. TL ÉRZÉKENYSÉG (TL sensitivity) A TL jelzés és az ezt létrehozó sugárdózis hányadosa. 47. TL ÉRZÉKENYSÉG ENERGIAFÜGGÉSE (energy dependence of TL sensitivity) (vagy: energiafüggés (energy dependence)) A TL érzékenység függése a sugárzás energiájától. 48. TL ÉRZÉKENYSÉG SZEMCSEMÉRET FÜGGÉSE (sensitivity dependence on grain-size) A kristályos TL anyagok érzékenységének függése a kristály szemcseméretétől. (A kisebb szemcsékből álló TL anyag érzékenysége általában kisebb.) 49. TL JELZÉS (TL signal, TL light yield) A termolumineszcens detektorból - a kifűtés folyamán kilépő fényjelzés.

7 - 7 - MSZ 19357/1-M -О К TL MÉRÉSEK OSSZBIZONYTALANSAGA (standard deviation) Az ismeretlen dózissal (Dx) besugárzott TL detektorok TL jelzéseinek adagit TL»-«1 és a véletlen mérési bizonytalanságot o x -el jelölve fi»-по D,=-4-Í (2) A (2) képlet alapján az (1) képlet segítségével határozzuk meg az ismerétjén dózist. A hibaterjedés törvény alapján az ismeretlen dózis mérési összbizonytalanságát (ODX)» következő képlet adja: / rn =11 щ. ja + D, I (TU ьх TLo) 21 ahol a kalibrációs állandó (K) mérési összbizony talansága (o^ ): ТГ Í3) К 2 2 J.»TLK+Oo, "DK._,. + (4) f (TI*-ТЦ,) 2 Dk ahol TLo és o 0 a besugárzatlan ellenőrző TL detektorok TL jelzésének az átlagát és a véletlen mérési bizonytalanságát jelöli DK ét ODK a kalibrációs dózist és annak véletlen mérési bizonytalanságát jelöli TL* és OJI к a kalibrációs dózissal besugárzott TL detektorok TL jelzésének átlagát és azok véletlen mérési bizonytalanságátjeloh. 51. TL MÉRŐKÉSZÜLÉK (TLD reader, TLD device) A termolumineszcens detektor mérésére szolgáló mérőeszköz. A TL mérőkészülék felmelegíti a TL detektort és eközben méri a TL detektorból kilépő fény mennyiségét. A TL mérőkészülék a TL detektorral együtt alkotja a TL dózismérőt. 52. TRIBOLUMINESZCENCIA (triboluminescence) Mechanikai hatásokra létrejövő termolumineszcencia. A tribohimmeszcenaa zavaró az igen kis dózisok tartományában végzett TL-dózjsmérésnél. VÉGE A szabvány alkalmazása előtt győződjön meg ariól. hogy nem jelent-e meg módosítása, kiegészítése, helyesbítése, illetve hatálytalanítása, mert a szabványt a kibocsátója a műszaki bajadásnak megfelelően időnként átdolgozza. A szabvány érvényességében beálló minden változást a Magyar Szabványügyi Hivatal a Szabványügyi Közlönyben hirdet meg: beszerezhető a Posta Központi Hírlapirodánál. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó helyesbítő, módosító indítványokat, ébrevélclekel megfelelő indokolással a Magyar Szabványügyi Hivatalhoz, Budapest. IX.. Üllői út 25 (levélcím: Budapest 9, Pf ) lehet benyújtani. A szabvány beszerezhető a Szabványboltban, Budapest, VIII.. Illői út 24 (levélcím: Budapest. Pf ). F. k.: az MSZH Kiadói Főosztály vezetője /1, 250 pld. - MSZH Nyomda, Budapest - F. v.: Nagy László

Deme Sándor MTA EK. 40. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2015. április 21-23.

Deme Sándor MTA EK. 40. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2015. április 21-23. A neutronok személyi dozimetriája Deme Sándor MTA EK 40. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2015. április 21-23. Előzmény, 2011 Jogszabályi háttér A személyi dozimetria jogszabálya (16/2000

Részletesebben

A SZEMÉLYI DOZIMETRIAI SZOLGÁLAT ÚJ TLD-RENDSZERE TÍPUSVIZSGÁLATÁNAK TAPASZTALATAI

A SZEMÉLYI DOZIMETRIAI SZOLGÁLAT ÚJ TLD-RENDSZERE TÍPUSVIZSGÁLATÁNAK TAPASZTALATAI A SZEMÉLYI DOZIMETRIAI SZOLGÁLAT ÚJ TLD-RENDSZERE TÍPUSVIZSGÁLATÁNAK TAPASZTALATAI Machula Gábor Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39. 1 A kérelmező a rendelkező

