Christian szemszöge. Tartalomjegyzék

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Christian szemszöge. Tartalomjegyzék"

Átírás

1

2 Christian szemszöge Tartalom: részletek Christian szemszögéből A szürke ötven árnyalata és A sötét ötven árnyalata című könyvekből, plusz Christian gyerekkorából részletek (A szabadság ötven árnyalatának végéről) Fordítás: rajongói Fordította: Keresztesi Katalin Anna Megjegyzés: Előre is elnézést kérek, ha kissé értelmetlen, sok a szóismétlés benne, vagy nem pontos a fordítás! Igyekeztem a lehető legpontosabban és legértelmesebben lefordítani, de hát senki sem tökéletes Amennyire tudtam, alkalmazkodtam az eredeti fordításhoz (pár dolog innen már szerepelt a trilógiában) és az eredeti párbeszédeket is 97%-ban kimásoltam, egy-két helyen javítottam csak bele. A borító a megjelenésre váró Christian szemszögének első részére szánt hivatalos borító, de úgy gondoltam, nem hagyom "pucéron" a fordításomat (legalább ez ne legyen pucér ) Jó olvasást! Tartalomjegyzék Ötven első karácsonya... 3 A szürke ötven árnyalata fejezet - Az első találkozás és 8. fejezet - Ismét egy első A szürke ötven árnyalata - A sötét ötven árnyalata fejezet - A szakítás A sötét ötven árnyalata fejezet - Christian és Ana újra együtt fejezet - Elena szembesítése

3 Ötven első karácsonya A pulóverem viszketős és új szaga van. Minden új. Új az anyukám is. Orvos. Van sztetoszkópja, amelyet a fülembe dughatok, és hallhatom a szívemet. Ő aranyos és mosolyog is, mindig mosolyog. A fogai kicsik és fehérek. - Segítesz feldíszíteni a fát, Christian? Van egy óriási fenyőfa a szobában, ahol a nagy díványok vannak. Óriási fa. Láttam már ilyeneket. Boltokban, de ott nem, ahol fotelek vannak. Az új házamban sok a dívány meg a fotel. Nem egyetlen barna és ragacsos. - Tessék, nézd csak. - Az új anyukám egy dobozt mutat nekem. Teli van labdával. Sok szép, csillogó labdával. - Ezek a karácsonyfadíszek. Ka-rá-csony-fa-dí-szek. Ka-rá-csony-fa-dí-szek. A fejemben mondogatom a szót. Dí-szek. - Ezek pedig az égők - húz elő mami egy zsinórt, amelyen kicsi virágok vannak. - Először az égőket tesszük fel, utána díszítjük fel a fát - mondja, és a hajamba dugja az ujjait. Megmerevedek, pedig szeretem az ujjait a hajamban. Szeretek új mami közelében lenni. Jó illata van, tiszta, és csak a hajamat érinti meg. - Anya! Ő kiabál, Lelliot. Lelliot nagy és hangos. Nagyon hangos. És beszél. Be nem áll a szája. Én egyáltalán nem beszélek, nekem nincsenek szavaim. Nincsenek szavak a fejemben. - Elliot, drágám, a nappaliban vagyunk. Lelliot berohan. Iskolában volt. Van egy képe is. Egy kép, amelyet Új Maminak rajzolt. Lelliotnak is ő az anyukája. Letérdel, magához öleli Lelliotot, és megnézi a képet. Egy ház van rajta, mamival és apuval, meg Lelliottal és Christiannal. Christian nagyon kicsi Lelliot rajzán, Lelliot pedig nagy. Ő szélesen mosolyog, Christian arca szomorú. Apa is itt van, mami felé megy, én pedig erősebben szorítom a plédecskémet. Apa megcsókolja új mamit, de ő nem fél tőle, sőt mosolyog és visszacsókolja. Erősen szorítom a plédecskémet. - Szia, Christian! Apának mély, lágy hangja van. Szeretem a hangját. Soha nem hangos, nem kiabál. Nem kiabál, mint Könyvekből mesél, amikor lefekszem. Cicáról olvas fel, és egy kalapról, meg zöld tojásokról és sonkáról. Még soha nem láttam zöld tojást. Apa most leguggol, és kicsi lesz. - Mit csináltál ma? Megmutatom neki a fát. - Vettél egy fát? Egy igazi karácsonyfát? A fejemben igent mondok. - Gyönyörű fa. Te meg anyu jól választottatok. Nagyon fontos, hogy jó fát válasszatok. Ő is megpaskolja a hajamat, én pedig nagyon mozdulatlan vagyok, és nagyon szorítom a plédecskét. Apa nem bánt.

4 - Apa, nézd meg a rajzomat. - Lelliot haragszik, amikor apa velem beszél. Lelliot haragszik rám. Megütöm Lelliotot, amikor haragszik rám. Új mami pedig rám haragszik, amikor ezt csinálom. Lelliot nem üt vissza. Lelliot fél tőlem. Nagyon szépek az égők a fán. - Gyere, megmutatom. A kampó átmegy ezen a kis szemen, aztán fel tudod akasztani a fára. Mami fölteszi a fára a piros ka-rá-csony-fa-díszt. - Most te próbáld meg a kis haranggal. A kicsi harang csilingel. Megrázom, és olyan boldog ez a hang. Újra megrázom. Mami nevet. Széles a mosolya. Különleges mosoly, nekem szól. - Tetszik a harang, Christian? Igent mondok a fejemmel, és újra megrázom a csengettyűt. Boldogan csilingel. - Olyan bájos a mosolyod, drága kisfiam. - Mami pislog, és a szemét törölgeti. Megcirógatja a hajam. - Szeretem, amikor mosolyogsz. - Keze a vállamhoz ér. Ne! Hátralépek, és a plédecskét szorongatom. Mami szomorúan néz, aztán újra boldog. Megcirógatja a hajam. - Felrakjuk a harangot a fára? A fejem azt mondja: igen. - Christian, szólnod kell nekem, amikor éhes vagy. Meg tudod csinálni. Megfogod anya kezét, kivezetsz a konyhába, és rámutatsz. Hosszú ujjával rám mutat. Fényes, rózsaszín a körme. Nagyon szép, de nem tudom, hogy új mami haragszik-e vagy nem. Az egész vacsorát megettem. Sajtos makaróni. Nagyon jó volt. - Nem akarom, hogy éhezzél, drágám. Oké? Kérsz jégkrémet? A fejem azt mondja: igen. És anyu mosolyog. Szeretem a mosolyát. Még a sajtos makaróninál is jobb. Nagyon szép lett a fa. Csak állok, és a plédecskémet szorongatva bámulom. Pislognak az égők, mindegyiknek más színe van, és a dí-szek is különböző színűek. A legjobban a kék tetszik. És a fa tetején egy nagy csillag van. Apa felemelte Lelliottot, és ő tette rá a csillagot a fára. Lelliot szeret csillagot tenni a fára. Én is szeretnék, de nem akarom, hogy apa felemeljen a magasba, nem akarom, hogy megfogjon. A csillag fényes, csillogó. A fa mellett zongora áll. Új mami hagyja, hogy megérintsem a feketét meg a fehéret a zongorán. Fekete és fehér. Szeretem a fehér hangokat. A fekete hangok nem jók, de azokat is szeretem. Fehérről feketére váltok, fehérről feketére, feketéről fehérre fehér, fehér, fehér, fehér, fekete, fekete, fekete. Élvezem ezt a hangot. Nagyon tetszik. - Szeretnéd, hogy játsszak neked, Christian? Új mami leül, megérinti a fehéret meg a feketét, és dal lesz belőle. Közben a lábával nyomogatja a pedálokat. Néha hangos, néha pedig egészen halk. Boldog dal. Lelliot azt is szereti, amikor mami énekel. Egy rút kiskacsáról énekel, és közben furán hápog. Lelliot is furán hápog vele együtt, és csapkod a karjával, mintha madár lenne. Lelliot vicces. Mami nevet. Lelliot nevet. Én is nevetek. - Tetszik ez a dal, Christian? - és mami olyan szomorú-boldog arcot vág.

5 Van egy hosszú harisnyám. Piros, és egy bácsi képe van rajta, akinek hosszú, fehér szakálla és piros sapkája van. Ő a Mikulás. Mikulás ajándékokat hoz. Már láttam róla képet, de nekem még soha nem hozott ajándékot, mert rossz voltam. A Mikulás nem hoz rossz gyerekeknek ajándékot, de most jó vagyok. Új anyukám azt mondja, jó vagyok, nagyon jó. Új mami nem tudja. Nem mondhatom el új maminak de rossz vagyok. Nem akarom, hogy az új anyukám megtudja. Apu fellógatja a kandalló fölé a harisnyát. Lelliotnak is van. Ő el tudja olvasni, mi áll rajta. Az van rajta: Lelliot. Az én harisnyámon is van egy szó. Christian. Új mami betűzi nekem. C-H-R- I-S-T-I-A-N. Apu az ágyamon ül, felolvas nekem. A kis plédemet szorongatom. Nagy szobám van, néha sötét, és rosszakat álmodom. Arról, ami korábban volt. Új anyukám bebújik mellém az ágyba, amikor rossz álmaim vannak. Lefekszik, és halkan énekel, amíg el nem alszom. Puha, új illata van. Új mami nem hideg. Nem, mint Nem, mint És a rossz álmaim eltűnnek, amikor velem alszik. Itt járt a Mikulás. A Mikulás nem tudja, hogy rossz voltam. Örülök, hogy nem tudja. Van egy vonatom meg egy helikopterem és egy repülőgépem meg egy helikopterem, és egy autóm meg egy helikopterem. A helikopterem tud repülni. A helikopterem kék. Körberepüli a karácsonyfát. A zongora fölé repül, aztán a fehér és fekete közepén száll le. Elrepül anyu fölött és apu fölött, és elszáll Lelliot fölött, aki legóval játszik. A helikopter átrepül a házon, át az ebédlőn, a konyhán. Berepül az ajtón, be apu dolgozószobájába és föl a hálószobába. Lelliot hálószobájába, anyu és apu hálószobájába. Mindenütt repül, az egész házban, mert ez az én házam. A ház, ahol élek.

6 A szürke ötven árnyalata 1. fejezet - Az első találkozás Viszlát, holnap - bocsátom el Claude Bastille-t, aki az irodám ajtajában áll. - Golf a héten, Grey? Bastille lezser arroganciával vigyorog rám. Tudja, hogy a golfpályán biztos a győzelme. Megfordul és távozik, én pedig bosszúsan nézek utána. Sót dörgölt a sebeimbe a búcsúszavaival, mert bármilyen hősiesen is küzdöttem ma délelőtt az edzőteremben, a személyi edzőm jól szétrúgta a seggem. Bastille az egyetlen, aki meg tud verni, és most újabb diadalt akar a rovásomra a golfpályán. Utálom a golfot, de olyan sok üzlet köttetik játék közben, hogy el kell viselnem a golfórákat is és bármennyire nem szívesen vallom be, Bastille valamelyest javított a játékomon. Kinézek Seattle látképére, és az ismerős kedvetlenség kezd bekúszni a tudatomba. A hangulatom bágyadt és szürke, akár az időjárás. Napjaim összeolvadnak, és szükségem volna valamire, ami elvonja a figyelmemet. Egész hétvégén dolgoztam, és most, bezárva az irodámba, elönt a nyugtalanság. Nem volna szabad így éreznem, főleg miután több menetet is nyomtam Bastille-jal. De ez van. Összevonom a szemöldököm. A kijózanító igazság az, hogy újabban mindössze az a döntésem kötötte le az érdeklődésemet, hogy két teherhajónyi rakományt küldök Szudánba. Jut eszembe Ros-nak még be kell jönnie a számokkal és a logisztikával. Mi a fene tartja vissza? Tudni akarom, mivel foglalkozik, ezért a napi programra pillantok, és a telefonért nyúlok. Uramisten! Még el kell viselnem egy interjút a kitartó Miss Kavanagh-gal a WSU diákújságjától. Mi a fenének egyeztem bele? Gyűlölöm az interjúkat. Ostoba, tájékozatlan emberek ostoba kérdései. Megszólal a telefon. - Igen - csattanok fel, mintha Andrea tehetne a dologról. De legalább rövidre foghatom az interjút. - Miss Anastasia Steele keresi, Mr. Grey. - Steele? Katherine Kavanagh-t vártam. - Miss Anastasia Steele van itt, uram. Bosszúsan nézek magam elé. Utálom a váratlan dolgokat. - Vezesse be - morgom, és tisztában vagyok vele, hogy úgy viselkedem, akár egy duzzogó kamasz, de tojok rá. Nahát, nahát Miss Kavanagh elfoglalt. Ismerem az apját, Alec-et, a Kavanagh Média tulajdonosa. Kötöttem már vele üzletet, és ravasz üzletembernek, ésszerűen gondolkodó figurának tűnt. Ezzel az interjúval neki teszek szívességet - olyan szívességet, amit később még beválthatok. És be kell vallanom, halványan kíváncsi vagyok a lányára is, érdekel, hogy az alma mennyire esett messze a fájától. Zűrzavar támad az ajtónál, és felpattanok, amikor gesztenyebarna hajzuhatag, fehér combok, és barna csizmák esnek be az irodámba. A szememet forgatom, és elfojtom ösztönös

7 idegenkedésem az efféle sutaságtól. Odasietek a lányhoz, aki négykézláb landolt. Megfogom karcsú vállát, és felsegítem. Tiszta, ragyogó kék, feszélyezett szempár néz a szemembe, és földbe gyökerezik a lábam. Egészen különleges a színe, hibátlan kobaltkék, és egy kínos pillanatig úgy érzem, átlát rajtam. Olyan kiszolgáltatottnak érzem magam. Idegesítő gondolat. A lány kicsi, törékeny, bájos arca a pírtól amolyan ártatlan, halványrózsaszínű. Egy pillanatra átfut az agyamon vajon az egész bőre ilyen, ilyen hibátlan, és hogy nézne ki a pálca harapásától kipirultan. Bassza meg! Leállítom a gondolatmenetet, megrémít, hogy milyen irányt vett. Hogy képzeled, Grey? Túl fiatal. A lány tátott szájjal mered rám, és csaknem ismét a szememet forgatom. Igen, igen, bébi, ez csak egy szép arc, a szépségem csak a bőrig tart. El akarom tüntetni ezt a leplezetlen csodálatot abból a nagy, kék szempárból. Kezdődik a műsor, Grey. Akkor szórakozzunk! - Miss Kavanagh. Christian Grey vagyok. Jól van? Nem ülne le? Ismét az a pír. Megint én irányítok, úgyhogy tanulmányozom a lányt. Meglehetősen vonzó a maga félszeg módján. Törékeny, világos bőrű, mahagóni sörényét alig fogja össze a hajgumi. Igen, vonzó. Kezet nyújtok, ő pedig röstelkedve mentegetőzni kezd, miközben kicsi kezét az enyémbe teszi. Hűvös, puha a bőre, de a kézfogása meglepően határozott. - Miss Kavanagh nem érzi jól magát, engem küldött maga helyett. Remélem, nem bánja, Mr. Grey. Csendes a hangja, valami tétova muzikalitás érződik belőle, s miközben pislog, hosszú pillák rebegnek a nagy, kék szempár előtt. Amikor megkérdezem, ki ő, nem tudom leplezni, hogy jól mulatok, mert eszembe jut a nem éppen elegáns belépője. - Anastasia Steele vagyok. Angol irodalmat tanulok Kate-tel együtt öö Katherine-nel izé Miss Kavanagh-gal a WSUV-n. Ideges szemérmes, könyvmoly fazon volna? Úgy is néz ki azzal a rémes öltözékével, amely elrejti karcsú alakját, a formátlan pulóverben és az A-vonalat formázó, barna szoknyában. Uramisten, egyáltalán semmi érzéke ahhoz, hogyan öltözködjön? Idegesen pillant körül az irodában - mindenhova néz, csak énrám nem, konstatálom derűs gúnnyal. Hogy lehet ez a fiatal nő újságíró? Nyoma sincs benne a magabiztosságnak, elbűvölően kínban van. Jámbor, gyengéd alávetett. A fejemet csóválom. Zavarba hoz, merre tartanak a gondolataim, és mennyire nem helyénvalóak. Mormogok valami megnyugtatót, hellyel kínálom. Aztán látom, hogy meglehetősen szakértő szemmel méri fel az irodámban lévő festményeket. Mire észbe kapok, már magyarázom is: - Egy helyi művész, Trouton. - Csodálatosak. A hétköznapit a különleges szintjére emeli - mondja álmodozva, teljesen elvész a képeim finom művésziségében.

8 Bájos a profilja, pisze orr, puha, telt ajkak és amit mondott, az tökéletesen kifejezi a saját érzéseimet. A hétköznapit a különleges szintjére emeli. Jó megfigyelés. Miss Steele értelmes lány. Helyeslően mormogok, és nézem, mint árad szét ismét a pír az arcán. Leülök vele szemben, és igyekszem kordában tartani a gondolataimat. Miss Steele gyűrött papírlapot meg egy digitális magnót halászik elő ormótlan táskájából. Digitális magnó? Ezek nem mentek ki a divatból a VHS szalagokkal együtt? Uramisten, ez a lány kétbalkezes, kétszer is a Bauhaus dohányzóasztalra ejti a készüléket. Látszik, hogy még soha nem csinált ilyet, de valami érthetetlen okból mulatságosnak találom. Általában felrobbanok a dühtől, ha valaki így szerencsétlenkedik, most viszont a mutatóujjammal rejtem el a mosolygást, és ellenállok a vágynak, hogy én rakjam össze neki. A lány egyre zavartabb, és megfordul a fejemben, hogy egy lovaglóostorral javíthatnék a motoros képességein. Ha jól használják, a lovaglóostor a legizgágább lányokat is megneveli. Mocorognom kell a székben a gondolattól. A lány felkukucskál rám, és telt alsóajkába harap. Hogy nem vettem észre eddig ezt a szájat? - Elnézést. Nem vagyok szokva hozzá. Látszik, bébi - gunyoros a gondolat -, de egyelőre szarok rá, mert nem tudom levenni a szemem a szádról. - Amennyi időre csak szüksége van, Miss Steele. - Nekem is kell néhány pillanat még, hogy úrrá legyek a gondolataimon. Grey hagyd abba, most rögtön. - Nem bánja, ha felveszem a válaszait? - kérdezi a lány, és őszintén, várakozásteljesen néz fel rám. Nevetnem kell. Ó, hála istennek! - Miután ennyit fáradozott azzal, hogy összerakja a felvevőjét, most kérdezi? - Miss Steele pislog egyet, a szeme nagyra nőtt, elveszettnek tűnik, és szokatlan bűntudat fog el. Ne legyél már ilyen szemét, Grey! - Nem, nem bánom - mormogom, mert nem akarom, hogy az én hibám legyen ez a pillantás. - Kate, úgy értem, Miss Kavanagh elmondta, mi célból készül az interjú? - Igen. A diákújság diplomaosztó számában jelenik meg, mivel az idei ünnepségen én adom át a diplomákat. Hogy ebbe mi a francért egyeztem bele, nem is tudom. Sam szerint, a PR-ról, ez komoly megtiszteltetés, és Vancouverben a Környezetvédelmi Tanszéknek szüksége van a nyilvánosságra, hogy további támogatókat szerezzenek az adomány mellé, amit tőlem kaptak. Miss Steele pislog megint, és újra hatalmas, kék szempár az egész lány, mintha meglepetésként érték volna a szavaim, és - Bassza meg - mintha rosszallva hallgatná, amit mondok. Nem készült fel az interjúra? Ezt tudnia kéne. Lehűt a gondolat. Nem tetszik, nem ezt várom el tőle, vagy bárki mástól, akire időt szánok. - Remek. Van néhány kérdésem, Mr. Grey.

9 - Gondoltam - morgom szárazon. Megizzasztom egy kicsit. Engedelmesen fészkelődni kezd, aztán összeszedi magát, kiegyenesedik, kihúzza keskeny vállát. Előrehajol, megnyomja a start gombot a felvevőn, és homlokráncolva pillant le a gyűrött jegyzetekre. - Ön nagyon fiatal, és máris ekkora vagyont halmozott föl. Minek tulajdonítja a sikerét? Istenem! Csak erre képes? Milyen kibaszott unalmas egy kérdés. Nincs benne semmi eredetiség. Csalódás a számomra. Előkapom a szokásos választ, mely szerint kivételes emberekkel vagyok körülvéve, olyanokkal, akikben megbízom, már amennyire bárkiben is megbízom, akiket jól megfizetek, blablabla De Miss Steele, az igazság egyszerűen az, hogy kibaszott zseni vagyok abban, amit csinálok. Számomra ez olyan, mint fát vágni. Megveszek gyengélkedő, rosszul vezetett cégeket, rendbe hozom őket, vagy ha igazán menthetetlenek, darabokra cincálom, és eladom a legtöbbet kínálónak. Mindössze arról van szó, hogy fel kell ismerni a különbséget a kettő között, és a lényeg mindig azon múlik, hogy kik vezetik a céget. Az üzleti sikerhez jó emberekre van szükség, én pedig másoknál jobban meg tudok ítélni embereket. - Talán csak szerencsés - mondja a lány nyugodtan. Szerencsés vagyok? Némi bosszankodást érzek. Szó sincs itt szerencséről, Miss Steele. Szerénynek és csöndesnek tűnik. De ez a kérdés? Még senki nem kérdezte tőlem, hogy szerencsés vagyok-e. A kemény munka, az emberek, akikkel együtt dolgozom, az, hogy szemmel tartom őket, ha kell, megkérdőjelezem a tetteiket, és ha nem felelnek meg a követelményeknek, akkor könyörtelenül megszabadulok tőlük. Ezt csinálom, mégpedig jól. Semmi köze mindennek a szerencséhez! Kicsit kérkedek a műveltségemmel, és a kedvenc amerikai nagyiparosom szavait idézem neki. - Úgy hangzik, mintha irányításmániás volna - mondja, mégpedig teljesen komolyan. Mi a franc? Talán csakugyan átlát rajtam azzal az ártatlan szemével. Irányítás a becenevem. Kemény pillantást vetek rá. - Ó, csakugyan mindent szeretek irányítani, Miss Steele. - És most, éppen rajtad szeretném ezt gyakorolni. Elkerekedik a szeme, ismét megjelenik az a vonzó pír az arcán, és megint az ajkába harap. Össze-vissza beszélek, csak hogy elvonjam a figyelmem a szájáról. - Az óriási hatalom velejárója, hogy a legtitkosabb álmainkban is biztosak legyünk abban: irányításra születtünk. - Úgy érzi, óriási hatalma van? - kérdezi lágy, megnyugtató hangon, de fölvonja finom szemöldökét, és a szemében látom a helytelenítést. Egyre bosszúsabb leszek. Szándékosan cukkol? A kérdéseitől vagyok pipa, a viselkedésétől, vagy attól, hogy vonzónak találom?

10 - Több mint negyvenezer embernek adok munkát, Miss Steele. Ez némi felelősséggel, vagy ha így jobban tetszik, hatalommal jár. Ha úgy döntenék, hogy már nem érdekel a telekommunikáció, és kiszállnék, egy hónap múlva húszezer ember nem tudná fizetni a jelzálogát. Szája tátva marad a válaszom hallatán. Így már jobb. Kapja be, Miss Steele! Kezd visszatérni a lelki békém. - Nem az igazgatótanácsnak tartozik elszámolással? - Az enyém a cég. Senkinek nem tartozom elszámolással - vágok vissza. Ezt tudnia kéne. Értetlenül emelem föl szemöldököm. - Érdekli valami a munkáján kívül? - folytatja a lány sietve, úgy tűnik, jól ítéli meg a reakciómat. Tudja, hogy pipa vagyok, és valami megmagyarázhatatlan okból ez roppantul tetszik nekem. - Számtalan dolog érdekel, Miss Steele. Számtalan dolog - mosolygok. Képek villannak az agyamba, látom magam előtt ezt a lányt különféle pozíciókban a játszószobámban: a kereszten, szétvetett karral-lábbal a mennyezetes ágyon, vagy a korbácsoló padon elterülve. A fenébe, honnan jönnek ezek a gondolatok? És lám, ismét megjelenik az a pír. Mintha valami védekező mechanizmus volna. Nyugalom, Grey! - De ha olyan keményen dolgozik, mivel hűti le magát? - Mivel hűtöm le magam? Elvigyorodok, mert furán hangzik ez abból a nagy szájából. Amellett, mikor van nekem időm arra, hogy lehűtsem magam? Van ennek a lánynak fogalma arról, hány céget irányítok? De ártatlan szemével úgy néz rám, hogy meglepetésemre azon kapom magam, fontolóra veszem a kérdését. Mivel hűtöm le magam? Vitorlázok, repülök, dugok felderítem az ilyen barnahajú kiscsajok határait, mint ő. Megnevelem őket A gondolattól ismét mocorogni kezdek, de azért simán válaszolok, a két kedvenc hobbimat említve. - Gyártásba fektet. Miért? Kérdése durván visszarángat a jelenbe. - Szeretek építeni dolgokat. Szeretem tudni, miként működnek, hogyan lehet felépíteni és szétszedni őket. És imádom a hajókat. Mit mondhatnék? Ételt juttatnak a bolygó minden részére, javakat onnan, ahol vannak, oda, ahol nincsenek és vissza. Mit nem lehet szeretni ebben? - Úgy hangzik, mintha inkább a szíve irányítaná, mint a logika és a tények. Szívem? Nekem? Jaj, ne, bébi! Az én szívem felismerhetetlenül tönkrement már rég. - Meglehet. Bár egyesek szerint nincs is szívem. - Miért mondanának ilyet? - Mert jól ismernek. Fanyarul mosolygok rá. Tulajdonképpen senki nem ismer igazán jól, legfeljebb Elena. Kíváncsi volnék, ő mit szólna a kis Miss Steele-hez. Ez a lány csupa ellentmondás: szégyenlős, zavarban van, láthatóan okos és iszonyúan izgató. Oké, bevallom, vonzó kis jószág. Nem olvassa a következő kérdését.

11 - A barátai szerint könnyű kiismerni magát? - Magamnak való ember vagyok, Miss Steele. Mindent megteszek a magánéletem védelmében. Ritkán adok interjút Ahhoz, hogy a magam által választott életet élhessem, szükségem van rá, hogy békén hagyjanak. - Ebbe miért egyezett bele? - Mert az egyetem egyik szponzora vagyok, és bár mindent megtettem, nem tudtam levakarni magamról Miss Kavanagh-t. Megállás nélkül nyaggatta a PR-osaimat, és én csodálom az ilyen kitartást. - De azért örülök, hogy te bukkantál fel helyette. - Beruház a mezőgazdasági technológiába is. Miért érdekli ez a terület? - Nem ehetünk pénzt, Miss Steele, és túl sokan vannak ezen a bolygón, akiknek nincs mit enniük... Pókerarccal meredek rá. - Ez igen emberbaráti. Ez talán a szenvedélye? Etetni a világ szegényeit? Olyan kérdő arccal néz rám, mintha valami megfejtendő rejtvény volnék, de eszembe sem jutna azt kívánni, hogy az a nagy kék szempár a sötét lelkembe lásson. Ez nem olyan terület, amit megvitatnék vele. Soha. - Jó üzlet - vonok vállat. Úgy teszek, mintha unatkoznék, de közben elképzelem, hogyan dugom azt a nagy száját. Ez elvonja a figyelmemet az éhség gondolatától. Igen, ez a száj bizony képzésre szorul. Elég vonzó gondolat, és el is képzelem, hogy ott térdel előttem. - Van-e filozófiája, és ha igen, mi az? - olvassa ismét a jegyzetéből. - Nincs úgynevezett filozófiám. Talán egy vezérelvem Carnegie-tól: Akiben megvan az a képesség, hogy teljes mértékben uralja elméjét, az bármit megszerezhet, amiről úgy véli, őt illeti. Valami hajt. Szeretek irányítani magamat és a környezetemet egyaránt. - Tehát, birtokolni akar dolgokat? - elkerekedik a szeme. Igen, bébi. Például téged. - Ki akarom érdemelni, hogy birtokoljam a dolgokat, de igen, alapvetően, igen. - Úgy hangzik, mintha maga lenne a végső fogyasztó. - Helytelenítés csendül a hangjában, és ismét pipa leszek. Úgy beszél, akár valami gazdag kölyök, aki mindig mindent megkapott, de elég egy pillantást vetnem a ruháira, a Walmart-ból vagy az Old Navy-ből öltözködhet, és tudom, hogy nem az. Nem tehetős családban nőtt fel. Szívesen a gondodat viselném. A francba, hát ez a gondolat honnan jött? Igaz, ha belegondolok, épp szükségem van egy új alárendeltre. Hány hónapja már, hogy Susannah-val vége? És tessék, itt csöpögök ez után a barna hajú lány után. Mosolyogni próbálok és egyetértek vele. - Elvégre semmi baj a fogyasztással. Ez működteti, ami megmaradt az amerikai gazdaságból. - Önt adoptálták. Mit gondol, ez milyen mértékben alakította azzá, aki lett?

12 A francba is, mi köze ennek az olajárhoz? Bosszúsan nézek rá. Milyen nevetséges kérdés. Ha a narkós kurvával maradtam volna, nyilván már halott lennék. Próbálom valami mellébeszéléssel elintézni, de ő csak erősködik. Tudni akarja, hány éves voltam, amikor örökbe fogadtak. Fogd be a száját, Grey! - Ez nyilvános adat, Miss Steele. - Jeges a hangom. Az ilyen baromságokat tudnia kell. És a lány bűnbánóan néz. Helyes. - Fel kellett áldoznia a családi életét a munka kedvéért. - Ez nem kérdés - csattanok fel. A lány ismét elpirul, és újra abba az átkozott ajkába harap, de van benne annyit tisztesség, hogy mentegetőzzék. - Fel kellett áldoznia a családi életét a munkája miatt? Mi a fenét kezdenék egy kibaszott családdal? - Van családom. Van fivérem és húgom és két szerető szülőm. Ezen túl nem óhajtom bővíteni a családomat. - Ön meleg, Mr. Grey? Mi a fene? El sem hiszem, hogy ezt kérdezte. Ez az a kimondatlan kérdés, amit a saját családom nem mer föltenni, ami engem meglehetősen szórakoztat. Hogy merészeli? Le kell küzdenem a vágyat, hogy kirángassam a székéből, a térdemre fektessem és a szart is kipaskoljam belőle, aztán az íróasztalomon dugjam meg úgy, hogy a keze hátra van kötözve. Ez megválaszolná a kérdést. Hogy lehet ilyen idegesítő egy nőszemély? Mély lélegzetet veszek, azzal nyugtatom magam. Gonosz örömöt jelent a számomra, hogy a lány szemlátomást ugyanolyan zavarban van a saját kérdése miatt. - Nem, Anastasia. Nem vagyok meleg. - Fölvonom a szemöldököm, de kifejezéstelen marad az arcom. Anastasia, milyen bájos név. Öröm kimondani. - Elnézést kérek ez ide van írva. - Idegesen tuszkolja a haját a füle mögé. Nem tudja, mit kérdez? Talán nem is az ő kérdései. Rákérdezek, és a lány elsápad. A fenébe, tényleg nagyon vonzó a maga szelíd módján. Sőt, még azt is ki merném jelenteni, hogy szép. - Ööö nem. Kate Miss Kavanagh állította össze a kérdéseket. - Együtt dolgoznak a diákújságnál? - Nem, ő a lakótársam. Nem csoda, ha ilyen ideges. Megvakargatom az állam, és azon tűnődőm, hogy igazán megszorongassam-e. - Ön jelentkezett erre az interjúra? - kérdezem, és igazi alávetett pillantás a jutalmam. A szeme tágra nyílt, idegesen lesi a reakciómat. Élvezem, hogy ilyen hatással vagyok rá. - Kénytelen voltam. Kate beteg - mondja halkan. Ez sok mindent megmagyaráz. Kopogtatnak. Andrea dugja be a fejét. - Mr. Grey, bocsásson meg, hogy félbeszakítom, de két perc múlva kezdődik a következő megbeszélése. - Még nem végeztünk, Andrea. Kérem, mondja le a következő megbeszélést.

13 Andrea habozik, döbbenten néz rám, én pedig kemény pillantással válaszolok. Kifelé. Azon nyomban. Most Miss Steele-lel foglalkozom. Andrea vérvörös lesz, de gyorsan összeszedi magát. - Természetesen. Rendben, Mr. Grey. - mondja. Sarkon fordul, és magunkra hagy minket. Újra a fotelban ülő, bosszantó, izgató kis teremtés felé fordítom a figyelmemet. - Hol is tartottunk, Miss Steele? - Nem akarom feltartani. Ó, bébi. Most én jövök. Tudni akarom, rejtőznek-e felfedezendő titkok a szép szempár mélyén. - Meg akarom ismerni magát. Azt hiszem, ez így fair. Hátradőlve az ajkamhoz nyomom az ujjam, a lány szeme pedig az ajkam felé villan. Nyel egy nagyot. Ó, igen, a szokásos hatás. Jólesik a tudat, hogy Miss Steele nem teljesen ellenálló a sármom iránt. - Nincs sok minden - mondja, és visszatér a pír az arcára. Megfélemlítem. Helyes. - Mik a tervei a diploma után? Vállat von. - Nincsenek terveim, Mr. Grey. Szeretnék túl lenni a záróvizsgákon. - Kitűnő karrierprogramjaink vannak. Bassza meg! Mi ütött belém, hogy ezt mondtam? Megszegtem az aranyszabályt. Soha, de tényleg soha nem dugom az alkalmazottakat. De Grey, nem is dugod ezt a lányt. Csodálkozva néz, és foga ismét az ajkába mélyed. Miért ilyen izgató ez? - Ó, észben tartom - motyogja, aztán, mint aki megfontolta a dolgot, gyorsan hozzáteszi: - Bár nem hiszem, hogy be tudnék illeszkedni ide. Mi a fenéért nem? Mi baja a cégemmel? - Miért mondja ezt? - kérdezem. - Nyilvánvaló, nem? - Nekem nem. Megzavar a válaszával. Ismét ügyetlenkedve nyúl a digitális magnóért. A fenébe, elmegy. Gondolatban végigfutok a délutáni programomon. Nincs semmi, ami nem várhat. - Akarja, hogy körbevezessem? - Biztos vagyok benne, hogy rendkívül elfoglalt, Mr. Grey, és még hosszú út vár rám. - Még ma visszamegy Vancouverbe? - Kinézek az ablakon. Elég hosszú út, és esik az eső. A fenébe. Nem volna szabad ilyen időben vezetnie, de nem tilthatom meg neki. Dühít a gondolat. - Hát, vezessen óvatosan - szigorúbb a hangom, mint amilyennek szánom. A magnóval ügyetlenkedik. Ki szeretne jutni az irodámból, és valami megmagyarázhatatlan okból, én nem akarom, hogy így legyen. - Megkapott mindent, amire szüksége van? - kérdezem, és nagyon átlátszó, hogy meg akarom nyújtani az itt tartózkodását.

14 - Igen, uram - mondja nyugodtan. A válaszától észhez térek, olyan furán hangzik ebből a nagy szájából, de egy pillanatra elképzelem ezt a szájat magamon. - Köszönöm az interjút, Mr. Grey. - Részemről az öröm - felelem az igazságnak megfelelőn, mert régóta nem nyűgözött le így senki. Felzaklat a gondolat. A lány föláll, és kezet nyújtok. Alig várom, hogy megérintsem. - A következő találkozásig, Miss Steele. - Halk a hangom, ő pedig kezembe teszi piciny kezét. Igen, meg akarom korbácsolni, és meg akarom dugni ezt a lányt a játszószobában. Le akarom kötözni, és azt akarom, hogy kívánjon, hogy szüksége legyen rám, hogy bízzék bennem. Nyelek egyet. Ezt hiába várod, Grey. - Mr. Grey - Miss Steele biccent, és gyorsan visszahúzza a kezét Túlságosan is gyorsan. A fenébe is, nem engedhetem el így, pedig nyilvánvalóan alig várja, hogy távozhasson. Bosszús vagyok, de ebben a pillanatban megszáll az ihlet is. - Csak biztos akarok lenni benne, hogy átjut az ajtón, Miss Steele. Természetesen elpirul, bűbájosan rózsaszín az arca. - Ön nagyon figyelmes, Mr. Grey - csattan föl. Miss Steele harapni is tud. A háta mögött elvigyorodom, miközben kikísérem. Andrea és Olivia is döbbenten néznek föl. Igen, igen, kikísérem ezt a lányt. - Van kabátja? - kérdezem. - Igen. A mesterkélten mosolygó Olivia-ra pillantok és kemény a pillantásom. Olivia abban a pillanatban fel is pattan, és hoz egy tengerészkék kabátot. Átveszem tőle, és a szememmel parancsolom: üljél le. Istenem, Olivia annyira bosszantó. Állandóan a nyakamon lóg. Hmm, a kabát a Walmart-ból van. Miss Anastasia Steele-nek igazán jobban kellene öltözködnie. Felé tartom a kabátot, és miközben felsegítem karcsú vállára, megérintem a nyaka alját. Megmerevedik az érintésemtől, és elsápad. Igen. Vonzódik hozzám. Óriási örömöt okoz a gondolat. Odalépek a lifthez, megnyomom a hívógombot, ő pedig nyugtalanul ácsorog mellettem. Ó, én leszoktatnálak az izgés-mozgásról, bébi. Nyílik az ajtó, Miss Steele besiet, aztán felém fordul. - Anastasia - mormogom búcsúzóul. - Christian - suttogja. A liftajtó becsukódik, és a nevem, mintha ott lebegne továbbra is a levegőben. Különösen cseng így a számomra, de átkozottul szexi. Bassza meg, ez meg mi volt? Többet kell tudnom erről a lányról.

15 - Andrea - mondom pattogva, amikor visszaérek az irodámba. - Kapcsolja Welch-et, most rögtön. Leülök az íróasztalom mögé, és várom a hívást. A festményeket nézem az iroda falán, és Miss Steele szavai járnak az eszemben. A hétköznapiból a különlegesbe. Mintha csak önmagáról mondta volna. Megszólal a telefon. - Mr. Welch van a vonalban. - Kapcsolja. - Igen, uram. - Szükségem van egy háttérellenőrzésre. Anastasia Rose Steele SZÜLETETT: szept. 10., Montesano CÍM: 1114 SB. Green Street, Apart-ment 7. Haven Heigs, MOBILSZÁM: TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZÁM: BANKI ADATOK: Wells Fargo Bank, WA SZÁMLASZÁM: , egyenleg: $683,16 FOGLALKOZÁS: Végzős főiskolai hallgató, WSU Vancouver Szabad Művészetek Akadémia, angol szak TANULMÁNYI ÁTLAG PONTSZÁM: 4.0 KORÁBBI ISKOLÁK: Montesano középiskola FELVÉTELI PONTSZÁM: 2150 MUNKAHELY: Clayton Szerszámbolt, Vancouver Drive, Portland OR (részidős) APJA NEVE: Franklin Lambert, született: szeptember 1., elhunyt: szeptember 11. ANYJA NEVE: Karla May Wilks Adams, szül.: július 18., házasság: Frank Lambert, március 1., megözvegyült: szeptember 11., házasság: Raymond Steele, július 6., elvált: július 12., házasság: Stefen M. Morton, augusztus 16., elvált: január 31., házasság: Robbin (Bob) Adams április 6. POLITIKAI NÉZET: nincs adat VALLÁSA: nincs adat SZEXUÁLIS ORIENTÁCIÓ: nem ismert KAPCSOLATOK: jelenleg nem ismeretes

16 Vagy századszor futom át az adatlapot azóta, hogy két nappal ezelőtt megkaptam, és próbálok valamivel többet megtudni a rejtélyes Miss Anastasia Rose Steele-ről. Nem tudom kiverni azt az átkozott nőt az agyamból, és már komolyan kezd dühíteni a dolog. Az elmúlt héten, főleg a különösen unalmas értekezleteken, azon kaptam magam, hogy egyre többször játszom le ezt az interjút a fejemben. Ahogy a magnóval babrált, ahogy a füle mögé gyömöszkélte a haját, az ajakharapdálás. Igen. Az a kibaszott ajakharapdálás állandóan eszembe jut. És tessék, most itt parkolok a Clayton előtt, a szerény vas- és fémkereskedés előtt, Portland külvárosában, ahol a lány dolgozik. Elment az eszed, Grey. Mit keresel itt? Tudtam, hogy ez lesz belőle. Egész álló héten tudtam, hogy újra kell látnom őt. Azóta tudtam, hogy a liftben kimondta a nevem, aztán eltűnt. Próbáltam ellenállni, több napig vártam. Öt kibaszott napot vártam, hátha megfeledkezem róla. Én nem szoktam várni. Gyűlölök várni bármire is. Még soha nem futottam nő után. Azok a nők, akik eddig voltak az életemben, megértették, mit várok tőlük. Most attól félek, hogy Miss Steele túlságosan fiatal, és nem fogja érdekelni az, amit kínálhatok neki Vagy mégis? Jó alávetett lesz belőle? A fejemet csóválom. Csak egy módon tudhatom meg Így aztán, mint egy hülye, itt ülök a külvárosi parkolóban, Portland egy förtelmes részén. A háttérellenőrzés semmi érdekest nem derített ki vele kapcsolatban. Egy dolgot kivéve, ami azóta is ott motoszkál a fejemben. Ezért is vagyok itt. Miért nincs barátja, Miss Steele? Szexuális orientációja ismeretlen. Lehet, hogy leszbikus? Horkantok egyet, mert nem tartom valószínűnek. Eszembe jut, amikor feltette ezt a kérdést az interjú során. Mennyire zavarban volt, és a bőre halvány rózsaszínben ragyogott. Bassza meg! Azóta nem hagynak ezek a nevetséges gondolatok, amióta találkoztam vele. Ezért vagy itt. Megőrülök, hogy újra lássam. Az a kék szempár nem megy ki a fejemből, még álmomban sem. Flynn-nek nem tettem róla említést, és örülök, mert kezdek úgy viselkedni, mint egy zaklató. Talán el kéne mondanom neki. A szemem forgatom. Nem akarom, hogy már megint a legújabb módszer baromságával jöjjön. Csak valami szórakozásra van szükségem És ebben a pillanatban más szórakozásra nem vágyom, mint egy vas- és fémkereskedés eladólányára. Ha már idáig eljöttél, lássuk, csakugyan olyan vonzó-e a kis Miss Steele, mint ahogyan emlékszel rá. Rajta, Grey! Kiszállok a kocsiból, és átsétálok a parkolón a bejáratig. Tompán csilingel egy elektromos harang, amikor belépek. A bolt sokkal nagyobb, mint amilyennek kívülről látszik, és bár nemsokára itt az ebédidő, viszonylagos nyugalom van ahhoz képest, hogy szombat van. Gondolák hosszú sora roskadozik a szokásos cuccoktól. Meg is feledkeztem róla, hogy milyen lehetőségeket kínál egy vaskereskedés olyasvalakinek, mint én vagyok. Többnyire online vásárolom meg azt, amire szükségem van, de ha már itt vagyok, csakugyan vehetnék néhány dolgot Velcro tépőzárat, kulcskarikát Igen. Megtalálom a csinos kis Miss Steele-t, és egy kicsit elszórakozom.

17 Három másodpercbe telik, míg megpillantom. A pult fölé hajolva feszülten bámulja a komputer képernyőjét, közben az ebédjét majszolja. Egy bagelt. Ösztönösen letöröl egy morzsát az ajka sarkáról, besöpri a szájába, és lenyalja az ujját. A farkam megrándul a látványtól. Bassza meg! Hány éves vagyok, tizennégy? Rohadtul bosszant a reakcióm, de talán elmúlik ez a kamaszos reagálás, amint megdugtam és megkorbácsoltam és nem okvetlenül ebben a sorrendben. Igen, erre van szükségem. Tökéletesen elmerül abban, amit csinál és ez lehetőséget ad arra, hogy tanulmányozzam. A buja gondolatokat félretéve is, vonzó lány. Komolyan vonzó. Jól emlékeztem. Miss Steele megpillant, és megdermed. A pillantása szinte a helyemre szögez. Intelligens, mélyreható. A legkékebb kék, és mintha áthatolna rajtam. Ugyanolyan, és ugyanannyira felzaklat, mint amikor először láttam. Csak néz. Azt hiszem, meg van döbbenve, és nem tudom eldönteni, hogy ez jó, avagy rossz jel. - Miss Steele, milyen kellemes meglepetés. - Mr. Grey - suttogja torokhangon, remegve. Á jó jel. - A környéken jártam. Be kell vásárolnom néhány dolgot. Örülök, hogy újra látom, Miss Steele. De még mennyire. Feszes póló és farmer van rajta. Nem az a formátlan pulóver, amit a múltkor viselt. Hosszú a lába, karcsú a dereka, tökéletes a cicije. Továbbra is tátott szájjal bámul rám, nekem pedig le kell küzdenem a kísértést, hogy az állát megfogva becsukjam a száját. Seattle-ből repültem ide, csak hogy lássalak, és most úgy nézel rám, hogy azt mondom, megérte. - Ana. Ana-nak hívnak. Miben segíthetek, Mr. Grey? - Mély lélegzetet veszek, ő pedig kihúzza magát, ahogy az interjú közben, és azzal a kamumosollyal néz rám, amit nyilván a vevőknek tartogat. Játszma indul, Miss Steele! - Szükségem van néhány dologra. Először is kell kábel. Megint kinyílik a szája, élesen beszívja a levegőt. Megdöbbennél, ha tudnád, mi mindenre vagyok képes egy kábelköteggel, Miss Steele. - Többféle méretben tartunk. Megmutassam? - Kérem. Mutassa az utat, Miss Steele. Kibújik a pult mögül, és az egyik folyosó felé int. Papucscipő van rajta, és átfut az agyamon, hogy nézne ki tűsarkúban. Louboutin-ban Semmi másban, csakis Louboutin-ban. - Az elektromos részlegen van, nyolcas sor. - Megremeg a hangja és elpirul már megint. Hatok rá. Kezdek némi reményt érezni. Hát nem leszbi. Elégedetten elmosolyodom. - Csak ön után - mormogom, és kinyújtva a kezem, magam elé engedem. Az, hogy előttem van, módot, teret és időt ad, hogy megcsodálhassam a csodálatos seggét. Tényleg minden megvan benne. Édes, udvarias és szép. Az összes fizikai megfelelővel, amit méltányolok egy alávetettben. De a milliódolláros kérdés úgy szól: képes-e rá, hogy alávetett legyen? Feltehetőleg semmit nem tud erről az életstílusról az én életstílusomról, de szívesen bevezetném. Kezdesz nagyon előre sietni, Grey!

18 - Üzleti ügyben jár Portlandben? - kérdezi a lány, megszakítva a gondolataimat. Magas a hangja, próbál úgy tenni, mintha nem érdekelné a válasz. Nevetnem kell, ami üdítő. Ritkán érzem így a nőktől magam. - A WSU Mezőgazdasági Tanszékét látogattam meg Vancouverben - hazudom. Igazából azért jöttem ide, hogy lássalak, Miss Steele. A lány elpirul, én pedig rohadtul érzem magam. - Támogattam az egyik ottani kutatást a termésrotáció és a talaj kapcsolatáról. - Ez legalább igaz. - Ez is része a világ táplálása programjának? - Az ajka félmosolyra húzódik. - Valami ilyesmi - motyogom. Ez most nevet rajtam? Ó, mennyire szeretném megállítani, ha igen. De hogyan kezdjem? Talán egy vacsorával és nem a szokásos interjúval Na, ez is újdonság lesz. Vacsorázni viszek egy jelöltet. Odaérek a kábelkötegekhez, amelyek színek és hosszúság szerint vannak elrendezve. Szórakozottan húzom végig rajtuk az ujjam. El kell hívnom őt vacsorázni. Mintha randi lenne. Vajon eljön? Rápillantok, s az összekulcsolt ujjait bámulja. Nem néz rám Ami ígéretes. Kiválasztom a leghosszabb köteget. Ezek hajlékonyabbak, egyszerre két bokát, két csuklót tudok velük összekötni. - Ez megfelel - mormogom, és a lány ismét elpirul. - Lesz még valami? - kérdezi gyorsan. Tehát vagy szuperfigyelmes, vagy azt akarja, hogy minél előbb kint legyek a boltból. Nem tudom eldönteni. - Kérek még dekortapaszt. - Renoválja a lakást? Elfojtom a horkantást. - Nem, nem renoválok. Elég rég volt utoljára festőecset a kezemben. Elmosolyodom a gondolattól. Én mással végeztetem az efféle marhaságot. - Erre - mondja, és mintha bosszús lenne. - A dekortapasz a másik sorban van. Rajta, Grey! Nincs sok időd. Kezdjél társalogni vele. - Régóta dolgozik itt? - Na persze, úgyis tudom a választ. Másokkal ellentétben én érdeklődöm. A lány újra elpirul. Uramisten, ez aztán szégyenlős. Az égvilágon semmi reményem nincs. Gyorsan megfordul, és a dekoráció feliratú szárny felé indul, én pedig lelkesen követem. Mi vagyok én, valami kibaszott kiskutya? - Négy éve - motyogja. Amikor odaérünk a dekortapaszokhoz, lehajol, felvesz két különböző szélességű tekercset. - Ezt kérem - mondom. A szélesebb szalag sokkal hatékonyabb szájpöcöknek. Amikor odaadja, ujjhegye egy pillanatra hozzám ér. Az ágyékomban visszhangzik az érintése. Bassza meg! A lány elsápad. - Még valamit? - halk és rekedtes a hangja.

19 Uramisten. Ugyanolyan hatással vagyok rá, mint ő énrám. Talán - Azt hiszem, egy kis kötél. - Erre - végigsiet a folyosón, és ismét módot ad rá, hogy méltányoljam remek seggét. - Milyen fajtát keres? Van szintetikus és természetes rostszál kötél zsinór vastag kötél A francba. Hagyd abba! Magamban felnyögök, és próbálom elűzni a képet, ahogy ez a lány a játszószobámban lóg le a plafonról. - Öt méter természetes rostkötelet kérek. Ez durvább és jobban megfeszül, ha küszködsz lekötözve nekem való. Enyhén remegnek az ujjai, de azért hatékonyan lemér öt métert. A jobb zsebéből előhúz egy tapétakést, és egyetlen, gyors mozdulattal elvágja a kötelet. Ügyesen feltekeri, és rögzíti egy csúszócsomóval. Nem akármi. - Cserkész volt? - A szervezett csoporttevékenység nem az én világom, Mr. Grey. - Mi az ön világa, Anastasia? - Elkapom a pillantását, és a tekintetemtől kitágul az írisze. Igen. - Könyvek. - Milyen könyvek? - Tudja, szokásos. Klasszikusok, főleg a brit irodalom. Brit irodalom. Lefogadom, hogy Brontë és Austen. Az a romantikus, csupa szív és virág típus? Bassza meg! Ennek nem örülök. - Szüksége van még valamire? - Nem is tudom. Mit javasolna? - Látni akarom a reakcióját. - Barkácsoláshoz? - kérdezi a lány meglepve. Csaknem kitört belőlem a nevetés. Ó, bébi, a barkácsolás az nem az én világom. De elfojtom a jókedvet, és bólintok. A lány pillantása végigfut a testemen, és megfeszülök. Ez felmér engem. Beszarás. - Overallt - tör ki belőle. Nem hallottam még ilyen meglepő dolgot, édes, nagy szájából, a maga meleg kérdése óta. - Nyilván nem akarja tönkre tenni a ruháját. - Ismét zavarban van, és a farmerom felé int. Nem tudok ellenállni a kísértésnek. - Le is vehetem. - Ó - A lány elvörösödik, és lesüti szemét. - Veszek overallt is. Isten ments, hogy tönkretegyem a ruhámat - mormogom, hogy kihúzzam a kínos helyzetből. Ő pedig egy szó nélkül megfordul, fürgén végigmegy a folyosón, én pedig újra csak követem, amit élvezek. - Hogy haladnak a cikkel? - kérdezem abban a reményben, hogy egy kicsit ellazul. Felnéz, és megkönnyebbült kis mosoly jelenik meg arcán. Végre. - Nem én írom. Katherine, vagyis Miss Kavanagh írja. A lakótársam. Nagyon tetszik neki az anyag. Ő az újság szerkesztője, és teljesen maga alatt volt, amiért nem csinálhatta meg személyesen az interjút.

20 Az első találkozásunk óta nem beszélt hozzám ilyen hosszan. És most is valaki másról, nem önmagáról. Érdekes. Mielőtt bármilyen megjegyzést tehetnék, hozzáteszi: - Csak az zavarja, hogy nincs a cikkhez képe. Az erőszakos Miss Kavanagh fényképet akar. Jó reklám, mi? Ezt megtehetem. Ez lehetővé tenné, hogy még egy kis időt töltsek az izgalmas Miss Steele-lel. - Milyen képet akar? Miss Steele rám néz, aztán a fejét rázza. - Hát, itt vagyok a környéken. Talán holnap - Itt maradhatok Portlandben. Majd a szállodából dolgozom. Talán kiveszek egy szobát a Heathmanben. Taylor-t lehívom, idehozza a laptopomat és némi ruhát. Vagy Elliot-ot hacsak nem éppen dug valahol, ez a szokásos elfoglaltsága a hétvégén. - Hajlandó lenne egy képhez modellt állni? - A lány nem is tudja leplezni meglepetését. Kurtán bólintok. Megdöbbennél, ha tudnád, hogy mit meg nem tennék, hogy több időt töltsek veled, Miss Steele Sőt, meg is teszek. - Kate boldog lesz ha találunk egy fényképészt. - Miss Steele elmosolyodik, és felderül az arca. Olyan, akár a nyári hajnal. Uramisten, lélegzetelállító. - Értesítsen holnap - előhúzom a tárcámból a névjegyemet. - Rajta van a mobilszámom. Reggel tíz előtt hívjon. - Ha nem teszi meg, húzok vissza Seattle-be, és megfeledkezem erről az egész ostoba kalandról. Lehangol a gondolat. - Oké - és még mindig mosolyog. - Ana. - Mindketten a lazán, de drága ruhába öltözött fiatal férfi felé fordulunk, aki a folyosó túlvégén tűnik fel. Fülig ér a szája, a fenébe is, Miss Anastasia Steele láttán. Ki ez a farok? - Őöö Elnézést, egy pillanatra Mr. Grey. - Elindul a pasi felé, aki úgy rántja magához, akár egy gorilla. Megfagy a vérem. Valami ősi reakció ez bennem. Veszed le a kibaszott mancsodat róla! Ökölbe szorul a kezem, és csak egy kicsit javít a kedvemen, amikor látom, hogy a lány nem öleli vissza. Sutyorogva beszélgetnek. Bassza meg, lehet, hogy Welch anyaga téves? Lehet, hogy ez a pasi a barátja? A kora megfelelő, és nem tudja levenni a lányról a mohó tekintetét. Egy pillanatra eltolja magától kartávolságba, úgy vizsgálgatja, aztán karját lazán a vállán nyugtatva ácsorog. Látszólag közönyös gesztus, de tudom, hogy azt akarja mondani: igényt tarok a lányra, kopj le róla. Miss Steele szemlátomást zavarban van. Egyik lábáról a másikra áll. Bassza meg! Mennem kell. Aztán Miss Steele mond valamit a pasinak, és elhúzódik tőle. A karját érinti meg közben, nem a kezét. Világos, hogy nincsenek közel egymáshoz. Helyes. - Paul, bemutatom Christian Greyt. Mr. Grey, ő Paul Clayton. A bátyjáé ez a hely. - Különös pillantással néz rám, amit nem értek, aztán folytatja. - Azóta ismerem Pault, hogy itt

21 dolgozom, még ha nem is találkozunk gyakran. Most jött haza Princetonból, ahol üzletvezetést tanul. A főnök testvére tehát, és nem udvarló. Váratlanul ér, mennyire megkönnyebbültem Ez a nő tényleg befészkelte magát a bőröm alá. - Mr. Clayton - szándékosan pattogó a hangom. - Mr. Grey - bágyadtan nyújt kezet. Ágyba pisáló. - Várjon csak, az a Christian Grey? A Grey Enterprises Holdings? - Látom, mint változik egy szempillantás alatt a területét védő hímből seggnyalóvá. Igen, én vagyok az, te farok. - Nahát, miben segíthetek? - Anastasia már mindent elintézett, Mr. Clayton. Nagyon figyelmes lány. - Most pedig kopjál le! - Remek - ömleng. Alázatos és tágra nyílt a szeme. - Majd később ütközünk, Ana. - Persze, Paul - mondja a lány, és hál' istennek Paul otthagy minket. Nézem, mint tűnik el a bolt hátsó részében. - Még valami, Mr. Grey? - Csak ezek - motyogom. Bassza meg! Fogy az időm, és még mindig nem tudom, fogom-e még látni őt. Pedig tudnom kell, van-e bármi remény arra, hogy legalább megfontolja azt, amire gondolok. Hogy is kérdezhetném meg tőle? Készen állok rá, hogy új alávetettet fogadjak? Olyat, aki semmit nem tud? Bassza meg! Rengeteget kéne tanítani. Gondolatban felnyögök a rengeteg érdekes lehetőség gondolatára. A csudába is, már az is remek mulatság lesz, hogy eljussunk oda. Egyáltalán, érdekli a dolog, vagy teljes tévedésben vagyok? Miss Steele bevonul a pénztár mögé, beüti a vásárlásomat, közben mindvégig lesüti a szemét. Nézz rám, a csudába is! Újra látni akarom a gyönyörű kék szemét, és megpróbálnám felmérni, mi jár az eszében. Végre felemeli a fejét. - Negyvenhárom dollár. Ez minden? - Kér hozzá táskát? - kérdezi ismét eladó üzemmódba helyezve magát, én pedig átnyújtom az Amex kártyámat. - Köszönöm, Anastasia. - Élvezet kimondani a nevét. Gyönyörű név, egy gyönyörű lányhoz illő. Gyorsan és hatékonyan becsúsztatja mindazt, amit vettem egy bevásárlótáskába. Ennyi. Mennem kell. - Felhív, ha meg akarják csinálni velem azt a fényképet? Bólint, és visszaadja a kártyámat. - Helyes. Akkor viszlát holnap, talán. - Egyszerűen nem tudok elmenni. Az értésére kell adnom, hogy érdeklődöm utána.

22 - Ja, Anastasia, örülök, hogy nem Miss Kavanagh jött el az interjúra. - Élvezem, milyen döbbent arcot vág. A hátamra vetem a táskát, és kivonulok a boltból. Igen, bármit is mond a józan eszem, kívánom. Most pedig várnom kell A rohadt életbe Már megint.