Részletesebben

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS ACCREDITATION OF TESTLab CALIBRATION AND EXAMINATION LABORATORY XXXVIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam - 2013 - Hajdúszoboszló Eredet Laboratóriumi

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 7. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2013. április 11. MA - 7. óra Verzió: 2.2 Utolsó frissítés: 2013. április 10. 1/37 Tartalom I 1 Szenzorok 2 Hőmérséklet mérése 3 Fény

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Radioaktivitás Biofizika előadások 2013 december Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal PTE ÁOK Biofizikai Intézet, Orbán József Összefoglaló radioaktivitás alapok Nukleononkénti kötési energia (MeV) Egy

Részletesebben

Sugárvédelmi és dozimetriai gyakorlatok. Rakyta Péter. Bornemisza Györgyné. leadás időpontja: május 9.

Sugárvédelmi és dozimetriai gyakorlatok. Rakyta Péter. Bornemisza Györgyné. leadás időpontja: május 9. Mérési jegyzőkönyv: Sugárvédelmi és dozimetriai gyakorlatok Rakyta Péter mérőtársak: Mezei Márk és Pósfai Márton mérés időpontja: 27. április 26. leadás időpontja: 27. május 9. Mérésvezető: Bornemisza

Részletesebben

Ionizáló sugárzások dozimetriája

Ionizáló sugárzások dozimetriája Ionizáló sugárzások dozimetriája A becsült átlagos évi dózis természetes és mesterséges forrásokból 3.6 msv. környezeti foglalkozási katonai nukleáris ipari orvosi A terhelés megoszlása a források között

Részletesebben

A felületi radioaktívszennyezettség-mérők mérési bizonytalansága

A felületi radioaktívszennyezettség-mérők mérési bizonytalansága Szűcs László Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal A felületi radioaktívszennyezettség-mérők mérési bizonytalansága Mire alkalmas egy radioaktívszennyezettség-mérő? A radioaktívszennyezettség-mérők

Részletesebben

AZ OSTEOPOROSIS VIZSGÁLAT SUGÁRTERHELÉSE. Készítette: Illés Zsuzsanna biológia környezettan tanári szak 2007.

AZ OSTEOPOROSIS VIZSGÁLAT SUGÁRTERHELÉSE. Készítette: Illés Zsuzsanna biológia környezettan tanári szak 2007. AZ OSTEOPOROSIS VIZSGÁLAT SUGÁRTERHELÉSE Készítette: Illés Zsuzsanna biológia környezettan tanári szak 2007. Motiváció, kitűzött célok a betegség főként nőket érint szakirodalomi adatok vajon nem becsülik

Részletesebben

SZEMÉLYI DOZIMETRIA EURÓPÁBAN

SZEMÉLYI DOZIMETRIA EURÓPÁBAN XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2012. április 24-26 SZEMÉLYI DOZIMETRIA EURÓPÁBAN Osvay M. 1, Ranogajec-Komor M. 2 1 MTA Energiatudományi Kutatóközpont, Budapest 2 Rudjer Boskovic

Részletesebben

-A homogén detektorok közül a gyakorlatban a Si és a Ge egykristályból készültek a legelterjedtebbek.

-A homogén detektorok közül a gyakorlatban a Si és a Ge egykristályból készültek a legelterjedtebbek. Félvezető detektorok - A legfiatalabb detektor család; a 1960-as évek közepétől kezdték alkalmazni őket. - Működésük bizonyos értelemben hasonló a gáztöltésű detektorokéhoz, ezért szokták őket szilárd

Részletesebben

Dozimetriai módszerek alkalmazása a nukleáris biztonság növelésére

Dozimetriai módszerek alkalmazása a nukleáris biztonság növelésére Dozimetriai módszerek alkalmazása a nukleáris Osvay Margit, Kelemen András, Mesterházy Dávid MTA IKI Dozimetriai csoport Sugárzás anyag kölcsönhatás Elnyelt dózis: elnyelt energia/tömeg Dózismérés: dózisérték-hatás

Részletesebben

Radioaktivitás biológiai hatása

Radioaktivitás biológiai hatása Radioaktivitás biológiai hatása Dózis definíciók Hatások Biofizika előadások 2013 december Orbán József PTE ÁOK Biofizikai Intézet A radioaktív sugárzás elleni védekezés 3 pontja Minimalizált kitettségi

Részletesebben

Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra. Töltött részecskék elnyelődése. Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése

Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra. Töltött részecskék elnyelődése. Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra 2. Az ionizáló sugárzás és az anyag kölcsönhatása. Fizikai dózisfogalmak és az ionizáló sugárzás mérése Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése

Részletesebben

A munkavállalók személyi dozimetriai ellenőrzésének aktualitásai

A munkavállalók személyi dozimetriai ellenőrzésének aktualitásai A munkavállalók személyi dozimetriai ellenőrzésének aktualitásai ÉS 100 msv / 5 év Fülöp Nándor, Elek Richárd, Glavatszkih Nándor, Papp Eszter és az OSzDSz 487/2015 (XII. 30.) Korm. r. Expozíciós kategória

Részletesebben

A neutrontér stabilitásának ellenőrzése az MVM PA Zrt. Sugárfizikai Laboratóriumában

A neutrontér stabilitásának ellenőrzése az MVM PA Zrt. Sugárfizikai Laboratóriumában A neutrontér stabilitásának ellenőrzése az MVM PA Zrt. Sugárfizikai Laboratóriumában Szűcs László 1, Nagyné Szilágyi Zsófia 1, Szögi Antal 1, Orbán Mihály 2, Sós János 2, Károlyi Károly 2 1 Magyar Kereskedelmi

Részletesebben

I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK

I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK 1 I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK 1) Iondózis/Besugárzási dózis (ro: Doza de ioni): A leveg egy adott V térfogatában létrejött ionok Q össztöltésének és az adott térfogatban található anyag

Részletesebben

Abszolút és relatív aktivitás mérése

Abszolút és relatív aktivitás mérése Korszerű vizsgálati módszerek labor 8. mérés Abszolút és relatív aktivitás mérése Mérést végezte: Ugi Dávid B4VBAA Szak: Fizika Mérésvezető: Lökös Sándor Mérőtársak: Musza Alexandra Török Mátyás Mérés

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

SUGÁRZÁS DETEKTÁLÁS - MÉRÉS SUGÁRZÁS DETEKTÁLÁS - MÉRÉS. A sugárzás mérés eszközei Méréstechnikai módszerek, eljárások

SUGÁRZÁS DETEKTÁLÁS - MÉRÉS SUGÁRZÁS DETEKTÁLÁS - MÉRÉS. A sugárzás mérés eszközei Méréstechnikai módszerek, eljárások SUGÁRZÁS DETEKTÁLÁS - MÉRÉS A sugárzás mérés eszközei Méréstechnikai módszerek, eljárások Dr. Kári Béla Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinka / Nukleáris Medicina Tanszék SUGÁRZÁS DETEKTÁLÁS

Részletesebben

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása.

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása. Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása. Magsugárzások (α, β, γ) kölcsönhatása atomi rendszerekkel (170-174, 540-545 o.) Direkt és

Részletesebben

RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS

RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS Az atom felépítése RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS elektron proton Varga József Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Intézet atommag Atomi részecskék 2 Atomi részecskék mérete Jelmagyarázat: elektron proton

Részletesebben

TL ÉS RPL SZILÁRDTEST DOZIMÉTEREK ÉS ALKALMAZÁSUK A SUGÁRVÉDELEMBEN

TL ÉS RPL SZILÁRDTEST DOZIMÉTEREK ÉS ALKALMAZÁSUK A SUGÁRVÉDELEMBEN TL ÉS RPL SZILÁRDTEST DOZIMÉTEREK ÉS ALKALMAZÁSUK A SUGÁRVÉDELEMBEN Ranogajec-Komor Mária Ruđer Bošković Intézet, Zágráb (IRB) 35. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam, Hajdúszoboszló, 2010. IRB 1 TARTALOM

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Modern fizika vegyes tesztek

Modern fizika vegyes tesztek Modern fizika vegyes tesztek 1. Egy fotonnak és egy elektronnak ugyanakkora a hullámhossza. Melyik a helyes állítás? a) A foton lendülete (impulzusa) kisebb, mint az elektroné. b) A fotonnak és az elektronnak

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész

PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész MTA Izotópkutató Intézet Gméling Katalin, 2009. november 16. gmeling@iki.kfki.hu Isle of Skye, UK 1 MAGSPEKTROSZKÓPIAI MÓDSZEREK Gerjesztés:

Részletesebben

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére OAH-ABA-16/14-M Dr. Szalóki Imre, egyetemi docens Radócz Gábor, PhD