23 7. és 8. fejezet - Ismét egy első - Na, a korlátok. Ezek az enyémek. - A kezébe nyomok egy másik papírt. Ez van, most vagy soha. Tudom, hogy a határaim érzelmileg és szellemileg elfogadhatók, de azért nézem, amint éppen olvassa. Egyre sápadtabb és sápadtabb lesz, ahogy közeledik a végéhez. Ó, istenem. KEMÉNY KORLÁTOK Nincs tűzzel kapcsolatos aktus. Nincs vizeléssel, széklettel és ezek termékeivel kapcsolatos aktus. Nincs tűkkel, késekkel, vágással, szúrással vagy vérrel kapcsolatos aktus. Nincs nőgyógyászati orvosi eszközökkel kapcsolatos aktus. Nincs gyerekekhez vagy állatokhoz kapcsolódó aktus. Nem lehet olyan aktus, amely maradandó nyomokat hagyna a bőrön. Nincs aktus közben lélegzésszabályozás. Nem lehet semmiféle olyan tevékenység, amelyben a test közvetlen kapcsolatban lenne elektromos árammal (akár váltóáram, akár egyenáram), sem lánggal vagy tűzzel. Ahogy nyel egyet és idegesen felpillant rám, kék szemei elkerekednek. Bassza meg, remélem, ez nem ijesztette őt el - bizonyára demonstrálják ezek a korlátok, nem vagyok benne akármilyen extrém szarban. El se tudom hinni, hogy ennyire nyugtalannak érzem magam. Sose akartam még annyira senkit, mint ezt a lányt. Akarom az alávetettségét - ki akarom érdemelni az alávetettségét. Hogy miért, azt nem tudom. Az interjú óta folyton gyötri az elmémet, folyton visszatér a képzeletembe: ahogy beleharap az ajkába, ahogy a füle mögé tűri a haját, a tétovázása, a dallamos hangja harsog a fejemben. Mi van benne? Meg akarom kötni ezt a megállapodást. Hogyan tudnám meggyőzni, hogy megpróbálja? Kérlek, mondj igent, Anastasia! - Van valami, amit szeretnél hozzátenni? A hangom udvarias, de remélem, hogy nem akar hozzátenni semmit se. Teljhatalmat akarok felette. Mereven néz rám, látszólag nem talál szavakat. Ez irritáló. Korábban sose vártam a választ. Mire gondolhat? - Van valami, amit nem akarsz megtenni? - suttogom. - Nem tudom. Ez nem válasz. Várok. - Mit jelentsen az, hogy nem tudod? Mocorogni kezd, és úgy látom, kényelmetlenül érzi magát. - Még soha nem csináltam ilyesmit. Jesszus, hát persze, hogy nem! Türelem, Grey, az isten szerelmére! Adtál neki egy nagyszerű alkut, hogy felvilágosítsd. - Hát, amikor szexeltél, volt olyan, amit nem szerettél? - kérdezem türelmesen. Elpirul, és az eddigi érdeklődésemet felváltja az ingerültség. Mit csinált, amit nem kedvelt? Kalandozott az ágyban? Eléggé tapasztalatlannak tűnik. Általában ezt nem találnám bájosnak, de nála

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors SCHUMANN CHAMISSO Frauenliebe und Leben Op. 42 Asszonyszerelem, asszonysors Frauenliebe und leben Asszonyszerelem, asszonysors Op.42 1. Mióta láttam őt, vaknak hiszem magam, Bárhová is nézek, csak őt látom;

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1.

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. A párválasztó játékok között a párválasztó körjátékokat, a leánykérő játékokat és a párválasztó társasjátékokat találjuk. Az óvodában a leggyakrabban használt

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

A vágy titokzatos tárgya

A vágy titokzatos tárgya Fehér Dorottya A vágy titokzatos tárgya Tallér Edina: A húsevõ. Kalligram, Pozsony, 2010 Tallér Edina könyve már a fedőlapját tekintve is figyelmet ébreszt: borítóján vérvörös harisnyába bújtatott, a talajon

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel OLVASNI JÓ! 6 Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel 1 Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel Könyvmolyképző Kiadó

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet Teremtés utazói Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet - Képzeljük el, hogy az időnek nincs eleje és vége, végtelen folyamként halad önmagába visszatérve. Elméleti síkon lehetséges,

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a TOKIÓ Egy férfi fekszik a földön. A hátán fekszik, mint egy döglött, kiszáradt bogár. Egyik lába kinyújtva a kihalt sikátor betonján, a másik egy ruhaüzlet kirakatának üvegére tapadva. Alszik. Nincs rosszul,

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

GISELLE. FIATALEMBER HANGJA Szegény Nagyika! Micsoda világa volt a kottáival, fűszereivel, különös ételeivel.

GISELLE. FIATALEMBER HANGJA Szegény Nagyika! Micsoda világa volt a kottáival, fűszereivel, különös ételeivel. GISELLE Zöldes, párás üveg. Eső áztatja. Vízcseppek csorognak. Halványzöld felírat fut végi az üvegen. Az emberi lény egy esős, párás üvegen át nézi és vizsgálja a világot. Homályosan lát. A földönkívüliek

Részletesebben

TARTALOM. Ügyintézés A hivatalban. Használt autó eladó. Birtesttás.

TARTALOM. Ügyintézés A hivatalban. Használt autó eladó. Birtesttás. TARTALOM 1. lecke Az emberi külső Neked ki tetszik?. Tanúvallomás. Körözés. Nem is tudom..... A magyarok és nyelvrokonaik Fél füllel hallottam Tükröm, tükröm... 2. lecke Öltözködés Divatbemutatón. Mit

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

5 perces menedzsment tanfolyam. Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

5 perces menedzsment tanfolyam. Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 1 www.tudastaranyagok.wordpress.com 5 perces menedzsment tanfolyam 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck Thalassa (7) 1996, 3: 118 122 KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL (Részlet) Georg Groddeck Nem gondoltam volna, hogy ily KEMÉNY SZAVAKKAL képes MEGDORGÁLNI, Tisztelt Barátném. Ön világos okfejtést követel tõlem, pusztán

Részletesebben

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem,

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, ,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, és aki törvénytelen, de igazi fiút szült nekem, bár

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 2 Információk: és esküvője év hó -n Helyszín: Telepítés: -tól -ig (kb 2 óra időtartam) Násznép érkezik: Műsor kezdés várhatóan: órakor Időtartam: kb 8 perc

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015.

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015. RADNÓTHY SZABOLCS A hullámlovas 2015. PROLÓGUS Rájöttem, hogy az élet tenger. Hogy érted? Egyszerre csendes és hangos. Viharos és morajló. Amikor a horizonton a végét keresed, rájössz, hogy se eleje, se

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

VII. Megjegyzések, kommentárok

VII. Megjegyzések, kommentárok VI Megjegyzések, kommentárok VI Megjegyzések, kommentárok Beszédpanelek és mintadialógusok Véleménykérés - Na, mit szólsz hozzá? - És, milyen? / Na, milyen? - Szerinted milyen? - Láttad már Éva új barátját?

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó!

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó! Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék Kedves Olvasó! Ha olvasod a levelem, akkor máris jól kezdődik a 2012-es év: - mert túlélted a tavalyit, - mert jól vagy és van időd levelemet

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Nem 1. Férfi 2. Nő Kor: Iskolai végzettséged: 1. 8 osztály 2. középiskola 3. főiskola/egyetem

Nem 1. Férfi 2. Nő Kor: Iskolai végzettséged: 1. 8 osztály 2. középiskola 3. főiskola/egyetem Név. szám Nem 1. Férfi 2. Nő Kor: Iskolai végzettséged: 1. 8 osztály 2. középiskola 3. főiskola/egyetem BIS-11 HU Az emberek különböznek abban, hogy miként gondolkoznak a különböző dolgokról és hogyan

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

KIHALT, CSENDES UTCA

KIHALT, CSENDES UTCA KIHALT, CSENDES UTCA Göb megállt egy hosszú kőkerítés mellett. Nem messze innen, rézsút egy valamivel szélesebb utca nyílt, s vége felé, a házak falára már bevilágítottak az állomás fényei. Utazótáskáját

Részletesebben

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény Lázár Éva AJÁNDÉK regény Az élet furcsa játéka, a beletörődés és a küzdelem. A belső és külső lélek harca. A féltés, a halál, a megértés, a szeretet és az elfogadás játéka. Egy lány lelki tusája, a család

Részletesebben

Duna utca. családvers

Duna utca. családvers Terék Anna Duna utca családvers és lehet, én mégiscsak a Duna utcában voltam egész életemben a legboldogabb. öten laktunk két szobában, s apám sosem tudta nyugodtan megcsókolni anyámat, mi néztük őket

Részletesebben