Részletesebben

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági szabályok... 3 2. Megjegyzések... 3 3. A mérőműszer leírása... 3 4. LCD kijelző leírása... 4 5. Mérési mód...4 6. A pirométer

Részletesebben

Helyszíni beállítások táblázata

Helyszíni beállítások táblázata /8 [6.8.2] =... ID432/462 Alkalmazható beltéri egységek *HYHBHAAV3 *HYHBH8AAV3 *HYHBX8AAV3 Megjegyzések - 4P3373-D - 2.2 2/8 Felhasználói beállítások Előre beállított értékek Szobahőmérséklet Kényelmi

Részletesebben

Charles Simonyi űrdozimetriai méréseinek eredményei

Charles Simonyi űrdozimetriai méréseinek eredményei Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézet Charles Simonyi űrdozimetriai méréseinek eredményei Apáthy István, Pázmándi Tamás Sugárvédelmi és Környezetfizikai Laboratórium Űrdozimetriai Csoport

Részletesebben

Digitális hangszintmérő

Digitális hangszintmérő Digitális hangszintmérő Modell DM-1358 A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. Használati útmutató Óvintézkedések

Részletesebben

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 Név: Pitlik László Mérés dátuma: 2014.12.04. Mérőtársak neve: Menkó Orsolya Adatsorok: M24120411 Halmy Réka M14120412 Sárosi

Részletesebben

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM MGI zajszintméréseihez a Brüel & Kjaer gyártmányú 2238 Mediátor zajszintmérőt és frekvenciaanalizálót

Részletesebben

A dozimetriai országos etalonok nemzetközi összehasonlító mérései

A dozimetriai országos etalonok nemzetközi összehasonlító mérései A dozimetriai országos etalonok nemzetközi összehasonlító mérései Machula Gábor, Nagyné Szilágyi Zsófia Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1124 Budapest, Németvölgyi út 37 39. Jogszabályi háttér

Részletesebben

Röntgensugárzás az orvostudományban. Röntgen kép és Komputer tomográf (CT)

Röntgensugárzás az orvostudományban. Röntgen kép és Komputer tomográf (CT) Röntgensugárzás az orvostudományban Röntgen kép és Komputer tomográf (CT) Orbán József, Biofizikai Intézet, 2008 Hand mit Ringen: print of Wilhelm Röntgen's first "medical" x-ray, of his wife's hand, taken

Részletesebben

Methods to measure low cross sections for nuclear astrophysics

Methods to measure low cross sections for nuclear astrophysics Methods to measure low cross sections for nuclear astrophysics Mérési módszerek asztrofizikailag jelentős alacsony magfizikai hatáskeresztmetszetek meghatározására Szücs Tamás Nukleáris asztrofizikai csoport

Részletesebben

Radon a felszín alatti vizekben

Radon a felszín alatti vizekben Radon a felszín alatti vizekben A bátaapáti kutatás adatai alapján Horváth I., Tóth Gy. (MÁFI) Horváth Á. (ELTE TTK Atomfizikai T.) 2006 Előhang: nem foglalkozunk a radon egészségügyi hatásával; nem foglalkozunk

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETI DÓZISADATAINAK ANALÍZISE

A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETI DÓZISADATAINAK ANALÍZISE A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETI DÓZISADATAINAK ANALÍZISE Manga László 1, Apáthy István 2, Deme Sándor 2, Hirn Attila 2, Lencsés András 1, Pázmándi Tamás 2 1 MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Paks 2 MTA Energiatudományi

Részletesebben

FIZIKA. Atommag fizika

FIZIKA. Atommag fizika Atommag összetétele Fajlagos kötési energia Fúzió, bomlás, hasadás Atomerőmű működése Radioaktív bomlástörvény Dozimetria 2 Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 He Z A 4 2

Részletesebben

Abszorpció, emlékeztetõ

Abszorpció, emlékeztetõ Hogyan készültek ezek a képek? PÉCI TUDMÁNYEGYETEM ÁLTALÁN RVTUDMÁNYI KAR Fluoreszcencia spektroszkópia (Nyitrai Miklós; február.) Lumineszcencia - elemi lépések Abszorpció, emlékeztetõ Energia elnyelése

Részletesebben

Izotóp geológia: Elemek izotópjainak használata geológiai folyamatok értelmezéséhez.

Izotóp geológia: Elemek izotópjainak használata geológiai folyamatok értelmezéséhez. Radioaktív izotópok Izotópok Egy elem különböző tömegű (tömegszámú - A) formái; Egy elem izotópjainak a magjai azonos számú protont (rendszám - Z) és különböző számú neutront (N) tartalmaznak; Egy elem

Részletesebben

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei. Konzultáció: minden hétfőn 15 órakor. 1. Fizikai történések

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei. Konzultáció: minden hétfőn 15 órakor. 1. Fizikai történések Sugárterápia 40% 35% 30% 25% 20% 15% % 5% 0% 2014/2015. tanév FOK biofizika kollokvium jegyspektruma 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 Konzultáció: minden hétfőn 15 órakor Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei

Részletesebben

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 2. Mit nevezünk az atom tömegszámának? a) a protonok számát b) a neutronok számát c) a protonok és neutronok

Részletesebben

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó Bevezetés A TxBlock-USB érzékelőfejbe építhető, kétvezetékes hőmérséklet távadó, 4-20mA kimenettel. Konfigurálása egyszerűen végezhető el, speciális

Részletesebben

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III.

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III. Compton-effektus jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Csanád Máté Mérés dátuma: 010. április. Leadás dátuma: 010. május 5. Mérés célja A kvantumelmélet egyik bizonyítékának a Compton-effektusnak

Részletesebben

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Zsigmond Anna Julia Fizika MSc I. Mérés vezet je: Horváth Ákos Mérés dátuma: 2010. október 21. Leadás dátuma: 2010. november 8. 1 1. Bevezetés A mérés

Részletesebben

Szilárdtest dózismérı rendszerek fejlesztése, vizsgálata és alkalmazása az Izotópkutató Intézetben

Szilárdtest dózismérı rendszerek fejlesztése, vizsgálata és alkalmazása az Izotópkutató Intézetben Szilárdtest dózismérı rendszerek fejlesztése, vizsgálata és alkalmazása az Izotópkutató Intézetben Abstract Osvay Margit * és Katona Tünde MTA Izotópkutató Intézet, 1525 Budapest Pf. 77 Investigations,

Részletesebben

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok.

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Dr. Kóbor József,biofizikus, klinikai fizikus, PTE Sugárvédelmi Szolgálat

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Bohr modell Niels Bohr (19) Rutherford felfedezte az atommagot, és igazolta, hogy negatív töltésű elektronok keringenek körülötte. Niels Bohr Bohr ezt

Részletesebben

1. mérési gyakorlat: Radioaktív izotópok sugárzásának vizsgálata

1. mérési gyakorlat: Radioaktív izotópok sugárzásának vizsgálata 1. mérési gyakorlat: Radioaktív izotópok sugárzásának vizsgálata A méréseknél β-szcintillációs detektorokat alkalmazunk. A β-szcintillációs detektorok alapvetően két fő részre oszthatók, a sugárzás hatására

Részletesebben

FIZIKA. Radioaktív sugárzás

FIZIKA. Radioaktív sugárzás Radioaktív sugárzás Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 A He Z 4 2 A- tömegszám proton neutron együttesszáma Z- rendszám protonok száma 2 Atommag összetétele: Izotópok: azonos

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2019. március 18-21. Szóbeli és írásbeli vizsga napja: 2019. március 21. Képzési idő:

Részletesebben

318. Radioaktív sugárzás vizsgálata szilárdtest nyomdetektorral

318. Radioaktív sugárzás vizsgálata szilárdtest nyomdetektorral 318. Radioaktív sugárzás vizsgálata szilárdtest nyomdetektorral Feladat: 39 Pu forrás -sugárzásának detektálása cellulóz-nitrát nyomdetektor segítségével, optimális előhívási idő meghatározása. Elméleti

Részletesebben

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei Sugárterápia Sugárterápia: ionizáló sugárzások klinikai alkalmazása malignus daganatok eltávolításában. A sugárkezelés során célunk az ionizáló sugárzás terápiás dózisának elérése a kezelt daganatban a

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

Műszaki analitikai kémia. Alapfogalmak a műszeres analitikai kémiában

Műszaki analitikai kémia. Alapfogalmak a műszeres analitikai kémiában Műszaki analitikai kémia Alapfogalmak a műszeres analitikai kémiában Dr. Galbács Gábor A koncepció 1. Valamilyen külső fizikai hatás (elektromágneses sugárzás, hevítés, elektromos feszültség, stb.) alá

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 17. Folyadékkristályok

Modern Fizika Labor. 17. Folyadékkristályok Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. okt. 11. A mérés száma és címe: 17. Folyadékkristályok Értékelés: A beadás dátuma: 2011. okt. 23. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben